_

Kataloniaan satatuhatta maahanmuuttajaa vuodessa

Kataloniassa on vähän yli seitsemän miljoonaa asukasta , joista noin puolet on Suur-Barcelonan alueella. Asukkaista viidennes on maahanmuuttajia. Heistä pääosa on tullut maahan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lisää väkeä tulee noin satatuhatta vuodessa. Heitä houkuttelee Katalonian voimakas talouden kasvu, jonka seurauksena työpaikkojen määrä ennen lamaa nousi kolmella prosentilla vuosittain. Kun Kataloniassa syntyvyys on järkyttävän vähäistä, talouskasvu ei olisi mahdollista ilman maahanmuuttajia. Asuntotuotannolle tuollainen väkiluvun kasvu on toki haaste.

Kuulimme 45 minuutin kiintoisan esityksen Katalonian maahanmuuttopolitiikasta. Tuona aikana ei sanaa pakolaiset mainittu kertaakaan. Kataloniaan tullaan töihin, virallisesti tai pimeästi. Laiton siirtolaisuus on laajuaa.

Isäntämme sanoivat, että Katalonian identiteetti on kielessä. Ihminen on katalonialainen, kun hän puhuu kataloniaa. Siksi keskeistä on opettaa maahanmuuttajille mahdollisimman nopeasti provinssin omaa kieltä. Kun Alankomaissa asuu ihmisiä, jotka eivät vuosiin ole oppineet sanaakaan hollantia, ei ole ihme, että vaikeuksia tulee.

Teki mieli kysyä, eikö noin määritellylle katalonialaiselle identiteetille hankalampia ole Espanjasta tulevat muuttajat – kuin suomenkieliset Ahvenanmaalla.

Kataloniassa esiintyy 250 erilaista äidinkieltä. Siksi yksi yhteinen kieli on välttämättömyys.

Suurin maahanmuuttajaryhmä ovat marokkolaiset, joita on noin noin neljännesmiljoona. Toisena ovat noin satatuhatta romanialaista. Paljon on tulijoita myös Etelä-Amerikasta sekä muista EU-maista.

Henkisesti Kataloniassa maahanmuuttajien suurin haaste on moniuskonnollisuus, koska maa on aiemmin ollut tiukasti katolinen; matala syntyvyys tosin panee epäilemään, ettei Paavin ohjeita aivan kirjaimellisesti noudateta.

Syntyperäinen väestö syyttää maahanmuuttajia siitä, että julkisissa palveluissa on kovat jonot, kun palvelujen käyttäjiä on tullut lisää.
DSC_2005

Laittomasti maahan tulleet kaupustelijat ovat kehittäneet kätevän myyntialustan tavaroilleen. Virkavallan saapuessa paikalle koko påutiikki siirtyy narusta nykäisemällä ollalle parissa minuutrissa ja koko tienoo on hetkessä tyhjä.

63 thoughts on “Kataloniaan satatuhatta maahanmuuttajaa vuodessa

 1. Tuo kielijuttu on kyllä ihan tuulesta temmattua. Kyllä New Yorkissa ja Lontoossa voi ihan hyvin elää ja tehdä töitä vaikka ei osaisi englantia. Tosin mikäs siinä, jos katalonialaiset haluavat harjoittaa jotain kulttuuri-imperialismia omalla maallaan, mutta ei sitä kannata muualle matkia ja alkaa haukkumaan jotain Hollantia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Elävätkö nämä ‘työperäisetä’ maahanmuuttajat sosiaalituilla?

  En ymmärrä mitä kirjoituksesi pitäisi todistaa.. Sitä, että maahanmuuttajatkin voivat pärjätä suurissakin yhteisöissä? Oletko katsonut Yhdysvaltojen suuntaan?

  Ei kai tämä ole ongelma, kunhan muuttajia vaaditaan sopeutumaan yhteiskuntaan ja ainoa joka sinut elättää on oma työsi. Suomessa asia on täysin päin vastoin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. “Syntyperäinen väestö syyttää maahanmuuttajia siitä, että julkisissa palveluissa on kovat jonot, kun palvelujen käyttäjiä on tullut lisää.”

  Ongelmat ovat vasta tulossa. Espanjan talouskasvua on virittänyt suuri EU-tuki, ei niinkään maahanmuutto.
  Maahanmuutto johtuu tietysti Afrikan läheisyydestä ja siitä, että viranomaiset ovat ummistaneet silmänsä laittomalle maahanmuutolle.

  Rahasta tietysti.

  Nämä laittomat maahan muuttajat pysyvätkin laittomina, sillä he ovat halpaa työvoimaa viljelijöille.Rekisteröityminen viralliseksi maahanmuuttajaksi edellyttäisi Espanjassa, että työnantaja tekee kirjallisen työsopimuksen mutta tietyistä syistä hän ei sitä saa

  Halvan työvoiman ansioista tomaatteja ja kurkkuja on varaa kuskata Suomeenkin lentokoneella ja hyvin kelpaavat halvat vihannekset Osmolle ja muillekin vihreille ja ostoillaan ajavat alas suomalaista tuotantoa.

  Ei tällaisen laittoman maahanmuuttajan asema ole sen parempi Espanjassa kuin se oli kotimaassa.
  Ainoa mitä hänellä on enemmän , on mahdollisuus päästä lailliseen asemaan ja muuttaa edelleen eteenpäin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Täytyy aina syvästi ihmetellä vihreiden lapsellisuutta ja sinisilmäisyyttä.
  He eivät kerta kaikkiaan ymmärrä työelämästä mitään eivätkä ymmärrä mitä joku työelämän asia merkitsee.

  Olen ollut töissä Afrikassakin ja nähnyt miten siellä eletään ja jos vertaa sitä elämää elämään Espanjassa kasvihuoneessa kasvimyrkkyjen seassa, asuntona kasvihuoneen nurkka ja vetenä kasteluvesi ja viranomaisten jahtaamana niin eipä niissä eroa ole paitsi,että Afrikassa olet vapaampi.

  Ja jos Espanjassa alat vaatia oikeuksia niin poliisi pamputtaa ja palauttaa kotimaahan

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Kielen oppiminen on taatusti tärkein sopeutumiskysymys.

  Mä olen matkustanu 35 maassa, ja aina yrittänyt opetella paikallista kieltä. Etelä-Koreassa, Armeniassa ja Georgiassa se oli huomattavan vaikeaa, koska muistan vain muutaman sanan.

  Tarvitsemme siis vastauksen kysymykseen, miten saamme maahanmuuttajat ja turistit sun muut oppimaan paikallista kieltä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Kieliongelma se näyttää olevan Helsingin kouluissakin se joka ajaa suomalaisia perheitä muuttamaan muualle. Opetuksen taso suomenkielisille laskee, kun joudutaan opetusta mukauttamaan maahanmuuttajien kieliongelmien takia. Tästä seuraa, että oppilaiden lähtötaso siirtyessään koulujärjestelmässä eteenpäin seuraavalle tasolle on heikompi niissä koulussa, joissa on maahanmuuttajia. Tätä eivät äidinkielenään suomea puhuvat perheet halua lapsilleen.

  On suorastaan tyhmää yrittää mukauttaa opetusta heikommin suomenkieltä taitavien mukaan, siitä kärsivät suomenkieltä äidinkielenään puhuvat. Mielummin pitäisi olla kielikokeet ja sitten sen mukaan omia luokkia niille, jotka eivät riittävästi suomenkieltä osaa, jolloin näiden osalta voitaisiin lisätä entisestään suomenkielen opiskelua.

  Ministeri Virkkunen puhui vain monikulttuurisuuden rikkaudesta, kun tätä ongelmaa käsiteltiin ja esiin nostettiin tämä perheiden muuttaminen muualle. Tällainen toiminta on pään työntämistä pensaaseen ongelmien edessä. Perheet äänestävät jaloillaan näillä asuinalueilla ja kouluissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Vielä kommentti tuosta kuvasta:

  Nykissä systeemi on viety vielä vähän pidemmälle. Laukut kulkevat kätevästi mukana kuvan osoittamalla tavalla, mutta kaupustelijoilla on radiopuhelimet, jolla he seuraavat poliisin liikkeitä!

  Ja kuka vielä väittikään, etteikö teknologinen kehitys hyödyttäisi pienen tuottavuuden töitä tekeviä!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Millä silmälaseilla jeppe on Soininvaaran kirjoituksen oikein lukenut? Soininvaarahan nimenomaan kirjoittaa, että “Kataloniaan tullaan töihin” ja että “Katalonian identiteetti on kieli” sekä “yksi yhteinen kieli on välttämättömyys”. Mitä valittamisen aihetta tekstistä muka vielä löytyi?

  Sekö, että siinä puhuttiin maahanmuuttajista maahanmuuttajina eikä nimenomaisesti “ohikulkijoiden ryöstelijöinä ja verovaroilla loisijoina”?

  Ja mitä Liian vanhakin taas vaahtoaa, että vihreät eivät ymmärrä työelämästä mitään? Miten se liittyy Soininvaaran kirjoitukseen millään tavalla?

