Satamatunnelin vaihtoehdot eroavat toisistaan paitsi ympäristövaikutusten osalta myös taloudellisesti. Julkisuudessa halvimmaksi väitetty vaihtoehto on tosiasiassa kallein.
Helsingissä puuhataan satamatunnelia, joka johdattaisi lautoista tulevat rekat suoraan Länsiväylälle. Koko tunneli on kiistanalainen, mutta valtuusto on tehnyt siitä periaatepäätöksen vuonna 2021. Nyt kiistellään siitä, mikä eri vaihtoehdoista toteutetaan.
Kokoomus kannattaa lyhyttä tunnelia, jonka suuaukko olisi Lapinlahden puistossa – kokoomuksen mukaan veisi puistosta van vähän, mutta kyllä olosuhteet puistossa muuttuisivat, jos rekat ajaisivat sen kautta, vaikka vain ”vähän”.
Kokoomus kannattaa vaihtoehtoa väittäen sitä halvimmaksi. On totta, että se rakentamiskustannukset ovat halvimmat, mutta kokonaisuutena vaihtoehto on kaupungin kannalta kallein.
Menetetyn tonttimaan arvo on satamatunnelin suurin kustannus
Alueelle on nimittäin suunniteltu huomattavan paljon rakentamista, sekä asuntoja että toimistoja. Asumista ajatellen tuo on hyvin haluttua eli kaupungin kannalta arvokasta. Asuntoja on kaavailtu tuhansille ihmisille. Rakennusoikeuden arvo on satoja miljoonia euroja. Se menettäminen lisää tunnelin kustannuksia siis sadoilla miljoonilla – niin paljon, että se on pääosa tunnelin tosiasiallisista kustannuksista.
Kalleimmassa vaihtoehdossa D on mahdollista rakentaa asuntoja noin 2000 ihmiselle. Tonttimaan arvo on siinä jotain sadan ja kahdensadan miljoonan euron välillä. Lyhimmässä vaihtoehdossa A asuntorakentaminen estyy kokonaan.
Korvaukseksi on ajateltu rakennusmaan valtaamista merentäytöillä. En osaa ottaa kantaa siihen, ovatko nuo merentäytöt hyväksyttäviä niin, että niihin voisi saada luvan vesioikeudelta. Seuraavassa oletetaan että ovat.
Vaihtoehdossa A merentäytöt mahdollistaisivat asuntoja 4500. Vaihtoehdon D mukaan asuntoja saisi 6700 asukkaalle. Ero olisi suuri, mutta ei musertava. Musertavuus tulisi siitä, että vaihtoehdossa A nuo mereltä vallatut asuinalueet olisivat moottoritien muusta kaupungista eristämät ja siksi todennäköisesti niin vähän houkuttelevat, ettei merentäyttö kannattaisi tai ei se ainakaan juuri mitään kaupungille tuottaisi.
Myös toimistorakentamista on kaavailtu, mutta jätän sen tästä laskelmasta pois, koska toimistoista on niin suurta ylitarjontaa, ettei niiden kaavoittamisesta tonttituloja juuri tule.
Kun maapohjan arvo otetaan huomioon, vaihtoehto D on kaupungin kannalta kannattavin tai siis vähiten kallis. Tonttimaan arvon huomioon ottaminen tekee kaikista vaihtoehdoista olennaisesti kalliimman.
Hyvän rakennusmaan menettäminen tekee satamatunnelista niin kalliin, että kannattaa kysyä, kannattako koko hanke.
Huomattakoon, että Jätkäsaaren asukkaat eivät voisi satamatunnelia käyttää. Tämäkin on mennyt keskustelussa sekaisin.
Palaan lempiaiheeseeni. Via Balticaa ei kannata linjata Helsingissä Jätkäsaaren kautta.
Ei järkeä linjata Via Balticaa Jätkäsaaren kautta.
Oikea laituripaikka rekkalautoille on Kirkkonummella, Porkkalanniemellä. Se on vastapäätä Tallinnaa, toisin kuin Helsinki, joka on vähän syrjässä. Muugasta tulevat lautat kannattaisi ohjata Vuosaareen niin kuin ohjataan Travemündestä tulevatkin.
