Mietteitä yli 65-vuotiaiden palvelusetelistä

Hal­li­tus aikoo antaa Kelan palvelusetelin 1,3 miljoon­alle suo­ma­laiselle niin, että itse pitää mak­saa 28 euroa ja Kela mak­saa lop­ut. Mallista ei ole vielä sovit­tu. Käyn tässä läpi, mil­laisia vaikeuk­sia asi­as­ta neu­vot­televil­la on edessään. En kade­h­di hal­li­tuk­sen päät­täjien urakkaa. 

Hyvinvointialueiden kannattaa rajata yli 65-vuotiaat pois

Yksikään hyv­in­voin­tialue ei suo­ranais­es­ti kylve rahas­sa. Sik­si niiden on käytet­tävä hyväk­seen kaik­ki mah­dol­lisu­udet säästää rahaa. Niin­pä niiden kan­nat­taa evätä lääkäri­palve­lut yli 65-vuo­ti­ail­ta kokon­aan. Tätä ei laki var­maankaan tule suo­ranais­es­ti sal­li­maan, mut­ta kyl­lä siihen keinot löy­tyvät. Hel­poin­ta on osoit­taa ikäih­misille aika aina vas­ta kol­men kuukau­den kulut­tua, mihin hal­li­tus vastikään antoi ystäväl­lis­es­ti mah­dol­lisu­u­den. Kyl­lä he pian ymmärtävät kupletin juonen.

Yli 65-vuotiaiden osuus terveyskeskusten lääkärissä käynneistä on huomattava

Nor­maal­isti ihmiset käyvät lääkäris­sä noin kolme ker­ta vuodessa. Niin­pä 1,3 miljoon­aa ihmistä käy lääkäris­sä neljä miljoon­aa ker­taa – tai siis kävisi, jos he oli­si­vat peruster­veitä kes­ki-ikäisiä. Van­huk­set ovat ter­veyspalvelu­jen suurku­lut­ta­jia, joten näitä käyn­te­jä tulee merkit­tävästi enem­män. Min­ul­la ei ole asi­as­ta tilas­to­ja, mut­ta joskus ter­veyskeskuk­ses­sa Helsingis­sä käyneenä min­ulle on tul­lut vaikutel­ma, että kävi­jöistä enem­mistö on yli 65-vuo­ti­ai­ta. Yli 65-vuo­ti­ai­ta on vaja neljännes suo­ma­lai­sista, mut­ta hei­dän osuuten­sa ter­veyskeskuskäyneistä on paljon isom­pi. Työikäisil­lähän on työter­veyshuolto. Aika ison kakun hal­li­tus on aikeis­sa hauka­ta. Taitaa mak­saa mon­ta mil­jar­dia vuodessa.

Rajataanko oikeasti sairaat ulos?

Tähän asti yksi­ty­is­lääkärit ovat tot­tuneet hoita­maan peruster­vei­den poti­laiden pikku­vaivo­ja. Ter­veyskeskuskäyn­neistä ylivoimaisen enem­mistön muo­dosta­vat mon­i­sairaat. Näistä taas merkit­tävä osa on ikäihmisiä.

En ole täysin vaku­ut­tunut, että yksi­tyiset ter­veysase­mat suos­tu­vat hoita­maan mon­i­sairai­ta samal­la pienel­lä ker­ta­mak­sul­la, jol­la määrätään jokin lääke peruster­vei­den pikku­vaivoihin. Voikin olla, että oikeasti sairaat rajataan tämän palvelun ulkop­uolelle esimerkik­si niin, että sama henkilö saa käyt­tää palveluseteliä vain tietyn määrän vuodessa. Niin­pä tämä uud­is­tus koskisikin vai peruster­veitä hyväo­saisia, mut­ta ei monion­gel­maisia huono-osaisia.