  Miksi keskustelu repeää välittömästi tällaiseksi asenteellisten silmälasien värittämäksi kuviteltujen motiivien reposteluksi etenkin aina, kun on kyse maahanmuutosta, oli puhujana kuka tahansa, ja sanoi hän mitä tahansa, siis täysin riippumatta siitä, mitä on väitetty ja mitä ei?

  En ainakaan minä huomannut Soininvaaran kirjoituksessa merkkiäkään siitä, että hän esimerkiksi pitäisi Katalonian siirtolaisuustilannetta ongelmattomana tai jonkinlaisena ideaalina (sen paremmin kuin yksipuolisesti huononakaan asiana). Sellaiset tulkinnat ovat täältä katsoen syntyneet lähinnä tulkitsijoiden omissa päissä (ja sinne ne saisivat minun puolestani myös jäädä, koska ne eivät mitenkään edistä itse asiasta keskustelua – sikäli kuin sellaiselle on tarvetta).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Kasnnattaa ymmärtää, että noista maahanmuuttajista parisataatuhatta on tullut muista EU-maista, joista 50 000 Italiasta. Paljon tulijoita on myös espanjankielisista Latinalaisen amerikan maista.
  Silti pidän noin suurta muuttoliikettä epäterveenä. Yleensä Helsingin seudun kasvunopeutta on pidetty äärirajoilla olevana, mutta se on kyllä ollut paljon maltillisempaa, minkä lisäksi väestönkasvu on perustunut paljolti muuttoon muualta Suomesta.
  Toinen suuri väerstöimuri on Toronto, johon tulee peräti 150 000 muuttajaa vuodessa.
  Laillisten maahanmuuttajien lisäksi on tullut paljon laittomia. Tämä ilmiö on alueelle selvästi vahingollinen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Kyllä nyt taitavat katalonialaiset isännät antaa melkoisen väritettyä kuvaa meitin Uudenmaanliiton hallituksen arvovaltaisille edustajille. Laittoman siirtotyövoiman riistosta ilmeisesti saa niin hyvät voitot, ettei tosiasioita kannata paljastaa tai ainakin ne kannattaa hämärtää.

  Koska katalonialaiset kilpailevat EU:n sisällä meidän suomalaisten kanssa, niin kyse on siitä, että laittoman työvoiman hyväksikäyttö Espanjassa vie meiltä suomalaisilta työpaikkoja. Sen seurauksena rikkaat Espanjassa rikastuvat ja me suomalaiset köyhdymme.

  Mielestäni Uudenmaanliiton hallituksen jäsenten pitäisikin siellä Barselonassa esittää erittäin kova vastalause katalonialaisten itsekkäälle ja ihmisarvoa alentavalle politiikalle.

  Laittoman työvoiman riisto on myös EU:n perustamissopimuksen vastaista kilpailun vääristämistä. Siksi Suomen tulisi haastaa Espanjan valtio Yhteisön tuomioistuimeen ja vaatia katalonialaisilta riistäjiltä tuntuvia vahingonkorvauksia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Varmaan on juuri niin kuten tulkitsen Osmon tarkoittavan, eli jos joku muuttaa uuteen maahan pysyvästi, sopeutumisen kannalta on syytä oppia kieli mahdollisimman nopeasti. Tämä pätenee kokonaan riippumatta maahan tulemisen syystä.

  Palaan kuitenkin vielä hetkeksi Osmon aiempaan maahanmuuttoa käsittelevään kirjoitukseen: Globalisaatio ja suomalaisten kulutustaso. Pyydän anteeksi, jos eksyn aiheesta. Yleensä olen pystynyt suurelta osin jakamaan Osmon näkemykset, mutta masennuin kun luin tekstin:

  “Onko väärin suomalaisia köyhiä kohtaan, että nigerialainen taksikuski vie heidän työpaikkansa. Tämä ei aivan tavattomasti poikkea siitä, että kiinalainen tekstiilityöläinen vie suomalaisen tekstiilityöläisen työpaikan. Se, että hän tekee sen Kiinasta käsin, ei muuta asiaa suomalaisen tekstiilityöläisen kannalta.”

  En suin surminkaan voi ajatella, etteikö se olisi KOKONAISUUDEN kannalta aivan tavattoman väärin, vaikka se tilastomatemaattisesti tai suomalaisten kannalta olisikin yhdentekevää. On kovasti väliä sillä siirtyvätkö työt sinne, missä on ihmisiä vai toisinpäin. Järjestelyt, joissa ihmisiä roudataan maasta toiseen paskatöiden perässä, ovat automaattisesti kammottavia. Vaikka köyhän maan äiti lähtisikin “vapaaehtoisesti” tuhansien kilometrien päähän hoitamaan rikkaan maan äidin lapsia saadakseen varoja omien, isovanhempien huostaan jätettyjen lapsiensa elättämiseen ja kouluttamiseen, niin inhimillisesti katsoen ylivoimaisesti parempaa olisi sijoittaa se tekstiilitehdas sinne naapuriin.

  Koulutettujen köyhien sijoittaminen meillä paskatöihin on erityisen epäeettistä ja myös pitemmän päälle omalta kannaltamme tyhmää. Ensin kärsii köyhä maa joka menettää huippukoulutetun osaajan. Sitten kärsimme me, kun muutaman vuoden vessojamme siivonnut ylikoulutettu köyhä katkeroituu, löytää kavereita ja pistää haisemaan.

  Toisen hädänalainen tilanne ei oikeuta meitä hyväksikäyttämään häntä. Aito vapaus valita edellyttää taloudellisen pakon puuttumista. Kohtalonomaiseen työvoimapulaan vetoamiseen en niin kauan usko, kun meillä on varaa kyykyttää ihmisiä esimerkiksi puhelinmyyntityössä. Suoranaisesti haitallisia ammatteja tulee mieleen leegio muitakin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Amatööri:”Millä silmälaseilla jeppe on Soininvaaran kirjoituksen oikein lukenut?”

  Sellaisilla laseilla, että tuosta kirjoituksesta jää mieleen ajatus, että jos Kataloniassa pärjätään 20% maahanmuuttajapopulaatiolla, niin arvostelu maahanmuuttajien haitallisuudesta on turhaa. Katalonian ja Suomen maahanmuuto taas ovat kaksi täysin toisistaan poikkeavaa asiaa.

  Mutta tarkemmint arkasteltuani kirjoitusta ymmärrän nyt, että Soininvaaran tarkoitus olikin vain esitellä yksi malli jolla maahanmuutto toimii edes jollain tavoin. Nyt kun Soininvaara vielä käyttäisi arvovaltaansa ja ottaisi tämän asian esille päättävissä elimissä, niin tästä voisi syntyä jotain hyvääkin.

  Sinänsä propsit Osmolle tästä hänen blogistaan, sillä tämä on varmaankin yksi Suomen arvovaltaisimpien ‘poliitikkojen’ blogeja, jossa käydään edes keskustelua monista tärkeistä asioista. Osmo vielä kiitettävästi vastailee hänelle esitettyihin kysymyksiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. “Ja mitä Liian vanhakin taas vaahtoaa, että vihreät eivät ymmärrä työelämästä mitään? Miten se liittyy Soininvaaran kirjoitukseen millään tavalla”

  Siksi, että Osmo näkee laittoman maahanmuuton vain positiivisia kasvutekijänä vaikka todellinen syy on Espanjan saamat suuret aluetuet ja orjatyövoiman mahdollistama vihannesten dumppaus pohjoiseen, joka taas tekee työttömyyttä täällä.
  En ymmärrä miksi vihreät pitävät positiivisena lentokoneella tänne kuljettaja vihanneksia.
  Jos työntekijälle maksettaisiin Espanjassa edes minimipalkka niin kotimaisen kurkun kilpailuasema paranisi.
  Eivätkä ne romanialaiset ole Espanjassa yhtään paremmassa asemassa kuin nuo afrikkalaiset, Romanian hallinto on vielä niin alkeellinen, etteivät romanialaiset osaa puolustaa etujaan vaan karttavat viranomaiset eivätkä Espanjan viranomaiset ole yhtä hyvin EU-säännöksiä noudattavia kuin suomalaiset, tosin eivät suomalaiset viranomaisetkaan puutu virolaisten hyväksikäyttöön Suomessa

  Tuo katukauppiaskin on yksi hyväksikäytetty, joku järjestää tuon nyytin ja perii siitä ylisuuren palkkion, tuolle miehelle jää vain rippeet.
  Yksi kuva kertoo kokeneelle paljon, mutta sinisilmälle se on vain eksoottinen tuulahdus kansainvälisyyttä

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Harmi Ode, olisi ollut mukava törmätä jossain Barcelonan kadunkulmassa!

  Olen asunut kohta kaksi vuotta Kataloniassa, tarkemmin Sabadellissa, n. 20 km Barcelonan keskustasta, eli siis suur-Barcelonan alueella. Kumppanin työt toivat tänne ja lähes alusta alkaen olen ollut duunissa itsekin.

  Tämä on monessa mielessä upea paikka elää: arkkitehtuuri ja sen historialliset kerrokset, toimiva ja edullinen julkinen liikenne, erittäin hyvät ja läheltä löytyvät yksityiset ja julkiset palvelut, kulttuuritarjontaa kaikkeen makuun. Kaupunkisuunnittelu vaikuttaa tosi kiinnostavalta. Välimeren ja sen ilmaston merkitystä ei voi tietysti myöskään kieltää.

