_

Ovatko suomalaisten arvomaailmat eriytymässä

Eduskuntavaalien jälkimainingeissa on huomiota herättänyt HS:n faktoripisteisiin perustuva kuva, jossa Helsingistä valittujen edustajien arvomaailma poikkeaa jyrkästi muusta maasta. Helsingissä ollaan huomattavasti arvoliberaalimpia kuin muualla. Samalla keskustan ja perussuomalaisten yhteenlaskettu kannatus on Helsingissä selvästi alempi (18,5 %) kuin muualla maassa (41,5 %) Krista Kosonen sanoi, ettei vaalitulos edusta hänen Suomeaan, eikä hän tunne ketään, joka olisi äänestänyt perussuomalaisia. (Tavallisesti luotettavista lähteistä saamani tiedon mukaan perussuomalainen kansanedustaja tosin löytyy lähisukulaisten joukosta.)

On puhuttu paljon, onko Suomi jakautumassa henkisesti. Helsingin jyrkkä ero muuhun maahan on tullut esille lukuisissa asennetutkimuksissa. Ero on niin suuri, että oikeastaan kaikissa tutkimuksissa aineisto pitäisi jakaa kahtia.

Kaupunkilaisten ja maalaisten arvojen ja elinpiirin erilaisuus on ikivanha asia. Antiikin historia on lähinnä kaupunkilaisten kirjoittamaa (osasivat lukea ja kirjoittaa). Maininnat maalaisista ovat aikalaiskirjoituksissa paljon tylympiä kuin mihin Krista Kosonen on pystynyt. Maalaisia pidettiin niissä tyhminä tolloina. Joka härillä kyntää se häristä puhuu.

Eräässä suljetussa keskusteluryhmässä piti pohtia, mitä ovat ne heikot signaalit, joilla voisi olla merkitystä tulevaisuudessa. Mainitsin yhtenä mahdollisuutena kansan jakautumisen arvomaailman perusteella vähän niin kuin Krista Kosonen on esittänyt. En silloin oikein uskonut itsekään tähän mahdollisuuteen.

Mutta katsokaa Yhdysvaltoja, perusamerikkalaisten (republikaanit) ja kaupunkien keskustoissa asuvien ja yliopistomaailman punavihreässä kuplassa liikkuvien demokraattien arvomaailmat ovat eriytyneet vihanpidon ja täydellisen ymmärtämättömyyden tasolle. Aika pitkälle on eritytyminen mennyt, jos republikaanien esivaalista putoaa, kun kertoo uskovansa evoluutioteoriaan ja ilmastonmuutokseen.

Yhdysvalloissa eriytymistä ruokkii se, että molemmat ryhmät seuraavat omia televisio-ohjelmiaan ja lukevat eri lehtiä. Mutta onhan yhtenäismedian merkitys meilläkin vähentynyt ja tilalle on tullut somemaailma suljettuine piireineen. Aika eri ihmiset lukevat esimerkiksi tätä blogia kuin hommafoorumia.

148 thoughts on “Ovatko suomalaisten arvomaailmat eriytymässä

 1. SDP:stä ja Kokoomuksesta oppositiopuolue Keskustaan (ja osa Vihreisin) vaihtaneiden äänestäjien motiivi ei kaiketi ollut konservatismi (?). Konservatiivista näissä vaaleissa oli kai lähinnä Perussuomalaisten kannatuksen jatkuminen, joskin protestimieliala sekä maahanmuuttopolitiikka voivat saada ehkä myös jotkut vähemmän konservatiiviset ihmiset äänestämään Perussuomalaisia.

  Keskusta ei ole profiloitunut erityisen maahanmuuttokriittisenä (jos se nyt on konservatiivisuuden mittari), puolue kannattaa translain uudistusta eikä ole kampittamassa sukupuolineutraalia avioliittoakaan.

  Vahvinta konservatismia, mitä näissä vaaleissa sattui silmiin, edusti “kristillinen vaalikone”, joka sai jotkut Kristillisdemokraatitkin närkästyneiksi
  http://www.kristillinenvaalikone.fi/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Suomessa on siis Soininvaaran mukaan yksi kaupunki ja maaseutua. Oookei … ehkä tuo selittää jotain mielipiteistä yleisemminkin. Olisiko ne niitä helsinkiläisten libiraaleja, vapaasti faktoista välittämättä ajelehtivia ajatuksia.

  Todettakoon niille jotka eivät tiedä, että Suomessa useita kaupunkeja, joiden kaupunkilainen kulttuuri on Helsingin kulttuuria vanhempaa ja muutenkin erilaista. Että ei tule yllätyksenä, jos joskus eksyy “maaseudulle”.

  Arvoista en tiedä, koska en ole nähnyt kaupunkien välisiä vertailuja. Tuskin esimerkiksi puoli vuosituhatta Helsinkiä vanhemmassa Turussa arvot kovin maalaisia ovat.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Blogisi ja hommafoorumin pitkäaikaisena satunnaislukijana viimeinen lauseesi vaikuttaa mutulta, vaikka varmaan pätevä yleistys onkin. Olet tällaiseksi kärjistykseksi kehno koska sinulla on järkimiehen maine kautta kentän. Todennäköisempänä esimerkkinä eri sakeista sanoisin vaikka Homman ja Heidi Hautalan lukijat.

  Itselle on oikeastaan tullut yllätyksenä amerikkalaisten kanavien myötä nousseet uskonnollisen fundamentalismin kysymykset. Kreationismi, abortti ja rokotusvastaisuus eivät olleet aiemmin tällä näin laajasti ja vakavasti väiteltyjä aiheita. Toisaalta väitetään että muslimeilla ovat omat tv-seiskansa joista ammentaa ryhmätietoitusuutta. Miten nämä asettuvat maaseutu-kapunki jakoon?
  Mitä uusia yhdistäviä kokemuksia on? Onko esim. kuvalautailu käluokkaansa yhdistävä mediakokemus, vai vain pienen segmentin puuhastelua?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Tuota arvomaailmojen eriytymistä rummutetaan vähän turhan paljon. Omaankin tuttavapiiriini kuulu kaikkien paitsi rkp:n kannattajia. Ja vaikka vihreät ovat minulle etäinen puolue, arvostan tässä blogissa esiintyviä ajatuksia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Mä sanoisin että vuosikymmen jolloin on elänyt ns parhaita vuosiaan, ratkaisee kanssa.

  Vasemmistolaisuus, sekä sosialidemoratia että kommunismi on eniten arvostettu 60-70-luvulla parhaita vuosiaan eläneiden joukossa.

  Liberaali oikeistolaisuus ja vihreys on 80- ja 2000-luvulla täysillä eläneiden juttu ja perussuomalaisuus kosiskelee eniten 90- ja 2010-lukujen lamavuosina parhaita vuosiaan viettäneiden joukkoa, alkiolaisuus paljon maalta kaupunkeihin 50-luvulla muuttaneita.

  Keskustan vaalivoitto perustuu siis aika paljon eläkeläisänestäjiin joita on ennätysmäärä nyt, sen lisäksi että se on suomenkielisellä alueella maataloustuottajien ja maaseudun pienyrittäjien ainoa vaihtoehto.

  Ja jos ollaan rehellisiä niin ikäjakauma maalla suosii yhtenäistä vanhollista ajattelua, kun taas kaupungeissa äänet hajautuvat erilaisiin “kupliin”.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Koska olet asunut pidempiä aikoja USA:ssa? Esimerkiksi pari-kolme vuotta (ensimmäinen vuosi menee pelkästään opetteluun)? Se kuva mitä esimerkiksi Suomen tiedotusvälineissä viljellään, on melkoista tuubaa. Mutta kuten tavallista, mitä vähemmän tietoa, sitä voimakkaammat mielipiteet.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Osmo Soininvaara:
  On meillä urbaaneja kuplia muuallakin, mutta pieninä ne eivät hyppää vaalipiirikohtaisesta datasta eivätkä ne ole yhtä eristäytyneitä.

  Helsinki kun on oma vaalipiirinsä Helsinki varmaan hyppää aika hyvin mukaan dataan. Jos mukaan otetaan naapurikunnat, valittujen persujen määrä kohoaa kolmesta kahdeksaan ja kepulaisten yhdestä kolmeen. Jos siis tuota “maalaisten” muodostamaa vaaraa noin hölmösti haluaa mitata.

  Mutta olisihan se mielenkiintoista nähdä kaupunkikohtaisia vertailuja. Hesari niitä tuskin tekee. Savolaisten ja hämäläisten maalaisten vajaassa sadassa vuodessa asuttama Helsinki saattaisi tuottaa yllätyksen.

  Toisaalta varmaan “edistyksellisyys” eli lähinnä vihreiden äänestäminen korreloi aika hyvin korkeakoulujen määrällä. Toinen merkittävä selitys lienee se, minkälaista porukkaa Helsinki muualta maasta imee. Mutta sen selvittelyyn en ryhdy.

  Joka tapauksessa kehotan selvittämään itselle, jakautuuko Suomi tosiaan helsinkiläisiin ja maalaisiin vai onko sellaisen väittäminen virhe.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Eivät ole eriytyneet, tosin Helsingin Sanomat ja YLE ovat ns. monikulttuuria ihannoivalla sekä perinteisiä hyväksi ja käytännössä toimiviksi todettuja konservatiivisia arvoja vähättelevällä uutisoinnillaan kyllä tehnyt kaikkensa eriytymisen eteen. Hesarista ei löydy varmaan ainuttakaan artikkelia joka kertoisi monikulttuurin yhteiskunnallisista ongelmista todenmukaisesti.

  Lisäksi se että helsingissa on suhteettoman paljon verovaroilla rahoitettavia työpaikkoja verrattuna muuhun suomeen tuottaa enemmän todellisuudesta etääntyneitä näkemyksiä koska pääkaupunkilaisten verovaroilla rahoitettavien työpaikkojen työllisyyteen ei niin helposti vaikuta maassa tehdyt yhteiskunnalle haitalliset päätökset.

  ‘Tyhmyri’ teki blogissaan mielenkiintoisen analyysin jossa totesi että mitä enemmän alueella on verovaroilla rahoitettuja työpaikkoja sitä vihervasemmistolaisemmat näkemykset.

  https://tyhmyri.wordpress.com/2015/04/21/liberaali-helsinki-ja-talous-liberalismi-kasvaa-kun-valtio-maksaa/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Tuo Hesarin kysymyssarjan tulkinta liberaali-konservatiivi -akselilla on kyllä aika kyseenalainen. Onko esimerkiksi hesalainen ydinvoiman kannattaja arvoliberaali ja uusiutuvien energiamuotojen kannattaja konservatiivi? Vai päin vastoin? Tällaisia kummallisuuksia löytyy paljon. Käsitteiden ja annettujen vastausten kytkentää ei ole selvästikään analysoitu loppuun asti. Se että pääkaupunkiseudulla on joissain asioissa toisenlaisia ajatuksia kuin pienemmissä kaupungeissa tai maaseudulla, ei ole uutta eikä myöskään yllättävää. Yllättävää vain on taas aiempaa korostuneempi ahdas- ja ylimielinen asennoituminen toisiin ihmisiin asuinpaikan perusteella.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Mietin mikä merkitys on peruskoululla kansaa yhdistävänä tekijänä.-90 luvulla alkoi voimakas buumi,jossa kouluja haluttiin eriyttää. Perustettiin erikoisluokkia, vaadittiin kouluja erityislahjakkaille lapsille. Hurjimmat suunnitelmat saatiin kai torpattua. Kiitos siitä esim. Kari Uusitalolle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Minusta eriytyminen on alkanut Helsingin sisälläkin, jos Kauppalehden keskustelupalstaa on uskominen. Väitän, että Helsingissä voi elää pitempään lapsena ja kannattaa kaikkia hyviä asioita, potea maailmantuskaa, haihatella ja elää kuplassa. Tiedonantaja -lehden alaotsikko on ”työstä ja taistelusta”. Voiko tästä päätellä, että punavihreys, on irronnut realismista? Voin myös hyvin kuvitella kiusaamisen määrää, jos jotenkin hankkii itselleen juntti-imagon, raaka kapitalisti pelastaa edes jotain. Marcus Aurelius(?) kehotti miettimään mitä asiat itsessään ovat.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Laskin yhteen väkiluvut niistä 100 000 asukasta ylittävistä Suomen kaupungeista, jotka eivät sijaitse pääkaupunkiseudulla. Tulos oli noin 950 000. Helsingin väkilukuhan on noin 620 000. Hmmm … ovatko nuo “urbaanit kuplat” todellakin pienuutensa takia merkityksettömiä? Vai onko hypoteesi, että niissä vallitsee maalaiset arvot? Vai menikö nyt vain vähän pieleen sekä Hesarilla että arvon bloggaajalla?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Laitettakoon se nyt tähänkin, että olen tuossa tllämainitussa Helsinkiä vanhemmassa kaupungissa ikäni asunut, PS:ää äänestävä maisterin papereilla varustettu IT-ammattilainen. Oma poliittinen heräämiseni tapahtui varsinaisesti Halla-ahon blogin kautta, ja Hommafoorumillakin olen ehtinyt pyöriä, jos kohta tauko on venynyt jo muutaman vuoden mittaiseksi.

  Perussuomalaisia äänestän ensisijaisesti maahanmuuttopolitikan vuoksi (koska he ovat siihen ainoa todellinen vaihtoehto), ja koska mielestäni ainakin ns. halla-aholaiset ehdokkaat edustavat pääpiirteittäin sivistynyttä ja koulutettua osastoa puolueesta, haluan omalta osaltani vahvistaa sitä puolta erilaisten oinosten kustannuksella.

  Sekä tietysti siksi, että kaiken pintakuohunnan alla nämä tyypit yksinkertaisesti käyttävät maalaisjärkeä, sen sijaan että kaiken pitäisi sopia täydellisesti johonkin ideologiaan tai malliin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. “Helsingissä ollaan huomattavasti arvoliberaalimpia kuin muualla.”

  Ollaanko siellä oikeasti arvoliberaaleja vai ollaanko siellä välinpitämättömiä?

  Se selviää, kun Euroopan taloudellinen ahdinko leviää käytäntöinä myös Helsingin äänestäjiin. Arvaan, että kun ei ole työtä ja kun julkisia palveluja leikataan, niin moni näennäisesti arvoliberaali havahtuu, kun omista oikeuksista viedään.

  Tilanne on sama kuin Nokian yksilöllisyyden voimaan vannoneilla insinööreillä, jotka työttömäksi jäätyään ovatkin sitä mieltä, että valtion pitäisi järjestää heille työtä.

  Olen minäkin aivan h*lv*t*n arvoliberaali niin kauan kuin omaani ei kosketa. Kun kosketaan, niin sen jälkeen alan katsella, kuka minua uhkaa.

  Pääkaupunkiseudun arvoliberaaliuden taso näkyy mm. koulushoppailuna. Maahanmuutto ja monikulttuurisuus on hemmetin kivaa, kunhan minun lapseni ei vain joudu kouluun, jossa on paljon maahanmuuttajia.

  Pintaa se vain on, se arvoliberaalius.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Suomessa yksi vanhoillinen vähemmän tunnettu* kupla on Raamattuvyöhyke (“Bibeln zone”?), Raahen-Vaasa-Pietarsaaren seutuvilla, rannikkoruotsalaisten kunnissa. THL on saanut pureskella turhauttavasti kynsiä viestiongelmien takia Puskan+co evankelioidessa heille HPV-rokotetta.

  Ilmiö koskee myös Etelä-Pohjanmaata jossa kaksi tyttöä mainoksessa käsikkäin voi olla paikallislehdelle liikaa.

  Kun Mieto tippui äskettäin pahasti sielläpäin, niin eiköhän syy voinut hyvin olla yllättävän myönteinen asenne homoliittoihin ja homoihin.

  Jenkeistä voi ennustaa että mitä ensin siellä kohta täällä. PS-puolue on jo ilmoittautunut “rokotekriittiseksi” ja sitä rataa.

  *)Monet muualla täällä (tutut ja nettitutu) elää sitten tietysti suuressa kuplassa kun yllättyvät tästä kertoessani.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Toivottavasti emme ajaudu Amerikan tielle. Hirvittävää seuratakin sitä matalamielistä riitelyä ja kaiken maailman Teekutsu-liikkeiden mellastusta mitä mediassa näkee.

  Yksi somen ominaisuuksista on epäilemättä se, että se jakaa ihmiset uudella tavalla erilaisiin ryhmiin. Tämähän ei ole pelkästään huono asia, vaan voi jopa tasoittaa tuota maantieteellistä eriytymistä. Maalaiskunnan hevirokkari löytää netistä yhteisön, jota hänen kylänsä ei tarjoa.

  Miksi muuten nimenomaan helsinkiläisten älykköjen sanotaan elävän kuplassa? Ehkä he ovat ainoat, jotka ovat sen kuplan puhkaisseet? Joka tapauksessa nämä amerikkalaiset, jotka eivät usko evoluutioon tai ilmastonmuutokseen elävät melkoisen kuplan sisällä.

  Ilmiö on toki hyvä noteerata, mutta ehkä siitä ei kannata täällä Suomessa kantaa liikaa huolta. Luotetaan nyt siihen, että riittävän suuri osa meistä osaa antaa arvon toiselle ihmiselle, vaikka hän arvoiltaan vähän erilainen olisikin!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Ohessa pääosin harrastelijapohjalta laadittu analyysini otsikon mukaisesta asiasta:

  En sanoisi, että suomalaisten arvomaailmat olisivat eriytymässä, sillä eivät ne kai kaikilta osiltaan ole täysin yhtenäisiä olleet koskaan.

  Ihminen on pääosin moneen sopeutuva ja sosiaalinen “eläin”, joka kykenee sopeuttamaan käyttäytymistään ainakin jossain määrin ympäristönsä perusteella. Jos asuu kaupungissa tai maalla, voi tarve yhdenmukaiseksi koetulle käyttäytymiselle poiketa sen perusteella, millaisessa seurassa liikkuu tai aikaansa viettää, työaika mukaanlukien.

  Lajitoverien kohtaamistiheys voi suureksi kasvaessaan lisätä ihmisen stressiä, varsinkin, jos kohdattujen joukossa on paljon tuntemattomia, oudosti pukeutuneita tai vierasta kieltä käyttäviä. Stressiä taas pyritään kai yleensä vähentämään ottamalla tukea jostakin tutusta ja turvalliseksi koetusta, tai mallia muista ympärillä olijoista, ja sallimalla enemmän pieniä eroavaisuuksia, mikä johdattanee kaupungissa asuvaa yksilöä arvoliberaalimpaan, eli sallivampaan suuntaan. Silloin ei tarvitse kokea stressiä tai “vetää hernettä nenään” jokaisen vähääkään oudomman ilmestyksen tähden.

  Liiallinen stressi johtaa pahimmillaan jopa kuolemaan, joten olettaisin, että tässä on eräs potentiaalinen evoluution malli kaupunkilaisen keskimääräiseen käyttäytymiseen vaikuttavasta tekijästä. Poikkeuksia toki löytyy, mutta olettaisin, että edelläkuvattu pitää pääsääntöisesti paikkansa.

  Maaseudulla, tai harvempaan asutuilla alueilla taasen ei tuollaisia ventovieraan satunnaisia kohtaamisia tapahdu lähestulkoonkaan yhtä usein, joten siellä on helpompaa säilyttää oma kantansa, ilman että koettu stressi sitä muuttaisi. Korkeintaan havaitut vieraat, ja havainnot heidän määränsä lievemmästäkin lisäyksestä saanee aikaan luonnollisen stressireaktion, joka voi ilmetä kolmella eri tavalla: taistele tai pakene. Kolmas tapa, tai mahdollisuus on halvaantua paikoilleen, mutta elollisen olennon eloonjäämisstrategiana se ei liene useinkaan kovin menestyksekäs.

  Nyky-Suomessa on esiintynyt hiljan monia muitakin eri ilmiöitä, jotka ovat kohdistuneet vaikutuksineen ihmisen perustarpeisiin, mm. turvallisuuden tunteeseen. Yhteenkuuluvuuteen ja sen ilmentymiin, mm. yhteisiin riitteihin, on monin paikoin ilmestynyt säröjä ja lyöty kiiloja, kun tuttuun(?) ja turvalliseen(?) heimoyhteisöön on ilmestynyt enenevässä määrin muukalaisia, joiden ei (ainakaan nykyisen, virallisen doktriinin mukaan) olekaan edellytetty sopeutuvan uuden heimonsa tapoihin.

  Voi toki olla, että lisääntyvä maahanmuuttajien määrä aikaansaa (näin toteutettuna, kuin tähän asti on tehty) ainakin isommissa kaupungeissa muutosta entistä arvoliberaalimpaan suuntaan ja toisaalta maaseudulla, tai tarpeeksi harvaanasutuilla alueilla sitävastoin ihmiset puolustuskannalle.

