Minun on vähän vaikea päättää kannastani perintöveroon, koska yritysvarallisuuden puute on iso ongelma Suomessa. Suomessa syntyy paljon hyviä yritysideoita, mutta yleensä ne myydään ratkaisevassa vaiheessa ulkomaille. On pakko myydä, koska perustajat eivät pysty investoimaan kasvuvaiheeseen ja ulkomaille, koska Suomessa ei ole Wallenbergeja, jotka voisivat nämä yritykset ostaa.
Se, että nämä yritykset tuottavat kasvua ja tuloja ulkomailla on merkittävä syy siihen, ettei talous Suomessa kasva ja hyvinvointiyhteiskunta on uhattuna.
Moni ajattelee, ettei jos perintöverosta päästäisiin, Suomessa kumuloituisi pääomaa ja lopulta olisimme rikkaita kuin ruotsalaiset. Kuulostaa loogiselta, mutta onko niin?
Tarkoituksena on korvata perintöverotus Ruotsin tapaan luovutusvoittoverolla. Tämä voidaan tehdä kovin monella tavalla ja näiden eri tapojen seurausvaikutukset ovat aivan erilaiset. Koska vedotaan Ruotsin esimerkkiin, esitän tässä ajatuksia siitä, miten se suunnilleen on tehty Ruotsissa. Huomattakoon, että yhden maan tilannetta ei voi siirtää sellaisenaan toiseen maahan, koska niin moni asia on eri lailla.
Asunnon perijän vero nousee
Kun perintövero korvataan luovutusvoittoverolla, tavallisten suomalaisten vero nousee – osin kyllä satunnaisesti – ja suurten perintöjen verotus loppuu käytännössä kokonaan.
Tavallisin suomalaiset perintö on asunto. Nyt normaalihintaisesta asunnosta menee hyvin vähän veroa, mutta jos siirrytään Ruotsin malliin, veroa menee paljon enemmän. Tavisten perintövero siis kasvaa, vaikka sitä kutsutaankin luovutusvoittoveroksi.
Yleensä nimittäin perinnöksi saatu asunto joudutaan myymään ja lähes koko myyntihinta verotetaan pääomatulona, luovutusvoittona, jos tehdään niin kuin Ruotsissa. alkuperäinen hankintahinta joskus kauan sitten on inflaation vuoksi murto-osa sen nykyisestä arvosta eli jokseenkin koko myyntihinta on verotettavaa pääomatuloa. Tähän voidaan kehittää jokin hankintameno-olettama, joka pienentää myyntivoiton veroa, mutta samalla se pienentää valtion verotuloja eli pakottaa siis nostamaan työn verotusta.
Joku onnekas pystyy muuttamaan perittyyn asuntoon, jolloin veroa ei joudu maksamaan. Ääritilanteessa perijän kannattaa irtisanoutua työstään ja muuttaa kahdeksi vuodeksi perimäänsä asuntoon vain jotta välttyisi myyntivoiton verolta, mutta varmaankin näin älytöntä sääntöä vähän rukataan.
Odotan mielenkiinnolla yksityiskohtia siitä, miten suomalaisten yleisintä perinnön kohdetta, asuntoa, aiotaan kohdella luovutusvoiton veron osalta. Kovin hövelisti sitä ei voida kohdella, koska rikkaiden perintöveron alennus on tarkoitus rahoittaa pääosin tavisten perintöön kohdistuvalla luovutusvoittoverolla.
Entä jos perinnön antaja muuttaa asunon verottomasti rahaksi ja perilliset perivät asunnon sijasta rahaa? Sillä välttää luovutusvoittoveron, mutta tämä voi synnyttää aika kiusallisia tilanteita kuolemaa lähestyvän ja hänen perijöidensä kesken.
Yritysvarallisuus: onko perijä sopiva omistaja?
Entä se yritysvarallisuus, jonka periytymistä tässä on tarkoitus lieventää?
Jos perintöveroa ei ole yrittäjävanhempien lapset voivat jatkaa yrityksen kanssa ilman perintöveroa, jonka maksaminen yrityksen varoista voi vaurioittaa yritystä suuresti.
Tämä on ihan ok, jos perijät ovat hyviä omistajia vanhempiensa yritykselle, mutta kaikki eivät ole. Vakiintuneen sanonnan mukaan ensimmäinen omistajasukupolvi luo yrityksen, toinen tuo (kasvattaa yritystä) ja kolmas juo. Tässä kolmannen sukupolven kohdalla olisi parempi, että yritys myytäisiin paremmalle omistajalle, mutta silloin joutuisi myyntihinnasta maksamaan veroa paljon yli nykyisen perintöveron. Perijäsukupolvi ei aina näe yhtä selvästi omaa kyvyttömyyttään yrittäjänä kuin muut näkevät. Siksi tämä malli ei ehkä kuitenkaan ole niin kovin hyvä.
Joutilas luokka
Ideaali kuva periytyvän varallisuuden vaikutuksista on, että varakkaat perijät työskentelevät ahkerasti ja menestyksellisesti kansantaloutta hyödyttäen. Onko näin?
Aikanaan Ranskassa suurten perinnöllisten omaisuuksien aikaan laskettiin, että lähes kymmenen prosenttia ranskalaisista kuuluin joutilaaseen luokkaan, joka eli ikuista lomaa kartanoissaan. Mikä saa ajattelemaan, että meillä suuri omaisuus tukisi ahkeruutta, vaikka sosiaaliturvana saatava helppo raha tekeekin laiskaksi?
Asiasta on itse asiassa saatavilla dataa oikeaoppisesti satunnaistettuna.
Lottovoitto jo mikä on satunnainen asia. Minulla ei ole tutkittua tietoa siitä, miten kohdalle osunut lottovoitto vaikuttaa työhaluihin, mutta satunnaisten lehtitietojen mukaan se näyttäisi vähentävän työntekoa.
Tähän voi sanoa, että rikkaat eivät ole satunnainen joukko vaan “kansakunnan parhaimmistoa”. Toisaalta jos näin olisi, heidän laiskistumisensa olisi sitäkin tuhoisampaa.
Naapurimaat taitavat pakottaa meitä luopumaan perintöverosta
Jos ulkomaita ei olisi, en luopuisi perintöverosta, vaan askaroisin sen maksamiselle lisäaikaa, jolloin nykyisiä likviditeettiongelmia ei syntyisi.
Sekä Ruotsi että Viro ovat luopuneet perintöverosta. Taviksen ei kannata muuttaa Viroon perintöveron takia, mutta jos omistaa satoja miljoonia, kirjojen siirtämäinen pois Suomesta olisi hyvin houkuttelevaa.
Nalle Wahlroos ehti jos sanomaan, että perintövero karkottaa rikkaita sukuja pois Suomesta. Kokemusasiantuntija on puhunut.
Vanhan viisauden mukaan selvitystyö on onnistunut, kun johtopäätökset miellyttävät tilaajaa. Näin vaikuttaa käyneen tässäkin tapauksessa.
Suomen talouspoliittisessa tilanteessa on mielestäni paljon suurempia ongelmia ja tulevan kasvun esteitä, kuin isoja yritysomaisuuksia periville henkilöille kohdistuva verorasite. Esimerkiksi alhainen syntyvyys, kasvava akateeminen pitkäaikaistyöttömyys ja yliopistoista valmistuvien aivovuoto ulkomaille ovat tällaisia.
Lopuksi: perintöveron muuttuminen luovutusvoittoveroksi johtaisi äkkiä ajatellen siihen, että perintönä saatua omaisuutta ei oikeastaan kannata myydä. Jos viisikymppisellä perijällä ei ole akuuttia rahantarvetta, voisi olla taloudellisesti rationaalisempaa jättää asunto tyhjilleen tai vuokralle, kuin realisoida se. Tällaisen insentiivin luominen tuskin ainakaan kasvattaisi taloudellista aktiviteettia Suomessa.
Tänään julkaistu selvitys oli yllättävän heikkotasoinen. Tekstiä oli paljon, mutta ihan silkkaa tietämättömyyttä ilmeni monissa kohdin. Jotain verotusasioiden yksityiskohtia oli käsitelty detaljitasolla, ja jossain toisissa asioissa oli ylimalkaisia heittoja, jotka olivat joko niin yleistasoisia, ettei niistä oikeasti ole linjauskeksi, tai jotka olivat sen verran yksityiskohtaisia, että ehdotuksesta ilmeni, että ehdottajat eivät tunne asiaa. Esimerkiksi Kasvuriihi-työryhmä tuskin on tuntenut juurikaan ympäristölupiin liittyviä perusasioita, kun on ehdottanut:
“ehdotamme, että prosesseja uudistettaessa nopeutetaan puhtaan, vihreän siirtymän teollisuushankkeiden ympäristöluvan käsittelyä siten, että niiden käsittelylle säädetään kuuden kuukauden käsittelyaikatakuu.”
Kivahan tuollainen käsittelyaikatakuu olisi luvata, mutta se tarkoittaisi käytännössä sitä, että hylättyjä lupahakemuksia tulisi mahdollisesti paljon nykyistä enemmän. Lupaprosessissa aikaa vievät mm. kuulemiset ja lausunnot. Jos lausunnoista ilmenisi mikä tahansa aikaa vievä lisäselvitystarve, niin Kasvuriihi-työryhmän ehdotus tarkoittaisi sitä, että lupa sen jälkeen suoraan hylättäisiin. Eli jos vaikka hakisi lupaa syksyllä ja joku kuulemisen yhteydessä ilmoittaisi, että rakennushankkeen alla hänen tietojensa mukaan muuten elelee sellaisia direktiivilajeja, joita voi havaita vain kesäisin, tulisi aina automaattinen hylkäys hakemukselle sen sijaan, että tiedot voitaisiin täydentää seuraavana kesänä hakemukselle.
Luvanhakija saisi maksaa sitten (aina kun lausunnoista tai kuulemisista ilmenee lisäselvitystarpeita, joita ei saa selvitettyä aikarajan puitteissa) uudet lupamaksut ja jättää uuden hakemuksen, jossa tarvittava lisäselvitys olisi mukana.
Jos lupa kuitenkin käsiteltäisiin 6 kuukaudessa, vaikka asiaan liittyvä olennainen luontovaikutus, josta on kuulemisprosessissa raportoitu, on jätetty huomioimatta, lupa voisi aika herkästi kaatua oikeudessa.
Ehkä 6 kuukauden käsittelyaikavaatimus parantaisi hakemusten laatua, kun tiedossa olisi että hylkäyksiä tulee paljon aiempaa helpommin. Mutta lupien saaminen kokonaisuudessaan ei välttämättä nopeutuisi, vaan voisi monessa tapauksessa hidastua.
Tällä en tarkoita sitä, etteikö lupien käsittelyä kannattaisi yrittää nopeuttaa. Mutta esitetty keino nopeutukseen on suoraan sanottuna typerä, ja johtunee siitä, että tuossa työryhmässä ei ollut ilmeisesti yhtään ympäristöasioita tai edes ylipäätään lupaprosesseja paremmin tuntevaa.
Vaikka perintövero poistetaan jää silti kannustin muuttaa ulkomaille jos sijoituksia (pl asunto) haluaa realisoida. Kun arvonnousuveroa ei ole niin mikä tahansa sijoituksen muuttaminen rahaksi kulutukseen on kannustin tehdä se matalammin verotetussa maassa.
Useimmat länsimaat ovat tämän rikkaiden häätökannustimen poistaneet, mutta hyväosaisten lobbareilla on Suomessa liikaa valtaa.
Kilgore kirjoitti:
“Vaikka perintövero poistetaan jää silti kannustin muuttaa ulkomaille jos sijoituksia (pl asunto) haluaa realisoida. ”
Tuo on totta. Kaikkein rikkaimpien osalta voisi siinäkin tapauksessa olla kannuste asua sellaisessa maassa, jossa tuota veroakaan ei peritä. Ainakin sen aikaa, että saa lahjoituksen tehtyä veroitta.
Soininvaara kirjoitti:
“Yleensä nimittäin perinnöksi saatu asunto joudutaan myymään ja lähes koko myyntihinta verotetaan pääomatulona, luovutusvoittona, jos tehdään niin kuin Ruotsissa. alkuperäinen hankintahinta joskus kauan sitten on inflaation vuoksi murto-osa sen nykyisestä arvosta eli jokseenkin koko myyntihinta on verotettavaa pääomatuloa.”
Tuo riippuu siitä, missä asunto on. Moni perintöasunto on muuttotappioalueilta. Niistä osassa hinta on jopa laskenut hankinnan jälkeen. Periaatteessa niitä voisi koskea negatiivinen luovutusvoittoverotus, eli kun myyntihinnasta vähentää hankintahinnan, erotus voisi olla negatiivinen, jolloin jäljelle voisi jäädä muista pääomatuloista verovähennettävää.
Nykyinen 2 vuoden asumissääntö asuntojen verotuksessa hyödyttää niitä, joilla asunnon arvo on noussut (vapauttamalla myyntivoiton luovutusvoittoveroista), ja haittaa niitä, joilla asunnon arvo on hankinnan jälkeen laskenut (kieltämällä tekemästä myyntitappiosta muuten normaalisti tehtävissä olevaa verovähennystä).
Varainsiirtovero itse asiassa on usein suurempi kuin vero arvonnoususta tai perintövero. Luopuisin mieluummin varainsiirtoverosta ja samalla 2 vuoden asumissäännöstä, siten että kaikki arvonnousut verotetaan. Perintöveroon en koskisi.
Jos asuntoa vaihtaessa joutuu maksamaan veroa inflaatiosta, syntyy todella paha lukitusvaikutus, koska kannattaa jäädä asumaan asuntoon, joka on väärän kokoinen ja sijaitsee väärin. Myyntivoitosta kannattaa verottaa vasta, kun poistuu Suomen asuntoarkkinoilta tai muuttaa pienempään ja siksi halvempaan asuntoon.
Soininvaara kirjoitti:
“Jos asuntoa vaihtaessa joutuu maksamaan veroa inflaatiosta, syntyy todella paha lukitusvaikutus, koska kannattaa jäädä asumaan asuntoon, joka on väärän kokoinen ja sijaitsee väärin. Myyntivoitosta kannattaa verottaa vasta, kun poistuu Suomen asuntoarkkinoilta tai muuttaa pienempään ja siksi halvempaan asuntoon.”
Luovutusvoittoverotus ylipäätään on inflaation verotusta. Koske siis muutakin kuin vain asuntoja. Se ylipäätään kannustaa jäämään pitämään omaisuudesta kiinni ja olemaan luovuttamatta sitä eteenpäin jollekin, jolle arvo omistamisesta olisi sillä hetkellä isompi.
Ongelma asiassa ei ole se, että verotetaan inflaatiota, vaan että verotasot ovat Suomessa jo niin isoja, että luovutukseen liittyvästä verotuksesta aiheutuu siksi olennainen haitta. Vaikkapa 5 prosentin luovutusvoittovero on ihan eri asia kuin 30 tai 34 prosentin luovutusvoittovero, joka Suomessa peritään niiltä, jotka eivät osaa verosuunnittelua. Ison omaisuuden haltijat osaavat perustaa holdingyhtiöitä yms. ja pumpata ne lainojen kautta verotusarvoiltaan vähäarvoisiksi, joilla toimenpiteillä tuon veron pystyy kiinteistökaupoissakin sitten välttämään (kun kauppa tehdään holdingyhtiön osakkeilla, eikä suorasta omistuksesta), mutta pienomistajat eivät tunne vero-optimoinnin perusteita, eikä heillä ole varaa ostaa verokonsultteja, vaan verotus kohdistuu sitten heihin.
Kun takavuosina eräs miljardööri Suomessa kuoli, tuli joskus myöhemmin katseltua, miten se näkyi valtion tilinpäätöstiedoissa. Ei juuri näkynyt. Tosiasiallinen veroprosentti lienee jäänyt reilusti nimellisten veroprosenttien alle, koska jos verotus olisi ollut lähelläkään nimellisiä verotasoja, se olisi näkynyt verojen kertymäluvuissa. Perintö- ja lahjaveroa maksetaan koko Suomessa yhteensä noin 1 miljardi euroa vuodessa.
Suomi on pääomaköyhä maa -> tarvitaan lisää (suomalaista) pääomaa -> tarvitaan lisää suomalaisia miljardöörejä. Mutta tuottavatko miljardöörit kansantaloudellista hyötyä? Teinpä tästä sormiharjoitelman tekoälyn avulla (Suomi on tässä normalisoitu ykköseksi):
Billionaires per Million:
— Suomi 1.0
— EU 1.20
— USA 2.26
GDP per Capita:
— Suomi 1.0
— EU 1.10
— USA 1.51
Korrelaatio näyttäisi olevan vahva! Otin nämä alueet mukaan vertailuun koska ne ovat kaikki kutakuinkin vertailukelpoisia kehittyneitä talouksia. Miljardöörejähän on paljon Kiinassa, Intiassa ja Venäjällä mutta siellä yhteiskunnan rakenne on sen verran erilainen että vertailu ei tuota mielekkäitä tuloksia.
Vielä jää selittämättä, mitä merkitystä kansakunnan hyvinvoinnille on siinä, onko miljoonaa kansalaista kohden yksi vai miljardööriä.
Jos ajaitellaan enkelisijoittajia, niin olisko hyvä omaisuusmäärä, jota tarkastella vaikka 3M€?
Ostovoimakorjattuna tietysti, siten, että eläkkeet, koulutus ja sote on laskettu mukaan kuvioon.
toke
”mitä merkitystä kansakunnan hyvinvoinnille on siinä, onko miljoonaa kansalaista kohden yksi vai miljardööriä.”
Yhdysvaltojen ja Muskin esimerkistä voisi päätellä, että miljardöörit vähentävät maassa asuvien elintasoa ja voivat jopa romahduttaa sen.
Amerikkalaiset miljardöörit ovat turvallisuusuhka, milloin täälläkin tapahtuu sama? Kärkköisellä ei taida olla riittävästi rahaa.
Kommenttina Tokelle ja Sylttylle että Suomessa on erittäin vähän miljardöörejä sekä miljonäärejä. Yhdysvaltoja eri tarvise verrata Suomeen vaan Suomea voi ja pitääkin verrata Ruotsiin ja Tanskaan. Näissä maissa on paljon enemmän miljonäärejä kuin Suomessa yhteensä. Suomi tarvitse saman verran miljonäärejä kuin on Ruotsissa ja Tanskassa.
“Vielä jää selittämättä, mitä merkitystä kansakunnan hyvinvoinnille on siinä, onko miljoonaa kansalaista kohden yksi vai miljardööriä.”
po.
Vielä jää selittämättä, mitä merkitystä kansakunnan hyvinvoinnille on siinä, onko miljoonaa kansalaista kohden yksi vai KAKSI miljardööriä.
Syltty esittää, että Musk laskee kansan elintasoa USA:ssa. Miten?
Rahul taas esittää, ettei eri maita pitäisi vertailla. Tai että vain joitan maita pitäisi vertailla joihinkin muihin.
“Suomi tarvii lisää miljonäärejä” on halpa heitto, koska ei kerrota miten.
Jos lisätään kaikkien varallisuutta, niin tietysti se on hyvä asia.
Jos taas vain kasvatetaan varallisuuseroja, niin sitten ollaankin jännän äärellä.
“Trickle down” oli isolle osalle poliitikkoja ja “talousviisaita” ihan itsestäänselvyys vuosikymmeniä. Kunnes se todistettiin vääräksi.
Nykyhallitus kasvattaa varallisuuseroja kuvitelmalla, että isommilla varallisuuseroilla kaikki hyötyy. Jotenkin tää kuulostaa niin hirveen tutulta, ei tarvii mennä kuin 2 riviä ylöspäin, niin…
Voisko joku kuvailla sitä, miksi se omistajuuden säilyminen olis hyvä juttu?
Eikö paras asia olisi jos markkinatalous toteutuisi mahd. puhtaasti, eikä siten, että omistajuutta yritetään jotenkin rajata jollekin alueelle?
Entä miksi on parempi, että yksi omistaa vaikka sata miljoonaa, kuin että 10 000 omistaa 10 000€?
Eikö rikas ole laiska laittamaan “taseet töihin”, koska ei tarvitse lisää varallisuutta?
Tokelle kommenttina että kasvattamalla yksityisen sektorin pääomaa laskemalla esimerkiksi yhteisöverotusta ja luopumalla kokonaan perintöverosta. Tämä hyödyttää kaikkia. Samalla voidaan kiristää jonkin verran osinkoverotusta. Ruotsissa Svenssonit ja Karlssonit toivat pääomansa takaisin kun perintövero poistettiin. Pohjoismaiden verotus on edelleen hyvin progressiivinen toisin kuin esimerkiksi Yhdysvaltain verotus. Suomea ei voi millään tavalla verrata Yhdysvaltoihin. Suomea pitää verrata Ruotsiin. Nyt ikävä kyllä Suomi on samalla tasolla kuin Italia.
Hyödyttää miten? Ja eikö tämä ole nimenomaan token mainitsema Trickle Down teoria, josta jos mistä on runsasta ja samansuuntaista tutkimusnäyttöä: Trickle Down ei toimi.
Toinen asia mistä ekonomistit ja ekonomit ovat poikkeuksellisen samanmielisiä on se että perintövero on yksi parhaista verosta. Toisin kuin useimmat verot, se ei sisällä talouskasvua haittaavia kannustimia (esimerkiksi työn verottaminen vähentää työn tarjontaa).
Rahul: “Tokelle kommenttina että kasvattamalla yksityisen sektorin pääomaa laskemalla esimerkiksi yhteisöverotusta ja luopumalla kokonaan perintöverosta. Tämä hyödyttää kaikkia. Samalla voidaan kiristää jonkin verran osinkoverotusta. Ruotsissa Svenssonit ja Karlssonit toivat pääomansa takaisin kun perintövero poistettiin. Pohjoismaiden verotus on edelleen hyvin progressiivinen toisin kuin esimerkiksi Yhdysvaltain verotus. Suomea ei voi millään tavalla verrata Yhdysvaltoihin. Suomea pitää verrata Ruotsiin. Nyt ikävä kyllä Suomi on samalla tasolla kuin Italia.”
Suomea kandee kyllä verrata ihan kaikkiin maihin. Oppia ja ratkaisuja ja hyötyjä saa myös USA:sta.
1.
Mitä yhteisöveron lasku hyödyttää ja mistä tuot korvaavat verotulot?
Suomessa on jo suunnilleen Euroopan alin yhteisövero, joten ainakaan kilpailuetua sillä ei saa.
2.
“kasvattamalla yksityisen sektorin pääomaa laskemalla esimerkiksi yhteisöverotusta ja luopumalla kokonaan perintöverosta.”
Perintöverosta luopuminen hyödyttää niitä, jotka saavat isoja perintöjä, ei ketään muita.
Ja jälleen kerran, ne perintöverot, joita ei siis perinnöistä saada, kerätään muualta. Luultavasti niiltä, jotka eivät saa perintöäkään.
Jos meillä nyt yksityisen sektorin pääoma on 600mrd ja maksetaan tuloveroa 40mrd, niin merkityksellisin muutos saataisiin, jos poistettaisiin tulovero kokonaan (varallisuus kasvaa n. 40mrd vuodessa) ja verotettaisiin vain varallisuutta.
Paljon isompi muutos kuin yhteisöverotusta säätämällä, josta tulee nyt vain n. 8mrd.
Pääomatulojen verotuksessa on sama ongelma kuin ansiotuloissa: niissä sakotetaan siitä, että tekee tuottavaa toimintaa ja tulee sillä toimeen. Mun mielestä olis paljon reilumpaa, jos kaikki saisivat tienata toimeentulonsa verottomasti ja vasta siitä osuudesta, joka kertyy omaisuudeksi, maksetaan veroa; omaisuusveroa eli varallisuusveroa.
3.
Mikä merkitys Ruotsin taloudelle ja kansalle oli sillä kun Svenssonit ja Karlssonit toivat pääomansa takaisin?
Missä se pääoma muuten oli sijoitettuna ja missä se on nyt?
4.
Onko progressiivisuudessa sun mielestä joku ongelma ja jos, niin mikä?
Sen lisäksi, että heittelee palloja ilmaan, olis ihan hyvä argumentoida niiden merkitystä.
Tokelle kommentoin noita 4 kohta alustavasti tiedoilla joita minulla on. Tästä asiasta voi käydä laajempaa keskustelua esim Soininvaaran kanssa.
1.
Mitä yhteisöveron lasku hyödyttää ja mistä tuot korvaavat verotulot?
Suomessa on jo suunnilleen Euroopan alin yhteisövero, joten ainakaan kilpailuetua sillä ei saa.
— Yhteisöveron lasku hyödyttää sillloin kun kilpalijamaat (kuten Suomen kohdalla Ruotsi tai Saksaa laskevat yhteisöveroa). Viimeksi näin tapahtui vuonna 2013. Kaikki riippuu mitä esim Saksassa uusi hallitus tekee veropolitiikalle. Sitä täytyy seurata tarkasti etenkin Suomessa.
2.
“kasvattamalla yksityisen sektorin pääomaa laskemalla esimerkiksi yhteisöverotusta ja luopumalla kokonaan perintöverosta.”
Perintöverosta luopuminen hyödyttää niitä, jotka saavat isoja perintöjä, ei ketään muita.
Ja jälleen kerran, ne perintöverot, joita ei siis perinnöistä saada, kerätään muualta. Luultavasti niiltä, jotka eivät saa perintöäkään.
— En oikein ymmärtänyt kysymyksen sisältöä.
3.
Mikä merkitys Ruotsin taloudelle ja kansalle oli sillä kun Svenssonit ja Karlssonit toivat pääomansa takaisin?
Missä se pääoma muuten oli sijoitettuna ja missä se on nyt?
— Kyllä Ruotsin talous on kasvanut nopeammin kuin Suomen talous koska Ruotsiin on tullut suoria sijoituksia kotimaiseen tuotantoon kun taas Suomi on jäännyt tässä kohtaa alihankkija eli tytäryhtiö taloudeksi.Ruotsalaisten varallisuus ja palkat ovat nousseet viimeisten vuosien aikana kun pääoma tuli takaisin Ruotsiin ulkomailta. Tämä pääoma on suoraan sijoitettu ruotsalaiseen elinkeinoelämään.
4.
Onko progressiivisuudessa sun mielestä joku ongelma ja jos, niin mikä?
‑Ei ole kokonaisuudessa mutta jos progressiivisuus on liian korkea kokonaisuudessa se on haitallinen tekijä talouskasvulle kokonaisuudelle.
Lyhyt kommenttina noihin Token ehdotuksiin että poistettaisiin tulovero kokonaan ja tilalle tulisi varallisuusvero.Tulovero on kuitenkin sen verran iso osuus valtionverotuloista että sen poistaminen olisi erittäin iso taloudellinen riski valtiontaloudelle. Varallisuusvero ei taide korvata tuloverosta aiheuttamia menoja. Progressivinen tulovero on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin jos siirytään esim tasaveroon. Tasavero on hyvä välilisissä veroissa. Tuo ajatus että Suomea pitäisi verrata kaikkiin maihin on huono vertailu. Suomen viiteryhmä on taloudellisessa kilpailussa Pohjoismaat. Toki jos haluamme irtautua Pohjoismaista niin mikä olisi vaihtoehto? En usko että jos esim pakotteet Venäjältä poistetaan (todennäköisesti Trumpin toimesta) niin Venäjän talous lähtisi taas kasvuun. Suomi ei hyötyisi tästä edes lyhyellä eikä pidemmällä aikavälillä.
Kilgore: “Toinen asia mistä ekonomistit ja ekonomit ovat poikkeuksellisen samanmielisiä on se että perintövero on yksi parhaista verosta. Toisin kuin useimmat verot, se ei sisällä talouskasvua haittaavia kannustimia (esimerkiksi työn verottaminen vähentää työn tarjontaa).”
Onko joku nähnyt tutkimusta, jossa olisi tutkittu perimisen suhdetta työmotivaatioon?
Miksi raataa kymmeniä vuosia ikävää duunia, josta maksetaan huonosti, jos edes jälkikasvu ei pääse siitä nauttimaan?
Rahulille:
1.
Olet taas ihan ulkona dialogista.
Ilmeisesti kun et keksi vastattavaa, alat rallatella kaikenlaista yleistietoutta. Kuten että pienet numerot ovat pienempiä kuin isot numerot.
Toistan: Suomessa on ja lähes alin yhteisövero mitä voi olla. Sen lasku ei tuo kilpailukykyä yhtään lisää.
2.
Sun väite on, että yhteisöveron lasku ja perintöveron poisto hyödyttää kaikkia.
Ei hyödytä. Se hyödyttää vain niitä, jotka maksavat noiden ansiosta vähemmän veroa. Ja haittaa muita, jotka maksavat tuon takia sitten lisää.
Voisitko joskus tarjota _perusteluita_ väitteillesi?
3.
Ruotsin talous on voinut kehittyä hyvin ziljoonasta eri syystä.
