_

Laajennetuista itsemurhista voi tulla iso ongelma

Eräässä Itä-Pasilassa koettiin kauan sitten itsemurha-aalto. Ensin yksi hyppäsi ja pian moni muu seurasi esimerkkiä. Tämä on yksi syy siihen, ettei itsemurhia ja niiden tekotapaa yleensä kerrota julkisuuteen.

Maailmassa on paljon katkeroituneita ja itsetuhoisia ihmisiä, joiden ahdistus etsii purkautumistietä. Moni päätyy itsemurhaan hiljaisuudessa, mutta jotkut haluavat lähteä ryminällä ja näyttävästi ja viedä monta muuta mukanaan.   Laajennetussa itsemurhassa teko laajenee usein lähipiiriin ja omaan perheeseen, mutta joskus myös täysin sivullisiin. Ainakin kaksi lentokonetta matkustajineen on tuhoutunut lentäjän laajennetussa itsemurhassa. Silloin on kyse katkeruuden myrkyttämästä mielestä. Unohdettu ja syrjään vetäytynyt voi haaveilla olevansa kuuluisa edes kuoltuaan.

Nizzan sianlihaa syönyttä ja alkoholiin mieltynyttä joukkomurhaajaa on vaikea kuvailla elämäntavoiltaan ääri-islamilaiseksi.  Psyykkisiä ongelmia hänelle sen sijaan tiedetään olleen. Tämä ei tarkoita, etteikö viimeinen sysäys tekoon olisi voinut tulla Isisin kutsusta oma-aloitteisiin iskuihin. Yhtä hyvin varmaankin olisi kelvannut aivan vastakkaisen leirin kutsuhuuto. On Isisiltä pirullisen taitava veto valjastaa mieleltään järkkyneet toteuttamaan murhia.

Helsingin parvekeitsemurhista pyrittiin vaikenemaan, jottei epidemia leviäisi. Olisi ollut mahdotonta vaatia sivuuttamaan Nizzan verilöyly vaieten, mutta kyllä teon runsas puiminen julkisuudessa lisää riskiä, että joku keksii tehdä jotain samanlaista. Nyt tämäkin mahdollisuus on kaikkien katkeroituneiden tietoisuudessa. Kouluampujatkin matkivat toisiaan ja jopa kilpailevat uhrien määrissä. Poliisimurhat näyttävät myös Yhdysvalloissa leviävän epidemian tavoin.

Laajennetuista itsemurhista voi tulla vielä hankala ongelma. Jos on valmis itsekin kuolemaan, ei tarvita paljon mielikuvitusta keksiä tapoja, jolla saa vedetyksi massoittain sivullisia mukaansa.

Tagged

91 thoughts on “Laajennetuista itsemurhista voi tulla iso ongelma

 1. Joka terrori-iskun jälkeen toistuva islamin roolin poisselittely on yhtä uskottavaa kuin persujen läpällä ja huumorilla -selitykset.

  Bouhlelin on sanottu alkaneen käydä moskeijassa huhtikuusta alkaen ja radikalisoituneen nopeasti. Joskushan uskoontulo tapahtuu kertaheitolla sitten, kun on tapahtuakseen – usein korostuneesti juuri silloin, jos aikaisempi elämä on ollut “syntistä”.

  Tässä oli kyseessä ns. islamilainen uskoontuleminen, johon valitettavan usein liittyy sivullisten päästäminen hengiltä profeetan esimerkkiä seuraten.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Laajennetusta itsemurhasta puhuttiin aivan yleisesti, kun nuori lentäjä murhasi koneellisen matkustajia lentämällä päin vuorta, eikä kukaan pitänyt termiä uhreja halveksivana. Minusta se ei ole mitenkään ristiriidassa teon ääliömäisyyden ja sairasmielisyyden kanssa -pikemminkin jopa alleviivaa sen sairasmielisyyttä.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. “Laajennettu itsemurha” on varmasti ilmiötä yhdellä tavalla kuvaava termi, mutta soisin, että murhaajista käytettäisiin oikeaa nimitystä eikä uhrien ja omaisten kärsimyksiä vähäteltäisi julkisuudessa tälläisillä kiertoilmauksilla. Vähän sama ongelma kuin termin “kunniamurha” kanssa.

  Ilmiötä pitää tietenkin pyrkiä ymmärtämään ja ehkäisemään, sitä en millään lailla vastusta. Mutta parempi termi voisi olla paikallaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Jätit mainitsematta, että sekä Nizzan että Orlandon iskijällä oli homoseksuaalisia taipumuksia. Itsemurhaisku takasi noille muslimeille tien paratiisiin. Suomessakin tapahtuu uskontoon hurahtaneiden homomiesten itsemurhia, mutta yleensä tyytyvät tappamaan itsensä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. O.S:” On Isisiltä pirullisen taitava veto valjastaa mieleltään järkkyneet toteuttamaan murhia.”

  Mielestäni ei tuossa ole mitään taitavaa, vaan se on sairasta , moraalitonta ja täysin k***päistä. Tuskin O.S:kaan ihailee, ainoastaan huono sanavalinta.

  Olen kyllä kirjoittajan kanssa täysin samaa mieltä asiasta. Mediat, mukaanluettuna sosiaalinen tekevät järjestäytyneelle yhteiskunnalle suurta vahinkoa laajalla uutisoinnillaan. Ne rahastavat tällä ilmiöllä, mikä on täysin moraalitonta ja tuomittavaa.

  Lisäksi tekijöille etsitään yleviä motiiveja , syrjäytymistä uskontoa ym. On huomattava, että useimmat tekijät (kaksoistornien iskut)ovat olleet työssä käyviä, kohtuullisesti toimeentulevia. Toisaalta taas pikkurikollisia, joiden pahuutta ja sairautta selitetään pyhällä sodalla.

  Ongelmana ei ole pelkästään syrjäytyminen vaan länsimaisen yhteiskunnan löysä yhteiskunnallinen kontrollointi. Yksilön vapaus ja oikeudet ovat korostetussa asemassa. Liian monet toisenlaisessa kulttuurissa eläneet eivät ole kasvaneet vastuuseen , jota tällainen yhteiskuntajärjestys edellyttää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Viittä Nizzan iskuun liittyvää pidätettyä vastaan alkaa oikeudenkäynti tänään torstaina, kertoo Yle.
  Tästä on kyse: On olemassa verrattain suuria yhteisöjä, jotka sympatiseeraavat mm. ISIS-järjestöä. Sen sijaan kouluampumisia sympatiseeraa vain verrattain pieni joukko ihmisiä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Ei näistä terrori-iskuista kannata yöuniaan menettää.

  Ovathan ne aina näyttäviä, mutta riski on länsimaissa täysin merkityksetön suhteessa niiden aiheuttamaan kohuun. Liikenne tappaa vuosittain moninkertaisen määrän myöskin täysin sattumanvaraisesti valittuja tavanomaisia länsimaisia kansalaisia.

  Liikenneonnettomuuksiltakaan ei voi täysin suojautua pysymällä poissa ryyppyporukoista ja välttelemällä riskikäyttäytymistä.

  Suomessakin on suurempi riski joutua skitsofreenikon puukottamaksi omalla kotipihallaan kuin pyhän sodan kohteeksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Syltty:
  Ei näistä terrori-iskuista kannata yöuniaan menettää.

  Ovathan ne aina näyttäviä, mutta riski on länsimaissa täysin merkityksetön suhteessa niiden aiheuttamaan kohuun. Liikenne tappaa vuosittain moninkertaisen määrän myöskin täysin sattumanvaraisesti valittuja tavanomaisia länsimaisia kansalaisia.

  Liikenneonnettomuuksiltakaan ei voi täysin suojautua pysymällä poissa ryyppyporukoista ja välttelemällä riskikäyttäytymistä.

  Suomessakin on suurempi riski joutua skitsofreenikon puukottamaksi omalla kotipihallaan kuin pyhän sodan kohteeksi.

  Näinhän se taitaa olla, mutta yksittäinen isku pyritään tekemään niin että mahdollisimman moni paikalla oleva kuolee. Yksittäinen hullu voi puukottaa vastaantulijaa, mutta ei ehkä räjäytä repullista omatekoista räjähdettä jossain tapahtumassa…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Syltty:
  Liikenne tappaa vuosittain moninkertaisen määrän myöskin täysin sattumanvaraisesti valittuja tavanomaisia länsimaisia kansalaisia.

  Kaikissa päätöksissä pitää huomioida, paljonko sivullisten liikenne- ja terrorikuolemat lisääntyvät, myös Euroopan turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaan liittyvissä päätöksissä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Austrian: Näinhän se taitaa olla, mutta yksittäinen isku pyritään tekemään niin että mahdollisimman moni paikalla oleva kuolee. Yksittäinen hullu voi puukottaa vastaantulijaa, mutta ei ehkä räjäytä repullista omatekoista räjähdettä jossain tapahtumassa…

  Mutta sillä ei pitäisi olla kauheasti väliä, kuoleeko uhreja erikseen vai paljon kerralla. Määrällä on enemmän väliä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Laajennettu murha terminä on tervetullut — toki laajennetussa todellisuudessa (suoritettuna) suotuisaa. Ei meidän reaali todellisuudessa. Nyt kun teknologia on kehittynyt siihen suuntaan että moni pelaa mobililaitteella laajennetun todellisuuden pelejä niin murhat olisi hyvä siirtää sinne.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Tunisialaisten poliisilähteiden mukaan hänen isänsä on arabikevään tärkeän taustavoiman eli islamistipuolue Ennahdan jäsen, joka M’sekenissä tunnetaan väkivaltaisena äärimmäisyysmiehenä. Ennen arabikevättä Tunisiaa hallinneen Ben Alin valtakaudella vanhempi Bouhlel oli pitkään ollut poliisin tarkkailussa, ja vuonna 2011 hänestä tuli yksi Ennahdan paikallisjohtajista alueella. Ennahda-puoluetta on ollut lännen medioissa tapana luonnehtia ”maltilliseksi”, mutta se on hyvin suhteellinen käsite. Puolueen ideologiset juuret ovat pitkälti samat kuin Egyptin Muslimiveljeskunnalla, ja mm. Sayyid_Qutb on tärkeä oppi-isä myös Ennahdalle. Tunisian kaupungeissa Ennahda on ilmeisen tietoisesti pyrkinyt esiintymään maltillisesti ja tämä strategia on uponnut lännen sinisilmäisiin journalisteihin kuin veitsi voihin. Maaseudulla ja varsinkin muulta maailmalta kokonaan suljettujen moskeijoiden kätköissä on toinen ääni kellossa ja myös jihad kuuluu itsestään selvästi kuvaan. Ennahdan ”maltillisuus” on siis lievästi sanoen kyseenalaista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Näitä terrorin aaltoja Euroopassa on tullut ja mennyt nyt sadan vuoden ajan. Kyllä tämäkin laantuu, kunhan Isis on kukistettu ja lähi-itään saadaan rauha ilman länsimaiden maahyökkäystä.

