Vaalilupausten kommentointia

Keskusta voittoon sammutetuin lyhdyin

Vaalikampanjoissa puolueilla pitäisi olla velvollisuus kertoa, mitä he aikovat seuraavalla vaalikaudella tehdä, lehdistön tehtävä on tivata vastauksia niiltä, jotka eivät aikeistaan kerro ja puoluejohtajien keskusteluissa puolueiden pitäisi patistaa toisiaan tulevista aikeista.

Keskustan Juha Sipilä ei ole kertonut oikein mitään, lehdistö on kohdellut häntä silkkihansikkain eivätkä muut puoluejohtajatkaan ole halunneet ärsyttää tulevaa kuninkaan tekijää. Siksi keskustan ei ole tarvinnut kertoa, mitä se oikein aikoo tehdä.

Minä olen helsinkiläisenä vihreänä huolissani kasvavien kaupunkien ja ympäristöhallinnon kohtelusta.

Kaupungistuminen

Suurimpien kaupunkien kasvu on aikamme ilmiöitä. Kuten aiemmassa postauksessa sanoin, tätä pitäisi jopa jouduttaa raivaamalla esteitä asuntorakentamisen tieltä, koska kaupungeissa työllisyysaste on paljon parempi ja työ rahassa laskettuna tuottavampaa. Voi toki kiistää sen, onko työn tuottavuutta oikein laskea rahassa, mutta valtion verotulojen kannalta se on oikea tapa.

Keskusta on ilmoittanut, että rahaa ei tipu Pisara-rataan. Pisara on kiistanalainen hanke. Se tukee Helsingin seudun kasvua ratojen varsilla, siis esimerkiksi Vantaalla ja Espoossa. Vaikka radanvarsiasutus perustuu joukkoliikenteeseen, se on kuitenkin kaupunkirakenteen hajautumista. Jos tähtäämme tiiviimpää kaupunkirakenteeseen, Pisaraan suunnitellut rahat kannattaisi ohjata ratikoihin: Jokerilinjoihin, Kruunuvuorenrannan ratikkayhteyteen ja esimerkiksi Malmin lentokenttäalueen 25 000 asukkaan keskittymän ratikkayhteyksiin. Keskusta ei kuitenkaan esitä tätä, vaan on sitä mieltä, että rahat pitää siirtää maakuntiin. Helsingin kasvua ei pidä edistää. Tämä on Helsingin ja koko maan kannalta vähän huolestuttavaa.

Huoltani lisäsi tekniikan tohtori Jukka Heikkisen kirjoitus Helsingin Sanomissa 12.4. Kirjoituksessa Heikkinen perusteli erittäin luovalla tilastojen käytöllä, että Helsingin seudun kasvu on maalle taloudellisesti kannattamatonta. Kirjoituksessa oli niin pahoja logiikkavirheitä, ettei se ansainnut huomiota, kunnes joku blogikommentoijistani huomautti, että kaveri on Keskustan talousmaantieteellisen työryhmän jäsen. Tämä johdatti minut tutustumaan keskustan kesäkuussa julkaisemaan työryhmäraporttiin, jonka johtopäätöksen ovat yhtä kummallisia kuin Heikkisen kirjoitus. Keskeinen johtopäätös on, että Helsingin seudun kasvu on pysäytettävä jarruttamalla asuntotuotantoa seudulla: asuntotuotanto ei poista asuntopulaa, koska se vain kiihdyttää muuttoa kaupunkeihin. Raportti löytyy tästä. Lue ja vapise!

Ympäristöhallinto

Eduskunnan päättäjäistilaisuudessa entinen ympäristöministeri Kaj Bärlund (sd) tuli purkamaan minulle huoltaan siitä, mitä keskusta aikoo tehdä ympäristöministeriölle. Aivan oikein. Puoluehan on ehdottanut ympäristöministeriön lakkauttamista ja sen tehtävien antamista maatalousministeriölle. Venäjällä ympäristöministeriötä ei myöskään ole vaan ympäristöhallinto kuuluu osaksi luonnonvarainministeriötä, jonka tehtävänä ei ole suojelu vaan hyödyntäminen. Sirkka-Liisa Anttila päättämässä ympäristöasioista on kyllä aika pelottava ajatus.

Huoltani lisää Perussuomalaisten pääideologin, Matti Putkosen kanta, että viherhumppa energiaveroineen ja rikkidirektiiveineen on viemässä teollisuuden kilpailukyvyn. Myös Timo Soinin on julistautunut ympäristönsuojelun ja erityisesti ilmastopolitiikan vastustajaksi. Jos Sipilä ottaa perussuomalaiset hallitukseen, jotakin myönnytyksiä hänen on heille tehtävä. Koska Eurooppa-politiikassa ei voida mennä perussuomalaisten linjoille, ympäristöpolitiikka voi olla houkutteleva vaihtoehto.

= = =

Huoleni on toivottavasti aiheeton. Ongelmana on, ettei keskusta ole kertonut tulevista aikeistaan mitään.

46 thoughts on “Keskusta voittoon sammutetuin lyhdyin

 1. “Huoleni on toivottavasti aiheeton. Ongelmana on, ettei keskusta ole kertonut tulevista aikeistaan mitään.”

  Ei vaan täysin aiheellinen.

  Keskustan tavoite on edelleenkin maksimoida siltarumppppujen lukumäärä maaseudulla. Naiset kotiäideiksi ja miehet savottaan.

  Poltetaan turvetta ja syödään pettuleipää.

  Siinä sivussa kipataan lannoitetta jäiselle pellolle. Eikö olisi helpompi kipata se lasti suoraan järveen?

