Site icon

STM:n pitäisi nöyrtyä

Helsin­gin Sanomat kir­joit­taa tänään, että nivel­rikot voisi­vat paran­tua, jos poti­las saisi jo reuman alku­vai­heessa kallista biol­o­gista lääket­tä. Lisäk­si kir­joituk­ses­sa puu­tu­tu­aan siihen, että lääkärit määräävät mielu­um­min kallista itse­hoitolääket­tä kuin puol­ta halvem­paa suo­nen sisäistä. 

Tähän jälkim­mäiseen ongel­maan liit­tyy vaka­va jär­jestelmävirhe, joka pitäisi pian kor­ja­ta. Tämä asia painaa min­ua eri­tyis­es­ti sik­si, että olen aikanaan ollut osasyyl­lisenä virheen aikaansaamiseen.

Suomes­sa Kela (=val­tio) mak­saa sairaus­vaku­u­tuk­sen kaut­ta apteekeista haet­ta­vat lääk­keet. Jos lääkkeitä annetaan julk­i­sis­sa sairaalois­sa tai ter­veyskeskuk­sis­sa, sen mak­saa kun­ta. Olin perus­palve­lu­min­is­ter­inä yhdessä Mai­ja Per­hon kanssa sopi­mas­sa tästä jär­jestelystä noin kuusi vuot­ta sit­ten. Sil­loin jako tun­tui luon­te­val­ta, eikä tiedos­sa ollut mitään han­kalaa rajanverotapausta.

Sit­ten tuli­vat nämä biol­o­giset reumalääk­keet. Markki­noil­la kil­pailee lääke, jon­ka poti­las voi itse pistää lihak­seen kuten insuli­inin ja Rem­i­cade-nimi­nen lääke, joka annos­tel­laan suo­nen­sisäis­es­ti, jol­loin toimen­pide tehdään terveyskeskuksessa.

Niin­pä kun­ta mak­saa Rem­i­ca­den käytön ja val­tio nuo apteek­ista saata­vat. Kun kun­ta päät­tää, kumpaa käytetään, on aika luon­nol­lista, että val­in­ta osuu tuo­hon val­tion mak­samaan. Har­mi vain, että se on kak­si ker­taa kalli­impi. Vuo­den hoi­dos­sa hin­taeroa ker­tyy kai noin 10 000 euroa poti­las­ta kohden. Tämä tieto tosin voi olla van­hem­n­tunut, kos­ka lääkkei­den hin­nat muut­tuvat alati.

Tämä ei ole taloudel­lisil­ta vaiku­tuk­sil­taan aivan vähäi­nen asia. Sel­l­aisia reumapoti­lai­ta, joiden oli perustel­tua saa­da noi­ta kalli­ita lääkkeitä, on noin 10 000. Jos hin­taero poti­las­ta kohden on 10 000 euroa, syn­tyy tästä ohjausvirheestä noin sadan miljoo­nan euron ylimääräi­nen lasku. Helsin­gin Sanomien mukaan STM kieltäy­tyy edelleen kor­jaa­mas­ta tätä jär­jestelmävirhet­tä. Tuo jääräpäisyys tulee meille veron­mak­sajille kalliiksi.

Sitäkin olen pitkään ihme­tel­lyt, mik­si tuo­ta taudin pysäyt­tävää lääket­tä annetaan vas­ta, kun tau­ti on eden­nyt riit­tävän pahak­si — nivelet ovat siis jo men­neet pilalle.

PS. Tutus­tu kir­joi­hi­ni tästä! Niitä voi myös ostaa edullis­es­ti sivul­la ole­via ohjei­ta noudattaen.

Exit mobile version