Vapaan kaupan aika saattaa lähestyä loppuaan, eikä se johdu vain Trumpista.
Trump sanoo haluavansa tullimuurin USA:n ja EU:n välille, koska ilkeät eurooppalaiset eivät osta amerikkalaisia autoja. Ilkeilyn sijasta auton ostajat taitavat katsoa hintaa ja laatua. USA:n teollisuus on kilpailukyvytöntä, eikä se koske vain autoja.
Yhdysvaltain heikko kilpailukyky johtuu dollarin yliarvostuksesta. Se taas johtuu dollarin asemasta kansainvälisenä reservivaluuttana. Kun Sveitsin asema rahan turvasatamana nosti Sveitsin frangin arvon pilviin ja uhkasi tuhota maan matkailun ja teollisuuden, maa ryhtyi alentamaan valuuttansa arvoa. Niin kannattaisi Yhdysvaltojenkin tehdä, jos kauppatase olisi se ongelma.
Tosiasiassa USA hyötyy siitä, että muu maailma rahtaa tavaraa maahan kuin siirtomaat aikanaan Eurooppaan ja maa maksaa tämän painamalla dollareita.
Tulleissa on kyse valtapelistä. Trumpin valttina on maiden riippuvuus viennistä Yhdysvaltoihin. Tulleilla uhkaamalla Trump on jo saanut niiltä poliittisia myönnytyksiä.
Tulleja voi tavoitella, jos ajattelee vain rikkaiden etua. Ne tekevät mahdolliseksi alentaa muuta verotusta. Kansa maksaa ne korkeampina hintoina ja rikkaat hyötyvät veronalennuksista.
Euroopan neuvotteluasema on huono. Ukrainan sota antaa Trumpille mahdollisuuden kiristää sotilasmahdillaan. Vanhan pasifistin on ikävä sanoa, että EU:n on panostettava lisää armeijoihinsa, mutta niin se vain on.
Taloustieteistä jotain ymmärtävät pitävät tulleja haitallisina kaikille. Tässä ei ole kuitenkaan koko totuus.
Vapaakauppa on johtanut liian jyrkkään työnjakoon ja sitä kautta liialliseen häiriöalttiuteen. Jos laiva juuttuu Suezin kanavaan, tavarat loppuvat kauppojen hyllyiltä. Lääkkeet loppuvat apteekeista, kun epidemia sulkee lääketehtaita Kiinassa. Täysin vapaa kauppa ei ole hyväksi huoltovarmuudelle.
Myös Kiina ja Venäjä käyttävät muiden riippuvuutta niistä valtapyrkimystensä edistämiseen. Kiina on luonut näitä riippuvuuksia tietoisesti kohdistettujen valtiontukien avulla. Se on onnistunut fuskaamalla saavuttamaan määräävän aseman monella strategisesti tärkeällä tuotannon alalla. Euroopassa on oltu hieman naiiveja.
Suurvallat ovat aina taistelleet vallasta, mikä ohittaa niiden ajattelussa muun. Eivät ne anna markkinoiden päättää voittajaa. Kiinalla oli tie maailmanvallaksi markkinoiden ajamana. Se ei sopinut Yhdysvalloille, demokraateillekaan. On vaikea sanoa, alkoiko Kiina fuskata, koska Yhdysvallat aloitti, mutta nyt molemmat fuskaavat.
Kaupan vapaus uhrataan valtataistelulle.
Yhdysvaltain valttikorttina ovat aseiden ja suuren markkina-alueen lisäksi monopolistiseen asemaan päässeet Facebookin ja X:n kaltaiset yritykset, joiden avulla voi ohjailla ihmisten ajastuksia.
Sekä Venäjä että Yhdysvallat haluavat heikentää Eurooppaa ja molemmat ovat keksineet, että se on helpointa tukemalla vaaleissa tiettyjä puolueita. Ne ovat jopa päätyneet tukemaan samoja puolueita.
Vapauksista on tullut Euroopalle haavoittuvuus.
= = = =
Kirjoitus on julkaistu vieraskolumnina Talouselämä-lehdessä
Soininvaaralta hyvä analyysi Yhdysvaltain teollisuuden kilpailukyvystä. Kyllä pääasiassa Yhdysvaltain teollisuus on kilpailukyvytön autojen kohdalla. Yhdysvallat valmistaa korkeatasoisia lentokoneita niin siviili ja sotilaspuolella. Soininvaara otti esimerkiksi Sveitsin frangin vahvistumisen jonka seurauksena Sveitsin matkailu ja teollisuus alkoivat kriisiytyä. Sveitsi sitoi franginsa tuolloin euroon jonka kurssi oli heikko. Euroalue on Sveitisin tärkein markkin-alue. Yhdysvallat ei voi sitoa dollaria muuhun valuuttaan koska se on liian vahva valuutta ja Yhdysvallat on liian iso kansantalous. Yhdysvaltain teollinen kauppatase ei ole johdu dollarin arvosta vaan se on rakenteellinen. Yhdysvaltain autoteollisuus ei ole pystynyt luomaan autoa joka olisi päästöiltään ja hinnaltaan esimeriksi monen eurooppalaisen, japanilaisen ja eteläkorealaisen automallin tasolla. Tämä on ongelma mitä Yhdysvalloista on keskusteltu jo vuodesta 1979 kun Chrysler ajautui likviditeetti kriisin. Sama ongelma toistui uudelleen General Motorsin ja Chryslerin kohdalla 2008–2009 jotka joutui uudelleen liittovaltion hätärahoituksen piiriin. Ainoa autonvalmistaja joka on selvinnyt ilman liittovaltion hätärahoita on Ford Motor Company.
Sveitsi ei sitonut valuuttaansa Euroon vaan alkoi heikentää sen kurssia “painamalla” valtavia määriä frangeja. Sillä rahalla ne tekivät siinä sivussa kaikkea mukavaa aluepolitiikan alalla.
Soininvaaralle tiedoksi että tarkistin asian. Sveitsi sitoi syyskuussa 2011 sitoi frangin arvon euroon. Tuo kytkös purettiin vuonna 2015. Sveitsin frangin vahvistuminen johtui pääomapaosta etenkin Kreikasta. Tuo frangin puolustaminen oli todennäköisesti toinen operaatio joka aloitettiin sen jälkeen kun frangin kytkös euroon purettiin.
Kun Sceitsillä ei ole mekanismia sitoa frangia Euroon, rahan painaminen on ainoa keino pitää se siinä haarukassa. Mutta tarkoitin tuota jälkimmäistä tilannetta.
Mites palvelut? USA on kyllä kova sana finanssi‑, mainonta, elokuva, viihde, liikkeenjohdon, ja muissa palveluissa.
