Nyt astun tietoisesti heikolle jäälle.
Tieteellisessä päättelyssä ei pidä esittää totena mutuun perustuvia väitteitä. Kuitenkin hypoteesien asettaminen on osa tieteellistä päättelyä. Niitä voi sitten verifioida ja falsifioida. Ilman hypoteeseja mikään ei etene.
Seuraavat kirjoitukset ovat lähinnä hypoteesien asettelua. Keskustelun pohjaksi siis. Ehkäpä joku innostuu jopa tutkimaan hypoteeseja jopa tieteellisesti.
= = = =
Demokratiaa vastustettiin aikanaan sanomalla, että valtiolliset asiat ovat tavallisille kansalaisille liian monimutkaisia asioita. Toki etuoikeutettuihin luokkiin kuuluvat olivat huolissaan myös omasta asemastaan. Suomen eduskuntaan tuli aluksi paljon määräenemmistösäännöksiä turvaamaan, ettei kansan köyhä enemmistö pysty konfiskoimaan varakkaiden rahoja. Monessa maassa ratkaisu oli kaksikamarisessa parlamentissa.
Nämä huolet olivat aivan vääriä. Vaikka kansalaisista peräti puolet on mediaania tyhmempiä, kansa valitsi johtajikseen erittäin päteviä ihmisiä, paljon fiksumpia kuin vaikkapa aateliset keskimäärin. Suurin osa suomalaisista mieskansanedustajista on suorittanut armeijan palikkatestin. Valtaosa kuuluu älykkyydeltään ylimpään desiiliin. Joku voisi sanoa, että demokratia toimii huonosti, mutta demokratiaan kohdistuneet pelot ainakin osoittautuivat tältä osin vääriksi. Onpa vaadittu kansanedustajien valitsemista arvalla, jotta myös kansanedustajista puolet olisi keskimääräistä tyhmempiä.
Poliitikot myös vetosivat kannattajiinsa järkiargumenteilla, ainakin yleensä. Lähinnä siis puhuttiin fiksummalle puoliskolle. Tie muiden tietoisuuteen kävi mielipidevaikuttajien kautta. Kansa valitsi päättäjiksi oman joukkueensa edustajia, maanviljelijät esimerkiksi kepulaisia ja duunarit demareita ja SKDL:läisiä. Poliitikoilla oli vahva mandaatti, koska liikkuvia äänestäjiä oli vähän. Puolueet saattoivat neuvotella keskenään vaikeistakin asioista, koska omat pysyivät takana, tapahtui mitä tapahtui.
Politiikka toimi myös hyvin, koska maa vaurastui nopeasti ja oli mistä jakaa hyviin uudistuksiin.
Itse eduskunnassa huomasin kuitenkin, että erityisesti kepulaiset puhuivat kannattajilleen aivan eri tavalla yksinkertaistaen kuin esimerkiksi vihreät omilleen – ja tarvittaessa totuutta hyvin säästeliäästi käyttäen. Tunsivat äänestäjänsä.
Myönnetään, että kuva on romantisoitu. Kyllä esimerkiksi Hertta Kuusinen käytti räikeän populistista ja tunteisiin vetoavaa argumentointia. Ja olihan myös Veikko Vennamo.
Televisiouutiset dominoivat tiedonvälitystä. Ne näkyivät samanlaisina kaikille. Tämä oli asiapitoisen politiikan kulta-aikaa.
Nyt konsensuksen esteenä on kasvun pysähtyminen. Enää ei voida jakaa vuosittain lisää hyvää kaikille.
Liikkuvia äänestäjiä on paljon enemmän. Siksi puolueiden on ansaittava kannatuksensa joka vaalissa erikseen, joten kauaskantoinen vastuullisuus kannattaa unohtaa.
Poliittinen viestintä oli aiemmin asiapitoista ja suunnattu fiksuille ihmisille. Mediaanin alapuolella olevia ei juuri tavoitettu kuin heidän tuttaviensa kautta.
Nyt se on opittu puhuman myös niille mediaanin alapuolella oleville vähemmän valistuneille. Oikeistopopulistit ovat muita parempia viestimään. Sosiaalinen media pahamaineisine algoritmeineen on tässä loistava työkalu.
Huomattakoon, että poliitikot ovat edelleen kansaa fiksumpia kaikissa puolueissa.
Kun seurasi Yhdysvaltain presidentinvaaleja, molempien viestit vaikuttivat vähä-älyiseltä demagogialta. Trump vain oli siinä parempi ja häikäilemättömämpi.
On Suomessakin tunteisiin vetoaminen sivuuttanut järkeen vetoamisen jo vuosia sitten. Sen takia päätin jättää valtakunnanpolitiikan. Se ei ollut enää minun lajini.
Nyt kun politiikassa vedotaan suoraan meritokratian häviäjiin, luulisi, että heidän etunsa tulee paremmin edustetuiksi. Eivät ole tulleet. Huono-osaiset äänestivät Yhdysvalloissa miljardöörien puolesta ja omaa etuaan vastaan. Uhkakuva demokratian mukanaan tuomasta valistumattomasta päätöksenteosta näyttää toteutuvan, mutta aivan eri tavalla kuin luultiin.
Miksi ihmeessä?
Tätä asiaa pitää käännellä lisää.
Soininvaaran aloituksesta paistaa läpi älyn ihannointi. Sille vastapainoksi suosittelen lämpimästi kirjaa älykkyysloukku:
https://www.tuumakustannus.fi/David-Robson/%C3%84lykkyysloukku.html
Lisäksi suosittelen leikkimään ajatuksella että mitä hyviä puolia sillä voisi olla että osa kansanedustajista valittaisiin arvalla.
Itse asiassa en sanonut, että puolet suomalaisista on mediaania vähemmän älykkäitä, mutta tuo armeijan palikkatesti on ainoa saatavilla oleva tieto. Luulen, että toisilla mittareilla, jotka ottavat huomioon esdimerkiksi esiintymiskyvyn, kansanedustajat poikkeavat kansasta vielä enemmän.
Eikös tuo ole suoraan mediaanin määritelmä? Onko tuossa ehkä joku kirjoitus- tai ajatusvirhe?
On. Väite on siis tautologia. Jostakin syystä se herättää valtavaa ärtymystä. Minulta on vaadittu sen tueksi jopa lähdeviitettä. Vaatija oli lisäksi assitenttina yliopistolla.
Urapolitikointi johtaa valehteluun, ja valehtelu kansakunnan turmioon.
Toistaiseksi parhaassa keksimässäni hallintomallissa järjestetään pääsykokeet (kuviopäättelyä) niille, jotka haluavat kansanedustajiksi, ja edustajat valitaan arvalla 50% kokeessa parhaiten pärjänneestä.
