Kalastuskiintiöt pitää huutokaupata

20.6.2010 · Aihe: _ 

Jokin aika sitten päästettiin merille EU:n huippumoderni ja kallis tonnikaloihin erikoistunut kalastuslaivasto. Nuo superimurit saivat kootuksi vuoden kalansaaliin viikossa. Kiintiö tuli täyteen ja kalastuslaivasto kutsuttiin satamiin makaamaan seuraavat 51 viikoksi

Tarvitaan paljon tukiaisia tekemään tästä kannattavaa. Koska tonnikalojen pyyntiä joudutaan säännöstelemään, alaa ei tietenkään pitäisi tukea lainkaan. Tuotantotuella tähdätään tuotannon lisäämiseen. Tuissa ole mitään järkeä, jos samanaikaisesti joudutaan määriä säännöstelemään.

Kalastuskiintiöt pitäisi päinvastoin huutokaupata. Silloin tietysti 98 prosen6ttia kalastuslaivastosta joutuisi kokonaan työttömiksi, mikä on kuitenkin halvempaa kuin se, että 100 prosenttia laivastosta on työttömänä 98 prosenttia vuodesta.

Toistaiseksi merten vapaus on ollut pyhä. Kuka vain saaz kalastaa melkein missä vain, kun ei ihan rannalle tunge. Tämä sääntö johtaa tuhoon, koska valtameret ylikalastetaan tyhjiksi kaloista. Sääntö onihmisten tekemä aivan toisenlaisissa oloissa. Ihmiset voivat sen muuttaa.

Kommentit

11 Vastausta artikkeliin “Kalastuskiintiöt pitää huutokaupata”

 1. Kutoja kirjoitti 20.6.2010 kello 22:52

  Eiväthän laivat ne sentään ole työttöminä loppuvuotta.

  EU ostaa kehitysmailta kalastuskiintiöitä, ettei kallis laivasto seisoisi tyhjänpanttina. Tietysti voi väitellä onko se moraalisesti oikein.

  http://ec.europa.eu/fisheries/documentation/publications/cfp_factsheets/fisheries_partnership_agreements_en.pdf

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Tatu kirjoitti 20.6.2010 kello 23:32

  Jotta tuo laivaston tehokkuus pysyy oikeassa mittakaavassa, tarkennetaan nyt sen verran, että tuo kalastuskausi olisi maksimissaankin ollut vain kuukauden mittainen. En tosin tiedä tekeekö tämä tilanteesta vielä absurdimman vai ei.

  On aivan selvää, että nuottaamalla tonnikalaa ei saisi kalastaa, kun tehokkuus on tätä luokkaa. EUn sisäiset toimet eivät riitä välimeren tonnikalan pelastamiseksi, kun lähes puolet saalistajista on muiden lippujen alla. Bisnes on vain on aika hurjaa, kun hyvistä yksilöistä on jo maksettu yli 100k euron hintoja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. peto kirjoitti 20.6.2010 kello 23:54

  Juuri näin. Estääkö järkevää toimintaa mikään muu kuin joidenkin rannikkovaltioiden sisäpolitiikka?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. jussi kirjoitti 21.6.2010 kello 9:56

  Kai sitä on tullut kyyniseksi, jos viikossa tulee kiintiö täyteen niin syynä voi olla kalakannan runsaus suhteessa kiintiöön. Tonnikalat olivat loppumassa jo 80-luvulla. Uutisissa tulisi näkyä myös perusteellinen selvitys kannan rakenteesta esim 50 vuodelta, eikä sekään taida riittää. Erkki Virtanenhan sanoi että yhteenkään julkiseen tilastoon ei voi luottaa, mutta nykyään kaikilla väitteillä taitaa olla jokin oma salattu agenda taustalla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Liian vanha kirjoitti 21.6.2010 kello 10:20

  Tuo edellyttäisi maailman laajuista päätäntää, mikä on mahdotonta .
  Kyseessä on samanlainen kilpailutilanne kuin muissakin talouden asioissa
  Esim verokilpailu tai kilpailu maailman muista raaka-ainevarannoista.

  Kalastuskin suuntautuu sinne , missä saalista saadaan kerralla paljon , sillä nykyinen keskittynyt valmistus/kauppaketju vaatii suuria toimitusmääriä.

