27. Asuntojen hintasäännöstely

Päätin joukkois­taa kehit­teil­lä ole­van kir­jani Talous ja kaupun­ki ja julka­ista sen luku ker­ral­laan kom­men­toitavak­si. Sekä kri­it­tiset että kan­nus­ta­vat kom­men­tit ovat hyvin tervetulleita.

Ekon­o­mistit vas­tus­ta­vat varsin laa­jasti kaiken­laista asun­to­jen hin­tasään­nöste­lyä. Tähän on usei­ta syitä, jot­ka vahvis­ta­vat tois­t­en­sa merk­i­tys­tä. Hin­tasään­nöste­lyn puoles­ta san­o­taan, että se tekee kaikille mah­dol­lisek­si päästä asumaan. Argu­ment­ti on virheelli­nen, kos­ka asumiseen tarvi­taan ennen kaikkea asun­to­ja ja tont­te­ja, eikä hin­tasään­nöste­ly tuo niitä lisää vaan saat­taa jopa vähen­tää tar­jon­taa, jol­loin entistä harvem­pi pääsee kaupunki­in asukkaak­si.  Mut­ta hin­tasään­nöste­ly merk­it­see, että kaik­ki voivat elätel­lä toivoa.

Hin­tasään­nöste­lyn ongel­mana ovat asun­to­jonot kaikkine harmei­neen, mut­ta ennen kaikkea, että se johtaa heikom­paan laatu­un ja ankeam­paan ympäristöön.

Kun asun­to­jen hin­ta määräy­tyy vapaasti, syn­tyy markki­nat myös laadulle ja kaupunkiku­valle. Jos hin­ta on kiin­nitet­ty ja kaik­ki mitä raken­netaan menee kau­pak­si, kan­nat­taa tin­kiä laadus­ta ja rak­en­taa mah­dol­lisim­man hal­val­la. Hin­tasään­nöstel­ty sosi­aa­li­nen asun­to­tuotan­to on tuot­tanut eri puo­lil­la Euroop­paa tyl­sää kaupunkiym­päristöä. Tämä on yksi seli­tys 1960- ja 70-luku­jen har­maalle betonibrutalismille.

Jos asun­non osta­jil­la on mah­dol­lisu­us mak­saa enem­män hyvästä laadus­ta ja kauneud­es­ta, he tai ainakin suuri osa heistä myös mak­sa­vat. The Econ­o­mist refer­oi muu­ta­ma vuosi sit­ten tutkimus­ta, jon­ka mukaan per­in­teisen arkkite­htu­urin mukai­sista asun­noista ollaan valmi­it mak­samaan 15 % enem­män ver­rat­tuna nykyiseen tas­apak­su­un arkkite­htu­uri­in. Tässä tutkimuk­ses­sa hyvää arkkite­htu­uria edus­ti­vat siis kuningas Charlesin kan­taa mukaillen per­in­teisen tyylin mukaiset talot, mut­ta mitä ilmeisem­min sama tulos olisi saatu myös laadukkaista nykyaikaista julk­i­sivuista. Niiden tutkimi­nen empi­iris­es­ti on vain vaikeam­paa, kos­ka hyvä laatu on vaikeampi määritel­lä kvan­ti­tati­ivis­es­ti regres­sioma­lli­in selit­täjäk­si kuin per­in­teinen arkkite­htu­uri. Viisi­toista pros­ent­tia asun­non hin­nas­ta on paljon. Sil­lä rahal­la kohen­taa julk­i­sivua oikein kunnolla.

Luon­to ja evoluu­tio anta­vat esimerkin vas­taavas­ta. Osa kasveista on tuulipö­lyt­teisiä, osa hyön­teis­pö­lyt­teisiä. Tuuli osuu kaikki­in kasvei­hin samal­la taval­la, joten tuulipö­lyt­teinen ei voi vaikut­taa siihen mitenkään. Hyön­teis­pö­lyt­teisen on houkutelta­va hyön­teinen luok­seen. Tuulipö­lyt­teiset ovat ratio­naal­isia mut­ta näyt­tävät tyl­siltä, hyön­teis­pö­lyt­teiset syn­nyt­tävät kukkalois­ton, joka miel­lyt­tää ihmisenkin silmää, vaik­ka kohteena eivät ole ihmiset vaan hyön­teiset. Kukkien upeim­mat kuviot jäävät ihmiseltä näkemät­tä, sil­lä hyön­teiset silmät näkevät aal­lon­pituuk­sia, joi­ta ihmi­nen ei näe.

