Hallituksen ohje: älä pysy raamissa!

Pehmeä bud­jet­ti­ra­hoi­tus on yksi sotemallimme val­u­vioista. Val­tio on antanut sotealueille bud­jet­ti­raamin, jota niiden pitäisi nou­dat­taa, mut­ta jos rahat eivöt riitä, val­tion on annet­ta­va lisää rahaa. Tästä on eduskun­nan päätös. Niin­pä ei ole niin väliä sil­lä, pysyykö raamis­sa. Kun ei väl­itä raamista, saa alueelleen hyv­in­voin­tia, työ­paikko­ja ja rahaa. Asukkaat hur­raa­vat. Aika hulp­peasti jotkut sotealueista ovat lisän­neet rahankäyt­töä ver­rat­tuna siihen, paljonko rahaa sotepalvelui­hin meni aiem­min alueen kunnilta.

Tosin on ole­mas­sa uhka, että jos hult­tio­hyv­in­voin­tialue ei pysy raamis­saan, sen naa­puris­sa ole­vaa asi­at hyvin hoi­tanut­ta ran­gais­taan pakkoli­it­tämäl­lä se siihen hult­tioon. Laki­in tämä on kir­joitet­tu vähän toisin, mut­ta tätä sil­lä käytän­nössä tarkoite­taan. Ran­gais­tus kohdis­tuu siis syyt­tömän osa­puoleen, joten en oikein jak­sa uskoa, että tätä tul­laan sovelta­maan. Helsingis­sä tosin pelätään Helsin­gin liit­tämistä Van­taa-Ker­a­va ‑hyv­in­voin­tialueeseen.

Pehmeä bud­jet­ti­ra­joite on moraalis­es­ti ongel­malli­nen. Se on yksi niistä syistä, joiden takia kan­natan vero­tu­soikeut­ta hyv­in­voin­tialueille. Kun rahaa tuh­lataan, lisää ei tulekaan val­tion poh­jat­tomas­ta kas­sas­ta vaan korotet­tuina veroina asukkail­ta. Asukkaat eivät hurraakaan.

Helsin­ki oli nou­dat­tanut ohjei­ta ja oli sopeut­tanut annet­tua raamia. Tämä tapah­tui aika vaikei­den päätösten hin­nal­la. Moni ajat­teli Helsingis­säkin, että eikö mei­dän kan­nat­taisi tehdä kuten muut tekevät ja härskisti ylit­tää bud­jet­ti parem­pi­en palvelu­jen tur­vaamisek­si asukkaille .

Sen sijaan, että val­tio­val­ta olisi kiit­tänyt Helsinkiä tot­tel­e­vaisu­ud­es­ta, se päät­ti ran­gaista Helsinkiä raamis­sa pysymis­es­tä. Nyt lausun­tok­ier­roksel­la on laki Helsin­gin soter­a­hoituk­sen leikkaamis­es­ta 35 miljoon­al­la eurolla.

Jos pehmeä bud­jet­ti­ra­joi­tus on moraalis­es­ta ongel­malli­nen, tämä peri­aate vas­ta demor­al­isoi­va onkin. Uskon, että kaik­ki hyv­in­voin­tialueet ymmärtävät varoituk­sen eivätkä lankea raamis­sa pysymiseen. En ole seu­raavas­sa kaupung­in­val­tu­us­tossa, mut­ta en olisi yllät­tynyt, jos helsinkiläiset val­tu­ute­tut kehot­taisi­vat lisäämään sote­meno­ja niin paljon yli annetun raamin, ettei uut­ta ran­gais­tus­ta tarvitse pelätä.

Mis­tä sitä pait­si tiedämme, että tämä käytän­tö koskisi vain sote-meno­ja? Helsin­ki on pitänyt vas­tu­ullis­es­ti huol­ta taloud­estaan ja sik­si kaupun­gin talous on hyvässä kun­nos­sa. Minäkin olen kehot­tanut omi­ani malt­ti­in raho­jen käytössä, vaik­ka siemen­pe­runoiden syömi­nen houkuttelisikin.

Se on ehkä ollut ajat­telema­ton­ta. Aina voi käy­dä niin, että hal­li­tus antaa eduskun­nalle lain Helsin­gin rahavaro­jen kon­fiskoimis­es­ta. Näin lakia ei tietenkään nimetä, mut­ta sitä sil­lä tarkoitetaan.

Pitääkö Helsin­gin siis var­muu­den vuok­si törsätä raho­jaan, jot­ta saisi ne piiloon valtiolta?

46 vastausta artikkeliin “Hallituksen ohje: älä pysy raamissa!”

  1. Yksi kysymys: Onko Helsin­gin “hyv­in­voin­tialueel­la” oma val­tus­to ja mui­ta vas­taavia toimie­lim­iä kuin maan muil­la hyvinvointialueilla?
    Jos ei ole niin voiko se selit­tää että talous on yli­jäämäi­nen, eli koko hyv­in­voin­tialue­him­meli on muual­la Suomes­sa turha?

      1. Osmo Soin­in­vaar­alle kom­ment­ti­na että tot­tkai Helsin­ki on hoi­tanut hallinnon järkeväm­min. Helsin­ki on yksi hyv­in­voin­tialue jon­ka tarvitse välit­tää kuin omas­ta alueesta. Syy mik­si esim Län­si-Uuden­maan hyv­in­voin­tialueel­la on keskitet­ty päivistyk­siä Espooseen johtuu siitä että Espoo on Län­si-Uuden­maan hyv­in­voin­tialueen suurin kun­ta. Van­taa-Ker­a­va on oma alueen­sa. Se että Uudel­la­maal­la on kolme hyv­in­voin­tialuet­ta ker­too jo siitä että koko hyv­in­voin­tialue­malli on erit­täin raskas hallinto­him­meli. Uudelle­maalle sopisi kak­si hyv­in­voin­tialuet­ta Län­ti­nen ja Itäi­nen jon­ka ulkop­uolel­la olisi pääkaupunkiseu­tu jos­sa kyseiset kaupun­git itse oli­si­vat itsenäis­es­ti vas­tu­us­sa soteesta. Kau­ni­ainen poikkeuk­se­na olisi osa Espoo­ta kun se jo edel­lisessä mallis­sa osti Espool­ta sote-palvelui­ta. Poh­jan­maal­lakin on 4 hyv­in­voin­tialuet­ta mut­ta siel­lä tilanne on eri kuin Uudellamaalla.

      2. Soin­in­vaar­alle kom­ment­ti­na että tarkoitin että Uudel­la­mal­la on kolme hyv­in­voin­tialuet­ta joiden nimessä näkyy Uusi­maa ja lisäk­si on erilli­nen Van­taa-Ker­a­van hyv­in­voin­tialue. Helsinkiä en laske hyv­in­voin­tialueek­si kos­ka Helsin­ki on yksi kokon­aisu­us. Tämäkin hyv­in­voin­tialuei­den lukumäärä Uudel­la­mal­la ker­too siitä että koko Uudel­la­maal­la, jon­ka väk­iluku on 1 783 165 ja maap­in­ta­la on 9 099,27 km² , aivan liikaa hallintoa . Tämän sotkun kehit­täjä oli Marinin hal­li­tus jos­sa oli mukana Vihreät. Onko sin­ul­la Soin­in­vaara mitään tietoa mikä oli Vihrei­den kan­ta hyv­in­voin­tialueisi­in ennen ja jäl­keen kevään eduskun­tavaale­ja 2019 kun ensim­mäiset askeleet hyv­in­voin­tialuei­den perus­tamisek­si otet­ti­in? Sen tiedän että alus­sa SDP vas­tusti hyv­in­voin­tialuei­ta mut­ta taipui myöhem­min Kepun tah­toon. Kun hyv­in­voin­tialuei­den pysyvää rahoi­tus­ta ei ole ratkaistu olisi maakun­tavero ain­oa teo­reet­ti­nen vai­h­toe­hto mut­ta yksikään isoista puolueista ei kan­na­ta maakun­taveroa. Kepu kan­nat­ti sitä aluk­si mut­ta pyör­si päätök­sen. SDP on lin­jan­nut maakun­taveros­ta mut­ta ei kan­na­ta sen käyt­töä. Ain­oat puolueet jot­ka sitä itse asi­as­sa kan­nata­vat ovat Vihreät ja Vasemmistoliitto.

