Liberaali länsimainen sivistys vetäytyy kaupunkeihin

Anti-intellek­tu­aa­li­nen oikeis­to val­tasi nyt Yhdys­val­lat. Tämä on osa pitkää kehi­tys­tä, eikä se tähän lopu. Unkari, Turk­ki, Italia ja Venäjä on jo menetet­ty, ja oikeas­t­aan myös Suo­mi, vaik­ka min­un onkin sitä vähän vaikea tun­nus­taa. Tosin nyky­hal­li­tuk­sen val­taan äänestäneet näyt­tävät alka­neen kat­ua. Seu­raa­vana vuorossa saat­ta­vat olla Sak­sa, Ran­s­ka ja Hol­lan­ti. Bri­tann­ian sor­tu­mista pidät­telee vain oikeis­ton hajoami­nen, mikä on sille kak­sipuolue­jär­jestelmässä tuhoisaa. Vaik­ka Labour sai murskavoiton par­la­ment­ti­vaaleis­sa, puolueen kan­na­tus ei san­ot­tavasti nous­sut. Oikeis­ton äänet vain hajosivat.

Kir­joi­tan jos­sain seu­raavas­sa postauk­ses­sa, mis­tä tämä johtuu. Nyt halu­an vain sanoa, että vaik­ka val­tioiden tasol­la menee huonos­ti, kaupungeis­sa on toivoa.

Vaik­ka Orban hal­lit­see suvereenisti Unkaria, Budapest on sivistyneen oppo­si­tion käsis­sä.  Erdo­gan ei ole Turkissa saanut val­taansa Istan­bu­lia, vaik­ka on kovasti yrit­tänyt. New Yorkia Trump ei edes yrit­tänyt val­la­ta.    Vaik­ka AfD on mahtipuolue itäisessä Sak­sas­sa, Berli­inis­sä se ei ole men­estynyt. Ja niin edelleen.

Helsin­gin Sanomat kir­joit­ti 5.11. pääkir­joituk­sen otsikol­la Helsin­gin ja val­tion tiet eroa­vat. Kir­joituk­ses­sa san­ot­ti­in aivan oikein, että Helsin­gin päät­täjät menevät aivan eri suun­taan kuin val­tion, mut­ta selitet­ti­in tätä kaupun­gin eri­laisil­la tarpeil­la. Oikea seli­tys olisi ollut, että helsinkiläiset ja niin myös helsinkiläiset poli­itikot ajat­tel­e­vat asioista eri taval­la. Myös helsinkiläisil­lä kokoomuk­sen ja RKP:n poli­itikoil­la on ilmi­selviä vaikeuk­sia tukea puoluei­den­sa tekemisiä hallituksessa.

Tyyp­il­lisim­mil­lään tämä kos­kee kult­tuurin ase­maa, jota hal­li­tus on aja­mas­sa nurkkaan, mut­ta helsinkiläiset päät­täjät puo­lus­ta­vat. Tois­taisek­si ei ole kyse kovin isoista rahoista, mut­ta erot tavoit­teis­sa ovat selvät.

Sivistys­tä puo­lus­te­taankin nyt parhait­en pönkit­tämäl­lä suurten kaupunkien itsemääräämisoikeut­ta suh­teessa kon­ser­vati­iviseen ajat­telu­un suis­tu­via val­tioi­ta. Valitet­tavasti tämä on Suomes­sa huter­al­la poh­jal­la ver­rat­tuna mui­hin mai­hin. Meil­lähän ei ole Suomes­sa oikeas­t­aan mitään selviä sään­töjä taloudel­li­sista pelisään­nöistä val­tion ja kaupunkien välil­lä. Niin­pä val­tio, joka halu­aa pan­na niskoit­tel­e­vat kaupun­git kuri­in esimerkik­si sik­si, että ne ”haaskaa­vat” rahaa kult­tuuri­in, voi ottaa kaupungeil­ta rahaa pois mielivaltaisesti.

Jos kaupunkien oikeus päät­tää omista asiois­taan kuitenkin säi­lyy, eivät ain­oas­taan Helsin­ki ja val­tio kul­je eri suun­taan vaan suuret (yliopisto)kaupungit ja muu maa kulke­vat eri suun­ti­in. Eroa­vathan näi­den kaupunkien asukkaat elämä­nar­voil­taan huo­mat­tavasti muista suomalaisista.

Ei jako näin selvära­jainen tietenkään ole. Kaupunkien ulkop­uolel­la on avarakat­seisia ihmisiä ja myös Helsingis­sä äänestetään per­su­ja, mut­ta jos henk­i­nen ilmapi­iri kaupunkien ulkop­uolel­la tästä yhä synkke­nee, moni henkises­ti avarakat­seinen suun­taa tien­sä suureen kaupunki­in. Se voi lisätä aluei­den välisiä jän­nit­teitä entisestään.

Jos Yhdys­val­lat jakau­tu­isi kahdek­si val­tiok­si vaal­i­t­u­lok­sen mukaan, repub­likaaneille jäävä osa olisi kansan­tu­loltaan vain noin puo­let demokraateille jäävästä osas­ta. Näin on kaikkial­la. Taloudelli­nen men­estys kart­taa henkistä taantumusta.

Jot­ta Helsin­ki pystyy kulke­maan omaa tietään, sen on pidet­tävä talouten­sa iskukun­nos­sa. Oikeal­la pitäisi hyväksyä kiin­teistöveron roima koro­tus — työn verot­ta­mi­nen ei ole hyväk­si palvelu­aloille, jot­ka muo­dosta­vat pääosan Helsin­gin yksi­ty­i­sistä työ­paikoista. Salin vasem­mal­la laidal­la pitäisi hyväksyä, että kaupungis­sa on olta­va tilaa myös varakkaille ihmisille, jot­ka rahoit­ta­vat mak­samil­laan veroil­la merkit­tävästi kaupun­gin toim­intaa ja joiden ostovoima pitää vireän palvelusek­torin kun­nos­sa. Ei heitä kaikkia kan­na­ta Espooseen sysiä.

 

72 vastausta artikkeliin “Liberaali länsimainen sivistys vetäytyy kaupunkeihin”

  1. Tämä soratiealueen taan­tu­mus on taval­laan kaupunkien syytä, kun ovat tehneet itses­tään niin kivo­ja paikko­ja, ja ime­neet kehi­tyk­sen itselleen. Mietinkin, onko nykyai­ka vain yksi suuri väli­vai­he matkalla kohti maaseudun muut­tumista Suurek­si Virk­istysalueek­si Kari Hotakaisen ennus­tuk­sia mukaillen?

    1. Aikamoinen oksen­nus Zoin­in­vaar­al­ta, todel­lisu­udessa­han rebub­likaani äänestäjät tuot­ta­vat val­taosan jenkkien tavaroista, suvak­ki demu­jen kaupun­git sen­si­jaan näyt­tävät ole­van kovas­sa rapistumiskierteessä.

      Ikäänkuin, mitä wokem­pi olet, sitä älykkäämpi ja “suvait­se­vaisem­pi” olet? se on dead end, en enem­pää viit­ti tätä oksen­nus­ta kom­men­toi­da, pait­ti että kaik­ki päätelmät ovat väärin

      1. Rami Roudalle kom­ment­ti­na että val­taosa Yhdys­val­tain tavaroista tuote­taan edelleen Kiinas­sa ja muis­sa Kaakkois-Aasian maissa.

  2. Entä jos elät menneisyydessä?

    Nythän Musk ja mon­et koulute­tut ja yrit­täjähenkiset äänes­tivät repub­likaane­ja. Kir­joit­ta­masi päti ehkä ysäril­lä, mut­ta entä nykyään?

    1. Mik­sikö Musk tuki Trumpia näkyvästi?

      No, tule­va vara­pres­i­dent­ti Vance­hän ehti jo vaa­likam­pan­jan aikana varsin avoimesti uhkaa­maan EU:ta Yhdys­val­tain vetäy­tymisel­lä NATOs­ta, mikäli EU sään­telee Muskin Twit­ter­iä mil­lään taval­la. Ja tämä on se, mitä on san­ot­tu julkises­ti — jo pian val­lan­vai­h­don jäl­keen selvin­nee, mil­laisia salaisia lisäpöytäkir­jo­ja Trump-Musk “diili” sisältääkään. Kaveri kun ei ole varsi­nais­es­ti tun­net­tu kärsivällisyydestään.

      Eli ehkäpä en pitäisi gang­sterikap­i­tal­isti Elo­nia kum­moi­se­na sivistysporvarina.

      (lähde https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/jd-vance-elon-musk-x-twitter-donald-trump-b2614525.html , jos linkke­jä saa laittaa)

      1. Mikolle kom­ment­ti­na että vaik­ka EU sään­telee X:sää jos­ta Musk ei tykkää niin Musk tietää että Euroop­pa on tärkeä markki­nalue X:lle kos­ka Kiina on jo ajat sit­ten sen­suroin­ut X:n

      2. Mik­si Van­cen sanat oli­si­vat “uhkaamista”? jos asia on vain neu­traali tiedon anto

        eli vain kaik­ki vääris­tel­läään mah­dol­lisim­man pahoin, siinä sull on sivistys täys nolla

    2. Nim­imerk­ki Joalle kom­ment­ti­na että jo 8 vuot­ta sit­ten moni mil­jardööri äänesti Trumpia johtuen siitä että hän lupasi antaa vero­jen alennuksia.

