Puheeni valtuustossa ja kysymys Hesarille

Keski­tyn tässä puheessani kah­teen asi­aan, seg­re­gaa­tioon ja asun­to­tuotan­toon. Seg­re­gaa­tio on kaikkia suuria kaupunke­ja vain­oa­va vihe­liäi­nen tau­ti, jon­ka ennal­taehkäisyyn kan­nat­taa käyt­tää huo­mat­tavasti rahaa, kos­ka epäon­nis­tu­mi­nen vas­ta kalli­ik­si tuleekin. Kat­sokaa vain kan­sain­välisiä epäon­nis­tu­jia, joi­ta ei tarvitse edes etsiä kaukaa.

Helsingis­sä on meneil­lään voimakas muut­tovir­ta, jos­sa hyvin koulute­tut muut­ta­vat pois alueil­ta, jois­sa koulu­tus­ta­so on mata­la. Huo­mat­takoon, että selit­täjänä on nimeno­maan koulu­tus, eivät niinkään tulot.

Käytämme melko paljon rahaa seg­re­gaa­tion tor­jun­taan, mut­ta tuos­ta rahas­ta suurin osa menee tor­ju­maan rikkaiden ghet­to­ja. Sil­läkin on ansion­sa, kos­ka se tor­juu kansan jakau­tu­mista kovin eri taval­la maail­man koke­vi­in luokki­in, mut­ta seg­re­gaa­tion pahin­ta ongel­maa, köy­hyys­tasku­jen syn­tymistä se ei ehkäise.

Kos­ka ketään ei voi pakot­taa muut­ta­maan alueelle, johon hän ei halua, kaupun­gin huonoista alueista muo­dos­tuu ennen pitkää väk­isin huono-osais­ten asuinaluei­ta. Tätä ei voi tor­jua kuin sil­lä, ettei raken­neta huono­ja asuinaluei­ta. Jos niin on aiem­min tehty, huono­ja aluei­ta tulee korjata.

Olen hyvin samaa mieltä kuin edelli­nen puhu­ja, Eveli­ina Heinälu­o­ma, siitä, että kaupunki­u­ud­is­tusaluei­den kohen­tamiseen kan­nat­taa käyt­tää huo­mat­tavasti rahaa.

Asuntotilanne parantunut merkittävästi

Asun­toti­lanne on Helsingis­sä paran­tunut pitkästä aikaa ja jopa merkit­tävästi. Asumisen kallis hin­ta on vihe­liäi­nen ongel­ma, mut­ta nyt se on selvästi helpot­tunut. Asun­to­jen reaal­i­hin­nat ja reaalivuokrat ovat laske­neet vapail­la markki­noil­la selvästi.

Lehdis­sä tästä ei ole iloit­tu vaan surkutel­tu asun­tosi­joit­ta­jien karis­sei­ta unelmia. Kaupun­gin asun­topoli­ti­ikan tarkoituk­se­na ei ole tuot­taa voit­toa sijoit­ta­jille vaan järkevän hin­taisia asun­to­ja helsinkiläisille.

Kus­tan­nus­pe­rusteiset hin­nat eivät ole laske­neet, kos­ka ne nou­se­vat jo määritelmäl­lis­es­ti kus­tan­nusten mukana.

Tämä näkyy myös kaupun­gin vuokra-asun­to­jen kysyn­nässä. Muu­ta­ma vuosi sit­ten niitä kärkkyi 24 000 helsinkiläistä, nyt määrä on vähen­tynyt 10 000:een. Eivätkä nuo kymme­nen­tuhat­ta ole kaik­ki kovin hädä­nalaises­sa tilanteessa, kos­ka kun asun­toa tar­jo­taan, 60 % kieltäy­tyy tar­jo­tus­ta asun­nos­ta. Näin saa tietysti tehdä ja minäkin saat­taisin tehdä.

On hyvä, että Hekan asun­toa jonot­tavil­la on varaa vali­ta, mut­ta jotain ikävää ker­too se, että Hekalla on osoit­tei­ta, joi­hin hak­i­jat eivät halua muut­taa, vaik­ka toki Hekan vuokrat ovat edelleen reilusti markki­navuokrien alapuolella.

Paran­tuneesta asun­toti­lanteesta saamme kiit­tää ennen kaikkia sitä, että olemme lisän­neet asun­to­tuotan­toa merkit­tävästi. Mut­ta kauanko hyvä tilanne kestää? Asun­to­tuotan­to on sakan­nut, mut­ta muut­toli­ike Helsinki­in pysyy voimakkaana. Koh­ta meil­lä on taas asuntopula.

