Harari ei kertonut some-julkisuudesta oikeastaan mitään, jota en olisi tiennyt jo aiemmin, mutta esitti sen niin selkeästi, että omatkin ajatukseni selkenivät.
Ihminen ajattelee ja muistaa asioita pääasiassa tarinoiden kautta. Pitkänkin tarinan pystyy painamaan mieleensä, mutta puhelinluetteloa on toivotonta oppia ulkoa.
Tarinat ovat siis tärkeämpiä kuin yksittäiset faktat. Tarinat kulkevat tehokkaasti myös huhuina ja salaliittoteorioina.
Aiemmassa tiedotusmaailmassa uutisen julkaisu oli kiinni päätoimittajasta. Tämän oli kunnia-asia tarkistaa, että julkaistu tieto piti paikkansa. Jos päätoimittaja ei tehnyt tätä huolella, Suomessa oli aina viime kädessä Julkisen sanan neuvosto.
Somemaailmassa ei ole mitään päätoimittajia eikä julkisen sanan neuvostoja. Siinä maailmassa voittaa kiehtovin tarina, eikä tässä kilpailussa totuudellisuus ole mikään etu, pikemminkin faktoilla on tapana pilata hyvä tarina.
Siksi totuus on nyt niin heikossa hapessa.
On jotenkin oireellista, että perussuomalaisten Suomen Uutiset ei ole julkisen sanan neuvoston jäsen. Tämä selitetään sillä, että puoluelehden ei tarvitse olla uutisvalinnoissaan tasapuoinen. Ei sitä edellytetäkään. Esimerkiksi muotilehti voi keskittyä kyllä muotiin. Julkisen sanan neuvosto valvoo totuudellisuutta ja esimerkiksi sitä, ettei yksityisyyttä loukata. Suomen uutisten päätös jäädä julkisen sanan neuvoston ulkopuolelle liittynee tähän.
Kun nuorten pääasiallinen uutisten lähde on TikTok, jotain pitäisi tehdä sen eteen, että totuudellakin olisi jokin arvo. Voin olla vainoharhainen, mutta uskon, että perussuomalaisten halu ”säästää” Ylen budjetista johtuu halusta raivata tilaa amerikkalaistyyliselle tiedotusmaailmalle.
Et ole vainoharhainen, vaan tarkkanäköinen.
“Voin olla vainoharhainen, mutta uskon, että perussuomalaisten halu ”säästää” ylen budjetista johtuu halusta raivata tilaa amerikkalaistyyliselle tiedotusmaailmalle.”
Tuosta olen samaa mieltä.
Mutta samalla on toisaalta myös niin että “valtamedian”, esimerkiksi YLE:n, halu olla käytännössä kritiikin ulkopuolella, (toimittajan työtähän ei saa kritisoida, se on nykyään, uskomatonta kyllä “työn häiritsemistä”) ja olla samalla runsaasti julkisrahoitteinen, kertoo vastaavasti sananvallan halusta raivata itselleen kyseenalaistamaton tila, jota nyt voitaisiin nimittää vaikka monotoniseksi.
Tiktok-tiedonvälitys vie mainitsemasi laiskat nuoret suppeaan idioottimaiseen maailmankuvaan, kansallismielisyys korjaa tästä kannattajia, totta, mutta samantyyppiseen tilaan päätyy myös ihminen, joka ajattelee ja uskoo että maailma on täysin kerrottu, kunhan katsoo iltauutiset ja lukee Helsingin Sanomat. Kuva maailmasta on paljon faktapitoisempi noilla kyllä, mutta todella suppea silti.
Tästä esimerkkinä käy viimeiset USA-vaalit. Jos seurasi muunkin maailman mediaa, esimerkiksi USA:n, oli lähes päivänselvää ettei Harris tulisi voittamaan, koska demokraateilla ei ollut sellaista polittista kantoaaltoa lainkaan, jolla vaali-innostus syntyy. Sen sijaan meidät täällä oli uutisoitu aivan päinvastaiseen tilaan, Harris-huumaan, ja siitä ei voinut olla vetämättä muuta johtopäätöstä kuin että toimittajiemme omat toiveet taisivat nyt heijastua työhön hieman liikaa. En siis ihmettele jos esim. persuissa edelleen elää myytti YLE:n toimittajakunnan poliittisuudesta. Liian usein se antaa itse tuolle myytille ravintoa.
