_

Pitäisikö EU:n ilmaista tukensa yksinvaltiaiden vastustajille arabimaissa?

1)      Kyllä

Kaikin mokomin, vaikka EU:n julkilausumat eivät taida tässä paljon painaa. On kuin torjuisi julkilausumilla Australian tulvia.

On vaikea ymmärtää, miksi teollinen globalisaatio ei ole levinnyt Välimeren eteläpuolelle vaan työpaikat ovat syntyneet Aasiaan. Ne ovat kuitenkin vanhoja sivistyskansoja, joissa on ainakin ollut toimiva yhteiskunnallinen rakenne.

Nuo yhteiskunnat ovat matkalla täydellistä törmäystä. Niissä on kohta lapsia enemmän kuin koko EU:ssa, eli pian niiden väkiluku ylittäisi EU:n väkiluvun samalla kun tuotannollinen pohja on heikko. Luonnonvaroja ei riitä missään tapauksessa tuolle väestölle, joten kansakuntien pitäisi elättää itsensä teollisuudella luonnonvaroiltaan köyhän Japanin tavoin.

Syntyvyys naista kohden on kyllä laskenut nopeasti. Esimerkiksi Tunisiassa se on samalla tasolla kuin Suomessa, mutta väestömäärä jatkaa kasvuaan pitkään, koska synnytysikäisiä on niin paljon.  Libya on jäljessä tässäkin.

Eräs syy maiden kehittymättömyyteen saattaa olla itsevaltaisessa hallinnossa, jossa hallitseva luokka keskittyy keräämään omaisuuksia itselleen sen sijaan, että huolehtisi kansojensa kehityksestä. Kun kotimaassa ei tulevaisuus näyttää toivottomalta, moni nuori haaveilee elämästä Euroopassa, mutta Eurooppa ei voi ottaa vastaan kymmeniä miljoonia pohjoisafrikkalaisia.

Pitäisi viedä työpaikkoja Euroopasta Pohjois-Afrikkaan eikä pohjoisafrikkalaisia Eurooppaan, mutta onko Euroopassa enää teollisia työpaikkoja joita siirtää. Jos on, mitä enää jää Etelä-Eurooppaan, joka ei sekään huipputeknologian aallonharjalla ratsasta?

On varsin todennäköistä, että Tunisian vallankumous leviää – Egyptissä on jo vahvoja merkkejä siitä. Valta voi olla helppo kumota, mutta uudet vallanpitäjät ovat samojen ongelmien edessä. Akuutisti ne eivät voi mitään viljan ruuan maailmanmarkkinahinnoille. Vehnän hinta nousi keskiviikkona taas uuteen ennätykseen. Pettymys voi johtaa anarkiaan.

Vaarana on myös, että fundamentalistiset islamilaiset liikkeet ottavat vallan. Niillä ei ole kansan enemmistön tukea, mutta eivät ne demokratiaa ole ennenkään kunnioittaneet. Fundamentalismin ikeen alle joutuminen olisi noille kansoille surkea kohtalo. Massojen vallankumous ei olisi hyväksi sekään. Tärkeätä olisi nostaa koulutetun keskiluokan asemaa, koska vain se voi johtaa nuo maat tälle vuosituhannelle.

32 thoughts on “Pitäisikö EU:n ilmaista tukensa yksinvaltiaiden vastustajille arabimaissa?

 1. Minulle tuli heti alkua lukiessani mieleen se, mitä Osmo sanoo postauksensa lopussa:

  “Vaarana on myös, että fundamentalistiset islamilaiset liikkeet ottavat vallan.”

  Tästä ovat asiantuntijat jo varoittaneet ja näin kävi esimerkiksi Iranissa. Islam on vahvoilla kaikkein köyhimpien keskuudessa ja nyt sekä Tunsiassa ja Egyptissä liikeellä ovat koulutetut ja keskiluokkaiset ihmiset.

  Jos tilanne johtaa täydelliseen anarkiaan, niin herkästi ääriryhmät pääsevät niskan päälle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Osmo:

  Vaarana on myös, että fundamentalistiset islamilaiset liikkeet ottavat vallan. Niillä ei ole kansan enemmistön tukea, mutta eivät ne demokratiaa ole ennenkään kunnioittaneet. Fundamentalismin ikeen alle joutuminen olisi noille kansoille surkea kohtalo.

