Äänestän Sofia Virtaa

Olen miet­tinyt, ketä äänestän vihrei­den jäsenäänestyk­sessä puheen­jo­hta­jak­si, ja pitkän pohdin­nan jäl­keen pää­tynyt kan­nat­ta­maan Sofia Vir­taa. Mielip­i­teeni ei ole kovin vah­va, kos­ka molem­mat puheen­jo­hta­jae­hdokkaat selviäi­sivät tehtävästä hyvin.

Saara Hyrkkö olisi var­ma val­in­ta. Pitkään puolueessa vaikut­tanut, taval­laan puolueen kas­vat­ti. Se on sekä plus­sa että mii­nus. Insinöörik­oulu­tus on vah­va plus­sa, kos­ka se toisi tuu­lah­duk­sen perusvihrei­den puheta­van ulkop­uolelta. Hyrkkö ei ole kovin karis­maat­ti­nen, mut­ta riit­tävän selväsanainen. En minäkään ollut puheen­jo­hta­jana karismaattinen.

Sofia ¨Vvir­ta on luon­teeltaan val­ovoimainen ja Hyrkköä karis­maat­tisem­pi. Min­ua vähän har­mit­taa antaa pain­oa karis­maat­tisu­udelle, kos­ka toivoisin, että poli­ti­ikas­sa pidet­täisi­in tärkeäm­pänä mitä sanoo kuin miten sanoo. Näin se nyt kuitenkin on, enkä minä sille mitään voi. Äänestäjiä Sofia on miel­lyt­tänyt, mikä on näkynyt hänen hyvis­sä vaal­i­t­u­lok­sis­saan sil­loinkin, kun puolueelle ei ole men­nyt niin hyvin.

Sofia Vir­ta on vaalien ehdokasky­se­lyis­sä ase­moitunut hienok­seltaan keskivi­ivan oikealle puolelle. Tämä ei ole mii­nus varsinkin, kun vihrei­den pitäisi val­la­ta kokoomuk­selta takaisin ne noin satatuhat­ta kan­nat­ta­jaa, jot­ka olemme kokoomuk­sen syli­in työn­täneet. Kokoomuk­sen liit­tou­tu­mi­nen perus­suo­ma­lais­ten kanssa helpot­taa tätä pro­jek­tia huomattavasti.

Min­ulle on ker­rot­tu, että Sofia on hyvä kuun­tele­maan. Sik­si en pane pahak­seni, että hän näkee jotkin asi­at eri taval­la kuin minä ja mon­et muut vihreät.

Sofia on rohkeampi val­in­ta. Siihen sisäl­tyy sekä ris­ki, että mah­dol­lisu­us. Olen pitänyt elämäni mot­tona, että kahdes­ta yhtä hyvästä vai­h­toe­hdos­ta val­itse aina rohkeampi. Sik­si äänestän Sofiaa.

 

16 vastausta artikkeliin “Äänestän Sofia Virtaa”

  1. Poli­ti­ikas­sa on muu­tamia ikäviä sään­töjä, joil­lle vaan ei mah­da mitään. Ville Niin­istö han­k­ki puolueelle paljon kan­na­tus­ta vasem­mistopop­ulis­tisel­la dem­a­gogial­la. Hän on armoitet­tu puhu­ja. San­na Marin men­estyi vähän samoil­la taidoil­la. Ohisa­lol­ta ne taidot puuttuu.
    Puheen­jo­hta­jal­ta vaa­di­taan tietysti lisäk­si yhteistyökykyä muiden puoluei­den kanssa. Siinä saat­taa karis­maat­tisel­la reeto­ril­la olla puut­teitä. (Näitä pj-ehdokkai­ta en tunne enkä ole edes puolueen jäsen, joten olkoon puheeni mitätön.)

  2. Osmolle kom­ment­ti­na tuo­hon Kokoomuk­sen ja perus­suo­ma­lais­ten hal­li­tusy­hteistyöhön että tämänkin tule­va koali­tio ei ole niin tiivis kuin annat ymmärtää. Tiedän moni kokoomus­laisia joille yhteistyö perus­suo­ma­lais­ten kanssa ei ole help­poa. Puheen­jo­hta­ja Purra on asialli­nen poli­ti­ikko mut­ta hänen eduskun­taryh­män­sä on joitain kansane­dus­ta­jia joiden some viisaus on 24/7 ilman non-stop­pia. Näi­den edus­ta­jien viisas­te­lut tule­vat ole­maan haaste lain­säädän­nön ja bud­jetin osalta syksyl­lä. Se että puheen­jo­hta­ja Purra on sitoun­tu yhteisy­työhön on toinen asia mut­ta hänel­lä ei tule ole­maan help­poa eikä kokoomus ole sitä odottanutkaan.

