Vajaan työajan subventio

Hallitus leikkaa osa-aikaisesti työttömiltä paljon enemmän kuin kokonaan työttömiltä. Mutta pitääkö veronmaksajien tukea niitä, jotka syystä tai toisesta eivät tee täyttä työpäivää tai työvuotta?

Ennen 1990 luvun lamaa osa-aikatyöttömille maksettiin soviteltua päivärahaa vain rajoitetun ajan. Laman aikana laskuri pysäytettiin odottamaan parempia aikoja, mutta niitä ei tullut koskaan. Olivat syntyneet soviteltuun päivärahaan nojaavat työmarkkinat.

Erityisesti kaupan alalla ja ravintoissa työnantajat olivat oppineet käyttämään tätä hyväksi. Syntyi runsaasti osa-aikaisia työpaikkoja. Asiakkaita ei riitä tasaisesti pitkin päivää. Työntekijöillekin sopi täysi ansio puolipäiväisestä työstä.

Lopulta eduskunta päätti, että soviteltua päivärahaa voi nostaa niin pitkään kuin haluaa. Se tosin heikkenee hitaasti, ellei välillä piipahda kokoaikatyössä. Erityisesti matalapalkkaisilla aloilla järjestely on nyt erittäin antelias – varsinkin jos on lapsia. Kokoaikatyön bruttotuloon pääsee jopa alle 15 tunnin viikkotyöajalla. Palkan lievemmän verotuksen ansiosta jotain kokoaikatyöstäkin hyötyy, mutta aika vähän.

Monella kausityön alalla on tullut tavaksi viettää osa vuodesta ansiosidonnaisella. Ei olisi mahdotonta järjestää asfalttityöntekijöille muuta työtä talvikuukausiksi, mutta tähän ei ole tarvetta kummallakaan osapuolella.

Metsän korjuussa kaudet ovat jopa vaihtaneet paikkaa. Ennen työt keskittyivät talvikuukausiksi, nyt sulan maan aikaan.  Puun laatu kärsii, sillä talvella kaadettu puu on kuivempaa.

Rakennusalalla ja monilla palvelualoilla sää voi estää työnteon. Muista aloista poiketen rakennusalalla pakkaspäivien ansiot korvataan ilman sovittelua. Muilla aloilla korvaus on niukempi tai sään estämiä työpäiviä ei korvataan lainkaan.

Sosiaaliturvaa vai elinkeinotukea?

Kumpaa tässä tuetaan, huono-osaista palkansaajaa tai omia kustannuksiaan ajattelevaa työnantajaa?

Kauppiaan kulut kasvaisivat, jos hän joutuisi suunnittelemaan työt kokoaikaisiksi. Ehkä hän joutuisi jopa pohtimaan aukioloaikoja. Olennaista on, kasvaisivatko hänen kustannuksensa enemmän kuin yhteiskunta panostaa nyt hänen teettämänsä osa-aikatyön subventioon.

Jos asfalttityöntekijöille on todella mahdotonta järjestää työpaikkaa talveksi, palkkaa pitäisi korottaa sen verran, että se riittää koko vuodeksi. Tämä saattaisi parantaa kekseliäisyyttä.

Jos rakennusliikkeet eivät keksi rakennusmiehillä pakkaspäiviksi mitään sisätöitä, niiden olisi vain maksettava palkkaa niin kuin terassiravintolakin maksaa sadepäivinä.

Tuetaanko tässä siis tosiasiassa työnantajia? Ei pelkästään. Kyllä kaupan työntekijä varmaan mielellään saa kokoaikatyön ansion puolipäivätyöstä ja asfalttimiehen on kiva lomailla talvisin.

Maksajiksi joutuisivat myös kuluttajat, kun rakentamisen, ravintoloiden ja kaupan kustannukset kasvavat

Nykyjärjestelyä eivät protestoi sen enempään työntekijät kuin työnantajat, mutta muiden alojen pitäisi protestoida. Tarkoittaahan järjestely alojen välistä tulonsiirtoa täysiaikaista työtä teettäviltä aloita vajaa-aikaista työtä teettäville.

On ollut ehkä virhe, että yhteiskunta on ryhtynyt subventoimaan vajaata työaikaa teettäviä aloja, mutta sen muuttaminen on vaikeata.

Kausityön ja pakkaspäivien subventioon ei olla koskemassa, mutta hallitus heikentää olennaisesti osa-aikatyöttömien asemaa. Monen vuoden kuluttua työmarkkinat varmaan ovat tähän sopeutuneet, mutta muutoksesta tulee raskas.