Kapitaatiomalli olisi turvallisempi

Ter­veystalousti­eteessä varoite­taan mak­samas­ta yksi­ty­is­lääkäreille käyn­timäärien mukaan. Yleen­sä koroste­taan kap­i­taa­tioma­llia muo­dos­sa tai toises­sa –  siis mak­samista rek­isteröi­tynei­den poti­laiden määrän, ei käyn­tien mukaan. Lehti­ti­eto­jen mukaan nyt mak­se­taan kuitenkin jokaises­ta käyn­nistä erik­seen. Se tarkoit­taa, että käyn­te­jä tulee hel­posti paljon. Voihan lääkäri kehot­taa tule­maan tarkas­tuskäyn­nille yhä uud­estaan ja uud­estaan. Ehkä tätä yritetään tak­la­ta sil­lä, että rajoite­taan saman poti­laan vuo­tuiset käyn­timäärät, mikä siis samal­la rajaa mon­i­sairaat ulos.

Laboratoriokokeet ja erikoislääkärit

Sitä ei tiede­tä, aikooko val­tio kor­va­ta myös erikois­lääkärikäyn­nit ja lab­o­ra­to­ri­opalve­lut. Jos näin ei tehdä, lääkärit alka­vat tehtail­la lähet­teitä julkisen puolen palveluihin.

Lab­o­ra­to­ri­opalvelu­jen mah­dol­liseen kor­vaamiseen taas liit­tyy suuri ongel­ma. Ne ovat yksi­tyisel­lä puolel­la moninker­tais­es­ti yli­hin­noitel­tu­ja, jos hin­to­ja ver­taa julkisen puolen kus­tan­nuk­si­in, esimerkik­si HUS­LABi­in. Kos­ka ne ovat räikeästi yli­hin­noitel­tu­ja, ne ovat hyvin tuot­toisia ja lab­o­ra­to­ri­olähet­teitä kir­joite­taan hel­posti turhaan. Lääkkei­den osalta peri­aat­teena on, että samaa molekyyliä sisältävistä lääkkeistä kor­vataan vain halvin ja jos halu­aa vält­tämät­tä käyt­tää yli­hin­noitel­tua brändiä, joutuu mak­samaan ero­tuk­sen itse. Tätä pitäisi soveltaa myös lab­o­ra­to­ri­opalvelui­hin. HUS­LA­Bil­la ainakin olisi kap­a­siteet­tia myy­dä halpo­ja teste­jä yksityisille.

Lääkäri­palkkioon ei kuulem­ma saa sisäl­tyä toimis­toku­lu­ja. Heh! Ei se vas­taan­ot­to­toimis­to palkat­ta pyöri. Lasku ei vain mene asi­akkaalle, vaan lääkärille ja lääkäri laskut­taa asiakasta.

18 vastausta artikkeliin “Mietteitä yli 65-vuotiaiden palvelusetelistä”

  1. Melko epäileväi­nen kir­joi­tus lääkäre­itä kohtaan ja valmis­telu alkuvaiheessa.
    Onko­han yhteiskun­nan hom­mat halvem­pia, alkaa sotealuei­den johto­por­ras olla melko moni­por­tainen ja hyvä­palkkaistakin porukkaa paljon.
    Kuitenkin hyvä, että edes yritetään, nykyti­lanne ei kehit­ta­va mis­sään nimessä ja rahat loppu.
    Juuri nämä pienem­mät sairaudet käsit­tääk­seni sairaaloita­mme kuor­mit­taa ja jono­ja aiheut­taa. Jonot se pääon­gel­ma, Kiin­teistöt meil­lä hienot ja lait­teet yhteiskun­nal­la ja vaa­tivim­matkin hom­mat hoituu.

  2. Ehdotet­tu uusi kor­vausjär­jestelmä helpot­taisi tun­tu­vasti yli 65-vuo­ti­ait­ten lääkäri­in­pääsyä, ja on var­masti hyvä liike tule­via vaale­ja varten. Samal­la, kuten Osmo laskel­mas­saan osoit­taa, se on mitä ilmeisem­min niin kallis, että se on hyvin epä­tarkoituk­sen­mukaista julk­isten varo­jen käyt­töä. Lisäk­si se merk­it­sisi lääkäri­työvoiman teho­ton­ta käyt­töä. Kaik­ki tämä tietysti hie­man riip­puen siitä, miten jär­jeste­ly toteutettauísiin.

