Olemme jokseenkin ainoana maana maailmassa julkistaneet, että maaperämme rikkaudet ovat koko maailman yhteistä omaisuutta. Kaikilla maailman kaivosyhtiöillä on oikeus perustaa korvauksetta kaivos Suomeen.
Joskus ennen kaivos sentään työllistä paljon, mutta ne ajat ovat menneisyyttä. Robotit tekevät sen halvemmalla. Niinpä, kun joku ulkomainen yhtiö tulee Suomeen, siitä ei jää Suomeen paljon muuta kuin haittoja. Hesarissa oli vähän aikaa sitten juttu siitä, kuinka kaivosyhtiöt uhkaavat tulla kesämökkien naapureiksi, jolloin kesämökki on tietysti käyttökelvoton eikä mitään korvauksia makseta.
Suomen kaivospolitiikkaa on verrattu Kongoon. Vertaus on epäreilu, sillä Kongossa kaivosyhtiö joutuu sentään maksamaan 10 % veroa kaivoksen tuotosta. On meilläkin nyt mitätön kaivosvero, 0,6 % metallin verotusarvosta. Sen tuotoksi on arvioitu 5 miljoona euroa vuodessa, eli ei mitään. Jopa Kongossa se on siis yli 16-kertainen.
Oikeus perustaa kaivos Suomeen menee ohi kaikkien muiden oikeuksien. Kaivoksen tuottamaa haittaa ei verrata mitenkään sen tuottamaan hyötyyn, vaan aina jos hyödyt ylittävät kustannukset, kaivos kannattaa perustaa, vaikka sen tuottama haitta ylittäisi hyödyt moninkertaisesti. Mitähän tapahtuisi, jos jokin kanadalainen yhtiö tekisi valtauksen Kolin kansallismaisemaan? Valtausta ei tosin voi enää tehdä asemakaavoitetulle alueelle. Helsingin Senaatintorille ei siis kaivoskuilua ole tulossa.
Mitään korvauksia ei Suomelle kaivoksista makseta. Kun esiintymä on tyhjä, yhtiö poistuu maasta jättäen jälkeensä pilatun maiseman ja suuria ympäristöongelmia. Jokin muodollinen vakuus on asetettava jälkien siivoamista varten, mutta se ei käytännössä riitä mihinkään.
Suomalaisilla on liian kova kiire tyhjentää maankuoremme sen rikkauksista. Ylikansallisilla kaivosyhtiöillä on sellaista osaamista malminetsinnässä, jota suomalaisilla ei ole. Siksi ne löytävät Suomesta malmioita ennen suomalaisia. Tietysti osaaminen leviää ja ennen pitkään Geologian tutkimuskeskus löytäisi samat esiintymät. Sinä aikana malmi odottaisi maassa koskemattomana. Kun suomalaiset ovat malmion löytäneet, se pitäisi huutokaupata ja siihen huutokauppaan saisivat osallistua tietysti kaikki. Sellaista malmiota ei avattaisi, jonka taloudellinen arvo on vähäinen mutta kaivoksen haitat suuret. Ei siis kaivosta Kolille.
Tämä meidän lupauksemme antaa maaperämme rikkaudet ilmaiseksi löytäjälle ei juuri nyt maksa maallemme paljoakaan, koska kovin arvokkaita esiintymiä ei ole, mutta entä jos Suomesta yhtäkkiä löytyisi maailmanluokan malmiesiintymä, jonka arvo liikkuisi sadoissa miljardeissa? Silloin ei voi kuin katua. Ukrainan tunnetut esiintymät arvioidaan 500 miljardin dollarin arvoisiksi.
Uudessa diilipohjaisessa maailmassa kannattaa olla hieman itsekkäämpi, etten sanoisi isänmaallisempi.
Kaivosveron tuotto näyttää olevan budjetissa kuitenkin vähän enemmän: 13 miljoonaa euroa.
Korottaminen olisi toki paikallaan
https://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2025&lang=fi&maindoc=/2025/aky/aky.xml&id=/2025/aky/YksityiskohtaisetPerustelut/11/10/09/09.html
Olen yleensä täysin eri mieltä Soininvaaran kanssa lähes joka asiasta, mutta pystyn myöntämään milloin joku on oikeassa.
