Vihreillä on meneillään pormestariehdokkaan valinta jäsenäänestyksellä, jossa on noin 2 000 äänioikeutettua.
Helsingin pormestarin paikka on yksi Suomen merkittävimmistä poliittisista tehtävistä, sillä niin kuin olen monta kertaa tällä blogilla kirjoittanut, suuret kaupungit ovat ottamassa suunnannäyttäjän tehtävän valtioilta. Siihen nähden on kummallista, että tehtävä ei ole oikein kiinnostanut eri puolueissa maan ykkösluokan ehdokkaita. Tehtävä kilpailee merkittävyydessä pääministerin paikan kanssa, mutta voisiko yhtäkään ehdotetusta ehdokkaista ajatella pääministerinä? Se on oire politiikan epäsuosiosta, jonka takia kunnallispolitiikka potee kykypulaa.
Vihreiden oli tarkoitus asettaa ehdokkaaksi valtakunnallinen ykkösnimi, Pekka Haavisto, mutta kuten tiedämme, muutama tunti ennen asian julkistamista Haavisto sai puhelun, joka muutti hänen suunnitelmansa.
Kunnallispolitiikan kykypula ei vaivaa vihreitä, ainakaan vielä, joten hyviä ehdokkaita tehtävään vihreillä on. Paikan vapauduttua Haavistolta peräti viisi ehdokasta on ilmoittautunut kisaan. Heistä peräti kolme on toiminut kaupunginvaltuuston puheenjohtajia. Eivät he siis mitään politiikan untuvikkoja ole kukaan. Harmi että kampanja-aika jäi vähän lyhyeksi, vähän niin kuin Kamala Harrisillakin.
Esitän seuraavaksi arvion noista viidestä. Mietin esittelyjärjestystä ja päädyin puolueettomasti aakkosjärjestykseen, jottei järjestystä voisi tulkita väärin.
Fatim Diarra
38-vuotias kansanedustaja. Nopeaälyinen, suorapuheinen ja erittäin sanavalmis. Onhan hän Helsingin Sanomien retoriikkakisan voittaja vuodelta 2021. Räväkkyys on tuottanut hänelle myös ongelmia, mutta vaaliväittelyissä hän pesisi kyllä kilpakumppaninsa. Se yksi harkitsematon facebook-kirjoitus seitsemän vuoden takaa voitaisiin jo unohtaa. Entinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Ehdokasehdokkaista eniten ääniä vaaleissa saanut.
Minun silmissäni Munkkiniemessä asuva Fatu asemoituu vihreässä valtuustoryhmässä hieman keskiviivan oikealle puolelle, mutta en tiedä, mitä mieltä hän itse on asiasta. Käsitykseni ovat peräisin lähinnä siitä, kuinka johdonmukaisesti ja selväjärkisesti hän ajoi HITAS-järjestelmän alasajoa, kun tuo aikanaan järkevä järjestelmä oli tullut käyttöikänsä päähän.
Olisin itse luottavainen Helsingin tulevaisuuden suhteen, jos Fatu valittaisiin pormestariksi, mutta en ole varma, ovatko äänestäjät yhtä ennakkoluulottomia. Tämä on vihreidenkin hyvä ottaa huomioon, sillä vaaleissa on tarkoitus menestyä eikä vain olla oikeassa.
Fatu on tulevaisuutta ajatellen kova nimi.
Atte Harjanne
40-vuotias kansanedustaja. Kyvykäs poliitikko, joka on selvästi vihreiden oikealla laidalla. Kunnallispoliittinen kokemus ohuempaa, mutta on eduskunnassa osoittautunut osaavaksi poliitikoksi. Kunnallispolitiikan kyllä oppii nopeasti. Seuraajani Helen oy:n hallituksen puheenjohtajana.
En kannattanut häntä eurovaaleissa, koska pidin välttämättömänä, että hän jatkaa eduskunnassa.
Shawn Huff
40-vuotias koripallouran lopettanut maajoukkueopelaaja. Olen suhtautunut vähän vierastaen entisiin urheilijoihin politiikassa, koska he eivät yleensä ole olleet kovin hyviä. No, tietysti: Kalliomäki ja Kekkonen. Mutta Shawn on osoittautunut todella hyväksi monella tavalla. Niinpä vihreät valitsivat hänet kaupunginhallitukseen. Joukkuelajien edustajat sopivat politiikkaan paremmin kuin yksilölajien edustajat ja koripallossa tarvitaan erityisen hyvää kellotaajuutta.
