Muistelmista pois jätettyä: VM:n pöhkö tuottavuusmittari

Muistelmistani Voittoja ja tappioita jäi pakosta pois paljon asioita. Julkaisen niitä blogillani niin paljon kuin jaksan.

Toimin peruspalveluministerinä vuosina 2000-2002. Tuolloin VM julkisti tiedon, että sairaaloiden tuottavuus olisi laskenut lyhyessä ajassa merkittävästi ja vaati toimia.

Tieto tuntui minusta kummalliselta, sillä erityisesti kirurgiassa oli otettu merkittäviä askelia toiminnan tehostamiseksi siirtymällä päivä- ja lyhytkirurgiaan.  Koska tällaiset laskelmat olivat minun osaamisaluettani, pyysin laskelmat itselleni.

Kävi ilmi, että VM:n käyttämä mittari oli varsin brutaali. He laskivat yksinkertaisesti vain sairaalapäivän, tai oikeastaan sairaalayön hintaa. Tuo tuottavuuden ”lasku” johtui juuri tuosta kirurgian kehityksestä kohti päivä- ja lyhytkirurgiaa. Kehittyneemmillä tavoilla potilaaseen ei tarvinnut tehdä niin isoa reikää, minkä seurauksena hänet voitiin kotiuttaa heti tai ainakin seuraavana päivänä. Ennen sairaalassa maattiin viikko tai kaksi toipumassa. Sairaalayöpymisiä tuli vähemmän, minkä seurauksena VM:n mittari oli punaisella, koska itse toimenpide maksoi yhtä paljon tai lähes yhtä paljon.

Vähän fiksumpi mittari olisi osoittanut tuottavuuden merkittävää nousua.

 

3 vastausta artikkeliin “Muistelmista pois jätettyä: VM:n pöhkö tuottavuusmittari”

  1. Tämä on esimerkki siitä, ettei ministeriöiden joihinkin mittareihin perustuvia juttuja kannata uskoa ennen kuin mittarit on arvioitu kunnolla. Onkohan noissa mittareiden laatimisessa taustalla jonkinlaista poliittista pelaamista? Kauan aikaa sitten yläasteella fysiikan opettajamme puhui väitteistä ja asioista, sekä niiden perustelemisesta. Siitä sai hyvän opin. En edelleenkään usko yhtään mitään noin vain.

  2. Julkisuudesta saa helposti melko ylevän kuvan kauppamaistereiden osaamisesta. Siellä kun äänessä on Pursiaisen, Saarimaan, Laukkasen, Eerolan ja Itkosen kaltaisia skarppeja tutkijataustaisia tai edelleen tutkimustyötä tekeviä nuoria, joista ei varmaan ole kovin väärin sanoa, että ajattelu on ollut intohimo pitkän osan elämää.

    Kontrasti virkamieheen, joka on käynyt koulun papereiden vuoksi ja tekee työtä elääkseen, saattaa olla melkoisen huima.

    Mitä tässä nyt yritän turhan vaikeasti sanoa, on, että vaikka VM:n laskelmien ilmeinen typeryys aika usein, ei vain kertomassasi esimerkissä, herättää heti epäilyksen poliittisista motiiveista, kyse saattaa olla kuitenkin vain heikon osaamisen keskinkertaisesta soveltamisesta.

  3. Kiitos tästä! Oxenstiernan kommentti hallitsemisen ja järjen suhteesta on validimpi kuin koskaan, ja samalla perustelut piilotetaan jatkuvasti syvemmälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.