Kepu lapio Jan Vapaavuoren laariin

Mitä enemmän tietoja saamme Suomen keskustan ja kauppakeskuksia lobbaavan Arto Merisalon kovin läheisistä suhteista, sitä arvokkaammalta alkaa tuntua asuntoministeri Jan Vapaavuoren toiminta kaupan suuryksiköiden kaavaratkaisuissa. Aika kova oli yritys ostaa poliittista valtaa ja sitä kautta rahakkaita hallinnollisia lupia. Vapaavuoren toimintaa historia vielä ylistää.

Harvoin sitä pääsee kokoomuslaista poliitikkoa kehumaan, joten tilaisuus on pakko käyttää.

41 vastausta artikkeliin “Kepu lapio Jan Vapaavuoren laariin”

 1. Samaa mieltä. Vapaavuoren toiminta on esimerkillistä ja taitaa olla osaavin kokoomusministeri pitkiin aikoihin.

 2. Kunhan nyt vielä saisi asumisoikeusasuntojen lainsäädännön paremmalle tolalle. Aika pieniksi taitavat lakimuutokset jäädä viime viikkojen puheenvuoroista päätellen, ja kritiikkiä on tullut; mutta jo se lasketaan kookkaaksi plussaksi, että hän on asiaan ylipäätään paneutunut.

 3. Kuka muu lapioi Vapaavuoren laariin, kai noiden ideaparkkien rakentamatta jättämisestä joku kaupanalan kilpailijakin hyötyy?

 4. Itse kyllä mielelläni näkisin supermarketteja myös suurkaupunkien ulkopuolella.

 5. Ehkä tätä vastaan voi ymmärtää Sukarin ja kumppaneiden suoranaisen raivon, mikä aina välillä on purskahdellut esiin. Rahaa ja vaikutusvaltaa on käytetty aivan s******sti ja silti joku torppaa jo saunassa sovittuja juttuja.

 6. Vapaavuori on myös ansiokkaasti ja tiukasti ajanut eteenpäin Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa, joka ei ole kauhean suosittu aihe tai tuo hänelle ääniä. Että yrittää saada asuntoja asunnottomille päihdeongelmaisille, vankilasta vapautuville ym., jotka aloittelevat uutta elämää. Hän on tehnyt paljon taustatyötä hankkeen edistämiseksi niissä kymmennessä kaupungissa, joita ohjelma koskee. Hän on ottanut asian, siis asunnottomuuden, ihan tosissaan. Vapaavuori on tämän hallituksen ansiokkain ministeri.

 7. Itse kyllä mielelläni näkisin supermarketteja myös suurkaupunkien ulkopuolella.

  Tarvinneeko niitä silti keskelle ei-mitään rakentaa? Eikös laissakin vain sanota, että asutuksen lähelle. Se vaan ei sukareille kelpaa.

 8. Vapaavuori on myös ansiokkaasti vetänyt omaa linjaa, joka ei varmasti edusta puolueen virallista, puoluekurin mukaista mantraa. Vapaavuoren kaltaiset poliitikot (lisääntyessä) lisäisivät huikeasti politiikan suosiota, kun äänestäjät huomaisivat, että valta on sittenkin äänestyskopissa, eikä puoluetoimistossa. Ajatelkaa!

  Minäkin voisin äänestää taas vihreää, jonka maailmaan mahtuu muutakin kuin autosaatanan vainoaminen itseisarvona.

 9. ”Tarvinneeko niitä silti keskelle ei-mitään rakentaa? Eikös laissakin vain sanota, että asutuksen lähelle.”

  Eikös Vihdissä ole asutusta?

