Tuloerot ja talouskasvu

Kir­joi­tan kol­men artikke­lin jut­tusar­jan tulo­eroista, kos­ka hal­li­tuk­sen sak­sista vas­taa­va min­is­teri on ilmoit­tanut, että ne ovat Suomes­sa liian pieniä.

Pien­ten tulo­ero­jen maat ovat parem­pia hie­man kaikessa: Kir­jas­sani 2020-luvun yhteiskun­tapoli­ti­ik­ka kir­joitin tulo­eroista muun muassa:

”Mitä tasaisem­pi on tulon­jako, sitä vähem­män on sosi­aal­isia ongelmia, psyykkisiä sairauk­sia, huumei­den käyt­töä, lap­sikuolleisu­ut­ta, koulupu­dokkai­ta, teini­raskauk­sia, henkirikok­sia ja vanke­ja. Vähem­män on jopa las­ten kokemia kon­flik­te­ja, kuten tap­pelu­ja, kiusaamista ja epäys­täväl­listä käytöstä. Pienet tulo­erot paran­ta­vat eli­na­jan odotet­ta, koulu­tus­ta­soa, las­ten hyv­in­voin­tia, ihmis­ten välistä luot­ta­mus­ta, sosi­aal­ista liikku­vu­ut­ta, inno­vati­ivi­su­ut­ta ja jopa jät­tei­den kier­rä­tys­tä.” (s.204)

Suomes­sa on sitkeä käsi­tys, että suuret tulo­erot edis­täi­sivät talouskasvua. Suurten tulo­ero­jen maat ovat kuitenkin yleen­sä köy­hiä ja pien­ten tulo­ero­jen maat rikkaita.

Tähän on selkeä syy. Suuret tulo­erot tor­ju­vat sosi­aal­ista liikku­vu­ut­ta, joka taas johtaa siihen, että kansakun­ta haaskaa lah­jakku­us­re­serve­jään, kun köy­histä per­heistä peräisin ole­vat fik­sut jäävät köy­hik­si eivätkä pysty koulut­tau­tu­maan. Sosi­aa­li­nen luot­ta­mus on suurten tulo­ero­jen mais­sa huono, ja se tuot­taa kaiken maail­man hait­taa ja ylimääräisiä kulu­ja turvallisuuteen.

Vuon­na 2017 kan­sain­vä­li­nen val­u­ut­tara­has­to arvioi, että talouskasvun kannal­ta opti­maa­li­nen Gini-ker­roin olisi noin 0,27. Sil­lä tasol­la se oli Suomes­sa pitkään, mut­ta on nyt vähän yli, mut­ta vain vähän. En panisi tuo­hon tutkimuk­seen juurikaan pain­oa, kos­ka ensik­sikin asian tutkimi­nen on metodol­o­gis­es­ti todel­la haas­tavaa ja toisek­si, ei tai­da olla yhtä opti­maal­ista tulo­ero­jen tasoa, vaan se riip­puu siitä, mitä on tulo­ero­jen taustalla.

Paras­ta var­maankin on, jos tulo­ero­jen pienu­us johtuu siitä, että työ­markki­nat ovat hyvin tas­apain­os­sa ja työl­lisyys hyvä. Paljon huonom­pi tilanne on, jos erot tuotan­non­tek­i­jä­tu­lois­sa ovat suuret esimerkik­si työt­tömyy­den vuok­si ja niitä sit­ten tasa­taan suuril­la tulonsiirroilla.

Jos omaisu­us­tu­lot ovat peräisin maao­maisu­ud­es­ta, on se paljon huonom­pi vai­h­toe­hto kuin jos ne ovat peräisin yrit­teliäi­den ja inno­vati­ivis­ten ihmis­ten yri­tys­tu­loista. Maao­maisu­ud­es­ta peräisin ole­vat tulot tuot­ta­vat jouti­lai­ta rikkai­ta, mikä on tietysti yhtä huono asia kuin jouti­laat työt­tömät. Jouti­las­ta luokkaa paisut­taa myös per­in­töveron poistaminen.