  Koskiensuojelulaki kaatuu, ja maakuntien tippavoimalasuunnitelmat vedetään pöytälaatikoista.

  Fortumin uusi pomo ilmoittikin jo voimakkaasta panostamisesta vesivoimaan. Täysautomatisoitu vesivoimala työllistää ainakin 1/4 ihmistä kontrollihuoneessa Helsingissä.

  Ja ennen kaikkea, rahaa lapioidaan pää märkänä tukiaisiin, että saataisiin mahdollisimman märkää puuta poltettavaksi vedenpolttovoimaloissa.

  Ehkäåä bussiliikenne saadaan takaisin säännöstelyn piiriin, kun maakuntien hyvät veljet ovat ottaneet Onnibussin vuoksi niin pahasti takkiin?

  Ehkäpä maidolle saadaan takuuhinta?

  Siihen vielä kaveriksi ostetaan entistäkin enemmän venäläistä energiaa, kuten on jo sovittu Keskustan sisarpuolueen, Yhtenäisen Venäjän kanssa.

  Siis on tämä niin absurdia, kuin olla ja voi.

  Siis neljä vuotta sitten kaikki näytti jo niin hyvältä. Kepu oli matkalla pienpuolueeksi! Parasta mitä Suomelle oli tapahtunut sitten itsenäisyyden. Äärikonservatiivit äänestivät persuja, joita ei kukaan ottanut todesta, mikä oli oikea täydellisyyden huipentuma!

  Olin Nurmijoella, Nurmikosken alaosan ensimmäisen kivijuotin kohdalla uittamassa hopeatinseliä, kun isäni soitti ja kertoi asian varmistuneen: kepu oli oppositiossa! Silloin hypin tasajalkaa koskessa pelkästä ilosta!

  Mutta sitten SDP ja Kokoomus menivät sekoilemaan ja pilaamaan kaiken.

  Idiootit.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Sipilästä on kuoriutunut täysiverinen keskustapoliitikko. Keppana pois kaupoista, ei vaan ei me sitä ehdotettu. Pitäs tehdä maakuntamalli ja -vero, mutta ei, eihän me sitäkään ehdotettu!

  Lopun kruunaa YYA-ajan tuulahdukset.

  Kunnon tuuliviiri koko äijä. Ei taida olla niin jämäkkä johtaja kuin kuvittelin, ettei vain olisi toisten vietävissä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. On kyllä ihan uskomaton sepustus tuo raportti.

  Keskustalaiset ovat mm. sitä mieltä, että kaupungeissa tuhlataan ja kulutetaan enemmän luonnonvaroja kuin maaseudulla, koska kaupungeissa on enemmän taloudellista toimeliaisuutta ja parempi tulotaso. Sitten samassa raportissa esitetään, ettei kaupunkiseuduilla oikeastaan tuoteta mitään. JA sitten melkein heti perään esitetään, että kepun hajautetussa mallissa talouskasvu nousisi entisestään.

  Raportin kirjoittajat ovat siis sitä mieltä, että kaupungeissa on talouskasvua, mikä on huono juttu kun se tuhlaa luonnonvaroja, mutta maaseudulle hajauttamalla saataisiin vieläkin enemmän talouskasvua! Lisäksi raportissa ehdotetaan, että ei enää tavoiteltaisi korkean arvonlisän töitä, vaan panostetaan laaja-alaiseen arvonlisään.

  http://tinypic.com/view.php?pic=1znri45&s=8#.VTJcPZN8vz8

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Oli se aika hupaisaa, kun Sipilä Iltasanomissa kannatti kovasti yritystukien leikkaamista – paitsi tietenkin maataloustukien. Ja sitten kävi ilmi, että hänellä ei ollut harmainta aavistusta maataloustukien määrästä.

  No, onhan se totta, että maataloustuet ovat enempi rahansiirtoa kaupunkien köyhiltä maanomistajille eivätkä niinkään yritystukia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Lauri Kumpulainen: Mutta sitten SDP ja Kokoomus menivät sekoilemaan ja pilaamaan kaiken.

  Totta. Juniorit eivät ymmärtäneet, ettei kuntauudistusta saa aikaan, ellei kepu ole hallituksessa. Olisivat vain keskittyneet työelämän/työlainsäädännön uudistukseen, koska demarit olivat hallituksessa ja ilman heitä se ei puolestaan onnistu.

  Toivottavasti Sipilän hallitus saa toteutettua edes kunta/maakunta/so/te-uudistuksen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Ei Kepu mihinkään maasta katoa. Aina se ponnahtaa ylös. Ei se puolue kuitenkaan mikään mörkö ole.

  Ei sen puoleen. Eipä muidenkaan puolueiden tunnuksista voine juuri muuta sanoa kuin että kaikkea hyvää ja kaunista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Kannatan itsekin itsenäistä ympäristöministeriötä, mutta keskustelu asiasta on mennyt kosmeettiseen imagopolitiikkaan. Samaan aikaan nimittäin lukuisat ympäristönsuojelumyönteiset tahot ovat kannattaneet maa- ja metsätalousministeriön lakkauttamista. Nähdäksi YM:n tai MMM:n lakkauttaminen olisi prikulleen sama asia.

  Jos YM lakkautettaisiin, sen toiminnot sulautuisi MMM:n. Jos MMM lakkautettaisiin, sen toiminnot sulautuisi YM:n ja TEM:n. Mahdollisessa luonnonvaraministeriön tapauksessa ehkä maataloustuet menisi TEM:n ja kaivosasiat tulisi TEM:ltä luonnonvaraministeriölle. Todennäköisesti yhtään virkamiestä ei irtisanottaisi, vaan virkamiehet tulisivat vanhojen vastuualueittensa mukana uuteen organisaatioon.

