Hallituksen kehysriihikantaa odotellessa vähän arvonlisäverosta ja sen tulovaikutuksista. Tietoni voivat olla osin vähän vanhoja, koska tutustuin asiaan noin kymmenen vuotta sitten valtiovarainvaliokunnan verojaostossa.
Regressiivinen vero?
Tähän on vastattu, että kun ruoka ja lääkkeet ovat alemman verokannan mukaisia, regressiivisyys on vähäisempää. Näitä alennettuja verokantoja käsittelen alempana. Merkittävämpää on se, että vuokrat eivät ole arvonlisäveron piirissä. Markkinavuoriin ALV ei vaikuta ainakaan lyhyellä tähtäimellä mitään, kustannusperusteisiin vuokriin (ARA) vaikuttaa lähinnä hoitomenojen kautta, mutta ei siis koko painollaan niihinkään. Arvonlisävero ei vaikuta myöskään asuntolainojen hoitomenoihin.
Ruuan arvonlisävero
Yleinen käsitys on, että pienituloiset käyttävät ruokaan suuremman osan tuloistaan kuin suurituloiset. Tämä saattoi pitää paikkansa ennen kuin ravintolaruoka liitettiin samaan joukkoon tai ainakin silloin aikanaan, kun liikevaihtoveroon kuului alkutuotevähennys peruselintarvikkeille. Nyt sama alennettu vero koskee perunoita, sisäfilettä ja satojen eurojen fine dining ‑aterioita. Niinpä kymmenen vuotta sitten laskettiin, että alennetun verokannan hyödystä 1/3 meni mediaania pienituloisemmille ja 2/3 mediaania suurituloisemmille. Tämän mukaan mediaanitulojen ylä- ja alapuolella käytetään ruokaan suurin piirtein sama osuus tuloista. Todella kallis ja tehoton tapa tukea pienituloisia.
Lääkkeiden arvonlisävero
Köyhät sairastavat enemmän, mutta oikeasti sairaat ovat lääkekorvausten vuosiomavastuun ylärajan piirissä. Heidän lääkemenoihinsa arvonisävero ei vaikuta sitä eikä tätä. Itsehoitolääkkeiden osalta taitavat varakkaat käyttää hintavia lääkkeitä, esimerkiksi ihonhoitolääkkeitä köyhiä enemmän. Tulehduskipulääkkeiden käyttöön ei pitäisi ihmisiä muutenkaan kannustaa.
Kirjojen ja lehtien arvonlisävero
Pienellä kielialueella kirjojen ja lehtien alemmalle arvonlisäverolle on perusteet. Kirjan painamisen kustannuksista valtaosa on kiinteitä. Muuttuvia kustannuksia kirjassa on euro tai pari.
Jos alkutilanteessa kirjan kiinteät kustannukset ovat 20 000 euroa. Menekin oletetaan olevan 1000 kappaletta, joten yhtä kirjaa kohden kiinteitä kustannuksia on 20 euroa. Kustantaja saa omansa pois myydessään kirjaa 25 eurolla. Jos tähän tulee 10 % ALV päälle, hinta nousee 27,5 euroon, mutta menekki laskee 900 kirjaan, joten hintaa on nostettava lisää, menekki laskee lisää ja niin edelleen. Arvonlisäverotuksen haitta alalle ja sitä klautta suomalaiselle kulttuurille on huomattava.
Kuka arvonlisäveron maksaa
Yleisesti oletetaan, että arvonlisäveron maksaa kuluttaja. Tämä ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteistä. Olen kirjoittanut tästä joskus aiemmin, joten en mene tähän nyt sen syvällisemmin.
Jos nostaisimme vuokranantajien veroa vuokratuloistaan se vaikuttaisi aivan samalla tavalla kuin vuokran asettaminen arvonlisäveron piiriin, mutta oletamme vuokranantajien veron menevän hänen maksettavakseen ja arvonlisäveron vuokralaisten maksettavaksi.
Verotuksen painottaminen ALViin nostaa myös kotimaisten tuotteiden kilpailukykyä kotimarkkinoilla. Tämä on monessa mielessä hyvä asia.
ALV-kysymyksiä pohdittaessa on syytä huomioida myös sekä Ahvenanmaan erityistilanne Suomen kannalta että EU-jäsenmaksun ALV-riippuvuus. Noin kolmasosa EU-jäsenmaksusta riippuu jäsenmaan ALV-kertymistä. Mitä enemmän ALVia kerätään suhteessa muihin veroihin, sitä isompi EU-jäsenmaksu Suomella on.