Sun pitäs osoittaa korrelaatio ja kausaliteetti.
Muuten toi muistuttaa sitä, että syytetään noitia huonosta säästä.
4.
Kuten jo todettu, todellista progressiota ei Suomessa ole.
Kunnallistaloudessa progerssio on superhassu yhden portaan tekniikka, joka on ehkä tyhmintä mitä voi olla.
Progressiivisisen ansiotuloveron kertymä on nyt 6% koko verokertymästä.
Piiprogressiivisuus on luokkaa 0,08.
On totaalisen absurdia puhua progressiivisuuden “tuloloukuista” kun se todellinen ongelma on se että puoli miljoonaa ihmistä elää tilanteessa, jossa todellinen marginaalivero on lähellä sataa tai yli.
5.
Verotuksen siirto varallisuusveroon:
Tottakai muutos olisi suuri. Kuten vaikka muutos asumistuessa on ollut tämän hallituksen aikana. Asumistuen muutos olisi voitu tehdä vähitellen, jolloin se ei olisi aiheuttanut nykyistä kaaosta asuntomarkkinoilla (jota moni ei huomaa muusta kuin siitä, ettei asuntoja rakenneta). Asuntolainan korkovähennys poistui vähitellen, joten se ei aiheuttanut kenellekään yhtäkkistä katastrofia.
Varallisuusveron olisi tietysti luonnollisesti oltava progressiivinen, ei siinä muuten olisi mitään järkeä. Jos siis pitää progressiota oikeudenmukaisena ylipäänsä. Eli että ne maksaa suuremman osan omastaan, joilla omaa on enemmän.
Tietysti toi varallisuusveroon keskittyminen on utopia. Senhän pitäisi tapahtua yhtenäisesti koko euroalueella, jotta olisi mahdollista. En usko sitä päivää näkeväni.
Tokelle kommenttina että nimenomaan puhun yleistaloudesta eli makrotaloudesta. Tässä kohtaa Suomi ja Ruotsi ovat vertaiukelpoisia kansantalouksia. Suomea ei voi verrata makrotalouden kohdalla esim Yhdysvaltoihin. Kehittyviä talouksia (kuten Intiaa) ei voi verrata kokonaisuudessa Euroopan talouteen ja tässä vertailussa mikrotalous on jyrää makrotalouden.
Vastaus kohtaan 2. että yhteisöveron lasku ja perintöveron poisto hyödyttää kaikkia.
— Tästä on todisteita jo Ruotsista jossa perintövero poistettiin vaajat 20 vuotta sitten ja kuten aiemmin totesin varakkaat ruotsalaiset kotiuttivat pääomaa takaisin Ruotsiin.
Vastaus kohtaan 3.
— Ruotsin kansantalous ei ole mitenkään iso kansantalous joten tuo ziljoona esimerkkiä ei ihan tässä kohtaa päde mutta Ruotsin kansantalous on kehittinyt viime vuosikymmenillä kolmella tekijällä: 1.uudella työmarkkina-mallilla (paikallinen sopiminen ja vientivetoinen palkkamalli (ruotsiksi Industriavtalet) j
2.lakkauttamalla perintövero.
3. Työperäisellä maahanmuutolla.
Vastaus kohtaan 4. Kuntavero ei ole progressivinen mutta tulovero on. Progessivisen veron vasta kohta on tasavero. Tämä malli on käytössä Virossa. En kannata tasaveroa mallia. Verovähennykset ovat asia erikseen. Suomesa oli 1990-luvulta 2000-luvuna alkuun asti avoir fiscal veromalli jossa ei ollut vähennyksiä mutta veroprosentti oli pieni vaikka se tuotti enemmän veroa rahallisesti koska vähennyksiä ei ollut.
Vastaus kohtaan 5. Toke ehottaa tässä euroalueelle yhteistävero järjestelmää. Toke kuitenkin syytti minua yleistiedolla rallatelusta. Kuitenkin Toke visioi euroalueen liittovaltiosta mutta kuitenkin heti perään Toke julistaa että tämä on utopistinen tavoite.
Tokelle tiedoksi että eikös tuo utopistinen yleiseurooppalainen veromalli on juuri rallatusta ilman konkreettista toimivaa esitystä? Kaikki tietävät että tuo malli ei näe päivänvaloa ksoka luottamus tässä kohtaa eri Euroopan maiden välillä on hyvin heikkoa. Etelä ei luota pohjoiseen ja päinvastoin. Itä ei luota länteen ja päinvastoin.
Ompa käytettävä käyttöliittymä, kun tässä “alasäikeessä” pitää kelata jo yli 10 kommenttia ylöspäin painaakseen Vastaa-nappulaa.
Rahul,
2.
Teet kehäpäätelmän.
Sun mukaan “yhteisöveron lasku ja perintöveron poisto hyödyttää kaikkia”, koska “varakkaat ruotsalaiset kotiuttivat pääomaa takaisin Ruotsiin”.
Miten toi hyödytti ei-varakkaita ruotsalaisia? Tiedät varmaan, että Ruotsissa on suhteellisesti enemmän köyhiä kuin Suomessa? Ruotsin varallisuuserot ovat läntisen maailman huippua. Kuinka toi auttaa “keskisverto”-ruåttalaista onnellisempaan elämään? Suomi on vasta matkalla sinne, missä Ruotsi jo on eli kasvaviin ongelmiin väestönsä kanssa. Tietty sillä erolla, ettei täällä ole sitä vanhaa rahaa, jota voidaan haavoihin hieroa.
3. Jos väität, että Ruotsin talous on kehittynyt paremmin ilman perintöveroa, kuin mitä olisi perintöveron kanssa, niin mitä jos todistaisit väitteesi?
Ongelma tuossa on, että perintöveron merkitys voi olla 1% talouskasvusta ja 99% johtuu ihan muusta.
En usko, että palkkamallit vaikuttavat tuossa paljoa, mutta tietysti se vaikuttaa, että siellä osapuolet aidosti diskuteeraavat ja etsivät yhteisymmärryksen, joka tuottaa luottamusta ja uskoa kehitykseen. Suomessa sen sijaan sopijaosapuolet lähtevät aina sotaan vihollista vastaan ja parin vuoden päästä uudestaan. Eikä sen takia kukaan (paitti Maliranta) usko parempaan tulevaisuuteen.
Työperäisessä maahanmuutossa ei ole mitään eroja maidemme välillä. Siis nykyään.
4.
Voit näperrellä termeillä ja tarkastella osia, mutta Suomessa on käytännössä tasavero desiileillä 2.–8..
Tulovero ei muuten ole progressiivinen. Vain sen ansiotulovero on. Ja sekin surkeasti.
5.
En ole ehdottanut yhteisverotusta EU:ssa.
Vai olemmeko jo siinä, kun yhteisöverolle on määrätty alaraja?
Ymmärrätkö tahallaan väärin vai vahingossa?
Samalla tavalla EU voisi ohjata kaikkea verotusta, vaikka siis verotulot keräisi jokainen maa itse ja käyttäisi lähinnä itse. EU-jäsenmaksua maksetaan, eikä sitäkään kutsuta yhteisverotukseksi. Tai no, jotkut persut kai kutsuu.
Elon Musk puhuu paljon ja usein siitä, että verotusjärjestelmä pitää muuttaa täydellisesti, kun kohta valtaosa edes osittain fyysisestä työstä hoituu roboteilla ja tietotyöstä valtaosan hoitaa AI. Jostain syystä Muskia ei syytetä kommunismista, kun hän kertoo, ettei ole keksinyt tuohon muuta ratkaisua kuin kansalaispalkan.
Kun ihmiset eivät voi tehdä paljoa työtä, ei siitä tule paljoa verotuloakaan.
Jotain on siis pakko tehdä, jokaisen maan. Yhdessä tai erikseen.
Weikkaan, että ne maat, jotka toimii etupainotteisesti, hyötyvät siitä. Välillä toisinpäinkin, josta vähäpätöisenä esimerkkinä Suomen digisiirtymä.
Aatella, jos YLE omistaisi (yhä) Digitan ja sen tulot korvaisi YLE-veron…
Tokelle kommentoin noita 4 kohta alustavasti tiedoilla joita minulla on.
Vastaus kohtaan 2. Yhteisöveron ja perintöveron laskusta Ruotsissa.
— Kokonaisuudessa kun taloudellinen liiketoiminta sijoittaa johonkin maahan tuottaa se verotuloina tuloja valtiolle joka Ruotsin kohdalla voi enemmän rahoittaa julkisia palveluita. Tämä siis hyödyttää kaikkia ruotsalaisia. Ruotsin ongelmat esim maahanmuuttajien kohdalla ei liity mitenkään verotukseen. Siinä on monia tekijöitä mikä on Ruotsin jengirikollisuuden syyn taustalla.
Vastaus kohtaan 3.
‑Tässä kohtaa mittarina Ruotsin kohdalla on talouskasvu ja valtionvelka. Ruotsissa on ollut vuoden 2009 jälkeen nopea talouskasvu ja alhainen valtionvelka. Toki talouskasvu koostuu muista tekijöistä kuin verotuksesta. Verotus on ainoa keino jota valtiovalta voi käyttää talouskasvun auttamisessa.Ruotsissa sovittiin vuonna 1997 uudesta vientivetoisesta mallista. Ruotsin työmarkkinat toimivat koska siellä yksi keskusliitto (LO) neuvottelee työnantajapuoluen kanssa. Suomessa on 3 keskusliittoa jotka vetävät eri suuntiin. Kyllä Suomen ja Ruotsin välinen ero työperäisessä maahanmuutossa on edelleen suuri. Monet tekijät, ei ainostaan taloudelliset, vaikuttavat tähän edelleen.
Vastaus kohtaan 4.
‑Yhtä desiä ei kannata katsoa näissä verokannoissa vaan verotusta kokonaisuudessa. Suomessa on progressivinen ansiotulovero eikä tasaveroa.
Vastaus kohtaan 5.
— En ymmärrätkö tahallaan väärin tai edes vahingossa vaan toivoisin että Toke ottaisi asioista selvää. EU:ssa ei ole yhteistä alarajaayhteisöverolle vaan arvonlisäverolle.
Elon Muskin lisäksi kansalaispalkkaa muuten on ehdottanut Björn Wahlroos.
Tuskin Digitan tulot olisvat kannattaneet Ylen resurssit. TV-lupamaksun taustalla oli se että Ylen ohjelmia voitiin katsoa ilman että omisti TV:tä ja maksun pystyi kiertämään. Yle verolle oli muitakin vaihtoehtoja. En muista niitä yksityiskohtaisesti. EU:ssa on tiukat kilpailu säännöt kuinka julkiset yleisradioyhtiöt eivät saa muodostaa monopolia.
Rahul,
2. & 3.
Se, että pari ultrarikasta sukua “vetää” rahansa Ruotsiin, ei tarkoita, että ne sijoittaisivat ruotsalaisiin yrityksiin.
Ruotsin isoimmat ongelmat ovat jättimäiset varallisuuserot ja kasvavat tuloerot.
Niihin ei keskiarvotalouskasvu auta ollenkaan, kun se tuo lisää vain pienelle joukolle varallisuus/tulotilastojen yläpäässä. Vähän tietty murusia muille, kun saavat toimittaa wolt-lähetyksiä näille parin euron tuntipalkalla.
Ruotsissa operoiva sijoitusyhtiö voi toimia täysin niin, ettei se tuo vaurautta kenellekään muulle, kuin pienelle omistajajoukolleen ja pienelle työntekijäjoukolleen.
Eli todistettavaksi jää, toimiko noi pari sukua noin vai ei. Edelleenkin keskiarvo ei kerro oikein mitään. Siksi gini-kerroin on keksitty.
4.
En katso mitään yhtä desiä. Mistä ihmeestä sellaisen käsityksen sait?
Kokonaistulonsiirtojen kannalta, joka siis sisältää ansiotuloverot ja kaiken muun, Suomessa on käytännössä tasavero. Ei se lässyttämällä siitä muutu.
5.
Pahoittelut virheestäni. Tosiaan kuvittelin, että Irlannin veroalen takia olisi rajoitettu niiden antamista. Paljon siitä on kirjoitettu, ehkei sitten saada läpi?
Eli EU sitten sakottaa liian alhaisesta verotuksesta sitten ihan tapauskohtaisesti, sen sijaan että säätäisi jonkun universaalin rajan. Typerää.
https://yle.fi/a/74–20069131
https://yle.fi/a/3–12243651
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_21_6967
“The European Commission has proposed a Directive to ensure a global minimum effective tax rate of 15% for large groups operating in the European Union.”[…]
Tokelle kommenttina että nuo mainitsemasi ruotsalaista ultrarikasta sukua nimenomaan sijoittavat ja omistavat ruotsalaisia yrityksiä. Jos katsotaan esim Wallenbergien omistamia yrityksiä sijoitusyhtiö Investorin kautta niin ne ovat kaikki alunperin ruotsalaisia yhtiöitä. Olet varmaan kuullut nimet kuten ABB, Atlas Copco, Astra Zeneca, AB Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Saab-Scania ja SEB.
Ja mitä tulee gini-kerroimeen niin Ruotsin ginikerroin on oli vuonna 2022 noin 29,0 OECD maiden vertailussa ja Suomen ginikerroin oli 27,4 OECD maiden vertailussa . Onko tämä mielestäsi suuri ero tulo ja varallisuusero? Kehitysmaiden varallisuusvero on paljon suurempi kuin teollisuusmaiden johon Ruotsi ja Suomi kuuluvat.
Kommenttina vielä tuoho Irlannin yritysverotukseen niin EU komissio vei Irlannin oikeuteen koska se suosi tiettyjä yrityksiä verotuksessa. Kaikkia yrityksiä pitää suosia tasapuolisesti verotuksessa. EU ei voi säättää univeraalista yritysvero rajaa koska EU ei ole liittovaltio. Verolait ovat edelleen jäsenmaiden kansallista päätösvaltaa.
Tokelle sanon ihan suoraan. Ottaisit selvää näistä luvuista ennen kuin lähdet väittelemään niistä. Esim Ruotsin ginikerroimesta.
Tokelle kysymys että väitätkö todellakin että teräs, aurinkopaneelit ja akut ovat perusbulkkia siis samaa luokkaa kuin tekstiilit ja kengät?
Syy miksi kiinalaisten aukkujen, aurinkopaneelien ja teräksen hinta on alhainen johtuu siitä Kiinan valtio tukee suoraan suurilla sumilla näitä aloja. Juuri tästä syystä ymmärrän miksi Yhdysvallat ja Euroopan Unioni ovat asettaneet tulleja kiinalaisille aukkuille,aurinkopaneeleille ja teräkselle.Yritystuet ovat Maailman kauppajärjestön WTO:n, johon Kiina on kuulunut vuodesta 2001, sääntöjen vastaisia. Nämä rangaistus tullit ovat ihan tervetulleita. Kyllä tiedän etttä Temusta tai Aliexpressistä saa halpoja tuotteita. Niiden halpuus ei tule enään palkkojen kautta vaan siitä että Kiinasta lähtetyt postipaketit ovat erittäin edullisia ja tämä johtuu Maailman Postiliiton taksoista jotka ovat Kiinan kohdalla alhaisia koska Maailman Postiliitto laskee Kiinan edelelleen vanhojen sopimusten mukaisesti kehitysmaaksi. Kiina ei ole kehitysmaa enään millään mittarilla. Kiina on kehittyvä kansantalous.Yhdysvallat jätti Trumpin ensimmäisen hallinnon aikana Maailman Postiliiton.
Vielä tuosta EU:n minimiyhtisöverosta,
https://taxation-customs.ec.europa.eu/taxation/business-taxation/minimum-corporate-taxation_en
:
“The Directive was approved by the Council on 14 December 2022, it was published in the Official Journal of the European Union on 22 December 2022 entering into force the following day. Member States should have transposed the provisions of the Directive to national law by 31 December 2023 applying those measures in respect of the fiscal years starting in January 2024.”
Onko tämä nyt sitten olemassa vai ei?
Muutkin kuin Rahul voivat kommentoida.
Rahul,
Jos ja kun ajatellaan, että sillä on merkitystä, mistä käsin noiden kahden suvun varoja käytetään, niin kertoisitko mitä eroa on siinä, jos sukujen varat ovat vaikka Luxemburgissa ja sieltä sijoitetaan noihin ruotsalaisiin firmoihin verrattuna siihen, että varat “sijaitsevat” Ruotsissa?
Tiedätkö muuten missä ne varat olivat silloin kun ne eivät olleet Ruotsissa?
Entä mihin he sijoittivat niitä silloin?
Mä en tosiaankaan ymmärrä sitä, että kun ollaan vapaan kaupan ja rahan liikkumisen alueella, niin mitä ihmeen väliä sijoittajalle on, missä itse sijaitsee. Kunhan on rahaliiton sisäpuolella.
Bulkkia on sellainen tavara, jota tuotetaan todella suuria määriä, siitä tulee termi “bulk”.
Ja kyllä, aurinkopaneelit ja akut ovat sellaisia. Niiden hinnat ovat hieman eri kuin tekstiilien tai kenkien. Siis keskimäärin. Esim. Air Jordanit ja monet muut merkkituotteet tekstiilien ja kenkien saralla maksavat paaaljon enemmän per kilo kuin aurinkopaneelit ja akkukennot.
Aurinkopaneelit ovat hyvä esimerkki bulkista, jossa vain erittäisn suuret valmistusmäärät tekevät niistä hintakilpailukykyisiä.
Ennen kun Kiina aloitti valmistuksen, paneelien hinta oli monikymmenkertainen nykyiseen nähden.
Sekoitat nyt tulot ja varallisuuden.
Kotitehtävänä voisit etsiä ensimmäiseksi Ruotsin varallisuusjakauman gini-kertoimen.
Tuloerot eivät ole siellä vielä kovin merkittävät, mutta ovat nousemassa, joskaan käsittääkseni eivät yhtä paljon kuin Suomessa. Lyhyen aikavälin vertailu on hankalaa, kun Suomi on historiansa pahimmassa lamassa, emmekä oikein tiedä miksi.
Tokelle kommenttina että sekoitat pääomapaon ja pääoman kansainvälisen liikkuvuuden maasta toiseen .Luxemburg on nimenmaan luokiteltu myös Euroopan unionissa veronkierron keskukseksi. Ero tässä on mihin verotulot maksetaan vai maksetaanko niitä ollankaan. Toke taisi jälleen kerraan unohtaa perustiedot Ruotsin asemasta euroalueella: nimittäin Ruotsi ei ole euroalueen jäsen. Tämäkin on sellainen tieto mitä toivoisin että Toke ottaisi siitä selvää.
Tokella on kyllä outo perustelu että aurinkopaneelit ja akut olisivat samaa bulkkia kuin tekstiilit ja kengät. Muistuttaisin Tokea että tekstiilejä valmistettiin myös Kiinan tuontia halvantyövoiman maissa kuten Indonesiassa, Thaimaassa ja Turkissa.
Aurinkopaneelit ja akut ovat korkeaa jalostusasteen tuotteita joita ei voi valmistaa halvantyövoiman maissa . Juuri tästä syystä Kiina on viimeisten 20 vuoden aikana panostanut korkeaan teknologiaan kehittämällä aurinkopaneeli ja akkuteollisuutta. Syy miksi ne ovat halpoja ovat Kiinan valtion suorat tuet jotka ovat kansainvälisen kaupan sääntöjen vastaisia. Juuri tästä syystä Yhdysvaltain ja Euroopan unionin vastatullit ovat oikea suunta jolla pyritään vähentämään tuontia Kiinasta.
Olet oikeassa siinä että ennen Kiinan tuotontia paneelien hinnat olivat korkeat mutta niiden kysyntä oli myös pientä. Nyt aurinkopaneelien kysyntä on noussut kymmenkertaiseksi viimeisten 20 vuoden aikana joten hinta laskee. Näin tapahtui aikoinaan kotitietokoneiden ja matkapuhelimien kohdalla. Niiden hinta on tullut alas kun kysyntä lisääntyi.
Tokelle huomautus että Gini kerroin mittaa siis nimenomana tuloeroja ja varallisuutta. Eli tuo mainitsemani Ruotsin ja Suomen ginikerroi mittaa molempia. Ruotsissa varallisuuserot ovat suuremmat kuin Suomessa johtuen yksinkertaisesti siitä syystä että Ruotsissa on paljon enemmän vauraita ihmisiä kuin Suomessa. Eli Ruotsin kansantalous on tästä syytstä vauraampi kuin Suomen kansantalous.
Tokelle kommenttina ettei Suomi ole historiansa pahimmassa lamassa. Kyllä edelleen 1990-luvun lama oli pahempi kuin nykyinen tilanne. 1990-luvun lama oli työttömyyden ja kansantalouden laskun kohdalla pahin lama Suomen historiassa. Suomessa ei ole ollut talouskasvua viimeisten 15 vuoden ajan mutta se ei ole vielä lama.
Rahul,
kokeillaas vähän hedelmällisempää lähestymistapaa:
Jos olet sitä mieltä, että varallisuutta kannattaa kasata pienelle osalle väestöä, koska vain sillä tavalla ylittyy “kriittinen massa”, jossa yksi sijoitus voi saada aikaan jotain mitä tuhat pientä ei pysty, niin;
Missä kulkee raja varallisuuseroissa sun mielestä?
Tarkastellaava vaikka varakkainta prosenttia ja promillea?
Otetaan esimerkki, jossa USA:n viimeisen 50 vuoden talouskasvu on hyödyttänyt lähes pelkästää vain rikkainta 1%:ia ja keskiluokka ei ole hyötynyt “kasvusta” ollenkaan.
Toke
” Syltty esittää, että Musk laskee kansan elintasoa USA:ssa. Miten?”
Hän varmisti Trumpin valinnan heittämällä satoja miljoonia vaalikampanjaan ja on nyt tuhoassa liittovaltion hallinnon. Lisäksi uhkaamalla rahoittaa esivaa,haastajia hön on omalta osaltaan tuhonnut ei sen enempää kuin vallan kolmijako-opin.
Musk on olennainen osa Yhdysvaltojen demokratian lakkauttamista.
Tokelle kommenttina että valumaefektillä on suuremmat vaikutukset Pohjoismaissa ihan tulonsiirtojen kautta. Tämä keskustelu olisi todellakin hedelmällistä jos keskustelu olisi todellista. Suomea ei voi verrata Yhdysvaltoihin talous mittareilla koska luvut ja talouden koko ovat Suomen ja Yhdysvaltojen kohdalla aivan toisenlaiset. Kuitenkin Toke on todennut täällä aikaisemmin että Suomea pitää verrata talouden kohdalla ihan mihin tahansa maahan. Pitääkö Toke myös Venäjää vertailu kelpoisena maana Suomen kohdalla? Venäjän taloutta pyörittää muutama upporikas liikemies. Silti Venäjän talous on noin Hollannin kokonainen.
Rahul,
Toisitko esiin nyt sen ensimmäisen tutkimuksen tai jonkun perustelusi / todisteesi sille, että valumaefektillä on merkitystä?
Jatketaan niiden vertailumaiden karsintaa sitten sen jälkeen.
Usko valumaefektiin on tosiaan merkittävin motiivi suurelle määrälle “rikkaita” ja heidän asiaansa ajaville.
Tokelle tiedoksi ettei menetys ole itsestään selvyys vaikka olisi maailman johtava radioteknologian alan yritys . Liiketoiminnalliset olosuhteet muun muassa Euroopan laajuiset standardit eli GSM verkko oli luotu kaikkien Euroopan maiden viestintäministeriöiden toimesta 1990-luvun puolivälissä. Tämä kokonaisuudessa oli suuri taloudellinen tekijä muun muassa Nokian liiketoiminnalle. Myös silloinen Suomen yhteisövero mallin Avoir fiscal oli kasvun kannalta avain asemassa. Koulutettu työvoima on tottakai tärkeä tekijä mutta sen rinnalle tarvitaan liiketoiminnan edellytykset ja markkinat. Nokia oli 1990-luvun alussa kriisiyhtiö joka oli melkein myyty kokonaisuudessaan Ericssonille. Nokian pelasti todellisuudessa aiemmin mainitsema yhteiseuropppalainen standardi eli GSM. Se että Euroopan maat päättivät hyväksyä tuon GSM standardin oli Nokian menetyksen alku. Ehkä voidaan sanoa että Suomen EU jäsenyys oli yksi tekijä miksi Nokia pääsi Euroopan markkinoille kun GSM standard luotiin. Yksi vaihtoehto olisi ollut France Telecomin standardi jota ei kuitenkaan otettu käyttöön kun saksalaiset ja brittiläiset. teleoperaattorit päättivät tukea GSM standardia joka otettiin yleiseurooppalaiseksi standardilsi. Ei nämä ole mitään minun sepitteitä päinvastoin suosittelen lukemaan Nokian historian ja GSM standardin synnystä.. Teknologiateollisuuden 4 oleellista tekijää ovat Markkinat
Rahoitus
Teknologia
Ammattitaito.
Jos yksikin näistä neljästä puuttuu ei alalla ole markkinoita. Ne luodaan jossain muualla.
Tällä hetkellä Suomessa ei ole kilpailukyky ongelmaa mutta aiemmina vuosina Suomessa oli kilpailukyky ongelma. Tällä hetkellä Suomessa on työntuottavuuden ongelma.
Sorry, mutta ensimmäinen GSM verkko avattiin Suomessa 1991. Suomi liittyy EU:hun vuonna 1995
Tokelle tiedoksi että Wallenbergien sijoitukset eivät ole mitään kannattamattomia liiketoimintaa vaan menestyviä yhtiöitä kuten ABB, AstraZeneca,Atlas Copco,Electrolux, Saab (lentokonepuoli) ja Skandinaviska Enskilda Banken. Nämä ovat suuria yritysryppäitä eikä mitään pk-yrityksiä. Miten muka Wallenbergit toimisivat markkinatalouden vastaisesti ? Päinvastoin Wallenbergit toimivat markkinatalouden lakien mukaan kun sijoitukset ovat suurissa pörssiyhtiöissä. Investorin toiminta on pysynyt Ruotsissa lähes 109 vuoden aikana ja suvun varallisuus on säätiöity. Yksikään Wallenberg ei ole muuttanut tuona aikana ulkomaille tai vaihtanut kansalaisuutta vaan pitäneet omaisuutensa ja varallisuutensa Ruotsissa. Ainoa poikkeus oli TetraPakin omistajasuku Rauslingit jotka 1960-luvun lopulla, kun Ruotisssa oli ylikireä verotus, ja muuttivat Englantiin ja vaihtoivat myös samalla kansalaisuutta. Sama koski Ikean perustajaa Ingvar Kampradia joka muutti 1970-luvun alussa ensin Tanskaan ja sitten Sveitsiin verotuksen takia. Wallenbergit ovat aina pysyneet Ruotsissa ja toimineet Ruotsissa. Mitä teatteria tämä muka olis Wallenbergeiltä ? Wallenbergit ovat toimineet nimenomaan päinvastoin kuin Rauslingit tai Kampradit.
Jos tavis perisi vaikka äitinsä asunnon pienestä taajamasta, se arvostettaisiin perintöverotuksessa 50.000 euroon. Jos perijä onnistuu myymään tuolla hinnalla, perintöveroa menee ensimmäisessä veroluokassa 2.500 euroa. Täysi luovutusvoittovero samasta myyntihinnasta olisi 15.000 euroa ja 40 %:n hankintameno-olettamalla 9.000 euroa. Mutta perintöveron poisto uppoaa kansaan. Toki pelkän rahan periminen tulisi uudistuksessa edulliseksi.
Luovutusvoittoverossa on hankintameno-olettama käytettävissä. Yli 10v, niin 40% myyntihinnasta. Alle 10v, niin 20%. Jos pystyy osoittamaan hankintakulut, niin luovutusvoitto on hankinta-myynti.
Moi
Kollegasi Aallossa olisi osanneet kertoa mitä lottovoittajille tapahtuu. Tätä käytimme peruskursseilla:
https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/aer.20151589
ja tämä tosiaan on yksi mm. ETLA:n surullisenkuuluisan perintöveroraportin listaamista käyttäytymisvaikutuksista.
Jos unohdetaan hetkeksi luovutusvoittoveron ongelmat suhteessa perintöveroon, talouskasvun edellytys ei ole se, että maassa on äärimmäisen varakas eliittiryhmä, jonka omistuksilla ja/tai tuloilla on matala tai olematon verotus.
Vaikka Suomessa kukaan ei tunnu ymmärtävän, mitä talouskasvu on tai mistä sitä syntyy, kyseessä on hyvin yksinkertainen ilmiö: talouskasvu syntyy investoinneista, joilla kehitellään parempia tuotantomenetelmiä ja joiden myötä yritykset ottavat näitä menetelmiä käyttöön. Tämä on ainut keino lisätä työn tuottavuutta pitkällä aikavälillä.
