Helsingin kaupunginvaltuusto kävi pitkän keskustelun vihreiden ryhmäaloitteesta kulttuurikentän työpaikkojen ja kulttuurielämysten turvaamisesta. Käytin keskustelussa lyhyen puheenvuoron minäkin.
Helsingille kysymys kulttuurista on myös kovaa elinkeinopolitiikkaa. En tarkoita tällä vain sitä, että kulttuuri sinänsä luo kaupunkiin työpaikkoja, vaan sitä, että hyvä kulttuuritarjonta tukee muiden elinkeinojen menestystä. Se tekee kaupungista mielenkiintoisemman ja muodostaa syyn tulla Helsinkiin töihin ja perustamaan yrityksiä.
Noin kymmenen vuotta sitten The Economistissa oli artikkeli, jossa oli selvitetty eurooppalaisten kaupunkien menestystä pitkällä aikajänteellä. Kaupungit, jotka olivat aikanaan panostaneet kulttuuriin, olivat sen jälkeen kasvaneet ja kukoistaneet paljon paremmin verrattuna samanlaisiin kaupunkeihin, joissa kulttuurielämä oli ollut köyhää.
Nyt kun valtiovalta ajaa kulttuuria alas Suomessa, kaupunkien yleensä ja Helsingin erityisesti on otettava vastuu kulttuurin edistämisestä. Näinhän me olemme hieman tehneetkin.
Tähän liittyy kuitenkin ongelma. Jos Helsinki lisää panostusta kulttuuriin, on riskinä, että käy kuten kävi sote-rahoituksessa. Valtio rankaisee kaupungin kulttuurille suuntaamasta rahoituksesta vähentämällä vastaavasti omaa rahoitustaan.
On suuri ongelma tälle maalle, etteivät kunnat voi luottaa valtioon, vaan joutuvat aina pelkäämään, että jos ne panostavat itse johonkin, valtio vähentää vastaavasti omaa panostustaan.
Kulttuurin tukeminen on vaikea aihe: Jos mitään säästöjä esittää, leimautuu kulttuurivihamieliseksi. Ja jos sisällöistä puhuu, saa näpeilleen — rahoittajalla ei pitäisi olla sanomista mihin rahat käytetään, kun valta rahan käytöstä pitäisi jättää taideväelle itselleen, koska muuten politisoidaan kulttuurin sisältöjä…
Mietinpä vain, miten melkein kaikissa muissa maissa, kulttuuri voi kukoistaa ilman näin laajaa rahan kierrättämistä valtion tai kuntien kautta. Mikä hyöty tässä oikeasti on? Vain Suomessa ei ole ollenkaan yleistä lahjoittaa ihan keskituloisten yksityisten toimesta, useimmissa maissa tämä on normikäytäntö, jokainen voi tukea haluamaansa instituutiota valitsemallaan tavalla.
Tähän velka-huoltosuhde-näivetys-Suomeen tarvitaan nyt joku isompi tulevaisuuden logiikka. Aika loppuu, jos ala kerrallaan mietitään, voisiko jotain säästää, jahnataan, ja todetaan, että ei oikein. En nyt sano, että kulttuurista pitäisi välttämättä säästää yhtään, kuten hyvin perustelet, mutta isoon kuvaan pitää osata kiinnittyä. Onko meillä mitenkään mahdollisuuksia enää siihen maailmaan, jossa elelimme vuosituhannen molemmin puolin?
Tärkeä symbioosi kulttuurin ja yrityssektorin välillä
Kaupungin vetovoima ja elinvoimaisuus ovat monimutkaisia ilmiöitä, jotka riippuvat useista tekijöistä. Yksi keskeisistä tekijöistä on kulttuuritarjonta, joka houkuttelee asukkaita ja vierailijoita. Samalla aktiivinen yrityssektori voi toimia tärkeänä tukena ja stimuloijana kulttuurielämälle.
