Mikä on elämän tarkoitus Aki Kangasharjun ajatuksissa?

Talouselämä-lehden markki­naraadis­sa Etlan Aki Kan­gashar­ju esit­tää ratkaisuk­si Suomen puut­tuvaan talouskasvu­un sanatarkasti:

Luo­daan kan­nus­timia, että jak­samme painaa duu­nia myös per­jan­taina eikä lähde­tä kalas­ta­maan mökille.

Olen Kan­gashar­jun kanssa mon­es­ta asi­as­ta samaa mieltä, mut­ta en tästä.

Mikä Akin mielestä oikein on elämän ja siinä yhtey­dessä taloudel­lisen toimin­nan tarkoi­tus. Jos joku oikeasti pitää kalas­tamis­es­ta enem­män kuin lisäan­sioiden mah­dol­lis­ta­mas­ta lisäkrääsästä, mik­si hänen pitäisi vali­ta se lisäkrääsä? Eikö taloudel­lisen toimin­nan päämäärä ole lisätä ihmis­ten hyv­in­voin­tia eikä vähen­tää sitä? Jos vapaa-aika tuot­taa sitä enem­män, kan­nat­taa vali­ta vapaa-aika.

”Hänestä osa-aikatyöl­li­sis­sä olisi Suomes­sa työl­lisyyspo­ten­ti­aalia ver­rokki­mai­hin näh­den.” Jos hän tarkoit­taa, että ver­rokki­mais­sa tehdään vähem­män osa-aikatyötä kuin Suomes­sa, hänen ver­rokki­maansa ovat aika köy­hiä ja onnet­to­mia. Vau­rais­sa Län­si-Euroopan mais­sa osa-aikatyö on paljon yleisem­pää kuin Suomes­sa. Meil­lä tilas­toa vääristävät vielä opiske­li­jat, joiden on tehtävä töitä rahoit­taak­seen opin­to­jaan, mut­ta joiden ei silti toivoisi tekevän kokoaikatyötä, vaan opiskel­e­van siinä sivus­sa edes vähän.

Eikö pitäisi olla oma asia tykkääkö enem­män krääsästä vai vapaa-ajas­ta? Ei se tietenkään kokon­aan oma asia ole, kos­ka pro­gres­si­ivisen vero­tuk­sen olois­sa down­shif­taa­ja osal­lis­tuu julk­isten meno­jen rahoituk­seen vähem­män, mut­ta olet­taa kuitenkin saa­vansa lap­silleen samaa koulu­tus­ta kuin muut.

Kan­gashar­ju ei kuitenkaan näytä ole­van näitä “elämän tarkoi­tus on rahoit­taa hyv­in­voin­tiy­hteiskun­taa” ‑ihmisiä, kos­ka hän esit­tää vero­jen alen­tamista kan­nus­ta­maan tekemään pidem­pää työaikaa. Näin hän tulee vähen­täneek­si hyv­in­voin­tiy­hteiskun­nan rahoi­tus­ta eikä paran­ta­neek­si sitä.

On myös vähän epä­var­maa, lisääkö vai vähen­tääkö vero­tuk­sen alen­t­a­mi­nen työn­tekoa. Tästä olen kir­joit­tanut aiem­minkin. Henkilöko­htaisel­la tasol­la veron alen­nus toimii kuin palkanko­ro­tus ja kohon­neet palkat tun­netusti vähen­tävät työn tar­jon­taa eivätkä lisää sitä. Tarkkaan ottaen Kan­gashar­ju puhuu vero­tuk­sen pro­gres­sion lieven­tämis­es­tä. Se saat­taa todel­la jopa lisätä työhalu­ja toisin kuin yleiset veronalen­nuk­set. Mut­ta julk­isi­in menoi­hin ei näin saa lisää rahoitusta.

Maail­man tule­vaisu­ut­ta ajatellen olisi parem­pi, jos ihmiset etsi­sivät elin­ta­soa mielu­um­min vapaa-ajas­ta ja ilmai­sista har­ras­tuk­sista (esim. shak­in­peluu ) kuin suures­ta tavarapaljoudesta.

Noin yleis­es­ti olen sitä mieltä, että jos Kan­gashar­jun tavoin tähdätään mate­ri­aalisen elin­ta­son nousu­un, aivan olen­nais­es­ti tärkeäm­pää on nos­taa työn tuot­tavu­ut­ta kuin piden­tää työaikaa. Vuodes­ta 1900 työn tuot­tavu­us on 17-ker­tais­tunut. Työai­ka ei olisi voin­ut mitenkään edes kaksinkertaistua.

Työn tuot­tavu­u­den nousu taas edel­lyt­täisi luo­vaa tuhoa, mut­ta meil­lä käytetään mil­jarde­ja yri­tys­tuki­in estämään luo­vaa tuhoa.  Kaikesta muus­ta säästetään, mut­ta ei siitä.

 

43 vastausta artikkeliin “Mikä on elämän tarkoitus Aki Kangasharjun ajatuksissa?”

  1. Oma työni on juuri nyt niin mie­lenki­in­toista ja palk­it­se­vaa ammatil­lis­es­ti (vähän myös taloudel­lis­es­ti), että teen sitä mielel­läni per­jan­taisin klo 16 jäl­keen (osin ilman kor­vaus­ta). Ei raha eikä krääsä kiin­nos­ta eri­tyis­es­ti (riit­tää että tulee toimeen ja voi vapaa-ajal­la tehdä jotain kiin­nos­tavaa). Voisiko olla enem­män meitä, jot­ka arvotamme työtä korkealle sen merk­i­tyk­sel­lisen sisäl­lön vuok­si? Että per­jan­taisin ei olisi kiire töistä pois. (Tähän vaikut­taa niin moni asia, että oma jut­tun­sa.) Siis. Työn tuot­tavu­us ja määrä on yksi asia, mate­ri­aalisen elin­ta­son tavoit­telu toinen, eikä nämä vält­tämät­tä tavoit­teena kor­reloi. Jos toimin­nan (elämän) päämäärä on tehdä jotain mielekästä ja mie­lenki­in­toista työtä (palkkatyö­suh­teessa), se voi itsessään riit­tää (muut seu­rauk­set toissijaisia).

    1. Kun miet­tii elämän tarkoi­tus­ta kan­nat­taa lukea ”Homo Deus” (Ihmisju­mala), kir­joit­tanut 2015 pro­fes­sori Yuval Noah Harari. 

      Siinä hän kir­joit­taa näin:

      Vuosi­tuhan­sien ajan ihmiset kamp­paili­vat kol­men vaka­van ongel­man – nälän­hädän, rut­to­jen ja sodan – kanssa, jot­ka johti­vat miljoonien ihmis­ten kuole­maan ja globaalien imperi­u­mien nousu­un ja kaatumiseen. 

      Ihmiset selviy­tyivät näistä ongelmista ja vas­ta­si­vat elämän kysymyk­si­in uskon­non avulla. 

      Nykyaikana emme kuitenkaan enää luo­ta ruk­ouk­seen, sil­lä olemme pääosin voineet nämä kolme ongel­maa teknolo­gian ja lääketi­eteel­lisen kehi­tyk­sen kautta.

      Harari pohtii uskon­non, kuolemat­to­muu­den ja teknolo­gian käsit­teitä, että tule­vaisu­u­den maail­maa voivat ohja­ta kehit­tyneet algo­rit­mit ja tekoä­ly, eivät ihmiset.