  Mutta tilalle tulee uusi aalto, jos vanhat merkit paikkansa pitävät. Se voi liittyä Suomessa köyhtymiseen ja valtiovallan “lupausten” pettämiseen vähäosasiten sosiaaliturvan, terveydenhuollon, eläkkeiden ja sen sellaisten osalta.

  Ja miksei muuallakin. Vaikka Suomen suhtellinen köyhtyminen on poikkeuksellista, muuallakin vähäosaisten osuus kansantulosta on ollut pienemään päin. Keskiluokasta tiputaan myös aiempaa suuremmin joukoin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Tässä on nyt selittelyn makua taas. Me punaniskat tiedämme ja ymmärrämme aivan hyvin, että liberaalia länttä vihataan sen takia, mitä se on, eli liberaalia. Sillä sanalla ei ole meillekään mitään positiivisia merkityksiä. Liberaali yrittää nyt vaan selittää psykopatologiseksi sen, että häntä ei ihaillakaan, vaan päinvastoin vihataan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Minulle erilaiset itsetuhoiset tunteet ovat tuttuja, myös sellaiset, joissa viedään muita mukana.

  Minkäänlaista rikos- tai väkivaltahistoriaa minulla ei ole. Päinvastoin, olen ollut aina kiltti poika, velvollisuuteen saakka kunnollisuutta suorittava.

  Jos kilahtaisin sillä tavalla, etten tappaisi vain itseäni vaan veisin muita mukanani, niin tähän saakka kokemieni tunteiden perusteella nimittäisin tekoa mieluummin laajennetuksi itsemurhaksi kuin murhaksi, koska sen päämotiivi kuitenkin olisi päästä pois tästä maailmasta.

  Muiden mukana vieminen olisi vain itsemurhan kuorruttamista katkeruudella ja vihalla, mutta keskeinen tavoite olisi lopettaa oma kärsimys ja päästä pois.

  Jos joku tarjoaa näennäisenkin rationaalisen motiivin (esimerkiksi terrori-isku) teon tekemiseen, se saattaa helpottaa joitakuita, koska kynnys itsensä tappamiseen on korkea. Ihmisen biologia on sitä vastaan.

  Nämä teot tulevat yleistymään samaa tahtia kuin syrjäytyminen ja näköalattomuus kasvavat mm. työmarkkinoiden eriytymisen seurauksena. Äärimmäinen tuska ja näköalattomuus, johon itsetuhoisuus liittyy, ei ole rationaalista. Se on äärimmäisiä tunteita ja niiden purkamista.

  Pyrkimys ymmärtää itsemurhaa tai laajennettua itsemurhaa rationaalisesti, on mitä syvintä järjettömyyttä. Ihminen, joka sitä yrittää, ei ymmärrä lainkaan, millaisista tunteista on kysymys silloin, kun ihminen on valmis lopettamaan oman elämänsä.

  Paras tapa taistella itsemurhailmiötä ja muuta häiriökäyttäymistä vastaan, on luoda kulutusyhteiskunnan kyydistä tippuneille kunniallinen lokero, jossa he kokevat olevansa hyväksyttyjä ja turvassa. Siksi kansalaispalkalla ja toimivilla tukimuodoilla on kiire. Jos jatkamme kilpailuun ja kehittymiseen uskoen, luomme yhteiskuntaan vain rauhattomuutta ja katkeruutta. Euroopassa ääri-ilmiöt ovat alkaneet näkyä jo demokraattisissa prosesseissa. Ei ole mitään syytä olettaa, että ne eivät vahvistuisi tulevaisuudessa, kun köyhyys ja osattomuus lisääntyvät ja yhteiskunnan eri luokat eriytyvät henkisesti ja kulttuurisesti toisistaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Ihminen on laumasielu, joten miksi itsemurhat olisivat poikkeus. Eivät ne silti ole pelkästään muoti-ilmiö, vaikka ne ainakin tekotavaltaan ovat sitäkin, mutta kyllä aika monelle on ensin sisäsyntynyt itsemurhan tarve. Miten poistaa tarve eikä vain hoidolla siirtää tekoa tuonnemmaksi? Sen kai pitäisi olla pääkysymys, mutta sen ratkomiseen ei ole aikaa.

  Mielenterveydeltään hauras muita todennäköisemmin surmaa perheensä, koulutoverinsa, ventovieraita tai itsensä. Sellaisia henkilöitä on aina, mutta jos jonakin aikakautena vaikkapa perhesurmat yleistyvät, se viittaa, että ajassa voi olla jotain, mikä madaltaa kynnystä surmatöihin.

  Syy joka usein nousee suomalaisissa itsemurhissa esille, on kunnian pelastaminen. Islamisteillakin tunnetusti perheen ja suvun kunniakäsitykset ajavat käsittämättömiin tekoihin. Tätä Isisin agitaattoritkin hyväksikäyttävät.

  Mikäli oman aseman romahtamisen kanssa suomalainen jää yksin eikä siitä ei voi saman kohtalon kokeneiden kanssa yhdessä syyttää toisia, vaihtoehtona on ollut liian usein henkilökohtainen tragedia, pahimmillaan oman perheen ja itsensä surmaaminen. Luulenpa, että nykyään rasismi ja vihapuheet pelastavat monen itsetuholta.

  On alleviivattava, että kysymys on oman aseman romahtamisesta kaltaistensa silmissä. Häpeän tunne voi olla ylipääsemätön kynnys lähteä pyytämään apua. Se voi olla niin hallitseva, että on velvollisuus pelastaa samalta (kuvitellulta) häpeältä myös läheisensä heidät surmaamalla. Sen sijaan jo valmiiksi yhteiskuntamme alatasolla elävien yksinhuoltajien epätoivoiset teot todennäköisemmin johtuvat nääntymisestä todellisten toimeentulovaikeuksien edessä.

  Iitsemurhat alkoivat vähentyä 1990-lamavuosista. Silloin moni menetti työnsä tai firmansa ja pankki otti asunnon. Tätä ennen sellainen kohtalo koettiin häpeäksi, joka ajoi itsemurhaan. Äkkiä kohtalotovereita oli paljon, mikä käänsi yleisen mielipiteen. Kävi selväksi, että ahdinko on yhteiskunnan aiheuttama.

  On psyykelääkkeet, joiden ansioksi monet lukevat itsemurhien vähentymisen. Ei myöskään tarvitse entisessä määrin piilotella poikkeavia seksimieltymyksiä eikä eräitä vammoja ja sairauksia. Mielenterveyden ongelmiin on hyväksyttyä hakea hoitoa. Ja kuten Osmo korostaa, valtaosaa itsemurhista ei uutisoida.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Prometheus: Maaseudulla ja varsinkin muulta maailmalta kokonaan suljettujen moskeijoiden kätköissä on toinen ääni kellossa ja myös jihad kuuluu itsestään selvästi kuvaan.

  Imaamien hiljaisuus on merkillepantavaa. Kukaan heistä ei ole tuominnut iskuja . Onko kuitenkin niin, että länsimaiset mediat eivät tuo esille imaamien tuomitsevia lausuntoja ?
  Valaiskaa, jotka tietävät asiasta minua enemmän ?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Syltty:
  Liikenne tappaa vuosittain moninkertaisen määrän myöskin täysin sattumanvaraisesti valittuja tavanomaisia länsimaisia kansalaisia.

  Liikenteellä on oma oleellinen roolinsa yhteiskunnan tominnassa, tuoden kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti ruuan meidänkin pöytään. Massamaahanmuutto muslimimiasta ei suoraan sanottuna tuo mukanaan mitään itselleni tarpeellista.

  Itse aloitukseen: Kun poliisilla on kopissa viisi iskun tekijän apuriksi epäiltyä, niin tapauksen käsittely tässä yhteydessä luo kyllä melkoisen laajennuksen “laajennetun itsemurhan” käsitteeseen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Uutisissa kerrottiin, että Nizzaa oli suunniteltu useiden henkilöiden toimesta yli vuoden verran.
  (Joten kyseessä lienee joukkopsykoosi..)

  Kaksi eri asiaa:
  1. Laajennettu itsemurha

  2. Jihad (ja paratiisi)

  Mutta tarpeeksi kauan kun pestään, niin kyllä se lakanakin haalistuu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Ennen islamistit radikalisoituivat, nykyään radikaalit islamistisoistuvat.

  Vanha ajatus siitä, että täytyy opiskella ja tutkiskella ideologiaa tai poliittista päätöstä ennen kuin tekee loppuelämän muuttavan päätöksen taitaa olla vanhentunut. Media voi luoda brändin johon ihmiset liittävät oman tunteensa (viha, syrjäytyminen). Mieleltään järkkyneet ovat ensimmäiset, jotka tarttuvat syöttiin.

  Tavallinen politiikka on muuttumassa samanlaiseksi. Ei ole mitään väliä mitä sanotaan, tärkeintä on miltä tuntuu. On fiilis,pöhinä ja samaistuminen.

  Pyhä sota on nihilististä sukupolvikapinaa

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Anzzi kirjoittaa asiaa, Osmo ei tällä kertaa.

  Tekijän mahdolliset mielenterveysongelmat eivät liene asian suhteen relevantteja. Vielä vähemmän voidaan puhua laajennetusta itsemurhasta, kun kyseessä on ainakin viiden muun henkilön aktiivisesti valmistelema, harkittu terrori-isku.

  Väitteet mielenterveysongelmista haisevat mailien päähän, koska siskolla ja isällä oli heti saman tien näyttää oikein rätinkiä siitä, että mielenterveysongelmia löytyy, muutamia tunteja iskun jälkeen. Luultavasti tekijä oli lähiomaisilleen vihjannut etukäteen olevansa matkalla islamin paratiisiin. Isä taustansa puolesta varmasti tämän hyväksyi.

  Käsi sydämellä: jos mielenterveysongelmainen lähiomaisesi kävisi “laajennetusti itsemurhaamassa” itsensä vaikkapa Helsingin keskustassa, olisiko ensimmäinen reaktiosi todella se, että alkaisit kaivella ovesta tunkevalle toimittajalle edesmenneen omaisesi sairauskertomuksia kuin näyttelyesineitä?

