_

Setelirahoitusta pöytään

EU pitää kriisikokouksen torjuakseen markkinoiden tuomiota huomisaamuna pörssien avautuessa. Kyse ei ole kreikasta, vaan siitä, mitä tämä New York Timesin kuva kertoo. (Kiitokset linkistä nimimerkki TL:lle) Luvut ovat dollareita. Amerikkalaiseen tapaan triljoonilla tarkoitetaan biljoonia. En tiedä minkä päivän vaihtokurssin mukaan. Kuvasta saa isomman klikkaamalla.

Jos velkaiset EU-maat joutuvat maksamaan lainoistaan korkeaa riskikorkoa, ne joutuvat tielle, jolta ei ole paluuta. Tämä on torjuttava tavalla tai toisella.

Se tapa ei voi olla panna näitä velkoja muiden EU-maiden veronmaksajien maksettavaksi. Asiansa kunnolla hoitaneissa maissa ei voitaisi sietää tilannetta, jossa verot nousevat ja edut heikkenevät.  Tuollainen politiikka johtaisi myös lamaan, koska julkisen talouden pitäisi olla rajusti ylijäämäinen oloissa, joissa oikeastaan pitäisi yhä elvyttää.

Jos ei olisi euroa, nuo maat hoitaisivat velkansa setelirahoituksella ja sen tuottamalla inflaatiolla. Se on parempi vaihtoehto kuin kurinalainen, inflaatiota minimoiva talouspolitiikka, jolla Britannia tuhosi suurvalta-asemansa sotien välissä. Keskuspankin setelirahoituksella se pitää nytkin hoitaa. Pieneen inflaatioon EU:lla on varaa,

Olisi väärin, että keskuspankki lahjoittaisi jättisumman rahaa asiansa sössineille maille ja panisi inflaation kautta kaikki maksamaan. Minä haarukoisin ratkaisua setelirahoituksesta, joka jaettaisiin asukasluvun suhteessa euromaiden valtioille. Tämän jälkeen kunnossa olevat maat lainaisivat saamansa rahat oliivivyöhykkeen maille ja Irlannille.  Jos tuota setelirahoitusta olisi biljoona euroa  rahaa tulisi noin 3000 euroa/asukas, suomelle siis noin 15 miljardia.

Tätä ei voi tehdä kahta kertaa. Siksi pitää kuria koventaa.

74 thoughts on “Setelirahoitusta pöytään

 1. Kyllä, kerran vielä on varaa käydä veronmaksajien pohjattomilla taskuila. Toista kertaa ei tule.

  Mutta onko realistista odottaa, että PIGS-valtioissa korruptio ja huono taloudenhoito loppuisi? Jos se ei ole realistista, sitten on turha enää yrittää.

  Kari

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. “win-capita” tulee kaatumaan kuukauden sisällä.
  näin uskon vaikken toivo.

  eli e-euroopan maat tulevat irtoamaan eurosta tai vaihtoehtoisesti sitten koko euro kaatuu.

  elämme mielenkiintoisia talousaikoja.

  ehkä jo ensi viikolla myös Suomessa mummot ja vaarit nostavat rahojaan pois pankeista.

  luojan kiitos oma asuntovelka on miltei maksettu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Median kertomat tiedot vahvistavat vaikutelmaa setelirahoituksen käyttöönotosta. Komission velkakirjojen viimekätinen takaaja olisi EKP. Jo se, että EKP luopui luottoluokitusten huomioinnista Kreikan velkapapereiden kohdalla, valmisteli tietä tähän suuntaan. Siis nyt ei EU:ssa enää haluta luottaa yksittäisten lainaajavaltioiden maksukykyyn ja riskinottohalukkuuteen – kuten oikein onkin. Saksaa tai Suomea tuskin kiinnostaa lainata rahaa entistä kovemmalla korolla sen takia, että Kreikka tai Espanja on vaikeuksissa. Mutta ensisijaisena lainojen takaajana olisivat median mukaan edelleen muut euromaat, aivan kuten tähän asti. Ne pitäisi nyt ensin poistaa tästä EU:n rahoitussuunnitelmasta, jotta päästäisiin miettimään Osmon ratkaisua. Mutta mitä mahtaisi sitten tapahtua euron kurssille? Inflaatio ei välttämättä olisi “pientä”, kuten Osmo toivoo.

  Krugmanin ennuste ei näillä näkymin toteudu, eli Kreikka ei lähde euroalueelta. Tämä olisi voinut olla paras ratkaisu, mutta siihen ei tartuttu. Nyt öljytään setelipainot siltä varalta, että muut euromaat eivät enää kykene rahoittamaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Markka täytyy saada takaisin, Saksan Markka ei heikko Suomen Markka sanoisi joku. Täytyy toivoa, että Euro kyetään jakamaan kahtia hallitusti, ettei koko järjestelmä romahda.

  Seuraava toive on, että Suomi päätyy siihen Saksan johtamaan parempaan puoleen. Kyyti PIGS-maiden kanssa tulee olemaan kylmää. 😉

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Esimerkiksi George Soros ehdotti Financial Timesissa jo reilu vuosi sitten Euroalueella yhteisiä velkakirjoja, kontekstina tosin pankkien ongelmat, :

  The euro suffers from certain structural deficiencies; it has a central bank but it does not have a central treasury and the supervision of the banking system is left to national authorities. These defects are increasingly making their influence felt, aggravating the financial crisis…

  The eurozone bond and bill markets would complement but not replace the existing government bond markets of individual states. They would be under the control of eurozone finance ministers. The regulation of the financial system would then be put in the hands of the European Central Bank while the task of guaranteeing and, when necessary, rescuing financial institutions would fall to the finance ministers. This would produce a unified and well supported financial system within the eurozone…

  http://ecfr.eu/content/entry/commentary_george_soros_ecfr_financial_times_financial_crisis/
  Minusta tuossa on järkeä. Hänen ehdotuksensa Kreikan kriisin hoitoon (helmikuulta) on samaa linjaa:

  …there is a real danger that Greece may not be able to extricate itself from its predicament whatever it does. Further budget cuts would further depress economic activity, reducing tax revenues and worsening the debt-to-GNP ratio. Given that danger, the risk premium will not revert to its previous level in the absence of outside assistance…

  The most effective solution would be to issue jointly and severally guaranteed eurobonds to refinance, say, 75 per cent of the maturing debt as long as Greece meets its targets, leaving Athens to finance the rest of its needs as best it can…