      Ihmiset eivät halua odot­taa taivas­ta vas­ta kuole­man jäl­keen vaan halu­a­vat sen nyt heti tääl­lä maan pääl­lä, ilman väl­i­tys­miehiä, eli kaiken­laisia pappe­ja ja shamaaneja…

      Nyky­isin ihmiset tavoit­te­liv­at ikuista elämää käyt­täen hyväk­si uut­ta lääketiedet­tä ja geen­itekni­ikkaa. Ensim­mäi­nen tavoite on elää 500-vuo­ti­aak­si ja myöhem­min ikuisesti.

      Tämä tren­di on jo täysil­lä pääl­lä lab­o­ra­to­ri­ois­sa ja filosofien keskusteluissa.

    2. > Voisiko olla enem­män meitä, jot­ka arvotamme työtä korkealle sen merk­i­tyk­sel­lisen sisäl­lön vuoksi?

      Tämä ei ole puh­taasti ihmisen omi­naisu­us, vaan syn­tyy ihmisen ja työn vuorovaiku­tuk­ses­ta. Ainakin liike-elämässä on run­saasti työ­paikko­ja, joiden “merk­i­tyk­sel­listä sisältöä” saa etsiä kisso­jen ja koirien kanssa. (Julkises­sa hallinnos­sa var­masti myös). Tämä havain­to on luter­i­laises­sa kult­tuuris­samme kuitenkin käytän­nössä tabu.

      Ja peri­aat­teessa järkevätkin ja tekemisen arvoiset työt voivat olla 25% työn tekemistä ja 75% jotain aivan muuta.

  2. Minus­ta Kan­gashar­jul­la on tärkeä point­ti tuo hyv­in­voin­tiy­hteiskun­nan rahoittaminen.
    Tulee tästä mieleen John F Kenne­dyn lausuma: Ei pidä ajatel­la, mitä yhteiskun­ta voi tehdä sin­un hyväk­sesi vaan mitä sinä voit tehdä yhteiskun­nan hyväksi.
    Me emme voi tietää, mik­si kukakin työtä tekee, omak­si eduk­seen vai yhteiskun­nal­lis­es­ta vastuuntunnosta.
    Kyl­lä Kan­gashar­ju on oike­as­sa, että kovas­ta työn­teosta ei saisi määrätä ”ran­gais­tusveroa”.

    1. Pitäisikö kovas­ta työn­teosta saa­da sit­ten lisäpalkkiota?

      Valitet­tavasti moni nykya­jan fyy­sis­es­ti raskas työ on hyvin heikosti kom­pen­soitua. Taval­laan Kan­gashar­jun argu­men­tit eivät kestä itseään. Vai eikö nyt sit­ten puhutakkaan kovas­ta työnteosta?

  3. Kan­gashar­jun esi­tys­tä vero­pro­gres­sion lieven­tämis­es­tä kai voi kan­nat­taa, vaik­ka ei moral­isoisi ihmisiä, jot­ka val­it­se­vat vapaa-ajan lisäan­sion sijaan. Lieven­tämisen jäl­keenkin ihmiset tekevät tämän valin­nan itse.

    Pitää muis­taa, että vero ei ole pro­gres­si­ivi­nen työa­jan, vaan tulo­jen suh­teen. Pitäisikö se sit­ten olla? Jos pitää tärkeänä, että vero­tus on lin­jas­sa elämän tarkoituk­sen kanssa, mik­si nimeno­maan hyvä­tu­loisia ohjataan vapaa-ajan pari­in? Eivät kai hyvä- ja huono­tu­lois­t­en elämien tarkoituk­set toi­sis­taan poikkea.

    Korkean tuot­tavu­u­den työn­tek­i­jän down­shif­taus­ta ei pahek­su­ta vain sik­si, että se on pois BKT:sta ja julkisen talouden rahoituk­ses­ta. Tulo- ja omaisu­userot aiheut­ta­vat paljon närää, mut­ta niin aiheut­taa sekin, jos korkean tuot­tavu­u­den työn­tek­i­jät tekevät vain vähän työtä samal­la, kun mata­lan tuot­tavu­u­den työn­tek­i­jät raata­vat. Esim. lääkärei­den kohdal­la osa-aikatyö on yleistynyt ja aiheut­tanut myös jonkin ver­ran pöyristys­tä. Mitä suurem­mik­si tuot­tavu­userot kas­va­vat, sitä näkyväm­mäk­si tämäkin ero tulee, ja sitä enem­män tyy­tymät­tömyyt­tä se aiheuttaa.

    Työa­jan lyhen­tämiseen voisi minus­takin kan­nus­taa, mut­ta uno­hta­mat­ta mata­lan tuot­tavu­u­den työn­tek­i­jöitä. Kun mata­la­palkkatöi­den tärkein tehtävä vaikut­taa muutenkin ole­van työt­tömyy­den stig­man ja sosi­aal­is­ten ongelmien ehkäisy, niin var­maan siihen riit­täisi vähän vähempikin hyödyl­lisenä olon teesken­te­ly. Uusien kengänki­il­lo­tus­ta muis­tut­tavien koiran hom­mien (esim. Wolt) lisään­tymi­nen on surulli­nen kehi­tys­su­un­ta, mut­ta vähän vähem­män surullista olisi, jos niitä ei painet­taisi lisäk­si niska limas­sa yötä päivää.

    1. Eikös näi­den Wolt-kuskien pitänyt olla yksi­ty­isyrit­täjiä? Sehän kai tarkoit­taa, että saa­vat itse vali­ta työaikansa.

    2. “Työa­jan lyhen­tämiseen voisi minus­takin kan­nus­taa, mut­ta uno­hta­mat­ta mata­lan tuot­tavu­u­den työn­tek­i­jöitä. Kun mata­la­palkkatöi­den tärkein tehtävä vaikut­taa muutenkin ole­van työt­tömyy­den stig­man ja sosi­aal­is­ten ongelmien ehkäisy, niin var­maan siihen riit­täisi vähän vähempikin hyödyl­lisenä olon teeskentely.”

      Tämähän oli nyt nimeno­maan niin val­ta­va ongel­ma Kan­gashar­jun viimeaikaisten kom­ment­tien perus­teel­la, ja aikaisem­min asum­istuen kanssa, tämä osa-aikaisten työn­tek­i­jöi­den vapaae­htoinen osa-aikaisu­us, että nyt kehitel­lään kaiken­laisia keino­ja pakot­taa kepil­lä nämä kokoaikaisik­si. Kai se [joidenkin] hyv­in­voin­ti lisään­tyy, jos henkises­ti ja fyy­sis­es­ti raskas­ta työtä joutuu pakol­la raata­maan 40 tun­tia viikos­sa. Seu­raavak­si sit­ten pitää tukkia työkyvyt­tömyy­seläk­keen polku­ja lisää, niin on köy­hien pakko pysyä töis­sä vaik­ka keho ei kestä.

  4. Joillekin työ tar­joaa muu­takin arvokas­ta kuin rahaa. Esimerkik­si joukkue­pelin iloa, jos on hyvä tii­mi. Toveru­ut­ta. Mah­dol­lisu­ut­ta taito­jen ja tieto­jen kehit­tämiseen. Perustel­tua iloa ja ylpeyt­tä siitä, että on ahk­era ja osaa­va työn­tek­i­jä, pitäen osaltaan maail­maa (ja hyv­in­voin­ti­val­tio­ta) pyörimässä. 