2024, maailman paskimman talouskasvun maat:
1. South Sudan, Republic of
2. Sudan
3. Haiti
4. Argentina
5. Kuwait
6. Yemen
7. Estonia
8.Austria
9. Finland
Ollaan ylpeitä, että loistetaan edes tällä listalla
Talousoikeisto ja erityisesti elinkeinoelämä tunnetusti ihailee Viroa, eli eiköhän tässä nykyisen hallituksen toimilla sijoituksemme vielä tule nousemaan. Ehkä jopa nousemme Viron ohitse sijoituksessa!
Nimimerkki Kilgorelle kommenttina että Viron talous kasvoi ennen pandemiaa eniten Itä-Euroopan maista Puolan jälkeen mutta pandemian jälkeen Virossa on ollut taantuma. Ukrainan sodan alettua Virossa oli korkea inflaatio ja hinnat olivat jopa korkeammat kuin Suomessa suhteessa palkkaan. Mutta ei sitä pidä kuitenkaan kiistaa että Viron talous on kasvanut eniten Baltian maista sitten Neuvostoliiton hajoamisen.
Yksi vuosi ei kerro kaikkea. Mikä onkaan sitten sijoitus välillä 2008–2024…?
Maailmanpankin Excelistä voi kaivella lukuja. 2024 tilastot eivät ymmärrettävisti ole vielä tarjolla niin katsotaan 2008–23 lukuja. Suomi on hienosti keskellä viiteryhmäänsä (PIGS). Luvut keskimääräiset vuosittaiset BKT kasvuprosentit.
Country Name 2008–2023
1 South Sudan ‑4.93
5 Ukraine ‑2.21
11 Greece ‑1.18
21 Italy 0.05
28 Finland 0.34
33 Spain 0.70
40 France 0.85
44 Germany 0.98
51 Estonia 1.19
56 Norway 1.24
65 Denmark 1.34
80 Sweden 1.70
88 United States 1.84
248 India 5.99
257 China 7.17
262 Guyana 12.71
Usassa seuraavat vaalit ovat 2 v kuluttua. Poliitikot tulee ja menee.
Suomessa seuraava hallitus on sinipuna tai punasini
Tosin ilman vihreitä
Ei ne kaikki mediaanin alapuoliset voi kaikki olla kovin tyhmiä. Mutta Usassa monta hyvää päätä jää käyttämättä kun ei ole varaa ja haluja koulutukseen, ainakaan hyvään. Kieliä ei osata. Kunnon aikaa ja älyä niin aletaan kehräämään kokoon kaikenkarvaista saliittoa. Jätetään kriitinen ajattelu kun sehän on vaativaa. Uskotaan mitä uskotaan ja jos on aukkoja teoriassa niin keksitään faktat. Noin puolelle amerikkalaisista uskonto on erittäin tärkeää ja ne perinteiset arvot
Koulutuksella torjutaan pahin luulen, ei niinkään vaalirummutuksella. Pitäǎ kouluttaa kaikki äänestäjät eikä vain parhaita hikareita niin kuin nyt. Nythän aikuisena on hyvin vaikeaa opiskella.
Kepu-vertaus ontuu, kannattaa tutustua esim Johannes Virolaisen henkilökuvaan. Kekkonen oli maalaisliittolainen. Omalla maalaisliittolaisella isoisälläni oli isompi kotikirjasto mm. poliittista historiaa kuin monilla tämän päivän akateemisilla ja tyttäret koulutettiin Hgin yliopistossa maistereiksi heti raskaiden sotavuosien jälkeen. Kyse oli pikemminkin pien- kuin suurtilasta, Karjalan evakoista.
Luulen, että olemme kaikki vähän poissa raiteiltamme USA:n vaalituloksen jälkeen. Ainoa hyvä puoli on mieiestäni se, että PS:n maahanmuuttokriitikki ei nyt oikein saa ilmaa siipien alle, kun oikeat uhkakuvat liittyvät epävarmuuteen NATOn roolista ja sen toiminnasta uudessa tilanteessa. Samalla PS:n veljespuolueet ovat Venäjämyönteisiä. PS-puolue saattaa suistua erilaisten eksentrikkojen temmellyskentäksi.
Aija pitkään ainakin Suomea ja muitakin pohjoismaita rakennettiin korostamalla sivistystä,demokratiaa ja tiettyjä universaaleja arvoja. Siinä myös poliitikot ainakin yrittivät olla sivistyksen esikuvina ja korostaa sivistyksen merkitystä kansalle. Näin jatkuikin pitkään kunnes 90-luvun laman paikkeilla alkoi sekä hyvinvointivaltion että sivistykseen perustuvan kehityksen alasajo ja tilalle tuli uusliberalismin ihailu ja sen rinnalle oikeistopopulismi niitä varten jotka kärsivät eniten uusliberalismin oikeistolaisesta talouspolitiikasta, mutta jotka kuitenkin tarvitaan tavalla tai toisella tukemaan sitä.
Ja kuinka poliitikot sitten onnistuivat saamaan niin monet työläiset ja köyhät tukemaan oikeistolaista politiikkaa joka on heidän omien etujensa vastaista. No, siten että mukaan otettiin populismi ja jotkut poliitikot ryhtyivät tietoisesti väheksymään sivistystä kerätäkseen ympärilleen ne ihmiset joita voidaan vedättää fasismista tutuilla keinoilla, erityisesti maahanmuuttovastaisuudella ja luomalla viholliskuvia. Erityisen helppoja vedätettäviä ovat ne jotka eivät edes ymmärrä oikeistolaisen ja vasemmistolaisen talous- ja sosiaalipolitiikan eroja, heille riittää kun he saavat tuntea vastustavansa kommunismia, islamia, wokea, deitä, ja mitä milloinkin heidän tuntojaan myötäilevä poliitikko heille syöttää. Silloin kun pitää saada kannatusta politiikalle joka tähtää omaisuuksien keskittämiseen hyvin harvojen käsiin, niin on selvää että tukea sille kannattaa hakea niiltä kansalaisilta jotka eivät edes tajua mitä lopulta oikeasti tukevat, koska niiltä jotka ymmärtävät on kannatusta turha hakea. Noille ymmärtämättömille riittää kun he vaan tuntevat saavansa samalla jotain tärkeää ja uskoen että trickle down sittenkin toimisi.
Mutta vaikka ei kuitenkaan toimi, niin eikun vaan täysillä kohti uusia pettymyksiä. Ei ihme jos siinä sitten leimautuu vähemmän fiksuksi.
Osmo, ajattele syrjäseudun miestä, paikkakunnalla, jonka tehdas on suljettu. Tottunut ajamaan autoa, koska muuten ei maaseudulla pärjää, ja tottunut ruokavalioonsa. Sinnittelee elämässään, ehkä ilman kumppania. Tekee keikkahommia, ei ehkä halua turvautua tulonsiirtoihin.
Nationalistipopulistien (“Trumpin”, “persujen”) viesti hänelle: Sinä kelpaat juuri sellaisena kuin olet.
