Sampsa Katajan olisi pitänyt jatkaa eduskunnassa

14.7.2014 · Aihe: _ 

Sampsa Kataja (kok) ilmoitti luopuvansa kansanedustajan tehtävistä ensi vaaleissa. Tieto ei yllättänyt, mutta harmittaa. Sampsa on hyvä kansanedustaja. hänen laisiaan ei ole eduskunnassa mitenkään liikaa.

Tunnen Sampsan parhaiten verojaoston puheenjohtajana, jonka tehtävän hän on hoitanut aivan erinomaisesti. Hänessä yhdistyy taitava pragmaattisuus tiukkaan periaatteellisuuteen. Periaatteellisuus ilman pragmaattisuutta ja pragmaattisuus ilman periaatteita ovat molemmat tuhoon vieviä. (Vähän kuin tunteeton järki ja järjetön tunne) Minun ja Sampsan periaatteet menevät aika-ajoin ristin, minkä ei pitäisi yllättää ketään, sillä mehän olemme eri puolueissa, mutta arvostan hänen periaatteellisuuttaan.  Ja pragmaattisuuttaan. Ja älyään.

– – – –

Sampsa on onnistunut keräämään magneetin tavoin huonoa julkisuutta, mikä lienee suurena syynä hänen kyllästymiseensä. Tyypillinen oli, kun hän ennen joulua eduskunnan perinteisen pikkujouluillan tuoksinnassa käytyään demarien pirskeissä kuuli jonkun sanovan suuressa salissa jotain tyhmää ja meni oikaisemaan väärää tietoa. Hänen puheenvuorossaan ei ollut moitteen sijaa, jos sen lukee pöytäkirjasta, mutta puheesta pystyi tarkkaavainen kuulija havaitsemaan, että pari lasia oli otettu. (Jotka tuntevat minut tietävät, että minun puheestani kuulee yhdenkin lasin) Tästä syntyi melkoinen häslinki, mutta minkä takia? Heittäköön ensimmäisen kiven, joka ei koskaan…  (Joskus vuosia sitten estin vastaavana iltana fyysisesti erästä demarien kansanedustajaa menemästä puhumaan, kun hän oli ottanut niin monta lasia että olisi voinut kaatua puhujapöntön portaissa.)

Kysyin joskus joltain toimittajalta, miksi nämä jahtaavat parhaiden edustajien pikkurikkeitä, kun muilla on paljon isompia rikkeitä jahdattavana. Me emme kalasta pikkukaloja, oli vastaus. Metsätaloudessa yläharvennuksen väitetään johtavan metsän pensastumiseen. Pensastuminen on politiikan suurimpia uhkia.

Kokoomus menettää yhden parhaista kansanedustajistaan. Voivat katsoa peiliin ja kysyä, miksi.

Kommentit

25 Vastausta artikkeliin “Sampsa Katajan olisi pitänyt jatkaa eduskunnassa”

 1. Heikki kirjoitti 14.7.2014 kello 22:40

  Ihmiset tekevät päätöksiä yhä enemmän tunteella. Kaikenlainen uusi logiikka, sekä tietämys vaatisivat energiaa, ja älynkäyttöä.

  Minut itse on potkittu äärimmäisen rumalla tavalla pois politiikasta josta juuri kukaan ei tunnu pitävän, eivät edes minun vastustajat.

  Tämä on myös ratkaiseva syy minkä takia Susanna Koski moninkertaistaa mahdollisuutensa nousta kansanedustajaksi. (Minulla oli enemmistö Vaasan kokoomuksessa, jos ihmiset olisivat halunneet edes jotain pientä tehdä minun uudelleen-integroimiseksi politiikkaan)

  Omalta kohdaltani suurin vastenmielisyys politiikkaa kohtaan johtuu siitä, että palatessani mukaan tekisin hyvää vastustajilleni, joista moni ei ole saanut edes minkäänlaisia moitteita (toiset ovat). On kuitenkin todettava hämmästyttävä seikka, että minun vastustajani eivät pidä Susannaa minua mieluisenpana vaihtoehtona. Ehkä tässä toinen syy miksi suoritan väistöliikeen. Tavallaan Susanna Koski saa minun sympatiani vastustajieni takia, vaikka meidän arvovalinnat ovat räikeän erilaisia.