 10. Vapaavuori on oikealla asialla, mutta liiketilojen (ml. ABC-asemat yms.) suurrakentamisella on jo heikennetty
  monen maakunnan tasapuolista palvelurakennetta pahasti. On varmaan
  jo jokunen määrä kuntakeskuksia ja isojakin kyliä, joista ei löydy muita kaupallisia palveluja
  kuin hautaustoimisto. Ei siis kauppaa, kioskia ei kahvilaa ei bensan myyntiä. Kaikki,
  jotka kykenevät, ajavat omalla autolla tai taksilla usein jopa 40-50 km päähän ABC-asemalla
  useamman kerran viikossa. Tässäkin keskittämisessä on varmaan ollut suuri määrä lobbausta. Kepu on puolustanut tätä keskittämiskehitystä ja vaatinut samalla valtion tukea kyläkaupoille! Niitä on
  kuitenkin enää vähänlaisesti. Kuntakeskusten ja samoin kaupunkien lähiöiden kaupallisten palvelujen näivettyminen jatkuu, jos kahden suurimman kaupan liikeketjun toiminta jatkuu entiseen tapaan. Esim. ABC-liikeasemia on jo runsaat sata ja niitä vielä rakennetaan lisää.

 11. Voin ilmoittautua myös tähän Vapaavuori-fun clubiin nyt, kun se on helppo tehdä. Puheet ja toimet kaupunkien puolesta niiden rapauttamista vastaan ovat olleet myönteinen yllätys. Saako yksi ministeri käytännössä suuren laivan kääntymään, jää nähtäväksi.

 12. Vapaavuorellle plussaksi laskettakoon lisäksi se, että mielipiteet ovat muuttuneet vuosien saatossa – faktat ovat vetäneet Jania ”vasempaan”. Näin ei ole suinkaan kaikkien kokoomuslaisten kohdalla.

 13. Jos ennen kylän merkkinä seisoi kirkontorni on sen nyt korvannut ABC-asema majakoineen

  Eiköhän ABC-ketjun omistavan S-ryhmän Hok-Elannon isännät ole hoitanut kunnanvaltuuston kestitykset kuntoon tai sitten samat miehet päättää molempien asioista. Paljon kummallisempi olisi K-ryhmän (Neste) majakka tai sitten peräti venäläinen Lukoilin Teboil-majakka..

 14. Kiva että Soininvaara huomioi tämän yrityksen. Hyvä että se jäi yritykseksi. Paljonkohan on onnistuneita esimerkkejä.

  Lähiaikoina päätetään ydinvoimalaluvista. On ilmoitettu, että kaikki kolme hakijaa eivät voi saada lupaa, vaikka täyttäisivät ehdot. Tulkoon yksi tai kaksi lupaa niin joku jää ilman. Milläköhän perusteella?

  Liekö kyseessä päättäville maksetusta tai maksettavasta vaalituesta. Kyseessä on niin iso tulonsiirto luvan saajalle, että kyllä siitä kannattaisi jotain maksaakin. Rehellisempää olisi tietysti maksaa avoimessa huutokaupassa Suomen valtiolle. Tälläinen salakähmäisyys nykyisten paljastusten myrkyttämässä ilmapiirissä herättää epäilyksiä puolueelle pimeästi maksettavasta tuesta joka sitten oikein käytettynä muuttuu eduskuntaenemmistöksi vaaleissa. Miksei avointa tarjouskilpailua harkittu?

 15. Kyllä nuo huoltoasemat ja ideaparkit ovat pikkurahaa jos verrataan mitä kaavat maksavat isoissa kaupungeissa. Niissä kaavakauppiaana toimii yleensä SDP-kok, nyttemmin helsingissä myös vihreät. Pitäisikö niitäkin selvittää?

 16. Herää kyllä miete, että ABC tarjoaa jotain tarpeellista kyläläisille, jos palvelu haetaan jopa 40 km päästä. Eli miten kirkonkylä kirkontorneineen, hautaustoimistoineen ja kulahtaneine Esson baareineen (ketju sekin, sic) olisi parempi paikka asua, jos tuota saatanallista ABC:tä ei olisi? Luuleeko joku aidosti, että silloin kylänraitilla töröttäisi idyllinen, joka päivä tuoretta pullaa tarjoava mummolamallin kahvila?