      3. En jak­sa muis­taa, mitä vihreät sil­loin ajat­te­liv­at. Minä kan­natin aikanaan joko isän­täkun­ta­mallia tai sitä, että olisi viisi hyv­in­voin­tialuet­ta yliopis­to­sairaaloiden mukaisesti.

      4. Kysymys Soin­in­vaar­alle että voitko täs­men­tää mil­loin ja kos­ka met­sä­val­taiset kun­nat oli­vat itse vaati­neet, että kiin­teistövero koske myös metsiä?

      5. Soin­in­vaar­alle kom­ment­ti­na että tuo isän­täkun­ta­mallia taisi kaat­ua perus­tus­laki­valiokun­taan ja viisi hyv­in­voin­tialuet­ta yliopis­to­sairaaloiden mukaises­ti taas sai niin paljon vas­tus­tus­ta etenkin Kepun suun­nas­ta joka oli sil­loin oppo­si­tios­sa että demar­it perään­tyivät kun huo­ma­si­vat että Kepun kan­na­tus alkoi nous­ta kun läh­estyt­ti­in 2012 vuo­den kun­tavaale­ja. Tässä nyt sitä ollaan.

    1. Sil­fver­bergille kom­ment­ti­na että syy mik­si Nor­jas­sa tue­taan täl­laisel­la vero­tus poli­ti­ikalla syr­jäseu­tu­ja johtuu siitä että poli­ti­ik­ka Nor­jas­sa on ollut että koko maa pide­tään asut­tuna tai ainakin elinkelpoise­na. Täl­läi­nen kepu­lainen mall itse asi­as­sa Nor­jan val­ti­olle kallista mut­ta eihän Nor­jan val­tion huo­let ole rahan puute vaan se että heil­lä on sitä liikaa johtuen öljyra­has­ton tuloista

  2. “Mis­tä sitä pait­si tiedämme, että tämä käytän­tö koskisi vain sote-meno­ja? Helsin­ki on pitänyt vas­tu­ullis­es­ti huol­ta taloud­estaan ja sik­si kaupun­gin talous on hyvässä kun­nos­sa. Minäkin olen kehot­tanut omi­ani malt­ti­in raho­jen käytössä, vaik­ka siemen­pe­runoiden syömi­nen houkuttelisikin.”

    Kun­tien osalta on käsit­tääk­seni tuo tilanne ollut Suomes­sa jo yli 100 vuot­tam, että val­ti­ol­la on jatku­va optio leika­ta rahoi­tus­ta. Joten tietopo­h­jaa siitä, miten val­tio toimii, lie­nee jo ker­tynyt aika hyvin. Kun­nil­la­han on myös vero­tu­soikeus. Mut­ta kyl­lähän val­tio jatku­vasti kun­tien rahoi­tusti­lan­net­ta muuttelee.

    Kun­tien osalta itse henkilöko­htais­es­ti olen sitä mieltä, että osa kun­nista on osan­nut edun­valvon­nan paljon toisia parem­min. Osan kun­nista etua valvo­vat myös min­is­ter­iöi­den työn­tek­i­jät, joiden kotikun­nat pain­ot­tuvat tiet­ty­i­hin kun­ti­in. Joidenkin muiden kun­tien asi­aa min­is­ter­iöis­sä ei samal­la tavoin huomioida.

    Täl­lä het­kel­lä noin kymmenel­lä kun­nal­la on negati­iviset val­tiono­su­udet. Niistä yhdel­läkään ei ole tain­nut olla aiko­jen saatosas varsi­naisem­min omaa edun­valvon­taa vaikut­ta­mas­sa lain­säädän­nön kehi­tyk­seen. Negati­iviset val­tiono­su­udet tuli­vat tähän muo­toon sote-uud­is­tuk­sen seu­rauk­se­na, mut­ta johtu­vat vuosikym­me­nien var­rel­la aiem­min tehdy­istä päätök­sistä, joiden seu­rauk­se­na joidenkin kun­tien sote-vas­tuu oli muo­dos­tunut ihan kohtu­ut­tomak­si toisi­in näh­den. Kun sit­ten kun­tien rahoi­tus­ta leikat­ti­in niiden sote-vas­tu­iden ver­ran, joil­tain kun­nista val­tiono­su­udet leikkaan­tu­i­v­at niin paljon, että menivät nol­lan alapuolelle.

    Hyv­in­voin­tialueista vielä mil­lään ei ole sen­tään negati­ivista valtionrahoitusta.

  3. Helsin­ki on maan suurin vuokra-asun­tosi­joit­ta­ja, suuri maao­maisu­uskeinot­teli­ja ja omis­taa muutenkin liikaa elinkei­noelämää. Mielestäni olisi hyvä että se keven­täisi sijoi­tus­salkku­jaan. Tätä ei tarvitse tehdä “törsäämäl­lä”. On toinenkin vai­h­toe­hto: muu­ta­ma välivu­osi kun­nal­lisveron keräämiseen ja kiin­teistöveron laskem­i­nen min­imi­in (jos ei se jo ole siellä).

  4. Suo­mi onkin mon­es­sa mielessä hyvin keskusjo­htoinen [=autoritääri­nen] val­tio, kos­ka paikall­ishallinto­jen rahoi­tus ei ole itsenäistä vaan mon­es­sa mielessä keskushallinto säätelee paikall­ishallinto­jen tehtäviä ja rahoi­tus­ta. Eli alueelli­nen itsenäisyys on vain näennäistä.

    Toki joku voi argu­men­toi­da, että val­tion ehdolli­nen rahoi­tus ja määräyk­set ovat vapaut­ta ja itsenäisyyt­tä. Minus­ta taloudelli­nen epäau­tono­mia ei ole todel­lakaan vapaut­ta, jo elämän markki­na­t­aloudessa pitäisi todis­taa tämä keskustelijoille. Tääl­lä Suomes­sa, ja län­si­mais­sa yleen­sä, on kuitenkin siir­ryt­ty jo niin pahasti totu­u­den­jälkeiseen aikaan julkises­sa keskustelus­sa, ettei asioista voi­da puhua edes oikeil­la nimil­lä ja käsit­teil­lä, vaan sitä kovaa ydin­tä väis­tel­lään kaiken maail­man ide­ol­o­gi­sista ja poli­it­ti­sista syistä.