  Jos maahanmuuttajien kohdalla ja heidän kotouttamisessaan noudatettaisiin enemmän vanhaa, hyvää periaatetta, “maassa maan tavalla”, ei kenenkään ehkä tarvitsisi ainakaan yhtä usein ja yhtä suuressa määrin kokea stressiä, sekä ehkä alitajunnassaan miettiä, pitäisikö tällä kertaa mielummin taistella vai paeta!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Osmo Soininvaara:
  Akseleiden nimissä voi olla epävarmuutta. Mutta etäisyydet eivät siitä muutu

  En tiedä, oliko tuo vastaus minulle vai jollekulle muulle. Oli se sen verran hämärästi sanottu.

  Jos oli minulle, arvaan mitä väität:

  Voidaan kiistellä eli politisoida siitä, mikä on esim. maalaisuus ja kaupunkilaisuus (x ja y), mutta kiistelyn jälkeenkin jotain arvokasta informaatiota jää jäljelle, koska hajonta siitä siitä huolimatta on mikä on.

  Tai sitten jotain muuta …

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Biologisesta näkökulmasta kaupunkilaisia arvoja ja elämäntapaa voi pitää patologiana: kaupunkilaiset eivät lisäänny, vaikka aivan samanlaiset ihmiset maalla siihen pystyvät. Tämä heikkous ei tunnu rajoittuvan vain lisääntymiseen, vaan kaupunkilaisten käytös, mielipiteet ja käsitykset tuntuvat yleisestikin ottaen maladaptiivisille. Erityisesti kaupunkilaiset tuntuvat olevan nynnyjä, jotka eivät pysty puolustamaan itseään ja läheisiään. Esimerkkinä mainittakoon natsien vapaasti teuraalle johdattamat kaupunkijuutalaiset, verrattuna Israelin kibbutseilla päivettyneisiin ja sodassa ansioituneisiin sabroihin.

  Tällä hetkellä kaupungit ovat siis väestönieluja. Ja juuri terävimmät kyvyt suuntaavat kohti keskustoja. Maa uhraa kaupungeille parhaansa ja saa vastineeksi….sisältöä? Tämä on resepti köyhtymiselle, käänteinen Farewell to Alms. Olisi hyvä löytää joku keino, jolla pitää kaupunkilaiset kiinni todellisuudessa ja myönteisinä elämälle.

  Ranskalla ja Pariisilla on erittäin pitkä hallinnon ja lahjakkuuden keskittämisen historia. Ehkä voittavaa konseptia kannattaisi hakea suvuilta, jotka ovat onnistuneet pysymään hengissä ja jopa kasvamaan tällaisen kontraktion kiintopisteessä. Pariisissa, tai Wienissä ja muissa vastaavissa paikoissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Tompelo: Mutta olisihan se mielenkiintoista nähdä kaupunkikohtaisia vertailuja.

  Tässäpä tätä:

  Kaupunki, väkiluku, ps+kesk kannatus:

  1. Helsinki, 623 135, 18,5 %
  2. Espoo, 266 123, 22,1 %
  3. Tampere, 223 149, 25,2 %
  4. Vantaa, 211 206, 31,2 %
  5. Oulu, 196 530, 46,6 %
  6. Turku, 184 300, 24,7 %
  7. Jyväskylä, 135 958, 36,7 %
  8. Kuopio, 111 320, 44,9 %
  9. Lahti, 103 904, 32,5 %

  Olisi ehkä perusteltua tarkastella pääkaupunkiseutua yhdessä, koska silloin alueesta saisi ehkä vähän vertailukelpoisemman. Silloin väestömäärä on noin 1100000 ja prosentti noin 22.

  Jos tarkastelu tehdään näin, meillä jää suunnilleen samanlaisina pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku. Näiden ulkopuolella keskustan ja perussuomalaisten yhteinen kannatus kasvaa etäisyyden funktiona Helsingistä. Rovaniemi jää listan ulkopuolelle 60 000 asukkaan kaupunkina, mutta siellä prosentti on 53,2.

  Tarkempaa analyysiä varten voisi olla hyvä katsoa tilannetta äänestysalueittain, koska esimerkiksi Oulu on kiistämättä aika iso kaupunki pinta-alaltaan, ja siellä jako voi mennä kaupungin sisällä.

  Toisaalta tämä voisi olla hyvä verrata yksittäisinä puolueina. Perussuomalaisten kannatuksen maantieteellinen jakauma on kuitenkin tasaisempi kuin keskustalla, vaikka kyllä ps:kin on edelleen jossain määrin maaseutupuolue.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Blogi-isäntä kirjoitti:

  Aika eri ihmiset lukevat esimerkiksi tätä blogia kuin hommafoorumia.

  Voipa olla että löytyy hyvinkin paljon sellaisia, jotka eivät tyydy pelkästään somen kaikukammioissa kaiuttelemaan. (Mainio määritelmä somelle: kaikukammio. Helposti käy niin, että tulee somessa jutelleeksi vain samanhenkisten porukoissa, jolloin omat some-huudot kaikuvat vahvistuneina takaisin runsaiden kannatusten ja peukutusten myötä. Seurauksena on paha ja vaarallinenkin harha siitä, että oma (ehkä hyvinkin omituinen!) kanta on yleinen totuus.)

  Mitä Oden blogiin ja Hommaforumiin tulee: Muistuupa vuosien takaa mieleen muutama Oden kirjoitus, joista hommalaiset innostuivat. Ode säikähti ja peruutteli ja selitti miten hänet on ymmärretty täysin väärin. Odella on ollut sangen persulaisia kannanottoja, mutta hommalaisten innostunut kannatus tietenkin säikäyttää kenet tahansa, joka ei halua tulla hylätyksi oman joukon ulkopuolelle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Voivatko helsinkiläiset siirtyä vielä arvoliberaalimpaan suuntaan? Ei ainakaan kovin paljon. Ovatko “maalaiset” siirtymässä arvokonservatiivisempaan suuntaan? Ei, pikemminkin päinvastoin. Vastaus otsikon kysymykseen on siis, ei.

  Keskustan kannatuksen nousu ei kerro arvoista mitään. Maalainen kokoomuslainen ei ole yhtään keskustalaista liberaalimpi.

  Vaaleissa suurin asia oli talouspolitiikka. Sipilälle annettiin nyt mahdollisuus pistää nurkat kuntoon, kun se Urpilaiselta/Rinteeltä ja Kataiselta/Subbilta ei onnistunut.

  Hesari määrittelee ihmisen liberaaliusastetta mm. seuraavalla kysymyksellä:
  ”Perinteiset arvot – kuten koti, uskonto ja isänmaa – muodostavat hyvän arvopohjan politiikalle.”

  Jos vastaat kyllä, olet konservatiivi. Vaikka ei tuo kysymys oikeasti kerro ihmisen suvaitsevaisuudesta yhtään mitään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. sunimh:
  PS:ää äänestävä maisterin papereilla varustettu IT-ammattilainen.

  Aivan. IT ammattilaisena olen havainnut vuosien ajan, että useat firmat ovat täynnä diplomi-insinöörejä, maistereita ja tohtoreita, jotka tasapainoilevat kannoissaan vihreiden ja persujen välillä.

  Ja nämä ovat niitä tyyppejä jotka työskentelevät ulkomaalaisten kanssa, ajavat fiksipyörillään syömään intialaista ja ovat muuten hyvin arvoliberaaleja. Mutta äänestävät välillä salaa persuja yllä mainituista syistä.

  Itse äänestin tällä kertaa vihreitä. Oli erittäin mukavaa huomata että monta tekno-vihreää miestä pääsi sisään, punavihreiden kettutyttöjen sijaan.

  Ja uskon että tuo johtui siitä, että piraatit ja persut menettivät nyt tuhansittain insinöörimiesten ääniä vihreille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. “Eräässä suljetussa keskusteluryhmässä piti pohtia, mitä ovat ne heikot signaalit, joilla voisi olla merkitystä tulevaisuudessa. Mainitsin yhtenä mahdollisuutena kansan jakautumisen arvomaailman perusteella vähän niin kuin Krista Kosonen on esittänyt. En silloin oikein uskonut itsekään tähän mahdollisuuteen.”

  Köyhät vs. Vauraat
  (Tietoisuuden aika )

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. “Eräässä suljetussa keskusteluryhmässä piti pohtia, mitä ovat ne heikot signaalit, joilla voisi olla merkitystä tulevaisuudessa. Mainitsin yhtenä mahdollisuutena kansan jakautumisen arvomaailman perusteella vähän niin kuin Krista Kosonen on esittänyt. En silloin oikein uskonut itsekään tähän mahdollisuuteen.”

  Köyhät vs. Vauraat
  (Tietoisuuden aika – 2000)

  Arvoliberaalit vs. Arvokonservatiivit. (Suvaitsevaisuuden aika 2000-2020)

  Tämä vaihe ei ole historian loppu. Koska jää selittämättä se, miksi maalainen insinööri tuntee yhteenkuuluvuutta kaupunkilaisinsinöörin kanssa mutta kumpikaan ei tunne yhteenkuuluvuutta esim. kotiseutunsa uskovaisiin tai muihin new age -hihhuleihin ja maailmanparantajiin vailla itse kannettua substanssia.
  ..

  Rationalistit vs. Ei-rationalistit. (Ratkaisujen aika 2020 -)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Joo,

  Tämä on ihan mielenkiintoinen kysymys. Tarvinnee silti tarkempaa ruotimista, että miten hyvin Ylen kuva tilannetta oikeastaan kuvaakaan.

  Krista Kososen kommentti oli minusta loistava. Se ei ollut mikään “hyökkäys” persuja kohtaan, vaan pikemminkin itselleen kriittinen. Varsinaisena huolena oli kulttuurin tila tulevalla vaalikaudella.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Osmo Soininvaara: Akseleiden nimissä voi olla epävarmuutta. Mutta etäisyydet eivät siitä muutu

  Entäs se kysymys vastaanottokeskuksesta?
  Eikös se tule automaattisesti Helsinkiin, jos muut kunnat sen torjuvat? Helsinkiinhän ne maahanmuuttajatkin kaikki tulevat.

  Entäs jos akselit kiertävät satunnaisesti kunkin kysymyksen kohdalla? Se kertoo, että on eroja, joita ei voida laittaa minkään otsikon alle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. Jarmo Heimo:
  Tuo Hesarin kysymyssarjan tulkinta liberaali-konservatiivi -akselilla on kyllä aika kyseenalainen. Onko esimerkiksi hesalainen ydinvoiman kannattaja arvoliberaali ja uusiutuvien energiamuotojen kannattaja konservatiivi? Vai päin vastoin? Tällaisia kummallisuuksia löytyy paljon. Käsitteiden ja annettujen vastausten kytkentää ei ole selvästikään analysoitu loppuun asti. Se että pääkaupunkiseudulla on joissain asioissa toisenlaisia ajatuksia kuin pienemmissä kaupungeissa tai maaseudulla, ei ole uutta eikä myöskään yllättävää. Yllättävää vain on taas aiempaa korostuneempi ahdas- ja ylimielinen asennoituminen toisiin ihmisiin asuinpaikan perusteella.

  Niin Hesarin kysymyssarja kuin itse liberaali-konservatiivi akselikin kertovat varsin sekavasta ajattelusta. Liberaalin vastakohta autoritäärinen, ei konservatiivi. Konservatiivin vastakohta on radikaali, ei liberaali. Kysymysten asettelut ja vastausten tulkinnat sitten olivat kutakuinkin mielivaltaisia ja heijastelivat kai lähinnä toimittajan omia tuntemuksia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. Olipa monta kuplaa yhdessä kirjoituksessa.

  Ensimmäinen kupla on poliittisesti aktiiviset ihmiset jotka peilaavat omituisesti kaikkea puoluepolitiikan kautta. Näitä on oikeassa maailmassa todella vähän ja heitä pidetään yleisesti hieman hassuina ja rasittavina.

  Toinen kupla josta toivoisin ei pääsisi älähdyksiä ulos on Yhdysvaltoja ollenkaan ymmärtämättömien ihmisten möläytykset, valitettavasti blogin pitäjä selkeästi kuuluu tähän kuplaan. Kaupunki keskustojen punavihreät demokraatit, huokaus, yes we can.

  Evoluutio- ja ilmastonmuutosteoria, hieno vartaus. Ilmastopolitiikkaan uskovat sietäisivätkin tippua, siitä ei ole ollut mitään hyötyä ja se on maksanut käsittämättömiä summia ja tuottanut hirvittävän määrän inhimillistä kärsimystä, silti Vhreät haluavat sitä vielä lisää. Ideologia on sokea.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Viherinssi, blogin – ja ehkä Hesarin puhumatta Krista Kososesta – idea oli väittää, että arvot ovat ihan, tietsä, erilaisia Helsingissä ja muualla maassa, tai siis maalla eli maalaisten keskuudessa. Ja kaikki paitsi helsinkiläiset ovat siis maalaisia.

  Puolueiden saamat äänisaaliit mittaavat tätä eroa huonosti. Mittaavat siis mutta todella huonosti. Kiitos nyt kuitenkin. 🙂

  Hesarin idea, johon blogisti viittasi, oli mitata vaalikoneen vastauksia. Se olisi jo hiukan parempi. Sellaista vertailua kaipailin.

  Mutta jotta todella selviäisi, onko stadilaiset ihan oma rotunsa, pitääkö maa jakaa blogistin ehdottamalla tavalla stadilaisiin ja maalaisiin, se vaatisi kattavan kyselyn arvoista. Tiedän, että sellaisia on tehty.

  Kysymys ei ole ihan merkityksetön. Helsingissä näytetään kuviteltavan aika yleisesti, että on syntynyt ja syntymässä arvokuilu, me vastaa ne. Siitähän tässä bloggauksessakin on kysymys.

  Kenen etuja ajetaan, kun tällaista käsitysä levitetään?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. Eikös jo ennenvanhaan ollut: taistolaisia, maalaisliittolaisia, ei-taistolaisia kommunisteja, demareita ja jopa oikeistolaisia?

  Ja joskus wanhaan hyvään aikaa oli liberaalejakin mutta nyt on vain sellaisia jotka mielellään ko. leiman ottavat itselleen – ihan riippumatta säädöskokoelmasta joka sieltä sielun syövereistä sitten kuitenkin kumpuaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. R.Silfverberg:

  Liberaali oikeistolaisuus ja vihreys on 80- ja 2000-luvulla täysillä eläneiden juttu ja perussuomalaisuus kosiskelee eniten90- ja 2010-lukujen lamavuosina parhaita vuosiaan viettäneiden joukkoa, alkiolaisuus paljon maalta kaupunkeihin 50-luvulla muuttaneita.

  En taida ostaa yksinkertaistustasi ylipäätään, mutta joka tapauksessa persuissa halla-aholaisen siiven ja muiden välillä lienee tässä aika suuri ero. Entisten SMP:läisten kannattajat ovat vallan muita kuin 2010-luvun nuoria.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 33. TL: Aivan. IT ammattilaisena olen havainnut vuosien ajan, että useat firmat ovat täynnä diplomi-insinöörejä, maistereita ja tohtoreita, jotka tasapainoilevat kannoissaan vihreiden ja persujen välillä.

  Ja nämä ovat niitä tyyppejä jotka työskentelevät ulkomaalaisten kanssa, ajavat fiksipyörillään syömään intialaista ja ovat muuten hyvin arvoliberaaleja. Mutta äänestävät välillä salaa persuja yllä mainituista syistä.

  Omistan tosin ihan tavanomaisen pyörän, jota käytän lähinnä tyttären kyyditsemiseen, enkä tietääkseni äänestä erityisen “salaa” PS:ää, mutta muuten voin pitkälti yhtyä ylläolevaan. Esimerkiksi homoliittokysymyksessä ainoa vastustamani asia on sen kutsuminen avioliitoksi, oikeudellinen tasa-arvo ei herätä minkäänlaisia intohimoja. Jonkinlaista perustuloa kannatan, vähintäänkin kokeiluna, tosin en usko että suomalaisessa sosialismissa ikinä saataisiin läpi ajatusta siitä että edes jotakin töitä tekemättä elämisestä tulisi ankeampaa kuin nykyisin – mihin taloudellisesti realistinen 400-500 euron perustulo ilman asumis- ym. tukia epäilemättä johtaisi.

  Vihreitä en toki näillä näkymin ikinä voisi edes harkita äänestäväni, koska ns. “teknovihreyskin” on lopulta käytännössä teknokratiaa, jossa paremmin tietävät pelastavat ihmeteknologioillaan maailman meidän rahoillamme ja kertovat mistä meidän muiden kuuluu tykätä. Ja se loppuosa vihreydestä taas on vain niin todellisuudesta irti, että aivan kaikki on rasismia.

  Olisihan se kivaa, jos Suomessa olisi maltillinen konservatiivi-liberaalipuolue, joka asettaisi Suomen kansalaiset etusijalle ja ymmärtäisi taloudesta ja tieteestäkin jotain, mutta sitä odotellessa PS.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 34. Monessa kommentissa on tuotu esiin vaalitulosjakaumia alueittain. Yle julkaisi mukavan leikittelyvälineen, jossa ensin kunnista valittiin ne, jotka Tilastokeskuksen, THL:n ym. tilastonlaatijoiden tilastoissa olivat suurituloisimpia-pienituloisimpia, koulutetuimpia-kouluttamattomimpia, työllisimpiä-työttömimpiä, terveimpiä-sairaimpia ja väestö nuorinta-vanhinta. Sitten katsottiin, miten puolueita äänestettiin kussakin näistä kategorioista.

  Leikittelin jokaisen tilastoryhmän kohdalla.

  Yllättävää: persut ovat kakkosena niin rikkaissa kuin köyhissäkin, niin korkeakoulutetuissa kuin kouluttamattomissakin, niin työllisissä kuin työttömissäkin kunnissa. Kolmanneksi he tipahtavat vain kunnissa, joissa ollaan nuoria ja terveitä, joissa molemmissa ykkösenä ovat kokkarit ja kakkosena nuorilla kepu ja terveillä demarit.

  Ennalta-arvattavaa: ykkössijat vaihtelevat kokkareiden ja kepun välillä siten, että rikkaissa, korkeakoulutetuissa, työllisissä, nuorissa ja terveissä ykkösenä kokkarit ja kepu kouluttamattomissa, köyhissä, työttömissä, vanhoissa ja sairaissa.

  Vihreät tasaisesti viidentenä, paitsi jos äänestäjinä olivat työttömät, vanhat, sairaat ja köyhät. Kaikista väestöryhmistä vähäosaiset vierastavat vihreitä eniten. Veikkaan, että ne muutamat hajaäänet, jotka vihreät saivat köyhiltä eli pienituloisilta, tulivat luontaistaloudessa eläviltä vaihtoehtoelämäntapavihreiltä. Eivät toimeentulotuella eläviltä työttömiltä eivätkä eläkeläisiltä.

  http://yle.fi/uutiset/kokeile_milta_vaalitulos_nayttaa_jos_vain_koulutetuimmat_tai_sairaimmat_olisivat_aanestaneet/7945975

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 35. keskustan ja perussuomalaisten yhteenlaskettu kannatus on Helsingissä selvästi alempi (18,5 %) kuin muualla maassa (41,5 %)

  Perussuomalaisia ei voi nykyään oikeastaan pitää maaseutupuolueena. Monissa vaalipiireissä keskuskaupunkien prosentit ovat perussuomalaisilla korkeampia kuin ympäröivän maaseudun prosentit. Lähimpänä Helsinkiä Vantaalla perussuomalaiset saivat 21,6% äänistä (Uusimaa 18,0%).

  On puhuttu paljon, onko Suomi jakautumassa henkisesti.

  Selvästikin asenteiden kärjistymistä on tapahtunut. Vaikka perussuomalaiset ovatkin vahvoja monissa keskuskaupungeissa, perussuomalaisia ei tässä jaossa varmaankaan voi laskea haja-asutusalueisiin pesäeroa ottavaksi kaupunkilaispuolueeksi. Vihreät taas selvästi kuuluvat tuohon kaupunkikastiin.

  Viime vaalikauden hallitukset ovat olleet yksi keskeinen tekijä tässä jakautumisessa. Ne ovat selvästi olleet luonteeltaan city-hallituksia siinä mielessä, että ovat nähneet itsensä mainitsemiasi kepu + perussuomalaiset -opposition vastapoolina.

  Keskittävät kunta- ja sote-uudistukset ovat yksi esimerkki toimista, jotka ovat kärjistäneet kahteen leiriin jakautumista. Suomen sisäisen jakautumisen lisäksi tilanteeseen vaikuttaa myös EU-tason politiikka, jossa aatteellinen jako noudattelee samoja linjoja kuin kaupunkieliitti vs. maalaistavikset -asetelmassa.

  Maininnat maalaisista ovat aikalaiskirjoituksissa paljon tylympiä kuin mihin Krista Kosonen on pystynyt. Maalaisia pidettiin niissä tyhminä tolloina.