  Siviileihin kohdistuvilla itsemurhaiskuilla “islamin puolustamiseksi” on ihan käsittämättömän laajaa hyväksyntää / kannatusta muslimien keskuudessa. Enemmistö ei näitä tokikaan kannata, mutta hurjimmillaan kannatus huitelee jopa 40% (palestiinalaiset ja Afganistan) tuntumassa. Egyptissä tukea/ymmärrystä tälllaiselle hirveydelle löytyy jopa 29% väestöstä ja vielä kyseessäolevasta Tunisiastakin lähes joka kahdeksas muslimi sympatisoi tällaista mielenvikaista toimintaa, ainakin jossain olosuhteissa. Mainittakoon, että monissa muslimimaissa ja erityisesti maissa joissa muslimeja on vain vähäm, terrori-iskut eivät kuitenkaan nauti muslimien tukea (esim. Venäjällä 4% js Aserbaizanissa vain 1%).

  Tilastoille lähde (PEW-tutkimuslaitos):
  http://www.pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-society-overview/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Ossi Saresoja: Mutta sillä ei pitäisi olla kauheasti väliä, kuoleeko uhreja erikseen vai paljon kerralla. Määrällä on enemmän väliä.

  Paitsi jos massatapahtumiin suunnatut iskut lisääntyvät. Nuo kuolemat eivät ole toisistaan riippumattomia kuten liikennekuolemat tai “business as usual” henkirikokset…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Jos kyse on “laajennetusta itsemurhasta”, niin silloin kyse on ensisijaisesti tekijän halusta tappaa itsensä. Muita menee siinä sitten mukana, kun tekee mieli lähteä näyttävästi.

  Jos taas motiivi on tappaa muita ihmisiä aatteen tai uskonnon nimissä, ja on valmis uhraamaan omankin henkensä sen takia, niin silloin kyse ei ole laajennetusta itsemurhasta. Itsemurha ei ole siinä tarkoitus, vaan ainoastaan seuraus.

  Sanoisin, että Germanwingsin vuoreenlentämistapauksessa oli enemmän kyse ensimmäisestä, Nizzan kuorma-autolahtauksessa taas jälkimmäisestä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. eemil: Imaamien hiljaisuus on merkillepantavaa. Kukaan heistä ei ole tuominnut iskuja . Onko kuitenkin niin, että länsimaiset mediat eivät tuo esille imaamien tuomitsevia lausuntoja ?
  Valaiskaa, jotka tietävät asiasta minua enemmän ?

  Jos puhuisi enemmän asiaa ja vähemmän hölynpölyä, voisi saada enemmän kannatusta maailmankuvalleen? http://www.satakunnankansa.fi/maailma/le-monde-ranskan-muslimijohtajat-tuomitsivat-iskun/

  Mutta tietysti jos maailmankuva perustuu hölynpölylelle ei voi nojata faktoihin. Näin se on kaikissa kiihkoliikkeissä, äärimuslimeilla yhtää lailla kuin äärinationalisteilla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Risto: Massamaahanmuutto muslimimiasta ei suoraan sanottuna tuo mukanaan mitään itselleni tarpeellista.

  Hallitushan on juuri kiristänyt maahantuloa.

  En ymmärrä miksi täällä pitäisi juuri nyt kauhistella, kun
  1) täälä ei ole tapahtunut tällaista
  2) korjaavat toimenpiteet on suoritetta / työn alla

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Blogikirjoittaja:
  Nämä teot tulevat yleistymään samaa tahtia kuin syrjäytyminen ja näköalattomuus kasvavat mm. työmarkkinoiden eriytymisen seurauksena.

  Itsemurhien määrät Suomessa ovat vähentyneet tasaisesti pari vuosikymmentä. Kaikki suuremmat joukkomurhat Euroopassa viime aikoina ovat tavalla tai toisella liittyneet käynnissä olevaan sivilisaatioiden konfliktiin.

  Kaikesta huolimatta Suomen kansa näyttää tällä hetkellä rikkaammalta ja avoimemmalta kuin koskaan. Toisaalta tuntuu että työttömyyden häpeä on poistunut, koska niin moni tuttuni, diplomi-insinööreistä duunareihin, on ollut jo vuosia työttömänä. “Osattomuus” on jo normi ja mahdollinen elämäntapa.

  Näen euroopan laajennetut itsemurhat mm. Ranskassa enemmän sotatoimien kaltaisina. USA ja nyt myös Venäjä ovat pommittaneet irakissa ja syyriassa myös siviilikohteita monen vuoden ajan. Arvelen että nämä nykyiset islam-taustaiset itsemurhapommittajat saavat motiivin teolleen lopulta siitä, että länsimaat ovat vuosikymmeniä sekoittaneet lähi-Itää politiikalla ja pommeilla. Ja vapaat länsimaat ovat heidän kulttuurinsa vihollisia.

  Länsimaat ovat siis oikein kerjänneet tätä verta nenästään yli vuosikymmenen. Turkin tapahtumat näyttävät siltä että konfliktia on luvassa seuraavillekin vuosikymmenille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Jossain ateistin ja agnostikon välimaastossa olevana olen alkanut kunnioittamaan suomalaista tapakristillisyyttä paljon aiempaa enemmän, kun näitä maailman tapahtumia olen seurannut.

  Mielestäni uskonnollisuus tai uskonnottomuus on jokaisen henkilökohtainen asia, eikä niitä pidä sotkea valtioon, oppilaitoksiin tai työpaikkoihin.

  Surullisin mielin seuraan Turkin muuntumista sekulaarisesta ja jonkinasteisesta demokratiasta ääri-islamilaiseksi tyranniaksi.

  Olemme me suomalaiset kyllä aika pirun onnekkaita tällä planeetalla, kun meillä on näin rauhallista. Täytyy tehdä töitä, että näin on myös tulevaisuudessa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Taitaa myös olla niin, että ideologiat ja uskonnot eivät ole tasa-arvoisia sen suhteen, missä määrin ne innostavat väkivaltaan. Tämä pätee niin sekulaareihin kuin uskonnollisiin ideologioihin. Ehkäpä strutsimaisen asenteen (“ei mitään tekemistä xxx:n kanssa”) sijaan ideologioita pitäisi aktiivisesti harjata niiden väkivaltaisten komponenttien suhteen.

  Eivät kristinuskonkaan särmät hioutuneet hiljaisuuden ja poliittisen korrektisuuden kautta, kyllä siinä tarvittiin enemmän ja vähemmän dissidenssiä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. “”Nizzan sianlihaa syönyttä ja alkoholiin mieltynyttä joukkomurhaajaa on vaikea kuvailla elämäntavoiltaan ääri-islamilaiseksi. “”

  Me länsimaalaiset voimme puhua esimerkiksi “elämäntapavalinnoista”, mutta normipaineeseen perustuvassa moraalijärjestelmässä käsitteellä ei ole mitään sisältöä. Sosiaalisesti sitovassa yhteisössä yksilöiden käyttäytymistä määräävät sisäistetyt kunnian- ja häpeäntunnot, ja esimerkiksi kunniamurhien motiivina on pikemminkin ahdistus kuin viha.

  “Laajennetun itsemurhan” sijasta paremmin kuvaava termi voisi olla vaikkapa “laajennettu kunniaitsemurha”. Tai sitten durkheimilaisittain “anominen laajennettu itsemurha”.

  Durkheimiin kannattaisi palata laajemminkin näitä keskenään totaalisesti sopeutumattomien kulttuurien kohtaamisongelmia käsiteltäessä. Moraalijärjestelmien erilaatuisuudesta suoraan johtuu esimerkiksi miksi radikalisoituminen tapahtuu valtaosin vasta toisen ja seuraavien maahanmuuttajasukupolvien ja vieläpä näennäisesti niin sanottujen maallistuneiden ja menestystäkin saaneiden yksilöiden piirissä.

  Samaten saattaisi Durkheim auttaa meitä ymmärtämään, että “suvaitsevat” asenteemme, jotka toimivat eurooppalaisten individualistien kesken, kääntyvät päälaelleen sosiaalisesti sitovassa ja projektiivisia viholliskuvia tarvitsevassa systeemissä. Mitä enemmän Eurooppa suvaitsee, sitä vahvempia viholliskuvia normimoraaliset yhteisöt omaa sisäistä eheyttään ylläpitääkseen tarvitsevat. Kuten sanottu, jo toiset maahanmuuttajasukupolvet ovat ensimmäistä jyrkempiä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. Kun on elämää nähnyt useita vuosikymmeniä ja lukenut historiaa, niin kyllä nämä laajennetut murhat ovat uusia ilmiöitä. Oli ennenkin massamurhia. Tauno Pasasen kuusi surmanluotia tappoi poliiseja. Isät surmasivat perheitään, äidit lapsiaan. Ne olivat kuitenkin harvinaisia, eikä niissä yleensä kuollut ulkopuolisia. Sisällissodassamme toki oli sitten raaempaa menoa, kuten Suinulassa ja Jämsässä.

  Miksei kukaan keksinyt 1970-luvulla ajaa kuorma-autolla yleisöön tai räjäyttää itseään ostoskadulla? Oli kurjuutta ja mielenterveysongelmia silloinkin. Mikä on muuttunut?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Julkisissa päättäjien puheissa julistetaan terrorisminvastaista sotaa ja kaikenlaista valvonnan lisäämistä. Seurauksena saattaa olla jonkinlainen taisteluhaasteen esittäminen. Kuka keksii näyttävimmän pommi-iskun. Nythän on viimeimmissä ammuskeluissa jopa oltu yhteydessä mediaan, jotta saataisiin paikalle kuvausryhmä ikuistamaan tapahtumaa.

  Psykologit ei näissä ilmiöissä kyllä perässä pysy. Mielenterveysongelmista kärsinyt itsemurhalentäjä sai kaikessa rauhassa toteuttaa tekonsa ja jopa etukäteen harjoitella koneen syöksymistä.

  Köyhyys ei tunnu kovin uskottavalta syyltä terroritekoihin.Eikä myöskään syrjäytyminen.

  Pelkkää tuhoamista voi aina toteuttaa nimettömänä pysyen.Eikö sinne islamin paratiisiin pääsekkään kuin julkisella esityksellä.

  Aseenkantolakia on Suomessa kiristetty oikein urakalla. Silti Suomessa ammutaan jatkuvasti ihmisiä hengiltä, tosin yleensä laittomilla aseilla. Nykyisin laillinen aseenkantolupa lähtee hyvin herkästi esim rattijuopolta tai pahoinpitelyllä uhkailevaltakin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. Islamin rooli vai luterilaisuuden rooli siinä, kun umpikännissä puukotetaan kaveri leipäveitsellä? Islamin rooli vai kristinuskon rooli tuomiopäivän kulteissa, joissa kannattajat tappavat itsensä?

  Kuinka joku jaksaa toistella saatikka uskoa “islamin rooli”, kristinuskon rooli”, “buddhalaisuuden rooli” juttuja, kun niissä vain ei ole mitään järkeä. Hulluja tappajia, sekopäisiä liikkeitä, ääriliikkeitä natseista alkaen on ja tulee olemaan.Niihin voi sentaan vaikuttaa ja vastustaa.