  3. Asi­aa taas ker­ran. Voisi vielä täy­den­tää, että sama kos­kee kult­tuurin lisäk­si suhdet­ta maa­han­muut­toon (monikansal­lisu­u­teen ja monikult­tuurisu­u­teen), tasa-arvoon, suvait­se­vaisu­u­teen ja ympäristöön (luon­to ja ilmas­to). Val­tio vetää resursse­ja pois kaikesta tästä ja jät­tää toteut­ta­mat­ta kan­sain­välisiä ja kansal­lisia sitoumuk­sia (bio­di­ver­si­teet­ti, ennal­lis­t­a­mi­nen, ilmas­to­tavoit­teet, Suomen oma ilmas­to­la­ki). Val­is­tuneet kaupun­git voivat kuitenkin tehdä parhaansa, ja mon­es­sa maas­sa tekevät.

    1. Huo­maut­taisin kom­men­taat­tori Jyr­ki J lle, että Suomen imas­to­la­ki perus­tuu hiilineu­traal­i­u­den osalta täy­del­liseen höt­töön. Onnek­si on edes pääjo­hta­ja Taalas, joka on uskaltau­tunut arvostele­maan ilmas­to­lain perusteita.
      Sinän­sä mie­lenki­in­toista suo­ma­laisen keskustelukult­tuurin kannal­ta, että esim min­ut on usein sen­suroitu ulos ylen ja Maaseudun Tule­vaisu­u­den keskustelu­pal­stoil­ta arvostelle­sani met­sien nielu­jen ylistämistä.
      Kysymys kuu­luukin, mik­si Suomen hal­li­tuk­sen pitäisi toteut­taa ilmas­to­lakia, joka on ollut susi jo syntyessään.

      1. (Ilmasto)Lakia pitää nou­dat­taa, tai muut­taa. Kan­nat­taa lukea Taalak­sen uusi kir­ja ennen häneen vetoamis­taan. Tarvi­taan sekä radikaale­ja päästövähen­nyk­siä että nielu­jen kas­vat­tamista. Maan nykyi­nen hal­li­tus tekee (ja jos­sakin määrin edelli­nenkin teki) päätök­siä, jot­ka vievät poh­jan myös ilmas­to­lain poh­jana olleil­ta päästövähen­nyk­siltä, ei vain hiilin­ieluil­ta. Kyse on mm. liiken­nepolt­toain­er­atkaisu­ista, joukkoli­iken­teen edis­tämis­es­tä, yhdyskun­taraken­ner­atkaisu­ista (mm. MAL-sopimuk­set), kasvis­ru­uan pain­ot­tamis­es­ta, turpeen poltos­ta, soiden ennallistamisesta …

  4. Tulin juuri Cava-lasil­liselta Kolmes­ta Kru­unus­ta ja allekir­joi­tan sanomasi. Olen ollut välil­lä blo­gistin kanssa eri mieltä jois­takin yksit­täi­sistä asioista, mut­ta ne ovat pieniä suures­sa kuvas­sa. Kuulin jonkin asiantun­ti­jan arvion myös siitä, että Tex­a­s­is­sakin on demokraat­tien lin­nakkei­ta, Aus­tinin tiesinkin, mut­ta myös Houston.
    Olin itse lamas­sa keskivi­ikkopäivän, mut­ta elämä jatkuu.

    1. Help­poa on olla ratikkalin­jan var­rel­la maail­man­syleil­i­jä. Töistä on olla syr­jäkylil­lä mökissä jos­sa pitää miet­tiä onko enää varaa ben­saan jot­ta voi men­nä töi­hin tai saako elan­non kelal­ta tai met­sästä. Ilmas­to­teot on revit­ty maaseudun väen tuloista eikä kaupunki­laisil­ta. Help­poa on olla vapaamatkustaja

      Usas­sa ei oo kansalaiset niin koulutet­tu­ja kun se mak­saa. Nyt eläkeikäisil­lä ei ole varaa asun­toon. Kur­jia kohtaloi­ta paljon ja sairas­tu­mi­nen tatkoit­taa konkkaa. Ei ihme että hylätään demokra­tia ja halu­taan dik­taat­tori joka lupaa, vaik­ka vale­hdell­rn, palu­u­ta 50–60 luvulle. Woke­tuk­seen on myös suu­tut­tu ja onhan siinä ollut ylilyön­te­jä. Asi­at eivät ole ykdinker­taisia mut­ta pop­ulisti yrit­tää myy­dä sel­l­aista sanomaa

      1. Joppe Jouko­laiselle kom­ment­ti­na että ei vain maaseudun väestöl­lä ole haastei­ta esim korkei­den polt­toainei­den hin­to­jen kanssa. Lähiössä ja kehi­tyskun­nis­sa tilanne on aivan sama kuin maaseudul­la. Yhdys­val­lois­sa ei ole uni­ver­aalia eläke­jär­jestelmää eikä ter­vey­den­huoltoa. Tila­nen on kutenkin nurinkuri­nen kun demokraatit ovat aine kan­nt­ta­neet uni­ver­aalia eläke­jär­jestelmää ja ter­vey­den­huoltoa niin keskilu­ok­ka ja työväen­lu­ok­ka äänestävät nyt repub­likaane­ja jot­ka ovat aina vas­tus­ta­neet näitä asioi­ta. En usko että amerikkalai­sista Trumpin kan­nt­ta­jista halu­aa dik­tatu­uria mut­ta heille nos­tal­gia myy parem­min kun teol­liset työ­paikat ovat siir­tyneet ulko­maille ja osaval­tioi­hin jot­ka ovat kaukana per­in­teis­es­tä ruostevyöhyk­keeltä. Jopa 1990-luvul­la Bill Clin­ton tote­si ruostevyöhyk­keen äänestäjille ettei ole mitään tehtävis­sä jot­ta teol­lisu­us­palaisi takaisin ruostevyöhyk­keelle. Trump tote­si jo 2016 että hän palaut­taa teol­lisu­u­den takaisin ruostevyöhyk­keelle. Näin ei kuitenkaan tapah­tunut. Trumpin ensim­mäisen kau­den 3 vuote­na oli noususuh­danne ja työ­paikko­ja syn­tyi lähin­nä mata­la­palkkasille palvleualoille kunnes sit­ten tuli pan­demia joka muut­ti kaiken. Nyt Trumpil­la on paljon suurem­pi haaste kuin 8 vuot­ta sit­ten kos­ka korot ja inflaa­tio ovat ongel­ma ja jos Trump pistää 60% tuon­ti­t­ul­lit Kiinalle niin se kiihdyt­tää inflaa­tio­ta ja pakot­taa FED:in korot­ta­maan korkoja.
        Kuka tahansa ekono­mi voi sanoa että 60% tul­lit ja mil­jardin luokan veronalen­nuk­set kiihdyt­tävät inflaa­tio­ta ja nos­taa korko­ja ja kas­vat­taa val­tion velkaa ain­oa ulospääsy on taantuma.

      2. Miten siel­lä maal­la muka­mas on niin ankeaa ja vaikeaa. Jos vähän näkee vaivaa, perus­tarpeet saa tyy­dytet­tyä melkein omavarais­es­ti, vedestä läm­pöön. Ei tarvitse mak­saa alati nou­se­via Helenin kaukoläm­pö­mak­su­ja tai HSY:n vesi- ja jäteveis­mak­su­ja. Tilaa on vil­jel­lä, säilöä ja kerätä omaa ruokaa. Tiet pide­tään hyvässä kun­nos­sa kesät tal­vet, joten myös polkupyöräi­ly olisi suurelle osalle matkoista eri­no­mainen vai­h­toe­hto, vaik­ka kaik­ki aivan lyhy­im­mätkin siir­tymät toki kul­je­taan oma­l­la autol­la. Sit­ten valite­taan, kun ei ole joukkoli­iken­net­tä. Aurinkopa­neeleille on tilaa, joten ison osan vuodes­ta voi olla riip­puma­ton myös sähkön osalta.

        Kyl­lä maal­la ongel­mat ovat asen­teis­sa. Kan­nat­taisi käy­dä ajan kanssa tutus­tu­mas­sa aidan toisel­la puolel­la kaupungis­sa, mitä arki siel­lä oikeasti on. Mut­ta kun niin ei tehdä, kah­ti­a­jako sen kuin syvenee.

  5. Pari kom­ment­tia. Ensin­näkin val­tion kult­tuuri­ra­hoi­tus on nyky­isin erit­täin kaupunkipain­ot­teista. Tänä vuon­na tiedotet­ti­in val­tion tule­van rahoit­ta­maan Helsinki­in tule­vaa uut­ta design-museo­ta 60 miljoon­al­la. Yliopis­tokaupunkien ulkop­uolel­la pienis­sä kun­nis­sa ei paljoa kult­tuu­ri­toim­intaa ole. Kun­tien kult­tuuri­menoista merkit­tävän osan pienis­sä kun­nis­sa muo­dostaa kir­jas­to han­k­in­toi­neen. Mon­en 5–20 000 asukkaan kokoisen kun­nankin osalta menot muuhun kult­tuuri­in kuin kir­jas­toon, museoihin ja taideop­pi­laitosten kun­tao­suuk­si­in ovat vain kym­meniä tuhan­sia euro­ja vuosi­ta­sol­la. 60 miljoo­nan val­tion­ra­hoituk­sel­la mon­en kun­nan nyky­istä kult­tuu­ri­toim­intaa rahoit­taisi yli 1000 vuot­ta — ja silti se vähäi­nenkin rahoi­tus on leikkausuhkien alla.

