Olen edellisissä osissa esittänyt toimia, joilla torjutaan tulonsiirtojen väärinkäyttöä tai ylikäyttöä, miten sen vain haluaa sanoa, ja esittänyt keinoja lisätä julkisen vallan verotuloja. Tässä osassa noita rahoja tarvitaan.
Suomalaisen hyvinvointivaltion vahvuus on ollut, että (jokseenkin) kaikki ovat mukana. Tuloerot ovat olleet pieniä ja työttömyys vähäistä, koska jokseenkin kaikkien työpanokselle on ollut käyttöä. Vielä 1980-luvun lopulla Suomi toimi kuin demarien unelma. Sitten kaikki kääntyi huonommaksi. Ennen kaikkea työelämä muuttui eriarvoisemmaksi ja sen mukana kasvava eriarvoisuus tunkeutui maahamme. Ahkeruutta enemmän ansiotasoon vaikutti osaaminen ja sääntö-Suomessa erityisesti muodollinen koulutus.
Kyse ei ole vain tuloeroista vaan paikasta yhteiskunnassa. Kysyttäessä useimmat uskovat, että tuloerot ovat Suomessa kasvaneet. Nyt ne ovatkin kasvaneet vähän, mutta ihmiset uskoivat niiden kasvaneen silloinkin, kun ne eivät olleet kasvaneet. Mikä oli lisääntynyt, oli osattomuus.
Rakenteellinen työttömyys – tai tarkemmin määriteltynä tasapainotyöttömys – on kasvanut merkittävästi ja näyttää olevan vain kasvussa.
Muutos on globaali
Muutos on ollut samanlainen kaikkialla maailmassa, joten kotimaisia syitä ei oikein kannata tässä korostaa, vaikka on niilläkin osuutensa. Yhdysvalloissa koko taloudellinen kasvu on mennyt pääomatulojen ja korkeapalkkaisimpien hyväksi. Tavisten elintaso ei ole noussut lainkaan. Ilmiö on suuresti Trumpin poliittisen menestyksen, Britannian EU-eron ja eurooppalaisen anti-intellektuaalin oikeiston menestyksen takana.
Laitaoikeisto syyttää hyvien työpaikkojen menetyksestä globalisaatiota, mutta väite ei oikein kestä kriittistä tarkastelua. Globalisaatiolla on oma osuutensa, mutta ennen kaikkea kyse on automaatiosta ja digitalisaatiosta. Teknologia vapauttaa ihmisiä työn orjuudesta, mutta yhteiskunnan pelisäännöt elävät menneessä ajassa, jolloin heinäpellolle tarvittiin sadonkorjuun aikana kylän kaikki kynnelle kykenevät. Nyt on varaa jättää osa syrjään.
Sosiaalinen yhtenäisyys on vakavasti uhattuna
Jos haluamme pitää Suomen sellaisena kuin se tunnemme, tälle eriarvoistumiselle on tehtävä jotain. Asialla on kiire. On palautettava hyvä työllisyys ja estettävä tuloerojen nousu. Hyvällä työllisyydellä tarkoitan sitä, että työt jakautuvat tasaisesti kaikille. En työaikojen pidentämistä.
Olen kirjoittanut niin monta kertaa siitä, että paras tapa tehdä tämä on tukea pienipalkkaista työtä – paljon parempi kuin hinnoitella huonotuottoinen työvoima työttömäksi. En kirjoita perusteluja enää uudestaan.
Kun Suomessa puhutaan köyhyydestä, puhutaan yleensä ansiosidonnaiselta pudonneista työttömistä. Suuri yhteiskunnallinen ongelmamme on pienipalkkaisten köyhyys – se, etteivät he hyödy työssäkäynnistään käytännössä mitään, koska työmatkat, työvaatteet ja ruoka vievät suuren osan siitä nettotulojen kasvusta, jonka työpaikka tuo mukanaan. Tämä myös lisää työttömyyttä. Moni ei näe suurta vaivaa päästäkseen työhön, josta ei hyödy mitään.
