Site icon

Meissä kaikissa asuu pieni fasisti

Kaikissa yhteiskun­nis­sa jotkin asi­at ovat tabu­ja – asioi­ta joi­ta ei tule sanoa eikä oikein ajatel­lakaan. Nämä käyt­täy­tymisen pidik­keet tekevät kaikkien elämästä helpompaa.

Sivistynyt mieli on osit­tain tabu­jen kahlit­se­maa ulkokuor­ta. Eri­laisil­la alaryh­mil­lä on omat tabun­sa – vihreil­lä eri­laiset kuin vaikka­pa demareil­la tai kokoomus­laisil­la. Niiden kun­nioi­tus pitää joukon koos­sa – hyvässä ja pahas­sa mielessä.

Tabut ovat erään­laista joukko­jen viisaut­ta. Pohdi­tu­im­mat ajatuk­set ja tavat lev­iävät kaikkien ulot­tuville ilman, että jokaisen tulee kehit­tää niitä itse.

Kyse on myös luot­ta­muk­ses­ta. Usko­taan, mitä viisaam­mat ovat asi­as­ta ajatelleet — siis vähän samaa kuin luot­ta­mus tieteeseen. Har­vat pystyvät ymmärtämään suh­teel­lisu­us­teo­ri­an perustei­ta, mut­ta pitävät viisaana luot­taa niihin, jot­ka ovat sen ymmärtäneet.

Edus­tuk­sel­lises­sa demokra­ti­as­sa kansan ajatuk­set ovat suo­dat­tuneet sivistyneem­mik­si ja viisaam­mik­si kuin kansa on yksilöinä.. Maail­ma olisi kovin toisen­lainen, jos vaikka­pa kuole­man­tuomioista ja vähem­mistö­jen oikeuk­sista päätet­täisi­in kansanäänestyksissä.

Tabu­jen on joskus syytä rikkoa, mut­ta olisi parem­pi, että se tehtäisi­in häpeillen ja huonol­la oma­l­la tun­nol­la. Min­ulle sielul­tani tutk­i­jana tabu­jen kun­nioit­ta­mi­nen on aina ollut vähän vieras­ta –ei pitäisi olla asioi­ta, joi­ta tutk­i­ja ei saisi tutkia.

Kir­jas­sa Kir­jeitä Linkolan ohjel­mas­ta kir­joitin 30 vuot­ta sit­ten, että meis­sä kaikissa asuu pieni fasisti, mut­ta tabu­jen kun­nioit­ta­mi­nen pitää sen kuris­sa. Sanoin sil­loin, että tabu­jen rikkomisen tien päässä ovat kaasukammiot.

 

= == =

Vuo­den 2011 Jytky mur­si suuren joukon tabu­ja. Käyt­täy­tymi­nen ja puheta­vat, joi­ta ennen pidet­ti­in sivistymät­töminä ja hävet­täv­inä, tuli­vat yhtäkkiä suuren joukon silmis­sä aivan hyväksyttäviksi.

Kyse ei ollut vain siitä, että perus­suo­ma­laisia äänestäneet oli­si­vat tulleet voiman­tun­toi­hin. Eräs vasem­mis­toli­it­to­lainen valit­ti min­ulle, että hei­dän paikallisosas­tois­saan käytetään huono-osai­sista ja maa­han­muut­ta­jista kieltä, jota ei aiem­min olisi voin­ut kuvitellakaan.

Sivistymät­tömyy­destä on tul­lut hyväksyt­tyä tai jopa tavoitel­tua. Ilmapi­iri on muut­tunut Suomes­sa todel­la kiel­teisek­si. Samal­la kansalaiset ajau­tu­vat arvoil­taan yhä etääm­mäk­si toisistaan.

Padon murtues­sa tul­va vie men­nessään paljon sel­l­aista, jota padon särk­i­jät eivät tarkoit­ta­neet. Her­rav­i­haa on ollut aina, mut­ta ennen ei ollut tapana lähet­tää kansane­dus­ta­jille tai toimit­ta­jille vieste­jä, jos­sa toiv­otaan, että nämä tai hei­dän tyt­tären­sä raiskat­taisi­in. Sel­l­aista ei vain kehdat­tu tehdä.

Sosi­aalisen medi­an tuot­ta­ma tiedonväl­i­tyk­sen heimou­tu­mi­nen edis­tää maail­manku­vien loit­tone­mista. Kukin seu­raa oman hei­mon­sa viestin­tää ja sen arvomaailmaa.