  …makeshift assistance should be enough for Greece, but that leaves Spain, Italy, Portugal and Ireland. Together they constitute too large a portion of euroland to be helped in this way. The survival of Greece would still leave the future of the euro in question. Even if it handles the current crisis, what about the next one? It is clear what is needed: more intrusive monitoring and institutional arrangements for conditional assistance. A well-organised eurobond market would be desirable. The question is whether the political will for these steps can be generated.

  http://www.ft.com/cms/s/0/88790e8e-1f16-11df-9584-00144feab49a.html
  Näköjään tahtoa rupeaa löytymään kun on pakko.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Minun on vaikea ymmärtää, että Kreikan älytöntä velkaongelmaa aletaan hoitamaan antamalla lisää velkaa. Homman idean täytyy olla joku teoreettinen talousajattelu, joka ei mahdu meikäläisen kaaliin.
  Mutta talouspolitiikkahan on mielikuvapolitiikkaa, tämän täytyy olla sitä. Rahoitellaan ilkeää markkinavoimaa. On helppo ennustaa, että euro hajoaa ja koko EU-korttipakka kaatuu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Hyvä Marko,

  Onkin pitänyt tätä kysyä edellistä Kreikkaa koskevassa ketjussa minunkin.

  Tai edes sillä tavoin, että omaisuus olisi vakuutena lainalle. Oishan se suomalaisille päheetä omistaa oma lomasaari Välimerestä.

  Aika selvää kai on, että Kreikka ei pysty takaisinmaksuun. Ei ruskeiden kirjekuorten ja työnvieroksunnan kulttuuria noin vain sormia napsauttamalla muuteta. Ja onhan Kreikan kansa jo näyttänyt kuinka nöyrän kiitollinen se on saamastaan avusta: yleislakkoa pukkaa ja ihmisiä poltetaan elävältä..

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Erittäin valaiseva kuva tilanteesta. Olen pitkään ollut huolissani Suomen valtion ja Suomen Pankin huonosta, miltei olemattomasta asiantuntemuksesta ja tilannetajusta.

  Toivottavsti 90-luvulle jämähtäneet Erkki Liikanen ja Raimo Sailas lukee edes tätä blogia.

  Kriisimimaiden luotottajia ovat siis Saksa, Ranska ja Britannia. Suomi maksaa jo nyt Britannian puolesta EU-maksua ja nyt aiotaan Britannian puolesta turvata Britannian velkasaatavat.

  Kolme suurinta EU-maata, Saksa, Ranska ja Britannia ovat löysäkätisillä luotoilla aihettaneet rahoituskriisin. Miksi Suomen pitäisi ottaa vastuu näiden tekosista?

  Miksi Suomen pitää osallista pelastusoperaatioon?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. “Pieneen inflaatioon EU:lla on varaa,”

  Ei inflaatio “niin” vaarallista ole kuin uskotellaan. Suomi rakennettiin korkean inflaation aikana tai jopa avulla.

  Jotkut taloustieteilijät jopa uskovat, että kohtalainen inflaatio jopa lisäisi talouden toimeliaisuutta.

  Tällä perusteella setelielvytystä voi puoltaa. Ja onko parempia vaihtoehtoja?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. “Miksei Kreikan valtio vain myy omaisuuttaan ja maksa velkojaan niillä rahoilla pois? Miksei kukaan (EKP/EU/IMF) pakota Kreikkaa siihen?”

  Niin, Kreikan valtiolla olisi 300 miljardin yritysomaisuus. Kyllä sitä joku havittelee.

  Ties, vaikka se olisi ollut jossain suunnitelmissa. Mätetään velkaa, ajetaan Kreikka pankkien syliin, valtiot pelastavat pankit ja jotkut muut huutavat omaisuuden halvalla pakkohuutokaupassa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Ode
  “Tätä ei voi tehdä kahta kertaa. Siksi pitää kuria koventaa.”

  Ja ongelmahan on siinä, ettei tuota usko kukaan.

  EKP:n uskottavuus olisi mennyttä.

  Kertokaa minulle mikä Kreikan ajautumisessa maksuvaikeuksiin on se ongelma? Onhan näitä defaulttaajia löytynyt vaikka kuinka paljon maailman sivu. Onko ongelmana se, että liian suuria lainoittajia alkaa kaatumaan? Eikö tätä voisi hoitaa mitenkään muuten kuin beilaamalla kreikkalaiset?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Valtioilla on armeijat joten pakottaminen voi osoittautua hankalaksi.
  Kreikan tulisi vain ilmoittaa olevansa kykenemätön hoitamaan valkojaan. Näin on käynyt aiemmin ja tulee käymään myös jatkossa. Lainansaanti Kreikalle vaikeutuu ja rahoituslaitokset joutuvat kirjaamaan luottotappioita, mutta sellaista se rahoitustoiminta on. Joskus tulee tappioitakin.

  Kun Kreikka on vapautunut valtavan velkataakan alta se voi keskittyä korjaamaan rakenteita ja siten tervehdyttää talouttaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Eihh! Jos setelirahoitusta käytetään nyt, niin sitä tullaan sen jälkeen käyttämään aina jatkossakin. Poliitikot huomaavat, että sehän olikin näppärä tapa päästä kriiseistä eroon, ilman että taloutta pitää laittaa oikeasti kuntoon – kunnes sitten ollaan niin pitkällä, ettei se enää tepsi ja koko talous romahtaa kunnolla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Veikkaisin, että Euroopan keskuspankin setelirahoitus laitetaan pikaisesti käyntiin.

  Kysymys ei todellakaan ole pelkästään Kreikasta vaan enemmänkin Espanjasta ja muista vastaavassa tilanteessa olevista maista. Espanjan tolkuton rakennusbuumi nosti hintatason maassa pilviin ja romahdus sai aikaan 20 prosentin työttömyyden. Sopeutuminen tilanteesta on todella tuskallista, jos sitä yritetään deflaation kautta tehdä.

  Nythän Espanjankin pitäisi nostaa lainoja markkinoilta pystyäkseen rahoittamaan Kreikkaa. Se ei näytä hyvältä samalla, kun valtion verotulot hupenevat deflaation takia. Silloin Kreikan tauti tarttuu takuuvarmasti Espanjaan, joka sentään on paljon Kreikkaa suurempi maa.

  Kreikan tilanne osoittaa sen, että poliittiset voimasuhteet tulevat rajusti muuttumaan, jos sopeutuminen tehdään vain kansalaisille ikävien leikkausten ja deflaation kautta. Siksi poliitikot eivät uskalla jatkaa ilman setelirahoitusta ja inflaatiota. Inflaatio on helpompi “myydä” äänestäjille kuin leikkaukset.