Nimittäin tässä asiassa Soininvaara on 100 % oikeassa ja olen täysin samaa mieltä, Suomen kaivoslaki on naurettava ja olisi pitänyt uusia jo 30+ vuotta sitten, ei ole mitään järkeä lahjoittaa kaivannaisia lähes ilmaiseksi ulkomaisille yhtiöille.
Varsinkin nyt kun raaka-aineiden ja kaivannaismetallien hinnat ovat kovassa nousussa, niin Suomen maaperä pian riistetään tyhjäksi pilkkahintaan ja Kanadalaiset kaivosfirmat nauravat matkalla pankkiin : eivät voi kuin ihmetellä typeryyttämme.
“Nimittäin tässä asiassa Soininvaara on 100 % oikeassa ja olen täysin samaa mieltä, Suomen kaivoslaki on naurettava ja olisi pitänyt uusia jo 30+ vuotta sitten, ei ole mitään järkeä lahjoittaa kaivannaisia lähes ilmaiseksi ulkomaisille yhtiöille.”
Nykyinen kaivoslaki on vuodelta 2011 ja uusittu 2023. Soininvaara varmasti tietää mistä puhuu koska kummallakin kertaa vihreät olivat hallituksessa kaivoslakia säätämässä.
Ja se pahamaineinen Terrafamekin on suomalainen ja vielä valtion 70% omistama.
Åboriginaali
” se pahamaineinen Terrafamekin on suomalainen ja vielä valtion 70% omistama.”
Miksiköhän? Satutko muistamaan?
Mutta ei kai Suomi ole mitenkään sitoutunut alhaiseen kaivosveroon?
Ison kaivoksen perustamisessa on niin monta vaihetta, että kyllähän se vero ehditään nostaa.
Ei kai se niin voi olla, että jos joku aloittaa etsinnät tänään, niin Suomi on tämän toimijan osalta sidottu nykyiseen kaivosveron tasoon tästä hetkestä ikuisuuteen.
Jos lainasäädäntöä ei korjata riittävän ajoissa kaivoksen perustamisprosessissa, on vaarana että kaivosyhtiöllä saattaisi olla mahdollisuus haastaa valtuo oikeuteen sijoitussuojasopimusten varjolla.
Eikä edes oikeuteen, vaan kauppasopimusten mukaiseen välimiesmenettelyyn.
https://www.longplay.fi/pitkat/tuomaripelia
Valitettavasti Suomen valtio on laittanut kaivoksille tuon Soininvaaran mainitseman 0,6% veron vasta vuonna 2023 (taisi tulla käyttöön vasta v. 2025). Sen lisäksi kaivosyhtiöiden kanssa tehdään toki sopimus jälkien siivoamisesta, mutta yhtiöt jättävät tämän osan allekirjoittamastaan sopimuksesta täyttämättä. Yrityksillä on konstinsa: ne perustavat Suomeen suomalaisen sisaryhtiön, joka hoitaa kaivostoiminnan maassamme pääyhtiön antamalla taloudellisella tuella (=velkarahalla); kun kaivos tyhjenee, pääyhtiö perii velan pois eli ajaa suomalaisen sisaryhtiön konkurssiin ja välttyy tällä konstilla jälkiensä siivoamisesta. Kaivoslakimme ja kansainväliset taloudelliset toimintaperiaatteet sallivat tällaisen käytännön.
“Yrityksillä on konstinsa: ne perustavat Suomeen suomalaisen sisaryhtiön, joka hoitaa kaivostoiminnan maassamme pääyhtiön antamalla taloudellisella tuella (=velkarahalla); kun kaivos tyhjenee, pääyhtiö perii velan pois eli ajaa suomalaisen sisaryhtiön konkurssiin ja välttyy tällä konstilla jälkiensä siivoamisesta. Kaivoslakimme ja kansainväliset taloudelliset toimintaperiaatteet sallivat tällaisen käytännön.”