Kasvava joukko suomalaisia ei voi käytännössä parantaa taloudellista tilannettaan työtä tekemällä. Nykyhallitus on heikentänyt pienipalkkaisen työn kannattavuutta entisestään, mitä en oikein ymmärrä. Sanat ja teot eivät oikein vastaa toisiaan.
Toivoton osattomuus on paitsi ikävää, myös yhteiskunnallisesti vaarallista. Olemme synnyttäneet tilanteen, jossa rikollisuus on monelle ainoa tapa ansaita rahaa ja saada arvostusta lähipiirissään.
Maamme on menossa hyvin hitaasti mutta varmasti erittäin ikävään suuntaan.
Pienipalkkaista työtä on tuettava täydentävin tulonsiirroin
Minä näen ratkaisuksi pienipalkkaisen työn tukemisen täydentävillä tulonsiirroilla. Yksinkertainen malli on paitsi kaunein myös paras, koska silloin pelisäännöt ovat selvät eikä tarvitse taktikoida. Ne skä tasoittavat tuloeroja että lisäävät osallisuutta ja samassa veneessä olemisen tunnetta
Siksi esitän lineaarista tuloveroasteikkoa, joka alkaa nollan alapuolelta – siis negatiivista tuloveroa.
Olen puhunut aiemmin perustulosta, mutta vaihdan levyä kolmesta syystä.
- Ihmisillä ei näytä olevan kykyä tai halua ymmärtää, ettei perustulo ole niin kallis kuin kuvitellaan. Muodollisesti se on kallis, koska rahaa kulkee enemmän edestakaisin, vaikka marginaaliverot ovat samaa luokkaa tai matalampia kuin nykyisessä järjestelmässä. Negatiivinen tulovero on näin laskien taas nykyjärjestelmää halvempi, koska rahaa kulkee vähemmän edestakaisin (tulonsiirrot ovat verotettavaa tuloa) Kumpikaan väite ei järkevä, mutta neljässäkymmenessä vuodessa olen oppinut, että tätä ei pysty ihmisille selittämään.
- On hyvä sitoa tulonsiirto verojärjestelmään, koska silloin on riidatonta, että siihen ovat oikeutettuja vain ne, jotka ovat Suomessa verotettavia.
- Reaaliaikaisen tulorekisterin ansiosta negatiivinen tulovero on myös mahdollista toteuttaa käytännössä niin, että rahat tulevat )kuukausittain, eivätkä vasta seuraavan vuoden elokuussa. Jos veroasteikko on lineaarinen, on mahdollista siirtyä verotuksessa kuukausipohjalle. Myönnetään, että tällainen yksinkertaisuus tekee paljon työttömiä verohallinnossa ja verojuristien parissa.
Negatiiviseen tuloveroon on mahdollista asettaa ehtoja vaikka siitä, että lapset pannaan päivähoitoon oppimaan suomea tai että hyvää vauhtia syrjäytymässä olevan nuoren on mentävä töihin tai koulutukseen. Tietysti näin voidaan tehdä myös perustulon osalta, vaikka sellainen ei perustulomalliin kuulukaan.
Myös syypäisiä tulonsiirtoja tarvitaan
Negatiivinen tulovero ei voi olla niin korkea, että se riittäisi yksin kunnolliseen elämiseen. Sen takia sitä tulee täydentää syyperusteisilla tulonsiirroilla. Yksinkertaisuutta menetetään, mutta lopputulos olisi silti paljon yksinkertaisempi kuin nyt. Kirjoitan erillisen postauksen siitä, mitkä olisivat sosiaaliturvajärjestelmän elementit.
Negatiivisen tuloveron saisi jokseenkin automaattisesti, joskin siihenkin voi siis laittaa ehtoja, mutta syyperusteisen sosiaaliturvan ehdot olisivat tiukat esimerkiksi työn vastaanottamisen suhteen.