    Olen osit­tain samaa mieltä hyv­in­voin­tialuei­den rahoituk­ses­ta. Rahoi­tus pitäisi kuitenkin ehdot­tomasti toteut­taa niin, että vero­tus olisi kansalli­nen ja jokainen hyv­in­voin­tialue saisi rahoi­tus­ta ihan vain alueel­la asu­van iäkkään väen perus­teel­la. Puh­taasti paikalli­nen vero­tus ei vain voi toimia, kos­ka Suomes­sa on tapah­tunut hyvin voimakas polar­isaa­tio työvoiman sijoit­tumises­sa suh­teessa ikään­tyneeseen väestöön. Kasvukolmio ja suuret kaupun­git ja niin edelleen. Toinen vai­h­toe­hto olisi hitaampi orgaa­ni­nen siir­tymä kohti hyv­in­voin­tialuei­den omaan vero­tuk­seen perus­tu­vaa rahoi­tus­ta, mut­ta hyv­in­voin­tialueet pitäisi silti muo­dostaa siten, että alueel­la on työvoiman ja taloudel­liseen aktivi­teetin keskit­tymää [=kaupunki/kaupunkeja], jot­ta jonkin­lainen real­isti­nen rahoi­tus­po­h­ja olisi ole­mas­sa. Samaan syssyyn samoille alueille pitäisi antaa muu­takin autono­mi­aa edis­tää taloudel­lista erikois­tu­mista alueellaan.

    Sit­ten jotkut Helsingis­sä asu­vat lib­er­aalit vinku­vat, että mik­si min­un pitää mak­saa jonkun Suo­nen­joen mum­mon ter­vey­den­huoltoa, kun hänen omat van­hempansa asu­vat Kuo­pios­sa. Voisin ihan samankaltaisel­la yhteis­vas­tu­un väis­te­lyn logi­ikalla vaa­tia, että Itä-Suomen alueet rahoit­ta­vat maan­puo­lus­tuk­sen, kos­ka hei­dän väestöön­sä kohdis­tuu suurin ris­ki, kuten nyt näemme hyvin Ukrainas­sa, ja olenkin tämän ver­tauk­sen kir­joit­tanut jo aikaisem­min. Mik­si ahve­nan­maalais­ten pitäisi mak­saa Suomen tur­val­lisu­ud­es­ta? Eivät tosin tai­da kyl­lä mak­saa nytkään. Tuulivoimaloitakaan ei ole saanut rak­en­taa Itä-Suomeen, kos­ka pitää huole­htia yhteis­es­tä tur­val­lisu­ud­es­ta, eli välil­lä sol­i­daarisu­us kel­paa, välil­lä ei. Kun vaan lib­er­aalit kek­si­sivät jonkun selvän lin­jan eikä mitään valikoivaa poli­tikoin­tia. Muis­tut­taisin jälleen ker­ran omahyväisiä kaupunkilib­er­aale­ja kat­so­maan, että mikä osu­us Suomen vien­nistä, ihan siitä konkreet­tis­es­ta tuotan­nos­ta, tapah­tuu suurten kaupunkien alueel­la? Tietysti Nes­teen Por­voon jalosta­mo on jotenkin espoolais­ten ansio­ta, mut­ta lib­er­aalin mielestä tärkein­tä tuotan­toa on toimis­tossa tietokoneen ääressä istu­mi­nen, eli se työ mitä lib­er­aali usein itse tekee. Yllättävää?

    1. Var­maan esim ohjelmis­to­jen tuotan­to on konkreet­tis­es­ti monas­ti Helsingis­sä. Joka tapauk­ses­sa, pääkont­torin byrokra­tia sekä koti­markki­noi­ta palvel­e­va tuotan­to ovat ihan yhtä tärkeitä.

      “Rahoi­tus pitäisi kuitenkin ehdot­tomasti toteut­taa niin, että vero­tus olisi kansalli­nen ja jokainen hyv­in­voin­tialue saisi rahoi­tus­ta ihan vain alueel­la asu­van iäkkään väen perus­teel­la. Puh­taasti paikalli­nen vero­tus ei vain voi toimia, kos­ka Suomes­sa on tapah­tunut hyvin voimakas polar­isaa­tio työvoiman sijoit­tumises­sa suh­teessa ikään­tyneeseen väestöön.”

      Osa voi tul­la tuol­lais­es­ta rahoituk­ses­ta ja osa paikalli­sista veroista, vähän niin kuin kun­tienkin rahoitus.

    2. Nim­imerk­ki Stadis­tille kom­ment­ti­na että Pohjo­is­maat ovat läh­es kaik­ki keskusjo­htoisia mai­ta. Pakall­ishallinto on läh­es kaikissa Pohjo­is­mais­sa keskus­val­lan kon­trol­lin alaisu­udessa. Alueelli­nen riip­pumat­to­muus koros­tuu vain muu­ta­man man­ner­maan ulkop­uolel­la ole­van ter­ri­to­rio kohdal­la .Tan­skas­sa nämä alueet ovat Grön­lan­ti ja Fär­saaret, Suomes­sa Ahve­nan­maa ja Nor­jas­sa Huip­pu­vuoret. Ruot­sis­sa ei ole yhtään itse­hallintoaluet­ta jol­la olisi laa­ja autono­mia. Ruotsin maakun­nat ovat keskushallinnon jatketta.

  5. Vain Suomes­sa. Lisää rahaa hyv­in­voin­tialueille ei pidä kipa­ta. Jos rahat ei riitä, niin lisää ei tule kuin painav­ista, eri­ty­i­sistä ja sat­un­nai­sista syistä, muuten on suu pan­ta­va säkkiä myöten.

  6. On hyvä aina välil­lä muis­tel­la, mis­tä tämä Sote-idea ylipäätään tuli, ketkä tahot sitä ajoi­vat ja mikä hal­li­tus lop­ul­ta vei sen sit­ten ns. maaliin.
    Syn­tyy hie­man perspektiiviä.
    Nythän enää vain yritetään tais­tel­la eläimel­lis­es­ti näi­den miljoonien ja mil­jar­di­en kanssa: luvas­sa on jatku­va kriisitilanne. 

    Olen pet­tynyt nyky­hal­li­tuk­seen ettei se heti tajun­nut ettei Marinin hal­li­tuk­sen voimaan saat­ta­ma sote-sys­tee­mi voi toimia. Tai tule­haan se toim­i­maan val­taval­la rahoituk­sel­la mut­ta niin suurel­la lisäresurssil­la että se hal­vaan­nut­taa val­tio­ta muil­la sektoreilla. 

    Sote olisi pitänyt heti purkaa jo vuon­na 2023. Lait­taa purku ainakin liik­keelle. Olisiko se lail­lis­es­ti mah­dol­lista pikaisel­la aikataululla?
    Ter­vey­den­hoidon digi­jär­jestelmät pitäisi yhden­mukaistaa sanan­mukaises­ti yhdek­si jär­jestelmäk­si koko maan tasol­la heti.
    Siel­lä on val­ta­va rahanielu.
    Media voisi tutkia enem­män tätä mil­jardilu­okan tyrim­istä joka jatkuu päivästä toiseen.

    1. Ker­rotko vielä mikä mielestäsi teki siitä sote-uud­is­tuk­ses­ta sel­l­aisen katas­trofin? Toki aluei­ta on turhan mon­ta (21), ja vero­tu­soikeus olisi pitänyt sal­lia hyv­in­voin­tialueille. Eri­toten vero­tu­soikeus oli se asia jota eri­toten Keskus­ta oli aja­mas­sa (tosin myös muut isot, eli Kokoomus ja nähtävästi myös SDP oli vero­tu­soikeut­ta vastaan). 

