_

Mikä Tehyn työtaistelussa tökkii?

Kun kuulin, että Tehy aikoo käyttää joukkoirtisanoutumista välttääkseen suojelutyön velvoitteet, päässäni syttyi välittömästi punainen lamppu: noin ei voi tehdä. Tunne oli vähän ristiriitainen, koska olen koko ajan ollut palkkavaatimuksessa Tehyn kannalla.

Vasta pikkuhiljaa olen alkanut ymmärtää, mikä minussa tökki tätä toimenpidettä vastaan. Maailmassa ei voi ajatella, että sellaisia tavoitteita, joita minä pidän kannatettavina, voi ajaa miten tahansa, koska ne ovat hyviä tavoitteita, mutta huonoja ei saa ajaa samoilla keinoilla. Mikä on minun mielestäni huonoa, voi olla jonkun toisen mielestä hyvää. Tai ainakin se on hyvää hänen itsensä kannalta.

Tehy on avannut käytännön, jota pelkään aika monen muun seuraavan. Jos sairaanhoitajat katsovat oikeudekseen uhata potilaiden kuolemalla (”sehän on perustuslain mukaan valtion vastuulla”) miksi näin eivät voisi tehdä myös sähköalan ihmiset ja uhata katkaista sähköt sairaaloista.

Tai palomiehet. Palomiesten lakko tyrehtyi myös suojelutyövelvoitteiseen, mutta aika hyvin se purisi, jos kaikki paloautot ja ambulanssit pysähtyisivät.

Entä ydinvoimalaioiden väki? Teollisuudessa on myös paljon myrkkykaasuja, jota voivat päästä karkuun, jos väki jättää työpaikkansa. Jäteveden puhdistamot voisivat olla myös hyvä kohde. Samanlaisia kohteita taitaa löytyä aika paljon.

Maailmasta ei tule oikeudenmukaista sillä, että palkkaa saavat eniten ne, jotka voivat kiristää pahimmilla seurauksilla. Toistaiseksi nämä alat ovat olleet kovin miesvaltaisia (paperi, satamat jne) Kirjastonhoitajien käy tällaisessa ”menestyn kun voin kiristää ” maailmassa aika huonosti. Tehy on avannut oven, jota on vaikea sulkea ja joka käytäntö voi suosia aivan muita tahoja, sellaisia, joista Tehyn jäsenistö ei pidä lainkaan.

Tähän asti olen toivonut, että sairaanhoitajat savat kunnon korotuksen, tosin usealle vuodella jaksotettuna, jotta kuntia ei pakotettaisi supistamaan henkilökuntaa.  Nyt tämänkin toiveen ylle on tullut pilvi: jos nuo tavoitteet toteutuvat tuollaisilla keinoilla, samalla tulevat nuo keinot palkituiksi. Sairaanhoitajat kyllä, keinot ei. Siis kyllä vai ei? En enää ole ihan varma.

Oletin, että Tehy olisi valinnut elektiiviset leikkaukset. Kukaan ei olisi kuollut – ei ainakaan välittömästi – mutta leikkausjonojen kiinni kurominen ostopalveluineen olisi tullut työnantajalle todella kalliiksi. Oikea työtaistelu kohdistuu työnantajaan, ei potilaaseen.

Edelleenkään en voi ymmärtää, miten koko konfliktiin on ajauduttu, kun kaikki myöntävät, että työvoimapula pakottaa nostamaan hoitajien palkkoja.

Liikaa rummunpäristystä?

Tagged

14 thoughts on “Mikä Tehyn työtaistelussa tökkii?

 1. En tiedä, mitä niissä neuvotteluissa oikein tapahtui, mutta en voi ymmärtää, miksi asia ei ratkennut neuvottelupöydässä, kun kaikki olivat Tehyn pakkojen korottamisen kannalla.

  Työtaistelun olisin järjestänyt täsmälakolla elektiivisiin leikkauksiin. Työnantaja olisi voinut vastata siihen työsululla. Silloin olisin ottanut joukkoirtisanomiset käyttöön, aikaisintaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Tämä elektiivisiin leikkauksiin kohdistuva lakkoilukierros on jo käyty. Työnantaja näännytti sillä lakkoilevat sairaanhoitajat edellisellä kerralla. Kohtalaisen varmaa on, että tälläkin kerralla veronkanto-oikeutta hallussaan pitävän osapuolen rahat loppuisivat vasta toisena
  Vaatimus, että sairaanhoitajien pitäisi toistaa aikaisemmin epäonnistunut menettely, on minusta kohtuuton.

