Vapaasta autoedusta on päästävä eroon

Jos aivan tosissaan haluttaisiin vähentää Suomen kasvihuonepäästöjä, eräs helppo ja halpa tapa olisi luopua verotuksessa vapaan autoedun suosimisesta. En tiedä miksi valtio suosii sitä, että osa palkasta maksetaan antamalla työntekijän käyttöön auton ilmaiseksi. Tämän muutenkin arveluttavan menettelyn viheliäisin piirre on se, että auton käytön marginaalihinta on tämän jälkeen nolla.

Ilmainen autoilu muuttaa vääristää käyttäytymistä pahasti. Silloin kannattaa mennä autola aina vaikka junalla pääsisi mukavammin ja vaikka junakyyti olisi auton aiheuttamia kustannuksia halvempi. Autoedusta nauttivat kiertävät tarjousten perässä automarketista toiseen.

Ei riitä, että verotusarvoa vähän nostetaan; tulonjako ei tässä ole se ongelma, vaan tuo ilmainen marginaalikustannus. Joko verotusarvoa on nostettava niin paljon, että useimmat luopuvat autoedusta tai verotus on muutettava todellisiin käyttömääriin perustuvaksi niin, että jokainen ajettu kilometri maksaa. Kätevintä olisi yksinkertaisesti kieltää vapaa autoetu palkanmaksumuotona.

PS. Tutustu kirjoihini klikkaamalla tästä.

2 vastausta artikkeliin “Vapaasta autoedusta on päästävä eroon”

  1. Ei voi väitää vastaan, kyllä jokaisen bensa-asemalla kävijän pitäisi tuntea se mittarin osoittama summa omassa lompakossaan. Taitaa vain olla suuri osa ko. edun omaajista nykyisten hallituspuolueiden äänestäjiä joten ei taida kuulua ohjelmaan.

  2. On todellakin käsittämätöntä, että valtio kannustaa vapaan autoedun muodossa turhaa autoilua. Ei voi kuin ihmetellä, että mitä porukkaa sielä eduskunnassa oikein on, kun ei tätä asiaa korjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.