Vain Tallinnasta tuleva henkilöliikenne kannattaa ohjata Jätkäsaareen. Lauttayhtiöt marmattavat, että niiden on edullisinta kuljettaa ihmiset ja rekat samalla lautalla, mutta Helsingin ei tätä oikein kannata tukea suurilla summilla.
Sitä en tiedä, kauanko Ruotsinlaivat liikennöivät Helsinkiin. Uusia lauttoja ei ainakaan ole ostettu pitkään aikaan.
Tallinnan lautoissa kuljetetaan myös henkilöautoja. Osa matkustaa Tallinnasta eteenpäin. Osalle on halvempaa maksaa auton kuljettamisesta Tallinnaan kuin pysäköinnistä Helsingissä.
Osa tarvitsee Tallinnan reissullaan auton, tuodakseen normilastin, joka siis on 110 litraa olutta ja 90 litraa viiniä henkeä kohden. Helsingin rahoja ei kannata käyttää siihen, että autetaan ihmisiä kiertämään alkoholiveroa tai hankkimaan lisätuloja myymällä tuliaisalkoholia pimeästi.
Satamamaksut pitäisi mitoittaa niin, että jokaisesta autosta olisi lisämaksu, vaikkapa 10 euroa.
Oletko ajanut Porkkalanniemeen rekalla? Tiehän on mäkinen ja mutkainen kuin rallirata. Ei sinne rekkaliikennettä pidä ohjata. Vuosaari olisi oikeampi kohde.
Mistä rekkalautoista tässä puhut? “Oikea laituripaikka rekkalautoille on Kirkkonummella, Porkkalanniemellä. Se on vasta päätä Tallinnaa, toisin kuin Helsinki, joka on vähän syrjässä. Muugasta tulevat lautat kannattaisi ohjata Vuosaareen niin kuin ohjataan Travemündestä tulevatkin.
Vain Tallinnasta tuleva henkilöliikenne kannattaa ohjata Jätkäsaareen.”
Rekkalautathan menevät tällä hetkellä Vuosaareen. Siis ne jotka tulevat Saksasta, Puolasta, tai vaikka Viron Muugasta. Muugan lautoilla kulkee myös henkilöautoja ja hitusen jopa jalkamatkustajia. Henkilöautoja, rekkoja ja matkustajia kuljettavat “yhdistelmät” menevät Jätkäsaareen.
Helsingin satama on ennen kaikkea tuontisatama. Sen maantieteellinen etu johtuu pääkaupunkiseudun kulutuskeskittymästä. Tänne tuodaan enemmän kulutustavaraa kuin mihinkään muualle maahamme. Ja koska alukset tuovat tänne kulutustavaraa, myös yksiköissä kulkeva vienti reittitty tätä kautta ulos. Logiikka menee kuitenkin niin, että tuonti määrää (johtuen siitä että tuotava tuote on kalliimpaa, joten sen rahdimaksukyky on suurempi).
Vuosaari on Suomen logistiikkarakenteen kannalta paras, koska tuontituotteet kuljetetaan sieltä Kehä kolmosen varrella (ja lentokentän takana sekä vieressä) oleviin varastoihin. Nämä varastokeskittymät palvelevat siis sekä Vuosaarta että lentokenttää. Siellä ne puretaan ja lastataan uudestaan määränpäätä varten, osa pääkaupunkiseudulle — osa matkaa jopa Rovaniemelle.
Kantvik on maantieteellisesti huono (kaukana varastovyöhykkeeltä). Lisäksi meillä on maailman tehokkaimpiin kuuluvat satamat sekä Länsisatamassa että Vuosaaressa. Niitä voi ja pitääkin kehittää, mutta ei ole syytä hajoitta lastivirtoja jonnekin kauemmas — rekoille tiheä frekvenssi eli odotusaikojen minimointi on erittäin tärkeää. Suomessa on riittävästi satamia “jossain muualla” palvelemassa teollisuutta ilman kulutustavaratuontia.
(Turku/Naantali palvelevat sitten samalla tavoin Ruotsista ja muista Pohjoismaista saapuvia tuotteita).