  Se, että Euroopan keskuspankki ostaa ensin kaikkien euromaiden valtioiden lainakirjoja, joilla rahoilla sitten eurovaltiot rahoittavat Kreikkaa (ja todennäköisesti muitakin maita), on hyvä systeemi. Se pitää yllä pakotteet tehdä ainakin jonkinlaisia leikkauksia ja uudistuksia.

  Mutta pitääkö setelirahoitus tehdä asukasluvun suhteessa? Eikö BKT:n suhteessa olisi parempi? Ja pitäisikö setelirahoitukseenkin laittaa valtioille jotain kurinpidolisia ehtoja?

  Järjestely laittaa inflaation laukkaamaan, jolloin säästäjiltä viedään rahoja. Asuntovelkaiset jälleen hyötyisivät tilanteesta. Tosin samalla korotkin nousevat, jolloin todella kovasti velkaantuneet saattavat joutua vaikeuksiin, jotta saavat korkorahat joka kuukausi kasaan.

  Mutta todennäköisesti raharikkaat vastustavat setelirahoituksen käyttöä, joten aikamoinen poliittinen vääntö asiasta varmaan on käynnissä.

  Tosin luulen, että monet raharikkaat ovat jo arvanneet inflaation tulevan jokatapauksessa, joten he ovat ehtineet suojautua jo ajat sitten. Mutta monilla mummoilla, jotka eivät seuraa aktiivisesti tilannetta, on isoja rahoja pankkitileillä ja heidän säästöjänsä ryhdytään nyt syömään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Kun talousoppi ja sen toteuttajat uskovat talouskriisin olevan mahdollisuus uudistaa rakenteita ja yksityistää julkista varallisuutta, en usko että tämäkään kriisi pysähtyy Kreikkaan. Vaikka mitä tekisi.

  Kun muutamilla on käytössään kymmenien miljardien pääomat globaalien rahastauksien toteuttamiseen, siihen ei riitä sadan miljardin tuki kolmessa vuodessa. Parinkymmen vuoden takainen malli osoittaa, että kriisiä siirretään maasta toiseen. Oletettiin että euroon siirtyminen pelastaa valuuttakeinottelijoilta. Ei pelasta.

  Finanssimarkkinoiden ja rahoittajien sääntely on myöhäistä tähän kriisiin. Hyvä tulos tästä olisi, jos viimeinkin globaalit rahoitusmarkkinat saataisiin avoimiksi ja säännellyiksi. Muu on laastaria.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. “Miksei Kreikan valtio vain myy omaisuuttaan ja maksa velkojaan niillä rahoilla pois?”

  Miksi ihmeessä he myisivät? Mitä ihmettä kreikkalaiset siitä hyötyisivät?

  ” Miksei kukaan (EKP/EU/IMF) pakota Kreikkaa siihen?”

  Oliskohan hieman vaikka sellaista tuppeensahattua tupsahtanut oikeiden henkilöiden pihaan? Tilaamatta, yllättäin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Miksei Kreikan valtio vain myy omaisuuttaan ja maksa velkojaan niillä rahoilla pois? Miksei kukaan (EKP/EU/IMF) pakota Kreikkaa siihen?

  Mikähän mahtaa olla Kreikan valtion nettovarallisuus, jos se dumppaa markkinoille koko omaisuutensa (lähinnä kiinteistöt ja maa-alueet) yhdellä kertaa? Voi olla, ettei ostajia löydy, joten omaisuuden arvo voi jäädä velkaa pienemmäksi.

  Lisäksi ongelmaksi muodostuu se, että julkinen talous on alijäämäinen, joten vaikka velat saataisiin maksettua poiskin, lisää velkaa täytyy ottaa koko ajan. Ja jos valtio tarvitsee omiin toimiinsa kiinteistöjään ja maa-alueitaan, se joutuu vuokraamaan ne uusilta omistajilta, jolloin velkaa tarvitsee ottaa jatkossa jopa nykyistä enemmän.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Kreikan valtiolla käsittääkseni on kaikenlaisten firmojen osakkeita, siis sellainen salkku jota millään normaalilla valtiolla ei ole. Ja riittävästi.

  Miksi he sen myisivät? No, vaikka maksaakseen velkansa, jotta säilyttäisivät edes jonkinlaisen poliittisen liikkumavaran. Toinen vaihtoehto on, että muut maat määräävät mitä Kreikan on tehtävä.

  Rakenteelliset ongelmansa Kreikan on tietysti myös hoidettava, sitä matokuuria he eivät voi välttää millään keinolla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Poliitikkojen suhde yhteiskunnan rahaan on suunnilleen se, että he eivät ymmärrä paljoakaan sen mekanismeista ja pahinta on se, että he eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa siitä.

  Jokainen vähänkin asioista perillä oleva asiantuntija sanoo, että Kreikka ei tule ikinä maksamaan sinne siirrettyjä rahoja, ja silti niin tehdään.

  Ilmeisesti poliitikot uskovat, että kansan luonnetta voi muuttaa EU:n päätöksellä. Jos näin on, EU:n pitäisi muuttaa Suomen kansanluonne sellaiseksi, että emme enää olisi hyväuskoisia hölmöjä, tai ainakaan meidän poliittinen eliitti ei olisi sellainen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Onko olemassa enää muuta velkatakuuta kuin kunkin valtion BKT?

  Mielestäni BKT:n kasvun varaan ei voi lainaa ottaa, koska jatkuvan talouden kasvumantra lienee hoettu jo loppuun, jos ei sitten velkarahalla eli tässä tapauksessa virtuaalirahalla buustata taloutta!

  Terkkuja vielä ja kannustusta blogikirjoitteluun!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Osmo:

  Tätä ei voi tehdä kahta kertaa. Siksi pitää kuria koventaa.

  Valitettavasti tätä ei voi tehdä edes sitä yhtä kertaa, koska kurin koveneminen ei ole uskottavaa. Se mitä EU-valtiot ovat valmiita tekemään osoitetaan markkinoille sillä mitä ne tekevät, ei sillä mitä ne sanovat tekevänsä tulevaisuudessa.

  Jos Kreikka ja Kreikan velkojat nyt pelastetaan niin oon aivan varma, että se nostaa markkinoiden käsitystä todennäköisyydestä, että myös tulevaisuudessa rahansa hassanneita pelastetaan sillä seurauksella, että ne saavat keinotekoisen halpaa lainaa ja pystyvät sössimään asiansa pahemmin kuin olisi mahdollista, jos lainoihin hinnoiteltaisiin todellinen konkurssiriski.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Osmon ehdotuksen lause pienestä ionflaatiosta sorahtaa korvaani. On totta ettei lyhytaikainen pieni inflatio kaada Suomen eikä Euroopan taloutta.