Kaupunkien vasemmistovihertävän älymystön viesti hänelle: Sinä kelpaat, kunhan ymmärrät, että ilmastonmuutos on sinun syytäsi, luovut autostasi ja lopetat lihansyönnin. Lisäksi Suomi on rasistinen maa, joten sinäkin olet varmaan rasisti, joka ei ymmärrä vähemmistöjä.
Kumpaa mahtaa äänestää?
En edes tarkoita että noita jälkimmäisiä viestejä aina kovin tietoisesti lähetettäisiin, ja osa niistä on populistien liioittelua. Mutta monen vaikutelma taitaa olla tämä, niin Suomessa kuin USA:ssa.
Vaaleissa voi olla enemmän kysymys arvokkuuden tunnustamisesta kuin rahasta. Anerkennung, sanoisi Hegel.
Suurin syy jenkilässä on Fox News sekä oikeistolainen pölhömedia, netti ja some. Jos kansalaiset saisivat todellista tietoa, republikaanit häviäisivät 100–0. Käärmeöljy uppoaa tyhmään porukkaan kuin väärä raha.
Mutta kyllä tuossa Vartiaisen jutussa on perää. Itseänikin on häirinnyt persuvastaisen liittouman eripuraisuus.
Persupiireissä riittää, jos on tarpeeksi rasistinen taikka hyväksyy suuren Johtajan olevan aina oikeassa. Millään muulla ei ole oikeastaan väliä, kuulut porukkaan. Okei, jos edustaa jotain vähemmistöä, on vaikkapa homoseksuaali, pitää olla vielä kovempi rasisti, mutta sillä siitäkin selviää.
Sen sijaan fiksummissa piireissä vaikkapa puolueen johtajan fanaattisella kannattamisella ei pääse vielä mihinkään, muut pitävät pikemminkin kahjona. Ja jos kannattaa trans-oikeuksia, on hiton tärkeää olla selvillä uusimmasta terminologiasta, muuten tulee kuraa niskaan. Rasistipiireissä ei tulee kuraa niskaan, vaikka ei ymmärtäisi julistautua “kulttuurikriittiseksi”, vaan puhuisi vanhoin termein.
Ja onhan trumpilaisilla äänestäjille hyvin yksinkertainen viesti. Vika on kaikissa muissa, paitsi sinussa. Jos olet musta, vika on latinoissa, jos olet latino, vika on rikollisissa maahanmuttajissa, valkoisille kerotaan että vika on vääränvärisissä. Trump valehtelee niin paljon, että jokainen voi valita siitä sekavasta tajunnanvirrasta itselleen sopivat palat ja yksinkeritaisesti päättää, ettei se nyt niistä muista asioista ole tosissaan.
Mutta ongelmana on, että mitä tahansa puhuukin, niin kaikenmaailman göbbelsit kääntävät mustan valkoiseksi ja valkoisen mustaksi. Jos peräkylien miehet haluavat seurata valeuutisia, joissa kerrotaan valtion tekevät sukupuolenvaihtoleikkauksia koulupäivien aikana ja laillisten siirtolaisten olevan maassa laittomasti, sekä syövän ihmisten lemmikkieläimiä, niin ei siinä kyllä mikään arvostava puhe tehoa.
Onneksi Suomessa ei olla vielä tässä tilanteessa.
Its the internet, stupid!
Mutta kun politiikkatietämys ei ollut ennen vanhaan sen paremmalla tasolla kuin nytkään.
1950-luvulla, aikana jolloin Yhdysvaltain pääpuolueet olivat lähempänä toisiaan kuin ehkä koskaan ennen sitä tai sen jälkeen, ja kaikki katsoivat samoja kolmen valtavirtaisen TV-verkon (CBS, NBC, ABC) poliittisesti valtavirtaisia iltauutisia, politiikkatietämystä tutkittiin Yhdysvalloissa ihan teemahaastatteluina tehdyillä kyselytutkimuksilla. Tulokseksi saatiin – ja tulokset olivat ilmeisen robusteja – että juuri kukaan ei tiennyt juuri mistään juuri mitään.
Esimerkiksi oikeiston ja vasemmiston eron osasi lyhyesti muutamalla virkkeellä määritellä järkevästi (ts. sanakirjamääritelmän tai valtio-opin perusoppikirjan määritelmän kanssa edes jotenkin täsmäävästi) noin 10 % väestöstä.
Lisäksi ihmisten kysyttäessä kertomat poliittiset mielipiteet sahasivat mielivaltaisesti edestakaisin: kun sama teemahaastattelu toistettiin kahden vuoden kuluttua, suuri osa niistä oli muuttunut toisenlaisiksi, usein täysin vastakkaisiksi. Tämän on tulkittu kertovan siitä, ettei vastaajilla todellisuudessa ollut mitään mielipidettä kyseisistä asioista, vaan he keksivät sen haastattelijalle lennosta, jotta näyttäisivät ihmisiltä joilla on mielipiteitä.
Tästä kertoo mm. Philip Conversen valtio-opin tutkimuksessa klassikkoasemassa oleva artikkeli “The Nature of Belief Systems in Mass Publics”, joka aikoinaan innoitti keskeisesti mm. oman kirjani Suuri kaalihuijaus. Conversen artikkelin ilmestymisvuonna 1964, tuona poliittisen vastuullisuuden ja vakavahenkisyyden kulta-aikana, aikana kauan ennen Fox Newsiä ja kauan ennen somea, yli 27 miljoonaa yhdysvaltalaista äänesti presidentiksi kouhorepublikaani Barry Goldwateria, joka oli monessa suhteessa trumpismin henkinen perustajaisä. (Itse hän jossain määrin pehmeni vanhoilla päivillään, ja olisi ollut Trumpin presidenttiydestä luultavasti kauhuissaan, mutta se on jo toinen tarina.)
Tämä “on opittu vetoamaan myös vähemmän fiksuun puolikkaaseen” ‑selitys relativisoituu, kun huomataan, että vanhana menetettynä politiikanteon kunniallisuuden kulta-aikana suuri enemmistö myös ENEMMÄN fiksusta puolikkaasta oli, jo puhtaasti faktojen tasolla, lähes täydellisen tietämätöntä käytännössä kaikista politiikan substanssikysymyksistä.
Eliitin muuttuminen on ollut paljon merkittävämpi tekijä kuin kansan muuttuminen.
Pidän arvossa poikkeuksellisen demokraattista järjestelmäämme mutta on syytä muistaa, että jo ensimmäisissä eduskuntavaaleissa vanhasuomalaiset levittivät huhua, että nuorsuomalaiset aikovat romuttaa kristillisen avioliiton, mikä lie ollut yksi syy eduskuntauudistusta ajaneiden nuorsuomalaisten laihaan äänisaaliiseen. Silloin populismi jylläsi vaarallisimmin vasemmiston agitaatiossa, mikä kylvi vihaa työläisen verta imeviä lahtareita kohtaan surullisin seurauksin.
Nykyistä populismia voitaisiin meillä vastustaa edellyttämällä medialta vielä lujempaa väitteiden kyseenalaistamista ja toisaalta toivomalla älymystöltä kykyä keskusteluttaa kiistakysymyksiä siten, ettei juututa vääriin argumentteihin.