Soininvaaralle kommenttina että en väittänyt että Sveitsi olisi sitonut frangia Euroon kiinteällä kurssilla. Sveitsin keskuspankki asetti frangille katon jonka kurssi oli 1,20 frangia 1 euroon. Sveitsin keskuspankki epäonnistui tässä projektissa ja lopulta tuo kytkös 1,20 frangia 1 euroon purettiin. Sveitsin keskuspankki siis yritti pitää frangia kurssin lähellä euroa pumppaamalla markkinoille lisää frangeja
Ostivat kuulemma paljon osakkeita europpalaisista, miksei muistakin pörsseistä. Suuromistajiksi painamalla rahaa, todella win win sveitsille
Olen nähnyt mielenkiintoista keskustelua siitä, että autoihin liittyvä säätely on itse asiassa ajanut autojen kehitystä, toisin kuin amerikkalaisten vapaampi laissez-faire suhtautuminen autojen päästöihin sekä myös polttoaineen verotukseen. Jälleen kerran, liberalismi häviää vastuulliselle ja demokraattiselle sekataloudelle, mikä ei nyt sinänsä ole mikään yllätys.
Yhdysvalloissa on perinteisesti ollut tiukemmat autojen päästönormit kuin Euroopassa. Katalysaattorit ja lyijytön bensiini otettiin siellä käyttöön vuosikymmen aikaisemmin kuin täällä. Eikä ole sattuma että Volkswagenin päästöhuijaus paljastui USA:ssa eikä Euroopassa.
Samoin autojen kolariturvallisuutta alettiin Yhdysvalloissa valvomaan aikaisemmin.
Amerikkalainen säätely, joka sallii suuremmille autoille suuremmat päästöt, on ohjannut kasvattamaan autojen kokoa, bensan kulutusta ja päästöjä: https://www.reuters.com/article/business/how-us-emissions-rules-encourage-larger-suvs-and-trucks-idUSKBN21D1KK/
Åboriginaalisanoo:
24.2.2025 23:30
“Yhdysvalloissa on perinteisesti ollut tiukemmat autojen päästönormit kuin Euroopassa.”
On ja ei.
Regulaatio on osavaltiopohjaista, joten löytyy sekä Eurooppaa kireämpää, että löysempää.
Bensan hinta eli sen verotus tietysti on se merkittävin ohjaava tekijä.
Honda on ollut amerikkalaisin automerkki jo yli 20 vuotta.
Nimimerkki Kommentille kommettina että Honda on kyllä ihan edelleen japanilainen automerkki
https://www.conicellihonda.com/blog/2024/june/18/the-most-american-made-vehicle-is-a-honda-ties-for-most-models-in-top-10-in-cars-com-2024-american-made-index.htm
“On ja ei.
Regulaatio on osavaltiopohjaista, joten löytyy sekä Eurooppaa kireämpää, että löysempää.”
Ei siinä muuta osavaltiopohjaista ole kuin että Kalifornialla on oikeus määrätä tiukemmat päästönornit, mitkä sitten yleensä ovat myöhemmin tulleet voimaan liittovaltion tasolla.
Katalysaattorin tulivat USA:ssa pakollisiksi uusiin autoihin 1975, EU:ssa 1992.
https://www.hs.fi/talous/art-2000006304426.html
“Carbin valta ei heijastu yksin Yhdysvaltoihin. Se tuntuu Euroopassa saakka. On Coreyn johtaman viraston ansiota, että Volkswagenin ja muiden eurooppalaisten autonvalmistajien huijaukset autojen päästötesteissä paljastuivat.
Juuri Carb tilasi vuonna 2014 tutkimuksen, jossa selvitettiin dieselautojen päästötestitulosten kummallisuuksia. Paljastui, että dieselautojen typpioksidipäästöt olivat jostain selittämättömästä syystä paljon pienemmät laboratorio-oloissa kuin autoiltaessa.
Tästä lähti purkautumaan dieselgate-nimellä tunnettu vyyhti, joka johti lopulta siihen, että autonvalmistajien johtoa passitettiin oikeuden eteen, yhtiöt joutuivat maksamaan miljardien sakot ja testimenetelmät kiristyivät myös Euroopassa.”
Jopas oli taas propagandaa😀
Systeemiajattelua: Tehokkuusajattelu on resilienssin vastakohta. Miksi ylläpitää kahta munuaista, kun yhdelläkin pärjää? Tämä tapahtuu armottomassa kilpailussa kun ympäristö on vakaa, he jotka eivät käytä juuri senhetkisen kilpailuympäristön kannalta optimaalisinta ratkaisua putoavat pois pelistä. Kun ympäristö ei ole enää vakaa, tällöin astuu mukaan myös adoptiokyky ja resilienssi.
Huonosti olisi voinut mennä vaikkapa pandemian aikana tai suezin kanavan tukkeuduttua jos ruuantuotanto olisi 100% alistettu globaalille kilpailulle kuten monet ovat halunneet. Muistan useita henkilöitä jotka ovat vakavissaan ehdottaneet että Suomessa pitäisi lopettaa maatalouden tukeminen ja vain nauttia siitä kuinka muiden maiden oma tuki maataloudelle laskee ruuan kuluttajahintaa keinotekoisen alas.
Osmo: “Yhdysvaltain heikko kilpailukyky johtuu dollarin yliarvostuksesta. Se taas johtuu dollarin asemasta on kansainvälisenä reservivaluuttana. Kun Sveitsin asema rahan turvasatamana nosti Sveitsin frangin arvon pilviin ja uhkasi tuhota maan matkailun ja teollisuuden, maa ryhtyi alentamaan valuuttansa arvoa. Niin kannattaisi Yhdysvaltojenkin tehdä, jos kauppatase olisi se ongelma.”
En ole tästä argumentista kovin vakuuttunut. Jos käy niin, että ulkomaiset keskuspankit hamstraavat dollarit valuuttavarantoihinsa, tämän pitäisi vähentää USA:ssa kierrossa olevia dollareita ja siten alentaa inflaatiota. Silloin inflaatiota targetoivan keskuspankin pitäisi periaatteessa kumota efekti löysemmällä rahapolitiikalla. Tällä hetkellä inflaatio on vielä USA:ssa yli Fedin tavoitteen (johtuen ehkä osittain vielä siitä, että pandemian alkuvaiheessa Fedin rahapolitiikka oli liian löysää).
Dollarin kysyntä nostaa dollarin hintaa ja alentaa siten Yhdysvaltain teollisuuden kilpailukykyä. Rahaahan heidän pankkisektorinsa osaa luoda ilman keskuspankkiakin, vrt subprime lainat.
Soininvaaralle tiedoksi että subprime lainat olivat liittovaltion omistamien pankkien Fannie Maen ja Freddie Macin takaamia asuntoluottoja vähävaraisille ihmisille. Kriisi olisi itse asiassa voitu välttää jos Fed olisi nostanut korkoja. Näin ei tapahtunut.