 17. Yritän tässä sanoa, että suuryritys/ketju ei ole automaattinen paha. Lapsuuteni kotikylältä (4400 as.) katosivat yksityiset ruokakaupat 15 vuotta sitten, jonka jälkeen ilmaantuivat K- ja S-kaupat ja vasta viitisen vuotta sitten ABC. Että kuka tappoi kenet? Usein pikkukylillä olevan palvelutyhjiön paikkaamiseen uskaltavat riskin ottaa vain ketjut. Ja palvelujen säilyminen on pahasta koska…?

 18. Kunnat ovat suosineet ABC:ta joskus vähän oudoin perustein. Esim. Pyhäsalmella on hieman omintakeinen taukopaikka nimeltään Vaskikello. Suosittu paikka, joka tarjoaa ruokaa, juomaa, nähtävää. poltoainetta ja kelloja sekä aina auki olevan ilmaisen siistin vessan.
  Nyt kunta antoi samaan risteykseen tulla ABC:n hökötyksen! Ja ainoa vähänkään persoonallinen matkalaisen taukopaikka on uhattuna kun ainakin puolet asiakaista valitsee ABC-kloonin.

 19. “Tarvinneeko niitä silti keskelle ei-mitään rakentaa? Eikös laissakin vain sanota, että asutuksen lähelle.”

  Eikös Vihdissä ole asutusta?

  Avainsana lihavoitu.

 20. Taitaa Vapaavuori lopulta kuitenkin olla enemmän stadilainen kuin kokoomuslainen. Ja Helsingin kannalta maakuntien marketit ovat tietysti pahasta, vaikka ne kokoomukselaisille omistajilleen rahaa jauhavatkin.

  Vapaavuoren toiminta on kyllä ilahduttanut minuakin. Taitaa olla niin, että kun päättäjä on maineeltaan riittävän oikeistolainen, hänellä on ”varaa” tehdä vasemmistolaistakin politiikkaa niin etteivät hyvät veljet säikähdä. Ay-liikkeelle ikäviä päätöksiä tekemään tarvitaan vastaavasti joku Lipposen kaltainen nimellisdemari.

  Vasemmistolaisten vasemmistopolitiikka taas pelottaa markkinat ja pakottaa jo kohta tosiasialliseen oikeistolaiseen. Oikeiston oikeistopolitiikka uhkaa vastaavasti luistaa maan yleislakkoon ja kaaokseen.

  Eli otetaan ensi vaaleissa opiksemme. Vasemmiston kannattajina meidän kannattaa äänestää oikeistoa. Oikeistolaisen on puolestaan viisainta äänestää vasemmistoa.

  Ja jos haluamme lisää ydinvoimaa, meidän on syytä äänestää…

  No, siinä suhteessa ihan sama. Ydinvoimapäätöksethän saadaan jo tämän hallituksen aikana

 21. Tuo ydinvoimaloiden lupamaksu-huutokauppa on oikein hyvä idea, varsinkin jos nillä jauhetaan ulosmyyntiin. Ehkä saisimme Saksasta vähän takaisin surullisenkuuluisia Sonera-rahoja.
  Pimeä ja harmaa raha kelpaa, miksei julkinenkin?

 22. Jos Kepu jauhaa Vapaavuoren laariin, niin nyt kyllä Vihreät ja Kokoomus jauhoi oikein isosti koko Kepun laariin: hallitus jakaa 400 miljoonaa uusia haja-asutustukia ”uusiutuvan energian tukipaketissa”. http://bit.ly/tukia

  Mitä ihmettä näin arvokasta muut sai Kepulta, kun hallituspakettia neuvoteltiin? Kokoomus sai ydinvoimaa, mutta mitä sai Vihreät? Hallituspaikan?

 23. Vasemmiston kannattajina meidän kannattaa äänestää oikeistoa. Oikeistolaisen on puolestaan viisainta äänestää vasemmistoa.

  Kyllä oikeistohallitus oikeistopolitiikkaa enimmäkseen tekee. Ja se näkyy.

