Ehdokkaat vihreiden pormestariehdokkaiksi

Vihreil­lä on meneil­lään pormes­tariehdokkaan val­in­ta jäsenäänestyk­sel­lä, jos­sa on noin 2 000 äänioikeutettua.

Helsin­gin pormes­tarin paik­ka on yksi Suomen merkit­tävim­mistä poli­it­ti­sista tehtävistä, sil­lä niin kuin olen mon­ta ker­taa täl­lä blogilla kir­joit­tanut, suuret kaupun­git ovat otta­mas­sa suun­nan­näyt­täjän tehtävän val­tioil­ta. Siihen näh­den on kum­mallista, että tehtävä ei ole oikein kiin­nos­tanut eri puolueis­sa maan ykkös­lu­okan ehdokkai­ta. Tehtävä kil­pailee merkit­tävyy­dessä päämin­is­terin paikan kanssa, mut­ta voisiko yhtäkään ehdote­tus­ta ehdokkaista ajatel­la päämin­is­ter­inä? Se on oire poli­ti­ikan epä­su­o­sios­ta, jon­ka takia kun­nal­lispoli­ti­ik­ka potee kykypulaa.

Vihrei­den oli tarkoi­tus aset­taa ehdokkaak­si val­takun­nalli­nen ykkös­ni­mi, Pekka Haav­is­to, mut­ta kuten tiedämme, muu­ta­ma tun­ti ennen asian julk­istamista Haav­is­to sai puhelun, joka muut­ti hänen suunnitelmansa.

Kun­nal­lispoli­ti­ikan kyky­pu­la ei vaivaa vihre­itä, ainakaan vielä, joten hyviä ehdokkai­ta tehtävään vihreil­lä on. Paikan vapaudut­tua Haav­is­tol­ta peräti viisi ehdokas­ta on ilmoit­tau­tunut kisaan. Heistä peräti kolme on toimin­ut kaupung­in­val­tu­us­ton puheen­jo­hta­jia. Eivät he siis mitään poli­ti­ikan untu­vikko­ja ole kukaan. Har­mi että kam­pan­ja-aika jäi vähän lyhyek­si, vähän niin kuin Kamala Harrisillakin.

Esitän seu­raavak­si arvion noista viidestä. Mietin esit­te­lyjärjestys­tä ja päädyin puolueet­tomasti aakkosjärjestyk­seen, jot­tei järjestys­tä voisi tulki­ta väärin.

Fatim Diarra

38-vuo­tias kansane­dus­ta­ja. Nopeaä­lyi­nen, suo­ra­puheinen ja erit­täin sanavalmis. Onhan hän Helsin­gin Sanomien retori­ikkak­isan voit­ta­ja vuodelta 2021. Räväkkyys on tuot­tanut hänelle myös ongelmia, mut­ta vaaliväit­te­lyis­sä hän pesisi kyl­lä kil­pakump­panin­sa. Se yksi hark­it­se­ma­ton face­book-kir­joi­tus seit­semän vuo­den takaa voitaisi­in jo uno­htaa. Enti­nen kaupung­in­val­tu­us­ton puheen­jo­hta­ja. Ehdokase­hdokkaista eniten ääniä vaaleis­sa saanut.

Min­un silmis­säni Munkkiniemessä asu­va Fatu ase­moituu vihreässä val­tu­us­to­ryh­mässä hie­man keskivi­ivan oikealle puolelle, mut­ta en tiedä, mitä mieltä hän itse on asi­as­ta. Käsi­tyk­seni ovat peräisin lähin­nä siitä, kuin­ka johdon­mukaises­ti ja selväjärkises­ti hän ajoi HITAS-jär­jestelmän alasajoa, kun tuo aikanaan järkevä jär­jestelmä oli tul­lut käyt­töikän­sä päähän.

Olisin itse luot­tavainen Helsin­gin tule­vaisu­u­den suh­teen, jos Fatu valit­taisi­in pormes­tarik­si, mut­ta en ole var­ma, ovatko äänestäjät yhtä ennakkolu­u­lot­to­mia. Tämä on vihrei­denkin hyvä ottaa huomioon, sil­lä vaaleis­sa on tarkoi­tus men­estyä eikä vain olla oikeassa.