En lue itseäni tietenkään intellektuelleihin, mutta kysyin heti Israelin aloitettua kostonsa kirjoituksessani, onko syytä pommittaa Gaza Mariupoliksi? Ilmeisesti oli. Kun hieman sama kysymys esitettiin Sari Essayahille presidentinvaalitentissä hän ei vastannut palestiinalaisten kohtalon osalta eikä vastausta myöskään vaadittu. Siinä media jätti aiheen kesken kuten Trumpin kissojen ja koiriensyöntiväitteen kohdalla. Trump ei joutunut tunnustamaan väittämiensä perusteettomuutta eikä Essayah edustamansa kristillisyyden laatua.
Veropolitiikasta on vaikea puhua, jos peruskysymyksistä ollaan eri mieltä siten, etteivät numerot stemmaa. Olen kannalla, että yhteisövero on itsestään selvästi otettava huomioon osinkojen veroasteessa. Samoin olen kannalla, että eläke- ja palkkatulojen verotuksen vertailu on tehtävä verotettavasta tulosta maksujen jälkeen.
Osinkoveropopulismi näkyy mm. siinä, että puhutaan välillä 8:n ja välillä 26 %:n huojennetusta veroista ja unohdetaan pörssiosinkojen yli 40 %:n vero. Näitä verrataan palkkatulojen marginaaliveroihin, joissa maksut ovat mukana.
Ajan tässä takaa älymystön vastuuta. Esittämäni veroesimerkit tuovat mieleen takavuosien kansanedustajan, joka Sakari Sirkkasen haastattelussa väitti kuntaveron olevan tasavero, vaikka viran puolesta tehtävät vähennykset tekevät kuntaveron progressiiviseksi. Kyseinen edustaja oli toiminut kunnan kamreerina ja varmaan tiesi, ettei pienituloisilta heru veroa progression vuoksi.
Jotta muun muassa Finérin-Saramon veropopulismista päästäisiin eroon, olisi asia diskuteerattava käytännön ekonomistien kesken (ilman juristeja). Mikä on osingon efektiivinen veroaste? Vastaus on mielestäni selvä ja jatkokeskustelu kohdistuisi verotuksen toivottuun tasoon. Seuraavaksi älymystö voisi keskustella, tuleeko kaikkien metsän puiden olla tasan 40-vuotiaita, jolloin hiiltä sitoutuu runkopuuhun eniten? Itselläni pää halkeaa kuin runko pakkasella, kun en ole älymystöä.
Olli Saarisella näytti lopuksi olevan metsäaiheinen kysymys. Täytyy ihmetellä jos ei muka tiedä metsistä mitään niin voi esittää noin oikeaan osuvan kysymyksen.
Metsikkötasolla tarkasteltuna puita on tosiaan n 40 vuotiaassa metsässä yhtä paljon kuin koko valtakunnan tasolla tarkasteltuna.
Edustuksellinen demokratia nojaa nimenomaan siihen edustuksellisuuteen. Eli keskiverto äänestäjä ei joudu miettimään ratkaisuja vaikeisiin asioihin joita hän ei pysty ratkaisemaan. Sen sijaan hän äänestää edustajakseen sellaisen henkilön, jonka harkintakykyyn ja arvoihin hän pystyy luottamaan. Siinä mielessä demokratia toimii hyvin kuten tässä kuvasitkin, ehkä jotain satunnaisia Tony Halmeita ja Teuvo Hakkaraisia lukuunottamatta.
On vähän vaarallista tuudittautua siihen ajatukseen, että oikeistopopulismin suosio johtuu pelkästään viestinnästä ja tiedonvälityksestä. Se johtuu myös politiikan perimmäisistä syistä eli niistä arvoista: kansa ei oikeasti jaa arvoja, joita “eliitti” yrittää sille syöttää. Erityisen selvästi se näkyy USA:ssa, jossa se pahamaineinen “woketus” ja maahanmuutto koetaan omien arvojen vastaiseksi. Euroopassa vastaavasti ensisijassa maahanmuuttoon ja toissijaisesti ehkä ilmastonmuutokseen liittyvät arvot ovat sellaisia, joissa ainoastaan oikeistopopulistit vastaavat kansan huutoon. Tanskassa perinteiset puolueet ovat ottaneet nämä huolet paremmin haltuunsa ja siksi oikeistopopulistit eivät ole saaneet suurta jalansijaa, vaikka on niillä sielläkin yli 10% kannatus.
Nikolai Gogolia vapaasti lainatakseni jos naama on vino, ei kannata käyttää liikaa aikaa ja energiaa peilin tutkimiseen.
O.Janoisin
“Sen sijaan hän äänestää edustajakseen sellaisen henkilön, jonka harkintakykyyn ja arvoihin hän pystyy luottamaan. ”
Mutta mitä jos äänestäjä ei voi saada luotettavaa informaatiota maailman tilasta ja ehdokkaiden politiikasta?
Kuinka hyvän käsityksen olisi saanyt maan tilasta, sen johtajista ja siitä mitä maailmassa tapahtuu, jos olisit asunut 70-luvun Neuvostoliitossa ja lukenut vain Pravdaa?
“Se johtuu myös politiikan perimmäisistä syistä eli niistä arvoista: kansa ei oikeasti jaa arvoja, joita ”eliitti” yrittää sille syöttää. ”
Jostain syystä kun kysytään eri politiikkatoimien kannatusta ketomatta, kuka sitä ehdottaa, niin demokraattien politiikkaa kannatetaan aina enemmän, kuin republikaanien.
“Voters prefer Harris’s agenda to Trump’s — they just don’t realize it.”
https://www.washingtonpost.com/opinions/interactive/2024/trump-harris-policy-quiz/
“Jostain syystä kun kysytään eri politiikkatoimien kannatusta ketomatta, kuka sitä ehdottaa, niin demokraattien politiikkaa kannatetaan aina enemmän, kuin republikaanien.”
Tämä on tällainen vähä-älyinen argumentti. Totta kai se vaikuttaa kuka on sanoja.
Kun Harris sanoo että “vahvistan rajaturvallisuutta” kukaan ei usko sitä. Kun Trump sanoo saman kaikki uskoo. Tämän mukaan sitten äänestetään.
Eivät ilmastonmuutoksen kieltäminen tai maahanmuuton kategorinen vastustaminen ole arvoja. Ne ovat tunnepohjausta typeryyttä ja niihin arvottomiin tunteisiin vedotaan juuri populistien valheellisella viestinnällä. Vähä-älyistä ja vastuutonta, kuten Soininvaaran pohdintakin osoittaa.
No ei se ihan näin mene.
Kun taloni sähkölasku yhtäkkiä hyppää 10-kertaiseksi kun sattuu olemaan kylmä ja tuuleton päivä niin vihreän siirtymän viha perustuu aivan konkreettisiin faktoihin. Minä rikkaana kroisoksena voin vielä maksaa sen laskun mutta köyhillä tilanne on paljon pahempi.