Esittämäni muutos ei ole halpa. Pienipalkkaisia, joita esitän tuettavaksi, on todella paljon. Sitä en pysty laskemaan, mitä esittämäni malli maksaisi, eikä sitä pysty laskemaan kukaan, koska tulos riippuu työn kysynnän ja tarjonnan hintajoustoista. Kertaheitolla sitä ei voi ottaa käyttöön vaan vaiheittain. Koska oletan työllisyyden paranevan, kansantulo kasvaa ja jaettavaa on enemmän.
Koska muutos vie aikaa, siihen kannattaa ryhtyä pikaisesti.
Mielenkiintoinen ehdotus.
Kokoomus valehteli että haluaa tehdä työnteosta aina kannattavaa mutta nyt hallitus poisti työttömyysturvan suojaosat ja teki osa-aikatyöstä monille kannattamatonta. Kokopäivätyötä ei riitä kaikille ja mikäli osa-aikatyö ei kannata jää moni työttömäksi ja syrjäytyy.
Valitettavasti suomalaista oikeistoa taitaa kiinnostaa enemmän köyhien ja ulkomaalaisten monottaminen kuin mikään hyvä ehdotus, kuten tässä kirjoituksessa.
Tosin taidettiin hallitusohjelmassa visioida jotain yleistukea, mutta se on taas aika erilainen kuin tässä kuvattu. Lisäksi hallitus jo vähensi täydentäviä tulonsiirtoja merkittävästi, on siis vaikea nähdä miksi niitä sitten lisättäisiin yleistuen kanssa. Hallitushan ei selvästikkään ajattele Osmon tavoin tätä asiaa.
Kannattaisiko ensin keskittyä syihin miksi joistakin töistä maksetaan niin huonosti?
Jos ne ovat palvelualalla, niin voisiko töitä tehostaa? Ymmärrän että joillakin nousee karvat pystyyn, jos esim muutetaan palvelu itsepalveluksi, kuten joissakin kaupoissa kassat, mutta jos asiakkaat eivät tuo enempää rahaa kaupaan, niin joko töitä on tehostettava tai sitten palkat ei nouse.
Toinen juttu jota Soininvaara monasti tuo esiin on sunnuntai- ja pyhäkorvaukset, jotka hänen mielestään pitäisi lopettaa.
Miksi kaupat eivät voi olla sunnuntaina kiinni kuten ennen? Silloin ei tarvitse maksaa sunnuntaikorvauksia. Ihmiset kävisivät kaupassa arkena ja käyttäisivät saman rahamäärän kuin jos kauppa olisi auki joka viikonpäivä. Nyt puhun siis isoista kaupoista. Pienet, tyyyliin elintarvikekioskit ja huoltoasemat, voisivat olla sunnuntaina auki kuten vielä 90-luvulla olivat. Silloin saa sen unohtuneen maitopurkin haettua, mutta koko suurmyymälän valikoimaa ei voida taata.
Onko siis kyse siitä että kaupan ja palveluiden aloilla on liikaa henkilökuntaa, ja siksi saavat huonoa palkkaa? Miksi palvelualan ihmiset eivät ole menneet parempiin töihin, monella on varmaan ammattikoulutus tai voi olla jopa yliopistotausta? Maksettiinko Nokia-buumin aikana 2000-luvun alussa paremmin palkkaa myös palvelualoilla, niin että moni jäi sitten siihen loukkuun, vai mistä on kyse? Parantaako normien purku mitään, paransiko esim taksiuudistus taksinkuljettajien palkkoja ja työllisyystilannetta? Tuliko Suomeen liikaa siirtolaisia jossain vaiheessa, jotka nyt ovat palvelualalla, huonoilla palkoilla?
Jos kaupan alalla oli vähemmän väkeä töissä ja vastaavasti enemmän työttöminä pyrkimässä noihin työpaikkoihin, se alentaisi, ei nostaisi palkkoja.
Eikö olisi parempi jos mahdollisimman moni pyrkisi teollisuuden töihin eikä kaupan alalle? Palvelualat (poislukien matkailu) eivät tuota vientituloja Suomelle ollenkaan. Ja teollisuutta pitää saada myös pk-seudulle eikä vain metsä-Suomeen.