  Ennakkoluuloja ja viholliskuvia on molemmon puolin. kapupunkilaisethan ovat tietenkin koppavia, vastuuntunnottomia ja usein jopa rikollisia pyrkyreitä. Vuoroin vieraissa, vaikkapa kosolalaisina ja kososlaisina. 🙂 Vitseinä nuo menevät, mutta siinä vaiheessa, kun osaa kansasta ruvetaan vihaamaan, ollaan ehkä jo liian pitkällä.

  Yhdysvalloissa eriytymistä ruokkii se, että molemmat ryhmät seuraavat omia televisio-ohjelmiaan ja lukevat eri lehtiä.

  Osmo Soininvaaralle voisi tehdä hyvää viettää eduskuntapaineiden nyt hellitettyä vuosi pari josssain maaseudulla, poissa oman viiteryhmänsä kuplasta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 36. Viherinssi:

  Näiden ulkopuolella keskustan ja perussuomalaisten yhteinen kannatus kasvaa etäisyyden funktiona Helsingistä. Rovaniemi jää listan ulkopuolelle 60 000 asukkaan kaupunkina, mutta siellä prosentti on 53,2.

  Kannattaa tässä huomioida, että perussuomalaisten kannatus on etelässä hiukan suurempaa kuin pohjoisessa ja pohjoisessa taas keskustan kannatus on huomattavan suurta. Siis jos etäisyyttä Helsingistä katsotaan, niin vain keskustan kannatus on tässä merkittävää eikä perussuomalaisten ja keskustan yhteinen kannatus. Nämä ovat siis “geopoliittisesti” eri porukkaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 37. Ainakin internetin piirissä jo 90-l lopulta oli nähtävissä tiedollista kuplaa, monet eli akateemisissa kuplissaan. (webbikommentti sivuja ei aluksi ollut eikä tavan kansa ollut netissä).

  Otaniemen pappi “Otapappi” ei millään halunnut uskoa että kukaan nykyaikana uskoisi maan olevan 6000 vuotta vanha. Monet, ja tähtiyhdistyksen pomokaan, ei meinanneet uskoa, että monet suomalaiset ei usko kuussakäyntiin tai että maa kiertää aurinkoa. Kysymys ei ole ideologiasta vaan kiinnostuksen puutteesta tai tiedollisesta kuplasta.

  Jotkut yksinkertaisetkaan asiat ei mene kaaliin vaikka sanottaisiin tv:ssä sen 300 kertaa. Toimittajat ja poliitikot kaikki elivät “kaikki tietää”-kuplassa kunnes viime vuosina paljastettiin kyselytulokset että suuri osa kansasta ei edes tiedä ketkä on hallituksessa. Monet perussuomalaisistakin luuli puolueensa olevan hallituksessa. Ehkä vain sen takia että “Soini oli niin usein tv:ssä ja mediassa.”?

  Kuplia siellä täällä joka säällä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 38. Vaalikoneet puhkoi yhden minun kuplani.

  Ensin tuntee edustajansa, ja hän minut, ja luulee “samanlaiseksi”. Vasta vaalikone paljasti mitä hän todella ajattelee mutta en olisi rohjennut kysyä: lähes päinvastoin kuin minä !
  Melkoinen shokki. Sen jälkeen olen ottanut vaalikoneet hyvin vakavasti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 39. Arvomaailmoissa on tapahtunut ja on tapahtumassa muutos – mutta en kyllä tiedä voiko sitä liittää Perussuomalaisiin suoraan. Näkyvimmät persuthan ovat Helsingin alueelta olleet ja siellä ne ovat olleet vastarintaa varmaan monellekin asialle, mutta näkyvinä etenkin maahanmuutto ja eurokriisi, mutta on muitakin tekijöitä varmasti.

  Perussuomalaisethan ovat siinä mielessä erikoinen puolue, että se on tuonut ihan täysin uusia kasvoja politiikkaan. Täytyy sanoa, että kun Soinia, Halla-Ahoa ja Terhoa kuuntelee – niin kyllä pojista on kasvanut miehiä vuosien aikana, en ihmettele että saavat ääniä, vaikka en kaikista asioista itse samaa mieltä olekaan.

  Mutta se, että vanhat puolueet jähmettyivät vuosiksi samoihin ehdokkaisiin ja nyt että saatiin Suomeen uusi puolue, jossa ei ole käytännössä juuri lainkaan tätä vanhaa kartia on pelkästään mahtavaa. Asiakysymyksistä voidaan sitten keskustella, mutta on hyvä että joku ottaa selville myös sitä epämiellyttävää näkökantaakin, koska täällä on jo ihan liikaa “jees” miehiä, eli eriävää mielipidettä tarvitaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 40. sunimh:

  Perussuomalaisia äänestän ensisijaisesti maahanmuuttopolitikan vuoksi (koska he ovat siihen ainoa todellinen vaihtoehto)

  Jännää, miten maahanmuuttopolitiikan tiukentaminen on niinkin suosittu ajatus maassa, jonka maahanmuuttopolitiikka on eräs maailman tiukimpia.

  Ja vielä jännempää, miten muuten ihan sinänsä fiksut ja koulutetut ihmiset voivat haksahtaa johonkin niin kammottavaan ideologiaan kuin Halla-ahon edustama Gates of Vienna -kultti.

  En väitä, etteikö vastaavia sokeita pisteitä olisi muidenkin puolueiden äänestäjäkunnassa. Päin vastoin, kaikkialla niitä on, ja varmasti itsellänikin on sellaisia, joista en itse ole millään tavoin edes tietoinen. Mutta kyllä tuo on räikeimmästä päästä, ja vertautuu hyvin esim. nuoren maailman kreationismiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 41. Vasemmiston jatkaessa kuihtumistaan puolueet kasaantuvat poliittiseen keskustaan niin että päät kolisevat. Poliittiset arvot siis yhtenäistyvät ja siksi vaaleissa voi tässä mielessä äänestää melkein mitä puoluetta tahansa. Ero esim. Yhdysvaltoihin on tältä osin valtava.

  Yksittäiskysymyksissä eroja jonkin verran löytyy, mutta enemmän eroja ja voimakkaampia mielipiteitä saisi olla. Ydinvoima, Nato, hyvätuloisten verotus, ilmaston muutos, eutanasia… Lisää kannanottoja eikä hyssyttelyä, kiitos.

  Kaupunkilaiset vs. maaalaiset keskustelu on ikuista, eikä tilanne ole mielestäni mihinkään muuttunut. Persuja on helppo haukkua ja mielikuva maalaisjunteista on itse asiassa väärä. Kaikki puolueen johtohahmot ovat korkeakoulutettuja kaupunkilaisia ja aika iso osa ainakin heidän Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajaehdokkaista oli myös korkeakoulutettuja. Poliittiset vastustajat ovat lietsoneet ennakkoluuloja ja hakkaraiset tietysti helpottaa tätä.

  Jonkin verran arvomaailmat ovat eriytymässä ikäluokkien välillä. Maailma muuttuu, niin kuin pitääkin.

  Punavuoren kylttyyripiireillä on oma kuplansa, ja olkoon niin. Taiteilijoiden tehtävänä olisi kai esittää virkistäviä ajatuksia. Valitettavasti ainakin tv:n kotimainen viihde on pelkkää höttöistä sontaa, eikä teattereistakaan suuria ajatuksia oikein löydä. Tässä haastetta sinne krista kososille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 42. Tompelo: Viherinssi, blogin – ja ehkä Hesarin puhumatta Krista Kososesta – idea oli väittää, että arvot ovat ihan, tietsä, erilaisia Helsingissä ja muualla maassa, tai siis maalla eli maalaisten keskuudessa. Ja kaikki paitsi helsinkiläiset ovat siis maalaisia.

  Asia ei ole tietenkään noin mustavalkoinen. Arvokysymyksiä on vaikea arvata vaalitulosten perusteella, koska osa puolueista jakautuu aika vahvasti sisäisestikin liberaalimpiin ja vähemmän liberaaleihin aineksiin. (Tässä tosin saattaa näkyä sekä ikäjakaumaa että maantieteellistä jakaumaa.) Lisäksi erityisesti keskustaa voidaan kannattaa paljolti aluepoliittisilla perusteilla, jolloin sen kannatuksen käyttäminen indikaationa konservatiivisuudesta on vähän heikko.

  Kuitenkin esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain kohdalla asiasta tehtiin kyselyitä, joissa luokiteltiin vastauksia paikkakunnittain ja ikäryhmittäin. Paikkakuntien välinen ero oli aika selvä. Kannatusta oli eniten pääkaupunkiseudulla, sen jälkeen – kuitenkin selvällä marginaalilla – Tampereen ja Turun seudulla. Pienissä kaupungeissa kannatusta oli vähemmän ja vähiten maaseudulla.

  Minusta tuo esimerkki on sikäli toimiva, että melkein kaikkien äänestäjien kannalta kysymys on ihan puhtaasti arvokysymys, jolla ei ole minkäänlaista vaikutusta omaan elämään.

  En minäkään väitä, että pääkaupunkiseutu olisi kokonaan erillinen kupla, eivät nuo rajat seinäjyrkkiä ole. Tietty ero kuitenkin on olemassa erilaisten ja -kokoisten kaupunkien välissä.

  Erittäin mielenkiintoisen tästä kysymyksestä tekee se, että helsinkiläisethän ovat usein maalaisia juuriltaan. Mitä nopeampaa seudun kasvu on, sitä enemmän peltomaan koristamia saappaita vaihdetaan kehäkolmosen kohdalla kiillotettuihin puolikenkiin. Olisikin mielenkiintoista tietää, miten ihmisten arvot muuttuvat (vai muuttuvatko?) muuton mukaan.

  Mahdollisuuksiahan on ainakin kolme. Ehkä ihmiset eivät muuta arvojaan, mutta pääkaupunkiin muuttaa muualta keskimääräistä liberaalimpaa porukkaa (polarisoituminen). Tai ehkä ihmiset eivät muuta arvojaan, ja muuttajat ovat lähtöpaikkansa keskimääräistä väkeä, mutta paljasjalkaiset muuttuvat koko ajan liberaalimmaksi (miksi?). Tai sitten käy niin, että ihmisten arvot alkavat muokkautua ympäristön mukaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 43. Eriytyminen ei minusta tapahdu edes kaupungin ja maaseudun välillä vaan spontaanisti useampiin eri palasiin ilman suurta maantieteellistä rajoitetta. Minä olen korkeakoulutettu ja asun pääkaupunkiseudulla ja väittäisin arvomaailmani eroavan huikeasti Krista Kososen ja “taidepiirien” arvomaailmasta. Äänestin Piraattipuoluetta, mutta en pidä heitäkään mitenkään täydellisestä omaa ajatusmaailmaani vastaavana puolueena. Jos en olisi äänestänyt piraatteja, olisin äänestänyt joko kokoomusta tai vihreitä. Vasemmistopuolueita en millään pystyisi äänestämään ala-arvoisen talouspolitiikan vuoksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 44. Tuo Ylen ääntenvalinta kunnittain ei ole kovin hyvää evidenssiä mistään, koska esim. pienituloisuuteen maantieteellisellä tasolla korreloivat myös arvokonservatismi, ikä, terveystilanne ja ties mikä.

  Regressioanalyysillä saisi parempaa jälkeä, mutta joku epidemiologinen fallacy siihen jäisi pahasti sekoittamaan koska kyse on isoista ryhmistä joiden sisällä on valtavaa yksiöllistä varianssia.

  Arvoliberalismi vs. konservatismi liittyy mielenkiintoisesti Haidtin moraaliteoriaan. Kannattaa lukea http://en.wikipedia.org/wiki/Moral_Foundations_Theory ja katsoa miten arvot korreloivat poliittisiin kantoihin Suomessa: https://blogs.aalto.fi/tunnepolitiikkaa/2015/04/10/moraalivaalikone-kuvio-puolueiden-vertailusta/

  Hesarin kartat on tuotettu faktorianalyysillä. Se kuvaa Hesarin vaalikoneen kysymysten varianssia kahdella dimensiolla niin hyvin kuin pystyy (hieman yksinkertaistetusti sanottuna). Tämä on välttämättä latistavaa, ihan kirjaimellisesti :), ja lopputulos riippuu kysymysten valinnasta, mutta samanlaisia karttoja saadaan poliittisista mielipiteistä konsistentisti ja kansainvälisesti joten kyllä niissä joku perustotuus nykyisten poliittisten mielipiteiden kirjosta piilee.

  Mielenkiintoisesti näissä vaaleissa lib-kons-akselin varianssi ilmeisesti kasvoi, ja oikeisto-vasemmisto-akselin pieneni, ainakinjos pelkästään puolueiden kannatuksia katsoo. Eli mielipiteiden polarisoituminen arvoakselilla hieman kompensoituu ehkä niiden lähestymisestä oikeisto-vasemisto-akselilla.

  Mutta olen ymmärtänyt että vielä ei ole kansa historiallisesti ottaen revennyt pahasti, esim. vuoteen 1918 verrattuna?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 45. Miten esim. toimeentulotuki suhteutuu?

  Helsingissä toimeentulotukea maksettiin viime vuonna 259 euroa asukasta kohti. Se on Lieksan jälkeen toiseksi suurin lukema.

  Suomen keskiarvo on 72 euroa asukasta kohti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 46. Osmo Soininvaara:
  Helsinki ja helsinkiläiset ovat kyllä valtiolle nettomaksajia, vaikka valktion maksamat palkat otetaan huomioon. Maksavat siis valtiolle veroja enemmän kuin saavat valtiolta rahaa.

  Toistuvat toditselut siitä, että helsinkiläiset kustantaisivat koko Suomen elämisen ovat osa sitä prosessia, joka jakaa Suomea kahteen leiriin. Tuollaiset viestit voivat siis korostaa erileirisyyttä, ja sitä, että helsinkiläiset ehkä pitävät muuta Suomea vain harmillisena elättinä.

  Useimmille lienee luontevaa ajatella, että Suomessa rikkaat kustantavat valtion kuluja enemmän kuin köyhät, ja siis myös köyhien palveluita. Ja tiedämme, että Helsingissä on keskimääräistä enemmän rikkaita. Siispä helsinkiläiset kustantavat keskimäärin muiden suomalaisten palveluita. Mitä johtopäätöksiä tästä pitäisi tehdä, ja miksi tämä seikka on niin keskeinen näissä todisteluissa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 47. Anonyymi:
  Eriytyminen ei minusta tapahdu edes kaupungin ja maaseudun välillä vaan spontaanisti useampiin eri palasiin ilman suurta maantieteellistä rajoitetta.
  ‘snip’

  Näin juuri on – tosin myös maantieteelliset erot ovat varsin suuret.
  Suomalainen yhteinäiskulttuuri (jos sitä on joskus ollut) on pirstaloitunut koko ajan ja erityisesti toisen maailmansodan jälkeen. Eikä Helsinki mikään yhtenäiskulttuuri ole.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 48. Osmo Soininvaara: Helsinki ja helsinkiläiset ovat kyllä valtiolle nettomaksajia, vaikka valktion maksamat palkat otetaan huomioon. Maksavat siis valtiolle veroja enemmän kuin saavat valtiolta rahaa.

  Jos 50 kilometrin päähän helsingin keskustasta ulottuvasta alueesta tehtäisiin itsenäinen oma puoliympyrän muotoinen valtionsa, kykenisikö se elättämään itsensä omilla tuloillaan ja menoillaan ?

  Ei lähimainkaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 49. erkki.niini:
  Helsinki kuvittelee olevansa jotenkin Suomen vaturi. Suuri osa helsinkiläisistä elää veronmaksajien varoilla. Saavat palkkaa ja/tai tukia valtiolta tai kunnilta. Tämä vaikuttanee äänestystulokseen.

  Justiinsa oli Tekniikka&Taloudessa juttua jostain vaahtomössöpaperitekniikan kehittämisestä jossain Keski-Suomessa. Liki puolet koko aikas kalliin homman kustannuksista tuli jonkun Keski-Suomen -liiton kautta EU:n aluetukirahastosta. Vähän aiemmin Oulu sai jotain luokkaa 5 m€ riihikuivaa Tekes-rahaa “ihan joo oikeasti kilpailtuna” 5G-verkkojen kehittämiseen + päälle vielä “äkillisen rakennemuutoksen” tuet, EAKR-miljoonat sun muut.

  Saa ihan vain vapaasti arvata näkyykö pk-seudun tutkimusryhmien tulopuolella moisia rahoja – ja lisäarvuutuksena voi pohtia, että kututtaako pk-seutulaista “valtion syöttöporsasta” tällainen kilpailuasetelma kuin pientä oravaa, jolla on käpy jäässä.

  Oikeasti suurin osa Kehä-III ulkopuolisesta Suomesta (ehkä joku Turku ja Tampere voidaan tietyin edellytyksin tässä armahtaa) on pelkää maakuntasarjan alisuoriutujien marttakerhoja. Ei kyllä eväkään liikahda ellei tiedossa ole, että hommaan on luvassa aluetukea, EU-tukea, rakennemuutostukea ja Tekesin “täysin puhtaasti kilpailtua” tukea. Kaikkein nolointa on olla jossain kv-tapahtumissa näiden armorahojen varassa pyörivien alisuoriutujien kanssa – tekisi usein mieli sanoa, ettei ole ollenkaan samasta maasta.

  No, ainoa lohtu tässä on ehkä se, että kun on tottunut kv-tason kilpailuun ilman kyynärsauvoja ja muita apuvälineitä, niin pärjää jatkossakin – silloinkin, kun aluetukirahaa ei sada miljoonien erissä täysin toistaitoisille tutkimusryhmillekin. Tietysti seuraavat neljä vuotta tässäkin mennään tietysti takapakkia.

  Kansakunnan kannalta surullista tässä on se, että tutkimus ja aluetukirahoja poltetaan täysin turhaan tuottamattomaan lastentarhatasoiseen puuhasteluun.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 50. Osmo Soininvaara: OS: “Helsinki ja helsinkiläiset ovat kyllä valtiolle nettomaksajia, vaikka valktion maksamat palkat otetaan huomioon.”

  Lainaan tässä nyt Wikipediaa, jossa lukee kohdassa “Taloudellinen epätasa-arvo” näin;

  Osmo Soininvaaran mukaan “jos tuloerot johtuvat siitä, että ahkerat tienaavat enemmän kuin laiskat, tuloerot ovat paitsi moraalisesti perusteltuja varmaankin hyödyllisiä myös talouden kehityksen kannalta. Suurin osa tuloeroista ei kuitenkaan johdu ahkeruuseroista. Kukaan ei voi olla tuhat kertaa ahkerampi kuin toinen. Suurimmat tuloerot johtuvat talouden epäterveistä piirteistä, yleensä erilaisesta välistävedoista.”

  http://www.soininvaara.fi/2010/11/06/tuloerojen-oikeutus-ja-siunauksellisuus/

  Tuohon vielä lisäisin sen, että tuskin Helsingissäkään ihan kaikki ovat suunnattoman rikkaita nettomaksajia, vaan näitä tuloeroja varmasti löytyy. Mutta mikä se asia on, minkä Helsinkiläiset tekevät paremmin kuin muu Suomi?

  Ei varmaan mikään, vaan Helsinki on se paikka mihin suomen eliitti eri aloilta kokoontuu ja on syytäkin että he tienaavat enemmän – se on aivan oikein! Mitä siitä tulisi, jos kaikki ne lahjakkaat ihmiset olisivat jääneet asumaan omille synnyinsijoilleen?

  Lueskelin viime kesänä Emil Wikströmin elämänkertaa, mikä oli samalla myös hieno kuvaus kansainvälistymisestä ja kansallisromantiikan synnystä. Emme me Suomessa suomalset itse nähneet hänen lahjakkuuttaan, vaan ulkomaan stipendillä oli tarkoitus kustantaa vain lyhyt käsityölläisammattia pohjustava jakso, mutta Tanskassa ja Wienissä ymmärrettiin Wikströmin lahjakkuus, tie vei Wieniin ja sieltä edelleen Pariisiin, jossa yhdessä muiden taitelijoiden kanssa koetun elämän ja ehdistuksen seurauksena syntyi iso osa kansallisromantiikkaamme – Wikström ja Gallela kyllästyivät kaupunkielämään ja päättivät etsiä pirtin jostain kaukaa korvesta ja ammentaa taiteensa inspiraatiota sieltä Ruovedeltä, Sääksmäeltä mutta myös Helsingistä ja Euroopan taidepääkaupungeista.

  Eivät nuo pojat varmasti mitään nettomaksajia olleet, elivät suuren osan elämästään köyhyydessä ja apurahoilla ja vasta uransa loppumetreillä löysivät jotain, mutta kuinka paljon niitä Eva Ryynäsiä oli joiden elämä ei mennyt aivan tuon käsikirjoituksen mukaan. Silloin ja nyt.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 51. erkki.niini:
  Helsinki kuvittelee olevansa jotenkin Suomen vaturi. Suuri osa helsinkiläisistä elää veronmaksajien varoilla. Saavat palkkaa ja/tai tukia valtiolta tai kunnilta. Tämä vaikuttanee äänestystulokseen.

  Mielenkiintoista että tämä sama väite pomsahtaa tälläkin blogilla melko tasaisin väliajoin pinnalle.