Ja sitten vielä ihmetellään miksi se Trump saa köyhien ääniä.
Haluaisit, että tuulivoimalat suljettaisiin kokonaan ja sähkölaskusi olisi aina korkea?
Ydinvoimalla sähkölaskuni on aina matala.
Tuulivoima sopii lähinnä lasten leikkeihin.
Ydinvoimalla tuotettu sähkö on varsin kallista. Siksi Olkiluoto 3 on taloudellinen kiviriippa omistajilleen.
“Ydinvoimalla tuotettu sähkö on varsin kallista.” Osmo Soininvaara
Hän haluaa tuulisten päivien pörssihinnat, mutta ilman tuulivoiman vaihtelua, ja niistä huippuhalvoista hinnoista pitää maksaa ydinvoimaloiden rakentaminen.
Ei kai se ole mikään ihme. Koko projektihan on ollut alusta asti järjetön. Se reaktori on maailman toiseksi suurin teholtaan, jossain Kiinassa on joku suurempi. Täysin mieletöntä rakentaa sellainen pikkuiseen Suomeen. Mutta miksi niin tehtiin?
Aikanaan Suomessa oli poliittinen hyväksyntä rakentaa yksi uusi reaktori. Lisää lupia ei kannattanut kysellä koska viherkommunismi. Niinpä piti rakentaa niin iso reaktori kun maailmasta löytyy ja se sattui olemaan vielä kokeellisen tekniikan prototyyppi. Niitä lastentauteja on sitten pitänyt maksella, ja maksellaan varmasti vielä jatkossakin koska ei ne kaikki taatusti ole vielä ilmenneet. Tähän ne rahat hukkuvat ja TVOta vituttaa varmasti.
Mutta tällaista se on viherpolitiikka. Täysin järjenvastaista.
Kaikkialla länsimaissa ydinvoimalla tuotettu sähkö on kallista.
“Ydinvoimalla tuotettu sähkö on varsin kallista. Siksi Olkiluoto 3 on taloudellinen kiviriippa omistajilleen.”
Ydinvoimassa on isot investointikustannukset ja alhaiset marginaalikustannukset. Lisäksi voimalaa itseään on hyvin vaikeaa myydä, koska niillä voimaloilla ei käytännössä ole jälkimarkkinaa. Suomen historiassa ydinvoimaloita ei ole myyty vielä kertaakaan. Fortumia tosin voi pörssistä ostaa välillisesti, mutta sillä on kuitenkin valtio ainakin toistaiseksi enemmistöomistajana, mikä käytännössä estää päätöksentekovallan siirtymisen jollekin arvaamattomammalle taholle Fortumin ydinvoimaa koskien.
Mitä vastaan tässä siis lopulta ollaan vihaisia? Viestien kontekstia lukemalla “vihervasemmistoa” kohtaan, kun enää ei ole taloudellisesti kannattavaa poltella fossiilisia polttoaineita sähköntuotannon säätövoimaksi. Syyt tähän ei kuitenkaan valitettavasti ole vihervasemmiston keksintöä, vaan ilmastonmuutos on aivan tieteellinen tosiasia. Kaipa viha siis kohdistuu nimenomaan tieteellisiä tosiasioita kohtaan, ja siinä tohinassa ns. ammutaan sanansaattaja.
Mitä tulee ydinvoimaan, kuten on sanottu ei siihen oikein kukaan halua sijoittaa. Lupia kyllä saa, tälläkin hetkellä on myönnettynä yksi lupa jolle ei löydy Rosatomin korvaajaa rakentajaa tai muutoksen aiheuttamien lisäkustannuksien rahoittajaa, eli Fennovoiman hanhikivi. Rahoituksen ongelmallisuudesta kertoo että Fortumia painostettiin vahvasti valtion toimesta rahoittaa hanhikiveä, vaikka Fortum itse ei siihen muuten mukaan halunnut.
Olkiluoto 4:stä oli myös lupa (periaatepäätös) olemassa, mutta sille ei löytynyt rahoittajia kun nähtiin Olkiluoto 3:n tapauksessa miten aikataulut ja kuluarviot eivät pitäneet paikkaansa.
Ydinvoimaa siis kyllä varmasti voi rakentaa, varsinkin nykyisin jopa Vihreätkin ovat moninkertaisesti ydinvoimamyönteisempiä mitä ennen. Lupien saamisesta rakentaminen ei kyllä koskaan ole ollut kiinni, kuten Hanhikiven ja Olkiluoto 4 tapauksistakin käy ilmi.
Minua ainakin ottaa päähän hiilivoimaloiden sulkeminen. Ne olisi voitu jättää toimimaan kunnes alkaa saada kaasua taas idästä tai kuudes ydinreaktori rakennettua. Sekään että poltetaan puuta voimalaitoksissa, ja sillä en tarkoita risuja vaan tukkipuuta, on silkkaa viherpesua sekin. Kun sillä puulla voisi tehdä hyödyllisempää.
Hiilellä tuotettu kaukolämpö olisi aivan tolkuttoman kallista. Kuka sen ilon olisi maksanut?
Huoltovarmuuden takia olisi isot hiilivoimalat kuten Salmisaari pitänyt jättää toimimaan kunnes sotatilanne on ohi ja mahdolliset korvaavat energiamuodot saatu tilalle.
Valtio olisi voinut osallistua hiilen polttamisesta aiheutuviin päästömaksuihin samalla tavalla kun se joutuu osallistumaan metsien hiilinielujen vähenemisestä johtuviin maksuihin. Miljoonakaupungin hiilivoimalan poistuminen tekee ison loven energiatuotantoon,varsinkin talvella kun on kovat pakkaset eikä tuule riittävästi. Se että Helenillä on nyt valtavat sähkövastukset joilla se lämmittää kaukolämpöä on sähkön rosvoamista suoraan sanoen.
Mehän lykkäsimme Salmisaaren lakkautusta vuodella juuri tästä syystä.
R. Silfverberg näyttää ottavan usein käsittelyyn metsien nielun. Jos metsä on hyvin hoidettu ja kasvaa maapohjan kantokykyä vastaavasti maksimaalisesti niin nielu on nolla. Koko vuosikasvu on siis hakattava eikä se pienennä nielua. Suomessa on paljon tällaisia metsiä, jolloin tietyt piirit ja media alkavat vaatia omistajia maksajiksi, vaikka heidän metsänsä sitovat vuosittain maksimaalisen määrän co2 a ilmakehästä.
Valtiovallan edustajat ovat tehneet joitain järjettömiä ja tieteen vastaisia sitoumuksia. On oikeus ja kohtuus, että valtiovalta myös maksaa seuraukset.
Taidat ottaa huomioon vain puiden maanpäälliset osat.
Osmo kyselee metsän nielulaskentaan apuja metsän maanalaisesta nielusta. Minä tosiaan laskeskelen ja optimoin maanpäällistä kasvua.