  Länsimaiden pyrkimys tukea islamilaisten maiden demokratisoitumista ei ole tuottanut kovin hyviä tuloksia. Pappisvaltainen Iran on selkeästi huonomassa tilassa kuin pahamaineisen shaahin aikana. Myös Irak ja Afganistan ovat siirtyneet diktaattorien syrjäyttämisen jälkeen näennäiseen mutta täysin korruptoituneeseen demokratiaan ja järjestyneen yhteiskunnan tilalle on tullut jatkuva verinen sisällissota.

  Jäljet pelottavat, jos muslimiveljeskunta nousee valtaan Egyptissä, on varmasti edessä Iranin tie.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. EU voisi kyllä suhtautua kriittisesti yksinvaltaisiin hirmuhallitsijoihin jo ennen kansojen nousemista barrikaadeille. Valitettavasti vaan länsimaat ovat aina sulkeneet silmänsä niin pitkään kuin on ollut mahdollista ja taloudellisten etujensa mukaista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Kun kotimaassa ei tulevaisuus näyttää toivottomalta, moni nuori haaveilee elämästä Euroopassa, mutta Eurooppa ei voi ottaa vastaan kymmeniä miljoonia pohjoisafrikkalaisia.

  Pitäisi viedä työpaikkoja Euroopasta Pohjois-Afrikkaan eikä pohjoisafrikkalaisia Eurooppaan, mutta onko Euroopassa enää teollisia työpaikkoja joita siirtää.

  Euroopassa on kymmeniä miljoonia eläkeläisiä joita voisi hyvinkin kiinnostaa yhdistelmänä verrattaen alhainen hintataso ja lämmin ilmasto. Siis jos olosuhteet muuten olisivat jotenkin kunnossa. Ja jos ovat niin kyllä sitä kaikenlaista elinkeinotoimintaa, teollistakin, syntyy.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Ja Egypti sulki internetin…
  http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Ulkomaat/1194664049018/artikkeli/egypti+meni+pimeaksi+nettiyhteydet+suljettiin.html

  Mitä tekisi Euroopan Unioni jos vaikka kävisi niin että tuollaisessa 80 miljoonan nuoren vihaisen muslimin maassa syntyy avoin anarkia ja sisällissota?

  Niin voi käydä jos yhdistetään vapaa internet ja lukutaidottomia hyödyntävä islam-fundamentalismi. Egyptissä kun on myös miljoonittain sivistyneitä nuoria, jotka eivät enää tiukkaan islamiin taivu. Toivottavasti rikkaat Saudit ja Turkki kantava myös vastuunsa.

  Muistaakseni Jugoslavian hajoamista katseltiin pitkään sivusta, pitkän jahkailun jälkeen sinne dumpattiin vanhentuneita avustustarvikkeita ja pidettiin juhlapuheita. Ja kansanmurha jatkui.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. “Pitäisikö EU:n ilmaista tukensa yksinvaltiaiden vastustajille arabimaissa?”

  Ei, EU:n kannattaa tukea hulluja diktaattoreita etenkin silloin, kun he toimivat EU:n rajanaapureissa.

  Ei vaineskaan, mutta realistisempi tavoite on kannustaa yksinvaltiaita muuttumaan vähemmän yksinvaltaisiksi. Kyynikko voisi nimittäin olla sitä mieltä, että noissa arabimaissa pitää olla luja hallitusvalta ja se ei onnistu epävarmassa demokratiassa. Demokratia nimittäin todennäköisemmin epäonnistuu kuin onnistuu, kun kansa on köyhää, kouluttamatonta ja jakautunutta ja instituutiot heikkoja.

  Fareed Zakarian “The Future of Freedom: Illiberal Democracy at Home and Abroad” argumentoi kohtuullisen hyvin sen puolesta, että ensin pitää luoda vakautta ja toimivia instituutioita ja sitten vasta siirtyä demokratiaan.

  Arabimaiden synkkien kasvulukujen takia ja muutenkin vakaus on siellä luultavasti ykköskysymys seuraavat parikymmentä vuotta.