Kannattaakin seurata mahdollisimman laajasti ainakin Ruotsin, Englannin ja Saksan mediaa. Jenkkiuutiset voi katsoa muualtakin kuin CNN:ltä joka on samanlainen puoluepoliittinen toimija demokraattien piikkiin kuin meillä vaikkapa mainittu Suomen Uutiset persujen.
Jaa? Itse olen kritisoinut medioita monesti ja laittanut oikaisupyyntöjä. En koskaan törmännyt mihinkään kyseenalaistamattomuuden muuriin, ainakaan ylellä. Hesarin suhteen olen enemmän saanut vastaan apatiaa, ja jopa hiljaisuutta kun olen esittänyt mielestäni täysin perusteltua kritiikkiä. Mutta en ole sinänsä törmännyt mihinkään ”ei saisi kritisoida” tapauseen asenteeseen jos kritiikki on ollut asiallista. Kritisointi ja valittaminen on sinänsä tehty hyvinkin helpoksi, somessa on helppo kritisoida ja oikaisupyyntö on helppo tehdä lomakkeella. Myös JSN selkeät ohjeet löytyy netistä.
Toki jos kritiikki on tyyliin ”jaha minusta käytettiin termiä josta en pidä, joten Yle tulisi lakkauttaa” tai ”vassaritoimittajat valehtelee” tasoista mitä persuilla on, niin tuollainen ei ole järkevää kritiikkiä tai toimintaa kansanedustajalta ja tuollaista ”kritiikkiä” sietääkin kritisoida.
Lisään tuohon vielä tämän, jossa (huom!) valtamedian toimittaja Puopolo sanoo tuon paljon paremmin, tässä esimerkinä nyt DSA-asetus:
“Uskomatonta, miten kritiikittömiä disiformaatio tuhoaa vaalit –jutut ovat.
Viimeisimmästä Ylen jutusta piirtyy kuva, että vapaa keskustelu on vaarallista, kun taas EU:n DSA-asetus on häikäisevä kokonaisuus, jolla seulotaan demokratian tosiasiallinen lopputulos esiin.
Yhtäkään virkettä ei ole siitä, että vaalituloksen julistaminen “vääräksi” sillä perusteella, että ihmiset äänestivät väärin, sisältää itsessään aivan MIELETÖMÄN vaaran.
Tuon suurempaa uhkaa demokratialle ei suunnilleen ole olemassakaan, mutta yhden ainoata huomiota siitä ei jutussa ole.
Jutun mukaan ainoa ongelma ovat someyhtiöt, jotka eivät suostu DSA-määräysten mukaan poistamaan “ongelmallista” sisältöä ja luopuvat jopa faktatarkistajista.
Sanaakaan ei uhrata sille, kuinka Facebookin ja silloisen Twitterin faktantarkistajat toimivat systemaattisesti Bidenin hallinnon hyväksi ja poistivat hallinnolle epäedullista, paikkansa pitävää tietoa.
Jutussa kerrotaan, että valeuutisten määrä Saksassa on kasvanut, mutta sitä ei kerrota, että kansainvälisen tutkimuksen mukaan valtiollisen, systemaattisen disiformaation määrä on lähtökohtaisesti täysin mitätön.”
Tämä siis Puopolon kaikille avoimesta Facebookista.
Kyllä kannattaa olla siis oikeasti tarkkana mitä me todella kannatamme kun kannatamme demokratiaa tukevaa tiedonvälitystä. Totta kai sen tulee aina olla aidosti monipuolista ja moniäänistä. Silloinkin kun emme itse pidä esiin tuoduista näkökulmista.
Disinformaatio, kuvamuuntelut, tiktok-valheet ja vaikuttaminen (Venäjä) on asia erikseen, mutta valhetiedon kitkijöillä ei voi olla tavoitteena totaali yksiäänisyys. Eihän media voi olla minkään hallituksen, EU:n tai hetkellisen tendenssin edunajaja eikä arvopoliisikaan. Jos alamme pelätä sananvapautta Euroopassa, olemme hakotiellä.