Tutkijat näyttävät laskeskelevan maanalaista osuutta yasso07 ohjelmistolla. Vahvasti sekin perustuu maanpäällisen kasvuun. Siinä mielessä minulla on oikea lähestymistapa. Nollanielu sielläkin tulee. Aikaa menee tosin yli 200 vuotta. IPCC ottaa suoraan nollanielun maanalaiselle biomassalle.
Sitten on vielä tämä karikesadanta. Sekin on riippuvainen vuosikasvusta. Kuivat kesät ”sotkeva” sen laskennan.
Minulla on kosketuspinta vain kivennäismaiden metsiin. Suometsätalouteen eivät väitteeni sovellu kuin maanpäälliselle puustolle.
On se tosiaan yhtä helvettiä kun poliittiseen puheeseen voi nykyään kaikki osallistua.
Ennen vanhaan poliittinen puhe oli tosiaan sitä että puoluetoimistossa laadittiin lausunnot jotka sitten julkaistiin arvovaltaisissa lehdissä ja niissä ainoissa valtion virallisissa uutislähetyksissä. Nykyään kuka tahansa kylähullu voi julkaista mitä tahansa Twitterissä ja YouTubessa ja se joka latelee hurjimman valheen kovimmalla äänellä on kukkulan kuningas.
Demokratian vastustajat oli oikeassa aikanaan. Demokratia sopii vain älykkäille.
Kollegani on kirjoittamassa Materiaalitekniikan oppikirjaa. Hän halusi tarkistaa minkä verran alan suomenkielisiä kirjoja on ennestään olemassa. Hänen luvallaan:
Jos LLM:t tuottavat noin uskottavaa jälkeä hallusinoidessaan, kuinka uskottavaa valetodellisuutta ne pystyvätkään luomaan tarkoituksellisesti ohjattuna! Tähän mahdollisuuteen olisi ihmisten syytä tottua ja sopeutua. Moni on kuullut käsitteestä LLM:ien hallusinointi, mutta se lienee jäänyt monella aika abstraktiksi asiaksi. Oheinen esimerkki tuo lihaa ja verta käsitteen ympärille.
Vaihda tekoälyä! Mun ChatGPT 4o antoi kolme kirjaa, jotka kaikki olivat ihan oikeita.
Miksi suhteellisen normaalit ihmiset jakoivat MV-lehden valematriaalia?
Ei oltu totuttu siihen, että joku taho systemaattisesti ja pahantahtoisesta valehtelee ja vääristelee. Kukaan ei ole julkisesti hävennyt, että on tullut huijatuksi tai levittänyt valeita tyhmyyttään.
Populismi perustuu yksinkertaisiin ratkaisuihin vaikeisiin ongelmiin, muu on tylsää ja ikävää. Syntipukki on joku muu ja itsessä ei ole osuutta. (Nykyhallituksessa syyttää innokkaasti edellistä hallitusta jne.)
Hyvin inhimillistä.
Jos valeita ja väkivallan ihannointia ei paheksuta, ne ovat uusi normaali, mielipide muiden joukossa. Alkoholistin juoppohörinät ovat sama kuin tutkittu tieto?
Tämä on hyvin inhimillistä. Toiveita on kakulla, samoin ongelmia. Kuka kehtaa eniten valehdella, voittaa vaalit. Ei ole näköpiirissä, että valehtelulle tulee vastavoimaa. Populistinen valehtelu vastaa mediaan tarvetta klikkiotsikoihin ja kumpikin hyötyy. Näin toimii julkkisjulkisuus.
Ymmärtääksen peli on jo menetetty. Ketään ei kiinnosta tutkittu tieto. Toki fysiikka ja muut todellisuuden ilmiöt eivät siitä muutu. Show must go on. Kun äänestää pellejä, saa sirkuksen.
Persuthan tässä nyt monia täälläkin kaivaa. Kymmenestä suomalaisesta kaksi! äänestää persuja.
Kun otetaan huomioon nukkuvat, on persujen kannatus luokkaa 1,5/10 aikuista suomalaista.
Ja nämä kaksi kymmenestä tuottaa tuhat “huolestunutta” kommenttia päivässä ja kymmenen artikkelia mediassa populismin “noususta”?
Nekin kaksi pitäisi eheyttää äänestämään kuten Me äänestämme??
Mittaluokka kadoksissa pahasti.
Mistä ihmeestä tulee tämä totaali liberaalien yhdenmukaisuusvaade että ne harvatkin — ne kaksi — toisella tapaa ajattelevat (ja äänestävät) pitää poistaa maisemointia häiritsemästä ja laittaa tyhmien kirjoihin ? Aikamoinen hype.
On muistettava että tämän hallituksen pitää nyt pystyssä RKP. Nämä Purran leikkaustoimet ja maahanmuuttotoimet ovat yhtä hyvin RKP:n, kristillisten, ja tietenkin kokoomuksen leikkaustoimia ja maahanmuuttotoimia.
Tämä kannattaa sitten muistaa kun SDP ja vihreät muodostavat ehkä piankin kahden em. puolueen kanssa uuden hallituspohjan.
Von clausewizin mukaan vastustaja ottaa kaikki keinot käyttöön, mikä pakottaa taas toisen puolen ottamaan kaikki keinot käyttöön.
Jos pitkään oli niin, että vasemmalla oltiin populisteja, niin eikö oikeistopopulismi ole loogista?
Jos populismi lisää suosiota (ainut syy miksi se pakottaisi ”vastapuolenkin” populismiin), ja ensin oli vasemmistopopulismi joka pakotti oikeiston populismiin, niin missä nyt on se vasemmistopopulismi?
En myöskään saa ihan kiinni ketkä olivat niitä alkuperäisiä vasemmistopopulisteja joista puhut? Etelä-Euroopassa vasemmistopopulismi on ollut juttu 2000-luvun aikana, täällä pohjoisessa ei niinkään.
Edellisen postauksen kommentissa lupasin kirjoittaa eri mieltä olevien kunnoittamisesta ja Vartiainen tätä jo liippasikin.
Punavihreän kuplan sisällä liike on elämänmyönteinen, iloisten asoiden liike. Mutta sen kuplan ulkopuolelle se näyttäytyy aivan muuna. Ja tämä ei taas ole asia josta kannattaa vängätä vastaan sillä perusteella että me oikeasti ollaan elämänmyönteinen ja iloisten asioiden liike. Oikeasti se ei näytä ulospäin siltä. Get over it, ja hankkikaa vaikka ammattiapua miettimään miten viestitte atteestanne ulospäin.
