Joskus kauan sitten minuun on iskostettu käsitys, että suomalaiset maataloustuotteet ovat jotenkin erityisen laadukkaita, maukkaita ja puhtaita ja elintarvikeketjun moraali korkealla. Viime aikoina usko elintarvikeketjun moraaliin on erityisesti eläintenpidon osalta vähän horjunut, mutta kai niitä sikoja kohdellaan sikamaisesti muuallakin.
Kasvintuotannon laatu on heikentynyt. Uudet perunat kaupasta ostettuina saattavat olla huonompia kuin Italiasta tuodut uudet perunat, vaikka yöttömän yön auringon piti tehdä suomalaisista uusista perunoista paljon maukkaampia ja ennen myös teki. Mansikkaa saa yhä kunnollisena torilta ja Supermarkettien edustan myyntikojuista. Kaupasta ostetut mansikat kannattaa kiertää kaukaa.
Palataan tomaattiin. Tomaatti on esimerkki tuotteesta, jossa suomalaisilla viljelijöillä on myytäessä suomalaisille kuluttajille vahva kilpailuetu vaikkapa espanjalaisiin verrattuna, koska tomaatti pitää poimia kypsänä eikä se siksi kestä kuljetusta. Tämä kilpailuetu on hassattu elintarvikeketjun norsumaisen logistiikan ansiosta. Suomalaiset tomaatit on poimittava yhtä raakoina kuin Espanjasta Suomeen toimitettavat, koska matka tomaattiviljelyltä kilometrin päässä olevaan kauppaan on ajallisesti yhtä pitkä kuin Espanjasta; näin siis standarditapauksessa, mutta ei sentään aina.
Suomessa myydään myös kelvollisia maukkaita tomaatteja, mutta ne pitää osata oikeasta paikasta. Toreilta saa, Lasipalatsin maatilatorilta kuulemma saa, jos asiakas vain mahtuu sisään. K‑kaupasta ja S‑marketeista ei yleensä saa, koska niiden logistiikka on suunniteltu säilykepurkkeja varten. Täydellistä ammattitaidottomuutta on myös tomaattien kasaaminen korkeiksi kasoiksi, jolla kauppias ilmeisesti haluaa viestiä, että nämä tomaatit ovat niin kovia, että alimmatkin kestävät kasan alla.
Kuluttajien itsensä omistamissa S‑marketeissa ei ilmeisesti saa ohittaa norsumaista logistiikkaa, mutta Kesko ei ole onnistunut sitä kauppiailtaan tyystin kieltämään. Vihjeenä helsinkiläisille: Oulunkylän K‑Market Mustassa Pekassa myydään kunnon tomaatteja. Kauppias on tehnyt suoraan sopimuksia tomaatinviljelijöiden kanssa keskusvarastot ohittavista toimituksista, minkä seurauksena tomaatit poimitaan kypsinä ja ne ovat yhtä hyviä kuin ulkomailla. Se on siis mahdollista. Miksi näin ei tehdä yleisemmin? Ovatko kauppiaat tyhmiä vai asiakkaat? Ainakin asiakkaat ovat tyhmiä, koska eivät palkitse kauppiaita hyvästä laadusta innokkaalla asiakkuudella.
Nyt lopulta otsikon aiheeseen. Tomaatti oli tarkoitettu esimerkiksi.
Suomalaiset ovat kiivaasti eri mieltä siitä, onko eteläisen Suomen vakavien vaikeuksien tuki tarkoitettu pysyväksi vai tilapäiseksi. EU on ehdottomasti oikeassa. Se sovittiin siirtymävaiheen tueksi. Poliittisilla manöövereillä tukea voidaan venyttää, mutta joskus se loppuu. Etelä-Suomessa maatalouden olot ovat paljon paremmat kuin vaikkapa Espanjan keskiosissa, joissa on kyllä aurinkoa ja lämpöä, mutta vesi puuttuu. Jättimäisellä EU-tuella sinne varmaankin saataisiin vettä, mutta sitä me tuskin haluaisimme tukea, koska hiekkaerämaassa ei ole järkeä viljellä mitään sellaista, josta vallitsee ylituotantoa. Jos maatalous ei Espanjassa menesty, kannattaa jättää viljelemättä. Jos maatalous ei Suomessa menesty, kannattaa…? Joskus EU:lta loppuvat rahat, joita nyt syydetään aivan tolkuttomaan maataloustukeen. Maatalouskin katsotaan elinkeinoksi, jossa suhteellisen edun periaatteen on voitava vaikuttaa. Kun tukea karsitaan, maataloustuotanto ei vähene, sillä ihmiset syövät suunnilleen yhtä paljon. Se järkeistyy ja markkinaehtoistuu.
Markkinaehtoisessa maataloudessa viimeinen asia, johon Suomen kannattaa erikoistua, on huonolaatuinen bulkkituotanto. Eteläisemmät maat ovat paljon parempia tuottamaan suuria määriä halvalla. Suomessa kannattaa erikoistua aloille, joilla luonnonhaittamme ovat vähäisempiä ja erityisesti sellaisiin tuotteisiin, joilla on etua lyhyistä matkoista pellolta ruokapöytään. Siis vaikkapa herkullisiin tomaatteihin.
Kyse ei ole vain maataloudesta, vaan koko ketjusta, jossa kaupan osuus on suuri. Suomen maataloustuotannon valtti voisi suomalaisissa ruokapöydissä olla tuore, herkullinen lähiruoka. Ei lähiruoka siksi, että se olisi jotenkin ekologinen vaihtoehto, sillä toki tuo kaupan norsumainen logistiikka säästää dieseliä. Lähiruokaa laadun ja mielenkiintoisuuden takia.