  Voisiko EU kilpailuttaa maita siitä, kuka saisi tuottaa aurinkoenergiaa Euroopalle Saharassa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Ainoastaan huono hallinto estää Egyptin tai Iranin siirtymisen globalisaation ja talouskasvun tielle.

  Osaltaan tähänkin vaikuttaa ikuinen sota Palestiinassa, jonka vuoksi länsi sietää ketä tahansa diktaattoria joka ei avoimesti uhkaa Israelia. Iranin mallin pakotteilla Mubarak olisi jo aikoja sitten kaatunut.

  Ehkä tilanne on nyt muuttumassa, ja toivon mukaan parempaan.

  Tietäisi muuten mielenkiintoisia aikoja Israelille jos arabimaiden taloudet alkaisivat kasvaa Turkin tai Intian malliin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Hyvin usein kehittyvien maiden kohdalla vaaditaan parannuksia koulutustasoon ja naisten asemaan ikään kuin nämä takaisivat oikotien onneen.

  Itse pidän kehittyvien maiden suurimpana ongelmana maiden oikeusjärjestelmiä, joissa valta on usein sementoitu tietyn ideologian kannattajille laissa säädetyn järjestyksen mukaisesti. Vallanpitäjät estävät muutoksen mahdollisuuden sivistyneellä tavalla: perustuslakiin kirjoitetaan muuttamattomia artikloja, sananvapautta rajoitetaan jne.

  Tässä suhteessa on aivan sama kuinka monta (nais)tohtoria maasta löytyy, jos laki kuitenkin jakaa hyvinvointia epäsuhdasti ja sanktioi eriävät mielipiteet. Mitä muuta vaihtoehtoa kansalle jää kuin nousta barrikadeille?

  Kehittyvien maiden pitäisi päästä käsiksi todelliseen oikeusvaltioon, josta voidaan sitten johtaa laadullinen demokraattinen yhteiskunta. Nythän monet näistä ovat vain nimellisesti demokraattisia ja perustuslaillisia valtioita.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Ja vielä Egyptin tilanteesta.

  Maan perustuslakiin lisättiin 1980-luvulla muutos, jonka mukaan sharia on ensisijainen lainsäädäntölähde. Käsittääkseni Egyptissä vallitsevana on hanafilaisen lakikoulukunnan tulkintaperiaatteet, jonka mukaan sharian muuttaminen tai mukauttaminen on kiellettyä, koska sharia sellaisenaan kykenee vastaamaa ajan tarjoamiin haasteisiin(korjatkaa, jos olen väärässä).

  Haastava lähtökohta demokratialle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Afrikan manner alkaa kiinnostaa suuryrityksiä silloin kun Aasiassa työn hinta nousee. Tuotanto siirretään halvimman työvoiman maihin.

  Kehitys muistuttaa siirtomaavallan mekanismia. Ensimmäiset suuryritykset perustavat voittonsa halpaan työvoimaan ja muut seuraavat perässä. Maahan virtaa ulkomaista rahaa, josta vallanpitäjät haluavat päästä osallisiksi. Yhteiskuntaa muutetaan juuri sen verran mitä länsimainen yrityskulttuuri tarvitsee.

  Ei tähän muutokseen mitään ismejä tarvita, raha on ainut konsultti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Tuo ajatus, että hallitsevat ahneudessaan olisivat vastuussa Pohjois-Afrkan kehittymättömyydestä ei oikein sovellu ainakaan Tunisian tapaukseen. Maahan keittyi hyvin ripeästi viime vuosikymmeninä ja siksi myös nuoriso on siellä koulutetumpaa kuin muualla. Mutta se ihmispaljous tuolla alueella on niin suuri, että mikään kehitys ei riitä vastmaan massojen tarpeisiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. “Vehnän hinta nousi keskiviikkona taas uuteen ennätykseen”

  Hauska detalji tuossa viljan hinnan nousussa on se, että biopolttoaineiden tuottamisen uskotaan nostavan elintarvikkeiden hintoja – tällöinhän viljelypinta-alaa käytetään muuhun kuin elintarviketuotantoon. Ja Neste Oil valittiin vastuuttomammiksi yhtiöksi juuri biopolttoainekuvioidensa vuoksi.