  Yhteiskunnalle vaarallisempia ovat suvereenista demokratiasta ja ohjatusta demokratiasta puhuvat ja ajavat vallankäyttäjät, mepit mukaan lukien. He naamioivat yksinvallan halunsa sanojen taakse. Siksi heitä joku saattaa seurata.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. Niko L.: Joka terrori-iskun jälkeen toistuva islamin roolin poisselittely on yhtä uskottavaa kuin persujen läpällä ja huumorilla -selitykset.

  Ei ole mitään “roolin poisselittelyä” todeta, että jos itsetuhoinen ihminen haluaa tehdä tällaisen iskun, niin jokin veruke siihen löytyy aina. Kaikki eivät sitä paitsi edes tarvitse mitään erillistä veruketta, vaikka osa tarvitsee. Mieleen tulee esimerkiksi Olga Hepnarová, 22-vuotias nainen, joka ajoi samalla tavalla suureen väkijoukkoon kuorma-autolla Prahassa vuonna 1973 – ilman muuta motiivia kuin itsetuhoisuus itse:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Olga_Hepnarov%C3%A1

  Kielenkäytön erikoisuuksista puhuen, enemmän voisi kiinnittää huomiota siihen, että itse “itsemurhaisku” on vähän omituinen ilmaisu: onhan muita kuin itsemurhaiskuja alkanut ylipäänsä esiintyä vasta sitä mukaa kuin tekopaikan laissa ei ole enää kuolemanrangaistusta murhasta, toisin kuin useimmissa maissa useimpina aikoina on ollut. Hepnarová esimerkiksi jäi eloon iskustaan, mutta tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin, mikä oli ollut hänen tavoitteenaankin.

  Tietääkseni eniten itsemurhaiskuja maailmassa tehnyt terroristijärjestö on muuten Sri Lankan tamilitiikerit – vasemmistoradikaali järjestö, joka virallistenkin opinkappaleittensakin mukaan oli ateistinen eikä siten myös luonnollisestikaan esimerkiksi luvannut iskujensa tekijöille minkäänlaista kuolemanjälkeistä palkintoa. Jos vaaditaan korostamaan islamin merkitystä islamististen itsemurhaiskujen motivoijana, mutta ei lainkaan yhtä voimakkaasti muita aatteita muiden itsemurhaiskujen motivoijana, eikö se puolestaan ole epäsuorasti näiden muiden aatteiden “poisselittelyä”?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 33. Syltty:
  Ei näistä terrori-iskuista kannata yöuniaan menettää.

  Ovathan ne aina näyttäviä, mutta riski on länsimaissa täysin merkityksetön suhteessa niiden aiheuttamaan kohuun. Liikenne tappaa vuosittain moninkertaisen määrän myöskin täysin sattumanvaraisesti valittuja tavanomaisia länsimaisia kansalaisia.

  Paitsi että terrori-iskujen uhrit nimen omaan usein EIVÄT ole “sattumanvaraisesti valittuja”.

  Mikä on mielestäsi todennäköisyys sille, että satiirilehden toimituskunta joutuu saman päivän aikana liikenneonnettomuuten ja menehtyy?

  Entäpä sille, että 50 homoklubin asiakasta kuolee liikenneonnettomuudessa kerrasta?

  Islam apologismia havaittavissa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 34. Muistan lapsuudesta tuon itsemurha-aallon. Tarhan pihalla vaihdettiin kokemuksia tyyliin: “ensin lensi sohva ja sitten mies”. Muistan myös seuranneeni ikkunasta, kun poliisit pyörivät lakanalla peitellyn ruumiin ympärille miehen hypättyä 13 kerroksesta, kunnes äiti huomasi ja hääti minut pois. En ole koko asiaa miettinyt vuosikymmeniin, mutta ihan mielenkiintoista kuulla, että kyseessä oli jonkinlainen poikkeuksellinen ilmiö.

  ISIS:n kohdalla mielestäni tehty suuri virhe siinä, kuinka väliinpitämättömästi suhtauduttiin uuteen ilmiöön, että Euroopan kaupungeista houkuteltiin nuoria Syyriaan taistelemaan terrorijärjestön riveihin. Olen miettinyt, että oliko/onko tässä kyse rasismista. Kuinka pitkään olisi vaikka kantasuomalaisia nuoria tuollaiseen itsetuhoiseen kuolemankulttiin voinut rekrytä ilman, että ilmiöön olisi vakavasti puututtu julkisen keskustelun ja julkishallinnon tasolla. Nythän nämä nuoret on tuomittu pahoiksi sen sijaan, että heidät olisi nähty kultin uhreina.

  Sitä en ihmettele, että ISIS:sen sanoma houkuttelee. Monessa maassa jättimäinen nuorisotyöttömyys. Siinä, kun työttömänä n:tä vuotta polttelee kannabista, voi houkutella sanoma, että hei en olekaan luuseri, vaan olen kalifaatin soturi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 35. Vaikka tekijänä olis “yksinäinen susi”, suurimmalla osalla iskuista on kuitenkin selkeä sosiaalinen konteksti. Tekijä olettaa saavansa rispektiä joltain oman kulttuuripiirinsä sisäryhmältä. Ja kuten ollaan nähty, sitä myös saa. Ilman tätä sosiaalista kontekstia iskuja olisi paljon vähemmän.

  Sosiaalinen konteksti joka tuottaa vaarallisia mutta yleisesti hyväksyttyjä ajatuksia sekä jatkuvasti näistä ajatuksista ammentavia uusia massamurhaajia vaatii syntyäkseen suuren määrän tukijoita. Osa hyväksyy hiljaisesti ideoita vaikka ei kannatakaan toimintaa, osa toimii rahoittajana tai muuna aktiivisena taustajoukkona ja kaheleimmat panevat toimeksi. On turha kuvitella että meillä olisi pieni joukko “sekaisin” olevia fundamentalisteja, joita kaikki muut vastustavat.

  Tästä syystä huomiota tulisi kiinnittää fundamentalistien ja heidän organisaatioidensa lisäksi myös siihen laajempaan kulttuuriin, joka näitä organisaatioita ja fundamentalisteja tuottaa. Jos se laajempi kulttuuri tuottaa esimerkiksi vaaralliselta kuulostavia suurta kannatusta nauttivia uskomuksia, jotka myös fundamentalistit ottavat omakseen ja joilla he perustelevat tekojaan, tulisi nämä uskomukset altistaa ankaralle kritiikille sekä yhteisön sisältä että ulkoa päin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 36. Ei ole mitään “roolin poisselittelyä” todeta, että jos itsetuhoinen ihminen haluaa tehdä tällaisen iskun, niin jokin veruke siihen löytyy aina.

  Mutta oliko kyse itsetuhoisen ihmisen halusta tappaa itsensä? Hänhän ei edes itse tappanut itseään, vaan kuoli poliisin luoteihin.

  Jos vaaditaan korostamaan islamin merkitystä islamististen itsemurhaiskujen motivoijana, mutta ei lainkaan yhtä voimakkaasti muita aatteita muiden itsemurhaiskujen motivoijana, eikö se puolestaan ole epäsuorasti näiden muiden aatteiden “poisselittelyä”?

  Tamilitiikereiden terrori-iskuista puhuttaessa ei tietenkään ole syytä selittää pois heidän aatettaan ja sen roolia iskuissa. Yhtä vähän niin on syytä tehdä silloinkaan, kun innoittajana on islam.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 37. Clint E: Paitsi että terrori-iskujen uhrit nimen omaan usein EIVÄT ole “sattumanvaraisesti valittuja”.

  Mikä on mielestäsi todennäköisyys sille, että satiirilehden toimituskunta joutuu saman päivän aikana liikenneonnettomuuten ja menehtyy?

  Entäpä sille, että 50 homoklubin asiakasta kuolee liikenneonnettomuudessa kerrasta?

  Islam apologismia havaittavissa?

  Ja uutta iskua Munchenissä.

  Kenen mielestä nuo ovat edelleen muka “merkityksettömiä” Euroopassa? Lähi-idästä nyt puhumattakaan.

  Maanosa ja islamilaiset lähialueet taantuu ihan silmissä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 38. Syltty: Hallitushan on juuri kiristänyt maahantuloa.

  Ruotsin reivattua omaa politiikkaansa omamme on taas pohjoismaiden löysin. Paljon puhut perheenyhdistämisen tulorajat eivät koske pakolaisstatuksen saaneita, joiden ossus onkin kasvanut marginaalisesta dominoivaksi mm. irakilaisten ja somalien keskuudessa maahanmuuttoviraston päätöksissä viime vuosina.
  Muutenkaan EU-direktiiven mahdollistamia kiristyksiä (esim. asumisajan suhteen) ei pantu täysimääräisinä täytäntöön. Tulorajat eivät koske myöskään heitä, jotka ovat saaneet kansalaisuuden, jonka kriteerit ovat jälleen poikkeuksellisen löyhät, välttävän kielitaidon ollessa ainoan oikean mainittavan kynnyksen (ja tähänkin on tehty poikkeuksia).

  Toimeenpantuja käännytyksiä keskeisimpiin valtioihin ei ilmeisestikään tapahdu juuri lainkaan ja ainakin mikäli blogistin puolue saisi päättää kaikki tänne hengailemaan jääneet pitäisi palkita tästä oleskeluluvalla (ja lopulta kansalaisuudella).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 39. Outsider:

  Aseenkantolakia on Suomessa kiristetty oikein urakalla. Silti Suomessa ammutaan jatkuvasti ihmisiä hengiltä, tosin yleensä laittomilla aseilla. Nykyisin laillinen aseenkantolupa lähtee hyvin herkästi esim rattijuopolta tai pahoinpitelyllä uhkailevaltakin.

  Aseet voisikin kerätä pois siviileiltä.

  Suurriistan hoitoon voidaan perustaa virasto, jonka virkamiehet metsästävät ongelmia aiheuttavat eläimet tai palauttavat ne korpeen.

  Metsästystä ei enää 2000-luvulla tarvitse harrastaa. Liha tulee lihatilalta ja pian kaupan hyllyltä saa synteettisesti tuotettua teeripaistia.

  Sitä HK:n sinistä voi mennä paistamaan sinne metsästysmajalle ilman asetta. Saalishan ei ole se tärkein juttu? Eikös se näin ollut.

  Jos ei kestä, niin voi harrastaa sitten vaikka kalastusta, koska virvelillä on vähän vaikeampaa toteuttaa terrori-isku tai laajennettu itsemurha.