    Rahal­la taas han­ki­taan muu­takin kuin “krääsää” (jos ihmisille arvokkai­ta tavaroi­ta halu­aa täl­lä halvek­su­val­la ter­mil­lä kut­sua). Esimerkik­si matko­ja, laulu­tun­te­ja, kun­tos­alio­h­jaus­ta, hyviä ate­ri­oi­ta, viihty­isiä asun­to­ja ja kau­ni­ita näköalo­ja. Taidet­ta. Laatu­jour­nal­is­mia. Kaik­ki nämä mak­sa­vat paljon.

    Ja ihmi­nen joka men­estyy työssään, ja pystyy sen ansios­ta han­kki­maan itselleen ja läheisilleen kaikkia näitä hieno­ja asioi­ta, löytää toden­näköisem­min myös puolison.

    Jokainen tehköön omat val­in­tansa tilanteen­sa mukaan. Onnel­lisia he, joil­la jo on elämässä asi­at niin hyvin ja valmi­ina, että shak­ki riit­tää. Mut­ta heitä, jot­ka syys­tä tai tois­es­ta halu­a­vat vielä tehdä paljon töitä, ei kan­nat­taisi leima­ta pin­nal­lisik­si tai ahneik­si krääsänperässäjouksijoiksi.

    1. Toveru­us, erit­täin hyvä.

      Ekon­o­mis­teille kaik­ki vai­h­dan­ta on yhtä hyvää, mut­ta sin­un on pakko tun­nus­taa, että ihmiset halu­a­vat myös huono­ja asioi­ta ja huonoista syistä. Tyyp­il­lisenä esimerkkinä päi­h­teet. Iso osa yhteisöl­lis­es­tä tiim­i­työstä ja palk­it­se­vista haasteista on fir­mo­jen mieletön­tä kil­pailua noiden alhais­ten toivei­den toteut­tamises­sa, asi­akkaan aut­tamis­es­ta voidaan puhua lähin­nä siinä mielessä kuin mieli­sairas­ta aute­taan itsetuhoisuudessaan.

      Omaisu­us ei tuo onnea, ellei puhuta hienoista keksin­nöistä jot­ka tekevät elämästä helpom­paa ja yksinker­taisem­paa. Köy­hyys ei ole mikään häpeä, ellei puute saa tekemään häpeäl­lisiä asioita.

      Kau­ni­it näköalat ovat erit­täin halpo­ja. Otak­sun siis että tässä tarkoite­taan kau­ni­ita keskeisel­lä paikalla ole­via näköalo­ja, jot­ka ovat niukko­ja ja pois­sulke­via. Pois­sulkemisen arvos­tus ei vält­tämät­tä itsessään olekaan niin kau­nis ja ihanteelli­nen asia.

      En tiedä olenko myöhässä, mut­ta suosit­te­len potki­maan pak­sua lom­pakkoasi arvosta­vat naisih­miset kauem­mak­si ja otta­maan itselle­si puolisok­si sen muka­van ja älykkään neitosen, joka arvostaa komeaa ulko­muo­toasi ja rohkeut­tasi, niin makuuka­maris­sa kuin fyy­sis­es­ti uhkaavis­sa tilanteis­sa. Joka arvostaa sin­ua kos­ka joku hänen läheisen­sä arvostaa sin­un asiantun­te­mus­tasi ja suo­raselkäisyyt­täsi. Älä anna tur­val­lisu­ushakuisu­u­den ja var­man päälle pelaamisen typ­istää miehistä potentiaaliasi.

  5. Kan­gashar­ju mielestä ihmiset ovat selvästikin talout­ta varten eikä talous ihmisiä varten. Hän ei joko ymmär­rä mis­tä kaikesta ihmis­ten hyv­in­voin­ti muo­dos­tuu tai hän kuvit­telee aidosti että elämän tarkoi­tus on vain tehdä mah­dol­lisim­man paljon työtä jollekin toiselle rahaa vas­taan ja sen keräämisek­si. Hän ehkä luulee ihmisen ole­van enem­män erään­lainen homo eco­nom­i­cus kuin homo sapiens.

    Hän ei ymmär­rä ilmeis­es­ti sitäkään kuin­ka paljon ihmiset tekevät töitä “vapaa aikanaan” vaan hän kokee työk­si vain sen mitä tehdään laskua vas­taan. Kalas­t­a­mi­nen, sien­estämi­nen, mar­jo­jen keruu, kodin ja kesämökin kun­nos­tan­nekin ovat nimit­täin myös työtä ja usein jopa varsin kan­nat­tavaa sel­l­aista vaikkei siitä mak­se­takaan palkkaa tai sitä ei laskute­ta joltakin toiselta. Kaiken lisäk­si ne ovat myös vapaa ajan har­ras­tuk­sia jot­ka ovat tärkeitä ihmis­ten hyv­in­voin­nin kannal­ta, usein tärkeimpiäkin kuin pelkkä tavaroiden ja rahan haal­im­i­nen oman hyv­in­voin­nin kustannuksella.

    Ohes­sa on hyviä jut­tu­ja siitä mis­tä ihmis­ten hyv­in­voin­ti muo­dos­tuu ja siitä ettei elämän tarkoi­tus ole var­mas­tikaan lisätä työaikaa vaan pyrk­iä mielu­um­min lisäämään ihmis­ten hyvinvointia.
    https://stat.fi/artikkelit/2011/art_2011-03–07_004.html?s=0
    https://stat.fi/tup/kuntapuntari/kuntap_3_2005_hyvinvointi.html

    1. Todel­la hyviä tosi­aan, siinähän pide­tään lupaa­vana indek­siä jon­ka mukaan suo­ma­laisil­la meni parem­min 1945 kuin 2006. Ei jär­ki paljon päätä pako­ta, kun tuol­laisia päästää näppäimistöltään. 

      Kuu­losta muutenkin tosi hienol­ta kun val­tion byrokra­tia alkaa ker­tomaan mis­tä ihmiset tule­vat onnel­lisik­si, ei var­masti olla kaukana siitä kun ollaan onnel­lisia vaik­ka väkisin.

      Mitäs jos julki­nensek­tori keskit­ty­isi pääte­htävi­in­sä ja pitäisi itsen­sä pienenä ja kevyenä ja antaisi näin ihmisille mah­dol­lisu­u­den vali­ta elämän­tyylin­sä ja onneel­lisu­u­den­sa lähteet. 

      Liian myöhäistä toki, hyv­in­voin­ti­val­tio pro­pa­gan­da on men­nyt niin syvälle sielu­un kun sitä on vau­vas­ta asti toitotet­tu että enää ei osa­ta olla onnel­lisi­akaan ilman val­tion puut­tumista asiaan.
      No tuhon tiel­lähän tuo malli on, joten luul­tavasti päästään kokeile­maan sitä vuo­den 1945 hyvinvointia.

      1. Mis­tä sit­ten ihmis­ten hyv­in­voin­ti ja onnel­lisu­us koos­t­uu omas­ta mielestäsi. Siitäkö että tehdään töitä yhä enem­män ja jät­tämäl­lä “elämä” elämät­tä, vai sit­tenkin siitä että “elämä” ja työ pide­tään tas­apain­os­sa. Eikö se ole ihmis­ten elämään puut­tumista jos he eivät saisi enää vali­ta edes sitä mitä he tekevät per­jan­taisin. Joten mik­si Romakkanie­mi halu­aa rajoit­taa ihmis­ten vapaut­ta vali­ta vapaa aikaa vaikka­pa kor­vauk­se­na ylitöistä. 