Pahin­ta jälkeä tekee vuokrasään­nöste­ly. Jos hyvästä ja huonos­ta asun­nos­ta saa saman säädel­lyn vuokran, vuokranan­ta­ja ei hyödy mitään asun­to­jen pitämis­es­tä kun­nos­sa. Kun vuokra on ulkoa asetet­tu, kun­nos­s­api­to ei lisää tulo­ja – tämä edel­lyt­täen, että asun­noista on niin paljon pulaa, että huonom­pikin kel­paa edes jollekin. Asun­tokan­ta jää rem­palleen ja rapis­tuu lop­ul­ta kor­jauskelvot­tomak­si. Näin on käynyt mon­es­sa euroop­palaises­sa kaupungis­sa. Gun­nar Myrdal on toden­nut, että vuokrasään­nöste­ly on ollut tietyis­sä län­si­mais­sa ehkä pahin esimerk­ki rohkeu­den ja näke­myk­sen puut­teessa tehdys­tä hal­li­tusten huonos­ta suun­nit­telus­ta. Ruot­salainen sosi­aalidemokraat­ti­nen talousti­eteil­i­jä Assar Lind­beck on sanonut, että vuokrasään­nöste­ly on sotaa luku­un otta­mat­ta tehokkain tapa tuho­ta kaupunke­ja. Viet­namin ulko­min­is­teri Nguyễn Cơ Thạch on pan­nut vielä parem­mak­si sanom­al­la, että amerikkalaiset eivät onnis­tuneet tuhoa­maan Hanoi­ta pom­mikoneil­laan, mut­ta rauhan tul­tua he ovat tuhon­neet sitä itse ankar­al­la vuokrasäännöstelyllä.

On parem­pia ja huonom­pia tapo­ja säädel­lä vuokria. ARA-asun­to­jen vuokrat ovat kus­tan­nus­pe­rusteisia. Se ei estä asun­to­jen kun­nos­tus­ta, kos­ka remont­tien kus­tan­nuk­set saa per­iä korkeamp­ina vuok­ri­na. Viisas vuokray­htiön hal­li­tus pitää asun­not kohtu­ullises­sa kun­nos­sa.  Asukkaat, eri­tyis­es­ti iäkkääm­mät asukkaat, kuitenkin vas­tus­ta­vat kiin­teistön kun­nos­tus­ta, kos­ka se nos­taa hei­dän vuo­ri­aan, vaik­ka talo pysy­isi ilman sitäkin asut­ta­vana hei­dän aikansa.

Helsin­gin Hitas-sään­telyssä halut­ti­in sään­nel­lä yhtä aikaa hin­taa ja laat­ua, mikä oli teo­reet­tis­es­ti oikein. Alkuaikoina elet­ti­in suuren kaupunki­in muu­ton aikaa ja uhkana olisi ollut, että huonom­pikin menisi kau­pak­si, joten hin­nan sään­te­ly ilman laadun sään­te­lyä olisi laskenut laat­ua. Sen jäl­keen elin­ta­so on nous­sut ja sen mukana asukkaiden vaa­timuk­set. Sään­nöstelemät­tömässä tuotan­nos­sa on raken­net­tu parem­paa, kos­ka osta­jat ovat olleet valmi­ita mak­samaan parem­mas­ta enem­män. Hitak­sen puit­teis­sa parem­mas­ta mak­sami­nen ei toimi.