  Poliittinen kiistely näyttää julkisuudessa kilpistyneen siihen, olisiko jäljelle jäävän organisaation nimi ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö vai luonnonvaraministeriö.

  Jos tuota muutosta lähdettäisiin toteuttamaan, niin ministeriön nimeä merkityksellisempi asia olisi se, valittaisiinko kansliapäällikkö ja lainsäädäntöjohtaja YM:stä vai MMM:stä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Palataan perusarvoihin, Kaupassa myydään vain peruselinarvikkeita, asutaan hirsitaloissa peltojen keskellä ja lämmitetään puilla ja turpeella. Naidaan vain vastakkaista sukupuolta, lentokoneet kielletään ja televisiot. Vihreiden ihanneyhteiskunta, linkola kiittää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Lauri Kumpulainen:

  Siis neljä vuotta sitten kaikki näytti jo niin hyvältä. Kepu oli matkalla pienpuolueeksi! Parasta mitä Suomelle oli tapahtunut sitten itsenäisyyden. Äärikonservatiivit äänestivät persuja, joita ei kukaan ottanut todesta, mikä oli oikea täydellisyyden huipentuma!

  Itse muistan kyllä viime vaalien jälkeiset tunnelmat hieman toisenlaisina. Valtava kauhu ja ahdistus valtasivat maan, että nyt se Soini (ääniosuus 18%?) tulee ja kieltää lailla 1930-luvun jälkeisen taiteen ja perunankuorta ruskeamman ihon. Netissä vitsailtiin Ruotsiin muuttamisesta, ja eräässä laajasti levitetyssä vetoomuksessa kehotettiin ihmisiä liittymään mihin tahansa yhdistykseen, koska kansalaisyhteiskunta oli niin suuressa vaarassa.

  Varmaan se silloin ennustettu maailmanloppu toteutuukin vasta nyt kepun vaalivoiton kautta. (Ei niin ettäkö jarrutuspuolue maalaisliiton jopa 25% ääniosuus ei oikeasti olisi harmillinen juttu, mutta joku tolkku nyt.)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Sipilä on sanonut perusteluiksi sammutetuille lyhdyille, että Suomessa ei ole poliittista keskustelukulttuuria. Toisen ehdotukset vain ammutaan alas. Esimerkkinä tästä maakunnallinen verotusoikeus. Ei siitäkään keskustelua syntynyt, vain pelottelua verotuksen kiristymisestä. Ehkä muistissa on myös miten kävi Ahon ja Vanhasen työreformille. Muut puolueet ovat odottaneet kielipitkällä, että olisivat päässeet tarrautumaan johonkin yksityiskohtaan. Keskustan damage control näyttää kuitenkin toimineen galluppien valossa hyvin.

  Neljästä puoluejohtajasta vain Sipilällä ja Soinilla on johtajaominaisuuksia, joilla päätöksiä saadaan syntymään. Stubb on lähinnä hyvä seurustelu-upseeri ja Rinna ay-jyrä, joka ei näytä pääsevän raidoistaan. Soinin ongelma on oman puolueen kasassa pysyminen. Toivottavasti maahan syntyy porvarihallitus. Keskusta+PS+Kokoomus. Demarit ovat vain liian pihalla koko tilanteesta.

  Keskusta on kertonut, että sen pääfokus infassa on maanteiden kunnostaminen. Niissä on 2 mrd.€ korjausvelka. Helsingistä päin katsoen uudet ratikkalinjat saattavat näyttää “koko kansan edulta” ja “maakuntiin” menevä raha siltarumpupolitiikalta, mutta kyllä ne tietkin on korjattava.

  Onko muuten muilla puolueilla linjauksia siitä, että ne tukevat Helsinkiin uusia ratikkalinjoja?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Tämänhetkiset ympäristöministeriön ja alueellisenkin ympäristöhallinnon resurssit ovat niin minimalistiset, että siitä olisin kyllä enemmän huolissaan. Venäjä-kortin vetäminen luonnonvarojen vastuullisen käytön ohjauksen keskusteluun on ehkä mauttominta, mitä olen kuullut! Ympäristö ja luonto eivät taatusti kiitä sekavasta lainsäädännöstä ja alueellisen ympäristöhallinnon jättämisestä oman onnensa nojaan (vrt. Talvivaara) kuten vastuuministeri tällä kaudella on tehnyt. Ministeriöllä pitää olla riittävät resurssit tehtäviensä hoitamiseen, kuten huolelliseen lainvalmisteluun.

  Pisara on hankkeena viritetty kivasti auttamaan Helsingin kantakaupungin liikkumista. Kun kyse on miljardiluokan julkisesta investoinnista niin kyllä se ihan pikkuisen tarkempaa harkintaa ja laskelmia pohjallensa tarvitsee. Pääkaupunkiseudun ratahankkeet on laitettava tärkeysjärjestykseen. Tätä mieltä olen helsinkiläisenä mutta myös valtion veron maksajana. Ja puoluekannaltani keskustalaisena.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Jos maakunnan hankkeisiin ei ole samoin perustein määräytyvää veroa, tilanne on hieman vaikea. Joko kaupungit maksavat muuttotappioisten ja eläkeläisvaltaisten kuntien menot tai verotus on niissä jäätävä.
  Jos kunta verottaa ja lähettää rahat maakuntaan, kuka rahoista vastaa?

  Pitkä taival on SOTE ja maakunta-asioissa vielä edessä.
  Eikä se aluejakokaan ole selvinnyt mihinkään. 19 sote-aluetta on liikaa, vaikka ne 11 poliisilaitosta voisi olla parempi pohja. Valtio ansaitsi noin 10 hallintomaakuntaa ja pääkaupunkiseudun pitäisi olla yhtenäinen alue.