    Vakavin asia ovat kuitenkin ehdote­tun jär­jeste­lyn jär­jestelmä­vaiku­tuk­set. Suomen ter­vey­den­huol­lon iso val­u­vi­ka on ”kak­sikanavainen rahoi­tus” eli peruster­vey­den­huol­lon kah­den ker­roksen väki. Toteutet­tu sote-uud­is­tuskin pyr­ki kor­jaa­maan pienem­piä ongelmia kuin tämä ter­vey­den­huoltoa pirsto­va ja mm. suu­ri­na sosi­aal­isi­na ter­vey­seroina ja lääkärip­u­lana näkyvä tilanne, johon ei poli­it­tis­es­ti uskallet­tu puut­tua. Nyt esitet­ty yli 65-vuo­ti­ai­ta koske­va kokeilu tek­isi isoon ongel­maan puut­tumisen yhä vaikeam­mak­si. Samal­la kokeilu betonoisi Kelan ase­maa — ei ihme, että Kela on ehdo­tuk­sen takana.

    Suomen aivan poikkeuk­selli­nen laa­ja yksi­tyi­nen ter­veys­busi­ness perus­tuu työter­vey­den­huol­lon yhtey­dessä annetun sairaan­hoidon veroe­tuuk­si­in ja sen saami­in Kela-kor­vauk­si­in ja piem­mässä määrin mui­hin Kela-kor­vauk­si­in sekä henkilökun­nan, lähin­nä lääkärien, mah­dol­lisu­u­teen tehdä yksi­tyisel­lä puolel­la palkkatyötä yri­tysvero­tuk­sel­la. Tämä ohjaa merkit­tävät raha- ja henkilöresurssit ihmis­ten ter­vey­den kannal­ta vähempiar­voisem­paan toim­intaan. Yksi­tyisel­lä puolel­la keskimäärin hoide­taan pieniä ongelmia paljon isom­mal­la resurssil­la kuin iso­ja ongelmia julkisel­la, ja tämä hei­jas­tuu sekä toim­intaan että työn houkuttelevuuteen.

    Tämä asetel­ma tulisi purkaa, Eteläran­nan, Hakaniemen ja Kelan vas­tus­tuk­ses­ta huoli­mat­ta. Ter­vey­den­hoidon kri­isi ei tal­tu, ellei tähän voi­da puut­tua. Ja tämä lyhyt­näköis­es­ti kat­sot­tuna myön­teinen ehdo­tus tek­isi vält­tämät­tömän kor­jaus­li­ik­keen yhä vaikeammaksi.

  3. Mik­si ei voi­da ver­ra­ta muiden maid­en kokonaistehokkuutta?
    Vai onko yksi­tyi­nen “syn­tiä”?

    1. Ter­vey­den­huol­lon kokon­ais­te­hoku­ut­ta? Onhan noi­ta arvioitu, yleen­sä suh­teessa väestön elin­iän­odot­teeseen. Ver­tailu­jen perus­teel­la seu­raavia huomioi­ta nousee esiin:
      * Suomen väestö on ver­rokki­mai­ta, esim. mui­ta pohjo­is­mai­ta, van­husvoit­toisem­paa, huolto­suhde heikom­pi ja kes­ki-ikä korkeampi
      * Siitä huoli­mat­ta Suo­mi käyt­tää pohjo­is­maista vähiten rahaa ter­vey­den­huoltoon. Absolu­ut­tis­es­ti sekä suh­teessa BKT:n.
      * Koti­taloudet mak­sa­vat itse ter­vey­den­huol­lon palveluista Suomes­sa enem­män kuin muis­sa Pohjo­is­mais­sa, eri­tyis­es­ti lääkkeistä ja hammashoidosta
      * Suo­ma­lainen ter­vey­den­huolto on hyvin eri­ar­voinen, työter­vey­dessä yli­hoide­taan kalli­il­la, ter­veyskeskuk­sis­sa köy­hiä ali­hoide­taan. Yksi OECD-maid­en eri­ar­voisimpia yhdessä Mek­sikon ja Yhdys­val­to­jen kanssa. Soin­in­vaarakin on tästä kir­joit­tanut: https://www.soininvaara.fi/2013/06/30/suomessa-on-oecd-maiden-eriarvoisin-terveydenhuolto/

      Suo­ma­lainen ter­vey­den­huolto­jär­jestä on siis hal­pa ja kus­tan­nuste­hokas, mut­ta eri­ar­voinen. Julkisen ter­vey­den­huol­lon osu­us on mui­ta pohjo­is­mai­ta pienem­pi, ja koti­taloudet mak­sa­vat itse omas­ta pus­sis­taan ter­vey­den­huol­lon palveluista enem­män mitä muis­sa pohjoismaissa.