Faktantarkastajat toimivat systemaattisesti Bidenin hyväksi suhteessa Trumpiin, sillä Trump systemaattisesti valehtelee ja Biden taas yrittää pysyä totuudellisuudessa. Toki epäilemättä jotain paikkaansapitäviäkin asioita on poistettu, mutta epäilen että ei tässäkään mitään salaliittoteoriaa tarvi etsiä kun tosiaan somejen huonosti resursoidut faktantarkastajat näkevät että 80% mitä Trump sanoo ei pidä paikkaansa ja 80% mitä Biden sanoo pitää, niin on täysin luonnollista että tuollaisesta asetelemasta helposti seuraa heuristiikkaa joka saa sen näyttämään joltain ilkeältä DEI-salaliitolta Bidenin hyväksi.
Omasta näkökulmastani nämä autoritaarit ovat se isoin uhka sananvapaudelle. Katso vaikka mitä Musk teki Twitterille: Hän osti sen “turvatakseen absoluuttisen sananvapauden”, mutta heti oston jälkeen asiat muuttuivat merkittävästi heikommiksi sananvapauden kannalta. Hän muutti algoritmin suosimaan hänen omaa ideologiaansa (ja eritoten hänen omaa tiliänsä) ja hän alkoi mielivaltaisesti bannata häntä ja hänen ideologiaansa kritisoivia tilejä.
Nyt sama on käynnissä Yhdysvaltojen hallintoa myöten. Hallinnossa kiertää listaa “kielletyistä sanoista” joka pohjalta esim. tutkimuksia luokitellaan, tarkastetaan ja rahoituksia hyllytetään. Tämä on osa “anti-DEI” määräystä.
https://www.hs.fi/maailma/art-2000011025940.html
https://gizmodo.com/the-list-of-trumps-forbidden-words-that-will-get-your-paper-flagged-at-nsf-2000559661
https://www.nytimes.com/2025/02/09/science/trump-dei-science.html
Tämä taistelu sananvapautta vastaan ulottuu myös Eurooppaan ja Suomeenkin. Helsingin yliopistokin on saanut Yhdysvalloista painetta poistaa sanoja kuten “Ilmastonmuutos” tai “Tasa-arvoinen yhteiskunta”:
https://www.hbl.fi/2025–02-14/usa-kraver-att-helsingfors-universitet-rensar-bort-ord-ur-stipendieannonser/?shareSource=iossharebutton
Samaan aikaa eritoten Muskin Doge metsästää “väärinajattelijoita” julkiselta sektorilta. Viittaukset aiempaan yhdenvertaisuuden ajamiseen yhdistettynä mielivaltaisiin stereotypioihin vaikkapa sukupuolesta tai ulkonäöllisistä asioista voivat johtaa erottamiseen.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-14323209/Trump-fired-woman-dei-coast-guard-linda-fagan.html
Samaan aikaa toki he myös potkivat pois poliittisia vastustajiaan, eli vaikkapa heitä jotka ovat tutkineet Trumpin laittomuuksia aiemmin:
https://www.hs.fi/maailma/art-2000011020436.html
Tämä on ihan sitä samaa haisevaa itseään mitä meidän kotimaisetkin autoritaarit ajavat. Siinä ei koskaa ole ollut heille kyse “sananvapaudesta kaikille”, vaan sananvapaudesta heille ja vääristä mielipiteistä rankaisemista muille. Taktiikkana on aina perustella oman vihan ja valheiden levittämistä vedoten “absoluuttiseen sananvapauteen”, mutta toisinajattelijoiden suut pyritään aina tukkimaan uhkailemalla ja niillä keinoilla mitä autoritaareilla nyt käsillä onkaan. Vihapuheella ja maalittamisella. Valtapositioon päästyä keinovalikoimat laajenevat ja toimet kovenevat.
Esimerkiksi Jani Mäkelä on kunnostautunut uhkailemalla kaikkia hänen kanssan eri mieltä olevia. Esim. kun Mäkelä on eri mieltä Luken tuottaman tieteen kanssa, hän Twiittaa:
Tuo siis pari viikkoa sitten. Voiko tuota selvemmin sanoa että PS:n eduskuntaryhmän johtajan pyrkimys on poliittisesti ohjata tiedettä? Epäilemättä jos heillä olisi yli 50% edustus eduskunnassa uhkauksia myös laitettaisiin toteenkin.