  Kyse onkin siinä, miten päästään pieneen halitun pituiseen inflaatioon. Koko Euroopassa taisteltiin inflaatiota vastaan 40, 50 ja 60-luku. Onnistuminen näytti välillä hyvältä, mutta pitemmällä tähtäimellä rahan arvo luisui koko ajan. Montako nollaa niistä paikallisista valuutoista jouduttiinkaan poistamaan?

  Me iäkkäämmät muistamme Suomen tilanteen. Inflaatiota 5 – 10 % vuodessa. Devalvaatio n. 10 vuoden välein 25 – 45 %. Säästäjiltä syötiin omaisuus pois. Ne, joille annettiin velkaa, rikastuivat väkisin. Pankinjohtaja oli kuningas, joka määritte ne, jotka rikastuivat ja ne, joiden omaisuus meni inflaatiossa. Perusopetus oli, että kerran alkanut inflaatio on mahdoton pysäyttää. Siihen ei auta minkäänlainen yhteiskuntasopimus. Onko tämä tilanne johon pyritään?

  Olisiko nyt sitten mahdollista pysäyttää harkiten aloitettu inflatio. Kun poliitikot huomaavat keinon olevan helppo ja tulosten haluttuja, lienee varmaa, etteivät he säädä äänestäjiä kurittavia säädöksiä. Vai uskooko joku tosiaan, että Euroopan poliitikkojen sekalainen seurakunta ajattelee enemmän koko Euroopan etua kuin entinen Suomen eduskunta Suomen etua?

  Jos inflaatiota ei saada hallintaa, niin eihän Euroopan talous siihen kaadu. Euron arvo heikkenee jatkuvasti ja ennakoimattomasti. Hinnat nousevat. Kiinteä omaisuus tuottaa. Velkaa kannattaa ottaa kiinteän ostoon. Korot nousevat merkittävästi. Tulevaisuuden ennustaminen kävisi mahdottomaksi. Koko yhteiskunnan tulevaisuuden ennustaminen ja siihen varautuminen olisi arvausta. Eli menetettäisiin pääosa niistä eduissta, jolla yhteisvaluutta Euroon siirtymistä aikoinaan puolusteltiin.

  Oma yhteenvetoni asiasta kiteytyy sanontaan:”Parempi kerta rysäys kuin jatkuva kitinä.”

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. Jo nyt voidaan ennustaa, että ei ne euromaiden Kreikalta vaatimat leikkaukset tule käytännössä onnistumaan. Kreikkalaiset eivät hyväksy leikkauksia ja laittavat maan sekaisin.

  Ja sitten kreikkalaiset poliitikot vesittävät leikkaukset myöntämällä uusia innovatiivisia erityisetuisuuksia saadakseen maan rauhoittumaan. Aivan kuten paperityöläisillä on Suomessa saunalisiä. Tai sitten jokin populistinen ryhmittymä nousee seuraavissa vaaleissa valtaan.

  Ja jos tauti leviää Espanjaan, uhkaa Madridin ja Barcelonan pankkien polttaminen mielenosoitusten yhteydessä. Näistä syntyvät savupilvet haisisivat sitten jo Pariisissa, Berliinissä ja Brysselissä saakka.

  Tämä on se ikävä visio, joka pakottaa Euroopan johtajat miettimään aiempaa kovempia otteita.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Hamilo, olen varmaan lukenut ne samat jutut kuin sinä, mutta minulle jäi kyllä sellainen kuva että Kreikan valtio omistaa toki vaikka hotelleja tai osakkeita (ainakin jälkimmäisiä muuten myös Suomen valtio), mutta siihen ilmoitettuun satojen miljardien omaisuuten oli kyllä laskettu paljon muutakin tyyliin lenttokenttiä ja muuta infraa jonka valtio nyt yleensä omistaa.

  Ongelma ei jokatapauksessa ole mielestäni se että valtiolla on omaisuutta, vaan se että sen tuotto on huono. Meilläkin nousee itkuraivari jos julkinen puoli kehtaa ehdottaa että vaikkapa kiinteistöihin sidotun pääoman tulisi tuottaa jotain vuokraa. Sitten ihmetellään yksityistämisvimmaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Ei Kreikka kykene myymään omaisuuttaan tässä ajassa,tai jos kykenee niin arvo on olematon.
  Ehkä joskus tulevaisuudessa, kun olot ovat vakiintuneet, omaisuus voidaan realisoida velan maksuun.
  Hyvä esimerkki huonosta mallista on Suomi, joka realisoi huonoina aikoina merkittävän osan kansallisesta varallisuudesta pilkkahintaan esim Nokia myytiin ulkomaille kun osakkeen hinta oli matalimmillaan .

  Tuo 60 miljardin tukirahasto on vähän kuin housuun pissaisi, ei sillä mitään estetä.

  Yksi syy epäluottamuksen takana on EU:n sisäinen verokilpailu. Kun Saksan vaalit voittivat oikeistolaiset, jotka lupasivat suuria veroalennuksia niin sijoittajien ensimmäinen johtopäätös oli, että Saksa eivätkä muutkaan EU-valtiot kykene maksamaan lainojaan.
  Samoin Engalnnin konservatiivien voitto pisti epäilemään, että Englanti keventää verotustaan ja jättää lainat maksamatta.

  Ei kysymys ole pelkästään Kreikasta vaan koko Euro ja EU-alueesta, jonka pitkän ajan maksukyky on asetettu kyseenalaiseksi.

  Tuo mitätön 60 miljardia vain vahvistaa käsitystä, että EU -ei ole enää kykyä ja tahtoa maksaa lainat takaisin.

  USA:n tilanne on toinen, sillä suurin veronkantaja on liittovaltio, eikä verokilpailua ole kuin nimeksi EU:iin verrattuna

  Tuo setelirahoitus ja kohtuullinen inflaatio olisi saattanut pelastaa tilanteen, mutta siihen olisi pitänyt mennä jo syksyllä.
  Nyt se tuskin enää vahvistaa

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Euro-zone on yhtä uskottava kuin kuntayhtymä, jossa on mukana velkaisia kuntia, hyvin velkaisia kuntia ja erittäin velkaisia kuntia.

  Kunnat tappelevat keskenään kuntayhtymän kuluista eivätkä luota toisiinsa tipan vertaa.

  Rahoitusmarkkinat eivät luota kuntiin. Niipä kuntien luototusta hoitaa lähinnä kuntien omistama Kuntarahoitus Oyj.