        Jos ei ymmär­rä sitä mis­tä ihmisen onnel­lisu­us koos­t­uu, niin voi toki luul­la että se koos­t­uu pelkästään rahas­ta ja mate­ri­as­ta, mut­ta niin­hän asia ei tietenkään ole. Niitä jot­ka eivät asias ymmär­rä, kehotan tutus­tu­maan ajatuk­sel­la niihin tek­i­jöi­hin joista ihmis­ten onnel­lisu­us ja hyv­in­voin­ti lop­ul­ta koos­t­u­vat. Liit­tämistäni linkeistä pääsee hyvään alku­un. En kyl­lä yhtään epäile etteivätkö taloususko­vaiset, uus­lib­er­al­is­tit, hyv­in­voin­ti­val­tio­ta vas­tus­ta­vat tai peräti sosi­aal­i­dar­win­is­tit olisi asi­as­ta eri mieltä, kos­ka he voivat ajatel­la onnel­lisu­u­den muo­dos­tu­van pelkästään taloud­es­ta ja siitä että saa­vat toteut­taa itseään muista välit­tämät­tä. He voivat kyl­lä kuvitel­la kaikkien muidenkin onnel­lisu­us ja hyv­in­voin­ti muo­dos­tu­vat samoista asioista, mut­ta niin­hän asia ei ole. Se on selvää ettei val­tio tietenkään määrää sitä kuin­ka ihmi­nen on onnelli­nen, mut­ta se voi luo­da puit­teet mah­dol­lisim­man mon­en hyvinvoinnille. 

        Kuin­ka muuten val­tio rajoit­taa omaa onnel­lisu­ut­tasi ja hyv­in­voin­ti­asi estämäl­lä tekemästä jotain mitä halu­aisit tehdä ollak­sesi onnelli­nen ja hyv­in­voi­va? Vai osaatko kan­taa vas­tu­un itse itses­täsi niis­sä puit­teis­sa jos­sa nyt eletään?

    2. Oikeis­tolib­er­aalit, kuten Kan­gashar­ju, ovat aina täl­läisiä. He ovat sitä mieltä, että muiden vähem­män fik­su­jen pitää tehdä kovasti ja ahk­erasti paljon töitä, että Kan­gashar­jun kaltaiset osaa­vat men­estyjät voivat ajaa hienoil­la autoil­la ja asua hienois­sa talois­sa ja tehdä vähän mitään tuot­tavaa työtä, mikä lisää muiden hyv­in­voin­tia. Sen sijaan he keskit­tävät omis­ta­maan, ja omis­tamisen kaut­ta vuokrankiskon­taan muil­ta, jot­ka usein ovat niitä ahk­e­ria raatajia.

  6. Hyvä kir­joi­tus, mut­ta minäpä tiivistän: Kan­gashar­ju on idioot­ti joka ei ymmär­rä ihmi­sistä, elämästä ja yhteiskun­nas­ta täs­mälleen mitään.

    1. Ja tämän kir­joit­ta­ja on toinen idioot­ti — täm­möiset pitäisi aina dele­toi­da. Idioot­tia huu­ta­mal­la vihreät tuhoaa lop­unkin kan­natuk­sen­sa. Ei lisää mitään keskusteluun

      1. Mis­tä voit päätel­lä, että joku nim­imerkkikir­joit­ta­ja on nimeno­maan vihreä? Varsinkin sel­l­ainen nim­imerkkikir­joit­ta­ja, joka on ottanut nim­imerkkin­sä kuubal­aiselta kom­mu­nis­tidik­taat­to­ril­ta, jos­sa oli vihreää lähin­nä lippalakki.

  7. Eivätkö ekon­o­mistit osaa sanoa, vähen­tääkö vai lisääkö vero­tuk­sen alen­t­a­mi­nen työn­tekoa? Talousti­eteen tekem­i­nen lie­nee kovin vaikeaa.

    1. Ekon­o­mistista en tiedä, sil­lä tätä tit­teliä voi käyt­tää kuka tahansa itseop­pin­ut taloustieteilijä.

      Ekonomin kohdal­la on kyse korkeak­oulun käyneestä kaup­pati­eteil­i­jästä ja hei­dän kohdal­la on help­po tode­ta, että ne ei tiedä. Kaup­pati­eteet antaa todel­la huonot perus­teet talousti­etei­den ymmärrykselle.

    2. Valitet­tavasti aika har­va ekon­o­misti on tain­nut kir­joit­taa matem­ati­ikas­ta sitä L:ää. Eli alan ihmisil­lä on ihan perus­ta­van­laa­tu­isia han­kaluuk­sia ana­lyysin kanssa. Tämä erot­tuu eri­no­mais­es­ti myös alan kir­jal­lisu­udessa, teo­ri­at ovat aina jotain abstrak­te­ja malle­ja ilman mitään yhtymää todel­lisu­u­teen. Sit­ten lop­putu­lok­se­na on Var­ti­aisen kaltaista nerokku­ut­ta, kuten totea­mus että tar­jon­ta lisää kysyn­tää, ns. sup­ply-side economics.

      Mut­ta ei siinä, on sup­ply-side tulkin­nas­sa ihan posi­ti­ivisi­akin puo­lia, joi­ta Var­ti­ainen ja Kan­gashar­ju eivät pien­imielisyy­dessää kykene käsit­tämään. Ote­taan esimerkik­si down-shiftaaminen:

      Jos hyvä­tu­loiset vähen­tävät pro­gres­sion vuok­si työn­tekoa niin päätelmä on ilmeinen, hyvä­tu­lois­t­en (=koulutet­tu­jen) työ­panos­ten tar­jon­taa täy­tyy lisätä. Helpoin tapa tähän on koven­taa vero­pro­gres­sio­ta, palkat kun selvästi ovat niin hyvät että heil­lä on varaa tehdä töitä vain 3–4 päivää viikos­sa. Lääkäritkin ovat tästä eri­no­mainen esimerkki.

      Jos ihmiset laske­vat, että saa­vat itselleen riit­tävän elin­ta­son 3–4 päivän töil­lä niin miten se pro­gres­sion keven­tämi­nen lisää hei­dän kan­nustet­taan tehdä enem­män töitä? Aivan samaa kep­pi­logi­ikkaa sovel­letaan pien­i­t­u­lois­t­en kanssa, ja se kyl­lä toimii, tosin siel­lä palkat ovat niin pienet että mata­la palkkata­so vaatii että töitä tehdään se 5 päivää viikos­sa tai jopa enemmänkin.

      Sama toimii myös omis­ta­jien ja pääo­mat­u­lo­ja naut­tivien kanssa. Jos he saa­vat pelkästään omis­tamisel­la niin hyvät tulot ettei hei­dän tarvitse osal­lis­tua yhteiskun­nan toim­intaan niin ain­oa loogi­nen lop­putu­los on koven­taa pääo­mat­u­lo­jen vero­tus­ta esim. pro­gres­sion kaut­ta. Tietysti rikas var­maan mielel­lään määrit­telee asian niin, että kos­ka hän omis­taa vuokra-asun­to­ja ja vuokraa niitä muille niin hän tuot­taa hyv­in­voin­tia tätä kaut­ta — tosin lähin­nä itselleen. Jos asum­i­nen ja asun­non omis­t­a­mi­nen tuot­taa hyv­in­voin­tia, niin ilman muu­ta mei­dän pitäisi myös tehdä lail­liset pros­es­sit tuke­maan että kaik­ki vuokral­la asu­jat voivat lunas­taa vuokra-asun­ton­sa itselleen, aivan itses­tään selvää.