Tässä vielä vähän piedemmin https://ullatapaninen.net/2021/04/30/uusimaa-logistiikan-solmuna/
Tämäkin on yksi turkistarhaus. Ei kannattavuutta ja hyödyt liikenteeseen kuvitteellisia, kun ruuhka vain siirtyy paikasta toiseen kun rekat liittyvät kuitenkin muun liikenteen sekaan, mutta kokoomus ajaa vain autoidentiteettinsä vuoksi. Hukataan valtavasti rahaa ja perustellaan ihan hatusta vedetyillä. Ja taas menetetään keskustassa valtavasti asuntoja ja sitten ihmetellään ettei riitä asiakkaita kauppoihin. Hauskinta tragikomiikkaa oli kun kokoomuksen luottopäätoimittaja Helsingin Uutisissa väitti tunnelin olevan välttämättömyys koko Suomen huoltovarmuudelle. Jos logistiikan sujuvuutta ajateltaisiin, niin liikenne siirtyisi Vuosaareen. Kun kaupungin media on mennyt näin räikeästi kokoomuksen valheiden taakse kaavoituksessa, niin asiat menevät nopeasti todella pieleen vaali vaalilta. Hallitus palauttaa jo Suomen ympäristöasioissa vuosikymmenten taakse ja seuraava valtuusto kaavoituksen 1970-luvulle, kun taas esimerkiksi Pariisi menee ihan eri suuntaan. Hesari ja HU tulevat auttamaan mitä räikeimmin valhein taas kokoomusta. Kannattaa muistaa miten Hesari auttoi kokoomusta 800 miljoonan siltavalheellaan ja yhä ihmiset luulevat sillan maksavan 800 miljoonaa.
Tallinan lauttaliikennettä ja sitä tukevan tunnelin kannattavuutta pitäisi miettiä pitkän aikavälin trendien näkökulmasta. Nykymallinen nopeisiin yökerholla varustettuihin autolauttoihin perustuva yhdistetty henkilö- ja rahtiliikenne ei vaikuta kovin tulevaisuuskestävältä ratkaisulta, ainakaan siitä näkökulmasta että sen edistämiseen kannattaisi rakentaa tunneli joka parhaimmillaankin valmistuisi aikaisintaan kymmenen vuoden kuluttua ja jonka takaisinmaksuaika optimistisimmillaan olisi useita vuosikymmeniä. Omilleen päästäisiin siis nopeimmillaankin joskus 2070-luvulla, olettaen että maailma näyttää silloin samalta kuin nyt.
Ja on erittäin epätodennäköistä että näyttäisi. Pitkän aikavälin trendejä ovat ainakin
-Tallinnan ja Helsingin kustannustasoeron kaventuminen, mikä vähentää kannustinta matkustaa Viroon halpojen palvelujen perässä ja toisaalta Tallinnasta Helsinkiin töihin
-Polttoainekustannusten nousu, mikä tekee erityisesti nopeasta rahtilaivasta huonosti kannattavan. Laivan polttoaineenkulutus kasvaa jyrkästi nopeuden kasvaessa, ja hitaammat pelkkää rahtia kuljettavat alukset parantavat kustannuskilpailukykyään
-Edellisen rinnalla akkusähköinen laivaliikenne, mikä toimii parhaiten kevyissä ja virtaviivaisissa pelkästään matkustajia kuljettavissa aluksissa, akkujen syödessä merkittävän osan aluksen kantavuudesta.
-Juomakulttuurin ja alkoholipolitiikan muutokset, eli nuoriso juo vähemmän kuin ennen, ja nykyiset juopot kuolevat pois ennen kuin tunneli maksaa itsensä takaisin. Samoin alkoholin verkkokaupan väistämätön avautuminen tulevaisuudessa syö viinarallin markkinaosuutta
-Ja lopulta tietysti lopullisena niittinä nopealle rekkalauttaliikenteelle Helsinki-Tallinna rautatietunnelin rakentaminen, joka sekin on ihan realistisesti toteutumassa ennen kuin tämä uusi satamatunneli on kustannuksensa kattanut, niin huono satamatunnelin hyöty/kustannussuhde on.