 24. Vihreät saivat lintusilppureita. Vihreillä voi tietysti olla syvällisempikin tavoite, tehdä Suomesta pohjolan luontoparatiisi, asukkaita vain Helsingissä herroja ja Lapissa vähän poromiehiä turisteja paimentamassa.
  Tuossa skenaariossa pitää ikävä kyllä maailman sosiaalitoimisto siirtää jonnekin muualle.

 25. Tai sitten tuo liittyy maa- ja liikeomistuksen.

  Yritäs saada Uudellemaalle oikeaa moninapaista metropolia.

 26. ”Vapaavuorellle plussaksi laskettakoon lisäksi se, että mielipiteet ovat muuttuneet vuosien saatossa – faktat ovat vetäneet Jania “vasempaan”. Näin ei ole suinkaan kaikkien kokoomuslaisten kohdalla.”

  Tuohon haluaisin toki itsekin uskoa, mutta tämän 2007 vaalikoneesta ammennetun tutkimuksen mukaan Jan Vapaavuori olisi edustajista mielipiteiltään kaikkein oikeistolaisin. [1] Olisivatko mielipiteet muuttuneet kolmessa vuodessa noin radikaalisti kuin annat ymmärtää?
  On kyllä totta, että hänen kantansa kaavoitukseen
  ei noudata oikeistolaisten linjaa.

  [1]: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200901309008877_uu.shtml

 27. Uusien Ideaparkien rakentaminen on päättynyt:
  http://www.rakennuslehti.fi/uutiset/rakentaminen/21170.html

  Tätä voi pitää positiivisena asiana. Tulevaisuudessa auttaa taistelmaan ilmastomuutosta vastaan. Lisäksi keskustapalvelut säilyvät ja varmasti väestön ikääntyessä säästyy merkittävästi kustannuksia esim. tuettujen lakisääteisten taksipalveluiden tarjoamisessa.

  Ideaparkissa en ole koskaan käynyt, enkä aio mennekään. Sinällään voisi olla ihan tervetullut palvelukokonaisuus keskeisellä paikalla. Esimerkiksi Kehäradan varrella olisi asemavarauksia, jonne ilman kaavamuutoksia Ideaparkin voisi ymmärtääkseni rakentaa.

 28. Ax: ”…miten kirkonkylä kirkontorneineen, hautaustoimistoineen ja kulahtaneine Esson baareineen (ketju sekin, sic) olisi parempi paikka asua, jos tuota saatanallista ABC:tä ei olisi? Luuleeko joku aidosti, että silloin kylänraitilla töröttäisi idyllinen, joka päivä tuoretta pullaa tarjoava mummolamallin kahvila?”

  Saatanallinen ABC on tehty autolijoille. Ajatellaan että autoilija Asmo lähtee HKI-Tahko skimpaamaan, ei hän halua matkalla tuoretta pullaa vaan perille ja aikaisin nukkumaaan. Pyöräilijä Osmo ei tätä ymmärrä vaan haluaa että kaikki viettäisivät HKI-Tahko välillä (non ABC) rauhallisia (non ABC) pullantuoksuisia (non ABC) hetkiä, vaikka se viikon loma olisi pelkkää perille pääsyä (hienoa, en mollaa yhtään).

  ABC ei (aina) vie keskustalta mitään, todeännäköisesti tuo (ysitien Orituvalla nuoruutensa asustanut). Jos jonkun pitää ’keskustassa’ poiketa tyhjän tankin vuoksi niin ei hän siinä sivussa käy paikallista kesäteatteria katsomassa.

 29. Lainaus:
  ”Savon Sanomat kertoo, että ideaparkilta jääneelle Pieksämäen Naiskankaan alueelle olisi kiinnostunut rakentamaan nyt Prisma. Tämä voisi tapahtua kenties vuonna 2015. ”

  Täytyypä seurata kuinka S-ketjun käy. Jotain Suomen tilasta kertonee jos ko. paikalle Prisma tulee.

 30. Ei taida Vapaavuoren toimintaa elähdyttää pelkkä ympäristön – ja ilmastonsuojelu. Sillähän näitä kauppakeskushankkeiden eväämistä perusteltiin.