Fatu on tule­vaisu­ut­ta ajatellen kova nimi.

Atte Harjanne

40-vuo­tias kansane­dus­ta­ja. Kyvykäs poli­itikko, joka on selvästi vihrei­den oikeal­la laidal­la. Kun­nal­lispoli­it­ti­nen koke­mus ohuem­paa, mut­ta on eduskun­nas­sa osoit­tau­tunut osaavak­si poli­itikok­si. Kun­nal­lispoli­ti­ikan kyl­lä oppii nopeasti. Seu­raa­jani Helen oy:n hal­li­tuk­sen puheenjohtajana.
En kan­nat­tanut hän­tä eurovaaleis­sa, kos­ka pidin vält­tämät­tömänä, että hän jatkaa eduskunnassa.

Shawn Huff

40-vuo­tias kori­pal­louran lopet­tanut maa­joukkueopelaa­ja. Olen suh­tau­tunut vähän vieras­taen entisi­in urheil­i­joi­hin poli­ti­ikas­sa, kos­ka he eivät yleen­sä ole olleet kovin hyviä. No, tietysti: Kalliomä­ki ja Kekko­nen. Mut­ta Shawn on osoit­tau­tunut todel­la hyväk­si monel­la taval­la. Niin­pä vihreät val­it­si­vat hänet kaupung­in­hal­li­tuk­seen. Joukkue­la­jien edus­ta­jat sopi­vat poli­ti­ikkaan parem­min kuin yksilöla­jien edus­ta­jat ja kori­pal­los­sa tarvi­taan eri­tyisen hyvää kellotaajuutta.

Peli­u­ransa hän viet­ti pääosin ulko­mail­la. Sel­l­ainen on hyvää val­men­tau­tu­mista Helsin­gin päät­täjäk­si tässä kan­sain­välistyvässä maailmassa.

Hän on val­tu­us­to­ryh­mämme lupaav­impia kykyjä, mut­ta silti sanois­in, että ei vielä. Neljän vuo­den kulut­tua ehkä.

Otso Kivekäs

45-vuo­tias filosofi­an mais­teri pääaineena tieto­jenkäsit­te­lyti­eto. Jos pitäisi vali­ta ehdokkaista se, joka on kypsin pormes­tarik­si välit­tömästi, se olisi Otso Kivekäs. Pitkä ura kun­nal­lispoli­ti­ikas­sa, ollut myös val­tu­us­ton puheen­jo­hta­ja. Taita­va neu­vot­teli­ja, joka pystyy löytämään kaikkia tyy­dyt­tävän kom­pro­missin. Tun­nen hän­tä kohtaa sym­pa­ti­aa myös, kos­ka hän edus­taa itseni kanssa hyvin saman­laista näke­mys­tä kaupunkisuunnittelusta .

Ennen pidin hän­tä liiankin radikaali­na, mut­ta nuoru­us on tun­netusti tau­ti, joka menee ohi iän mukana.

Tuuli Kousa, 45, on kova nimi. Hänkin on toimin­ut kaupung­in­val­tu­us­ton puheen­jo­hta­jana. Kiin­nos­tuk­sen kohteet pain­ot­tui­v­at tuo­hon aikaan kult­tuuri­in. Olin aikanaan harmis­sani, että hän siir­tyi poli­ti­ikas­ta elinkei­noelämään ja olen ilah­tunut, että hän on tulos­sa takaisin. Yri­ty­selämässä hän on ollut merkit­tävis­sä tehtävis­sä esimerkik­si OP-ryh­män viestin­nän ja yri­tys­vas­tu­un johta­jana. Nyt yrit­täjänä.  Jotain hänestä ker­taa, että opiskel­lessaan Lon­don School of Eco­nom­ics-yliopis­tossa hänet valit­ti­in oppi­laskun­nan puheenjohtajaksi.

