Tekniikka- ja talous ‑lehti julkaisi kirjoituksen Akkusähköbussi haastaa raitiovaunun – Liikennealan kahden veteraanin mielestä raidehankkeet ovat verorahojen totaalista tuhlausta. Siinä Jussi Sauna-aho ja Antti Talvitie argumentoivat bussien puolesta paikallisjunia ja raitiovaunuja vastaan.
Päätin vastata kirjoitukseen blogillani, mutta muiden kiireiden jälkeen ehdin vasta nyt.
Sauna-ahon ja Talvitien mukaan sähköbussin energiankäyttö matkustajaa kohden on välillä Helsinki – Leppävaara pienempi kuin paikallisjunan, koska juna on niin painava. Näin voi olla, vaikka ihmettelenkin, sillä bussi joutuu pysähtymään yhtenään liikennevaloissa ja risteyksissä, kun taas juna lähtökohtaisesti vain pysäkeillä. Olennaista on, että juna pyyhältää tuon välin 16 minuutissa. Bussi ei ole tainnut siinä ajassa päästä edes Tullinpuomiin. Suurten matkustajamäärien kuljettamiseen paikallisjuna on aivan ylivoimainen kapasiteettinsa ja nopeutensa ansiosta. Samalla on todettava, että pienten matkustajamäärien kuljettamiseen juna ei sovellu. Siksi en ole innostunut kaikista vaatimuksista lisätä paikallisjunaliikennettä sielläkin, missä matkustajat mahtuisivat hyvin bussiin — tai jopa taksiin.
Kiinnostavampi on ratikan ja sähköbussin vertailu, koska ne ovat edes vähän samaa sarjaa. Yksinkertaisuuden vuoksi puhun vain busseista, sillä sähköbussi voittaa paikallisliikenteessä dieselbussin niin selvästi, että dieselbussit taitavat poistua markkinoilta.Tekniikka ja talous
Ratikka paljon kalliimpi mutta kestää paljon kauemmin
Bussi on halvempi ostaa kuin ratikka. Niin varmasti on, mutta bussi ei kestä monta vuotta kaupunkiliikennettä. Helsingin vanhat nivelratikat ovat nyt 50 vuotta vanhoja ja jatkavat yhä.
Ratikalle pitää tehdä omat kiskot, kun taas bussit voivat käyttää olemassa olevaa katuverkkoa. Näin sanoessaan he tulevat sanoneeksi, että joukkoliikenne on tarkoitus laittaa samoihin ruuhkiin ja liikennevaloihin muun liikenteen kanssa – eli että joukkoliikenne saakin olla hidasta. Kun se on hidasta, se on epäsuosittua. Energiavertailu pitäisi tehdä niin, että verrataan sataa matkustajaa ratikassa ja vaihtoehtona 50 matkustajaa bussissa ja 50 henkilöautossa. Jos taas bussille tehdään omat väylät, se onkin yhtä kallis rakentaa kuin ratikkareitti ja vie enemmän tilaa. Ratikan kiskopari vie kuusi metriä, bussikatu vähintään 8 metriä.
Bussien ja ratikoiden keskinäistä suosiota voi seurata esimerkiksi Ruskeasuolla. Suurin osa keskustaan menevistä matkustajista valitsee ratikan, vaikka liikennesuunnittelijoiden mallin mukaan heidän pitäisi valita tiheämmin kulkevat bussit. Ratikka on sillä välillä myös hitaampi, koska sen pysäkkivälit ovat lyhyemmät. Bussin kulku on nykivää ja epätasaista, koska asfaltista ei voi tehdä tasaista toisin kuin raiteista, koska sadevesi on johdettava pois. Ratikalla on paljon mukavampi matkustaa.
Laskelmasta puuttuivat kokonaiskustannukset, joissa kuljettajan palkka on dominoiva. Kapasiteetin osalta yksi pikaratikka vastaa kolmea bussia eli bussin kohdalla tarvitaan kolminkertainen määrä kuljettajia.
Pienemmän kapasiteetin takia busseja ei voi käyttää yhteysväleillä, joissa matkustajia on paljon. Jos ratikan vuoroväli on kuusi minuuttia, kuten Tampereen pikaratikalla, pitäisi bussien vuorovalin olla kaksi minuuttia, mutta silloin ne pariutuvat. Tämä on puhdasta matematiikkaa. Jos bussi jää minuutin jälkeen aikataulustaan, sen pitää kerätä pysäkiltä 50 % enemmän matkustajia, joten se joutuu yhä enemmän jälkeen, kun taas perässä tuleva kulkee samasta syytä nopeammin.
Hyöty kapitalisoituu maan hintaan
Aivan kummallinen oli heidän vastauksensa siihen, että ratikan hyödyn näkee siitä, että se nostaa maan arvoa asemien lähellä. Tämä on yleinen tapa laskea asiakkaiden, siis matkustajien kokemaa hyötyä. Hyöty kapitalisoituu maan hintaan. Lisäksi tietysti ratikka tekee mahdolliseksi kaavoittaa tiheämmin kuin moottoritietä kulkeva bussi. Jos kaupunki omistaa maan, se voi rahoittaa huomattavan osan ratikka-investoinneista maan arvon nousulla tai joskus koko investoinnin.
Tähän he vastasivat, että maan arvo vastaavasti laskee ratikkaverkon ulkopuolella. Tietysti laskee, vaikka maasta ratikkaverkon ulkopuolella ei ole tullut sen huonompaa kuin ennen. Kun hyvien sijaintien tarjonta lisääntyy, huonojen sijaintien arvo laskee. Oikeastaan hyöty pitääkin laskea erotuksesta, maan arvosta pysäkkien lähellä vähennettynä sen arvosta ratikan vaikutuksen ulkopuolella.
