Päätin joukkoistaa kehitteillä olevan kirjani Talous ja kaupunki ja julkaista sen luku kerrallaan kommentoitavaksi. Sekä kriittiset että kannustavat kommentit ovat hyvin tervetulleita.
==
Lukitusvaikutus on yksi asuntopolitiikan tavoista epäonnistua. Lukitusvaikutus saa jatkamaan asumista vääränlaisessa asunnossa tai väärässä paikassa, vaikka tilanne edellyttäisi muuttoa. Tämän merkitys rahaksi muutettuna on melkoinen samoin kuin sen vaikutus kaupungin sisäisen liikenteen määrään.
Jos on onnistunut saamaan ARA-asunnon Jätkäsaaresta ja saakin uuden työpaikan Keravalta, ei kannata luopua asunosta Jätkäsaaressa, vaan kannattaa matkustaa päivittäin pitkä matka Keravalle. Oikeus ARA-asuntoon Jätkäsaaressa on niin arvokas asia, ettei siitä kannatta vähäisestä syystä luopua. Asunto Jätkäsaaressa on arvokas myös omistusasujalle, mutta muuttaessaan Keravalle ei tarvitse luopua ihanneasunnostaan ilmaiseksi. Sen voi myydä ja ostaa huomattavasti halvemman asunnon Keravalta. Samoin jos asuu asumistuen avulla Jätkäsaaressa, säästää huomattavasti muuttamalla olennaisesti halvempaan vuokra-asuntoon Keravalle sen sijaan, että käyttää päivittäin puolitoista tuntia matkaan.
Lukitusvaikutus kohdistuu seinien kautta tukemiseen, mutta sen voi synnyttää muutenkin. Moni on vaatinut asuntojen täyttä myyntivoiton veroa. Kun myyntivoitolla tarkoitetaan nimellishinnan nousua, veroa joutuisi pelkän inflaation vuoksi maksamaan aina huomattavasta osasta kauppahintaa, vaikka inflaatio on tietysti nostanut myös uuden asunnon hintaa. Minun elinaikanani hinnat elinkustannusindeksillä mitattuna ovat 23-kertaistuneet. Asunnon arvon kohoamisesta koituvan todellisen voiton verottomuus on verojärjestelmämme ongelma, mutta sitä ei pidä korjata tavalla, joka lukitsee ihmiset vääriin asuntoihin. Jos asuntojen hinnat nousevat koko kaupungissa, varsinaista voittoa ei saa siitä, että myy vanhan asuntonsa ja ostaa uuden, koska sen uudenkin asunnon hinta on noussut. Myyntivoiton veron tulisi päätyä maksettavaksi vasta, kun poistuu asuntomarkkinoilta kokonaan muuttamalla ulkomaille tai siirtyy pienempään ja halvempaan asuntoon. Arvonnousua voisi verottaa myös asunnon siirtyessä perintönä, mutta tämä edellyttäisi syvällistä muutosta verojärjestelmään.
Lukitusvaikutusta tuottaa myös täysin kummallinen varainsiirtoveron nimeä kantava muuttovero, jollaista kukaan ei keksisi esittää, ellei sellainen olisi jo olemassa.
Suomessa tutkitaan, kannattaisiko meilläkin luopua perintöverosta ja siirtyä myyntivoiton veroon samaan tapaan kuin on tehty Ruotsissa. Se voisi nopeuttaa yritysvarallisuuden karttumista, mutta asuntopolitiikassa se synnyttäisi huomattavan lukitusvaikutuksen. Suurimmalla osalla perijöistä tärkein peritty omaisuus on vanhempien asunto. Kaikki on hyvin, jos tuo asunto on oikean kokoinen ja oikealla paikalla. Jos se on aivan vääränlainen, ei auta kuin myydä se ja maksaa huomattavan suuri myyntivoiton vero. Jos asunto on hankittu vuosikymmeniä sitten, myyntivoittoa voi inflaatio johdosta olla melkein koko myyntihinta. Tätä voi tietysti lievittää hankintameno-olettamalla. Lukitusvaikutuksen tuottamaa hyvinvointitappiota syntyy todennäköisemmin, jos asunto on vähän vääränlainen ja vähän väärällä paikalla, koska silloin kannattaa vain sinnitellä sen sijaan, että maksaa kymmeniä tuhansia euroja.