Jotain pitäisi tehdä asun­to­tuotan­non käyn­nistämisek­si. Se jotain on min­un mielestäni se, että kaupun­ki tar­joaa suh­dan­nekuopan aikana tont­te­ja edullis­es­ti aset­taen ehdok­si, että talo raken­netaan viivyttelemättä.

= = = =

Puheen­vuoroni lop­pu­osa ei sisäl­tynyt varsi­naiseen puheen­vuorooni, kos­ka neljän min­uutin aikara­ja tuli vas­taan, mut­ta lausuin ajatuk­sen vas­taus­puheen­vuorokeskustelus­sa Eveli­ina Heinälu­o­man kanssa.

Pormes­tari Var­ti­ainen huo­maut­ti min­ulle, että esitin puheen­vuorossani sel­l­aista, mitä jo tehdään. Kaupung­in­hal­li­tus on jo päät­tänyt tont­tien tar­joamis­es­ta ali­hin­taan juuri nii­in kuin esitin.

Vas­tasin, että tästä oli vuosi sit­ten puhet­ta, mut­ta kun en ole kuul­lut asi­as­ta mitään, oletin ajatuk­sen pää­tyneen hyvien aiko­musten hau­taus­maalle. Jos näin on päätet­ty, se on niin merkit­tävää, että en ymmär­rä mik­si en ole lukenut siitä Hesarista.

Sitä pitää kysyä Hesar­il­ta. Niin­pä kysyn nyt, mik­si noin merkit­tävä päätös on jäänyt lehdeltä raportoimatta.

 

11 vastausta artikkeliin “Puheeni valtuustossa ja kysymys Hesarille”

  1. “Helsingis­sä on meneil­lään voimakas muut­tovir­ta, jos­sa hyvin koulute­tut muut­ta­vat pois alueil­ta, jois­sa koulu­tus­ta­so on mata­la. Huo­mat­takoon, että selit­täjänä on nimeno­maan koulu­tus, eivät niinkään tulot.”

    Voihan sen toki noinkin ilmaista, toisaal­ta voisi jät­tää kiertelemät­tä ja sanoa vaan että koulute­tut muut­ta­vat pois alueil­ta joil­la on liian uskon­nolli­nen ilmapi­iri ja mon­et ei niin koulute­tut, etenkin jos on lap­sia pyrkivät siihen. Sit­ten kun kyl­lästyvät muut­ta­maan vai­h­ta­vat kaupunkia, saat­ta­vat jopa siirtää liike­toim­intansa suo­raan tal­li­naan… Tietysti koulute­tut muut­ta­vat ihan siitäkin syys­tä, että moni koulut­tau­tuu senkin takia, ettei tarvitse asua läävässä naa­puris­sa kiinni.

    Saton asun­not oli­vat joskus kalli­ita nyt ovat samaa tasoa jopa mata­lam­mat kuin hekan, ~/(<)vuonna 2000 hekan käm­pän vuokra oli meil­lä ~3000mk ja _harjoittelija_ palk­ka oli 14000mk on tuo vuokran osu­us palka­s­ta hie­man muut­tunut nykyään… Asun­non­tuotan­toa etenkään hekan ei todel­lakaan pidä käyn­nistää kun ne asun­not mak­sa­vat ja vuokralaisil­la ei ole varaa uusien asun­to­jen rak­en­tamiseen enää yhtään ja kaiken­lisäk­si kun niihin uusi­in asun­toi­hin pitää tuo­da vuokralaisia lisää niin siihen ei koko suomel­la eikä ter­vey­den­huolto­jär­jestelmäl­lä ole varaa..

  2. Seg­re­gaa­tio­ta kaupunkialueil­la voidaan tor­jua vain kaavoituk­sel­la jos kyseessä on tavoit­teena vähen­tää eri­ar­voisu­ut­ta. Onko mitään näyt­töä siitä että suurin syyt Helsin­gin muut­tovir­ral­la olisi koulu­tus eikä niinkään tulot? Kyl­lä minus­ta suurin syyt ovat tulot. Itä-Helsin­gin eriy­tymi­nen johtuu pääasi­as­sa siitä että siel­lä on pääasi­as­sa ker­rosta­lo-asu­tus­ta ja pien­ta­lo alueet ovat muual­la lähin­nä Pohjois-Helsingis­sä. Espoos­sa on usei­ta kaupungi­nosia johon on kaavoitet­tu pien­ta­lo ja ker­rosta­lo sekä rivi-ja par­i­talo­ja asu­tus­ta. Esimerkkinä Espoon­lahti, Saunalahti, Kiven­lahti, Souk­ka ja Lep­pä­vaara. Kun kaupunkikeskuk­sia on usei­ta kuin yksi kuten on Espoos­sa on seg­raa­tion riskit pienemmät

    1. Espoon seg­re­gaa­tio kul­mi­noitu­uu Espoon keskus­taa ympäröivi­in lähiöi­hin Suvela etunenässä. Postinu­meroalueel­la 02760 (Suvela, Suna ja Tuo­mar­i­la) asuu 39% ulko­maalais­taus­taisia. Ei häviä kovinkaan paljon Kon­tu­lalle tai Hakunilalle.