  Tosin aivan yhtä hyödytöntä kalastuskin on 2000-luvun ihmiselle, koska kalaa tuotetaan viljelemällä. Kirjolohi on laadukkaampaa ravintoa kuin luonnonkalat.

  Maanpuolustuksen kannalta käsiaseet ovat täysin turhia, kuten myös metsästysaseet. Maanpuolustuksessa tarvitaan rynnäkkökiväärejä, konepistooleja ja tarkkuuskiväärejä. Näitä ei siviileillä ole.

  Ampumataitoa voidaan harjoittaa vapaaehtoisen maanpuolustusharrastuksen kautta. Ammuntoja voidaan lisätä paljonkin.

  Aseet eivät myöskään pelasta diktatuurilta, josta Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto ovat oikein hyvät esimerkit. 1920- ja 1930-lukujen saksalais- ja venäläiskodeissa oli yleisesti aseita käsiaseista metsästysaseisiin ja siltikin syntyi ihmiskunnan historian pahimmat diktatuurit.

  Yksinkertaisesti pitäisi puhdistaa yhteiskunta aseista.

  Tuliase on selvästi kertaluokkaa vaarallisempi aseena kuin mikään teräase.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 40. Rogue: Jos se laajempi kulttuuri tuottaa esimerkiksi vaaralliselta kuulostavia suurta kannatusta nauttivia uskomuksia, jotka myös fundamentalistit ottavat omakseen ja joilla he perustelevat tekojaan, tulisi nämä uskomukset altistaa ankaralle kritiikille sekä yhteisön sisältä että ulkoa päin.

  Terroritekojen ymmärtäminen ja selittäminen kulttuurikontekstissa vaatii kuitenkin vielä astetta syvempää lähtökohtaa, eli antropologis-sosiologista ja strukturalistista näkökulmaa, jossa painottuu se, ettei yhteisöllistä moraalilaatua eikä myöskään sitä mitä tietyn ajatteluperinteen sisällä pidetään “järkenä” voida siirtää toisen perinteen piiriin ja tulkita sen ehdoilla.

  Eurooppalaisella uudella ajalla kehittyneiden ihmistieteiden paras anti näissä kysymyksissä saadaan durkheimilaisen sosiologian ja freudilaisen syvyyspsykologian pohjalta. Edellinen lähtee liikkeelle siitä että on olemassa yhteisöilmiöitä ja -ominaisuuksia, jotka eivät ole palautettavissa yksilötasolle — ja jälkimmäinen, niin paljon kuin freudilaisuutta vastaan vulgaaripositivistien taholta hyökätäänkin — on ainoa jonka ihmiskuva tekee ymmärrettäväksi esimerkiksi sen, että raiskauksen uhri voi tuntea jotain mitä hänen ei minkään “järjen” nimissä pitäisi tuntea, nimittäin häpeää ja syyllisyyttä.

  Nämä työkalut ovat tarpeen ellemme halua sortua kaikkein pinnallisimpiin tulkintoihin ja todisteluihin. Siis juuri senkaltaisiin kuin blogistin todistelu siitä ettei sianlihaa syövä ja alkoholia naukkaileva muslimi voi olla “true scotsman”.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 41. Tompelo: Jos puhuisi enemmän asiaa ja vähemmän hölynpölyä, voisi saada enemmän kannatusta maailmankuvalleen?

  Seuraavassa on kolumnistin kokoama lista Isisin vastaisista lausunnoista. En tiedä miten arvovaltaisia kyseiset lausujatahot muslimiyhteisössä ovat. Miten paljon lausunnoilla on painoarvoa.

  Ihmeen harvakseen näitä kuitenkin tuodaan esille suomalaislehdissä, ja miten on laita määrän suhteen muualla Euroopassa. Entä sosiaalisessa mediassa, mitä Isis käyttää hyväkseen ?

  http://www.beliefnet.com/columnists/commonwordcommonlord/2014/08/think-muslims-havent-condemned-isis-think-again.html

  On myös humoattava , että jos uskaltautuu kysymään ja epäilemään mitä tahansa islamiin, isikseen liittyvää, saa vastaansa tylyt reaktiot rasistisuudesta. Asenne on kuin suomettumisen tympeimpinä aikoina, jolloin kaikki Neuvostoliittoon kohdistuva arvostelu oli maanpetos ja rikos solidaarisuutta vastaan.
  Onko tämä yksi islamisaation ilmenemismuodoista ?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 42. Clint E: Paitsi että terrori-iskujen uhrit nimen omaan usein EIVÄT ole “sattumanvaraisesti valittuja”.

  Mikä on mielestäsi todennäköisyys sille, että satiirilehden toimituskunta joutuu saman päivän aikana liikenneonnettomuuten ja menehtyy?

  Entäpä sille, että 50 homoklubin asiakasta kuolee liikenneonnettomuudessa kerrasta?

  Seuramatkalla? Mutta realistisemmin kyseiset henkilöt voivat kuolla tulipalossa, kuten Göteborissa vuonna 1998, jossa yökerhopalossa kuoli 63 ihmistä.
  Onhan noita rotkoon ajaneita seuramatkoja ollut. Suomessakin kuoli keralla 23 henkeä linja-auto-onnettomuudessa Konginkankaalla.
  Mutta ok, myönnetään, satiirilehti ei ollut mikään satunnainen isku.
  En nyt edelleenkään ymmärrä, miksi meidän pitäisi repiä pelihousumme sen takia, mitä K-Euroopassa on tapahtunut. Saksassa on miljoonia turkkilaistaustaisia köyhiä, Ranskassa sama ongelma, mutta se on enemmän siirtomaa-aikojen perua. Meillä ei ole vierastyöläisiä eikä siirtomaita eikä näillä näkymin ole kumpiakaan tulossa.
  “Ruotsin reivattua omaa politiikkaansa omamme on taas pohjoismaiden löysin.”
  No Suomessahan on ainakin Halla-ahon mukaan ollut jo pitkän aikaa ihan yhtä löysä tai jopa löysempikin ovet-auki politiikka kuin Ruotsissa (mitähän sieniä Halla-aho on siellä Brysselissä syönyt?). Jostain syystä sinne tiukan politiikan Ruotsiin on vuosittain muuttanut paljon enemmän porukkaa ulkomailta kuin tänne.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 43. Mielenkiintoista on joidenkin ihmisten hakeutuminen etsimään tahallaan hengenvaarallisia tilanteita. Yksinkertaisena selityksenä tarjotaan niistä saatavaa adrenaliinin ekstra-annosta. Vaaraankin addiktoituu ja vaikutuksen saaminen vaatii yhä huimempia tilanteita.

  Onkohan eläimillä mitään vastaavaa havaittu. Rottien viinankäyttöä on kyllä tutkittu paljonkin.

  Jonkinlainen mielihyvätunne täytyy liittyä laajennettuun itsemurhaan. Siis halu siihen.

  Ihmisen DNA sisältää paljon vuosimiljoonien takaisia rakennuspalikoita. Jotkut niistä ovat varmistaneet sen, että ihminen on petomaisuudessaan kyennyt säilymään hengissä sekä nousemaan eläinkunnan huipulle. Nykyään ei arkielämässä ole oikein enää käyttöä mahdollisille petogeeneille.

  Ehkä aivotutkimus antaa joskus valaistusta vaikkapa psykopaattien ajatusmaailmaan. Kummastelen aina, kun murhaajalle harkitaan mielentilantutkimusta. Onko olemassa tosiaan murhia ilman mielenhäiriötä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 44. Varmaan poliittisen korrektiuden takia, liian vähän puhutaan siitä että islam nimenomaisesti ohjaa kannattajiaan pyhään sotaan (joka halutaan poikkeuksetta valkopestä muuksi) ja kyseisen uskonnon sisällä on itsetutkiskelu vielä pahasti kesken tämän asian suhteen. Epäilemättä muslimeistakin kehittyy aikojen saatossa maallistuneita liberaaleja, mutta se ei todellakaan tapahdu tämän vuosisadan aikana. Sitä odotellessa on pakko hyväksyä se tosiasia, että tuon uskonnon piirissä valtavirtaa on uskonnollinen konservatismi ja länsivastaisuus.

  Globaalissa yhteiskunnassa pasilalainen nuori voi “käydä” moskeijassa Raqqassa tai Medinassa vaikka joka päivä ja oppia suoraan lähteestä miten uskoaan harjoittaa. Pelkkä Euroopassa asuminen ei tarkoita eurooppalaisen kulttuurin oppimista tai sitä, että kiinteät siteet muihin maihin ja muiden maiden imaameihin olisivat mahdottomia. Sukupolvi toisensa jälkeen voi oppia uskonsa Saudi-Arabiasta, vaikka ei olisi koskaan siellä päin käynytkään. Tämä jos mikä on este integraatiolle ja riski länsimaisille arvoille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 45. Peter: Sitä odotellessa on pakko hyväksyä se tosiasia, että tuon uskonnon piirissä valtavirtaa on uskonnollinen konservatismi ja länsivastaisuus

  Ja se on nimenomaan tuo, mikä aiheuttaa enemmän ongelmia kuin terrori-iskut. Iskut ovat harvinaisia, mutta ahdasmieliset uskovaiset ihmiset levittävät ympäristöönsä ongelmia ihan lasten hiekkalaatikoilta alkaen. Tätä voi seurata vaikkapa lestadiolaisten käytöksestä.

  Voin vain kuvitella minkälainen asenne epäuskoisiin on jollain tiukan linjan muslimilla kun tässä kotoperäisessä kristinuskonporukassakin on aika paljon niitä, jotka pilaavat koko porukan maineen…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 46. Syvässä elää usko historian loppuun ja liberaalin demokratian lopulliseen voittoon, vaikka kaikki evidenssi muuta puhuu. Koittakaa nyt tajuta, että aika suuri, ellei suurin, osa maailmaa nimenomaisesti _ei_ sitä halua. Itse asiassa sitä vihataan ja ennenkaikkea halveksitaan aivan verisesti. Miljardit ihmiset näyttäisivät nimenomaisesti haluavan lähes mitä muuta tahansa kuin teidän liberaalia demokratiaanne, jonka aika nyt näyttääkin olevan päättymässä. Onneksi.

  Minä ymmärrän, että piiperöä vituttaa, kun ihmisillä on tuhmia, pahoja pyssyjä. Niitä järeitä rynnäkkösarjatulikonekivääreitä, jotka piiperön mielestä pitää ehdottomasti kieltää ja kerätä pois. Suurta nautintoa, vahingoniloa ja mielihyvää tuntien voin kertoa, että ei tule onnistumaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 47. Peter: Epäilemättä muslimeistakin kehittyy aikojen saatossa maallistuneita liberaaleja, mutta se ei todellakaan tapahdu tämän vuosisadan aikana. Sitä odotellessa on pakko hyväksyä se tosiasia, että tuon uskonnon piirissä valtavirtaa on uskonnollinen konservatismi ja länsivastaisuus.