Markkinaliberalismi on niin ihanaa ja yhteiskunnalle hyödyllistä. Kumma juttu kun EU:ssa ei saada tuota tulojen pumppaamista lainarahalla ulos veroparatiiseihin kuriin. Taitaa olla pikemminkin rakennetun systeemin suunniteltu ominaisuus eikä pelkkä valuvika. Mutta EU onkin markkinaliberaali projekti, tätä ei ole vain sopulit vielä tajunneet kun rakastavat liberalismia niin kovasti. Olemme USA:n tiellä, vain 20–30 vuotta jälkijunassa, mutta sama kehitys tulee tännekin koska markkinaliberalismi tuntuu olevan ratkaisu kaikkeen.
Nyt alkaa velkarahalla militarisoituminen ja sosiaaliturvan ja tulonsiirtojen heikennykset [eli USA:n tie], jälleen kerran yllätys yllätys vapauden ja markkinaliberalismin nimissä. Velkaantuminen jatkuu, mutta samaan aikaan oikeisto tulee ulisemaan velasta [samalla kun itse vain kiihdyttää velkaantumista] ja purkaa yhteiskunnan turvaverkkoja ja instituutioita. Ja lopulta kaikki on aina vasemmiston, maahanmuuttajien tai vihamielisten ulkovaltioiden syytä, eli normi fasistinen kehitys mitä USA:ssakin, mutta tätä on markkinaliberalismi. Mutta tämä on siis pidempi kehitysprosessi, kuten USA:ssakin kehitys nykytilaan Reaganin liberalismisista kesti vuosikymmeniä eikä prosessi ole vielä päätöksessä.
Meillä paheksutaan, kun Trump “ryöstää” Ukrainan mineraalit vastikkeena sotilasavusta.
Eikä paheksunta oo perusteetonta.
Mutta mitäs jos me ensin kumottaisiin kaivoslaki, ja sitten tehtäisiin vastaava diili jossa 50% tuloista jäisi Suomelle (vs. nykyinen 0%), ja vastineeksi neuvoteltaisiin Trumpilta alennusta F‑35:ien hinnasta sanotaan kohtuullinen 30%? Kun se tuntuu nyt olevan melko katteettomien mineraalilupausten ja maan sisässä olevien varantojen billions and billions and billions ‑yliarvostuksen perään.
Voitettaisiin todella isosti nykytilanteeseen nähden.
slightly offtopic.
kuulin että joissakin usa:n sotilas hävittäjissä on 10 % heikennys ominaisuuksissa, myös liittolaisvaltioille. en tiedä koskeeko jo tilattuja f‑35 hävittäjiä, mutta usa:lla on kuitenkin mahdollisuus olla toimittamatta varaosia, ja koodi on suljettua laitteissa. käytännössä usa voi ääritapauksessa sulkea hävittäjät jos haluaa.
tämä tarkoittaa käytännössä, että eu:n pitää ostaa melkein kaikki sotilas tarvikkeet eu:sta jatkossa. eli nolla euroa usa:lle. ehkä poikkeuksia voidaan tehdä esim japanista ja kanadasta mutta varoen.
täsmennän että vain usa:n ulkopuolisille, mutta kuitenkin liittolaisille, ja kyse oli f‑47 hävittäjistä.
https://www.realclearpolitics.com/video/2025/03/21/trump_well_sell_toned_down_planes_to_our_allies_one_day_they_might_not_be_allies.html
Luulisi Soininvaaralla olevan eduskunnassa olevan pari tuttua kansanedustajaa joita lähestyä asian tiimoilta, että lähtisivät viemään lakimuutosta eteenpäin?
Ehdottomasti kannatettava asia ja tämän asian eteenpäin ajamisella olisi varmaan irronnut myös irtopisteitä niin kunnallis- kuin eduskuntavaaleissa.
Mikä sitten estääkään kaivoslain uudistamisen noilta osin. Onko Orpon hallitus tuomassa siitä esitystä eduskunnalle vai haluaako se jatkaa kuten tähänkin saakka tekemättä mitään tai korkeintaan arvostellen aikaisempia hallituksia.
Tuon asian korjaaminenhan on täysin hallituksen vallassa , koska sillä. myös enemmistö eduskunnassa, joten mikä tai mitkä puolueet hallituksessa lain korjaamista oikein vastustavat jos hallitus ei tuo nyt korjausesitystä eduskuntaan. Korjaukselle löytyisi varmasti tukea myös oppositiossa.