      Sit­ten taas määrästä, se 21 on kuitenkin paljon vähem­män kuin mitä ennen sote-uud­is­tus­ta oli. Ennen palvelun­tuot­ta­ji­na oli­vat jokainen kun­ta erik­seen, omine hallintoi­neen, omine ter­veyskeskuksi­neen ja omine eri­lai­sine käytän­töi­neen, ohjelmis­toi­neen jne. On siis aika iso edis­tysaskel siir­tyä 308 kun­nan palve­lu­tuot­ta­ja­mallista 21 hyv­in­voin­tialueen palvelutuottajanmalliin.

      Toki hyv­in­voin­tialuei­den rahoi­tus on nyt kri­i­sis­sä, kos­ka kun­nat oli­vat ali­ra­hoit­ta­neet omia palveluitaan jo pitkään, ja venkslan­neet esimerkik­si kiin­teistöjä pitkille ja kalli­ille vuokra­sopimuk­sille kun­tien kiin­teistö­jeen sil­lä sote-uud­is­tus oli aina ollut nurkan takana. Näin ne varmis­tu­i­v­at ensin­näkin että kun palve­lut siir­tyvät hyv­in­voin­tialueille, niiden rahoituk­ses­ta viedään mah­dol­lisim­man pieni siivu, ja toisaal­ta tur­vat­ti­in rahoi­tus­ta kiin­teistövuokril­la myös jok­sikin aikaa tule­vaisu­u­teen uud­is­tuk­sen jälkeen.

      Isoin trage­dia ehkä sote-uud­is­tuk­ses­sa on että Sip­ilä lehmänkaup­po­jen­sa takia (Kekustalle paljon aluei­ta, Kokoomuk­selle “valin­nan­va­paus­malli” eli yksi­ty­istämi­nen) ei saanut vietyä asi­aa maali­in jo 7 vuot­ta aiem­min, jol­loin kun­nille jäi paljon aikaa keplotel­la asi­at omas­ta näkökul­mis­taan parem­mak­si. Toisaal­ta, kun­tien velka­an­tu­mi­nen oli muutenkin kas­va­va ongel­ma joka julk­isu­udessa oli jäänyt val­tion velka­an­tu­misen jalkoi­hin. Täten sinän­sä siinä siir­tyi vain ongel­maa yhdestä paikas­ta toiseen (kun­tien ongel­mas­ta tuli hyv­in­voin­tialuei­den ja täten val­tionkin ongel­ma ker­ta se ei suos­tunut luovut­ta­maan vero­tu­soikeut­ta hyv­in­voin­tialueille). Ja toisaal­ta jotkut kun­nat osasi­vat keplotel­la parem­min kuin toiset.

      Mut­ta, kaikesta tästä huoli­mat­ta itse uskon että sote-uud­is­tus piti nyt tehdä. Siinä on vikansa, mut­ta se on kuitenkin kokon­aisuute­na paran­nus tilanteeseen mis­sä jokainen kun­ta jär­jesti palvelui­ta erik­seen. Toiv­ot­tavasti vain isot puolueet järki­in­tyvät vero­tu­soikeu­den kanssa, sil­lä nykyti­lanne on kestämätön. Kansakin ymmärtää että alue­vaalit ovat turhat, kos­ka hyv­in­voin­tialuei­den val­tu­us­toil­la ei ole todel­lista val­taa kos­ka rahoi­tus­puoles­ta päät­tää valtio.

      1. Juuri näin. Sote-uud­is­tus on puut­tei­neenkin val­ta­va paran­nus entiseen kun­tapo­h­jaiseen sys­teemi­in ver­rat­tuna ja antaa hyvän poh­jan jatkoke­hi­tyk­selle, mikäli hyv­in­voin­tialueille annetaan vaan edes hiukan lisää aikaa ja rahaa kehit­tämiseen. Eikä ainakaan ran­gaista siitä, että joku alue on hoi­tanut asiansa mui­ta paremmin.

        Sotea arvostel­e­vat nyt ne, jot­ka eivät kyen­neet uud­is­tus­ta aiem­min tekemään, vaik­ka heil­lä oli siihen mah­dol­lisu­us vuosien ajan. Nyt he sit­ten purka­vat omaa saa­mat­to­muut­taan tyyli­in hap­pamia sanoi ket­tu pih­la­jan­mar­joista ja koet­ta­vat pitää alueet mah­dol­lisim­man riip­pu­vaisia hal­li­tuk­ses­ta ja siten keskusjo­htoisi­na . Sitähän se ettei alueelle halu­ta antaa vero­tu­soikeut­ta tarkoit­taa, vaik­ka ver­ho­taankin muuksi.

      2. Kil­go­re kirjoitti:

        “Kansakin ymmärtää että alue­vaalit ovat turhat, kos­ka hyv­in­voin­tialuei­den val­tu­us­toil­la ei ole todel­lista val­taa kos­ka rahoi­tus­puoles­ta päät­tää valtio.”

        Olen samaa mieltä siitä, että hyv­in­voin­tialuei­den val­tu­us­toil­la ei ole todel­lista val­taa paljoakaan. Mut­ta se asia johtuu samas­ta syys­tä kuin sil­loinkin tilanne oli, kun kun­nan­val­tu­us­tot päät­tivät sote-asioista, ja kun­nil­la oli vero­tu­soikeus myös sote-asioi­hin rahan keru­useen. Eli siitä, että sote on luon­teeltaan asiantun­ti­ja-asi­aa, johon val­tu­utet­tu­jen on erit­täin vaikea puut­tua, kun tiedolli­nen epäsym­me­tria organ­isaa­tion sisäi­sistä asioista on niin val­ta­va suh­teessa viranhaltijoihin.

        Kun lähtöko­h­ta on se, val­tu­us­to voi käytän­nössä toimia lähin­nä leimasi­me­na viran­halti­joiden esi­tyk­sille, ja tehdä ihan pien­tä hion­taa jos­sain yksityiskohdissa.

        Kun sote-asi­at oli­vat kun­tien päätet­täv­inä, moni kun­tapäät­täjä koki, että kaikesta muus­ta pääsee päät­tämään, pait­si sote-asioista ja koulu­tuk­sen sisäl­löistä, jois­sa molem­misa on vah­va viran­halti­jao­h­jaus, ja jatku­vasti vetoamista siihen, että laki vaatii mitäkin. Sairaan­hoitopi­irien aikaan oli usein niin, että vaik­ka val­tu­us­tot päät­tivät jotain bud­jet­tipäätösten kaut­ta, sairaan­hoitopi­ir­it eivät totelleet, vaan veto­si­vat lak­isääteisi­in vas­tu­isi­in­sa tekemisen sisäl­lön osalta. Luot­ta­mushenkilöi­den on ollut erit­täin vaikeaa ohja­ta tohtori­ta­son sote-asiantun­ti­joi­ta näi­den oman työn tekemisessä. Päätök­siä voi tehdä talouden sopeut­tamis­es­ta, mut­ta sote-organ­isaa­tio voi aina ainakin joil­tain osin ohit­taa ne vetoa­mal­la vaik­ka oikeusasi­amiehen lausun­toi­hin ja laki­vaa­timuk­si­in, jol­loin organ­isaa­tiois­sa voi olla sisään­raken­net­tu poten­ti­aali jatku­vaan annet­tu­jen resurssien vähin­tään pien­imuo­toiseen ylittämiseen.