      1. En ilakoisi liikaa. Jos tuo hal­li­tus on pystyssä vaikka­pa jopa vuo­den päivät, niin mis­täs sit­ten seu­raa­va revitään?

      2. Eikös Vihreil­lä ole kir­jaus puolueo­hjel­mas­sa pakko­ruotsin poistosta?

      3. Itse olen täl­lä het­kel­lä sitä mieltä että perus­suo­ma­lais­ten eduskun­taryh­mä pysy kasas­sa koko vaa­likau­den kos­ka todel­lisu­udessa perus­suo­ma­laisille ei ole muu­takaan vai­h­toe­htoa. Hal­li­tuskri­isi kesken vaa­likau­den ei ole puolueen johdon edu­jen mukaista mikäli perus­suo­ma­laiset halu­a­vat jopa muo­dostaa seu­raa­vankin hal­li­tuk­sen riip­puen polit­tis­es­ta tila­neesta. Riik­ka Purra on valit­tu puheen­jo­hta­jak­si juuri sen takia kos­ka hänessä ei ole mitään sel­l­aista kiis­tel­tyä ole­mus­ta joka oli Jus­si Hal­la-ahos­sa pitkään. Purras­ta tulee val­tio­varain­min­is­teri jos­sa hän nimeno­maan pystyy kom­mu­nikoimaan per­su­jen ken­tälle että puolue ei ole apupuolue vaan tasaver­tainen Kokoomuk­sen kanssa. Timo Soinil­la oli jo min­is­teri salkun valin­nan takia vaikeuk­sia kom­mu­nikoimaan ken­tän kanssa joka sit­ten kostau­tui Soinille Jyväskylässä kesäl­lä 2017

  3. Karis­maa on mon­en­laista. Kaik­ki aito osaami­nen on oma­l­la taval­laan karismaattista. 

    SDP:ssä eletään nyt San­na Marinin ”tähtipuheen­jo­hta­ju­u­den” jälkeistä arkea. En pidä tilan­net­ta tavoiteltavana. 

    Puheen­jo­hta­ja olkoon mielu­um­minkin kapel­limes­tari, joka osaa lukea ja tulki­ta poli­ti­ikan nuotit oikein, ja antaa ”teok­selle” ja ”orkesterin” jäse­nille tilaa loistaa.
    Tämä on eri­tyisen tärkeää tilanteessa, jos­sa on ensin sisäis­es­ti löy­det­tävä askelmerk­it uuteen nousuun. 

    Olen arvokar­tal­la lähempänä Sofia Vir­taa, mut­ta nyt val­i­taan puheen­jo­hta­jaa, joka osaa ottaa hal­tu­un koko orkesterin . 

    Sik­si äänestän Saara Hyrkköä. Pidän hän­tä huip­pukyvykkäänä. Hän saa tulok­sia aikaan mihin sit­ten ryhtyykään. Lisäk­si hän on poikkeuk­sel­lisen paineen­si­etokykyi­nen ja sosi­aalis­es­ti lahjakas. 

    On hienoa, että on kak­si hyvää puheen­jo­hta­jae­dokas­ta, jos­ta valita.
    Pakko kuitenkin vähän haas­taa johtopäätöstäsi. Mitä rohkeaa on karis­maan ja some­su­o­sioon perus­tu­vas­sa puheenjohtaja”klikkauksessa”? Eikö se ole mielu­um­minkin val­tavir­ran mukana menoa?

  4. kokoomuk­ses­ta:
    vieläkin veikkaan että orpo todel­lisu­udessa halu­aa sinipunan. mut­ta poli­it­tis­es­ta tak­i­toin­nista johtuen tätä oikeis­toy­hteistyötä on nyt kokeil­ta­va, jot­ta voidaan jälkikä­teen sanoa että tätä yritet­ti­in. tämä antaa mah­dol­lisu­u­den purralle men­nä hal­li­tuk­seen, kun­han vain annetaan perik­si riit­tävästi. tämä on jotain has­sua bluffaus­pok­e­ria, että kuin­ka paljon annetaan perik­si kum­mal­lakin puolelta ja hup­sista, meil­lä onkin oikeistohallitus.

    kos­ka sinipunaa ei käytän­nössä voi tul­la ilman vihre­itä, niin en tiedä kumpi on vähem­män huonom­pi, sinipuna vai peruskokoomus. peruskokoomus saa demar­it näyt­tämään hyviltä oppo­si­tios­sa. sinipuna voi lihot­taa perus­suo­ma­laisia ja vielä riskeer­a­ta vihreät entisestään.

    vieläkin ajaisin kol­men koplan pakko­hal­li­tus­ta eli sdp, peruss ja kokoomus. rkp on yllät­tävän vahvoil­la näis­sä neuvotteluissa.