Oppositio — siis edellinen hallitus rustasi tätä kelvottomana pidettyä kaivoslakia pari vuotta:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009051546.html
“Pitkään valmistellun lakiuudistuksen valmistuminen on siirtynyt jo useaan kertaan, mutta mutta elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan hallitus hyväksyi esityksen nyt yksimielisesti.
Lintilä sanoi tiedotustilaisuudessa olevansa lopputulokseen ”verrattain tyytyväinen”. Hän kytki kaivoslain muun muassa meneillään olevaan energiakriisiin.”
Näin on, mutta mikä estää nykyistä hallitusta korjaamasta lakia jos siinä on edelleen korjattavaa. Valta ja vastuuhan ovat nyt Orpon hallituksella ja sen tehtävänä on korjata asia mikäli se siinä korjattavaa näkee, eikä ainakaan syytellä siitä edellistä hallitusta.
Uusittu kaivoslaki oli kuiten merkittävästi parempi kuin vanha. Kaivosveroa esimerkiksi ei ennen edellistä hallitusta siis ollut lainkaan. Ilman kepua tai muista pro-business puolueita tietenkin laista olisi tullut 10x parempi mutta kansa valitettavasti jostain syystä rakastaa näitä hyväveljien eturyhmäpuolueita kuten kepua ja kokoomusta äänestää joten tämä on tämmöistä.
Miksei muista pohjoismaista voida kopioida hyviä juttuja? Norjasta mallia kansallisomaisuuden kauppallistamisessa? Ei vaan onnistu ei, Suomi on hölmöläisten paratiisi, siitä pitää eri toten Kokoomus huolta, kun on tuommoinen hännystelevien puku-jees-jees-miesten puolue, kunnon renkejä suurpääomalle. Ei todellakaan mikään valtionhoitajapuolue. Valitettavasti kuitenkin demarit on vain varjo entisestään, täysin suuntaa vailla ja nyt loistaa vain sillä ettei ole Kokoomus tai Persut.
Et kerro miten mineraalit louhitaan maasta. Suomalaisella teknologialla. Metso oy maailman laajuinen kaivannaislaitteiden valmistaja. Tuo paljon työtä suomeen.
Se että Metso on maailmanlaajuinen laitteiden ja palvelujen tuottaja tietysti myös tarkoittaa, että he eivät liiketoimintansa puolesta tarvitse niitä kaivoksia nimenomaan Suomeen.
Todella arvokas puheenvuoro.
Ongelman taustalla on nykyhallituksen vahvistama lobbaridilemma. Kaivosteollisuudella on suuri intressi louhia halpaa malmia maasta. Jotta veronvälttely onnistuisi, kannattaa investoida kalleimpiin mahdollisiin lobbareihin. Veronmaksajien ja kansalaisten intressiä kaivosten verottamiseen taas ei lobbaa oikein kukaan. Näin ajaudutaan asetelmiin, jotka ovat pienen vähemmistön kannalta äärimmäisen herkullisia ja tuottoisia, mutta suuren enemmistön kannalta katastrofaalisen heikkoja.
Tässä Soininvaara on nyt suoraan sanottuna epärehellinen ja sortuu kaivospopulismiin. Jos verrataan Suomen kaivosveroprosenttia esimerkiksi Ruotsiin tai Norjaan, huomataan että ollaan lähes samoissa lukemissa pienillä nyanssi eroilla. Norja verottaa pelkästään öljytuotantoa, mutta metallimineraaleilla on sama 0,5% veroluokka kuin Suomessa.
Miksi Suomen kaltainen veroluokka toimii Ruotsissa ja Norjassa, mutta Suomessa ei? Haluaisin tähän vastauksen, enkä populistisia heittoja Kongosta.
Ei kai ole meidän ongelmamme jos Ruotsi ja Norja pitävät kaivosveron matalana? Ruotsin valtion omistama LKAB omistaa merkittäviä kaivoksia kuten Kiirunan rautakaivoksen, joten miksipä verottaa itseään.
Jos korkeampi vero ei käy kaivosjäteille, niin antaa olla, metallien hinta tuskin laskee pitkässä juoksussa.