  Nyt ollaanko rakentamassa EU:lle Suomen Kuntarahoitusta vastaavaa EURO-rahoitusta?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Pankit, jotka ovat luottoja myöntäneet ovat vuosikausia nauttineet korkeista koroista. Mitä virkaa koroilla on, jos ei niihin sisällykään riskipreemiota? Se on vain sosialismia. Valtio allokoi pääomaa miten mielii.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. “Tuo 60 miljardin tukirahasto on vähän kuin housuun pissaisi, ei sillä mitään estetä.”

  Lainanottovaltuuksia on 600 miljardia. Korkmanin mukaan (ja maiden velkoihin suhteuttaenkin) se on jo riittävästi.

  Nyt velkaiset maat eivät kaadu syliin ainakaan heti. Tästä kyllä seuraa keppikuria niille velkamaille eli suu säkkiä myöten. Talouden kasvu voi vähän kärsiä, mutta se mitä on, ei perustu velalle.

  Tiedemies: “Minä aion remontoida.” Joko syöt tai investoit. Voit päättää myöhemmin, kumpaa teit.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. Luulenpa että tänään yritetään sopia EU:n ministereiden kesken paketista, joka ei ole setelirahoitusta mutta jättää sen kuitenkin ongelmien viimekätiseksi ratkaisumahdollisuudeksi. Kun nyt on tälle “solidaariselle” tielle lähdetty, ei taida olla paljon vaihtoehtoja. Eli valtiot takaavat komission kautta toistensa velkoja, ja jos takaajat eivät kykene maksamaan, käynnistetään setelipaino.

  Ja siinä määrin kuin maat takaavat toistensa velkoja, säntillisten maiden velkojen korkoon leivotaan sisään vähemmän säntillisten default-riski.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Monet ovat ennakoineet sen, mihin valtioiden yletön velkaantuminen johtaa ja ovat tehneet lama-aikana kulta- ja hopeasijoituksilla hyvät rahat. Kun setelirahoitus ja inflaatio jylläävät, niin kultasijoitus on hyvä turvasatama.

  Ja jos kullan hinnan viimepäiväistä kehitystä katsoo, niin näyttää siltä, että markkinat eivät oikein usko EU johtajiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. Onhan se sellaista juttua kuten Kimmo Kiljunenkin totesi, että näinhän kaikki kansanedustajat ovat ennenkin menetelleee – mitä tulee matkalippujen uudelleen reitityksin kanssa.

  Mutta EU-touhussa on aivan pöyristyttävää se, että lobbarit touhuissaan tekevät sellaisia touhuja (siis kenenkä hyväksi) , että kukapa lobbarien touhuista selvää saa.

  Eikä Suomen kansanedustajien toimistakaan kukaan totta kaiva esiin, että ovatko kuorolaulamassa omia etujaan ennemminkin kuin kansan etuja – köyhät kun eivät oikein millään tavalla selity kansanedustajien pirtaan kuin vaalien alla.

  Ja kun uusi kansanedustaja tulee valituksi ja menee 1. kertaa työpaikalleen, niin vahtimestarien 1. toimena tulisi olla osoittaa uudella edustajalle käteensä “rätti ja pesusanko”,
  millä sitten uusi edustaja putsaisi tilansa ennen asettumistaan ja “loikoiluaan”.

  Nyt vaan kansanedustajat odottelevat avustajansa nettikirjettä, että nyt on hyvä mennä “koppiin” odottamaan ja aloittamaan 1. rustausta esitettäväksi suuressa salissa.

  Näin se vaan potuttaa – ainakin minua.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. Jotenkin luotan enemmän ‘EU-byrokraattien’ asiantuntemukseen tässä asiassa (heitän siellä pitäisi riittää, ja kansallisvaltioissa omansa) kuin vaikkapa näihin puheisiin omaisuuden myynnistä. Eikös se ole vähän sama asia, kuin että jos jokin yksityistalous ei kykenisi maksamaan asuntolainaansa, vaan että lisää pitäisi lainata, niin siihen neuvo olisi, että myykää se asunto. Sitten pitäisi mennä vaan vuokralle. Miten valtio menee vuokralle?
  Olen Iiro Viinasen puheista saanut käsityksen, että Suomi oli lähellä vastaavaa tilannetta 90-luvulla. Miltähän Suomessa kuulostaisi puheet, että myykää ensin kansallisomaisuudet, tehtaat ja metsät, ja tulkaa sitten uudestaan hattu kourassa luukulle?
  Teorioilla kikkailuista ei myöskään ole aina kovin paljon hyötyä realiteettien maailmassa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 33. Tukipaketti eli eilinen valtuus 600 miljardia + Kreikka 110 mdr + Islanti 30 mrd ja Latvia 7,5. Olisiko 1/2-vuoden korkoineen 750 miljardia sitten se summa, joka kuluu lainoihin?

  EU:n bkt 2009 = 15 590 mrd. $ (2009 arvio) miinus (Irlanti 117 miljardia USD + Espanja 885,5 miljardia USD + 1 809 miljardia + Portugali 203,947 miljardia USD + Kreikka 242,88 miljardia USD + Latvia 29,21 miljardia USD) = 12 300 miljardia.

  Jos Englanti eivätkä muutkaan jää pois, se on sitten 6 % lainaajien BKT:sta, jos siis koko potti menee lainattavaksi saakka.

  Ilmeisen huonot ajat tulossa. Taitaa olla helpointa kuitata setelielvytyksellä / inflaatiolla? Voinee haarukoida, että nykyinen ennustelaitosten 1,5-2 %:n “pohjainflaatio” + 3 % (eli puolet paketista, joka riittää pariksi vuodeksi)?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 34. Jotain hyvääkin sentään. Vientiteollisuus varmaan hykertelee ja parantelee markkinaosuuksiaan ei-euromaissa kuten Venäjällä, Britanniassa, Ruotsissa ja USAssa.
  Euron halpeneminen toimii kuin entisaikojen devalvaatio.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 35. “Miltähän Suomessa kuulostaisi puheet, että myykää ensin kansallisomaisuudet, tehtaat ja metsät, ja tulkaa sitten uudestaan hattu kourassa luukulle?”

  Suomelle kävi juuri näin, tosin vapaaehtoisesti. Pörssiyhtöiden omistus siirtyi 70 %:sti ulkomaille.
  Suomalaiset myivät omistuksensa kun niiden arvo oli alimmillaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 36. “Ja jos kullan hinnan viimepäiväistä kehitystä katsoo, niin näyttää siltä, että markkinat eivät oikein usko EU johtajiin.”