Lukitusvaikutuksella ei tarkoiteta kotiseuturakkautta. Moni ei halua muuttaa lähemmäs uutta työpaikkaa, koska on kiintynyt vanhaan asuinalueeseensa ja lasten kaverit ja koulu ovat tärkeitä. Silloin alue ei ole väärä vaan juuri oikea, vaikka työpaikka olisikin siirtynyt vähän kauemmas.
Seuraava luku ilmestynee tästä.
Kirjan alkuun tästä
“Arvonnousua voisi verottaa myös asunnon siirtyessä perintönä, mutta tämä edellyttäisi syvällistä muutosta verojärjestelmään.”
Nykyjärjestelmässä peritty asunto arvostetaan käypään hintaan ja perintövero maksetaan sen mukaan. Nykyjärjestelmä siis nimenomaan verottaa arvonnoususta. Perilliset voivat tietysti yrittää minimoida perintöveroa ja arvostaa asunnon alle käyvän hinnan, mutta jos myyvät asunnon sitten heti kohta pois niin maksavat sitten veroa myyntivoitosta, voitto laskettuna myyntihinta miinus asunnon arvostus perinnönjaossa.
Suurin tuplaverotus perintöjen yhteydessä taitaa tulla metsän perimisestä; ensin perintövero metsän arvosta, ja puun myynnistä menee täysi pääomavero.
Hitas- (ja miksei myös ARA-) asuntojen vuokrausta eteenpäin vastustetaan kiivaasti. Kuitenkin mm tämän lukitusvaikutuksen vuoksi säänneltyjen asuntojen edelleen vuokraaminen (tai myynti vapaasti) lisäisi kaikkien hyvinvointia.
Kiitos Osmo, että nostat näin systemaattisesti kaikki kaupunkitaloustieteen olennaiset havainnot yleiseen tietoon. Toivottavasti päättäjät lukevat!
Minusta oman asunnon myyntivoiton verottomuus 2 vuoden asumisajan jälkeen kannattaisi rajata pelkästään asunnon vaihtajiin. Varsinkin siinä vaiheessa, jos perintövero poistetaan (=korvataan myyntivoittoverolla). Ennustan, että näin tuleekin käymään jollain aikavälillä, kun muut maat ovat siirtyneet malliin ja suomikin seurannee perässä ennemmin tai myöhemmin.
Eipä aina ole niin Etta myydessa tienaa
Jätkäsaaressa pistit 20 omaa rahaa ja lainasit vaikka 80
Maksoit korot ja vastikkeet vuoden kaksi
Sulla tulee tarve myydä mutta saisit vain 80 rahaa kämpästä. No myytkö? Jos niin sun pitää taas alkaa kerätä pääomaa uudelleen. Ehkä puuttuu taas 15 rahaa? Hankalaa kituuttamista kun pitää säästää ja maksaa kuluja muutenkin. Ja juuri jätkäsaaressa
Niin miksi Jätkäsaaressa on liiketiloja tyhjänä ja ollut jo parikin vuotta tai enemmän. Aikamoinen lukititusvaikutus sekin kun semmoista hintaa ei löydy Että vuokralainen löytyisi. Entisen hesen tila jo 4 vuotta tyhjänä. Pitäisikö mieluummin olla tyhjän asunnon ja liiketilan vero — kun ei oo liiketoimintaa tai asukkaita niin veroja jää saamatta kaupungilta. Jätkäsaaressa on paljon tyhjää tilaa ja kämppâä
Oma onni on osata iskeä funktioden epäjatkuvuuskohtiin, ja noin muutenkin mielenkiintoiset asiat tapahtuvat usein marginaalissa. Hyvää tarkoittava HITAS-järjestelmä ja sen kaltaiset tarjoavat erinomaisen alustan keinottelulle.