        Korotet­tu vero­tus ohjaa monel­la alueel­la lähin­nä siihen, että iso­tu­loisimpi­en osalta kir­jat ja vero­tu­lot siir­retään muualle kuin mis­sä ihmiset oikeasti asuvat.

      3. Suomes­sa on 308 kun­taa ja aiem­min sotea hoiti 300 kun­taa ja kuntayhtymää!
        Sote-ratkais­us­sa kun­nat rahas­ti­vat talouten­sa kun­toon ja vielä bonuk­se­na koronara­hoituk­sen. Raa­ka alibud­je­toin­ti tas­rkoit­ti aiem­min, että sairaan­hoitopi­ir­it lähet­tivät laskun 300 mak­sa­jalle ja kun­nat mak­soi­vat. Mitään kan­nustet­ta ei ollut bud­je­toi­da oikein, pienet kun­nat eri­tyis­es­ti siiri­sivät poti­lai­ta muualle säästääk­seen. Kos­ka sote-ratkaisua ei voin­ut ottaa käyt­töön kuin ker­ral­la, henkilökun­ta, tilat ja poti­laat siir­ret­ti­in uuteen organ­isaa­tioon. Rahat jäivät kun­ti­in alibud­je­toin­nin ver­ran. Lisäk­si kun­nille annet­ti­in vapaus veloit­taa ihan mitä tahansa sote-tilois­taan, joista vuokra­sopimuk­sia ei saanut irti­sanoa. Kun­tat­alous kiittää!

        Lisäran­gais­tus annetaan Etelä-Kar­jalaan, jos­sa oli alue­mallia kokeil­tu ja kehitet­ty, siis helpot säästöt tehty jo aiemmin.

        Ter­vey­den­hoitoa ja sote-palvelui­ta ei voi lopet­taa parik­si kuukaudek­si, joten keino­ja on vähän. Val­tio­varain­mini­ter­iö päät­ti, että rahaa riit­tää yksi­tyiseen ter­vey­den­huoltoon. Viimek­si ppätet­ti­in lahjoit­taa yli 65-vuo­ti­aille koukut­ta­vat kolme tutus­tu­miskäyn­tiä yksi­tyiseen ter­vey­den­huoltoon, siis markki­noin­nin peruskurssin “ilmainen näyte, ilmainen tus­tu­miskuukausi” Rahaa ei sit­ten riitä muuhun, mut­ta jostakin on saata­va spon­sorit vaalikampanjoihin.

        Ongel­ma ovat 308 kun­taa. Onko sote-aluei­ta 24, 15 tai 10 on likkukan­var­sia ver­rat­tuna turhaan 308 kun­nan päällekkäiseen ja osaa­mat­tomaan kun­tarak­en­teeseen, jos­sa on liikaaelibkelvot­to­mia 2 000 asukkaan kun­tia. Kun kun­nan­jo­hta­ja riemuis­tee tuulivoiman kiin­teistövero­jen tuo­mas­ta elin­voimais­es­ta tule­vaisu­ud­es­ta, kun tun­taan syn­tyy kak­si (2) vau­vaa vuodessa, on jotain pahasti pielessä. Sote-itkua vään­tävien poli­itikoiden into on ihan väärässä asi­as­sa ja vain oikei­den ongelmien välttelyä.

        Jos sote-aleet saisi­vat heti rti­sanoa tarpeet­tomat vuokra­sopiuk­sen­sa, kun­nis­sa olisi ongelmia. Mut­ta se olisi vähin­tään oikein. Kun­tavaaleis­sa ykkösasian pitäisi olla kuntaliitokset!

  7. Niin, jos tämä nykyi­nen rahoi­tus­malli olisi järkevä, niin eikö kan­nat­taisi lopet­taa kun­nal­lisvero ja antaa val­tion rahoit­taa myös kun­tien menot? En ole ymmärtänyt, mik­si kokoomus vas­tus­taa niin kiivaasti aluevero­tus­ta. Eikö olisi nimeno­maan kokoomuk­sen kan­nat­ta­jien etu, että val­tion pro­gres­si­ivis­es­ta ansio­tuloveros­ta siir­ret­täisi­in pieni osa alueille, jois­sa olisi tasavero kuten kun­nis­sakin. Ruot­sis­sa on muuten kol­men tason tuloverot, kun­ta- ja alueverot sekä val­tion­vero. Tätä ei kuitenkaan voi­da sieltä poimia, kos­ka on ‘väärin’.

    1. En ole ymmärtänyt, mik­si kokoomus vas­tus­taa niin kiivaasti alueverotusta. 

      Kokoomuk­sen ide­olo­gian ytimessä on vas­tus­taa vero­tus­ta, ja se on käytän­nössä dog­maat­tista. Täten mikä tahansa kysymys vero­tuk­ses­ta joka ei liity vero­tuk­sen alen­tamiseen on kokoomuk­sen vas­taus EI. He eivät eri­tyis­es­ti halua tul­la asso­sioiduk­si mihinkään uuteen veroon, vaik­ka veropo­h­jan laa­jen­t­a­mi­nen voisikin olla järkevää ja jopa alen­taa kokonaisverotusta.

      Kokoomuk­sel­la onkin täten kova työ kek­siä eri­laisia tapo­ja verot­taa ilman sanaa “vero”. Tämä näkyy esimerkik­si että julk­isi­in palvelui­hin lisätään palvelumak­su­ja ja ole­mas­saole­via korote­taan, tai kuten Mykkäsen ehdo­tuk­ses­sa luo­daan “hin­ta­put­ki” jos­sa kaik­ki sähkön käyt­täjät mak­sa­vat suo­raan extra­mak­sua ydin­voiman tuot­ta­jille, mut­ta samal­la pain­ot­taen että “kyse ei ole veros­ta” vaik­ka jokainen ymmärtää että val­tion määräämä pakolli­nen mak­su kyl­lä on vero vaik­ka kokoomus ei sitä halua veroksi kutsua.

      1. Nim­imerk­ki Kil­go­relle kom­ment­ti­na että itse kan­natan kyl­lä palvelumak­su­jen nos­tamista kuin kokon­aisvero­tuk­sen kiristämistä mikäli näistä kahdes­ta vai­h­toe­htos­ta pitää valita.Tämä on saman­lainen val­in­ta kuin HSL liiken­teessä kumpi on parem­pi vai­h­toe­hto sakko­mak­sun kiristämi­nen vai ker­tal­ipun nos­t­a­mi­nen. Täl­lä het­kel­lä tosin HSL:ssä hin­taa nos­taa neljän vyöhyk­keen sisäiset hin­nat. Olisiko parem­pi vai­h­toe­hto yhdis­tää vyöhykkeitä vai luo­da ihan uusi mak­su­jär­jestelmä? Sama kos­kee hyvinvointialueita.

    2. Kokoomus­laiset var­maan ajat­tel­e­vat, että kun on 50% enem­män hallinto­por­tai­ta verot­ta­mas­sa, on vero­jakin 50% enemmän.

      1. Ja yleinen elämänkoke­mus osoit­taa, että niin siinä tup­paa käymään. On tehty paljon aluei­ta ja sinne lau­moit­tain satraappe­ja joiden tärkeys ja mahti on aikalail­la ver­ran­nol­lisia bud­jetin kokoon. Juuri mitään pidäkkeitä ei olisi.

    3. “Eikö olisi nimeno­maan kokoomuk­sen kan­nat­ta­jien etu, että val­tion pro­gres­si­ivis­es­ta ansio­tuloveros­ta siir­ret­täisi­in pieni osa alueille, jois­sa olisi tasavero kuten kunnissakin.”