Siitä olisi voinut huomauttaa, ettei pidä laskea sekä maan arvonnousua että eri tavoin matkustajien kokemaa hyötyä, koska ne mittaavat samaa asiaa.
Junista en keksi pahaa sanottavaa, mutta raitiovaunuista keksin paljonkin. Kantakaupungissa, jossa on jonkun verran 90 asteen käännöksiä, ratikoista tulee kauhea kolina ja vinkuna. Joskus olin hotellissa Bulevardilla. Lähellä paljon autoliikennettä. Tasainen humu, ei mitään ongelmia. Joskus viiden aikaan meni ensimmäinen ratikka, heti heräsin enkä enää saanut unta joka kestäisi yli ratikan vuorovälin.
Toinen ongelma on häiriöherkkyys. Varmaan melkein kerran viikossa saamme lukea, että ratikka on jumissa jossain ja liikenne seisoo. Ei se yleensä ole ratikan vika, mutta ei myöskään matkustajien, jotka tästä kärsivät. Sähköbussi (tai johdinauto jossa pienehkö akku) voi kiertää paikan, ratikka ei asfaltilla pääse menemään.
Jos nopeutta tavoitellaan, niin kyllä ne busseillekin voi varata oman kaistan kuten ratikoille. Ei tietysti molemmille samalla kadulla.
Useimmiten nuo ratikat kyllä kokevat häiriön, koska henkilöautoilijat kokevat vapaudekseen jättää autojaan minne lystäävät.
Eli argumentti on vähän sitä luokkaa, että ratikat eivät toimi koska henkilöautoilijat, ja autoilijat myös laajemmin ovat aina törttöilemässä.
Useimmat ongelmat maailmassa johtuvat ihmisistä.
Ei se silti tarkoita, etteikö kyseessä olisi ongelma.
Tulevaisuus on kaiken järjen mukaan sähkö- ja robottiautojen yms, miksei myös sähköbussien. On todella suuri riski sijoittaa tässä murroskohdassa ties kuinka paljon kiskoilla kulkevaan liikenteeseen. Turussa yhden linjan (Varsissuo-satama) kustannusarvio on liki puoli miljardia, joka voi nousta vaikka miljardiin tai yli, jos vanhat merkit paikkansa pitävät. No, jos valtio ja EU maksavat, niin mikäs siinä sitten. Mutta kun kaupungillekin tulee väistämättä liian iso lasku rahatilanteeseen nähden.
Nimimerkki Atomistille kommenttina että vielä ei ole tiedossa koska robottiautot tulee julkisen liikenteen ja yksityisen liikenteen käyttöön. Se on tulevaisuutta mutta jos pitäisi suunnitella julkinen liikenne sill ajatuksella että tulevaisuudessa robottiautot tulevat liikenteeseen niin silloin ei kannattaisi edes perustaa uusia bussilinjoja vaan odottaa siihen asti kunnes robottiautot tulevat liikenteeseen mutta siinä on yksi haaste sitä ei vielä tiedä koska robottiautot tulevat julkiseen liikenteeseen jotta ne korvaisivat kokonaan raideliikenteen kaupunkiseuduilla.
Rahul, olet väärässä. Sanoin, että isoja, tiettyyn teknologiaan sitovia investointeja ei kannata tehdä ison teknologisen murroksen kynnyksellä. Tässä ollaan tekemässä päätöksiä vastoin tätä terveen järjenkin sanelemaa, tulevaisuuden riskit ja mahdollisuudet huomioon ottavaa strategiaa.
Voi tietysti olla, että kymmenenkään vuoden päästä ei Suomen ilmastossa pärjääviä ja liikenteen sujuvuutta parantavia robottiautoja, ‑busseja yms. ei näytä ilmestyvän. Ehkä vastaan tulee joku ylittämätön tekninen ongelma. Siinä tapauksessa voi taas miettiä uudestaan. Kymmenen vuotta sinne tai tänne.
Murroksen ensimmäinen läpimurto oli vuokraskuutit. Ne ovat jo vähentäneet merittävästi julkisen ja autoliikenteen tarvetta. Sähköpyörän saa noin kaksi kertaa perinteistä kalliimmalla eli noin tonnilla. Sähköskootterin saa Suomesta halvimmillaan noin 800 eurolla, sähköskuutin muutamalla satasella.
Robottiautot ja muut sen sellaiset tuovat todennäköisesti mukanaa liikennettä sujuvoittavia ratkaisuja, jolloin väylä vetää merkittävästi enemmän kulkuneuvoja. Mutta tämä on pääosin vasta visioiden tasolla. Kukaan ei tiedä, koska ennakoivat ja toistensa kanssa kommunikoivia autoja teille ilmestyy.
Itse näkisin että robottitakseilla voisi olla Suomessa käyttöä lähinnä maasedulla, jossa ei ole kunnollista julkista liikennettä ollenkaan ja tavanomaisen taksin saaminen on vaikeaa tai mahdotonta joskus, esim yöaikaan. Robotti ei vaadi palkkaa eikä valita epämukavista työajoista ja on valmis lähtemään 24/7.
Koska maaseudulla liikenne on harvaa niin robottitaksin ei tarvitse olla niin viimeisen päälle viritetty, jos se ajaa hissukseen kyläteitä pitkin enintään 60 km/h.
Onhan Suomessa jo pieniä robottibusseja ollut koeajossa Otaniemessä ja Hervannassa ja jossain muussa uusissa lähiöissä ja ne ovat toimineet hyvin. Joitakin vanhollisia ne tosin ärsyttävät.