  Copy/pasten aikaisemman oman kirjoitukseni Osmon blogipostauksesta http://www.soininvaara.fi/2013/02/09/asuminen-helsingin-seudulla-1-hinnat-ja-muuttopaine/

  ————————

  Niin mutta kun tämä kepulaisten/maalaispersujen kanssa väittely pyörii surkuhupaisaa kehää.

  maalainen: Helsinki imuroi kaikki verorahat, muille ei jää mitään, epistä

  kaupunkilainen: No Helsinki on kyllä nettomaksaja veroissa ja siellä on maan korkein tuottavuus

  maalainen: ei varmana maksa, ei varmana ole, siellä ei tuoteta mitään

  kaupunkilainne: tässä on tilastot Z ja Y ja Z sekä verottajan tilastot A ja B ja C ja D

  [tuntien tilastoselvittelyiden, verotilastojen ja tuottavuuden määrittelyjen jälkeen]

  maalainen: no kyllähän Helsingin kuuluukin maksaa!

  kaupunkilainen: niin, mutta taisitkin aluksi väittää että Helsinki ei maksa mitään vaan kuppaa rahaa.

  maalainen: no niinhan se kuppaakin, kun kaikki verorahat siirretään Helsinkiin

  ja pyörä pyörii ad infinitum. Tämä on niin nähty tämä väitteen “kuppaa rahat” muuttuminen muotoon “onhan se ihan oikein että maksaa” ja heti sen perään taas “kuppaa rahat”

  ———————

  Ja tässä vielä samasta blogipostauksesta Osmo Soininvaaran omasta kommentista saksittu valtion tulot ja menot alueittan vuodelta 2006:

  Valtiot tulot ja menoit alueittain vuonna 2006

  menot tulot erotus
  Koko maa 6365 6588 222
  Pääkaupunkiseutu 7377 9535 2157
  Muu uusimaa 4036 6672 2636
  Itä-Uusimaa 4184 7008 2824
  Varsinais-Suomi 5689 6267 578
  Satakunta 6097 5846 -251
  Kanta-Häme 6935 6151 -784
  Pirkanmaa 6119 6194 75
  Päijät-Häme 4790 5788 998
  Kymenlaakso 5843 6356 513
  Etelä-Karjala 5970 5624 -346
  Etelä-Savo 6684 5340 -1344
  Pohjois-Savo 6892 5413 -1479
  Pohjois-Karjala 7248 4810 -2438
  Keski-Suomi 6886 5653 -1233
  Etelä-Pohjanmaa 6466 5310 -1156
  Pohjanmaa 6229 5835 -394
  Keski-Pohjanmaa 6074 5375 -699
  Pohjois-Pohjanmaa 6197 5675 -522
  Kainuu 8167 5230 -2937
  Lappi 7681 5753 -1928
  Ahvenanmaa 11737 7803 -3934

  ——————————

  Käsikirjoituksen mukaan tähän tulee nyt vastata, että “pk-seudun tuleekin rikkaana maksaa kaikki!” 😉

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 52. Tapio Peltonen: Jännää, miten maahanmuuttopolitiikan tiukentaminen on niinkin suosittu ajatus maassa, jonka maahanmuuttopolitiikka on eräs maailman tiukimpia.

  En nyt aio todellakaan aloittaa tätä keskustelua taas kerran, mutta todettakoon nyt lyhyesti, että ensinnäkin Suomen maahanmuuttopolitiikka on oikeastaan varsin olematon siinä mielessä, ettei meillä ole esimerkiksi Australian tapaan selkeästi määriteltyjä tavoitteita sille, mitä yhteiskuntana haluamme maahanmuutolla saavuttaa, tai esim. kuinka paljon maahanmuuttajia on riittävästi. Vaikkapa tuohon kysymykseen en ole oikein ikinä missään nähnyt vastausta. Eräiden tahojen mielestä se tietenkin ratkaisee kaikki Suomen taloudelliset ongelmat, ihan riippumatta tulijaryhmien huoltosuhteesta, mutta realistinen keskustelu ja tavoitteiden määrittely on lähinnä loistanut poissaolollaan. Mikäli tavoitteena on, kuten käytännössä näyttää, (mm. Vihreiden tapaan) vain löysästi “monikulttuurinen yhteiskunta”, jossa katukuvassa on väriä ja urbaania sykettä, niin jätän mieluummin väliin kiitos.

  Toisekseen, siltä osin kuin “maahanmuuttopolitiikkaa” on olemassa, eli lähinnä maahantulon sääntöjen osalta, ei se ole erityisen tiukkaa lainkaan (jo yksin EU:n vapaan liikkuvuuden vuoksi), joten puheet “maailman tiukimmista” ovat tietenkin täyttä höpöhöpöä. Pahimmillaan tilanne oli ennen 2011 vaaleja Thorsin kaudella, mutta sen jälkeen joitakin tiukennuksia kaikkein päättömimpiin sääntöihin lienee tehtykin. Voinemme olla yhtä mieltä, että näistä on kiittäminen (tai haukkuminen, jos niin haluat) PS:ää, ja ennen kaikkea Halla-ahoa. Kuitenkin edelleen “toissijaisen suojeluntarpeen” tai perheenyhdistämisen perusteella, tai siksi että lähtömaahan palauttaminen ei onnistu, käytännössä Suomeen jää huomattava määrä väkeä. Meidän onneksemme Ruotsi ja Saksa imuroivat turvapaikkashoppailijoita (Dublin-säännöksiähän tässä poljetaan aivan räikeästi, vaikkei se(kään) ketään tietysti kiinnosta) sadoin tuhansin, mutta ihmettelen kovasti, jos se sinun mielestäsi on kestävää politiikaa taloudellisesti, moraalisesti tai ympäristön kannalta.

  Silti, näin vaalien jälkeisessä kumbaya-hengessä mielestäni tässäkin aihepiirissä olisi löydettävissä kompromissiratkaisuja, vaikka mielestäsi minkäänlaisen maahanmuuton hallinnan vaatiminen vertautuisikin suoraan “uuniin-duuniin”-natsiuteen. Olen ehdottanut useassa yhteydessä, että jos suvaitsevainen kansanosa haluaa ehdoin tahdoin tuottaa maahan turvapaikanhakijoita, niin tehtäköön se edes siten, että siitä on oikeasti hyötyä kaikille osapuolille; asetetaan turvapaikanhakijoista etusijalle naiset ja alle 12-vuotiaat lapset. Näin voimme tarjota oikeasti heikoimmassa asemassa oleville suojaa ja (naisille) koulutusta, joka on tutkitustikin kaikkein tehokkain tapa nostaa elintasoa ja vähentää väestöräjähdyksen lieveilmiöitä kehitysmaissa kun he aikanaan palaavat rakentamaan yhteiskuntiaan. Antaa Ruotsin ottaa vastaan 25-vuotiaat nuorukaiset ja katsotaan miten siinä käy.

  Tapio Peltonen:
  Ja vielä jännempää, miten muuten ihan sinänsä fiksut ja koulutetut ihmiset voivat haksahtaa johonkin niin kammottavaan ideologiaan kuin Halla-ahon edustama Gates of Vienna -kultti.

  Mutta kyllä tuo on räikeimmästä päästä, ja vertautuu hyvin esim. nuoren maailman kreationismiin.

  Minusta taas on jännää, että muuten ihan sinänsä fiksut ja koulutetut ihmiset vetävät edelleen aivonsa ihan totaaliseen tilttiin näiden kysymysten kohdalla. Eihän noissa jutuissa nyt ole päätä eikä häntää; “kammottava kultti”? Suomi on itsenäinen valtio, ja meillä on ihan oikeasti oikeus päättää siitä, ketä sen alueelle saapuu ja millä perustein. Jos olet sitä mieltä että kaikki käy ja mitä enemmän sen parempi, niin herra Lebowskin sanoin, “that’s just like, your opinion, man”.

  Ai niin, ja huoli pois; en ole myöskään nuoren maailman kreationisti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 53. Kun puhutaan Suomen sisäisistä kuplista, pitää muistaa, että Suomi on vain 0,08 %n kupla 7 miljardin ihmisen maailmassa.

  Suomi on kielellisesti ja kulttuurillisesti eristäytynyt ja sisäänpäin käpertynyt maa, jonne mahtuu kustakin asiasta vain yksi, konsensus-illuusioon perustuva “kolmikanta-totuus”.

  Luullaan, että Suomella ei ole varaa vapaaseen, monipuoliseen ajatteluun ja debattiin.

  Pelotellaan, että vaaralliset uudet ajatukset johtavat pyhänä pidetyn konsensuksen ja kolmikannan tuhoon, hirvittäviin lakkoaaltoihin, sekä ulkomailta tulevien halpatyöläisten aaltoon.

  Ajattelu onkin Suomessa ulkoistettu laitoksiin, jossa kunkin alan ”asiantuntija-auktoriteetti” kertoo mikä on kustakin asiasta se virallistettu totuus. Muita totuuksia ei sitten Suomessa olekaan.

  Tämä ”asiantuntija-auktoriteetti” on tyypillisesti hyvin kansainvälisesti verkostoitunut, erinomaisesti englantia puhuva henkilö, joka mustasukkaisesti varjelee hänelle myönnettyä ”oikeassa olemisen mandaattia”.

  On kuitenkin muistettava, että tieto tuplaantuu parissa vuodessa, jolloin ”mandaatti”-totuus muuttuu yhä nopeammin epätotuudeksi. Silloin ”mandaatti”-totuuden vartijan tulisi myöntää tappionsa, ja siirtyä muihin hommiin, mikä kuitenkin valitettavan harvoin tapahtuu…

  ”Yhden totuuden ” ajattelu on nyt johtanut siihen, elämme vaihtoehdottomuuden kuplassa ja taloudellisessa pysähtyneisyydessä, yhden totuuden arvomaailma-kuplassa.

  Suomen kansa elääkin oikeastaan haavemaailmassa, sillä se on menettänyt elävän kontaktin ympäröivän maailman todellisuuteen, jossa on pakko voitokkaasti kohdata raaka globaali kilpailu.

  Esimerkki: 60-luvulla maailman tiedeyhteisö oli laajasti hyväksynyt mannerlaatta-teorian, siis sen että mannerlaatat liikkuvat koko ajan. Suomalaiset mandaatti-geologit olivat kuitenkin ilmoittaneet totuudeksi sen, että näin ei asianlaita ole. Siten 70-luvulla oli vain 2 maata jäljellä, jossa vielä pidettiin yllä tätä väärää oppia: Suomi ja Neuvostoliitto.

  Suomi-kuplan ohi ovat jo ajaneet kaikki: Muut Pohjoismaat, teknologiat ja maailmatalous, joissa on tapahtunut ”mannerlaattojen” nopea liike.

  Nyt käydyissä eduskuntavaaleissa on käynyt niin, että uskovaiset ovat ottamassa Suomessa vallan.

  Sipilä on lestadiolainen, eli kristitty fundamentalisti, jonka opin mukaan ”syntien anteeksiantamisen valta on kaikilla oikein uskomassa olevilla”.

  Soini on katolinen, jolle Paavi on totuuden auktoriteetti. PSn eduskuntaehdokkaatkin joutuivat allekirjoittamaan sitoumuksen tämän opin puolesta.

  Kummatkaan eivät ilmeisesti usko evoluutioon?

  Muita fundamentalisteja löytyy mm. vihreistä, SDPstä , vasemmistoliitosta ja ammattiyhdistyksistä.

  Kysymys 1: Onko Suomi nyt niin pahassa, yhden totuuden aiheuttamassa umpikujassa, että kaiken toivon saa heittää?

  Kysymys 2: Olisiko parasta kuitenkin reippaasti puhkaista tuo kolmikanta-kupla, kestää yhteiskuntaamme puhdistavat lakot, ja ottaa käyttöön se kasvukykyinen Pk-selktori, jossa on sitä oikeata pöhinää?

  Seppo Korppoo
  Evoluutioon uskova vapaa suomalainen pöhinä-yrittäjä

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 54. Osmo Soininvaara:
  Tuo huomautukseni Helsingistä nettomaksajana oli vain korjaus esitettyyn väitteeseen, että muu maa tukisi valtion budjetin kautta Helsinkiä. On eri asia, pitääkö asiaa korostaa, mutta väärä väite pitää korjata.

  Näin pitää menetellä. Mutta aihe on kiinnostava itsessäänkin. Helsingin maksajaroolin korostaminen on selvästikin osa tätä Suomea kahtiajakavaa keskustelua. Ja näistä viittauksista ei tälläkään blogilla ole ollut puutetta. Miksi tästä asiasta pitää kirjoittaa niin usein, vaikka kyse on ehkä vain itsestäänselvyydestä, eli siitä, että Suomessa rikkaat tapaavat maksaa enemmän veroja kuin köyhät? Sama sääntö koskee niin kaupunkien kuin maaseudun rikkaita, ja hyödyn korjaavat niin kaupunkien kuin maaseudun köyhät.

  Asiaan liittyvät myös toiveet sitä, että kaikki kehitys pitäisi keskittää Helsinkiin (koska ehkä oletetaan, että muu Suomi ei kykene tuottamaan positiivista tai yhtä poisiivista tulosta). Samoin asiaan liittyy esim. pisararata, joka tarkoittaisi valtavan suurta aluepoliittista tukea (muulta Suomelta) Helsingille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 55. Osmo Soininvaara:
  Tuo huomautukseni Helsingistä nettomaksajana oli vain korjaus esitettyyn väitteeseen, että muu maa tukisi valtion budjetin kautta Helsinkiä. On eri asia, pitääkö asiaa korostaa, mutta väärä väite pitää korjata.

  Onko väärin sanoa, että vilkkaimman taloudellisen aktiviteetin ulkopuolinen kunta (l. tuloverotuksessa haasteita) saa valtionosuuksina edes vähän takaisin kuntalaistensa maksamista kulutusveroista? Kulutusverojen volyymi taitaa olla useampikertainen verrattuna verotulojen tasaukseen joten hiljaisimmankin kunnan kohdalla voidaanko sanoa, että saa edes jotain takaisin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 56. Ihmettelen, että yksikään toimittaja ei analysoinut Kumpulan ja Vallilan (punavihreiden alueiden) tulotasoa millään tavalla.

  Esimerkiksi Vallilan mediaanitulo on pienempi kuin Enonteklöllä. Noilla alueilla asuu valtava määrä vuokralaisia, mm. opiskelijoita. Kumpulassa on suuri HOAS-keskittymä,

  Kuitenkin Hesari antaa ymmärtää, että näillä alueilla asuisi pääosin nettomaksajia ja varakkaita ihmisiä. Mediaanitulokartan mukaan kaikkea muuta.

  Tyhmyri kirjoitti aiheesta hyvän blogauksen. Kannattaa lukaista.
  https://tyhmyri.wordpress.com/2015/04/21/liberaali-helsinki-ja-talous-liberalismi-kasvaa-kun-valtio-maksaa/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 57. Taksisuhari:
  Helsinki ja helsinkiläiset ovat kyllä valtiolle nettomaksajia

  Käykö että kokeillaan? Erotetaan Helsinki muusta Suomesta ja katsotaan kumpi menestyy paremmin?

  Näin EU- ja Schengen-aikaan tuo olisi vielä aika mukavasti hoidettavissa, kun tavaran ja työvoiman liikkuvuuskin on hyvää. Rajan voisi vetää Helsingin työssäkäyntialueen rajoille, se kai menisi jossain Porvoo-Mäntsälä-Hyvinkää-Lohja-Kirkkonummi -linjalla.

  Kummallekin maalle siirtyisi maan alueella oleva julkinen infra ilman erillisiä korvauksia. Julkisten rakennusten osalta pitäisi ehkä pyrkiä jonkinlaiseen arvonmääritykseen, koska ne eivät välttämättä jakaudu tasaisesti, jolloin jonkinlainen kompensaatio olisi paikallaan. Samoin esimerkiksi VR:n kalusto pitäisi jakaa jotenkin sopivasti jyvittäen.

  Maanpuolustus olisi ehkä hankalin jaettava, mutta sen voisi aloittaa sotilasliittona, joka rahoitetaan vaikka BKT-suhteissa. Sen jälkeen se voisi eriytyä ihan miten kumpikin haluaa. Vaikka sitten toinen Natoon ja toinen ei.

  Valtion yritysomistukset ja velka jaettaisiin vaikka nuppiluvun perusteella. Yksityisellä puolella ei pitäisi olla mitään ihmeellistä sumplittavaa, koska valtionrajojen ei pitäisi vaikuttaa omistuksiin mitään. Aika monesta pienestäkin yrityksestä tulisi useammassa maassa toimiva, mutta siinä ei lopulta pitäisi olla kovin paljon kirjanpitopulmia.

  Kumpikin maa olisi ilman muuta vapaa päättämään omasta verotuksestaan EU-sopimusten puitteissa. Käytäntö ehkä estäisi kovin jyrkät verotuserot, mutta on niitä toisaalta vaikka Yhdysvaltojen osavaltioidenkin välillä. Yhteisöverokäytäntö ei voisi olla kovin erilainen, koska muuten yritykset joukkovaeltaisivat helpomman verotuksen pariin. Verosopimuksia tarvitaan maan rajojen ylittävän työssäkäynnin, perintöjen ja vaikka eläkkeiden vuoksi.

  Politiikan kannalta eroaminen tekisi jonkin verran muutoksia etenkin pääkaupunkiseudun puolella. Puolueiden voimasuhteet keikahtisivat rajusti. Niin ne tekevät aikojen saatossa muutenkin, joten tuskin tuohon mitään hirvittävää dramatiikkaa liittyisi.

  En nyt mitään katastrofia tuossa osaa nähdä. Siellähän nuo Tsekki ja Slovakiakin elävät rauhanomaista rinnakkaiseloa. Miksei sitten tuokin toimisi. Kyllä minä helsinkiläisenä olisin aivan valmis lähtemään tuohon diiliin!

  (Jos ehdotukseni rajan vetämisestä työssäkäyntialuetta pitkin häiritsee, niin voi sen vetää Helsingin kaupunginrajaakin pitkin. Kuntarajat ovat kuitenkin aika teennäisiä, olisi mukavampi noudattaa maantieteellisesti perustellumpia rajoja.)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 58. Jari S.:

  Keskusta ei ole profiloitunut erityisen maahanmuuttokriittisenä (jos se nyt on konservatiivisuuden mittari), puolue kannattaa translain uudistusta eikä ole kampittamassa sukupuolineutraalia avioliittoakaan.

  Ei kai Keskusta nyt mene maajussien varpaille astumaan. Nimittäin maahanmuutto takaa maajusseille suomalaisia halvempaa työvoimaa.

  Rengit ja sesonkityövoima tuodaan ulkomailta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 59. Poth1ue1: Oikeasti suurin osa Kehä-III ulkopuolisesta Suomesta (ehkä joku Turku ja Tampere voidaan tietyin edellytyksin tässä armahtaa) on pelkää maakuntasarjan alisuoriutujien marttakerhoja. Ei kyllä eväkään liikahda ellei tiedossa ole, että hommaan on luvassa aluetukea, EU-tukea, rakennemuutostukea ja Tekesin “täysin puhtaasti kilpailtua” tukea. Kaikkein nolointa on olla jossain kv-tapahtumissa näiden armorahojen varassa pyörivien alisuoriutujien kanssa – tekisi usein mieli sanoa, ettei ole ollenkaan samasta maasta.
  No, ainoa lohtu tässä on ehkä se, että kun on tottunut kv-tason kilpailuun ilman kyynärsauvoja ja muita apuvälineitä, niin pärjää jatkossakin – silloinkin, kun aluetukirahaa ei sada miljoonien erissä täysin toistaitoisille tutkimusryhmillekin.

  Entisenä tutkijana ja dosenttina tiedoksi vain Porthuelle, että kyllä kaikki maan yliopistot kilpailevat kansainvälisestä tutkimusrahasta ja niillä on erittäin runsaasti kansainvälisiä yhteyksiä. Eli Helsinki kyllä ohitetaan mennen tullen. Yliopistojen kv. vertailussa Helsingin yliopisto on kyllä suomalaisista yliopistoista ykkösenä suuren kokonsa, historiansa ja runsaan valtion rahoituksensa vuoksi. Mutta Aalto yliopisto ei ole kovin korkealla, sen ohittavat useat “maakuntien yliopistot”. Insinöörit eivät julkaise tarpeeksi kv. lehdissä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 60. Helsingin suurimmat yhteisöveronmaksajat 2013 ja maksettu summa.