  Sampsa Kataja oletettavasti arvioi, että pitkän ja kivisen tien päästä ei löydy mitään, mutta vielä elämästä löytyy aikaa koittaa uutta reittiä. Onnea sille.

  Kyllä konkurssi opettaa. Silloin kun julkiselta puolelta rahat loppuvat niin tehokkaasti, ettei mistään edes löydetä lisää, niin järki palaa peliin. Sitä odotellessa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. timo karjalainen kirjoitti 14.7.2014 kello 22:55

  Hieno arvio kunnollisesta ja tunnollisesta kansanedustajakollegasta. Valitettavasti tulee rivikansalaisen näkökulmasta liian myöhään, kun vahinko ( poisjäämispäätös eduskunnasta) on jo tapahtunut. Vastaavia positiivisia edustajakollega-arvioita viisailta kokeneilta kansanedustajilta kaivattaisiin juuri nyt, kun monet tahot ennustavat suomalaisille tosi kovia aikoja, jolloin seuraavissa eduskuntavaaleissa pitäisi osata kollektiivisesti äänestää vain viisaita, ahkeria ja älykkäitä ihmisiä eduskuntaan kaikista puolueista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. JP Lehto kirjoitti 14.7.2014 kello 23:11

  Harvinaista, mutta samankaltainen ajatus Raisiosta. Siis positiivi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Liian vanha kirjoitti 14.7.2014 kello 23:41

  Poliitikot voivat syyttää itseään populismin kasvamisesta.

  Poliitikot esittävät harvoin asiapitoisia juttuja, asennetta , tunnetta ja populismia kylläkin.

  Ja poliitikot suosivat tiedon pimittämistä ja pyrkivät ohjaamaan ihmiset ajettelemaan tunteella ja asenteella, ei faktoihin perustuen

  Esim miten valita terveydenhuollon viidakosta se parhaimman palvelutason yksikkö ? Yksiköt eivät julkaise palvelutasostaan mitään tietoa, ei hoitotuloksista, hoitovirheistä eikä edes hinnoista .Valinnan annetaan ohjautua huhu-ja mielikuvien perusteella

  Ja vanhuspalvelu on sekin täyttä populismia, todellisuudessa mitään palvelua ei ole.Vanhempani ovat nyt jo reilusti yli 80-vuotiaita ja nyt he tarvitsisivat jotain palvelua.Äiti on väsynyt eikä jaksa enää hoitaa dementoitunutta isää.

  Mitä palvelua sitten on saatavilla ? Ei mitään. Siihen saakka kunta jaksoi mainostaa palveluaan kunnes olisi pitänyt tehdä jotain.Sen jälkeen kaikki muut olivat kiireellisempiä ja palvelua saa joskus.

  Huvittavinta oli kun äitini anoi taksikorttia kun he joutuivat muuttamaan mökille pakoon taloremonttia.Talo teipattiin ja ilmanvaihto suljettiin, joten asunnosta tuli asumiskelvoton kun lämpötila on 30-40 astetta sisällä. Siis aivan mahdoton paikka ihmisille, jotka eivät kykene kunnolla liikkumaan.

  Mutta mikä oli päätös ? He ovat hyväkuntoisia ja voivat käyttää palvelulinjaa.Jota ei tosin ole mökille eikä koko seudulla ole muutakaan julkista liikennettä. Isä voi kuulemma aivan hyvin potkutella rollaattorilla 13 km edestakaisin jos vain viitsii.

  asiasta voi tietysti valittaa, mutta omakohtaisista kokemuksista voi päätellä, että 88-vuotias ehtii kuolla ennen päätöksiä

  Sosiaaliasiamies ilmoitti, ettei hän voi mitään asialle ja kun kysyin mikä hänen roolinsa on niin hän kuulemma viihdyttää ja lohduttaa asiakkaita ja omaisia !!