Esimerkkejä on vaikka kuinka. Muutama viikko sitten Tynkkynen vihastui niin paljon kun joku Ylen toimittaja viittasi persuihin äärioikeistona että nyt hän haluaa lakkauttaa koko Ylen:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011011460.html
Kyse tässä kaikessa ei ole sananvapaudesta, vaan täysin avoimesta ja selkeästä hyökkäyksestä liberaaleja arvoja vastaan. Ei tässä olla ajamassa mitään sananvapautta, vaan nimenomaan lyömässä tulppaa liberaalien toimijoiden suuhun. Se on todellinen sananvapauden antiteesi.
Mitä tulee sitten somen disinformaatioon, tuskin kukaan voi kieltää etteikö se alustoilla rehottaisi. Perinteinen media on sitoutunut totuudellisuuteen journalistisen prosessin myötä, mutta Some ei ole. Tämä saa valitettavasti osan jengistä aivan sekaisin. Ja tähän Venäjän viime vuosikymmenen menestys perustuukin. Se tukee valheita levittäviä toimijoita ympäri läntistä maailmaa, erityisesti juuri tätä autoritaarioikeistoa. Ja itsekin trollifarmeillaan ja muilla keinoilla tuottaa disinformaatiota, näistä on Jessika Aro ansiokkaasti kirjoittanut useammankin kirjan.
Suomenkin etujen mukaista olisi puuttua tähän rehottavaan disinformaatioon, mutta hallituksessa tämän torppasi perussuomalaiset. Koska pelkäävät että sen nimissä “voitaisiin myös puuttua puolueiden viestintään”… Niin no, kun persujen viestintää ei usein erota venäjän disinformaatioviestinnästä niin en ihmettele haluttomuutta puuttua ilmiöön.
https://suomenkuvalehti.fi/politiikka-ja-talous/asiantuntijat-huolissaan-suomen-informaatiopuolustuksesta-venaja-operoi-taysilla-ja-meilla-pyoritellaan-peukaloita/
Ihmisten kannattaisi herätä tähän ilmiöön ennenkuin on liian myöhäistä. Kun autoritaarit pääsevät valtaan, on liian myöhäistä. Demokratia on mahdollisesti jo rikottu Yhdysvalloissa, ja samalla kehityksen tiellä on Eurooppakin varsinkin kun Yhdysvallat nyt aktiivisesti ovat levittämässä autoritaarista sananvapauden vastaista ideologiaansa myös meillekin.
Mitä, eikö vapaus ja liberalismi tuotakkaan autuutta sellaisten vakavien asioiden kuten uutisten ja tiedonvälityksen kanssa, ja laajemmassa mielessä totuuden kanssa?
Tietysti joku liberaali vastaa tähän, että vapaus tiedonvälityksen kanssa on ihan ok, niin kauan kuin joku toimija valvoo tiedon todenmukaisuutta. Eli puhutaan jo melko raskaasta säätelystä.
Pahasti alkaa vaikuttaa siltä, että liberalismi (ja sen teesit, kuten vapaa kilpailu ja minimaalinen säätely ja ohjaus) toimii parhaiten vain yhteiskunnallisesti merkityksettömien asioiden kanssa.
Harari kirjoittaa itse näin Guardianin artikkelissa:
https://www.theguardian.com/books/2018/sep/14/yuval-noah-harari-the-new-threat-to-liberal-democracy
“So what to do? We need to fight on two fronts simultaneously. We should defend liberal democracy, not only because it has proved to be a more benign form of government than any of its alternatives, but also because it places the fewest limitations on debating the future of humanity. At the same time, we need to question the traditional assumptions of liberalism, and develop a new political project that is better in line with the scientific realities and technological powers of the 21st century.”