  Noh, johtavat länsimaat ovat itse parin viime sukupolven ajan valinneet liittolaisekseen Lähi-Idässä juurikin uskonnollisen taantumuksen ja pyrkineet aktiivisesti tuhoamaan kaikki muut poliittiset vaihtoehdot. Katso esimerkiksi Syyriaa, jossa lännen päämääränä on edelleen maallisen hallituksen korvaaminen fundamentalisteilla, jotka erottaa ISISistä vain se, että ISIS on paremmin organisoitu ja tehokkaampi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 48. En voi kuin ihmietellä kuinka nopeasti sen jälkeen kun ihan kotoperäinen terrorismi on saatu euroopassa jotenkin kuriin[1], monet ovat täysin vakuuttuneita siitä, että terrorismi kuuluu nimenomaan islamilaiseen kulttuuriin/geeniperimään/mihinlie, eikä missään tapauksessa kristilliseen kulttuuriin/geeniperimään/mihinlie.

  Todellinen ongelma on merkittävän ihmisryhmän syystä tai toisesta johtuva henkinen pahoinvointi. Sitä sitten tämän maailman putinit, soinit ja isikset käyttävät härskisti hyväkseen ja projisoivat näiden ihmisten ongelmat johonkin sopivaan syntipukkiin.

  (Tätä ketjua lukiessa herää väkisin kysymys, että onko palstan moderointilinja muuttunut?)

  [1] http://www.datagraver.com/thumbs/1300x1300r/2016-03/terror-split2.png

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 49. Peruskysymys lienee, onko yhteiskunta atomistinen yksilöidensä summa, vai holistinen eli enemmän kuin yksilöidensä summa? Atomistisessa ja individualistisessa ajattelussa yhteiskunnalliset ongelmat redusoidaan ja psykologisoidaan yksittäisten henkilöiden harhoiksi. Sitten vielä omia (kristillisiä) emootioita projisoidaan terroristen emootioihin ja maailmankuviin jne. Loppujen lopuksi todetaan, että tekijä on sekopää, vaikka tekijä on omasta mielestään ja omassa viitekehyksessään ja viiteryhmässään toiminut aivan loogisesti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 50. Peter: Varmaan poliittisen korrektiuden takia, liian vähän puhutaan siitä että islam nimenomaisesti ohjaa kannattajiaan pyhään sotaan (joka halutaan poikkeuksetta valkopestä muuksi)

  Vai johtuisiko siitä, että näkemyksenne, “teorianne” on koko lailla kahjo? Sitä kanattavat ihmiset, jotka eivät ole harjoitelleet ajattelua ja eivät siksi ymmärrä yleistämisen rajoja.

  Katsos, se, että koirat purevat ihmisiä, ei tarkoita että koiruus ohjaa olentoja puremaan ihmisiä. Ihmisten pureminen on luonnevika. Kaikkia koiria ei siksi pidä vastustaa.

  Tuo on siis järkevä ja maltillinenn kanta. Sinun taas pitäisi — johdonnmukaisuuden nimissä — olla sitä mieltä, että kaikki koirat pitää tappaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 51. eemil: On myös humoattava , että jos uskaltautuu kysymään ja epäilemään mitä tahansa islamiin, isikseen liittyvää, saa vastaansa tylyt reaktiot rasistisuudesta.

  Heh, vai on Isis nyt päässyt meidän median ja länsimaisten vallanpitäjien suosioon! Tavoitteletko hölynpöyn Suomen-ennätystä vai mistä on kyse?

  Se muuten taipuu Isisin, ei Isiksen, ja kirjoitetaan isolla. Ehkä vielä saat kymmenen peukutusta lisää, kun todistat, että olet lukenut joskus aiheeseen liittyvän ja oikeinkirjoitusta noudattavan lehtiartikkelin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 52. Catilina: Syvässä elää usko historian loppuun ja liberaalin demokratian lopulliseen voittoon, vaikka kaikki evidenssi muuta puhuu. Koittakaa nyt tajuta, että aika suuri, ellei suurin, osa maailmaa nimenomaisesti _ei_ sitä halua. Itse asiassa sitä vihataan ja ennenkaikkea halveksitaan aivan verisesti.

  Kuten on jo Hegelistä asti tiedetty — tai ainakin ennusteltu — vapautta maistaneita ihmisiä on vaikea pakottaa takaisin pakkopaitaan. Pallo pyörii kuin itsestään yhteen suuntaan ja vaatii suuria ponnisteluja kääntää suunta ylämäkeen.

  Siksi vapauden aatetta on edistettävä. Takaiskuja tulee mutta horisontissa häämöttää ihmiskunta, joka ei suostu imaamien tai isäaurinkoisten valtaan.

  Siksi uskon, että vielä “historia loppuu” eli joku henkilkohtaista vapautta kunnioittava systeemi voittaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 53. Tompelo: Vai johtuisiko siitä, että näkemyksenne, “teorianne” on koko lailla kahjo? Sitä kanattavat ihmiset, jotka eivät ole harjoitelleet ajattelua ja eivät siksi ymmärrä yleistämisen rajoja.

  Katsos, se, että koirat purevat ihmisiä, ei tarkoita että koiruus ohjaa olentoja puremaan ihmisiä. Ihmisten pureminen on luonnevika. Kaikkia koiria ei siksi pidä vastustaa.

  Tuo on siis järkevä ja maltillinenn kanta. Sinun taas pitäisi — johdonnmukaisuuden nimissä — olla sitä mieltä, että kaikki koirat pitää tappaa.

  Olkiukkosi, tai mikä tuo nyt onkaan, on suoraan sanottuna niin typerä, että en oikein osaa vastata. Oletan, että et tiedä oikeastaan mitään aiheesta joten antaa olla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 54. Catilina: Suurta nautintoa, vahingoniloa ja mielihyvää tuntien voin kertoa, että ei tule onnistumaan.

  Yksi ääriliikkeiden kannatuksen salaisuus on se, että ne vetoavat juuri tällaisiin tunteisiin, ja antavat luusereille mahdollisuuden pilata muidenkin ihmisten elämän.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 55. Tompelo: Heh, vai on Isis nyt päässyt meidän median ja länsimaisten vallanpitäjien suosioon! Tavoitteletko hölynpöyn Suomen-ennätystä vai mistä on kyse?

  Et nyt ymmärtänyt pointtiani (vai halunnut). Kyse on siitä, että media haluaa peitellä pakolaisten, maahanmuuttajien aiheuttamia ongelmia. Jos jokin rikosuutinen sattuu lipsahtamaan mediaan, jossa epäillään tekijäksi em. ryhmään kuuluvaa, niin välittömästi seuraavassa lauseessa todistetaan suomalaisten tekevän enemmän rikoksia.

  Isisin rikoksia tuomitsevia lausuntoja ei todellakaan näy suuremmin länsimaisessa mediassa, koska mitä ilmeisimmin niitä ei juurikaan ole.

  Onko uutisoitu imaamien maailmanlaajuisesta julistuksesta, jossa taistellaan kyseistä rikollisuutta vastaan ? Ovatko he selittäneet koraanin sanomaa korostaen sitä, että paratiisiin ei todellakaan pääse ihmisiä tappamalla ?

  Jos tiedät muitakin lehtiä, kuin Satakunnan Kansa , linkkaamieni lisäksi, niin valaise minua ja muita lukijoita. Uskon niitä olevan, mutta ne eivät näy valtamediassa.

  Median tekemä peittely saa kansalaiset uskomaan , että rikoksia ja muita ongelmia on todellisuutta enemmän. Tässä asiassa ei avoin tiedonkulku todellakaan ole käytössä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 56. On ihmisiä, joiden mielestä aikamme ongelmiin löytyy yksinkertainen selitys, ja ongelmat ovat ratkaistavissa, jos niin halutaan. Se, miksi näin ei tehdä, johtuu vallitsevasta ideologiasta (punavihreys, feminismi, kasvissyönti, polkupyöräily jne.) Asioista ei myöskään saa puhua, koska ”poliittinen korrektius”.

  Toisen ryhmän muodostavat ne, joiden mielestä maailma on kompleksinen. Niin kompleksinen, etteivät yksinkertaistavat selityspaketit (islam, maahanmuutto, uusliberalismi, kommunismi jne.) tavoita kohdettaan. Jotta terrorismin kaltaiset ongelmat voitaisiin ratkaista, on ensin pyrittävä ymmärtämään, mitä ympärillämme tapahtuu.

  Se, uskooko henkilö yksinkertaiseen vai kompleksiseen selitykseen, korreloi epäilemättä koulutustaustan kanssa. Yksinkertainen selitys näyttää myös vetoavan niihin, joiden koulutus tai työ perustuu loogisesti johdettujen yleistysten johtamiseen (valikoiduista) empiirisesti todennettavista seikoista.

  Oman ammattikuntani (juristit) uskoisin olevan keskimääräistä taipuvaisempi kompleksiseen selitykseen. Edustaahan oikeus systeemiä, jossa yhtä oikeaa yksinkertaista vastausta ei usein ole.

  Hämmentävän epäjohdonmukaisia ovat ne yksinkertaisen selityksen ryhmästä alati kumpuavat puheenvuorot, joissa modernin oikeusvaltion keskeisimpiä periaatteita halutaan suojata niitä poistamalla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 57. Veli-Markus Tapio:
  On ihmisiä, joiden mielestä aikamme ongelmiin löytyy yksinkertainen selitys, ja ongelmat ovat ratkaistavissa, jos niin halutaan. Se, miksi näin ei tehdä, johtuu vallitsevasta ideologiasta (punavihreys, feminismi, kasvissyönti, polkupyöräily jne.) Asioista ei myöskään saa puhua, koska ”poliittinen korrektius”.

  Toisen ryhmän muodostavat ne, joiden mielestä maailma on kompleksinen. Niin kompleksinen, etteivät yksinkertaistavat selityspaketit (islam, maahanmuutto, uusliberalismi, kommunismi jne.) tavoita kohdettaan. Jotta terrorismin kaltaiset ongelmat voitaisiin ratkaista, on ensin pyrittävä ymmärtämään, mitä ympärillämme tapahtuu.

  Se, uskooko henkilö yksinkertaiseen vai kompleksiseen selitykseen, korreloi epäilemättä koulutustaustan kanssa. Yksinkertainen selitys näyttää myös vetoavan niihin, joiden koulutus tai työ perustuu loogisesti johdettujen yleistysten johtamiseen (valikoiduista) empiirisesti todennettavista seikoista.