Robottitaksi parhaimmillaan voisi olla juuri “Alepa-robotin ” suurennettu versio joka ottaa n 4 matkustajaa kyytiin tilauksesta, mutta mitään perinteisiä raskaita joukkoliikennevälineitä korvaamaan niistä ei tule vielä pitkään vaan nimenomaan taksia korvaamaan lyhyillä kaupunkimatkoilla tai maaseudulla.
Kommenttina nimimerkki Atomistille että kommenttina tuohon robottiautojen yleistymiseen julkisessa liikenteessä. Olet oikeassa siinä että sellainen on jo prototyyppinä olemassa mutta ei ole vielä julkisessa liikenteessä missään päin maailmaa. Tuskin robottiautot tulevat kymmenen vuoden päästä. Niiden tuloa todennäköisesti saadaan odottaa seuraavat 20 vuotta jolloin ne ovat yleisessä käytössä. Myös niiden hinta on sen verran kallis että ne maksavat enemmän kuin 100 sähköbussia yhteensä. Voin todeta nimimerkki Atomistille että kymmenen vuotta on politiikassa pitkä aika. Sillä välillä poliittinen paine tehdä jotain isoja liikenne suunnitteluita on välttämätöntä. Tuo kymmenen vuotta on minusta myös liian lyhyt aika jotta julkinen liikenne olisi edes osittain robotiikan varassa. Tiedoksi nimimerkki Atomistille että suomalainen Elcat lanseerasi ensimmäisen sähköauton jo vuonna 1990 ja niitä tilattiin useita Suomen Postin käyttöön. No Suomen Posti luopui niistä jo 2006. Elcatista ei valitettavasti tullut Teslaa. Se olisi ollut Suomen taloudelle kasvu mahdollisuus saada massa tuotantoon sähköauto. Näin ei tapahtunut. Juuri tämän takia robottiautot ovat vielä tulevaisuutta vaikka niitä kehitetään koko ajan.
Kommenttina nimimerkki Atomistille noista robottiautoista. Tuokin ajatus että robotti autot pystyvät optimoimaan ajon liikenteessä nopeammin ja tehokkaasti ei ole vielä teknisesti siinä vaiheessa että niitä olisi käytössä laajalti niin että ne olivat jo korvanneet bussit. Liikenteen vallankumouksesta on puhuttu jo 1980-luvulta asti. Ensimmäiset sähköautot tulivat jo 1990-luvulla liikenteeseen. Mutta ne ovat yleistyneet vasta 2010-luvulla. Se ei ole nimimerkki Atomististä kiinni että isoja liikennehankkeita edelleen tehdään isolla rahalla. Jos nimimerkki Atomistin hahmottava robottibussit olivat jo käytössä ne olivat jo liikenteessä. En nyt sanoisi että metro, pikaratikka ja sähköbussit vanhentuvat 10 vuodessa koska korvaavaa teknologiaa ei ole vielä saataville tai jos on niin se on koekäytössä ja sen kustannukset ovat tällä hetkellä erittäin korkeat. Tiedän että nimimerkki Atomisti ottaa varmaan nyt tämän kommentin jälkeen esille Hyperloopin. Sellaisia on rakenteilla prototyyppeinä.Jo vuonna 2016 Ramboll ja KPMG selvittivät Hyperloopin kustannukset jos sellainen rakennettaisin Helsingin ja Tukholman välille ja hinnaksi tuli 19 miljardia euroa. Jos tämä ei ole miljardeja maksava tulevaisuuden liikenneahanke niin mikä sitten ei ole?Länsimetro maksoi kokonaisuudessaan 1 miljardia euroa joista suurin osa meni asemien rakentamiseen. Tunneli osuuksien kustannukset oli pienemmistä päästä
Rahul Somani on ilmeisesti ärsyyntynyt jostain. Kerron kuitenkin Rahul Somanille, että hyperloop ei koskaan ollut tarkoitettu kaupunkiliikenteeseen. Se on sitä paitsi toistaiseksi haudattu idea. Sen sijaan robottiliikenne ei ole haudattu. Todennäköisesti siitä seuraa liikenteen vallankumous vaikka kuinka haluaisi että ei.
Nimimerkki Atomistille kommenttina siihen että olisin ärsyyntynyt jostain. Päinvastoin. En ole myöskään kiistänyt sitä että robottiliikenne ei olisi tulevaisuudessa mahdollista. Koska tämä Nimimerkki Atomistin ennustama liikenteen vallankumous muuttaa koko liikennettä joka sitten lopulta korvaa perinteiset bussit ja raideliikenteen on vielä auki. Onko se 10 vuotta tästä eteenpäin kuten nimimerkki Atomisti ennustaa? Pidän sitä liian lyhyellä aikavälillä. Se voi toteutua todennäköisesti 20 vuoden päästä. Siinäkin askelet ovat todennäköisesti rajoitetut alussa. Kuten on tällä hetkellä sähköbussien kohdalla. Itse olen kyllä sillä kannalla että robottibussit tulevat muuttumaan ensin maaseudun liikenteen, kuten Osmo Soininvaara on tässä keskustelussa ketjussa todennut,kuin kaupunkiseujen liikenteen.
Lähi-tulevaisuus on minun järjen mukaan robotti-johdinbussien. Koska kyseisen bussin ei tarvitse havaita mitään, kunhan seuraa johdinta.
Ai niin, esteet pitäisi havaita. No sitten pitää vain verrata kameran kuvassa olevaa 12 metrin tienpätkää muistissa olevaan kuvaan kyseisestä tienpätkästä.
(Jarrutusmatka kumirenkailla viidenkympin vauhdilla on 12 m)
> Tähän he vastasivat, että maan arvo vastaavasti laskee ratikkaverkon ulkopuolella. Tietysti laskee, vaikka maasta ratikkaverkon ulkopuolella ei ole tullut sen huonompaa kuin ennen.