  Oma kielitaidottomuus on oikeastaan ainoa ikävä asia, jonka olemme täällä kohdanneet. Katalaanin opiskelu olisi ilmaista, mutta työ vie ajan ja energian. Kumpikin meistä käyttää työkielenään englantia ja kotona puhutaan suomea.

  Huolimatta itsehallinnollisen Katalonian ponnistuksista espanjaa oppii ehkä helpommin kuin katalaania. Työnantajat tarjoavat verotuksella tuettua ilmaista kielten opetusta työntekijöilleen: paikallisille esim. englannin tai ranskan kursseja ja meille maahanmuuttajille useimmiten espanjan kursseja.

  Huolimatta kulttuurien, kielten, uskontojen ja rotujen kirjosta suur-Barcelonan alueella – tai ehkä juuri näiden ansiosta – ilmapiiri on hyvin suvaitseva. Rasistisia äänenpainoja kuulee hyvin harvoin.

  Kielitaidottomuuskaan ei tunnu häiritsevän paikallisia yhtä paljon kuin minua, maahanmuuttajaa. Kun yritän sanoa “No entiendo = en ymmärrä”, vastaa keskustelukumppani usein puhumalla vähän kovempaa. Mutta aina löytyy avuksi joku, joka haluaa innokkaasti harjoitella kielitunneilla oppimaansa englantia.

  Vaan käykö täällä kuten Irlannissa? Huiman ja suhteellisen nopean taloudellisen nousun jälkeen ovat nykyisen taloudellisen kriisin vaikutukset jo näkyvissä. Koko Espanjan työttömyysprosentti on EU:n korkein, hipoo 20 prosenttia. Itä-Euroopasta ja Etelä-Amerikasta tulleet rakennustyöläiset palailevat kotiin. Offshore-ilmiö vie kansainvälisiä yrityksiä halvempiin maihin ja maanosiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. jore kirjoitti: Mielummin pitäisi olla kielikokeet ja sitten sen mukaan omia luokkia niille, jotka eivät riittävästi suomenkieltä osaa, jolloin näiden osalta voitaisiin lisätä entisestään suomenkielen opiskelua.

  ***

  No ei todellakaan näin, ainakaan lapsille. Ulkomaille muuttaneet perheelliset usein kertovat että kersat pantiin samaan luokkaan muiden sekaan ja hyvin nopeasti alkaa perusteet sujua.

  20 huonosti Suomea puhuvaa somalialaista samassa luokassa vs. pari somalialaista 20 suomalaisen seassa. Kummassakohan tarttuu kieli korvaan paremmin? Ei voi olla ajattelematta analogiaa, jossa joutuisin opiskelemaan englannin puhumista viiden rallikuskin kanssa:
  – my carbureitor went broke
  – it was a good race yes
  – back to the helicopter

  Suomen kielen kirjoittaminen ja lukeminen onkin sitten eri asia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Onkohan muuten katalonialaisilta itseltään kysytty, haluavatko he satatuhatta maahanmuuttajaa talouskasvun vuoksi?
  Ei. Katalonialaisilla ei ole edustuksellista demokratiaa, päätökset tehdään sen perusteella voittiko FC Barcelona (kyllä) vai hävisikö (ei) edellisen pelinsä. Tämä on vain yksimerkki jumalattomasta rappiosta joka seuraa rotujen sekoittumisesta, ennen kysyttiin paavilta. Lisäksi katalonialaiset eivät pidä talouskasvusta, eikä siitä että heiltä kysellään mitään.

  Oikeasti, mikä ihmeen kysymys tuokin on?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Osmo:

  Silti pidän noin suurta muuttoliikettä epäterveenä.

  Ihan vaan huvin vuoksi, vai onko tähän joku perustekkin? Onko nämä maahanmuuttoluvut jotenkin universaalisti liian isoja vai mielestäsi liian isoja vastaanottavan maan politiikkaan verrattuna? Muuttiko Nykiin mielestäsi liian paljon uusia asukkaita 1800- ja 1900-luvuilla? Onko newyorkkilaiset ja muuttajat kärsineet tästä muuttoliikkeestä pitkällä aikavälillä?
  Miksi laittomien maahanmuuttajien tulo alueelle on selvästi vahingollista?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Seppo S:

  laittoman työvoiman hyväksikäyttö Espanjassa vie meiltä suomalaisilta työpaikkoja. Sen seurauksena rikkaat Espanjassa rikastuvat ja me suomalaiset köyhdymme.

  Työpaikkoja ei ole mitään tiettyä määrää, vaan niitä on sen verran, että työn tuottavuus vastaa siitä saatua palkkaa. Espanjassa laittomat siirtolaiset, heitä työllistävät firmat ja kaikki heidän tuotteistaan nauttivat kuluttajat hyötyvät.
  Sisyfos Kivi:

  On kovasti väliä sillä siirtyvätkö työt sinne, missä on ihmisiä vai toisinpäin.

  Todennäköisesti näin, mutta ongelma onkin se, että töitä ei voi siirtää Afrikkaan, kun siellä on instituutiot niin huonosti järjestettyjä ja me emme pysty laittamaan niitä kuntoon taikasauvalla varsinkaan, jos haluamme säilyttää afrikkalaisten itsemääräämisoikeuden.

  Aito vapaus valita edellyttää taloudellisen pakon puuttumista.

  Tämä on ihan täyttä fuulaa. On tosi idioottimaista valitella ihmisten huonosta kohtalosta ja sitten viedä heiltä se ainoa mahdollisuus joka heillä on parantaa elämäänsä. Sillä afrikkalaisella menee vielä huonommin, jos me ei anneta sen tulla Eurooppaan töihin!
  Liian vanha: Kirjoituksessasi oli taas kosolti virheitä mutta puutun nyt ehkä epäolennaisimpaan

  Tuo katukauppiaskin on yksi hyväksikäytetty, joku järjestää tuon nyytin ja perii siitä ylisuuren palkkion, tuolle miehelle jää vain rippeet.
  Yksi kuva kertoo kokeneelle paljon, mutta sinisilmälle se on vain eksoottinen tuulahdus kansainvälisyyttä.

  Tuolla miehellä on hyvien ja muodikkaiden vaatteidensa taskussa kännykkä. Luuletko, että hänellä olisi samanlainen elintaso lähtömaassaan? Tottakai hänen työnantajansa saa suuremman osan voitoista, kuin jos me emme rajoittaisi (laittomien) maahanmuuttajien työskentelymahdollisuuksia, mutta sinä olet nytkin päävaahdossa täällä vaatimassa, että Espanjan kasvihuoneissa pitäisi noudattaa Suomen minimipalkkaa, joten olet vain pahentamassa ongelmaa.

  Useimmat suomalaiset lottoavat lauantaisin

  Väität siis suurinta osaa suomalaisista tyhmiksi?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. “Oikeasti, mikä ihmeen kysymys tuokin on?”

  Mikä siinä nyt niin ihmeellistä oli?

  Onko maahanmuutosta käyty kunnollista keskustelua? Onko kysymys maahanmuutosta ollut näkyvästi esillä vaaleissa? Onko äänestetty tällaisen maahanmuuttopolitiikan puolesta?

  Ymmärrätkö nämä kysymykset?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Espanja on liittyessään EU:n jäseneksi sitoutunut noudattamaan Yhteisön sääntöjä. Rooman sopimuksen 3 artiklassa todetaan, että yhteisöön liittyy “järjestelmä, jolla taataan, ettei kilpailu sisämarkkinoilla vääristy.”

  Sopimuksen 10 artiklan (entinen 5 artikla) mukaan jäsenvaltiot toteuttavat kaikki yleis- ja erityistoimenpiteet, jotka ovat aiheellisia sopimuksesta johtuvien velvoitteiden täyttämisen varmistamiseksi.

  Näiden artiklojen nojalla Espanjan valtio on ollut velvollinen ryhtymään sellaisiin toimenpiteisiin, ettei laittoman työvoiman käyttö ja riisto Espanjassa vääristä kilpailua EU:n sisällä.

  Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Espanjan valtio ei ole toteuttanut velvoitteitaan, eikä ole valvonut maahanmuuttoa eikä laittoman työvoiman käyttöä riittävän ponnekkaasti. Tämän johdosta Kataloniaan on virrannut huomattava määrä laitonta työvoimaa, joka on ollut yksi alueen talouskasvun moottori. Samalla kilpailu sisämarkkinoilla on häiriintynyt aiheuttaen muun muassa työttömyyttä Suomessa.

  EU:n sisällä suomalaiset voivat tehdä työvoiman riistolle jotakin hyvää, jota emme kykene tekemään kiinalaisille hikipajoille. Miksi siis emme käyttäisi valtaamme? Onko oikein olla hiljaa ja tekemättä mitään laittoman työvoiman riistolle?

  Kätevimmin Espanja saadaan vastuuseen EY-oikeuden vastaisista teoistaan ja tekemättä jättämisistään siten, että työministeri Anni Sinnemäen johdolla Suomen hallitus lähettää komissiolle hakemuksen Espanjan valtion rikkeiden tutkimiseksi. Se olisi erinomainen teko suomalaisten työttömien ja Euroopan sisämarkkinoiden oikeanlaisen toimivuuden puolesta.