Ahvenanmaan erityistilanne vaikuttaa etenkin seuraavasti. Ahvenanmaan kautta kulkeva liikenne on vapautettu ALVeista. Toisekseen Suomen valtion pitää Itsehallintolain mukaan maksaa veroa Ahvenanmaalle myös muualla Suomessa maksetuista ALVeista, vaikka Ahvenanmaan alueella itsellään on verovapauksia ALVien maksamisen osalta. Mitä korkeammaksi valtion ALV nousee, sitä isompaa valtiontukea Ahvenanmaa Suomen valtiolta käytännössä jatkossa saa.
Johtuen edellä mainituista asioista ALVin korotusten myötä kertyvä tulo valtiolle ei ole sama asia kuin valtion nettotulojen lisäys ALVin nostosta, koska ALVin korotus lisää myös valtion menoja. Ahvenanmaa on tämän kevään budjettiriihen ylivoimainen voittaja. Se saa huomattavan tulojen lisäyksen veronkorotusten myötä, ja lisäksi lisätukea sen kautta kulkevalle matkailulle ja laivoilla tapahtuvalle tupakan, makeisten ja muidenkin tuotteiden myynnille kun hintaero verottoman laivamyynnin ja mantereen verollisten hintojen välillä kasvaa, ja valtion tekemistä leikkauksista käytännössä kaikki kohdistuvat yksinomaan manner-Suomeen.
Nopeasti arvioiden Ahvenanmaan alueen saama hyöty tästä budjettiriihestä saattaa ylittää 1000 €/asukas vuositasolla, kun taas muualla Suomessa tulot laskevat päätösten myötä.
Eiköhän EUn jäsenmaksu riipu arvonlisäyksestä eikä ALV:n tuotosta, joten veron nosto ei maksua lisää.
Soininvaara, olet tässä asiassa väärässä. Valitettavasti juuri kukaan Suomen nykyisistä ja entisistä kansanedustajista ei tunnu tietävän, millä kaavalla Suomen EU-jäsenmaksu lasketaan.
Suomen korkea EU-jäsenmaksu johtuu eskeisesti nimenomaan siitä, että Suomi arvonlisäverottaa muita EU-maita laajemmin ja määrällisesti enemmän. Asiasta voi lukea seikkaperäisemmin selvitystä esimerkiksi tästä:
https://www.vahtera.blog/post/suomen‑j%C3%A4senmaksu-eu-n-suurin
Tuossa linkissä sanotaan, että jäsenmaksu perustuu arvolisäveroPOHJAAN, siis siihen arvonlisäykseen, josta arvonlisävero maksetaan. Se ei siis riipu verokannoista.
Soininvaara, ALV-pohja on myös heikosti tunnettu termi.
Se pohja lasketaan EU:ssa kaavalla, joka riippuu myös maan arvonlisäveroprosentista tiettynä tarkasteluvuonna. Ja on keskimäärin korkeampi korkean arvonlisäverotusprosenttien maissa. Pohjaan lisätään Ahvenanmaan verovapausalueen perimättä jääneet alvit. Mikä on pieneltä osin syynä myös Suomen korkealle jäsenmaksulle. Muuta perimätöntä alvia ei Suomesta veropohjaan lisätä.
Suomen isoa EU-jäsenmaksua selittää myös Suomen yritysten erityisen alhainen ALV-alaraja. Suomi arvonlisäverottaa laajalla veropohjalla, joten huomioitava ALV-pohja johtaa senkin takia EU:n korkeimpiin lukeutuvaan jäsenmaksuun. Korkean ALV-rajan maiden pienyritysten myyntiä ei huomioida niiden maiden jäsenmaksussa, koska alvitonta myyntiä ei lueta jäsenmaksun veropohjaan, ellei EU-jäsenyyssopimuksessa ole joltain osin sovittu erikseen toisin.
EU ja ALV: “Se pohja lasketaan EU:ssa kaavalla, joka riippuu myös maan arvonlisäveroprosentista tiettynä tarkasteluvuonna.”
Niin siis se riippuu sillä tavalla, että kerätyt ALV-tulot jaetaan ALV-prosentilla. Oletettavasti ajatus tässä on, ettei korkeampi veroprosentti nostaisi veropohjaa.
Helppo tapa saada alv takaisin merkittävästä osasta hankintoja on y‑tunnus, jonka puitteissa tapahtuvista hankinnoista alv palautetaan. Sopivan laveasti määriteltynä tällaisia hankintoja on merkittävä osuus. Näin voi tehdä niin kaikenlaisessa yritystoiminnassa kuin maa- ja metsätaloudessakin. Tämänkin arkipäiväsen käytännön suomaa harmaata vyöhykettä hyödyntävät toki tehokkaimmin paremmin toimeen tulevat. Eihän köyhillä voi sitä paitsi mitään “kannattavaa” yritystoimintaa edes olla, kun ne vaan kuppaavat yhteiskunnan euroja.