      Tämä on ollut tilanne ainakin viime vuosi­in asti kun asi­aa on tutkit­tu. En usko että näi­hin on vielä kovin iso­ja kokon­aisku­vaa keikaut­tavia muu­tok­sia tul­lut vaik­ka sote-uud­is­tus tulikin vas­ta. Toki nyky­hal­li­tus pyrkii radikaal­isti muut­ta­maan suo­ma­laisen ter­vey­den­huol­lon jär­jestämistä keikaut­ta­mal­la sitä radikaal­isti kohti yksi­ty­istä ter­vey­den­huoltoa joka kan­sain­välis­ten koke­musten perus­teel­la on kallis ja kus­tan­nuste­ho­ton tapa jär­jestää ter­vey­den­huolto. Suun­ta var­maan siis on muuttumassa.

      Lisää aiheesta voi lukea vaik­ka täältä ja kir­joituk­ses­sa linkite­ty­istä artikkeleista ja tutkimuk­sista: https://lauspalo.com/2024/08/suomalainen-terveydenhuoltojarjestelma-on-halpa/

    2. Kokon­ais­te­hokku­ut­ta on tutkit­tu ja selvitet­ty. Ver­tailu on kuitenkin han­kalaa, rakenne-ero­ja on mm. sosi­aali­palvelu­iden ja ter­vey­den­huol­lon rajap­in­nan kohdal­la ja per­hei­den vas­tu­un osalta. Ver­tailun kohteena tulisi on jär­jestelmän kokon­ais­vaikut­tavu­us, kos­ka tehokkaat oper­aa­tiot eivat takaa hyvää tulosta, elleivät ne toi­mi hyvin yhteen. Suo­ma­lainen jär­jestelmä on kuitenkin kus­tan­nuk­sil­taan suh­teel­lisen edulli­nen, osin kyl­lä mm. hoito­henkilökun­nan alhaisen palkkata­son takia. Laat­ua on vaikea ver­ra­ta — ainakin suo­ma­lainen jär­jestelmä tuot­taa ter­vey­sero­ja sosi­aaliryh­mien välille enem­män kuin mon­es­sa muus­sa maas­sa. Suomen kaltaista kah­den luokan (työssäkäyvät/muut) peruster­vey­den­huol­lon jär­jestelmää ei ole juuri muual­la OECD-mais­sa kuin Yhdysvalloissa.

  4. Mei­dän­hän kan­nat­taisi ulkois­taa mon­i­sairaat kap­i­taa­tioma­llil­la yksi­tyiselle. Pää­si­sivät näyt­tämään, kuin­ka tehokkai­ta ovat todellisuudessa.

    Mut­ta eikös tätä ole jo kokeil­tu palve­lu­talo­jen kanssa?

  5. Sinän­sähän on hyvä että ihmisille tar­jo­taan mah­dol­lisu­us tarpeel­lisi­in ter­veyspalvelui­hin ‚mut­ta jos se tarkoit­taa samal­la sitä että julk­isil­la varoil­la tue­taan yksi­ty­isiä palvelui­ta joi­ta mak­sa­ja ei edes ohjaa, vaan palvelun tarvit­si­ja ja rahas­ta­ja päät­tävät mitä palvelui­ta oste­taan ja käytetään, niin hom­mas­sa­han ei ole mitään järkeä. Ei hyv­in­voin­ti­val­tio kestä sitä että rahaa jae­taan jatku­vasti yhä enem­män “yksi­ty­is­ten” palvelu­iden rahoit­tamiseen. Mikä ihmeen ide­olo­gia ohjaa niitä jot­ka halu­a­vat rahoit­taa yksi­ty­istä toim­intaa julk­isil­la varoil­la ja myy­dä kansalais­ten tarvit­se­mat vält­tämät­tömät palve­lut sijoittajille
    edelleen kansalaisil­ta rahastet­taviksi, kuten esimerkik­si infran joka on luon­nolli­nen monop­o­li ja nyt vält­tämät­tömät terveyspalvelut.