  Tutkimusten jälkeen komissio sitten päättää, nostaako se kanteen Espanjan valtiota vastaan EY:n tuomioistuimessa. Jos Espanjan valtio saa langettavan tuomion, vahinkoa kärsineet voivat hakea vahingonkorvauksia Espanjan valtiolta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Kirjallisessa kysymyksessään 894/2005 vp kansanedustaja Anni Sinnemäki totesi 4.11.2005 erinomaisen hyvin, että “espanjalaisten tomaattien ja vihannesten edullisuus ei johdu vain EU-tuista, vaan myös uuden ajan orjatyövoiman tuottamasta kilpailuedusta”.

  Sinnemäki kysyi aiheellisesti ja oikein: “Miten Suomi aikoo toimia, että ilman oleskelulupaa EU-alueella olevien siirtolaisten asema paranee ja nykyiset räikeät ihmisoikeusrikkomukset loppuvat?”

  Sisäministerin sijaisena kysymykseen vastasi ministeri Hannes Manninen ja vastaus oli, kuten tavallisesti, silkkaa sontaa ilman mitään konkretiaa.

  Mutta nyt ministeri Sinnemäellä on mahdollisuus toimia omien periaatteidensa ja puheidensa mukaisesti. Työministerinä hän voi laittaa komission tutkimaan asian ja komissio voi tarvittaessa haastaa Espanjan valtion oikeuteen.

  Jos Espanjan hallitus todella haluaa, se voi tehdä asian suhteen paljon. Mutta vastassa on tietenkin orjatyövoimaa käyttävien tahojen taloudelliset edut ja heidän vaikutusvalta vaalirahojen ja muiden keinojen kautta.

  Joka tapauksessa, jään odottamaan Annilta toimenpiteitä. Kuinkahan käy, oliko Annin kysymys vain oppositiopolitikon tavanomaista räksytystä vai onko asia unohtunut vai muuten pudotettu listalta?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Tottakai hänen työnantajansa saa suuremman osan voitoista, kuin jos me emme rajoittaisi (laittomien) maahanmuuttajien työskentely mahdollisuuksia, mutta sinä olet nytkin pää vaahdossa täällä vaatimassa, että Espanjan kasvihuoneissa pitäisi noudattaa Suomen minimipalkka, joten olet vain pahentamassa ongelmaa

  Voisit haastatella noita kaupustelijoita jollain etelän aurinkorannalla sen sijaan että kittaist kaljaa , ymmärtäisit enemmän mistä on kysymys.

  Kysymys ei ole työsuhteessa, ei miehellä ole työsopimusta . Jos hän saisi työsopimuksen niin hän voisi rekisteröityä Espanjaan lailliseksi asukkaaksi ja ostaa tavarat mistä haluaa ja olla vapaa yrittäjä.Silloin hän ei tarvitsisi tuota pikahäipymispakettia

  Mutta kun hän on rantautunut rahattomana laittomana ja joutunut järjestäytyneen hyväksikäyttö-busineksen piiriin Tämän busineksen pyörittäjät pyrkivät kaikin keinoin estämään häntä saamasta pysyvää oleskelu-ja työlupaa, sillä silloin hän ei olisi kiristettävissä.

  Korruptoitunut poliisi on osa systeemiä, he jahtaavat näitä raukkoja ja varastavat heidän rahansa ja tavaransa ja näin saattavat heidät velkakierteeseen “työnantajaan ” nähden ,
  Ja jos velkaa ei makseta, leikataan sormi, varvas , korva tai jotain muuta.

  Eikä laiton maahanmuuttaja uskalla tehdä rikosilmoitusta.

  Espanjan minimipalkasta , n 550 euroa , hän voi vain uneksia.Ansiot jäävät murto-osaan tästä

  Eivät he heti ukene, mutta kun viikon juttelee ystävällisesti niin sydän aukeaa

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. “Kätevimmin Espanja saadaan vastuuseen EY-oikeuden vastaisista teoistaan ja tekemättä jättämisistään siten, että työministeri Anni Sinnemäen johdolla Suomen hallitus lähettää komissiolle hakemuksen Espanjan valtion rikkeiden tutkimiseksi”

  Suomessa pyörii 4-70000 EU-työläistä, joiden työehdoista ja rekisteröitymismaasta ei kukaan tiedä, Jos Sinnemäki ei vaivaudu edes siivomaan kotipesää niin tuskinpa hän on kiinnostunut Espanjastakaan

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Liian Vanha:
  “Halvan työvoiman ansioista tomaatteja ja kurkkuja on varaa kuskata Suomeenkin lentokoneella ja hyvin kelpaavat halvat vihannekset Osmolle ja muillekin vihreille ja ostoillaan ajavat alas suomalaista tuotantoa.”
  Lienet vakoillut Osmoa kaupassa kun tiedät asian.
  Itseni voi luokitella jonkin sortin vihreäksi:
  Ei kelpaa!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Ihmisten tulisi ymmärtää Suomessa vuodenaikojen rytmi, mitä vihannesta, juuresta, kasvista, marjaa, hedelmää on järkevää käyttää ja milloin. Hinnoissakin se tietysti näkyy mutta sitten ovat nämä muut tekijät. Onko energiatehokkaasti järkevää kasvattaa kurkkua ja tomaattia Suomessa? Mitkä ovet viljelijöiden olosuhteen Espanjassa (ym.) ja mitä lisäaineita käytetään? Tässäkin pitäisi miettiä jotain kolmatta tietä ja työnjakoa.
  Artturin pointin ymmärrän johonkin mitaan, mutta tiettyjä työturvallisuus- ym. kriteerejä on oltava.
  Tämä on vähän sama kysymys kuin Hesarin juttu tänään. Miksi Romanialaisten kerjäläisten ‘laittomat’ majoitustilat, leirit, puretaan mutta Suomalaisten ei? Miksi Romialaiselle kerjäläiselle ei saa antaa ropoa mutta paikalliseen sijoitusrahastoon ‘saa’ sijoitaa. (Jopa yksi piispa kehoitti olemaan antamatta rahaa – se on tosi kristillisyyden ydintä?) Mihin hävisi EU:n vapaa liikkuvuus (ihmiset, tavarat, palvelu, kauppa). Vai pitääkö se ansaita paksulla lompakolla? Amerikkalaiset: palauttakaa kerjäämisreisulla olevat Suomalaiset onnenonkijat takaisin kotimaahan. Niitä, niitäkin, riittää.
  Eri maiden väliset elintasoerot eivät tasoitu maiden välillä vaan niiden sisällä. Tästä voi lähteä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. On arvonlisäverotus ja käänteinen arvonlisäverotus. On kolonialismi ja käänteinen kolonialismi. Sirtolaisuus on käänteistä kolonialismia. Ihmiset revitään juuriltaan kuin suomalainen bio-polttoainemetsä.

  Kun ei enää ole hyväksyttävää riistää ja orjuuttaa alusmaita, ajatellaan että on hyväksyttävää ja laupiasta tuoda entisten siirtomaiden työvoimaa tekemään likaisia töitä emomaihin.

  Toivottavasti tulevaisuudessa köyhien maiden tilannetta autetaan ja helpotetaan ihan heidän omilla ehdoillaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Noista 1,2 miljoonasta maahanmuuttajasta noin 3000 kuuluu isäntiemme mukaan tähän maatalouden kausityöläisiin, joilla tuotetaan halpoja tomaatteja ja muuta sellaista. Meilläkin ovat ulkomaalaiset maatalouden kausityöläiset mansikanpoiminnassa ja thaimaalaisia poimijoita “palkataan” luonnonmarjojen poimintaan. Ainakaan jälkimmäisellä alalla ei ole mitään työehtosopimuksta, jota edes voisi rikkoa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. Espanjalaisia on täällä arvosteltu sekä siitä, että poliisi jahtaa laittomia maahanmuuttajia liikaa että liian vähän.
  Vika taitaa olla sama kuin pimeiden töiden valvonnassa Suomessa. Pitäisi sanktioida työnantajan toiminta.
  Kun toinen haluaa riistää ja toinen vaaranmtaa jopa henkensä, että pääsisi edes riistetyksi, on vaikea löytää yhteiskunnallisesti hyväksyttävää tapaa lopettaa riisto.
  Kuitenkin, mitä enemmän laitonta siirtolaisuutta yritetään padota, sitä vaikeammaksi laittomien siirtolaisten asema käy. Minun on vaikea keksiä, mitä espanjalaisten pitäisi eteläisille naapureilleen tehdä, että se meille kelpailsi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. Tähän soppaan ei ehkä kannata lusikkaansa pistää, kun internetissä mainitaan sana “maahanmuutto” voi yleensä toiveet järkevästä keskustelusta haudata samantien. Mutta pari ihan irrallista huomiota:

  En ymmärrä miksi vihreät pitävät positiivisena lentokoneella tänne kuljettaja vihanneksia.