Investointien ylläpito puolestaan vaatii, että raha kiertää mahdollisimman aktiivisesti ja tehokkaasti taloudessa ja että rahaa ei ole jätetty makaamaan kenenkään pankkitilille, turhiin rahoitusinstrumentteihin, kiinteistöihin, sängyn alle jne. Kun raha kiertää, yritysten tuotteille on riittävästi kysyntää ja yrityksillä on kannusteita laajentaa tuotantoaan. Tämä onnistuu terveen palkkakehityksen, progressiivisen verotuksen ja tasa-arvoisen tulonjaon avulla, koska suurituloisten ja varakkaiden henkilöiden rajakulutusalttius on muita matalampi. Valtion teollisuuspolitiikalla on myös keskeinen rooli edullisten lainojen takaamisen ja julkisten investointien muodossa.
Suomen talous on nimenomaan kärsinyt siitä, että tulot ja varallisuus ovat keskittyneet pienelle osalle väestöä, sillä kotimainen kulutuskysyntä on tyrehtynyt. Reaalipalkatkaan eivät ole juurikaan kasvaneet viimeiseen 15 vuoteen. Kuka haluaa investoida, jos tuotteita ei saa myytyä?
Hallituksen, Murron työryhmän, EK:n ja Wahlroosin ehdotuksissa ei ole kyse mistään muusta kuin lyhytnäköisestä oman edun tavoittelusta eli pyrkimyksestä vinouttaa tulonjakoa entisestään suurituloisten hyväksi.
Suosittelen, että ratkaisuja Suomen kasvun ongelmiin etsittäisiin sen sijaan 1960–80-luvuilta, joiden aikana Suomen talous oikeasti kasvoi tavattoman nopeasti samalla, kun yleinen hyvinvointi yhteiskunnassa lisääntyi.
60–80 ‑luvuilla oltiin säännöstelytaloudessa. Ei siihen ole paluuta.
60–80-luvuilla Suomi oli Euroopan Kiina jossa tehtiin hyvää jälkeä halvalla. Muistan elävästi kun (sala)kuulin erään Nokian johtajan sanovan: me pärjätään hienosti niin kauan kun yhden saksalaisen insinöörin palkalla saadaan kolme suomalaista.
Tätä etua ei enää ole.
Tänään suomalainen insinööri hyvä jos osaa lukea ja laskea epäonnistuneen koulujärjestelmän vuoksi mutta pyytää palkkaa 1.5 kertaa sen minkä saksalainen. Ei ole vaikea ymmärtää miksi Suomi ei oikein houkuttele.
Jori A Puskalle kommenttina että Kiina ei ole enään halvan jalostuksen valtio joka tekee edullisesti muiden maiden työt. Kiina kehittää tällä hetkellä tekoälyä, mikropiirejä ja on johtava valtio huipputeknologiassa . En ole hämmästynyt lainkaan että Yhdysvallat on tästä hermostunut. Kiina haastaa Yhdysvaltain ensimmäistä kertaa kansainvälisessä kilpailussa. Mikään valtio ei ole siihen aiemmin pystynyt. Neuvostoliitto yritti. Brittiläinen imperiumi menetti johtoaseman 1940-luvulla lopulla. Japani yritti kiriä 1980-luvulla kunnes maassa puhkesi asuntomarkkina kupla ja maa ajautui deflaatioon joka kesti 30 vuotta.
Rahul: “Kiina ei ole enään halvan jalostuksen valtio joka tekee edullisesti muiden maiden työt. Kiina kehittää tällä hetkellä tekoälyä, mikropiirejä ja on johtava valtio huipputeknologiassa.”
Millä perusteella pitää kuvitella, että Kiina ei voi samanaikaisesti tehdä huipputekniikkaa ja halvinta krääsää?
Kun nyt ihan vain tonneissa tai taaloissa, Kiina tuottaa eniten sitä halvinta krääsää maailmassa. Ja sitten siihen väliin jättiläismäärän perusbulkkia, kuten vaikka teräs, aurinkopaneelit, akut, jne.
Käy tarkistamassa vaikka Temusta tai Aliexpressistä, missä maassa niiden tuotteet on tehty.
Ehkä kotimaista kulutuskysyntää tärkeämpi olisi saada globaalia kysyntää suomalaisille tuotteille?
Muualla on aika paljon enemmän kuluttajia kuin Suomessa.
Kerrankin olen samaa mieltä Token kanssa että tärkeämpi olisi nimenomaan saada globaalia kysyntää suomalaisille tuotteille. Kuitenkin kovassa kilpailussa tähän tarvitaan pääomia ja yrityksiä jotka ottavat riskin lähteä kehittämään tuotteita ja markkinoimaan niitä ulkomailla. Tokelta kysyn miten itse muuttaisit Suomen verotusta ja työmarkkinoita niin että suomalaiset yhtiöt saavat markkinoita maailmalta kun kuitenkin globaalikilpailu on erittäin kovaa. Juuri tästä syystä Ruotsin teki oikean päätöksen 1997 poistamalla perintöveron ja uudistamalla yhteisöverotusta jotta ruotsalaiset omistajat kotiuttavat pääomaa takaisn Ruotsiin ja investoisivat lisää tuotantoa Ruotsiin. Ja näin tapahtui.
Rahul,
mä en usko, että verotuksella on paljonkaan merkitystä asian suhteen.
Ei Nokia noussut verokikoilla.
Jos ja kun on innovatiivista yritystä, kuten vaikka Tanskassa, niin rahaa sataa sisään, vaikka maailman korkein verotus.
Mun fiilis on, että Suomen suuri kuoppa on juurikin koulutus.
Onko maailmassa yhtään muuta toista maata, jossa koulutuksen ja koulutettujen taso olisi laskenut näin paljon?
Eikä se nyt ole voinut ihan vahingossakaan tapahtua, kyllä siellä on ollut takana suunnitelma, jota sitten toteutetaan “kaikenmaailman dosentti”-heitoilla.
Saattaa olla, että joillain on pidemmällä aikavälillä tavoite tuoda yksityinen koulutusjärjestelmä Suomeen. Ja “säästää” sillä sitten paljon rahaa.
Lisään vielä sen, että en myöskään usko, että avainasemassa olisi kotimaiset sijoitusvarat.
Jos Suomessa olisi hyvää bisnestä, ruåtsalainen rahaa löytää tänne ihan yhtä hyvin. Jne.
Onhan siitä hyötyä, jos on sijoitusvaroja lähellä, jolloin voi suosia hyviä kavereita ja kansallisuusaatetta, mutta raha liikkuu nykyään globaalisti ja keinotekoiset rajat heikentävät systeemin hyötysuhdetta.
Tokelle kommettina että kyllä verotus ja joustavat työmarkkinat on oleellinen tekijä menestyvään liiketoimintaan. Koulutus tulee vasta kolmantena Ei Nokian menestys perustunut vain korkeaan koulutukseen vaan siihen että silloinen veromalli (avoir fiscal) tuki Nokosn liiketoimintaa. Tästä veromallista luovuttiin myöhemmin.
Korkea koulutustaso ei ole kilpailukyvyn päätekijä jos työn hinta on hinnoiteltu ylisuureksi korkean verotuksen ja jäykän työmarkkinamallin takia joka Suomessa on tällä hetkellä. Itse asiassa ylikoulutus voi olla myös haittaa työllistyä. Suomi on pudonnut koulutuksessa mutta olemme edelleen maailman koulutetuin maa verrattuna moneen muuhun isompaan kansantalouteen.
Tanskassa on korkea kokonaisverotus mutta verotuksen kohdalla on hyvä tarkistella myös verokantoja ja niiden kokoja. En tunne Tanskan verotuksen yksityiskohtia mutta tiedän kyllä että siellä on kokonaisuudessaan on korkea verotus. Tanskan taloutta tukee ennen kaikkea joustavat työmarkkinat eli flexicurity malli. Ruotsissa taloutta tukee ennen kaikkea paikallinen sopiminen jonka päälle on luotu ns vientivetoinen työmarkkinamalli (Industriavtalet). Toke on oikeassa siinä että Suomeen kyllä tarvitaan ulkomaalaista pääomaa mutta ennen kaikkea kotimaista pääomaa pitää kasvattaa koska muussa tapauksessa päädymme olemaan taloudellisesti yhtä enemmän Ruotsin tytäryhtiö talous. Olemme menossa huonoon suuntaan siihen päin. Suomessa ei ole tehty sitten 1990-luvun mitään suurta työmarkkina uudistusta toisin kuin on tehty Ruotsissa ja Tanskassa.
Minun on kyllä vähän vaikea ymmärtää, miten Nokian räjähdysmäistä menestystä olisi ollut ratkaisevasti helpottamassa, että yhtiöstä pystyttiin maksamaan helposti rahaa ulos osinkoina. Sitä paitsi omistajat olivat voittopuoliseti ulkomaalaisia, joita avoir fiscal syrji.
Rahul Somanisanoo:
17.3.2025 9:35
“Tokelle kommettina että kyllä verotus ja joustavat työmarkkinat on oleellinen tekijä menestyvään liiketoimintaan. Koulutus tulee vasta kolmantena Ei Nokian menestys perustunut vain korkeaan koulutukseen vaan siihen että silloinen veromalli (avoir fiscal) tuki Nokosn liiketoimintaa. Tästä veromallista luovuttiin myöhemmin.
Korkea koulutustaso ei ole kilpailukyvyn päätekijä jos työn hinta on hinnoiteltu ylisuureksi korkean verotuksen ja jäykän työmarkkinamallin takia joka Suomessa on tällä hetkellä. Itse asiassa ylikoulutus voi olla myös haittaa työllistyä. Suomi on pudonnut koulutuksessa mutta olemme edelleen maailman koulutetuin maa verrattuna moneen muuhun isompaan kansantalouteen.”
On hieman perustelematonta, että laitat asiat noin karkeaan tärkeysjärjestykseen.
Ja sitten puhut itseäsi vastaan: “Korkea koulutustaso ei ole kilpailukyvyn päätekijä jos työn hinta on hinnoiteltu ylisuureksi”.
Eli jos ei ole hinnoiteltu työtä ylisuureksi, niin silloin koulutustaso ON kilpailukyvyn päätekijä.
MOT
Jos nyt siis väität, että Suomessa on hinnoiteltu työ ylisuureksi, niin kerropa, onko Suomi ehkä ainoa tällainen maa ja siksi koulutuksella ei ole merkitystä Suomessa, mutta kaikkialla muualla on?
Kun kaikista maailman korrelaatioista et löydä selvempää kuin se, miten Suomen tuottavuus on erkantunut kaikkien verrokkimaiden tuottavuudesta samaa tahtia kun koulutuksen taso on jäänyt jälkeen.
Tarvittaisiin ihan hirveen uskottava selitys, miksi tällä korrelaatiolla ei ole väliä.
Toisaalta tuottavuushegemonia on aika heikkoa muutenkin. USA johtaa tuottavuuden kehitystä, mutta kun sieltä poimitaan pois se parhaiten tulosta tekevä 1%, niin loppujen tuottavuudenkehitys onkin sitten ihan samaa tasoa kuin Europpassa tai meillä.
Väitätkö ihan pokkana, että Nokia olisi menestynyt verokikkailujen ansiosta ihan yhtä hyvin ilman sitä maailman johtavaa radioteknologian osaamista, joka sillä silloin oli? Samat tyypit, jotka kehittivät tuotteet, kehittivät niille globaalin standardin.
Uskotko tosissaan, että Nokia olis voinu vaan tuoda ulkomailta tarvittavan saman osaamisen ja tehdä koko homman niin?
Kuullostaa vaan mun korviin ihan hirveen epäuskottavalta sepitteeltä.
Jussille tiedoksi että kyllä voidaan palata takasin 1960–80-luvun talousmalliin mutta siinä sitten pitäisi tehdä ainakin muutamia toimenpiteitä. Erota kokonaan Euroopan talousalueesta, irtautua eurosta, tehdä Venäjän kanssa bilateraalinen kauppasopimus, pistää rajat kiinni työperäiselle maahanmuutolle, säättää korkeat tullit monelle tuontituotteelle ja nostaa verotusta ainakin 50 prosenttiin kaikille veroluokilla. Luuleeko Jussi että näin suomalaisten hyvinvointi lisääntyisi? Näitä esimerkkejä oli 1960–80-luvun talousmallissa. Valitettavasti muu maailma ei tähän suostu menemään. Ja Kiina pitäisi pakottaa takaisin maolaiseen yhteiskuntajärjestelmään jottei se kilpailisi Euroopan ja Yhysvaltain kanssa. Internetistä pitäisi myös irtautua koska pääomalle pitäisi pistää maasta poistumisen kontrolli.
“nostaa verotusta ainakin 50 prosenttiin kaikille veroluokilla”
Kun tienasin muutamia roposia 80-luvulla, niin en muista 50% veroprossaa.
Mitä siis oikeasti tarkoitit? Sitäkö, että jos nykyään jollain tulolla tuloveroprossa on 10%, niin silloin oli 15%?
Hallituksessa on vissiin kaksi puoluetta ja isossa kuvassa tämä näyttää ihan samalta hallituspolitiikalta kuin aiemminkin. Siirretään perussuomalaisten äänestäjien rahat kokoomuksen äänestäjille.
Sitä vaan ihmettelen, että riittääkö persuille se, että heillä mutama saa valtaa, kun kaikki muut menettää
Minä vastustan perintöveron poistoa. Ensinnäkin nykyinen perintövero kohtelee eri omaisuuslajeja melko neutraalisti. Luovutusvoittoveron kohdalla vero on aivan erilainen riippuen siitä mitä satut perimään, käteistä rahaa, asunnon vai osakkeita. Annetaan mieluummin enemmän maksuaikaa jotta tilanne ei muodostu kenellekään kohtuuttomaksi. Toisekseen perintövero on selvästi vähemmän haitallinen taloudelle kuin tulojen verotus. Kolmanneksi perintövero auttaa ylläpitämään yhteiskunnallista tasa-arvoa ja pienentää varallisuuseroja.
Perintöveron puolesta kampanjoi myös tämän viikon The Economist. Erittäin hyviä pointteja! Artikkelin mukaan perinnöistä on tullut merkittävämpiä tulojen ja varallisuuden lähteitä monille ihmisille, mikä vaikuttaa taloudelliseen eriarvoisuuteen ja sosiaaliseen liikkuvuuteen. Tämä kehitys voi johtaa tilanteeseen, jossa yksilön taloudellinen asema määräytyy yhä enemmän perhetaustan kuin henkilökohtaisen ponnistelun perusteella.
https://www.economist.com/leaders/2025/02/27/inheriting-is-becoming-nearly-as-important-as-working
Näin markkinaliberaalit rakentavat teknofeudalismia / uusaristokratiaa länsimaihin, mutta tätä kutsutaan meritokratiaksi.
Siis tarkennan nyt vielä, että markkinaliberaali Economist on myös sitä mieltä että perintöjen verottaminen on hyvä asia. Vielä parempi jos verotetaan niitä yritysperintöjä, koska mikään ei takaa että entisen omistajan poika on yhtään hyvä liikemies.
Minua ei Krtek katsos kiinnostaa mitä joku sanoo, seuraan mielummin mitä hän, tai markkinaliberaalit, tekevät. Ihan yleinen trendi heiltä on perintö ja omaisuus verotuksen pienentäminen, ihan sama mitä joku Economistin toimittaja kirjoittaa.
Ihan sama ongelma koskee myös Suomen liberaaleja, ilmoittavat kannattavansa meritokratiaa (mutta ilmeisesti vanhan testamentin ylisukupolvista sellaista) mutta samaan aikaan ajavat varsinkin omaisuuden ja perimisen veroja alas. Tästä syystä en voi ikinä äänestää liberaaleja, he kun aina paljastuvat kaappikonservatiiveiksi ja autoritääreiksi, rahavallan kannattajiksi.
Jos olen joskus isäni kanssa rakentanut taloa ja siitä on maksettu verot moneen kertaan niin isäni pois mentyä voisitko selittää, että miksi pitää vielä maksaa teille siitä? Olen vielä pysyvästi vammautunut työtapaturmassa ja mulla ei ole maksaa niitä veroja miksi mun pitää myydä tönö teille jotka ostatte sen verovaroista saatavalla “palkalla” jotta saan verot maksettua kun te ette ole tehneet mitään?
Jos haluat poistaa perintöveron, niin mistä otat ne puuttuvat rahat?
Jos olet omasta mielestäsi oikeutettu isäsi talon omistamiseen, koska olet sitä remontoinut, niin miksi ette jakaneet omaisuutta silloin, kun sulle syntyi jonkinlainen omistusoikeus siihen?
Haluatko kertoa tilanteestasi lisää? Paljonko on kiinteistön arvo ja paljonko siitä tuli perintöveroa?
Tuo “verotetaan moneen kertaan verotettua” on ihan normaali tilanne. Eli ei ole mikään hyvä argumentti se.
Mutta muuten sinua on kyllä pakko sympatiseerata. Et ole varsinaisesti saanut mitään lisää, vaan menettänyt vanhempasi. Kaikista vahvin ja pyhin ihmisten välinen suhde katkeaa, ja tähän väliin valtio päättää tulla haaskalle vaatien 15% jostakin mielikuvitusarvosta. Jos sinun on pakko likvidoida (et saa käänteistä asuntolainaa?) ja laittaa elämä uusiksi, on helppo ymmärtää jos tämä aiheuttaa jonkinlaista katkeruutta yhteiskuntaa kohtaan. Henkilökohtaisesti pidän perintöveroa tästä syystä kaikista iljettävimpänä verona.
Valtio on sikäli viisas, että se ei vaadi ketään todistamaan perheenjäseniä vastaan. Olisi hyvä tunnustaa verisiteiden ensisijaisuus myös tässä asiassa ja siirtyä perintöverosta luovutusvoittoveroon. Näin valtio pysyy kansalaistensa kanssa huomattavasti paremmissa väleissä.
Muutaman sukupolven rästiin jääneen luovutusvoittoverot loisivat myös yritykseen tarkasti sitoutuneita patruunoita. Kultamunahanhea ei oltaisi silloin ihan heti myymässä ******sille.
Olli Ssanoo:
19.3.2025 11:57
“Henkilökohtaisesti pidän perintöveroa tästä syystä kaikista iljettävimpänä verona.”
Paljon parempi tosiaan olis jokavuotinen (nykytekniikalla vaikka jokakuukautinen) varallisuusvero, jolloin perintöveroa vastaava määrä kerättäisiin 50 vuoden aikana, ei 50 vuoden välein.
“Muutaman sukupolven rästiin jääneen luovutusvoittoverot loisivat myös yritykseen tarkasti sitoutuneita patruunoita. Kultamunahanhea ei oltaisi silloin ihan heti myymässä ******sille.”
Jolloin ei tehdä markkinatalouden optimointia, vaan haaskataan tehokkuutta, kun jätetään veroteknisistä syistä epäpätevä ja ehkä motivoitumaton omistus mädättämään firmaa.
1900-luvun loppu: Meidän on avattava pääomien liikkeet, jotta saamme kansainväliset pääomat sijoittamaan yrityksiimme
2000-luvun alku: Meidän on tehtävä Suomesta houkutteleva sijoituskohde mm. verotusta alentamalla jotta saamme kansainväliset pääomat sijoittamaan yrityksiimme
2020-luku: Meidän on poistettava perintövero, koska kansainväliset pääomat sijoittavat liikaa yrityksiimme jotka innovoivat, ja täten omistus menee Suomen ulkopuolelle
Niin halutaanko niitä kansainvälisiä pääomia tänne vai ei?
En myöskään täysin ymmärrä lähtöoletusta että Suomessa ei olisi pääomia. Kyllä kai pääomia on vähintäänkin eläkeyhtiöillä ja suomalaisilla suuryrityksillä, jotka eivät tunnu keksivät tuottamilleen voitoille mitään muuta käyttöä kuin jakaa ne osinkoina. Ainakin menneinä vuosina Helsingin pörssi on ollut eniten osinkoja maksanut Euroopan pörsseistä.
Lisäksi on olemassa keino hankkia niitä pääomia kasvavalle yrityksille: Julkinen osakeyhtiö. Sen idea on nimenomaan ettei tarvita yhtä Wallenbergiä, vaan tarvittavaa pääomaa voi hankkia lukuisista lähteistä. Esimerkiksi Talvivaara taisi olla esimerkki tälläisestä “kansanosakkeesta”. Ylipäätään Suomi on yksi globaalisti vauraimmista maista per capita suhteutettuna.
Jos Suomeen oikeasti halutaan lisää rikkaita, kannattaisi miettiä miten keskiluokalle tarjottaisiin mahdollisuuksia rikastua eikä aina vain vähentää jo rikkaiden verotusta. Tämä ehdotus että käytännössä poistetaan rikkailta perintövero ja lisätään vastaavasti keskiluokan veroja luovutusvoittoveron muodossa ei kyllä meitä keskiluokkaisia auta pätkääkään rikastumaan.
Jos taas halutaan rikkaiden karkaaminen ulkomaille verokannustimien myötä, niin Suomeen pitäisi pikimmiten ottaa käyttöön arvonnousuvero, joka useimmissa länsimaissa onkin jo käytössä (esim. USA:ssa omanlaisena versionaan). Nykyinen malli luo rikkaille todella mittavat taloudelliset kannustimet muuttaa ulkomaille realisoimaan sijoituksiaan, eikä perintöveron poisto tuota muuta paitsi tekemällä meidät rikkaiden veroparatiisiksi yhden spesifin käyttötapauksen kohdalla (periminen).
Oletko muuttanut ajatustasi leppoistamisesta? Aiemminhan puhuit, että leppoistaa kannattaa jo nuorena, ettei kaduta vanhana. Nyt puhut, että leppoistaminen voisi olla tuhoisaa, jos se vaikuttaisi talouskasvuun.
Talouskasvun hidastaminen järkevyydestäkin puhuit. Väitit, että kasvuhaukat ovat väärässä kasvua ylistäessään.
Mitäs jos Osmo seuraavassa pohdinnassasi miettisit asiaa jakamalla kaksi erillistä asiaa todellakin kahdeksi erilliseksi asiaksi?
1. Tulot ja
2. Varallisuus, eli pääoma
Suuri osa varakkaista ihmisistä pitää omat menonsa suhteellisen kohtuullisina ja ottavat tuloja pääoman tuotoista tämän mukaan. Pääoma on useille vain “lainassa” seuraavilta sukupolvilta. Ajatuksellisti ovat siis kertyneen pääoman hoitajia, ja saavat hyvästä hoidosta kohtuullisen palkkion. Hissiyhtiön suku lienee hyvä esimerkki. Ei siellä kukaan (ymmärtääkseni) mällää miljoonatolkulla perittyjä miljardeja, kuten kädestä suuhun elävät ilmeisesti luulevat. Systeemi on siitä hyvä, että pääomasta pidetään huolta, (tietysti kykyjen mukaan).
Julkinen puoli on osoittautunut huomattavan huonoksi varallisuuden eli pääoman ylläpitäjäksi, kasvattamisesta puhumattakaan. Julkisen puolen kiinteistöjen korjausvelka on vain yksi esimerkki.
Joku omistaa pääoman joka tapauksessa. Julkinen puoli se ei voi olla, koska näytöt siitä ovat katastrofaaliset. Siis vastaus kysymykseen: kenen pitäisi olla se “joku” on selkeä: yksityinen omistus. Jäljelle jää kysymys: kotimainen vai ulkomainen?
Kapitalismi toimii siten, että pääomalla saadaan tuottoja paremmin kuin työllä. (Lasten pitäisi pelata Monopolya, jotta opetus menisi perille.)
Kyse ei lopulta ole siitä, miten joillakin on enemmän, vaan siitä, miten pääomia saadaan lisää ja tuotoista sitten verotuloja. Jos pääoma pakenee Suomesta, ei tuottojakaan tule. Ulkomaisella pääomalla pyöritetty yhteiskunta ei kerrytä tuloja valtiolle samaan tapaan kuin kotimainen pääoma.
Ei tässä mitään perintöveroa olla poistamassa, siitä tehdään vain regressiivinen valtaosalle. Jos rikkaita jokin kiinnostaa niin on siirtää kaikki verot ahkerien työmuurahaisten maksettavaksi, kuten tässäkin tapauksessa näyttää tulevan tapahtumaan.
Perintövero ja luovutusvoittovero on vain kummallisia tapoja toteuttaa varallisuusveroa äärimmäisen harvoina ja epäsäännöllisinä hetkinä.
Anekdootti: eräs opiskelija joutui muuttamaan pois, koska oli pari vuotta sitten opiskellut kalliissa yliopistossa ulkomailla ja maksanut opiskeluaan lapsuudessa perustetuilla rahastosijoituksillaan. Ei tiennyt Kelan kommervenkeistä ja maksoi opiskelun nostamalla rahastoita rahaa kaksi kertaa. Kela tulkitsi tuon toistuvaksi pääomatuloksi ja veti täyspäiväiseltä opiskelijalta asumistuen pois. Eipä ollut suku ajaitellut moista, kun 15 vuotta sitten kehitti pesämunan, jota sitten hyödyntää opiskellessa eli ennen kun alkaa tuottaa sitä tuloveroa Kelan kuluihin.
Anekdootti kertoo osaltaan kuinka fiksua luovutusvoittojen mätkyt ovat.
Kun meillä olisi koko ajan se järkevä tapa olemassa; poistetaan vaikka tuloverot kokonaan ja tilalle sitten pienenpieni varallisuusvero, joka peritään joka vuosi, ei 50 vuoden välein.
Varallisuusvero voisi olla lievästi progressiivinen, jotta verot kerättäisiin voittopuolisesti niiltä, joilla on sitä varaa veroja maksaa.
Varallisuushan kerääntyy niistä tuloista, joita ei ole pakko käyttää elämiseen. Kuulostaa jotenkin paljon oikeudenmukaisemmalta kuin se, että niistä tuloista, joista ei mitään jää menojen jälkeen käteen, pitää vielä maksaa verotkin.
Kaunis utopia ei tietenkään toteudu, eniten tietysti sen takia, että muidenkin maiden pitäisi siirtyä samanlaiseen verotukseen.
Texasissahan osavaltion tulovero on lailla kielletty…
Kokoomus muuten myös leikkasi juuri asumistuen pois jos omaisuutta/varallisuutta on yli 20 000 €.
Vähän sama kuin tuo sinun esimerkkisi. Vai oliko tällä tarinasi opiskelijalla alle 20 000 € niitä perheen hänelle perustamia rahastosijoituksia?
Toi varallisuussidonnaisuus tuli voimaan vasta tän vuoden alusta.
Ja siinäkin vasta kun on seuraava vuositarkastus eli jollekin varallisuusraja voi tulla vasta joulukuussa 2024.
Tässä oli kyse viime vuoden tuesta ja “tulot” oli vuodelta 2022.
Yksinasuvalla vaikutus alkaa muuten 10k€.
Mutta ei se ole binäärinen leikkuri.
“Rajan ylittävästä osuudesta asumistukeen vaikuttaa 20 %.”
50k€ tai enemmän, niin ei saa tukea ollenkaan.
Kiero juttu tässä on se, että jos omistaa siitä omistusasunnostaan euroakaan, niin ei saa tukea.
Varsin yleinen tilanne on, että voi olla vaikka 150k€-asunto, josta aluksi omistaa vain 10–20%. Lisäksi omistusasunto voi olla “puoliomistusasunto” eli tontti on vuokralla.
Mun näkemys on, että tää uus asumistuki on perustuslain vastainen, koska kohtelee ihmisiä eriarvoisesti, eivätkä jaksaneet muuttaa edes lain ekoja pykäliä, joissa määritellään, että tuki on kaikille, jotka sitä tarvitsevat.
Toi asumistuen varallisuuden muutos tuloksi on kyllä mielenkiintoinen.
Siinä siis muunnetaan 20% varallisuudesta vuosituloksi.
Tietenkään lähes mikään ei tuota 20%.
(Ei edes pikavipit?)
Ei kai kukaan ole löytänyt tuolle selitystä lain perusteluista?
Tuloveroa kerätään vuodessa 43mrd.
Mitä tapahtuisi, jos tuo kerättäisiin omaisuudesta?
Ainakin se tapahtuisi, että suomalaiset tienaisivat vuodessa 43mrd enemmän.
Btw, suomalaisten veronalaiset tulot ovat 170mrd vuodessa.
Jos ja kun yksityinen varallisuus on 400mrd, niin se on vain KOLMEN vuoden tuloja vastaava määrä! Tämä kasvaisi sitten 10% vuodessa enemmän kuin nykytilanteessa.
Olisko puolet siitä kasvusta mahdollista verottaa?
Eli nyt aluksi olis siis 5% varallisuusvero?
Tuossa tietty kuvitellaan, että ihmisten toimeentulo eli kulutus hoituisi sillä nykyisellä summalla ja “ylimääräinen” tulo kertyisi kokonaisuudessaan omaisuudeksi.
5% varallisuusvero tarkoittaisi tietty sitä, että pienituloiset varakkaat menettäisivät pienen palan varallisuudestaan joka vuosi. Klikkiotsikoissa olisi paljon peräkylän mummoja kansaneläkkeellä. Tai ehkä ennemminkin kaupunkikeskustassa kansaneläkkeellä asuvia.