Ei nyt vielä kaa­sukam­mioi­ta, mut­ta polt­top­ul­lo­ja majoi­tustiloi­hin nyt kumminkin.

Myös luot­ta­mus tieteeseen on heiken­tynyt. Ilmas­ton­muu­tok­ses­ta tai roko­tuk­sista moni tun­tuu tietävän tiede­maail­maa parem­pia asiantuntijoita.

= = =

Jos tämä olisi Timo Soinin vika, ilmiö rajoit­tuisi Suomeen. Jopa poli­it­tisen kor­rek­tiu­den suur­val­las­sa Ruot­sis­sa on hyväksyt­tävää tölväistä ilmoille melkein mitä hyvän­sä. Unkarin esimerkkiä seu­rat­en puo­lalaiset äänes­tivät val­taan perus­puo­lalaisen puolueen.

Pako­laiskri­isin pahin vaiku­tus ei ole sen hin­ta eurois­sa vaan miten se raakalais­taa syn­type­r­äisiä eurooppalaisia.

Surullisim­mat uutiset kuu­lu­vat kuitenkin Yhdys­val­loista, jonne Syyr­i­an pako­laisia ei ole tul­v­in­ut kumiveneil­lä. Repub­likaanien pres­i­dent­tiehdokku­ut­ta tavoit­tele­vista yksikään ei ole saanut selkeästi san­otuk­si, että hän uskoo evoluu­tio­teo­ri­aan tai ihmisen aiheut­ta­maan ilmas­ton­muu­tok­seen. Luot­ta­mus tieteel­liseen tietoon on Yhdys­val­lois­sa pohjalukemissa.

Don­ald Trumpin rin­nal­la kotoiset perus­suo­ma­laisemme tun­tu­vat her­ras­miehiltä. Hänel­lä on kym­meniä miljoo­nia innokkai­ta kannattajat.

Yhdys­val­lois­sa tiedon väl­i­tyk­sen heimou­tu­mi­nen vetää kansalaisia kauem­mas toi­sis­taan. Katso­vathan demokraatit ja repub­likaan­it aivan eri tele­vi­siokanavia. Yleis­ra­dion alas aja­jien kan­nat­taisi ajatel­la tätäkin.

= = =

Kun ilmiö on maail­man­laa­juinen, siihen kan­nat­taa etsiä yleisem­piä syitä. Olen­naista ei ole, mikä lop­ul­ta mur­si padon vaan mikä tuot­ti niin suuren paineen patoa vastaan.

Yhteistä Euroop­paa ja Yhdys­val­to­ja rav­is­tel­evas­sa pop­ulis­min nousus­sa on kan­nat­ta­jien pain­ot­tumi­nen kutis­tu­vaan ja ase­maansa menet­tävään keskilu­okkaan, sen vähem­män koulutet­tuun osaan. Poikkeuk­sia tietysti on.

Repub­likaanien trumpi­laiset vihaa­vat litkuisieluis­ten lib­er­aalien ohel­la melkein vielä enem­män oman puolueen­sa elit­is­tisenä pitämään­sä johtoa. Heitä katkeroit­taa amerikkalaisen unel­man sor­tu­mi­nen keskilu­okan köy­htyessä. Epälo­ogiselta tosin tun­tuu suuria tulo­ero­ja kan­nat­tavien repub­likaanien äänestäminen.

Kir­jas­saan Mer­i­tokra­t­ian nousu Michael Young kuvaa mer­i­tokraat­tisen yhteiskun­nan var­jop­uol­ta; kuin­ka se syn­nyt­tää älykkäi­den, ter­vei­den ja kau­ni­iden muo­dosta­man rikkaan ylälu­okan ja katkeroituneen ja yhä huonom­mal­la itse­tun­nol­la varuste­tun ja kaikesta ulkop­uolisek­si jäävän alaluokan.

Täl­laisia piirteitä ajas­samme ei voi olla havaitsematta.

Youn­gin kir­jas­sa mer­i­tokra­tia kaatuu pop­ulis­tisen val­lanku­mouk­seen vuon­na 2033. Siihen on enää 17 vuotta.

===

Kir­joi­tus on julka­istu Näkökul­ma-artikke­li­na Suomen Kuvalehdessä

Exit mobile version