Kiitos vaan tästä epäluottamuslauseesta, terveisin palveluvientiyrittäjä vuodesta 2007.
Palveluiden vienti muodostaa todellisuudessa lähes kolmanneksen Suomen viennin arvosta. Kuten tuo postauksessa yllä mainittu perustulon ei-kalleus, myös tämä on valitettavasti niitä asoita, jotka eivät mene perille vaikka niitä yrittäisi selittää kuinka monta kymmentä vuotta.
@Tommi Uschanov:
“Palvelualoilla” tarkoitan tässä keskustelussa lähinnä sellaisia paikkaan sidottuja palveluita kuten ravintoloita ja vähittäiskaupppaa tai puhtaanapitoa tms. En sähköisiä palveluita joita voi viedä johtoja pitkin ja ovat muutenkin paremmin palkattuja.
Silfverbergille kommenttina että kuten Soininvaara totesi että Volvo on kiinalaisessa omistuksessa. Saab Automobile on ajettu konkurssiin ja Scania on myyty Volkswagen Groupille.Tanskan talouden moottorina toimii tällä hetkellä lääkeyhtiö nimeltään Novo Nordisk.
Se, että nykyinen sosiaaliturva järjestetään uusiksi muuttamatta kokonaissummaa ei maksa enempää kuin nykyjärjestelmä, vaan vähemmän, koska byrokratiakulut alenevat. Tästä negatiivisessa tuloverossa (tai perustulossa on kyse).
Ainoa asia, mikä todellisuudessa muuttuu, on että sosiaaliturvaa saadakseen ihmistä ei lokeroida enää työttömäksi, opiskelijaksi, eläkeläiseksi, työlliseksi, yrittäjäksi, jne jne.
Jokainen kansalainen on oikeutettu sosiaaliturvaan, no questions asked. Niillä, joilla on tuloja, se sosiaaliturva verotetaan vain pois.
Osmolla on ihan hyvä ehdotus. Nähdäkseni järjestelmässä olisi valuvika pienipalkkaisuuden suoraviivaisessa laskennassa.
Aikaisemmista Osmon kirjoituksista olen saanut sen käsityksen, että Osmo lukee pienipalkkaisiin myös osa-aikatyötä tekevät. Olen vahvasti sitä mieltä, että pienipalkkaisuus on määritettävä kokoaikaisen työn perusteella. Valtiovallalla ei ole mitään syytä tukea osa-aikaista työntekoa muutoin kun ikääntyneiden ja vaikeasti työllistettävien kohdalla.
Entä yksinhuoltajien kohdalla tai opiskelijoiden?
Sanoisin, että tavanomaisen kokoaikaisen päivätyön kohdalla yksinhuoltaja on työn kannalta muiden lapsiperhevanhempien kanssa yhdenvertaisessa asemassa. Vuorotyö on kyllä haasteellinen.
Koulutus on investointi tulevaisuuteen. Työnä en sitä pidä. Ja tukimuodoissa se on otettava huomioon. Työntekoon kannustaminen koulutusaikana ei liene järkevää. Ja eikö tuo negatiivinen tulovero ole tarpeeksi tehokas kesätöiden kannalta. Jos laskenta on keskimääräiselle kuukausitulolle.
Ennen kuin tälläiset muutokset ovat päässeet lähtötelineisiinkään, ovat käytössä jo varsin halvat AI-avustajat ja ‑koordinaattorit. AI voi aina ehdottaa jotain tuottoisaa ja mukavaa työkeikkaa: potentiaaliselle nuorisorikolliselle ja hänen kavereilleen on tällöin aina sivilisaation tarjoama vaihtoehto tappaa aikaa. Ehkä jopa oman elämän pelillistäminen riittävän vetoavalla tavalla on mahdollista.
Negatiivinen tulovero olisi tässä se koukuttava aloitusbonus ensimmäisistä tehtävistä.
Nykymaailma on valitettavasti vaan niin monimutkainen, että helpompi on tehdä youtubea, tiktokkia ja onlyfansia kuin mitään minikeikkoja. Puhun siis ihan byrokratiasta.