Yhdysvaltain teknologiasektori, kuten magnificient seven ja kaikki muut teknofirmat ylläpitävät USAn uskottavuutta. Kova pörssi pönkittää dollaria, ei joillain autonvalmistajilla tuossa skaalassa oo mittään jakoo eikä paljoo merkitystä
Osmo: “Dollarin kysyntä nostaa dollarin hintaa ja alentaa siten Yhdysvaltain teollisuuden kilpailukykyä.”
Pointtini oli, että Fedin nimenomaan pitäisi myös säätää dollarin tarjontaa vastaamaan kysyntää niin, että dollarin hinta pysyy tavoitteessa. Tässä siis hinnalla tarkoitan dollarin sisäistä hintaa eli hintaa suhteessa kotimarkkinoiden tuotteisiin ja palveluihin (koska Fedillä on 2%:n inflaationtavoite). Toki ulkoinen hinta, eli hinta suhteessa vieraiden maiden valuuttoihin, ei ole sama asia, mutta pitkällä aikavälillä valuuttakurssien liikkeiden pitäisi suunnilleen vastata niiden valuutta-alueiden inflaatioiden erotusta (ostovoimapariteettiteoria).
Soininvaaralle kysymys että että usko että Trump edes tietää että Euroopassa on korkea autovero ja arvonlisäveron autoille. Yhdysvalloissa kun ei ole valtakunnallista autoveroa. Tuohon Rosmon kommenttiin että Yhdysvaltain katukuvassa liikkuu paljon saksalaisia ja japanilaisia autoja johtuu hinta laatu suhteesta. Esimerkiksi bensan hinta on Euroopassa ja Japanissa kalliimpaa kuin Yhdysvalloissa tästä syystä Euroopan ja Japanin autoteollisuus on joutunut jo ensimmäisen öljykriisin jälkeen kehittämään vähäpätöisiä autoja. Yhdysvaltain autoteollisuus on kokenut tässä välin kaksi likviditeetti kriisiä jonka yhteydessä veronmaksajat joutuivat maksamaan kyseisten firmojen tappiot. Ja mielenkiintoisia on se että ne koskivat samoja firmoja.
Soininvaaralle kysymys että eikös Singaporen eläkejärjestelmä ole vain tarkoitettu Singaporen kansalaisille? Singaporessa asuvat ulkomaalaiset eivät pääse tuon eläkejärjestelmän piiriin.
Soininvaaralle tiedoksi että tuo Patriotic Act on korvattu USA Freedom Actilla. Tuota tietoliikenneverkkoja valvoo NSA jota taas valvoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon. Patriotic Act säädettiin Pernaruttokirje iskujen ja Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen.
Ossi Saresojalle kommenttina että yksi syy miksi Richard Nixon päätti yksipuolisesti irtautua Bretton Woodsin järjestelmästä oli se että Yhdysvaltain ulkomaankauppa oli muuttunut alijäämäiseksi sitten 1960-luvun lopun. Tähän vaikutti Japanin ja Saksan liittotasavallan voimakas taloudellinen kasvu. Näiden valtioiden keskuspankit alkoivat vaihtaa dollareita kultaan. Koska dollari oli kiinnittyy kultaan ja kullan kysyntä kasvoi niin siinä samalla dollari revalvoitui. Nixonin tavoitteena oli devalvoida dollari. Trumpin tavoitteena on vahvistaa dollaria mutta kuten Osmo Soininvaara totesi se heikentää Yhdysvaltain teollisuuden kilpailukykyä.
Yhdysvaltojen oikeiston kuplassa liittovaltiota ja keskuspankkia on jo pitkään syytetty “dollarin arvon romahduttamisesta”, englanniksi käytetään termiä “currency debasement”.
Mutta siis käytännössä todellisuudessa kaupan liberalisointi ja dollarin arvon nousu (ei siis lasku, kuten oikeisto puhuu) suhteessa vain esti ihmisiä huomaamasta kotimaista inflaatiota. Kiinan tuotanto laski monien tuotteiden hintoja, eli tapahtui deflaatio, mutta samaan aikaan palkkojen stagnaatio ja kotimaisten hintojen inflaatio esti ihmisiä havaitsemasta inflaatiota, sillä laskennallinen inflaatiokori. Kaikki täällä toivottavasti tietävät, että inflaatio on vain aggregaatti eikä mitään absoluuttista inflaatiolukua edes ole vaan jokaiselle ihmiselle voidaan laskea oma uniikki inflaatioluku kulutukseen perustuen pysyi kohtuullisena vahvan dollarin ja halvan ulkomaan tuonnin ansiosta. Tässä sivuhuomiona esimerkiksi Suomessa jos asuntojen vuokrat nousevat yleisinflaatiota nopeammin, niin moni vuokralla asuva kokee PALJON kovemman inflaation kuin mitä inflaatiokori tulee kertomaan, sillä vuokrat ovat siellä todella pienellä painolla, onko joku 10%, en jaksa tarkistaa, mutta harva vuokralla asuva maksaa vain 10% nettotuloistaan vuokraan. Minun pitäisi esimerkiksi henkilökohtaisesti tienata yli 7000 €/kk nettona jotta vuokramenoni olisivat 10% menoista, eli myönnän nyt tässä etten sijoitu Suomen suurituloisimpaan desiiliin.
Mutta siis oikeisto on väärässä todella pahasti, mutta samoin kyllä Suomessa ja muualla monet viranomaiset käyttävät inflaatiolukua hyvin harhauttavalla tavalla. Ihan rehellisyyden nimissä inflaatio pitäisi laskea vähintää 3–5 viidellä eri korilla, pienituloinen vuokralla asuva, suurituloinen velkainen omakotiasuja, suurituloinen velaton omakotiasuja jne. ymmärrätte ehkä pointin. Näille syntyisi usein hyvin erilaisia inflaatiolukemia. Mutta Suomessa eliitti usein tarkoituksella koittaa harhauttaa pieni- ja keskituloisia työmuurahaisia, ja samaan aikaan vähintään 50% kansasta ei todellakaan tiedä miten koko inflaatio lasketaan käytännössä, eli ei tiedä tätä asiaa mitä tässä kuvaan. Oikeastaan uskaltaisin veikata, etteivät Orpo tai Purra kumpikaan osaisi myöskään selittää miten inflaatioluku muodostetaan käytännössä.
Rahul Somani, mutta tuo ei näytä kauheasti liittyvän siihen, mitä sanoin. Toki dollarin hinnan sitominen kultaan oli varmaankin huono idea, mutta se on jo kauan mennyttä aikaa.
Ossi Saresojalle kommenttina että käytännössä senkin jälkeen kun dollari irrotettiin Kultakannasta 1971 on dollari edelleen ollut reservi valuutta ja juuri tästä syystä dollarin arvolla on ollut merkittävä rooli maailmantaloudessa. Itse asiassa kyllä kultakannan paluusta on myös Yhdysvalloissa puhuttu viime aikoina. Viimeksi finanssikriisin aikana .