Peliuransa hän vietti pääosin ulkomailla. Sellainen on hyvää valmentautumista Helsingin päättäjäksi tässä kansainvälistyvässä maailmassa.
Hän on valtuustoryhmämme lupaavimpia kykyjä, mutta silti sanoisin, että ei vielä. Neljän vuoden kuluttua ehkä.
Otso Kivekäs
45-vuotias filosofian maisteri pääaineena tietojenkäsittelytieto. Jos pitäisi valita ehdokkaista se, joka on kypsin pormestariksi välittömästi, se olisi Otso Kivekäs. Pitkä ura kunnallispolitiikassa, ollut myös valtuuston puheenjohtaja. Taitava neuvottelija, joka pystyy löytämään kaikkia tyydyttävän kompromissin. Tunnen häntä kohtaa sympatiaa myös, koska hän edustaa itseni kanssa hyvin samanlaista näkemystä kaupunkisuunnittelusta .
Ennen pidin häntä liiankin radikaalina, mutta nuoruus on tunnetusti tauti, joka menee ohi iän mukana.
Tuuli Kousa, 45, on kova nimi. Hänkin on toiminut kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Kiinnostuksen kohteet painottuivat tuohon aikaan kulttuuriin. Olin aikanaan harmissani, että hän siirtyi politiikasta elinkeinoelämään ja olen ilahtunut, että hän on tulossa takaisin. Yrityselämässä hän on ollut merkittävissä tehtävissä esimerkiksi OP-ryhmän viestinnän ja yritysvastuun johtajana. Nyt yrittäjänä. Jotain hänestä kertaa, että opiskellessaan London School of Economics-yliopistossa hänet valittiin oppilaskunnan puheenjohtajaksi.
Vihreiden pormestariehdokas ehdokkaista se, joka ei karkottaisi pois ketään. Voi kuitenkin olla, että on vihreiden nuorimmille jäsenille tuntematon.
Perusteellisemman esittelyn vihreiden ehdokas-ehdokkaista löydät tästä: Ehdokkaat Helsingin Vihreiden pormestariehdokkaaksi | Helsingin Vihreät
Asian sivu. Oletko lukenut Acemoglun uutta kirjaa. Erityisesti siinä on juttua kansalaispalkasta joka saattaa sinua kiinnostaa. https://www.goodreads.com/review/show/5701271618 tai https://kansankokonaisuus.blogspot.com/2024/12/talousnobelistit-acemoglu-ja-johnson.html
Olisi ollut tyylikkäämpää Haavistolta kieltäytyä kokoomuksen ansasta. Hassusti löytyykin joku kansainvälinen tehtävä samalla hetkellä kun Hesari saa tietää lähdöstä pormestariehdokkaaksi. Tehtävä joka ei kai vieläkään ole varma. Hauska nähdä mitä kokoomus ja lehdet keksii, kun Sinnemäki oli ensin punaterroristin vaimo ja sitten järkkäsi tontteja kavereille. Mutta kai se kilpa vihreillä on nyt se siinä, että meneekö Vuosaaren töhrijä ohi. Ei vihreät pärjää näin, että ilmaantuu vaaleihin ja sitten on vaalikauden hiljaa antaen muiden syyttää kaikesta. Kun jo mukulakivien naarmuilla Espalla yritetään mustamaalata kaupunkisuunnittelu, vaikka niitä naarmuja on joka puolella koska autoille aurataan lumet pois, niin autopuolueen propaganda lehdistössä on ihan uudella tasolla. Espan tapaus muutenkin mainio esimerkki mielten muokkauksesta, kun kiinteistöt on remontissa ja idän turistit poissa, mutta silti syy myynnin laskuun on parissa autopaikassa. Ja jopa pelastuslaitos lähti mukaan, vaikka nyt ei sitten olekaan mikään ongelma ahtaus kun ovat sallineet samanaikaisten remonttien viedä kaistat. Sama pelastuslaitos haukkui taimenpuron kunnostajat, joten epäilisin brankkarien hieman politikoivan kaveriensa puolesta.
nyt taisi tulla atte harjanteelle sopiva paikka.
joo en ole helsingissä, joten raha lahjoitukset jää tekemättä. symbolinen tuki kuitenkin.
toivottavasti atella on iso poliittinen puukko, jonka voisi sivaltaa poliittisesti kokoomuksen selkään. atte voisi olla erinomainen henkilö houkutella äänestäjiä kokoomuksesta. liberaali mieliset äänestäjät ovat todennäköisesti pettyneitä liberaali kokoomukseen, mutta liberaali ja talous kokoomus olikin myyttinen satuolento jota ei olemassa.