    Toinen huomio kos­kee sitä, että ihan oikeasti monel­la pienel­lä kun­nal­la on se tilanne, että talous on oikeasti tiuk­ka: väki vähe­nee, ja menoil­la on painei­ta silti nous­ta kun palvelu­iden yksikkökus­tan­nuk­set nou­se­vat väestöti­hey­den harvetes­sa. Ne kaupun­git ovat aika har­vas­sa, jot­ka kult­tuuri­in nyt olen­nais­es­ti lisää panos­ta­vat. Suurem­pi yhteinen nimit­täjä niille ratkaisuille on kun­ta­lais­ten korkeat keski­t­u­lot ja sik­si iso vero­ker­tymä kuin val­tu­us­ton kokoon­pano edustet­tu­jen puoluei­den osalta. Kult­tuuri on vähä­varaisem­mis­sa kun­nis­sa niukil­la, on demokraat­tiseti valit­tu edus­ta­jien enem­mistö sit­ten oikeis­to­lainen tai vasemmistolainen.

    Se on myös aivan tot­ta, että val­ti­ol­la ja kun­nil­la on eri intres­sit. Val­tion huomio on viime vuodet ollut paljon tur­val­lisu­us­poli­ti­ikas­sa, kuten Nato-asiois­sa. Kun­tien huomio on ihan muis­sa asiois­sa jo sik­sikin, kos­ka armei­ja-asi­at eivät ole kun­tata­sol­la päätet­tävää asi­aa. Kult­tuurin leikkausaal­lot val­tion bud­jeteista ympäri maail­maa isos­sa kuvas­sa johtu­vat mm. siitä, että armei­joi­hin panos­te­taan nyt niin paljon, jol­loin muus­ta sit­ten leikataan. Valitet­tavasti näkymä ekonomien kesku­udessa yhä laa­jem­min on se, että Euroop­pa on köy­htynyt ja köy­htyy vielä lisää Ukrainan sodan myötä. Rahaa on laitet­tu niin Venäjäl­lä kuin län­si­mais­sakin sotimiseen talouden tai ympäristön sijaan. Aasian maat ovat samaan aikaan säästäneet sota­menot ja nou­se­vat taloudessa jatku­vasti painavam­paan ase­maan. Kult­tuurinkin mie­lenki­in­toiset globaalien tren­di­en etulin­jat voivat olla nyt siir­tymässä tai jo siir­tyneet sinne. Suo­ma­lais­me­di­at osaa­vat kään­tää jut­tu­ja vain englan­ninkieli­sistä medioista, joten meille ei tietoa Aasian ei-englan­ninkielis­ten maid­en kehi­tyk­ses­tä juuri tule.

    1. Val­tio panos­taa var­maankin kult­tuuri­in euromääräis­es­ti enem­män Helsingis­sä kuin Pal­ta­mossa, mut­ta laskepa se asukas­ta kohden.
      On myös arvo­val­in­ta leika­ta kult­tuuril­ta ja käyt­tää näin säästyneet rahat polt­toain­everon alen­tamiseen ja eniten saas­tut­tavien auto­jen ajoneu­voveron alentamiseen.

      1. Kat­sopa ne tulot 

        Helsinkiläisil­lä on varaa mak­saa itse. Helsingis­sä riit­tää myös markki­naa ja kul­tu­uri voi toimia marki­inae­htois­es­ti ei tarvi­ta tuki­aisia Helsingissä

      2. “Val­tio panos­taa var­maankin kult­tuuri­in euromääräis­es­ti enem­män Helsingis­sä kuin Pal­ta­mossa, mut­ta laskepa se asukas­ta kohden.”

        Tarkoitin alun­perinkin nimeno­maan asukaslukuko­htaisia luku­ja. En osaa laskea ihan tarkalleen, kos­ka osa lasku­un tarvit­tavista luvuista puut­tuu avoimista aineis­toista. Mut­ta kyl­lä karkeakin tulos siltä näyt­tää, että vaikka­pa mainit­se­mas­sasi Pal­ta­mossa ei juurikaan val­tion kult­tuuri­panos­tuk­sia ole, kun taas Helsingis­sä niitä on. Kun käy läpi avoimista aineis­toista vaikka­pa Kansal­lisoop­per­an, Kansal­lis­gal­ler­ian, Kansal­listeat­terin, Radion sin­fo­niaorkesterin meno­ja, niin kyl­lähän ne toimin­not Helsinki­in aika pitkälti kohdis­tu­vat, ja Pal­ta­mossa näistä mitään palvelui­ta ei tuote­ta (RSO:n osalta voi musi­ikkia sen­tään kuun­nel­la netistä tai radios­ta, vaik­ka live-esi­tyk­si­in Pal­ta­mossa ei pääsekään).

        Helsinki­in suun­tau­tuu myös taiteen val­tiono­suuk­sia ja apu­ra­ho­ja merkit­tävä määrä, joil­la rahoite­taan niin monien teat­te­rien, orkeste­rien kuin museoidenkin toim­intaa. Helsingis­sä val­tion rahoi­tus­ta saa mm. Helsin­gin kaupungi­norkesteri, Helsin­gin barokkiorkesteri, UMO, Helsin­gin kamarikuoro, Com­pa­nia Kaari&Roni Mar­tin, Klock­riketeater­nm, Kom-teat­teri, Nukketeat­teri Sam­po, Q‑teatteri, Tanssiteat­teri Hur­jaru­uth, Tanssiteat­teri Tsu­u­mi, Teat­teri Jurk­ka, Zodi­ak, Gre­ta Tuotan­to, Stel­la Polaris, Musi­ikkiteat­teri Kap­säk­ki, Suomen kome­di­ateat­teri, … (listalle poimit­tu havain­nol­lis­tamisek­si vain joitain min­is­ter­iön sivuil­la luke­vista rahoite­tu­ista organ­isaa­tioista). Löy­tyy ope­tus- ja kult­tuuri­m­in­is­ter­iön bud­jetista omana kohtanaan Suomen­lin­nan huoltoli­iken­nemeno­jakin 250 000 euron edestä (uusim­man talousarvioe­hdo­tuk­sen luku). Se on ain­oa otsikko­ta­son liiken­nemeno OKM:n bud­jetis­sa. Ilmeis­es­ti LVM ei ole näh­nyt sen Suomen­lin­nan liiken­nemenon mak­samista val­tion bud­jetista perustel­tuna, ja sit­ten liiken­nemenot on jos­sain vai­heessa siir­ret­ty OKM:n kult­tuuri­menok­si. Pal­ta­mos­ta val­tion rahoi­tus­ta OKM:n bud­jeteista suo­raan saavia toim­i­joi­ta löy­tyi ope­tus- ja kult­tuuri­m­in­is­ter­iön sivuil­ta 0 kpl. 

        Kir­jas­to toki löy­tyy Pal­ta­mostakin, ja kir­jas­to­jan val­tio osin myös rahoit­taa, ja var­maan taiteen peru­sopetuk­seen voi sieltäkin osal­lis­tua niin, että val­tio osal­lis­tuu taiteen peru­sopetuk­sen tai kansalaisopis­to­jen kus­tan­nuk­si­in osit­tain siel­läkin. Mut­ta esit­tävän taiteen rahoi­tus Suomes­sa kohdis­tuu kaupunkei­hin. Asia johtuu siitä, että taiteen val­tion­ra­hoi­tus on suun­nat­tu ensisi­jas­sa pysyville taide­in­sti­tuu­tioille. Sen kokolu­okan toim­i­jat taas voivat toimia lähin­nä kaupungeis­sa, jos­sa fyy­sis­es­ti paikalle tule­vien kat­so­jalu­vut ovat riit­täviä. Yksi­no­maan verkon kaut­ta taidet­ta Suomeen ja muualle maail­maan levit­täviä toim­i­joita­han val­tio ei Suomes­sa juurikaan edelleenkään rahoita.

      3. Yksi­no­maan verkon kaut­ta taidet­ta Suomeen ja muualle maail­maan levit­täviä toim­i­joita­han val­tio ei Suomes­sa juurikaan edelleenkään rahoita.

        Oop­per­an ja RSO:n esi­tyk­set esimerkik­si ovat nähtävis­sä koko Suomessa.

      4. Kom­ment­ti­na tuo­hon Yhdys­val­tain osaval­tioiden BKT:hen niin Yhdys­val­tain kaup­pamin­is­ter­iön tila­so­jen mukaan 10 suur­in­ta osaval­tio­ta per henkilö olisi seu­raa­va tämän vuo­den tilas­ton mukaan:

        Kali­for­nia (104 916 dol­lar­ia) (demokraat­ti vetoinen)
        Texas (86 987 dol­lar­ia) (repub­likaani vetoinen)
        New York (117 332 dol­lar­ia) (demokraat­ti vetoinen)
        Flori­da (73 784 dol­lar­ia) (repub­likaani vetoinen)
        Illi­nois (90 449 dol­lar­ia) (demokraat­ti vetoinen)
        Penn­syl­va­nia (78 544 dol­lar­ia) (vaa’ankieli)
        Ohio (78 120 dol­lar­ia) (vaa’ankieli)
        Geor­gia (78 754 dol­lar­ia) (vaa’ankieli)
        New Jer­sey (90 272 dol­lar­ia) (vaa’ankieli)
        Pohjois-Car­oli­na (75 876 ​​dol­lar­ia) (vaa’ankieli)

      5. Oletko var­ma, että tuo tilas­to kos­kee BKT:ta henkeä kohden eikä kansan­tu­loa henkeä kohde. Eläk­keet eivät ole BKT:ta ja min­un näkemässäni tilas­tossa Flori­da (paljon eläkeläisiä) on paljon alem­pana. Hän­täpään osaval­tio ovat kaik­ki republikaanivetoisia.