  Todellisuus ja poliitikon maailman välinen ero alkkaa olla jo yhtä suuri kuin se oli Stalinin NL:ssa

  Ehkäpä Sampsa Kataja kyllästyi tähän todellisuuden ja poliitikan luoman Potemkinin kulissin väliseen eroon ?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Kalle kirjoitti 15.7.2014 kello 1:04

  Kypsähtikö siihen, ettei järki voita veropolitiikassa, vaan ainoastaan suunnaton kateus jyllää? Voi olla, etten ole riittävän pragmaattinen, mutta kyllä veropolitiikassakin olisi hyvä käyttää vähän järkeä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Arvomies kirjoitti 15.7.2014 kello 8:20

  Hyvin kirjoitettu. Harvat osaavat tai haluavat lausua poliittisista vastustajistaan myönteistä, vielä harvemmat tiukkaluonteisista sellaisista.

  Yritän vastata samalla mitalla: En ole Osmo Soininvaaran edustaman puolueen kannattaja. (En tosin ole myöskään Sampsa Katajan puolueen kannattaja.) Mutta Soininvaaran tapaa sanoa asioista sellaisiakin totuuksia, jotka eivät aina ole oman puolueen edun mukaisia, eivätkä äänestäjiä kosiskelevia, on pakko kunnioittaa.

  Tämä etunäkökohdat sivuuttava totuuksien julki tuominen on niitä perisuomalaisia ominaisuuksia, joiden ansiosta me olemme täällä karussa pohjolassa menestyneet.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. "Estin kansanedustajaa menemästä puhumaan, kun hän olisi voinut kaatua portaissa" | Iltapuuro kirjoitti 15.7.2014 kello 8:25

 8. TomiA kirjoitti 15.7.2014 kello 9:55

  Saas kattoa, miten huonolle happelle politiikka – ja demokratia – vielä menee, kun media keskittyy yhä enemmän klikkausten jahtaamiseen. Kuka viitsi ryhtyä poliitikoksi, jos se tarkoittaa, että pitää varoa kaikkea puhumistaan ja tekemistään, ruveta ikään kuin yli-ihmiseksi? Asialliset puheet sen sijaan eivät kiinnosta ketään. Pitää olla aika poikkeuksellinen persoonallisuus, jos tuollaisesta nauttii.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Andy kirjoitti 15.7.2014 kello 11:12

  Älykkäistä ja osaavista etsitään aina virheitä. Miksi?

  Näin jotkut puolustautuvat, koska pelkäävät, että menettävät vallan, joutuisivat miettimään asioita uudelleen tai tulisivat nolatuiksi. Siksi osaavien ihmisten nolauskirjoitukset kiinnostavat ja todellakin, se on kalastamista, eikä mitään demokratiaa edistävää tiedottamista. Ja sama asenne löytyy niin “omien” kuin “vieraidenkin” kanssa työskennellessä ja se uuvuttaa, jos mikä.

  Mahtavaa, että joku kirjoittaa asiat niin kuin ne ovat tapahtuneet. Meidän pitäisi keskittyä Osmon tapaan toistemme puolustamiseen (ja media oikaisuun) jatkuvan vikojen etsimisen sijaan! – Voisiko siinä olla avain demokratian elävöittämiseen, prosessien nopeuttamiseen ja päätösten parantamiseen?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. anonyymi kirjoitti 15.7.2014 kello 11:42

  Kokoomus menettää yhden parhaista kansanedustajistaan. Voivat katsoa peiliin ja kysyä, miksi.