Voiko olla alueita, joissa maasta itseasiassa on tullut “huonompaa” suorien bussilinjojen lakkauttamisen johdosta? Näin kävi entisessä kotipaikassani Kivenlahdessa Länsimetron ensimmäisen vaiheen avauduttua. Meille se oli syy muuttaa lähemmäs metroa Matinkylään parempien matka-aikojen perässä. En tosin usko, että tämä vaihe näkyi varsinaisesti asuntojen hinnoissa Kivenlahdessa.
Nimimerkki A:lle kommenttina että Länsimetron 1. vaihteen valmistuksen jälkeen tehtiin iso virhe lakkauttaa kaikki suorat bussit Kamppiin. Niiden lakkauttaminen olisi pitänyt tehdä kun 2. vaihe oli avattu liikenteelle. Kivenlahden metroasema on edelleen kesken koska läntinen sisäänkäynti on vielä kiinni. Itse asun Saunalahdessa ja tällä hetkellä Kivenlahti palvelee hyvin mutta läntinen sisäänkäynti on vielä kiinni. Se auttaisi Saunalahdessa asuvia.
Ratikka on Helsingin keskustassa onnettoman hidas. Messuhallista matka rautatieasemalle kesti ja kesti.
Tarkoittaako Tapio Messuhallilla Töölän kisahallia vai Pasilan messukeskusta? Reittioppaan mukaan Messuhallilta siis Töölän kisahallista Rautatieasemalle kestää 8–10 minuuttia. Pasilan messukeskuksesta matka Rautatieasemalle on Reittioppaan mukaan 24 minuuttia. Juuri tämän takia junalla pääsee Pasilasta Rautatieasemalle paljon nopeammin ja vuoroja on enemmän.
Antti Talvitie on Suomen raideliikenteen vihaaja nro 1. Hän käyttää hyväkseen auktoriteettiään eläkkeellä olevana liikennetekniikan professorina torpatessaan suomalaisia raideliikennehankkeita vaikka itse asuukin nykyään Yhdysvalloissa. Hänen ajatusmaailmansa on 1960-luvulta jossa vain autot, bussit ja lentokoneet merkitsevät, ja raideliikenne edustaa 1800-lukua josta pitää päästä eroon. Helppo sitä on jostain Chicagosta huudella millä suomalaisten pitää matkustaa.
Sitten itse asiaan, sähköbussissa on hyvät ja huonot puolensa. Itse kuljen joskus sähköbussilla täällä Espoon perukoilla, ja kyytinä se menettelee juuri ja juuri. Talvella se on kylmä kuin jääkaappi ja kesälllä kuuma kuin sauna, koska kunnollista lämmitys- ja ilmastointilaitetta ei ole, koska se söisi akkujen tehoa. Lyhyellä matkalla se siis jotenkin välttää mutta jos pitäis esim 50 minuuttia Helsingin keskustaan mennä niin ei. Sama koskee väitteitä tyyliin että “sähköbussi voisi korvata tunnin junan jne. ” Turkuun kestäisi varmaan 3 tuntia sähköbussilla koska se kulkisi niin hitaasti ettei kuluttaisi liikaa akkua. Nykyään HSL:llä on runkolinjoilla pitkiä nivelöityjä sähköbusseja. Jos tavallinen bussi on raideliikenteeseen verrattuna epämukava niin nivelbussit kaupunkiliikenteessä on painajainen niille jotka kärsivät matkapahoinvoinnista. Nimenomaan se peräpään vaunu joka yhden akselin varassa ottaa kaiki kuopat ja mutkat vastaan kovassa vauhdissa koska kuski ajaa tietenkin niin että itselle ei tunnu missään, mutta kun kuoppa tai mutka on ohitettu niin painetaan kaasu- tai virtapoljinta, ja perä heittää iloisesti kuin joku huvipuistolaite.
Antti Talvitien ja hengenheimolaisten mielestä se on oikein koska mukavasti saavat matkustaa vain ne joilla on varaa premium-autoon, ja muiden pitää kärsiä.
Silfverbergille kommenttina että sähköbussit toimivat kaupunkien sisäisessä liikenteessä toisin kuin pikaraitiotie tai metro. En laske tähän Helsingin raitioverkostoa se on rakennettu eri tarkoitukseen. Olen itse kulkenut talvella Jokerilla Itäkeskusksesta Aaltoon ja se oli kuin pakastimessä istuisi. Metro muistuttaa taas talvella kasvihuonetta koska se kulkee osittain maanalla. Kesällä matkustaminen on kuten saunassa mutta Espoossa jossa itsekin asun kannattaisi ajaa lyhyet matkat kesäkuumalla klo 17.00 jälkeen polkupyörällä kun rannikolta tulee tuuli joka viilentää mukavasti.Mitään patenttiratkaisua ei taida olla jos pitäisi valita Espoon sisäiseen liikenteeseen joko metro, pikaratikka tai bussit niin valitsisin sähköbussit. Pikaratikka toimisi Espoon sisällä jos se yhdistää kaikki Espoon keskukset toisiinsa (Espoon keskus-Leppävaara-Tapiola-Matinkylä-Espoolahti-Kauklahti-Espoon keskus). Tällä hetkellä kaupunkiradan laajentaminen on palvelee Etelä-ja Keski-Espoota paremmin koska vuorovälit tulevat olemaan lyhyemmät Helsinkiin päin.