    1. Perus­suo­ma­lais­ten sisäi­nen yht­enäisyy­den puute on se mikä voi kaataa tämän kokoomus­per­suhal­li­tuk­sen ihan jopa yksit­täisen lain­säädän­nön kohdal­la. Perus­suo­ma­lais­ten johto tietää ettei se pääse hal­li­tuk­seen kuin Kokoomuk­sen kaut­ta. SDP ei muo­dos­ta perus­suo­ma­lais­ten kanssa hal­li­tus­ta ja Keskus­ta on nyt ymmärtänyt että perus­suo­ma­laiset voidaan haas­taa aidosti oppo­si­tioosa­ta. RKP on vahvoil­la neu­vot­teluis­sa kos­ka RKP:llä on vaa’aankieli asema.Puheenjohtaja Purral­la oli kak­si vai­h­toe­htoa lauan­taina joko vähem­mistöhal­li­tus ilman RKP:tä tai enem­mistöhal­li­tus RKP:n kanssa ja Purra tiesi että vähem­mistöhal­li­tus on ris­ki joten hän val­it­si enemmistöhallituksen.

      1. Joka välis­sä tätä halu­taan toitot­taa, mut­ta mihinkään fak­toi­hin tämä ei kyl­lä perus­tu. Soinin aikaan Perus­suo­ma­laiset oli kah­tia jakau­tunut puolue, oli nui­v­at ja ne Soinin porukas­sa oli­jat. Sit­ten nui­v­at otti puolueen hal­tu­un ja Soinin poruk­ka itkupotku­raivarei­neen lähti pois. Sen jäl­keen on ollut vain vasem­mis­to­lais­es­ti ajat­tele­vien toive­u­nis­sa joka ris­tiri­itainen ja riitelevä Per­sut, mikä ihan just jakaan­tuu taas, joi­hinkin mut­ta kukaan ei kykene ker­tomaan mihin. 

        Perus­suo­ma­lai­sis­sa, kuten monis­sa muis­sakin puolueis­sa on nyt uut­ta ver­ta sisäl­lä näi­den enem­män minä, minä tik­tok lasien läpi kat­so­jien muo­dos­sa, mut­ta kyl­lä on ihan toivea­jat­telua väit­tää, että olisi jotain ris­tiri­itaa puolueen sisäl­lä. Se vain ker­too siitä, että objek­ti­ivi­nen tarkkail­i­jan rooli on jäänyt tekemät­tä ja toiv­otaan toiv­otaan lin­jal­la kom­men­toidaan asi­aa, se kun ei muu­tu todek­si vaik­ka kuin­ka asi­aa pitkin ja poikin huutelisi.

        Mitä taas tulee Vihreisi­in, niin Sofi­as­sa on mah­dol­lisu­us jos on oikeaa halua siir­tyä kohti maltil­lisem­paa lin­jaa ja pois sieltä vasem­mis­ton poteros­ta. Tilaus­ta olisi jälleen olla kokoomuk­sen “puis­to-osas­to”. Lopet­taa näperte­ly fem­i­nis­meil­lä ja maa­han­mut­ta­jien halaamisel­la. Alkaa keskit­tyä siihen, että Suo­mi ei voi pelas­taa koko maa­pal­loa ja keskit­tyä enem­män järkevään talous­poli­ti­ikkaa mil­lä saa myös varaa sit­ten tehdä mui­ta asioita.

        Lajikatopelot­telu, sekä ilmas­ton­muu­tospelot­telu pitäisi lopet­taa tykkänään ja alkaa puhu­maan tiedepuolueena siitä mitä tiede ker­too ja se ker­too, että Suo­mi on jo nyt hiilineu­traali, Suo­mi tien­aa ilmas­ton­muu­tok­sel­la ja lajitkin voi itseasi­as­sa meil­lä todel­la hyvin. Sieltä kun lähtisi aja­maan pide­tään Suo­mi tässä jamas­sa poli­ti­ikkaa ja ollaan se esimerk­ki maail­malle maas­ta joka tekee asi­at oikein. Keski­tyt­täisi­in esim. kaivoslupi­in yms. mis­sä olisi oikeasti tehtävää, tuulimyl­ly­jen vas­tus­tamiseen ja tuulivoiman tuot­ta­jien pakot­tamiseen hoita­maan jostain sähköä myös tuulet­tomille jak­soille jne. oikeasti vihreää ja kestävää ajat­telua tämä maa kaipaa. Ei lin­tu­jen­tap­pa­ja pro­pelle­ja mitkä vaatii keskelle met­sää rai­vat­tua tilaa ja mit­tavia betoni­val­u­ja. Ydin­voimaa lisää, siel­lä olisi tilaa järkevälle poli­ti­ikalle mikä perus­tu­isi oikeasti tieteeseen.