Koska en halua levittää tuollaisia tieoja blogillani haluan huomauttaa, että henkilökohtaisten menojen maksaminen yrityksen kautta on verorikos. Siinä ei kierretä vain arvonlisäveroa vaan ennen kaikkea yrityksen ja omaa tuloveroa.
Kaiken kohkaamisen keskellä harva on tullut hahmottaneeksi, mistä tässä oikeasti on kyse. Sähkövatkain, joka nyt maksaa 40 euroa, maksaa uudella alvilla 40,48 euroa. Ei taida jäädä vatkain ostamatta keneltäkään. Ja ruoan alviin ei kosketa lainkaan.
“Niinpä kymmenen vuotta sitten laskettiin, että alennetun verokannan hyödystä 1/3 meni mediaani pienituloisemmille ja 2/3 mediaani suurituloisemmille. ”
Onko sitten jokin vero, josta mediaania pienituloisemmat maksaisivat enemmän kuin 1/3:n?
“Tämän mukaan mediaanitulojen ylä- ja alapuolella käytetään ruokaan suurin piirtein sama osuus tuloista. ”
Tuosta olisi mukava nähdä dataa. Maalaisjärki sanoo, että vaikka tuo jotenkin aluksi (siis ehkä) pätisi, riittävän korkeilla tuloilla rippuvuus kyllä hajoaa täysin.
Pienituloiset maksavat pääosa tupakkaverosta.
tuota tupakkaveroa olen jo miettinyt.
en halua tupakointia kannustaa, mutta tupakkavero kohdistuu huonosti, ja olen miettinyt että pitäisikö laskea? hyvät vaihtoehdot ovat vähissä.
alkoholi veroa en laskisi kuitenkaan.
tupakka ja alkoholi on kuitenkin pahat terveysongelmat.
Tupakkaveron nosto pahentaa kestävyysvajetta. Tupakoimattomalle pitää maksa eläkettä 10 vuotta pidempään. 🙂
Ilmeisesti vielä kulutusosuuttakin suurempi osuus tupakkaverosta menee pienituloisten maksettavaksi. Laivoilla ei mene tupakkaveroa, jos laiva pysähtyy 10 minuutiksi Ahvenanmaalla, eikä arvonlisäveroa. Matkustajatuonnissa on ylärajat, mutta niitä ei matkustajaliikenteen osalta juurikaan valvota. Suomen verotuksen nosto johtaa toivottavasti tupakan kulutuksen alenemiseen, mutta se johtanee myös siihen, että keskituloiset hakevat tupakkansa joko Suomen ulkopuolelta tai sellaiselta laivalta, jolla myynti on verotonta. Käytännössä Suomen sisällä asia johtanee harmaiden markkinoiden kasvuun ja verollisen myynnin hupenemiseen.
Tupakka aiheuttaa sellaisen riippuvuuden että sitä pitää polttaa (tai nuuskata) joka päivä useampi annos, eli pidemmäksi ajaksi verovapaana laiva- tai ulkomaanmatkoilta ostetut määrät eivät riitä. Eli suurin osa Suomessa kulutetusta tupakasta ostetaan kaupasta, verotettuna.
Alkoholia ei tarvitse juoda joka päivä ellei ole alkoholisti, nuukat kohtuukuluttajat pystyvät ostamaan kaiken käyttämänsä väkevän viinan matkoilta ja jää komeroon ylikin.
Oluen ja mietojen kanssa eri juttu, hintaero kaupasta ja laivalta ostetun välillä on niin pieni, ja tavara painaa niin paljon, että sitä ei kannata hamstrata laivalta tai ulkomaanmatkoilta ellei ole jostain harvinaisesta erikoislaadusta kyse.
Mutta mikään ei lopulta ole yksinkertaista. Ruoka on sellainen hyödyke, jota ei voi jättää ostamatta, muuten kuin oman terveytensä uhalla. Jos pienituloisilla on elämä jo valmiiksi kallistunut, eikä tukiakaan saa, ruokaan käytetyt lisäeurot voisivat olla viimeinen niitti, joka syöksisi heidän elämän pois raiteiltaan. Muusta kuluttamisesta on helpompi tinkiä, jos kyse ei ole sähkön tai vastaavan kaltaisesta välttämättömyydestä. Toki hallituksen tavoite tuskin on tukea pienituloisia. Tavoite on leikata lisää tavalla, joka on edes jotenkin sosiaalisesti hyväksyttävissä.
Osmolta kunnon teoreettinen analyysi alv vaikutuksista.
Olisiko ollut tarpeen analysoida vielä esim ravintolasyömisen yhteiskunnallista vaikutusta. Minusta se lisää rahan kiertoa ja tulee jonkin verran lisää ihmisten välistä kanssakäymistä. Puhuvat, että varsinkin tällainen ihmisten kohtaaminen lisää mielen hyvinvointia.