  Se lienee moneen kertaan tutkittu juttu, että lentokoneella Espanjasta tuodut vihannekset ovat ainakin kasvihuonekaasujen päästöillä mitaten ekologisempi vaihtoehto kuin Suomessa kasvihuoneessa kasvatetut vihannekset (paitsi tietty kesällä). Se ei toki oikeuta orjatyötä.

  Tuolla miehellä on hyvien ja muodikkaiden vaatteidensa taskussa kännykkä. Luuletko, että hänellä olisi samanlainen elintaso lähtömaassaan?

  Afrikkalaisista jo 40 prosentilla on kännykkä (lähde: The Economist, 25.9.2009). Voin vakuuttaa, että joka ikisellä kauppiaalla ainakin on. Se ei ole mikään kovin kummoisen elintason mittari enää tänä päivänä.

  En ole alkuunkaan varma ovatko kaikki Espanjan laittomat siirtolaiset paremmassa asemassa edes puhtaasti taloudellisesti mitaten kuin kotimaissaan. Yleisesti ottaen toki siirtolaiset ovat, ja Espanjan laittomien siirtolaisten heikko asema on nimenomaan peruja yrityksistä rajoittaa maahanmuuttoa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Kyllä niitä Espanjan orjatyöläisiä on varmaan siellä muissakin hommissa kuin tomaattiviljelyksillä. Luulisin niitä olevan erilaisissa palvelutehtävissä kuten siivoojina, autokuskeina, raksoilla ja paikallisissa hikipajoissa.

  Eli Espanja hyväksikäyttää laajamittaisesti laitonta orjatyövoimaa, mikä nostaa espanjalaisten yritysten kilpailukykyä suhteessa suomalaisiin yrityksiin.

  Meillä työteliäät virolaiset rakennusmiehetkin ovat nyt kasvavin joukoin toimeentuloluukuilla ja ne varat otetaan veronmaksajien pussista. Kasvavat verot puolestaan syövät Suomessa yritysten kilpailukykyä ja niin alakierre jatkuu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. “Kun toinen haluaa riistää ja toinen vaarantaa jopa henkensä, että pääsisi edes riistetyksi, on vaikea löytää yhteiskunnallisesti hyväksyttävää tapaa lopettaa riisto.”

  Hyvin sanottu! Mm. Espanjaan, Maltalle, Italiaan ja Kreikkaan rantautuu lähes viikottain sekä eläviä että merimatkalla kuolleita epätoivoisia afrikkalaisia.
  Italialaisten työkavereitteni mukaan Italian laittomiin maahanmuuttajiin kohdistuva politiikka alkaa jo muistuttaa fasismin ajoista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. Seppo S:

  Kyllä niitä Espanjan orjatyöläisiä on varmaan siellä muissakin hommissa kuin tomaattiviljelyksillä.

  OK. Nyt on hyvä tehdä yksi asia selväksi: suunnilleen kukaan afrikkalainen ei oo Espanjassa orja tai orjatyöläinen. Ne on kaikki omasta vapaasta tahdostaan lähteneet afrikasta ja ovat Espanjassa vapaita tekemään mitä (laittomia) töitä haluavat ja saavat. Tietysti heidän asemansa on huonompi, koska espanjalaiset suuressa viisaudessaan estävät heitä kilpailemasta myös laillisista työpaikoista.

  Juuso Koponen: Joo siis kännykkä on toki vaikka kenellä Afrikassa, mutta mun pointti oli siis vaan kertoo Liian vanhalle, että tuolla kuvan miehellä on kaikesta päätellen ihan hyvä elintaso. Hän on puhdas, ehjät vaatteet, hyvin ravittu ja tukka ja parta on hyvin kuosissa. Kuvasta on tietysti vaikea päätellä missä hän asuu, mutta tuskin ainakaan kadulla.

  Liian vanha:

  Kysymys ei ole työsuhteessa, ei miehellä ole työsopimusta.

  No tottakai tällä tyypillä on “työsopimus”. Vai väitätkö, että hän on omilla rahoilla ostanut nuo laukut? Sopimuksia on muunkinlaisia kuin paperille kirjoitettuja joissa on vuosilomat ja pekkaspäivät yms. vaikka se voi näin Suomesta katsottuna uskomattomalta tuntuakin.
  Ja tietysti hänen työnantajallaan on motivaatio pitää kilpailua työpaikoista mahdollisimman kovana, mutta siinä vaakakupissa ei yksi afrikkalainen paljoa paina, eli tuskin hän nyt niin aktiivisesti yrittää tätä yhtä työntekijää pitää köyhyydessä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 33. Riccado:

  Artturin pointin ymmärrän johonkin mitaan, mutta tiettyjä työturvallisuus- ym. kriteerejä on oltava.

  Ai siks, että kaikista heikommassa asemassa olevat ei vois saada töitä? Miksi ei saman tien suojella vaikka hyvin toimeentulevien suomalaisten maanviljelijöiden työpaikkoja tuontitulleilla, jotta afrikkalaiset kärsivät?

  Millä perusteella haluat vetää rajan johonkin kohtaan, että sitä köyhemmät eivät enää kaipaa solidaarisuuttamme vaan saavat riutua työttömyydessä? Kai se nyt parantaa jokaisen asemaa, jos hän voi valita nykytilannetta paremman vaihtoehdon. Sen vaihtoehdon pois ottaminen auttaa vaan rikkaampia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 34. Osmo:

  Kun toinen haluaa riistää ja toinen vaarantaa jopa henkensä, että pääsisi edes riistetyksi, on vaikea löytää yhteiskunnallisesti hyväksyttävää tapaa lopettaa riisto.

  Miten olis, jos vaan lakattas kutsumasta sitä riistoksi? Tuo riisto-sanan käyttö implikoi, että se on jotenkin pahaksi afrikkalaisille mitä se ei tietenkään ole.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 35. Artturille sanoisin, että EUn maataloustukien takia afrikkalaiset jo nyt kärsivät. Ilman tukiaisia Euroopasta esimerkiksi sokerijuurikkaan tuotanto vähenisi ja siirtyisimme käyttämään halvempaa muualla tuotettua ruokosokeria. Saataisiin maanviljelijöistä lisää työttömiä.

  Tietenkään työn määrä ei ole maailmassa vakio varsinkaan pitkällä aikavälillä tarkasteltuna. Mutta globaaleilla markkinoilla toimivat yritykset tekevät päätöksiään suhteellisen yksinkertaisilla laskelmilla.

  Jos joudutaan päättämään tehtaan sulkemisesta, niin verratan kustannuksia. Jos kilpailijoina ovat Kiinan, Espanjan ja Suomen tehtaat ja Suomessa kustannukset ovat korkean palkkatason vuoksi suurimmat, niin Suomen tehdas ajetaan alas. Valitettavasti tässä kisassa olemme nyt melko huonossa asemassa. Jos Espanja rajoittaisi tehokkaaammin laittoman työvoiman hyväksikäyttöä, niin kilpailuasemamme EU:n sisällä paranisi.

  Tietenkin globaalin onnellisuuden kokonaisvolyymi saattaisi joillakin mittareilla mitaten nousta, jos rajat avattaisiin ja esimerkiksi afrikkalaisten annettaisiin tulla vapaasti Eurooppaan tekemään mitä tahansa työtä millä tahansa palkalla. Mutta silloin kyllä suomalaisten onnellisuuden kokonaismäärä pienenisi.

  Suurina häviäjinä olisivat tavalliset suomalaiset duunarit. Heidän tuntipalkkansa laskisi 12 euron tasosta ehkä 3 euron tasoon. Rikkaat tulisivat rikkaammiksi (eikä päinvastoin kuin Artturi esittää). Pikkujohtajien kuukausipalkat nousisivat 10.000 eurosta ehkä 100.000 euron tasoon. Omistava luokka tienaisi pääomatuloillaan vieläkin paremmin.

  Monet afrikkalaiset pääsisivät ehkä 0,1 euron tuntipalkkatasostaan 2 euron tasoon.

  Tämän kehityskulun estämiseksi meillä on kuitenkin omista itsekkäistä syistä sotavoimat, jotka pitävät rajamme suhteellisen suljettuina.

  Ja mitä tekee Kiina? Se säännöstelee jopa oman maansa maaseutuväestön pääsyä idän vauraisiin kaupunkeihin rajoittamalla muutto-oikeuksia. Hikipajoihin ja rakennuksille pääsee töihin, mutta perhe pitää usein jättää maaseudulle. Ovat sielläkin ymmärtäneet, että jotain rajoitteita täytyy olla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 36. “No tottakai tällä tyypillä on “työsopimus”. Vai väitätkö, että hän on omilla rahoilla ostanut nuo laukut? Sopimuksia on muunkinlaisia kuin paperille kirjoitettuja joissa on vuosilomat ja pekkaspäivät yms. vaikka se voi näin Suomesta katsottuna uskomattomalta tuntuakin.”