      6. Oletko var­ma, että tuo tilas­to kos­kee BKT:ta henkeä kohden eikä kansan­tu­loa henkeä kohde. Eläk­keet eivät ole BKT:ta ja min­un näkemässäni tilas­tossa Flori­da (paljon eläkeläisiä) on paljon alem­pana. Hän­täpään osaval­tio ovat kaik­ki republikaanivetoisia.

        Wikipedi­as­sa on Yhdys­val­tain kaup­pamin­is­ter­iön alaisen Bureau of Eco­nom­ic Analy­sis ‑viras­ton dataan perus­tu­va lista osaval­tioiden BKT:stä henkeä kohti. Flori­da on tosi­aankin kaukana keskiar­von alapuolella.

        https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_and_territories_by_GDP

      7. Kiitos linkistä. Olisi se BKT. Min­un näkemäni kovin eri­lainen lista koskikin näköjään ostovoimako­r­jat­tua BKT:ta. Se oli aika erilainen.
        Rahulil­la kuitenkin meni tuo taulukko järjestyk­sen osalta väärin. Hän oli ottanut järjestyk­sen BKT:sta ilman suh­teut­tamista asukasluku­un, jol­loin osaval­tion koko domi­noi. Oikea järjestys on tämä, siis BKT/asukaspohjalta.

        (Wash­ing­ton DC 263220)
        New York 117 332
        Mass­a­chu­setts 110 561
        Wash­ing­ton 108468
        Cal­i­for­nia 104916
        Con­necti­cut 100 235
        Delaware 98 055
        North Dako­ta 95 982
        Alas­ka 95 147
        Nebras­ka 93 145
        Col­orado 93 026
        Näistä muut ovat demokraat­tienem­mistöisiä ja Alas­ka, North Dako­ta ja Nebras­ka repub­likaanien aluet­ta. Viimeiset sijat menevät kaik­ki republikaaneille.
        Wash­ing­ton DC ei ole osaval­tio, mut­ta ehdo­ton­ta demokraat­tien tukialuetta.

      8. Soin­in­vaara kirjoitti:

        “Oop­per­an ja RSO:n esi­tyk­set esimerkik­si ovat nähtävis­sä koko Suomessa.”

        RSO:n olin nos­tanut esille tuos­sa kom­men­tis­sa itsekin, kun kir­joitin: “RSO:n osalta voi musi­ikkia sen­tään kuun­nel­la netistä tai radios­ta”. Kansal­lisoop­per­an osalta taas net­ti­tar­jon­ta on varsin sup­peaa. Täl­lä het­kel­lä net­ti­tal­len­tei­ta näkyy ole­van viimeisen vuosikymme­nen ajal­ta vain 12 teok­ses­ta, joista suurin osa on sel­l­aisia, jot­ka on esitet­ty alkukielel­lä ei-suomek­si ja joista on Youtubessa videoin­te­ja muista oop­per­at­alois­takin. On todel­la sääli, että koti­maisil­la kielil­lä tehtyjä oop­per­oi­ta ei netistä löy­dy. Ihan hyvin niistä voisi tehdä pysyvästi tar­jolle tal­len­tei­ta. Mah­dol­lis­es­ti alan työe­htosopimus sisältää merkit­tävät julka­isu­palkkiot esi­in­tyjille net­ti­tal­len­teista ja käytän­nössä estää net­ti­tal­len­tei­den laa­jem­man teon ja jaon.

        4G-verkon ja 5G- sekä ja val­okuitu­verkko­jen yhteiskat­tavu­us on Suomes­sa noin 99% asukkaista. Näille on tar­jol­la myös netin kaut­ta ole­vat kultt­turi­palve­lut. 1 % joka asuu nopeampi­en verkko­jen alueen ulkop­uolel­la, asuu kaupunkien ulkop­uolel­la ja käytän­nössä myös paikas­sa, jos­sa kun­nal­lisi­akaan kult­tuuri­palvelui­ta ei juuri ole. 2G-verkko pääsään­töis­es­ti kuu­luu näil­lä alueil­la, mut­ta ei niil­lä nopeuk­sil­la korkean tarkku­u­den videoita kauheasti latailla.

      9. Soin­in­vaar­alle kom­ment­ti­na että vaik­ka Wash­ing­ton DC on demokraat­tien tukialuet­ta ei sil­lä ole edus­ta­jaa kon­gres­sis­sä eikä siel­lä ole omaa senaat­to­ria. Poli­it­tiss­es­ti Wash­ing­ton DC:n pain­oar­vo on näin ollen pieni. Sieltä val­i­taan vain 3 valitsijamiestä.Jos Wash­ing­ton olisi osaval­tio tilanne olisi toinen kos­ka sieltä valit­taisi­in usei­ta kon­gressin edus­ta­jia ja 2 senaattoria.

      10. Kyh­symys oli siitä, että demokraa­tien hal­lit­se­mat alueet ovat taloudel­lis­es­ti mene­tyneem­piä ja ettäjos maa jakau­tu­isi poli­it­tis­es­ti kahdek­si val­tiok­si, repub­likaanien punaniskaval­tios­ta tulisi olen­nais­es­ti köyhempi.

      11. Olet Soin­in­vaara oike­as­sa siinä että jos Yhdys­val­lat jakakau­tu­isi repub­likaani ja demokraat­ti vetoisi­in kah­teen liit­to­val­tioon olisi repub­likaa­ni­nen puoli köy­hempi kuin demokraat­ti puoli. BKT:tä voi mita­ta kahdel­la taval­la per asukas ja kokon­aisuute­na. Juuri tästä syys­tä Tek­sas on 10. Suurim­man osaval­tion listal­la jos BKT:tä mitataan kokon­aisuute­na. Vas­taa­van­lainen lis­taus voidaan tehdä Euroopan maista saadaan kak­si eri­laista tilas­toa jos BKT:tä mitataan kokon­aisuute­na ja per asukas . Myös Ostovoima­pari­teet­ti huomioiden mit­taus on myös hyvin toisen­lainen. Yleen­sä kun BKT:tä mitataan per asukas ote­taan huomioon myös Ostovoimapariteetti

    2. Suomen kansal­lisen kult­tuurin ylläpitämisen kivi­jal­ka on ollut suurimpi­en kaupunkien (10–20 suur­in­ta) iso panos­tus. Tyyp­il­lis­es­ti kaupunkien teat­te­rien, museoiden ja orkeste­rien rahoituk­ses­ta puo­let on tul­lut kaupungilta, neljä­sosa val­ti­ol­ta ja neljä­sosa lip­putu­loista. (Poikkeuk­se­na ilmeis­es­ti Kansal­lis­gal­le­ria, Kansal­listeat­teri ja Kansal­lisoop­pera- ja balet­ti, jois­sa Helsin­ki pääsee vähem­mäl­lä.) Riip­pumat­ta siitä, onko val­tion vetäy­tymi­nen kult­tuuri­ra­hoituk­ses­ta oikein tai väärin, kaupunkien tulisi kan­taa sitä kansal­lista vas­tu­u­ta, jota hal­li­tus ei kanna.

    3. Kult­tuuri­in pitää laskea myös urheilu. Suo­ma­lais­ten kansal­lis­la­jien, hiih­to ja yleisurheilu, maa­joukkue­ta­son urheil­i­jat ovat kaik­ki maaseudul­ta. Ei tai­da ain­oakaan olla edes Uudeltamaalta?

      Ilman val­takun­nal­lista tukea Veikkauk­sen ym kaut­ta hiih­to ja yleisurheilu ei pär­jäisi. Niis­sä lajeis­sa kun ei pyöri iso raha ja suo­ma­laiset eivät enää yleisurheilus­sakaan yllä maail­man parhaimpi­en tasolle. Jos halu­taan nos­taa, pitää lisätä tukea.

      Jääkiekos­sa, jos­sa suo­ma­laiset ovat maail­man huip­pua, ja liiga­joukkueet rahoit­ta­vat itsen­sä, niin nii­idenkin seu­ro­jen junior­i­toim­inta vaatii tukea. Ilman yhteiskun­nan tukea meil­lä ei olisi NHL-tähtiä ja Teemu Selänne ei olisi päässyt otsikkoi­hin kehu­mal­la Trumpia ja haukku­mal­la Suomen verotusta.

  6. Osmo taas ylistää kaupunkikult­tuuria. Huo­maut­taisin, että kaupunkien elo lop­puu lyhy­een, jos per­ife­ri­as­sa ole­va alku­tuotan­to aje­taan alas.
    Ottaisin esimerkik­si maat­alouden EU säädöksi­neen. Maat­alouden tukien saan­nin ehtona on nykyään usei­den kasvien vil­je­ly ja vaa­timus niiden vuorot­telus­ta. Satel­li­itit on lisäk­si otet­tu avuk­si. Kar­rikoidusti voi sanoa, että vil­jeli­jän on otet­ta­va aina äly­puhe­limel­la kuva pel­tolohkos­ta, kun on tehnyt jotain vil­je­ly­toimia. Kaupunkien viras­toi­hin saadaan näin työn­tek­i­jöitä, ja bkt kasvua. Vil­jeli­jöi­den määrä kyl­lä vähenee.