Muuten olen sitä mieltä, että väkevien juomien juottaminen kansalle pitäisi siirtää kokonaan ravintoloiden tehtäväksi. Onneksi väkevät ovat yleisen alv n piirissä.
Verovähennykset kuitenkin menevät veroilmoituksen tekijälle, eli vuokralla asuvia pitäisi selvästi tukea vuokrakuluvähennyksellä eikä asumistuella. Näin vältetään tuen haitallinen vuokria korottava vaikutus. Vai miten se menee?
Ylläoleva kappale on ehkä sarkastinen, ehkä ei.
Jatkona tähän, en tiedä menikö lukijoilta ‘kritiikki’ ohi, ilmeisesti meni:
Jos asumistuki korottaa vuokria, niin samalla logiikalla työmatkakuluvähennykset nostavat 1) bensan hintoja 2) autojen hintoja 3) omakotitalojen hintoja.
Lisäksi se, onko asumistuki ‘suoratuki’ vai annettaisiinko sitä ‘vuokrakuluvähennyksenä’ on työmatkakuluvähennyksien tapaan on saivartelua. Tuki on tuki, ihan sama nimeätkö sen verovähennykseksi. Asumistuki ihan yhtä lailla vähentää henkilöön kohdistuvaa kokonaisverotusta, maksettiin se tuloperusteisena suorana tukena tai jälkikäteen vuokrakuluvähennyksenä. Suomessa vaan tykätään piilottaa totuuttaa kaikenlaisella termisaivartelulla, kuten väittämällä etteivät pakolliset eläkemaksut ole veroa tai työeläkkeet eivät ole todellisuudessa sosiaalista tulonsiirtoa. Vinkkinä jos ei usko eläkkeiden olevan sosiaalista tulonsiirtoa, miksei yksikään maksamani tai maksamasi työeläkevakuutusmaksun euro mene säästöön tällä hetkellä? Ne menevät kaikki suoraan maksuun, minä tai sinä emme ‘säästä’ mitään eläkettä, vaikka niin kovasti väitetään eläkeilmoituksissa.
Suomessa on kyllä suorastaan pelottavaa se, kuinka vähän suurin osa ymmärtää järjestelmän toiminnasta. Sen vuoksi poliitikot vetävätkin meitä kuin pässiä narussa ja uskomme kaikki meille syötetyt valheet. Tähän kommenttiin perustuen vinkki oikeistolle: Yritystuet kannattaisi ‘brändätä’ vaikka kannustinpalkkioiksi tai ennakkoveronpalautuksiksi niin niiden puolustaminen olisi helpompaa.
Alennetut verokannat, siis 10, 14 vs 25.5 on aina vähän ongelmallisia. Esim makeiset 25.5 ja keksit 10% ?
Ravintolaruoka 14% ja kaupasta valmisannos 10% ?
Kyllähän nämä aina saa muutoksia ihmisten rahankäytössä aikaan mistä sitten tulee erilaisia heikommin ennustettavia seuraamuksia.
Ruoan arvonlisävero on myös kaupassa 14 %,
Kallista hommaa tuo hyvinvoivan valtion ylläpito!
Tosin meilläkin juuri nostettiin 7.7%:sta 8.1%:iin normi- ja 2.5:stä 2.6%:iin ruuan, lääkkeiden ja kirjojen arvonlisävero. Terveys, koulutus, kulttuuri ja asuminen ovat vapaita verosta.
Niin rasva ja sipsit edelleen 14 prosenttia js kerma myös
Keksit muuttuu karkkimaisemmiksi kyllä jatkossa
Korjaan aiempaa kirjoitustani. Alv-veropohja lasketaan virallisesti jakamalla kerätyn arvonlisäveron euromäärä vuoden jäsenmaakohtaisella vertailuluvulla, joka on erään menneen vuoden keskimääräinen alvin taso. Näin laskettu veropohja kerrotaan luvulla 0,3 %. Laskukaavan nimityäjö ei riipu nykyisestä alv-tasosta, mutta osoittaja on suoraan siitä riippuva. Eli Alv-prosentin korotus korottaa Suomen tulevaa EU-jäsenmaksua. (Ellei se johda dynaamisena vaikutuksena kulutuksen niin suureen laskuun, että veronkorotuksen verokertymää lisäävä vaikutus täysin kumoutuisi, mitä tuskin käy.)
EU ja ALV: “Eli Alv-prosentin korotus korottaa Suomen tulevaa EU-jäsenmaksua.”
Tämä efekti lienee vain väliaikainen. Oletettavasti korkeampi ALV-prosentti otetaan huomioon jakajassa jonain tulevana vuonna.
Tupakkaveron makseli on täydin vapaaehtoista kuten myös karkkien veron
Vaikka jättää maksamatta eli kuluttamatta — siitä ei elämä huonone kellään