Käytännössä Harari kirjoittaa abstraktilla tasolla tästä nykytilanteessa kappaleessa. Ihmiset eivät ole “vapaita” ja “objektiivisia” loogisia ratkaisuja tekeviä “homo economicuksia”, kuten liberaalit usein olettavat. Tai siis kyllä ihmiset toimivat loogisesti, tämä logiikka ei vain seuraa talous‑, hyvinvointi- ja terveysmaksimointia, vaan loogiset päätökset syntyvät vähän primitiivisimmistä tarpeista. Jos nämä ihanne “homo economicuksen” ominaisuudet olisivat laajassa mielessä totta, niin eiväthän mainokset ja valeuutiset toimisi.
Kun tässä TikTokkia haukutaan niin on syytä oivaltaa että TikTokissa on uutiskanavat YLEllä, Hesarilla, Maikkarilla, jne. Tuskinpa ne uutiset siellä ovat yhtään sen vähemmän “totta” kun näillä puulaakeilla muutenkaan.
Ja vaikka nuoret käyttääkin paljon TikTokkia ei ne luota sen sisältöön oikeastaan ollenkaan. Eikös tästä ollut joku tutkimuskin vähän aikaa sitten.
Aivomme tallentavat kolmeen ulotuvuuteen asioita, joiden hyödyllisyys evolutiivisessa mielessä arvioidaan neljässä ulottuvuudessa (kolme + aika). Tarinat taas ovat neljän ulottuvuuden kolmiulotteinen representaatio.
On siis varsin luontevaa että tarinat ovat ylivoimainen tapa kommunikoida pelkkiin faktoihin verrattuna.
Totuudella ei ole evolutiivisessa mielessä itseisarvoa, ainoastaan välinearvo. Ei ole syytä olettaa että näkemyksemme maailmasta olisi tosi, vaan hyödyllinen. Jos haluamme pitää totuutta itseisarvona, ensin tarvitaan uskomusjärjestelmä, ts. tarina joka nostaa totuuden itseisarvoksi.
Ehkä pitäisi avoimesti julistaa että disinformaatio on syntiä ja kadotuksella tarkoitetaan iänkaikkista kognitiivista dissonanssia. Jokin tämänkaltainen uskomus on kuitenkin edellytyksenä sille että voidaan polemisoida esimerkiksi: “..jotain pitäisi tehdä sen eteen, että totuudellakin olisi jokin arvo”.
Sellaiset tarinat jää mieleen jotka herättävät tunteita. Sepite on halpaa ja nopeaa. Totuus maksaa kun pitää tutkia ja todentaa. Massoille toimii väärätkin lupaukset. Potemkinin kulissit voivat pysyä pystyssä kauan
Usassa muuten on Jo kohta kaksi vuosikymmentǎ toisen astern koulutustaso tippunut kun ei oo varaa. Vain sivistysvaltiot kouluttaa koko nuorison
Niille, joiden mielestä totuutta ei voida määritellä, totuus on koherenssia kaikkien tiedossa olevien mittaustulosten ja havaintojen välillä. Jos jokin väite on ristiriidassa empiirisen tiedon kanssa, sen totuusarvo voidaan kyseenalaistaa. Kyse on palapelistä, johon jokaisen tosiseikan täytyy istua saumattomasti. Tämä palapeli on tieteellinen maailmankuva.
Vaikka totuus on todentotta määriteltävissä, se ei kuitenkaan kerro ihmisille oraakkelin tavoin mitä pitäisi tehdä. Tähän kysymykseen on mahdotonta vastata, ellei aseteta päämäärää, jonka eteen toimitaan. Päämäärän asettaminen taas vaatii arvoja, eli käsityksen siitä, mitä halutaan saavuttaa. Arvokysymykset ovat, ja tulevat aina olemaan, tieteen ulottumattomissa.
Yksi syy, miksi tieteellistä tietoa vihataan, on juuri se, että virheellisesti kuvitellaan sen vaativan tietynlaista toimintaa. Vaikka tiede sanoisi, että kuolen ellen tee jotain, voin aina valita olla toimimatta, jolloin kuolen, vaikka minua on varoitettu. Tätä tarkoittaa valinnanvapaus. Etenkin äärioikeistossa tiede on nähty vapauden vastaisena voimana, mitä se ei suinkaan ole, jos tunnustetaan, että tiede on pikemminkin neuvonantaja, eikä käskijä. Autoritaarisen mielenlaadun omaavat kun näkevät kaikessa vain käskijän.