Vihrei­den pormes­tariehdokas ehdokkaista se, joka ei karkot­taisi pois ketään. Voi kuitenkin olla, että on vihrei­den nuorim­mille jäse­nille tuntematon.

Perus­teel­lisem­man esit­te­lyn vihrei­den ehdokas-ehdokkaista löy­dät tästä: Ehdokkaat Helsin­gin Vihrei­den pormes­tariehdokkaak­si | Helsin­gin Vihreät

 

 

 

18 vastausta artikkeliin “Ehdokkaat vihreiden pormestariehdokkaiksi”

  1. Olisi ollut tyy­likkääm­pää Haav­is­tol­ta kieltäy­tyä kokoomuk­sen ansas­ta. Has­susti löy­tyykin joku kan­sain­vä­li­nen tehtävä samal­la het­kel­lä kun Hesari saa tietää lähdöstä pormes­tariehdokkaak­si. Tehtävä joka ei kai vieläkään ole var­ma. Haus­ka nähdä mitä kokoomus ja lehdet kek­sii, kun Sin­nemä­ki oli ensin punater­ror­istin vaimo ja sit­ten järkkäsi tont­te­ja kavereille. Mut­ta kai se kil­pa vihreil­lä on nyt se siinä, että meneekö Vuosaaren töhri­jä ohi. Ei vihreät pär­jää näin, että ilmaan­tuu vaalei­hin ja sit­ten on vaa­likau­den hil­jaa antaen muiden syyt­tää kaikesta. Kun jo muku­lakivien naar­muil­la Espal­la yritetään mus­ta­maala­ta kaupunkisu­un­nit­telu, vaik­ka niitä naar­mu­ja on joka puolel­la kos­ka autoille aurataan lumet pois, niin autop­uolueen pro­pa­gan­da lehdis­tössä on ihan uudel­la tasol­la. Espan tapaus muutenkin mainio esimerk­ki miel­ten muokkauk­ses­ta, kun kiin­teistöt on remon­tis­sa ja idän tur­is­tit pois­sa, mut­ta silti syy myyn­nin lasku­un on paris­sa autopaikas­sa. Ja jopa pelas­tus­laitos lähti mukaan, vaik­ka nyt ei sit­ten olekaan mikään ongel­ma ahtaus kun ovat salli­neet samanaikaisten remont­tien viedä kai­stat. Sama pelas­tus­laitos haukkui taimen­puron kun­nos­ta­jat, joten epäil­isin brankkarien hie­man poli­tikoivan kave­r­ien­sa puolesta.

  2. nyt taisi tul­la atte har­jan­teelle sopi­va paikka.

    joo en ole helsingis­sä, joten raha lahjoituk­set jää tekemät­tä. sym­bo­l­i­nen tuki kuitenkin.

    toiv­ot­tavasti atel­la on iso poli­it­ti­nen puukko, jon­ka voisi sival­taa poli­it­tis­es­ti kokoomuk­sen selkään. atte voisi olla eri­no­mainen henkilö houkutel­la äänestäjiä kokoomuk­ses­ta. lib­er­aali mieliset äänestäjät ovat toden­näköis­es­ti pet­tyneitä lib­er­aali kokoomuk­seen, mut­ta lib­er­aali ja talous kokoomus olikin myyt­ti­nen sat­uo­len­to jota ei olemassa.

    (eikä mitään oikei­ta puukko­ja, ne jätetään keit­tiön pöy­dälle. aivan liikaa on menos­sa lait­to­muuk­sia näinä aikoina.)