      1. “Jos ihmiset laske­vat, että saa­vat itselleen riit­tävän elin­ta­son 3–4 päivän töil­lä niin miten se pro­gres­sion keven­tämi­nen lisää hei­dän kan­nustet­taan tehdä enem­män töitä?”

        Sil­lä taval­la, että vapaa-ajan vai­h­toe­htoiskus­tan­nus kas­vaa. Tekemäl­lä yhden päivän lisää töitä saa enem­män palkkaa kuin aikasemmin.

        Ei ihmisil­lä ole sen enem­pää riit­tävää elin­ta­soa kuin riit­tävää vapaa-ajan määrääkään, enem­män on aina enem­män. Mitä vähem­män on vapaa-aikaa, sitä suurem­pi on kyn­nys tehdä lisää töitä, eli sitä enem­män pitäisi saa­da lisä­tun­nista palkkaa, jot­ta sen viit­sisi tehdä. 

        Täl­lä het­kel­lä kolmepäiväistä viikkoa tekeväl­lä lääkäril­lä käy niin, että kol­man­nen päivän jäl­keen hän toteaa, että enem­pää en halua tehdä töitä, kos­ka käteen jäävä raha ei riitä kom­pen­soimaan menetet­tyä vapaa-aikaa. Var­masti kuitenkin on jokin sum­ma, jol­la lääkärin saisi tekemään neljän­nenkin päivän. Vapaa-aika on kivaa, mut­ta niin on rahakin.

      2. Olen aika var­ma, että moni on kyl­lä pitkän L:n tasoa. Iso osa siitä mitä tiedämme yhteiskun­nas­ta tulee juuri ekon­o­mistik­oulun käyneiltä, kos­ka heil­lä on rigööriä ja tekni­ikat hallussa.

        Yhteiskun­nan peru­songel­ma talousti­eteen kanssa ei ole myöskään mallien ja suurei­den reifikaa­tio, ekon­o­mistit ovat varsin tietoisia abstraktioistaan.

        Olisi myös liian help­poa sanoa, että ekon­o­mistien tyyp­il­liset vinoumat ja sokeat pis­teet joh­tu­isi­vat hei­dän tulon­lähteistään. Myös aka­teemis­ten (toki moni näistäkin on aivan yhtä lail­la palkka­so­ture­i­ta kuin aja­tus­pa­jo­jen ja etlo­jen muon­avahvu­udessa ole­vat) talousti­eteil­i­jöi­den paris­sa tietyt oireet ovat valtavirtaa.

        Mielestäni pääon­gel­ma on sama kuin jour­nal­is­ti­ikan alal­lakin: minkälaiset ihmiset saa­vat päähän­sä lähteä opiskele­maan jotain sel­l­aista? Näen sielu­ni silmil­lä ekto­mor­fisen miesh­enkilön, joka vil­lis­sä nuoru­udessaan tykkäsi pela­ta Civ nelosta ja joka löysi util­i­taris­tis­es­ta filosofi­as­ta lohdu­tuk­sen tap­pi­oi­hin­sa nollasummapeleissä.

        (toinen tyyp­pi ovat olk­i­hat­tuiset bon vivant ‑pyg­nikot, joil­la on omi­tu­inen kiin­nos­tus demografi­aan ja maa­han­muut­toon, ilmeis­es­ti vai­h­toe­htona Marokon/Thaimaan matkailulle)

    3. Jatkona muuten vuokra-asumiseen liit­tyy aivan selkeä yhteis­maan ongel­ma (tämäkin on yksi aja­tusleik­ki mitä oikeis­tolib­er­aalit rakas­ta­vat). Kun joku asia ei ole omaa, niin siitä ei pide­tä huolta.

      Täl­lä logi­ikalla on siis ääret­tömän loogista tukea sitä, että jokainen voi omis­taa oman asun­ton­sa sen sijaan että he asu­isi­vat vuokral­la. Vuokral­la asu­jat kun eivät aja­tusleikin mukaan pidä huol­ta kiin­teistöstä, mut­ta omis­tusasu­jat pitävät. Tämän vuok­si onkin täysin loogista tukea omis­tusasum­ista kaikin keinoin ja ehkäistä vuokral­la asum­ista kaikin keinoin, vuokra-asun­toi­hin pitäisi oikeas­t­aan täl­lä logi­ikalla kohdis­taa lisävero, varsinkin jos vuokralainen on käy töis­sä eikä saa tulonsiirtoja.

      Päätelmät ovat 100% oikeis­ton logi­ikan mukaisia, mut­ta eivät kel­paa, kos­ka he valikoi­vat ide­olo­gias­taan vain varakkaiden ja asioi­ta omis­tavien etu­ja muiden kus­tan­nuk­sel­la kek­si­tyt johtopäätök­set. Muuten hei­dän ide­olo­giansa on sel­l­aista muka-fik­sul­ta kuu­lostavaa sana­he­linää jos­ta voi vetää mon­en­laisia johtopäätök­siä, kuten tässä osoi­tan. Valitet­tavasti Suomes­sa saa kyl­lä julkises­ti esit­tää melkoista paska­puhet­ta kun on oikeat paper­it (Ekono­mi, Kansan­talousti­eteil­i­jä) ilman että kukaan haas­taa esitet­tyä logi­ikkaa ja toimit­ta­jat julkai­se­vat mitään ajattelematta.

      1. Vuokra-asun­nos­ta et saa yhteis­maan ongel­maa mil­lään. Yhteis­maan ongel­mas­sa meil­lä on rajalli­nen resurssi, johon use­am­mal­la on rajoit­tam­a­ton pääsy. Vuokra-asun­toon on pääsy vain vuokralaisella.

        Vuokra-asun­noista ei pide­tä mitenkään merkit­tävästi huonom­paa huol­ta kuin omis­tusasun­noista. Näin ei ole todel­lisu­udessa, eikä talous­teo­ria sitä myöskään ennusta.

        Vuokra-asun­nonkin omis­taa joku, ja hänen etun­sa on pitää omaisuuten­sa arvos­ta huol­ta. Nor­maali asum­i­nen kulut­taa tietenkin asun­toa, mut­ta omis­tus- ja vuokra-asu­jal­la on suun­nilleen saman­laiset kan­nus­timet olla vahin­goit­ta­mat­ta asun­toa. Jos vahin­goit­taa vuokra-asun­toaan, vähen­tää myös omaa asum­is­mukavu­ut­taan. Lisäk­si tästä saa omis­ta­jal­ta sank­tion vuokravaku­u­den pidä­tyk­sen ja mah­dol­lis­ten lisäko­r­vausten muo­dos­sa. Sank­tio voi iskeä jopa kovem­min vuokralaiselle kuin omistusasujalle.

        Se, että kaupungeis­sa vuokra-asun­nois­sa saat­taa asua eri syistä elämän­hallintansa menet­täneitä ihmisiä suh­teessa enem­män kuin omis­tusasun­nois­sa, on oma asiansa. Ei hei­dän elämän­hallintansa ole asum­is­muo­dos­ta kiin­ni, ja myös omis­tusasun­not pää­sevät heil­lä huonoon kun­toon. Jos miet­tii kaikkein huonokun­toisimpia asun­to­ja, nämä tuskin ovat yleen­sä edes vuokra-asun­to­ja, kos­ka ei kukaan niistä pidem­män päälle vuokraa halua maksaa.