Jonka takia pitäisi varmaan lähteä paljon pienemmällä prossalla ja ottaa valtionvelkaa roimasti ja odottaa vuosikymmen, että kansan varallisuus on noussu sille tasolle, että vaikka 1% varallisuusvero tuo samat tulot kuin tulovero tällä hetkellä?
Jotta saadaan toi 40mrd 1%:n varallisuusverolla, pitäisi sen varallisuuden kymmenkertaistua 400mrd->4000mrd. Jos omaisuus karttuisi 40mrd vuodessa, kestää toi kasvu (3600mrd) 90 vuotta!
Ehkä siis 2%?
Varallisuusvero pakottaisi sijoittamaan varallisuuden tuottavasti.
Eli “taseet töihin”. Se vaikutus voisi olla kertaluokkaa isompi kuin mitä suora verotulovaikutus?
Miten yritysten varallisuusvero pitäisi hoitaa? Suhteutettaisiinko siihen, kuinka suuri osa yrityksestä on kotimaisessa omistuksessa?
PS.
https://pxdata.stat.fi:443/PxWeb/sq/488dad90-3552–4945-9957-b656e79ffe56
Vaikuttais siltä, että ykistyinen varallisuus olikin 2019 600mrd!
On tietty surullista, että tietomme kansallisuusvarallisuudesta loppuu siihen.
Tuloveroa kerätään vuodessa 43mrd.
Mitä tapahtuisi, jos tuo kerättäisiin omaisuudesta?
Ainakin se tapahtuisi, että suomalaiset tienaisivat vuodessa 43mrd enemmän.
Btw, suomalaisten veronalaiset tulot ovat 170mrd vuodessa.
Jos ja kun yksityinen varallisuus on 400mrd, niin se on vain KOLMEN vuoden tuloja vastaava määrä! Tämä kasvaisi sitten 10% vuodessa enemmän kuin nykytilanteessa.
Olisko puolet siitä kasvusta mahdollista verottaa?
Eli nyt aluksi olis siis 5% varallisuusvero?
Tuossa tietty kuvitellaan, että ihmisten toimeentulo eli kulutus hoituisi sillä nykyisellä summalla ja “ylimääräinen” tulo kertyisi kokonaisuudessaan omaisuudeksi.
5% varallisuusvero tarkoittaisi tietty sitä, että pienituloiset varakkaat menettäisivät pienen palan varallisuudestaan joka vuosi. Klikkiotsikoissa olisi paljon peräkylän mummoja kansaneläkkeellä. Tai ehkä ennemminkin kaupunkikeskustassa kansaneläkkeellä asuvia.
Jonka takia pitäisi varmaan lähteä paljon pienemmällä prossalla ja ottaa valtionvelkaa roimasti ja odottaa vuosikymmen, että kansan varallisuus on noussu sille tasolle, että vaikka 1% varallisuusvero tuo samat tulot kuin tulovero tällä hetkellä?
Jotta saadaan toi 40mrd 1%:n varallisuusverolla, pitäisi sen varallisuuden kymmenkertaistua 400mrd->4000mrd. Jos omaisuus karttuisi 40mrd vuodessa, kestää toi kasvu (3600mrd) 90 vuotta!
Ehkä siis 2%?
Varallisuusvero pakottaisi sijoittamaan varallisuuden tuottavasti.
Eli “taseet töihin”. Se vaikutus voisi olla kertaluokkaa isompi kuin mitä suora verotulovaikutus?
Miten yritysten varallisuusvero pitäisi hoitaa? Suhteutettaisiinko siihen, kuinka suuri osa yrityksestä on kotimaisessa omistuksessa?
PS.
https://pxdata.stat.fi:443/PxWeb/sq/488dad90-3552–4945-9957-b656e79ffe56
Vaikuttais siltä, että ykistyinen varallisuus olikin 2019 600mrd!
On tietty surullista, että tietomme kansallisuusvarallisuudesta loppuu siihen.
Heikki Pursiainen kirjoitti twitterissä: “Suomen kasvun vinkkelistä verolla ei ole oikeastaan mitään väliä.”. Olen hänen kanssa samaa mieltä. Perintöveron poistaminen olisi turhaa ja tyypillistä Suomalaista politiikan näpertelyä. Julkisen sektorin rahoitusvarat on Suomessa n.400mrd€, varsin tarkkaan samanverran kuin kansalaisten omat rahoitusvarat. Jos yksityisten varojen puute on ongelma, niin olisi luontevaa muuttaa julkisen versus yksityisen sijoitusvarallisuuden jakaumaa kohti sitä mikä se on meidän “idoleilla” kuten Ruotsissa. 100mrd€ siirtäminen julkiselta sektorilta yksityisille tuntuisi luontevalta tarvittavalta mittaluokalta. Tämän voisi toteuttaa esimerkiksi kymmenessä vuodessa laskemalla työeläkemaksuja ~10%-yks. Eläkevarat supistuisivat pariin sataan miljardiin, ei siis vaikutusta lähivuosikymmenten eläkkeisiin. Pitkällä aikavälillä tämä luonnollisesti vaatisi myös eläke-etuuksien karsimista.
Jos nähdään, että julkinen sektorin kasvusijoitukset ovat yhtä toimivia kuin yksityisen, niin sitten julkinen sektori tuottakoot ne kasvuyritykset. Sillä ei ole rahoitusvaroista minkäänlaista puutetta kuten yllä mainitsin. Tehtäkööt uudestaan Sipilän “tase töihin” temppu, perustetaan VaKe Oy tai menkööt tälläkertaa TeSi Oyn kautta. Jos tässäkin mittaluokka on ~1–2mrd€, niin Pursiaisen kommentti “ei mitään väliä kasvun kannalta” lienee tähänkin pätevä.
Vahvaa todistusta!
Eläkemaksun pienentäminen lisäisi köyhimpien työtä tekevien desiilien (2.–3.) ostovoimaa huomattavasti. Koska eläkemaksu näyttelee heillä valtaosaa kaikista palkan sivukuluista.
Tarkoittaako “rahoitusvarat” jotain muuta kuin kansallisvarallisuutta?
Kotitalouksien nettovarallisuus oli 2019 600mrd.
https://pxdata.stat.fi:443/PxWeb/sq/488dad90-3552–4945-9957-b656e79ffe56
Tokelle tiedoksi että tulonsiirrot ovat osa Pohjoismaista valumaefekin tärkeimpiä tekijöitä. Kuten aiemmin totesin niin progressivisen veron vasta kohta on tasavero. En kannata tasaveroa. Kyllä jos ALV lasketaan verotukseen mukana se on tasavero ja sama koskee kuntaveroa. Tulovero Suomessa on progessivinen. Toki verovähennykset on yksi tapa sanoa ettei tulovero ole progessivinen mutta veromalli on eri asia kuin verotuksen sisältö. Soininvaara otti kantaa tässä blogissa vuoden 2021 kuntavaalien aikana progessivisesta kuntaverosta jota Sanna Marin ehdotti eräässä kuntavaalitentissä. Jos kuntaverosta tulee progressivinen siinä kyllä tuloerot nousevat kuin laskevat. Kannattaa lukea se Soininvaaran analyysi joka löytyy otsikolla “Progressiivinen kunnallisvero kannattaa unohtaa”
Kommenttina Tokelle tuohon Soininvaaran vastaukseen että miksi säästöt eivät jäisivät kotimaahan?Kuten Soininvaara totesi tälläisen jättimäisen vaihtotaseen ylijäämälle ei löydy Suomesta sijoituskohteita. Hyvä esimerkki on Norjan öljyrahasto jonka arvo on 1 395 miljardia euroa. Norjan öljyrahasto on sijoittanut tästä osuudesta suurimman osuuden ulkomaille. Norjasta ei löydy sijoituskohdetta noin suurelle summalle. Toiseksi Norjan öljyrahastoa on kieletty lailla sijoittamasta enempää kuin 15 % yksittäisestä norjalaisesta yrityksestä joka on listattu Oslon pörssiin.
Vaihtotaseen ylijäämä = tulot-kulutus-investoinnitkotimaassa
Tokelle kommenttina että vaihtotaseen alijäämä esim ulkomaankaupassa tulee silloin kun esim suomalainen yritys investoi esim Ruotsiin ja tuo sieltä tavaraa Suomen markkinoille. Tällä hetkellä Trump valittaa kun Yhdysvallat tuo enemmän teollisia valmistuotteita kuten autoja Euroopasta eikä Eurooppa osta Yhdysvalloissa valmistettuja autoja. Tässä kohtaa vaihtotaseen alijäämä on Euroopan eduksi. Jos eläkerahasto investoi ulkomaille siinä on se ajatus että sijoitus pitää olla tuottava mutta riskit pitää olla pienet.
Ode: “Vaihtotaseen ylijäämä = tulot-kulutus-investoinnitkotimaassa”
Perustelisitko väitettä, että “säästöt” jäisivät kotimaahan?
Kun eivät ne ole jääneet nytkään.
Nopea vilkaisu minkä tahansa sijoituspankin rahastovalikoimaan paljastaa totuuden.
Myös Rahul voi selittää, miksi juuri nämä “säästöt” eivät löydä ulkomaisia sijoituskohteita?
Tokelle kommenttina että se riippuu kansantalouden koosta miksi sijoituksia tehdään joko kotimaahan tai ulkomaille. Yhdysvalloissa joka on maailman suurin kansantalous on potentiaallinen sijoituskohde toisin kuin esim pieni kansantalous nimeltään Norja. Vaikka Norjan valtion öljyrahasto on maailman suurin mutta se ei löydä Norjasta kohteita johon se voisi sijoittaa 1 700 miljardia euroa .Paremman tuoton saa kun sijoittaa ulkomaille kuten Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoille tai rahastoihin. Suomalaisetkin eläkeyhtiöt sijoittavat enemmän ulkomaille kuin kotimaahan.Soininvaara voi jatkaa tästä enemmän jos on lisättävää.
Rahul, miten kommenttisi selittää sen kuvitelman, että perintöveroilta säästyneitä rahoja ei osata sijoittaa sinne missä sijoitettavaa on: ulkomaille?
Saman perustelun haluisin myös Odelta, koska tuohon kuivtelmaan “ongelma” perustuu.
Kansallisvarallisuusteen kuuluu ymmärtääkseni myös valtion, kuntien ja ennen kaikkea eläkeyhtiöiden varallisuus.
Ode: “Kansallisvarallisuusteen kuuluu ymmärtääkseni myös valtion, kuntien ja ennen kaikkea eläkeyhtiöiden varallisuus.”
Jonka takia mä oon puhunu siitä kansallisvarallisuuden yksityisestä osuudesta, joka lienee 600mrd.
Kauhea kateus ja leukailu siitä, jos joku jotain perii. Hän on varmaankin laiska kun ansiottomasti jotain saa. Nämä tutkimukset omistajien “työnteon vähenemisestä” voi varmaan jättää omaan arvoonsa — tietenkään “töissä” ei käydä samaan malliin tai palkkaa “nosteta”, jos huomio menee firman / omaisuuden hoitoon?
Unohtuu usein myös se, että kaikki hankittu on jo kertaalleen verotettu. Monissa yrittäjäperheissä lapset osallistuvat “kuvioon” jo pienestä pitäen ilman palkkaa. Heitä koulutetaan tulevaan tehtäväänsä.
Nyt kun on kohta 20 vuotta ihmetelty sitä, ettei Suomessa mitään kasvua tapahdu, kohtaan ilolla kaikenlaiset rakenteelliset uudistukset. Jos ei toimi, muutetaan taas. Pelkällä ihmettelyllä ja vanhan mallin verottamisella ei varmasti mitään tapahdu.
Kun vauhtiin päästään, näistä voisi jatkaa:
‑yritysveron runsas alentaminen Irlannin malliin, tuottanut pitkällä välillä huikeasti Irlannille.
‑eläkejärjestelmän muuttaminen henkilökohtaisiksi vakuutuksiksi. Koko systeemi on ihan roska, eikä toimi, jos sukupolvet suppenevat. Jokainen hoitakoon oman vakuuttamisensa, valtio takaa kaikkein pienituloisimmat.
‑Lääkärimalli sellaiseksi, että ei makseta tehottomasta julkisesta puolesta tai liikoja yksityiselle. Varmasti on monessa muussa ns. ETA-maassa ihan hyvät systeemit, josta voisi kopioida (vaikka sitten omalääkärimalli). Suomessa on luotu joku neukkukokoinen julkinen systeemi, johon ei löydy tekijöitä, ja jota sitten paikataan yksityisellä ostovoimalla. Ei jatkoon.
‑koulutuksen keskittyminen pääasioin. Hesarissa oli hyvä kirjoitus professori Timo O. Vuorelta. Kaikenlainen koulutus ei ole hyödyllistä, vaan tulee keskittyä siihen, että opetetaan olennaisia asioita ja ehkä keskitytään terävimpään kärkeen.
Hyvä demonstraatio perintöveron puolustamisen ajattelumalleista. Kaikenmaailman dosentit ja tutkimustieto voidaan jättää omaan arvoonsa, ja sitten perustella omaa haluttua lopputulosta ties millä kirsikanpoiminnalla.
Itsekin olen vähävaraisesta perheestä lähtöisin olevana osallistunut kaikenlaiseen työhön jo pienestä pitäen. Kaikkea maatilanhoidosta, ties mistä pätkätöistä aina perheen monenlaisen pienyritystoiminnan pyörittämisen avustamiseen. Yritykset eivät vain päättynyt hyvin, kuten suurimmalle osalle yrityksistä taitaa käydä etteivät ne ikinä kasva isoiksi, tai edes kykene ylläpitämään itseään pitkällä juoksulla. Itsellä ei ole mitään mainittavaa perintöä näköpiirissä, töitä sen sijaan olen tehnyt alakoululaisesta lähtien aina kykyjeni mukaan.
Enkä hoksi, mitä tekemistä tällä nyt on perintöveron oikeutuksen suhteen. Ehkä jokin alitajuntainen vääristynyt oletus että vähävaraiset eivät tee muuta kuin makoilevat, nostavat sosiaalietuuksia ja syljeksivät kattoon?
Nimimerkki Kilgorelle että kyllä tuo Trickle Down teoria toimii parhaiden Pohjoismaissa koska kuten aiemmin mainitsin täällä on erittäin progressiivinen verotus. Kyllä olet oikeassa siinä että moni ekonomisti pitää Perintöveroa valtiontalouden kannalta tuottavana verona mutta kansantalouden kasvun kannalta siitä on enemmän haitta kuin hyötyä.
Kun perijä on kyvytön johtamaan yritystä, perintöveron korvaaminen luovutusvoittoverolla estäisi häntä myymästä yritystä parempiin käsiin. Pelkästään sen haitta olisi suuri kansantaloudelle. Huonon perijän ongelmasta meillä on kokemusta.
Rahul: “kyllä tuo Trickle Down teoria toimii parhaiden Pohjoismaissa koska kuten aiemmin mainitsin täällä on erittäin progressiivinen verotus.”
Huoh, elät kuvitelmamaailmassa.
Trickle down ei toimi missään.
Lisäksi Suomessa ei ole erittäin progressiivinen verotus.
Ei edes progressiivinen.
Nykyhallituksen ansiosta se on nyt regressiivinen.
Kaikki mukaan laskien se oli ennen nykyhallitusta flat desiileillä 2.–9.
https://wid.world/www-site/uploads/2020/10/BCG2021Appendix.pdf
Sivu 241, joka pdf:ssä sivu 242.
“Finland: distribution of taxes
Total taxes paid as a share of factor income (working-age population)”
Ode kirjoittaa
“Kun perijä on kyvytön johtamaan yritystä, perintöveron korvaaminen luovutusvoittoverolla estäisi häntä myymästä yritystä parempiin käsiin. Pelkästään sen haitta olisi suuri kansantaloudelle. Huonon perijän ongelmasta meillä on kokemusta.”
Hallituskokemukseni perusteella huonot johtajat eivät ymmärrä itse olevansa huonoja, vaan yrittävät silti. Nimenomaan tämä tekee heistä huonoja johtajia. Ja ketään ei ole pakottamassa heitä luopumaan tehtävästä, koska yritys on peritty.
Vai kaikki hankittu on kertaalleen verotettu. Tuolla logiikalla mitään myyntivoittoja ei pitäisi verottaa. Lyhyet kommentit vielä tuohon “kasvutoimien listaan”: Yritysveron runsas alentaminen: tunnetaan myös käsitteenä “race to the bottom”. Eläkejärjestelmän muuttaminen henkilökohtaiseksi: varmaan pitäisi miettiä mitä tehdään nykyisille eläkevaroille ja ‑vastuille. Jokin siirtymäsäännös tarvittaneen, ja sitten tuo ei olekaan enää niin yksinkertainen asia jonka voisi yhdellä virkkeellä kuitata. Lääkärimalli: niin onko se se omalääkärimalli vai joku muu hyvä, jollainen “varmasti” on jossain olemassa? Koulutuksen keskittyminen pääasioihin: pitäisi varmaan määritellä mitä ne pääasiat sitten ovat ja onko niistä jokin yksimielisyys? EK:lta jos kysytään niin vastaus luultavasti on se, että millään muulla ei ole väliä kuin suurten vientiyritysten tarpeilla. Sepä onkin johtanut siihen, että kun teollisuussykli sakkaa kuten nyt, niin kynnetään keskimääräistä syvemmällä.
Henkilökohtainen eläketili merkitsisi valtavaa nettosäästämistä ja jättimäistä vaihtotaseen ylijäämää. Se ei ole mahdollista kuin pienelle määrälle maita, koska kaikkien vaihtotase ei voi olla ylijäämäinen.
Tai ylipäänsä mitään muutakaan, koska kaikki kansantaloudessa kiertävä raha on verotettu jo monta sataa kertaa.
Mitäköhän tapahtuisi, jos menisi ostoksille perheyritykseen, joka vastustaa perintöveroa koska “on jo kertaalleen verotettu”, ja kieltäytyisi maksamasta arvonlisäveroa, koska on tuloveron muodossa maksanut jo kertaalleen veroa rahoistaan. Löisi hinnan tiskiin miinus alvin osuus ja häipyisi hyödyke mukanaan. Vai vielä jotain veroa, ettekö te ymmärrä että nämä rahat on jo kertaalleen verotettu!
Ode: “Henkilökohtainen eläketili merkitsisi valtavaa nettosäästämistä ja jättimäistä vaihtotaseen ylijäämää. Se ei ole mahdollista kuin pienelle määrälle maita, koska kaikkien vaihtotase ei voi olla ylijäämäinen.”
Miksi säästöt jäisivät kotimaahan?
Tässä on muuten mielenkiintoinen kuvitelma: jos henkilö saisi itse päättää eläkevaroistaan, hän ei sijoittaisi niitä tuottavasti, vaan “säästäisi” rahat.
Kun siis tiedämme, että “säästäminen” tarkoittaa pääoman reaaliarvon pienenemistä. Reaalikorot ovat olleet negatiiviset ties kuinka pitkään.
Josta sitten päästään takaisin taas siihen, että jos verot kerättäisiin varallisuusverosta, niin se potkisi omaisuuden tuottavaan sijoittamiseen, koska muuten omaisuus katoaisi pois.
Ne tuottavat jättimäisen vaihtotaseen ylijäämän juuri siksi, ettei niitä voi investoida kotimaahan.
“Ne tuottavat jättimäisen vaihtotaseen ylijäämän juuri siksi, ettei niitä voi investoida kotimaahan.”
Jos ei voi investoida kotimaahan, niin eikö silloin investoida ulkomaille?
En ehkä ymmärrä täysin vaihtotaseen koostumusta, mutta jos investoi ulkomaille, niin eikö se ole alijäämää vaihtotaseessa?
Ode: “Ne tuottavat jättimäisen vaihtotaseen ylijäämän juuri siksi, ettei niitä voi investoida kotimaahan.”
Eli jos suomalaisella yksityisillä varoilla ostetaan ulkomaisia sijoituksia, niin miten tämä on huono asia? Riippumatta siitä miltä se näyttää tilastoissa?
Yritin sanoa, että vaihtotaseen ylijäämä ei ole mahdollinen kaikille maalöman maille yhtä aikaa.
“kohtaan ilolla kaikenlaiset rakenteelliset uudistukset. Jos ei toimi, muutetaan taas.”
Seuraan mielenkiinnolla Yhdysvalloissa meneillään olevaa kokeilua siitä, miten ‘move fast and break things’ toimii valtion keskeisiin toimintoihin sovellettuna. On päästy jo siihen vaiheeseen, jossa selitetään, ettei BKT ole mikään oikea mittari, ja aikaa on kulunut vasta reilu kuukausi.
Näin: https://webcomicname.com/post/152958755984
ehkä asiaa pohdittaessa, voisi puolittaa perintöveron ensin?
“Entä jos perinnön antaja muuttaa asunon verottomasti rahaksi ja perilliset perivät asunnon sijasta rahaa?”
Juuri näin kannattaa jatkossa toimia ja usein se menee luontevasti, kun ikäihminen viime metreillä on niin huonossa kunnossa, ettei enää pärjää kotona ja muuttaa tuettuun asumiseen.
Perintöveron poistossa on kyse käänteisestä Robin Hood ‑ilmiöstä, jossa miljardi vuodessa siirretään niiltä, joilla on, niille joilla ei ole. Hyötyjiä on murto-osa kärsivien määrästä, siis tyypillistä nykyhallituksen eli kokoomuksen politiikkaa.
Likvidiä varallisuutta perittäessä perintövero ei ole ongelma. Kyllä sitä on järkevää verottaa, vaikka varsinainen perintövero poistettaisiinkin. Lisättäisiin se vaikka jollakin tavalla verotettavaan pääomatuloon.
Muistan lukeneeni jostain, että sukupolvenvaihdoksessa todellinen veroprosentti on yleensä vain muutaman prosentin luokkaa — kuulosti erikoiselta. Viime viikolla Suomen Yrittäjien pääekonomisti Brotherus kuitenkin totesi: “sukupolvenvaihdoshuojennuksen veroprosentti on vain yksi kymmenesosa luovutusvoittoverosta”. Jos on noin, niin pienten yritysten sukupolven vaihdoksen ei pitäisi olla kallista, kun maksuaikaakin tällaiselle huojennetulle verolle on 10 vuotta eikä korkoa peritä. Toisaalta Perheyrittäjien liitto on lobannut kovasti perintöveron poiston puolesta. Kuulostaa ristiriitaiselta. Olisikohan syy jäsenkunnissa? Suomen Yrittäjät edustaa pieniä yrityksiä, jäseniä liitossa on lähes 70 000. Sen sijaan Perheyrittäjien liitossa jäseniä on vain vajaa 600, yritysten keskimääräinen liikevaihto on 75 miljoonaa euroa ja työntekijöitä reilu 300 000. On selvää, että vaikka myös suuryrityksen sukupolvenvaihdoksessa veroprosentti olisi pieni, ovat verot euroina suuria — ainakin ihmisen mielissä. Neljä prosenttia 100 miljoonasta on neljä miljoonaa euroa. Se tuntuu isolta vaikka yritys tuottaisi saman verran voittoa joka vuosi seuraavat 30 vuotta. Kysynkin nyt tietävimmiltä, millaisilla veroprosenteilla ne sukupolvenvaihdoksia oikeasti tehdään? Onko se tuo Brotheruksen 3–4 prosenttia vaiko niin suuri, että “sen maksaminen yrityksen varoista vaurioittaa yritystä suuresti”? Eikös tyydyttävästi toimiva yritys tuota voittoa ainakin 5 prosenttia?
Moni pienyrittäjä kuuluu Suomen Yrittäjiin vaikka ei kyllä kannattaisi. SY on käytännössä keskisuurten ja suurten yritysten käsikassara. Tämä nähtiin esim. miten SY suhtautui YEL-muutokseen: Mikro/pienyrittäjät käytännössä heitettiin bussin alle maksamaan eläkemaksuja tuloista joita heillä ei edes ole jotta ei riskeerata sitä että suurempien yritysten yrittäjät joutuisivat maksamaan todellisista tuloistaan eläkemaksuja.
Näin siinä YEL-uudistuksessa sitten kävi, pienyrittäjät maksavat eläkemaksuja tuloista joita heillä ei ole, ja isompien jo menestykseen nousseiden yritysten yrittäjät saavat paljon tuloja joista he eivät maksa ollenkaan eläkemaksuja. Käytännössä estetään siis kilpailun syntymistä.
Eritoten tämä YEL-tapaus avasi monien silmiä ettei SY useassa tapauksessa aja mikroyrittäjien asemaa vaan jopa päinvastoin, ja osin tästä syystä perustettiin 2022 MyRy eli Mikro- ja yksinyrittäjät ry. Jos olet mikro/yksinyrittäjä suosittelen eroamaan Suomen Yrittäjistä ja liittymään MyRyyn:
https://www.mikrojayksinyrittajat.fi/
Suomen Yrittäjiä pahempi tietenkin on tuo mainittu Perheyritysten liitto, joka ajaa lähinnä suomalaisten suuryritysten asiaa, kuten vaikkapa ST1, Kone, Fazer, Hartwall ja Olvi.
Kaikkien yrittäjien/yritysten intressit eivät suinkaan ole yhteneväiset. Esimerkiksi yritykset jotka toimivat useissa maissa lobbaavat ja ajavat verotuksen porsaanreikiä joka mahdollistaa niille matalamman verotuksen kuin mihin vain kotimaassa toimivilla pienillä yrityksillä on mahdollisuutta. Vääristäen kilpailukenttää pieniä yrityksiä syrjiväksi.
Älkää yrittäjät olko sinisilmäisiä.
Yrityksen toiminnassa mukana oleva perijä ei maksa paljoa minkäänlaisia perintöveroja. Perintöverot ajatkin pääasiallisesri ongelma vain joutonomeille, jotka eivät ole yrityksen toiminnassa mukana, mutta joisen perinnön arvo on silti miljoonia.
Selvästi kyseessä on semmoinen ryhmä, jolle tarvitsee sulloa vielä enemmän seteleitä taskuihin. Eihän sirä muuten pysty maksamaan perintöveroja miljoonalerinnöstään, joutuu tekemään jotain!
Ruotsissa ja Virossa ei ole perintöveroa, mutta ne ovat kai poikkeuksia läntisessä Euroopassa, esimerkiksi Tanskassa, Saksassa, Hollannissa, Belgiassa, Englannissa, Irlannissa ja Ranskassa on. Katselin netistä prosentteja
Suomessa alaraja on 20 000 euroa, laskuri antoi
100 000: 8700
500 000: 70 000
1 M: 150 000
10 M: 1,9 M
50 M: 9,4 M
Tanskassa alaraja 45000 euroa, sitten15 %
100 000: 8300
500 000: 68 000
1 M: 143 000
10 M: 1,5 M
50 M: 7,5 M
Saksassa alaraja on 400 000 euroa, laskuri antoi
1 M: 88 000
10 M: 2,2 M
50 M: 15 M.
Englannissa alaraja on 600 000 euroa, sitten 40 %:
1 M: 160 000
10 M: 3,8 M
50 M: 19,8 M
Nämä kaikki tapauksesta, kun lapsi saa perintöä vanhemmaltaan ja tiedot kaikella varauksella, kun en maiden verosysteemejä sen paremmin tunne. Ehkä noissa on kuitenkin enemmän faktaa kuin toteamuksesta “ei missään sivistysvaltiossa”.
Ymmärrän tavallaan, että Wahlroos muutti Ruotsiin ja Schumacher Sveitsiin, mutta toisaalta en. “Tohmajärven leskimummo” maksaa 1400 euron eläkkeestään 25 euroa kirkollisveroa, mutta jollakin
toisella 25 miljoonan nettovarallisuus ei riitä säälliseen elämiseen.
Nimimerkki TjAboalle kommenttina että kirkollisveron voi aina välttää hyvin yksinkertaisella tavalla eli eroamalla kirkosta. Perintöveroa ei voi välttää millään tavalla paitsi jos muuttaa sellaiseen maahan jossa sitä ei ole.
Hyvä vertailu!
Saksasta unohtui 500k pois?
Perintövero 500 000 eurosta näyttää olevan Saksassa vajaa 10000 euroa. Kuulostaa hyvältä, mutta progressio siitä ylöspäin on kova. Eikä pienestä perintöverosta ole isoa iloa, jos perintö hupenee jo ennakkoon hoivakotimaksuihin. Näinhän esim. Saksassa ja Sveitsissä käy, jos eläke ja hoivakassa eivät hoivakotimaksuihin riitä. Äsken kun katselin (Verbund Pflegeheim), niin Saksassa hoivakotipaikan omavastuuosuus on keskimäärin 2800 e/kk ja jonotusaika keskimäärin 1,5 vuotta. Sveitsissä hoivakotipaikkamaksut ovat peräti 10 000 euron luokkaa. Kuten Osmo totesi, vertailut eri maiden välillä ovat vaikeita, kun muuttujia on niin paljon. Ei meillä asiat niin vinksallaan ole kuin usein väitetään.
