_

Kalastuskiintiöt pitää huutokaupata

Jokin aika sitten päästettiin merille EU:n huippumoderni ja kallis tonnikaloihin erikoistunut kalastuslaivasto. Nuo superimurit saivat kootuksi vuoden kalansaaliin viikossa. Kiintiö tuli täyteen ja kalastuslaivasto kutsuttiin satamiin makaamaan seuraavat 51 viikoksi

Tarvitaan paljon tukiaisia tekemään tästä kannattavaa. Koska tonnikalojen pyyntiä joudutaan säännöstelemään, alaa ei tietenkään pitäisi tukea lainkaan. Tuotantotuella tähdätään tuotannon lisäämiseen. Tuissa ole mitään järkeä, jos samanaikaisesti joudutaan määriä säännöstelemään.

Kalastuskiintiöt pitäisi päinvastoin huutokaupata. Silloin tietysti 98 prosen6ttia kalastuslaivastosta joutuisi kokonaan työttömiksi, mikä on kuitenkin halvempaa kuin se, että 100 prosenttia laivastosta on työttömänä 98 prosenttia vuodesta.

Toistaiseksi merten vapaus on ollut pyhä. Kuka vain saaz kalastaa melkein missä vain, kun ei ihan rannalle tunge. Tämä sääntö johtaa tuhoon, koska valtameret ylikalastetaan tyhjiksi kaloista. Sääntö onihmisten tekemä aivan toisenlaisissa oloissa. Ihmiset voivat sen muuttaa.

11 thoughts on “Kalastuskiintiöt pitää huutokaupata

 1. Jotta tuo laivaston tehokkuus pysyy oikeassa mittakaavassa, tarkennetaan nyt sen verran, että tuo kalastuskausi olisi maksimissaankin ollut vain kuukauden mittainen. En tosin tiedä tekeekö tämä tilanteesta vielä absurdimman vai ei.

  On aivan selvää, että nuottaamalla tonnikalaa ei saisi kalastaa, kun tehokkuus on tätä luokkaa. EUn sisäiset toimet eivät riitä välimeren tonnikalan pelastamiseksi, kun lähes puolet saalistajista on muiden lippujen alla. Bisnes on vain on aika hurjaa, kun hyvistä yksilöistä on jo maksettu yli 100k euron hintoja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Kai sitä on tullut kyyniseksi, jos viikossa tulee kiintiö täyteen niin syynä voi olla kalakannan runsaus suhteessa kiintiöön. Tonnikalat olivat loppumassa jo 80-luvulla. Uutisissa tulisi näkyä myös perusteellinen selvitys kannan rakenteesta esim 50 vuodelta, eikä sekään taida riittää. Erkki Virtanenhan sanoi että yhteenkään julkiseen tilastoon ei voi luottaa, mutta nykyään kaikilla väitteillä taitaa olla jokin oma salattu agenda taustalla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Tuo edellyttäisi maailman laajuista päätäntää, mikä on mahdotonta .
  Kyseessä on samanlainen kilpailutilanne kuin muissakin talouden asioissa
  Esim verokilpailu tai kilpailu maailman muista raaka-ainevarannoista.

  Kalastuskin suuntautuu sinne , missä saalista saadaan kerralla paljon , sillä nykyinen keskittynyt valmistus/kauppaketju vaatii suuria toimitusmääriä.

  Niinpä Suomessakin paikallinen ammttimainen/puoliammattimainen kalastus on loppunut ja kulutus siirtynyt tuontikalaan, kotimaisuusaste on enää 7 %:

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Niin kauan kuin joku haluaa rakentaa kävelykatuja busseille ja ratikoille, niin kauan joku saa tukia kalastukseen. Yhden älyttömyydellä (ja vaalilupauksella) on usein kova hinta poliittisessa pelissä – tue sä mua tässä, niin mä tuen sua tossa – Sorkka-Sirkka saa edelleen tukia turkistuotantoon, kunhan Anni-Panni saa pari tuulivispilää johonkin luontoreservaattiin (ja niille tariffitukia, jotta sähkö kävisi kaupan).

  Älyttömyyksillä on yleensä kova hinta, mutta politiikassa niiden luopumisestakin pitää maksaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Lopetin tonnikalan syönnin jo viime vuosisadalla eli 1980-luvulla, koska se on ryöstökalastusta ja ajoverkkoihin kuolevat delfiinit sun muut. En hyväksy edes certifikoituja säilykkeitä.

  Tuo kalastuskiintiön huutokauppaus sinänsä on hyvä asia. Tukiaiset tekevät koko kalastuselinkeinosta täysin keinotteluelinkeinon.

  Muista kun, joskus 1990-luvlla puuhattiin merenkurkkuu kalastusrajoituksia jostain syystä. Kalastajajilta tuli korvaushakemuksia tuli valtiolle miljoonien markkojen edestä, ja laskin että kalastajaa kohden tulot olivat tähtitieteelliset. Harkitsin jo kalastamattomaksi kalastajakasi ryhtymistä.

  No kaiketi verottaja lähetti heille jälkiverolappuja, kun hakemusrumba kuivui kokoon.

  p.s. Raisionlahden Piuhaojalta on löytynyt mystisesti kuolleita lahnoja. Selvitysten mukaan ei ole kyse mistään myrkyista, vaan lannoiteen pääsystä veteen. Tämä harmiton ilmiö on jokavuotinen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Sinänsä mielenkiintoinen tapahtumahan oli tässä talvella, kun somalialaiset merirosvot nappasivat espanjalaisen troolarin Somalian rannikolla. Huudettiin avuksi Naton kommandoja.

  Vaan harvempi mietti mitä espanjalainen alus teki tämän hajonneen yhteiskunnan kalastusvesillä. Salakalasti, tietysti. Kun omat kiintiöt on kalastettu, mennään köyhien valtioiden rannikoille vetämään verkkoa.

  Yleltä tuli dokumentti tonnikalan kalastuksesta. Kun parvi löytyi, meni sen nostamiseen koko päivä: syöteillä pidettiin se aloillaan kun sukeltajat ja pienemmät veneet kiersivät sen ympäri ja ali verkon. Lopulta koko parvi nostettiin kerralla vedestä. Parven arvo on kuulemma miljoona dollaria.

  Jos kalat vain osaisivat huutaa tai tukehtua edes vähän näyttävämmin, kukaan ei söisi kalaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Jotta EU:n kalastupolitiikan abrurdiuden voisi ymmärtää niin katselin muutama viikko sitten ohjelman EU-politiikan käytännön lopputuloksista:

  Tuossa lyhyeässäkin kalastusajassa kalaa tulee liikaa ja vääränlaista ja niinpä kalastussaaliista puolet heitetään takaisin mereen, tosin kuolleena.
  Hukka on arviolta samaa luokkaa kuin ilmoitettu saaliskin eli todellisuudessa kalastetaan tuplasti mitä EU sallii
  Aika kornia, että EU pakottaa tällaiseen tuhlaukseen .

  Ei ihme, että Soinin kannatus nousee

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.