Rahul Somani, joo, mutta poinntini oli se, ettei ainakaan mulle ole selvää, että reservivaluutan suurempi kysyntä nostaisi sen arvoa, jos sen keskuspankki targetoi inflaatiota (tai muuta vastaavaa suuretta). Keskuspankki voi aina paina rahaa lisää niin paljon kuin ulkomaiset keskuspankit sitä haluavat hamstrata.
Ossi Saresojalle kommenttina että keskuspankki voi painaa lisää rahaa mutta sille on rajansa. Vuoden 2008 finanssikriisistä Yhdysvaltain, Englannin ja Euroopan keskuspankit painoivat rahaa markkinoille ja pitivät korko tason nollassa. Tässä välissä ei syntynyt inflaatiota. Ja tällä politiikalla mentiin vielä eteenpäin kunnes tuli pandemia ja Ukrainan sota. Yhdysvalloissa pandemian jälkeen säädettiin isoja elvytyspaketteja liittovaltion toimesta jotka kiihdyttivät inflaatiota. Euroopassa inflaatiota kiihdytti Venäjän hyökkäys Ukrainaan joka nosti energian hintaa. Ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun inflaatio tuli takaisin. Ainoa tapa tappaa se on korkojen nosto. Seteli elvytykselle tulee aina katto vastaan
Rahul Somani: “keskuspankki voi painaa lisää rahaa mutta sille on rajansa […] Seteli elvytykselle tulee aina katto vastaan”
Ei, sille ei ole mitään rajaa tai kattoa. Keskuspankki voi painaa käytännössä rajattoman määrän rahaa käytännössä nollakustannuksella. Kyse on ainoastaan valinnasta, kuinka paljon painaa rahaa.
“Vuoden 2008 finanssikriisistä Yhdysvaltain, Englannin ja Euroopan keskuspankit painoivat rahaa markkinoille ja pitivät korko tason nollassa. Tässä välissä ei syntynyt inflaatiota.”
Inflaatiota ei syntynyt, koska keskuspankit valitsivat painaa liian vähän rahaa. Fiat-rahaa painava keskuspankki kyllä pystyy aina luomaan inflaatiota painamalla tarpeeksi rahaa. Jos näin ei olisi, voi keskuspankki aina vain kasvattaa QE-ohjelmaansa, kunnes rahanpainannan tuloilla (seigniorage) voisi kokonaan rahoittaa valtion ja verotus voitaisiin lopettaa. Tosiasiassa, se olisi liian hyvää ollakseen totta ja inflaatiotavoite saavutettaisiin jo paljon ennen noin suurta QE-ohjelmaa. Kyse oli siis tosiaan vain siitä, että keskuspankit valitsivat tiukan (ei siis löysän) rahapolitiikan. Mitään todellista rajoitetta saavuttaa inflaatiotavoite ei ollut, ellei tähän laske psykologisia tai institutionaalisia rajoitteita.
“Yhdysvaltain valttikorttina ovat aseiden ja suuren markkina-alueen lisäksi monopolistiseen asemaan päässeet Facebookin ja X:n kaltaiset yritykset, joiden avulla voi ohjailla ihmisten ajastuksia.”
Venäjällä vk ja tg. Kiinassa wechat ja doujin.
Fb, ig & X on täällä meillä.
Ja kukas niitä lärvikirjaa, X:ää jne kyttäys- ja manipuloimisvirityksiä nyt pakottaa käyttämään? Oikein hyvin tulee toimeen ilmankin, vanhanaikaisilla sähköposti- ym viestimillä — tai vaikka ihan kirjepostilla ja lehtiä lukemalla. Ongelmana tietysti se, että niitä käyttämällä pitää välillä aatella ihan ite (niinkuin Jope R. tapasi sanoa).
J. Jörgensenille kommenttina että sähköposti palveluista suurin osa on amerikkalaisia joten niiden välttäminen on mahdotonta. Ellei sitten siiry käyttämään kiinalaisia sovelluksia jotka ovat vakoilulaitteita.
Yhdysvalloissa on oikein laki (patriotic act tai jotain sellaista) siitä, että tietoliikennepalveluita tarjoavien on annettava viranomaisille pääsy viestitään.
Onhan se poliisin telekuuntelu käytössä Suomessakin. Päästä-päähän-salauksella sen voi ohittaa ainakin kunnes EU pakottaa ne takaovet.
Ja Jenkeillä on truth social.
Tätä ei varmaan enää kannata väheksyä. Aiemmin ei voinut ladata kuin Jenkeissä, mutta on nyt täälläkin ladattavissa. Ehdottaa ensin lisäämään trumpin, vancen ym. ja tämän jälkeen suosittelee ryhmiä “MAGA”, “GUNS & AMMO”, “PATRIOT MADE” ym.
Ja monessa muussa somessa kun feediin tulee mitä tahansa, niin täällä feediin tulee kirjaimellisesti TOTUUKSIA.
Tuota on vähän pakko seurata ainakin mediassa, kun Trumppi on ilmoittanut, että julkaisee ainoastaan tuolla ja viestit voivat tulla toisille alustoille merkittävällä viiveellä.
“Taloustieteistä jotain ymmärtävät pitävät tulleja haitallisina kaikille. Tässä ei ole kuitenkaan koko totuus.”
Riippuu taloustieteilijästä. Ympäristötaloustieteilijät ovat nähneet tulleissa hyötyjäkin. Tullittomuus lisää ylipäätään globaalia kulutusta, ja suuntaa polttoainekulutustakin verot ohittaviin asioihin, kuten globaaliin meriliikenteeseen.
Nimimerkki to:lle kommenttina että moni ympäristötaloustieteilijä ei ole valtavirran taloustieteen koulukunnan edustajia. Näille ympäristötaloustieteijöille ei ‑materialistinen yhteiskunta on jonkinlainen utopistinen ihannetalous malli. En usko että moni ympäristötaloustieteilijä suostuisi asumaan itsekään heidän visioimassa ei-materiallistisessä ympäristöyhteiskunnassa. Linkolan elämän tyyli näyttäytyi kaukaa romanttiselta maalaiselämältä mutta sen kokeminen todellisuudessa oli kaukana romantiikasta.
Kulutus itsessään yleensä katsotaan taloustieteessä hyväksi eikä pahaksi asiaksi. Itseasiassa sehän on (jo melkein määritelmän mukaan) talouden tavoite. Sillä voi toki olla huonoja vaikutuksia kuten vaikka saasteita (mihin ehkä viittasit meriliikenteellä), mutta tullit ovat aika epätarkkatyökalu niiden vähentämiseen (pl. ehkä esim ilmastotullit).