Vielä reilut 10 vuotta sitten kulki nopeita katamaraaneja Helsingin ja Tallinnan välillä jotka veivät matkustajia ja henkilöautoja mutta ei rekkoja. Rekat taas kulkivat isoilla, hitailla laivoilla. Jos näin olisi jatkunut niin rekkalaivat olisi voitu kaikki siirtää Vuosaareen mutta niin ei käynyt.
Se johtui siitä että katamaraanit eivät pystyneet kulkemaan talvella. Suomenlahti jätyy ja siksi varustamoille on taloudellisinta ajaa ympärivuotisesti isoilla, nopeilla laivoilla jotka ottavat sekä matkustajia, henkilöautoja, linja-autoja että rekkoja. Yökerhoja niissä ei ole koska palkettimatkalaiset yöpyvät Tallinnan hotelleissa ja tutustuvat kaupungin yöelämään joka on runsaampaa kuin laivan kuppanen karaokebaari-tanssilattia.
Reittimatkustajat haluavat lisäksi päästä nopeasti Tallinnaan. Koskee sekä suomalaisia shoppailumatkailijoita että virolaisia jotka tulee tänne töihin. Kolme-neljä tuntia joka on rekkalautan ajoaika on liian pitkä. Siksi ajetaan suht nopeilla laivoilla salmen yli jotka selviävät 2 tunnisa ympäri vuoden.
Kirkkonummi ei oikein toimi satamana koska Porkkalanniemen pää on luonnonsuojelualuetta ja niemellä on muutoin tiheää kesämökkiasutusta. Upinniemi taas on suljettu laivastotukikohta ja Kantvik ei sitten olekaan enää niin lähellä että voittaisi mitään jos laivojen satama siirtyisi sinne.
Ainoat vaihtoehdot Tallinnan laivojen lähtösatamiksi ovat Vuosaari ja Jätkäsaari. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. Ulkopaikkakuntalaisena minua ei häiritse Jätkäsaaren rekkaralli. Tukehtukoot jätkäsaarelaiset dieselpakokaasuun jos ei kaupunki saa aikaiseksi tunnelia sinne. En usko että Salmisaaresta tulisi koskaan mitään viihtyisää asuinaluetta jos sillä verukkeella Vihreä Liitto ajaa tunnelille vaihtoehtoa D. Länsiväylän jatkuva pölisevä liikenne pitää huolen siitä.
Rakentakaa ennemmin uusia asuntoja mahd pian sinne Malmin lentokentälle niin kauan kuin se on vielä mahdollista. Jos seuraavassa valtustossa on oikeistoenemmistö ja PS suurin puolue niin Malmin lentokenttä voi vielä palautua lentokentäksi.
Miettisin tätä satamatunnelia uudestaan sen jälkeen, kun maataloustuet varustamoille on evätty, tax free ‑myynti lakkautettu ja rakentaminen hyytynyt niin, ettei virolaisten kokkien tarvitse käydä Suomessa laatoittamassa kylpyhuoneita.
Ts. laivaliikennettä Helsingin ja Tallinnan välillä tuetaan julkisista varoista ja se on suhdanneherkkää. Laskelmat tunnelin tarpeesta on tehty suhdannehuipussa. Ja kun ei ole varaa hoitaa sairaita ja ylläpitää teitä, niin jossain vaiheessa varmaan nuoremmilla ja fiksummilla poliitikoilla tulee mieleen, että tarvitseeko elämämkallujen viinaralli julkista rahoitusta.
Helsingin satamalle suuret liikenne- ja matkustamäärät ovat tietysti tavoite ja jopa ylpeydenaihe. Ongelma vaan on siinä, että satamaliikenteellä on ulkoisvaikutuksia, jonka kaupunkilaiset maksavat viihtyisyydessään ja terveydellään.
Suomen takapajuisuudesta kyllä kertoo, että siinä kun muualla Länsimaissa ollaan herätty laivaliikenteen lähipäästöihin ja halutaan häätää risteilijät kaupunkien keskustoista kauemmas, niin Helsingissä kokoomuksen johdolla halutaan lisää laivaliikennettä keskustaan.
Noh, kokoomus taitaa olla Jätkäsaaren äänestysalueilla vaaleista toiseen suosituin puolue, niin tukehtukoot NOxiin siellä sitten niin.