Eri­tyisen huono jut­tu on, jos pienet tulo­erot johtu­vat onnis­tu­jien puut­teesta. Niin se taitaa nyt Suomes­sa olla ver­rat­tuna vaik­ka mui­hin Pohjo­is­mai­hin. Eniten tulo­ero­ja Suomes­sa ovat kas­vat­ta­neet Super­cellin miljonäärit. Ilman hei­dän men­estys­tään tulo­erot oli­si­vat maas­samme pienem­mät, mut­ta tuskin kukaan sitä toivoo.

Onnis­tu­misen edel­ly­tys­ten paran­t­a­mi­nen, esimerkik­si hyvä inno­vaa­tioym­päristö, on muut­tanut viime vuosikym­meninä kor­re­laa­tio­ta, jon­ka mukaan pienet tulo­erot ker­to­vat taloudel­lis­es­ta menestyksestä.

11 vastausta artikkeliin “Tuloerot ja talouskasvu”

  1. Suo­ma­lainen tulo­erokeskustelu on paljolti sel­l­aista että tulo­erot ovat aina paha asia.

    1. Suo­ma­lainen tulo­erokeskustelu on paljolti sel­l­aista, että kyhätään todel­lisu­ud­es­ta irral­lisia olk­iukko­ja, joi­ta sit­ten vim­mais­es­ti piestään.

  2. Miten Osmo näet var­al­lisu­usero­jen merk­i­tyk­sen suh­teessa tuloeroihin?

    Minus­ta maal­likkona tun­tuu, että Suomes­sa jumi­udu­taan tulo­eroista ja niiden pienu­ud­es­ta saivartelu­un kun pitäisi (vai pitäisikö?) hie­man laa­jen­taa näkökul­maa ja tarkastel­la ihmis­ten taloudel­lista tilan­net­ta kokon­aisuute­na — siis jos halu­taan tarkastel­la seikko­ja, joiden takia kuplaudu­taan ja sosi­aa­li­nen liikku­vu­us vähenee. 

    Käsit­tääk­seni nimeno­maan var­al­lisu­userot ovat Suomes­sa kas­va­neet, jos eivät nyt dra­maat­tis­es­ti, niin ainakin selvästi enem­män kuin tuloerot.

  3. Tässä tulo­ero­jen keskustelus­sa pitäisi ottaa huomioon enem­mänkin var­al­lisu­userot. Tulo­erot ovat Suomes­sa pienet mut­ta var­al­lisu­userot ovat kas­va­neet. Oikea kysymys on se että kumpi on vai­h­toe­hdoista on suo­tu­isampi kehitys;pienet tulo­erot vai suuret varallisuuserot?

  4. Tässä tulo­ero­jen ver­tailus­sa on jäänyt kokon­aan huomioimat­ta val­tion “tar­joa­mat” palve­lut kansalaisille. Esim. Varhaiskas­va­tus, koulu­tus, ter­vey­den­huolto, ym. Näitähän ei ote­ta huomioon ainakaan ginikeroimen laskennassa.
    Jos nämä otet­taisi­in huomioon olisi vaiku­tus kohtu­ullisen iso… Ainakin maid­en väli­sis­sä ver­railuis­sa. Ja tietenkin myös maako­htais­es­ti jos palve­lu­ta­so on aikaa myö­den muut­tunut. Mitä laa­jem­mat yhteiskun­nan mak­samat palve­lut –> reaalis­es­ti pienem­mät tuloerot.

  5. Mielestäni tulo­eroista puhues­sa pitäisi min­imis­sään erot­taa toi­sis­taan matalil­la tuloil­la ja korkeil­la tuloil­la val­lit­se­vat tulo­erot. Niiden imp­likaa­tiot ovat keskenään aivan eri­laisia sekä moraalin että talouden kehi­tyk­sen näkökulmasta.