        Ei vaan tai­da Vihreistä enää olla moi­seen. Ollaan fakki­udut­tu sinne omaan kuplaan mis­sä maail­man­lop­pu tulee ja WWF, Green­peace yms. hömp­pä­ta­hot ker­toilee täysin poli­it­tis­es­ti miten liha paha ja sitä ja tätä. Sieltä on vaikea päästä enää takaisin tiedepuolueek­si, kun tiede on jo aikaa sit­ten hylät­ty ja lähdet­ty todel­lisu­u­teen perus­tu­mat­tomien pro­pa­gandail­i­joiden kelkkaan. Kuka uskaltaa kään­tää kurssin ja ilmoit­taa 180 asteen muu­tok­ses­ta ja palu­us­ta enää tutkit­tuun tietoon? Samal­la kun tulisi pyl­listäneek­si niille joiden määrä on maan mit­talu­okas­sa pieni, mut­ta jot­ka on enää jäl­jel­lä, kos­ka ne tieteel­lis­es­ti ajatel­e­vathäädet­ti­in jo puoleesta. Tuskin kukaan.

      2. Suo­mi ei ole hiilineu­traali täl­lä hetkellä.
        Olen aivan var­ma, ettei perus­suo­ma­lais­ten eduskun­taryh­mä pysy kasas­sa koko vaalikautta.

      3. >somo: “Olen aivan var­ma, ettei perus­suo­ma­lais­ten eduskun­taryh­mä pysy kasas­sa koko vaalikautta.”

        tämä tuo mie­lenki­in­toisen ongel­man, jos tämän jäl­keen tulee sinipuna, niin näen tämän huonom­pana, ellei sit­ten vihreät ole pois sinipunas­ta. mielum­min niin­päin että ensin sinipuna ja sit­ten peruskokoomusta.

        eli jos peruskokoomus tulee, ja hajoaa niin uudet vaalit. toiv­ot­tavasti olisi pystyssä sen vuo­den niin nähtäisi mitä siitä tulee.

    2. Sinipuna onnis­tuu myös ilman vihre­itä, PS:n tilalle vain demarit.

      Mut­ta Orpo ei halua sinipunaa, sen hän on jo aiem­min sanonut. Hän halu­aa tehdä Kokoomuk­ses­ta PS:n light-version.

      1. Itse asi­as­sa päinvastoin,perussuomalaisista olisi hyvä muo­dos­tua kokoomus­lainen light ver­sio. Muu­ta vai­h­toe­htoa ei ole perus­suo­ma­laisil­la. SDP ei suos­tu hei­dän kanssaan yhteistyöhön.

  5. Osmon aja­tus rohkeam­man val­it­semis­es­ta on kovasti kan­natet­ta­va. Vihreys pitäisi rohkeasti tuoreut­taa. En tiedä, kumpi ehdokkaista olisi tähän parem­pi, ja tuoreu­tus vaatisi koko puolueen uut­ta henkeä, ei vain uut­ta puheenjohtajaa.

    Puolue lähti liik­keelle eri­laisu­u­den sal­li­vana kansan­li­ik­keenä, joka kyseenalaisti mon­imutkaisen sosi­aal­i­tur­van, kiin­teät uni­ver­saalit työa­jat ja työe­hdot (yhtä paljon asen­teis­sa kuin säädök­sis­sä), eri­laiset byrokraat­tiset määräyk­set ja ihmis­ten oikeu­den riistää luon­toa ja ympäristöä. Ideana oli kansalais­palk­ka, yksilöl­lisyys, kan­sain­välisyys, oikeasti kestävät moder­nit elämäntavat. 