  3. Tuo­ta, tuota…Kyllä minä voisin tuos­ta porukas­ta kuvitel­la Atte Har­jan­net­ta pääministerinä…

  4. Pormes­tar­i­jär­jestelmään on sisään­raken­net­tu sel­l­ainen ongel­ma, että pitäisi löy­tyä puolueen vaali­vankkure­i­ta vetämään karis­maat­ti­nen poli­itikko, joka asuu kyseisessä kaupungis­sa ja jol­la on valmius sitoutua neljäk­si vuodek­si täyspäivä­työhön pormes­ta­ri­na pois­sulkien poli­itikon uralle tärkeän kansane­dus­ta­ju­u­den. Kos­ka kun­nal­lis­vaalit ja eduskun­tavaalit ovat eri vuosi­na, tulok­se­na voi olla han­kalasti täytet­tävä pari vuot­ta pormes­tarikau­den jäl­keen ennen seu­raavia eduskuntavaaleja.

    Ei ole ollenkaan itses­tään­selvyys, että puolueesta kuin puolueesta sel­l­ainen sat­tuisi löy­tymään — vaik­ka puolueel­la olisi suurikin kan­na­tus kaupungissa.

  5. Siinä Osmo on oike­as­sa , että Helsin­gin pormes­tarin paik­ka on merkit­tävyy­deltään pämin­is­ter­i­ta­soa. Ehkäpä merkit­tävämpikin nyt kun kun­telee aamun uutisia Syyr­i­as­ta. Päämin­is­ter­iä tarvit­taisi­in pres­i­dentin ja ulko­min­is­terin kanssa ohjaa­maan Suomea tur­val­lisile vesille, mut­ta kyber­so­dan pyörteis­sä ei heil­lä niil­lä ken­til­lä ole kuin litur­gista pain­oar­voa, sil­lä emme­hän me edes tiedä minkälais­ten tari­noiden perus­teel­la olemme yhtäkkiä sodan osa­puoli. Rauhantek­i­jän roolin me hylkäsimme, vaik­ka siinä taisimme olla melko hyviä (Etyk ja muu­ta sel­l­aista). Mut­ta se maito on kaadet­tu lat­tialle, ei sitä kan­na­ta itkeä.

    Helsin­gin kaupun­gin pormes­tari on sik­si mieletäni vaiku­tus­val­taisem­pi kuin päämin­is­teri. Hän johtaa itsenäisem­pää organ­isaa­tio­ta. Peruste­len hieman.

    Kat­selin noin viikko sit­ten netistä Tam­pereen yliopis­ton matem­ati­ikan pro­fes­sori Lau­ri Hel­lan läk­siäis­lu­en­toa, Hän on maan johtavia tekoä­ly­tutk­i­joi­ta ja osaa todel­la pelk­istää asioi­ta tieteel­liseltä poh­jal­ta. Luen­to käsit­teli peliteoriaa.

    Poli­ti­ik­ka on val­tapeliä. Sitä luen­to EI käsitel­lyt vaan vain pelin logiikkaa.

    Kun peli alkaa, on pelaa­jal­la mon­ta mah­dol­lisu­ut­ta. Kun hän on siir­ton­sa tehnyt hän ei voi pala­ta noi­hin hylät­ty­i­hin vai­h­toe­htoi­hin, kos­ka vastapelaa­jat tekevät omat siir­ton­sa jne.

    Päämin­is­ter­imme ei ole enää pelaa­ja sil­lä pöy­däl­lä, jos­sa Suomen kohtalot ratko­taan (Niin­istö Bidenin kanssa pelates­saan teki siir­ron, jol­la Suo­mi siir­tyi kir­jurin rooli­in siinä pelissä).

    Helsin­gin kaupun­gin pormes­tari on vapaampi oma­l­la ton­til­laan toim­i­maan ja Suomen kaltaisen val­tion merkit­tävin rooli kan­sain­välisessä pelis­sä on vaikut­taa esimerkil­lään. Pam­fletis­sa, jos­ta olen tääl­lä main­in­nut ‚sivul­la 31 on fik­ti­ivi­nen rapot­ti nykya­jas­ta tule­vaisu­ud­es­ta katsoen: 

    “Se, että län­si­maiset demokra­ti­at eivät tyy­tyneet vain näyttämään
    tietä, vaan pakot­ti­vat muu­ta maail­maa oikealle tielle
    soti­laal­lisin keinoin, johti vas­tar­in­taan kaikkial­la. Se taas vaati
    soti­laal­lisia panos­tuk­sia. Soti­laalli­nen tehokku­us kasvoi kasvamistaan.
    Armei­jat kehit­tivät omia kyber­so­dan puolustusjärjestelmiään,
    mikä edel­lyt­ti inte­groi­tu­mista sivi­il­i­maail­man kanssa.
    Lop­ul­ta demokraat­tis­ten maid­en armei­joil­la oli halutessaan
    kyky ottaa myös poli­it­ti­nen val­ta. Sen aika tuli, kun Eurooppa
    ajau­tui taloudel­liseen kaaokseen.”