        Uumoil­isin oikein kovan “oikeis­tolib­er­aalin” ajat­tel­e­van ennem­minkin, että ihmisen on melko type­r­ää omis­taa asun­toaan, kos­ka siihen liit­tyy aivan turha pääo­maris­ki, ja asun­to­jen omis­tamiseen liit­tyvät huo­let kan­nat­taa muutenkin jät­tää niihin erikois­tuneille ammat­ti­laisille. Näin­hän moni toki tekeekin, ja vielä use­ampi tek­isi, jos vuokra- ja omis­tusasum­ista kohdeltaisi­in yhden­ver­tais­es­ti. Kuvaile­masi “vuokra-asumisen lisävero” nimit­täin on jo ole­mas­sa, ja sitä kut­su­taan pääo­maveroksi, jon­ka nimel­lis­es­ti mak­saa vuokranan­ta­ja ja todel­lisu­udssa vuokralainen. Omis­tusasu­jan asun­to­tuloveros­ta, jol­la veroko­htelu saataisi­in peri­aat­teessa yhden­ver­taisek­si, taas on luovuttu.

  8. Paljon riip­puu siitä, mil­laisia nuo “kan­nus­timet” ovat.

    Jos nuo kan­nus­timet tarkoit­ta­vat sitä, että työ­paikoista tehdään niin viihty­isiä, ja työn tekemis­es­tä niin mukavaa, että ihmiset lähtevät mielum­min töi­hin kuin mökille, niin sanois­in että hyv­in­voin­tia voidaan saa­da täl­lä taval­la lisää.

    Jos se taas tarkoit­taa, että estetään ihmisiä lähtemästä mökille, tai ran­gais­taan siitä taloudel­lis­es­ti, niin var­maankin tehdään hyvinvointitappiota.

    1. Tim­o­l­la hyvä kom­ment­ti, mut­ta tuo lop­un rankaisu­o­sio on hiukan epäi­lyt­tävä. Pro­gres­si­ivi­nen himovero­tus nimeno­maan rankaisee, jos ei lähde mökille per­jan­taina hiukan etuajassa.

  9. “On myös vähän epä­var­maa, lisääkö vai vähen­tääkö vero­tuk­sen alen­t­a­mi­nen työntekoa.”

    Isos­sa kuvas­sa asia kaipaa var­maan tutkimista.

    Pienessä kuvas­sa nuoret lähärit vään­tää jokaisen vuoron minkä vaan saa ja koit­taa saa­da kaikkia lisiä. Usein keikkail­laan myös naa­pu­ri­fir­mas­sa, jot­ta saadaan elämisen perushank­in­to­ja ostet­tua. Veikkaan, että valmis­tu­misen jäl­keen keskimääräi­nen työai­ka on ensim­mäisel­lä kymmenel­lä työvuodel­la jotain 110–120%

    Ja sit­ten leku­rit. Ei taku­ul­la tehdä extraa ainakaan ilman isoa kor­vaus­ta ja kovaa vapaa-ajan kom­pen­saa­tio­ta. Kun kysyy, että mitä teet kesän jäl­keen, niin meiltä ainakin kaik­ki on lähdössä viet­tämään kesä­palkan turvin hot girl sum­me­ria ulko­maille tal­ven ajak­si. Kova palk­ka tekee sen, että alalle tul­laan pelkän palkan vuok­si ilman mitään eet­tistä aja­tus­ta tai kut­sumus­ta. Veikkaan, että valmis­tu­misen jäl­keen ensim­mäisel­lä kymmenel­lä työvuodel­la lekurei­den keskimääräi­nen työai­ka on jotain 50–60%

  10. Tämä on hyvä kysymys tämä tehdäkkö töitä enem­män vai vähem­män. San­na Marin ehdot­ti aikoinaan suures­sa viisaudessaan, joka oli läh­es ere­htymätön, 4 päiväistä työvi­ikkoa. Tietysti sopi­vat tutkimus­tu­lok­set tuki­vat täl­laista aja­tus­ta, jopa enem­män saati­in neljässä päivässä aikaisek­si kuin viidessä. Lasken­tat­apo­ja on niin monia ja niistä voi vali­ta itselleen parhait­en sopi­vat. Kuitenkin, kun kansakun­nal­la on tarpeek­si iso hätä, voi keinotkin olla sopivia. Län­si-Sak­sas­sa piti heti sotien jäl­keen saa­da talous nouse­maan ja paikat kun­toon, niin siel­lä yli­työt oli­vat verot­to­mia ja jos niistä vielä mak­set­ti­in kaksinker­tainen hin­ta taval­liseen palkkaan näh­den, voi vain arva­ta, minkälaisen piikin se talouteen antoi. Län­si-Sak­sa nousi muu­ta­mas­sa vuodessa maail­man hyv­in­voin­ti­val­tioiden joukkoon, vaik­ka maa oli ihan rau­nioina. Japani nousi samaan tahti­in, mut­ta siel­lä ihmiset kat­soi­vat velvol­lisu­udek­seen tehdä ylitöitä ilmaisek­si ja jos teki paljon, sai var­masti tois­t­en arvos­tuk­sen. Kyl­lä se var­masti on tule­vaisu­udessa enem­män uusien tekni­ikoiden ja tekoä­lyn lisäämistä, kun nyky­istä työaikaa piden­tämäl­lä. Sil­lä var­maan pär­jätään, jos vai osa­taan ottaa uud­es­ta tekni­ikas­ta ikään kuin rusi­nat pul­las­ta. Eikä intoil­la likaa sen vihreän siir­tymän kanssakaan.

  11. Jos har­ras­tuk­set ovat halpo­ja ja jos lap­sia ei ole, niin miten ihmisen voi ylipäätään kan­nus­taa juok­se­maan rahan perässä? Onko tuol­laisia kan­nustei­ta edes olemassa?

  12. Kuvitel­laan että Fer­rari vaik­ka valmis­taa 200 autoa vuodessa ja saa autos­ta keskimäärin 300 000 €. Jos heille mak­set­taisi­inkin yhtäkkiä 400 000 € autos­ta niin mik­si he kas­vat­taisi­vat tuotan­tomäärää jos he eivät kas­vat­ta­neet sitä jo 300 000 € hinnalla?

    Samaa argu­ment­tia käytetään aina pien­i­t­u­lois­t­en kanssa: Jos pien­i­t­u­loinen tekee jo nyt töitä X määrään hin­nal­la Y, niin mik­si palkan nos­t­a­mi­nen lait­taisi pien­i­t­u­loisen, kuten lähi­hoita­jan, tekemään yhtään enem­pää töitä? Näin perustel­laan sitä, että lähi­hoita­jien tai sairaan­hoita­jien palkko­jen nos­t­a­mi­nen ei lisää työn tar­jon­taa. Mut­ta lääkäreil­lä ja iso­tu­loisil­la sit­ten kun heille antaa enem­män rahaa niin työn tar­jon­ta jotenkin maagis­es­ti lisääntyy.

    Tässä toim­i­taan jol­lain oudol­la logi­ikalla, että köy­hiä ei motivoi raha, mut­ta rikkai­ta motivoi raha. Sik­si köy­hiä voidaan motivoi­da vain kepil­lä, valvon­nal­la ja vaa­timuk­sil­la, mut­ta rikkai­ta voidaan motivoi­da vain silit­te­lyl­lä, hyssyt­te­lyl­lä ja anta­malle heille lisää rahaa ja kehu­mal­la samal­la kuin tärkeitä ja tuot­tavia he ovat yhteiskun­nan pyörit­tämisek­si ja hyv­in­voin­nin varmis­tamisek­si. Pien­i­t­u­loiset sen sijaan lähin­nä lisäävät pahoin­voin­tia loisi­mal­la tekemäl­lä töitä ja vaa­ti­mal­la palkkaa, mikä ei vain “vas­taa työn todel­lista tuottavuutta”.