  En myöskään ymmärrä, miksi asiaa pitäisi pitkittää vuosikausia. Eikö olisi järkevää hoitaa asia kuntoon niin, että niitä hoitajia olisi saatavilla jo siinä vaiheessa kun tämä meidän demografinen pullistumamme vaatii eniten hoitoa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Olen osin samaa mieltä mutta minua risoo nuo mainitsemasi paperi ja varsinkin AKT, jotka ovat kiristäneet yhteiskuntaa jo vuoskymmeniä. Niihin vain ei kukaan tartu eikä pysty tarttumaan, kun ei voi moralisoida samalla tavalla kuolemilla kuin Tehyä. Suomen viennin pysäyttäminen pienen ”ahtaajat” työntekijäryhmän perusteella on mielestäni moraalittomampaa oman edun tavoittelua kuin tämä Tehyn työtaistelu. Näin on koska kyseessä on vain raha joka kuitenkin on pois veroista ja siten sairaanhoidosta yms. ja siten epäsuorasti aiheuttaa kuolemia.

  Suojatyösäädösten avulla sairaanhoitajilta on käytännössä viety pois lakko-oikeus, tämän edellinen lakko osoitti. Nyt Tehy taistelee lakko-oikeuden takaisinsaamiseksi. Palkankorotusvaatimus on järjetön, sopu löytynee jostain väliltä, mutta toivottavasti tämän tuloksena tasa-arvo palaa ja vesitetty lakko-oikeus saadaan myös sairaanhoitajile.

  Toinen tapa olisi jakaa työväki raakasti kahteen kategoriaan, ne joilla on lakko-oikeus ja ne joilla sitä ei ole. Jos näin tehdään, niin sitten tuon oikeuden menetys pitäisi korvata palkassa. Eli jos sairaanhoitajalla ei ole lakko-oikeutta, pitäisi hänän tästä hyvästä tienata vaikkapa 20% enemmän kuin vastaavalla koulutuksella vientisatamassa työskentelevä ahtaaja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. BRG kirjoitti
  ”minua risoo nuo mainitsemasi paperi ja varsinkin AKT, jotka ovat kiristäneet yhteiskuntaa jo vuoskymmeniä”

  Etenkin paperi on kyllä kokonaan toinen asia. Paperimiesten palkkaa ei maksa yhteiskunta, vaan osakkeenomistajat, joista merkittävimpiä ovat amerikkalaiset eläkesäätiöt.
  Jokainen euro, jonka paperimies puristaa työnantajalta, jää suomalaiseen yhteiskuntaan, ja siitä osa voidaan verotta Tehyn palkanmaksua varten.
  Kun paperimies luopuu palkankorotuksesta, menee raha kukkahattutädeille ”Loridan piitseille”, eikä synny palkanmaksuvaraa terveydenhuoltoon.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. ”En tiedä, mitä niissä neuvotteluissa oikein tapahtui, mutta en voi ymmärtää, miksi asia ei ratkennut neuvottelupöydässä, kun kaikki olivat Tehyn pakkojen korottamisen kannalla.”

  Tuskin KT kuitenkaan oli hoitajien palkan korotuksen kannalla… (siis ainakaan yli sen esitetyn)
  Neuvotteluissa luotettiin siihen että hoitajat menevät perinteiseen lakkoon jossa hoitajien rahat loppuvat ennen kuin työnantajan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Sairaanhoitajat vaan nyt haluavat ja vaativat enemmän kuin muut hoitajat.
  Keinoksi ovat valinneet totutusta poikkeavan tavan – rohkeamman.
  Oikeastaan enemmän kuin sairaanhoitajien vaatimia prossia ihmettelen niitä hoitsuja, jotka lähes liikuttavan yksimielisesti tyytyivät siihen kymmenen prossan ”yleiseen linjaan”…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Syitä on varmaan sysissä ja sepissä. Kuitenkin Tehyn ja STTK:n johdon pitäisi katsoa peiliin. Se, että hoitajat ovat jääneet palkkakehityksessä jälkeen, on suurelta osin heidän edunvalvojansa syy.

  Työtaistelukeinon valitsee samainen edunvalvoja. Muitakin ihan yhtä tehokkaita, mutta paremmin suuren yleisön hyväksynnän saavia keinoja olisi ollut. Tukilakkoja on järjestetty kovasti vähäpätöisemmistäkin syistä.

  Ay-liike on saanut historiansa aikana paljon hyvää aikaan, mutta parina viime vuosikymmenenä se on unohtanut tarkoituksensa.

  Globalisoituvassa maailmassa ay-liikkeelle olisi taas tilaus, mutta pystyykö se uudistumaan?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. BRG kirjoitti
  “minua risoo nuo mainitsemasi paperi ja varsinkin AKT, jotka ovat kiristäneet yhteiskuntaa jo vuoskymmeniä”

  Pekka Raukko kirjoitti
  ”Etenkin paperi on kyllä kokonaan toinen asia. Paperimiesten palkkaa ei maksa yhteiskunta, vaan osakkeenomistajat, joista merkittävimpiä ovat amerikkalaiset eläkesäätiöt.”

  Onkohaan minulle tulossa jatkuva deja´vu, kun aina kun seuraa hoitajien palkankorotus keskustelua nousee esiin kaksi ammattiryhmää, Paperimiehet ja Ahtaajat. Kummatkin työskentelevät työnantajien leivissä, joiden tulot tulevat ihan muualta kuin yhteiskunnan verotuksesta, kuten hoitajien palkanmaksajan tulot tulevat.