Kulttuuritarjonnan merkitys
Kulttuuritarjonta, kuten teatterit, museot, konserttisalit ja taidegalleriat, luo kaupungille identiteettiä ja vetovoimaa. Se tarjoaa asukkaille mahdollisuuden osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, mikä parantaa elämänlaatua. Vahva kulttuuritarjonta voi myös houkutella turisteja, mikä lisää kaupungin taloudellista aktiivisuutta.
Taloudellinen vaikutus
Kulttuuri- ja taidealan tapahtumat voivat tuoda merkittäviä tuloja paikalliselle taloudelle. Esimerkiksi festivaalit ja näyttelyt voivat lisätä majoitus‑, ravintola- ja kuljetuspalveluiden kysyntää. Tämä puolestaan luo työpaikkoja ja lisää verotuloja kunnalle.
Yrityssektorin rooli
Aktiivinen yrityssektori on olennainen osa kaupungin ekosysteemiä. Se ei ainoastaan tarjoa työpaikkoja, vaan myös rahoittaa kulttuuritoimintaa sponsoroinnin kautta. Monet yritykset näkevät kulttuurin tukemisen osana yhteiskuntavastuuta (CSR), mikä voi parantaa niiden mainetta ja asiakasuskollisuutta.
Innovaatio ja yhteistyö
Yritykset voivat myös edistää innovaatioita kulttuurisektorilla esimerkiksi yhteistyöprojekteissa tai teknologian hyödyntämisessä tapahtumien järjestämisessä. Tällaiset yhteistyöt voivat johtaa uusiin ideoihin ja käytäntöihin, jotka rikastuttavat kaupungin kulttuurielämää.
Symbioosi-suhteen analyysi
Kulttuurin ja yrityssektorin välinen suhde on symbioottinen: molemmat osapuolet hyötyvät toisistaan. Vahva kulttuuritarjonta houkuttelee asiakkaita yrityksiin, kun taas aktiivinen yrityssektori tukee kulttuuria taloudellisesti.
Esimerkki käytännössä
Esimerkiksi kaupungeissa, joissa on voimakas taide- ja kulttuurielämä, kuten Berliini tai New York, nähdään usein myös dynaaminen liiketoimintaympäristö. Taiteilijat saattavat löytää inspiraatiota paikallisista yrityksistä, kun taas yritykset voivat käyttää taidetta markkinointivälineenä tai brändinsä erottamiseksi kilpailijoista.
Helsingillä ei ole nykyisin kovin yritysystävällinen maine useista syistä. Nämä liittyvät kaupungin liiketoimintaympäristöön, korkeaa verotukseen, tiukka byrokraattinen säätely ja kielteinen politiikka varsinkin autojen osalta.…
Soininvaaralta hyvä näkökulma kulttuurin rahoitukseen. Näkisin asian kuitenkin päinvastoin. Kaupungit voivat painostaa kulttuuriin enemmän mutta taistelu kulttuurin rahoituksesta ei käydä valtion ja kaupunkien välillä vaan maaseudun ja kaupunkien välillä. Suomen kulttuurirahoitus on hyvin valtio vetoista. Muissa Pohjoismaissa on myös paljon yksityistä kulttuurin rahoitusta eri säätiöiden kautta. Suomessa voisi luoda malli jossa yksityinen sektori voisi saada veroetuja jossa yksityistä sektoria kannustetaan sijoittamaan myös sponsori muodossa kulttuuriin kuten se nyt tapahtuu urheilun muodossa . Suurin haaste on kulttuurin tarjonta kaupunkien ulkopuolella
Niin mutta miten pitäisi tukea?
Lasten vapaa-ajan toimintaa että tekevät itse
Tiloja kaupungin laitamilta tyyliin lepakko
Niin että tehdään omaehtoisesti uutta ja kiinnostavaa ja ne joilla onnpotentiaalia luö kyllä läpi myös kaupallisesti.