Sitten ihmetellään mikseivät tyhmemmät, ja ihmiset, pärjää moni nykymaailmassa. Monella ei edes kieli- ja lukutaito riitä tulkitsemaan lakitekstejä. Liikennesäännötkin ovat monelle ylivoimaisia.
Sivujuonne itse asian kannalta, mutta silti huomauttamisen arvoinen: Ihmiset ehkä erehtyvät tuloerojen kasvun suhteen, mutta vain sen verran, että sekoittavat tuloerot varallisuuseroihin. Vähävaraisempi puolikas kansasta omistaa nyt puolet vähemmän yhteisestä kakusta kuin vielä 80-luvun lopulla. Vastaavasti varakkaimpien 10 %:n osuus kakusta on kasvanut kolmanneksella. Nämä ovat jo mielestäni merkittäviä muutoksia.
Uusi hyvinvointivaltio / Muutos on globaali. Muutos on ollut samanlainen kaikkialla maailmassa, joten kotimaisia syitä ei oikein kannata tässä korostaa…
Tuo globaali tilanne näyttää nyt tältä:
Polupistiset oikeisto-puolueet ja korruptoituneet diktaruurit saavat yhä enemmän jalansijaa ja niitten prioriteetteıhin eivät juurikaan kuulu ympäristöasiat.
Eurooppa on pudonnut täysin talouskehityksen kelkasta. Tästä todistaa se, että Eurooppan ja USA:n taloudet olivat vielä 2008 yhtä suuria. Nyt USA on kaksinkertainen ja se on voittanut kilpajuoksun uuden tekniikan kehityksessä.
Maailma on jo siirtynyt 1945 alkaneesta USA-johtoisesta sääntö- ja sopimuspohjaisesta maailmanjärjestyksestä uuteen tilanteeseen.
Kansainväliset organisaatiot kuten UN, OSCE, BIS, COE, ILO, ICC ja INTERPOL ovat paljolti menettäneet merkityksensä.
Tilalle on tullut uusi sekava ja arvaamaton maailmanjärjestys, jossa valtiot ajavat itsekkäästi, brutaalisti ja sotimallakin omia etujaan, eivätkä juurikaan väitä muista. Olemme tulleet maailmaaan, jossa pienet valtiot ja ympäristöasiat eivät ole korkealla prioriteetilla.
Maailma on nyt jakaantunt kolmeen osaan, USA:n ja Kiinan johtamiin kahteen blokkiin, joiden välissä muut maat pelaaavat omaa peliään. Itsekkyys ja brutaali voima ratkaisevat nyt kaikki asiat!
98 öljyntuottajamaata eivät tule näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa lopettamaan niille elintärkeätä tuotantoaan. Vaikka uusiutuviin investoidaankin nyt kaksi kertaa enemmän kuin fossiilisiin, öljyä tarvitaan moneen muuhunkin tarkoitukseen kuin energiantuotantoon, jossa sen osuus on nyt noin 80%, ja se pytyy korkeana vielä pitkään.
Lähde: IIGCC / World Energy Investment 2024:
”Lähes 85 % puhtaaseen energiaan tehdyistä investoinneista keskittyy kehittyneisiin talouksiin, kun taas Kiinan ulkopuoliset kehittyvät taloudet saavat tällä hetkellä vain 15 % osuuden tästä. Tämä huolimatta siitä, että ne muodostavat kaksi kolmasosaa maailman väestöstä, ja siitä, että ne vastaavat suurimmasta osasta tulevasta energiantarpeesta.
Toinen suuri este puhtaan energian investoinneille kehittyvissä talouksissa on korkeat pääomakustannukset, jotka ovat vähintään kaksi kertaa korkeammat kuin kehittyneissä talouksissa. Tämä johtuu useista taloudellisista olosuhteista, maakohtaisista tekijöistä ja energiasektori-kohtaisista riskeistä.”