  Sipilä on mennyt eteenpäin matalalla tyylillä. Toki hallitusohjelman pohja on jo valmiina.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Pisara-ratahan näytti olevan kannattava kertoimella 0,5 viimeisten laskelmien mukaan. Eli minun ymmärrykseni mukaan tämä hanke ei olisi kannattava. Silloin kun hallitus sitä esitti, sen piti olla kannattava kertoimella 1,54.

  Pisara-rataa ja länsimetron jatketta Kivenlahteen kuvasi eräs Suomen pankin ekonomisti “paremman väen siltarumpupolitiikkana”.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Muistuupa mieleen tämä kauhea Ahon työreformi. Se lienee sittemmin paljolti toteutettu muiden toimesta. Pahaa oli kai lähinnä nimi ja sen esittäjä. Tällaisen kuvan saa ainakin tästä SK:n artikkelista:

  http://suomenkuvalehti.fi/wp-content/uploads/sk/files/vanhat/library/attachments/Ty%C3%B6reformi%20on%20jo%20l%C3%A4hes%20valmis%20(SK%200807).pdf

  Vähän sama lienee tilanne tämän eläkeiän noston kanssa. Siinähän uhkailtiin ties millä ja nyt sitäkin ollaan nostamassa muiden toimesta. Sitä paitsi Vanhanen ajatteli sitä väärässä paikkaa Rukan lumilla. Minulle ei ole kyllä vieläkään selvinnyt miten lähellä työpaikkaa saa työasioita ajatella !

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Syltty: On kyllä ihan uskomaton sepustus tuo raportti.

  Niin on. Silmiinpistävää on mm. se että rahasta puhutaan adjektiiveilla, esimerkiksi otetaan annettuna että valtio on lapioinut rahaa kaupunkeihin ja siten kiihdyttänyt niiden kasvua, ja näpsäkästi tämän tueksi ei anneta ensimmäistäkään euromääräistä lukua. Kun todellisuudessa valtion rahoitus esimerkiksi Helsingin liikenneinvestointeihin on jotain 10% luokkaa (n. 10M€/v), jos sitäkään, riippuu vähän vuodesta. Maakunnissa lähes 100%.

  Tää keskustelu siitä pitäisikö valtion lakata tukemasta kaupungistumista on ihan käsittämöntä sitä taustaa vasten, että eihän se niin ole koskaan tehnyt. Valtio voi käytännnössä edistää kaupungistumista joko antamalla rahaa, mitä se ei siis käytännössä juuri tee, tai tekemällä lainsäädäntöä joka ei estä kaupungin rakentamista. Eli jos tätä “keskittämispolitiikkaa” ruvetaan nyt jotenkin vääntään hajautuneemmaksi, niin käytännössä se tarkoittaa että ihan lainsäädännöllä kampitetaan kaupunkeja. Mitään muita loogisia vaihtoehtoja ei ole. Blogasin pidemmin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. JY: Keskusta on kertonut, että sen pääfokus infassa on maanteiden kunnostaminen. Niissä on 2 mrd.€ korjausvelka. Helsingistä päin katsoen uudet ratikkalinjat saattavat näyttää “koko kansan edulta” ja “maakuntiin” menevä raha siltarumpupolitiikalta, mutta kyllä ne tietkin on korjattava.

  Suhteellisuudentaju: Vaikka toteuttaisiin kaikki Helsingin ratikkalinjat, joita kukaan on koskaan edes ehdottanut, koko homman loppusumma olisi edelleen satoja eikä tuhansia miljoonia. Kertaluonteisesti. Ei noihan sinänsä valtion rahoja tarvita, kunhan nyt ihan sillä perusteella mussutetaan asiasta, että jos valtio maksaa sataprosenttisesti teiden rakentamisen joilla liikkuu yhden ratikan matkustajamäärää vastaava määrä autoja päivässä, niin olisi se nyt ihan kohtuullista että se eds jollain nimellisellä osuudella kustantaisi ratoja ja katuja Helsinkinkiin.

  Minä tosin taputtaisin riemusta, jos tehtäisiin vaan niin että valtio antaa Helsingin kaupungille ihan sen saman määrän rahaa mitä ELY käyttää nyt Helsingissä (n. 10 miljoonaa vuodessa), eikä puuttuisi millään tavalla Helsingin liikennesuunnitteluun. Tai jopa sekin että rahaa tulisi nolla euroa, mutta ELYstä ei tarvitisi välittää. Pelkkä Koivusaaren puuhastelu ELYn osalta on suuruusluokaa sadan millin lasku Helsingille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Countryboy: Muistuupa mieleen tämä kauhea Ahon työreformi. Se lienee sittemmin paljolti toteutettu muiden toimesta. Pahaa oli kai lähinnä nimi ja sen esittäjä.

  Täsmälleen. Kepu tai Kokoomus eivät saa tässä vetokratiassamme sorkkia työ- tai eläkeasioita, eivätkä Kokoomus tai Demarit kunta-asioita.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. tpyyluoma:

  Pelkkä Koivusaaren puuhastelu ELYn osalta on suuruusluokaa sadan millin lasku Helsingille.

  Miksi sitten kaupungin pitää ahneen hölmön tavoin puskea päätänsä Koivusaaren koivuun? Sitäkö tarkoitat “ELYn osalta puuhastelulla”? Vai sitäkö, että Länsiväylän haittoja ei haluta saada kuriin (kaupungin taholta)?

  Voisihan tuota Koivusaarta kehittää toisinkin, paljon järkevämmin. Esimerkiksi meriluonnon, lähiluonnon ja purjehduksen, ehkä vielä taiteenkin ystävien eleganttina alueena siitä saisi kehitettyä Helsingille uuden monipuolisen kohteen, jota turistiryhmiä oppaineen voisi tuoda helposti metrolla katsomaan.