Talous on täynnä erilaisia tasapainovuorovaikutuksia. Kaikenlaiset sääntely- ja veromuutokset aiheuttavat muutoksia tasapainoon, mutta mikä tuntuu olevan varsinkin taloustieteilijöille ja kvartaalitaloustietäjille vaikeaa käsittää, on se että uusi tasapaino ei synny välttämättä 3 kk tai 2 vuodessakaan. Samoin sääntelymuutoksilla on mahdollista tuhota teollisuuden aloja, jotka eivät palaa enää vaikka sääntely palautettaisiin entiseen, sillä kilpailijat vievät markkinat, ja vapaakauppa liberalismin aikakautena jos korkean teknisen alan kilpailijat ajavat kotimaisen konkkaan erinäisistä syistä kilpailijat täyttävät tämän markkinatyhjiön, eikä siihen synny enää uutta kotimaista tilalle ellei sitten aseteta ihan järkyttäviä suojatulleja. Yhtäkkiä asetettavat suojatullit voivat aiheuttaa pahan shokin talouteen, sillä jonkinlainen uusi tasapaino on jo syntynyt kymmenien vuosien markkinaliberalismin ansiosta. Nykyinen tasapaino ei ole kuitenkaan läheskään lopullinen, vaan on hakeutumassa hitaasti mutta varmasti kohti uus-aristokraattista omistuksen keskittymistä sen vuoksi, että peruselinkustannukset ovat todella korkeat ja verotuksen painopiste on vahvasti ansiotuloissa eikä pääomatuloissa. Verotuksen rakenne ja sääntelyn rakenne vain suosii erityisen paljon omaisuuden keskittymistä, mutta koska talousihmiset eivät ymmärrä tasapainoilmiöitä vaan keskittyvät abstrakteihin teoreettisiin malleihin ja “lafferin käyriin” niin todellisuuden hahmottaminen ja mallintaminen ei onnistu. Lafferin käyrä ja esimerkiksi tarjontapuolen teoriat työvoiman tarjonnasta ja kysynnästä ovat esimerkkejä tasapainoilmiöistä, mutta näiden soveltaminen ja tulkinta ovat todella uniikin lapsellisella tasolla.
Esimerkiksi Ruotsia kiitellään jatkuvasti hyvänä esimerkkinä vaikka mistä, mutta tämähän ei koskaan johdu Ruotsin valuutasta. Ruotsin kruunu on ollut näin edullinen viimeksi vuonna 2009, mitäköhän silloin tapahtui, ja mitäköhän hyötyä kelluvasta valuutasta voisi olla ruotsalaiselle vientitaloudelle? Siinä on tullut roimasti lisää kilpailukykyä, suomalainen teollisuus katsoo tätä kateellisena ja koittaa toistaa saman palkkoja alentamalla ja murtamalla ammattiliitot. Mutta Suomessa Eurosta keskustelu on tabu, sen sijaan kaikki hokevat kuinka Euro on niin hyvä ja mahtava, ja kuinka on hyvä ja hieno asia että Suomi lopettaa kaiken kaupan Venäjän kanssa samaan aikaan kun moni muu EU-maa ostaa entiseen tahtiin venäläisiä tuotteita. Ei ole mikään ihme että Suomi sukeltaa, meillä kun on todella huono eliitti. Ruotsin eliitti pärjää sen vuoksi, että se osaa paremmin huolehtia yhteiskunnan kokonaisedusta pelkän sokean idealismin sijasta, toisin kuin suomalainen eliitti vaikuttaa olevan lyhytnäköistä, tyhmää ja ahnetta suhteessa ruotsalaiseen eliittiin. Mutta tämä käännetään Suomessakin niin, että kaikki johtuu vain verotuksesta. Samoin muuten Ruotsissa on onnistuttu soveltamaan jollain tavalla kestävällä tavalla anglo-amerikkalaista velkataloutta, mutta Suomessa sen sijaan eliitti ja FIVA päättivät, että kova velkakuri kansalle pitää talouden pyörimässä ja lopputuloksena nyt suuret kansainväliset sijoittajat omistavat merkittäviä määriä asuntoja. Tämänkin [eliitin] idiotismin huonot vaikutukset näemme tasapainoefekteinä vasta tulevina vuosikymmeninä kun asuntopula kaupungeissa realisoituu, mutta saimme silti kovat asuntojen hinnat tännekin. Mutta Orpolle ja Purralle oli markkinafundamentalismi tärkeämpää kuin asuntomarkkinoiden pitkän aikavälin tasapainosta huolehtiminen ja tulee rasittamaan Suomen kansainvälistä kilpailukykyä.
Tulleista olisi hyvä olla rehellinen. EUn tullit USAn tuonnille ovat korkeammat kuin USAn tullit EUsta tuonnille (Trump voi muuttaa tilanteen tietty tältä osin). Jos tässä joku tullisodan on aloittanut niin se olemme me. Euroopassa auton ostajat tosiaan taitavat katsoa hintaa ja siksi eivät juuri osta USAsta tuotuja autoja niissä nimittäin on erityisen paljon tullia. Ekonomistit tuppaavat sanomaan että tullit asettavan maan kuluttajat maksavat tullit. Kuinka paljon me EU kotitaloudet kärsimme EUn asettamista tulleista?
Nimimerkki Rosmolle kommenttian että Euroopan unionin kuluttajat eivät kuluta paljonkaan amerikkalaisia kulutustuotteita joten nuo EU:n tullit eivät näy Euroopan unionin kuluttajien kukkarossa. Euroopan unionin kuluttajat ostavat enemmän kulutustavaroita Kiinasta.
Näinhän se on, mutta todellisessa suossa ilman tulleja ollaan Kiinalaisten kanssa. Marraskuussa ihmettelin Pekingissä kuinka Xiaomin SU7 huippumalli, joka vastaa suoritusarvoiltaan n. Porschen Taycanin ylempiä malleja ja oli myös ainakin uutena hyvin laadukkaan oloinen, oli hinnaltaan noin 40kE !
EU:n tullit ovat korkeammat lähinnä maataloustuotteiden osalta. En toki sinänsä puolusta niitä, mutta ne eivät ole niin suuri asia. Trumpin kaavailemat tullit olisivat paljon suuremmat, mutta ne saattavat toki olla vain puhetta.
Ossi Saresojalle kommenttina että Euroopan unioni on nimenomaan asettanut amerikkalaisille maataloustuotteille vasta tulleja. Maataloustuotteet ovat itse asiassa Yhdysvaltain suurin vienti artikkeli. Myös Kiina on asettanut amerikkalaisille maataloustuoteille vastatulleja
Jaa. Voi olla ettei tuo tullien vertailu ole ihan suoraviivaista ja yksikäsitteistä. Minun selvitysten mukaan meillä on huomattavasti kireämmät tullit USAsta tuoduille autoille kuin meidän sinne viemille. Lisäksi, havainnot maastossa tukee tätä: USAssa näkyy katukuvassa kohtuullisen paljon saksalaisia autoja, mutta meillä on USA merkkejä lähinnä vain Tesloja jotka nekin valmistetaan täällä.