Sähköbussit ovat mainioita ainakin metron kanssa yhdessä. Meillä Roihikassa kulkee nykysin vain sähköbusseja metroon ja metrolle. Ovat mukavampia kuin aiemmat, hiljaisia eivätkä haise pahalle. Lisäksi ovat halvempia operoida. Ei mitään valittamista. Kesälläkään sen kuumempia ole kuin metro. Talvella viileys ei haitta, oikeastaan päibvastoin, koska talvella on talvivaatteet yllä
Kommenttina Silfverbergille että yhdyn täysin sinun näkemykseesi siitä että pikaratikka on eri asia kuin perinteinen raitiovaunu. Olen itse matkustanut useasti HYKS-Munkkiniemi väliä ja se ei ole pikaratikka vaikka linja onkin suora. Jokerin linja ei ole joka paikassa suora. Kuitenkin Jokeri kulkee 80 km/h. Toisin kuin Helsingin perinteiset raitiovaunut. Tuo olikin pointtini että monissa Euroopan suurissa kaupungeissa on pikaratikka mutta ei ole perinteistä raitiovaunua tai niissä on molemmat. Benelux maiden julkisen liikenteen vaihtoehtot eivät ole kopiotavissa pääkaupunkiseudulle koska etäisyydet ovat erilaisia. Juuri tämän takia olen sähköbussien kannalla Espoon sisäisessä liikenteessä. Pikaratikka toimisi jos Espoon keskukset yhdistetään toisiinsa kyseisellä pikaratikalla.
Ehkä vastaus on vähän ideologinenkin: poliittisena päätöksenä pitkän investoinnin ratikka tuntuu vahvemmalta kuin joku uusi bussilinja. Busseilla on lisäksi alitajunnassamme se diesel-bussin maine, vaikka tosiaan laadukkaita sähköbusseja tuskin ratikoista kauheasti erottaa.
Case-esimerkkinä Jokeri-linjan kiskoistaminen ei kai tuonut suoranaisesti mitään muuta muutosta kuin mainitun häiriöherkkyyden ja vuorovälin harvenemisen kuudesta minuutista kahteentoista? Pidemmän aikavälin kehitys tietenkin radan varrella on kiinnostava, mutta johtunee lähinnä Mal-sopimuksen ehdoista.
Maininnan ansaitsee hollantilainen tapa yhdistää ratikat, lähijunat ja metrot. Sama keskiraskas vaunu vetää kaupunkien välillä ja kaupungin ali suvereenisti. Miksi meillä tehdään metroja sadan metrin syvyyteen ja ratikoita, joilla pysäkit peräjälkeensä?
Nimimerkki Suunnittelijalle kommenttina että Hollannissa tuo yhdistelmä ratikka, lähijuna ja metro toimii paremmin koska Hollannissa etäisyydet kaupunkienvälillä on erittäin pienet. Pääkaupunkiseudulla etäisyydet ovat paljon pidemmät. Keski-Euroopan kaupunkien liikenne verkosto ei toimi Pohjoismaissa paitsi ehdkä Köönpenhaminassa joka sijaitse saarella jonka pinta-ala on 7 031 km² ja jonka asukulasku on yli 2 miljoonaa.
Suunnnittelijalle tiedoksi, että ratikka 15 kulkee nyt 8 minuutin välein ja ihan pian 6 minuutin, kunhan kaikki vaunut saapuvat Helsinkiin. Kannattaa aina tarkistaa ennen kuin menee kirjoittamaan. Tsekkaa HSL:fi .…
Ratikka on huikean paljon mukavampi matkustaa kuin aiempi 550-bussi. Ratikka myös kulkee ennustettavasti, bussit jonoutuivat ja menivät milloin sattuu.
Raitiovaunu, esimerkiksi Katajanokalta keskustaan päin etenee suurin piirtein kävelyvauhtia. Makukysymys mitä siitä ajatella. Itse ajattelen: mieluummin kuljen muuten.
Pidemmillä matkoilla kantakaupungissa JOHDINBUSSI olisi ylivoimainen. Ei sidoksissa ratarakentamisen raskaaseen infraan. Jos jossakin kolari tms. este, kiertää alueen helposti akkulatauksella. Uudet linjat olisivat helposti ja nopeammin avattavissa. Ei tarvitse avata katu- ja maanpintaa ja rakentaa vuosikausia.
Rakentaminen huomattavasti halvempaa!
Raideliikenne on liikennepoliittinen fetissi monille. Johdinbussi olisi notkea ja nopea, käyttövoima sama kuin ratikalla, mutta raiteita palvotaan.
Johdinbussi tarvitsee matkustajamäärään suhteutettuna kaksi kertaa enemmän kuljettajia ja vaatii leveämmän kaistan.
Lähitulevaisuudessa tuo argumentti muuttuu muotoon “tarvitsee monta kertaa enemmän laskentatehoa”. Kuskaamisen kustannuksilla ei ole enää merkitystä silloin. Tartuntatautien kannalta ihanne olisi yksi matkustaja per kulkuneuvo. Tämä tekisi matkoista myös paljon nopeampia ja tehokkaampia. Ajamisen työvoimakustannuksien nollaantumisen myötä tämä ei ole mitenkään epärealistista. Tilaakin luulisi löytyvän, jos nämä pirssit ovat useammin käytössä kuin parkissa, ja korvaisivat henkilökohtaisia autoja. Raiteiden vaihtoehto ei välttämättä ole suurempi ja leveämpi, se voisi olla myös vanhan kaupungin hevoskärryjen kokoa!
Raiteet ovat kokonaan oma infrastruktuurinsa, kallis ja joustamaton. Tämä ei muutu ikinä. Miksi sitoa kohtaloaan niihin?
Kumipyörän jousituskin voi muuttua fiksummaksi ja mukavammaksi uuden teknologian myötä, jos mukavuutta arvostetaan enemmän kuin yksinkertaisuutta ja varmuutta. Raiteet kaupunkitilassa sen sijaan tekevät sivullisten elämästä aina monimutkaisempaa ja meluisampaa.