  Oman ammattikuntani (juristit) uskoisin olevan keskimääräistä taipuvaisempi kompleksiseen selitykseen. Edustaahan oikeus systeemiä, jossa yhtä oikeaa yksinkertaista vastausta ei usein ole.

  Hämmentävän epäjohdonmukaisia ovat ne yksinkertaisen selityksen ryhmästä alati kumpuavat puheenvuorot, joissa modernin oikeusvaltion keskeisimpiä periaatteita halutaan suojata niitä poistamalla.

  Hieno kiteytys tilanteesta! Kiitos tästä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 58. eemil:
  Isisin rikoksia tuomitsevia lausuntoja ei todellakaan näy suuremmin länsimaisessa mediassa, koska mitä ilmeisimmin niitä ei juurikaan ole.

  Kun kaikki läntisessä kulttuurissa kasvaneet tietävät, että vesi märkää, pitääkö sitä toistaa?

  Olen ateisti, mutta siitä huolimatta siteeraan viidettä käskyä, joka kuuluu: Älä tapa

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 59. “Kuten on jo Hegelistä asti tiedetty — tai ainakin ennusteltu — vapautta maistaneita ihmisiä on vaikea pakottaa takaisin pakkopaitaan.”

  Hyvinkin näin, mutta se teidän liberaali demokratianne on juuri se pakkopaika.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 60. Catilina:
  Minä ymmärrän, että piiperöä vituttaa, kun ihmisillä on tuhmia, pahoja pyssyjä. Niitä järeitä rynnäkkösarjatulikonekivääreitä, jotka piiperön mielestä pitää ehdottomasti kieltää ja kerätä pois.

  Jos Nizzan tapaus ei vielä opettanut, että olennaista ovat ihmiset, eivät välineet, niin vahva on hoplofobia. Ja ihmislaji nyt on sitä samaa mitä sata tai tuhat vuotta sittenkin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 61. Catilina: Hyvinkin näin, mutta se teidän liberaali demokratianne on juuri se pakkopaikta.

  Tämä ajattelutapa, siis että liberaalissa demokratiassa ei ole tarpeeksi vapauksia on juurikin se mikä lopulta takaa liberaalin demokratian jatkuvuuden.

  Olet selvästikin sisäistänyt henkisen riippumattomuuden kovan ytimen. Kiitos sinulle korvaamattomasta roolistasi liberaalin demokratian kivijalassa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 62. eemil: Et nyt ymmärtänyt pointtiani (vai halunnut). Kyse on siitä, että media haluaa peitellä pakolaisten, maahanmuuttajien aiheuttamia ongelmia. Jos jokin rikosuutinen sattuu lipsahtamaan mediaan, jossa epäillään tekijäksi em. ryhmään kuuluvaa, niin välittömästi seuraavassa lauseessa todistetaan suomalaisten tekevän enemmän rikoksia.

  Ei noita mamujen rikoksia sinänsä peitellä. Rikokset kyllä julkaistaan, mutta harvemmin julkaistaan tekijän taustaa

  Eihän rikoksia uutisoidessa erikseen mainita, että tekijä on kantasuomalainen.

  Jos tekijän tausta mainittaiisn aina niin uutiset olisivat täynnä kantasuomalaisten tekemiä rikoksia.Olisi varmaan loukkaavaa kantasuomalaisten näkökulmasta

  Kaikki ihmiset tekevät rikoskia, jopa nuo rehelliset ja kunnolliset

  Rikosten nimikkeet vaihtelevat jonkin verran kulttuurin ja taloudellisen aseman mukaan

  Yleinen piirre on, että kaikki ulkomaalaisryhmät tekevät enemmän rikoksia kuin kantasuomalaiset tai kantaväestö yleensä

  Suomesta on muuttanut miljoona ihmistä II MMS jälkeen ja 70-luvulla kun muuttoliike oli kuumimmillaan niin Ruotsissa suomalaiset mamut koettiin ongelmaksi ja lehdet repivät otsikoita “en finne igen ” tai “Slussenin sissit” tai “sossusyöttiläät “tapaan

  Suomalaiset loukkaantuivat syvästi jutuista ja Kekkosen piti vaatia Ruotsilta , ettei suomalaisuutta saa mainostaa rikoksentekijän yhteydessä.

  Eikä suomalisten matkustelua ole rajoitettu vaikka maailman vankiloissa istuu n 400 suomlaista , suurin piirtein saman verran kuin Suomessa istuu ulkomaalaisia

  Oikeudessa tuomittiin n 450000 suomalaista ja n 40000 ulkomaalaista
  Ulkomaalisita eniten rtuomioita saavat venäläiset n 12000 ja virolaiset n 9000

  Afrikkalaiset n 3000, aasialaiset n 4000

  Yli puolet ulkomaalaisten tekemistä rikoksita on ns turististatuksella oleskelliden tekemiä

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 63. Catilina:

  Minä ymmärrän, että piiperöä vituttaa, kun ihmisillä on tuhmia, pahoja pyssyjä. Niitä järeitä rynnäkkösarjatulikonekivääreitä, jotka piiperön mielestä pitää ehdottomasti kieltää ja kerätä pois. Suurta nautintoa, vahingoniloa ja mielihyvää tuntien voin kertoa, että ei tule onnistumaan.

  Tällaisten kommenttien takia en oikein jaksa lukea näitä keskusteluja. Tämän hylkimisreaktioni takia lukematta jää epäilemättä paljon hyviäkin huomioita.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 64. Peter: Varmaan poliittisen korrektiuden takia, liian vähän puhutaan siitä että islam nimenomaisesti ohjaa kannattajiaan pyhään sotaan (joka halutaan poikkeuksetta valkopestä muuksi) ja kyseisen uskonnon sisällä on itsetutkiskelu vielä pahasti kesken tämän asian suhteen.

  Länsi elättää lähi-Idässä vanhakantaista islamia. Saudi-Arabia on ollut koko olemassaolonsa ajan lännen pönkittämä dikdatuuri ja saudien uskonto on erittäin vanhoillinen wahhbismi

  Wahhabiitit pyrkivät palauttamaan islamin juurilleen. He pitävät Koraania ja profeetta Muhammadin perimätietoa haditheja kirjaimellisena ohjenuorana myös nykypäivän muslimeille. Wahhabiitit tuomitsevat kaikki uudistukset. He tavoittelevat islamilaista valtiota, joka perustuu ainoastaan islamilaiseen lakiin.

  Wahahbiitit pyrkivät palauttamaan yhteiskunnan aikaan ennen vuotta 950.

  Saudit ovat ongelma koko islamialiselle yhteiskunnalle, sillä muut maat ovat köyhiä tai hyvin köyhiä eikä näillä mailla ole varaa kunnolliseen koulutukseen

  Niinpä se on tarjonnut saudeille mahdollisuuden levittää vanhoillista oppiaan koraanikoulujen kautta.

  Saudit rahoittavat näitä koraanikouluja ympäri islamilaisen yhteisö’ ja nykyään ulkopuolellakin

  Länsi ei ole tukenut moderneja oppeja levittäviä islamilaisa van sallinut sauudien levittää oppejaan vapaasti

  Toinen ongelma on, että länsi tukee dikdatuureja ja synnyttää niitä. Esim Egyptin ja Libyan kansannousu tyrehtyi siihen, että länsi tuki MUbarakia ja armeijaa niin voimakkaasti, etti maanalaista oppositiota syntynyt.

  Vain muslimiveljet olivat niin voimakkaita, että ei edes armeija uskaltanut tuhota sitä.
  Niinpä se oli valmis kun vallankuomous tuli ja sillä olie iboa toimiva organisaatio ja se sai vallan vaaleissa

  Tunisia on toisenlainen esimerkki, siellä oli toimivia opposotio-organisaatioita eikä äärimuslimien onnistunut kaapata valtaa.Ei ainakaan vielä

  Tunisia voi verrata Portugaliin ja Espamjaan: Näissä maissa oli toimivia oppositio-organisataioita maan alla ja kun valta vihtui niin ne pääisvät demokratian alkuun

  Ei täysin rauhanomaisesti, terrorismia oli näissäkin maissa, mutta demokratia voitti lopulta

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 65. Saksassa taas tapahtuu (viidakkoveitsi kebab-ravintolan edessä ja pommivyö viinibaarissa) ja tällä kertaa asialla olivat syyrialaiset turvapaikanhakijat, joista ainakin toisella oli aiempaa rikoshistoriaa ja toiselta taas turvapaikka oli evätty.

  Juu, ongelma on taatusti kompleksinen eikä keneltäkään löydy mitään hopealuotia, jolla kokonaisuus ratkeaisi. Kuitenkin nämä molemmat tapaukset olisivat jääneet tapahtumatta, jos rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkoitettaisiin ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet poistettaisiin välittömästi maasta.

  Nykysysteemillä em. toimien toteuttaminen voisi olla hankalaa ja olisi varmaankin syytä harkita yleisesti turvapaikanhakijoiden ja muiden laittomien maahantulijoiden sijoittamista valvotuille leireille hakemusten käsittelyn ajaksi. Tuskinpa tämä kenenkään ihmisoikeuksia rikkoisi, koska leireillä olijat saisivat jo suojelua kotimaansa vainolta – ja jos leiriolot eivät kelpaa, niin tuskipa se suojeluntarvekaan on mitenkään polttava.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 66. En ymmärrä muuten edellä juristiksi esittäytyvän kommenttia siitä, että oikeus edustaa järjestelmää jossa yksinkertaista vastausta ei ole. Eivätkö oikeuden tuomiot ole kuitenkin pohjimmiltaan hyvin yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin?

  Itsemurhan tehnyttä on vaikea tuomita oikeuslaitoksen toimesta. Todelliset syylliset saattavat silti jäädä henkiin, esimerkiksi Taleban kouluttaa lapsia itsemurhapommittajaksi. Aivopesuun syyllistyminen on vaikeampi todeta kuin itse teko.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 67. Catilina:
  Miljardit ihmiset näyttäisivät nimenomaisesti haluavan lähes mitä muuta tahansa kuin teidän liberaalia demokratiaanne, jonka aika nyt näyttääkin olevan päättymässä. Onneksi.

  Erikoista että demokratian vastustaja vetoaa miljardien ihmisten tahtoon.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 68. anonilli: Eivät kaikki. Länsi-Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta tulevat tekevät vähemmän rikoksia kuin kantasuomalaiset.

  Mielenkiintoisin piirre siinä kuuluisassa Optulan tutkimuksessa rikollisten etnisestä taustasta on havainto, että Suomeen palanneet Ruotsissa syntyneet Suomen kansalaiset syyllistyvät rikoksiin noin kaksi kertaa kantaväestöä useammin.