Tässä historian ratkaisevan tärkeässä käännekohdassa EU:n ja Suomenkin pitää MUUTTAA KOKONAAN strategiaansa!
Nykyisessä vaarallisessa, koko ajan laajenevien sotien olosuhteissa, EU:n lähtökohtana pitää olla oman turvallisuuden takaaminen ja talouden saaminen uudelleen rajuun nousuun, varsinkin käyttämällä maailmantaloutta muuttavia uusia läpimurto-tekniikkoja!
Työmatkat, työvaatteet ja ruoka?
Jos työvaatteita täytyy käyttää niin työnantaja kustantaa ne ja syödä riippumatta siitä oletko työllinen vai työtön.
Vaikka töissä edellytetään siistiä pukeutumista niin, etteivät kauhtuneet verkkarit kelpaa, työnantaja ei silti maksa vaatekertaa. Pakollinen kypärä on tietysti eri asia. Syödä tietysti pitää, mutta jos on koko päivän tkotona, pystyy valmistamaan ateriat halvoista perusraaka-aineista, mutta työpaikalla on syötävä työpaikkaruokalassa ja kotiin tultuaan on syötävä kalliita eineksiä.
Missä työpaikoissa on vielä ruokala!
Kai nyt useimmilla löytyy siistejä vaatteita vaatekaapissa. Eihän siellä työmaaruokalassa ole pakko syödä vaan voi ottaa eväät mukaan ja laittaa mikroon tms. Mikä pakko on syödä kalliita eineksiä töiden jälkeen? Lidlissä btw valmisruokakin on halpaa.
Ja vielä hyödystä. Menet töihin= eläkettä kertyy enemmän. Kiistaton hyöty.
Keskiluokkainen katse. Ei kaikilta löydy, varsinkaan mitä köyhempi on ollut mitä pidempään.
Vasta kun työeläke nousee isommaksi kuin valtioneläke eläkemaksuista kertyy saajan näkökulmasta hyötyä. Lisäksi työttömät, köyhät ja syrjäytyneet kuolevat merkittävästi nuorempina ja ovat muutenkin sairaampia, joten hyöty eläkemaksuista jää heille sitenkin pienemmäksi. Suomessa terveys- ja elinikäodote-erot ovat OECD-maiden suurimpia:
https://www.soininvaara.fi/2013/06/30/suomessa-on-oecd-maiden-eriarvoisin-terveydenhuolto/
Vaikka väännellään miten päin tahansa palveluvientiä ja green technology-juttuja, niin tosiasia että ilman laajaa ja kasvavaa teollisuutta (muukin kuin puu ja paperi) tai kaupan kansainvälisiä innovaatioita (vrt. pohjoismaiset vaateketjut ja IKEA) verofyrkka, bkt jne. eivät vain riitä.
Sieltä se voluumi tulisi vaan ei nyt tule.
Taloudellisesti Suomi on jo pudonnut muiden pohjoismaiden kelkasta täysin. Puhutaan jo Romania-sarjasta.
Ja onko oikeasti luvassa muutosta?
Vihreästä tekonologiasta pelastajana on puhuttu nyt ainakin 10 vuotta. Alkaako vaikuttaa se on puhetta vaan?
Muutkin pohjoismaat osaavat viedä ja tehdä vihreää teknoa kaiken tuon muun ohella.
Mitään vanhaa Suomea emme tarvitse takaisin persujen malliin mutta teollisuuden me tarvitsemme takaisin Suomeen, siitä ei pitäisi olla epäilystäkään. Tavaroiden tuotannosta tämä maailma edelleen pyörii, vrt. Kiina ja muut Aasian kehittyneet maat.
Missään Pohjoismaista ei ole “laajaa ja kasvavaa teollisuutta”. Kaikki ovat elinkeinorakenteeltaan samanlaisia palveluvaltaisia jälkiteollisia yhteiskuntia. Kaikissa palveluviennin osuus kokonaisviennistä on samaa suuruusluokkaa kuin Suomessa.
Ruotsilla on Volvo, Ikea, Electrolux, Saab, Scania.