  Itse blogin pitäjältä kysyisin (enkä ensimmäistä kertaa), että mitä muita mahdollisuuksia olisi ollut kuin joukkoirtisanoutuminen, kun jo vuoronvaihto ja ylityökielto toi hoitajille työnantajapuolelta heitteillejättö syytöksiä ja syyte uhkailuja? Jatkan vielä sen verran, että noita mainitsemisiasi ”täsmälakkoa elektiivisiin leikkauksiin” kokeiltiin jo edellisellä kierroksella, vaan eivätpä toimineet. Sitten korjaan (ties monettako kertaa) tälläkin saitilla sitä, että suojelutyövelvoite on VAIN JA AINOASTAAN viranhaltijoilla, ei työsuhteessa olevia. Viranhaltijoita ei liene palkattu enää viimeiseen 15 vuoteen sairaanhoitajiin yhtään, vaan kaikki palkatut on pakattu toimii, joilla tuota suojelutyönvelvoitetta ei siis ole. Tämä puolestaan tarkoittaa, että jos maan n. 120´000 (Tehyläisestä) sairanhoitajasta eroaa tuo n. 12´500 hoitajaa on helpompi yhteiskunnalle, kun se, että noista 120´000 hoitajasta 75´000 olisi ollut kokonaan lakossa ja lopuista 45´000 suojelutyössä joka kolmas kerrallaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Vastuu hoidon järjestämisestä on kuulemma kuntatyönantajalla. Vastuu lentomatkustajista on tämän logiikan mukaan Finnairilla, jos lentäjät päättävät joukkoirtisanoutua ja hyppäävät laskuvarjolla alas kesken lennon kun työtaistelun hetki lyö…. vai?

  Tehyn vaatimuksille ei voi antaa periksi, koska kaikki muut seuraavat perässä. Eikä mafiatyyliseen ihmishengillä kiristämiseen pidä muutenkaan suostua.

  Jään kauhulla odottamaan keskoslasten turhia, Tehyn vastuulla olevia kuolemia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Lisbeth voi olla aivan rauhassa seuraavallakin lomalennolla. Finnairin korkeimmassa johdossa on päätetty, että irtisanoutuneiden lentäjien laskuvarjot korvataan tavallisilla eväsrepuilla. Sitä paitsi sen hernerokkapurkkien kanssa hypänneen lentäjän voi korvata kuka tahansa matkustaja, jolle lennonjohto vain kertoo kuinka laskeudutaan. Minä olen telkkarista omin silmin nähnyt.

  Hoitajilla on normaali irtisanomisaika, eikä se heilläkään laukea kesken työvuoron. Irtisanomisaikana työnantaja voi palkata 13000 uutta hoitajaa. Ei muuta kuin ilmoitusta lehteen entisten viereen. Niin on kuulemma jossain jo toimittukin.

  Mutta aivan vakavasti. Olemme todella heikoilla, jos vastuu yhteiskunnan terveydenhuollon järjestämisestä on työttömillä sairaanhoitajilla, ei poliittisilla päättäjillä ja johtavilla virkamiehillä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Teme: suojelutyövelvoite on lakiin kirjattuna vain viranhaltijoilla, mutta työmarkkinoilla on vakiintunut käytäntö, jonka mukaan myös työsuhteessa olevat tekevät suojelutöitä samoilla periaatteilla. Olet niellyt liikaa liiton propagandaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Maalaisjärjellä ajatteleville tavallisille kansalaisille(kin) on päivänselvää, ettei mikään tarkoitus pyhitä keinoja jotka vaarantavat suurien ihmisryhmien hengen ja terveyden.

  Tehy – varsinkin vaatiessaan vain rahaa – samaistuu moraalittomiin opportunisteihin, rikollisiin ja terroristeihin.

  Yhteiskuntamme ei kestä tällaisia keinoja, kuten OS toteaa.
  Demokraattisella yhteiskunnalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin puolustautua.

  Kun akuutti kriisi on aikanaan ohi, tulee vihdoin viimein ottaa esille mistä tämä kaikki johtuu. Miksi suomalaisten ostovoima on niin huono – suhteellisen korkeista nimellispalkoista huolimatta? Miten tähän on tultu? Miksi meillä sekä yksityinen että julkinen sektori ovat niin tehottomia.

  Vastauksia ja syitä on monia. Yhden yksinkertaisen mutta konkreettisen lähtökohdan tarjoaa mm. saksalainen päivittäistavaraketju, joka myy täsmälleen samoja tavaroita Suomessa ja Saksassa. Hintaero on käsittämätön.

  Valitettavasti sama ilmiö näkyy kaikkialla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Vanhanen tänään uutisissa kertoi palomestarin voivan määrätä ihmisiä metsäpalon aikaan suojelutöihin. Jos metsää pitää voida suojella pakolla, niin pitää ihmishenkiäkin.

  Pakon mahdollisuuden taas pitäisi kompensoitua palkoissa, onhan se samalla käytännössä raju rajaus lakko-oikeuteen.

  Ari

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.