18. Sallitaan kaikki mitä ei kielletä?

Päätin joukkois­taa kehit­teil­lä ole­van kir­jani Talous ja kaupun­ki ja julka­ista sen luku ker­ral­laan kom­men­toitavak­si. Sekä kri­it­tiset että kan­nus­ta­vat kom­men­tit ovat hyvin tervetulleita.

Niukan tont­ti­maan käytössä tulisi suosia suh­teel­lista etua eli kaavoit­taa kukin tont­ti siihen tarkoituk­seen, mihin se suh­teel­lisen edun peri­aat­teen mukaan parhait­en sopii. Kaupun­ki muut­tuu ja kehit­tyy kuitenkin koko ajan. Ei kestänyt kuin 30 vuot­ta, kun piilokont­to­rien jah­taamien muut­tui Helsin­gin keskus­tas­sa toimis­to­jen suo­jelemisek­si asumisen paineil­ta. Vielä 1980-luvul­la kiin­teistö­jen omis­ta­jat halu­si­vat muut­taa omis­tami­aan asun­to­ja toimis­toik­si ja nyt he halu­a­vat muut­taa toimis­to­ja asun­noik­si. Suh­teelli­nen etu on muut­tunut. Tässä muu­tok­ses­sa kaavoit­ta­ja on hel­posti aina vähän jäl­jessä ja tulee sik­si tah­tomat­taan jar­rut­ta­neek­si kehitystä.

Kaavoitus ei voi olla vapaa­ta, kos­ka esimerkik­si saas­tut­tavaa tehdas­ta ei voi rak­en­taa keskelle asuinaluet­ta. Entä jos kaavoituk­sel­la vain kiel­let­täisi­in toim­inta, joka ei ton­tille sovi, mut­ta sal­lit­taisi­in kaik­ki, mitä ei ole erik­seen kiel­let­ty? Räys­täsko­rkeu­den voi määrätä ja julk­i­sivunkin olisi hyvä sopia naa­pu­rus­toon, mut­ta seinien sisäl­lä saisi olla vapaasti vaikka­pa asun­to­ja, toimis­to­ja, majoi­tus­ta, kaup­po­ja tai auto­hal­li. Näin tont­tien omis­ta­jat voisi­vat reagoi­da muu­tok­si­in nopeasti ja ehkäpä ottaa kaavoit­ta­jaa parem­min huomioon, mikä tont­ti sopii asumiseen ja mikä toimis­tok­si ja kuin­ka pitkään. Jos muu­tos asun­nos­ta toimis­tok­si ja takaisin olisi vapaa­ta, raken­nus­su­un­nit­telus­sa otet­taisi­in parem­min huomioon mah­dol­lisu­us käyt­tö­tarkoituk­sen muutokseen.

Saako asun­to­ja rak­en­taa keskelle teol­lisu­usaluet­ta? Peri­aat­teessa kyl­lä, sil­lä asu­tus ei haitaa teol­lisu­ut­ta vaan teol­lisu­us aluet­ta, mut­ta ter­veysmääräyk­set on tietysti otet­ta­va huomioon.

Entä tarve tur­va­ta alueen työ­paikat tai puo­lus­taa lap­siper­heitä raadol­lisil­la asun­tomarkki­noil­la? Niis­sä kan­nat­taisi käyt­tää ohjaa­jana rahaa. Ton­tin vuokra tai kiin­teistövero olisi toimis­toille alem­pi, jos halu­taan enem­män toimis­to­ja. Samal­la tavoin olisi mah­dol­lista suosia per­hea­sun­to­jen kokoisia asun­to­ja, jos se kat­so­taan aiheel­lisek­si. Kivi­jalka­kaup­po­jen suosimiseen hin­tao­h­jaus olisi myös parem­pi kuin tiukat määräykset.