  Valtio omistaa Neste Oil:ista 50.1% joten voidaan jopa ajatella että hintojen nousun osasyyllisenä olisi Suomen valtio taikka valtaa pitävä hallitus.

  Muuten olen sitä mieltä että muiden valtioiden asioihin ei tule kannanotoilla puuttua ellei nyt suoranaista kansanmurhaa olla tekemässä.

  Miltäs se tuntuisi jos Iran alkaisi kannanotoillaan kannustaa Suomen muslimiväestöä vallankumoukseen ja ajaisi avoimesti islamilaista teokratiaa tännekin?

  Ennemmin kannustaisin EU:ta kriittiseen itsetarkasteluun mm. laajenemispolitiikan ja talouspolitiikan aloilla. Kyky tähän tosin taitaa puuttua?

  Demokratiakin meni pieleen koska presidenttikin on valittu enkä muista minkään sortin vaaleja pidetyn… Ja vielä belgialainen, kaverin kotimaassa ei ole ollut edes hallitusta puoleen vuoteen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Demokratiakehitys etenee vääjämättä myös niissä maissa, joissa kansalaisia hallitaan ensisijaisesti pelolla, koska ei tarvitse olla kuin muutama rohkea tai kutakuinkin peloton ihminen, niin muutosvoima kumuloituu lähes itsessään, jos vain nämä kansalaiset tajuavat todellisuuden raskaasta manipulointikoneistoista huolimatta. Edes suunnilleen toteutunut demokratia on mielestäni kansalaisten järjen voitto yksittäisten henkilöiden ylläpitämästä harhamaailmasta! Miten tähän sitten päästään? No siten, että tiedetään ihmisen olevan pohjimmiltaan hyvä!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Voisiko Egyptissä mitenkään valta edes päätyä ääriaineksille, koska on oletettavaa, että kansa siellä on huomattavan paljon sivistyneempää kuin esimerkiksi Afganistanissa tai Pakistanissa ihan jo siitäkin syystä, koska Egyptin merkittävä elinkeino on turismi.

  ElBaraday tuskin tosiaan on ääri-islamin edustaja. Epäilen, että egyptiläinen kansa haluaa demokratian toimivan myös Egyptissä moderniin arabimaahan sovelletun islamin mukaisesti. Tosiaan kukapa meillä Suomessakaan enää kirjaimellisesti Vanhaa testamenttia tavaa? No voi joku vaikka tavatakin, mutta toivottavasti nämä henkilöt eivät ole kovin korkealla yhteiskunnallisessa rankingissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. #
  Nuo yhteiskunnat ovat matkalla täydellistä törmäystä. Niissä on kohta lapsia enemmän kuin koko EU:ssa,
  #

  Otetaanpa pöytään esim. Kiinan yhden lapsen politiikka. Ainakin sillä tavalla, kuten se meille suomessa on kerrottu, että vain yksi lapsi olisi sallittu per perhe Kiinassa.

  Mutta eihän tuo pidä paikkaansa ainakaan Kiinassa, missä ilmeisesti yhden lapsen polititiikkaa on voitu kiertää, kun ei ole ollut riittävän korruptoitumatonta tapaa suorittaa väestön laskentaa. Eli väestönlaskentaa on vääristelty ja sitten Beijing on uskonut laskelmat kuten kala ongen koukusta madon suuhunsa nappaa.

  Eli matemaattisella/tilastollisella mallilla on useatkin Kiinan väestönlaskelmat aikoinaan tehty, mutta mikä lie nyt Kiinan väkiluku ja kuinka monta virallista lasta kussakin perheessä nyt “on”, suhteessa Kiinan viranomaisen laskelmiin.