    Matal­ien tulo­jen osalta on minus­ta selvää, että yhteiskun­nan tulee pitää tulo­erot pien­inä, tai tarkem­min san­ot­tuna sen tulee toimia voimallis­es­ti suh­teel­lisen köy­hyy­den ehkäisemisek­si (tukea pien­i­t­u­loisia). Moraalis­es­ti tämä seu­raa siitä Rawl­si­lais­es­ta peri­aat­teesta, että yhteiskun­nan mit­tari on, miten se kohtelee heikoim­mas­sa ase­mas­sa ole­via. Tämä on järkevää myös talouden dynami­ikan näkökul­mas­ta. Se edis­tää sosi­aal­ista liikku­vu­ut­ta ja sosi­aal­ista luot­ta­mus­ta, jot­ka kir­joituk­ses­sa mainit­ti­inkin. Lisäk­si kulu­tuk­sen rakenne on toden­näköis­es­ti ter­veem­pi ja vakaampi, kun talouden laa­ja perus­ta huole­htii ihmis­ten perustarpeista.

    Korkei­den tulo­jen osalta tämä kään­tyy taval­laan toisin päin. Talouden myön­teinen kehi­tys edel­lyt­tää inno­vaa­tioi­ta, joten olisi suo­tavaa, että innovoin­nin kan­nus­timet oli­si­vat kun­nos­sa. Täl­löin on myös niin, että jos inno­vaa­tio onnis­tuu, omis­ta­jat rikas­tu­vat ja tulo­erot siltä osin kas­va­vat. (Toki tässäkin tapauk­ses­sa pitää huo­ma­ta, että inno­vaa­tioon eivät kan­nus­ta ole­mas­sa ole­vat, jo real­isoituneet tulo­erot, vaan mah­dol­lisu­us suuri­in tuloi­hin tule­vaisu­udessa, taval­laan “poten­ti­aaliset tulo­erot”.) Myös moraalises­sa mielessä korkei­den tulo­jen kohdal­la on minus­ta enem­män perustel­tua huole­htia siitä, että sään­nöt ovat reilut kuin siitä, että lop­putu­los on tasainen.

    Riit­tävän korkeil­la tuloil­la (tai oikeam­min san­ot­tuna var­al­lisuuk­sil­la) pitää lisäk­si huomioi­da vau­rau­den keskit­tymisen hai­tat. Vau­raus jo itsessään on val­taa, tarkalleen ottaen val­taa päät­tää niukoista resurs­seista, ja sitä kaut­ta osaltaan haitalli­nen ulkois­vaiku­tus yhteiskun­taan. Riit­tävän suuri vau­raus antaa lisäk­si myös muu­ta poli­it­tista ja yhteiskun­nal­lista val­taa, kuten voimme USA:n viimeaikai­sista tapah­tu­mista varsin irvokkaal­la taval­la nähdä.

    Tämän moni­jakoisen kokon­aisku­van typ­istämi­nen väit­tämään, että tulo­erot edis­tävät kasvua tai tulo­erot hait­taa­vat kasvua, nujer­taa tehokkaasti kaik­ki edel­ly­tyk­set ruokkia ymmär­rystä tai keskustelua.

  6. Luulen, että Suo­mi olisi kuitenkin parem­pi maa, jos esim. pako­lais­ten tekemäl­lä ilmaisel­la työl­lä rikas­tuneet wolt miljonäärit oli­si­vat jääneet syn­tymät­tä, kos­ka alus­tat­alousyrit­täjän riis­toa ei olisi sallittu.

    Nyt kun tämä on sal­lit­tua ja tätä hehkute­taan, niin sama palka­n­mak­su halut­to­muus on lev­iämässä mon­elle alueelle.

    1. Niin­pä, Wolt:n kehit­täjiä ihail­laan ja uno­hde­taan, mitä sen tyyp­pinen alus­tat­alous poikii. Wolt-kuskin hom­ma olisi pienessä mit­takaavas­sa aika ok parin vuo­den lisäan­sain­takeino esim. opiske­li­joille. Mut­ta mil­laiset eläke­vuodet ovat edessä niil­lä, jot­ka tekevät sitä kokopäiväis­eses­ti “yrit­täjinä”. Jo nyt val­tio mak­saa pienyri­itäjien eläkkeitä jatku­vasti kas­vaval­la osuudella.

      1. Onnek­si suurin osa wolt-kuskeista on maa­han­muut­ta­jia, joil­la ei ole muitakaan mah­dol­lisuuk­sia, ja joiden ään­tä ei yhteiskun­nas­sa muutenkaan kuul­la. Täy­delli­nen uhri alustataloudelle.