  13. Var­ti­ainen kan­nus­taa vähen­tämään töis­sä nukku­mista, kan­gashar­ju ehdot­taa viisipäiväistä työvi­ikkoa. Hyviä ideoita.
    Toisaal­ta jos her­rat tekis nor­maalia 5x8 viikkoa, ideat vois olla vielä parempia.

  14. (Tek­stis­sä sanan “aiem­minkin” kohdal­la ole­va link­ki ei toimi.)

    Minä olen yrit­tänyt selit­tää näille oikeis­tosedille vaik­ka kuin­ka mon­es­sa eri yhtey­dessä, että he ovat taloudel­lisen alike­hit­tyneisyy­den puolestapuhujia.

    Pitkä työai­ka tosi­aankin on heille vau­rau­den ja viisauden merk­ki, vaik­ka todel­lakin jo suun­nilleen talousti­eteen joh­da­tuskurssil­la opete­taan, että se johtuu nimeno­maan työn heikos­ta tuot­tavu­ud­es­ta (ja jo suo­ma­lainen sanan­laskukin sanoo, että “hul­lu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä”).

    Samoin yri­tys­ten suuri määrä on heille merk­ki jostain sankar­il­lis­es­ta yrit­täjähenkisyy­destä, vaik­ka se ker­too siitä, että yri­tyk­set ovat tuomit­tu­ja jäämään niin pieniksi ja kitukasvuisik­si, että niistä ei ole fuu­sioi­tu­maan toisi­in­sa ja näin pienen­tämään määräänsä.

    “Kreikan tiestä” he varoit­ta­vat samal­la ääni väris­ten, vaik­ka Kreikas­sa tehdään Euroopan suun­nilleen pisimpiä työpäiviä ja palka­nsaa­jien osu­us aikuisväestöstä on, tai oli viimek­si kun tark­istin, tois­takym­men­tä pros­ent­tiyk­sikköä alhaisem­pi kuin Suomessa.

    Kan­gashar­ju on aina ollut mitä on, mut­ta tun­tuu vielä viime vuosi­na taan­tuneen entis­es­tään kuin jonkin­laisek­si Putous-tyylisen sket­sio­hjel­man par­o­di­a­hahmok­si. Yritä siinä sit­ten selit­tää Soin­in­vaara-tyylis­es­ti, että markki­na­t­alous ja markki­namekanis­mi ovat oikeasti edis­tyk­sen ja eman­si­paa­tion puolella.

  15. Kat­soin juuri Janne Saarikiv­en ja Timo Soinin keskustelun. Molem­mat toi­vat ilmi, että Suo­mi on ain­oi­ta Euroopan mai­ta, jos­sa velka­an­tu­misas­te hal­lit­see keskustelua. Suo­mi on kuulem­ma Euroopan val­tiousko­vaisin maa.

    Suomen poli­ti­ik­ka on mieliku­vi­tuk­se­ton­ta. Oikeis­tossa lasku­tukku­miehet ja vasem­mal­la SAK:n puolueet.

  16. Jos oikeis­tosedät Tom­mi Uschanovin mielestä perustel­e­vat taloudel­lista alike­hit­tyneisyyt­tä (=ihmistyön voimaa), niin mitä sit­ten vasem­mistopimut edus­ta­vat? Sitäkö että hyv­in­voin­ti­val­tion rahoite­taan pankista saataval­la rahal­la, jon­ka eteen ei tarvi­ta ihmistyötä eikä muu­takaan työtä vaan pelkästään esit­tää hyviä perustelu­ja oikeu­den­mukaisu­ud­es­ta ja sol­i­daarisu­ud­es­ta? Ja vielä parem­pi on, jos ilmaisen rahan maail­mas­sa nuo pimut pää­sevät kon­trol­loimaan mitä tavalli­nen ihmi­nen saa tehdä ja miten elää keskite­tyn ajatuk­sen yhteiskunnassa.

    En pysty ole­maan nau­ra­mat­ta kun kuun­te­len vasem­mis­tolib­er­aalien puo­lus­ta­van poli­ti­ikkaa mis­sä ei ole hituskaan lib­er­aalia elämänajatusta. 

    Sil­loin täl­löin Marx­ia lueskel­lessani mietin, ovatko vasem­mistopimut luke­neet sanaakaan Marx­in kirjoituksista.

    1. Kyl­lä aika moni tavalli­nen ihmi­nen Suomes­sakin on tajun­nut, että kan­nat­taa pyrk­iä pois työtä tekevästä luokas­ta ja siir­tyä omis­tavaan luokkaan. Into sijoit­tamiseen on kova ja tavoit­teena taloudelli­nen riip­pumat­to­muus. Kan­gashar­jun ja kump­panei­den tavoit­teena on hal­pa, tai ainakin edulli­nen, työvoima, kos­ka se on sijoit­ta­jan etu. Ja vien­ti­te­ol­lisu­u­den. En ymmär­rä työn ihan­noin­tia, melkein tun­tuu että sel­l­aista ihmistä on vähän jymäytetty.

    2. Jos oikeis­tosedät Tom­mi Uschanovin mielestä perustel­e­vat taloudel­lista alike­hit­tyneisyyt­tä (=ihmistyön voimaa), niin mitä sit­ten vasem­mistopimut edus­ta­vat? Sitäkö että hyv­in­voin­ti­val­tion rahoite­taan pankista saataval­la rahal­la, jon­ka eteen ei tarvi­ta ihmistyötä eikä muu­takaan työtä vaan pelkästään esit­tää hyviä perustelu­ja oikeu­den­mukaisu­ud­es­ta ja solidaarisuudesta?

      Sitä nimeno­maan. Jos tietää, mitä olen luke­mat­tomis­sa eri yhteyk­sis­sä pienin muun­nelmin sanonut vasem­mis­tos­ta pian kak­sikym­men­tä vuot­ta, ei pitäisi tul­la yllä­tyk­senä, että suh­taudun tähän yllä kuvat­tuun vasem­mistopimuu­teen täs­mälleen yhtä pil­ka­llis­es­ti kuin kangasharjuuteenkin.

      En ole Soin­in­vaaran kaltainen ammat­tiluen­noi­ja, mut­ta arvioisin, että poli­ti­ikas­ta ja yhteiskun­nas­ta pitämieni yleisölu­en­to­jen yms. määrä on jos­sain 50:n ja 100:n väli­maas­tossa. Ja urani tähän asti vihamielisim­män vas­taan­oton olen saanut Suomen sosi­aal­i­foo­ru­mis­sa (osalta yleisöä).

      Sil­loin täl­löin Marx­ia lueskel­lessani mietin, ovatko vasem­mistopimut luke­neet sanaakaan Marx­in kirjoituksista.

      Luul­tavasti eivät.

      (Oikeis­tosedät taas ovat luke­neet ain­oas­taan sen “jokaiselta kyky­jen­sä mukaan, jokaiselle tarpei­den­sa mukaan”, huo­maa­mat­ta, että siinä ain­oas­sa tek­stiko­hdas­sa, jos­sa Marx sanoo niin, hän nimeno­maan varoit­taa usko­mas­ta, että tähän yhteiskun­ta­malli­in voitaisi­in siir­tyä muuten kuin jos­sakin kaukaises­sa tule­vaisu­udessa jos ylipään­sä edes silloin.)

