Päätin tarkastella, miten muuttoliike köyhdyttää ja vaurastuttaa alueita Helsingin seudulla. Luulin, että Paavo-tietokannassa olisi jo vuoden 2023 tiedot, koska lehdillä ne ainakin ovat, mutta sieltä löytyikin vasta vuoden 2022 tulotiedot postinumeroalueittain. Tammikuussa uudestaan.
Otin muuttujaksi 18 vuotta täyttäneiden keskitulojen muutoksen vuonna 2012 ja 2022. Yleensä tarkastellaan mediaania, mutta koska minua kiinnosti kuntien välinen kilpailu verotuloista, otin keskitulot. ”Deflatoin” keskitulot koko maan keskituloilla, jolloin ”deflaattori” otti huomioon sekä hintatason että keskimääräisen tulotason nousun. Selitetään tämä kaavalla, koska puhe on väkisin epätäsmällistä.
Käyttämäni indikaattori Ii = (y2022,i /Y2022 )/( y2012,i /Y2012) x 100
missä
y2012,i = keskitulot postinumeroalueella i vuonna 2012
Y = keskitulot koko maassa vuonna 2012
Jos I > 100, alue vaurastuu suhteessa koko maahan ja jää jälkeen, jos I < 100 %
Olisin halunnut piirtää tilastokartan niin, että väri olisi ollut tummanpunainen, jos alueen tulokehitys olisi jäänyt paljon koko maan tulokehitystä jälkeen ja vaaleanpunainen, jos se olisi jäänyt vähän ja vastaavasti vaaleanvihreä, jos olisi ylitetty maan keskiarvo vähän ja tummanvihreä jos olisi ylitetty paljon, mutta ainakaan minun taidoillani maanmittaushallituksen paikkatietopalvelun teemakarttaikkunaa ei saanut taipumaan tähän. Niinpä merkitsin tummanvihreällä ne alueet, joissa kehitys oli ollut maan keskiarvoa nopeampaa (I>100) ja vaaleanvihreällä ne, joissa indikaattori jäi alle sadan.
Piirsin kartan Helsingin seudun kunnista. Rajaus on vähän epätarkka, koska postinumeroalueet eivät aina noudata tarkoin kuntien rajoja.
Näissä muutoksissa dominoi muuttoliike, vaikka tietysti eri väestöryhmien tulokehityksellä on myös pieni vaikutus.
Huomaamme, että muuttoliike vaurastuttaa eräitä pientaloalueita sekä Helsingin keskustan lähellä olevia alueita. Melkein koko alue Helsingin pohjoispuolella on aluetta, joka on jäänyt jälkeen tulokehityksessä.
Zoomasin kuvan katsoakseni tarkemmin pääkaupunkiseutua. Melkein koko Vantaa rajautui pois, mutta se on kokonaan vaaleanvihreää, eli tulokehityksessä jälkeen jäänyttä aluetta lukuun ottamatta kuvaan mahtunutta pientalovaltaista Ylästöä, joka sekin pääsi vain niukasti plussalle (I = 101,8).
Helsingissä kantakaupunki ja Keski- ja Länsi-Helsinki vaurastuvat. Gentrifikaatio ulottuu Herttoniemeen ja Roihuvuoreen, mutta muuten muuttoliike on jyrkentänyt alueellista segregaatiota. Tulotaso jää matalatuloisissa lähiöissä yhä enemmän jälkeen.
Espoossa vaurastuu toisaalla kaupungin itäisin osa ja toisaalla omakotialueet kaupungin länsilaidalla. Erityisen voimakkaasti tulotaso on noussut Suvisaaristossa.
Vantaan tilanne näyttää lohduttomalta.
On mielenkiintoista nähdä, miltä tämä näyttää parin vuoden kuluttua, kun heikentynyt asumistuki on karkottanut pienituloisia helsinkiläisiä seudun muihin kuntiin. Tulotaso voi nousta esimerkiksi Itä-Helsingissä ja laskea seudun muissa kunnissa.