Tanskalla on elintarviketeollisuutta joka ruokkii Saksaa sekä Lego, lääketehtaat ym.
Volvo taitaa olla kiinalainen yhtiö, jolla on vähäistä suunnittelutyötä Ruotsissa.
Totta osittain, mutta Ruotsi,Norja ja Tanska ovat luoneet pohjan aiemmin teollisuudella josta jäi muutakin valtio‑, yritys- ja kansalaisvarallisuuteen kuin känsät.
Sillä syvällä varallisuuspohjalla ne tekee nyt uutta tuloa vaikkapa globaalien kauppaketjujen kautta tai elintarviketeollisuuden viennin (Tanska).
Ja Norja tulee vielä pitkään pitämään Euroopan fossiilipolttoaineista huolta, niitä nyt kun vaan yhä tarvitaan.
Suomi ei ole enää oikein missään samalla viivalla.
Kiinnostaisi myös mikä on green tecin prosenttiosuus Suomen viennistä.
Puheista se on koko ajan yli 50 % kun poliitikoilta (paitsi ps) kysyy.
Kaksi pointtia vielä:
1) Noita pienipalkkaisia töitä faktisesti tehdään ja paljon
2) Työnantajat tajuavat että heidän täytyy maksaa palkkoja joilla he saavat työntekijöitä. Tähän liittyy sekin että työntekijät osaavat toki vertailla palkkoja ja yhteiskunnan tukia.
Mielestni nämä ovat Osmo täysin kiistattomia faktoja.
Miten tässä negatiivisen tuloveron ympäristössä sitten huomioidaan pääomatulot, erityisesti listaamattomien osakeyhtiöiden erittäin kevyesti verotetut pääomatulot, jotka (mielestäni) ovat merkittävästi muuttaneet varallisuus- ja tulojakaumia, kun kaikki (jotka suinkin pystyvät) ns. korkeasti koulutetut muuntavat ansiotulonsa pääomatuloiksi?
En pysty vastaamaan kaikkeen. Periaatteessa ajatukseni negatiivisesta tuloverosta ja progressiivisesta kulutusverosta johtaa siihen että pääoma- ja työtulot pitäisi verottaa samalla tavalla, mutta pelkään, että tähän jää kieron juristin mentävä aukko.
Periaatteessa pääomatuloja ei pitäisi verottaa ollenkaan. Ks. Chamley-Judd teoreema. Toki sen voi hoitaa niinkin, että kaikki säästöt/sijoitukset ovat vähennyskelpoisia.
Ihan akateemisesta mielenkiinnosta, uskotko aidosti tuohon? Eli että maailma muuttuisi paremmaksi paikaksi jos pääomia lakattaisiin verottamasta?
Kilgore, luulisin, jos sen saa tehtyä tavalla, ettei esim oikeasti (taloustieteellisessä mielessä) työstä tulevia katsottaisi pääomatuloiksi verotuksessa.
Monimutkaisemmassa mallissa voi ehkä päätyä tulokseen, että optimaalinen vero pääomatuloille on positiivinen mutta tod.näk. silti se silti olisi selvästi optimaalista työtulojen veroa alempi.
Ei siihen juristia tarvita. Firma Viroon ja jätät ylimääräiset hillot kassaan. Työn verot ja sosiaalimaksut pitää maksaa Suomeen täällä tehtävästä työstä, loput verotetaan kertakönttänä eläköitymisen yhteydessä. Työvälineetkin (vaatteet, tietokone, auto) voi ostaa firman piikkiin jos asiakkaita on useampia kuten pienipalkkaisella yleensä on.
Noin yleensä ottaen negatiivisessa tuloverossa on se ongelma että se maksaa liikaa väärille ihmisille. Opiskelijoiden tulot nousevat merkittävästi, yksinhuoltajille tarvitaan silti edelleen tarveharkintaisia. Kukaan ei ole kyennyt esittämään mallia tämän keskeisen ongelman ratkaisemiseksi.