    Eikö se markki­na­t­alous pär­jääkään omil­laan, kun sitäkin halu­taan pyörit­tää verovaroil­la. Ei siinä mitään jos joku halu­aa vali­ta yksi­tyiset ter­veyspalve­lut mut­ta ei siihen pidä käyt­tää julk­isia varo­ja! Jos käytetään verovaro­ja, niin ohjauk­sen pitää olla sil­loin mak­sa­jan käsis­sä, mikä tarkoit­taa että palve­lut varataan tas­a­puolis­es­ti samas­ta julkisen jonosta
    tarpeet huomioiden, eikä ainakaan mitään ohi­tuskaisto­ja pidä rahoit­taa verovaroilla.

    Jos joku halu­aa vält­tämät­tä käyt­tää jotain yksi­ty­istä palvelun­tar­joa­jaa, niin sen jokainen voi mak­saa kokon­aan itse. Sitä hyv­in­voin­ti­val­tio ei todel­lakaan kestä, että verovaro­ja levitel­lään holtit­tomasti yksi­ty­is­ten palvelu­iden pyörit­tämiseen ja hyvin toimeen­tule­vien erikois­palvelu­iden tukemiseen kuten kokoomus jatku­vasti on tehnyt ja jota näyt­tävät myös perus­suo­ma­laiset, RKP ja KD tuke­van. Härskiä touhua kun samal­la heiken­netään palvelui­ta pieni ja keski­t­u­loisil­ta ja Suo­mi velka­an­tuu päin­vas­tai­sista lupauk­sista huoli­mat­ta enem­män kuin koskaan
    aikaisem­min. Varsi­nainen RAHAA ON-hal­l­li­tus tämä nykyi­nen Purran/Orpon hal­li­tus tosi­aankin on! Tätä menoa Suo­mi todel­lakin uppoaa kun verora­ho­ja jae­taan sin­nekin, mis­sä siitä ei var­masti ole muutenkaan pulaa.

    1. Hyviä huomioi­ta. Itsel­läni on sairausku­lu­vaku­u­tus ja keskimääräi­nen lääkärikäyn­ti­ni hin­ta on noin 500€, kos­ka käyn aina spe­sial­is­til­la ja pyy­dän kaik­ki mah­dol­liset labrat ja tehokkaim­mat lääk­keet. Vaku­u­tusy­htiöhän sen mak­saa kuitenkin, min­ul­la on vain vuosit­tainen omavas­tuu. Ole­tan, että täl­laiseen hoitoon löy­tyvät tek­i­jät myös palveluseteleillä.

  6. pistän lyhyen version:
    kuu­lostaa että kokoomus kolaa kolal­la val­tion verora­hat kaveri fir­moille, vielä velak­si. ja perus­suo­ma­laiset kat­soo tätä sivus­sa. veikkaan että tästä tulee vain iso lasku veron­mak­sajille. ja lop­pu­jen lopuk­si ter­vey­den­hoito on enm­män sol­mus­sa kuin san­na marinin hal­li­tuk­sen jäljiltä.

  7. Nykyään ainakin kahdel­la alueel­la, mis­sä olen viimeaikoina asunut, ote­taan yhteyt­tä sairaan­hoita­jaan, joka ottaa tarvit­taes­sa yhteyt­tä lääkäri­in. Päät­tääköhän tuos­sa kokeilus­sa asi­akas itse, meneekö lääkärille. Sairaan­hoita­jan vas­taan­oton luulisi ole­van edullisem­pi kuin lääkärin vastaanoton.