Kommenttina Soininvaaralle että syy miksi Suvisaaristossa on voimakasta kasvua johtuu siitä että Suvisaaristo päätettiin kaavoittaa asuinkäyttöön laajemmin. Suvisaaristo sijaitsee Matinkylän ja Espoonlahden välissä erittäin hyvien palveluiden ja liikenneyhteyksien päässä
Rahul, arvostan kommenttejasi usein koska pidät (meidän) espoolaisten näkökantoja esillä blogistin Helsinki-vyörytystä vastaan. Nyt menit kuitenkin vähän metsään mielestäni. Suvisaaristo on umpiperä, sinne johtaa tasan yksi tie ja kunnon palveluihin on kyllä matkaa, Isoon Omenaan +-10 km ja Lippulaivaankin +-7 km. Pienehkö Soukka on pari kilometriä lähempänä. Bussi menee näin sunnuntaisin kerran tunnissa, arkisin jopa kaksi! Se on tyypillinen espoolainen omakotialue, jossa perheessä tarvitaan useampi henkilöauto arjen ja vapaa-ajan pyörittämiseksi. Montaakaan työpaikkaa tai palvelua siellä ei ole, viimeinen kyläkauppakin lopetti. No, myönnettäköön, hyvä pyörätie sinne on saariston niemen puoliväliin asti ja kyläkaupasta muunnettu bistro tarjoilee mukavia ruokia.…
Suvisaaristosta ei taloa paljon alle miljoonalla saa. Jos on varaa asua Suvisaaristossa, voi yhtä hyvin tehdä vaikka joka kauppamatkan taksilla, mikä lieneekin Suvisaaristolaisten eniten käyttämä julkisen liikenteen muoto.
Mitään tyypillistä Suvisaaristossa ei kyllä ole.
Anonyymi: “Suvisaaristosta ei taloa paljon alle miljoonalla saa. Jos on varaa asua Suvisaaristossa, voi yhtä hyvin tehdä vaikka joka kauppamatkan taksilla, mikä lieneekin Suvisaaristolaisten eniten käyttämä julkisen liikenteen muoto.
Mitään tyypillistä Suvisaaristossa ei kyllä ole.”
Juurikin näin.
Perinteistä takertumista pieneen erikoiseen yksityiskohtaan, joka on vähiten merkittävä.
Mutta siis 80-luvun Westend on siirtynyt Suvisaaristoon.
Olettaisin, että taksilla kaupassakäynnin suosion ovat jo ohittaneet erilaiset kuljetuspalvelut.
Näkyykö Suvisaaristossa alepa-robotteja? Lienee hieman pitkä matka vielä? Joku paku vois kuskata niitä aina tusinan kerrallaan sinne? (“Release the clones!”)
Tietty ei pidä unohtaa sitä tärkeyttä, kun saa liha/kalatiskillä ite osoittaa sormella et “ton mä ottaisin”.
Soininvaaralle kommenttina että myös Vantaan väestönkasvu perustuu muuttoliikenteeseen siinä missä Espoon ja Helsingin. Vantaalla asuu eniten Helsingin seudun kaupungeista muun kielisiä joiden äidinkieli ei siis suomi tai ruotsi. Vantaalla asuu 26,9 % muun kielisiä, Espoossa 23,6 % muun kielisiä ja Helsingissä vain 19,6 % muun kielisiä. Muuttoliikenteessä on kahdenlaista ilmiötä .Matalatulotasoisille asuinalueille hakeutuvat vähemmän koulutetut ihmiset ja korkeatuloisille asuinalueille hakeutuvat korkeastikoulutetut ihmiset. Vantaalla ei ole samanlaista kultahammasrannikkoa kuin Espoossa ja Helsingissä johon korkeastikoulutetut ihmiset hakeutuvat . Juuri tästä syystä Helsingin kantakaupunki ja Länsi-ja Itä-Espoon tulotasot ovat korkeat. Kaavoituksella on myös oma roolinsa. Vaikka Matinkylä onkin pääasiassa kerrostaloja niin sieltä löytää myös pientaloa etenkin Haukilahdesta joka on Matinkylän naapurissa.
Rahul kirjoitti:“Vaikka Matinkylä onkin pääasiassa kerrostaloja niin sieltä löytää myös pientaloa etenkin Haukilahdesta joka on Matinkylän naapurissa.”
Joo ja tarkennuksena vielä, että myös itse Matinkylän puolelle on nimenomaan rannan tuntumaan rakennettu jo 70-luvulta alkaen mukavasti rivi‑,pari,-erillis,- ja pientaloja, esim Koukku,- ja Nuottaniemen alueet.Ensimmäiset tehtiin ihan Matinkylän aluerakennusopimuksella(HAKA). Tiedän, kun olen silloin sinne asettunut.