  Tunnen kyllä sopimusjuridiikan ja suullisen sopimuksen merkityksen.
  Sattumoisin tunnen tuota Espanjan työlupakäytäntöäkin ja jos tuolla henkilöllä olisi oikeasti työsopimus niin se myös oikeuttaisi oleskelu-ja työlupaan ja siten tuota pakopussia ei tarvittaisi

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 37. “Hän on puhdas, ehjät vaatteet, hyvin ravittu ja tukka ja parta on hyvin kuosissa. Kuvasta on tietysti vaikea päätellä missä hän asuu, mutta tuskin ainakaan kadulla”

  Puhtaudesta on vaikea sanoa mitään kun kuva ei tuoksu.
  Olen ollut töissä Indonesiassa, Pakistanissa, Sri Lankassa etc eikä niissäkään enää 1990 luvulla rääsyissä kuljettu.
  Nykyään länsimaissa hylätään niin paljon käyttämättömiä vaatteita, että niitä riittää avustujärjestöjen kautta omille ja maailman köyhille aivan yllin kyllin.
  Ja aina voi varastaa, kätevä kaveri hankkii asunsa parhaista liikkeistä.
  Kännykkäkään ei ole enää varakkaiden väline, liittymiä on jo n 4,7 miljardia joten kaikilla rahatalouden piirissä olevilla on kännykkä .
  Ja varastamalla niitäkin saa kätevästi.
  Minultakin on viety toistakymmentä kännykkää ulkomailla, kerran vietiin korvaltakin, kun polkupyöräilijä nappasi sen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 38. “Afrikkalaisista jo 40 prosentilla on kännykkä (lähde: The Economist, 25.9.2009). ”

  Afrikassa kasvuluvut ovat olleet viime vuosina 40-50 % luokkaa, ongelma siellä on ollut hallitusten haluttomuus sallia verkkojen rakentaminen, sillä vapaa kommunikaatio vie pohjaa pois dikdatuureilta.
  Toinen rajoittava tekijä on ollut kiinteän verkon monopoli, jonka tuotoista poliitikot eivät ole halunneet luopua

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 39. “Espanjalaisia on täällä arvosteltu sekä siitä, että poliisi jahtaa laittomia maahanmuuttajia liikaa että liian vähän.”

  Keskeisin ongelma viranomaisissa on, että he ottavat oman siivunsa laittomasta maahanmuutosta eli siitä on muodostunuta osa laittoman toiminnan organisaatiosta

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 40. Täällä Suomessakin ovat nuo EU-muuttajat käymässä Helsingin päättäjien hermoille. Romanialaisten leirejä puretaan ja sosiaalivirasto on alkanut miettiä miten virolaisista, jotka elävät toimeentulotuella, pääsisi eroon.

  Mitä me teemme sosiaalituilla elävillä maahanmuuttajia, paljonko ne parantavat huoltosuhdetta ???
  Ehkäpä meidän suomalaisten työuraa pyritään jatkamaan sen takia, että kykenisimme elättämään enemmän maahanmuuttajia ?????

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 41. Seppo S:

  Artturille sanoisin, että EUn maataloustukien takia afrikkalaiset jo nyt kärsivät.

  No niin kärsivätkin. Minusta nämä kärsimykset eivät mitenkään oikeuta muita kärsimystä aiheuttavia toimia. Päin vastoin maataloustuetkin pitäisi lakkauttaa. Tukien purkaminen ei olisi huono juttu suomalaisille. Tottakai se olisi huono juttu maanviljelijöille, mutta kaikki muut hyötyisivät.

  Suurina häviäjinä olisivat tavalliset suomalaiset duunarit.

  Totta, mutta ainoastaan lyhyellä aikavälillä. Kaikki suomalaiset hyötyvät, kun tuotanto tehostuu ja hinnat laskevat. Jos muu ei auta, niin duunarit voidaan lahjoa hiljaisiksi siirtämällä heille keinotekoisesti osa tästä hyvinvoinnin kasvusta.

  Pikkujohtajien kuukausipalkat nousisivat 10.000 eurosta ehkä 100.000 euron tasoon.

  Jos pikkujohtajien tuottavuus kasvaisi kymmenkertaiseksi, niin sitten toki palkkakin kasvaisi. Itse en kyllä usko, että matalan tuottavuuden työvoiman tullessa radikaalisti halvemmaksi myös pikkujohtajien tuottavuus kasvaisi noin radikaalisti. Pääomatulot tuskin kasvaisivat juurikaan, koska pääomat kilpailevat aina verisesti keskenään parhaista sijoituskohteista. Tämän kilpailun seurauksena hyöty ulosmittautuu kuluttajalle.

  Ja mitä tekee Kiina? Se säännöstelee jopa oman maansa maaseutuväestön pääsyä idän vauraisiin kaupunkeihin rajoittamalla muutto-oikeuksia.

  Ja mitä tekee Kiina? Se säännöstelee jopa oman maansa maaseutuväestön pääsyä idän vauraisiin kaupunkeihin rajoittamalla muutto-oikeuksia.

  Häh? Siis väität, että joku politiikka on hyvää vain siksi, että Kiinakin tekee niin? Ovat Kiinassa muuten tajunneet senkin, että toisinajattelijoiden päällä kannattaa ajaa tankilla. Suositteletko sitäkin meille?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 42. “Kuitenkin, mitä enemmän laitonta siirtolaisuutta yritetään padota, sitä vaikeammaksi laittomien siirtolaisten asema käy. Minun on vaikea keksiä, mitä espanjalaisten pitäisi eteläisille naapureilleen tehdä, että se meille kelpailsi”

  Jos valtioilla ja EU:lla ei ole enää keinoa ratkaista tällaisia ongelmia niin mihin me enää valtiota ja yhteiskuntaa tarvitsemme ??

  En enää ihmettele, jos äänetysinto laskee.Enää ei kannata äänestää, koska se ei ratkaise mitään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 43. “Meilläkin ovat ulkomaalaiset maatalouden kausityöläiset mansikanpoiminnassa ja thaimaalaisia poimijoita “palkataan” luonnonmarjojen poimintaan. Ainakaan jälkimmäisellä alalla ei ole mitään työehtosopimuksta, jota edes voisi rikkoa.”

  Espanjassa viljellään vihanneksia ympäri vuoden, joten kausi kestää siellä 12 kk, meillä marjonen poiminta 2-3 kk.

  Ja mitä tulee Suomen marjanpoimintaan niin Suomi rikkoo siinä tekemiään sopimuksia eli esim orjuuen kieltävää sopimusta. Se kieltää työn tetttämisen alle torihintojen.

  Vaikka alalla ei ole työehtosopimusta niin kyllä Suomessa pitää lain mukaan maksaa kohtuullista palkkaa.Oikeuskäytännössä se on tulkittu peruspäivärha x40 eli n 900 euroa eli n 5 euroa tunnilta.

  Laskin marjayhtiön julkaisemien tietojen perusteella noiden aasialaisten tuntipalkaksi 0,8 euroa tunti, siis 90 centtiä !!!!
  Tuosta vielä pois marjayhtiön vaatimat kulukorvaukset.

  Itse ostan marjat pohjoisen poimijoilta, siis suomalsilta . Nytkin ostin 10 kiloa puolukkaa, 10 mustikkaa ja 10 hillaa .
  Samalla kysyin , josko he poimivat samaan hintaan kuin aasialaiset
  Vastaus oli, että yritys huijaa heitä ja maksaa puolukasta ja mustikasta n 1/3 kuin suomalaisille ja hillastakin 30 % vähemmän.

  Suomessa pitää varmaan työntekijän muuttua eläimeksi, jotta vihreää työmisteriä alkaisi kiinnostaa työlakien noudattaminen Suomessa

  Ostin myös poron poromieheltä , tuli kylmäkuljetuksena viime viikolla.

  Naapuri tuo sienet ja toinen naapuri tuo ensi viikolla muikut, sen jälkeen pakastin onkin täynnä .
  Kotimaista ruokaa löytyy kyllä helposti, jos haluaa

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 44. Liian vanha: “Keskeisin ongelma viranomaisissa on, että he ottavat oman siivunsa laittomasta maahanmuutosta eli siitä on muodostunuta osa laittoman toiminnan organisaatiosta”

  Tuo selvittää minkälainen ymmärrys sinulla on asiasta. Eli pelkkää ennakkoluuloa!!! Tuo mitä sanot ei perustu mihinkään muuhun kuin mielikuvitukseen. Poliisi on ollut monessa skandaalissa jotka liittyvät kaikkeen muuhun kuin maahanmuuttajien. Kerro yks ainoa tapaus!

  Espanjan aluetuet EU:ta on laskenut huomattavasti ja suurin osa menee alueille jotka kuuluvat suuromistajille ja perheille jotka eivät käytä laitonta voimaa koska a) eivät tuota mitään (tuki on aluesta eikä tuotannosta) B)kouluttamaton työvoima ei kelpaa.

  Ne tomaatti huoneviljelyalueet eivät työllistä kuin muutama tuhat kausittain.

  Kesällä voi koko espanjan rannikolla nähdä afrikkalaisia ja muita maahanmuuttajia grillaamassa sardiineja turisteille, petaamassa sänkyjä, kaupustelemalla, monet perustamassa omia yrityksiä, kioskin hoitajia, ja yli muiden, rakennusmiehinä ja kotiapulaisena, vanhusten hoitajina.

  En ymärrä miten tuo heikentää nimenomaan Suomen hyvinvointia. Joko alenta koko maailman hyvinvointia tai ei kenenkään.