Pihas­ta olisi olta­va nor­mi lap­sia varten, mut­ta muun osan ton­tista saisi käyt­tää vapaasti rak­en­tamiseen räys­täsko­rkeu­den puit­teis­sa tai vaik­ka pysäköin­ti­in, jos autopaikko­ja pide­tään asun­to­ja tärkeämp­inä. Yhteis­maaon­gel­man tor­ju­misek­si pitäisi pysäköin­nin ton­tin ulkop­uolel­la tietysti olla kiel­let­tyä tai maksullista.

Yksi kaupunkisu­un­nit­telun tavoit­teista on vapaiden näkymien puo­lus­t­a­mi­nen. Sik­si osal­la ton­tista voi kieltää rak­en­tamisen tai määrätä alem­man räystäskorkeuden.

Seu­raa­va luku tästä.

Kir­jan alku­un tästä

5 vastausta artikkeliin “18. Sallitaan kaikki mitä ei kielletä?”

  1. Jostain muis­telisin luke­neeni, että Japanis­sa kaavoitus toimii jotenkin näin. Että on ole­mas­sa eri “hait­talu­okat” ja alueelle saa rak­en­taa korkein­taan niin haitallisia raken­nuk­sia kuin luokkaan kuu­luu. Vähem­män haitallisia saa myös halutes­saan rak­en­taa. Eli juurikin niin, että jos alue on kaavoitet­tu tehtaille, siihen saa rak­en­taa melkein mitä vain, kos­ka tehtaat lue­taan haitallisim­paan joukkoon. Kau­pal­liseen käyt­töön kaavoite­tulle alueelle saa rak­en­taa esimerkik­si asuin­talo­ja kaup­po­jen lisäk­si, mut­ta ei taas tehtai­ta, jot­ka lue­taan haitallisemmiksi.

  2. Ajat­te­len, että tässä on vapaa­matkus­ta­jan ongel­ma samaan tapaan kuin kaavoituk­sen tuot­to­jen kohden­tu­mises­sa maan­omis­ta­jalle. Kun alueel­la on jol­lain tapaa halut­tavaa toim­intaa, oli sit­ten asu­tus­ta tai teat­tere­i­ta, se houkut­telee sinne myös haitallista toim­intaa, joka men­estyy vain kos­ka toiset ovat panos­ta­neet kehit­tämiseen, ja ryöstää näi­den kehi­tystyön hedelmät ja hait­taa aluet­ta. Sik­si tarvi­taan keskitet­ty ohjaus eli melko tark­ka kaavoitus.

    1. Idea tässä kai oli, että tuol­laiset hai­tat pyrit­täisi­in kieltämään mut­ta useim­mat asi­at, jot­ka eivät olisi erik­seen kiel­let­tyjä, oli­si­vat sal­lit­tu­ja. Nykyään kai on enem­män toisin päin, eli kiel­let­tyä ovat useim­mat asi­at, jot­ka eivät ole erik­seen sallittuja.

      1. Mut­ta nämä hai­tat eivät vält­tämät­tä ole mitään selkeästi kiel­let­täviä asioi­ta. Esimerkke­jä joista joku ei provosoidu on vaikea kek­siä, mut­ta peri­aat­teessa yksi rak­en­taa vaival­la kivan asuinalueen laadukkaal­la suun­nit­telul­la, panos­ta­mal­la sisäpi­ho­jen puis­toi­hin ja toinen lyp­sää sitä oma­l­la ruokot­toma­l­la slum­mil­laan, retail parkil­la, halpiska­pakalla, autopo­h­jaisel­la ostoskeskuk­sel­la, bensis/autopesula/katsastuskonttoriyhdistelmällä ja dri­ve-in mäkkärillä.

  3. >   Entä jos kaavoituk­sel­la vain kiellettäisiin
    >   toim­inta, joka ei ton­tille sovi

    Täl­lainen malli siirtäisi vain päätös­val­taa val­tu­ute­tu­il­ta virkamiehille, kos­ka jonkun­han pitää kuitenkin lop­pu­pelis­sä tehdä TULKINTA siitä, mikä on sopimatonta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.