On siis mah­dol­lista yhdis­tää kelvolli­nen laatu asun­to­jen hin­to­jen ja vuokrien sään­te­lyyn. Sään­nöste­lyn ei siis tarvitse merk­itä kaupun­gin tuhoamista, jos­ta Ass­er Lind­beck on varoit­tanut. Tämä ei kuitenkaan poista hin­ta- ja vuokrasään­nöste­lyn toista ongel­maa, asum­is­pref­er­enssien huomiotta jät­tämistä asun­to­ja jaettaessa.

Seu­raa­va luku tästä

Kir­jan alku­un tästä

16 vastausta artikkeliin “27. Asuntojen hintasäännöstely”

  1. Soin­in­vaar­alle kom­ment­ti­na että tuo Viet­namin ulko­min­is­terin kom­men­tista on 35 vuot­ta ja se on vuodelta 1989 kun hän kri­ti­soi sosial­is­min roman­ti­ik­ka jota Viet­namis­sa oli har­joitet­tu 14 vuot­ta Viet­namin sodan jäl­keen. Paradok­si on siinä että etelän Saigon säästyi myös sosial­is­min aikakaudel­la kuin pohjoisen Hanoi ja nyt Saigon on maan taloudelli­nen keskus. Saigon ja Hanoi ovat mon­es­sa yhtey­dessä hyvä ver­tailu kohde yhden maan sisäl­lä jos­sa oli myös kak­si järjestelmää.

  2. Mie­lenki­in­toinen seik­ka (tai väite) joka osui silmään eräässä Javier Milei:n hallinnon tulok­si­in liit­tyneessä keskustelussa:

    Buenos Aires:issa on kova pula asun­noista, kos­ka sijoi­tusasun­to­jen omis­ta­jat eivät lai­ta niitä vuokralle, halutes­saan vältää eri­laisia harme­ja joi­ta vuokralai­sista aiheutuu: rikkou­tu­misia, asun­non kulu­mista, vuokraby­rokra­t­ian kanssa kamp­pailua ylipään­sä ja eri­tyis­es­ti jos kohdalle osuu ns. han­kala vuokralainen. Sen sijaan tyhjätkin sijoi­tusasun­not toimi­vat säästö­pos­suna maas­sa jota riivaa sitkeä inflaatio. 

    Vuokrasään­nöste­ly on pahen­tanut tilan­net­ta. Tämä siis Argen­ti­inan per­in­teisessä menos­sa, ja keskustelus­sa oli kyse ovatko Milein kovat otteet muut­ta­mas­sa tai muut­ta­neet tilannetta.

    Eräs kom­men­taat­tori ker­toi että Espan­jas­sa olisi vuokrasään­nöste­lyn suh­teen vas­taa­va tilanne. Uuden vuokralaisen otta­ja joutuu sitou­tu­maan vuokralaiseen 5 vuodek­si, minä aikana vuokraa ei ole lupa korot­taa yli viral­lisen inflaa­tion. Samana ajan­jak­sona omis­ta­jal­la ei ole oikeut­ta päästä asun­toon, ellei hän sovi asi­as­ta vuokralaisen kanssa, sama se vaik­ka vuokralainen olisi pistämässä asun­toa päreiksi.

    En tiedä pitävätkö väit­teet paikkansa, mut­ta jos pitävät niin siinäpä selviä kan­nustei­ta pitää sijoi­tusasun­to tyhjil­lään. Blo­gistin esimerkin tyyli­in Leningradi­lai­sista tomaateista: ne oli­vat kyl­lä halpo­ja, mut­ta niitä ei ollut.

    1. Buenos Aires:issa on kova pula asun­noista, kos­ka sijoi­tusasun­to­jen omis­ta­jat eivät lai­ta niitä vuokralle, halutes­saan vältää eri­laisia harme­ja joi­ta vuokralai­sista aiheutuu: rikkou­tu­misia, asun­non kulu­mista, vuokraby­rokra­t­ian kanssa kamp­pailua ylipään­sä ja eri­tyis­es­ti jos kohdalle osuu ns. han­kala vuokralainen. Sen sijaan tyhjätkin sijoi­tusasun­not toimi­vat säästö­pos­suna maas­sa jota riivaa sitkeä inflaatio. 