  Espanjassa monet pitävät maahanmuuttoa “luonnonresursina” kuten öljy tai merenantimet, resursi joka sattuu olemaan espanjalla tai sopivan lähellä, joka sitten voidaan hyödyntää, koska suurin osa maahan muutajista ovat laillisia.

  Laittomista on huomattavasti enemmän talous ja yhtreikunnallisia haitaa kuin tuottoa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 45. “Tuo selvittää minkälainen ymmärrys sinulla on asiasta. Eli pelkkää ennakkoluuloja!!! Tuo mitä sanot ei perustu mihinkään muuhun kuin mielikuvitukseen. Poliisi on ollut monessa skandaalissa jotka liittyvät kaikkeen muuhun kuin maahanmuuttajien. Kerro yksi ainoa tapaus!”

  Olen ollut töissä sellaisissa maissa kuin Indonesia, Venäjän, Latvia, Pakistan, Kenia,Sri Lanka yli 10 vuotta ja tehtävissä, jossa näkee korruption kaikki muodot yhteiskunnassa ja osaa nähdä ilmiöt muissakin yhteiskunnissa.

  Minulla asuu entisiä työkavereita parikymmentä Espanjassa ja käyn siellä säännöllisesti.
  Ei meillä ole mitään harhakäsityksiä, miten ihmiskauppaa ja ihmissalakuljetus toimii Espanjassa ja mikä on viranomaisten osuus.
  Kun maassa arvioidaan olevan n 1-1,5 miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa niin sinisilmäinen silmissä he ovat onnellisia ja ahkeria ja ennen kaikkea vapaita .
  Olen ollut Espanjassa ja Porugalissa työasioissakin ja tietysti virallisesti laitonta maahanmuuttoa vähätellään, mutta kahden keskisissä jutuissa paljastuu todellisempikin kuva

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 46. Liian vanha:

  Ja mitä tulee Suomen marjanpoimintaan niin Suomi rikkoo siinä tekemiään sopimuksia eli esim orjuuen kieltävää sopimusta. Se kieltää työn tetttämisen alle torihintojen.

  Mitä!?!?! En kyllä usko mitenkään ilman lähdettä, että orjuuden kieltävässä sopimuksessa puhuttaisiin mitään torihinnoista… Mikä ihme on torihinta ja miten se määritellään Suomessa?

  Vaikka alalla ei ole työehtosopimusta niin kyllä Suomessa pitää lain mukaan maksaa kohtuullista palkkaa.

  Mutta onneksi palkkaa tarvitsee maksaa pelkästään työntekijöille. Onko muuten mielestäsi kohtuullista, että ihminen pitää mieluummin jättää työttömäksi kuin maksaa hänelle sellaista palkkaa, jolla hän on valmis tulemaan töihin, eli palkkaa joka parantaa hänen asemaansa työttömyyteen verrattuna?

  Minusta se on täysin kohtuutonta heikoimpien sortamista.

  Itse ostan marjat pohjoisen poimijoilta, siis suomalsilta.

  Hienoa! Eläkööt vaan Thaimaalaiset kurjuudessa. Eivät ainakaan saa minun rahojani!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 47. Liian vanha. Espanja ei ole Venäjä tai Pakistan. Nyt olet täysin haku tiellä. Sanoin että mainitse YKSI ainoa tapaus jossa ESPANJAN poliisi olisi mukana jotenkin ihmiskaupassa, maahanmuuttajia kohdistuvasta korruptiossa.

  Yleisellä tasolla on helppo puhua, syyttää ja laittaa kaikki samaan pussiin. Eri asia on lähestyä kriittisesti ja objektiivisesti.

  Et ole ainoa joka on asunnut useimmissa maissa ja et ole ainoa jolla on ystäviä sielä sun täällä. Itse olen asunnut monta vuotta ulkomailla ja myös vuosia espanjassa, vuoden Barceloonassa, ja on myös sukulaisia ja ystäviä.

  Ja tästä asiasta olen perillä koska itse olen kotoisin latinalaisesta amerikasta, olen ollut maahanmuuttajana sekä espanjass ja suomessa, minulla on monta tuttua maahanmuuttajaa espanjassa, joitakin laittomia, ja poliisi on joskus syyllistynyt pahoinpitelyihin mutta ei ole ainoattakaan poliisin korruptiotapausta maahanmuuttajien, eli vetänyt omaa sivua kuten itse sanot.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 48. “Sanoin että mainitse YKSI ainoa tapaus jossa ESPANJAN poliisi olisi mukana jotenkin ihmiskaupassa, maahanmuuttajia kohdistuvasta korruptiosta”
  Olen keskustellut noiden nyytistä myyjien kanssa ja heistä neljä kertoi yhtäpitävästi, että poliisi jahtaa heitä ja jos saa kiinni vie rahat ja tavarat ja vielä pahoinpitelee kaupantekijäisiksi, kuten itsekin kerroit.
  Koska poliisi ei halua lisää riesaa niin sen jälkeen se potkii uhrin pellolle.

  Ihmiskaupassa ja -salakuljetus on ammttimaista ja kun yksi matka maksaa tuhansia dollareita niin toiminnassa pyörivät rahat ovat suuria .
  Noin laajamittainen ihmissalakuljetus ei onnistu ellei mukana ole myös viranomaisia, ainakin ummistamassa silmiään ja ne umpeutuvat rahalla.
  Ei Espanja mikään korruptiovapaa maa ole, vertailussa se on sijalla 28 eli EU:n häntäpäätä.

  Eipä noita korruption vastaanottajia Indonesiassa ja pakistanissakan tuomittu eikä niitä mainostettu lehditössä, mutta kun on itselle tarjottu, itse maksanut ja nähnyt miten maksetaan ja salapoliisi on selvittänyt rahan liikeitä niin kyllä se korruptio todellista maailmassa on vaikka muuta väität

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 49. “Onko muuten mielestäsi kohtuullista, että ihminen pitää mieluummin jättää työttömäksi kuin maksaa hänelle sellaista palkkaa, jolla hän on valmis tulemaan töihin, eli palkkaa joka parantaa hänen asemaansa työttömyyteen verrattuna?”

  Eihän tuo minunkaan marjanpoimija työtön ollut vaikka peri kolme kertaa suuremman hinnan , hyvin kävivät kaupaksi.
  Tahimaalaisten kohdalla heitä käytettiin hyväksi, koska he eivät tienneet markkinahintaa ja myivät marjansa halvalla .

  Tietysti se moraalittoman mielestä on oikein, mutta minun moraali ei taivu toisen huijaamiseen

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 50. “Mitä!?!?! En kyllä usko mitenkään ilman lähdettä, että orjuuden kieltävässä sopimukset puhuttaisiin mitään torihinnat… Mikä ihme on torihinta ja miten se määritellään Suomessa”

  Tähän viitattiin Iittalan kivituotteen ja kiinalaisten kivimiesten palkka jupakassa.
  Iittalan kivituote joutui maksamaan merkittävät korvaukset kiinalaisille eli tuon ali palkkauksen ja minimipalkan eron.
  Päätös pitäisi löytyä Turun HO:n päätöksistä vuodelta 2006, mutta eipä sattunut silmään

  Minimipalkka on Suomessa väljästi määritelty ja on alakohtainen ja ellei sopimusta ole niin se on kuukausipalkkana 40 X peruspäiväraha eli n 900 euroa kuussa, 5 euroa tunnissa.

  Suomi on niitä harvoja maita, joissa ei ole laissa määriteltyä minimipalkkaa, Vanhan EU:n alueella se vaihtelee 1200-1700 euroa kuussa.

  Torihinta on kansanomainen viittaus pohjahintaan, tässä tapauksessa minimpalkkaan

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 51. Liian vanha: Ei kannata sekoittaa toisiinsa ihmiskauppaa ja -salakuljetusta. Ensimmäinen on uskomattoman törkeä loukkaus ihmisoikeuksia vastaan. Toinen on ainakin minun mielestä hyväksyttävä loukkaus länsimaiden typeriä lakeja vastaan.

  Kaikille Thaimaalaisille marjanpoimijoille ei olisi töitä, jos he laskuttaisivat marjoistaan kolminkertaisen hinnan, joten osa olisi työttömänä vaikka tekisi mieluummin töitä halvemmalla hinnalla.

  Minä en arvosta sitä, että sinä aina loukkaat kanssakeskustelijoitasi henkilöön menevillä arvioinneilla. Minä en tiedä mitään sinun moraalistasi, joten en rupea sillä spekuloimaan. Odotan samaa käytöstä sinulta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 52. Tuttavani mukaan Hesarin kuukausiliitteesä oli keväällä pitkä artikkeli Espanjan laittomista maahanmuuttajista ja heidän haastattelujaan .
  Näkymä oli paljolti samanlainen kuin kuvaamani, kaivapa artikkeli esiin Hesarin arkistosta

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 53. Liian vanha; millä korruptiopaikassa venäjä tai pakistan ovat, maailman häntä päässä!!. En sanonut mitään korruptiovapaasta maasta, vaan se että korruptio kohdistuu paljon tuottavampiin kohteisiin kuin maahanmuuttajat, ja korkeammalla tasolla, joita ei ole helppo saada kiinni.