  UPM-Kymmene Oyj 116058180.13
  Supercell Oy 82313088.71
  ABB Oy 82030636.72
  Nordea Bank Finland Abp 80286159.15
  Kesko Oyj 54636357.44
  Nordea Henkivakuutus Suomi Oy 54513237.93
  Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö 53586305.51
  If Vahinkovakuutusyhtiö Oy 52464895.28
  Metsä Fibre Oy 48072033.55
  Pohjola Vakuutus Oy 45696061.49
  KONE Oyj 34254199.05
  Wärtsilä Oyj Abp 30788839.58
  Pohjola Pankki Oyj 25190300.36
  Fingrid Oyj 20916454.13
  Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) Helsingforsfilialen 20363095.04
  Planmeca Oy 17778271.79
  Solidium Oy 15865911.86
  Valio Oy 14694845.03
  Patria Oyj 13222529.99
  Santander Consumer Finance Oy 12604431.55
  Alko Oy 12392240.07
  SATO Oyj 11250357,00
  Oy Gustav Paulig Ab 10650877.16
  Lidl Suomi GmbH 10562728.13
  OP-Korttiyhtiö Oyj 9139803.42
  Oy Teboil Ab 9078307.47
  Thermo Fisher Scientific Oy 9038995,00
  VVO Kodit Oy 8964674.25
  Oy Karl Fazer Ab 8555578.43
  Keskinäinen vakuutusyhtiö Eläke-Fennia 8294045.22
  Svenska Handelsbanken AB (publ), filialverksamheten i Finland 8258231.18
  Lindström Oy 7851349.02
  Nordea Investment Management AB, Suomen sivuliike 7223498.02
  Sucros Oy 7033512.9
  Skanska Talonrakennus Oy 6963953.9
  S-Pankki Oy 6904252.01
  Kuntarahoitus Oyj 6722821.64
  Otava Oy 6523444.2
  Wipunen varainhallinta oy 6065660.04
  Swedbank AB (publ), filial i Finland 6065388.97
  Foster Wheeler Energia Oy 5772427.71
  Scania Suomi Oy 5614694.93
  Lassila & Tikanoja Oyj 5457081.05
  Onninen Oy 5431371.5
  Oy Hartwall Ab 5387385.14
  YIT Rakennus Oy 5356923.93
  YIT Oyj 5312396.49
  Pohjola Varainhoito Oy 5265198.75
  VVO-yhtymä Oyj 5038905.86
  Helsingin Osuuskauppa Elanto 5026497.59
  Finlandia Vodka Worldwide Oy 5025511.34
  Rautakesko Oy 4977986.2
  Aurum Sijoitusvakuutus Oy 4889946.1
  NCC Rakennus Oy 4762835.31
  L&T Relations Oy 4689891.56
  Nordisk Renting Oy 4662727.52

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. EWn tiedä, mistä JY:n lista yhteisöveron maksajista on peräisin ja mitä luvut tarkoittavat, mutta ei näytä siltä, että kyse olisi yrityksen Helsingille maksamista yhteissöveroista vaan yhteisöveroista kokonaisuudessaan. Kunnille tiisä menee vähän yli 35 %:a (muistaakseni) ja tämäkin jakautuu yleensä monelle kunnalle sen mukaan, missä yrityksen työpaikat sijaitsevat. Nordealla esimerkiksi on konttoreita vielä eri puolella maata. Supercell tuotti Helsingille kai noin 30 M€.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 61. “Ja vielä jännempää, miten muuten ihan sinänsä fiksut ja koulutetut ihmiset voivat haksahtaa johonkin niin kammottavaan ideologiaan kuin Halla-ahon edustama Gates of Vienna -kultti.”

  No näinkin. Tosin vieläkin jännempää on se, ettei em. kirjoittaja näy tiedostavan suurimman osan ns. maahanmuuttokriittisistä lähinnä olevan huolestunut sen kansantaloudellisesti ja yhteiskunnallisesti _haastavamman_ maahanmuuton vaikutuksista, ei muusta. Mutta toisaalta tuo tajuamattomuushan se juuri lietsookin näitä villinoloisia kuvitelmia, joissa koko vastaporukka onkin muka jotain pervoa Himmlerin opetuslapsikatrasta :0

  No, myönsipä kuitenkin omankin supremöösin persoonansa ehkä omaavan joitakin sokeita pisteitä. Ja niinpä näkyy 😀

  PS. Ja sitten näennäislibbareille se diskleimeri. En ole rasisti. En tuomitse ketään muulla kuin yksilötasolla. En vihaa ihmisiä niin rodun, uskontokunnan, sukupuolisen suuntautuneisuuden kuin mielipiteittensäkään takia. Enkä edes äänestä persuja, lällällää. Riittääkö? Vaiko vieläkö halutaan lisää maolaishenkistä itsekritiikkiä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 62. max: Onko väärin sanoa, että vilkkaimman taloudellisen aktiviteetin ulkopuolinen kunta (l. tuloverotuksessa haasteita) saa valtionosuuksina edes vähän takaisin kuntalaistensa maksamista kulutusveroista? Kulutusverojen volyymi taitaa olla useampikertainen verrattuna verotulojen tasaukseen joten hiljaisimmankin kunnan kohdalla voidaanko sanoa, että saa edes jotain takaisin.

  Ei siinä mitään väärää ole että valtio tulouttaa osan kulutusveroista takaisin kuntiin, totta kai kaikkien pitää saada vastinetta verorahoilleen ihan siitä riippumatta missä asuvat.

  Minun mielestäni olisi ihan oikein jos valtio maksaisi pääkaupunkiseudun kunnille sen noin miljardi euroa enemmän vuodessa mitä meille oikeudenmukaisesti kuuluisi. Ei tarvitsisi joidenkin pisararadan kaltaisten pikkusummien kanssa tapella valtion kanssa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 63. Pääkaupunkiseudulla on suhteellisen vähän alku- ja jalostustuotantoa. Siellä on pääasiassa palvelutuotantoa, joka palvelee etupäässä muuta maata (tietysti myös siinä sivussa paikallisia). Pääkaupungin tuottavuus näyttää paremmalta, koska palveluelinkeinot ovat alku- ja jalostustuotantoa vähemmän kansainvälisen kilpailun piirissä. Ne ovat siis voineet hinnoitella työnsä reilummin. Pääkaupunkiseudullekin kävisi ohraisesti, jos muu Suomi itsenäistyisi ja hankkisi palvelunsa muualta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 64. Countryboy: Entisenä tutkijana ja dosenttina tiedoksi vain Porthuelle, että kyllä kaikki maan yliopistot kilpailevat kansainvälisestä tutkimusrahasta ja niillä on erittäin runsaasti kansainvälisiä yhteyksiä. Eli Helsinki kyllä ohitetaan mennen tullen. Yliopistojen kv. vertailussa Helsingin yliopisto on kyllä suomalaisistayliopistoista ykkösenä suuren kokonsa, historiansa ja runsaan valtion rahoituksensa vuoksi. Mutta Aalto yliopisto ei ole kovin korkealla, sen ohittavat useat “maakuntien yliopistot”. Insinöörit eivätjulkaise tarpeeksi kv. lehdissä.

  No,jos näin on, niin miksi maakuntien neroja pitää vielä erikseen tukea aluetukirahoista ja korvamerkitsemällä Tekes yms. rahoja vain ruuhkasuomen ulkopuolella käytettäväksi? Eikö pitäisi olla oikeastaan päinvastoin – eli surkeat pk-seudun yliopistot ja tutkimuslaitokset tarvitisivat “rakennemuutosrahoitusta” tehokkuuden nostamiseksi edes näiden loistavien maakuntien tutkimusyhteisöjen tasolle?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 65. Maaseutulainen:
  “Helsingissä ollaan huomattavasti arvoliberaalimpia kuin muualla.”

  Ollaanko siellä oikeasti arvoliberaaleja vai ollaanko siellä välinpitämättömiä?

  Se selviää, kun Euroopan taloudellinen ahdinko leviää käytäntöinä myös Helsingin äänestäjiin. Arvaan, että kun ei ole työtä ja kun julkisia palveluja leikataan, niin moni näennäisesti arvoliberaali havahtuu, kun omista oikeuksista viedään.

  Tilanne on sama kuin Nokian yksilöllisyyden voimaan vannoneilla insinööreillä, jotka työttömäksi jäätyään ovatkin sitä mieltä, että valtion pitäisi järjestää heille työtä.

  Olen minäkin aivan h*lv*t*n arvoliberaali niin kauan kuin omaani ei kosketa. Kun kosketaan, niin sen jälkeen alan katsella, kuka minua uhkaa.

  Pääkaupunkiseudun arvoliberaaliuden taso näkyy mm. koulushoppailuna. Maahanmuutto ja monikulttuurisuus on hemmetin kivaa, kunhan minun lapseni ei vain joudu kouluun, jossa on paljon maahanmuuttajia.

  Pintaa se vain on, se arvoliberaalius.

  Tämä rinnastus kyllä nyt hämmentää. Onko konservatiivisuus = omien etujen varjelua? Onko arvoliberaalisuus = hallitsematonta maahanmuuttoa? Mitenniin arvoliberaalius tarkoittaa sitä että “omista oikeuksista viedään”?Miksi se on muka uhka? Ei arvoliberaalius vie mitään oikeuksia.

  Itse olen äärimmäisen arvoliberaali, mutta ei se liity maahanmuuttoon mitenkään. Ulkomaalaiset ihmiset eivät ole mikään arvo.

  Kyllä minä rehellisesti koen että arvoliberaalisuus on nimenomaan kaikkien etujen mukaista. Sitä että kaikki saavat olla omia itsejään. Sitä että mitään ominaisuutta tai elämäntapaa ei arvoteta lähtökohtaisesti toista huonommaksi tai paremmaksi.

  Arvoliberalismin kannatus on myös oman etuni mukaista. Entä jos joskus vammaudun? Entä jos lapseni on homo? Entä jos haluan polyamorisen parisuhteen? Entä jos haluan työskennellä alalla, joka on perinteisesti toisen sukupuolen töitä? Entä jos haluan uskoa Buddhaan?
  Kaikissa tapauksissa arvoliberalismi on myös minun etuni.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 66. Jos nämä “maahanmuuttokriitikot” eivät ole kauttaaltaan rasisteja, muukalaisvihamielisiä ja islamofobeja, miksi he eivät irtisanoudu äänekkäästi Halla-Ahon kirjoituksista ja maailmankuvasta?

  No, kyse on sokeasta pisteestä, ei siitä, että he OIKEASTI kannattaisivat oppi-isänsä ajattelua. Toivottavasti. Mutta jo tällainen sokea pistekin voi olla vaarallinen, jos se asemoituu niin, että se on omiaan edistämään kansanryhmiin kohdistuvia ennakkoluuloja (joita H-A muuten on julistanut haluavansa edistää).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 67. Osmo Soininvaara:
  EWn tiedä, mistä JY:n lista yhteisöveron maksajista on peräisin ja mitä luvut tarkoittavat,

  Hesarin nettisivuilta ne on. Siinä on siis suurimmat helsinkiläiset yhteisöveron maksajat. Ne on Helsingissä kannettuja veroja ja vaikuttavat “Valtion tulot ja menoit alueittain ” kaltaisiin listauksiin.

  Minusta ne osoittavat, että Helsinki ei ole ihan sellainen maakunnista riippumaton saareke, mitä höyrypäisimmät täällä tuntuvat esittävän.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 68. Turhaa naputtamista välttääkseni jätän tämän tähän alkuun:
  http://nyt.fi/a1305903382131

  Ovatko suomalaisten arvomaailmat eriytymässä?

  En usko. Olen vakuuttunut, että ei ole. Mikä on muuttunut on se, että kaikki samanmieliset löytävät toisensa. Usein tällä on positiivisia vaikutuksia. Kaikki varmaan tietävät negatiivisista puolista, joten ei niistäkään sen enempää.

  Mitä ei tule ajatelleeksi on se, että ihmiset valitsevat internetistä aika suppean kattauksen seurattavakseen ja siinä kattauksessa korostuvat asiat saavat osakseen huomattavasti suuremman huomion, mitä ne ansaitsevat. Usein internetissä käy kuten tavallisessakin elämässä. Törmäät jatkuvasti samoihin ihmisiin yllättäen ja odottamatta erilaisissa yhteyksissä.

  Oletan, että aika paljon tästä kahtiajaon kohusta syntyi jonkun suomalaisen näyttelijän kommentista, jonka mukaan hän ei tiedä Helsingistä ketään, joka kannattaisi perussuomalaisia tai kepulaisia arvoja. Silloin, kun ihmisellä on suppea elämänpiiri ja vähän elämänkokemusta, niin käsitys itselleen vieraista asioista voi olla hyvinkin tämän kaltaisia.

  Tämä kommentti sai minut huomaamaan sen, että minulla itselläni on aika suppea käsitys Helsinkiläisyydestä ja Helsingistä. Itse olen saanut muuttaa pois Helsingistä kolme kertaa ja jokainen kerta on ollut yhtä juhlaa. Helsingissä on varmasti pahoinvointia enemmän kuin missään muussa suomen kaupungissa ja siellä keskimäärin eletään suomen lyhin ja kurjin elämä. Silti sinne mahtuu paljon ihmisiä, jotka oikeasti viihtyvät siellä ja haluavat olla siellä. Ihmisiä, jotka ovat saaneet Helsingissä aikaan elämän, jossa voivat olla onnellisia.

  Tätä minun on tunnetasolla hankala ymmärtää. Helsinkiin ajettaessa viimeistään Porvoon kohdalla alkaa kuvottamaan se saasta ja paska mikä edessä häämöttää. Tikkurilan kohdalla tämän asian on jo hyväksynyt ja saanut pyyhittyä hymyn pois naamalta. Tässä vaiheessa olen löytänyt sisäisen Helsinkiläiseni. Minun Helsingissäni kukaan ei äänestä. Ei edes persuja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 69. Viherinssi: Tai sitten käy niin, että ihmisten arvot alkavat muokkautua ympäristön mukaan.

  Itse laitan lanttini likoon vähän tähän suuntaan. En nyt äkkiä löydä lähdeviitettä, mutta jokin aika sitten törmäsin kuvaan, johon oli piirretty aikasarjat viime vuosikymmeniltä siitä kuinka suuri osa ihmisistä henkilökohtaisesti tuntee homon ja kuinka suuri osa ihmisistä kannattaa homojen avio-oikeutta. Käyrät olivat aika tarkkaan toistensa peilikuvia.

  Mitä itse aiheeseen tulee, pidän arvomaailmojen polarisoitumista todellisena haasteena. Erityisen ongelmalliseksi henkilökohtaisen suhtautumisen tekee se, että minulla ei ole aavistustakaan miten tuota polarisoitumista voisi välttää tilanteessa, jossa en yksinkertaisesti hyväksy opponentin arvomaailmaa. Jos haetaan ääriesimerkkejä maailmanhistoriasta, niin miten Yhdysvaltojen pohjoisosien olisi pitänyt toimia orjakysymyksessä niin, että tilanne olisi lauennut sivistyneesti ilman veristä sisällissotaa? Mitä saksalaisten natseja vastustavien tahojen olisi pitänyt tehdä 30-luvulla niin, että tilanne ei olisi eskaloitunut toiseen maailmansotaan ja keskitysleireihin? Mitä noissa ylipäätään tapahtui, hyssyteltiinkö ja vaadittiin “suvaitsevaisuutta” eri näkökulmia kohtaan vai lähtikö homma heti alusta saakka käsistä kun keskustelua lähdettiin aggressiivisesti polarisoimaan? (En siis tunne historiaa niin hyvin että osaisin vastata näihin kysymyksiin.)

  Kun sekä militantti että hyssyttelevä ja valistava suhtautuminen vastenmielisiin vähemmistöarvomaailmoihin tuntuu vaikealta, niin jäljelle ei taida jäädä kuin puuttuminen noita arvomaailmoja edesauttaviin tekijöihin. Ja yksi merkittävimpiä tekijöitä taitaa olla sen proverbiaalisen 99%:n taloudellisten valintamahdollisuuksien parantaminen. Joka ei tarkoita tulonsiirtojen kasvattamista vaan sosiaaliturvan rakenteellista muutosta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 70. Mitä maahanmuuttoon tulee, niin sen pitäminen pienenä, eli korkeintaan nykyisellä tasolla, on ainakin minusta hyvä asia. Ihan siitä syystä, että kun luonnon kuluttamista ei saada alas, niin silloin ainoa mahdollisuus on rajoittaa kuluttajien määrän kasvua, jos haluaa rajoittaa luonnon kuluttamista. Toinen asia sitten on, että mitä se auttaa jos yhteiskunnan suurin tavoite on kasvattaa vientiä, eli suomalaisen luonnon myymistä maailmalle erilaisina tuotteina – ei paljoa kuulu vastustusta tälle persuistakaan, vaikka luontonäkökulmaa heittävät vielä piruuttaan mukaan maahanmuuttokeskusteluun.

  Sitä voi moittia sitten jos selvästi on nähtävistä rasistinen motiivi, mutta lienee selvää, että pääsee rasistikoriin sillä, jos pitää luontoa tärkeämpänä kuin loputonta väestönkasvua. Onhan vihreiden politiikkakin tässä suhteessa täydessä ristiriidassa – olihan vaalitauluissakin hauska parivaljakko: ‘rakennetaan’ ja ‘suojellaan’. Miten mitään suojelet, kun kuitenkin haluat kasvaa ja rakentaa koko ajan lisää?

  Tulevina vuosina nähdään tämän taas muuttuvan yhä enemmän konkreettiseksi, kun Helsingissä rakennetaan umpeen viimeisetkin luontokokonaisuudet ja jäljelle jää pieniä saarekkeita, ja sama jatkuu leviävänä syöpänä peittämään koko Etelä-Suomen. Puheet luonnon säästämisestä edes rakennusmaan suhteessa ovat olleet turhia, kun nyt näemme että mitään tiivistämistä ja turhan autoilun kitkemistä ei tule. Poliittinen keskustelukin aiheesta on hävinnyt tai on jossain näkymättömillä nettipalstoilla.

  Mitä itse asiaan tulee, niin eihän tässä mitään kahtiajakoa ole tullut, vaan toinen puoli on tullut kaapeistaan ja vanhempi väki on takajaloillaan, kun ei ole tottunut näkemään sellaista menoa. Eivät persut ole tuoneet konservatiivisia mielipiteitä politiikkaan. Jos konservatismi olisi uusi nousukas, niin miksi homoliitot tulevat vasta nyt, eikä 1980-luvulla, tai miksi selvästi rasistiset puheenvuorot olivat jo tuolloin normaaleja? Maa on siis ollut ainakin kahta mieltä koko ajan, mutta nyt meillä on media joka haluaa myydä lehtiä vastakkainasettelulla kuten Yhdysvalloissa. Median motiivi ei ole enää minkään oikean asian puolustaminen ja faktojen etsiminen, vaan tilaa on lähes pelkästään populistiselle keskustelulle jossa pärjää vain se, joka ehtii ensin sanoa keskustelun premissin, kuten esimerkiksi näin:

  Jos ehtii sanoa, että teollisuus menettää tilaukset koska sähkö on niin kallista, niin sittenhän se on niin. Todellisuudessa sähkö teollisuudelle halvinta ja vika on tuotteissa ja muissa kustannuksista joista pitäisi syyttää ay-liikettä ja Putkosta.

  Jos ehtii sanoa, että Helsingissä estetään ja rajoitetaan autoilua mielivaltaisesti, niin sittenhän se on niin. Todellisuudessa Helsinki menettää valtavasti rahaa, rakennusmaata, terveyttä, viihtyisyyttä ja elinkeinomahdollisuuksia auton valta-aseman takia.

  Jos ehtii sanoa, että mitä pitäisi tehdä maahanmuuton suurille ongelmille, niin sittenhän siinä on valtavia ongelmia. Valtava ongelma väestönkasvussa(!) on luonnon tuhoaminen, mutta niitä valtavia sosiaalisia ongelmia maahanmuutosta on vaikeampi ainakin nyt löytää. Pakolaisten kotiutumisessa lienee ne ongelmat, mutta harvassa lienee ne maat jotka ovat onnistuneet kotiuttamaan vanhemman aikuisväestön, joka tulee täysin vieraasta kulttuurista. Seuraavaa polvi kasvaa sitten paremmin suomalaisiksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 71. ceterum censeo: Liberaalin vastakohta autoritäärinen, ei konservatiivi. Konservatiivin vastakohta on radikaali, ei liberaali.

  Ihmisten arvojen kannalta tämä akselisto on mielestäni huomattavasti erottelevampi ja hyödyllisempi kuin oikeisto-vasemmisto, urbaani- ei-urbaani tms. akselistot. Nämä voidaan sitten ottaa mukaan erinäisiin 3D-tarkasteluihin.

  Koen, että selvää eriytymistä on tapahtumassa, muttei linjalla urbaani- ei-urbaani, vaan akselilla autoritäärinen-liberaali. Sen näkyvimpänä ilmentymänä on suhtautuminen humanitääriseen ja työperäiseen maahanmuuttoon.

  Tässä asiassa jakolinja ei mene esim. perinteisen oikeisto-vasemmisto jaon mukaan. Oikeisto suosii työperäistä maahanmuuttoa ja hyväksyy hallitun humanitäärisen, vasemmisto puolestaaan vastustaa työn perään tulijoita, mutta kannattaa humanitääristä maahanmuuttoa.