Kuten Jukka jo kirjoitti Ruotsin valtio omistaa kaivosyhtiö LKAB:n. Se tuotti viime vuonna voittoa ‘vain’ vajaa 800 milj.euroa, vuonna 2023 lähes 4 miljardia euroa. Ja Norja? Se ei myynyt öljyoikeuksiaan Shellille ja muille isoille yhtiöille, vaan perusti oman, josta valtio ja sen eläkeyhtiö omistavat 70 %. Norjan öljyrahaston arvo on jossain 1500 miljardin euron tietämissä. Meillä Suomessa on vallalla nykyisin ajatus, että valtio ei saisi osallistua mihinkään liiketoimintaan. Ei se pidäkään kaikkeen sotkeutua, mutta esim. kaivosvaralllisuus on mielestäni kansallisomaisuutta ja se pitäisi pitää valtion hallussa. Voi varsin hyvin olla, että yksityiset toimijat toimivat tehokkaammin, mutta ne myös käärivät lähes koko voiton itselleen.
Suomen suurinta kaivosta pyörittää Outokumpu, jossa valtio on suurin omistaja. Ei siis sentään kaikki kaivostuotot valu ulkomaille.
Suomesta ei valitettavasti ole löytynyt sellaista jättimalmiota kuten Kiiruna tai Malmivaara (tai on yksi — Petsamo — mutta sille kävi kuten kävi). Malmia täytyy etsiä täältä rahalla ja vaivalla, ja valtioko sen rahoittaisi? Uskoisin että siitä jos mistä poru nousisi, sillä rahan menetys on siinä hommassa varmaa, mutta tuotto on pitkässä kuusessa.
Malmin etsinnän osaaminen on kehittynyt valtavasti. Uusinta osaamista ei ole Suomessa vielä, mutta patenttien mentyä umpeen on. Mikä ihmeen kiire meillä on tyhjentää Suomen maaperä rikkauksista?
Missä Outokumpu oy:llä on suuri toimiva kaivos? Kemissä?
Kemissähän se, ja vastikään todettiin että malmia riittää (no nyt kun tarkistin niin ei ole Suomen suurin, mm. Kevitsan tuotanto on isompi, mutta suurin maanalainen kaivos).
Ode
” Jokin muodollinen vakuus on asetettava jälkien siivoamista varten, mutta se ei käytännössä riitä mihinkään.”
Tämä on ihan älytöntä. Kyllä vakuuksia pitäisi vaatia riittävästi, vaatia vakuutusta tai laittaa kaivokset maksamaan jotain siivousrahastoa juuri tämän takia.
Muuten, ihan sama ongelma tulee olemaan tuulivoimaloiden kanssa. Kun tuulipuisto on käyttöikänsä päässä, firma vain konkurssiin ja ongelma maanomistajalle. Tämäkin pitäisi korjata ajoissa, nyt kun mitään ongelmia ei ole.
Jotkut ovat esittäneet, että ongelmaa ei ole, sillä valmis tuulivoimapuistopohja perustuksineen tulee olemaan aina arvokkaampi, mitä myllyjen purkukustannus. Voi olla, mutta miksi pitäisi heittäytyä tämän oletuksen varaan. Mitään varmuuttahan tästä ei ole.
Olen sitä mieltä, että ydinvoima-ala antaisi hyvän mallin tuulipuistojen jätehuoltokustannuksille. Perustetaan valtion tuulivoimajäterahasto, johon tuulivoimalan omistajat rahastoivat voimalan purku‑, maisemointi- ja jätehuoltokustannukset etukäteen. Rahastosijoituksen suuruus perustuu teknisesti uskottavaan budjettiin siitä, miten työ tehdään ja sijoituksen saa takaisin, kun purkutyö on valmis ja jätteet huollettu pois. Tällä tavoin vältettäisiin nykyinen jätehuollon ongelma, jossa käytetyn tuulivoimalaitoksen voi myydä saattohoitajalle ja päästä eroon jätehuoltovastuusta.
Samaa voisi yleisemminkin soveltaa kaikkiin teollisuuslaitoksiin.
Eikö tuulivoimalat joudu jo nyt tallentamaan siivouskustannuksia etukäteen rahastoon? Vai olenko ymmärtänyt asian väärin?