  Asiaa on hyvin vaikea selittää kulttuurilla, sillä muut ruotsalaissyntyiset eivät syyllisty rikoksiin läheskään yhtä usein. Kyse on epäilemättä siitä, että Suomeen paluumuuttavaan väestönosaan sisältyy tavanomaista enemmän Ruotsissa epäonnistuneita ja rikoksiin taipuvaisia yksilöitä.

  Tämä osoittaa nähdäkseni sen, että maahanmuuttajaryhmien käsittely kansallisuuden tasolla on kovin epätarkkaa. Olennaista olisi käsitellä maahanmuuttajia jonkin tietyn sosiaalisen ryhmän edustajana. Esimerkiksi perheellinen syyrialainen insinööri syyllistyy varmaan harvemmin rikoksiiin Suomessa kuin perheetön, vain peruskoulun käynyt syyrialaisnuori.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 69. anonilli: Eivät kaikki. Länsi-Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta tulevat tekevät vähemmän rikoksia kuin kantasuomalaiset.

  Nuo edustvat niin pientä joukkoa , etteä tilastoarvo vaihtelee voimakkaasti. Näiltä alueilta tulee myös paljon turisteja ja ulkomaalisten rikoksiat yli puolet on ns turitistatuksella olevien tekemiä

  http://www.polamk.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/intermin/embeds/polamkwwwstructure/40737_Kotiniemi_Ulkomaalaistaustaisten_rikollisuus_lukuina.pdf?cd1694522b94d388

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 70. ksee: Saksassa taas tapahtuu (viidakkoveitsi kebab-ravintolan edessä ja pommivyö viinibaarissa) ja tällä kertaa asialla olivat syyrialaiset turvapaikanhakijat, joista ainakin toisella oli aiempaa rikoshistoriaa ja toiselta taas turvapaikka oli evätty.

  Veitsimiehen taltutti autollaan nimestä päätellen turkkilainen mamu

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 71. ksee: Saksassa taas tapahtuu (viidakkoveitsi kebab-ravintolan edessä ja pommivyö viinibaarissa) ja tällä kertaa asialla olivat syyrialaiset turvapaikanhakijat, joista ainakin toisella oli aiempaa rikoshistoriaa ja toiselta taas turvapaikka oli evätty.

  Yhteisiä piirteitä uskonnollisten mukasyiden lisäksi näyttää olevan mielenterveyden diagnostisoitu järkkyminen. Kyseisiin ongelmiin voisi auttaa kaksi muutosta aikaisempaan käytäntöön verrattuna.

  Imaamit kokoontuisivat maailmanlaajuiseen konfrenssiin (Kirkkojen Maailmanneuvosto) ja yksiselitteisesti julistaisivat, että paratiisiin ei pääse vääräuskoisia tappamalla.

  Toiseksi, mielenterveyden järkkyminen ja terrorismisympatiat yhdessä laukaisisivat protokollan, jossa henkilö otettaisiin pakkohoitoon.

  Lääkärit velvoitettaisiin ilmoittamaan riskialoilla työnantajalle riskitapauksista. Tällä olisi esim. Germanwingsin joukkosurma saatu estettyä.

  Tähän tietenkin kaikki yksilönvapautta sokeasti ihannoivat laittavat haisevan vastalauseensa. Muutenkin viranomaisten valvontamahdollisuuksia olisi lisättävä turvallisuuden parantamiseksi.

  Se, jolla ei ole mitään salattavaa, hyötyy paremmasta valvonnasta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 72. Tero Tolonen:
  Eivätkö oikeuden tuomiot ole kuitenkin pohjimmiltaan hyvin yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin?

  Off-topic: Oikeuden (lainvoimainen) ratkaisu on sitova ratkaisu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi ainoa mahdollinen ratkaisu. Oikeita (lainmukaisia) vaihtoehtoja voi olla useita. Vain yksi valitaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 73. Näitä tragedioita voidaan estää jos ymmärretään sekä tekijän elämäntilannetta, että kohteidenvalinnan syitä. Tässä asiassa analyyseihin tarvitaan paljon enemmän tarkkuutta.

  Poliisimurhat lienevät saaneet alkunsa vapauttavista päätöksistä, jossa poliisi on tappanut syyttömän ihmisen josta ei ollut nähtävissä mitään vaaraa. Tämä voidaan korjata jos jokainen tappaja joutuu vähintään vuosiksi vankilaan, ja ainut vapauttava päätös voi tulla vain valtion johtotason toimesta. Rajavartijoiden, poliisien ja vanginvartijoiden toimintaa voitaisiin myös jatkuvasti seurata mikrofonein ja kameroin.

  Kouluampujat ovat lähes poikkeuksetta olleet voimakkaasti koulukiusattuja. Tämän suhteen oppilaiden kiusaamiseen pitäisi puuttua alkuvaiheessa, ja aina käydä katsomassa kiusaajan kotia, koska sieltä ongelmia yleensä löytyy. Jos ihmisten on jotain pakko saada kiusata, niin poliitikoillehan kiusatuksi tulemisesta maksetaan.

  Terrori-iskuissa uhrit ovat monesti täysin sattumanvaraisia, ja tähän tarvittaisiin paljon enemmän voimavaroja, koska näitäkin voidaan estää. Iskijöillä on usein tietynlaiset ajatusrakenteet, tunnetilat, informaatiomaailma ja mahdollisuudet tekojen toteuttamiseen joita mallintamalla niitä saataisiin vähennettyä.

  Yhdistävä tekijä vaikuttaa olevan kosto. Kun luomme maailman jossa tälläiseen kostoon ei ole ymmärrettevää oikeutusta niin pääsemme tästä vitsauksesta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 74. Heikki:

  Yhdistävä tekijä vaikuttaa olevan kosto. Kun luomme maailman jossa tälläiseen kostoon ei ole ymmärrettevää oikeutusta niin pääsemme tästä vitsauksesta.

  Niinpä. Mutta kun jumalat ovat luoneet maailman, minkä ihminen voi? 😉
  Vakavammin, miten esim. Israelin ja palestiinalaisalueiden koston kierteestä voi päästä? Ei helposti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 75. Heikki: Yhdistävä tekijä vaikuttaa olevan kosto. Kun luomme maailman jossa tälläiseen kostoon ei ole ymmärrettevää oikeutusta niin pääsemme tästä vitsauksesta.

  Yleisen elämänkokemuksen mukaan katkerat ja omasta mielestään vääryyttä kärsineet ihmiset ovat ehtymätön luonnonvara.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 76. Ville: Niinpä. Mutta kun jumalat ovat luoneet maailman, minkä ihminen voi?
  Vakavammin, miten esim. Israelin ja palestiinalaisalueiden koston kierteestä voi päästä? Ei helposti.

  Eurooppaliset kostonkierteet loppuivat, kun hyvinvointia ja mahdollisuuksia jaettiin oikeudenmukaisesti.

  Hyvä esimerkki on Pohjois-Irlanti, jossa vuosikymmenten-satojen vuosien kostonkierre saatiin loppumaan kun katolisia ei enää syrjitty, ei ainakaan entisessä laajuudessa

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 77. Ville: Vakavammin, miten esim. Israelin ja palestiinalaisalueiden koston kierteestä voi päästä? Ei helposti.

  Hyvä alku olisi se, että Israel lopettaa miehityksen, siirtokunnat, veden ryöväämisen, palestiinalaisalueiden jakamisen pieniin osiin, Gazan kauppasaarron ja palaisi vuoden 1967 rajoille lukuisten YK-päätösten mukaisesti. Lisäksi Israelin armeija voisi nyt edes tuottaa kuolonuhreja suhteessa 1:1 terroristeihin verrattuna eikä aina pistää siviileillä paremmaksi. (Ei-poliittiset turvallisuusalan toimijat eli armeijan ja tiedustelupalvelujen korkeat virkamiehet ovat todennäköisesti samaa mieltä.) Niillä toimenpiteillä saisi jo ihan aluksi aikaan rauhansopimukset Hamasin, Fatahin ja PLO:n kanssa. Suurin osa järjestäytyneestä terrorismistä loppuisi siihen. Tämä olisi myös hyvä pohja palestiinalaisvaltiolle, jonka muodostaminen hillitsisi loppujakin ja voisi kanavoida tuon turhautumisen tuottavaan suuntaan.

  Helppoa tämä ei tietenkään ole, kun käytännössä Israelin koko poliittinen kenttä on militantteja sionisteja.

  anonilli: Yleisen elämänkokemuksen mukaan katkerat ja omasta mielestään vääryyttä kärsineet ihmiset ovat ehtymätön luonnonvara.

  Katkeruudessa kuten turhautumisessa ja epätoivossakin on aste-eroja. Tuolla suunnalla tunteiden syvyyden rajoittamiseen pyrkiminen on ihan oikeasti hyvä idea.

  eemil: Se, jolla ei ole mitään salattavaa, hyötyy paremmasta valvonnasta.

  Paitsi silloin, jos valvonnalle ei löydy mitään riittävää syytä tai kun vallankahvaan pääsee joku populistinen, narsistinen (puoli)fasisti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 78. Anonymous: Kansallisvaltioiden aika on ohi. Eivät palestiinalaiset kuten eivät kurditkaan tarvitse omaa valtiota.

  Ehdotan, että myyt ajatuksen kansallisvaltion tarpeettomuudesta ensin israelilaisille ja turkkilaisille ja palaat vasta sitten, kun nuo valtiot on lakkautettu tarpeettomina, kysymykseen palestiinalaisvaltion ja kurdivaltion tarpeellisuudesta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 79. anonilli: Ehdotan, että myyt ajatuksen kansallisvaltion tarpeettomuudesta ensin israelilaisille ja turkkilaisille ja palaat vasta sitten, kun nuo valtiot on lakkautettu tarpeettomina,kysymykseen palestiinalaisvaltion ja kurdivaltion tarpeellisuudesta.

  Tai vaikkapa amerikkalaiselle oikeistolle. Siellä toki kansalliseen ideologiaan kuuluu se, ettei kyse muka ole kansallisvaltiosta, mutta tosiasiallisesti yhdysvaltalainen patriotismi kyllä pitkälti läikkyy nationalismin puolelle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 80. Hmmm … itselläni on voimakkaita itsemurha-ajatuksia ollut aina ajoittain, mutta niissä kyllä korostuu halu vain poistua muita häiritsemästä, mahdollisimman hiljaisesti. Toki riittävän suuren onnistumisen todennäköisyyden tavat häiritsevät ja haittaavat muita, koska joutuvat sitä todistamaan. Tuo laajennettu itsemurha tuntuu aivan käsittämättömältä asialta, mutta toisaalta omien itsemurhamietteiteni ollessa pahimmillaan en ole niiden toteuttamiseen kykenevä ja sitten pahin ahdistus ehtii jo häipymään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.