Kommenttina nimimerkki jokke49:lle en ole väittänyt että itse Suvisaaristossa olisi palveluita vaan Suvisaaristosta pääsee palveluiden lähelle kuten Isoon Omenaan ja Lippulaivaan. Kyllä olet oikeassa siinä että Suvisaaristoon ei pääse kunnolla julkisilla mutta kuitenkin Suvisaaristo on suhteellisen lähellä esimerkiksi Soukan metroasemaa. Ainakin Suino on lähempänä mantereetta. Mitä tulee työpaikkoihin niin eihän niitä ole esimerkiksi kaikkialla Espoota. Pientaloalueella ei ole yleensä työpaikkoja ellei lähellä ole teollisuusaluetta
Tämä osoittaa, kuinka kieli voi eriytä paikallisesti. Helsingissä lähellä tarkoittaa kävelyetäisyydellä.
Rahul: “Pientaloalueella ei ole yleensä työpaikkoja ellei lähellä ole teollisuusaluetta.”
Väittäisin, että nykyään etätyö ja muunlainen kotoatyöskentely on huomattavasti yleisempää, kuin mitä teollisuus työllistää Espoossa tai missään pk-seudulla.
Vantaalla on keskiluokkaisia pientaloalueita ripoteltuna joka puolelle mutta ne jäävät valitettavasti suurten kerrostalolähiöiden varjoon.
Asuimme Vantaala joitakin vuosia yhdessä sellaisessa ja viihdyimme hyvin, syy miksi muutimme sitten Espooseen oli että jälkikasvua olisi joutunut kuskaamaan pitkiä matkoja, koska ruotsinkieliset päiväkodit ja koulut ovat Vantaalla hyvin harvassa.
Itse asun korkean tulotason kaupunginosassa joka on pientalovaltainen. Asumme Hekan varustelultaan varsin vaatimattomassa rivitalossa pienehkössä asunnossa. Monet kadehtivat Hekan asumisen “halpuutta” (meillä yli 1300 e) mutta tosiasiallisesti asuntojen varustetaso eikä aina kuntokaan ei ole kummoinen. Ei ole verrattavissa omistusasumiseen. Kadehtiminen turhaa.
Hallitus on tehnyt päätöksen että ara-asuntojen tuloraja lasketaan varsin alas. Jos perheen kaksi jäsentä tekevät ihan tavanomaisia töitä, tuloraja ylittyy. Kun muuttoja tulee, joutuvat tavanomaisia peruspalkkaisia perustöitä tekevät ihmiset muuttamaan Hekan asunnoista pois. Uusia sopimuksia tulorajat koskevat jo nyt. Usein Hekan asunnoissa asutaan, koska omistusasuminen ei ole syystä tai toisesta mahdollista, vaikka työssä käydäänkin.
Jään odottamaan mitä tämä kaikki tarkoittaa Hekan asuntojen vuokralaisille. Keitä he tulevat jatkossa olemaan? Tukeeko tämä monimuotoisen asujakunnan tavoitetta? Ei varmasti.
Missä on säästö jos Hekan asumista on tuettava jatkossakin suurilta osin tulonsiirroilla? Tuottaako tämä lisää ns. hotspot-taloja poliisin ja sosiaalitoimen kaupunkikarttoihin? Miksi ylipäätään tehdä töitä jos jo peruspalkkaisten töiden tekemisestä suhteessa ara-asumiseen rangaistaan tällä tavalla?
Usein on niin että sterotypia Hekan asunnossa asujista ei pidä paikkansa.
Itse olen asunut taloissa joissa asuu pääsääntöisesti työssä käyviä perheitä. Jatkossahan se ei ole mahdollista muuten kuin niin alipalkattujen ihmisten suhteen jotka saavat sitten jo asumistukea. Me emme esimerkiksi ole saaneet koskaan. Emmekä lapsilisää lukuunottamatta muitakaan tulonsiirtoja.
Tulorajoja, ainakaan näin alhaisella tasolla en ymmärrä, varallisuusrajat ymmärrän oikein hyvin. Pahimmassa tapauksessa Hekan asunnot ovatkin jatkossa vain työelämän ulkopuolelle jääneille tai jättäytyville ihmisille. Typerä ehkä jopa slummiuttava päätös hallitukselta.
Tätä kehitystä kannattaa seurata tarkkaan, jos päätöstä ei voi enää muuttaa. Asuinalueet tulevat myös talokohtaisesti eriytymään entistä enemmän.