(eikä mitään oikeita puukkoja, ne jätetään keittiön pöydälle. aivan liikaa on menossa laittomuuksia näinä aikoina.)
Tuota, tuota…Kyllä minä voisin tuosta porukasta kuvitella Atte Harjannetta pääministerinä…
Pormestarijärjestelmään on sisäänrakennettu sellainen ongelma, että pitäisi löytyä puolueen vaalivankkureita vetämään karismaattinen poliitikko, joka asuu kyseisessä kaupungissa ja jolla on valmius sitoutua neljäksi vuodeksi täyspäivätyöhön pormestarina poissulkien poliitikon uralle tärkeän kansanedustajuuden. Koska kunnallisvaalit ja eduskuntavaalit ovat eri vuosina, tuloksena voi olla hankalasti täytettävä pari vuotta pormestarikauden jälkeen ennen seuraavia eduskuntavaaleja.
Ei ole ollenkaan itsestäänselvyys, että puolueesta kuin puolueesta sellainen sattuisi löytymään — vaikka puolueella olisi suurikin kannatus kaupungissa.
Siinä Osmo on oikeassa , että Helsingin pormestarin paikka on merkittävyydeltään päministeritasoa. Ehkäpä merkittävämpikin nyt kun kuntelee aamun uutisia Syyriasta. Pääministeriä tarvittaisiin presidentin ja ulkoministerin kanssa ohjaamaan Suomea turvallisile vesille, mutta kybersodan pyörteissä ei heillä niillä kentillä ole kuin liturgista painoarvoa, sillä emmehän me edes tiedä minkälaisten tarinoiden perusteella olemme yhtäkkiä sodan osapuoli. Rauhantekijän roolin me hylkäsimme, vaikka siinä taisimme olla melko hyviä (Etyk ja muuta sellaista). Mutta se maito on kaadettu lattialle, ei sitä kannata itkeä.
Helsingin kaupungin pormestari on siksi mieletäni vaikutusvaltaisempi kuin pääministeri. Hän johtaa itsenäisempää organisaatiota. Perustelen hieman.
Katselin noin viikko sitten netistä Tampereen yliopiston matematiikan professori Lauri Hellan läksiäisluentoa, Hän on maan johtavia tekoälytutkijoita ja osaa todella pelkistää asioita tieteelliseltä pohjalta. Luento käsitteli peliteoriaa.
Politiikka on valtapeliä. Sitä luento EI käsitellyt vaan vain pelin logiikkaa.
Kun peli alkaa, on pelaajalla monta mahdollisuutta. Kun hän on siirtonsa tehnyt hän ei voi palata noihin hylättyihin vaihtoehtoihin, koska vastapelaajat tekevät omat siirtonsa jne.
Pääministerimme ei ole enää pelaaja sillä pöydällä, jossa Suomen kohtalot ratkotaan (Niinistö Bidenin kanssa pelatessaan teki siirron, jolla Suomi siirtyi kirjurin rooliin siinä pelissä).
Helsingin kaupungin pormestari on vapaampi omalla tontillaan toimimaan ja Suomen kaltaisen valtion merkittävin rooli kansainvälisessä pelissä on vaikuttaa esimerkillään. Pamfletissa, josta olen täällä maininnut ‚sivulla 31 on fiktiivinen rapotti nykyajasta tulevaisuudesta katsoen:
“Se, että länsimaiset demokratiat eivät tyytyneet vain näyttämään
tietä, vaan pakottivat muuta maailmaa oikealle tielle
sotilaallisin keinoin, johti vastarintaan kaikkialla. Se taas vaati
sotilaallisia panostuksia. Sotilaallinen tehokkuus kasvoi kasvamistaan.
Armeijat kehittivät omia kybersodan puolustusjärjestelmiään,
mikä edellytti integroitumista siviilimaailman kanssa.
Lopulta demokraattisten maiden armeijoilla oli halutessaan
kyky ottaa myös poliittinen valta. Sen aika tuli, kun Eurooppa
ajautui taloudelliseen kaaokseen.”
Tuo vuosia sitten kirjoitettu profetia näyttää toteutuvan pelottavan tarkasti, joten valtiojohtomme on mielestäni jo kumileimasin, mutta Helsingin pormestari ei sitä ole. Hän pystyy vaikutamaan kaupungin kehitykseen ja Helsinki voi vaikuttaa olemalla hyvä esimerkki Suomessa ja maailmalla!