      1. Kom­ment­ti­na Sil­fver­bergille tuo­hon Suve­lan seg­re­ga­tioon ver­rat­tuna sit­ten Kon­tu­lan tilanteeseen. Olen ollut Suve­las­sa neljä ker­taa tämän vuo­den aikana pitem­pään aikaan ja voin sanoa että Suvela on kyl­lä paljon parem­mas­sa ase­mas­sa kuin Kon­tu­la jos­sa olen myös käynyt. Espoon keskuk­ses­sa on pien­ta­lo-aluei­ta ja sen sijain­ti on luon­non­lähel­lä met­sän keskel­lä lähel­lä keskus­puis­toa. Sen näkee ehkä kun käy Espoon­to­ril­la ja Entressessä. Mut­ta hyvin lievästi ver­rat­tuna Kon­tu­lan ja muiden Itä-Helsin­gin lähtöi­hin. Van­taan lähiöt ovat eri ase­mas­sa kuin Helsin­gin ja Espoon lähiöt kos­ka Van­taa on sisä­maakun­ta eikä sil­lä ole pitkää rantavi­ivaa Suomen­lah­den kanssa.

  3. En ymmär­rä, mitä ali­hin­nal­la tarkoite­taan. Tar­jo­taanko tont­te­ja ali­hin­taan niin, että joku mak­saisi siitä enem­män, mut­ta halu­taan tar­jo­ta jollekin toiselle halvem­paan hintaan?

    1. Olet­taisin, että se tarkoit­taa, että joku osta­ja (mah­dol­lis­es­ti sama) olisi valmis mak­samaan enem­mänkin, mut­tei ehkä yhtä pian tai ei ainakaan aloit­taisi rak­en­tamista yhtä pian.

    2. Se on huu­tokaup­pa, joten “ali­hin­taan” ei saa, mut­ta hin­taa alen­taa vaa­timus aloit­taa rak­en­t­a­mi­nen määräa­jas­sa. Näin kaupun­ki luop­uu osas­ta ton­tin­lu­ovu­tus­tu­loa pitääk­seen asun­to­tuotan­non vakaana.

  4. Eivät ne Hekan vuokrat merkit­tävästi alem­pia ole. Me mak­samme läh­es 1300 euroa kuukaudessa noin 83 neliön kolmios­ta. Vuokraan uppoaa siis toisen meistä (työsken­telee työvoima­pu­la-alal­la) net­to­tu­loista 70 pros­ent­tia. Tukia emme saa. Ei auta muu­ta kuin lait­taa hake­muk­sia naa­purikun­ti­in sekä työn että asumisen suh­teen. Har­mi kyl­lä vuokrata­sot ovat siel­läkin lähel­lä samaa luokkaa. 

    Mitä tulee osoit­teisi­in joi­hin ei halu­ta muut­taa, pitäisi kai alkaa kysyä mik­si niin on? Hekan yksi ongel­ma on todel­la lev­äperäi­nen suh­tau­tu­mi­nen asumisen järjestysongelmi­in. Asun­nois­sa voidaan häir­itä naa­pu­rus­toa miten vaan ja siitä ei seu­raa mitään. Sama kos­kee muidenkin järjestyssään­tö­jen nou­dat­tamista. Asukkaan ain­oa mah­dol­lisu­us on vai­h­taa maise­maa ja toivoa parem­paa onnea. Tätähän tapah­tuu paljon. 

    Vain hie­man epäko­r­rek­ti lop­puih­me­telmä. Ja tämä ei ole mikään urbaani­le­gen­da vaik­ka ns. hyväo­saiset helsinkiläiset tästä maail­mas­ta eivät ehkä tiedä lainkaan:
    — Helsingis­sä on mah­dol­lista toimia sitenkin, että per­heen kumpikaan aikuinen ei käy töis­sä (vaik­ka on se kuu­luisa työvoima­pu­la) , lap­sia on paljon, val­tion spon­soroimaa (asum­is­tu­ki, vuokrata­so) asum­isti­laakin on paljon ja kir­sikak­si kakun päälle van­hem­mat vievät kaik­ki lapsen­sa mak­simi­a­jalle päivähoitoon (jos­sa ankara työvoima­pu­la suurine sijaiskus­tan­nuksi­neen) aamun­saras­tuk­ses­ta iltapäivän viimeiseen tuntiin. 