Eikä tuossa vielä kaikki.
Jos Hki päättää yhä poliittisesti, että Heka toimii omakustanteisesti, eikä myönnä Hekalle vaikka mojovia nollakorkolainoja, niin vuokrat Hekalla jatkavat nousua.
Tähän hallitus sitten heitti Hki-hintaluokan poiston asumistuesta.
Ja sitten siihen yhdistetään vatimus pienistä tuloista, niin yhtälö ei tomi.
Ennustan siis paljon tyhjiä Heka-asuntoja.
Heka-asunnoissa asutaan sitten enenevissä määrin toimeentulotuella.
Taas yksi “välidesiili” kärsii, eikä siitä kukaan edes huomaa puhua.
Tokelle kommenttina että
etätyö ei ole varsinaisesti työpaikka. Varsinainen työpaikka on jossain muualla . Paikalliset elinkeinot ovat eri asioita kuin suuret kansainväliset työpaikat joita Espoossa on myös. Etenkin Keilaniemessä
Rahul, tarkoitatko sitä, että sun mielestä Keilaniemessä on teollisuuden työpaikkoja?
Asumisoikeusasunnot ovat parempi vaihtoehto sellaisille joilla tulotaso on vähän epäsäännöllinen mutta ei kuitenkaan elä tulonsiirtojen varassa. Niihin ei ole tulorajoja.
Minä en ole kovin hyvin perillä asumistukiasioista, mutta sen olen ymmärtänyt, että Heka tarkoittaa Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiötä.
Eikö Helsingin kaupunki päätä itsenäisesti säännöt, miten asuntoja vuokrataan. Miten tämä vuokrausasia liittyy hallituksen leikkauslinjaan?
Toistan: Hekan hinnat nousee ja asumistuki on laskenut merkittävästi.
Tarkoittaa sitä, että ne vähätuloiset, joilla aiemmin olis suurempi asumistuki ja siten varaa asua Hekan asunnossa, ei enää ole siihen varaa.
Samaan aikaan kaupungin ara-vuokra-asuntojen perusidea katoaa: niiden piti olla asuntoja niille, joilla ei ole mihinkään muuhun varaa. Eli halvimmat asunnot koko kaupungissa.
Vähän niinkuin joukkoliikenteen oli tarkoitus olla niille, joilla ei ole varaa omaan ajoneuvoon.
Ja kaukolämmön niille, joilla ei ole varaa itse tuottaa tarvitsemaansa lämpöä.
Jotenkin ne kustannukset aina karkaa käsistä, kun on kyse toisten rahoista ja erityisesti toisten maksamista menoista.
Onhan nyt niin, että aiemmin tulorajat ovat olleet Hekalla, vain asunnon saannissa, ei asumisen aikana?
Mikä tässä nyt käsittelee muuttoliikettä?
Käsitys siitä, ettei saman ihmisen tulotaso muutu täysi-ikäisyyden aikana?
Kieltämättä ihmetyttää, millä aasinsillalla postinumeroalueiden tulotasojen muutokset on koplattu muuttoliikkeeseen eri postinumeroalueilla? Vai oliko vain klikkiotsikko.
Katsoin myös väestön koulutusrakennetta. Sen lyhytaikaiset muutokset voivat johtua vain muuttamisesta.
Ode: “Katsoin myös väestön koulutusrakennetta. Sen lyhytaikaiset muutokset voivat johtua vain muuttamisesta.”
Oliko muutoksia paljon vai vähän?
Jos vähän, niin tulotason muutokset voivat kerto muustakin kuin muuttamisesta.
Eletään silleen myllerryksen aikaa, että esim. kulttuurityöntekijöilä loppuu duuneja ennätysmäisesti. Akateeminen työttömyys kasvaa. Rakentaminen on romahtanut.
Tulojen ja muuttamisen yhteys on siis vähintään hähmäinen, jos ei täysin hämärä.
Ode,
paljonkos se koulutusrakenne muuttuu ilman muuttoa?
Peruskoulun saa päätökseen n. 1%?
Keskiasteen ja korkea-asteen suunnilleen saman verran?
Segregaation takia jostain katoaa ja jonnekin ilmestyy koulutusta?