  Eivät sijoittajat uskokaan poliittisiin päättäjiin.
  Puheet ovat niin ristiriitaisia.
  Samaan aikaan kun valtiot velkaantuvat niin poliittiset päättäjät lupaavat suuria veronkevennyksiä.Saksa etunenässä

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 37. Liian vanha, sinulla menee nyt yksityiset ja julkiset rahat sekaisin. Suomen pörssiyhtiöiden myynnillä ei ollut mitään tekemistä Suomen valtion rahapulan kanssa. Eivätkä toisaalta niistä saadut myyntitulot auttaneet valtion rahapulaan sitä taikka tätä. Valtiokin tietenkin myi jotain, kuten Soneran, mutta sen olisi juuri kannattanut hoitaa koko myynti siellä 1990-luvun puolella eikä odottaa dotcom-romahdusta.

  Ricardolle sanoisin taas Kreikan valtion omaisuuden myymisestä, että tietenkin pätee se, että sitten niiden valtion toimintojen kustantaminen, joihin sitä omaisuutta tarvitaan, kallistuvat. Mutta ennen kuin EU-maat tulivat apuun, Kreikan lainansaantikin oli kallistunut rajusti. Sillä omaisuuden myymisellä se olisi siis pystynyt välttämään ne korkeammat korkokulut.

  Toinen asia on sitten, että jos valtio omistaa jotain teollisuusyrityksiä, niin ne pitäisi kyllä panna ehdottomasti lihoiksi. Valtion tehtävä ei ole pyörittää teollisuutta, vaan se on järkevämpää jättää yksityisille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 38. Kjr63
  “Pankit, jotka ovat luottoja myöntäneet ovat vuosikausia nauttineet korkeista koroista. ”

  Ei vaan täysin päinvastoin. Vuosikausia Kreikan ja muiden surkeasti talouttaan hoitavien maiden lainat ovat olleet liian halpoja, mikä taas on omalta osaltaan mahdollistanut niiden velkaantumisen. Vasta viimeaikoina roskamaiden korot ovat pompanneet kattoon.

  Jos korot olisivat olleet korkeampia, pää olisi tullut kreikkalaisten vetävän käteen paljon aikaisemmin ja siis toivottavasti sen verran matalemmalla tasolla, etteivät olisi vetämässä koko eurooppaa mukanaan.

  Ja liian vanhan on ihan turha syyttää Saksan oikeistoa tästä kriisistä, tämän ongelman pohjusti hyvin Gerhard Schröderin sosialistihallitus 2000-luvun dotcom-kuplan jälkimainingeissa, kun se Ranskan kanssa käytännössä nollasi emu-sääntöjen merkityksen. Eli se mitä isot edellä, pienet perässä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 39. Kjr63:

  Pankit, jotka ovat luottoja myöntäneet ovat vuosikausia nauttineet korkeista koroista. Mitä virkaa koroilla on, jos ei niihin sisällykään riskipreemiota?

  Populistiset väitteet Euroopan valtionlainojen valtaisista korkotuotoista ovat perättömiä.
  Valtaosa myös Etelä-Euroopan lainoista on annettu hyvin alhaisilla koroilla, riskipreemiot ovat nousseet vasta tänä keväänä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 40. Liian vanha:

  Pörssiyhtöiden omistus siirtyi 70 %:sti ulkomaille.
  Suomalaiset myivät omistuksensa kun niiden arvo oli alimmillaan.

  Esitäpä joku lähde tuolle väitteellesi suomalaisten myynnistä kurssien ollessa alimmillaan.
  Omaan mieleeni ei tule kuin yksi näin jälkiviisaasti suureksi virheeksi osoittautunut myynnin ajoitus: Vasemmisto (Erkki Tuomioja vastuullisena ministerinä) esti Soneran myynnin kokonaan ulkomaille. Onneksi iso siivu sentään saatiin myytyä huippuhinnalla.

  Itse en ainakaan tiedä yhtään kattavaa tutkimusta pörssiyhtiöiden suomalaisomistuksen todellisesta kehityksestä. Arvopaperikeskuksen (Euroclear) tilastoissa ei näy se, että iso osa suomalaisomistuksesta tapahtuu nykyään ulkomaisten yhtiöiden kautta. (en tarkoita veroparatiisien kautta tapahtuvaa hämäräomistusta, vaan ihan laillista verosuunnittelua kuten vaikka Ehrnrootien Wärtsilä-omistusta Fiskarsin ruotsalaisen tytäryhtiön kautta).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 41. EU ja EKP on nyt sitten päättänyt käynnistää setelirahoituksen ja markkinat on täysin euforiassa – Helsingin pörssi vajaat 8% nousussa tällä hetkellä, Pohjola pankki yli 18%. Kriisi on pelastettu ja kaikkien pitäisi olla kait nyt onnellisia.

  Aika valju fiilis kuitenkin jää. Pankkien riskit kaadettiin veronmaksajien niskaan ja pankit kuittaavat huikeat tuotot tästäkin operaatiosta. Samalla esim. omat käteisenä olevat säästöt jäävät käynnistyvän inflaation armoille.

  Onko tässä touhussa enää mitään järkeä? Miksi pankkien markkinariski on järjestelmällisesti ulkoistettu veronmaksajille. Miksi esim. tavallisen duunarin pitäisi enää jaksaa töitä ja kantaa vastuuta, kun muutkaan ei sitä tee. Ei tämä touhu ainakaan veroja kannusta maksamaan.

  Miten voi ulkoistaa itsensä ja rahansa tästä järjestelmästä…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 42. Muistan HS:n pääkirjoituksen viime viikolta, jossa Euromaat jaettiin moralisoiden tuottajiin ja kuluttajiin. Mutta eikö ole niin, että maa joka pyrkii tuottajaksi, kuten Saksa ja muut viennistä riippuvaiset maat, tekee toisista kuluttajia noudattaessaan vientiteollisuutta suosivaa politiikkaa. Tiukan palkkakurin takia kotimarkkinoiden kysyntä on heikkoa. Siksi saksalaispääomat ovat päätyneet paisuttamaan mm Espanjan kiinteistökuplaa. Espanjan valtio on toiminut käsittääkseni vastuullisesti. Budjetit olivat ylijäämäisiä ennen finanssikriisiä ja kuplan puhkeamista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 43. “Vasemmisto (Erkki Tuomioja vastuullisena ministerinä) esti Soneran myynnin kokonaan ulkomaille. Onneksi iso siivu sentään saatiin myytyä huippuhinnalla.”