Olkaamme rohkeasti itäeurooppalaisia – kumipyörillä voittoon!
Totta, mutta muita miinuksia vrt. raideliikenteen miinukset ei sitten olekaan.
Nopeasti rakennettava, halvempi, liikennehäiriöitä kestävä, joustava.…
Raitiovaunut pitäisi kieltää, niin kuin hehkulamput.
Sitten markkinoille ilmaantuisi pitkiä ja kapeita nivelbusseja, joissa tietenkin on kääntyvät pyörät. Siis siten kääntyvät että pyörät kulkevat peräkkäin, kuin raitella ikään.
Maailmassa on kymmeniä tuhansia kaupunkeja, joissa ei ole ratikkaa. Jos noille pitkille busseille on kysyntää, ei tarvitse uhrata ratikoita. Kahdensadan hengen bussi on kyllä aika haasteellinen. Bussi vaatii myös selvästi leveämmän kaistan, koska kuljettaja on vain ihminen eikä pysty ajamaan sentin tarkkuudella niin kuin ratikka.
“kuljettaja on vain ihminen eikä pysty ajamaan sentin tarkkuudella niin kuin ratikka.”
Ja toi muuttuu vuosikymmenen aikana, kun dösiä ajaakin tekoäly + 50 kameraa.
Nimimerkki JOHDINBUSSIlle kommenttina että myös johdinbussi tarvitsee ajojohdin verkoston joka muistuttaa raitiovaunun virranotto verkostoa. Myös johdinbussin reitti on osittain samanlainen kuin raitioliikenteessä. Tosin olet oikeassa siinä että ajorata ei ole ihan suora vaan se on joustavampi. Jos pitäisi valita lyhyille matkoille vaihtoehto raideliikenteen ja johdinbussin välille niin minusta SÄHKÖBUSSIT ovat paremmpia vaihtoehtoja lyhyille ajoille. Poliittiset lakot eivät vaikuta sähköbussien toimintaan ainakin polttoainejakelun kohdalla. Poikkikaupunki liikenteessä metro, pikaratikka tai lähijuna vaihtoehdot on parempia kuin bussit
Yhdistelmä johdin- ja akkubussista olis fiksu.
Sopivissa kohdissa linjaa (kun on siis kadulla sille tilaa) akut voisivat latautua ajon aikana.
Jolloin bussia ei tarttis vaihtaa kesken päivän ja viedä lataukseen varikolle.
Johdinautolla oli aikanaan Neuvostoliitossa ja San Franciscossa omat nichensä, mutta kyllähän siinä yhdistyy raitiovaunujen ja bussien huonot puolet yhdessä paketissa.
Akkubussi tappaa johdinauton.
500 -??? Miljoonaa ollaan investoimassa. Päättäjät haluavat investoida. Luontainen kiima ajurina päästä historian kirjoihin ja hyötyä . Tämä bussi/ratikka vääntö on kuin syöttö suoraan päättäjien lapaan. Päästään investoimaan ja ” ehkä” hyötymään itsekin , kun firmat alkavat flirttailemaan meille päättäjille! Ratkaisu , jos sellaista ylipäätään halutaan olisi kuitenkin investoimalla eli kilpailuttamalla alan toimijat järjestämään joukkoliikenne Turkuun. 500 miljoonan potilla saataisiin ilmainen joukkoliikenne ostettua kaikille kaupunkilaisille useiksi kymmeniksi vuosiksi. Tämä bussivaihtoehto olisi silloin se, mikä olisi joustavin myös kaupungin kehittämisen kannalta tai voihan olla että joku toimia haluaisi rakentaa bisneksensä myös ratikan varaan… tuskin kuitenkaan!
kannattaisi tarkistaa desimaalipilkun paikka.
Soininvaaralle kommenttia tässä tarkoitetaanko raitiovaunulla myös pikaratiovaunua? Lähes jokaisessa suuressa kaupungeissa on jonkinlainen pikaratiovaunu linja. Helsingin ja Tallinnan kaltainen raitiovaunu on harvinaisempaa nykyään mutta nekin kaupungit jotka ovat luopuneet perinteisestä raitiovaunu linjoista on korvannut ne myöhemmin pikaratiovaunuilla. Raitiovaunu versus bussi keskustelussa pitäisi myös erotella pikaratiovaunut ja perinteiset raitiovaunut toisistaan. Muuten nämä kaksi sekoitetaan toisiinsa kuten on sekoitettu humanitaarinen maahanmuutto ja työperäinen maahanmuutto.
Helsingin hidasratikka on pikaratikka välillä HYKS-Munkkiniemi, jolloin se pääsee omella reitilleen eikä juutu liikennevaloihin.
Kysymys Soininvaaralle että eikö tuo HYKS-Munkkiniemi välin etäisyys johdu siitä että välissä on silta? Jonka välissä ei ole siis pysäkkiä.
Silta on noin 50 metriä
Totta. Kokonaan ilmaisen joukkoliikenteen kulut olisivat nyt noin 60 miljoonaa per vuosi. Eli 500 miljoonaa ei riittäisi kuin n.9 v. Mutta 500 miljoonalla saataisiin kustannettua nykyisenkaltaisesti maksullinen , mutta tuettu joukkoliikenne noin 25 vuotta. Nykyistä vuotuista Turun noin 17 miljoonan budjettirahaa joukkoliikenteelle ei tarvittaisi 25 vuoteen , vältyttäisiin turhalta investoinnilta ja rahan voisi jättää asukkailta verottamatta!