Ei suomen design noussut tukiaisilla. Tuet tylsistää ja jähmettää. Tekemisen meninki on oleellista. Ja tietysti se nuoruus. Ei eläkeläiset ole niitä tulenkantajia
Avoimuus ja pois minäminäerityisorretturyhmä poteroista. Katse tulevaisuuteen vaikka sodanuhanalla
Jos miettii, mitä persut hallituksessa tekevät: ajavat kulttuuria alas, ajavat alas lähes kaikkia mahdollisia tulonsiirtoja, eli köyhiä kyykkyyn, ajavat alas vanhusten hoitoa, opiskelijoiden tukea, vammaisten hoitoa, ansiosidonnaisia päivärahoja jne. ja jne. ja kaikkea tätä “valtiontalouden”
tasapainottamisen perusteella.…niin eipä voi ANTIPOPULISTISEMPAA puoluetta kuvitella! Antipopulismin Suomen ennätys sitten Iiro Viinasen päivien. Suoranaista kansanvihollista, jos sitä vertaa vaikkapa vasemmiston tai vihreidenkin kaiken-kosiskeluun.
Vanhan viisauden mukaan toimittajien ja poliitikoiden välinen suhde tulisi olla samanalainen kuin koirilla ja lyhtypylväillä on. Itse toivoisin sama taiteilijoiden ja poliitikoiden suhteelta. Tällä hetkellä taiteilijat ovat kyllä koiria, mutta poliitikot ovat lyhtypylväiden sijaan talutusnuoraa piteleviä omistajia.
Poliitikoille nykytilanne tietenkin sopii. Muutamaa parhaiten kaupallisesti pärjäävää taiteilijaa lukuunottamatta kaikki muut ovat täysin riippuvaisia tukirahoista. Tämä antaa luonnollisesti poliitikoille sitä mitä he eniten haluavat: valtaa. “Kuka saa ja kenelle annetaan”.
Järjestely varmistaa myös sen, että taiteilijoiden ympäröivään maailmaan suunnattu kriittinen kanuuna ei ole koskaan kohdistettu suoraan poliitikkoja päin. Tai no, ehkä persuihin. Mutta muistatteko sen teatteriesityksen, laulun tai maalauksen, jossa kritisoitiin hiilenvihreää energiantuotantoa tai länsimetron valmistumisaikataulua? En minäkään.
Tukihimmeli tuo vääjäämättä mieleen menneet ajat jolloin vain kirkolla oli varaa palkata parhaat taiteilijat. Saimme toki huikeita kirkon kattoja, uskonnollisia muraaleja ja oodeja jumalalle. Kuitenkin koko ajan mielessä pyörii kaksi sanaa: mitä jos. Mitä jos nämä huikeat taiteilijat olisivat saaneet tehdä taidetta jota haluavat, ei sitä mitä maksaja haluaa. Ja kyllä, tiedän että poliitikot eivät tietenkään suoraan kerro minkälaista taidetta taiteilijoiden tulisi tehdä, mutta aivan niin kuin Michelangelo mietti kivutessaan Sikstuksen kappelin maalaustelineille: raha puhuu.
“Ja kyllä, tiedän että poliitikot eivät tietenkään suoraan kerro minkälaista taidetta taiteilijoiden tulisi tehdä, mutta aivan niin kuin Michelangelo mietti kivutessaan Sikstuksen kappelin maalaustelineille: raha puhuu.”
Hyvin kuvailtu.
Muta raha puhuu myös muuta kautta kuin hallituksen rahan.
Tarkoitan apurahoja jakavia instansseja ja säätiöitä. Pitää olla oikeat huolenaiheet. Jos on väärät, on pelko että jää ilman.
Ehkä juuri siksikin maamme taiteilijakunta vain muutamin poikkeuksin tuottaa kriittistä ajattelua suhteessa aikalaisarvoihin. Pitää onnistua olemaan oikeanlainen. Tai sitten täysin epäpoliittinen.