  Ainakin mielikuvamainonta ja imagonluonti on heillä ollut keskiössä. Ja onhan sillä suosiota sitten tullutkin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Kuntaliitoskuntalainen kirjoitti 15.7.2014 kello 12:20

  Liian vanha:

  Ja vanhuspalvelu on sekin täyttä populismia, todellisuudessa mitään palvelua ei ole.Vanhempani ovat nyt jo reilusti yli 80-vuotiaita ja nyt he tarvitsisivat jotain palvelua.Äiti on väsynyt eikä jaksa enää hoitaa dementoitunutta isää

  Huvittavinta oli kun äitini anoi taksikorttia kun he joutuivat muuttamaan mökille pakoon taloremonttia.

  Mutta mikä oli päätös ? He ovat hyväkuntoisia ja voivat käyttää palvelulinjaa.Jota ei tosin ole mökille eikä koko seudulla ole muutakaan julkista liikennettä. Isä voi kuulemma aivan hyvin potkutella rollaattorilla13 km edestakaisin jos vain viitsii.

  Dementikot on väliinputoajia. Jalat kun teknisesti ottaen pelaa. Kun saattajakin olisi yleensä ikääntynyt, ei julkisten käyttö vaan onnistu.

  Taksikortin saamiseen vaikuttaa tulot, jos ei ole vammainen/invalidi. Vaikka rahaa olisi, ei ole tapana käyttää rahaa takseihin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. eman kirjoitti 15.7.2014 kello 16:47

  Hyvin tehty piilomollaus Katajaa kohtaan.

  Onko tosiaan tuo alko episodi asia, joka on olennaista arvioitaessa Katajaa?

  Ala-arvoista Soininvaaralta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. ripa kirjoitti 15.7.2014 kello 18:39

  Hienoa, että pystyy kunnioittamaan eritavalla ajattelevia ihmisiä.

  Tekiköhän hallitus tärkeämpää veropäätöstä kuin yhteisöveron alennuksen?
  Herrat Soinivaara ja Kataja ovat tämän päätöksen viisauden suhteen vastakkaisissa leireissä?

  Katajaa ja Soininvaara yhdistää se, että kumpikaan ei ole ulosanniltaan kovinkaan sujuva ja selkeä. Ominaisuus jota arvostetaan liikaa mediakeskeisessä poliittisessa kulttuurissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Liian vanha kirjoitti 15.7.2014 kello 19:57

  Kuntaliitoskuntalainen: Dementikot on väliinputoajia. Jalat kun teknisesti ottaen pelaa. Kun saattajakin olisi yleensä ikääntynyt, ei julkisten käyttö vaan onnistu.

  Taksikortin saamiseen vaikuttaa tulot, jos ei ole vammainen/invalidi. Vaikka rahaa olisi, ei ole tapana käyttää rahaa takseihin.

  Dementikkokin luokitellaan vammaiseksi, muutamalla isän ikätoverilla on taksikortti vaikka eläke on isää parempi ja muita vaivoja ei ole.
  Parissa taloudessa on puolisolla vielä ajokortti ja auto, joten tarvetta ei juuri ole taksille .

  Suomen julkiset palvelut ovat lumepalveluita ja vammais,vanhus etec lumelakeja

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Syltty kirjoitti 15.7.2014 kello 21:29

  anonyymi: Ainakin mielikuvamainonta ja imagonluonti on heillä ollut keskiössä. Ja onhan sillä suosiota sitten tullutkin.

  Ehkäpä sillä että puolueen politiikka on ollut aika johdonmukaista, on jotain tekemistä asian kanssa? Mietitäänpä vaikkapa EU-politiikkaa, joka ainakin keskustalla ja SDP:llä on pyörinyt aika lailla galluppien mukana.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Hannu kirjoitti 15.7.2014 kello 22:29

  Aika rohkeaa Soinilta uhitella “ensimmäisen kiven heittäjästä”. Tässä maassa on paljon ihmisiä, jotka eivät koskaan kännää työpaikalla, joten kannattaa varoa, mitä toivoo, kyllä kiville löytyy heittäjiä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Mika Outola kirjoitti 16.7.2014 kello 0:19

  Minulla on kivi kädessä, olen valmis.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. KariS kirjoitti 16.7.2014 kello 9:04

  Hannu:
  Aika rohkeaa Soinilta uhitella “ensimmäisen kiven heittäjästä”. Tässä maassa on paljon ihmisiä, jotka eivät koskaan kännää työpaikalla, joten kannattaa varoa, mitä toivoo, kyllä kiville löytyy heittäjiä.