Miltä se sitten näyttäytyy ulospäin? (Älkää ampuko viestintuojaa.) Jo edellisessä postauksessa todetusti tasa-arvokeskustelussa todellisuudesta vieraantuneelta. Ympäristöasioissa tuomitsevalta ja syyllistävältä. Mikä ihme siinä on että pitää jatkuvasti syyllistää ihmisiä valinnoistaan kun ihan peruspeliteorian mukaan ympäristöongelmia ei ratkaista yksilöiden valinnoilla vaan yhteisillä pelisäännöillä? Poliittisessa korrektiudessa nuttura ylikireällä olevalta kukkahattutädiltä. Se, että jossain peräpieksämäen ABC:n pöydässä joltain lipsahtaa n‑sana ei tee tuosta pahaa saastaista rasistia, vaan suurella todennäköisyydellä kyseessä on ihan hyvä ja tavallinen perheenisä joka valmentaa lasten jalkapallojoukkuetta — joissain asioissa ehkä vähän sivistymätön mutta kukapa meistä ei olisi?
Toki myönnän että “vastapuoli” tekee asian välillä vaikeaksi, mutta arvostusta ja kunnoitusta punavihreiden pitäisi saada projisoitua oman kuplansa ulkopuolelle monta napsua enemmän kuin nykyään.
Olet varmastikin oikeassa. Sanotaanko kuitenkin tästä punavihreän kuplan sisältä, että välissä tuntuu että tässä toimintaympäristössä vasemmistolaisen arvojen toimijan pitäisi olla jokin jeesus.
Miten ajaa vaikkapa ruokajärjestelmän painopistettä enemmän kohti kasviruokaa, tai energiajärjestelmän kohti uusiutuvia, kun populistioikeisto on tehnyt näistä identeettikysymyksiä. Tällöin itse se politiikkakin koetaan syyllistävänä, vaikka siinä ei haeta tai viestitä mitään syyllistävyysaspektia.
Ja tietenkin se populistioikeisto jaksaa tuoda sen kuvitellun syyllistävyysaspektin siihen mukaan, eli tehdä kaikeasta identeettikysymyksiä.
Haastavaa on, kuten sanot. Jos sinulla on voittavia kortteja miten haasteet ratkaistaan niin tervetuloa mukaan toimintaan!
Ymmärrän tuskan. Mutta jos poliittisen polarisoitumisen haluaa pysäyttää, niin jonkun pitää alkaa leikkiä aikuista ennemmin tai myöhemmin. Ja jotenkin luulen että se tapahtuu todennäköisemmin tällä puolella aitaa.
En minä tuossa kyllä ihan pelkästään osaa populistioikeistoa syyttää.
Täällä satunnaista räksytystä lähemmäs poliittista toimintaa minulla ei ole pienintäkään aikomusta siirtyä, enkä voittavista korteista tiedä, mutta joitakin ajatuksia voin kyllä heittää:
- alkakaa ajamaan liikenteen polttoaineveroa äänekkäästi ja aggressiivisesti alas. se on ylihinnoiteltua muuhun päästövähennyskustannuksiin verrattuna, sähköautot ovat lähivuosina enemmistö joka tapauksessa uusista autoista, saatte populistisesti ajettua köyhien maalaisten etua, ja alennuksen maksatatte uusien polttomoottoriautojen verotuksen ja käyttömaksjujen kiristämisellä (mutta jättäkä ne vanhojen käyttömaksut ennalleen) ja ehkä jopa kaupunkien tietulleilla. kukaan ei pääse syyttämään kaupunkilaisten etujen ajamisesta.
— puskekaa (pien)ydinvoimaa.
— #lihalauantai. Kerran kuussa tms ne vihreät jota vielä lihaa syövät kertovat että vaikka lihan syömistä haluammekin vähentää, niin lihan syöminen silloin tällöin on erittäin ok, ja onhan se hyvääkin.
— pitäkää huoli että alatte jankuttaa miesten tasa-arvokysymyksistä somessa ja haastatteluissa.
Toivottavasti se on tällä tavoin pysäytettävissä ihan vain rauhallisella poliittisella toiminnalla. Itsellä on ainakin tänään vähän kyynisemmät fiilikset. Yhä enemmän tuntuu että erityisesti sosiaalisen median suorat ja epäsuoremmat vaikutukset (esim. perinteiseen mediaan) tekevät niistä raflaavista isommista ja pienemmistä valheista niin houkuttelevia osalle ihmisiä, että ilmiön vakavuuteen herätään vasta kun maailma taas palaa ihan kunnolla. Tähän kun yhdistää eriarvoisuuden kasvun ja sen sivuilmiöt (kuten että Elon Musk osti Twitterin, eli yhden maailman vaikutusvaltaisimman median, tuutatakseen poliittista propagandaansa ja voittaakseen Yhdysvaltojen vaalit, ja onnistui siinä), niin syvä ☹️
Toivottavasti olen väärässä, ja toivottavasti huomena on vähän paremmat fiilikset.
Kiitos ajatuksistasi.
Itse tunnen ihmisiä, jotka eivät suoraan ole sitä näillä sanoilla sanoneet, mutta jotka pitkään tunteneina olen saanut vahvan kuvan, että heille vihreiden ydinvoimakanta (tai mielikuva siitä) on kynnyskysymys joka jo yksinään estää absoluuttisesti kannattamasta vihreitä. Vaikka melkein kaikki muut näkemykset arvoliberalismista, sosiaalipolitiikasta yms. kävisivät kuinka hyvin yksiin. En tiedä paljonko tällaisia ihmisiä on, mutta selkeästi jonkin verran, ja esim. SDP:n voi olettaa hyötyvän heistä sekä vihreiden että myös vasemmistoliiton kustannuksella.
Ja heille ei riitä kerta kaikkiaan alkuunkaan sen esiin nostaminen, että vihreissä on asiasta muitakin näkemyksiä kuin se kaikkein neliraajajarruttavin ja epä-älyllisin ei ei ei. Heidän ajattelunsa on enemmänkin, että arvioidaan asiaa sitten uudestaan seuraavan kerran kuin Peppi Seppälä on valittu vihreiden puheenjohtajaksi ja Suomen vihreät ovat europarlamentissa käännyttäneet koko Greens/EFA-ryhmän ydinvoimamyönteiseksi.
Kilgore puhuu identiteettipolitiikasta ja syyllistävästä kielenkäytöstä.
Minä esim koen metsien hakkuiden vähentämisen erittäin syyllistävänä. Taustalla ei voi olla ilmastonmuutoksen vastustaminen vaan ikiaikainen vihreiden halu lopettaa metsien hakkuut. Sen verran ovat nämä luontopopulistit perillä metsän kasvudynamiikasta, että ovat tajunneet, että puhutaan metsien nielun säilyttämisestä, ei hakkuiden lopettamisesta. Kuitenkin nielu menee aina nollaksi. Sitä ei voi säilyttää muuta kuin sen hetken, että nielu nollaantuu hakkuiden lopettamisen jälkeen.
Viime aikoina asiasta on kirjoittanut mm prof Annika Kangas. Tosin aika ”pehmeällä” otteella. Minusta hän ei puhu nielun nollaantumisesta. Mikä johtunee siitä, että metsän karikesadannasta näyttäisi tulevan aina pieni nielu.
