Jäähyväiset HUS:lle (6) Omaisuuden myynti

Valtio ohjaa sotemenoja tiukalla budjetilla, jonka ylittämisestä seuraa jotain ikävää. Jotta menokuri olisi tehokas, kielletään myös lainan otto.

Epäjohdonmukaisessa talouskurissa on se vika, että se vääristää toimintaa. Tässä on epäjohdonmukaista se, että vaikka tasetta ei saa huonontaa ottamalla lainaa, sitä saa huonontaa myymällä omaisuutta.

Omaisuuden myynti on perusteltua, jos sille ei ole omaa käyttöä. Sen sijaan kiinteistöjen myynti ja vuokraaminen takaisin – samalla sopimuksella – ei eroa lainan otosta mitenkään muuten kuin että se on kalliimpaa. Takaisin vuokratusta kiinteistöstä joutuu vuoren varmasti maksamaan vuokraa enemmän kuin olisi ollut myyntituloa vastaavan lainan reaalikorko, siis korko vähennettynä inflaatiolla.

HUS on ajettu taloudellisesti niin nurkkaan, että sen on otettava syömävelkaa myymällä kiinteistöjä ja vuokraamalla ne takaisin. Tämä on aivan hullua, mutta pakko mikä pakko.

Onko valtiovalta vain tyhmä, vai onko tässä jokin piilotettu agenda?

6 vastausta artikkeliin “Jäähyväiset HUS:lle (6) Omaisuuden myynti”

 1. Onko valtiovalta vain tyhmä, vai onko tässä jokin piilotettu agenda?

  Veikkaisin itse molempia. Myös sinisilmäisyyttä, että mallia luodessa luotettu poliitikoiden vastuuntuntoisuuteen. Orpon hallitus todisti heti kättelyssä päinvastaisen.

 2. Soininvaara kysyi:

  ”Onko valtiovalta vain tyhmä, vai onko tässä jokin piilotettu agenda?”

  Valtiovalta ei ole viisas tai tyhmä kun se ei ole edes persoona, vaan valtiovalta koostuu eduskunnasta ja tuhansista viranhaltijoista, joista kukin tietää ja huomioi jotain ja ei tiedä eikä huomioi valtavaa kokonaisuutta muita asioita. Usein tyhmyyksien taustalla kyllä on huonosti valmisteltua lainsäädäntöä, jossa keskeiset ratkaisuihin liittyvät riskit ovat jääneet tunnistamatta tai ainakin raportoimatta. Olen törmännyt siihenkin, että lakiesitysten vaikutusarvioihin on tietoisesti laitettu jonkun toisen toiveesta ihan paikkansapitämätöntä tekstiä, jonka osalta lainvalmistelija tietää että se ei ole missään tapauksessa totta.

 3. Tuollaiset pitkäaikaiset vuokrasopimukset katsotaan kyllä velaksi.

  Toisaalta, miksi ei voi olla vuokratiloissa? Julkishallinnon omaisuudenhoito ei vakuuta.

   1. Julkisen puolen kiinteistönhallinnan mallia voi katsoa vaikka Hekasta. Jostain syystä pitävät suurta osaa huoneistoistaan tyhjinä vuodesta toiseen. Sote alueiden kannattaa myydä kiinteistönsä ja vuokrata vain sen verran tiloja mille on oikeasti käyttöä.

 4. Tässä kohden HUS on kyllä kunnostautunut rakentamalla miljardilla (sic) uusi sairaaloita. Ei ihme jos ei toimintaa riitä rahaa, kun kaikki meni seiniin. Tämä on jotenkin julkisessa toiminnassa helmasynti, kulttuuritoimijat tekevät samaa (teatterit, Tanssin talo, Tekstin talo jne), ilmeisesti odotetaan että valtio pelastaa kuitenkin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.