  Niinpä Suomessakin paikallinen ammttimainen/puoliammattimainen kalastus on loppunut ja kulutus siirtynyt tuontikalaan, kotimaisuusaste on enää 7 %:

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Kimmo kirjoitti 21.6.2010 kello 11:23

  Niin kauan kuin joku haluaa rakentaa kävelykatuja busseille ja ratikoille, niin kauan joku saa tukia kalastukseen. Yhden älyttömyydellä (ja vaalilupauksella) on usein kova hinta poliittisessa pelissä – tue sä mua tässä, niin mä tuen sua tossa – Sorkka-Sirkka saa edelleen tukia turkistuotantoon, kunhan Anni-Panni saa pari tuulivispilää johonkin luontoreservaattiin (ja niille tariffitukia, jotta sähkö kävisi kaupan).

  Älyttömyyksillä on yleensä kova hinta, mutta politiikassa niiden luopumisestakin pitää maksaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Raimo K kirjoitti 21.6.2010 kello 13:11

  Pessimistinäkin otaksun, että kalastus loppuu kannattamattomana vähän ennen kuin viimeiset kalat tulevat kalastetuiksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Mikko Särelä kirjoitti 21.6.2010 kello 16:14
 9. Evert The NeveRest kirjoitti 21.6.2010 kello 16:27

  Lopetin tonnikalan syönnin jo viime vuosisadalla eli 1980-luvulla, koska se on ryöstökalastusta ja ajoverkkoihin kuolevat delfiinit sun muut. En hyväksy edes certifikoituja säilykkeitä.

  Tuo kalastuskiintiön huutokauppaus sinänsä on hyvä asia. Tukiaiset tekevät koko kalastuselinkeinosta täysin keinotteluelinkeinon.

  Muista kun, joskus 1990-luvlla puuhattiin merenkurkkuu kalastusrajoituksia jostain syystä. Kalastajajilta tuli korvaushakemuksia tuli valtiolle miljoonien markkojen edestä, ja laskin että kalastajaa kohden tulot olivat tähtitieteelliset. Harkitsin jo kalastamattomaksi kalastajakasi ryhtymistä.

  No kaiketi verottaja lähetti heille jälkiverolappuja, kun hakemusrumba kuivui kokoon.

  p.s. Raisionlahden Piuhaojalta on löytynyt mystisesti kuolleita lahnoja. Selvitysten mukaan ei ole kyse mistään myrkyista, vaan lannoiteen pääsystä veteen. Tämä harmiton ilmiö on jokavuotinen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Yrittäjä kirjoitti 21.6.2010 kello 18:30

  Sinänsä mielenkiintoinen tapahtumahan oli tässä talvella, kun somalialaiset merirosvot nappasivat espanjalaisen troolarin Somalian rannikolla. Huudettiin avuksi Naton kommandoja.

  Vaan harvempi mietti mitä espanjalainen alus teki tämän hajonneen yhteiskunnan kalastusvesillä. Salakalasti, tietysti. Kun omat kiintiöt on kalastettu, mennään köyhien valtioiden rannikoille vetämään verkkoa.

  Yleltä tuli dokumentti tonnikalan kalastuksesta. Kun parvi löytyi, meni sen nostamiseen koko päivä: syöteillä pidettiin se aloillaan kun sukeltajat ja pienemmät veneet kiersivät sen ympäri ja ali verkon. Lopulta koko parvi nostettiin kerralla vedestä. Parven arvo on kuulemma miljoona dollaria.

  Jos kalat vain osaisivat huutaa tai tukehtua edes vähän näyttävämmin, kukaan ei söisi kalaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Liian vanha kirjoitti 21.6.2010 kello 22:10

  Jotta EU:n kalastupolitiikan abrurdiuden voisi ymmärtää niin katselin muutama viikko sitten ohjelman EU-politiikan käytännön lopputuloksista:

  Tuossa lyhyeässäkin kalastusajassa kalaa tulee liikaa ja vääränlaista ja niinpä kalastussaaliista puolet heitetään takaisin mereen, tosin kuolleena.
  Hukka on arviolta samaa luokkaa kuin ilmoitettu saaliskin eli todellisuudessa kalastetaan tuplasti mitä EU sallii
  Aika kornia, että EU pakottaa tällaiseen tuhlaukseen .

  Ei ihme, että Soinin kannatus nousee

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Jätä vastaus