Nyt täytyy sanoa, että minulle vihreiden kääntyminen ydinvoimamyönteiseksi on ollut nimenomaan (ehkä velkaantumisesta piittaamattomuuden lisäksi) asia joka on vienyt pois syyn äänestää vihreitä ja olen siirtynyt äänestämään kokoomusta. Näinkin päin!
Minusta tcrown on näissä kahdessa kirjoituksessa hyvin sanoittanut sen, miten nykytilanne minullekin näyttäytyy.
“Punavihreän kuplan sisällä liike on elämänmyönteinen, iloisten asoiden liike.”
Mitä ne iloiset asiat on?
Luonto tuhoutuu ja köyhät kärsii. Ja vihervasemmistolainen on iloinen.
Ihminen joka viihtyy punavihreässä kuplassa on iloinen kun saa olla siinä tosi hienossa kuplassa. Ja tämä on asia mikä kuplan ulkopuolella ottaa päähän.
Olisiko kuitenkin niin, etteivät kaikki halua hyväksyä samoja arvoja, esimerkiksi ihmisoikeuksia ja EU:n yhteisiä arvoja. Kun valistuneet haluaisivat niitä noudattaa ja vetoavat että toimittaisiin niiden mukaan, niin sitten valistumattomat uhriutuvat ja alkavat väännellä asioita omien arvojensa mukaisiksi. Mutta mitkä ovatkaan valistumattomattomien arvot?
Se on totta että uhriutuja todellakin tekee asiat vaikeaksi koska hän ei kokee oikeasti olevansa uhri jota syyllistetään kaikesta. Hän voi uhriutua siitäkin, että heittelee “rasistisia” vitsejä ABC:n pöydässä kaveriensa kanssa, kun vaan tietää että se ei ole sopivaa vaikkei kukaan “kukkahattutäti“sitä edes kuulisi. Mutta kun hänestä vaan tuntuu aina siltä että kaikki ovat häntä vastaan.
Heittäisinkin näille uhriutujille ja mieluummin miljonäärien kuin omaa etua ajavan talouspolitiikan puolesta äänestäville kysymyksen: Hyväksytkö EU:n arvot ja jos et, niin mitä niistä et hyväksy?
https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/principles-and-values/aims-and-values_fi
Hyvän kysymyksen AKK esitti lopuksi.
Vastakysymyksenä esittäisin tuosta miljonääriasiasta.
Minusta tämä ylenmäärinen lainanotto ja velaksi eläminen on suora (ei mikään äänestyskannatus) tuki miljonääreille ja korolla eläjille.
Oliko niin, että välillinen tuki miljonääreille on pahasta, mutta suora rahansiirto on hyvää politiikkaa?
Parempi on kierrettää sitä rahaa pienituloisimpien kautta miljonäärille ja korolla eläjille kuin antaa se suoraan miljonäärille. On myös parempi pitää miljonäärien raha kiertämässä ja hyödyttämässä useampia kuin kasata sitä vain miljonäärien taskuihin.
Rahan keräytyminen liian harvojen käsiin on aina ongelmallista ja heikentää yhteistä hyvää verrattuna siihen, että sama raha hyödyttäisi useampia.
Ja kannattaa aina muistaa ettei trickle down toimi!
Sanotaan nyt ihan alkuun, että en pidä itseäni uhriutujana, valistumattomana tai rasistina. Rehellisesti sanottuna en yhtään ihmettele, jos et saa käytyä hedelmällistä keskustelua ihmisten kanssa, jos kutsut heitä tällaisilla termeillä. Äänestin kuitenkin viime vaaleissa tämänhetkisen hallituksen puolesta, joten kuulun kai mielestäsi ryhmään “mielummin miljonäärien kuin omaa etua ajavan talouspolitiikan puolesta äänestävät”, joten vastaan.
Hyväksyn nuo linkin takaa löytyvät arvot, mutta kyse on enemmänkin painotuseroista.
Vapaudesta ja tasa-arvosta: “Liikkumisen vapaus antaa kansalaisille oikeuden liikkua ja oleskella vapaasti unionin alueella. Tasa-arvo merkitsee kaikkien kansalaisten yhdenvertaisuutta lain edessä.” Nämä on listattu ainoastaan EU:n kansalaisia koskevina. Minusta kansalaisuuksia ei tarvitsisi jakaa kovin avokätisesti, vaan kansalaisuutta voisi pihtailla enemmän.
Ihmisarvo ja ihmisoikeudet: Minusta EU:n tulee kantaa vastuu näiden toteutumisesta unionin sisällä. Tilanteessa, jossa näitä rikotaan EU:n ulkopuolella EU:n vastuu on vähäisempi. Se ei toki tarkoita, ettei asialle voitaisi silloinkin tehdä jotain, mutta se tulee tehdä harkinnan ja käytettävissä olevien resurssien mukaan, ja resursseja voidaan priorisoida johonkin muuhunkin. Mainitaan vielä, että tilanteessa, jossa Venäjän valtio puskee ihmisiä EU:n rajoja päin, vastuu näiden ihmisten ihmisarvon ja ihmisoikeuksien toteutumisesta on Venäjällä.
Demokratia ja oikeusvaltioperiaate: Hyväksyn nämä sellaisenaan. Tähän liittyen voisin vielä sanoa, että pidin vuoden takaista tilannetta, jossa yritettiin poliittisilla lakoilla haitata demokraattisesti valitun eduskunnan ja hallituksen toimintaa demokratian kannalta ongelmallisena.
Sanotaan vielä tuosta lopullisen tuomiovallan antamisesta EU-tuomioistuimelle: minusta on ymmärrettävä kanta, jos joku pitää tätä huonona asiana. Itselläni ei ole tuosta vahvaa mielipidettä.
Hyvä että jaat nuo samat arvot, eli et ole uhriutuja. Kaikki eivät vaan niitä jaa, vaan uhriutuvat kun joku muu haluaa toimia noiden arvojen mukaisesti.
Toki. Toki tuolla laidalla on kauniisti sanottuna vastenmielistä ihmissaastaa. Mutta sitä on vähän. Suurin osa suomalaisista, puoluekannasta riippumatta on ihan tavallisia asiallisia arvoja kannattavia ihmisiä joiden päällimmäinen huoli on oma jokapäiväinen elämä eikä se että osaa käyttäytyä pilkulleen jossain kallion kuppilassa keksittyjen mielivaltaisten käytössääntöjen mukaan. Jos jokaisen väärän sanan ja huonon vitsin perusteella saa saman kohtelun ja arvostelun kuin tuo mainitsemani pesunkestävä ihmissaasta, niin ongelma ei kyllä ole arvostelun kohteessa. Vähän rennompaa otetta ja armollisuutta tavallisia ihmisiä kohtaan, kiitos.
Entäpä jos otsikon sanan “vetoaminen” tilalle vaihtaa “manipulointi”? Ja itse asiassa älykkäätkin ihmiset voivat langeta erilaisiin huijauksiin, jos heidät onnistutaan esimerkiksi säikäyttämään.