-Olen yllättynyt, että ollaan jo helmikuun puolessa välissä ja yksikään media ei ole tehnyt juttua Venäjän kaupan kasvusta. En ole kyllä edes varma, että se on kasvanut, mutta enemmän yllätyksenä tulisi, jos se ei olisi kasvanut.
Niin
Ilmasto muuttuu se on fakta
Voidaan antaa mennä ja tuhotaan maapallo. Ja ajatellaan että mennään Marssiin kuten Muskin klaani.
Tai yritetään tehdä jotain. Tosin Suomen jotain ja Helsingin jotain on vain se pisara valtameressä ja se on helppo selitys kun haluaa välttää omaa vastuuta. Ulkomaan lennot kelpaa paremmillekin vihreille vaikka muiden tulee lopettaa lennot. Meidän paras toivo olisi marssin sijaan kyllä tämä planetta. Parempaa ei ole.
Miten se tarina leviäisi kuten noitavainot? Nykymeno ei toimi!
Niin yhtäsuntoista on turvallisentilan huutajat halunneet sensuroida myös ja halunneet määrätä sanavalinnoista. Viimeksi yksi vinkui lehdessä lappi sanasta. No monikin sana Suomen kielessä tulee valloittajilta. Että kielletäänkô kaikki? Ja uskonnosta — se tuli vierailta maalta ja hävitti pakanauskonnon. Propaganda vasemmalta ei hyväksy että mennyt meni jo ja juuttuu syyllistämään ja jankkaamaan menneistä. Oikeasti niin ei tulevaisuus muutu kun ainoa tavoite on vain syyllisten etsintä. Ja samaa tekee trumppilaiset — tavoiteena on tuho ei mikään uusi visio
Yksi henkilö esitti mielipiteensä sitä että lapland viittaa kolonialistiseen termiin jota käytetty halventamaan saamelaisia, mutta tähdensi ettei hän halua kieltää sanan käyttöä. Ehkä voimme sananvapauden hänellekin suoda?
Ero on iso populistien tavoitteisiin, he kun törmäävät heitä vaivaavaan sanaan alkaa kostotoimet ihan valtion huipulta asti. Kun Ylen toimittaja käytti persuista sanaa ”äärioikeisto” tuumasi Sebu että noniin, persut ryhtyvät lakkauttamaan koko Ylen. Kun Luke julkistaa tuloksia joista persut ei tykkää, se uhkailee tutkijoita potkuilla. Kun jenkkien persut ei pidä yhdenvertaisuudesta, he antavat potkut massana sitä kannattaneille ja sensuroivat tutkimuksia ”kiellettyjen sanojen” listan perusteella.
Huomaat ehkä että eron näiden kahden laidan toimijoiden välillä? Jos kannatat sananvapautta, puolustat myös Lappi-sanan historiasta kertovia, mutta vastutat persulijoita jotka valtaanpäästyään aloittavat mittavat sensuuritoimet.
Lisätietoja:
https://www.soininvaara.fi/2025/02/14/harari-2-totuuden-jalkeinen-aika/#comment-674214
Et ole vainoharhainen. Katsoin äsken Suomen Uutisia. Kuten ei myöskään Tiedonantajasta, Suomen Uutisistakaan ei löydy Ukrainan sotaa. PS-lehden ulkomaan uutisissa ylistetään Vancen puhetta ja Yhdysvaltain kehitysapuviraston sulkemista, uutisoidaan laveasti Saksan puukkoiskuista jne. Sitä jaksan ihmetellä, eikö hallituskumppani Kokoomus aio ollenkaan herätä ja miksi tätä PS-lehteä ei koskaan käsitellä missään julkisuudessa.
Joo juuri sanoja närppimällä tärkeât asiat unohtuu. Oikeasti Suomen tulevaisuus ei löydy she/he/it navan alta eikä lappland sanasta vaan siitä valtaako Putin koko Lapin. Silloin ei oo väliä sanan alkuperällä kun kaikki menetetään.
Kasakka ottaa kaiken joka irti on