Soininvaaralle kommettina tuohon yritysten sukupolvi vaihdokseen niin jo nytkin moni perheyritys suunnittelee hyvin tarkkaan sukupolvi vaihdoksen ennakkoon. Moni perheyrittäjä on kannattanut perintöveron korvaamista luovutusvoittoverolla . Kyllä minusta enemmän haittaa on siinä että perheyritys myydään suurille ulkomaalaisille yhtiöille kuin se pidetään kotimaisessa omistuksessa mikäli ostaja tai jatkaja löytyy. Jos kunnollista jatkajaa ei löydy niin vaihtoehto on todennäköisesti yrityksen myynti tai lopettaminen. Sama koskee maataloutta. Maatalon sukupolvi vaihdoksessa tehdään jo nytkin monen vuoden suunnitelma kuka perheen jäsen perii maatalon. Jos sopivaa jatkajaa ei ole löydy niin kyllä siinä kohtaa myynti on todennäköisesti ainoa vaihtoehto. Molempia vaihtoehtoja pitäisi suosia ei vain yhtä vaihtoehtoa
Jos on kaksi asiaa joita voi suosia jompaakumpaa ja kun ehdotat, että suositaan molempia, niin hyvä tapa tehdä toi on olla suosimatta kumpaakaan.
Sukupolvenvaihdoksissa maksetaan veroa kai nykyään keskimäärin joku yksinumeroinen luku, joten asia on ihan fuulaa populismia, joka toimii juuri siten, että puhutaan adjektiiveillä numeroiden sijasta. Savuverhoilua.
Edelleen markkinatalouden lakien mukaan paras tulos saavutetaan sillä, että paras tarjous voittaa ilman tukiaisia tai verosuosioita.
Jos ulkomailta tulee parempi ostaja, kaikki voittaa jos se ostaa firman.
“Kotiin” jää sitten se ostohinta, joka voidaan sijoittaa entistä tuottavemmin.
Tokelle kommenttina että tuo ajatus että paras tarjous voittaa ei ole aina edes markkinatalouden lain mukaan hyvä ratkaisu. Yhtiö voidaan myydä myös alihintaan . Otetaan esimerkiksi Forumin Uniper kaupat. Kotiin ei jäänyt ostohinta vaan tappiot. Kyllä verosuosio on paljon parempi vaihtoehto kuin tukiaiset. Ei ole mitään markkinataloutta joka olisi aukoton järjestelmä
Rahul: “Kyllä verosuosio on paljon parempi vaihtoehto kuin tukiaiset. Ei ole mitään markkinataloutta joka olisi aukoton järjestelmä[.]”
Etkö ymmärrä, että verovähennykset ja tukiaiset ovat sama asia? Molemmilla siis hukataan verovaroja.
En usko, että kukaan olisi väittänyt, että mikään järjestelmä olisi täydellinen, mutta ei se ole mikään syy olla virittämättä nykysysteemiä paremmaksi.
Suomalaisessa insinöörihegemoniassa kyllä oli joskus ajattelutapaa, että elämässä kannattaa tehdä vain täydellisiä asioita. Joka sitten tappaa tehokkuuden.
Asiantuntijauskovaisuudessa on kans vastaavaa hierarkisuutta.
Toke kommenttina että tutkitusti verovähennykset ovat parempia kuin suorat tukiaiset . Verovähennyksillä vähennetään aluksi verotuloja mutta pitkällä aikavälillä jos verovähennykset ovat kohdistettuja vähennyksiä esim investointeihin ne tuottavat verotuloja kansantalouteen. Hyvä esimerkki on Irlannin veromalli. Itse en kannata kaikkien verojen laskemista. Tästä on näyttöä Britanniassa 2022 kun pääministeri Liz Truss yritti laskea kerrallaan kaikkia veroja ja lopputulos oli negatiivinen markkinareagointi ja punnan arvon lasku sekä Britannian valtionkorkojen raju nousu.
Olen Token kanssa samaa mieltä insinöörihegemoniasta. Jälleenkerran muut Pohjoismaat ovat menneet markkinointihegemoniaan joka on eri asia kuin markkinahegemonia. Onko Toke sitä mieltä ettei asiantuntijoita pitäisi kuunella ollenkaan ja päätökset pitää tehdä joko idealogia tai teoria edellä? Asiantuntijuus ei ole välttämättä hierarkiasuutta. Lähes viikoittain mediassa on taloustietilijöitä jotka painottavat eri toimenpiteitä . Osa kannattaa verotuksen kiristystä ja osa verotuksen alentamista ja osa ei alentaisi tai kiristäisi veroja. Taloustiede ei ole mittaamista jossa saadaan yksi lopputulos, kuten luonnontieteissä, vaan se on laskemista joka voidaan tehdä useilla kriteereillä. Inflaatiota, verotuloja ja velkaa voidaan mitata monella tavalla. Ei vain yhdellä tavalla kun esim painovoimaa.
Toke on tässä asiassa oikeassa että isot pörssissä listatut perheyrityket kuten KONE ja Cartoteg ovat eri asemassa kuin joku pk-perheyritys joka työllistää muutama 100 ihmistä mutta se on kansainvälinen alihankki esim saksalaiselle teollisuudelle. Kaikki Suomen yrittäjien jäsnenet eivät ole perheyrityksiä . Suomen yrittäjät edustavat pääasiassa ei listattuja yrityksiä ja EK taas edustaa listattuja yrityksiä. Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät ovat perustettu ikään kuin EK:ta vastaan joka edustaa taas ikään kuin suurteollisuutta.
Tokelle tiedoksi että syy miksi joissain maissa voi tulla hyvin toimeen pienelläkin tulolla. Tässä on kyllä tekijänä nimenomaan tulo-ja varallisuuserot mutta myös maan valuutan kurssi suhteessa esim euron kurssiin. Esim Intiassa on suomalaisen halvempaa elää koska Intian valuutta on paljon halvempaa suhteessa euron kurssiin.Intiassa 200 eurolla kuukaudeksi voi palkata palvelusväen jopa keskituloiselle perheelle.
Rahul Somanisanoo:
17.3.2025 11:42
Tokelle tiedoksi että syy miksi joissain maissa voi tulla hyvin toimeen pienelläkin tulolla. Tässä on kyllä tekijänä nimenomaan tulo-ja varallisuuserot mutta myös maan valuutan kurssi suhteessa esim euron kurssiin. Esim Intiassa on suomalaisen halvempaa elää koska Intian valuutta on paljon halvempaa suhteessa euron kurssiin.Intiassa 200 eurolla kuukaudeksi voi palkata palvelusväen jopa keskituloiselle perheelle.
Voisitko kertoa, miksi kerroit nämä itsestäänselvyydet mulle?
Miten tämä liittyy mihinkään?
Jos ja kun tämä oli joku viittausyritys siihen, että koska eri varallisuusluokkien elinkustannukset voivat vaihdella suuresti maasta toiseen, niin sama gini-numero ei välttämättä kerro koetun eriarvoisuuden määrästä, niin kuten huomaat, aika paljon pitää arvailla.
Jos taas yritit kertoa tarinallasi jotain muuta, niin mitä jos aloittaisit aina sillä, mitä yrität kertoa?
Rahul Somani: Moni perheyrittäjä on kannattanut perintöveron korvaamista luovutusvoittoverolla.
******
Kyselin jo aiemmin, miten suuri veroprosentti on, kun yritys siirtyy perintönä. Onko se todella korkea vaiko siitä puhuminen fuulaa populismia kuten Toke kirjoitti? Hesarin mielipidepalstalla on kommentoitu äskettäin mm. näin: “Pk-yritysten jatkajien perintöverotus on tasolla 0,3%/v/10v”.
Jos on noin ja yrityksen arvo on 4 miljoonaa, niin perintöveroa tulisi yhteensä 120 000 euroa.
Jos ajattelee 30 v sukupolvikiertoa, niin ylimääräinen vuosikulu olisi 4000 euroa. Jos se on sietämätöntä, niin eikö saman yrityksen 4 miljoonalla ostava ole joko umpityhmä tai hyvin idearikas? Maatalouden sukupolvenvaihdoksessa verorasitus on käsittääkseni vielä pienempi. Kysyn uudelleen, miten suuri veroprosentti on sukupolvenvaihdoksessa? On turhauttavaa kiistellä asiasta mutu-tuntumalla ilman faktatietoja.
Perheyritykset taitavat vastustaa sitä, että suuryritysten osalta verotusta alennetaan ja niiden veroja korotetaan.
Ode, riippuu vähän minkä perheen “perheyrityksiä” tarkoitat. Herlingit?
Jossain keskustelussa asiasta tuli ilmi mielenkiintoinen asia: “Suomen yrittäjien” jäsenmäärä on tuhansia ja taas tuhansia oikeasti pieniä yrityksiä.
Sen sijaan “Perheyritysten liittoon” kuuluu vain kourallinen hyvin suurten yritysten omistajia.
Wiki: “Liiton noin 450 jäsenestä yli 50 kuuluu Suomen 500 suurimman yrityksen joukkoon. Jäsenyritysten liikevaihto on yhteensä 35 miljardia ja työntekijämäärä lähes 200 000.”
Juuri noin.
Tuota ulinaa voidaan ylläpitää vain sillä, että jätetään ne numerot kertomatta. Tai sitten lukematta.
Populismi on tominut tuossakin asiassa kerrassaan mainiosti.
No, ei ainakaan tämä perheyrittäjä. Suurelle osalle yrittäjistä perintövero on hyvä vero, eikä sitä heidän näkökulmastaan kannata korvata luovutusvoittoverolla.
Toki julkisesta keskustelusta saa aivan eri kuvan, kun varakkaimpien ääntä on monistamassa niin monet lobbarijärjestöt, kuten Perheyritysten liitto, Suomen Yrittäjät, Etla, EK, Veronmaksajien keskusliitto jne. Joita mediakin sitten käyttää ja kehystää jotenkin “neutraaleiksi asiantuntijoiksi”.
Suurimman osalle perheyrittäjistä tämä muutos ei ole kannattava, kuten niin monet muutkin edellä mainittujen yhdistysten ja järjestöjen ajamat politiikkatoimet eivät ole.
Mikro/yksityis/pienyrittäjät liittykää järjestöön joka ajaa oikeasti teidän etujanne:
https://y‑lehti.fi/uusi-mikro-ja-yksinyrittajien-yhdistys-syntyi-yel-protestien-seurauksena/
https://www.mikrojayksinyrittajat.fi/
Perheyritysten liitto edustaa alle prosenttia Suomen työnantajayrityksistä ja ajaa nimenomaan suuryritysten asiaa. Lobbaaminen on ollut todella onnistunutta. Miten tuttu ja miten totta onkaan lausuma: “Pk-yritysten merkitys on merkitys tärkeää kasvun kannalta”. Mutta sitten Kokoomus ajaa tässäkin sille niin tyypillistä pro business ‑linjaa suuryrityksiä suosien.
Hyviä uutisia Rahul Somanille joka halusi Suomeen Trickle down ‑politiikkaa: “Suomessa varallisuus keskittyy yhä enemmän rikkaimmille – nettovarallisuuden mediaani on laskenut noin 20 prosenttia”:
https://yle.fi/a/74–20149020
Trickle down ‑politiikkaa siis faktisesti on jo tehty. Tämä näkyy paremmin varallisuuserotutkimuksissa, sillä rutiininomaisesti tehtävissä tuloerotilastoissa on merkittäviä puutteita: Lähteenä on verottajan tiedot, mutta verottajalta käytännössä puuttuu iso osa varakkaimpien tuloista sillä ne pidetään sijoitusinstrumenteissa kuten vakuutuskuorissa, holding-yhtiöissä jne. Joissa olevia tuloja ei tarvitse ilmoittaa vasta kun niitä nostetaan omaan käyttöön, joka yhä useammin tehdään ulkomailla verosuunnittelun takia.
Lisäksi tulojen gini-kerroin ei ota lainkaan huomioon eri tuloluokkien erilaista inflaatioita, kun vuokrat ovat 2000-luvulla tuplaantuneet niin se on käytännössä syönyt suurimman osan ellei enemmänkin vähävaraisten mistään kuviteellisesta tulojen noususta samalta ajalta. Hyvätuloisia sen sijaan ei vuokramenot rasita käytännössä yhtään, he ovat yleensä omistusasujia, ja jos maksavatkin vuokraa se on vain pienen murto-osan suhteessa tuloihin. Inflaatio siis kohtelee eri tavalla eri tuloryhmiä ja eri tuloryhmille pitäisi laskea eri inflaatioluvut.
Kai tämä kehitys on Soininvaaralle mieleen kun varallisuus keskittyy ja on keskittynyt rikkaimmille? Varmaan ihan kohta rikkaat ovat tarpeeksi rikkaita että he voivat ryhtyä enkelisijoittajiksi?
Suomessa tehty uusliberaali talouspolitiikka toimii kuten suunniteltua, rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät. Isossa kuvassa oikein mitään hyvää tästä toki ei seuraa, mutta ei kai se tutkimustiedon valossa mikään yllätys olekaan pitkään aikaan enää ollut. Yhteinen hyvä ei enää ole toteutetun uusliberaalin talouspolitiikan tarkoitus, vaan se että valta on yhä enemmän keskittynyt varakkaimmille, ja täten hyväosaisten eturyhmäpolitiikkaa heidän edukseen tehdään. Ei koska se on kansakunnan etu kokonaisuutena, vaan koska sitä voidaan tehdä.
Kyse on siis luokkakamppailusta, vaikka sanalla onkin ikävä kaiku. Mutta minkä sille voi, kun todellisuus on tälläinen. Parempi kai kohdata totuus kuin kieltäytyä käyttämästä sanaa joka kuvaa tilannetta.
En nyt löydä tilastoa koko 2000-luvulta, mutta vuodesta 1015 kuluttajahintaindeksi on noussut 22 % ja vapaarahoitteiset vuokrat Pääkaupunkiseudulla 10 %.
Tilastokeskus tosiaan ei valitettavasti tarjoa tätä tietoa helposti yhdestä paikasta. Joitain vuosia sitten kuitenkin yhdistelin useammasta paikasta tätä vuosimuutosdataa, ja siitä sai että euromääräisesti vuokrat ovat enemmän tai vähemmän tuplaantuneet tällä vuosituhannella.
Toki inflaatio on olemassa ja kaikki muukin kallistuu euromääräisesti, mutta vuokrat ovat kuitenkin nousseet merkittävästi kuluttajahintaindeksiä enemmän. Tämän näkee katsomalla vaikka noita alempana olevia tilatsokeskuksen graafeja. Vuokrat siis ovat nousseet merkittävästi inflaatiota nopeammin.
Tässä joitain tiedonmuruja aiemmista kehityksistä:
2000–2005:
https://www.hel.fi/hel2/tietokeskus/julkaisut/pdf/06_04_03_vihavainen_vj13.pdf
Pääkaupunkiseutu (vapaarahoitteiset): +20% (vaikea sanoa tarkasti, mutta tuota luokkaa, en nyt jaksa tonkia parempaa lähdettä)
2005–2010:
https://stat.fi/til/asvu/2010/03/asvu_2010_03_2010-11–05_tie_001_fi.html
Pääkaupunkiseutu +18%
2010–2018:
https://stat.fi/til/asvu/2018/02/asvu_2018_02_2018-08–02_tie_001_fi.html
Pääkaupunkiseutu +29%
1,2 * 1,18 * 1,29 = 1,82, eli kasvua +82% 2000–2018. Siihen päälle (hatusta) että eiköhän se loput 18% ole tullut 2018 jälkeen täyteen.
Mistät tarkastelet niitä vuokria?
Kysyn, koska olen kokemusasiantuntija sen suhteen, miten huonosti vuokrahinnoista pidetään tilastoa.
Jos ja kun tilastotieto on Tilastokeskuksen “13eb — Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskineliövuokrat postinumeroalueittain”, niin se on paksusti fuulaa, pahimmillaan esim. Kallion kohdalla.
Tilastontekijä on kertonut, että eivät ota vuokrahintoja esim. verottajalta, koska sieltä saa vain kerran vuodessa ja tilastoa päivitetään joka kuukausi.
Jonka takia tilastossa seurataan vain institutionaalisten vuokranantajien hintoja.
Ja sen lisäksi asumistuen saaneita asuntoja.
Oletan, että valtaosalle meistä tuo kertoo jo kaupunkilaisjärjen itsestäänselvyytenä, ettei otos ole edustava.
Esim. 00530-alueella on asuntoja (kai?) n. 14 000 asuntoa ja tilastointiin seurataan näistä noin tuhatta asuntoa, jotka siis joko institutioonaalisesti omistettu tai asumistukea saavia.
Kun nyt anekdootillinen todellisuus on se, että todellisissa yksityisomisteisissa yksiöissä uusissa soppareissa hinta on laskenut 10–20% aiemmasta, niin tämä ei siis näy tuossa muka-tilastossa mitenkään.
Tohon perään tietty vertailu kuluttajahintaindeksistä, jota tarjolla tosin vain vuodesta 2005.
2005–2024 = +46%.
YKHI 2001–2024 = +52%
Elinkustannusindeksi 2001–2024 = 52%.
Ja kuten todettu, pk-seudun vuokrat n. +100%
Ode, onko MOT?
Paitsi että vuoden 2018 vuokrat ovat nousseet nimellisesti vain 6,5 %. Viime aikoina reaalivuokrat ovat laskeneet ja jopa aika paljon.
Jos tilastokeskuksen otoksessa on ylipainoa suurilla vuokrayhtiöillä, se liitoittelee vuokrien nosua viime vuosina. Nwe eivät ole alentaneet vuokriaan, koka haluavat suojella isoa asuntokantaansa. Yhden asunnon vuokraajan kannatta laskea vuoraa tasolla, jolla asunto menee kaupaksi.
Mutta on totta, että reaalivuokrat nousivat reippaasti vuoteen 1015 ja ovat sen jälkeen laskeneet.
Anonyymi,
pitää kuitenkin ottaa huomioon, että siis Tilastokeskuksen data “vapaarahoitteisen” vuokrahinnoista on epämääräisen suuresti epäedustava.
Se, keneltä poimivat tietoja, on salaista, jottei paljastu markkinaosuudet.
Sen verran kertovat, että data tulee muutamilta isoilta “institutionaalisilta” ja sitten siihen sekoitetaan (ja ravistetaan) tietoa asumistuen saajilta.
Molemmat osajoukot ovat pieni vähemmistö vapaarahoitteisten asuntojen vuokramarkkinoilla.
Tilastontekijä pahoitteli asiaa, kun joutuvat tekemään “vain parhaan mihin pystyy”.
Ja toivoo, että joskus tulevaisuudessa tulisi joku lähesreaaliaikainen vuokratulorekisteri, mutta ainakaan minä en pidättele hengitystäni asian suhteen.
Tilastokeskus voisi koska tahansa alkaa tehdä vuositilastoa verottajan tietokannoista, mutta jostain syystä heitä ei nappaa. Olishan se noloa, kun nykyinen tilasto osoittautuisi ihan surkeaksi.
Joo tilastoihin liittyy aina epävarmuutta, ja täytyy olla hyvin varovainen ettei kuvittele tilastojen kertovat enempää kuin ne lopulta kertovat. Täytyy siis aina ymmärtää tilastojen taustat ennenkuin lyö niiden pohjalta oman kantansa lukkoon.
Juuri tähän oikeastaan kritiikkini (tai alkuperäinen sarkasminkatkuinen vuodatukseni) pohjimmiltaan liittyi. Soininvaaran kanssa olen erimieltä hänen eriarvoisuusanalyyseistään. Esimerkiksi kirjassaan 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka hänen analyysinsa oli jotakuinkin että eriarvoisuus ei ole kasvanut 2000-luvulla, mutta tyyliin “koska Some” niin ihmiset vain kuvittelevat sen lisääntyneen. Perusteluna oli: Suhteellisten tulojen ginikerroin. Joka itsessään on vakavasti puuttellinen mittari, sillä sen lähdetiedot ovat puutteellisemmat mitä näiden vuokratilastojen:
https://veropolitiikka.blog/2017/10/18/gini-kerroin-aliarvioi-eriarvoisuutta/
Lisäksi eriarvoisuusanalyysissa pitää ehdottomasti huomioida ei vain tulot, vaan myös menot. Se että ovatko vuokrat nousseet +100% suhteessa inflaatioon vaiko “vain” +50% enemmän ei sinänsä ole hirveän oleellista. Oleellista on että yksi luku kuvaamaan koko kansan kulujen muutosta ei ole riittävä mittari huomioimaan eri tuloryhmien erityispiirteitä.
Eritoten köyhimmillä asuminen, ruoka ja terveyskulut muodostavat lähes kaiken menoista. Heidän kulutuskorinsa on siis radikaalisti erilainen mitä korkeammilla tuloryhmillä, ja täten jos heille laskettaisiin erikseen inflaatio heidän todellisten kulutustarpeiden kautta olisi se radikaalisti erilainen mitä virallinen inflaatiomittari.
Yritän siis sanoa että eriarvoisuuden typistäminen suhteelliseen tulojen gini-kertoimeen on mielettömän harhaanjohtavaa. Vain sen perusteella ei kenenkään kannata sanoa mitään eriarvoisuuskehityksestä.
Eli jos nyt on päästy siihen että vuokratilastoon liittyy merkittävää epävarmuutta, voitaisiinko tästä päästä siihen että eriarvoisuutta ei missään tapauksessa tulisi typistää suhteellisten tulojen gini-kertoimeen? Sillä se vasta puutteelinen onkin, ja ei ota lainkaan eriarvoisuuden muita aspekteja huomioon: Menoihin, vaurauteen ja sosiaalisiin seikkoihin. Sekä tuloihin, esimerkiksi indeksikorotukset on jäädytetty monena vuonna 2000-luvulla, joten täten edes inflaatiota ei ole tuensaajille hyvitetty. Ja terveysmenot, ehkä en edes aloita niistä.
Jo vaikka vilkaisemalla varallisuuserojen kehityksen tilastoihin voi nähdä että ehkäpä eriarvoisuus todella kasvaakin tulojen ginikertoimesta huolimatta, eikä ongelma siis ole vain köyhien korvien välissä:
https://yle.fi/a/74–20149020
Oma toiveeni ehkä on että Soininvaara olisi valmis tarkastelemaan uudelleen kantaansa eriarvoisuuteen. Ja toki monen muunkin jotka typistävät eriarvoisuuden tulojen gini-kertoimeen. Ongelmalle ei osata tehdä mitään jos sitä ei suostuta edes näkemään. Sitten ihmetellään kun ihmiset äänestävät protestina ties mitä populisteja ja muita nihilistejä.
En kirjoittanut, että tunne tuloerojen kasvusta johtuisi somesta vaan siitä, että suurelta määrältä ihmisiä on viety toive tulevasta ja omanarvontunto.
Ode: “Jos tilastokeskuksen otoksessa on ylipainoa suurilla vuokrayhtiöillä, se liitoittelee vuokrien nosua viime vuosina.”
Unohdat sen toisen puolikkaan tuosta epäedustavuudesta: asumistuen saajat. He kun eivät yleensä asu alueen kalliimmissa tai edes keskihintaisissa asunnoissa. Vaan niissä halvimmissa.
Ja se lopullinen uskottavuuden murena katoaa, kun emme tiedä noiden kahden “ääripään” suhdetta toisiinsa.
Ainoa rationaalinen ratkaisu on unohtaa koko tilasto. Kysellä sitten vaikka vuokravälittäjiltä, jos vuotaisivat jotain todellista dataa vaikka reilustikin viivästettynä.
Kyse ei ole siitä, asuvatko asumistuen saajat kalliimmissa vai halvemmissa asunnoissa vaan siitä, onko noiden asuntojen vuokra nousut hitaammin tai nopeammin.
Soininvaaralle kommenttina että tuloerot johtuvat myös rakennemuutoksesta. Teknologinen kehitys on luonut työpaikkoja joissa korkeakoulutus ja osaaminen korostuvat. Manuaalinen työ on vähentynyt teknologisen kehityksen myöstä. Tämä näkyy esim Yhdysvaltian ruostevyöhykkeellä ja Suomessa perinteisen teollisuuden paikkakunnilla kuten vanhoissa paperiteollisuuden keskittymisissä.
Ok, muistin varmaan väärin. Pahoittelut siis että laitoin sanoja suuhusi joita et nähtävästi ole sanonut.
Asiaa jatkaakseni, oma argumenttini on että tunne tuloerojen kasvusta johtuu konkreettisesti tapahtuneesta taloudellisen eriarvoisuuden kasvusta. Toki sen mukana tulee myös mainitsemiasi tunteita.
Osmo Soininvaarasanoo:
14.3.2025 19:55
Kyse ei ole siitä, asuvatko asumistuen saajat kalliimmissa vai halvemmissa asunnoissa vaan siitä, onko noiden asuntojen vuokra nousut hitaammin tai nopeammin.
Noh,
Ainakin ne edustavat “nicheä” monilla alueilla, joten teoria siitä, että tilasto olisi edustava, edes pitkällä aikavälillä, vaatis sitten tutkimusta.
Nyt tuli ainakin omakhotaisesti koettua, ettei hintamuutos, joka siis todellinen, näy tilastossa.
Tässähän on sellainenkin ketjureaktio, että vaikka jokainen vuokralainen voisi nyt pyytää alempaa vuokraa tai vaihtoehtoisesti muuttaa naapuriin, niin harvaa huomaa, että noin voisi tehdä. Koska hinnanlaskusta ei media kerro, koska se ei näy tilastossa.
Jolloin vääristynyt tilasto siis itse asiassa muokkaa markkinoita.
Pitääkin kysyä Tuukka Saarimaalta, jos heidän jengiä kiinnostaisi selvittää todellinen Hkin vuokrataso. Ja mikä ehkä vielä mielenkiintoisempaa: kuinka paljon Tilastokeskuksen tilasto on heittänyt yli ajan?
Josta sitte joku voi jo väkertää väitöskirjan “Vääristyneen tilastoinnin vaikutus asumisen hintaan”…
Osmo Soininvaarasanoo:
14.3.2025 20:03
En kirjoittanut, että tunne tuloerojen kasvusta johtuisi somesta vaan siitä, että suurelta määrältä ihmisiä on viety toive tulevasta ja omanarvontunto.
Oletko siis sitä mieltä, että koska tuloerojen kasvu johtuu toivon katoamisesta, se ei johdu kasvavista varallisuuseroista?
Joko tai?
Tunne tuloerojen kasvusta johtuu toivon katoamisesta, eivät tuloerot.
Anonyymisanoo:
14.3.2025 11:01
“Perusteluna oli: Suhteellisten tulojen ginikerroin. Joka itsessään on vakavasti puuttellinen mittari, sillä sen lähdetiedot ovat puutteellisemmat mitä näiden vuokratilastojen:
https://veropolitiikka.blog/2017/10/18/gini-kerroin-aliarvioi-eriarvoisuutta/”
Blogin tietojen perusteella ei kyllä mun mielestä voi mitenkään kvantifioida, että kumpi tilasto on “enemmän” väärä.
Vuokratilastossa siis alueella 00530 tarkastellaan 7%:n otosta, joka ei edusta valtaosaa vuokra-asunnoista. En osaa sanoa, että ovatko kaikki 93% jotain ihan muuta vai vain osa siitä.
Onko jossain arvioitu sitä tulojen määrää, joka jää pois tulotilastoista?
“Eritoten köyhimmillä asuminen, ruoka ja terveyskulut muodostavat lähes kaiken menoista. Heidän kulutuskorinsa on siis radikaalisti erilainen mitä korkeammilla tuloryhmillä, ja täten jos heille laskettaisiin erikseen inflaatio heidän todellisten kulutustarpeiden kautta olisi se radikaalisti erilainen mitä virallinen inflaatiomittari.”
Eikö tulo-gini ole kuitenkin ostovoimakorjattu kv-vertailussa?
Eli yksi kehitysmahdollisuus olisi, jos jokaiselle desiilille laskettaisiin oma inflaatio heidän kulutuskoriensa mukaisesti? Josta sitten saataisiin jokaiselle desiilille oma ostovomakorjaus?
Ei Gini-kertoimissa käytetä ostovoimakorjattuja tietoja. Se perustuu tulojen jakaumaan maiden välillä.
Osmo Soininvaarasanoo:
16.3.2025 9:04
Ei Gini-kertoimissa käytetä ostovoimakorjattuja tietoja. Se perustuu tulojen jakaumaan maiden välillä.
Tosiaan, jos ja kun kyse on yksinkertaisesta numerojoukon jakauman kuvaamisesta.
Tuossa tosiaan tulee sitten isoja eroja samojen gini-numeroiden välille.
Joissain maissa voi tulla hyvin toimeen pienelläkin tulolla, jos ne perustarpeet ovat halpoja. Ja sitten toisinpäin.