  Sopii miettiä, miten suuresti Helsingin arvostus ja kiinnostavuus kasvaisi maailmalla, kun voisimme kertoa kaikille, kuinka kaupunki luopui lähiluonnon ja julkiset merimaisemat pilaavista, ylimitoitetuista ökyalueen rakennussuunnitelmista voidakseen kehittää aluetta hillityn tyylikkäänä virkistyskohteena, ilman merentäyttöjä. Koivusaari voisi toimia silloin jatkossa paikkana, jossa on mahdollista tarjota kiinnostuneille opastetusti elämyksiä, joista yhä useampi maailman miljoonakaupungin asukas jää jo nyt ja tulevaisuudessa vielä varmemmin paitsi.

  Pieni hotelli, meriluonto- ja purjehduskeskus sekä taidemuseo/ja -galleria kahviloineen (viimeksimainittu esim. ex. Hartelan ja Nokian tonteille) riittäisivät täydentämään Koivusaaren ja Hanasaaren jo olemassa olevaa, paikalle paljon paremmin sopivaa, luontoystävällistä tarjontaa, kunhan kasvavan liikenteen haitat saadaan aisoihin. Tehtävä ei ole olisi mielestäni mitenkään mahdoton …

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Eläkeiän nosto on osoittautumassa turhaksi, koska eläkkeellejäämisikä on noussut muutenkin. Tästä oli joku lehtijuttu, joka lähinnä vaiettiin kuoliaaksi. Se joustava 63-67 olisi ollut ideaalinen, koska selvästi kuluttavissa ammateissa olisi ollut kysyntää alemmalle iälle.

  Nyt tavoitteena on saada mandollisimman moni työttömäksi ennen eläkeikää, jotta kertynyt eläke pienenee mitättömäksi tulojen vähetessä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Poliittinen keskutelu voi olla rehellistä mutta lähtökohtaisesti tyhmää. Ja liki varmaa vaalivoittoa odotellessa se olisi aivan katastrofaalisen tyhmää.

  Pitäymällä hallituksen toimien moittimisessa, ei KePu ärsyttänyt ketään. Ja jos haluaa omaa agendaansa ajaa on ensin voitettava vaalit.

  Oikea aika keskustelulle on nyt kun sillä ei voi enää hävitä ääniä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Kivikaupungin kasvatti: Voisihan tuota Koivusaarta kehittää toisinkin, paljon järkevämmin. Esimerkiksi meriluonnon, lähiluonnon ja purjehduksen, ehkä vielä taiteenkin ystävien eleganttina alueena siitä saisi kehitettyä Helsingille uuden monipuolisen kohteen, jota turistiryhmiä oppaineen voisi tuoda helposti metrolla katsomaan.

  Koivusaaren nykyinen virkistysarvo perustuu pelkästään venesatamaan. Mitään muuta virkistysarvoa saarella jota halkoo moottoritie ei ole eikä tule.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Syltty:
  On kyllä ihan uskomaton sepustus tuo raportti.

  Niin on. Kas kun ei ole vielä uskontoa sekoitettu mukaan. Mutta sen rooli on varmaan kirjattu siihen eepokseen joka jaetaan vain sisäpiiriläisille.

  Asiasta toiseen, onnitelut Vihreille vaalivoitosta, mutta valitettavasti sillä ei hallituspaikka taida aueta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. nyt kun vaalit on käyty ja hallitusneuvottelut alkaa. taidan alustavasti suosia punamulta+vihreät+rkp hallitusta. ollakseen vähiten huonoin. demarit on niin lyöty että voisi nyt vähän hyväksyä muutoksia eikä vastustaisi muutoksia joka nurkalla. ja demarit oppositiossa voi tarkoittaa että sdp huononee oppositiossa.

  paljolti riippuu millä päällä juha sipilä on. keskustan linja on niin epämääräinen että liikkuu tuulessa kuin tuuliviiri. jos sipilä on peruskeskusta päällä niin saadaan peruskeskustaa.

  ja vielä kirosin tätä äänestäessä. äänellä ei voi ottaa kantaa hallituspohjaan ollenkaan vaan äänestät puoluetta joka saattaa olla yksi hallituksessa. mietiskelin äänen taktikointia neljälle suuresta hallituspohja syistä. en loppujen lopuksi äänestänyt neljää suurta koska minulle neljä suurta on jokseenkin vastenmielisiä kukin omista syistä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. nsaspy:
  nyt kun vaalit on käyty ja hallitusneuvottelut alkaa. taidan alustavasti suosia punamulta+vihreät+rkp hallitusta.

  No ei sinua nyt ainakaan mikään turha realismi paina. Eihän tuolla porukalla riitä edustajanpaikat, 107 edustajaa tekee liian heppoisen hallituksen.

  Eikä Sipilä ole niin hullu että ampuisi itseään jalkaan jättämällä sekä Perust että Kokoomuksen oppositioon. Keskustahan jauhautuisi hallituskauden aikana ikävien päätösten kanssa noiden kahden välissä ihan riekaleiksi.

  Vihreät & kepu ei mahdu samaan hallitukseen.

  Vihreät ja PS ei myöskään mahdu samaan hallitukseen. Tuskin edes SDP arvostaa sitä, että häipyy hallituksesta kesken kaiken, Kokoomus vielä vähemmän. Kokoomusta hatuttaa puolueen leimaaminen suomettuneeksi Rosatom-hommassa.

  Vihreiden syntilista on aivan liian pitkä, jotta se mahtuisi yhtään mihinkään muodostettavissa olevaan hallitukseen.