  Mitä kytköksiä löytyy Vapaavuoren taustalta? Vai onko kyseessä universumin ainoa poliitikko, jota innoittaa vain pyyteetön halu auttaa kansalaisia ?

  Eiköhön kuitenkin olisi kyse suurten omistajatahojen välisestä kilpailusta, ei niinkään luontoarvoista ?

  Olikos se juuri Jan , joka määräsi suomalaiset katoille kolaamaan lunta ilman turvaköysiä ? Eikä etelän metia vaatinut ministeriä eroamaan.

  Americassa vastaava olisi aiheuttanut miljoonien ryhmäkanteen ja ministerin hlökohtaisen konkurssin.

  ”Pitää muistaa, että kaupunkilais- tai maalaisjärjen käyttö on sallittua. Pitäisi olla itsestään selvää, että katolle meneminen ilman asiantuntemusta ja tarpeellisia turvajärjestelyjä on asia, jota itse kunkin pitää miettiä, asuntoministeri Vapaavuori kertoo Ylelle.”

  Niinhän sitä luulisi, mutta kallispalkkaiset asianajajat ovat täysin päinvastaista mieltä.

 31. Eikös Vapaavuoren linja ole suurin piirtein niin, että Kehä III:n sisäpuolelle saa rakentaa mitä tahansa mitä suurpääomapiirit haluavat ja sen ulkopuolelle ei mitään? Minä pitäisin tällaista linjaa kyllä oikeistolaisena, joten ei Vapaavuori ole pettänyt äänestäjiään. Hän on päinvastoin erittäin taitava poliitikko, kun on saanut vasemmistonkin mukaan kelkkaansa.
  Ei sen puoleen Suomeen kyllä enää tarvita yhtään lisää ideaparkkeja, prismoja, abc:tä eikä edes citymarketteja. Mutta käsittääkseni Vapaavuori ei ole niitä kieltämässä, kunhan ne vain tulevat hänen omille nurkilleen.

 32. Kaupungistumisen ja kerrostaloasumisen agenda näyttää olevan Kokoomuksen ja Vihreiden yhteinen alue.

  Molemmille löytyy tästä omaa puoluetta hyödyntäviä ulottuvuuksia. Kokoomukselle on edullista saada raha keskittymään kaupunkeihin jo olemassaolevan ison ja vanhan rahan lisäksi. Sen avulla voidaan lisätä taloudellista valtaa ja turvata oman kannattajakunnan etuja taloudellisesti. Tähän kontekstiin liittyy myös Vapaavuoren kauppakeskuslinjaus.

  Vihreille on myös etua kaupungistumisessa. Taloudellinen kytky ei liene yhtä rahakas kuin Kokoomukselaisilla. Edut ovat lähinnä henkilökohtaisia virkamiestyöpaikkoja, hallintoneuvostojen jäsenyyksiä/johtajuuksia ja keskittymisen kautta syntyviä muita työpaikkoja, esim. sivistyssektori.

  Oman äänestäjäkunnan rekrytointia edesauttaa kaupungistuminen ja sen käänteispuoli, vieraantuminen elävästä luonnosta. City-ihmisten ympäristöasenteita on helppo muokata. Kun ihminen ei elä luonnon keskellä eikä tee työtä sen parissa, niin ote muuttuu teoreettiseksi. Etelän keskittynyt media lanseeraa milloin Itämerikatastrofin, milloin ilmastovaikutukset maalaisten syyksi.

  Kaupunkien jätevesiongelma , hiilenpolton kestämättömyys, tilaongelmat, kalleus,liikenteen päästöt ja turvattomuus (mm. Niklas Herlin) jäävät huomiotta.

  Ts. Vihreät tarvitsevat äänestäjikseen koulutettuja cityihmisiä , joilla ei ole kosketuspintaa elävään maaseutuun. Tämä on paradoksi, sillä maaseudulla asuvat ihmiset , maanviljelijät etunenässä, ovat suurimmpia luonnon ystäviä ja kestävän kehityksen toteuttajia.