Rahul Somani: Raitiotien rakennustapa määrittelee onko se pika- vai tavallinen katuraitiotie. Pikaraitiotie kulkee suurimman osan matkastaan omalla radallaan erotettuna katuliiikenteestä ja suurin sallittu nopeus on enemmän kuin kaduilla tyypillinen 50 km/h. Soininvaaran mainitsema Linjan 4 osuus Meilahdesta Munkkiniemeen ei ole sellainen vaikka näyttääkin, koska nopeus ei nouse yli sen minkä kadulla autot ajavat, oliko se nyt 40 vai mitä, ja liikennevaloja on risteyksissä. Laajasalon uusi raitiotie Kruunuvuorenselän sillan yli tulee sensijaan olemaan pikaraitiotie, samoin Kalasataman-Pasilan uusi raitiotie.
Useimmat maailman vanhoista raitiotieverkostoista ovat yhdistelmä pikaraitiotie-osuuksia ja hitaampia katuosuuksia. Kokonaan uusia raitiotieverkkoja rakennetaan tavallisesti niin että suurin osa on pikaraitiotietä kuten Tampereella.
Omaan kategoriaansa kuuluvat verkostot joista osa raiteista on rakennettu tunneleihin katujen alle. Niitä kutsutaan myös esimetroksi tai Stadtbahniksi. Tällaisia verkostoja on 400.000–1.000.000 asukkaan kaupungeissa Saksasssa ja Benelux-maissa.
HSL:n lipputulot lienee 300M€?
Eli 500M€ vastaa alle puolentoista vuoden lipputuloja?
Soininvaaralle kommenttia tuohon Jokerin matkustajamäärän kasvuun niin todennäköinen syy johtuu siitä että Jokeri liikennöi reittiä jossa asuu paljon ihmisiä jotka kulkivat tuota linjaa aiemmin autolla.
Olisiko paras vaihtoehto siirtyä käyttämään yhä enemmän maan alla kulkevia junia? Siis lisää metrolinjoja.
Sähköenergiaa voidaan tuottaa ympäristöystävällisesti, maanalaiset junat eivät häiritse kenenkään yöunia ja maan päälle tulee lisää tilaa kävelijöille ja polkupyöräilijöille.
Musk kovasti ajatteli, että voisi tehdä tunnelien kaivamiselle saman mitä avaruusraketeille: hinnan pudotus prosenttiin aiemmasta.
Ei sitten ole kuitenkaan onnistunut.
Näkisin, että tunneliporaamisen isoin ongelma on se, että se tuottaa aika tasan sen tunnelin tilavuuden verran ongelmajätettä.
Kun siihen kaivettuun kivijätteeseen sekoittuu kaikki operaatiossa tarvittavat voiteluaineet.
Jos prosessista tehtäisiin ekologinen eli biohajoavat ei-myrkylliset voiteluaineet, niin tilanne muuttuisi.
Edellä olleeseen robottiautokommenttiin koskien maaseutua: Ympäristöt, joissa julkista liikennettä ei ole ja jossa 60 km/H ajavan robottiauton ajatellaan korvaavan taksin, totean, että Itä- Suomessa tällainen matka esim Mikkelin tai Savonlinnan seudulla on helposti 30–80 km. Kyse ei ole leppoisasta köröttelystä TV- sarjojen Kuusniemellä vaan ajosta esim perässä roikkuvan tukkirekan tai kohtaamisesta vastaan tulevan yhdistelmäajoneuvon kanssa mutkaisella, liukkaalla tiellä.
Robottitaksi väistää bussipysäkille siinä missä traktoritkin, jos perään liimautuu kiireisempi ajoneuvo joka haluaa päästä ohi.
Robottitaksit pelittävät hyvin maaseudulla, jossa tilaa riittää. Liikenteen suurin kustannus kaupungissa on sen vaatima tila. Yksi ratikka vie sitä paljon vähemmän kuin sata henkilöautoa — tai sata robottitaksia. Robottitaksit eivät mahdu kaupunkeihin.
“Yksi ratikka vie sitä paljon vähemmän kuin sata henkilöautoa — tai sata robottitaksia. Robottitaksit eivät mahdu kaupunkeihin.”
Pidemmällä tähtäimellä robottitaksi ei vie yhtä paljon tilaa kuin henkilöauto, koska ne voivat olla pienempiä (monesta syystä), ajaa lähempänä toisiaan — tai jopa toisiinsa kiinnittyneinä, kuten on ehdotettu- ja pitkälti poistaa kuminauhaefektin. Lisäksi ne likkuvat sitten joskus älykkästi itsekseen niin, että optimoivat sijaintinsa esim. ruuhkiin varautuen. Ne myös liikkuvat vähemmän per matkustaja verrattuna usein puolityhjiin julkisiin kulkuneuvoihin.
Tai sitten ei. Kukaan ei juuri nyt tiedä, minkälaisen liikenteen vallankumouksen äärellä olemme. Siksi en haluaisi, että miljardeja sijoitettaisiin infraan, joka saattaa osouttuatua vanhentuneeksi parissakymmenessä vuodessa.
Atomisti: “Ne myös liikkuvat vähemmän per matkustaja verrattuna usein puolityhjiin julkisiin kulkuneuvoihin.”
Kaupungeissa eli siis niiden keskustoissa roboauto tuo työntekijän ja sitten poistuu tyhjänä pois keskustasta, koska pysäköinnin kalleus.
Tulee sitten uudestaan tyhjänä hakemaan sen työntekijän.