  Nyt valtio yrittää ostaa itselleen teleyhtiötä, jotta saisi verkon jonka avulla ei vakoilla suomen valtiosalaisuuksia.Häkämieshän tätä uhoaa koko ajan . Sen lisäki valtio rakentaa omaa verkkoa joka maksaa satoja miljoonia.
  Kun verkon hallinta on ulkomailla niin kukaan ei tiedä kuka kuuntelee ja nyt ainakin Ruotsi seuraa aivan virallisestikin Suomen liikennettä.

  Mitä tulee Soneran myyntiiin niin se ei onnistunut siitäkään syystä, että aina suurissa osakekaupoissa on myös rajoituksia seuraaville anneille tai myynneille.
  Niinpä Soneran ensimmäisessä annissa valtio joutui lupaamaan sijoittajille ja kirjamaan myös soppareihin, että se ei tuo uusia eriä markkinoille määräaikaan.
  Tuohon mainitsemaasi pikku erään valtio sai luvan.

  Sama koskee kaikkia suuria osakekauppoja: Sonera myis Vennamon aloittaman GSM verkon USA:sta ja sai parin miljardin sijoituksesta 24 miljardia.
  Tällaisia summia vain ei makseta rahan vaan tämäkin tuli Deutsche Telecomin osakkeina ja niiden mukana oli sopparissa ehto, että ne voivain myydä tipoittain,
  Ja niinpä IT kuplan puhjettua noiden osakkeiden arvo ehti laskea noiden myyntirajoitusten vuoksi ja niistä saatiin lopulta n 8 miljardia.

  Sen sijaan Soneran myynti oli tyhmää sillä nyt ruotsaliset kuuntelevat esteettä ja Venäjä, Turkki ja Euraasia tuottavt vuodessa enemmän osinkoja kuin Suomen valtio sai myyntihintaa.

  Kyllä Vennamo oli viimeinen liikemies Soneran johdossa, sen jälkeen on pellejä riittänyt keräämässä erorahoja

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 44. Mielenkiintoinen lausunto Vanhaselta. Hän sanoo:

  “Hyvänolontunteeseen ei kuitenkaan saa tuudittautua, vaan tarvitaan lisää toimia.

  Julkistalouden velkaantuminen EU-maissa on pidettävä kurissa.

  EU-maiden on lisäksi vahvistettava kilpailukykyään niin, että valmistetaan vain tavaroita, jotka käyvät kaupaksi.”

  EU siis lopettaako valtavia summia nielevät ylijäämäviljan interventio-ostot.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 45. Tietyn valtion omaisuuden myynti sekä Suomessa että Kreikassa on ja olisi toki järkevää, edelleen. Tällöin puhutaan firmoista, joilla ei ole kansallista merkitystä. Mutta tämä vaihtelee maittain. Voisin kuvitella, että turisti-Kreikassa hotelliketjut vastaavat paperitehtaita Suomessa (kummallakaan ei siis ole kansallista merkitystä enää, lähinnä muistoja). No eikun myyntiin vaan. Suomen valtion omistuksista kaikki ei ole pörssissä. Se että Suomen pörssissä omistusosuudet maittain vaihtelevat on eri asia kuin puhua kansallisomaisuuden myynnistä (mikä prosenttiosuus ulkomaisuudella omistuksella kulloinkin on pörsissä on suomalaisten arjen kannalta merkityksetöntä). Nokia esimerkiksi ei ole Suomen kansallisomaisuutta vaan lähinnä kai monikansallinen firma, myös omistuksen suhteen. Mentaalitasolla Suomalainen (ja sillä on merkitystä).
  Eikä valtio voi pistää yht’äkkiä lihoiksi kaikkea myytävissä olevaa omaisuuttaan. Se on hidas prosessi.
  Evert The NeveRest: “EU siis lopettaako valtavia summia nielevät ylijäämäviljan interventio-ostot.”
  Kai se nyt jo on tullut selväksi, että Viljelijöiden EU on monin verroin suurempi ‘valtio’ kuin Kreikka (lähes puolet EU-budjetista kai vieläkin). Maataloustuet ovat nimittäin ainakin Suomessa osa ‘maanpuolustusta’. Se vaan huolestuttaa sodan tulessa, että jos öljyn (ym.) tulo katkeaa ja peltoja kyntämään tarvitaan hevosia, niin onko meillä Suomessa hevosia omavaraisesti tarpeeksi? Vai pitäisikö tälle asialle kehittää jokin uusi EU-tuki, Hevostuen rakennerahasto, ja tätä tukemaan Kansallinen Hevostukirahasto.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 46. Tähän mennessä tapahtunutta:

  1) tehtiin rahoituspaketti, jonka kokoa ei media ole pystynyt paljastamaan: 440-750 miljardia

  2) Ei tiedetä, dumpataanko lisää rahaa pankkijärjestelmään vai vaihdetaanko lainoja

  3) eli deflaatio vai inflaatio

  4) Ei tiedetä, montako euroa takaajille toteutuu

  5) Kenet tai mikä pelastettiin: Kreikka, oliivivaltiot, euro, EU, valuuttajärjestelmä, maailmantalous, pankit, kuluttaja vai kaikki hyvä…

  Asiantuntijoiden onkin parempi olla nyt hiljaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 47. Eilen euro vahvistui ripeästi dollariin nähden 1,26 tasolta yli 1,30 tasolle eli yli kolme prosenttia. Sitten tuli puskista Euroopan keskuspankki ja sanoi lunastavansa velkakirjoja. Euro putosi vuoden alimmalle tasolle ja jatkaa laskuaan.

  Mitä euron lasku merkitsee. Se merkitsee sitä, että kun dollari on maailman valuutta ja lainat ovat dollaripohjaisia niin velan arvo kasvaa samassa suhteessa ja korkotaakka nousee enemmän kuin samassa suhteessa.

  Euron vuoden korkein noteeraus on 1,52 ja alin 1,26. Tätä kirjoitettaessa euro on pudonnut jo 1,27 dollariin. Jos euro jatkaa laskuaan, niin Kreikan kuin Suomenkin velkataakka kasvaa kaiken aikaa.

  Euroopan keskuspankki teki vallan kummallisen ja vahingollisen ulostulon ja vei uskottavuuden koko paketilta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Minua lähinnä ihmetyttää se, että miten eurosta tulee dollariin nähden roskavaluutta, jos EKP harrastaa samanlaista setelirahoitusta kuin FED, joka viikonlopun aikana myös ilmoitti lisäävänsä radan tarjontaa. Mutta pyritään siihen, että Euro palautuu vanhaan arvoonsa. Se taisi joitakin vuosia sitten olla
   0,8 dollarin pinnassa.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 48. EKP sanoo, että velkokirjojen lunastaminen ei tapahdu setelirahoituksella.