  8. Onhan tämä ihan kam­mot­ta­va malli. Van­hus­ten ter­vey­den­hoitoon käytet­täviä sato­ja miljoo­nia piti vähen­tää, ei lisätä. Ja miten ihmeessä tämäkään toisi lisää lääkäre­jä markki­noille? Päin­vas­toin tämä nos­taa taas sitä osu­ut­ta, jot­ka tekevät nelipäiväistä työvi­ikkoa, kos­ka yksi­tyisen lik­soil­la se on helppoa.
    Kokoomus­ta ei tul­la äänestämään jatkoon.

    1. Soin­in­vaara kirjoitti:

      “sisäl­tyä toimis­toku­lu­ja. Heh! Ei se vas­taan­ot­to­toimis­to palkat­ta pyöri. Lasku ei vain mene asi­akkaalle, vaan lääkärille ja lääkäri laskut­taa asiakasta.”

      Ei kai ihan noinkaan. Oikeasti asia menee niin, että lääkäri­fir­ma laskut­taa nykyään toimis­tom­ak­sun asi­akkaal­ta. Sen lisäk­si lääkäri­fir­ma perii mak­sun ajan­va­rausalus­tansa ja lasku­tus­palvelun­sa ole­mas­saolosta eri nimel­lä pro­vi­siona yksi­ty­is­lääkäriltäkin. Nämä eivät vaan saa julk­istaa salas­s­api­tovelvoit­tei­den alaisia sopimuse­hto­jaan ja niis­sä ole­via tarkko­ja lukuja.

      Omas­ta mielestäni koko erilli­nen toimis­tom­ak­su on kulut­ta­jan­suo­jan kannal­ta kyseenalainen. Palvelua myytäessä pitäisi aina esit­tää kokon­aish­in­ta. Ei autoko­r­jaamossakaan per­itä eril­lis­mak­sua asi­akas­palvelus­ta, jon­ka sisältönä on ajan­va­raus varsi­naiseen palvelu­un ja laskun kirjoittaminen.

      Siitä aloite on hyvä, että omavas­tu­u­o­su­u­den hin­tara­ja koskisi kokon­aish­in­taa, jot­tei lääkäri­fir­mat voi kikkail­la näil­lä kum­mallisil­la erillismaksuilla.

      Toimeen­tu­lotuen ehdot sanovat, että vain julkisen ter­vey­den­hoidon menot huomioidaan tues­sa. Ellei toimeen­tu­lotuen tulk­in­ta muu­tu, tuo uud­is­tus ei koskene köy­himpiä yli 65-vuo­ti­ai­ta käytännössä.

      1. Toimis­tom­ak­sun eril­lisyys on käytänössä helpompi:
        ‑mak­su ei riipu oste­tun palvelun hin­nas­ta esim. lääkäri­a­jan pituudesta.
        — lääkärit ovat pääosin ammatin har­joit­ta­jia säätelevät itse hin­tansa. Lääkärikeskuk­sen sivuil­ta löy­tyy sekä toimis­tom­ak­sun suu­ru­us ja kunkin lääkärin käyntiveloitus.

  9. Malli ei vält­tämät­tä ole isoille ter­veysfir­moille edes kovin kiin­nos­ta­va ellei labraa ja kuvan­tamista päästä myymään hyväl­lä kat­teel­la poti­laalle tai yhteiskunnalle.

    Lääkäri­palvelu­iden kat­teet yri­tyk­sille on aivan mität­tömiä ja tulos tehdään oheis­palvelu­iden myynnillä. 

    Myös yksi­tyi­nen ter­veys­bisnes kamp­pailee työvoiman saatavu­u­den haastei­den kanssa, joten mik­si käytää rajal­lista resurssia mata­lakat­teiseen toim­intaan. Tuotan­non volyymiä ei voi­da hel­posti tai hal­val­la kasvattaa.

  10. Eikö lääkärikäyn­nille ollut tulos­sa kat­to­hin­ta? Ainakin itse tulk­itsin mallil­la tavoitelta­van yksi­ty­is­ten lääkärikeskusten vapaana ole­van kap­a­siteetin hyö­dyn­tämistä. Työelämässä ole­vat prefer­oi­vat aamu- ja iltapäiväaiko­ja. Näi­den väli­in ja vapaa­ta aikaa eli pienen mar­gin­aa­likus­tan­nuk­sen kap­a­siteet­tia. Tulk­itsin mallin kohdis­tu­van tähän kapasiteettiin.