En ole lukenut juttua, mutta laskeeko ne oikeasti kustannuksia ilman kuljettajan palkkoja?! HSL:n bussiliikenteessä kuljettajien palkkojen osuus kustannuksista on jotain 60–70%, riippuu linjasta. Ratikat on pääomavaltaisimpia, ulkomuisista 40%. Raskas raideliikenteessä, jopa VR:n työsopimuksilla, palkkojen osuus on pieni. Koska Baumolin tauti, ja koska HSL:n liikennöintikuluista valtaosa on bussiliikennettä, HSL:n kulut nousee joka vuosi inflaatiota nopeammin.
Osin samasta syystä joukkoliikenteen liikennöiminen ilman omia kaistoja ja valoetuuksia on pääsääntöisesti taloudellisesti kahdella tavalla idioottimaista: Ensinnäkin lipputulot pienenevät koska tuollainen joukkoliikenne on epätäsmällistä ja hidasta, mikä karkoittaa matkustajat. Toiseksi kuljettajan palkka juoksee täysin riippumatta siitä seisooku bussi ruuhkassa vai ajaako omaa kaistaa sen ohi, samoin kalustoa pitää varata haluttuun vuoroväliin pääsemiseksi sitä enemmän mitä hitaampi linja on. Hieman pyöristäen 20% pidempi ajoaika johtuen puuttellisista etuuksista nostaa kustannuksia 20%, ja toisin päin.b
Netistä löytyy aiheesta Aalto-yliopiston professorin, mekatroniikan asiantuntijan haastattelu robottiautoihin liittyen syksyltä 2023: ainakin toistaiseksi robottiautot tarvitsevat kaupunkimaisia ennakoitavia olosuhteita liikkuakseen turvallisesti. Toinen käyttömahdollisuus voisi olla junan lailla valtatiellä liikkuva robottiauto. Eli vaikka maalla on ”tilaa”, robottiautosta ei ole maaseudun harvaan asuttujen alueiden pelastajaksi.
Totean vielä että olen innokas sähköautoilija enkä millään muotoa vastusta robottiautoihin liittyvää teknologiaa sinänsä.
https://kuljetusnet.fi/raideliikenne-kaatuu-painoonsa-ja‑p%C3%A4%C3%A4sst%C3%B6ihins%C3%A4,-sanovat-maamme-menestyneimm%C3%A4t-kuljetusalan-asiantuntijat.html
“Teimme ajoneuvosimulointijärjestelmän avulla pikaselvityksen raide- ja tieliikenteen kulkuneuvojen energiankäytön ja hiilidioksidi- eli CO2-päästöjen vertailusta. Koska meillä ei ollut käytettävissä Vantaan suunnitteilla olevan raitiotiereitin eikä sen raitiovaunujen tietoja, teimme vertailun lähijunista ja sähkökäyttöisistä busseista ja käytimme reitteinä eli yhteysväleinä junien käyttämiä yhteysvälejä Helsinki- Leppävaara ja Helsinki-Kerava ja molempia ajosuuntia. Valitsimme molemmille kulkuneuvoille paitsi saman reitin, myös samat pysäkit ja samat junien käyttämät aikataulut. Molempien kulkuneuvojen energiana käytimme valtakunnan verkosta otettavaa sähköä ja sen tuottamisesta syntyvää keskimääräistä hiilidioksidimäärää.
Näin varmistimme, että olosuhteet vertailua varten ovat molemmille eli junille ja busseille täysin samat. Käytimme liikennetilastoista saatua keskimääräistä matkustajamäärää (80 matkustajaa) molemmille kulkumuodolle. Tarkastelu voidaan tehdä myös useita matkustajamääriä käyttäen.
Kalustona käytimme pääkaupunkiseudulla käytettyä lähijunaa ja bussiksi valitsimme ajojohdoista energiansa ottavaa johdinlinja-autoa. Johdinautoa käytettäessä oletimme, että junien käyttämät kiskot korvataan asfalttipäällysteellä.
Kulkuneuvojen tärkeimmäksi eroksi jää massa (paino) ja sen vaikutus energiankäyttöön ja hiilidioksidipäästöihin.
Lähitulevaisuus mahdollistaa myös vety- ja akkuteknologiakäyttöiset bussit, jotka voivat kulkea joustavasti myös tie- ja katuverkossa.”
Oli siis kai ajateltu, että dösäkaistasta tehtäisiin paikallisjunamainen väylä, jossa ei ole tasoristeyksiä?
Tässä esimerkissä oli sekä bussissa että junassa 80 matkustajaa. Mikä mahtaa olla oikea matkustajamäärä, bussi ottaa enemmillään 50 matkustajaa istumaan ja juna (yksi runko) 250. Suomessa tuskin sallittaisiin Kiinassa käytettyjä 250 istumapaikan busseja.
Ns bussimetro eli BRT ei toimi Suomen talviolosuhteissa erityisen hyvin, verrattuna junaan tai metroon. Kyyti on pomppivaa jos tie ei ole kunnolla aurattu ja joka tapauksessa hitaampaa kuin junalla. Tämän totesin aikoinaan kun matkustin säännöllisesti Jokerilla eli linjalla 550.
Kun Jokeri siirryttiin liikennöimään ratikoilla, matkustajamäärä tuplaantui, vaikka vuoroväli on vielä kahdeksan minuuttia eikä tavoiteltu kuusi.
Eipä sitä energiaa kulunut kuin 0.9 kwh per matkustaja. Vaikka massaa oli 1700 kg per matkustaja. Siis 138 tonnisessa junassa, jossa 80 matkustajaa.
Tässä on ratkaisu massaongelmaan:
https://youtu.be/lt26N6BOBwU
En ole insinööri, mutta eikös raitiovaunut olleet aluksi hevosvetoisia siksi, että raiteilla vierintävastus on olematon verrattuna renkaisiin? Siksi kai hevonen jaksoi vetää isoa vaunua.