Nykyhallitus poistaa työnteon kannustimia sen takia, että Suomi velkaantuu hurjaa tahtia. Säästöjä kerätään kaikkialta mistä se on poliittisesti mahdollista. Sillä onko se järkevää ei ole paljoakaan tekoa sen kanssa milloin liitot lähtevät yleislakkoon. Jotain on tehtävä koska investointeja ei juuri ole näköpiirissä ja velkarahat loppuvat 8 vuodessa. Ehkä me sen jälkeen pääsemme sosialismista suomalaisilla erityispiirteillä eroon.
Voisitko Osmo vastata: jos pienipalkkaista työtä ei kannata tehdä miksi sitä tehdään kuitenkin — ja paljon?
Kannattaako pienipalkkaista työtä tehdä riippuu täysin perhe- ja asuntotilanteesta. Vuokralla asuvan kahden lapsen yksinhuoltajan ei kannata, koska ei tienaa toimeentulotukinormin päälle oikeastaan mitään. Tilanne on toinen, jos isukki on ostanut velattoman asunnon tai jos toinen puoliso tienaa niin palon, että perhe pääsee toimeentulonormin yläpuolelle. Hallituksen “uudistukset” ovat heikentäneet merkittävästi pienipalkkaisen työn kannattavuutta, mitä minun on vaikea ymmärtää.
Toistan: pienipalkkaista työtä tehdään paljon. Sinkkuja on nykyään enemmän kuin koskaan. Ja hyvin usein väitetään että ei pienipalkkaista työtä kannata tehdä, järjestään. Tunnen aika monta pienipalkkaista jotka työssä tienaavat selvästi enemmän kuin yhteiskunnan vähimmäistuet.
Montako lasta heillä on?
Ei yhtään. Toistan: nykyään sinkkuja on paljon. Helsingissä ja muuallakin.
Kuulostaa vähän siltä, että tässä ei ole kyse kestävästä ilmiöstä.
Mitä tuo negatiivinen tulovero tarkoittaisi käytännössä? Koskisiko se myös kaikkia itsenäisiä verovelvollisia, ikuten esim. kuolinpesiä, jotka ovat nykyisin verovelvollisia myös? Kuolinpesillä on toisinaan myös ansiotuloa verotettavana, kuten takautuvasti maksettuja eläkkeitä, tai avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön osakkuuden kautta jatkuvaa ansiotuloa tai muuta ansiotulona verotettavaa elinkeinotuloa. Jotkut jakamattomat kuolinpesät voivat olla rekistereissä Suomessa verovelvollisina jopa vuosikymmeniä.
Suomessa kuolinvuoden verotus toteutetaan kaikkien osalta kuin henkilö olisi elänyt koko vuoden ajan. Jos joku kuolee vuoden ensimmäisenä päivänä tai muuten alkuvuodesta, ja vuoden palkkatulot jäävät siksi pieniksi, kuolinpesä voisi saada lisätuloa negatiivisen veroasteikon ansiosta kuolinvuoden jälkeen sitten kun sen verovuoden verotuspäätös tulee?
Eli miltä tämä näyttäisi käytännössä? Otetaan laskuesimerkki
Veroprosentti: 50%
Veroasteikko alkaa: ‑800€
Lasketaan parille eri tuloluokalle:
Tulot: 0€/kk, nettotulot: 800€/kk
Tulot: 800€/kk, nettotulot: 1200€/kk
Tulot: 1600€/kk, nettotulot: 1600€/kk
Tulot: 2400€/kk, nettotulot: 2000€/kk
Tulot: 3200€/kk, nettotulot: 2400€/kk
Tulot: 4800€/kk, nettotulot: 3200€/kk
Tulot: 8000€/kk, nettotulot: 4800€/kk
Suurimmalla osalta palkansaajista ei mikään muuttuisi, pieniä tuloja tuettaisiin hurjasti ja varmaan myös sitten isompia tuloja kun verotus ei kiristyisi.
Onko valitsemani arvot lähelläkään mitä ajattelit, vai onko negatiivinen 800€ liian syvältä aloitettu jo?