      Riip­puu var­maan aika paljon siitä, miten asia toteutet­taisi­in. Nor­jas­sa esimerkik­si maakun­nil­la on vero­tu­soikeus pait­si ansio­tu­loi­hin, myös luon­non­va­ra-asiois­sa. Sil­lä tasa­taan sitä tilan­net­ta, että luon­non­va­roil­taan vau­rail­la alueil­la on heikom­pi tulota­so ja van­hempi väestö.

      Ymmärtääk­seni osa puolueista on pelän­nyt sitä, että jos tässä kohtaa annet­taisi­in vero­tu­soikeus, se kan­nus­taisi paisut­ta­maan organ­isaa­tio­ta ja sen menoja.

      Viime aikoina on tul­lut tutus­tut­tua lisää tekoä­lyyn. Soten asiantun­ti­jatyöstä huo­mat­ta­va osa näyt­täisi voivan kor­vaan­tua ihan 5 vuo­den sisäl­lä tekoä­lyl­lä, jos vain lain­säädän­tö sen sal­lisi. Ei menne mon­taa vuot­ta, kun poti­las voi lait­taa kuvan tekoä­lylle, ja tekoä­ly osaa tulki­ta vaik­ka mikä iho­sairaus on kyseessä, tai tekoä­ly osaa tulki­ta lab­o­ra­to­ri­o­tu­lok­set ja antaa esi­tyk­sen diag­noosik­si — varsin hyväl­lä toden­näköisyy­del­lä vieläpä. Tai se osaa rauhoitel­la poti­las­ta puhuen ääneen. Iso muu­tos voi olla edessä myös kouluis­sa, kun jokainen oppi­las voi saa­da yhtä aikaa henkilöko­htaista ope­tus­ta, joka reagoi kunkin oppi­laan yksilöl­liseen oppimishistoriaan.

      Pait­si että ei voi, kos­ka työe­htosopimuk­set ja lain­säädän­tö estää. Mut­ta teo­ri­as­sa voisi.

      Tekoä­lyn harp­pauk­sista johtuen olen itse alka­nut miet­tiä sitä, kan­nat­taisiko koko Suomen olla lähi­t­ule­vaisu­udessa yksi iso sairaan­hoitopi­iri tekni­ikan ja etähoidet­tavis­sa ole­vien asioiden osalta, kos­ka yksit­täis­ten hyv­in­voin­tialuei­den resurssit tuh­laan­tu­vat, jos kaik­ki nyt itsek­seen kehit­tävät sel­l­aisia asioi­ta, joi­hin voisi olla järkevämpi olla val­takun­nal­lis­es­ti samat työka­lut käytössä. Kirur­gian ja mon­et muut lähipalve­lut voisi organ­isoi­da hyv­in­voin­tialueit­tain, mut­ta ne asi­at, jot­ka voi hoitaa etänä, voisi organ­isoi­da val­takun­nan tasolle yhteen organisaatioon.

      1. @ö: “Nor­jas­sa esimerkik­si maakun­nil­la on vero­tu­soikeus pait­si ansio­tu­loi­hin, myös luon­non­va­ra-asiois­sa. Sil­lä tasa­taan sitä tilan­net­ta, että luon­non­va­roil­taan vau­rail­la alueil­la on heikom­pi tulota­so ja van­hempi väestö.”

        Täl­lainen malli sopisi kuin nakutet­tuna Suomeen kanssa. Jotenkin tun­tuu siltä että vähäväk­isten mut­ta met­sä­val­tais­ten kun­tien maan­omis­ta­jat pää­sevät kuin koira veräjästä .

      2. Met­sä­val­taiset kun­nat ovat itse vaati­neet, että kiin­teistövero koske met­siä. Niin makaa kuin petaa.

      3. Eikö met­sät nimeno­maan ole kiin­teistöveros­ta vapautet­tu­ja, vai onko jois­sakin kun­nis­sa poikkeus?

      4. Soin­in­vaara kirjoitti:

        “Met­sä­val­taiset kun­nat ovat itse vaati­neet, että kiin­teistövero koske met­siä. Niin makaa kuin petaa.”

        Met­sä­val­taiset kun­nat eivät ole tykän­neet met­sien kiin­teistöveros­ta, jos vero­tu­lo menee val­ti­olle. Jos se taas jää kun­nille, kan­ta lie­nee toinen. Kun­tien näke­myk­ses­tä asi­aan ei ole ainakaan viime vuosikym­meninä julka­istu ensim­mäistäkään selvi­tys­tä. Edes se, että muu­ta­ma äänekäs met­sää henkilöko­htais­es­ti omis­ta­va poli­itikko vaatii, ettei kiin­teistöveroa ei saisi per­iä met­sistä, ei tarkoi­ta että kun­nat laa­jasti kokon­aisuute­na oli­si­vat vält­tämät­tä sil­lä kan­nal­la. Nykyti­lanteessa met­sän­o­mis­tus­ta verote­taan, mut­ta val­tio kerää verot yksi­ty­is­ten met­sistä ja pitää ne verotulot.

        Kiin­teistövero­la­ki itsessään on tun­netusti kum­malli­nen, ja on ollut sitä vuosikym­meniä. Se ei ole nyky­muo­dos­saan toden­näköis­es­ti läpäi­sisi perus­tus­lain mukaisu­u­den vaa­timuk­sia. Perus­tus­lain mukaan julkisen val­lan käytön pitäisi perus­tua kir­joitet­tuun laki­in. Kiin­teistövero­lain 3 §:ssä on säädet­ty verova­paak­si met­sät ja maat­alous­maat sekä vesialueet, mut­ta siinä ja sen esitöis­sä on jätet­ty kokon­aan määrit­telemät­tä sekä se, mikä on met­sää ja mikä maat­alous­maa­ta ja lisäk­si lais­sa onjätet­ty käsit­telemät­tä kysymys, että miten suh­taudu­taan kaik­keen muuhun luon­non­maa­han. Jos kiin­teistö on vaikka­pa suo­ta tai kallio­ta tai har­vahkoa puus­toa (joka ei kuitenkaan ole met­sää) tai muu­ta sel­l­aista, kiin­teistövero­laista ei etsimäl­läkään löy­dy pykälää, joka kiin­teistöveros­ta niis­sä tilanteis­sa vapaut­taisi, jos ollaan kaa­va-alueen ulkop­uolel­la. Verot­ta­ja on aiko­jen saatossa joskus viime vuosi­tuhan­nel­la omak­sunut käytän­nön, että kiin­teistöveroa ei kaa­va-aluei­den ulkop­uoli­sista maista per­itä, kun ei met­sistä ja maat­alous­maas­takaan per­itä. Mut­ta lais­sa asi­as­ta ei ole säädöstä.

        Met­sien vero­tuskäytän­tö sinän­sä on kokon­aisu­us. Se on toteutet­tu niin, että yksi­ty­i­sistä maista verot per­itään yksi­no­maan val­ti­olle, ja puolestaan Met­sähal­li­tuk­sen met­sien tuo­to­s­ta osa jae­taan kun­nille siinä suh­teessa kuin val­tion met­siä kun­tien alueil­la on. Toinen vai­h­toe­hto toteut­taa asia olisi se, että Met­sähal­li­tus pitäisi tulon­sa val­ti­ol­la ja kun­nat saisi­vat met­sän­o­mis­ta­jien vero­tuk­sen tuloista osan itselleen. 