  Ja hallituksessa ei ainakaan uudistuta, se on varmaa. Ei ainakaan SDP, sen on edelliset neljä vuotta jo aika kiistattomasti osoittaneet.

  Kaikkein järkevintä on tehdä perusporvarihallitus ja laittaa SDP uudistumaan oppositioon. Jospa ne löytäisivät jonkun Lipposen reinkarnaation seuraaviin vaaleihin mennessä ja kääntäisivät kellot nykyaikaan.

  Nykymenolla demarit eivät saa hallituksssa mitään muuta aikaan kuin kaikkien uudistusten jumittumisen, sillä kannatuksen tippumisen lamaannuttamina he roikkuvat vain tukevasti jarrukahvassa.

  Kyllä hallitus tulee olemaan kolme suurta ja kok tai SDP oppositiossa. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että pois jää SDP, mikä tekisi hyvää sekä puolueelle itselleen että myös Suomelle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Jos joku on todennäköinen hallituksen muodostaja jo etukäteen, niin hänen ei kannata esittää yhtään tavoitetta etukäteen. Niitä hän ei tule saamaan läpi hallitusohjelmaan. Parempi olla kokonaan hiljaa ja toivoa, että muut sattuvat niitä esittämään. Näin on käynyt kaikille hallituksen muodostajille Ahosta lähtien.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Kun katsoo kartalta puolueiden kannatusta niin Kepu on palannut juurilleen. Kaikki pikkukunnat ovat vihreää mattoa , persut täydentävät kaupunkien liepeillä

  Kataisen hallituksen strategia aloittaa sote kuntauudistuksella on osoittautumassa todelliseksi munaukseksi ja katastrofiksi. Etenkin kun sitä veti kokematon Virkkunen niin kepulaisten oli helppo ajaa hänet lyömään päätä seinään. Ja lopulta pakenemaan Brysseiin Katainen perässä

  Taitamaton kuntauudistus nosti vastarinnan ja kaikissa pikkukunnissa Kepu sai äänestäjät peloteltua palvelujen lopettamisella ja alueen tyhjentämisellä.Ja persut säestivät ja ajoivat vasemmiston valalsta näillä syrjäseuduilla Siitä kärsi erityisesti Vasemmistoliitto mutta myös SDP.

  Kuntauudistusa nosti vastarinnan ja Kepu hoiteli taustalla hiljaa asiat niin, että hallituksen pääuudistukset ajautuivat karille.

  Jos hallitus olisi lähtenyt sote-edellä ja tehnyt Suomesta yhden sote-alueen niin Kepu ei olisi kyennyt sabotoimaan uudistusta , ei ainakaan näin täydellisesti.

  Ja jos soterahat olisivat siirtyneet kansalliselle toimijalle niin kunnan merkitys olisi vähentynyt joka tapauksessa pieneksi eikä Kepu olisi kyennyt manipuloimaan kansaa

  Ja kun opetustoimikin olisi siirretty seuraavaksi valtakunnallisen toimijan vastuulle niin Kepun juuret olisi nyhdetty maasta ja kunnat olisivat kärsineet luonnollisen kuoleman.

  Nyt saadaan yksi hallintoporras lisää tai voi käydä niin, että kunnat jatkavat kuten ennenkin eikä mitään rakenneuudistusta tapahdu.

  Kepu kusetti kokoomusta, SDP:tä ,Vasemmistoliittoa ja Vihreitä ja veti persut mukaansa.

  Ja nyt Kepu vetelee naruista ja kilpailuttaa muita keskenään

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Sama meininki pienemmässä mittakaavassa Pirkanmaalla. Mikko Alatalo sai äänivyöryn Kepulle kampanjoimalla sillä, että kaupunki on ihan liian hyvä paikka elää, ja siitä pitää tehdä kurjempi jotta maaseudullakin joku haluaisi elää.

  I kid you not.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. Miten meinaatte saada mahdutettua tuonne Malmin lentokentälle 25 000 ihmistä?

  Vaikka en ole asiantuntija, niin olettaisin ettei sinne “suolle” pysty niin korkeita taloja rakentamaan.

  Johan siinä vieressä (Falkullassa) matalammatkin talot vajoavat???

  Onko muutenkaan järkeä poistaa lentokenttää, jollainen täytyy sitten kumminkin rakentaa jonnekin, tuossahan tuo olisi valmiina?

  Eikö täältä muka muuta tilaa löydy, kun tuo historiallisestikin arvokas lentokenttä?

  Mielestäni sitä pitäisi kehittää entisestään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. Liian vanha:Etenkin kun sitä veti kokematon Virkkunen niin kepulaisten oli helppo ajaa hänet lyömään päätä seinään.

  Kuntauudistus kyllä kaatui siihen, kun SDP kannatuksesta huolestuneena melkein heti hallitustaipaleen alussa ilmoitti, ettei tässä uudistuksesa tulla käyttämään pakkoa kuntaliitoksissa.

  Kyllä kuntauudistus oli sen jälkeen taputeltu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Tiedemies: Mikko Alatalo sai äänivyöryn Kepulle kampanjoimalla sillä, että kaupunki on ihan liian hyvä paikka elää, ja siitä pitää tehdä kurjempi jotta maaseudullakin joku haluaisi elää.

  Mikko Alatalon blogia lukemalla tulee nopeasti sellaiseen loppupäätelmään, että hänen lääke Tampereen kalliisiin asumiskustannuksiin on rakentamisen vähentäminen Tampereella.

  http://mikkoalatalo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176688-lisaa-valinnanvapautta-asumiseen

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. Kielikepponen:
  Eläkeiän nosto on osoittautumassa turhaksi, koska eläkkeellejäämisikä on noussut muutenkin. Tästä oli joku lehtijuttu, joka lähinnä vaiettiin kuoliaaksi. Se joustava 63-67 olisi ollut ideaalinen, koska selvästi kuluttavissa ammateissa olisi ollut kysyntää alemmalle iälle.