    1. Pent­ti A K Häkkiselle kom­m­ment­ti­na että tuo maat­alouden EU-sään­nös jon­ka main­isit on hölmöin EU direk­ti­ivi jon­ka tiedän ja suo­ma­laiset virkamiehet ovat 30 vuo­den aikana tulkin­neet näitä direk­ti­ive­jä kuin raa­mat­tua. EU-maid­en joh­dos­sa puhutaan ihan vakavi­as­sa pitäisikö maat­aloustuet uudelleen kansal­lis­taa eli antaa jäsen­val­tioiden päätet­täviksi ja ain­oa asia joka sovi­taan yhdessä on summa.

    2. Outoa tämä iänikuinen vil­jeli­jöi­den har­ras­ta­ma pelot­telu siitä, että Suomes­sa kuol­laan nälkään, jos he lopet­ta­vat hom­mansa. Ei kuolla.

      Kaiken lisäk­si suurin osa maa­jussien sados­ta menee eläimien rehuk­si. Aivan turhaan, myös ihmiset voivat syödä kau­raa ja ohraa ja ne heinäpel­lot, joil­la vil­jat eivät men­esty sekä muut heikko­tuot­toiset plän­tit, tuot­taisi­vat parem­min metsänä.

      Use­am­man kasvin vuorovil­je­ly on mitä järkev­in­tä toim­intaa, hie­man val­is­tuneem­mat vil­jeli­jät tekevät niin joka tapauk­ses­sa. Ja mikä sen fik­sumpaa kuin valvoa toim­intaa satel­li­iteil­la. Ei maaseudun tarvitse olla mikään vil­li län­si, vaik­ka sil­lä vähän ihmisiä asuukin.

      1. Taitaa Koti-isä puhua maat­aloud­es­ta ”leipä suussa”.
        Käyt­tääk­seni tätä van­han kansan ter­miä ruuan­tuotan­toa väheksyvästä kielenkäytöstä.

  7. Jos intellek­tu­al­is­mi­na pide­tään vasem­mis­to­lais­ten ja vasem­mis­tolib­er­aalien arvo­jen kan­nat­tamista ja anti-intellek­tu­al­is­mi­na oikeis­tolib­er­aalien, niin sit­ten kai noin kuten päiv­i­tyk­sessä väitetään. Toki täl­läi­nen jaot­telu ei ole kovin älylli­nen. Lib­er­aalia ja kri­it­tistä suh­tau­tu­mista ei omista mikään poli­it­ti­nen “suun­taus” sinän­sä lähtökohtaisesti. 

    On myös niin kär­jistäen että raha asuu nyt isois­sa kaupungeis­sa. Ja raha ei ole enää yhtä kuin oikeisto.

    Paradok­si onkin siinä että 2000-luvul­la vasem­mis­tolib­er­al­is­mia kan­nate­taan nykyään hyvin koulute­tuis­sa korkean tulota­son hyv­in­voivis­sa piireis­sä ja oikeis­tolib­er­al­is­mia alem­man tulota­son maaseudul­la ja pikkukaupungeis­sa. Maail­ma on keinah­tanut niin. 

    Trump sai suurim­man osan äänistään köy­hiltä. Mik­si sit­ten niin, on täs­mälleen se sama syy mitä koti­maisenkin vasem­mis­ton kan­nat­taa alkaa pian miet­tiä, sil­lä mon­en työväen­lu­okkaisen ihmisen koke­mus on sama kuin USA:ssa: vasem­mis­toa ei enää kiin­nos­ta ihmis­ten perus­toimeen­tu­lon asiat.
    Sen sijaan kiin­nos­taa ilmas­tolli­nen poseer­aus, todel­lisu­u­den sanas­ton uudelleen ope­tus, eri­laiset ohjaavu­udet ja tasa-arvon uudet kat­e­go­ri­at enem­män kuin taviksien arki ja arjes­sa taloudelli­nen pär­jäämi­nen. Ilmas­to on toki tärkeä mut­ta sitä ei pidä tehdä eikä tuo­da näin, ei ainakaan täl­lä taval­la, esimerkik­si sosialidemokra­t­ian perusase­tuk­set kokon­aan muuttaen. 

    Jos USA:ssa sit­ten Har­ris olisi keskit­tynyt noi­hin kansalais­ten­sa arjen perusasioi­hin ja toimeen­tu­loon, olisi voit­to men­nyt sinne. Kat­sokaa­pa Penn­syl­van­ian, Wis­con­sinin ja Michi­ganin lop­ulliset ään­imäärät. Jokaises­sa ratkai­sevas­sa osaval­tios­sa, työväenosaval­tios­sa! , lop­ul­ta vain muu­tamien kym­me­nien tuhan­sien äänien ero. Ei siis mikään land­slide. Voit­to demokraateille oli tar­jol­la ja lähel­lä koko ajan. Sitä kir­peämpi nyt hölmöilty tappio.

    1. Kyl­lä lib­er­al­is­mi­in kuu­luu myös oikeis­tolib­er­al­is­mi, sivistys­porvar­it, kuten on ennen niitet­ty. Tässä kir­joitet­ti­in kon­ser­vati­ivis­es­ta oikeis­tos­ta, joka on aivan eri asia.

      1. Tuo sivistys­porvari-jut­tu on sin­un ikälu­okkasi iden­ti­teet­tipoli­ti­ikkaa. Ei tuol­laista joukkoa ole reaalimaailmassa.

        Elät men­neisyy­dessä.

      2. Yritätkö sanoa, ettei sivistyneitä por­vare­i­ta ole lainkaan?
        Min­ul­la on toinen käsi­tys. Moni kokoomus­ta äänestävä kan­nat­taa esimerkik­si kult­tuuria ja suvaitsevaisuutta.

      3. Yritätkö sanoa, ettei sivistyneitä por­vare­i­ta ole lainkaan?
        Min­ul­la on toinen käsi­tys. Moni kokoomus­ta äänestävä kan­nat­taa esimerkik­si kult­tuuria ja suvaitsevaisuutta. 

        Kokoomus­ta äänestävä ei kyl­lä ole sivistys­porvari. Kun teot ja sanat ovat ris­tiri­idas­sa, teot määrit­tävät. Sivistys­porvari ei hyväksy­isi puolue­valin­nal­laan sitä että nyky­malli­nen hal­li­tus on vielä kasas­sa, anta­mas­sa luot­ta­mus­taan hal­li­tuk­selle joka vas­taavasti antaa luot­ta­mus­taan Jun­ni­lalle ja Purralle. Hal­li­tuk­selle joka pois­taa paperit­tomien oikeu­den ter­vey­den­huoltoon, vaik­ka sil­lä ei mitään säästöjä edes saa­da, päin­vas­toin ulkois­vaiku­tuk­sien vuok­si kulut kas­va­vat. Pääa­sia on vain julmuus. 

        Lis­taa voisi jatkaa vaik­ka kään­ny­tys­lain tapauk­sis­sa irtau­tu­miseen yleisoikeudel­li­sista ihmisoikeuk­sista, oikeuskans­lerin uhkailu­un (eli val­lan kolmi­jaon rikkomi­nen), vapaan medi­an poli­it­tiseen ohjailu­un (Ylen leikkauk­sien julk­isanoit­tu tavoite on rankaista sitä liias­ta arvolib­er­al­is­mista). No, lis­taa riit­tää ja jokainen voi käytän­nössä viikot­tain lukea ihan val­ta­me­di­as­ta mitä epälib­er­aalia ja sivistyk­sen vas­taista hal­li­tuk­ses­ta kuu­luu täl­lä kertaa.

        Toki ei Kokoomuk­sen ain­oa syn­ti ole lähteä tanssi­in laitaoikeis­ton kanssa. Se hal­li­tuk­ses­ta toiseen murentaa sivistyk­sen perus­taa leikkaa­mal­la koulu­tuk­ses­ta ja kult­tuurista. Ja eri­tyis­es­ti yliopis­tot on muutet­tu sivistyk­sen kehdoista jok­sikin epä­muo­dos­tuneek­si ajatuk­sek­si että “yliopis­ton tehtävä on palvel­la yri­tyk­sien väärin kuvitel­tu­ja tarpeita”.

        Sivistys­porvar­it eivät myöskään olisi näin luon­tovi­hamielisiä mitä Kokoomuk­sen aikaansaa­ma poli­ti­ik­ka on.

        Hedelmistään puu tun­netaan. Kokoomuk­sen kohdal­la pitää kat­soa niitä teko­ja, ei niitä juh­la­puhei­ta. Joi­ta puolueel­la toki riittää:
        https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009516621.html

        Suomes­sa voi olla sivistys­porvare­i­ta, mut­ta kukaan joka kaiken näyt­tö­jen jäl­keen vielä äänestää Kokoomus­ta ei kyl­lä voi olla sivistys­porvari. Kir­si Piha on ehkä oma ehdo­tuk­seni sivistys­porvarik­si. Hän kun tosi­aan erosi Kokoomuk­ses­ta kun puolueen alamä­ki jatkui tarpeek­si pitkälle, ja nykyään julkises­ti puhuu hal­li­tuk­sen ja entisen puolueen­sa poli­ti­ikkaa vastaan.

      4. Soin­in­vaar­alle kom­ment­ti­na että Yhdys­val­lois­sa ei ole oikeis­tolib­er­aali por­varipuoluet­ta kos­ka siel­lä on kak­sipuolue­jär­jestelmä ja kol­mat­ta puoluet­ta ei synny. 