  Onkin kysyttävä: miksi Vihreät eivät tavoita heitä äänestäjikseen ? Puuttuuko halua, koska lukumääräisesti meitä on harvemmassa. Onneksi kuitenkin näin, sillä Vihreiden urbaani status sataa Keskustan laariin.

 33. Tämäkin asia on käsitelty tällä blokilla aiemmin, mitä ei olisi?

  Hallituksen risupaketti-ydinvoimakoplausta en ole vielä missään nahnyt järkevästi perattavan. Voisikohan täällä yrittää?

 34. …maaseudulla asuvat ihmiset, maanviljelijät etunenässä, ovat suurimmpia luonnon ystäviä ja kestävän kehityksen toteuttajia.

  Ja minä kun luulin, että nimenomaan maalla asuu niitä ihmisiä, joille ’luonnontilainen’ ja ’hyödyntämätön’ ovat synonyymejä. Ja käyvät vielä salaa kaatamassa suurpedot.

  Vai onko minuun juurtunut tavallisen kaupunkilaistollon ennakkoasenteet?

 35. ”…maanviljelijät etunenässä, ovat suurimmpia luonnon ystäviä ja kestävän kehityksen toteuttajia”

  Ja millä perusteella kestävän kehityksen toteuttajia? Asia voisi olla niin ja se olisi Suomessa varsin helppoa (pinta-ala riittää helposti omavaraiseen tuotantoon), mutta nykyään viljely perustuu pääsääntöisesti (myös muualla) uusiutumattomilla luonnonvaroilla tuotettuihin tuotantopanoksiin.

  Vihreät voisi hyvinkin edustaa kestävää maaseudulla asumista. Nykyään sitä ei kannata mikään puolue.

 36. Soininvaaran ja Vapaavuoren juna meni jo.
  Kauppakeskusten vastustajista leivotaan sankareita,mutta kun maailma on ihan viimevuosina
  ja kokoajan muuttuu. Kielletään vaan kauppakeskukset,mutta miten käy asutuskeskusten
  esim hesan pienkaupoille se ei ideologi
  Soininvaaraa huoleta.Keskusten pienkauppojen
  kuukausimyynti on laman ja internetkaupan
  takia puolittunut kolmessavuodessa? Haloo
  Soininvaara nyt on kotiläksyt tekemättä.
  Ei kaupanalaa voi museoida tyyliin n-liitto
  ja ddr kuten Vapaavuori ja Soininvaara haluaa.
  Keskustojen pienkaupat kuihtuvat pois nettikaupan
  vallatessa alaa,mutta kauoppakeskusten suurten
  asiakasmäärien imussa edes muttama eläisi ja
  tienaisi valtiolle rahaa joka nettimyynissä
  valuu ulkomaille.Että sellaisia ”kaupanasintuntijoita” ovat Soininvaara ja Vapaavuori.

 37. En käytä tollo-nimitystä. Paremminkin on kyse oikean tiedon puutteesta. Suomessa on cityläinen tiedotusmonopoli. Maaseudun asiat esitetään värittyneesti ja tarkoitushakuisesti.

  Maaseudun pitää tuottaa ruoka suomalaisille. Siihen tarvitaan myös mukaan myös kuluttajat. Lähes 100 % kuluttajista pitää ruuan matalaa hintaa ainoana kriteerinä. Siihen yhtälöön ei sovi luonnonmukainen eikä ympäristöä säästävä tuottaminen.

  Me tuottajat vastaamme sellaisilla tuotantotavoilla, mitä tuotteistamme maksettava hinta edellyttää. Emme voi tuottaa ympäristöpalveluita talkoilla. Kuluttajien tietoisuus ei yllä halpaa hintaa syvemmälle.

  Ongelma johtuu citymedian monopoliasemasta. Jos Suomessa vallitsisi vapaa ja moniarvoinen tiedotus, niin cityihmisten väärät tiedot ja asenteet maataloudesta vähentyisivät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.