  No joo, hiukka poikkesi tämä alkuperäisen artikkelin otsikosta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Israelin painoarvo kasvaa valtavasti mikäli arabimaissa valtaan nousevat länsivihamieliset voimat.
  Israelhan on alueen ainoa demokratia ja öljykenttien puolustamisen viimeinen lukko.
  Siinä tapauksessa palestiinalaiset saavat unohtaa oman valtionsa toistaiseksi.
  Jos arabimaat sivistyisivät, demokratisoituisivat ja teollistuisivat, tilanne olisi päinvastainen, niiden kansainvälinen painoarvo kasvaisi ja Israel kutistuisi kokoaan vastaavaksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Louekari:
  >Aasian teollisuuden kasvu ei kai ole tuonut
  >keskivertoaasialaiselle korkeampaa elintasoa kuin
  >pohjoisafrikkalaiselle.

  Aasian teollinen ja muu talouskasvu on tuonut keskivertoaasialaiselle merkittävästi korkeamman elintason kuin mitä keskivertoaasialaisella oli sitä ennen.

  Pohjoisafrikkalaiset taas elävät niin kuin aina, sillä erolla että heitä on nyt paljon enemmän. Pääosin muualla tehty “vihreä vallankumous” eli kasvinjalostus jne on mahdollistanut ruoantuotannon lisääntymisen: Egyptin väestö on kaksinkertaistunut noin 30 vuodessa. Mutta vaikka ruokaa ja lapsia riittää, niin montaa muuta asiaa ei.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Ihan oman edun vuoksi EU:n pitäisi sotkeutua Pohjois-Afrikan sisäisiin asioihin samalla intensiteetillä kuin Neuvostoliiton sisäisiin asioihin sen hajoamiseen saakka.

  Informaation välittäminen ja demokraattisten voimien tukeminen on halpaa kuin saippua. Tarvitaan vain uusi ETYKin kolmas kori. Metodi on aika hidas, mutta seuraavat sukupolvet tykkäävät.

  ElBaradei tokaisi osuvasti: This week the Egyptian people broke the barrier of fear, and once that is broken, there is no stopping them, ja tästähän Neuvostoliiton hajoamisessakin oli alunperin kysymys.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. @ Ilpo Pernaa

  Kiinaa Afrikka kiinnostaa kovasti, käyttävät rahojansa viisaasti. Länsimaat ovat keskittyneet tehottomaan kehitysapuun, joka ei luo muuta hyvinvointia kuin antajan hyvänolon tunteen aneiden lailla. Kiinan tapa tehdä bisnestä Afrikassa on se oikea tie hyvinvoinnin kasvattamiseksi. Joku voi sanoa sitä riistokapitalismiksi mutta se on Afrikan oikotie onneen, ei kehitysapu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Osmon kysymys on väärin asetettu.

  Tämä siksi, että vieressämme on epästabiili ja hermostunut Venäjä. Siitä pitäisi nyt keskustella, eikä kaukaisista arabimaista.

  Perustelen lisää:

  Venäjällä valmistaudutaan nyt Duman ja presidentin vaaleihin tilanteessa, jossa talouspolitiikka, ulko – ja sisäpolitiikka on ajettu umpikujaan. Venäjän Kaukasuksella käydään sotaa, jossa sotilaita kuolee viikossa n. 25, eli samaa luokkaa kuin nyt Afganistanissa.

  Venäjä on tällä hetkellä muutostilassa, mutta mihin suuntaan? Kuka siellä on tulossa valtaan? Voittavatko äärikansalliset voimat, joista monet odottavat Venäjän pelastajaa? Saako läpikorruptoitunut nykyjohto pidettyä tilanteen hallinnassa?

  Moskovassa äskettäinen väkivaltaiseksi, ja 500 ihmisen pidätykseen päättynyt mielenosoitus oli kaikesta päätellen poliittisesti hyvin organisoitu, ei mitää huligansimia. Koettaako jokin taho luoda sekasortoa Venäjälle? Domodedovon pommi-isku oli näköjään erinomaisesti suunniteltu ja toteutettu. Kuten tavallista, kaikenlaiset salaliittoteoriat, huhut ja spekulaatiot leviävät kansan joukossa.

  Venäjällä käydään siis nyt rajua ja väkivaltaista taistelua vallasta. Toivoa sopii, että tilanne siellä pysyy vakaana ja kääntyy parenpaan suuntaan, sillä muut vaihtoehdot ovat kovin huonoja.

  Mitä tästä kaikesta pitäisi oikein Suomessa ajatella?