        Euroopas­sa on taas ollut ja on edelleen jako oikeis­tolib­er­aalit ja oikeis­tokon­ser­vati­iv­it. Esim Ruot­sis­sa on Lib­er­aalit ja Maltill­i­nen kokoomus , Ran­skas­sa on Tasaval­ta­laiset ja En Marche, Bri­tan­ni­as­sa on Tory ja Lib­er­aalidemokraatit, Sak­sas­sa on CDU ja FDP, Tan­skas­sa on jopa neljä oikeis­tolib­er­aali ja oikeis­tokon­ser­vati­ivi puoluet­ta Ven­stre , Mod­er­aatit, Kon­ser­vati­ivi­nen kansan­puolue ja Lib­er­aali allianssi, Nor­jas­sa on Høyre ja Ven­stre. Poikkeus on Suo­mi jos­sa on Kokoomus. Perus­suo­ma­laisia en laske oikeistop­uolueek­si kos­ka puolueen ide­alogi­nen pain­opiste on muut­tunut kah­teen ker­taa. Ennus­tan että Perus­suo­ma­laisille käy vähän niin kuin Tan­skan kansan­puolueelle kun se jakau­tui kah­tia vuon­na 2022 oltuaan hal­li­tuk­sen tukipuolue. Sama voi tapah­tua Ruot­sidemokraateille. Syy on puheen­jo­hta­jan vai­h­dos ja kan­natuk­sen hiipumi­nen koalitiohallituksessa.

      5. Kan­nat­taa aina muis­taa, mitä San­na Marin (ja muu viher­vasem­mis­to) sanoi ennen edel­lisiä eduskun­tavaale­ja: SDP ei lähde muo­dosta­maan hal­li­tus­ta perus­suo­ma­lais­ten kanssa.

        Kokoomus lähti, riemurin­noin, kun saa lop­ul­takin ajet­tua sumeilemat­ta omaa etu­aan. Samal­la pääsi karku­un lam­pun hen­ki. Sitä ei enää kivut­tomasti vangita.

  8. EU-usko­vat ovat vain keskit­tyneet hymis­telemään kun asi­at oli­vat hyvin. Nyt kun menee huonom­min ja liitok­set nati­se­vat, Suomes­sa havah­du­taan, että olisiko ollutkin hyvä toteut­taa EU:n peri­aat­tei­ta jot­ka laki­inkin on kirjattu:

    https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1991/19910066/19910066_2

    Euroopan paikallisen itse­hallinnon peruskirja

    Nyt kaikille se tärkeä kysymys, mik­si Suomen hallinto­muo­to on niin järkyt­tävän keskusjo­htoinen, ja tätä keskusjo­htoisu­ut­ta vielä korostaa Pres­i­dentin riisu­tut val­taoikeudet. Meil­lä ei ole val­lan­jakoa nimek­sikään. Suo­mi on vain yhtä demokraat­tis­es­ti valit­tua autokraat­tia vaille dik­tatu­uri, mitään suo­jia ei ole. Lib­er­aalit ovat tääl­lä rak­en­ta­neet lib­er­al­is­min, joka ei ole lib­er­aalin oikeusval­tioideaalin mukainen edes. Sen sijaan on keski­tyt­ty talouskysymyk­si­in ja rahaan. Raha, raha ja raha. Se kiin­nos­taa mei­dän lib­er­aale­ja tässä maas­sa, kaik­ki muu on roskaa.

    1. Nim­imerk­ki Stadis­tille kom­ment­ti­na että Suomen hallinto­muo­to on ollut 110 vuo­den keskusjo­htoinen mut­ta kun Pres­i­dentin val­taoikeudet riisut­ti­in niin siir­tyi Eduskun­nalle. Ain­oa poikkeus on ulkopoli­ti­ik­ka jos­sa on dual­isti­nen jär­jestelmä. Pres­i­dent­ti johtaa ulko-ja tur­val­lisu­us­poli­ti­ikkaa yhteistyössä Val­tioneu­vos­ton kanssa mut­ta pres­i­dent­ti edus­taa yksin Suomea YK:sssä ja NATO:ssa ja päämin­is­teri yksin EU:ssa.Pääministeri on tilivelvolli­nen eduskun­nalle mut­ta pres­i­dent­ti ei ole. Ain­oa elin joka sitoo päämin­is­terin ja pres­i­dentin yht­ene on TP-Utva.Stadisti on oike­as­sa ett­tä Suomes­sa ei ole tässä ulkopoli­ti­ikan kohtaa selkeää val­lan­jakoa mut­ta sisäpoli­ti­ikan kohdal­la on kos­ka val­ta on eduskun­nal­la. Oikea kysymys on se että pitäisikö pres­i­dentin kaik­ki ulkopoli­ti­ikan val­taoikeudet riisua ja siirtää Val­tioneu­vos­toon? Toinen kysymys on se että pitäisikö tämän toimen­piteen jäl­keen pres­i­dentin val­in­ta siirtää eduskunnalle?

  9. Jos ale­taan kuvitel­la että poli­it­tisen oikeaop­pisu­u­den löytää jatkos­sa vain isoista yliopis­tokaupungeista ja vasem­mis­toar­voista, tuhon tiel­lä ollaan, se ylimysasenne kostautuu.
    J.D. Vance sanoi sen näin: “– Samais­tun näi­hin miljoonien työväen­lu­okkaisten amerikkalais­ten ihmis­ten elämi­in. Näil­lä ihmisil­lä ei ole korkeak­oulu­tutk­in­toa, ja heille köy­hyys on per­heen perinne. Amerikkalaiset kut­su­vat heitä hill­bil­lyik­si, punaniskoik­si ja valkoisek­si roskak­si. Minä kut­sun heitä naa­pureik­si, per­heek­si ja ystäviksi.” Tänään IL. Osuu mon­een suo­ma­laiseen täysin. 

    Meil­lä per­sut ovat olleet pet­tymys tälle väelle ehkä muis­sa kuin maa­han­muu­ton kysymyk­sis­sä. Mut­ta vasem­mis­tol­la on ollut vielä vähem­män tekemistä Suomen ruostevyöhyk­keen ihmis­ten kanssa. 

    Mei­dän joil­la on asi­at hyvin ei pitäisi alkaa ajatel­la tosi­aankaan, että kun on mais­terin paper­it ja museoko­rt­ti, niin se tuo asiantun­ti­ju­u­den tietää miten niiden muidenkin pitäisi elää ja ajatel­la. Trumpin toi val­taan nimeno­maan tämä kaupunki­lais­moral­istien opet­ta­ja­mainen asenne. Erään­lainen kon­ser­vati­ivi­nen (kyl­lä) vasem­mis­tolib­er­al­is­mi. Oli iso tek­i­jä siinä ainakin.

    1. Itse luin tänä syksynä alkukielel­lä Van­cen teok­sen kannes­ta kan­teen. Siitä ei oikein tun­nista nyt vara­pres­i­den­tik­si nou­se­van henkilön tämän het­ken toim­intaa ja puhei­ta. Kir­ja ei myöskään tar­joa mitään ratkaisu­ja — pait­si nyt jälkikä­teen ajatellen sen, että työväen­lu­okan ( ja eri­tyis­es­ti sen nais­ten, olisin nyt vaal­i­t­u­lok­sen val­os­sa valmis sanomaan) on kir­joit­ta­jan mielestä ”ryhdis­täy­dyt­tävä” mut­ta jotenkin kon­ser­vati­ivises­sa hengessä.

  10. Mik­si seg­re­gaa­tio on ongel­ma Helsingis­sä mut­ta ei Suomes­sa. Jos Suomea ei tarvi­ta vaan vain kaupun­git niin mitä Soin­in­vaara tek­isi maallemme? 

    Kun on elan­to kaikille Suomes­sa oma­l­la työl­lä niin asi­at para­nee. Eu luo Suomeen ja Euroop­paan enem­män byrokra­ti­aa kuin hyv­in­voin­tia ja talouskasvua. Viher­pe­see ja aiheut­taa kus­tan­nuk­sia pelas­ta­mat­ta maa­pal­loa. Helsin­gin on mak­set­ta­va kul­tu­urin­sa itse ja niin mak­saakin jos se älymys­tö kul­tu­uria arvostaa. Teat­ter­it ja muut Helsingis­sä kerätköön rahat niiltä joil­la on. Tuet maalle jos­ta on varastet­tu elinkeinot ja ihmiset

    1. Minä en iloitse siitä, että anti-intellek­tu­aa­li­nen oikeis­to val­taa Suomen val­ti­ol­lisel­la tasol­la. Varaudun vain siihen, että näin tapah­tuu ja panen toivoni siihen, että suuris­sa kaupungeis­sa se ei kuitenkaan toteudu. Se mitä tapah­tuu kaupunkien ulkop­uolel­la ei ole sen jäl­keen enää mitenkään min­un vastuullani.

      1. Näkökul­makysymys.
        On myös paljon ajat­tele­via ihmisiä jot­ka pitävät 60-luvul­ta peräisin ole­vaa vasem­mis­tolib­er­al­is­mia, ulko­mail­ta kopi­oi­tu­ine uusine vari­aa­tioi­neen (mm. woke, can­cel.… tätä uusm­c­carthy­is­miä) aivan siekailemat­tomana anti-intellek­tu­al­is­mi­na ja lau­masieluisuute­na, tai ylipäätään vain nolona.
        Kun nyt yliopis­tokaupungeis­sa ver­soo voimakas vasem­mis­tove­toinen poli­it­tisu­us, syn­tyy juuri tuol­lainen juu­pas-eipäs ‑kult­tuuriso­ta.