  Nyt tavoitteena on saada mandollisimman moni työttömäksi ennen eläkeikää, jotta kertynyt eläke pienenee mitättömäksi tulojen vähetessä.

  Eläkeikä kyllä nousee, koska laki ei salli aikaisempaa eläköitymistä.

  Mutta ei eläkeiän nosto nosta työstäpoistumisen ikää. Mellä on edelleen , 2,5 miljoonaa työllistä, mutta n 400000 työn jakajaa enemmän kuin 1989 joten työurat itse asiassa lyhenevät.

  Jotta eläkeuudistuksesta olisi hyötyä niin työpaikkoja pitäsi olla muutama satatuhatta enemmän

  Nyt kun 10-15 viimeistä vuotta vietetään kortistossa niin eläke jää pieneksi, erityiseti 50-60-70-ja vielä 80-luvullakin syntyneilä, sillä eläke alkoi kertysä vasta 23-vuotiaana

  oKun milemmista päistä työuraa leikataan eläkekartymää kymmenkunta vuotta niin eläke jää pieneksi

  Eläkeuudistus johti sosiaaliseen katastrofiin

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. Liian vanha:
  Jotta eläkeuudistuksesta olisi hyötyä niin työpaikkoja pitäsi olla muutama satatuhatta enemmän

  Nyt kun 10-15 viimeistä vuotta vietetään kortistossa niin eläke jää pieneksi

  Mitä oikein höpötät? Jos eläke jää pienemmäksi, niin eikö se ole aika ilmeinen uudistuksen hyöty?

  Unohdat että uudistuksen lähtökohtana ei ollut maksimoida eläkeläisten etuja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 33. Kehärata, Länsimetro jatkeineen, Hakamäentien tunneli …, onhan se kovin ikävää jos pk-seutu ei jatkossa saa ihan kaikkia haluamiaan siltarumpuja. Vääryyshän se on jos liikennevirastonkin laskelmissa täydelliseksi hukkainvestoinniksi osoittautunut Pisara tai mökkikylään vievä Ö-metro jäävät toteuttamatta sen takia kun ihmiset äänestivät väärin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 34. Jouni Orava:
  Miten meinaatte saada mahdutettua tuonne Malmin lentokentälle 25 000 ihmistä?

  Vaikka en ole asiantuntija, niin olettaisin ettei sinne “suolle” pysty niin korkeita taloja rakentamaan.

  Johan siinä vieressä (Falkullassa) matalammatkin talot vajoavat?

  Suolle on nimenomaan järkevää rakentaa niin korkeita taloja kuin kehdataan, juuri sen vuoksi, että perustaminen on vaikeaa. Kun perustukset pitää jokatapauksessa paaluttaa kallioon asti, kannattaa kalliin perustuksen päälle rakentaa samoin tein kunnolla, jotta kustannukset saadaan jaettua mahdollisimman usealle myytävälle neliömetrille. Tiivismatala on se kaikkein kallein vaihtoehto hetteikössä, mutta se taitaa muuten se todennäköisin toteuttamistapa Malmilla.

  Perustamiskustannusten suhde rakennusoikeuteen on oikeasti se kaikkein tärkein osa monia “liian kalliita” kaavoja, vaikka tietyt tahot pitävät melua kaavojen laatuvaatimuksista tekosyynä asuntojen kalliille hinnalle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 35. Jouni Orava:
  Miten meinaatte saada mahdutettua tuonne Malmin lentokentälle 25 000 ihmistä?

  Vaikka en ole asiantuntija, niin olettaisin ettei sinne “suolle” pysty niin korkeita taloja rakentamaan.

  Johan siinä vieressä (Falkullassa) matalammatkin talot vajoavat???

  Onko muutenkaan järkeä poistaa lentokenttää, jollainen täytyy sitten kumminkin rakentaa jonnekin, tuossahan tuo olisi valmiina?

  Eikö täältä muka muuta tilaa löydy, kun tuo historiallisestikin arvokas lentokenttä?

  Mielestäni sitä pitäisi kehittää entisestään.

  Shanghain Pudong-alue on rakennettu suolle. Siellä on yli 400 metriä korkeita pilvenpiirtäjiä vierekkäin.

  https://www.nileguide.com/destination/shanghai/neighborhood/pudong-lujiazui-951

  Luulisi nyt Malmillekin onnistuvan vaikka 30-kerroksiset, jos on tarpeen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 36. Malmin kenttä asuinkäyttöön kiitos. Ja olisiko mitenkään mahdollista, että tässä tapuksessa ei kaikissa taloissa tarvitsisi noudattaa idioottimaista keskikokovaatimusta ja esteettömyysvaatimusta. Saataisiin kohtuuhintaisia/-vuokraisia asuntoja eli vaikka 20m2:n yksiöitä ja 30m2:n kaksioita.

  Kepun vetämän kuntaliiton aikaansaamana Helsinkiä kupataan 250 meurolla vuosittain valtiontasausjärjestelmän kautta. Ja Vantaata, ja Espoota. Tämä näkyy siinä, että pääkaupunkiseudulla tietkin ovat muuta maata huonommassa kunnossa. Nyt pääkaupunkiseudun kansanedustajien ym. vaikuttajien tulee olla HEREILLÄ!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 37. Syltty: Kuntauudistus kyllä kaatui siihen, kun SDP kannatuksesta huolestuneena melkein heti hallitustaipaleen alussa ilmoitti, ettei tässä uudistuksesa tulla käyttämään pakkoa kuntaliitoksissa.

