Kiitettävän keskustelun maatalouspolitikkasta järjestyksessä jo toinen kirjoitukseni sokerijuurikkaan viljelystä Suomessa aiheutti. Ehkä ongelmaa kannattaa selvittää käsitteellä suhteellinen etu, joka on kansantaloustieteen keskeisiä käsitteitä.
Yksinkertaistetaan asiaa niin, että oletetaan viljelyn kustannusten määräytyvät vain peltoalan käytöstä. Oletetaan, että hehtaarisato rukiille on Suomessa 3000 kg/ha ja Saksassa 4000 kg/ha ja sokerijuurikkalle vastaavasti 30 000 kg/ha ja 60 000 kg/ha. Luvut ovat hatusta ja niiden tarkoitus on vaiun osoittaa periaatetta.
Sekä ruis että sokerijuurikas kasvavat Saksassa paremmin. Molempien viljely kannattaa siis keskittää Saksaan? Ei, sillä silloin Suomen pelloilla ei kasvaisi mitään, ja se olisi vielä tehottomampaa.
Jos Suomessa viljellään jotain, kumpaa kannattaa viljellä, ruista vai sokerijuurikasta? Jos Suomessa siirrytään sokerijuurikkaan viljelystä rukiin viljelyyn, jokaista ruiskiloa kohden menetetään kymmenen kiloa sokerijuurikasta. Saksassa menetettäisiin vastaavasti ruiskiloa kohden 15 kiloa sokerijuurikasta. Jos siis sokerijuurikkaan viljelyä vähennetään rukiin hyväksi, se kannattaa tehdä Suomessa. Jos tarkastellaan vain Suomea ja Saksaa ja vain ruista ja sokerijuurikasta, Suomella on suhteellinen etu rukiiseen ja Saksalla sokerijuurikkaaseen.
Jos maataloutta halutaan rationalisoida, suhteellisen edun periaatetta kannattaa kunnioittaa. Niinpä EU:n sisällä ei kannata viljellä sokeria Suomessa vaan siellä, missä se kasvaa paremmin — siis suhteellisesti.
Koska maatalous on myös turvallisuuskysymys, suhteellisen edun periaatetta ei kannata noudattaa loppuun asti. Omavaraisuudesta kannattaa pitää kiinni silloin, kun se on turvallisuuden kannalta tärkeää. Suomella on aliomavaraisuutta sekä sokerin, että rukiin suhteen. Kumman omavaraisuus on tärkeämpää? Sokeri säilyy varastoituna vaikka sata vuotta, vilja tai jauhot taas eivät säily. Tämäkin argumentti suosisi enemmän ruista.
Nyt maatalousministeri Anttila on valmis käyttämään tuosta vain kymmenen miljoonaa euroa Suomen valtion rahoja estääkseen viljelijöitä siirtymistä sokerijuurikkasta rukiiseen, jos asiaa vähän yksikertaistaa. Huomatkaa, että kyse ei ole siitä, että suomalaista maataloutta pitäisi tukea, vaan että ilmastomme soveltumatonta sokerinviljelystä pitää tukea enemmän kuin tänne soveliasta ruista. Minä toivoisin verorahoilleni parempaa käyttöä.
Jos sitten laajennamme tarkastelua Euroopan ulkopuolelle, havaitsemme, ettei Euroopalla ole minkäänlaista suhteellista etua sokerin viljelyyn. Oikea tapa tuottaa sokeria on viljellä sokeriruokoa tropiikissa.
Huomattakoon vielä kerran, että nuo hehtaarisatoluvut ovat kuvitteellisia. Lisäksi suhteellisiin kustannuksiin vaikuttaa moni muukin seikka kuin hehtaarisato. Tieto siitä, että sokerin viljely on Suomessa selvästi kalliimpaa kuin Keski-Euroopasssa on peräisin MTK:n nettisivuilta. Jos Suomella ei olisi negatiivista suhteellista etua sokeriin, sokeri ei tarvitsisi suurempaa kansallista tukea kuin vaikkapa ruis.