        Ajat­te­len että mah­dol­lisim­man jyrkkä epäpoli­it­tisu­us voisi olla todel­lista intellek­tu­al­is­mia tässä ajas­sa. Ei liit­tymi­nen joukko­jen oppei­hin ja fiilik­si­in. Fak­tat fak­toina, tilanteet ker­ral­laan, ja lainkaan miet­timät­tä, mihin joukkoon minä nyt kuu­lun tai halu­an kuulua. 

        Itse päiv­i­tyk­sen aihe, kaupun­git ja niiden asukkaat ovat parem­pia eett­tis­es­ti, en osta. Rikkaampia kaupunki­laiset tule­vat kyl­lä keskimäärin ole­maan. Kaupunkei­hin tulee kyl­läkin keskit­tymään hyväo­saisu­us. Tääl­lä me por­var­it (vasem­mis­to- tai oikeisto­por­var­it) lil­lumme sit­ten omas­sa liemessämme ja kuvit­telemme että ollaan älyl­listä ker­maa ja puhu­vamme tasa-arvos­ta oikein.
        Mut­ta juuri sitä pitäisi vält­tää. USA:n vaalit on tästä suo­ra osoitus.

      2. Soin­in­vaar­alle komm­net­ti­na että tuskin anti-intellek­tu­aa­li­nen oikeis­to val­taa Suomen pysyvästi val­ti­ol­lisel­la tasolla.Eihän vasem­mis­to mukaan lukien viher­vasem­mis­to pystynyt val­ta­maan Suomen val­ti­ol­lista koneis­toa pysyvästi vaik­ka oli­vatkin val­las­sa 1960-luvun lop­ul­ta asti aina 2000-luvulle. Suomes­sa on ollut tässä välis­sä por­var­i­hal­li­tuk­sia, sinipuna­hal­li­tuk­sia ja puna­mul­ta­hal­li­tuk­sia ja sateenkaar­i­hal­li­tuk­sia. Viime eduskun­tavaalien tilanne oli vain se että vasem­mis­ton nou­se­va tähti päät­ti että vaalivoiton jäl­keen puolue menee oppo­si­tioon vaik­ka muodol­lis­es­ti olikin valmis hal­li­tus­neu­vot­telui­hin mut­ta pisti siihen paljon ehto­ja. Suomen eduskun­tavaale­ja ei ratkaista suuris­sa kaupungeis­sa vaan kehi­tyskaupungeis­sa jos­sa pitäisi saa­da monipuo­li­nen edus­tus­to nykyisen yksipuolue­dus­tus­ton sijaan eli viime ek-vaaleis­sa Keskus­ta menet­ti kan­natuk­sen per­suille, vihreät kokoomuk­selle ja vasem­mis­toli­it­to demareille. Ain­oa lib­er­aalipuolue on RKP mut­ta se nähdään edelleen kielipuolueen­na vaik­ka siitä voisi tul­la yleispuolue.RKP tois­taa Par­ti Québé­coisin ja Bloc Québé­coisin virheet eli keskit­tymäl­lä vain yhteen asiaan.

      3. Soin­in­vaar­alle kom­ment­ti­na että olen itse kokoomuk­sen jäsen enkä ole näh­nyt Kokoomuk­sen sisäl­lä että puolue olisi per­su­un­tunut kokon­aan. Se mikä on ollut Kokoomuk­ses­sa aina sisäiseti jakolin­ja on lib­er­aalit ja kon­ser­vati­iv­it mut­ta tämä jakolin­ja oli paljon ennen kuin Per­su­ja oli olemassa.

  11. Muuten kir­joi­tus oli täyt­tä asi­aa mut­ta miten olet ajatel­lut että kult­tuurista naut­ti­vat ns valkokaulusköy­hälistö ja eläkeläiset jot­ka asu­vat omis­tusaun­nois­saan hyväksyvät kiin­teistöveron roiman koro­tuk­sen? Eli pitää alkaa mak­samaan asun­toaan toista ker­taa? Mis­sä hei­dän pitäisi asua jos ei ole varaa siihen, kun on riesana vielä ener­gian kallis­tu­mi­nen ja putkire­moon­tit ym? Eikö kaupungilla ole ollenkaan mui­ta uusia keino­ja kerätä rahaa, esim autoil­ta kerät­tävät ruuhka­mak­sut tai vaikka­pa ris­teily­laivo­jen sata­ma­mak­su­jen korottaminen?
    Toiv­ot­tavasti tuol­lainen ajat­te­lu­ta­pa ei lev­iä Espooseen ja Vantaalle.

  12. En oikein ymmärtänyt, että miten Suo­mi on menetet­ty? PS on nykyisel­lä kehi­tysku­l­ul­la menos­sa oppo­si­tioon seu­raaval­la hal­li­tuskaudel­la ja tilalle on tulos­sa keskus­ta, joka on pitkäl­lä aikavälil­lä muut­tunut entistä paljon suvaitsevaisemmaksi. 

    Se tietenkin lie­nee selvää, ettei por­varipuolueis­sa ole enää halua hal­li­tuk­seen sosialidemokraat­tien kanssa. Tilanne on selkeästi siltä osin muuttunut.

    1. PS voi olla oppo­si­tios­sa, mut­ta isoin haaste on että kokoomus on autorisoitunut hur­jaa vauh­tia. Samaa kuoroa kokoomuk­ses­takin, ainakin somes­sa, esimerkik­si huudet­ti­in apu­laisoikeuskans­leri Mikko Puumalaiselle jopa potku­ja kun se teki tulkin­nan ettei hal­li­tuk­sen eka esi­tys rajan sulkemis­es­ta täyt­tänyt lail­lisu­u­den arvioin­nin vaa­timuk­sia. Se oli suo­ra hyökkäys val­lan kolmi­jakoa ja oikeusval­tiope­ri­aatet­ta vastaan.

    2. Keskus­tan muut­tumi­nen suvait­se­vaisem­mak­si (jos näin nyt yleen­sä edes on) taitaa johtua siitä, että ovat menet­täneet kan­nat­ta­jia Perus­suo­ma­laisille eli suvak­it ovat jääneet jäl­jelle. Jos Keskus­tan paluu hal­li­tuk­seen perus­tuu sille, että Per­su­ista palataan äänestämään Keskus­taa, saat­taa käy­dä myös niin että se suvait­se­vaisu­us vähe­nee samal­la. Jos taas ei pala­ta, luulen että Keskus­ta jää aika heikoksi.

    3. Nim­imerk­ki tavj:lle kom­ment­ti­na että per­suille toden­näköis­es­ti käy samoin mikä on käynyt Tan­skan kansan­puolueelle eli oltuaan hal­li­tuk­sen tukipuolue puolueen kan­na­tus las­ki ja tilalle nousi uusi pop­ulisti­nen puolue nimeltään Tan­s­ka demokraatit. Per­suille voi käy­dä samoin mikäli vaal­i­tap­pio seu­raavis­sa eduskun­tavaaleis­sa olisi erit­täin kova. Sel­l­aista tap­pi­o­ta per­sut eivät ole vielä koke­neet. Per­su­is­sa tapah­tu­isi heti tämän jäl­keen puheen­jo­hta­ja peli.

    4. Tämän­hetk­i­sis­sä puoluekan­na­tus­mit­tauk­sis­sa nyky­is­ten hal­li­tus­puoluei­den mii­nus per­su­jen plus keskus­tan yhteen­las­ket­tu kan­na­tus on alle 40 %. Tulk­itsinko nyt todel­lakin oikein, että olet ennus­ta­mas­sa, että seu­raa­va hal­li­tus tulee ole­maan näi­den muo­dosta­ma, vain noin 80 kansane­dus­ta­jan tuke­ma vähem­mistöhal­li­tus? (Sen sijaan, että eduskun­nan suurim­man puolueen puheen­jo­hta­jas­ta tulee päämin­is­teri, kuten on viimek­si jäänyt Suomes­sa vaalien jäl­keen käymät­tä läh­es 40 vuot­ta sitten.)

      1. Uschanoville kom­ment­ti­na että en minä ole sanonut että Kepu tulisi hal­li­tuk­seen per­su­jen tilalle. Kun nyt demar­it johtaa ja gallu­pe­ja tilanne voi olla niin että se ei voikaan muo­dostaa hal­li­tus­ta joten kapu­la siir­tyy tois­es­ta suurimmalle.

      2. Et ilmeis­es­ti huo­man­nut, että kom­men­toin tätä nim­imerk­ki tavj:n kom­ment­tia: https://www.soininvaara.fi/2024/11/09/liberaali-lansimainen-sivistys-vetaytyy-kaupunkeihin/#comment-669922

        Tämän olisit voin­ut päätel­lä jo siitäkin, että kom­ment­ti­ni ei näkynyt sisen­net­tynä suh­teessa omaasi, vaan oli vaaka­su­un­nas­sa samas­sa kohtaa kuin se. (Kom­ment­tiketjun kolme sisen­nysleveyt­tä, jot­ka tääl­lä käytössä ole­va Word­Press-poh­ja mah­dol­lis­taa, tuli­vat täy­teen vas­ta nyt.)

  13. Vas­tako­h­ta “sivistys­porvar­ille” olkoot vaik­ka “hörhö­vasem­mis­to­lainen”. Vaik­ka sana ei esi­in­ny Nyky­suomen Sanakir­jas­sa niin sel­l­aisi­na voi pitää niitä jot­ka vas­tus­ta­vat kouluille jär­jestet­täviä musi­ik­ki- ym taide­ti­laisuuk­sia jois­sa on häivähdyk­sen ver­ran uskon­nol­lista ainesta.
    Valitet­tavasti juuri näistä nyt ajanko­htai­sista kon­sert­tien peru­mi­sista sataa ääniä perus­suo­ma­lais­ten ja muiden kon­ser­vati­ivien laariin.

