Puheeni valtuustosta Valimon teollisuusalueesta

Valtuusto käsitteli Otso Kivekkään aloitetta asuntojen kaavoittamisesta teollisuusalueelle Valimon itäosassa tulevan Vihdintien ratikan äärelle.

Hyvät valtuutetut!

Joskus yli 40 vuotta sitten esitin, että Ruoholahdessa silloin ollut lautatarha pitäisi siirtää pois asuntojen tieltä. Se herätti valtavaa pahennusta kokoomuksessa: miten voit olla noin yritysvihamielinen, minulle huudettiin. Tuskin kukaan pitäisi enää lautatarhaa järkevänä maankäyttönä Ruoholahdessa.

Kaupungin kasvaessa sen maankäyttö muuttuu. Mikä oli ennen järkevää ei uudessa tilanteessa sitä enää ole. Tämä on vaikeaa kokoomukselle, mutta on se tietysti joskus vaikeaa meille vihreillekin.

Parhaillaan puretaan Hakaniemen siltahirvitystä. Siitä tuli aikanaan niin ruma, korkea ja kaupunkikuvaan huonosti sopiva, koska sen ali piti päästä laivalla Hakaniemessä olevalle elementtitehtaalle. Kun silta oli valmis, tehdas lopetti toimintansa.

Punavuori oli aikanaan paljolti teollisuusaluetta, mutta ei ole enää eikä kukaan teollisuutta sinne haikaile.

Kun me nyt rakennamme Vihdintien ratikkaa, teollisuusalue on sen varrella väärää maankäyttöä. Ratikalla ei lasteja tehtaalle kuljeteta. Teolliset työpaikatkin hyötyvät vain marginaalisesti ratikkayhteydestä, koska hehtaaria kohden teollisuusalueelle on todella vähän työpaikkoja.

Täällä on sanottu, että Helsingin rajojen sisällä pitää olla tilaa teollisuudelle. En tuijottaisi kuntien rajoja. Jos olisin itse perustamassa teollisuusyritystä pääkaupunkiseudulle, en laittaisi sitä Helsinkiin vaan todennäköisesti jonnekin Kehä III:n vaiheille. En taida olla tämän kanssa yksin. Valimon alueen tilat ovat suurelta osin tyhjinä.

On erittäin perusteltua säästää suurempi osa Riistavuoren metsästä ja siirtää sinne tarkoitetut asunnot Valimon alueelle. Viheralueiden arvo korostuu, kun kaupunki tiivistyy.

16 vastausta artikkeliin “Puheeni valtuustosta Valimon teollisuusalueesta”

  1. Olen samaa mieltä että toimistokiinteistöjen muuttaminen asunnoiksi Valimon työpaikka-alueella kävisi ilman muuta, koska alueen eteläpäässä Pitäjänmäentien varrella on jo harrastettu sitä.
    ABB:n tavaraliikenne jää vain mietityttämään, voiko sitä varten vetää joku oma katu jonka varrella olisi vain työpaikkoja.

    1. Hyvinhän Suomen vilkkaimman sataman rekkaralli mahtuu menemään Tyynenmerenkatua pitkin

      Länsisatamassa on suurimmat Tallinkin rahtilaivat MyStar ja Megastar ja keikkaa menee 12 kertaa päivässä plus henkilöautot

  2. Vaikuttaa tosi mukavalta ympäristöltä tuo valtuusto kun jokaisessa puheessa pitää v*ttuilla muille, vai oletko se ainoastaan sinä?

    Sen verran vinkkiä että jos ajatuksena on potkia teollisuusyrityksiä sieltä pois, niin ne kansainväliset (ABB) tuskin lähtee rakentamaan tehdasta muualle pääkaupunkiseudulle vaan ne työpaikat ovat sitten pois lopullisesti

    1. Nimimerkki hupskselle kommenttina että kyllä suuret firmat löytävät uusia tontteja pääkaupunkiseudulta. Onhan moni kotimainen firma siirtänyt toimipisteitä uusiin paikkoihin pääkaupunkiseudulla. Ihmettelen miksi helsinkiläiset liputtavat yritystoimintaa Vantaalle, Nurmijärvelle, Espooseen ja Sipooseen. Jopa tapauksessa nämä firmat maksavat kiinteistöveronsa kaupungille ja yritysverotuksesta osa tilitetään myös kunnalle.