  Keskempänä olevista puolueista Persut vastustaa jyrkästi kaikkea maahanmuuttoa, mutta Kepulla on taas yllättävän myönteinen kanta asiaan. Monet kepulaiset kunnat ottavat humanitäärisiä pakolaisia paikkaamaan väestökatoaan ja maajussit palkkaavat melkoisia määriä vierastyöläisiä.

  Todellinen jakolinja menee äänestäjäkunnan sisällä. Tämän seurauksena persut keräävät ja tulevat keräämään ääniä “maahanmuuttokriittisiltä” äänestäjiltä niin oikealta, vasemmalta kuin keskeltäkin. Varsinkin vasemmisto on vaikeuksissa, sillä ihmisten aito huoli työpaikoista ja lieväkin xenofobia lisää persujen houkuttelevuutta.

  On huolestuttavaa, jos puolueet joutuvat persujen pelossa reivaamaan kantojaan autoritäärisempaan suuntaan. Tiedossa olisi kylmää kyytiä.

  Autoritäärinen-liberaalinen asetelmasta löytyy klassillinen kuvaus mm. googlaamalla Adorno, T. W. The Authoritarian Personality. Suosittelen!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 72. Countryboy: Entisenä tutkijana ja dosenttina tiedoksi vain Porthuelle, että kyllä kaikki maan yliopistot kilpailevat kansainvälisestä tutkimusrahasta ja niillä on erittäin runsaasti kansainvälisiä yhteyksiä. Eli Helsinki kyllä ohitetaan mennen tullen. Yliopistojen kv. vertailussa Helsingin yliopisto on kyllä suomalaisistayliopistoista ykkösenä suuren kokonsa, historiansa ja runsaan valtion rahoituksensa vuoksi. Mutta Aalto yliopisto ei ole kovin korkealla, sen ohittavat useat “maakuntien yliopistot”. Insinöörit eivätjulkaise tarpeeksi kv. lehdissä.

  Kansainvälistä tutkimusrahaa voi toki olla vaikea saada ilman hyviä, siteerattuja artikkeleita arvostetuissa, kansainvälisissä julkaisuissa.

  Kertoisitko kuitenkin lisää siitä, korvaako mielestäsi julkaisuissa määrä laadun, tai onko nimenomaan insinöörialoilla yleisesti syytä jakaa uusi tieto mielummin ensin globaaleille markkinoille kuin esimerkiksi maamme yrityksille tai elinkeinoaloille?

  Omasta mielestäni tuo jälkimmäinen asia voi riippua paljolti myös alakohtaisista erityispiirteistä. Toki ulkomaillakin on hyvä tuoda esiin, mitä kaikkea meillä osataan. Kaikkea ei toki tarvitse keksiä itse, siksi kv-yhteistyö on joskus (todella) tärkeää.

  Ei pidä kuitenkaan unohtaa myöskään sitä, että jakajalle voi helposti jäädä pelkkä luu omaan käteen …

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 73. Ehkäpä asian voisi tulkita siten, että Helsinki vetää puoleensa muun Suomen liberaalit ja konservatiivit jäävät muualle Suomeen.

  Konservatiiveja löytyy kyllä Helsingistäkin.

  Islamilaiset maahanmuuttajat ovat monesti kyllä konservatiivisempia kuin vaikkapa perussuomalaiset ovat.

  Olin aika järkyttynyt, kun yritin keskustella islamilaisen naisen kanssa ja sitten hänen lapsensa sanoi, ettei äitinsä saa keskustella vieraiden miesten kanssa. Siis mitä helv*****?

  Siis Suomi on maa, jossa naiset saivat äänioikeuden kolmantena maana koko maailmassa. Ei ole todellista, että tuollainen naisten sortaminen sallitaan tässä maassa. Olkoon uskonnollista tai kulttuurista huuhaata, niin silti. Absurdia.

  Mutta överiksi tämä menee, kun vasemmistolainen feministi puolustaa tätä naisten alistamista 😀 Ei voi käsittää.

  Miten voi vastustaa islamia, mutta sallia maahanmuuton, kun maahanmuuton mukana tulee myös islam?

  Siis, minähän vastustan kaikkia uskontoja, mutta erityisesti sellaisia, joissa silvotaan lapsia ja alistetaan naisia. Tässä mielessä suomalaisten tapakristillisyys on aika hienoa edistystä. Uskonnon harjoittamiseksi riittää ristiäiset, rippikoulu, häät ja hautajaiset. Neljä kertaa elämän aikana. Tosin sekin on jo liikaa..hrrrr…

  Katolilaisetkin taitavat olla konservatiivisempia, kuin perussuomalaiset tapakristityt, mutta tämä onkin se paradoksi, että miten Timo Soini edes voi olla perussuomalaisten johdossa?

  Perussuomalaiset ovat pysyvä osa suomalaista poliittista kenttää ja hyvä niin. Voidaan jo pikkuhiljaa luopua siitä natsileimasimesta, kun pahimmat hörhöt on ajettu pois. Itse asiassa pahimmat hörhöthän pitävät perussuomalaisiakin jo “vanhana ja korruptoituneena” puolueena.

  Vasemmiston toiminta perussuomalaisia kohtaan on kyllä aika säälittävää. Kun ei ole pelattavaksi mitään 2000-luvulle, niin se natsikortti onkin ainoa kortti mitä vasemmistolla on.

  Nimittäin duunarimiehet ovat siirtyneet vasemmistosta persuihin. Punavihreys ei vetoa. Persujen kannattajista valtaosa on entisiä vasemmiston ja kepun äänestäjiä. Siis, vasemmisto pitää entisiä kannattajiaan natseina.

  Arvoilla on loppujen lopuksi vähän merkitystä suomalaisessa elämässä. Nationalisti en ole, mutta pidän kyllä elämästä Suomessa. Täällä on rauhallista, mitä nyt kännissä voi turpaansa saada, mutta siihenpä se jääkin. En halua Suomeen muun maailman sekoiluja.

  Niin ja äänestin sitten kuitenkin 19.4 klo 19 jälkeen vihreitä, mutta vaikeata se oli. Äänestin vaimoni perässä tuotantoeläinten elinolosuhteiden parantamisen puolesta. Se oli se syy miksi äänestin vihreitä. Nyt sitten voin hyvällä omalla tunnolla syödä pyttipannua kananmunalla ja makkaralla 😀

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 74. Viherinssi: Jos ehdotukseni rajan vetämisestä työssäkäyntialuetta pitkin häiritsee, niin voi sen vetää Helsingin kaupunginrajaakin pitkin. Kuntarajat ovat kuitenkin aika teennäisiä, olisi mukavampi noudattaa maantieteellisesti perustellumpia rajoja.

  Vetäisin itse rajan vielä paljon tiukemmin. Hakamäentie-Kumpulantie. Sisäpuolelle Lontoon Cityn kaltainen kaupunkiyksikkö, joka keskittyy merkittävämpiin asioihin kuin aluerakennusprojekteihin. Tiukat rajat kehittävät mielikuvitusta tulevaisuuden elinkeinojen löytämisessä.

  Helsingin tulevaisuuden tehtävinä näkisin kansainvälisen politiikan, matkailuteollisuuden (eritoten kongressi), musiikki- ja softateollisuuden sekä kaiken askartelun, joka vie vähän tilaa, kuten finanssitoiminnan. Talouselämän pyörittäminen rakennusinvestointien varassa on vaan niin joutavanpäiväistä.

  Kaupunkisuunnitteluun hurahtaneet poliitikot ohjaisin Virolahden Vaalimaan suunnalle, jonne pitäisi Valtion erityisohjauksessa rakentaa uusi kauppakaupunki miljoonalle ihmiselle, koska Venäjä ei tule vielä sataan vuoteen liittymään EU:hun eikä päinvastoin, toivottavasti. Kaupalle on kuitenkin aina mahdollisuutensa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 75. Katelin kerrna läpi Uuden Suomen ja Kansan Uutisten numerot helmikuulta 1962. Maasa oli sekä presidentin- että eduskuntavaalit. Politiikka oli silloin paljon nykyistä mielenkiintoisempaa, mutta enpä tunen kaipaavani niitä aikoja takaisin.

  Kahtijakautumisat liioitteellan, koka puolueiden erot eivät ole kovin oleelliset.

  Homamfoorumia jsoksu katselen, mutat eipä siitä juuri ehdi seurata. Halla-ahon Scripta on taitavasti, varsin maltillisesti ja älykkäästi perusteltu. Luen kuin Tuure Junnilan tai Kauko Kareen kirjoituksia aikoinani: En minä voi olla samaa mieltä, mutta jä epämiellyttävä tunne, että kaveri voi olla oikeammassa kuin kuin toivon.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 76. Tapio Peltonen:
  Jos nämä “maahanmuuttokriitikot” eivät ole kauttaaltaan rasisteja, muukalaisvihamielisiä ja islamofobeja, miksi he eivät irtisanoudu äänekkäästi Halla-Ahon kirjoituksista ja maailmankuvasta?

  No, kyse on sokeasta pisteestä, ei siitä, että he OIKEASTI kannattaisivat oppi-isänsä ajattelua. Toivottavasti. Mutta jo tällainen sokea pistekin voi olla vaarallinen, jos se asemoituu niin, että se on omiaan edistämään kansanryhmiin kohdistuvia ennakkoluuloja (joita H-A muuten on julistanut haluavansa edistää).

  Jos feministit eivät kaikki ole raivokkaita miesvihaajia, niin miksi he eivät irtisanoudu äänekkäästi miesvihaafafeministien kirjoituksista ja maailmankuvasta.

  Ei se vain toimi noin. Eivät ihmiset yritä tehdä itsestään mitään opin mukaisia täydellisiä ideologisia mallikappaleita.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 77. Kyllä otsikon ajatuksessa on jotain perää. Mutta miksi Oulussa sitten äänestetään persuja ja kepua? On se kaupunki OUlukin.

  Toinen asia voi olla yliopistonaisten keskittyminen Helsinkiin. Luulen lonkalta, että tämä on se ratkaiseva seikka. Maalle jää miehet jotka äänestää persuja. Helsinkiin muuttaa naiset, jotka äänestää vihreitä.

  Arvomaailmat ovat siis eriytyimässä mutta asialla ei liene mitään tekemistä kaupunki/maaseutu vastakkainasettelun kanssa. Kyseessä on sen sijaan miesten ja naisten arvomaailmojen eriytyiminen. Naiset sitten vain sattuvat asumaan kaupungissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 78. Se onkin mielenkiintoista, että internetin tuoma “kaiken tiedon saatavuus” onkin johtanut paradoksaalisesti siihen, että (ainakin jotkut) ihmiset käpertyvät entistä tiukemmin omien heimojensa pariin.

  Aiemmin kun oli pari hassua sanomalehteä ja muutamat tv-kanavat niin kaikkien oli pakko katsoa ja lukea samoja medioita. Altistui pakostikin myös “vastapuolen” ajatuksille ja näkökulmille. Koska lukijakunta oli laajaa oli myös kritiikki mediaa kohtaan ankaraa ja auttoi pitämään toimittajilla kielen keskellä suuta ja linjan neutraalina.

  Nykyään jokaiselle viiteryhmälle löytyy omat keskustelupalstansa, mediansa ja kanavansa joiden kautta voi koteloitua vaihtamaan ajatuksia vain itsensä kaltaisten kanssa.

  Internet pitäisi sulkea vuodeksi globaalilla sopimuksella että saataisiin ihmisten ajatuksia vähän tuuletettua ja pakotettaisiin ihmiset puhumaan myös sen naapurirapun “kiitos 1939-1945” t-paitaan sonnutautuneen hepun, yläkerran nahkamachon tai työpaikan maaltamuuttajan kanssa.

  “Samanlaiset linnut, ne yhdessä lentelee,
  heimoveljet, jauhopäät, kanssas elelee…”

  – Klamydia

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 79. Tapio:Keskempänä olevista puolueista Persut vastustaa jyrkästi kaikkea maahanmuuttoa

  Tässä väitteessä ei ole muuta vikaa kuin se, että se ei pidä lainkaan paikkaansa. Ehkäpä “arvomaailmojen polarisoituminen” perustuu laajemminkin tällaisiin olkiukkoihin? Se toinen Tapio (Peltonen) sitten onkin jo sen verran “out of the box” -linjalla että jääköön kommentoimatta mitään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 80. Markku af Heurlin:Halla-ahon Scripta on taitavasti, varsin maltillisesti ja älykkäästi perusteltu. Luen kuin Tuure Junnilan tai Kauko Kareen kirjoituksia aikoinani: En minä voi olla samaa mieltä, mutta jä epämiellyttävä tunne, että kaveri voi olla oikeammassa kuin kuin toivon.

  No enpä tiedä tuosta, oma positioni on nimittäin täysin päinvastainen: olen monessa asiassa samaa mieltä äijän kanssa, mutta asioita lukiessa tulee mieleen että onko ne asiat pakko esittää noin idioottimaisesti, kun ne voisi sanoa viisaastikin. Toisaalta ehkäpä Halla-ahon kohderymä on teini-ikäiset pojat ja ääliöt, eikä asioiden eteenpäin saaminen politiikassa ole hänelle niin tärkeää.

  Vaikka persut muuta kuvittelevat, niin kyllä Halla-aho on itse itsensä pahin vihollinen. Hän yksinkertaisesti tyri kun ei ymmärtänyt, että menestyminen ammattipoliitikona ja kettuuntuneena blogistina vaativat täysin erilaista tulokulmaa. Voitte verrata esimerkiksi Soinin muodonmuutokseen populistisesta oppositioon tähtäävästä johtajasta, jota ei kukaan oikeastaan halua hallitukseen (paitsi halatakseen hengiltä), nykyiseen maltilliseen valtiomieheen, jonka kaikki haluavat hallitukseen. Kun tavoite on oppositio, voi haukkua muita, räyhätä ja kehittää kynnyskysymyksiä, kun tavoite on hallitus, pitää muuttaa linjaa.

  Palatakseni Halla-ahoon, niin mies puhuu kyllä pääasiallisesti varsin fiksuja, mutta sitten välillä laukoo täydellisiä typeryyksiä. Lisäksi on ylimielinen ja ylpeys sekä kyvyttömyys myöntää virhearvioita maksoivat hänelle valiokunnan pj:n paikan. Kun Halla-aho siirtyi veijon esson tuntojen blogistista politiikkaan, niin kyllä minä odotin vastaavaa nahan luomista minkä Soini on nyt tehtny. Mutta ei, tärkeintä on päästä vittuilemaan ja varmistaa, että kaikkea mitä itse ehdottaa, vastustetaan pelkästään sillä perusteella, että ajatus tuli Halla-aholta.

  Kaiken kukkuraksi tähän päälle vielä marttyyrimäinen itkeminen mediapelistä, kuin Väyrynen ikään.

  Ärsyttävää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 81. åke:
  Kyllä otsikon ajatuksessa on jotain perää. Mutta miksi Oulussa sitten äänestetään persuja ja kepua? On se kaupunki Oulukin.
  ‘snip’

  Jos puhutaan suomalaisten arvomaailmoista lienee perusteltua ottaa myös Oulu jne. huomioon.
  Ja etelä-pohjoinen -ero on vallinnut (voisi sanoa) koko ajan. Se, että arvomaailmat eroavat myös Helsingin (ja pääkaupunkiseudun) sisällä ei ole uusi asia sekään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 82. Lauri Kumpulainen:

  Olin aika järkyttynyt, kun yritin keskustella islamilaisen naisen kanssa ja sitten hänen lapsensa sanoi, ettei äitinsä saa keskustella vieraiden miesten kanssa. Siis mitä helv*****?

  Siis Suomi on maa, jossa naiset saivat äänioikeuden kolmantena maana koko maailmassa. Ei ole todellista, että tuollainen naisten sortaminen sallitaan tässä maassa. Olkoon uskonnollista tai kulttuurista huuhaata, niin silti. Absurdia.

  Mutta överiksi tämä menee, kun vasemmistolainen feministi puolustaa tätä naisten alistamista Ei voi käsittää.

  Miten voi vastustaa islamia, mutta sallia maahanmuuton, kun maahanmuuton mukana tulee myös islam?

  Siis, minähän vastustan kaikkia uskontoja, mutta erityisesti sellaisia, joissa silvotaan lapsia ja alistetaan naisia. Tässä mielessä suomalaisten tapakristillisyys on aika hienoa edistystä. Uskonnon harjoittamiseksi riittää ristiäiset, rippikoulu, häät ja hautajaiset. Neljä kertaa elämän aikana. Tosin sekin on jo liikaa..hrrrr…

  Niin ja äänestin sitten kuitenkin 19.4 klo 19 jälkeen vihreitä, mutta vaikeata se oli. Äänestin vaimoni perässä tuotantoeläinten elinolosuhteiden parantamisen puolesta. Se oli se syy miksi äänestin vihreitä. Nyt sitten voin hyvällä omalla tunnolla syödä pyttipannua kananmunalla ja makkaralla

  “Feministi puolustaa tätä naisten alistamista” ??

  Ei taatusti puolusta!
  Tästä me feministikavereiden kesken pidämme tulikivenkatkuisia puheenvuoroja kammoksuen naisten alistamista ja kontrollointia mm. muslimikulttuureissa. Tämähän on yksi pahimmista ihmisoikeusongelmista, mitä maa päällään kantaa.

  Islaminusko ei kuitenkaan ole mielestäni pätevä syy olla auttamatta näitä ihmisiä hädässä. En minä ole “haalimassa” tänne Suomeen massoittain muslimeja, mutta jos pakolaiset sattuvat muslimeja olemaan, niin kyllä heitä pitää auttaa yhtälailla. Suomessa heille pitää tehdä selväksi, että täällä vallitsee tasa-arvo ja naisilla on samat oikeudet kuin miehilläkin. Toivon että suomalainen salliva ympäristö on omiaan muuttamaan heidän kulttuuria ja perhesuhteita vapaampaan suuntaan.

  Miten tähän voisi vaikuttaa paremmin? Miten alistettuja musliminaisia voisi auttaa paremmin vapautumaan kulttuurinsa kahleista?

  PS. Itsekin vastustan uskontoja.
  PPS. Pisteet tuotantoeläinten elinolosuhteiden äänestämisen puolesta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 83. sunimh: Tässä väitteessä ei ole muuta vikaa kuin se, että se ei pidä lainkaan paikkaansa. Ehkäpä “arvomaailmojen polarisoituminen” perustuu laajemminkin tällaisiin olkiukkoihin?

  No, miksihän sitten Juho Eerola kertoo Kalevalle: “Minä jos kukaan olen maahanmuuttokriittinen. Mutta en näe, että mielipiteissäni olisi mitään eroa muihin eduskuntaryhmän jäseniin. Me olemme äärimmäisen yhtenäinen puolue.” (Kaleva 27.4.15)

  Olkiukkoko?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 84. Näyttäisi siltä, että Suomi jakautuu yli ja alle 50 vuotiaisiin: Alle 50-vuotiaat: Kokoomus suurin, Piraatit eduskuntaan KD:n tilalle

  Alle 50-vuotiaiden vaaleissa Vihreät saisi 15% äänistä. SDP:n kannatus olisi 7,5% ja KD tippuisi eduskunnasta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 85. Sakke: Kansainvälistä tutkimusrahaa voi toki olla vaikea saada ilman hyviä, siteerattuja artikkeleita arvostetuissa, kansainvälisissä julkaisuissa.

  Kertoisitko kuitenkin lisää siitä, korvaako mielestäsi julkaisuissa määrä laadun, tai onko nimenomaan insinöörialoilla yleisesti syytä jakaa uusi tieto mielummin ensin globaaleille markkinoille kuin esimerkiksi maamme yrityksille tai elinkeinoaloille?

  Omasta mielestäni tuo jälkimmäinen asia voi riippua paljolti myös alakohtaisista erityispiirteistä. Toki ulkomaillakin on hyvä tuoda esiin, mitä kaikkea meillä osataan. Kaikkea ei toki tarvitse keksiä itse, siksi kv-yhteistyö on joskus (todella) tärkeää.

  Ei pidä kuitenkaan unohtaa myöskään sitä, että jakajalle voi helposti jäädä pelkkä luu omaan käteen …

  Puhuin lähinnä erilaisista yliopistojen vertailuista, joita on tehty viime vuosina. Niissä Aalto yliopisto pärjää melko huonosti, vaikka siihen on satsattu paljon rahaa. Nämä vertailut perustuvat julkaisujen määrään, niiden siteeraamisen frekvenssiin (jonkinlainen indikaattori merkittävyydestä) ja joskus myös Nobel palkintoihin.

  Useat merkittävät innovaatiot ja keksinnöt tehdään yliopistojen ulkopuolella tai niiden liepeillä (esim Facebook yms). Ei todellakaan ole järkevää aina jakaa kaikkia tietojaan heti muille tällöin. Toisaalta suomalaista yhteiskuntatiedettä on syystä kritisoitu sisäänlämpiäväksi. Julkaistaan vain lähinnä suomenkielellä , eikä pystytä tuottamaan kansainvälisesti yleistettävää tietoa. Toki poikkeuksiakin joukossa on ollut.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 86. AJ:
  Miten tähän voisi vaikuttaa paremmin? Miten alistettuja musliminaisia voisi auttaa paremmin vapautumaan kulttuurinsa kahleista?