    1. Sil­fver­bergille kom­ment­ti­na että englan­niksi on ter­mi Looney left Eli hörhö­vasem­mis­to­lainen. Sil­lä viitat­ti­in vasem­mis­to­laisi­in jot­ka osoit­ti­vat aikoinaan sol­i­daarisu­ut­ta Palesti­inan vapausjär­jestölle ja Nicaraguan San­din­is­teille. . Täl­lä het­kel­lä hörhö­vasem­mis­to­laisu­us näkyy pikem­minkin Palesti­inan puoles­ta osoit­tavis­sa LGBT aktivis­teis­sä. Hehän voisi­vat pikem­minkin osoit­taa ymmär­rystä Israelille siitä että se on hyväksynyt sek­suaalivähem­mistöille ne oikeudet mitä on hyväksyt­ty mon­es­sa län­si­mais­sa. Toisin ara­bi­mais­sa jos­sa sek­suaalivähem­mistöön kuu­lu­va henkilö on käytän­nössä mah­do­ton­ta toimia avoimesti ja pahim­mas­sa tapauk­ses­sa hänet tuomi­taan kuole­maan . On niitäkin hörhö­vasem­mis­to­laisia jot­ka syyt­tävät län­si­mai­ta Ukrainan sodas­ta. Euroopan par­la­men­tis­sa oli Vasem­mis­to­ryh­mässä täl­läisiä henkilöitä kuten Clare Dale ja Mike Wal­lace Irlan­nista. Nyt uute­na ryh­mänä on tul­lut Sahra Wagenknecht ‑liit­touma.

      1. Ruotsin kielessä on myös sana “tokvän­ster”. Kun Venäjä aloit­ti hyökkäys­so­dan Ukrainaa vas­taan kir­joit­ti moni ruotsinkieli­nen hörhö­vasem­mis­to­lainen Hufvud­stads­blade­ti­in, että koko sota on USA:n syytä, ja että Suomen ei pidä mis­sään nimessä liit­tyä Natoon jne. Noin vuo­den kesti se kir­joit­telu, mon­et oli­vat akti­ivisia “Naiset Rauhan Puoles­ta” yhdis­tyk­sessä mut­ta n vuo­teen ei ole HBL enää halun­nut julka­ista niitä.

        Itse laa­jen­nan käsitet­tä koske­maan niitä ateis­te­ja jot­ka halu­a­vat erot­taa kirkon val­tios­ta ja kieltää uskon­nonopetuk­sen kouluis­sa jne.
        Itse asi­as­sa jotkut heistä voivat olla luunkovia kap­i­tal­is­te­ja ja laitaoikeis­toa tai huip­putiedemiehiä mut­ta päämäärä on sama. Kirkol­ta on otet­ta­va pois se ase­ma yhteiskun­nas­sa mikä sil­lä on.

        Vaik­ka en itse ole usko­vainen niin sel­l­ainen kehi­tys johtaisi että kirkko hajoaisi ja tilalle tulisi radikaale­ja ja äärikon­ser­vati­ivisia lahko­ja, ja kaiken maail­man New Age ‑hömp­päli­ikkeitä jot­ka rahas­ta­vat ihmisiä, sekä vaar­al­lisia okkul­tismista ja saatanan­palvon­nas­ta voimia kerääviä äärili­ikkeitä. Islam vahvis­taisi otet­taan myös. Onhan sel­l­aisia lahko­ja jo nyt mut­ta pieni vähemmistö.

  14. Ihmeel­listä, että tämäkin keskustelu, mis­sä puhutaan sivistyk­ses­tä, vään­tyy keskusteluk­si perussuomalaisista.
    Huo­maut­taisin, että Suomen nykyi­nen ilmas­to­la­ki on tyyp­illi­nen ”sivistynei­den” kaupunki­lais­ten luo­mus. Päätetään hiilineu­traal­i­ud­es­ta ja sen toteut­ta­jak­si tuomi­taan maa- ja met­sä­talous. Minus­ta sivistyneisyys lois­taa tässä pois­saolol­laan. Jos nyt pois­sao­lo voisi loistaa.
    Perus­suo­ma­laiset taisi­vat olla ain­oa, jot­ka äänes­tivät ilmas­to­lakia vas­taan. Hei­dän perus­teen­sa tähän saat­toi­vat olla puu­ta­heinää. Siinä vai­heessa jos met­sien nielumene­tyk­sistä ale­taan mak­samaan sakko­mak­su­ja niin luulisi äänestäjienkin alka­van miet­tiä mikä on järkevää ja mikä ei.

    1. Me Helsingis­sä olemme aja­neet hiilivoimaa alas ja viimeinen sul­je­taan 1.4.25. Kaupunki­lais­ten päästöt ovat vähen­tyneet paljon enem­män kuin päästöt maa- ja metsätaloudessa.

      1. Mielel­läni ker­ron esimerkin maat­alouden päästöistä.
        Ker­ran naa­puri toi min­ulle 100 hl ohria kui­v­at­tavak­si. Totesin hänelle, että sieltähän se ilmas­toter­ror­isti tulee. Olin lukenut, että Suomen ympäristökeskuk­sen mukaan jokainen vil­ja­ton­ni aiheut­taa 1 tn co2ekv päästön. Tuos­sa ohrakuor­mas­sa naa­puri siis aiheut­ti n 6 tn co2ekv ilmastopäästön. Eli enem­män kuin suo­ma­laiset (pääosin kaupunki­laisia) keskimäärin.
        Saa­nen epäil­lä tätä Syken tulk­in­taa, jon­ka mukaan naa­puri­ni oli pahem­man luokan ilmas­toter­ror­isti. Niitä vil­jakuormia oli kymmeniä.

      2. On syytäkin kos­ka Helsinkiläi­nen kulut­taa moniver­tais­es­ti maal­la asu­jaan verrattuna

  15. Orban­in suo­sio on laskenut, kos­ka talous yskii. Perusunkar­i­laiselle on kova paik­ka, kun Roma­nia menee ohi elintasossa.
    Yhdys­val­lois­sa demokraat­tien hal­lit­se­mat osaval­tiot ovat sössi­neet asun­to­tuotan­nos­sa niin, että ihmisiä siir­tyy paljon osaval­tioi­hin, jois­sa rak­en­tamista ei ole tehty jär­jet­tömän vaikeak­si. Tämä heiken­tää pitkässä juok­sus­sa niiden talout­ta ja poli­it­tista pain­oar­voa, edus­ta­jain­huoneen paikkamäärät ja pres­i­dentin val­it­si­jamiehet riip­pu­vat väk­ilu­vus­ta, ja New York ja Kali­for­nia ovat menet­tämässä molem­pia. Demokraat­tien pitäisi panos­taa omien ydi­nalueit­ten­sa kehit­tämiseen eikä toivoa, että jos Län­si-Vir­gini­aan kaade­taan liit­to­val­tion rahaa, paikalliset alka­vat äänestää toisin.

    1. Nim­imerk­ki Nimi… lle kom­ment­ti­na vaik­ka osaval­tiot päät­tävät Yhdys­val­lois­sa elinkei­nop­o­li­ti­ikas­ta niin mon­es­sa yhteyk­sis­sä, oli osaval­tio kenen puoleen hallinnas­sa, men­nään Wash­ing­toni­in pyytämään lisää rahaa johonkin. Län­si-Vir­gin­ian ongel­mat ovat olleet tiedos­sa 50 vuot­ta. Se on osaval­tion vas­tu­ul­la mil­laista elinkei­nop­o­li­ti­ikkaa siel­lä har­joite­taan. Vaik­ka Kali­for­nia ja New York ovat laskus­sa ovat ne kuitenkin johtavia osaval­tioi­ta edelleen. Tosin Tek­sas on viemässä Kali­for­nial­ta sijan. Yhdys­val­lois­sa uudet men­estyvä osaval­tiot ovat vaa’aankieli osaval­tioi­ta kuten Ari­zona ja Geor­gia jois­sa on men­estyviä keskuk­sia kuten Atlanta ja Phoenix.

    1. Nim­imerk­ki Nimi…lle kom­ment­ti­na että kotia­maisen teol­lisu­u­den tukem­i­nen verovaroil­la Yhdys­val­lois­sa on ollut pitkään tabu kos­ka aja­tus siitä ettei liit­to­val­tio tue yksi­ty­istä sek­to­ria suo­raan veron­mak­sajien rahoil­la on myös tabu kos­ka se on vas­toinen vapaan kil­pailun sään­töjä. Itse asi­as­sa se on WTO:n säätö­jen vas­taista. Repub­likaan­it ovat per­in­teis­es­ti vas­tus­ta­neet liit­to­val­tion suo­ria avus­tus­ta yksi­tyiselle sek­to­rille. Repub­likaan­it vas­tus­ti­vat aikoinaan Chrys­lerin ja GM:n lain­oit­tamista. Täl­läisessä val­tion­tu­ki kil­pailus­sa pitkäl­lä aikavälil­lä ei ole voit­ta­jia kos­ka kyseessä on huu­tokaup­pa jos­sa voit­taa ne jot­ka tar­joa­vat eniten vaik­ka heil­lä ei ole siihen pitkäl­lä aikavälil­lä varaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.