      Ilmiö ei ole aivan vieras meil­läkään. Mitä arvoste­tumpi alue, sitä isom­pi osu­us asun­noista on tyhjil­lään “Uusi ilmiö yleistyy Helsingis­sä: arvoaluei­den asun­noista tyhjil­lään 10–30 pros­ent­tia ja suun­ta ylöspäin – “Eli­itin oop­pera-asun­to­ja”, tulk­it­see ekonomisti”:
      https://yle.fi/a/3–12371198

      Ilmiö epäilemät­tä kor­reloi paljon eri­ar­voisu­u­den kanssa. Jos on ökyrikas, niin mik­sikäs ei ostel­la loma-asun­to­ja vähän sieltä täältä jos niis­sä sil­loin täl­löin tulee käy­tyä, tai tar­jo­ta kavereille vieras­ma­joituk­seen tarvit­taes­sa. Tai vaik­ka etukä­teen ostaa lap­sille opiskelu-asun­nok­si. Tai tosi­aan inflaa­tio­suo­jat­tuna asset­ti­na, eri­toten jos kaupun­ki aluet­ta kehit­täessään lahjoit­taa arvon­nousuaan asun­to­jen omis­ta­jille. Kun var­al­lisu­ut­ta on tarpeek­si, ei mak­sa vaivaa edes vuokra­ta sitä odotel­lessa kuten kuvaat, kyl­lähän siitä vuokrauk­ses­ta on aina harmia ja lisätyötä.

      Toki ilmiötä epäilemät­tä voi pahen­taa vaikka­pa huonos­ti tehdyin vuokrasään­te­ly­toimin kuten kuvaat, mut­ta juu­ri­on­gel­ma on kuitenkin lop­ul­ta eri­ar­voisu­us. Suuri eri­ar­voisu­us johtaa täl­läisi­in tilanteisi­in rajal­lis­ten resurssien kanssa, jol­laisia ovat eri­tyis­es­ti juurikin asun­not halu­tu­il­ta alueilta.

      Mielestäni tyhjiä asun­to­ja pitäisi verot­taa paljon rajum­min kuin asumiskäytössä. Paras­ta yksi­tyisko­htaista mallia tähän en osaa nyt äkik­seltään sanoa.

      1. Kiin­teistöveroa olisi syytä nos­taa kaikilta.

      2. Tai tosi­aan inflaa­tio­suo­jat­tuna asset­ti­na, eri­toten jos kaupun­ki aluet­ta kehit­täessään lahjoit­taa arvon­nousuaan asun­to­jen omis­ta­jille. K 

        Tästäpä assosi­aa­tio, jos oikein muis­tan, väit­teeseen Grae­bertin kir­jas­sa ‘Debt — the first 5000 years”. Sen mukaan iso tek­i­jä varhaiskeski­a­jan pysähtyneisyy­dessä oli että mak­su­vä­lineik­si oli tar­jol­la lähin­nä Rooman ajan kolikko­ja, joi­ta ei enää lyö­ty lisää. Kun nämä kolikot pää­tyivät ham­strat­tuina eri­lais­ten ruhti­naiden aar­rekam­mioi­hin, ruhti­naat sai­vat pelkästään kul­tansa pääl­lä istu­mal­la omis­tuk­seen­sa keskimääräisen talouskasvun. Talouskasvu toki ei tuol­loin hääp­pöistä ollut, osit­tain erikois­tu­misen ja työn­jaon vaikeu­den vuok­si mak­su­vä­linei­den ollessa niukasti saatavilla.

        Se että kul­ta ham­strataan arvon säi­lyt­täjäk­si, sen sijaan että sitä käytet­täisi­in ‘oikeaan tarkoituk­seen­sa’ vai­h­don väli­neenä ja arvon mit­tana kau­pankäyn­nis­sä — tämä muis­tut­taa paljon sitä kuin­ka Buenos Airesin asun­to­ja voi ham­stra­ta arvon säi­lyt­täjäk­si, sen sijaan että asun­to­ja käytet­täisi­in oikeaan tarkoituk­seen­sa asumiseen ja taloudel­lisen toimeli­aisu­u­den lisäämiseen [*].

