Asuntorakentaminen hiipuu!

Rakennusliikkeet hadastavat rakentamista Pääkaupunkiseudulla, koska uusien asuntojen myynti takkuilee. Onpa joitakin korkeimpia hintapyyntöjä jouduttu alentamaankin. Tähän ei voi mitenkään alistua.
Asuntojen hinta ylittää aivan varmasti rakentamiskustannukset. Rakentaminen tuottaa siis voittoa, eikä perusteita rakentamisen lykkäämiselle pitäisi olla.
Rakennusliikkeet pyrkivät tukemaan hintatasoa, suomeksi sanottuna pitämään hinnat mahdollisimman korkeina. Tämä on tyypillinen monopolistisen hinnoittelun piirre. Kilpailuolosuhteissa näyttää olevan jotain pahasti vialla. Ollaanko Kilpailuvirastossa yhä kesälomilla?
Mukaan seudun rakentamiseen on saatava uusia yrityksiä. Kunnat voisivat näissä olosuhteissa toimia myös itse kartellin murtajina ja rakennuttaa myös kovan rahan asuntoja myyntiin, niin kauan kuin kaupallisilla tahoilla katsotaan edullisimmaksi odotella rakentamisen kanssa. Kartellia voi murtaa myös lisäämällä rajusti tonttitarjontaa. Kun kunta tai valtio antaa tontin raikennettavaksi, tontinluovutusehtoihin on laitettava myös sitova ja kunnolla sanktioitu aikataulu rakentamiselle. Tontteja ei pidä antaa keinottelumielessä tyhjinä pidettäväksi .
Rakennuslaki antaa myös järeämpiä keinoja saada tyhjät rakentamiskelpoiset tontit rakenteille. Rakentamiskehotukset ja korotetut kiinteistöverot tyhjinä pidettäville tonteille peliin ja heti. Valtiokin voisi vähän korottaa ylärajaa rangaistuysluontoiselle kiinteistöverolle, joka voidaan asettaa rakentamiskelpoiselle tyhjälle tontille.

PS. Tutustu kirjoihini klikkaamalla tästä.

2 vastausta artikkeliin “Asuntorakentaminen hiipuu!”

 1. Yksi keino mikä unohtui on omatoimirakentaminen. Omakotitaloissa tämä toimii, mutta mahdollisuuksia olisi muissakin asumismuodoissa. Helsinkiin on aiemmin tehty jopa kerrostaloja ja ainakin rivitaloja niin että asukkaat ovat toimineet rakennuttajana. Nykyisillä riskihallintavälineillä tämän pitäisi olla itseasiassa helpompaa kuin ennen, ja itselle rakentavalla ei ole sitä perusriskiä että asunto jää myymättä.

  Onhan tätä ajoittain ehdotellut yksi jos toinenkin, henkilökohtaisesti olisin moiseen urakkaan valmis. Ja kerrostontteja joku näköjään yrittää kaupata (http://www.oikotie.fi/cache?exit=show_apt&id=1411861), tosin 500 euroa kerrosneliöltä käytännössä Jakomäessä ja moottoritien vieressä on aika hurja pyyntö.

  Kaupunki voisi minusta ainakin kokeilla sellaista järjestelyä, että se kaavottaisi ja vuokraisi kerrostalotontin tulevien asukkaiden perustamalla asunto-osakeyhtiölle, vaikkapa Hitas-ehdoin ja valvonalla. Yleistyessään tämä piristäisi kummasti kilpailua asuntorakennuttamisessa.

 2. Tilanneanalyysi ja tarjotut keinot ovat varmasti oikeita, jos tavoite on jatkuva talouden, väestön ja rakennuskannan kasvu pääkaupunkiseudulla.

  Vihreän poliitikon pitäisi minusta kuitenkin suoda edes pieni mahdollisuus sellaiselle ajatukselle, että jatkuva kasvu ei ylipäätään ole kestävä ja järkevä tavoite.

  Minusta emme tarvitse metropolia, joka pitää maamme kansainvälisesti kilpailukykyisenä.
  Kilpailukykymme luonnonvarojen riistossa on nyt erittäin vahva ja ainoa järkevä vihreä tavoite on sen alentaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.