  Tietenkin olemalla päästämättä niitä musliminaisten alistajia (eli muslimimiehiä) maahan.

  Tapio: No, miksihän sitten Juho Eerola kertoo Kalevalle: “Minä jos kukaan olen maahanmuuttokriittinen. Mutta en näe, että mielipiteissäni olisi mitään eroa muihin eduskuntaryhmän jäseniin. Me olemme äärimmäisen yhtenäinen puolue.” (Kaleva 27.4.15)

  Olkiukkoko?

  Olkiukkopa olkiukko. Perussuomalaiset edustajat ovat sitoutuneet PS:n maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan, jossa ei tietenkään missään todeta että he “vastustavat jyrkästi kaikkea maahanmuuttoa”, kuten väität. Samoin mainitsemasi Eerola on linkittänyt ko. ohjelman vaalisivuilleen, vaikka onhan tietenkin mahdollista että jollain yksittäisillä edustajilla tai ehdokkailla on tiukempia kantoja aiheeseen. Se ei silti muuta Persuja puolueena kaikkine edustajineen koskeneen väitteesi olkiukkoutta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 87. Viherinssi: Tässäpä tätä:

  Kaupunki, väkiluku, ps+kesk kannatus:

  1. Helsinki, 623 135, 18,5 %
  2. Espoo, 266 123, 22,1 %
  3. Tampere, 223 149, 25,2 %
  4. Vantaa, 211 206, 31,2 %
  5. Oulu, 196 530, 46,6 %
  6. Turku, 184 300, 24,7 %
  7. Jyväskylä, 135 958, 36,7 %
  8. Kuopio, 111 320, 44,9 %
  9. Lahti, 103 904, 32,5 %

  Olisi ehkä perusteltua tarkastella pääkaupunkiseutua yhdessä, koska silloin alueesta saisi ehkä vähän vertailukelpoisemman. Silloin väestömäärä on noin 1100000 ja prosentti noin 22.

  Jos tarkastelu tehdään näin, meillä jää suunnilleen samanlaisina pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku. Näiden ulkopuolella keskustan ja perussuomalaisten yhteinen kannatus kasvaa etäisyyden funktiona Helsingistä. Rovaniemi jää listan ulkopuolelle 60 000 asukkaan kaupunkina, mutta siellä prosentti on 53,2.

  Tarkempaa analyysiä varten voisi olla hyvä katsoa tilannetta äänestysalueittain, koska esimerkiksi Oulu on kiistämättä aika iso kaupunki pinta-alaltaan, ja siellä jako voi mennä kaupungin sisällä.

  Toisaalta tämä voisi olla hyvä verrata yksittäisinä puolueina. Perussuomalaisten kannatuksen maantieteellinen jakauma on kuitenkin tasaisempi kuin keskustalla, vaikka kyllä ps:kin on edelleen jossain määrin maaseutupuolue.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 88. Vasemmisto-oikeisto -akseli on menettänyt merkitystään. Tilalle on kasvamassa jako pohjoisen ja etelän välillä. Se erottaa yhä selvemmin puolueita toisistaan. Kysymys ei ole niinkään kulttuurista, vaan näkemyserosta keskittämiseen puolesta ja sitä vastaan.

  Kokeilkaapa huviksenne miten helppoa on asemoida puolueita tälle akselille?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 89. Countryboy: Puhuin lähinnä erilaisista yliopistojen vertailuista, joita on tehty viime vuosina. Niissä Aalto yliopisto pärjää melko huonosti, vaikka siihen on satsattu paljon rahaa. Nämä vertailut perustuvat julkaisujen määrään, niiden siteeraamisen frekvenssiin (jonkinlainen indikaattori merkittävyydestä) ja joskus myös Nobel palkintoihin.

  Useat merkittävät innovaatiot ja keksinnöt tehdään yliopistojen ulkopuolella tai niiden liepeillä (esim Facebook yms). Ei todellakaan ole järkevää aina jakaa kaikkia tietojaan heti muille tällöin. Toisaalta suomalaista yhteiskuntatiedettä on syystä kritisoitu sisäänlämpiäväksi. Julkaistaan vain lähinnäsuomenkielellä , eikä pystytä tuottamaan kansainvälisesti yleistettävää tietoa. Toki poikkeuksiakin joukossa on ollut.

  Aina joskus minua hymyilyttää tapa millä kilpikonna voitti jäniksen. Jääkiekossakin saattaa hyvin yhteen pelaavien joukkue voittaa, milloin “huippujen” joukkueelta ei yhteishenkeä löydy. Vaikken yhteiskuntatieteilijä olekaan, voisin olettaa, että viimeksimainitusta osaisivat ehkä jotakin kertoa … . Ruotsinkieltä osaavien suomalaispsykologien taas toivoisin ottavan selvää, miksi Ruotsin maajoukkue on aika usein pärjännyt täältä Suomesta katsoen ihmeen hyvin?

  Pitääkö niistä kansainvälisistä, yliopistojen välisistä vertailuista oikeastaan niin paljoa piitata, jos maamme vienti (rahassa mitaten) vain ylittäisi tuonnin ja kaikilla halukkailla riittäisi töitä ja hyvinvointia, nyt, lähitulevaisuudessa ja vielä sen jälkeenkin? Jos firman menestys perustuu vain väen vähentämiseen, tai mahdollisimman halpaan työvoimaan, osaako tulevaisuudessa se firman viimeinen hemmo enää edes sammuttaa valot pääkatkaisijasta?

  Riittävän korkea sijaluku BKT per capita -listalla, sekä työnteon, tutkimuksen ja tuotekehityksen hedelmien jakautuminen maassa, sekä hyvät tulevaisuudenkin näkymät, tarpeeksi monella eri alalla, lämmittää ainakin omaa mieltäni enemmän kuin esimerkiksi mikään pelkkä huippusija Nobel -palkintotilastossa.

  Toisaalta, mm. A.I. Virtasen “Nobelin” hehku lienee jo hiipinut melkoisesti, ja mistä me sen tiedämme, mikä mahtaa olla “oikea” syy-seuraus-suhde noiden eri listojen sijalukujen välillä? Riippuvuus-suhde saattaa olla kuitenkin aika mielenkiintoinen ja oikea malli monimutkainen, sekä varsin monta eri parametria ja ehkä monta huippuakin sisältävä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 90. Suomessa monta kansaa, olisi taas aika antaa kansojen itsenäistyä ja jatkaa valitsemallaan tiellä says:

  Suomi kannattaisi pilkkoa.

  Kaikki Oulun jälkeen itsenäiseksi Lapponiaksi. Pärjäisivät paremmin ilman etelän ihmisten sekaantumista heidän asioihin sekä elämäntyyliin.

  Idässä meillä on savolaiset. Savolaiset ovat lupsakan maineessa. Ja vaikkeivat aina olisikaan niin onhan heillä hemmetin komea luonto josta voi syystäkin olla ylpeä. Fanitan.

  Sitten on nuo pohojolaaset. En muista, että olisin koskaan törmännyt miellyttävään tai sivistyneen oloiseen pohjanmaalaiseen. Sellaisia kännissä urpoilijoita. Tää on vaan mun henk.koht. kokemus.

  Sitten on nämä meidän rantaruattalaiset. Herttaista sakkia, heistä enemmän hyötyä kuin haittaa. IMHO.

  Loput on sitten näitä enemmän tai vähemmän länsisuomalaisia joilla nyt vaan sattuu kulttuurivaihdon myötä olemaan pisimpään kokemusta länsimaisesta eli ruotsalaisesta eli germaanisesta sivistyksestä.

  Rehellisissä rasisteissa ei ole mitään suurta ongelmata. Sellaisille kun esittelee kauniin ja hyvätapaisen vastakkaista sukupuolta edustavan immeisen, niin luonto hoitaa loput.

  Ongelmana ovat nämä hölmöläiset jotka kuvittelevat jotenkin olevansa keskivertoa rasistisempia eli ennakkoluuloisempia vaikka koko ilmiössä on kyse ihan vaan tästä vaikeasta työllisyystilanteesta.

  Näin homma aina on mennyt läpi historian.

  Mikäli maa suinkin kykenee tarjoamaan suurimmalle osalle kohtuullisen ihmisarvoisesti palkattua duunia, niin jengille on yks hailee minkä näköistä ja kuuloista hiihtäjää siellä maassa vilisee.

  Tämä on se mikä tekee asiasta niin tolkuttoman surullista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 91. Taas kerran syytä muistuttaa Engannin työväenpuolueen vaikuttajan ja sosiologin Michael Youngin (myöh Baron Young of Dartington, 1915 – 2002) kirjasta “Meritokratian nousu”. – Meritokratian nouus päättyi populistiseen vallankumoukseen, ja sitähän me juuri nyt elämme.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 92. ceterum censeo: ceterum censeo kirjoitti 24.4.2015 kello 9:25
  Niin Hesarin kysymyssarja kuin itse liberaali-konservatiivi akselikin kertovat varsin sekavasta ajattelusta. Liberaalin vastakohta autoritäärinen, ei konservatiivi. Konservatiivin vastakohta on radikaali, ei liberaali.

  Huomaan oman kantani olevan edellälainatun variaatio joka pätee usein myös erilaisiin tietoteknisiin palveluihin. Konservatiivinen liberalismi. Joka tarkoittaa lähinnä sitä, että sillä liberalismilla on tässä variaatiossa parhaat mahdollisuudet varjeltua. Tietoteknisissä palveluissakin saat tehdä miltei mitä tahansa paitsi itse järjestelmän vahingoittaminen on estetty. Konservatiivinen liberalismi on yhteiskuntajärjestysten “avoimen lähdekoodin sovelluskehitysprojekti”.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 93. Vesa: Vasemmiston jatkaessa kuihtumistaan puolueet kasaantuvat poliittiseen keskustaan niin että päät kolisevat. Poliittiset arvot siis yhtenäistyvät ja siksi vaaleissa voi tässä mielessä äänestää melkein mitä puoluetta tahansa.

  Vasemmiston kuihtuminen vaikuttaa yhä enemmän osittain itseaiheutetulta ongelmalta. Juuret toki ovat Lipposen uusliberalismissa, mutta perustavanlaatuinen ongelma on siinä, ettei vasemmisto jostain syystä kykene perustelemaan linjaansa arvoperustaansa pohjautuen ja siitä aina lähtien. Media on jo kymmenen vuotta toitottanut, miten vasemmisto ja demarius on puhdasta vanhoillisuutta ja koplausta ja nyt meillä sitten on äänestäjiä, jotka haluavat taloudellista tasa-arvoa ja äänestävät Kokoomusta saavuttaakseen sen. Että näin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 94. Matti Mononen:
  Vasemmisto-oikeisto -akseli on menettänyt merkitystään. Tilalle on kasvamassa jako pohjoisen ja etelän välillä. Se erottaa yhä selvemmin puolueita toisistaan. Kysymys ei ole niinkään kulttuurista, vaan näkemyserosta keskittämiseen puolesta ja sitä vastaan.

  Kokeilkaapa huviksenne miten helppoa on asemoida puolueita tälle akselille?

  Tai oikeammin kaupungit versus muu Suomi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 95. Helsingin Sanomissa, Ylessä ja muissa medioissa käyty keskustelu punavihreästä kuplasta on irronnut aika kauas alkuperäisestä artikkelistani, jossa käsittelin noin 100 000 asukkaan alueen henkistä irroittautumista koko muusta Suomesta.

  https://www.suomenuutiset.fi/helsingissa-kalliossa-muhii-punavihrea-kupla/

  Kyse ei todellakaan ole kaupunkien ja maaseudun ikivanhasta vastakkainasettelusta. Kyse on siitä, että missään muussa Suomen kaupungissa ei voi samalla tavalla elää eristäytyneenä tavanomaisesta suomalaisesta elämäntavasta ja arvoista, toisten samanlaisten kanssa, kuin kävelymatkan päässä Kurvin kulmasta.

  Yhdysvalloissa arvoliberaalien ja arvokonservatiivien väinen kulttuurisota on 50/50. Maa on jakautunut kahtia. Meillä kristillinen arvokonservatiivisuus on yhtä merkityksetön marginaaliporukka kuin ne, jotka asuvat kävelymatkan päässä Rytmi-baarista. Sinne välille jää suomalaisten suuri, maltillisesti arvokonservatiivisten muodostama yhtenäiskulttuuri.

  Äänsestyskäyttäytymiseltään vastaavia poikkeamia keskiarvosta kuin punavihreä kupla on vain osa Svenskfinlandista (suurin osa suomenruotsalaisista asuu suomenkielisten keskuudessa, mutta Ahvenanmaalla, Paraisilla, Raaseporissa ja Pohjanmaan ruotsinkielisillä alueilla voi sentään elää jossain määrin omassa kulttuurissa), ja ehkä raamattuvyöhyke Pohjanmaallakin on tunnistettavissa, jos katsotaan, ketä sieltä keskustan ehdokkaiden joukosta äänestetään.

  Suomesta onneksi puuttuvat koheesiota pahasti murentavat rikkaiden omat asuinalueet kuten myös maahanmuuttajagetot. Ainakin vielä. Tukholman alueen erot Rinkebystä Saltsjöbadeniin ovat paljon suuremmat kuin Jakomäen ja Kuusisaaren väliset erot.

  Arvokonservatiivien ja ns. suvaitsevaiston välistä kulttuurisotaa erittelee yhdessä kirjailija Joonas Konstigin ja professori Timo Vihavaisen kanssa toimittamani kirja Mitä mieltä Suomessa saa olla:

  https://www.facebook.com/pages/Mit%C3%A4-mielt%C3%A4-Suomessa-saa-olla/1538485883078242?ref=ts&fref=ts

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 96. max: Konservatiivinen liberalismi on yhteiskuntajärjestysten “avoimen lähdekoodin sovelluskehitysprojekti”.

  Täytyy sanoa, että en kyllä ihmettele yhtään miksi piraattipuolue ei pärjää.

  Jos piraatit pääsisivät valtaan maa olisi nopeasti sellaisessa kaaoksessa, että siinä alkaisi Venäjäkin jo näyttämään tolkun maalta. 🙂

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 97. anonyymi: Vasemmiston kuihtuminen vaikuttaa yhä enemmän osittain itseaiheutetulta ongelmalta. Juuret toki ovat Lipposen uusliberalismissa, mutta perustavanlaatuinen ongelma on siinä, ettei vasemmisto jostain syystä kykene perustelemaan linjaansa arvoperustaansa pohjautuen ja siitä aina lähtien. Media on jo kymmenen vuotta toitottanut, miten vasemmisto ja demarius on puhdasta vanhoillisuutta ja koplausta ja nyt meillä sitten on äänestäjiä, jotka haluavat taloudellista tasa-arvoa ja äänestävät Kokoomusta saavuttaakseen sen. Että näin.

  Vasemmisto on saavuttanut kaiken mitä se on halunnut. Jo joskus 70-luvulla.

  Jarrua painamalla mennään vaan syvemmällä status quo suohon.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 98. Otetaan nyt joitakin esimerkkejä missä “aitojen maalaisten” ja “aitojen stadilaisten” erot tulevat selvimmin näkyviin:
  1) Liikenne: Aito maalainen ei ymmärrä miksi joku helsinkiläinen haluaa kulkea joukkoliikenteellä tai polkupyörällä töihin ja jos hänellä on auto, miksi hän ei halua ostaa kalliimpaa autoa kuin mikä naapurilla on. Maalaisen mielestä 16-vuotiaiden on saatrava ajaa autoa, henlsinkiläisten mielestä ajokortin ikärajaa voisi nostaa 25:een.
  2) Asuminen: Aito stadilainen ei ymmärrä miksi maalainen ei halua muuttaa Stadiin, koska Stadissa on kaikkea mitä tarvitsee, on huveja, ravintoloita, luontoa ja paikkoja joissa voi tavata muita ihmisiä. Maalaisten mielestä Helsingissä luonto on tuhottu ja ihmiset eivät juttele toisten kanssa.
  3) Työnteko: Maalainen ei ymmärrä miksi töiden perään on muutettava Helsinkiin, ja miksei töitä voi hajasijoittaa pääkaupungista ja antaa ihmisten tehdä etätöitä. Syvä erimielisyys vallitsee kumman tekemä työ on “arvokkaampaa” kansantaloudelle.
  4) Ulkopolitiikka: Maalainen ei halua lisää tiiviimpää yhteistyötä sen enempää EU:n kuin muiden globaaien instituutioiden kanssa. Stadilainen haluaa Suomen kansainvälistyvän ja lisää kansainvälisen tason osaamista Suomeen (=Helsinkiin)
  5) Terveydenhoito: Maalainen ei halua SOTE-uudistusta mistään hinnasta. Oman kirkonkylän lääkäri parantaa kaikki vaivat. Maalla asutaan terveellisemmin ja SOTE palvelisi vain Helsinkiä jossa eletään kuin siat pellossa. Helsinki haluaa SOTE-uudistuksen siksi että se jyvittäisi vastuuta maakuntien suuremmille keskuksille hoitaa maakuntien asukkaiden terveyttä.
  6) Maanpuolustus:
  Maalainen ei halua sotilaallista liittoutumista, luotetaan omiin aluepuolustusjoukkoihin ja käydään vaikka omilla metsästysaseilla sissisotaa jos joudutaan miehitetyiksi. Olkoot että se sissisota voi kestää 50 vuotta. Ja ei se venäläinen huonompi isäntä oo kuin ruottalainen tai sakemanni.
  Stadilainen katsoo että pääkaupunkia pitää puolustaa viimeiseen asti, käytetään siihen kaikki turvatakuut ja liitoutumismahdollisuudet mitkä on saatavilla. Jos presidentinlinnan katolla liehuu kaksoiskotkalippu niin ollaan tosi kusessa ja lähdetään pois koko Suomesta ennemmin kuin että jäädään sitä ihmettelemään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 99. Sakke: Ei kannattaisi edes yrittää. Ei meidän, eikä muiden.

  Jos jotain joku pilkkoa haluaa, suosittelen aloittamaan vaikka ylipitkistä nimimerkeistä …

  Kerrotko vielä, että miksi?

  Itse kannatan, että krimiläiset saavat olla krimiläisiä (mikäli niin tahtovat). Kannatan quebeciläisten itsenäistymistä. Katalaanien ja baskien. Skottien. Lappalaisten. Färsaarelaisten. Oregonilaisten hippien (sekä Ecotopian laajemminkin).

  Sanalla sanoen kannatan siis ihan kaikkien faktioiden itsenäistymistä jotka suuremman itsenäisyyden perään haikailevat.

  Maailma on muutenkin palaamassa takaisin normaaliolotilaan eli kaupunkivaltioihin. Minusta tätä kehitystä kannattaisi jouduttaa, ei jarruttaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 100. Marko Hamilo: Siksi, että heillä ei ole mitään käsitystä siitä, millaisia ihmiset ovat siinä Suomessa, jossa asuu 98 prosenttia suomalaisista.

  Kasvaako heillä kenties karvaa selässä?

  Mun havaintojen mukaan jota kuinkin kaikkialla maailmassa jengi tapittaa samaa roskaa myöhempien aikojen leirinuotiosta ja voivottelee miten kaikki menee päin persettä ja kuinka ennen oli pal paremp.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 101. Marko Hamilo: Suomesta onneksi puuttuvat koheesiota pahasti murentavat rikkaiden omat asuinalueet kuten myös maahanmuuttajagetot. Ainakin vielä.

  Paino kahdella viimeisellä sanalla.

  Lauri Ylinen perheineen just jätti 8 miljoonan hintapyynnön Karhusaaren cribsistään.

  Tulee tavikset liian liki, ma arvaan.

  Karhusaarelaisilla on toki ainoastaan vain oma privaatti saari käytössään.

  Not too far away, Kantarnäsissa, on Fazerin dynastian omistama porteilla suojattu niemi. Sinne ei ole tavallisella kuolevaisella asiaa.

  Vain aseistetut vartijat puuttuvat. Johtuu varmaan siitä, että suomalainen menestynyt liikemiesperhekin on niin kitsas ettei halua maksella palkkaa plebeijoille. Valtiohan ruokkii tai ainakin juottaa ne kyllä ilmaiseksikin.

  Mutta varmaan hekin myyvät kohta omistuksensa hittoon kun verojen maksu Suomeen nyt vaan jotenkin tuntuu niin kovin penseältä.

  Se konsepti, että pitäisi maksella veroja jotta ei syntyisi gated communityjä, tuntuu näistä tyypeistä ilmeisesti jotenkin aikansa eläneeltä ajatukselta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 102. Marko Hamilo: Yhdysvalloissa arvoliberaalien ja arvokonservatiivien väinen kulttuurisota on 50/50. Maa on jakautunut kahtia.

  Höpö höpö. Republikaaneilla on vain oma hihhuliosastonsa. Sama juttu demokraateilla.