Eli ongelma ei siis ole pelkästään se, että varakkaimpien tuloja ja varoja on piilossa, vaan myös menopuoli voi vaihdella merkittävästi.
Osmo Soininvaarasanoo:
16.3.2025 9:05
Tunne tuloerojen kasvusta johtuu toivon katoamisesta, eivät tuloerot.
Entä johtuuko _todellinen_ kasvu varallisuuseroissa myös toivon puutteesta?
Mennäänkö tässä osastolle “kaikki voivat voittaa, jos vain haluavat”?
Juuri nämä ovat olleet kaksi pääargumenttiani:
* Tulojen gini-kerroin ei ole hirveän luotettava mittari.
* Taloudellisesta eriarvoisuudesta puhuttaessa _täytyy_ ottaa huomioon myös menojen kehitys eri tuloryhmissä.
Asia on merkittävä, koska niin monet typistävät taloudellisen eriarvoisuuden keskustelun päätelmiin pelkistä tulojen gini-kertoimesta.
Mukava nähdä että toke näyttäisi huomioineen ja ymmärtäneen sen mitä yritin argumentoida. Tälläistä ei ihan joka vuosi internetissä koekaan.
Soininvaaralle kommenttina en oikein allekirjoita että ruotsalainen elinkeinoelämä olisi sen isänmaallisempaa kuin suomalainen.Yksi oleellinen tekijä on myös se että Suomen talous on kehittynyt pitälle sotien jälkeen valtiovetoisesti kuin Ruotsissa talous kehittyi yksityisen pääomamarkkinoiden kautta. Näin olleen Suomeen ei syntynyt yksityistä pääomakeskittymää toisin kuin Ruotsissa. Tässäkin keskustelun ketjussa nimimerkki Kligorekin paheksui varallisuuden keskittymistä yksille suvuille mutta asian toinen puoli on se että nämä suvut ovat etenkin Ruotsissa sijoittaneet ruotsalaiseen liiketoimintaa jo useita sukupolveja. Wallenbergien omaisuus on 109 vuotta vanhaa kun taas Herlinien omaisuus on luotu vasta 1970-luvulla. Tässä välissä on ollut maailmansota, sotakorvaukset ja Neuvostoliiton hajoaminen. Ruotsi ei käynyt läpi mitään näistä kolmesta kehityksestä kun Suomi kävi läpi molemma kehitykset. Toke korosti taas tyypilliseen suomalaiseen insinöörivetoiseen malliin Nokian teknistä puolta mutta Nokian menestyksen loi markkinaolosuhteet matkapuhelimille kun maailmanlaajuinen kysyntä nousi pääasiassa Aasian talouskasvun kautta.
Anonyymisanoo:
17.3.2025 12:26
Mukava nähdä että toke näyttäisi huomioineen ja ymmärtäneen sen mitä yritin argumentoida. Tälläistä ei ihan joka vuosi internetissä koekaan.
Kiitos kowasti.
Yritän kyllä toimia noin koko ajan, mutta eihän sitä joka vuosi voi huomata tai onnistua.
Miten saa noi lainaussisännyspalkit tohon vasemmalle?
Soininvaaralle kommenttina että avoir fiscal oli Nokian menetyksen alun yksi monesta tekijöistä. Toinen oleellinen tekijä oli GSM standardi . Olet oikeassa siinä että Nokian omistus oli ulkomaalaisia sijoittajia eli pääasiassa amerikkalaisia eläkeyhtiöitä mutta ne tuli myöhemmin pääomistajiksi kun Avoir fiscalista oltiin jo luovuttu.
Kommentti että “joka vuosi” oli siis tarkoitettu että joka vuosi ei tapahdu sitä että yksikään kohtaamani viesti internetissä viestisi jotenkin ymmärtäneen tai muuten huomioineen argumenttia muuten kuin korostakseen sen puutteita. Ei siis ollut kommentti että “joka vuosi toke ei huomioi…” vaan “yleensä internetissä ei törmää edes kerran vuodessa siihen että joku huomioi…”. Tämä siis ihan vain selvennyksenä ettei ollut millään tasolla kritiikkiä sinulle.
Lainauspalkit saa kopioimalla lainattavan tekstin, ja laittamalla sen
tagien sisään. Toivottavasti tuo siis näkyy oikein.
Eli siis html-tagin blockquote sisään laittaa lainaus.
Nimimerkki Anonyymille kommettina että Suomessa ei ole harjoitettu millään tavalla kovinkaan uusliberaalista talouspolitiikaa. Uusliberaalista talouspolitiikaa on tehty lähinnä Chilessä, Britanniassa, Yhdysvalloissa ja lyhen aikaan Uudessa-Seelannissa. Suomalaisten ja yleensäkin eurooppalaisten varallisuus on kiinnitetty asuntoihin. Siitä on aika vaikea lähteä sijoittamaan pörssiin kun omaisuus on kiinteässä muodossa.Inflaatiosta kärsii ihan kaikki. Inflaatio on pahinta verotusta ilman että siitä olisi päätetty poliittisella päätöksellä
Riippuu mihin vertaat. Jos vertaa Britanniaan, niin on totta ei kovinkaan uusliberaalia. Jos taas vertaa Suomeen ennen 1990-lukua niin todella uusliberaalia.
Toki tämä on länsimaita yleisemminkin koetteleva ilmiö. Läntinen maailma oli hyvinkin sanotaanko sosiaalidemokraattinen toisen maailmansodan jälkeen, korkeat veroprogressiot, vahva valtio, keskiluokan nousu ja vahvistuminen. Ja historian nopeinta talouskasvua.
Nykyisin taas olemme niin uusliberaliin politiikan läpäisemiä läntisessä maailmassa ettemme edes näe sitä, ellemme katso tosiaan aikaan ennen Thatcheria ja Reagania. Olemme tottuneet pienin askelin tehtyyn toimintaympäristön muutokseen, emmekä mieti tai osaa nimetä tai edes oikein kyseenalaistaa sitä hegemoniaa joka on kaikkialla ympärillämme. Vähän kuin kalat vedessä.
Siinä missä ennen tuntui luonnonlailta että keskiluokka kasvaa ja vahvistuu, nykyisin tuntuu luonnonlailta että keskiluokka supistuu, prekarisoituu ja että sen ostovoima ja varallisuus vähenee. Ja siis suurin osa keskiluokan supistumisesta on alempiin tuloluokkiin. Luonnonlakeja nämä eivät kuitenkaan ole, vaan toteutetun politiikan tulosta. Toisenlaisella politiikalla saisimme toisenlaisia tuloksia kuten saimme toisen maailmansodan jälkeen. Vaikkakin myönnänkin ettei se yhdellä pienellä maalla yksin hirveän helppoa ole irtautua isommasta länsimaita koskevasta kehityksestä.
Onhan se niin kovin yllättävää, että meillä on verouudistus, joka siirtää verotaakkaa varakkaimmilta vähävaraisimmille.
Sign of the times.
Perustelut kyllä aina keksitään.
Oli myös syytä kurittaa laiskoja osa-aikatyötä tekeviä.
Ja poistaa turvaverkko omistusasujilta.
Koska näin saadaan talous kasvuun.
Ei kouluttamalla suomalaisista tuottavia ja innovoivia.
Ei tekemällä olosuhteita, joissa kehitetään kansainvälisiä tuotteita, jotka tuovat tuloja maahan.
Vaan säätämällä verotusta ja tulonsiirtoja yhä laskevalle rahaliikenteelle.
ALV-nosto taisi laskea ALV-kertymää?
Tokelle kysymys. Mikä on mielestäsi se toimija joka kehitää kansainvälisiä tuotteita kansantaloudelle? Onko se julkinen vai yksityinen sektori? Minun käsitykseni mukana se on yksityinen sektori.Yksityinen sektori ei investoi tai kouluta työvoimaa jos verotus ja muut kulut ovat huippukorkealla. On hyvä muistaa että pk-yritykset eivät ole samassa asemassa kun suuret konsernit jotka voivat toteuttaa verosunnittelua. Ero Ruotsiin ja Suomeen on siinä että Ruotsissa on näitä varakkaita sukuja jotka omistavat eri rahastojen ja säätiöiden kautta suuria ruotsalaisia yhiöitä kuten Wallenbergit omistavat Investorin kautta merkkittäviä yrityksiä. Voitk katsoa Investorin sivuilta omistukset. Ne ovat kaikki kerrottu. Suomessa on tilanne ihan toinen.Suomesta puuttuu Wallenberg suku joka omistaisi noin 700 miljardia euroa eri sijoitusyhtiöiden ja säätiöiden kautta jotka pyörittävät tässä kohtaa Ruotsin liike-elämää. Suomessa liike-elämää pyörittää pk-yritykset ja valtionyhtiöt.
Hyvä kysymys.
Kuka mahdollisti Nokian Suomessa?
Oliko se ehkä julkisella rahalla toteutettu huippukoulutus ja ‑tutkimus?
Mun wahwa mutu on, että Suomessa on pielessä koulutukseen panostus, josta on leikattu 30 vuotta ja muut maat painelleet ohi.
Osaava ja kekseliäs väki sitten keksii ne tuotteet, jotka menee kaupaksi.
Kokonaan toinen juttu sitten on, miten tuon kaupan hedelmät jaetaan kansan pariin.
Mutta kun sitä kaupattavaa ei ole tai sitä liian vähän, niin ei ole mitä jakaa. Eli verotus ei ratkaise sitä lähtöongelmaa.
Olen yrittänyt kysellä sitä, että mitä väliä sillä on, missä maassa pari ultrarikasta ruåttalaista sukua varojaan säilyttää. Säilytyspaikalla ei pitäisi olla mitään merkitystä sen suhteen, minne ne sijoittavat. Jos sillä on merkitystä, niin kertoisitko mitä?
Vastaavasti voi kysyä, että jos Suomeen saadaan vähän lisää tosi rikkaita, omaisuus siis kymmeniä tai satoja miljoonia, niin miksi he sijoittaisivat Suomeen, jos haluavat suurimman tuoton?
Rahul Somani sanoi:
Wallenbergin suvun varallisuus 700 miljardia euroa, onpas melkoinen.
Suomessa kotitalouksia on jotain 2,8 miljoonaa, ja kotitalouksien keskiarvovarallisuus on 228 700€. Suomalaisten kotitalouksien varallisuus on siis yhteensä n. 640 miljardia euroa. Wallenbergeillä on siis varallisuutta enemmän kuin mitä kaikilla suomalaisilla yhteensä!
Tuntuu aika naurettavalta ajatukselta että tätä eroa kuviteltaisiin kurottavan kiinni jollain perintöveron poistamisella 😅 Ellei sitten suunnitelma ole että seuraavat 50 vuotta tyyliin kaikki Suomen talouskasvu ohjataan Herlineille ja toivotaan että he ovat valistuneita hallitsijoita, joilla on enemmän varallisuutta kuin kaikilla muilla suomalaisilla yhteensä.
Jos eivät siis ole jo muuttaneet johonkin halvemman verotuksen maahan realisoimaan omaisuuksiaan koska meillä lykätyn veronmaksun veroilta voi välttyä muuttamalla halvemman verotuksen maahan, toisin kuin useimmissa länsimaissa jossa kyseinen porsaanreikä on tukittu (esimerkiksi arvonnousuverolla).
Ehkä kannattaa tehdä jokin muu suunnitelma kuin tuottaa tänne omia superrikkaita jotka pesevät pöytää vanhan rahan suurmaiden superrikkailla. Meidän suhteellinen etu on jossain muualla.
Lisäksi toivoisin että ongelma määritettäisiin tarkemmin. Vuosikymmeniä on toisteltu että meidän pitää houkutella Suomeen ulkomaisia pääomia. Nyt kun niitä tulee, niin valitetaan että ulkomaalaiset pääomat sijoittavat niin paljon suomalaisiin yrityksiin että omistus valuu muualle. Eikö se ulkomaalaisten pääomien houkuttelu pitänyt olla hyvä asia ja kasvun lähde?
Lukujen lähteet:
https://stat.fi/julkaisu/cm7z43lxi2mg907w2g2ks1399
https://stat.fi/til/tjt/2017/02/tjt_2017_02_2019-03–08_tau_001_fi.html
Tokelle kommettina että kyllä olet oikeassa siinä että koulutuksella on myös merkittävä tekijä talouden tuotannossa mutta ennen kaikkea suurin tekijä on yksityinen pääoma. Juuri tästä syystä Ruotsiin saattiin vireää yritys toimintaa kun Ruotsi lakkautti perintöveron ja uudisti yhteisöverotusta 2000-luvun alussa kun nämä varakkaat suvut toivat pääomansa takaisin Ruotsiin. Hyvä esimerkki on TetraPakin omistava Rausling suku. Tuotantoa syntyy sijoitusten ja riskin oton kautta. En todellakaan usko että julkinen hallinto olisi ollut Nokian kasvun takana 1990-luvulla. Kasvun hedelmät tasataan kyllä verotuksen kautta kun valtio saa kasvusta verotuloja kun yritykset tekevät voittoa. Tällä tavalla saadaan rahoitettua lisää palveluita. Toki tällä hetkellä työvoiman saatavuus on myös suurin haaste kuin se oli 1990-luvun lopulla
Edelleen väität asiaa ilman mitään perusteluita tai selitystä.
Miksi perintöveron poisto sai rikkaat suvut sijoittamaan ruotsalaisiin yhtiöihin?
Ne olisivat voineet tehdä saman ulkomailta käsin ihan yhtä hyvin?
En ymmärrä, miksi et ymmärrä, että perusoletus on virheellinen. Siis se, että perintövero jotenkin vaikuttaa siihen, mihin ja missä sijoitetaan. Miksi vaikuttaisi?
Rikkaan ruotsalaisen (henkilön tai suvun) sijoitusfirma sijaitsee varmaankin Luxemburigissa. Jos luxempurgilainen sijoitusfirma haluaa sijoittaa vaikka Solar Foodsiin, niin mitä väliä Suomen perintöverolla on asian kanssa?
Nokian menestyksen mahdollisti tekninen perustutkimus Otaniemessä ja Oulussa.
Tuotantotalouden opetus oli kannattavuuden avainasemassa, koska Nokian kannattavuus perustui tehokkaisiin komponenttivirtoihin. Kilpailijat olivat tuossa optimoinnissa vuosikymmenen jäljessä.
Toke sekoittaa kaksi asiaa toisiinsa. Suorat sijoitukset eli liiketoiminnan laajentumisen ja välisen sijoituksen. Nämä ovat kaksi eri asiaa. Token esimerkki Solar Foodsista oli välinen sijoittaminen. Mutta perintövero ja yhteisövero vaikuttavat taas liiketoiminnan laajentumiseen kohde maassa koska silloin kyseisen maan verolakit määrittelevät verotuksen rakenteen. Passiivinen sijoittaminen on asia erikseen silloin sijoittaja voi olla ihan missä vaan päin maailmaa. Silloin kyseessä on vain osingoista. Toiseksi Toke sekoitti Nokian tuotteiden teknisen puolen kun minä taas korostin liiketoimintaa. Nämäkin ovat kaksi eri asiaa. Nämä kolme asiaa on yksinkertaisesti erotettava toisistaan eli liiketoiminta, tekninen puoli ja yrityksen tuotannon kasvattaminen. Avoir fiscal veromallisssa Nokian liiketoiminnan laajentuminen oli mahdollista nimenomaan Suomessa. Yhtä hyvin Nokia olisi voinut siirtää tuotannon ulkomaille verotuksen takia. Tässä kolme tekijää rahoitus, liiketoiminta ja teknologinen kehitys. Itse korostin liiketoimintaa enkä niinkään rahoitusta.
Oliko nyt sitten Nokian menestyksen avaintekijänä ollut globaalien komponenttivirtojen hallinta teknistä puolta, rahoitusta vai liiketoimintaa?
Ja kun todellisuudessa on sekoitus näistä kaikista, kuten aina on, niin tuntuu hassulta repiä niitä irti toisistaan.
Eikö Avoir fiscal tarkoita sitä, että kun osingosta on maksettu yheitövero, ei osingon saajan tarvitse enää maksaa pääomatuloveroa osingosta?
Mitä ihmeen merkitystä tuolla on Nokian menestykselle?
Ottaen huomioon, että kilpailevissa maissa oli vastaavat järjestelyt?
Wiki sanoo hommasta: “Avoir fiscal suosi palkan nostamista osinkoina ja yrittäjät alkoivat toimia näin.”
Ja tosiaan, tuolla on merkitystä pikkufirmoissa, joissa yrittäjä omistaa ja voi kikkailla eri tulomuotojen välillä. En ymmärrä mitä väliä tuolla on suuriin pörssiyrityksiin. Mutta ehkä tähän saisi normaalia täsmällisemmän selityksen?
Laitan tänne ylätasolle, kun en jaksa rullata sitä vastaa-nappulaa esiin.
Oispa parempi alusta.
Sylttysanoo:
11.3.2025 21:31
“[Musk] varmisti Trumpin valinnan heittämällä satoja miljoonia vaalikampanjaan ja on nyt tuhoassa liittovaltion hallinnon. Lisäksi uhkaamalla rahoittaa esivaa,haastajia hön on omalta osaltaan tuhonnut ei sen enempää kuin vallan kolmijako-opin.
Musk on olennainen osa Yhdysvaltojen demokratian lakkauttamista.”
Mielenkiintoista miten yksi ihminen saa ikäänkuin jumalallisen kyvyn tehdä mitävaan.
Mä en usko, että Musk tekee mitään muuta kuin Doge-virastonsa kanssa aiheuttaa hässäkkää, mutta myös laskee valtion kuluja. Muskin tyyli tietty aiheuttaa paljon lyhytaikaisia häiriöitä ihan kaikkeen. Saa nähä meneekö Tesla konkkaan, koska vihaiset tulonsiirtojen saajat, kun maksut ovat myöhässä.
Tai jääkö verotarkistuksia todella tekemättä.
Eiköhän noista tilastot saada.
Se mikä on tyhmää, on korkokulujen kanssa kohkaaminen. Koska korot ovat koko ajan laskussa. 2 vuoden päästä sitten ihmetellään, että miksi niistä piti parkua.
Suomessahan ei päästä niihin yritystukiin käsiksi mitenkään.
Osmo Soininvaarasanoo:
11.3.2025 22:26
“Yritin sanoa, että vaihtotaseen ylijäämä ei ole mahdollinen kaikille maalöman maille yhtä aikaa.”
Mitä väliä tuolla on?
Varsinkaan sen suhteen, jos keskustellaan siitä, että voiko eläkevaroja sijoittaa ulkomaille, jos Suomessa ei riitä kohteita?
Tai jos varakkain desiili maksaa vähemmän perintöveroja, niin se jostain syystä haluaa sijoittaa rahansa kotimaisiin huonosti tuottaviin kohteisiin ulkomailla sijaitsevien hyvin tuottavien kohteiden sijasta. Mitä perusteluita meillä on kuvitella, että tekisivät niin?
Rahul Somanisanoo:
11.3.2025 10:23
“Tokelle kommenttina että sekoitat pääomapaon ja pääoman kansainvälisen liikkuvuuden maasta toiseen .Luxemburg on nimenmaan luokiteltu myös Euroopan unionissa veronkierron keskukseksi. Ero tässä on mihin verotulot maksetaan vai maksetaanko niitä ollankaan. Toke taisi jälleen kerraan unohtaa perustiedot Ruotsin asemasta euroalueella: nimittäin Ruotsi ei ole euroalueen jäsen. Tämäkin on sellainen tieto mitä toivoisin että Toke ottaisi siitä selvää.”
En sekoita. Se, että Ruotsin valuutta ei ole euro, ei tarkoita sitä, etteikö pääomat liikkuisi täysin vapaasti.
Ongelman ydin on tämä: Väität, että rikkaat suvut toivat varansa Ruotsiin, koska ei perintöveroa ja tuon takia sitten maksavat korkeampia pääomatuloveroja, kuin jossain veroparatiissa. Miksi nämä suvut toimivat itselleen haitallisesti?
“Tokella on kyllä outo perustelu että aurinkopaneelit ja akut olisivat samaa bulkkia kuin tekstiilit ja kengät. ”
Eivät ne ole samaa bulkkia, enkä niin ole väittänyt. Ne ovat eri bulkkia, mutta ovat bulkkia. Sulla on tapana syyttää toisia omista tulkjinnoistasi. Sun pitäs pohtia hieman tarkemmin miten ymmärrät toiste tekstiä.
“Tokelle huomautus että Gini kerroin mittaa siis nimenomana tuloeroja ja varallisuutta. Eli tuo mainitsemani Ruotsin ja Suomen ginikerroi mittaa molempia. Ruotsissa varallisuuserot ovat suuremmat kuin Suomessa johtuen yksinkertaisesti siitä syystä että Ruotsissa on paljon enemmän vauraita ihmisiä kuin Suomessa. Eli Ruotsin kansantalous on tästä syytstä vauraampi kuin Suomen kansantalous.”
Tuossa teet pahan virheen. Tulojen ja varallisuuden gini-kertoimet ovat täysin eri asia. Tietty gini-kertoimen matematiikka on sama. Mutta siis nuo kaksi eri kerrointa eivät useinkaan korreloi vahvasti, koska maiden verotukset eroavat niin vahvasti.
Edelleenkin, etsi käsiisi se Ruotsin varallisuuden gini-kerroin, niin huomaat kuinka paljon se eroaa tulojen gini-kertoimen kanssa.
Tulothan on vain snapshot yhdestä ajan hetkestä. Varallisuus on se, joka kertoo, mitä tapahtuu yli ajan.
Mutta edelleenkin on hyvä pohtia sitä, miksi Ruotsi _rikastuu_ enemmän kuin me. Kokkareiden perintöveroväite on se, että koska heillä ei ole perintöveroa.
Mä väitän, että Ruotsi rikastuu siksi, että heillä on hyvin kauppansa tekeviä tuotteita ja palveluita. Perintövero on vähäpätöinen asia tuohon nähden. Ehkä sillä on vaikutusta, kun katsotaan useamman sadan vuoden aikajännettä.
Samaan aikaan on syytä havaita, ettei yksi luku, (talouskasvun) keskiarvo taaskaan kerro sitä, että Ruotsissa köyhempi PUOLISKO kansaa, ei ole rikastunut viime vuosikymmeninä yhtään mitään.
Vuosisatojen tarkastelu tuntuu hieman kummalliselta, jos mietitään, että miten saadaan Suomeen joku uusi Tesla tai Supercell rakennettua. Usein on toisteltu, että Nokia oli Suomen turmio. Kun saatiin “vahingossa” kultaa vuoleva sampo aikaiseksi, niin kukaan ei jäänyt miettimään, että mistä saadaan seuraava.
“Tokelle kommenttina ettei Suomi ole historiansa pahimmassa lamassa. Kyllä edelleen 1990-luvun lama oli pahempi kuin nykyinen tilanne. 1990-luvun lama oli työttömyyden ja kansantalouden laskun kohdalla pahin lama Suomen historiassa. Suomessa ei ole ollut talouskasvua viimeisten 15 vuoden ajan mutta se ei ole vielä lama.”
Tässä on nyt ennustettu jo toista vuotta, että kasvu alkaa seuraavalla neljänneksellä. Eikä se koskaan ala. Merkittävin ero 90-luvun lamaan ja nykyhetkeen on se, että silloin lamalle oli selkeä syy.
Nyt kansa ja talous eli kansantalous on näivetetty 15 vuoden leikkaustalkoissa ja tulevaisuudennäkymät näkyvät suoraan syntyvyydessä.
Ja kun ei ole mitään varsinaista syytä tai tapahtumaa, joka tämän taantuman tai kohta ehkä laman on aiheuttanut, ei sitä myöskään voida poistaa.
Surullisinta on se, että kuvitellaan, että tuota 15 vuoden saagaa pitää yhä jatkaa, luultavasti ikuisesti.
Eli siis pahin isku Suomelle oli se, kun kokkareet päättivät, ettei koulutukseen kannata panostaa. Etenkään koko kansan koulutukseen.
Mä sijoitan suraavaksi Eurooppaan, en Suomeen. Suomi tuntuu olevan tuhoon tuomittu, toisin kuin muut Euroopan maat.
Voi olla että kasvua saattakin tulla lähivuosina. Mutta se tulee sitten panostuksista puolustukseen. Mutta tämäkin lopulta riippuu paljonko EU lopulta tekee yhteispanostuksia ja höllentää “velkajarrujaan”. Jos taasen panostukset tehdään kuten Suomen hallitus nyt asiaa ajaa että se tehdään kansallisten finanssipolitiikan keinoin, eli lähinnä leikkamalla köyhiltä ja keskiluokalta yhteisen velkaantumisen sijaan, niin sitten kasvua ei kyllä ole luvassa kun ei ihmisillä ole varaa kuluttaa.
Ja toki tämä tulee sitten ampumaan ylipäätään puolustuspanostuksien osalta Suomen etuja vastaan. Ei jollain Italialla tai Espanjalla ole samanlaisia intressejä panostaa yhteispuolustukseen, joten jos se tehdään vain kansalliten budjettiraamien salliessa yhteisvelan sijaan niin puolustukseen panostus jää meidän Venäjän rajanaapureiden vastuulle. Tämän vaatiminen on kyllä Purralta aivan uskomatonta typeryyttä, Orpo sentään on antanut vähän signaaleja että hänellä on vähän valoja päällä asian suhteen..
EU:n sisämarkkinat tulevat olemaan entistä tärkeämmät kun USA:kin sulkeutuu aloittamansa kauppasodan seurauksena. Jos puolustusponnistukset tehdään ihmisten ostovoiman kustannuksella jotta rikkaiden rikastuminen voidaan turvata, se paitsi syö ostovoiman yhä tärkeämmiltä sisämarkkinoilta, ja toisaalta nostaa yhä enemmän valtaan tyhmiä populistipoliitikoita jotka pilaavat sodallaan todellisuutta vastaan loputkin mahdollisuudet kasvuun.
Mutta jotain mahdollisuuksia on että nyt Trumpin aiheuttama järkytys saisi poliitikot oikeasti kiinnittämään huomiota varakkaita suosivan eturyhmäsuhmuroinnin sijaan isoon kuvaan ja todellisuuteen. Saksassa ainakin Merz on näyttänyt kommenteillaan rohkaisevia askelia kohti tätä suuntaa. Saa nähdä miten käy.
Nimimerkki Kilgorelle kommenttina juuri tuossa Wallenbergien kohdalla tilanne on huomattavasti eri Ruotsin ja Suomen välillä. Kumpi on parempi vaihtoehto kansantalouden kannalla se että varallisuus on pankkien tileillä olemattoman pienellä korolla kun sijoitettuna pörssissä yrityksissä? Se että Suomessa voisi olla samanlainen tilanne kuin Ruotsissa olisi Suomen kansantalous ihan eri tilanteesta kuin se on tällä hetkellä. Tottakai Suomi tarvitsee ulkomaalaista pääomaa kun kotimainen pääomaa ei ole riittävästi . Mutta tilanne voisi olla kyllä parempi jos Suomessa olisi enemmän kotimaista pääomaa. Olisimme kansantalouden kohdalla paremmassa kunnossa kuin tällä hetkellä. Eikös tämä olisi myös Suomen suhteellinen etu kokonaisuudessaan että kotimaiset sijoittavat kotimaisiin yrityksiin ? Kun uhdessä vaiheessa esimerkiksi ulkomaalainen eli venäläinen pääoma tuli sijoittamaan Suomeen mutta kuinkas siinä sitten kävikään? Helsingin telakka on tästä hyvä esimerkki kun kotimaista pääomaa ei löytynyt sen pyörittämiseen.
Ruotsin tilanne on niin hyvä, koska
1) Pääoman on viisasta olla isänmaallista, sillä niiden höveli kohtelun on yhdestä nuijankopautuksesta kiinni. Herran pelko on herran alku.
2) Ruotsalaisilla kotitalouksilla on paljon enemmän osakkeita, koska heillä on elinaikaisen asuntolainat. Kun suomalaisen kotitalous lyhentää asuntolainaa, ruotsalainen kotitalous sijoittaa osakkeisiin. Tämä on fiksu keksintö, koska asuntovarallisuus toimii vaukuutena lainoille, joilla ostetaan tosiasiassa osakkeita. Varjopuoline on pahasti inflatoidut asuntojen hinnat.
Osmo Soininvaarasanoo:
17.3.2025 22:52
Ruotsin tilanne on niin hyvä, koska
1) Pääoman on viisasta olla isänmaallista, sillä niiden höveli kohtelun on yhdestä nuijankopautuksesta kiinni. Herran pelko on herran alku.
2) Ruotsalaisilla kotitalouksilla on paljon enemmän osakkeita, koska heillä on elinaikaisen asuntolainat. Kun suomalaisen kotitalous lyhentää asuntolainaa, ruotsalainen kotitalous sijoittaa osakkeisiin. Tämä on fiksu keksintö, koska asuntovarallisuus toimii vaukuutena lainoille, joilla ostetaan tosiasiassa osakkeita. Varjopuoline on pahasti inflatoidut asuntojen hinnat.