    Tuo vuosia sit­ten kir­joitet­tu pro­fe­tia näyt­tää toteu­tu­van pelot­ta­van tarkasti, joten val­tio­jo­htomme on mielestäni jo kumileimasin, mut­ta Helsin­gin pormes­tari ei sitä ole. Hän pystyy vaiku­ta­maan kaupun­gin kehi­tyk­seen ja Helsin­ki voi vaikut­taa ole­mal­la hyvä esimerk­ki Suomes­sa ja maailmalla!

    Sik­si minus­ta tun­tuukin erikoiselta, että Osmo kat­soo pormes­tarin vahvuuk­sik­si nopea äly­isyyt­tä ja sanavlmi­ut­ta eli siis nokkelu­ut­ta Eihän kaupun­ki tarvitse johtoon nokke­laa vaan älykästä ja sosi­aal­ista pelaa­jaa, joka ymm­rtää mitkä vai­h­toe­hdot hän hylkää tehdessään siir­ton­sa. Kyl­lä vihreis­sä oli 80-luvul­la mukana sel­l­aisi­akin , mut­ta poli­it­tisek­si puolueek­si ryhdyt­tyään liike pääsään­töis­es­ti menet­ti heidät.
    Val­ta turmelee… vai miten se menikään?

  6. Mitenkäs ehdokkaiden johtamiskoke­mus ja ‑taito noin niinku oike­as­sa työelämässä? Johtamis­va­je ja sen ansios­ta erinäiset men­estyk­sekkäästi omia agen­do­jaan aja­vat organ­isaa­tiot kaupunkikon­sernin sisäl­lä ovat päät­tyväl­lä kaudel­la olleet kaupun­gin ehdot­tomasti suurin ongel­ma (kun nyt ei osa­ta edes työn­tek­i­jöille palkko­ja mak­saa oikein), ja tälle olisi ehkä vähitellen aika tehdä jotain. 

    No, lop­ul­ta kyky­puolueen johdol­la sama meno jatkuu var­maan seu­raaval­lakin kaudel­la. (Nykyi­nen pormes­tari toki hyvin osoit­taa, ettei pelkät koke­musvuodet yksin riitä, seu­raaval­la tyrkyl­lä ei sit­ten ole niitäkään.)

  7. “Se yksi hark­it­se­ma­ton face­book-kir­joi­tus seit­semän vuo­den takaa voitaisi­in jo uno­htaa.” Fatim Diar­ran kir­joi­tus on oman tyylila­jin­sa klas­sikko ja sik­si Soin­in­vaarakin puhuu siitä muo­dos­sa “se yksi”. Me kaik­ki tiedämme mikä. Kaikessa hark­it­se­mat­to­muudessaan se on ollut nopeaä­lyiseltä ja suo­ra­puheisen sanavalmi­il­ta retori­ikkapri­imuk­selta melko vaiku­tus­val­tainen poli­it­ti­nen puheen­vuoro: se vei mm. Riik­ka Karp­pisen eduskun­ta­paikan. Miten tämä “voitaisi­in jo unohtaa”?

    1. Ja ehkä on paikallaan tode­ta vielä, että pidän (tänään uuti­soitua) Fatim Diar­ran saa­maa viha­pos­tia erit­täin tuomit­ta­vana ja iljet­tävänä. Toiv­ot­tavasti tämä johtaa oikeudel­lisi­in seuraamuksiin.