  Someälämölö vaan antaa näille klikeille kokoaan suuremman painoarvon johan molempien puolueiden pitää reagoida.

  Ja se reagointi perinteisesti on tarkoittanut kuoliaaksi halaamista. Niin nytkin (tai ainakin tätä yritetään).

  Like I said: people don’t really give a phuck as long as they are still able to find some, any, work that pays the bills.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 103. Marko Hamilo: Arvokonservatiivien ja ns. suvaitsevaiston välistä kulttuurisotaa erittelee yhdessä kirjailija Joonas Konstigin ja professori Timo Vihavaisen kanssa toimittamani kirja Mitä mieltä Suomessa saa olla:

  Jäbä spämmää mainospostia. Timppa on nimensä mukaisesti aika perusvihainen vanha jäärä. Joonas “Toivon taikauskoisesti, että kun kirjoitan tietyistä asioista etukäteen, niin [ne?] ei tulevaisuudessa tapahdu.” Konstig taas normirunoilijapoika.

  Kuinka paljon näiden väsyneiden pampflettien lukemisesta oikeasti kostuu?

  Mulla on rajallisesti aikaa ja preferoin käyttää ne hyvien teosten parissa. Eli suomeksi: myy toi kirja mulle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 104. Markku af Heurlin:
  Taas kerran syytä muistuttaa Engannin työväenpuolueen vaikuttajan ja sosiologin Michael Youngin (myöh Baron Young of Dartington, 1915 – 2002) kirjasta “Meritokratian nousu”. – Meritokratian nouus päättyi populistiseen vallankumoukseen, ja sitähän me juuri nyt elämme.

  Viittaatko nyt vihreiden vaalivoittoon?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 105. Mä tykkään vaan vähä säätää. Säädä säkin jotain.: Täytyy sanoa, että en kyllä ihmettele yhtään miksi piraattipuolue ei pärjää.

  Jos piraatit pääsisivät valtaan maa olisi nopeasti sellaisessa kaaoksessa, että siinä alkaisi Venäjäkin jo näyttämään tolkun maalta.

  Toisin sanoenko Suomi on nyt jossakin status quossa. Ja siirtyessään siitä konservatiivikseksi liberalismiksi se ohittaisi kulkiessaan Venäjän. Venäjä on Suomen status quota liberaalimpi ja konservatiivisempi. En ymmärrä mikset laittanut, että Hollanti tai Britannia alkaa näyttää tolkun maalta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 106. Jaa, mutta onhan esseistien joukkoon saatu Timo “En saa naisilta seksiä vaikka minulla onkin siihen periaatteellinen oikeus” Hännikäinenkin.

  Jo sisällysluettelon selaamalla näkee aika suoraan, että mihinkään rakentavaan vuoropuheluun ao. kirjassa ei haluttu mennä. Päin vastoin: kaivaudutaan syvemmällä poteroihin.

  Onnea vaan uudelle hallituksella saada työrauha samalla kun ns. radikaaliälymystö yrittää vahvistaa omia päähänpinttymiään ja samalla selvittää itselleen voivatko he edes teoriassa kyetä olemaan samaa mieltä yhtään mistään…

  Teorioita maailmaan mahtuu.

  Mutta pistäpä sota pystyyn niin taas kommunisti löytää sielunystävän riistäjäporvarista. Tai väännä jollain ilveellä työttömyysaste kitkan tasolle, niin kyllä taas maistuu sopuisa yhteiselo kaikille.

  Kyllä, jengi on just näin läpinäkyvän lapsellisia.

  Jos media – ja punavuorikallion latteporukka – haluaa nähdä Krista Kososen yhtään minkään älymystön edustajana, niin se on median ja hipsterien oma ongelma.

  Ain’t got nothing to do with me – or rest of the world, for that matter.

  Joidenkin mielestä Kosonen on Suomen valovoimaisin näyttelijätär, mutta ei mun tarvitse olla sen arvion kanssa samaa mieltä (enkä olekaan; tai olen jos valovoimaisuudella tarkoitetaan kivan näköistä ja kuulemma hauskaakin nuorta naista josta saa aikaiseksi raflaavia lehtijuttua).

  Niiden näytelmien ja elokuvien perusteella jotka itse olen sattumoisin nähnyt joissa Kosonen on isosssa roolissa, niin ei hän varsinaisesti mieleen ole jäänyt vakuuttavana näyttelijänä.

  Vanja-enossakin oli varsin tuttuun tapaansa puiseva ja yksiulotteinen itsensä eli luonnoton eli liikaa yrittävä jolloin ei pääse hahmon sisälle vaan jää auttamatta sen ulkopuolelle.

  Mitä Vanja-enon näyttelijäsuorituksiin muuten tuli niin niinhän siinä kävi, että wanha salkkaristarba lakaisi luudalla käytännössä koko muun – ja osin hyvin etabloituneen – näyttelijäköörin lattialta.

  Kuten Pamela Tola aikoinaan vastaan sanomattomasti totesi: kuka tahansa voi osata näytellä. Kukaan ei vahingossa osaa operoida murtunutta jalkaa, mutta joku random kadulla kulkeva tyyppi voi olla luonnonlahjakkuus lavalla. Tietämään.

  Tyypillinen westerberg -tulkinta oli muutenkin. Tunteet ja tuokiot annostellaan jumbojetillä, eikä puitteissa säästelty. Tätä nykyjengi haluaa.

  Ei se Tshehovia ollut, mutta olipahan nyt jotain kumminkin. Jokaiselle jotakin? Ympäripyöreys on turvallista: ei tarvitse koskaan olla mistään mitään mieltä. Hipster Approved®

  Kukapa enää jaksaisi vaivautua katselemaan (tai lukemaan) sisältöä sen itsensä vuoksi? Miksi ajatella itse kun meillä on kilometrien pituinen jono virallisia tietäjiä jotka ajattelee sunkin puolesta?

  En itse erityisemmin osaisi suositella ketään ottamaan yhteiskuntapolitiikan tunteja Kososelta. En kyllä Hännikäiseltäkään.

  Mutta en käy kieltämäänkään. Go nuts.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 107. Sakke: Pitääkö niistä kansainvälisistä, yliopistojen välisistä vertailuista oikeastaan niin paljoa piitata, jos maamme vienti (rahassa mitaten) vain ylittäisi tuonnin ja kaikilla halukkailla riittäisi töitä ja hyvinvointia, nyt, lähitulevaisuudessa ja vielä sen jälkeenkin? Jos firman menestys perustuu vain väen

  Ja kerrotko vielä sen vuoden jolloin meillä oli viimeksi täystyöllisyys… Mun muisti prakaa nyt taas yllättäen.

  Ei meidän tietenkään tarvitse välittää muusta maailmasta. Sitten pitää vaan totutella elämään maakuopassa. Valtavan moni ihminen elää tällaisissa olosuhteissa. Meidän pitää vaan haluta tätä.

  Mä oon heti messissä, löytyykö muita halukkaita?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 108. Oikeestihan ne vaan kuvittelee olevansa jotain. Suomalainen on aina paras koska, niin, suomalainen. says:

  Sakke: melkoisesti, ja mistä me sen tiedämme, mikä mahtaa olla “oikea” syy-seuraus-suhde noiden eri listojen sijalukujen välillä? Riippuvuus-suhde saattaa olla kuitenkin aika mielenkiintoinen ja oikea malli monimutkainen, sekä varsin monta eri parametria ja ehkä monta huippuakin sisältävä.

  Aina niissä kauneuskilpailuakin on. Mutta ei siitä nyt vaan mihinkään pääse, että rahalla saa ja hevosella pääsee.

  Ei jenkkien huippuyliopistojen ylivoimaisuudessa ole mitään mystistä: niitä rahoitetaan joka vuosi huikeilla summilla. Tarpeeksi merkittävä (vuosi)lahjoitus niin saa vaikka omaa nimeään kantavan oppituolin, no problemo.

  On naurettavaa, että Suomen kokoisessa maassa haaskataan vähiä resursseja jokaiseen niemeen ja notkoon. Money talks and bullshit walks. Follow the money. Niin se menee.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 109. Kannatan aina itsenäistymispyrkimyksiä: Kerrotko vielä, että miksi?

  Itse kannatan, että krimiläiset saavat olla krimiläisiä (mikäli niin tahtovat). Kannatan quebeciläisten itsenäistymistä. Katalaanien ja baskien. Skottien. Lappalaisten. Färsaarelaisten. Oregonilaisten hippien (sekä Ecotopian laajemminkin).

  Sanalla sanoen kannatan siis ihan kaikkien faktioiden itsenäistymistä jotka suuremman itsenäisyyden perään haikailevat.

  Maailma on muutenkin palaamassa takaisin normaaliolotilaan eli kaupunkivaltioihin. Minusta tätä kehitystä kannattaisi jouduttaa, ei jarruttaa.

  Kun otit katalaanit puheeksi, vastaan kaikesta huolimatta espanjaksi, sillä luulen, että vastaus voi monen mieleen herättää muistoja, yhdellä ehkä tosin erilaisia kuin toisella: “El pueblo unido jamás será vencido”. Suomeksi kääntäen tuo taitaa mennä jotensakin näin: “Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa …”

  Vaikka em. lauseen konteksti taisi esim. 70-luvulla ihan toinen, Suomen kansalle asia oli varsin tuttu jo aiemmilta vuosikymmeniltä.

  Kaupunkivaltioiden ajan en usko enää palaavan, tai ainakaan niiden suurten ja mahtavimpien pysyvyyteen usko, sillä luhistuihan aikoinaan jopa Rooman mahti sekä valloitettiin lopulta myöskin Konstantinopoli …

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 110. Niin erilaisia samiksia: Kertaako vielä nuo arvot ja elämäntavat. Kiitos.

  Tsekkaa jutusta. Muistaakseni käsittelin asumismuotoa, uskonnollisuutta, seksuaalisuutta, autoilua, aseita ja sen sellaisia asioita joissa eri puolueilla on myös eri linjoja aika pitkälle sen mukaan, että niihin asioihin suhtaudutaan ennakkoluuloisemmin / kielteisemmin, jotka eivät kuulu omaan elämänpiiriin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 111. Niin erilaisia samiksia: Höpö höpö. Republikaaneilla on vain oma hihhuliosastonsa. Sama juttu demokraateilla.

  Someälämölö vaan antaa näille klikeille kokoaan suuremman painoarvon johan molempien puolueiden pitää reagoida.

  Ja se reagointi perinteisesti on tarkoittanut kuoliaaksi halaamista. Niin nytkin (tai ainakin tätä yritetään).

  Like I said: people don’t really give a phuck as long as they are still able to find some, any, work that pays the bills.

  Mutta se menee 50/50 koska puolueet ovat suurin piirtein yhtä suuret. Ja sieltä keskeltä on kadonnut parinkymmenen vuoden aikana paljon maltillisia liikkuvia äänestäjiä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 112. Paisui kuin pullataikina kunnes raja tuli vastaan and it was downhill from there says:

  Sakke:

  Kaupunkivaltioiden ajan en usko enää palaavan, tai ainakaan niiden suurten ja mahtavimpien pysyvyyteen usko, sillä luhistuihan aikoinaan jopa Rooman mahti sekä valloitettiin lopulta myöskin Konstantinopoli …

  Ja mihin se Rooma hajosi? Siihen, että se laajeni kunnes poksahti.

  Roomasta on jäljellä Italia ja sielläkin pohjoinen haluaa eroon köyhästä, mafian riivaamasta, etelästä.

  Sama juttu Belgiassa (miinus mafia), rikkaat pohjoisen flaamit haluaa eroon köyhistä etelän valloneista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 113. Marko Hamilo: Tsekkaa jutusta. Muistaakseni käsittelin asumismuotoa, uskonnollisuutta, seksuaalisuutta, autoilua, aseita ja sen sellaisia asioita joissa eri puolueilla on myös eri linjoja aika pitkälle sen mukaan, että niihin asioihin suhtaudutaan ennakkoluuloisemmin / kielteisemmin, jotka eivät kuulu omaan elämänpiiriin.

  Kyllä, mutta se kuinka ihminen itsensä sattuisikaan poliittisesti asemoimaan ei normiarjessa välttämättä näy oikeastaan mitenkään.

  Mielipiteet vain vaivoin jos joskaan todella korreloivat ihmisen käytöksen kanssa.

  Kaikki ovat omasta mielestään vihreitä tai ainakin keskivertoa vihreämpiä. Samoilla pirsseillä jengi ajaa sekä lentää samoihin turistikohteisiin vuodesta toiseen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 114. Marko Hamilo: Mutta se menee 50/50 koska puolueet ovat suurin piirtein yhtä suuret. Ja sieltä keskeltä on kadonnut parinkymmenen vuoden aikana paljon maltillisia liikkuvia äänestäjiä.

  Mihin ne ovat voineet kadota? Last I checked muiden kuin republikaanien ja demokraattien äänestäjämäärä ei ole olennaisesti lisääntynyt.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 115. R.Silfverberg: Stadilainen katsoo että pääkaupunkia pitää puolustaa viimeiseen asti, käytetään siihen kaikki turvatakuut ja liitoutumismahdollisuudet mitkä on saatavilla. Jos presidentinlinnan katolla liehuu kaksoiskotkalippu niin ollaan tosi kusessa ja lähdetään pois koko Suomesta ennemmin kuin että jäädään sitä ihmettelemään.

  Silfverberg on nyt hyvä ja puhuu vain omasta puolestaan.

  Itse en esimerkiksi ajatellut lähteä tykinruoaksi puolustamaan joitain myyttisiä suomalaisia arvoja.

  En esimerkiksi lähtisi Jaana Pelkosen ja Ville Rydmanin henkeä puolustamaan. Tai Timo Soinin ja Jussi Halla-ahon. Tai Antti Rinteen ja Jutta Urpilaisen. Tai Emma Karin ja Ville Niinistön. Tai Paavo Väyrysen ja Matti Vanhasen.

  Pikemminkin konfliktitilanteessa joutuisin todennäköisesti tekemään oman tilannearvion ja toimimaan sen pohjalta jos esimerkiksi alkaisi näyttää siltä, että sodanjohto ja/tai propagandabyroo pitkittäisivät kärsimyksiä pelkästään siksi ettei kykyä – tai halua – rationalismiin ole.

  Pahoin pelkää, että nämä rautaa rajalle lattemuki kourassa vaativat eivät osaa koskaan lopettaa aggressiotaan ajoissa.

  Päättelin jo armeija-aikana Suomen puolustusvoimiin tutustuessani, että jo yleisen turvallisuuden nimissä jotkut tulevat upseerit kannattaisi todennäköisemmin laittaa suoraan polkemaan miinakenttiä kuin antaa heidän johtaa miehiä yhtään minnekään…

  Hyvin vähän sellaista jengiä Suomessa lopulta on joiden puolesta voisin kuvitella lähteväni suolistusretkelle.

  Mut jos joku tulee fyysisesti uhkaamaan mun perhettä (tai ystäviä), eikä suostu uskomaan järkipuhetta, niin… It’s just a matter of bullets, I guess.

  En nauttisi, mutta en varsinaisesti menettäisi yöunianikaan. Lähinnä harmittaisi ihmisten typeryys.

  Tod.näk. itse kuitenkin preferoisin häipyä ennen tilanteen eskaloitumista ulkomaille ja kehottaisin muitakin järkeviä tekemään samoin.

  Ei sillä ettenkö uskoisi pärjääväni uudessa neuvosto-Venäjässäkin luultavasti ihan ok.

  Ottaisin kielen haltuun, söisin borschia ja pelmenejä hyvällä halulla, alkaisin varmaan taas juomaan vähän viinaakin samalla kuin fiilistelisin itkettäviä slaavilaissävelmiä, ja varmaan liike-elämäänkin menisin mukaan sähläämään.

  Venäjällähän bisnestä tehdään enemmän tunteella kuin järjellä. Ja talousosaamisesta (mitä minulla ei ole), olisi luultavasti vain enemmän haittaa kuin hyötyä. Pääasia, että on hyvä jäbä (mitä olen) jolla hyvä viinapää (jonka voin opetella tai vähintäänkin kekkosmaisesti huijata).

  Itse asiassa on otaksuttava, että Venäjänmaa saattaisi suomettua kovinkin nopeasti.

  Provinssina ollessamme meidän jätettiin aikalailla omiin oloihimme kun havaittiin, että helvetti, täällähän hommat skulaa paremmin kuin meillä ikinä missään…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 116. You think?: Kaikki ovat omasta mielestään vihreitä tai ainakin keskivertoa vihreämpiä. Samoilla pirsseillä jengi ajaa sekä lentää samoihin turistikohteisiin vuodesta toiseen.

  Monet ovat “vihreitä” työnantajansa tai opiskelupaikkansa ehdoilla. Sitten kun on kyse -täysin- omasta vapaasta valinnasta kuten kaukomatkailu, aate, se usein horjahtelee. (Ja, toki työhön ja opiskeluun haetaan, ei viedä väkisin.)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 117. HAJAHUOMIO: hra/rva tuhat nimimerkkiä, voisit kyllä lopettaa tuon englanninkielisten kuluneiden fraasien viljelyn. Ei nimittäin pue tekstejäsi, tai tee sinusta pätkääkään älykkäämmän oloista. Eli kiitos vaan & anteeksi & näkemiin ja sellaista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 118. Maurizio:
  HAJAHUOMIO: hra/rva tuhat nimimerkkiä, voisit kyllä lopettaa tuon englanninkielisten kuluneiden fraasien viljelyn. Ei nimittäin pue tekstejäsi, tai tee sinusta pätkääkään älykkäämmän oloista. Eli kiitos vaan & anteeksi & näkemiin ja sellaista.

  Sitä paitsi fuck kirjoitetaan tällä lailla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 119. Maurizio:
  HAJAHUOMIO: hra/rva tuhat nimimerkkiä, voisit kyllä lopettaa tuon englanninkielisten kuluneiden fraasien viljelyn. Ei nimittäin pue tekstejäsi, tai tee sinusta pätkääkään älykkäämmän oloista. Eli kiitos vaan & anteeksi & näkemiin ja sellaista.

  Sama huomio minulla. hra/rva tuhat nimimerkkiä on lukuisine tylsine kirjoituksinensa kuin melkoinen peikko. Kirjoittaa kuin tuotteliain trolli, mutta luo samalla itselleen & teksteilleen sudenkuopan, jonne nuo kaikki sitten risut katkeillen putoaa …

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 120. Sinun mielipide, minun mielipide: Silfverberg on nyt hyvä ja puhuu vain omasta puolestaan.
  Provinssina ollessamme meidän jätettiin aikalailla omiin oloihimme kun havaittiin, että helvetti, täällähän hommat skulaa paremmin kuin meillä ikinä missään…

  Joo, jätetään omiin oloihin vaan! Sun kannattaisi matkustaa Karjalaan (tai katsella Google-street viewiä ja lukea sikäläisiä lehtiä ym) niin näkisit millä tavalla suomalaisalueita Venäjällä kohdellaan ja millainen elintaso siellä on.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 121. “….Aika pitkälle on eritytyminen mennyt, jos republikaanien esivaalista putoaa, kun kertoo uskovansa evoluutioteoriaan ja ilmastonmuutokseen.”

  Filippiinissa Pacquiao nyrkkeilijan kannatus kongresissa on romahtanut koska joka kerta kun mies voittaa ottelun, seuraa suuri katastrofi jossa tuhansia kuolee ja kärsii.

  Eilisen ottelun aikana enemistö kannusti, lähinä keskiluokka ja rikkaammat, mutta suuri määrä köyhemmistä oloista eivät todellakaan halunneet hänet voittavan katastrofin pelossa.

  Eläämme mielikuvituksellisessä maailmassa, ei ainoastaan Filippiinit. Amerikkalaiset ja myöskin Suomalaiset. Tosiasioista emme ole edes kiinnostuneita.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 122. R.Silfverberg: Joo, jätetään omiin oloihin vaan! Sun kannattaisi matkustaa Karjalaan (tai katsella Google-street viewiä ja lukea sikäläisiä lehtiä ym) niin näkisit millä tavalla suomalaisalueita Venäjällä kohdellaan ja millainen elintaso siellä on.

  Olen käynyt Karjalassa -92, tai -93. Käytiin mummon kanssa potkimassa kiviä siellä. Oikein ystävällisiä ihmisiä olivat vaikka puutetta olikin kaikesta.

  En minä ole väittänyt Venäjän elintasosta mitään.

  Mitä muuten ajattelit tehdä sen eteen, että asiat muuttuisivat Karjalassa parempaan suuntaan?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 123. Sakke: Sama huomio minulla.hra/rva tuhat nimimerkkiä on lukuisine tylsine kirjoituksinensa kuin melkoinen peikko. Kirjoittaa kuin tuotteliain trolli, mutta luo samalla itselleen & teksteilleen sudenkuopan, jonne nuo kaikki sitten risut katkeillen putoaa …

  Kiitos näistä huomioista. Ne vievät keskustelua aina eteenpäin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.