        [*] Ainakin niin kauan kuin ihmisiä vielä tarvi­taan taloudel­lises­sa toimeliaisuudessa.

    2. @Ossi S.
      Mik­si pitää ran­gaista sitä että asuu omas­sa talossa?
      Omakoti­talos­sa asu­vakin kul­kee julk­isil­la ja polkupyöräl­lä ihan mielel­lään. Ja kulut­taa kohtu­ullis­es­ti. Mut­ta että pitäisi asua koko elämän­sä kup­pa­sis­sa, anteek­si vaan, sitä ne ovat, vuokrakämp­is­sä ei kiitos!

      1. Kiin­teistövero on hyvä vero, kos­ka sil­lä se ei juurikaan vääristä kan­nus­timia. Asun­not eivät vähene, vaik­ka kiin­teistövero olisi korkeampi.

      2. @Saaresoja
        Asun­not eivät vähene mut­ta asukkaat voivat vähetä jos kiin­teistöveroa korote­taan kohtu­ut­tomasti. Omil­la säästöil­lä ja ahkeru­udel­la asun­ton­sa osta­neet per­heet pois ja tilalle biljonäärejä.

      3. Eipäs nyt liioitoitel­la. Merkit­tävä osa, ellei jopa enem­mistö, Helsin­gin asun­to­ton­teista on kaupun­gin vuokra­tont­te­ja. Kiin­teitögveroa ei nos­te­ta käyvän vuokran tasolle. Niil­lä vuokra­ton­teil­la ole­vis­sa asun­nos­sakin on asukkaita

  3. Tuo kap­pale tuuli- ja hyön­teis­pö­lyt­tei­sistä kasveista tun­tui minus­ta irral­liselta ja ylimääräiseltä. Se kyl­lä jos­sain mielessä sivuaa aihet­ta, mut­ta ei auta ymmärtämään sitä paremmin.

  4. Se, että asun­to­jen rak­en­tamista tue­taan, ei tee seu­mis­es­ta yhtään halvem­paa. Se vain tarkoit­taa että joku toinen (veron­mak­sa­jat) osal­lis­tu­vat hankkeeseen.

    Kuten olet aiem­min kir­joit­tanut, on ter­veem­pää aut­taa ihmistä kuin organ­isaa­tio­ta. Markki­na­t­alouden pitäisi ohja­ta myös laadukkaam­paan asun­to­tuotan­toon, mut­ta siinäkin on poikkeuk­sia eikä niistä koskaan pääse eroon.
    ARA-tuotan­to on taval­laan lohdut­tavaa, kos­ka se lie­nee läh­es ain­oaa raken­nus­toim­intaa ker­rostaloille vuon­na 2024. En tiedä mikä olisi sit­ten paras malli kokon­aisu­u­den kannal­ta, mut­ta ARA-asun­not eivät vält­tämät­tä olleet korko­jen nous­tua niitä edullisia asun­to­ja, joi­ta alun­perin tavoiteltiin

  5. Assar (ei Ass­er) Lind­beck erosi sosi­aalidemokraateista näyt­tävästi Ruotsin vuo­den 1982 val­tiopäivä­vaalien alla protestik­si puolueen ajamille palka­nsaa­jara­has­toille, eikä tietääk­seni liit­tynyt mihinkään muuhun puolueeseen. 1990-luvul­la hän mm. toi­mi Carl Bildtin oikeis­to­hal­li­tuk­sen talous­poli­it­tise­na neu­vo­nan­ta­jana ja johti sen reak­tiona talouskri­isi­in nimit­tämää Lind­beckin komissiota.

    1. Tom­mi Uschanoville kom­ment­ti­na että Carl Bildtin hal­li­tus lakkaut­ti palka­nsaa­jara­has­to vuon­na 1993 eikä sosi­aalidemokraatit ole palaut­ta­neet niitä takaisin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.