  3. Toinen paikka, jossa kokoomuksen vaalimat peltihallit pistävät silmään, on Viikinrannassa Viikintien varressa. Siinä olisi upeat ulkoilumaastotkin vieressä, mutta ei, ne peltihallit romuja pursuavine pihoineen täytyy siellä saada säilyttää, kun ne ovat siellä aina ennenkin olleet.

    Muutos on kokoomukselle vaikea asia, jos se koskettaa omaa viiteryhmää tai kannattajakuntaa. Vaikka ”köyhiä” tai duunareita puolestaan saa ja pitää kurittaa oikein kunnolla.

  4. Ihmettelen hiukan Soininvaaran asennetta että kunta rajoilla ei olisi mitään merkitystä teollisuuslaitosten sijoittamisessa. Kuitenkin kunta saa teollisuuslaitoksista kiinteistöveroa ja yhteisöverosta puolet tilitetään kunnalle. Eikös kaikki pääkaupunkiseudun kaupungit kilpaile uusista investoinneista? Mielellään espoolaisena ottaisin kaikki suuret teollisuushankkeet Espooseen ja olen aivan varma että Vantaalla ajatellaan samoin. Miksi Helsinki liputtaa teollisuuden sen naapurikuntiin? Ymmärtäisin hyvin asian jos pääkaupunkiseutu olisi yksi iso kaupunki mutta tähän metropolimalliin ei taida olla enään poliittista halua.

      1. En oikein usko että Valimon kaltaisiin paikkoihin rakennetut asunnot olisivat kaupungille mikään rahasampo, verrattuna isoon teollisuusyritykseen. Suurin osa asunnoissa olisi tuettuja vuokra-asuntoja. Kannattaisiko sinne yrittää saada joku hotelli esim?

        Toinen juttu että Valimoa kutsuttiin 20 vuotta sitten vielä ”Piimäeksi” koska siellä oli monta high-tech yritystä, ja monta Nokian konttoria. Kun Nokia lopetti niin monet muutkin lähti, jäljellä on enää ABB, Fujitsu ja CGI noista Piimäki-ajoista, ehkä jotain startuppeja. Iso pilvenpiirtäjäkin siellä on mutta ei mitään hajua mikä firma siellä on.

        ABB:n kaltaista ei missään nimessä kannata häätää sieltä pois koska jos se lähtee niin se lähtee koko Uudeltamaalta tai koko Suomesta. Kyllä Helsinki tarvitsee teollisuutta ihan tavallisille duunareille, kaikista ei voi tulla lääkäreitä, juristeja, IT-asiantuntijoita eikä hoitajia eikä kaupan kassoja.

      2. Kommettina Soininvaaralle että teollisuuden lisäksi on muitakin yritystoimintaa kuten palvelusektoria. Varmaan asuminen tuottaa enemmän verotuloja per hehtaari mutta silti pääkaupunkiseudun kaupungit kilpailevat uusista yritysksistä jo tällä hetkellä.

      3. Millä ne asujat sen asumisensa kustantaa jos ei ole töitä ? Mitä töitä Helsingissä pitäisi olla ja mitä ei? Pitääkö Suomessa olla teollisuutta edes jossakin?

  5. Ode: ”On erittäin perusteltua säästää suurempi osa Riistavuoren metsästä ja siirtää sinne tarkoitetut asunnot Valimon alueelle. Viheralueiden arvo korostuu, kun kaupunki tiivistyy.”

    Oletko siis sitä mieltä, että jos Valimoon ei nyt heti osoiteta uusia paikkoja asuintaloille, niin sitten Riistavuoreen saakin rakentaa enemmän?
    Mistä tää relativismi kumpuaa?

      1. Ongelma on siis se, että Riistavuoren metsää hakataan asuintalojen tieltä.
        Olis ihan jees, jos tien vieressä kulkevaan voimalinjauraan rakennetaan.
        Joka on siis se tulevan bulen reunarivistö.
        Mutta se seuraava rivistö raksataan metsään ja se pitäisi jättää tekemättä.

  6. Ode,
    onko sulla tarkoitus julkaista tänne ”Nämä ovat talouspolitiikan kalliit virheet – Suomalaisten hyvinvointia tuhoutunut valtavasti”-kolumnia Talouselämästä?

    Vai onko heillä ehkä yksinoikeudella?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.