1) Niin, olennaista tässä siis on, että jotkut Wallenbergit haluavat sijoittaa kotimaahansa, vaikka se ei olisi kannattavin sijoitus. Toimitaan siis markkinatalouden vastaisesti. Toisaalta heillä on siihen varaa, koska sijoittavat myös ulkomaille niin paljon.
Kuitenkin haluaisin, että joku selittäisi, miksi perintöverolla olisi mitään merkitystä jollekin Wallenbergeille?
He voivat pitää varallisuutensa ulkomaille merkattuna tai vaihtaa vaikka kansalaisuutta jos huvittaa. Toihan on ihan vain pelkkää teatteria, jossa halutaan osoittaa merkitystä jollekin, joka on turhaa.
2) On aika olennainen ero, että Ruotsissa pidetään sitä arvossa, että kansantalous on hirveesti velkaa pankeille asuntolainojen muodossa ja Suomessa tuota taas pelätään ja siksi FiVan mahtikäskyllä on saatu 15 vuodessa aikaan alle 35-vuotiaiden omistusasujien määrä romahtamaan. Joka ei olisi ollenkaan niin paha juttu, jos asuntotuloveroa ei olis lopetettu 1992.
Mutta kun on lopetettu, niin nyt sitten kasataan sitä omaisuutta oikein urakalla pienelle osalle kansaa sekä tietysti ulkomaisille sijoittajille.
Asuntojen hinnat varmaan laskisivat Ruotsissa, jos lisäisivät tuotantoa?
Koska kysyntähän on lähes ääretön, kun lainaa saa lähes äärettömästi?
Osmo Soininvaarasanoo:
17.3.2025 22:52
Ruotsin tilanne on niin hyvä, koska
1) Herran pelko on herran alku.
: isänmaamme armaiden poliittis-yhteiskunnallisten äidinkasvojen kokovartalokuva
🙂
Tokea kompaten,
Tosiaan Ruotsissa isot lainat, velkaantumista ja asuntojen hinnat korkealla. Talous kuitenkin kiittää ja on kiittänyt.
Mitä Suomessa sitten käynyt? Juuri niin kuin Toke sanoi, omistusasuminen laskee ja iso osa asunnoista taitaa mennä ulkomaalaisille institutionaalisille sijoittajille.
Ruotsalaiset taisivat taas toimia fiksummin. Suomalaiset eivät vaan tajua miten globaali markkina- ja finanssitalous toimii, eikä varsinkaan hallitus tai FiVa, sen sijaan mennään jollain 1900-luvun talousopein.
Stadistsanoo:
18.3.2025 21:13
“Mitä Suomessa sitten käynyt? Juuri niin kuin Toke sanoi, omistusasuminen laskee ja iso osa asunnoista taitaa mennä ulkomaalaisille institutionaalisille sijoittajille.
Ruotsalaiset taisivat taas toimia fiksummin. Suomalaiset eivät vaan tajua miten globaali markkina- ja finanssitalous toimii, eikä varsinkaan hallitus tai FiVa, sen sijaan mennään jollain 1900-luvun talousopein.”
Jees, kattelin eilen tilastoja 2023 Hkissä:
Valmistui 8179
Uusia osakeasuntoja myytiin 169 !!!
Vanhoja osakeasuntoja myytiin 9000 kpl.
Olis aika korkea aika herätä tähän kriisiin.
https://pxdata.stat.fi:443/PxWeb/sq/4c887b6e-3822–4e19-be91-47fd3c93fc24
Tokelle kommenttina että Ruotsin varakkaat suvut eivät lähtenee mihinkään veroparatiiseihin vaan Britanniaan ja Sveitsiin jotka eivät ole samanlaisia veroparatiiseja kuten esim Luxemburg, Monaco tai Liechenstein. Paitsi Sveitsi pankkisalaisuuden kohdalla. Nämä suvut toimivat ihan normaalisesti kuten liike-elämässä toimitaan eli pääomatuloveroja maksetaan vasta kun yritys maksaa omistajille osinkoja.
Toke on oikeassa että tulojen ja varallisuuden gini-kertoimet ovat täysin eri asia mutta matemaattinen kerroin on sama. Varallisuuden kasvattaminen ei ole vain verotuksellinen asia se on vuosien ajan oleva kehityksen lopputulos. Myös Toke on oikeassa että varallisuuserot Ruotsissa ovat kasvaneet mutta taustalla vaikuttaa esim Ruotsin epäonnistunut maahanmuutto politiikka jonka ruotsalaiset po
Tokelle tiedoksi että nimenomaan Ruotsi rikastuu koska maassa on menestyviä moniala yrityksiä. Suurin osa näistä yrityksistä omistaa Ruotsin rikkaimmat suvut kuten Wallenbergit. On arvoitu että Wallenbergin omaisuus on noin 700 miljardia euroa kun otetaan kaikki Investor yhtiön sijoitusten markkinaosuudet huomioon.
Toke on oikeassa että Perintövero on pieni tekijä kokonaisuudessa mutta se on oleellinen tekijä on katsotaan yritysten jatkuvuutta. Vaihtoehtona on firman myyminen ulkomaille.
Tokelle kysymys mikä taho mielestäsi luo menestyviä yrityksiä kuten Supercell? Julkinen valta? Vai yksityinen sektori? Ei ole julkisen vallan tehtävä luoda maahan yritystoimintaa vaan sen tekee yritykset. Julkisen vallan luo vai puitteet.Muutenhan sosialisointi voi toimiakin. Otetaan kaikki yksityiset firmat valtionhaltuun. En usko että Tokekin tätä kannattaa.
Mitä tulee pitkään talouden stagnaatioon niin se siinä on useita syitä kuin yksi. Toke on oikeassa että Nokian jälkeen ei ole tullut uusia tekijöitä Suomen talouteen. Myös ulkoiset tekijät ovat yksi tekijä miksi talouskasvu on Euroopassa hiipunut. Tätä asiaa voisi pohtia kyllä lisää. Suomen talous ei ole kyllä ollut lamassa 14 vuotta vaan nolla kasvussa.Korot ovat olleet näiden 14 vuoden aikana — 0 ja samoin inflaatiota ei ole ollut. Euroalue oli siis lähes tulkoon deflaatorisessa tilassa kunnes pandemian ja sen jälkeen Venäjän hyökkäys nosti ensin inflaatiota usi ensimmäistä kertaa historialliseen suuriin lukuihin sitten 1974 jonka jälkeen korot nousivat ensimmäistä kertaa sitten 1991.
Tokelle tiedoksi että syntyvyys on laskenut kaikissa länsimaissa sekä Japanissa jo viimeisten 50 vuoden aikana. Ei leikkaustalkoot ole tämän kehityksen ainoa selitys. Päinvastoin.
Jos Toke väittää että muulla Euroopan mailla menisi paremmin kuin Suomella ja Suomi olisi vain yksin tuhoon tuomittu, toisin kuin muut Euroopan maat niin eikös tämä ole hiukan nurinkurinen väite. Jos muualla Euroopan menisi hyvin menisi Suomella myös hyvin koska Euroopan maat ovat Suomen tärkein vientimarkkina. Talouskasvaisi myös Suomessa. Eli silloin Suomessa menisi hyvin. Saksan talous on tällä hetkellä historiallisen alhaalla ja samoin pörssikurssit Yhdysvalloissa. Toke voi ihan ottaa itse selvää mitkä ovat syyt tälle kehitykselle niin Saksassa kuin Yhdysvalloissa.
Tokelle vielä kommenttina että y ämä ei ole minun omaa tulkintaa mitä muut sanovat vaan sanalla bulkki on yleiskäsite (en nyt tarkoita sanan etymologiaa) sellaiselle tuotteelle jotka ovat turhiatai ei-välttämättömiä. Onko Toke sitä mieltä että aurinkopaneelien ja akkujen tuotanto on hyödytöntä tuotantoa ja ainoa vaihtoehto on pysyä vanhassa tuotannossa? Olisiko pitänyt vain pysyä lankapuhelimissa eikä valmistaa tai ostaa matkapuhelimia? Ja tarkennuksella että en tarkoita tässä kohtaa älypuhelimia.
Huh,
siinä oli varmaan tusina asiaa, joita olis hyvä jaotella.
Mutta mennään jaottelematta muutama:
“Toke on oikeassa että Perintövero on pieni tekijä kokonaisuudessa mutta se on oleellinen tekijä on katsotaan yritysten jatkuvuutta. Vaihtoehtona on firman myyminen ulkomaille.”
Toi on ihan harhakuva, että yrityksiä myydään ulkomaille perintöveron takia.
Listaa vaikka 20 viimeisintä isoa yrityskauppaa, niin onko syynä perintövero?
Kuten jo moneen kertaan todettu, niin sukupolvenvaihdos on hyvin pieni rasitus omistajille.
“Tokelle tiedoksi että syntyvyys on laskenut kaikissa länsimaissa sekä Japanissa jo viimeisten 50 vuoden aikana. Ei leikkaustalkoot ole tämän kehityksen ainoa selitys. Päinvastoin.”
Väitän edelleen, että taloudellinen menestys vaikuttaa lapsimäärään. Tilastoista nähdään, että taloudellisesti menestyvämmät saavat enemmän lapsia.
Kyse ei ole syntyvyyden laskusta vaan syntyvyyden laskun eroista eri maiden välillä.
“Jos muualla Euroopan menisi hyvin menisi Suomella myös hyvin koska Euroopan maat ovat Suomen tärkein vientimarkkina. Talouskasvaisi myös Suomessa.”
Tää on nyt vähän kehäpäätelmä, vaikka USA onkin tällä hetkellä suurin vientimaa.
Väität siis, että Euroopassa joku maa ei voi menestyä taloudellisesti huonommin kuin joku muu maa?
Suomella menee erityisen huonosti nyt kun Saksalla menee huonosti. Mutta Suomella meni huonosti myös kun Saksalla meni hyvin. Tilastot osoittaa ihan selkeästi, että Suomen kehitys on ollut Euroopan huonoimpia jo 15 vuotta.
Lopuksi vielä “bulk”-sanasta. Mulla ja monelle muulle se tarkottaa suurella voluumilla tehtävää “perustuotetta”. Se ei siis tarkoita heikkolaatuisinta krääsää eli rihkamaa. Mutta en jaksa siitä sen enempää.
UUPS….tuli paha sotku edelliseen tekstiin, kun laiskuuttan (kännykkä!)i kopioin tekstiä Se pois kokonaan ja tämä tilalle.
×××××××
Jatkan vielä kerran täällä, kun Hesarissa oli kaksi teemaa liippaavaa artikkelia 12.3. Lauri Finer (Vauraat perheet voivat maksaa…) esitti, että ‘isoissa’ sukupolvenvaihdoksissa on vain 3,7 % eli tasoa, jota itsekin arvelin sen olevan. Toinen artikkeli (Rikkaat entistä rikkaampia verrattuna muihin) oli vielä pysäyttävämpi.
Kävin katsomassa Tilastokeskuksen sivuja ja laskeskelin hieman. Vuonna 2019 kotitalouksia oli 2,8 miljoonaa ja keskimääräinen nettovarallisuus 214 800 euroa. Varakkain kymmenesosa omisti nettovarallisuudesta 49,6 %, vähävaraisin puolisko 5,4 %. Vuonna 2023 kotitalouksia oli 2,9 miljoonaa ja keskimääräinen nettovarallisuus 228 700 euroa. Varakkain kymmenesosa omisti nettovarallisuudesta 51,8 %, vähävaraisin puolisko 4,2 %. Kun noista hieman laskeskelee, niin huomaa, että varakkaiden keskimääräinen varallisuus on kasvanut 1,07 miljoonasta eurosta 1,18 miljoonaan (nousua 11 %) ja vähävaraisimman puoliskon varallisuus on pienentynyt 23 200 eurosta 19 200 euroon (laskua 17 %). Samanlainen on tulos — suuremmilla prosenteilla, jos tekee vertailun vuoteen 2013. Miten se valuma suurituloisilta kaikille tapahtuukaan? Tässä alkaa pian toivoa takaisin tosi suljettua taloutta, jotta varakkaat eivät poimi parhaita kirsikoita ja jättäisi muille vain taikinamarjoja.
Juuri näillä tilastoilla tämä “valumateoria” on kumottu.
Valumateoriahan on ollut alusta lähtien vain houkutteleva tarina ilman mitään todellista tutkimusta.
Mutta kuten niin monet muutkin asiat, niin kun jotain hoetaan tarpeeksi paljon, se otetaan annettuna.
Suomessa on myös täysin laillinen ja helppo tapa välttyä perintöverolta: perinnöstä voi kieltäytyä jos ei halua maksaa veroa.
Ja kun nykyään lähes aina on lapsenlapsia jo olemassa, voi säästää puolet verosta hyppäämällä yhden sukupolven yli.
Yllättävän harva kuitenkaan välittää rahasta ja tuon tekisi.
Ehkä homo economicus on sittenkin harvinaisuus ja meitä kiinnostaa enemmän muut asiat.
Ei kai nyt kuitenkaan niin voi olla, että suomalaiset ovat niin kiitollisia yhteiskunnalle kaikista sen palveluista, että haluavat mielummin maksaa “vapaaehtoista” perintöveroa?
Väsyin taas (doom)skrollaamiseen, joten päätasolle:
Rahul Somanisanoo:
17.3.2025 23:18
Toke korosti taas tyypilliseen suomalaiseen insinöörivetoiseen malliin Nokian teknistä puolta mutta Nokian menestyksen loi markkinaolosuhteet matkapuhelimille kun maailmanlaajuinen kysyntä nousi pääasiassa Aasian talouskasvun kautta.
Taas hyvin kummallinen selitys Nokian menestykselle.
Jos kyse olisi “markkinaolosuhteista” ja “Aasian talouskasvusta”, niin kaikki matkapuhelintuottajat olisivat olleet samassa asemassa.
Kuvasit siis koko alan nousua, muttet kuvannut ollenkaan sitä, miksi juuri Nokia oli voitokas. Kunnes sitten enää ei ollut.
Varmaan nykyään opetetaan korkeakouluissa taloutta ja johtamista kurssitolkulla, että miten pitää välttää Nokian virheet, mutta sitten taas toisaalta sitä toista nokiaa ei ehkä koskaan tähän maahan tule…
Tokelle tiedoksi että maailman johtavimmat matkapuhelinvalmistajat olivat 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa Nokia ja Ericsson. Syy miksi esimerkiksi amerikkalainen Motorola ei päässyt markkinatekjäksi johtui siitä että Yhdysvalloissa ei ollut yhteistä standardia (tässä tapauksessa GSM joka oli yleiseurooppalainen standard) . Koko 1980-luvun Yhdysvalloissa kaksi suurta laitevalmistajaa eli Motorola ja AT&T riitelivät kumman standardI pitää ottaa käyttöön. Tokelle jälleen kerran tiedoksi ettei tämäkään ole minun selityksiä vaan todellista historia. Suosittelen lukemaan kirjan Kännykkä — Lyhyt historia (SKS . 2014.Niko Kettunen, Timo Paukku) . Tuossa kirjassa kerrotaan myös alan virheet mitä Nokia teki. Moni muukin yhtiö oli tehnyt virheitä ja ovat sen vuoksi hävinneet alalta kuten aiemmin mainitsemani Motorola sekä Philips ja Ericsson.
Huh huh, eihän tää tietty oikeen enää liity asiaan, mutta mennään asian vierestä oikein kunnolla.
“Motorola ei päässyt markkinatekijäksi, koska GSM?”
Kerropa meille jännityksessä odottajille, että
a) Montako matkapuhelinta Motorola myi USAssa ennen kuin ensimmäistäkään gsm-verkkoa siellä oli käytössä?
b) Minä vuosina Motorola myi eniten matkapuhelimia?
c) Mikä flip-phone on ollut maailman myydyin ja mikä lienee sen valmistaja?
d) Minkä valmistajan luuri oli maailman myydyin 1996? Kuinka moninkertaisesti tuona vuonna Motorola myi luureja vs. Nokia?
e) Paljonko StarTAC myi? Entä mitkä Motorolan mallit myivät yhtä paljon 2000-luvun puolella?
Tietty voisit yhtä hyvin sanoa, että Nokiasta ei tullu peluri USAssa, koska CDMA.
Ja yhtä vähän totuutta.
Toimitsä ihan vaan omien mielikuvien mukaan ja pienellä guuglaamisella? Seurasitko yhtään matkapuhelinalaa 90- ja 00-luvuilla?
Tokelle kommenttina että jos luit tarkkaan mitä tarkoitin GSM:llä niin en tarkoittanut että se olisi ollut Motorolan ongelma markkinoille pääsemiselle vaan se että Yhdysvalloissa ei määritelty koko maan kattavaa standardia toisin kuin Euroopassa.
Soininvaaralle kommettina että kyllä olet oikeassa siinä että ensimmäinen GSM verkko avattiin vuonna 1991 mutta se hyväksyttiin yleiseurooppalaiseksi standardilsi jo 1987 Euroopan posti- ja telehallinnon konferenssisaa Pariisissa johon myös Suomi osallistui.
…ja GSM-standardin luonnista oli päävastuussa Noksun inssit sekä näiden proffat teknisissä korkeakouluissa.
Mutta koulutuksellahan ei ollut mitään tekemistä tuon kanssa…
Oot varmaan tietoinen, että Nokialla on eniten GSM:ään liittyviä patentteja?
Miten ihmeessä ne sinne putkahti?
Tokelle tiedoksi että GSM standardista päätettiin vuonna 1987 Euroopan posti- ja telehallintojen konferenssissa 13 Euroopan maata päättivät ottaa käyttöön GSM standardin. Minulla olisi Tokelle kysymys mitä olisi tapahtunut jos Euroopassa ei olisi otettu käyttöön yhteistä GSM standardia vaan kaikki 13 Euroopan maata (tähän ei lasketa Itä-Euroopan maita mukaan) olisi ovat päättäneet kehittää omia maa kohtaisia standardeja? Nyt ei ole Toke kyse kuka kehitti mitä vaan ketkä päättivät ja mitä päättivät.
Rahul Somanisanoo:
19.3.2025 21:34
Ihan turhaa taas luennoit, tiedän noi kaikki asiat varsin hyvin.
Tässä nyt kuitenkin oli sellainen tilanne, että “ketkä päättivät ja mitä päättivät” olivat niitä, jotka “ketkä kehittivät ja mitä kehittivät”.
Nokialla ja Suomella oli vahvin edustus CEPTin työryhmässä ja yhteistyössä laaditut suunnitelmat, joihin patenttien rojaltien valtaosat ropisivat Nokialle.
Ei sillä ollu juuri mitään väliä, että USAssa oli 2 standardia. Tai sillä, että Japanissa oli oma viritelmänsä. Noi on vain yksi kodekki lisää eli oma puhelinmallinsa sille. Ja vähän myöhemmin kaikki kodekit samaan luuriin ja meillä olikin “maailmanpuhelin”.
Jos Eurooppaan olis tullu käyttöön 2 eri standardia, niin tuskin sillä olisi ollu mitään merkitystä tai muutosta siihen, mitä historiassa sitten tapahtui.
Taaskin keksit “ongelman” tai merkityksen, mutta et selitä miksi se oli merkityksellinen.
Sun mielestä siis kaksi standardia tuhosi USAlaisen matkapuhelinalan.
Sattumoisin apple imuroi koko sektorin voitoista jotain 90% ja melkein kaikki loput menee guuglelle androidin lisensoinnista. Kaukoidän valmistajat saavat pieniä murenia valmistuksestaan.
En pidätä hengitystäni, mutta arvaan, että keksit tän kommentin julkaisemisesta ihan parissa tunnissa uuden tarinan, joka selittää Nokian kohtalon.
Btw, Motorola myi paaaljon enemmän kuin Ericsson koskaan. Yhteensä suunnilleen 1,4 miljardia puhelinta. Kunnes luuripuoli splitattiin omaksi firmakseen ja on nykyään nimeltään Motorola Mobility ja omistaja on Lenovo (oli Google 2012–2014). Pääkonttori yhä jenkeissä.
Ericsson pääsi Motorolan yli vasta kun se oli yhdistynyt Sonyn kanssa ja sekin vasta 9 vuotta yhdistymisen jälkeen ja Motorolan kuitumisen takia.
Tietysti Suomessa Motorola oli käytännössä näkymätön.
Kandee tutstua vaikka tuohon, niin saa kokonaiskuvaa:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_mobile_phones#Annual_sales_by_manufacturer
RAhul lueppa vaikka wikistä miten tuo GSMstandardi luotiin oikein ajatuksella. Sitä oli kehitetty monta vuotta ja nimenomaan pohjoismaiden johdolla.
Rahul Somanisanoo:
18.3.2025 20:59
Teknologiateollisuuden 4 oleellista tekijää ovat Markkinat
Rahoitus
Teknologia
Ammattitaito.
Jaahas, noniin, tuohon varmaan sitten 5. on se paikallinen osinkoverotus.
Koska jälleen kerran sun vastaus ei sisältänyt mitään sen merkittävyyden perustelua.
Tokelle kommenttina että verotus tulee vasta näiden 4 tekijöiden jälkeen. Ilman näitä 4 tekijää ei ole mitään liiketoimintaa joka maksasi yhtäkään senttiä veroa.
Poikkeuksena Apple
Apple on nimenomaan luonut markkinat ensin mp3 soittimille ja sen jälkeen kosketusnäyttöpuhelimille.
Minkäänlaisia markkinoita ei ollut kyseisille tuotteille. Vaan Apple loi kysynnän tyhjästä!
jtsanoo:
20.3.2025 16:16
En tiiä oliko tää sarkasmia, mutta joitakin miljardeja kannettavia musiikkisoittimia myytiin ennen Applen tuotetta.
Joka ei ollut missään nimessä eka mp3-soitin, mutta josta tuli ajan kanssa suosituin.
Eräs syy tuolle oli, ettei yrittänyt olla halvin.
Minusta Applen tapa on tämä: Tehdään laadukas tuote, ulkonäkö, brändäys jne., ei tarvitse olla halvin. Suomessa taas insinöörit vääntävät tuotteita logiikalla: tuotannon on oltava mahdollisimman helppoa ja halpaa, jotta hinta saadaan alas. Brändäyksellä tai ulkonäöllä ei ole väliä, kunhan tuote toimii ja hinta ja tuotanto on halpaa. Eli tuotantotalouden insinöörit taas sähläämässä joka asian, kun Suomen insinöörimeritokratia tekee näistä pomoja joka paikkaan.
Oikeastaan kun vähän enemmänkin kuin pohtii Suomen tilannetta, niin täällä näyttää olevan vähän liiankin suuri “meritokratia” eli oikean tutkinnon (usein diplomi-insinööri) omaavat pääsevät eteenpäin, muita tutkintoja, tai hui kauhea, visiota tai muuta näyttöä ja kokemusta ei arvosteta.
Osmo Soininvaarasanoo:
18.3.2025 21:04
Minun on kyllä vähän vaikea ymmärtää, miten Nokian räjähdysmäistä menestystä olisi ollut ratkaisevasti helpottamassa, että yhtiöstä pystyttiin maksamaan helposti rahaa ulos osinkoina. Sitä paitsi omistajat olivat voittopuoliseti ulkomaalaisia, joita avoir fiscal syrji.
Onko sulla jotain dataa omistajista?
Noksu lähti lentoon 1992 ja markkina-arvo oli huipussaan 2000.
Tuon aikavälin omistuksen jakautuminen Suomi vs. ulkomaat olis mielenkiintoinen…
https://yle.fi/a/3–12059418
“Nokian osake-enemmistö oli 1990-luvun alussa Kansallis-Osake-Pankilla (KOP), Suomen Yhdyspankilla (SYP) ja Pohjola Vakuutuksella. Suomen pankkikriisissä pankkiryhmät kärsivät mittavia tappioita, ja ahdinkoon joutunut Kansallispankki myi Nokian osakkeitaan 500 miljoonalla markalla.”
https://www.hs.fi/talous/art-2000003992432.html
Eli ulkomaalainen omistus 90-luvun kuluessa nousi 90%:iin.
Btw, jutun mukaan iso merkitys oli sillä, että osake siirtyi euromääräiseen noteeraukseen.
Eipä sitten markan heilunta tai kellunta haittaa sijoitusta.
Ja edelleen eräs Rahul on sitä mieltä, että Nokian menestyksen salaisuus oli tuona aikana Suomessa voimassa ollut Avoir fiscal veromalli.
Saahan sitä mieltä tietysti olla.
Mutta voi hyvin myös sanoa, että valtaosa osingoista, kun Avoir fiscal oli käytössä, meni muille kuin Avoir fiscalista hyötyneille.
Mut on tietty jo ihan hieno teoria, jos voi selittää Nokian menestyksen, ettei se johtunut maailman parhaista tuotteista maailman parhaimmilla voittoprosenteilla (koska se globaali komponenttiketju) buumaavalla alalla, vaan siitä, että joku pieni jengi suomalaisia sai jotain veroetua osingoistaan, niin…
Paljonko Nokia maksoi osinkoja ennen kuin 1011 julkaistiin?
Miten nuo osingot johtivat 1011:n kehittämiseen ja sen aikaansaamaan räjähdysmäiseen myynnin kasvuun?
Tokelle kommenttina että avoir fiscal oli yksi tekijöistä mutta ei ainoa. Allekirjoitan täysin Nokian teknologisen yliotteen markkinoista. Mutta teknologinen yliote ei ole menestyksen avain jos verotus ei tue kasvua eikä yritystoiminnan laajenutamista. .Siitä luovuttiin EU tuomioistuimen antamalla tuomiolla vaikka avoir fiscal oli muissakin EU maissa. Avoir fiscalia olisi voitu vain muuttaa hiukan jotta siitä ei olisi tarvittu luopua kokonaan. Se oli poliittinen päätös . Tokelle historiallinen tieto että Nokia oli 1980-luvun alussa kriisiyhtiö joka melkein joutui osaksi Ericssonia mutta tämä kauppa peruuntui koska mainitsemasi Kansallis-Osake-Pankiln ja Suomen Yhdyspankin johto eivät hyväksyneet Ericssonin tarjousta joka olisi vain kattanut matkapuhelinvalmistusta ei televisio ja kaapelipuolta joka oli Nokialle tappiollinen liiketoiminta yksikkö.
Rahul,
siis kerrot mulle tarinana tapahtuman, joka oli YLEn uutisjutussa, jonka postasin aiemmin?
En jaksa tästä enää jauhaa, koska Suomen verotuksella ei ollut _yhtään mitään_ tekemistä Nokian menestyksen kanssa.
Ootko kertaakaan elämässäsi julkisesti myöntänyt olevasi väärässä?
Ei se ole paha asia, varsinkin jos on kyse itse kehittämästään teoriasta.
Suosittelen kokeilemaan.
En jatka tästä yksityiskohdasta enempää.
Toklle tiedoksi että Ei tämä meidän välinen keskustelu ole kilpailu. Yksinkertaisesti me painotamme eri asioita keskustelussa. Siinä ei ole mitään väärään mutta kuten hyvässä keskustelussa kuuluu se että toisen osapuolen mielipidettä olisi syytä myös kunnioittaa. En minä ole koskaan vähätellyt sinun Token mielipiteitä vaan olen todennut sen että kun sinä korostat tuota puolta niin minä tätä puolta aiheesta ja itse asiassa ne täydentävät toisiaan jos ne pistetään yhteensä näin saataisiin aikaan dialogi ja lopputulos. Se olisi helpompaa jos pystyisimme keskustelemaan toisillemme suoraan suullisesti. Tässä ei kyse kuka on oikeassa tai väärässä vaan mitä toinen painottaa keskustelussa.
Hyvän keskustelun perusta on se, varsinkin jos omat mielipiteet perustuvat pitkälti omiin teorioihin tai johtopäätöksiin, että pystyy myös hyväksymään sen, että on väärässä ja pystyy myös sen myöntämään.
Eikä yritä keksiä loputtomasti uusia ja toistaa vanhoja perusteluita, jotka on jo todettu huonoiksi.
Oman virheen toteamiseen vaadittavan itsetunnon kasvattaminen voi olla vaikeaa.
Mutta koska keskustelu tai väittely ei ole kilpailu, ei sen pitäisi olla merkki häviämisestä. Vaan siitä, että viisastuu.
Jälleen kerran Toke; tämä ei ole meidän kahden välinen kilpailu, väittely eikä akateeminen foorumi jossa yksi kriteeri on tutkitun tiedon esittäminen ja haastaminen. Blogin kirjoittaja siis Soininvaaara itsekin kirjoittaa omasta mielipiteestä ja tutkitusta tiedosta. Tässäkin aiheessa perintöverosta blogin kirjoittaja siis Soininvaaara ei tuo esille tutkittua talousdataa varmaan siitä syystä ettei sellaista ole perintöveron kohdalla. Sama koskee maahanmuuton kustannuksia yhteiskunnalle jos pohjalla on työperäinen maahanmuutto. Sellaisia laskelmia ei ole tehty empiirisesti paljonko maahanmuutto tässä tapauksessa työperäinen maahanmuutto maksaa veronmaksijille vuosittain. On jotain sinne päin tutkimuksia joilla on poliittinen viesti kuten ajatuspajat muut tutkimuslaitokset jotka tuottavat tietoa mutta nekin ovat ottaneet oman laskennan mukaisesti asioita tietystä näkökulmasta.