  Nyt puhutaan kansanedustajista jotka, kuten tältäkin blogilta hyvin voimme havaita, kokevat olevansa kaikkien lakien ja normien yläpuolella, ja voivat siten puolustaa omalla työpaikallaan kännäämistä, vaikka se kaikilla muilla työpaikoilla onkin hyvin tuomittavaa. Se ylimielisyys…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Osmo Soininvaara kirjoitti 16.7.2014 kello 9:29

  Kyse oli siis työpaikan pikkujoulusta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. AnoNyymi kirjoitti 16.7.2014 kello 10:36

  Hannu:
  Aika rohkeaa Soinilta uhitella “ensimmäisen kiven heittäjästä”. Tässä maassa on paljon ihmisiä, jotka eivät koskaan kännää työpaikalla, joten kannattaa varoa, mitä toivoo, kyllä kiville löytyy heittäjiä.

  Soininko piikkiin tässä nyt menee Soininvaarankin uhittelut :)? Aikamoinen fiksaatio perussuomalaisista joillain virheillä :).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Syltty kirjoitti 16.7.2014 kello 14:17

  Osmo Soininvaara:
  Kyse oli siis työpaikan pikkujoulusta.

  Niinpä. Kyllä meillä on hyväksytty se, että työpaikan, asiakkaiden taikka toimittajien järkkäämien kemujen jälkeisenä aamuna saattaa joku haiskahtaa vanhalle viinalle ja silmätkin pikkasen verestää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Kuutiopoliisi kirjoitti 23.7.2014 kello 20:33

  Vai on Sampsa Katajakin lähdössä… Itse pidin häntä yhtenä Kokoomuksen vahvoista nimistä. Osaatko sinä Osmo selittää tätä joukkopakoa Suomen Eduskunnasta? “Vastuunkantajista” on paennut Katainen, Urpilainen (tavallaan) ja moni muukin on haikaillut europarlamenttipaikan perään ihan ministerin paikalta asti. Onko kyse vain paremmasta palkasta ja julkisuudesta poisolemisesta vai onko kyse kyllästymisestä tai peräti siitä, että kukin edustaja näkee edessäpäin niin hankalia ja vaikeita aikoja, etteivät he halua olla mukana päättämässä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. jaska kirjoitti 29.7.2014 kello 18:09

  joku lehti ilmoitti tämän uutisen yhteydessä, että Osmokaan ei asetu ehdolle. Miten on, vieläkö mies nähdään vaaleissa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Pekka Klärck kirjoitti 30.7.2014 kello 18:51

  Ainakin Kataja puhuu ALV:eista fiksusti:
  http://yle.fi/uutiset/kokoomuksen_veroasiantuntija_alennetut_alvt_pois_jo_ensi_vuoden_alusta/7383935

  Varsinkin palvelualojen ALV:ien laskusta ei voi olla kuin samaa mieltä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Masi kirjoitti 3.8.2014 kello 15:27

  Olen eri mieltä otsikon kanssa. Jos kansanedustaja menettää motivaationsa työhönsä, hänen ei missään tapauksessa pidä jatkaa siinä. Kataja on mitä ilmeisimmin menettänyt motivaationsa.

  Ehkä hedelmällisempää pohdittavaa olisi siinä, miksi niin moni veteraanipoliitikko menettää motivaationsa. Miksi jopa ministeritasolta (ml. pääministeri) paetaan Brysseliin?

  Ehkäpä osavaltion johtotehtävissä on liian vähän palkitsevaa valtaa suhteessa siihen paskaan, mikä sataa mediasta ja somesta niskaan?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Jätä vastaus