        Mitä tulee luon­non­va­ro­jen vero­tuk­seen, niin kaivosvero on yksi sel­l­ainen vero, jon­ka voisi jakaa ainakin osin myös suo­raan kunnille.

    4. Nim­imerk­ki TJi­ille kom­ment­ti­na että kun­tavero on jo laskenut mon­es­sa kun­nas­sa kun sote siir­tyi hyv­in­voin­tialueille. Mitä tulee alueveroon niin ain­oa puolue joka sitä kan­nat­taa on SDP. Myös Keskus­ta vasu­taa aluevero­tus­ta. SDP ilmoit­ti kun­tavaalio­hjel­mas­sa ettei se kan­na­ta lähi­t­ule­vaisu­udessa aluevero­tus­ta. Eli ei kokoomus ole yksin vas­tus­ta­mas­sa aluevero­tus­ta. Ain­oat puolueet jot­ka kan­nat­ta­vat aluevero­tus­ta on Vasem­mis­toli­it­to ja Vihreät. Vaik­ka Ruot­sis­sa on aluevero käytössä niin myös val­tio­ra­hoit­taa Ruot­sis­sa lääne­jä suo­raan val­tion­va­roista. Nim­imerk­ki TJii uno­hti myös kirkol­lisveron. Ruot­sis­sa on myös käytössä hau­tausvero (begravn­ingsavgift) jon­ka mak­saaa kaik­ki veron­mak­sa­jat vaik­ka eivät olelka­an kirkon­jäseniä. Suomes­sa kirkol­lisveros­ta vapau­tuu kun eroaa kirkosta.

  8. Hgin koke­ma kohtelu on yleinen ongel­ma julk­ishallinnon bud­jet­ti­taloudessa. Olen joutunut mon­esti kun­nal­lisvirkamiehenä pohti­maan, kan­nat­taako rahaa käyt­tää vähem­män kuin sitä on myön­net­ty, jos se tun­tu­isi tänä vuon­na järkevältä. Jos niin tekee, kaupun­gin talousjo­hta­ja päät­telee: Nehän tulee toimeen vähem­mäl­läkin. Muis­te­taan seu­raavas­sa bud­jetis­sa. Yhden kun­nan hallinnos­sa voi tietysti koet­taa neu­votel­la, mut­ta sys­tee­mis­sä on tämä ongelma.
    Val­tio voi toki kysyä Hgiltä, mik­si halu­at­te enem­män rahaa kuin tarvit­sette? Rahas­ta­han on huu­ta­va puute.

  9. Kaikille näille keskushallintoa ihaileville ja vero­tuk­sen keskit­täjille, Sveit­sis­sä on n. 2100 kun­taa joil­la on vero­tu­soikeus ja joille suuri osa tuloveroista menee. Toki 26 kant­tonil­la on myös omat veron­sa jot­ka ovat suu­ru­us­lu­okaltaa kun­taveron kaltaisia. Val­tio ei juuri tulovero­ta (verot­taa mut­ta hyvin vähän).

    Tässä verokart­ta jos­ta voitte ihme­tel­lä kuin­ka paljon mis­säkin verote­taan mil­läkin tulota­sol­la (kokon­ais­tulovero):

    https://www.tagesanzeiger.ch/steuerrechner-die-steuerguenstigsten-gemeinden-der-schweiz-737506127381

    Ihan kuriosi­teet­ti­na, 110kE per­hetu­loil­la ei esimerkik­si Zugis­sa tarvitse mak­saa tuloveroa, n. 65kE tuloil­la näitä kant­tonei­ta löy­tyy jo monia. Eli aika kallis se tei­dän hyv­in­voi­va valtio.

    1. Nim­imerk­ki hup­sisille kom­ment­ti­na että Sveit­si on liit­to­val­tio toisin kuin moni Euroopan maa jot­ka ovat taas yht­enäis­val­tioi­ta. Juuri tästä syys­tä 26 kan­toneil­la on oma vero­tus mut­ta myös omat lait ja tuomioistuimet.Sveitsin liit­to­hal­li­tus vas­taa vain ulko-ja tur­val­lisu­us­poli­ti­ikas­ta ja rahapoli­ti­ikas­ta keskus­pankin kaut­ta. Itse asi­as­sa moni Sveitisin kan­toneista verot­taa aika paljon nimeno­maan Sveitisin kansalaisia mut­ta ei ulko­maalaisia. Nämä Sveitisin kan­tonit ovat käytän­nössä veroparati­ise­jä ulko­maisille jot­ka halu­a­vat kiertää vero­tus­ta. Sveitsin kan­tonit ovat itse asi­as­sa pieni val­tioi­ta jot­ka muo­dosta­vat Sveitsin valali­iton. Sama kos­kee Yhdys­val­tain osaval­tioi­ta jot­ka ovat käytän­nössä pieniä val­tioi­ta jot­ka muo­dosta­vat Amerikan Yhdys­val­tain. Sak­san osaval­tiot muo­dosta­vat Sak­san liit­to­tasaval­lan. Keskusjo­htoiset val­tiot ovat muo­dos­tuneet ihan eri his­to­ri­al­li­sista lähtöko­hdista kuin liit­to­val­tiot. Nim­imerk­ki hup­sisille muis­tu­tuk­se­na että Sveit­sis­sä on 4 viral­lista kieltä ja eri kan­toneil­la on viral­lise­na kie­lenä joko sak­sa, ran­s­ka, italia tai retoro­maani tai sit­ten ne ovat kak­sikielisiä kan­tonei­ta. Liit­to­val­tion ja yhteinäis­val­tion välisiä ero­ja voidaan tark­istel­la tot­takai mut­ta on ymmär­ret­tävä kuitenkin miten liit­to­val­tio toimii eri taval­la kuin yht­enäis­val­tio. Hyvä esimerk­ki on Venäjän fed­er­aa­tio joka on maail­man suurin pin­ta-alal­taan ole­va liit­to­val­tio mut­ta se toimii kuin yht­enäis­val­tio mon­es­sa kohtaan.

      1. Yhdys­val­lat on Venäjän tavoin pres­i­dent­ti­jo­htoinen val­tio, jos­sa parhail­laan tes­tataan, onko toimeen­panoval­lal­la mitään rajo­ja. Sveitsin pres­i­dent­ti on viras­saan vuo­den ja toimii lähin­nä edustustehtävissä.
        Graubün­den, ain­oa kan­toni, jos­sa retoro­maani on viralli­nen kieli, on kolmikielinen.

      2. Point­ti oli että tulovero­tus riip­puu pääosin kun­nas­ta joi­ta on yli 2000 ja silti hom­ma pyörii.
        Ulko­maalaisia verote­taan aluk­si keskimääräisen vero­tuk­sen mukaan lähde­verona ja myöhem­min pysyvän oleskelu­lu­van kanssa kuten Sveit­siläisiäkin.. jo aiem­min saa pyytää nor­maalia vero­tus­ta kun­han tulot ovat kohtu­ulliset. Rikkaat voivat yrit­tää neu­votel­la ker­tako­r­vaustyyp­pis­es­tä vero­tuk­ses­ta asuinkun­nan kanssa.