    Itse pidän isona haas­teena myös sitä, että tämä tekee yksi­ty­is­vas­taan­oton aiem­paa kan­nat­tavam­mak­si. Tulo­han tulee ole­mas­sa ole­vien tulo­jen päälle. Houkuteleeko tämä taas lisää lääkäre­itä yksi­tyiselle puolelle?

  11. Helsingis­sä ham­mashoidon palveluseteli on aikamoinen vedä­tys. Ensin­näkin ei ole oikeasti niin, että kallein palvelu on 2 ker­taa halvim­man hin­ta. Sil­loin on jotain isosti pielessä ja jotain hämärää hinnoittelussa. 

    Toinen ongel­ma on, että seteli tulee asi­akkaalle käytän­nössä kalli­im­mak­si ver­rat­tuna julkiseen hammashoitoon. 

    Tiesit­tekö muuten, että julki­nen ter­vey­den­hoito ei tee Helsingis­sä ennal­taehkäi­se­viä sepel­val­ti­mo­tutkimuk­sia jos on vah­va sukur­a­site tau­ti­in ja poti­las on iäkäs. Pitää olla oire­i­ta, jot­ta tutk­i­taan. Se ensim­mäi­nen oire voi olla viimeinen oire. Tämän tiedon sain eilen lääkärissä.

    1. Helsingis­sä nou­date­taan kansal­lisia ja kan­sain­välisiä sepel­val­ti­mo­taudin hoitosuosituksia. 

      Sepel­val­ti­mo­taudin riskitek­i­jät (korkea koles­teroli, korkea veren­paine ja sok­e­ri­aineen­vai­h­dun­nan häir­iöt) voidaan hoitaa ja kan­nataa hoitaa joka tapauk­ses­sa etenkin jos on kyseessä korkean riskin potilas. 

      Ei-päivystyk­sel­liset sepel­val­ti­moiden pal­lo­laa­jen­nuk­set (tai ohi­tusleikkauk­set) eivät paran­na poti­laan ennustet­ta, vaan tehdään oirei­den lievit­tämisek­si eli toisin sanoen näitä ei tehdä jos ei ole niitä oire­i­ta. Tästä on hyvin vank­ka tieteelli­nen näyt­tö vaik­ka asia saat­taa tun­tua epäintuitiiviselta.

      Sepel­val­ti­moiden var­joaineku­vauk­seen jo itsessään liit­tyy ihan merkit­tävä kom­p­likaa­tioris­ki, joten oireet­tomana en tähän toimen­piteeseen itse suos­tu­isi. Nykyään yleistyvä sepel­val­moiden TT-kuvaus on tur­val­lisem­pi, mut­ta erit­täin har­voin muut­taa hoitoa oireet­toman poti­laan kohdal­la edel­lä maini­tu­ista syistä.

  12. Entäs ympärivuorokautises­sa hoi­dos­sa ole­vien van­hus­ten lääkäri­palve­lut? Helsingis­sä asu­van van­huk­sen omaiset saat­ta­vat luul­la, että asia on kun­nos­sa kun hoitopaikas­sa lääkäri käy sään­nöl­lis­es­ti. Näin ei olekkaan. Oli meille yllä­tys kun lääkäri ei tutk­in­ut äiti­ni lonkan alueen oire­i­ta, vaan piti viedä ter­veysase­malle. Mitä tapah­tuu niille ikäih­misille, joil­la ei ole omaisia? Täl­laiset hoitoonopääsyt toteu­tu­vat mieli­v­al­tais­es­ti. Toiset jää hoita­mat­ta kokon­aan. Pitää sat­tua onnet­to­muus, esim kaa­tu­mi­nen ja joutua sairaalaan sen seu­rauk­se­na, jot­ta ehkä tutk­i­taan. Vai­moni on töis­sä palve­lu­talos­sa ja tämä ilmiö on hänen mukaan yleistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.