    2. “His­to­ria on syytä uno­htaa. Siitähän on pelkkää haittaa?”

  8. Suh­teelli­nen halut­to­muus kam­pan­javerurik­si saat­taa myös johtua aav­is­tuk­ses­ta, että leimau­tuu ”häviäjäk­si” jos Vihreat notkah­taa kaupun­gin kolmoseksi.

    Toki löy­tyy Helsingistä val­takun­nal­lista kan­na­tus­ta huo­mat­tavasti kovem­pi tuki, mut­ta sekin tun­tu­isi pehmen­tyneen. Vihreil­lä kun on ollut niin lin­jan ja viestin suh­teen fokus kateis­sa. Maail­ma kiehuu, ja kiltisti hymy­il­lään oikeaop­pi­sis­sa riveis­sä. Ettei tulisi leikkikavereille paha mieli.

  9. Helsingillä on järkyt­tävä kehi­tysvel­ka. Tei­dän tämän kun olen kaupungilla töis­sä pääl­likköte­htävis­sä. Tulee 7 vuot­ta täy­teen kaupun­gin hom­mis­sa. Sitä ennen olin yksityissektorilla.

    Ei ole ihme jos pormes­tarin hom­ma ei kiin­nos­ta. Kehi­tysve­lan murene­va jäävuoren huip­pu näkyy pieleen men­neinä kalli­ina Sarastia‑, Asti-pro­jek­teina ja tieto­mur­toskan­daali­na. Sen lisäk­si Apot­ti ei ollut kovinkaan onnis­tunut han­k­in­ta. Helsin­ki on ajau­tunut laa­jasti kehi­tysongelmi­in kun se joutuu pakko­raos­sa kiireel­lä käyn­nis­telemään suuria pro­jek­te­ja kun on vitkutel­tu vuosia jät­tämäl­lä uud­is­tuk­set tekemättä.

    Var­maan Var­ti­ainen on mielessään kiron­nut mihin hom­maan ryhtyi. Kehi­tysvelkaa räjähti hänen syli­in­sä. Pormes­tari ei pysty kaupun­gin toim­intakult­tuuria muut­ta­maan. Lisää kehi­tysve­lan ongelmia var­masti vielä nousee julk­isu­u­teen. Pelkäl­lä rahal­la asioi­ta ei kor­ja­ta. Tarvi­taan henkilöstöä tekemään kehit­tämistyötä ja juuri siinä Helsin­ki on säästänyt kauan aikaa ja edelleen on siinä kohtalokas säästämisen kulttuuri. 

    Digi Helsin­ki Oy:tä olisi syynät­tävä tarkem­min. Sieltä tulee outoa tietoa. Toimi­alat mak­sa­vat mak­su­ja ja saa­vat jotain tasaus­lasku­ja tms. eikä ole mitään kun­nol­lista seu­ran­taa ja rapor­toin­tia mihin oikeasti ne Digi Helsingille mak­se­tut toimi­alo­jen rahat ovat oikeasti men­neet? Eivät pysty seu­raa­maan laat­ua ja onko rahoille saatu oikeasti vastinet­ta. Bud­jetit ylit­tyvät siinä kohtaa ja sit­ten säästetään kansalaisille tar­jo­tu­ista palveluista tarvit­ta­vat rahat.

  10. En yhtään epäile arvio­tasi Fatim Diar­ran kyvykkyy­destä. Mieliku­vis­sani hän on kuitenkin profi­ilil­taan nimeno­maan räväkkä ja pro­vokati­ivi­nen. Eri­tyis­es­ti mainit­se­masi kir­joi­tus vaikut­ti minus­ta enem­mänkin tarkoituk­sel­liselta pro­vol­ta kuin hark­it­se­mat­toma­l­ta heitol­ta. Nämä kun eivät ole omi­naisuuk­sia joi­ta edus­ta­jal­tani kaipaan, niin äänestäisin Diar­ran vetämiä vihre­itä kyl­lä vähän pitkin ham­pain. Luul­tavasti äänestäisin silti, kos­ka ei Helsingis­sä tai­da mitään parem­paakaan olla tarjolla.

