Torontolaista kaupunkisuunnittelua

Terveisiä edelleen maakuntahallituksen Torontonmatkalta.

Ontarion provinssi on määrännyt nopeasti kasvavan Toronton ympärille vihreän vyöhykkeen (green belt) joka on käytännössä rajattu muun kuin maatalouteen liittyvän rakentamisen ulkopuolelle. Vastaavasti kehityssuunnitelmassa osoitetaan alueet, joille kasvu suunnataan.

Vihreä vyö myös kiristää Toronton kasvun kohti yhdyskuntarakenteen tiivistämistä, kun kaupunki ei saa kasvaa tuon vyön yli.

Kaupunkirakenteellisesti tämä kaikki on ihanteellista. En voi kuin kadehtia. Helsingin suedulla suhteellisesti nopeiten kasvatavat asukaslukuaan kunnat, jotka kaiken järjen mukaan kuuluisivat tuohon vihreään vyöhykkeeseen.

Yritin vähän kysellä, miten tämä on järjestetty noin taloudellisesti. Nuo maatalous- ja luonnonsuojelukäyttöön määrätyt alueet sijaitsevat rakentamisen kannalta erittäin houkuttelevasti. Maan spekulatiivinen arvo laskee aika paljon, kun ne pannaan käytännössä pysyvään rakennuskieltoon. Pettyneitä omistajat kuulemma ovat olleet, mutta korvauksiin he eivät silti ole oikeutettuja, koska ei heille ole koskaan luvattu, että alueelle saa rakentaa. Kanadassa ei siis tunneta perusrakentamiusoikeutta.

Toisaalta vyön sisälle jäävän maan arvo nousee, koska sillä on tavallaan monopoli rakennusmaaksi. Kun kaavoitus on erittäin eriarvoistavaa – jotkut saavat omakotitaloja, jonnekin sallitaan 40-kerroksinen kerrostalo – järjestelmä jakaa valgtavia pikavoittoja hallinnollisilla päätöksille, kuten se tekee meilläkin. Meillähän tähän liittyväö kohtuuttomuus on hoidettu niin, että maanomistajia pitää kohdella tasapuolisesti, mikä voi olla oikeudenmukaista, mutta johtaa järjettömään yhdyskuntarakenteeseen.

Yritin vähän kysellä, onko Kanadassa käytössä minkäänlaista Keski-Euroopasta tuttua arvonleikausjärjestelmää. Jokin kassa kuulemma on, jossa rakennusoikeuksista kerätään maksua infrastruktuurin rakentamiseen, mutta ei se tätä kysymystä riitä ratkaisemaan.

Kysymystäni ei oikein edes ymmärretty. Vasta myöhemmin ymmärsin miksi. Kanadassa kiintiestövero on ainoa kunnan keräämä vero. Normaalista omakotitalosta kiintistöveroa kerätään 3000 – 4000 euroa vuodessa. Nelikymmentäkerroksisesta kerrostasolta vielä aika paljon enemmän. Korkea kiinteistövero merkitsee, että vaikka maa on yksityisomistuksessa, siitä maksetaan oikeastaan vuokraa yhteiskunnalle. Kiinteistövero leikkaa automaattisesti yhteiskunnalle suuren osan kaavoitushyödystä.

PS. Tutustu kirjoihini klikkaamalla tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.