Onkohan noin? Et kai vain sekoita keskenään tulleja ja autoveroa, joka on sama myös Europassa valmistetuille autoille — tai arvonlisäveroa, jonka Trump ilmeisesti tahallaan sekoittaa tulliin.
EU:n tullit:
Passenger Cars (including SUVs): 10% import duty.
Light Trucks & Pickup Trucks: Typically 22% import duty.
USA:n tullit:
Passenger cars: 2.5% import duty
Pickup trucks: 25% import duty
Bemarin toimari esitti hätäpäissään, tajuttuaan kuinka kireitä tulleja Trump suunnittelee, että EU laskisi USA autotuonnin tullit 10% -> 2.5% eli samalle tasolle, jolla USA tullaa euroopan autotuontia.
https://www.reuters.com/business/autos-transportation/bmw-ceo-proposes-cutting-eu-tariff-us-vehicle-imports-25–2025-01–28/
Ei USA:n autoteollisuus mitenkään kriisissä ole, onhan heillä Tesla, vaikka maine vähän kolhiintunut eräistä syistä, ei se ole auton vika vaan tehtaiden omistajan.
USA:lla on markkinajohtajuus tietokoneiden ym laitteiden käyttöjärjestelmiin ja pilvipalveluihin.
Silfverbergille kommenttina että Yhdysvaltain autoteollisuus on mennyt kaksi kertaa lähes konkurssiin mutta pelastettu veronmaksajien rahoilla. Tesla on tällä hetkellä ainoa kruununjalokivi miten jenkeillä on autoteollisuuden kohdalla .Pääasiassa kaikki jenkeissä myydyt autot ovat tuontiautoja. Oletko oikeassa että Yhdysvallat on a on markkinajohtaja tietokoneiden laitteiden käyttöjärjestelmissä ja pilvipalveluissa mutta nämä firmat työllistävät vähemmän kuin mitä raskasteollisuus aikoinaan työllisti. Toiseksi näiden IT puolen tekninen vaatimus tarvitsee diplomi-insinöörin koulutuksen. Yhdysvaltain koulujärjestelmä ei ole tuottanut tarpeeksi diplomi-insinöörejä mitä se tuotti noin 40 vuotta sitten. Suurin Yhdysvaltain diplomi-insinöörit ovat intialaisia IT osaajia.
Sitä “fuskausta” harrastaa Suomikin, yritystukia on jos jonkinlaista. Niin tekee jenkit ja eurooppalaisetkin. Se ei siis selitä miksi muut pärjää ja Eurooppa ei.
Tämä sen sijaan selittää:
Jenkkipoika painaa duunia 1.5 kertaa enemmän tunteja kun eurooppalainen, viettää vähemmän lomapäiviä, jenkkien AY-liike on heikko, työttömyysturva niin huono että on pakko olla töissä (työttömyysprosentti on muuten 4 siellä juuri nyt), terveydenhuolto niin huono että töihin on mentävä vaikka kissasi onkin juuri kuollut.
Näin se kansakunnan vauraus syntyy. Työllä. Sitä voi sitten käyttää kaikkeen mukavaan, kuulentoihin ja ydinaseisiin (Jenkkien BKT per capita on 1.5‑kertainen Eurooppaan nähden ja ennuste on Euroopan osalta karmea).
Kiinassahan meno on samanlaista, mutta potenssiin kaksi.
Eurooppa taasen hyggeilee ykkösluokassa suoraan kohti tuhoa. Kaikilla on mukavaa olla tekevinään etätöitä ja lomailla kuusen juurella daiquireja siemaillen vielä vähän aikaa.
Hajahuomiona se että ei se Suezin kanavan tukkeutuminen mikään ongelma ole. Afrikan ympäri voi kiertää edelleenkin, aikaa kuluu vain viikko-pari enemmän. Itse asiassa suuremmat laivat tekevät tämän jo nyt kun eivät mahdu kanavaan.
Jori A. Puskalle kommenttin että vaikka EU poistaisi kaikki tullit amerikkalaisille autoille, kevyet kuorma-autoille ja lava-autoille ei niiden myynti Euroopassa lisäänny. Etelä-Korea nosti Trumpin ensimmäisellä kaudlla lava-autojen kiintiötä 20 000 johon siihen 50 000 vuonna 2018 mutta yksikään tuosta 20 000 kiintiöstä ei ole myyty Koreassa kokonaisuudessa. Tämä kertoo sen että hinta / laatusuhde on tärkein tekijä amerikkalaisten autojen ulkomaankaupassa eikä mikä on tullimaksujen prosentti. Myynti ei kasva vaikka tullit pistetään nollaan. Ongelma on amerikkalaisten autojen rakenteissa.
Monet maat, ehdottomasti tärkeimpinä Kiina ja Saksa, pitävät yllä jatkuvaa vaihtotaseen ylijäämää. Ottamatta nyt kantaa tullien puolesta ja vastaan, niin tämä jatkuva epätasopaino tarkoittaa, että maailmankauppa ei ole ollutkaan niin “vapaata” kuin yleisesti ajatellaan. Tullit eivät ole ainoa keinoa oman maan talouden ja järjestelmän suojelemiseksi vaan sitä voidaan tehdä myös esim. teollisuuspolitiikalla “kilpailukyvyn” nimissä.
Olen ehdottomasti vastaan Musk/Trump-hallinnon teknofasismia, mutta tämä tullit ja vapaa kauppa ‑asia on monimutkaisempi kuin mitä nyt mediassa keskustellaan. Hallinnon tuottaman kaaoksen ja metelin keskeltä on hyvä myös erottaa järkevämpää argumentointia, kuten seuraava kirjoitus:
Want Free Trade? May I Introduce You to the Tariff.
By Robert E. Lighthizer
Mr. Lighthizer, the author of “No Trade Is Free: Changing Course, Taking On China, and Helping America’s Workers,” was the U.S. trade representative in the first Trump administration.
“https://www.nytimes.com/2025/02/06/opinion/tariff-free-trade-new-system.html”
Saksassa ja Kiinassa on korkea sääsmisaste ja siitä käytännössä aina seuraa vaihtotaseen ylijäämä. Tehdään kovasti töitä, mutta ei osteta mitään.
Kiina tekee paljon muutakin, mutta jos maassa säästetään ihan hulluna, niin vaikea sitä vaihtotasetta on saada pakkaselle kun ei osteta ulkomaillakaan mitään. Vastaavaati kun Trump potkaisee liittovaltion velkaantumisen huippuunsa, vaihtotaseen alijäämä tullee kasvamaan entisestään.