  Kyllä nyt olisi jo korkea aika alkaa keskutella avoinesti ja rehellisesti näistä asioista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Itäisen Välimeren alueen pahin juttu on palestiinalaiskysymys. Ainoa konreettinen ratkaisu siihen suuri maanjäristys, joka tuottaa sellaisen tsunamin, joka pyyhkäisee pois koko itäisen Välimeren asutuksen. Sama ratkaisu taitaa olla myös muiden arabimaiden pelastus. Tämä ajatus ei ole syntynyt minun päässäni, vaan myös monen muun, jotka ovat painineet ongelman kanssa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Hermiitti:

  “Voisiko Egyptissä mitenkään valta edes päätyä ääriaineksille, koska on oletettavaa, että kansa siellä on huomattavan paljon sivistyneempää kuin esimerkiksi Afganistanissa tai Pakistanissa ihan jo siitäkin syystä, koska Egyptin merkittävä elinkeino on turismi.”

  Valta on jo ääriaineksilla, jos perustuslain toisessa artiklassa mainitaan sharian olevan ensisijainen lainsäädäntölähde. Todellinen valta Egyptissä on elimellä, joka tulkitsee perustuslakia ja lakien suhdetta shariaan.

  Lehdissä ihmeteltiin aikaisemmin minkä takia vallankumous ei ole ollut luonteeltaan islamilainen? Jos sharia mainitaan jo perustuslain alkumetreillä, niin eipä siinä voi kai enää paljon enempää pyytääkään.

  Voisi kuvitella, että tilanne muuttuu siinä vaiheessa, kun joku kumouksellinen kekkaa vaatia maalle uutta perustuslakia tai muutoksia vanhaan. Eiköhän siinä vaiheessa rupea jonkun puntti tutisemaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. Tässä on nyt seurattu parin viikon ajan todella tärkeitä kamppailuja. Osmo saattaa olla oikeassa, että sillä mitä EU virallisesti sanoo, ei ole paljon merkitystä, mutta EU:n alueella toimivilla medioilla on varmasti ollut valtava vaikutus tapahtumien etenemiseen. Satuin olemaan Egyptissä silloin kun Tunisian mellakat olivat kiivaimmillaan, ja BBC oli kärppänä ihmettelemässä, alkaako Kairossa tapahtua jotain vastaavaa. Tämä tuntui silloin aivan absurdilta, koska siellä ei todellakaan ollut käynnissä yhtään mitään erikoista. Mutta nämä suuret viestimet levittävät tietoa ja yleistä mellakkamielialaa, ja nyt todella tapahtuu Egyptissäkin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. “On vaikea ymmärtää, miksi teollinen globalisaatio ei ole levinnyt Välimeren eteläpuolelle vaan työpaikat ovat syntyneet Aasiaan.”

  Eurooppalaisten tullessa Aasiaan heidät nähtiin kilpailijoina Japanissa ja eurooppalaisia alettiin vakoilla. Samalla Japaniin syntyi ymmärrys eurooppalaisten teollisesta markkinataloudesta, ja askel tuosta ymmärryksestä eurooppalaisen talousjärjestelmän kopiointipäätökseen oli siten lyhyt.

  Muut Aasian maat seurasivat Japanin esimerkkiä. Ideologia oli siis: “Jollet voi voittaa eurooppalaisia, wareta heidän menetelmänsä”.

  “Luonnonvaroja ei riitä missään tapauksessa”

  Sahara on aurinkoenergiaa täynnä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Paavo Häikiö:”Kiinaa Afrikka kiinnostaa kovasti, käyttävät rahojansa viisaasti.”

  Olet oikeilla jäljillä:
  Sudanin öljyntuotannosta 60–70 prosenttia on Kiinan valtiollisen öljy-yhtiön hallinnassa.