  Espanjassa on lukemattomia kansalaisjärjestöjä ympäri maata jotka toimivat viranomaisten kanssa tehokkaasti sekä maahanmuuttajien oikeuksista että viranomaisten velvollisuukisista. Ja nämä pitää huolta että korruptiotapaukset ja väärinkäytöt tulevat ilmi, jos niitä todella on. Monet syyttävät perustettomasti kun haluavat hyötyä, toisaalta ymmärrettävää, maahanmuutajilla on omat intressit myös.

  Se mitä kuvaat espanjan poliisista on sama mitä voi tapahtuu suomessa (itse asiassa tapahtuu), poliisi ottaa ulkomaalainen kiinni, vie kaiken ja potkii kadulle. Ja kukaan ei tiedä mitään koska täällä kukaan ei usko ulkomaalaiseen.

  Ero on siinä että espanjassa on tahoja jotka auttavat ulkomaalaisia ja nämä seikat tulevat ilmi. Suomessa näitä tahoja ei ole ollenkaan. Joten löytyy monta “liian vanhaa” jotka eläävät kokemuksistaan huolimatta harha maailmassa.

  Onko Suomi korruptio vapaa maa? Onko ero suomi ja espanjan välillä (vaikka EU:n häntä päässä) niin suuri? TUSKIN. Espanjassa korrupio tapauksia tulevat helpommin ilmi kuin mitä suomessa. Sen näen ja koen joka päivä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 54. “Onko Suomi korruptio vapaa maa? Onko ero suomi ja espanjan välillä (vaikka EU:n häntä päässä) niin suuri?”

  Parhaan saavilla olevan tiedon mukaan ero on suurehko. Tranparency International pyrkii mittaamaan kyselyjen avulla kuinka usein ja isoja lahjuksia eri maissa maksetaan. Suomen “arvosana” oli 9 (10:stä) ja sijoitus viides maailmassa (Suomi tippui ekalta sijalta 2008 paljastuneiden vaalirahasotkujen takia, 2009 Suomi on todennäköisesti vielä alemmalla sijalla jatkuneiden paljastusten takia). Espanjan arvosana on 6,5 ja sijoitus 28.

  Tosiasiahan on, että Matti Meikäläisen on Suomessa tosiaan turha yrittää edistää asiaansa lahjuksia maksamalla. Sellainen nyt vain on täysin suomalaiseen kulttuuriin kuulumaton piirre — vaikka ulkomaalaisen on sitä ehkä vaikea uskoa.

  Politiikassa hämärää rahaa on ehkä liikkunut … tai kai pitää sanoa “luultavasti”, ettei vaikuta naiivilta. Mutta jos on ollut mukana kunnallispolitiikassa, tietää, että pimeän rahan siirtely yksityisiltä politiikoille ei ole maan tapa samalla tavalla kuin kuulemma ainakin Italiassa. Mutta Italiahan menestyy Transparencyn vertailussa vielä huonommin kuin Espanja.

  Olisi mielenkiintoista tietää, onko Osmo Soininvaaraa kukaan lähestynyt hänen poliittisen uransa aikana lahjomistarkoituksessa tai edes jotenkin hämärästi siihen suuntaan vihjaillen. Onko hän kuullut, lahjonnasta tai lahjontayrityksistä huhuja?

  Erilaisia verohuijauksia kunnallistasolla puolueet sen sijaan harrastavat (kieroillaan esim. palkka kuluksi ja vältytään työantajamaksuilta). En tiedä katsooko verottaja näitä sormien läpi; harvoin puolueita on satimeen pistetty. Silloin kyseessä on korruption tapainen ilmiö.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 55. “korruptiovapaa sta maasta, vaan se että korruptio kohdistuu paljon tuottavampiin kohteisiin kuin maahanmuuttajat, ja korkeammalla tasolla, joita ei ole helppo saada kiinni”

  Laittomat maahanmuuttajat ovat erittäin tuottava business , tutustua vähän alaan.

  Korruptiota on todella kahta tasoa: Katu-korruptiota, joka näkyy suurelle yleisölle ja eliitin korruptiota, joka jää useimmiten piiloon.
  Eliitti on aina enemmän tai vähemmän korruptoitunut, koska valta korruptoi aina.
  Mutta se on paljon vaikuttavampaa kuin osataan arvioida.
  Esim laitonta maahanmuuttoa voidaan edistää ylemmältä taholta rajoittamalla resursseja tai järjestämällä partiointi käskyillä “aukkoja ” rajavalvontaan, mikä tieto välitetään salakuljettajille esim jos partointialueen päällikkö antaa määräyksen raportoida alueen itäpäässä niin silloin länsialue on tyhjä valvonnasta.
  Olin 90-luvulla mukana projektissa , jossa asennettiin merialueelle elektroninen kameravalvonta ja muutakin laitteistoa, jolla voidaan havaita tulijat hyvissä ajoin ja pimeälläkin. Nyt valvonta on laajentunut itärajalle ja järjestelmä kykenee erottelemaan esim ihmiset eläimistä.
  Suomella on elektronisesti valvottua rajaa 1000-2000 km .
  Jos paljon suurempi Espanja ei ole tehnyt samaa, niin on syytä epäillä jotain normaalista poikkeavaa syytä, miksi näin ei ole tehty, keinot ovat eivätkä edes valtavan kalliita.

  Tosin voihan pakolainen ostaa aidon EU-passinkin 50-100000 eurolla, siis aidon henkilöllisyyden, ei väärennettyä passia.
  Tutustuin palveluun Latviassa muiden korruptio tutkimusten yhteydessä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 56. “Laittomat maahanmuuttajat ovat erittäin tuottava business , tutustua vähän alaan.”

  Tunnen alan oikein hyvin omasta ja tuttavien kokemuksesta, ja omasta mielenkiinnosta kun seuraan espanjan, amerikan uutiset asiasta ja paremmin kuin sinä joka puhut ennakkoluulojen pohjalta.

  Ei tarvitse selitellä mitä korruptio on koska olen kokennut sen jatkuvasti joka paikassa eri muodoissa. Edelleen puhut vaan yleisellä tasolla selittelemalla.

  “Jos paljon suurempi Espanja ei ole tehnyt samaa, niin on syytä epäillä jotain normaalista poikkeavaa syytä, miksi näin ei ole tehty, keinot ovat eivätkä edes valtavan kalliita.”

  Espanja on tehnyt samaa, ja paljon enemmän. Se iso raja mitä pitää vahtii on merta, se vahditaan kameroilla, eri teknikoilla lentokoneista, maasta ja laivastosta. M

  eren rajat on huomattavasti vaikeampaa valvoa kuin itä naapuri, ja ihmismassat ovat monen kertaisia verrattuna suomen itänaapurin maahanmuuttajia.

  Haluaisin nähdä miten täällä hoidettaisiin se jos olisi vaikka puolet ihmismassasta yrittämässä. Idea antaase että keskimääärin jää päivittäin kiinni noin 150-200 ihmistä.

  Venäjä vahtii myös omaa rajaa, ja se helpottaa suomen valvontaa. Marokko ei ole tähän asti valvonut mitään, paitsi nyt kun sitä on vaadittu kovalla kädellä. Puhumattakaan afrikan maiden valvonnasta.

  Kallis se on, erittäin. Siksi espanja on pyytänyt rahoitusta EU:ta valvonnan parantamiseen ja hyvin niukasti sitä on annettu. Suomen valvonta on helppoa koska tänne hyvin pieni osa haluaa tulla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 57. jeppe, hyvä, ymmärrämme toisiamme.

  Liian vanha, minusta käsityksesi siitä, että Soininvaara pitää laitonta maahanmuuttoa vain “positiivisena kasvutekijänä” oli ja on edelleen hyvin pitkälti vain omaa tulkintaasi. Minusta toisin sanoen “huhut Soininvaaran naiiviudesta ovat ainakin tässä tapauksessa suuresti liioiteltuja”.

  Jos kuvailee sitä, mitä maailmassa kohtaa, ei tarkoita, että hyväksyisi sen kaiken. Ja jos vaikka “hyväksyykin” (eli ottaa vastaan) maailman sellaisena kuin sen kohtaa, ei tarkoita, ettei näkisi mahdollisuuksia toisenlaiseenkin maailmaan.

  Sinulla on hyviä näkemyksiä, mitä ilmeisimmin paljon kokemusta, ja tietoa jaettavana. Siihen nähden on valitettavaa, että haukut kanssakeskustelijoitasi mielestäni heppoisin perustein naiiveiksi, ja erityisen hyödyttömiä ovat irtosyytökset tyyliin “Osmo syö riistotomaatteja”.

  Tällainen aggressiivinen ja provosoimaton ad hominem ei edistä viestisi perillemenoa, päin vastoin se saa hyppäämään puheenvuorojesi yli, jolloin sekin, mikä kommenteissasi on asiaa, jää lukematta. Jos haluat parantaa kanssakeskustelijasi naiiviudesta, hedelmällisempää kuin haukkua heitä naiiveiksi saattaisi kenties olla vain tarjota heille parempaa tietoa. Mitä he sillä tiedolla tekevät, riippuu sen jälkeen joka tapauksessa heistä itsestään, ei sinusta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.