Muutama korjaus:
— Matkalla Viroon ei ole tax-freeta. Kuuluu Euroopan unioniin.
— Suurin varustamo Länsisatamassa Tallink ei saa suomalaisia varustamotukia.
— Virolainen työvoima Suomessa on jo kääntynyt laskuun. Tämä on suuri ongelma, kun taloutemme tästä alkaa taas nousta. Tallinnan palkkataso on jos lähes Helsingin luokkaa, ja verotus alhaisempi.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009957329.html
Suomella ja Helsingillä on tukalat paikat kansainvälisessä kilpailussa tulevaisuudessa. Yksi tapa kehittää kilpailukykyämme on Helsinki-Tallinna kaksoiskaupunki, jossa tuplamäärä korkeakouluja, opiskelijoita, työntekijöitä, kuluttajia, yrityksiä ja innovaatioita.
Näin on. Ne ovat lähinnä Suomesta Ruotsiin kulkevat laivat jotka elävät varustamotuilla ja tax-freellä mikä on mahdollista koska poikkeavat Maarianhaminassa, mutta nehän eivät Länsisatamasta lähde.
Ulla Tapaninen kirjoitti:
“Muutama korjaus:
— Matkalla Viroon ei ole tax-freeta. Kuuluu Euroopan unioniin.
— Suurin varustamo Länsisatamassa Tallink ei saa suomalaisia varustamotukia.”
Matkalla Viroon ei tosiaan ole tax-freeta, ellei kierrä Ahvenanmaan kautta, joka ei Suomen EU-sopimuksen erityisehdon mukaan ole muusta Suomesta poiketen EU:n ALV-aluetta. Tosin ei Suomi Helsingin ja Tallinna välisillä matkoilla tehdystä myynnistä paljoakaan verotuloja myöskään saa, sillä Suomen ja Viron välisen laivaliikenteen arvonlisäverot maksetaan alemman ALVin maahan eli Viroon, josta elintarvike- ja tuotehankinnatkin näille laivoille pääsääntöisesti tehdään.
Usein unohdetaan se, että osa varustamotuista koskee kaikkien maiden laivoja. Myös muut kuin Suomen lipun alla olevat laivat saavat tukena Suomen valtion laskuun nykyisten lakien mukaan mm. puolet väylämaksuista Suomen aluevesillä.
Asuimme aikaisemmin pientalossa Otaniemessä Kehä I:n tuntumassa Hagalundin kartanon vieressä. Rekkaliikenne Länsisatamasta jyrisi parinsadan metrin päässä yötä päivää. Odotimme Vuosaaren sataman valmistumista kuin kuuta nousevaa. Sillä olikin jokin vaikutus liikenteen määrään mutta vain väliaikaisesti, sitten rekkaliikenteen volyymi tuntui palanneen ennalleen. Eli kun puhutaan tunnelista ja rekkaliikenteestä, pitäisi ottaa huomioon myös Tapiolan puutarhakaupungin 1950-luvun pientalojen ja em. Otaniemen puolen ja muut kehätien varren asukkaat. Suurin osa rekoista kurvaa Länsiväylältä Kehä 1:lle.
Kehä I on laitettu tunneliin Keilaniemen ja Otsolahden välistä. Samoin Leppävaarassa. Tulevaisuudessa muutetaan myös Otaniemen risteys eritasoliittymäksi jolloin on mahdollista että melu ja pakokaasuhaitoille tulee joku tunneliratkaisu.
Tapiolan valtti on että se on iso yrityskeskittymä ja viereinen Otaniemi Suomen johtava tiedekeskittymä ja molemmat ovat hyvin lähellä Helsinkiä. Työpaikat ja kampukset valtaavat tilaa entiseltä asutukselta ja joutomailta. Se on ollut Espoon strategia Tapiolan-Otaniemen osalta jo 40 vuotta. Pientalot Kehän varrella itä-Tapiolassa ja Laajalahdessa ovat jo teknisen käyttöiän ylittäneitä. Aika näyttää säilyykö ne vai ei. Itse en valitsisi kyseistä seutua asuinpaikakseni. Muualla Espoossa on viihtyisämpää.