    Jos tästä kaikesta, ei ole mikään harv­inainen tilanne, alkaa laskea kus­tan­nus­ta kaupungille ja val­ti­olle, voi alkaa tun­tua pahal­ta. Voi herätä myös kysymys mik­si nimeno­maan Helsingis­sä asum­ista tue­taan täl­lä taval­la ja kaupungis­sa, jos­sa itketään samaan aikaan työvoima­pu­laa ja toiv­otaan siihen ratkaisuk­si uusien mata­la­palk­ka-tek­i­jöi­den hakemista maan ulkopuolelta?

    Soin­in­vaara on siinä täysin oike­as­sa että asun­top­u­la on tulos­sa takaisin ilman muu­ta. Se näkee jokainen joka ver­taa nykyisen asun­non­tuotan­non ja muut­tovir­ran sarakkei­ta keskenään.
    Malt­takaa rikkaat, ihan pian voitte taas alkaa kiskoa vuokria sijoi­tusasun­nois­tanne kuten ennenkin.

    1. Tänään sun­nun­taina Hesaris­sa kaupunkimme asun­topoli­ti­ikkaa ylistävä jut­tu. Pide­tään yllä aja­tus­ta, että nyt on “vuokralaisen markki­nat.” Ehkä parikymp­piselle opiske­li­jalle jolle ei ole katas­trofi vai­h­taa asun­toa vaik­ka joka vuosi.
      Mut­ta aset­tukaa­pa aikuisen ihmisen ase­maan, tai perheellisen.
      ‑Mil­loin tahansa määräa­jas­sa voidaan vuokra­sopimus purkaa.
      ‑Peri­aat­teessa mil­loin tahansa vuokraa voidaan korot­taa ja todel­lis­es­ti miten paljon tahansa.
      ‑Pieni­inki­in muu­tok­si­in, vaikka­pa seinän maalaamiseen asun­nos­sa joudut anomaan hat­tu kouras­sa lupaa omistajalta.
      ‑Et ole toim­i­ja sen suh­teen, miten halu­at asua, vaan asut siel­lä mis­tä asun­to sin­ulle myönntetään.
      Itse koen tuol­laisen asumisen hem­metin stres­saavak­si. Vuokralaise­na en koe ole­vani nyt markki­namäärääjä yhtään enem­pää kuin ennenkään.

      Sit­ten on HEKA-asum­i­nen. Jotkut voivat ihme­tel­lä hal­paa vuokrata­soa (mitä se ei ole) mut­ta kan­nat­taa muis­taa että Hekan asun­not eivät ole lähel­läkään siinä kun­nos­sa kuin osakea­sumises­sa keskimäärin on. Tätähän ei tiedä ellei ole itse asunut riit­tävän pitkään. Asum­is­rauha esimerkik­si Heka-talois­sa on tsägästä kiinni.
      Näistä asioista varmim­mat mielip­i­teet on ihmisil­lä jot­ka asu­vat tur­vas­sa omis­sa omis­tusasun­nois­saan ja tietävät aina miten heitä varat­tomampi­en pitäisi asua ja mis­sä ja mil­loin hei­dän pitäisi olla tyy­tyväisiä osaansa. 

      Mielestäni mitkään vuokralaisen markki­nat eivät siis nyt varsi­nais­es­ti ole.
      Ellei Helsinki­in raken­neta kun­nol­lista vuokra-asum­is­tuotan­toa riit­tävästi ja niin että asun­not ovat oikeasti saatavil­la myös työssäkäyville, edessä on var­masti kaupunkimme vähin­tään osaslummiutuminen.

    2. Tei­dän per­heen kan­nat­taisi vai­h­taa asum­isoikeusasun­toon. Vaik­ka vuokra on Hekan tasoa niin asun­non taso ja sijain­ti useim­miten parempi.

  5. Helsinki­hän on ainakin kru­unuvuoren­ran­nas­sa myynyt omakoti­talo­tont­te­ja sen sijaan että vuokraisi niitä. Toiv­ot­tavasti alen­nuk­set osu­vat vain ja ain­oas­taan ker­rostalo­tont­tei­hin, isot OKT-alueet ovat virhe, jos­ta mak­se­taan vielä usei­ta vuosikym­meniä tehot­ta­man yhdyskun­tarak­en­teen muodossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.