Kulttuurin tekijöillä on hyvin tiedossa ääneen lausumaton sapluuna jonka sisällä pitää pysyä. Tästä ovat jotkut, harvat, puhuneetkin.
Keskimäärin kotimaisen taiteilijan arvolataus teoksissaan on yhtä “radikaali” kuin Suomen Kuvalehden päätoimittajan kirjoitus. Ilmasto, identiteetti jne. Voidaan suositella vaikkapa kaikille peruskoulaisille. Ei vaaran tuntua.
Tiedätte kyllä.
Internetin meemit ovat taidetta, ja niissä kyllä kritisoidaan laajalti eri aiheita. Myös vaikkapa sitä länsimetroakin aikanaan.
Raha tosiaan puhuu, mutta onko sinulla ajatuksia miten asiaa voisi parantaa? Historia on kyllä täynnä mesenaattien pönötystauluja kun rahoitus on tullut yksityisiltä tahoilta.
Itsellä mieleen tulee lähinnä perustulo. Sitä kun ei menetä vaikka tekisikin pääministeriä tai persuja pilkkaavaa taidetta.
Kilgore, kuten tuossa kommentissani “raha puhuu myös…” totesin, persuja yms. sitä arvomaailmaa pilkkaava taide olisi, ja on, juuri sitä mitä halutaankin.
Jos lasketaan maamme epäpolittiset taiteilijat yhtälöstä pois niin vähintään yhdeksän kymmenestä taiteilijoista on laskettavissa vasemmiston tai vastaavan ideologiamaailman kannattajiksi.
Sen näkee kaikista ulostuloista.
Teoksetkin ovat usein juuri oikealla ja halutalla (kuin tilatulla) tavalla “kiinni” sopivissa “vastuullisissa” aiheissa.
Koskee myös kulttuurin kuluttajakuntaa.
Taitelijat ja heidän yleisönsä yhdessä päivittelemässä juuri niitä asioita mitä meidän päivittelevän halutaankin.
Tässä on sellainen ajatusvirhe, että ajatellaan entisaikojen ihmisten ajatelleen nykyajan ihmisen tapaan. Keski- ja renessanssiajan ihmiset ottivat uskonnon hyvin tosissaan. Todennäköisesti erittäin suuri osa hengellistä taidetta tehneistä taiteilijoista näki työnsä ihan hengellisenä ja korkeampiarvoisena kuin esim. jonkun aatelisen muotokuvan maalaus. (Toki sillä silti piti elää.)
Ei se eroa vaikka nykyajan “tiedostavasta” taiteesta. Olkoon vain, että se on se valtavirta, jossa pitää pysyä, jos haluaa leipää: tästä huolimatta suurin osa taiteilijoista varmasti uskoo niihin ideologioihin, joita heidän taiteensa tuo esille. Ei luovaa työtä muuten jaksa tehdä — ja ihminen sitoutuu oman yhteisönsä arvoihin.
Eli tuollainen kyynisyys voi olla kivaa, mutta yksinkertaistaa ihmisen sielunelämää liikaa.
Ode: “Nyt kun valtiovalta ajaa kulttuuria alas Suomessa[…]”
Olis ihan hirveen olennaista, että joku laskis ne miljoonat ja prosentit, joita valtio nyt ihan oikeasti leikkaa.
Keskustelu on ihan hassua, kun kukaan ei tiedä numeroita eli mittasuhteita.
Erityisesti ja varsinkaan kulttuuri- ja taidealan toimijat eivät tiedota asioista numeroilla, vaan nyyhkytarinoilla.
Suomalainen ikiliikkuja:
Keskiluokka verotetaan köyhäksi ettei mihinkään ylimääräiseen kuten kulttuuriin tai palveluihin ole varaa, yhteiskunta astuu kehiin ja tuottaa nuo palvelut jottei vahingossakaan synny mitään omaehtoista kulttuuri tai palveluliiketoimintaa.