Paritaloalue, jossa asuimme, oli valmistunut vuonna 2000, rakennettu muistuttamaan viereistä 1800-luvun alussa rakennettua Hagalundin kartanoa, idyllisessä puutarhamiljöössä. Keilaniemen tunneli on paljon etelämpänä ja Kehän toisella puolella Tapiolan suojeltu pientalomiljöö. Kehän kattamisesta on ollut puhetta mutta ei ole toteutettu.
“Sitä en tiedä, kauanko Ruotsinlaivat liikennöivät Helsinkiin. Uusia lauttoja ei ainakaan ole ostettu pitkään aikaan.”
Niin kauan kuin Ahvenanmaan kautta kulkevalla liikenteellä on sekä ALVittomuusetu että päästökauppaan liittyvä erityisoikeus päästellä kasvihuonekaasuja vapaasti joutumatta maksamaan siitä yhteiskunnalle. Hallitus on medioiden mukaan pohtinut ALVin korottamista, jolloin sen edun merkitys jatkossa ehkä kasvaa vielä entisestään.
Uusia laivoja ei ole Helsingin ja Ruotsin väliseen liikenteeseen ostettu, koska on ollut epäselvää, tarvitseeko Suomen meriliikenteen milloin alkaa yrittää leikata päästöjä. Nykyhallitus toteutti edellisen hallituksen sisällöllisesti valmiiksi neuvotteleman ja valmisteleman lakiesityksen, jonka mukaan päästökaupasta pääsi Suomen laivaliikenne eroon, jos laiva käy kulkemassa Ahvenanmaan alueen kautta. Suomen ilmastopaneeli oli lausunnoissa asiasta aika pöyristynyt, ja katsoi esityksen vievän Suomen meriliikenteeltä päästöjen vähentämiseen liittyviä kannusteita. Esitys meni eduskunnassa läpi. Siinä esitettiin mm. seuraavaa:
“Hallitusohjelman mukaisesti esityksessä ehdotetaan otettavaksi käyttöön määräaikainen saaripoikkeus, jonka myötä matkustaja-aluksille ei muodostuisi päästöoikeuksien palauttamisvelvoitetta Ahvenanmaan ja mannermaan välisten matkojen osalta ennen vuotta 2031.”
https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2023/20230071
Joten ainakin vuoteen 2031 asti monien Helsingistä lähtevien laivojen kannattaa tehdä kiertomatka Ahvenanmaan kautta, matkaa sitten vaikka Ruotsiin tai vaikka keski-Eurooppaan.
Ympäristönäkökulmasta tuollainen on aivan älytöntä ja kestämätöntä lainsäädäntöä.
Viitattu Ilmastopaneelin lausunto löytyy tästä:
https://www.ilmastopaneeli.fi/wp-content/uploads/2023/11/Asiantuntijalausunto_HE-712023-vp-Hallituksen-esitys-eduskunnalle-paastokauppalaiksi_LiV.pdf
Siinä on mm. todettu:
“Saaripoikkeusta ehdotetaan hallitusohjelman mukaisesti otettavaksi käyttöön. Tällä olisi useita negatiivisia vaikutuksia. Se heikentäisi kannustimia meriliikenteen päästöjen vähentämiseen ja vääristäisi kilpailua alusten kesken. Saaripoikkeuksen soveltaminen ei siten ole johdonmukaista fossiilisista polttoaineista irtaantumista. Hallituksen esityksessäkin todetaan, että saaripoikkeuksen soveltaminen voi heikentää päästökaupan vaikutusta meriliikenteen päästöjen vähentämiseen, sillä päästöoikeuksien hankkimisesta johtuva taloudellinen kannustin vähentää päästöjä puuttuu väliaikaisesti Ahvenanmaa-Manner-Suomi ‑välin matkustaja-autolautoilta. Samalla se vaikuttaa kilpailuasemaan niiden lauttojen välillä, jotka pysähtyvät Ahvenanmaalla, ja niillä, jotka eivät.”