    Nyt nahis­tel­laan asum­istues­ta ja EU-detal­jeista yhtä varovasti ja samoin argu­mentein kuin muut — sil­lä tavoin ei ero­tu­ta. Kysyn­tää olisi raikkaas­ta, rohkeas­ta, ennakkolu­u­lot­tomas­ta tule­vaisu­u­teen kat­somis­es­ta, ohit­taen ne lyhyt­näköiset etu­a­jat­te­lut ja etu­jär­jestösi­don­naisu­udet, jot­ka ovat val­lal­la läh­es kaikissa puolueis­sa. Kaikupo­h­jaa olisi kokoomuk­sen lib­er­aaleis­sa, mut­ta myös demareis­sa ja nyt myös rpk:ssä, kun­han kak­sikielisyy­destä tehdään totta.

    Puoluekent­tä voi vaal­i­t­u­lok­sen ja hal­li­tuskoali­tion poh­jal­ta men­nä Suomes­sa uusik­si. Vihreät voivat olla sitä tekemässä ja vihrei­den tavoit­teet voivat siitä hyö­tyä, mut­ta se vaatii paljon oival­lus­ta ja uskallusta.

  6. Vihrei­den uudel­la johta­jal­la on nyt aika help­po tilanne näyt­tää hyvältä. Kun­han ei sekoile baareis­sa pai­dat­tomana ja petä heti puolisoaan uno­htaen työn­teon, tai sit­ten ei aja koko puolueen näkyvää toim­intaa alas ja ole sanomat­ta sanaakaan kun poli­ti­ikas­sa puhutaan tärkeistä aiheista koko kaut­taan. Natonkin kanssa vihreil­lä meni kuukau­sia miet­tiä mikä se on sodan ollessa käyn­nis­sä ja optioiden paukkues­sa. Kun­han val­it­see vai­h­toe­hdoista parhaim­man, osaa asi­at hyvin ainakin perus­ta­sol­la ja ajaa asi­aansa näkyvästi, niin pär­jää. Oli se sit­ten vaik­ka uusi ydin­voimala Fen­novoiman ton­tille ver­sus fos­si­iliset. Eikä ala naut­ti­maan mis­tään neljän päivän työvi­ikoista ennen kuin se on mah­dol­lista muille, vaik­ka kuin­ka pitäisi sitä tavoitelta­vana. Ole se muu­tos jon­ka halu­at tapah­tu­van tarkoit­taa jotain muu­ta. Jonkun pitäisi nähdä sen­tään miltä tuol­laiset vedot näyt­tävät ulkop­uolelle. Olisi­han se jo edis­tys­tä jos vihreät itsekin osal­lis­tu­isi­vat keskustelu­un, eikä niin että muut ker­to­vat ja lokeroi­vat vihreät jo johonkin vas­tauk­seen ja sit­ten ihmiset ihmettelevät että todel­lako on noin, mut­ta kukaan ei kor­jaa tai tarken­na vaik­ka sel­l­aiseen olisi selvä tarve. Vaik­ka uudel­la johta­jal­la on mielestäni help­po sauma näyt­tää edeltäji­in­sä näh­den hyvältä, niin seu­raaval­la ei ole varaa kon­ta­ta enää mata­lam­man riman alta. Eiköhän lib­er­aalit vie jo kokoomuk­sen kanssa kun­tavaaleis­sa lop­utkin, jos seu­raa­va pitää riman näin mata­lal­la. Vasem­mis­tol­ta ei nyt ainakaan pidä enää kysel­lä lupaa miten saa ajatel­la. He ovat chom­skyi­neen pahem­mas­sa uskot­tavu­uskri­i­sis­sä kuin vihreät ydin­voimahis­to­ri­al­laan. Vaik­ka ajat­telisikin vähän vasem­mis­to­laisem­min, niin aika moni saa roko­tuk­sen näitä kah­ta puoluet­ta vas­taan luke­mal­la Suomen his­to­ri­aa, mut­ta nyt kun hei­dän seu­raa­mansa maail­man tähdet poli­itikoista tutk­i­joiden kaut­ta toimit­ta­ji­in liput­ta­vat ukrainalais­ten tap­pamisen puoles­ta ja vään­tävät kaiken Venäjän hyväk­si, niin ei tuo­hon kelkkaan hyp­päämäl­lä saa mitään hyö­tyä. Lop­ul­ta vihrei­den tarkoi­tus ja ero mui­hin lie­nee se, että aidosti ihmise­lo olisi jotakuinkin kestävää. Kuitenkin tilanne on se, että kun kal­jakel­lun­taan tulee tuhatkin nuor­ta sotke­maan Van­taan­jokea, niin purokun­nos­tuk­seen samaan vesistöön saa ehkä kymme­nen nuor­ta. Tämä kuvaa mielestäni hyvin sitä miten kaukana oikeasti ollaan, vaik­ka kaik­ki selit­tää kaikkien otta­van ympäristön huomioon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.