    2. Nim­imerk­ki Hup­sisille kom­ment­ti­na että syy mik­si tulovero­tus on kun­tien vas­tu­ul­la johtuu siitä että kun­nat ja kan­tonit muo­dosta­vat Sveitsin valali­iton kokon­aisu­udessa. Hom­ma pyörii kos­ka kan­tonit ovat vas­tu­us­sa omista palveluist kos­ka ne itse keräävät veron­sa. Kan­tonien välil­lä ei ole tulon­si­ir­to­ja. Toisin kuin Suomes­sa kun­tien välil­lä on tulon­si­ir­to­ja kos­ka val­tio kerää verot jot­ka se tasoit­taa kun­nille. Nim­imerk­ki Hup­sis on var­maan tietoinen siitä että Sveit­sis­sä on erit­täin tiukat lait muun muas­sa kansalaisu­udelle ja pysyvän oleskelu­lu­van saami­nen on mon­imutkainen pros­es­si vaik­ka ihmi­nen olisi kuin­ka rikas. Hyvä esiem­rk­ki oli venäläi­nen oli­gark­ki Roman Abramovitš jol­la oli asun­to Valaisin kan­tonis­sa mut­ta vuon­na 2016 Sveitsin liit­to­val­tion poli­isi tote­si että Abramovitš on uhka julkiselle tur­val­lisu­udelle. Joten Abramovitš ei saanut pysyvä oleskelulu­paa Sveit­sistä. Tässä on hyvä esimerk­ki siitä että mil­jardöörikään ei saa Sveitistä pysyvää oleskelulupaa.

  10. Nim­imerk­ki Nimi…lle kom­ment­ti­na että Venäjän ja Yhdys­val­tain ero on siinä että Venäjäl­lä pres­i­dent­ti voi säätä ase­tuk­sia ohi duuman kos­ka perus­tus­la­ki tämän hänelle sal­lii kos­ka Venäjäl­lä pres­i­dent­ti voi ohit­taa duuman perust­slain poikkeusla­ki pykäläl­lä . Yhdys­val­lois­sa pres­i­dent­ti ei voi säätä poikkeuslakia ilman Kon­gressin ja senaatin hyväksyn­tää. Täl­läkin het­kel­lä Trump on allekir­joit­tanut pres­i­dentin ase­tuk­sia mut­ta ne eivät ole lake­ja. En usko että Trump tulee saa­maan paljokaan lake­ja läpi Kon­gres­sista kos­ka hänel­lä on siel­lä hyvin pieni enem­mistö (2 edus­ta­jan ero) ja moni­in lakipaket­tei­hin tarvi­taan ainakin 60 ään­tä riip­puen laista. Senaatis­sa tilanne on eri kos­ka tasati­lanteessa vara­pres­i­dentin ääni ratkaisee.

    1. Jos Trump pystyy hal­lit­se­maan säädök­sil­lä eikä kukaan estä hän­tä siitä, on ihan sama, saako hän lake­ja säädet­tyä, hän pystyy tekemään päätök­siä, joiden peru­mi­nen joskus myöhem­min on vaikeaa tai mah­do­ton­ta. Kon­gres­sis­sa Trumpil­la on enem­mistö, joka ei ase­tu vas­tus­ta­maan mitään, mitä hän päät­tää tehdä.
      Huom: se 60 ään­tä tarvi­taan juurikin senaatis­sa lopet­ta­maan keskustelu käsiteltävästä asi­as­ta: https://en.wikipedia.org/wiki/Filibuster_in_the_United_States_Senate ja https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_option

      1. Kom­ment­ti­na Nimi…lle että kyl­lä Yhdyaval­tain pres­i­den­tit ovat kumon­neet ase­tuk­sil­la edeltäjien­sä päätök­siä. Oba­ma kumosi Bush nuorem­man ase­tuk­sia, Trump Oba­man ja Biden Trumpin ja Trumpi nyt taas ker­ran Bidenin. Tuo 60 äänen enem­mistö senaatis­sa siis voi kumo­ta pres­i­dentin veton. En tarkoit­tanut sitä. Tarkoitin että moni lakipaket­ti tarvit­see kon­gre­sis­sa enem­män kuin 2 edus­ta­jan äänen enem­mistön. Mitä tulee Fil­i­bus­teroiti­in niin se on ihan kaikkien puoluei­den käyt­tämä temp­pu. Suomes­sakin on käytet­ty Fil­i­bus­teroitia viimek­si EU:n eltvys­paket­ti äänestyk­sessä 2021 ja EU jäsenyys päätök­sessä vuon­na 1994

  11. Uuden­maan alueet on kyl­lä täysi him­meli. Erikois­sairaan­hoito kuitenkin keskitetään HUS­lle. Hyvä esimerk­ki tästä kaveri, joka viime syksynä muut­ti Tam­pereelta Espooseen. Päät­ti pitää hoito­suh­teen­sa Taysi­in, kos­ka muuten olisi pää­tynyt mm. silmälääkäris­sä jon­nekin jono­jen perukoille, kun tiedos­sa oli tule­va mah­dolli­nen leikkaus. Perus­flun­ssat jne. menee sit­ten työter­vey­destä. Kai tästä Län­si-Uusi­maa jotain joutuu Pirkan­maalle mak­samaan? Ainakin näin meni aikanaan, kun Uudelta­maal­ta kir­joitet­ti­in lähet­teitä sydän- ja niv­elleikkauk­si­in Treelle. Kateel­liset yrit­tävät nyt pumpa­ta Helsin­gin raho­ja pois kuten hiilivoimas­ta kokeilivat.

  12. Hyv­in­voin­tialueet näyt­tävät nyt löytäneen keinon, miten voi saa­da lisära­hoi­tus­ta. Kun soten rahoi­tus perus­tuu ker­ta pitkäaikais­sairaiden määrään kul­lakin alueel­la, hyv­in­voin­tialueet jaka­vat pitkäaikais­di­ag­noose­ja nyt huo­mat­tavasti aiem­paa mata­lam­mal­la kyn­nyk­sel­lä. Siitä ei ole tietoa, onko syynä se, että aiem­min on alidi­ag­nosoitu vai onko kyse siitä, että nyt on ylidi­ag­nosoitu. Pitkäaikais­di­ag­noose­ja on tul­lut 1.1.2023 toim­intansa aloit­tanei­den hyv­in­voin­tialuei­den perus­tamisen jäl­keen lisää Suomeen todel­la paljon:

    “Vuosien 2023 ja 2024 välil­lä pitkäaikais­di­ag­noosien kokon­ais­määrä kasvoi 1,2 miljoonas­ta läh­es 1,6 miljoon­aan. Kasvua on ollut huimat 27 prosenttia.

    Tietyis­sä tau­tilu­okissa kasvu on ollut sitäkin voimakkaam­paa. Esimerkik­si ihon ja ihonalaisku­dosten sairauk­sien diag­noosit kasvoivat 44 pros­ent­tia, kor­van ja kar­ti­olisäk­keen sairauk­sien diag­noosit 38 pros­ent­tia ja mie­len­ter­vey­den ja käyt­täy­tymisen häir­iöitä koske­vat diag­noosit 36 prosenttia.”

    “Pohjois-Poh­jan­maan hyv­in­voin­tialueel­la pitkäaikais­di­ag­noosien kokon­ais­määrä nousi huimat 106 pros­ent­tia vuosien 2023 ja 2024 välillä.”

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/15ace624-bbd0-4524–8e4e-6beafc1480a9

    1. Entä jos pitäaikais­sairaudet ovat vain lisääntyneet?

      Ehkä kuitenkin toden­näköisin syy on, että aiem­min ne jäivät diagnosoimatta.
      Joten taloudelli­nen insen­ti­ivi toimii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.