  17. Nuoriso sekoaa kun per­he eikä suku väl­itä yhtään ja koulun ja vira­nomais­ten pitäisi kas­vat­taa. Mis­tään ei saa olla mitään mieltä ja kaikesta loukkaan­nu­taan. Etenkin tois­t­en ajatuk­sista niin että ale­taan kiljua että idioot­ti. Sem­moi­se­na se viher­vasem­mis­to meille äänestäjille näyt­täy­tyy. Inter­sek­tionaslisin­klu­u­siona rahat tuh­lat­en ja elämän pilat­en. Rahat vie äänestäjät ja kiin­nos­tuk­sen kalli­iseen vihreyteen

  18. Kan­gashar­jul­la on taval­laan pointtinsa.

    Yhteiskun­nalle olisi hyödyl­listä, jos (erit­täin) korkean tuot­tavu­u­den työvoima tek­isi määräl­lis­es­ti enem­män töitä. Pait­si vero­tu­lo­jen, myös työn tuo­tok­sen kasvun ja näin syn­tyvän arvon­lisän myötä. 

    Asiantun­ti­jatyössä viikko­työaikaa lisätään har­voin suo­raan. Tyyp­il­lisem­pi asetel­ma on, ottaako vas­taan tehtävä, jos­sa matkapäiviä tulee lisää 20pv/vuosi ja brut­topalk­ka kas­vaa 500€. Tai siir­tyäkö tehtävään, jos­sa työaikaa ei ole lainkaan.

    Pro­gres­si­ivi­nen vero­tuk­sen seu­rauk­se­na “ylimääräi­nen palkkaeu­ro” voi leikkaan­tua 40 sent­ti­in. Siis­pä kan­nat­taa ennem­min vähen­tää työn­tekoa, jos elan­ton­sa tur­vaa nelipäiväisel­lä viikolla. 

    Poikkeuk­sen muo­dosta­vat alati yleistyvät osakas­mall­it, joi­hin palkkavero­tuk­sen jyrkkä pro­gres­sio ei ulo­tu. Nämä ryh­mät tun­tu­vat ole­van tur­vas­sa nyky­hal­li­tuk­sen säästö­toim­il­ta. Palka­nsaa­jien lisä­työin­toa taas hillitään koti­talousvähen­nys­tä leikkaa­mal­la. Kan­nat­taa ennem­min tehdä lyhyem­pää viikkoa ja siiv­ota kotona itse, kuin tehdä normivi­ikkoa ja palkata joku siivoamaan.

    1. “Kan­nat­taa ennem­min tehdä lyhyem­pää viikkoa ja siiv­ota kotona itse, kuin tehdä normivi­ikkoa ja palkata joku siivoamaan.”

      Tästä saamme kiit­tää mm. korkeaa ALVia (ei kuulem­ma hait­taa taloudel­lista akti­ivi­su­ut­ta), korkei­ta eläke­mak­su­ja (eivät kuulem­ma hait­taa taloudel­lista akti­ivi­su­ut­ta), korkei­ta liikku­misen kus­tan­nuk­sia (eivät kuulem­ma hait­taa taloudel­lista akti­ivi­su­ut­ta). Sit­ten ihme­tel­lään kun kaik­ki on kallista ja on vain halvem­paa tehdä kaik­ki itse. Ollaan me suo­ma­laiset kyl­lä tyh­miä, mut­ta tyh­mil­lä ihmisil­lä on tyh­mien ihmis­ten itse aiheutetut ongelmat.

      Korkeat liikku­misen kus­tan­nuk­set käyt­täy­tyvät regres­si­ivisen veron kaltais­es­ti, kos­ka usein työn puoles­ta eniten joutu­vat liikku­maan heikosti kom­pen­soitu­jen duu­nar­itöi­den ihmiset (Wolt-kuskit, siivoo­jat, lähi­hoita­jat jne.)

      Tutul­la kävi muuten juuri kodinkoneen­huolta­ja kotona. Laskus­sa tuloon paikan päälle oli jyvitet­ty oliko 40 €. Miet­tikääpä sitä.

      1. Olisiko tuo 40 € ollut yli­hin­noit­telua, jol­la pyrit­ti­in kiertämän tuloveroa ja arvonlisäveroa.

      2. “Olisiko tuo 40 € ollut yli­hin­noit­telua, jol­la pyrit­ti­in kiertämän tuloveroa ja arvonlisäveroa.”

        Tuskin. Käyn­ti voi oikeasti mak­saa. Etenkin jos mat­ka-ajas­ta ei erik­seen veloite­ta tun­ti­lasku­tus­ta. Osal­la huoltofir­moista ei mene noin isoa tulo­laskua, mut­ta veloit­ta­vat kilo­metriko­r­vauk­set + lait­ta­vat mat­ka-ajan osalta jo tun­ti­lasku­tus­laskurin käyn­ti­in. Matkalasku on arvon­lisäverotet­tavaa tuloa yri­tyk­selle. Jos las­kee takaperin, niin 40 eurosta jää 24 %:n alvin jäl­keen yrit­täjälle 32,26 euroa. Kilo­metriko­r­vaus 2024 on 57 sent­tiä kilo­metriltä. Jos ajoa tulee 20 km, niin työn­tek­i­jälle kor­vataan ajos­ta 11,4 euroa (jos työn­tek­i­jän auto, jos yrit­täjän, niin sit­ten siitä menee esim. leas­ingku­lut ja ajoku­lut; kilo­metriko­r­vauk­sel­la kor­vataan etenkin autoilu­un liit­tyviä vero­ja). Työaikaa men­nessä ja tul­lessa 15 min­u­ut­tia molem­pi­in suun­ti­in 40 euron työ­nan­ta­jaku­luil­la per tun­ti tekee 20 euroa. Katet­ta yrit­täjälle jää näil­lä luvuil­la 86 senttiä.

  19. Tehdään töitä Helsin­gin tapaan: lintsau­s­paikat tiedos­sa ja mukatöitä paiski­taan. Verora­hat sinne kankkulankaivoon

  20. Pakko pala­ta van­haan aiheeseen, kos­ka uut­ta evi­denssiä on tul­lut esi­in (*). Hyödyt ovat selviä jopa alal­la, jos­sa huo­mat­ta­va osa työstä tehdään jaloil­la ja käsil­lä. Ole­tuk­se­na toki, että alueel­la on toimi­vat työ­markki­nat, kos­ka man­u­aalis­es­ta työstä saadut hyödyt oli­vat välil­lisiä: töi­hin ei tarvin­nut palkata uusia ihmisiä, kos­ka työ­paikoista ei irti­sanoudut­tu samaan tahti­in kuin ennen.

    Evi­denssistä päätellen Kan­gashar­ju joko ei ole kovin hyvä talousasiois­sa tai halu­aa Suomen talouden heiken­tyvän. (Tai, no, on mah­dol­lista, että sen näkökul­ma on ide­ol­o­gis­es­ti vakavasti vinoutunut, mut­ta siihen­hän me ei usko­ta, kos­ka kyseessä on asiantuntija.)

    * https://www.theguardian.com/business/article/2024/jul/08/largest-uk-public-sector-trial-four-day-week-sees-huge-benefits-research-finds-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.