Oman virheen toteamiseen vaadittavan itsetunnon kasvattaminen voi olla vaikeaa.
Toivoisin että Toke ymmärtää että tämä on keskustelu jossa on monta mielipidettä mutta mielipiteet eivät ole faktoja. En esitä mitään yhtä oikeata totuutta joka olisi lopullinen.
Rahul Somanisanoo:
18.3.2025 21:16
Soininvaaralle kommenttina että avoir fiscal oli Nokian menetyksen alun yksi monesta tekijöistä. Toinen oleellinen tekijä oli GSM standardi . Olet oikeassa siinä että Nokian omistus oli ulkomaalaisia sijoittajia eli pääasiassa amerikkalaisia eläkeyhtiöitä mutta ne tuli myöhemmin pääomistajiksi kun Avoir fiscalista oltiin jo luovuttu.
Kuten mun nyt julkaistuista kommenteista voit huomata, niin 1992, kun Noksu lähti lentoon (1011:n julkaisu), Nokian omisti KOP, SYP ja Pohjola. Miten ne hyötyivät avoir fiscalista?
Nokia huipullaan 2000, omisttuksesta oli 10% Suomessa, 45% USA ja 45% muu Eurooppa.
Onko toi sun avoir fiscal ‑teoria itse keksimä, vai onko joku ehkä jossain joskus kirjoittanut siitä?
Nokian miljardit eivät olleet peräisin osakkailta eikä erityisesti suomalailta yksityishenkilöiltä vaan yrityksen voitosta. Siksi avoir fiscalilla ei tainnut olla sanottavaa roolia asiassa, vaikka sinänsä pidin sitä hyvänä järjestelmänä.
Soininvaaralle kommenttina että itsekin pidän avoir fiscalia yhtenä veropolitiikan parhaimmista esimerkkeistä kasvun tekijäksi. En kuitenkin ainoana tekijänä. Tekijöitä oli muitakin
Taisin sanoa, ettei avoir fiscalilla ollut sanottavaa merkitystä Nokian kasvulle
Soininvaaralle kommettina että olen lukenut muista lähteistä että avoir fiscal oli merkittävä tekijä 1990-luvun lamassa siitä että kasvu oli vuonna 1993 nopeaa ja Suomi pääsi nopeasti pois lamasta. Nokian menestyksellä oli kyllä suuri merkitys laman jälkeisessä Suomessa.
Avoir fiscalilla saattoi olla vaikutusta Nokian nousuun vain jos Nokia hankki suomalaisilta yksityishenkilöiltä merkittävästi osakepääomaa. En muista sellaista tapahtuneen. Suomalaiset ostivat kyllä Nokian osakkeita, mutta eivät osakeannista.
Soininvaaralle kommenttina että Nokia oli 1990-luvulla luonut merkittävän alihankinta verkoston Suomeen joka työllisti Suomessa paljon ihmisiä . Tämä alihankinta verosto varmaan hyötyi Avoir fiscalista. Myöhemmin Nokian alihankintaverkosto supistui Suomessa ja tuotantoa siirettiin Itä-Euroopan maihin etenkin Puolaan, Unkariin, Tsekkiin ja Slovakiaan sekä kaukoitään. Avoir Fiscal päättyi vuonna 2004 joten hyöty oli lyhyt mutta siitä luopuminen oli poliittinen päätös.
Päätös Avoir Fiscalista luopumisesta taisi olla EU:n määräys, koska se syrji ulkomaalaisia omistajia.
Rahul Somanisanoo:
20.3.2025 9:02
Ei pidä uskoa kaikkea mitä lukee.
Medialukutaidon kurssille lähdekritiikkiä opiskelemaan.
Avoir fiscalin merkitys on samanlainen olettama kuin Trickle down oli. Odottaa vaan, että se ammutaan alas, kun joku jaksaa tehdä asiasta tilastollisen tutkimuksen.
Verotuksen merkitystä liioitellaan kaikkialla koko ajan.
Vähän niinkuin kadunkulkija ei suostu ottamaan 20€-seteliä, jos sitä sille tyrkyttää, koska se haluu 50€.
Jos ihmiset saavat voittoa, niin yleensä kaikki voitto kelpaa. Harva vaihtaa maata sen takia, että saa vähän enemmän.
Ja kun verot pystyy kiertämään, jos kovasti haluaa, niin hyvin varakkaille on oikeastaan vain valinta, että haluaako maksaa vai ei.
Ja sitten se valtavan paljon suurempi ylempi keskiluokka pääosin haluaa maksaa veroja, koska näkevät, että sillä tehdään paljon hyvää ja heillä on siihen varaa.
Julkisuudessa ja somessa näkyy pienen vähemmistön meteliä, jotka lähinnä ruokkivat köyhiä sohvaperunoita, jotka haluavat uskoa amerikkalaiseen unelmaan, joka tulee hakemaan heidän ihan kohta paratiisiin.
Soininvaaralle tiedoksi että kyseessä Euroopan unionin tuomioistuimen päätös että avoir fiscal syrjii ulkomaalaisia yhtiötä mutta kyseistä veromallia olisi voitu muuttaa siihen suuntaan että se olisi kohdellut kaikkia yrityksiä tasapuolisesti. Nyt se päätettiin korvata kokonaan ihan toisella mallilla. Taustalla oli todennäköisesti silloisen punamulta hallituksen välinen kompromissi kun SDP taipui siihen että varallisuusvero poistettiin kokonaan ja muut puolueet taipuivat siihen että avoir fiscalia ei jatketa.Muuten avoir fiscal olisi voitu jatkaa muutamalla sitä tasapuolisesti kaikille yrityksille. Olen kuullut vähän samaa kotitalousvähennyksestä kuka sen loi. Timo Haapalan mukaan Arja Alho ja Anders Adlercreutzin mukaan Ulla-Maj Widereoos. Molemmat olivat II valtiovarainministereitä Lipposen I ja II hallituksissa jolloin kotitalousvähennys luotiin.
Minulla on tuosta kotitalousvähennyksestä toinen teoria. Ministeri Hemilän entinen poliittinen sihteeri sanoi minulle joskus, että sinähän toit tähän maahan kotitalousvähennyksen. Kiistin jyrkästi, mutta hän sanoi että silloin Sisko Sepän Giljotiinityöryhmässä me saimme säästöjwen ohedlla esittää kasvua vauhdittavia uudistuksia. Sinä esitit kotitalousvähennystä, mne hyväksyimme ja hallitus totyeutti.
En muistanut tuota historiaa lainkaan, mutta päiväkirjani oli samaa mieltä.
Häpeän suuresti.
Muistatko Osmo kuka oli esittelevä ministeri joka tuon kotitalousvähennyksen ajoi läpi? Katsoin wikipediasta Lipposen I hallituksen kokoonapanon ja toiseksi valtiovarainministeriksi oli merkitty Arja Alho ja Jouko Skinnari ja Lipposen II hallituksen toiseksi valtiovarainministeriksi oli merkitty Suvi-Anne Siimes. Ulla-Maj Wideroos oli taas Vanhasen I hallituksen toinen valtiovarainministeri. Tästä kotitalousvähennyksestä on paljon eri versiota kuten poliittisessa historiassa yleensä on koska yhdellekään päätöksellä ei ole yhtä isää tai äitiä vaan ne ovat tehty kuten sanoit työryhmissä.
Noin entisenä ministerinä sanoisin, ettei sitä yksikään ministeri ajanut läpi kuten ei yleensäkään aja mitään, vaan se on ollut hallituksen päätös.
Tokelle kommenttina että tuo avoir fiscal oli kyllä kuten Soininvaara totesi hyvä veromalli joka oli yksi (huom!) tekijä joka loi kasvua 1990-luvun lama puolivälissä 1992–1993 kun Nokia ja muiden yhtitöiden firmojen tilaukset alkoivat nousta kansainvälisen kysynnän kautta. Se avatti talouskasvua. En ole sanonut että olisi ollut ainoa tekijä kasvulle mutta merkkittävä finanssipoliittinen ratkaisu.
Tokelle tiedoksi että nyt viittaan kyllä tutkittuun tietoon esimerkiksi avoir fiscalin vaikutuksesta 1990-luvulla . Tämä on se kohta johon viitataan että olen lukenut aiheeseen julkisuudessa . Tutkittua tietoa tuskin kukaan haluaa kyseenalaistaa. Tämä ei ole siis jonkun tietyn intressi ryhmän mielipide. Toke varmaan tietää että veropakolaisuus on yleistynyt viime aikoina. Eikä sitä harrasta vain rikkaat vaan myös ylempi keskiluokka. Suurimmat kohde maat ovat Suomesta lähi maat kuten Viro ja Ruotsi. Portugali oli jossain vaiheessa myös merkittävä kohde maa kunnes Suomi päätti purkaa verosopimuksen.
Laita linkkiä siihen “tutkittuun tietoon”.
Mielummin useita.
Varmaan sillä jotain vaikutusta oli jonnekin.
Nokian suhteen en usko.
Edelleen, nimettömät tutkimukset eivät ole hyvä perustelu.
Koska vedät usein nopeita johtopäätöksiä, jotka eivät sitten liitykään toisiinsa.
Taas sulta tuli yks väite lisää: veropakolaisuus on nousussa.
Kuinka paljon?
Missä on todisteet?
Ja mikä on nousun merkitys?
Perintöveron poisto on intressiryhmän mielipiden ja tavoite. Sillä siirretään verotaakkaa köyhemmille. Aika tuttu homma viime vuosina?
Tokelle voin suositella ottamaan selvää kuinka moni suomalainen yrittäjä on muuttanut verotuksen takia esim Viroon. Täytyy heti todeta ettei Viro ei ole mitenkään kovinkaan suuri markkinaalue (noin 1 miljoonaa ihmistä kun Suomessa on 5,5 miljoonaa) vaan näiden firmojen markkinat ovat muualla mutta Viron yhteisöverotus on yksi oleellinen tekijä miksi moni suomalainen firma siirtää kirjansa Viroon. Tai miksi aikoinaan moni eläkeköitynyt toimitusjohtaja muutti Portugaliin. Tässä on muutama esimerkki itse asiassa puhtaasta veronkierrosta tai veropakolaisuudesta. Ruotsi on toinen kohde jossa ei ole perintövero.
Jos Toke haluaa lukea Nokian historiasta ja kehityksestä niin suosittelen edelleen lukemaan tuon Kettusen ja Paukun kirjan Kännykkä — Lyhyt historia. Mutta jos Toke ei halua lukea aiheesta kirjoitettua kirjaa joistain syystä niin se on Token valinta.
En jaksa ottaa selvää, joten voit joko kertoa tai sitten voidaan pitää arvausleikkiä, jossa kerrot, kumpaan suuntaan mun pitää muuttaa arvaustani.
Eka arvaus: yksi promille.
Ja kuten jo itsekin totesit, tuon syynä ei ole perintöverotus.
Mua kiinnostaisi lähinnä Noksun toksinen johtamistyyli, joka oli suuressa roolissa romahduksessa. Tuosta ei varmaan ole mitään kirjoitettu vielä 2014 ilmestyneessä kirjassa?
Kirjan lukeminen ei kuitenkaan muuta faktoja, joita olen tuonut esiin.
Tokelle kommenttina että jos luit oikein mitä kirjoitin verotuksesta niin syy miksi yritykset siirtävät kirjansa Viroon on yhteisöverotus ja syy toimitusjohtajat siirtävät kirjansa Ruotsiin on perintöverotus. Portugaliin ei voi enää mennä alhaisen verotuksen takia koska Suomi ja Portugali ovat purkaneet kyseisen verosopimuksen joka solmittiin paljon ennen kuin Suomi ja Portugali ovat EY/EU:n jäseniä. Tokelle tiedoksi että tuossa Kettusen ja Paukun kirjassa tuotiin kyllä esille Nokian johtamisen toksinen hierarkia. Jos Toke ei halua lukea aiheesta tutkittua tietokirjaa tottakai se on Token valinta mutta ihmettelen miksi Tokelle tieto Nokiasta ei kelpaa kun siitä on kirjoitettu ihan kattava teos. Olen kyllä huomannut että Token kanssa pitää olla just eikä melkein.
Jos ja jos,
Otetaan sitten terävästi ja jämptisti:
Andekdooteilla ei ole mitään rationaalista merkitystä verotusta suunniteltaessa.
Joten jos joku promille tai pari yksityisestä kansallisvarallisuudesta siirtyy joskus jonnekin, niin sillä lähinnä myydään iltapäivälehtiä ja mainoksia Oden blogiin.
Ei mun kanssa tarvii olla just eikä melkein, mutta jatkuva asiasta ohi puhuminen tietty kyllästyttää.
Jos olisikin oikeaa tilastoa Suomesta pois viedyn varallisuuden määrästä. Mutta kun ei. Kuinka moni toimari vei yhteensä kuinka monta miljardia?
Oliko Nallen lisäksi ketään? Mitä väliä?
Btw, listaamattomien verohuojennus taitaa tehdä yhteisöverotuksesta menestyvälle firmalle Suomen Viroa halvemmaksi maaksi?
Rahul Somanisanoo:
19.3.2025 11:18
Miten muka Wallenbergit toimisivat markkinatalouden vastaisesti ?
Vielä kerran rautalankaa: Jos Wallenbergit sijoittavat ruåttalaisiin firmoihin, ei siksi, että ne ovat paras sijoituskohde, vaan siksi, että ovat ruåttalaisia, he toimivat vastoin parasta etuaan.
Jos taas ne kyseiset ruåttalaiset firmat ovat kansainvälisesti paras sijoituskohde, niin miksi ei olisi ihan sama mistä maasta raha tulee? Tai minkä nimiseltä omistajalta?
Mitä osaa sanonnasta “raha ei tunne rajoja” et ymmärrä?
Aivan samoin on pähkähullua ajatella, että suomalaiselle yritykselle on jotain hyötyä siitä, että siihen sijoittaa suomalainen sijoittaja ulkomaisen sijasta. Taas kävellään markkinatalouden perusperiaatteiden yli. Kun se on sopivasti poliittisesti sanoitettavissa. Vähän niinku toi kokkareiden valtionvelkapelon levitys. Toimi poliittisesti superhyvin ja ajoi talouden taantumaan. Well done, lisää tätä kiitos.
Tokelle kommenttina ettei kukaan ole missään vaiheessa todennut että Wallenbergit sijoittavat nimenomaan vain ruotsalaisiin yrityksiin pelkästään koska ne ovat ruotsalaisia yrityksiä. Kun Investor on toiminut 109 vuotta ja sen omistamat firmojen osakkeet ovat yhteensä 700 miljardia euroa kukaan ei voi väittää että tässä olisi tehty vääriä sijoituksia tappiollisiin firmoihin. Eikä kukaan ole sanonut että ne olisivat kansainvälisesti maailman parhaita kohteita. Wallenbergit eivät omista esim Metan tai Teslan osakkeita. Tottakai ymmärrän ettei raha tunne rajoja ja juuri tästä on kyse Wallenbergien kohdalla esim sen kohdalla että Investor on sijoittanut myös AstraZenecaan joka on monikansallinen lääkefirma. Eikä kukaan ole sanonut että suomalainen sijoittaja ei saisi sijoittaa ulkomaisiin firmoihin. Tässä ei kukaan kävele markkinatalouden perusperiaatteiden yli. Ei Wallenbergit eivätkä muutkaan sjoittavat. Ei markkinatalous ole vain aina oikeassa ja sijoittajat väärässä. Ketkä ovat markkinat? Ne ovat ihmiset. Eli sijoittajat. Uniper oli hyvä esimerkki siitä että alussa kaikki näytti hyvältä ja lopussa kaikki olikin päinvastoin.
Se mitä olen yrittänyt sanoa että Wallenbergit ovat onnistuneet pitämään varallisuutensa ja omaisuutensa Ruotsisssa eivät ole lähteneet ulkomaille veropakolaisiksi kuten esim Rauslingit ja Kampard tekivät aikoinaan.
Eikä valtionvelkapelon levitys ollut vain Kokoomuksen keksintöä. Kaikki puolueet myös vasemmistopuolueet allekirjoittivat velanongelman joka oli korkojen nousun takia syy miksi Suomen valtionvelan hinta nousi vuosina 2021–2022 ja ajoi talouden taantumaan kun EKP nosti korkoja josta ensimmäisenä koettiin huono suhdanne rakennusalalla . Myös taustalla oli Saksan talouden eli Suomen suurimman vientimaan ongelmat. Olisko Token mielestä korkojen nosto pitänyt peruuttaa ja inflaation saanut vain jatkaa kasvua?
En jatka tästäkään aiheesta, ennen kuin keksit jonkun järkevän markkinataloudellisen perusteen sille, mitä taloudellista hyötyä Wallenbergeille on siitä, että heidän pääomiensa kotimaa on Ruotsi.
Kun tää koko keskustelun pääväite on se, että jotenkin kotimainen pääoma on parempaa kuin ulkomainen pääoma ja siksi Suomeen tarvitaan lisää miljonäärejä, jotka sen sijaan, että sijoittaisivat parhaimpiin kohteisiin, sijoittaisivat suomalaisiin kohteisiin.
Todellisuudessahan Suomi hyötyy ulkomaisesta pääomasta ja tää koko tarina ja teoria on kokkareiden sumuverho, jotta saadaan taas yksi vero pois, tällä kertaa se kaikista ansiottomimman tulon vero eli perintövero. Tai oikeastaan se siirretään köyhempien harteille. Kuten niin moni muukin asia nykyhallituksen toimesta.
Rahul se on kruunuissa se summa. Nolla pois lopusta ja ollaan euroissa!
Voisin muutenkin ajatella, että ne ruottalaiset omistukset on hankittu vuonna miekka ja kilpi ja nyt paistatellaan omistusten arvonnoususta.
Naapurit ovat muuten pirun hyviä just tässä (ja tämä on juuri sitä mitä Osmokin taitaa tarkoittaa?) omaisuutta jaksetaan kasvattaa pitkään ja hartaasti . Ei se H&M ollut mikään ihmeellinen toimija 80-luvulla saati Ikea?
Korjauksena että tuo summa on 70 miljardia kruunua ei euroa eli 6 393 195 900,00 euroa ( 21.3.2025 päivätyllä kurssilla)
Anonyymisanoo:
19.3.2025 15:32
Yritin olla humoristinen.
Alkaa olla harvinaista, että hötömölöä joutuu käsin tekstin sekaan virkkaamaan.
MacRumorsilla riittää pelkkä “quote — /quote”…
Kiitos tiedosta, ottanen käyttöön.
Mun mielestä on täysin pähkähullua ajatella, että Suomen talous jotenkin pelastetaan verotusta säätelemällä.
Tokelle kommenttina että en ole koskaan väittänyt että Wallenbergit olisivat saaneet veroetuja tuomalla pääomia takaisin Ruotsiin koska he ovat aina pitäneet rahansa Ruotsissa. Tarkoitin enemmäkin Raulingeja jotka ovat Tetrapakin omistajasuku ja joka lähti Ruotsista 1960-luvun lopullaihan puhtaan verotuksen takia Englantiin.Rauslingit palaisivat takaisin Ruotsiin vasta 2000-luvulla koska Ruotsissa luovuttiin perintöverosta. Toke kommenttina että Suomen tilanne olisi parempi jos Suomessa olisi samanlaisia rikkaita sukuja kuin Ruotsissa koska muuten Suomesta ei olisi kehittynyt tytäryhtiö taloutta. Tytäryhtiö talous ei ole pitkällä aikavälillä kestävä taloudellinen skenaario. Jos Toke taas kerran tuo tähän keskusteluun klassisen markkinatalouden mallin niin Tokelle tiedoksi ettei taloushistoriassa ole ollut koskaan aikaväliä jossa klassisen markkinatalouden mallia olisi sovellettu 100%:isesti tai edes 90%:isesti. Aina on ollut variantteja. Vapaakauppa on hyvä esimerkki siitä että termiä käytetään nykyäänkin sillä ideana että koko kauppa olisi vapaata. Näin ei ole koskaan vapaakaupan historian ajoista ollut vaan aina on ollut maa kohtaisia eroja. Adam Smith ei ollut myöskään puhtaan vapaakaupan kannalla vaan kannatti myös suojatulleja tietyille tuotteille joita kutsutaan nykyään ylellisyystuotteiksi.
Tokelle kysymys onko se siis sinusta markkinatalouden vastaista että Wallenbergit sijoittavat heidän sijoitusyhtiön kautta pörssiyhtiöihin? Pörssin koko idea on se että raha kiertää.
Eikö Token mielestä sijoittaminen Suomeen on parempi vaihtoehto kuin se että täältä lähtee pääoma pako ulkomaille? En ole sanonut että kyllä että kotimainen pääoma on parempaa kuin ulkomainen pääoma. Olen aivan samaa mieltä Token kanssa että Suomi hyötyy ulkomaalaisesta pääomasta mutta Suomi hyötyisi myös jos Suomessa olisi enemmän suomalaista pääomaa siksi Suomeen tarvitaan lisää sijoittajia kutsutaan heitä sitten vailla miljardööreiksi. Tällä tavalla voidaan estää sen ettei Suomesta tule tytäryhtiö taloutta. Tämän ilmiön haitta puoli nähtiin jo kun venäläinen pääoma tuli sijoittamaan Suomeen ja lopputuloksen me kaikki tiedämme. Sama koskee tällä hetkellä kiinalaisia sijoituksia. Juuri tästä syystä vahva kotimainen pääoma keskittymä on parempi vaihtoehto kuin olla riippuvainen lähes kokonaan ulkomaalaisesta pääomasta. Silloin Suomesta tulee täydellinen tytäryhtiö talous. Tokelle tiedoksi ettei kokoomus ja kokoomuslaiset kannattaa mitään Laissez-faire kapitalismia. Päinvastoin. Juuri tästä syystä Suomeen tarvitaan myös vahva kansallinen pääoma keskittymä.
Vielä kerran: jos halutaan, että klassinen markkinatalous toimii “puhtaasti” ja kansainvälisesti, rahalla ei pitäisi olla maata.
Sijoitukset pitäisi tehdä puhtaasti taloudellisen hyödyn maksimoinnin perusteella.
Jos Wallenbergit toimivat toisin, niin klassisen talousteorian mukaan se on ongelma.
“Suosi kotimaista” on siksi siis huono slogan. Kun se johtaa siihen, että huonommalla laadulla saa parempaa tuottoa.
Tokelle kommenttina ettei mainitsemaasi klassista markkinataloutta ole missään historiallisen aikana toteutettu klassisista markkinataloutta vaan aina on ollut ja tulee olemaan koulukunta eroja esim liberalismin ja konservatismin välillä ja libertarismin ja fiskaalikonservatismin välillä . Yksikään liiketoiminta ei ole talousteorian mukaista vaan sitä on aina luotu variantteja. Olen samaa mieltä Token kanssa että Suosi kotimaisto on väärä slogan mutta eihän Wallenbergit suosi vain ruotsalaista vaan Investor on sijoittanut monikansallisiin yhtiöihin kuten ABB, AstaZenaeca ja Nasdaq . Wallenbergien sijoitukset ovat olleet juuri tuottoisia kohteita pitkällä aikavälillä.
Rahul,
Olenko oikeassa, jos oletan, että kirjoitat asiasta vielä ainakin sata komenttia, ennen kuin tuot esille ne asiat, joista Wallenbergit saivat _taloudellista_ hyötyä tuodessaan varansa “takaisin Ruotsiin”.
Kun se nyt on tässä se sun perusväittämä, että Wallnebergien omaisuuden hallintamaa jotenkin auttaa Ruotsin taloutta. Ei siis taloudellisten etujen vastaisella isänmaallisuudella, vaan joillakin tunemattomilla taloudellisilla syillä.
Eihän tolla toisaalta ole yhteyttä Suomeen, koska meillä ei moisia hyperrikkaita sukuja ole, mutta voidaan kuvitella, että sadan tai tuhannen vuoden päästä olisi. Ja se ratkaiseva vaa’ankieli tässä psykohistorian projektiossa on sitten perintövero. Tai siis sen siirto köyhempien harteille.
Nimimerkki jt:lle kommenttina että kyllä olen tietoinen siitä Euroopan posti- ja telehallinnon konferenssissa oli vahva pohjoismainen edustusto. En ole tätä missään vaiheessa kiistänyt. Päinvastoin. Juuri tästä syystä GSM standardi saatiin koko Euroopan kattavaksi kun Nokia ja Ericsson lobbausivat sitä tuolloin kovasti. Sen kuitenkin tiedän että Deutsche Telecomin päätös tukea GSM:ää oli ratkaiseva tekijä koska muussa tapauksessa Deutsche Telecom olisi todennäköisesti tukenut France Telecomin standardia. Nämä ovat yleensä poliittisia päätöksiä kenen teknologiaa tuetaan.
Nimimerkki jt:lle kommenttina että tämä on juuri se minun koko pointti että Wallenbergin omaisuus on hankittu jo 109 vuoden aikana ja Inventor sijoittaa yhtiön varallisuutta yhtiöihin jotta omistus olisi vakaalla pohjalla. Juuri tätä myös Suomeen kaivattaisiin. Syy miksi emme ole Suomessa tässä kehityksessä johtuu meidän taloushistoriasta sotien jälkeisestä ajasta aina 1990-luvun alkuun asti. Suomi on perinteisesti kehittänyt taloutta valtionyritysten kautta . Se oli omana aikanaan ainoa vaihtoehto mutta viimeisten 30 vuoden aikana tilanne on muuttunut.
Itse lähinnä tarkoitin sitä, että tuo omaisuus on hankittu ennen kuin Investor (tai sen edeltäjä. Miten vain Wallenbergien omaisuutta on järjestelty?) on perustettu! Sitä paitsi Wallenbergit omistavat vain kolmasosan tuosta Investorista.
Syy miksei Suomessa ole tämän kaltaista toki johtuu historiasta mutta on pidempää perua kuin sodan jälkeen.
Sikäli kuin Wallebergit ovat kerryttäneet omaisuuttaan 30-vuotisesta sodasta alkaen, Suomessa tähän on ryhdytty vasta 20-luvulta alkaen.
Nimimerkki jt on oikeassa että Wallenbergien omaisuus on vanhempi kuin Investor mutta nykyinen omaisuuden arvo on alkanut siitä kun Investor perustettiin. Nykyinen Wallenbergien hallitsema Skandinaviska Enskilda Banken perustettiin 1972 kun kaksi ruotsalaista pankkia fuusioitiin yhdeksi pankiksi.
Nimimerkki jt on aivan oikeassa että Apple loi käytännössä kysynnän tyhjästä koska sillä oli käytössä aivan uusi teknologia jota se onnistui kehittämään eteenpäin. Niko Kettusen ja Timo Paukun kirjassa Kännykkä — Lyhyt historia nimenomaan korostuu tuo Applen menestyksen salaisuus joka oli enemmän Apple Storen ansiota. Nokia ei koskaan onnistunut luomaan merkittävää toimivaa sovelluskauppaa ja juuri tästä syystä se joutui myymään koko liiketoiminnan pois. Yhteisyritys Microsoftin kanssa oli loppujen lopuksi virhe.
Tiesitkö, tai kerrottiinko kirjassa, että iPod oli myydyin “ämpärisoitin” jo ennen iTunes Storea.
Store julkaistiin 2 vuotta iPodia myöhemmin.
Miksi Nokia ei onnistunut luomaan hyvää sovelluskauppaa?
Koska jokaiselle puhelimelle piti koodata sama äppi uudestaan.
Vähän sama kuin jokainen myyty pc sisältäisi erilaisen käyttiksen.
Windowsphonella ei ollu tota noksun s30/40/60/80-helmasyntiä.
Se tuli vain liian myöhään “valmiiksi”. Markkinat oli jo jaettu hallitseviin ekosysteemeihin.
Joista vasta nyt EU pakottaa pois.
Tokelle kommentti. Tottakai tuo sovelluskaupan luominen liian myöhään otettiin kirjassa tekijäksi miksi Nokia hävisi Applelle sekä myöhemmin Androidille. Suosittelen Tokea lukemaan tuon kirjan. Tilasin sen itselleni juuri tänään verkkokaupasta. En ole lukenut sitä vielä mutta olen kuullut Niko Kettusen haastattelun Kalle Haataisen ohjelmassa, joka löytyy Yle Areenasta, jossa Kettunen kertoo itse asiassa kännykän historian Saloran kautta josta tuli myöhemmin Nokia tai joka myöhemmin fuusioitiin tai myytiin Nokiaan (asiaa pitää tarkistaa kunhan saan kirjan koska olen oppinut että Token kanssa pitää olla asiat just eikä jotenkin).