Kiinassa korkea säästämisaste johtuu luotettavan eläkejärjestelmän puutteesta. Eläkejärjstelmä, joka perustuu etukäteissäätämiseen meillä noudatettavan ketjukirje-periaatteen sijasta, johtaa valtavaan vaihtotaseen ylijäämään, joten sellainen on mahdollinen vain pienelle osalle maita. Aasiassa, esimerkiksi Singaporessa, on tällainen eläkejärjestelmä,
Toinen syy korkealle säästämisasteelle on myös se, että kuluttajasektori pakotetaan säästämään, että yrityssektori voi investoida. Kiinan rahoitusmarkkinathan eivät ole avoimet vaan tiukasti Pekingin kontrollissa ja tällä tavoin keskushallinto säätelee asettamaansa bkt-tavoitetta. Kiinassakin paikallishallinto ja valtio-omisteiset yritykset ovat rajusti velkaantuneet, vaikka vaihtotase on vahvasti ylijäämäinen. Tämä johtuu juuri siitä, että bkt-tavoite on täytettävä investointien ja viennin kautta, ja tämä onnistuu vain jos kuluttajilta siirretään rahaa yrityksille.
Trumpin holtiton velkaantuminen tulee vaikuttamaan vaihtotaseeseen vain, jos maa velkantuu ulkomaille. Maksajaksi voi panna myös oman maan kotitaloudet.
Osmo, säästämisen ei ole pakko johtaa vaihtotaseen ylijäämään. Vaihtotase on yhtä kuin säästämisen ja investointien erotus. Niinpä säästämisen lisääminen voi joko siirtää vaihtotasetta positiiviseen suuntaan tai lisätä investointeja. Koko maailman vaihtotase on toki pakosti pyöreä nolla, mutta maailman säästöjen lisääminen olisi mahdollista, jos myös investoinnit kasvaisivat vastaavasti. Lisäinvestoinnit voisivat olla jopa hyvä asia taloudelle (joskin on toki mahdollista myös yli-investoida).
Mulle ei myöskään ole selvää, että eläkejärjestelmä välttämättä noin vahvasti määräisi vaihtotaseesta. Saksan eläkejärjestelmä on “ketjukirje” ja eläkevarat taitavat olla Suomeakin paljon pienemmät (siis ainakin suhteessa maan kokoon). Silti Saksan vaihtotase on tupannut olla plussan puolella. USA:ssa taas monet säästävät itse IRA:n ja/tai 401(k):n kautta. Siellä on toki myös Social Security, mutta se on aika pieni. Tästä huolimatta USA:n vaihtotase on tupannut olla miinuksella.
En kyllä kannata millään tavalla varsinkaan Trumpin motiiveista nousseita tullaushaluja, mutta en kyllä saa mitenkään taivutettua itseäni siihenkään asentoon, että suurin piirtein täysin rajoittamaton maailmankauppa = rajoittamaton kapitalismi, olisi sitä mitä meidän kaikkien tulisi haluta ja joka olisi meidän kaikkien etu. Mutta sellaisenahan se keskimääräisessä keskustelussa nykyään esitetään jopa siten että vasemmistokin on tässä täysin rinnoin mukana.
Ekologia, tuotteiden eettisyys, työolot, kehittyvien maiden järjettömän alhaiset palkkatasot (nykyajan orjuus) tai ylipäätään haitalliset tuotteet…tietenkin tätä pitää pyrkiä rajoittamaan ja hallitsemaan ja tullit ovat siihen yksi väline. Soininvaaran nostama huoltovarmuus kuuluu tuohon listaan myös.
Vapaasta kaupasta puheen ollen. Suomen ja Venäjän välillä vapaakauppa jatkuu edelleen. Vaikuttaa ainakin silmämääräisesti Venäjän sotajunia Lappeenrannassa katsovana, että liikenne ja määrät ovat koko ajan kasvamassa. Vielä ei ole tullut uutista siitä paljonko Suomen ja Venäjän välinen kauppa kasvoi vuoden 2024 aikana, mutta eiköhän se jossain vaiheessa ole lehdissä.
Mietiskelin aiheeseen liittyen sitä, että näin aiemmin jossain luotettavassa lähteessä (yle?) uutisen, jossa mainittiin, että nämä putinin suomalaiset oligargit on pidetty poissa eu:n pakotelistoilta ihan kotimaisin voimin. Käsittääkseni uk ja us pitää niitä pakotteiden alla. En kuitenkaan muista, että ketkä tuon päätöksen jatkaa Venäjän armeijan tukemista on suomessa tehnyt? Voisiko joku jelpata tässä tiedossa
Nimerkki los sin nombrelle kommenttina ettei Suomen ja Venäjän välillä ole koskaan ollut vapaakauppaa. Suomesta Venäjälle ja Venäjältä Suomeen tavarasta peritään tullimaksu.Vapaakaupan idea on siinä ettei tullimaksuja ole. Suomen ja Venäjän välinen kauppa ei ole kokonaan poikki. Venäjältä tuodaan metellja ja uraania.
Oletettavasti Venäjän kanssa käydään kauppaa EUn asettamien rajoitusten mukaisesti. Tullin 1–11/2024 tilastojen mukaan Tuonnin arvo Venäjältä v. 2024(111) oli 0,8 mrd. euroa (-28 %). Energiatuotteiden osuus koko tuonnista Venäjältä oli 6,2 %.
Muutama oligarkki saattoi joo lahjoa itselleen Suomen kansalaisuuden.
https://tilastot.tulli.fi/documents/179508185/203434165/Kuvioita%20Suomen%20ulkomaankaupasta%202024/e2681733-cd1a-ab1d-c40b-43c7e425ba95/Kuvioita%20Suomen%20ulkomaankaupasta%202024.pdf?version=1.22&t=1738134005741
Nimimerkki Åboriginaalille kommenttina että tuo mainitsemasi autojen päästönormien tiukennus kuten katalysaattorit ja lyijytön bensiini otettiin käyttöön ensin Kaliforniassa jossa on Yhdysvaltain suurimmat autojen markkinat koska kyseessä on maan suurin osavaltio väkiluvultaan. Nämäkin Kalifornian säätämät tiukennukset aiheuttivat hyvin paljon vastustusta autoteollisuuden piirissä koska ne lisäsivät kustannuksia. Itse asiassa Euroopassa ja Japanissa oli jo tiukemmat päästö vaatimukset kuin Yhdysvalloissa. Volkswagenin huijaus perustui puhtaasti ahneuteen. Saksan autoteollisuus on tällä hetkellä jäljessä sähkö auton takia koska Saksassa on lähdetty kehittämään vetyautoja jotka todennäköisesti syrjäyttävät sähköautot mutta siinä menee vielä muutama vuosikymmen.