Onko tämä kuitenkaan syy lopettaa ne, koska menestyviä keinottelijoita on kuitenkin aika vähän? Tulisiko suvaita muutama ovela kelmi vai laittaa kaikki vankilaan varmuuden vuoksi?
Liityntäpysäköinti, nopeat kaupunkienväliset junayhteydet ja etätyöt tuovat vielä oman lusikkansa soppaan. Niiden ansiosta voi asua kaukana työpaikasta, mutta työmatkoihin kokonaisuutena käytetty aika pysyy siedettävänä. Kaukana asuminen kuitenkin tarkoittaa, että kilometreinä liikenneinfraa tarvitaan paljon ja kuljetut matkat ovat pitkiä (suuremmalla nopeudella pääsee kauemmas samassa ajassa…) Ei kuulosta kestävältä kehitykseltä. Pitäisi siis verottaa liityntäpysäköintiä, nopeita junia ja etätöitä 🙂
Soininvaara kirjoitti:
“Lukitusvaikutuksella ei tarkoiteta kotiseuturakkautta. Moni ei halua muuttaa lähemmäs uutta työpaikkaa, koska on kiintynyt vanhaan asuinalueeseensa ja lasten kaverit ja koulu ovat tärkeitä. Silloin alue ei ole väärä vaan juuri oikea, vaikka työpaikka olisikin siirtynyt vähän kauemmas.”
Kyllä lukitusvaikutus on tuotakin. Lukitusvaikutus määritellään usein tilanteena, jossa asumista täytyy jatkaa entisessä paikassa, vaikka yksilö haluaisi muuttaa, ellei lukitusta aiheuttavaa vaikutusta olisi estämässä. Kyllä lasten koulut ja lasten kaveripiirit ovat lukitusvaikutusten aiheuttajia vanhempien kannalta. Ihmistet muuttavat etenkin opiskelupaikan etsinnän ja valmistumisen yhteydessä sekä eläköitymisen jälkeen. Kouluikäisten lasten vanhemmat muuttavat varsin vähän, koska viimeistään lasten koulun alettua alkaa lukitusvaikutus, kun tiedossa on hyvin tutkimusten pohjalta se, että etenkin useampi koulun vaihto kesken kouluajan heikentää merkittävästi lasten koulumenestystä.
Lasten koulut ja kaveripiirit ovat konkreettisia esteitä monelle työn vastaanottamiselle kauempaa. Erityisesti eroperheissä, joissa lapsi vaihtaa kotia esim. vuoroviikoin, voi toisinaan olla varsin tahdonvastainen asiakin joutua asumaan jollain paikkakunnalla siihen nähden, miten toimittaisiin, jos tällaista sidosta ei olisi. Mutta jotta lapsi voi käydä viikoittain samassa koulussa, pitää monien eronneiden vanhempienkin asua keskenään riittävän lähellä.
joten: “Lukitusvaikutus määritellään usein tilanteena, jossa asumista täytyy jatkaa entisessä paikassa, vaikka yksilö haluaisi muuttaa, ellei lukitusta aiheuttavaa vaikutusta olisi estämässä. Kyllä lasten koulut ja lasten kaveripiirit ovat lukitusvaikutusten aiheuttajia vanhempien kannalta.”
Tässä on kyse halusta nimittäin lasten halusta. On toki vaikea ongelma, jos eri perheenjäsenten toiveet eroavat toisistaan, mutta siinä ei ole kyse mistään (keinotekoisesta) lukkiutumisvaikutuksesta.
Lasten elämää ei haluta sekoittaa vaikka use olisikin joutunut uuteen työpaikkaan kauemmas. Lisäksi tosiaan jos ennen käytettiin 5 kertaa viikossa 1–2 h työmatkaan niin nyt ehkä 2–3 kertaa viikossa 2–3 h on vähemmän tai sama.