Suomeksi sanottuna tuo laki johti siihen, että mm. Hangon suora matkustalaivaliikenne sitten loppui, joka ei ollut kulkenut tuota reittiä, ja vastaavasti moni Suomeen tuleva tai Suomesta lähtevä alus nyt sitten kiertää Ahvenanmaan kautta päästöjä lisää aiheuttaen suoran reitin sijaan päästäkseen eroon päästökaupan kustannuksista. Tämä meriralli jatkunee ainakin vuoteen 2031 asti.
Päästökaupan vaikutus on tänä vuonna 0.7 prosenttia ulkomaankauppamme arvosta. Se ei tule missään vaiheessa muuttamaan merenkulun lastivirtoja, vaikka osuus tästä kohoaakin. Myös nuo “helpotustoimenpiteet” ovat mitättömiä — lähinnä mainehaittoja.
Sen sijaan tuleva hiilineutraalin polttoaineen käyttövelvoite vaikuttaa jo huomattavasti.
Tässä lisää päästökaupasta: https://ullatapaninen.net/2023/12/17/valtiovalta-ei-saa-hidastaa-merenkulun-vihreaa-siirtymaa/
Kokonaistilanteesta saa ehkä parhainten kuvaa tästä vähän pidemmästä tarinasta: https://ullatapaninen.net/2023/12/04/raha-ohjaa-merenkulun-vihreaa-siirtymaa/
Itse toivoisin että Helsinki-Tukholma laivat vähitellen katoaisivat ja matkustaja-autolauttaliikenne Suomesta Ruotsiin keskitettäisiin länsirannikolta eli Turusta, Naantalista tai Hangosta lähteviin lyhempiin reitteihin, kuten oli asian laita jo 1800-luvulla kun liikenne alkoi. Ympärivuotinen liikenne Helsingistä Tukholmaan alkoi niin myöhään kuin 1972.
Ahvenanmaan Långnäin satamahan on suoraan Turku-Tukholma reitin varrella eli alus ei joudu “kiertämään” turhaan sen takia.
Kunhan ensin junayhteys Helsingistä Turkuun saataisiin sellaiseen kuntoon etteivät ihmiset marise siitä miten rasittavaa Turkuun pääseminen on.
Satama vie kaupunkia kuin litran mittaa. En ymmärrä. (Tai siis tavallaan ymmärrän, onhan Helsingin kaupunki sentään organisaatio, joka ei osaa edes maksaa työntekijöittensä palkkoja.)
Hintaohjauksella voisi ratkaista Jätkäsaaren ruuhkat koska tahansa (auto parkkiin laivalle ‑risteilyjen tukeminen tuskin on kansantaloudellisesti erityisen järkevää), mutta eihän se käy. Ehkä pelätään sen toimivan porttina ruuhkamaksuihin? Nyt sitten rakennetaan tunneli, jonka oheistuotteena taitaa tulla se hintaohjauskin.
Paljonko satama tulouttaa kaupungille vuosittain ?
Olisiko tulot hyvä päästää Kirkkonummelle
Sataman tuloutus on aika marginaalista, kun ottaa huomioon, paljonko sillä on käytössä todella arvokasta maata.
Vuosaaren sataman ajatushan oli että siirretään rahtilaivasatamat pois Jätkäsaaresta ja Sompasaaresta, ja saadaan siten tonttimaata asuntorakentamiselle. Kantakaupungin jäljellä olevat satamat ovat pieniä niihin verrattuna. Vuosaarta olisi toisaalta pitänyt jo heti alkuun suunnitella isommaksi että matkustajalaivatkin mahtuvat, jos ne nyt herättävät närää kaupunkilaisissa.
Ei se varmaan ketään työllistäkään ? Eikä Helsinki tartte rahtia kun kaupunki pöhisee ja rakentuu ihan luovan luokan ajatuksella
Monopolistisen sataman pitää olla varovainen hinnoittelussaan
Tallinnassa satama on jo oikeudessa ja häviön pelossa jäädytti maksut
Joo satamia ja rahtia tarvitaan
Myös rsksamuehiä js siivoajia jne
Ne tulee autolla ja laivalla, osasta tulee vielä helsinkiläisiä ajan myötä
Sen sijaan turistit on turhia. Helsinki voisi hiilineutraaliuden nimissä kieltää risteilijäalukset kokonaan.