  Se mikä on varmaa niin nyt siirtyy euro-rahaa ja vauhdilla dollaripohjaisille valuuttatileille. Jopa yksityiset ihmiset tekevät sitä. On menossa valuuttapako eikä setelirahoitus.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Se mikä on varmaa niin nyt siirtyy euro-rahaa ja vauhdilla dollaripohjaisille valuuttatileille. Jopa yksityiset ihmiset tekevät sitä. On menossa valuuttapako eikä setelirahoitus.

   Kuulostaa aivan siltä, kuin euron kurssi syöksyisi alaspäin tunti tunnilta…
   Yhdysvallat eivät päästä dollaria vahvistumaan euroon nähden. Jos Aasian valuutat vahvistuvat, sitä tuskin kukaan suree.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 49. EKP ilmoitti myös imevensä syntyneen rahan markkinoilta, eli periaatteessa tämä ei ole setelirahoitus. Krugman toteaa että toivottavasti pankki ei ole tosissaan, pointtina että korkeampi inflaatio tekisi sopeutumisesta Etelä-Euroopasta helpompaa ja ennen kaikkea realistisempaa: “Suppose that Speece or Grain need to get relative prices down 15 percent over the next five years. If the eurozone has 1 percent inflation, that’s 10 percent deflation in the periphery. If the eurozone has 3 percent inflation, all you need is stable prices.”
  http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/05/10/shock-and-uh/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Ei EKP teitenkään ole tosissaan. EKP:llä on inflaatiotavoite, ei rahanmäärätavoitetta. Jos talous alkaa elpyä tämän raharuiskeen takia niin, että hintojen ja palkkojen kierre kiihtyy, silloin EKP tietysti kiristää rahahanoja. Paljon suurempia summia se syysi markkinoille pankkijärjestelmän kautta ja siellä se raha edelleen on amerikkalaista asuntokuplaralaa torjumassa.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 50. Osmo:

  Ei EKP teitenkään ole tosissaan.

  Niin toivottavasti ei oo, mutta valitettavasti se on ainakin aikaisemmin ollut tosissaan. Vaikka euroalueen NBKT on ihan hulluna jäljessä trendistä (eli tarvittaisiin selvästi 2% nopeampaa inflaatioo) EKP on tyytynyt alle 2% inflaatioon.

  Nyt on toki toivoa, että se vihdoin ja viimein työntää markkinoille enemmän rahaa, että NBKT-kuoppaa saadaan umpeen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 51. Länsimaat näyttävät olevan eniten velkaantuneita:
  http://buttonwood.economist.com/content/gdc?source=features_box4

  Suurimmat USA:n velkojat ovat Kiina, Japani ja öljyntuottajamaat. Voimakas dollarin ja euron inflaatio, esim. 5% vuodessa seuraavan 10 vuoden ajan, voisi olla hyvä juttu velkojen kannalta. Se söisi ulkomaiden velkoja, lisäisi länsimaiden vientiä ja yhdessä matalien korkojen kanssa auttaisi myös länsimaiden velkaantuneita kansalaisia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 52. Tosiaan joku kuviossa mättää pahasti. Kreikan bkt on sentään kaksinkertainen Irlantiin verrattuna. Tuo Irlannin velkamäärä olisi tuon kuvion mukaan nelinkertainen Kreikkaan verrattuna. Kuitenkin Kreikan valtionvelan %-osuus on noin kaksinkertainen Irlantiin verrattuna. Voisiko joku viisas kertoa, miten tuo on mahdollista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 53. Kartan mukaan ‘parhaiden’ joukossa on Venäjä, Iran, Intia, Kazakhstan, Bolivia jne. Ovatko nuo niitä valtioita joissa on eletty ‘suu säkkiä myöten’ ja joista muiden pitäisi ottaa mallia?

  Mikko V: Voisiko joku viisas kertoa

  Onko kukaan viisaista perehtynyt tuohon Japani caseen, mikä siellä mättää. Kuva ahkerasta, ystävällisestä, tunnollisesta, laadukkaita tuotteita tekevästä Japanilaisesta ei lainkaan synkkaa noiden ‘vararikon partaalla’ uutisten kanssa. Sopiiko Japaniin nuo Kreikka kritiikit huonosta valtionhallinnosta, harmaasta taloudesta ja korruptoituneista virkamiehistä. Vai onko muitakin teitä talouden kuralle saamiseksi?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 54. Mikko V:

  Tuo Irlannin velka (867 miljardia) tuntuu kovalta. Onhan kuva ja luku todella oikein?

  Tuon New York Timesin “velkaverkon” numerot ovat tosiaan herättäneet kysymyksiä. Itsekin meinasin suoraan vastata, että tuo mainitsemasi Irlannin luku on aivan pielessä. Irlannin valtionvelka 2009 lopussa oli vain 75 miljardia.

  Mutta NYT:n luvut eivät olekaan valtioiden velkalukuja, vaan maiden julkisyhteisöjen, yritysten ja yksityisten ULKOMAISEN velan kokonaismäärät. Siinä eivät siis näy maan sisäiset velat (vaikkapa kreikkalaisten pankkien ja yksityisten omistamat Kreikan valtionlainat).

  Luvut ovat peräisin luotettavasta lähteestä, kansainväliseltä järjestelypankilta (Bank for Internaltionl Settlements, BIS) tästä raportista:
  http://www.bis.org/statistics/provbstats.pdf#page=74

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 55. Krugmanilta palaa hermot saksalaisten kanssa, enkä ihmettele. Krugmanin pointti on edelleen se päivänselvyys että kun valuuttakurssit eivät jousta niin palkkojen pitää joustaa, eli alentua suhteessa Saksaan Etelä-Euroopassa, Baltiassa ja muissa kriisimaissa. Olen samaa mieltä siitäkin että lisää palkkajoustoja on nollavastaus kun niillä nyt vaan on rajansa. http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/05/17/et-tu-wolfgang/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 56. Nyt on vuorossa Unkari, jonka talousluvut ovat aivan muuta kuin on kerrottu. Euron arvo laskee jyrkästi ja talous romahtaa romahtamistaan.

  Ehkä tästä sitten päästään pikkuhiljaa Karl Marxin visioimaan ihanneyhteiskuntaan, missä raha menettää tarkoituksensa ja kaikki antavat mitä voivat antaa ja kaikki saavat tarpeidensa mukaan.

  EU onnistuuko siinä missä punaiset khmerit epäonnituivat? Jää nähtäväksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.