Toivottavasti iso tullit suomen viemälle sahatavaralle niin luontokato loppuu suomesta
Nimimerkki höpöhöpöjälleen kommenttina ettei Yhdysvallat ole suomalaiselle sahatavaralle tärkein vientikohde vaan Yhdysvaltoihin tuodaan sahatavaraa pääasiassa Kanadasta. Eikä metsäkato Euroopasta häviä jos Suomesta lopetetaan kokonaan metsäteollisuus vaan se siirtyy Ruotsiin jossa on myös Euroopan suurimmat metsä heti Suomen jälkeen jos Venäjän metsiä ei lasketa tähän mukaan. Venäjä oli pitkään Suomen tärkein raakapuun tuotaja.
> alentaa dollarin kurssia
Dollarin kurssin alentamisen KÄÄNTÖPUOLI ei ole muutos tuonnissa ja viennissä vaan niiden kaikkien valtioiden, jotka ovat ostaneet USA:n dollareita tai valtionvelkaa, KÖYHTYMINEN.
Kuvitellaanpa, että USA ilmoittaa, että alennamme dollarin kurssia 50%. Sijoittajan kannalta katsoen se on sama kuin sanoisi, että MAKSAMME VELASTAMME TAKAISIN VAIN PUOLET!
Mitä nämä sijoittajat, keskuspankit ja muut dollareiden omistajat silloin tekevät: MYYVÄT dollareita, ja kiireesti. Seuraukset eivät ole vain paikallisia ja USA:n sisäisiä (työllisyyskysymyksiä) vaan globaaleja pääoman siirtymisiä valuutasta toiseen. Globaalisuutta vielä korostaa se, että dollari on reservivaluutta.
Mutta jos keskuspankit alkavat myymään dollareita, niin mitä ne vaihtavat tilalle? Kiinan juanejako? Sen jälkeen tullien ansiosta USA:ssa uus-työllistyneillä firmoilla ei ole ketään, jolle myydä.
K‑Veikkolle kommenttina että nytkin Trumpin asettamat 25% tullit Kanadalle ja Meksikolle iskevät samalla tavalla jos dollari delvatoituisi 50%:lla. Yhdysvaltain liike-elämän tärkein yksittäinen kauppakumppani on Kanada ja Meksiko.
Jos haluaa kauppasodan keinoin hyökätä Kanadaa vastaan niin miksi pitäisi kohdistaa isku ensisijaisesti Japaniin ja Kiinaan, jotka ovat USA:n valtion suurimmat velkojat?
K‑Veikkoole kommettina että olet oikeassa siinä että kauppasota Kanadaa ja Meksikoa vastaan on Yhdysvaltain kohdalla huonoin asia jota voi tapahtua minkään maan kansantalouden kohdalla. Kiina on asia erikseen ja se on tärkeä markkina, sotilaallinen uhka ja taloudellinen kilpailija Yhdysvalloille yhtä aikaa. Myös Euroopan unioni on yrittänyt vähentää Kiina riippuvuutta viimeisten vuosien aikana. Juuri siitä syystä että Kiina on myös EU:lle tärkeä markkina ja samalla taloudellinen kilpailija.
Ode: “Kansa maksaa ne korkeampina hintoina ja rikkaat hyötyvät veronalennuksista.”
Onko meillä jotain tilastollista evidenssiä, että kansa ostaa enemmän tuontitavaraa kuin rikkaat?
Kansa käyttää tulonsa kulutukseen. Jos omistaa miljardin, ei kuluta miljardia.
Toi ei vastaa kysymykseen.
Jos omistaa nollan, niin käyttääkö enemmän rahaa ulkomaisiin tuotteisiin, kuin jos omistaa miljardin?
Kyse on siis siitä, miten tullit vaikuttaa. Sekä absoluuttisesti, että suhteellisesti.
Eli paljonko kulutettu ostovoima laskee.
Se joka omistaa miljardin voi ostaa firman. Näitä tyyppejähän sitä Suomessa kaipaillaan.
Kyse oli Yhdysvaltain tullien vaikutuksesta.
Jori A Puskasanoo:
4.3.2025 17:35
“Se joka omistaa miljardin voi ostaa firman. Näitä tyyppejähän sitä Suomessa kaipaillaan.”
Jos ostat firman, niin ostatko sitten itse ja ostaako se firma vähemmän tuontitavaraa ja ‑palveluita kuin köyhä?
Tokelle kommenttina että olet varmaan tietoinen että kahvi niminen tuontitavaran kulutus on hyvä esimerkki siitä tämä päiväntasaajalla kasvatettu papu on tavallisen palkansaajan arkinen hyödyke. Kahvin hinta on noussut eniten viimeisten vuosien aikana. Tästä kahvin maahantuonnista Toke voi tehdä jonkinlaisen johtopäätöksen että tuontituotteiden hintojen nousu näkyy palkansaajan kukkaross.Rikkaat voivat aina ostaa kahvia oli sen hinta kuinka korkea koska he ovat rikkaita mutta keskituloisella palkansaajalla raja tulee jossain vastaan, myös kahvin kohdalla
Köyhä ostaa kahvia 30€/kk.
Rikas 200€/kk.
Kumpi maksaa enemmän tulleja?
Tokelle kommenttina että Soininvaaran pointti on juuri siinä että tullit nimenomaan nostavat kaikkien kulutustarvikkeiden hintoja. Koska vastatullit nostavat kaikkien kulutustarvikkeiden hintoja saamaan aikaan. Esimerkiksi Kiinan vastatullit aiheuttavat Yhdysvaltain maataloudelle suuria tappiota kun maatalouden tuotteiden vienti Kiinaan tulee kalliiksi. Kiina pystyy korvaamaan tämän tuonnin lisäämällä tuontia Latinalaisesta Amerikasta. Historiassa on monia esimerkkejä kuinka kauppasodat laskevat elintasoa.
Hieman alkaa tämä Rahul Somani ‑blogi kyllästyttää.
Kukaan ei taida pakottaa näitä kommentteja seuraamaan?
Rahulta julkaistiin 12 viestiä peräkkäin, koska ne olivat menneet muutaman päivän ajan roskapostiin, josta ne löytyivät Rahulin ihmeteltyä, miksi en niitä julkaise. .
Rahul Somanilta on tullut ihan tarkkaa infoa asioista joista ei ennen ole ollut juuri mitään tietoa.
Silfverbergille kiitos kommentista. Tietoa kyllä saa nykyään paljon.Ihmettelenkin miksi internetin maailmassa ei moni osaa hyödyntää tietoa. Taloustietoa saa monesta lähteestä. Etla, Labore, Suomen Pankki, Valtiovarainministeriö, Tulli ja elinkeinoelämä sekä ammattiyhdistysliitoilla on omia tutkimuslaitoksia. Ymmärtämällä kokonaisuuden saa paljonkin tietoa.