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=IM-PRESS&reference=20080410BRI26349&secondRef=ITEM-014-FI&language=FI

  Kiinalaiset harjoittavat aggressiivista kolonialistista kauppapolitiikkaa:

  http://www.sask.fi/kaikki_uutiset/?x115663=276482

  Huomattavaa on , että raportin kokosi Afrikan maiden ammattiyhdistysliikettä lähellä olevan tutkimuslaitosverkosto African Labour Research Network ALRN. Hankkeen suomalaiset kumppanit ja rahoittajat olivat SAK ja SASK. Lisäksi tutkimusprojekti sai tukea Hollannin ammattikeskusjärjestöltä FNV:ltä. SASK on käyttänyt hankkeen rahoitukseen ulkoministeriön kehitysyhteistyötukea.

  Verorahojemme tiet ovat tutkimattomia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Mielenkiintoisia lukemia Egyptin väestönkasvusta. Lähi-Itä on täynnä työttömiä nuoria vihaisia miehiä. http://www.luxor-info.net/vaesto1.html

  Kehitysapukin on varmasti hyvä juttu. USA on jakanut miljardikaupalla kehitysapua mm. Egyptiin. internetiä penkomalla löytyy kaikenlaista juttua siitä kuinka “kehitysapu” on ollut lähinnä sotakalustoa diktaattoreille. Eli käytännössä rahansiirtoa USA:n sotateollisuudelle.
  http://www.kepa.fi/uutiset/5580

  Voiko alkuperäisen kysymyksen tulkita niin että pitäisikö EU:n tuomita USA:n sotilasvienti diktaattoreille kuten Egyptille ja Saudi Arabialle?
  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010091412346886_ul.shtml

  Ja asiaan löyhästi liittyen. Vihreät (Brax) haluavat rajoittaa internetin sananvapautta ja kehittää sensuuria? Näinkö Suomi, maailman mallimaa, näyttää esimerkkiä sananvapauden kunnioittamisesta?

  Ja luonto pelastuu kun haalitaan kylmään pohjolaan lisää väkeä pois ylikansoitetusta etelästä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Tilanne on erittäin vakava. Historiasta on tunnettua, että sekasortoisessa tilanteessa hyvin organisoitunut ja häikäilemättömästi toimiva klikki voi päästä valtaan, vaikka sillä ei olisikaan kansan enemmistöä puolellaan. On todellinen vaara, että hyvin pian koko Pohjois-Afrikka on ääri-islamistien käsissä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. hjturtiainen:

  Historiasta on tunnettua, että sekasortoisessa tilanteessa hyvin organisoitunut ja häikäilemättömästi toimiva klikki voi päästä valtaan, vaikka sillä ei olisikaan kansan enemmistöä puolellaan. On todellinen vaara, että hyvin pian koko Pohjois-Afrikka on ääri-islamistien käsissä.

  Pelottavinta minusta on, että hyvin todennäköisesti valtaosassa Lähi-Idän islamilaisia maita islamisteilla on kansan enemmistön tuki. Sen takia on mielestäni hyvin lyhytnäköistä EU:lta vaahdota arabimaiden demokratian puolesta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. Ovat sitten islamistit (islamilainen veljeskunta) tai maalliset tulossa valtaan, niin näitä mielenosoituksia on ollut mahtava seurata al-Jazeeralta.

  Pitää pyyhkiä pölyt Nietzschestä, Schopenhauerista ja Heideggerista ja lukea uudemman kerran, mitä siitä tahdosta valtaan sanottiinkaan. Erilaiset tahot voivat pohtia tuhanteen kertaan kokoustaen kuinka yhteiskuntaan saataisiin muutosta, sitten (toki yksinkertaistaen) yksi ihminen Tunisiassa polttaa itsensä ja tämä symboli saa miljoonat kaduille, jotka eivät enää pelkää. Heillä ei ole selkeää ideaa, mutta tahtoa on.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. “ilmaista tukensa yksinvaltiaiden vastustajille arabimaissa”

  Eli tyhjiä sanoja. USA ja EU maksavat egyptille (Mubarak:lle)valtavat rahamäärät siitä että jättävät israelin rauhaan ja että saavat käyttää Suezin kanalia rauhassa. Minne se raha on mennyt kun pienen eliitin taskuun ja EU, USAn pankkeihin. Olisi tehtävä paljon enemmän kuin tyhjiä lausuntoja ja periaattellista tukea vastuttajille. Tuttu juttu, on asioita jotka eivät paljon muutu vuosien varrella.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.