  Kyllä kuntauudistus oli sen jälkeen taputeltu.

  SDP kannatus Kepulandian pienissä kunnissa on ollut nolla eikä puolue ole oskaan laskenut mitään sen varaan. Vasemmistoliitto on ollut Kepulandian vasemmisto

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 38. Liian vanha: SDP kannatus Kepulandian pienissä kunnissa on ollut nolla eikä puolue ole oskaan laskenut mitään sen varaan.

  Mitä sitten?

  Alkuperäinen kuntauudistuksen johtoajatus oli niputtaa kasvukeskuksien ympäryskuntia keskuskuntaan, ei kepulandian pikkukuntia perähikiöillä. Sitäpaitsi ei SDP:n, tai minkään suuren puolue kannatus pelkästään keskuskaupungeista nouse. Isot puolueet kerväätä kannatusta sekä keskus- että kehyskunnista. Kepu ja PS siihen päälle vielä roppakaupalla puhtaalta maaseudulta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 39. R.Silfverberg: Koivusaaren nykyinen virkistysarvo perustuu pelkästään venesatamaan. Mitään muuta virkistysarvoa saarella jota halkoo moottoritie ei ole eikä tule.

  Väitteesi ei pidä paikkaansa!
  Oletan, että se johtuu vain puutteellisesta paikallistuntemuksesta, sillä valehtelijaksi en hevillä ihmistä haluaisi leimata. Yksikin havainto, joka osoittaa väitteesi vääräksi, riittää sen kumoamaan! Niitä havaintoja ainakin minulla, sekä monilla muilla Koivusaaren ja sen ympäristön tarpeeksi hyvin tuntevilla riittää. Koivusaaressa on muutakin kuin kivat venesatamat.

  Et ole ehkä itse koskaan käynyt paikalla, esimerkiksi varhaisen aamun aikaan. Tänään saatoin ihastella siellä saarella mm. kukkivia kasveja, joita en vielä kaikkia edes tunnistamaan kyennyt. Laajempia alueita käsittävissä kuvissa, joita niitäkin tuolla alueella ja sen ympäristössä tuohon aikaan (n. 0700 – 0800) otin, saattaa toki muutama ‘hassu’ auto, ehkä bussikin, jo näkyä. Lintuja näin enemmän kuin autoja, eikä niistä juuri isompaa, sanottavampaa häiriötä ainakaan minun aamuiselle virkistyskierrokselleni aiheutunut.

  Koivusaaren metroasematyömaan ympäristöön näkyi tosin kertynyt roskia. On aika kummallista, että kaupunki ei ole viitsinyt saaren läpi halkoville kevyen liikenteen väylien varsille, virkistysreiteille, roskapönttöjä lainkaan tuoda. Tuokin asia lienee helposti korjattavissa, jos joku kaupunkikuvan ja kaupungin virkistysalueiden sekä katujen, teiden ja väylien varsien roskaisuudesta huolestunut kaupunginvaltuutettu asiaan puuttuisi ja asiasta oikealle taholle, esimerkiksi rakennusvirastolle(?), ystävällisesti huomauttaisi. Kuka mahtaisi ensimmäisenä ehtiä asian kuntoon saattamaan?

  Koivusaaren olennaisin ongelma koostunee silti Länsiväylän liikenteen aikaansaamista haitoista, estevaikutuksesta, sekä ylimitoitetuista rakentamispaineista, joita saarelle ja sen ympäristöön, sekä lähialueille, joku kumma on generoinut. Liikenteen melu ja päästöt, sekä turhan suuret suunnitelmat on kuitenkin mahdollista saada kuriin, jos vain päättäjämme ymmärtäisivät ottaa huomioon, mitä Helsingin asukkaat ja esimerkiksi turistit Suomessa ja Helsingissä arvostavat.

  Yleiskaavakeskustelussa tuon asukkaita (ja heidän yhteisistä asioista päättämään valtuuttaneita) koskevan asian luulisi jo monelle selvinneen: lähiluonto on hyvin monelle Helsingin asukkaalle kallis. Sitä on syytä vaalia, sillä tulevaisuudessa sitä saapuu kaupunkiimme ihastelemaan myös aina vain useampi turisti, ehkäpä varhaisella fillariretkellä, keskustasta rantaraittia pitkin länteen (tai itään), ja paluu erilaisten lähiluontoelämysten virkistämänä metrolla takaisin. Tämänkaltaisten kokemusten jälkeen alkaa Suomenkin olla helpompaa houkutella maahamme myös ns. “kovan luokan” osaajia, joita maamme kipeästi tarvitsee.

  Vinkkinä kaikille (kaupunginosasta riippumatta):
  Kevät (K:lla kirjoitettuna, kuten esimerkiksi kiuruskannus), ja upea, valoisampi aika, alkaa Helsingin lähiluonnossa olla ehkä jo parhaimmillaan. Valko- ja sinivuokkojenkin aika taitaa olla jo käsillä … . Lähiluonnossa nuo lähiluontomme kukat ovat kyllä kauneimmillaan!

  Toivottavasti valoa riittää jatkossa kaikille, sillä valoisampaan aikaan liittyy myös kasvu, ainakin lähiluonnossa. Sitä Suomikin tarvitsee. Osmon tämän viestiketjun otsikkoon viitatakseni, nyt pitäisi jo valoa ainakin ulkosalla olla jälleen riittävästi, jotta pärjäisi, oli sitten fillarissa lyhty tai ei. Nyt on jo aika kaivaa esiin aurinkolasit …! 🙂

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.