  7. “Jos omaisu­us­tu­lot ovat peräisin maao­maisu­ud­es­ta on se paljon huonom­pi vai­h­toe­hto kuin jos ne ovat peräisin yrit­teliäi­den ja inno­vati­ivis­ten ihmis­ten yri­tys­tu­loista. Maao­maisu­ud­es­ta peräisin ole­vat tulot tuot­ta­vat jouti­lai­ta rikkai­ta, mikä on tietysti yhtä huono asia kuin jouti­laat työt­tömät. Jouti­las­ta luokkaa paisut­taa myös per­in­töveron poistaminen.”

    Yhtäläisethän mah­dol­lisu­udet it-miljonääril­lä on rikas­tu­misen jäl­keen jouti­lau­teen kuin per­i­jöil­lä, eikä kai se it-miljonäärinkään jouti­laisu­us ole sen arvokkaam­paa. Aiem­min olet myös mielestäni puhunut vapaa-ajan lisäämisen puoles­ta — miten tämä eroaa jouti­laisu­ud­es­ta? Onko sil­lä merkit­tävää eroa, tekeekö puolit­taista työvi­ikkoa 40 vuot­ta vai täyt­tä 20v ja ei lainkaan 20v? Jos ei, niin mik­sei tätä vapaa-ajan jakamista saisi sit­ten saman tien ajatel­la ylisukupolvisesti?

    Onko­han se myöskään niin yksinker­taista, että jouti­las rikas on yhtä huono asia kuin jouti­las työtön? Maail­mas­ta tuskin löy­tyy val­tio­ta, joka mielel­lään vai­h­taisi jouti­laat rikkaansa mei­dän työt­tömi­in, mut­ta toiste päin tuskin taas olisi suur­ta vastustusta.

    Oli­gark­it ovat ehkä vähän asia erik­seen. Hekin ovat kuitenkin vain oire paljon vakavem­mas­ta ongel­mas­ta, eli kor­rup­tios­ta, joka on taloudelle haitallista itsessään ilman merkit­tävää omaisuuk­sien kasautumistakin.

  8. Eri­no­mainen lyhyt ja ytimekäs kir­joi­tus siitä, mitä gini-numero ei kerro!

    Tärkein­tä on se, mis­tä ne tulot tulee.
    Ja juuri sen suh­teen Suomen vero­tus on ollut vinksal­laan jo vuosikymmeniä!

    Edelleenkään meil­lä ei ole mitään näyt­töä siitä, että parhait­en tien­aa­vat lääkärit jak­saisi­vat tehdä 40 tun­nin (tai jopa yli!) työvi­ikko­ja, jos hei­dän mar­gin­aaliprossaa las­ke­taan vaik­ka 5%.

    Ansio­tulovero­tuk­sen pro­gres­sio on kyl­lä jäänyt jon­nekin 70-luvulle, kun val­tion­veron suurin por­ras on 150k€ ja 44%.
    Voisi hyvin men­nä vaik­ka 10 000k€ ja 55%.
    Joka siis kan­nus­taisi (sen pienen mure­nan, jon­ka merk­i­tys kyseenalainen, mut­ta yleis­es­ti hoet­tu) ansait­se­maan myös yli 150k€/vuosi.

    Ehkä isom­pi ongel­ma on kikkailu pääo­mat­u­lo­jen kanssa.
    Kun jokaisen, joka vain voi, ja tien­aa yli 30k€/v, kan­nat­taa perus­taa oma fir­ma. Jon­ka takia Suo­mi on täyn­nä tehot­to­mia ja kas­va­mat­to­mia fir­mo­ja, joiden byrokra­tia tiet­ty syö tuot­tavu­ut­ta ehkä paljonkin.
    Kun tuo­hon “mikroyri­tys­ten” mas­saan sit­ten lisätään lis­taa­mat­tomien vähen­nys, joka kan­nus­taa kasaa­maan tuot­tam­a­ton­ta pääo­maa tyhjäkäyn­nil­lä ole­vaan fir­maan, ollaankin sit­ten jo iso­jen tuot­tavu­uske­hi­tys­loukku­jen äärellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.