Siksi minusta tuntuukin erikoiselta, että Osmo katsoo pormestarin vahvuuksiksi nopea älyisyyttä ja sanavlmiutta eli siis nokkeluutta Eihän kaupunki tarvitse johtoon nokkelaa vaan älykästä ja sosiaalista pelaajaa, joka ymmrtää mitkä vaihtoehdot hän hylkää tehdessään siirtonsa. Kyllä vihreissä oli 80-luvulla mukana sellaisiakin , mutta poliittiseksi puolueeksi ryhdyttyään liike pääsääntöisesti menetti heidät.
Valta turmelee… vai miten se menikään?
Mitenkäs ehdokkaiden johtamiskokemus ja ‑taito noin niinku oikeassa työelämässä? Johtamisvaje ja sen ansiosta erinäiset menestyksekkäästi omia agendojaan ajavat organisaatiot kaupunkikonsernin sisällä ovat päättyvällä kaudella olleet kaupungin ehdottomasti suurin ongelma (kun nyt ei osata edes työntekijöille palkkoja maksaa oikein), ja tälle olisi ehkä vähitellen aika tehdä jotain.
No, lopulta kykypuolueen johdolla sama meno jatkuu varmaan seuraavallakin kaudella. (Nykyinen pormestari toki hyvin osoittaa, ettei pelkät kokemusvuodet yksin riitä, seuraavalla tyrkyllä ei sitten ole niitäkään.)
“Se yksi harkitsematon facebook-kirjoitus seitsemän vuoden takaa voitaisiin jo unohtaa.” Fatim Diarran kirjoitus on oman tyylilajinsa klassikko ja siksi Soininvaarakin puhuu siitä muodossa “se yksi”. Me kaikki tiedämme mikä. Kaikessa harkitsemattomuudessaan se on ollut nopeaälyiseltä ja suorapuheisen sanavalmiilta retoriikkapriimukselta melko vaikutusvaltainen poliittinen puheenvuoro: se vei mm. Riikka Karppisen eduskuntapaikan. Miten tämä “voitaisiin jo unohtaa”?
Ja ehkä on paikallaan todeta vielä, että pidän (tänään uutisoitua) Fatim Diarran saamaa vihapostia erittäin tuomittavana ja iljettävänä. Toivottavasti tämä johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin.
“Historia on syytä unohtaa. Siitähän on pelkkää haittaa?”
Suhteellinen haluttomuus kampanjaveruriksi saattaa myös johtua aavistuksesta, että leimautuu ”häviäjäksi” jos Vihreat notkahtaa kaupungin kolmoseksi.
Toki löytyy Helsingistä valtakunnallista kannatusta huomattavasti kovempi tuki, mutta sekin tuntuisi pehmentyneen. Vihreillä kun on ollut niin linjan ja viestin suhteen fokus kateissa. Maailma kiehuu, ja kiltisti hymyillään oikeaoppisissa riveissä. Ettei tulisi leikkikavereille paha mieli.
Helsingillä on järkyttävä kehitysvelka. Teidän tämän kun olen kaupungilla töissä päällikkötehtävissä. Tulee 7 vuotta täyteen kaupungin hommissa. Sitä ennen olin yksityissektorilla.
Ei ole ihme jos pormestarin homma ei kiinnosta. Kehitysvelan mureneva jäävuoren huippu näkyy pieleen menneinä kalliina Sarastia‑, Asti-projekteina ja tietomurtoskandaalina. Sen lisäksi Apotti ei ollut kovinkaan onnistunut hankinta. Helsinki on ajautunut laajasti kehitysongelmiin kun se joutuu pakkoraossa kiireellä käynnistelemään suuria projekteja kun on vitkuteltu vuosia jättämällä uudistukset tekemättä.
Varmaan Vartiainen on mielessään kironnut mihin hommaan ryhtyi. Kehitysvelkaa räjähti hänen syliinsä. Pormestari ei pysty kaupungin toimintakulttuuria muuttamaan. Lisää kehitysvelan ongelmia varmasti vielä nousee julkisuuteen. Pelkällä rahalla asioita ei korjata. Tarvitaan henkilöstöä tekemään kehittämistyötä ja juuri siinä Helsinki on säästänyt kauan aikaa ja edelleen on siinä kohtalokas säästämisen kulttuuri.