  11. Kir­joituk­ses­sa ja sen kom­menteis­sa ei ker­taakaan maini­ta sanaa luon­to, saati luon­non­suo­jelu. Yksikään ehdokas ei yritä pro­filoitua luon­non­suo­jeli­jak­si, ei edes laa­jem­mis­sa esit­te­lyis­sään. Kauas on päästy Koi­järvi-liik­keen ajoista. Puolueen nimi voisi olla yhtä hyvin Ruskeat tai Har­maat. Ei hyvältä näytä.

  12. Fatim Diar­ra — jos halu­taan varmis­taa että vihreät koetaan puusilmäisik­si yhden pienen klikin puolueek­si. Siitä SE kom­ment­ti ker­toi. Näköala­ton­ta touhua.

  13. “Käsi­tyk­seni ovat peräisin lähin­nä siitä, kuin­ka johdon­mukaises­ti ja selväjärkises­ti hän ajoi HITAS-jär­jestelmän alasajoa, kun tuo aikanaan järkevä jär­jestelmä oli tul­lut käyt­töikän­sä päähän.”

    Hitas ajet­ti­in alas vääräl­lä tavalla.
    Kuten niin moni muukin asia Hkissä ja sen poli­it­tises­sa päätöksenteossa.

    Aina lopete­taan jotain ensik­si ja sit­ten annetaan tehtäväk­si jollekin taholle etsiä kor­vaa­va asia.
    Jota sit­ten ei lödy ollenkaan tai vas­ta vuosikym­me­nien päästä.

    Mun mielestä hitas olisi ollut help­po kor­ja­ta, eikä sen tarve ole mihinkään nou­se­vien asumiskus­tan­nusten kaupungis­sa kadonnut.
    Mut­ta siis vähin­tä olisi siis ollut sen “jonkun tun­tem­at­toman uuden” väli­mallin kehi­tys ja hyväksyn­tä ennen kuin edelli­nen pois­te­taan. Mukaan­lukien tietysti se, että jos ja kun maan hal­li­tus kikkailee ties mitä, niin Hki:llä olisi omat keinot toteut­taa omaa poli­ti­ikkaansa. Eli irti liekat ARA:an ja tapet­tuun val­ti­ol­liseen ASO:on.

    En koskaa ole saanut kun­non seli­tys­tä sille, mik­si “käyt­töikä tuli päähänsä”?
    Jos kyse on siitä, että nyt tai vähän aikaa sit­ten sai nukku­malähiöstä kovan rahan asun­non halvem­mal­la kuin hitak­sen kan­takaupungis­sa, niin toi on erit­täin huono perustelu. Kos­ka meil­lä on suh­dan­teet ja selvästikin val­tion tason poli­ti­ikas­sa riit­tävästi väkeä, joka halu­aa suh­dan­tei­ta keikut­taa oikein kunnolla.

    Jos ja kun asuin­rak­en­t­a­mi­nen ei piristy, niin meil­lä on ennen­näkemätön pula kohtu­uhin­tais­es­ta asumis­es­ta ihan muu­ta­man vuo­den sisäl­lä. Tois­taisek­si sitä hillit­see ostovoiman puute, joka sit­ten sulaa pois, jos edes pieni väestön osa pääsee talouskasvun kah­vaan kiin­ni. Willi weikkaus: kukaan ei siihen hätään mitään uut­ta hitas­ta tuo. Men­nään kuvitel­mal­la “vapaista markki­noista”. Syteen tai saveen, ihan ite saa valita.

  14. Alka­ako­han Haav­is­to nyt ole­maan käytet­tävis­sä ehdokkaak­si kun Israel on pistänyt Haav­is­ton ura­haaveille pahasti hanttiin?

    1. Liian myöhäistä. Atte Har­janne on nimet­ty pormestariehdokkaaksi.
      Haav­is­tol­la olisi kyl­lä ollut parem­mat mah­dol­lisu­udet mut­ta se juna meni nyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.