Olisi syytä tutkia, että minkälaisen kulttuurin tukeminen, sekä erikseen minkälaiset tukimuodot, ovat ne jotka eniten tai parhaiten menestystä tukevat.
Asia on melkoisella varmuudella kuin maataloustuet — varmasti tukemisella on vaikutusta alueisiin ja elinkeinoihin, mutta kyseisessä viidakossa osa tukikohteista ja ‑muodoista ovat haitallisia jopa näiden kivojen mutta hieman epämääräisten tavoitteiden (aka “menestys/elinvoima/elinkeinoelämä/elämänlaatu/haluttavuus”) katsannossa, ja vaikka tavaratalovaikutusta* varmasti on niin kaikkea kivaa kaikille ei toimi.
Kuten ei ole olemassa mitään geneeristä “maataloustukea” ei ole olemassa mitään geneeristä “kulttuuritukea” vaan yksityiskohdissa se vipuvaikutus tai/ja haitta asuu.
Ei pidä pudota tähän samaan ikiaikaisen nautinnan monttuun jossa mikä vain tuki maataloudelle on aina hyvää ja tavoiteltavaa ja perusteltua jos sattuu olemaan maatalousmyönteinen, vaan konepellin allekin pitää katsoa.
* (Ysärijuttu semmoiset tavaratalot, mutta nuorille tiedoksi että silloin viime vuosituhannella oli tämmöisiäkin, ja silloin huomattiin että ollakseen toimivaa sen aikaa kun sitä olivat, piti olla eri osastoja, myös niitä kiikun kaakun taloudellisesti yksittäisinä olevia. Eikä vain se yksi kaikkein kannattavin koska sitten ei ollut tavarataloa lainkaan. No, ei toki ole enää oikein muutenkaan. Kun miinukselle menneitä sektoreita oli liikaa niin se oli sitten siinä.)
Suomessa tuetaan kyllä kulttuuria niinkin että jokainen työnantaja saa antaa veroitta 400 euroa kulttuuriin. Moni voivottelee että ei tiedä käyttöä ja paljon jää rahoja käyttämättä.
Ja kulttuuri on kiinni kun ihmiset ovat vapaalla. Etsipä esityksiä juhlapyhien aattoina tms. Ei ole. Vieläkin vähemmän mitään lapsille. Kulttuuri kai elää niin vahvasti tukien varassa että ei tarvitse enää vaivaa nähdä ja saada katsojia.Kulttuuri ei ole kulttuuria ilman yleisön kohtaamista.
Toisaalta tukiaisten haltija määrää kulttuurin suunnan ja raha määrää. Että nuo ei saa meidän tiloja käyttää ja tämä oon sitä oikeanlaista kulttuuria. Sen sijaan että annetaan kaikkien kohdata määräillään ja päätetään ketä rahalla suositaan ja ketä ei.
Kulttuuriin on kuulunut aina raha, mutta vasta huipuille eikä tukiaisia jaettu kaikille. Kyllä siellä undergroundista syntyy uutta, kun satsataan osaaviin lapsiin ja omaehtoisuuteen. Loppujen lopuksi Suomen design esimerkiksi nousi Köyhyydestä ja pula-ajan ja rillumarein keskeltä. Jos ei taiteella elä sitten pitää elättää itsensä vaikka insinöörinä eikä haihatella että joku maksaa artistin elämän.
Turistirysäkultuuri niille laivaristelijöille ja tänne lentäville vaatii kukkenheimin tukemista tai vastaavaa. Eikä se ole kovin vihreää
Luxit pitää olla silloin kun turistit liikkuu ja satsata näyttävyyteen ja somekuviin
Paikalliskultuuri taas ei tuo turisteja.
Toki asukkailla on kivaa. Mieluummin jos kuitenkin saisi sen liikkumisen halvemmaksi niin olisi varaa käydä töissä ja liikkua joskus kaupungillakin