Digi Helsinki Oy:tä olisi syynättävä tarkemmin. Sieltä tulee outoa tietoa. Toimialat maksavat maksuja ja saavat jotain tasauslaskuja tms. eikä ole mitään kunnollista seurantaa ja raportointia mihin oikeasti ne Digi Helsingille maksetut toimialojen rahat ovat oikeasti menneet? Eivät pysty seuraamaan laatua ja onko rahoille saatu oikeasti vastinetta. Budjetit ylittyvät siinä kohtaa ja sitten säästetään kansalaisille tarjotuista palveluista tarvittavat rahat.
En yhtään epäile arviotasi Fatim Diarran kyvykkyydestä. Mielikuvissani hän on kuitenkin profiililtaan nimenomaan räväkkä ja provokatiivinen. Erityisesti mainitsemasi kirjoitus vaikutti minusta enemmänkin tarkoitukselliselta provolta kuin harkitsemattomalta heitolta. Nämä kun eivät ole ominaisuuksia joita edustajaltani kaipaan, niin äänestäisin Diarran vetämiä vihreitä kyllä vähän pitkin hampain. Luultavasti äänestäisin silti, koska ei Helsingissä taida mitään parempaakaan olla tarjolla.
Kirjoituksessa ja sen kommenteissa ei kertaakaan mainita sanaa luonto, saati luonnonsuojelu. Yksikään ehdokas ei yritä profiloitua luonnonsuojelijaksi, ei edes laajemmissa esittelyissään. Kauas on päästy Koijärvi-liikkeen ajoista. Puolueen nimi voisi olla yhtä hyvin Ruskeat tai Harmaat. Ei hyvältä näytä.
Fatim Diarra — jos halutaan varmistaa että vihreät koetaan puusilmäisiksi yhden pienen klikin puolueeksi. Siitä SE kommentti kertoi. Näköalatonta touhua.
“Käsitykseni ovat peräisin lähinnä siitä, kuinka johdonmukaisesti ja selväjärkisesti hän ajoi HITAS-järjestelmän alasajoa, kun tuo aikanaan järkevä järjestelmä oli tullut käyttöikänsä päähän.”
Hitas ajettiin alas väärällä tavalla.
Kuten niin moni muukin asia Hkissä ja sen poliittisessa päätöksenteossa.
Aina lopetetaan jotain ensiksi ja sitten annetaan tehtäväksi jollekin taholle etsiä korvaava asia.
Jota sitten ei lödy ollenkaan tai vasta vuosikymmenien päästä.
Mun mielestä hitas olisi ollut helppo korjata, eikä sen tarve ole mihinkään nousevien asumiskustannusten kaupungissa kadonnut.
Mutta siis vähintä olisi siis ollut sen “jonkun tuntemattoman uuden” välimallin kehitys ja hyväksyntä ennen kuin edellinen poistetaan. Mukaanlukien tietysti se, että jos ja kun maan hallitus kikkailee ties mitä, niin Hki:llä olisi omat keinot toteuttaa omaa politiikkaansa. Eli irti liekat ARA:an ja tapettuun valtiolliseen ASO:on.
En koskaa ole saanut kunnon selitystä sille, miksi “käyttöikä tuli päähänsä”?
Jos kyse on siitä, että nyt tai vähän aikaa sitten sai nukkumalähiöstä kovan rahan asunnon halvemmalla kuin hitaksen kantakaupungissa, niin toi on erittäin huono perustelu. Koska meillä on suhdanteet ja selvästikin valtion tason politiikassa riittävästi väkeä, joka haluaa suhdanteita keikuttaa oikein kunnolla.
Jos ja kun asuinrakentaminen ei piristy, niin meillä on ennennäkemätön pula kohtuuhintaisesta asumisesta ihan muutaman vuoden sisällä. Toistaiseksi sitä hillitsee ostovoiman puute, joka sitten sulaa pois, jos edes pieni väestön osa pääsee talouskasvun kahvaan kiinni. Willi weikkaus: kukaan ei siihen hätään mitään uutta hitasta tuo. Mennään kuvitelmalla “vapaista markkinoista”. Syteen tai saveen, ihan ite saa valita.
Alkaakohan Haavisto nyt olemaan käytettävissä ehdokkaaksi kun Israel on pistänyt Haaviston urahaaveille pahasti hanttiin?
Liian myöhäistä. Atte Harjanne on nimetty pormestariehdokkaaksi.
Haavistolla olisi kyllä ollut paremmat mahdollisuudet mutta se juna meni nyt.