Tarkemmin vielä. Onko siis rakennettu Hekaa ja HOASsia Itään ja Vantaalle ja sinne ohjattu tulottomat ja opiskelijat? Ja nyt varoitetaan äänestäjiä että älkää vaan hyväksykö ARAa ja opiskelija-asuntoja alueellenne ettei status ja asunnon arvo laske?
“Käyttämäni indikaattori I_i = (y_2012,i /Y_2012 )/( y_2022,i /Y_2022) x 100”
“Jos I > 100 alue vaurastuu suhteessa koko maahan ja jää jälkeen, jos I < 100 %”
Nämä ovat ristiriidassa keskenään. Luvut lienevät kaavassa väärin päin. Toivottavasti ovat olleet artikkelin karttaa luodessa kuitenkin oikein.
No niin ovat. Arggh! Korjasin.
Tein juuri omavelkaisen takauksen vuokrasopimukseen kallioon. Maailma on kyllä muuttunut paljon parissa kymmenessä vuodessa.
Omassa elämässäni muutin kallioon kesällä 1997. Kukaan ei kysynyt, että millä ajattelit vuokran maksaa. Yksi persereikähän se paikka silloin oli. Ensimmäisellä viikolla sain kävelykepistä päähän, kun pidin sotaveteraanille ovea auki. Seuraavalla viikolla katsoin, kun baarissa lyötiin miestä puukolla vatsaan. Kusta oli jokaisessa porttikongissa ja rappukäytävissä oli myös paskaa ja oksennusta. Vaasankadulle ei voinut mennä, kun katuhuorat ei jättänyt rauhaan. Kaikki oli niin hemmetin äkäisiä.
Kalliossa oleminen oli kyllä kamalaa aikaa. Aloin yrittäjäksi 1998 ja ostin ensimmäisen omistusasunnon heti perään pikkaisen paremmasta paikasta. Reilu parikymppisenä menin pankkiin ja sanoin, että nyt tarvitsisi saada rahat kämppään. Pankissa sain sopparin käteen. Pankin virkailija totesi, että valtio takaa osan, mutta tarvitset lopulle vielä omavelkaisen takaajan. “Pyydät näihin papereihin sitten vanhempien allekirjoituksen”. En muista millä sanoilla asiaa purnasin, mutta kielenkäyttö ei varmasti kestäisi tätä päivää. Kyllä aikuisen (22v) miehen sanaan pitää voida luottaa eikä siinä iässä mennä enää vanhemmilta ruinaamaan mitään nimiä. Laitoin jo pankissa marlboron suuhun (joo, sisällä pankissa sai vielä polttaa) ja kävelin baariin. Mietin, että mistä saan puuttuvat rahat, sillä eihän nyt aikuinen mies enää äitiltä ja isiltä mene pyytämään. No, pankinjohtaja soitti hetken päästä perään. “Et sinä mitään takaajia tähän tarvitse. Myö myönnetään se laina”. Se oli siinä. Tasan kaksi vuotta myöhemmin möin sen keskustakämpän (meni veroitta, kun asui kaksi vuotta) ja ostin talon.
Miten tämä menee tänä päivänä: Tyttäreni muuttaa nyt kallioon. Pelkästään sillä, että menee stadiin opettajaksi ei vuokrasopimusta saa, sillä eihän töihin mennessä ole vielä osoittaa tuloja tulevasta ammatista. Ensin pitäisi olla töissä ja saada sitä palkkaa ennen kuin olisi näyttää, että hei mulla on varaa yksiöön kalliosta. Tarvitaan siis omavelkainen takaaja. Ja soitto isille. Ja isihän hoitaa. Tarkastivat vielä minun luottotiedot lupaa kysymättä. Nähtävästi nämä on niin isoja juttuja, että edes lailla ei ole niin väliä. Sopparissa on sitten vielä vuoden määräaika, sopimussakot, jos muuttaa ennen määräajan loppua ja toki omavelkaisen takaajan lisäksi tulee takuuvuokrat.
Hieman harmittaa, sillä jokaisella ei ole isiä, joka näitä mahdollistaisi. Jotkut vanhemmat ovat juoppoja, jotkut narkkareita. Jokaisella ei edes ole sitä isiä. Joidenkin vanhemmat ovat toisessa maassa. Ja sitten niin perusasia kuin muutto työn äärelle vaatiin sen, että joku tulee ja takaa.
No
Millä alueilla eläköidytään ? Silloin tulot pienenee
Mitkä ammatit on kadonneet. Todellisuus ei ole yksinkertaista