Tuskaa lisää, että samanaikaisesti osa-aikatyöttömien tilannetta heikennetään myös asumistukea leikkaamalla. Hallituksella pitäisi olla malttia edetä hitaammin ja jättää vaikka asumistuen leikkaus odottamaan.

= = = =

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Talouselämä-lehdessä

39 vastausta artikkeliin “Vajaan työajan subventio”

 1. Ei tämä hallitus ajattele yhtään mitään muuta kuin kaikkien kurjistamista. Palvelualat ovat noille laskutikkumiehille ja naisille vain turhuutta josta pitää päästä eroon. Heidän mielestään kauppojen ei kuulu olla auki 07-23 vaan 09-18 ja sunnuntait kiinni ja ravintoloita ei tarvita ainakaan maaseudulla ollenkaan.
  Asfalttimiehiksi ja metsäsavotoille otetaan 1960-luvun tapaan vankeja ja irtolaisia pakkotyöhön ja sillä homma on ratkaistu.

  1. Ompa vuodatus R.Silferberg iltä.
   Kauppojen ei tarvitse olla auki klo 23 asti. Varsinkaan kun se rahoitetaan osa-aikatyötä tukevalla työttömyyskorvauksella. Useimmat ihmiset eivät tarvitse laajoja aukioloaikoja varsinkaan iltaisin. Minä esimerkiksi boikotoin sunnuntain aukioloa suorittamalla ostokset arkipäivinä. Tosin hyväksyn, että esim joulunalusaikana kaupat voivat olla laajemmin auki.
   Kyllä maaseudullakin ravintoloita tarvitaan mutta asiakaspohja ei näytä riittävän muuta kuin valtateiden varrella. Tasaisesti ovat ravintolat lopettaneet toimintansa jo ennen tätä hallitusta.
   Kuten olen jo jossain aikaisemmin sanonut niin kauppojen ja kuppiloiden osa-aikaista työtä ei valtiovalta saisi tukea, kun vanhusten hoidossa on suuri vaje kokoaikaisesta työvoimasta.

   1. Tuon perusteella olisivat kaikki työt joissa ei olla suoraan tuotannon kanssa tekemisissä turhia. Miksi et itse mene vanhainkotiin töihin? Hallitus ja sen kannattajat elävät 1930-lukua.

   2. R. Silferberg näyttää ehdottelevan minulle vanhainkotityötä.
    Tuohon sanoisin, että en ole työtön edes osa-aikaisesti. Sen verran minulla on kuitenkin kokemusta vanhustyöstä, että olin äitini omaishoitaja 5 vuotta puoliaikaisesti hänen poismenoonsa asti. Joka toinen viikko oli äitini kotona, joka toinen viikko vanhainkodissa. Minä en siis asunut kotonani kuin joka toinen viikko. Tältä kokemuspohjalta olen edelleen sitä mieltä, että yhteiskunnan on turha tukea kauppojen liiallista aukioloaikaa osa-aikaisten ylenpalttisella työttömyysturvalla. Kun kokoaikaista työtäkin on tarjolla.

   3. Tarkoitukseni oli herättää kysymyksiä miksi hallitus haluaa iskeä kovimmin ihmisiin jotka tekevät osa-aikatyötä siksi että he eivät muuta työtä saa, tai saisivat mutta palkat ovat niin huonot että sillä ei elä, varsinkaan jos on perheellinen. Kaikista ei olisi hoitajiksi vanhainkoteihin ja jokainen joka tekee kokopäivätyötä pitää omaa työtään niin tärkeänä että ei voisi kuvitella vaihtaa omaa hyvin palkattua kokopäivätyötään hoitokotien maksamiin 1900 euron kuukausipalkan ”kokopäivä” -töihin, joihin siis pääse ilman alan pätevyyttä.

   4. ”Kuten olen jo jossain aikaisemmin sanonut niin kauppojen ja kuppiloiden osa-aikaista työtä ei valtiovalta saisi tukea, kun vanhusten hoidossa on suuri vaje kokoaikaisesta työvoimasta.”

    Samaa mieltä. Samalla logiikalla muidenkin alojen tukeminen työmatkakuluvähennyksillä tulee lopettaa kunnes työvoimapula vanhusten hoidossa hellittää.

 2. Jos tavoite on ajaa alas ihmisten halu tehdä osa-aikatöitä ja vieläpä matalalla palkalla niin se onnistuu kyllä viemällä kannustimet ottaa vastaan osa-aikatyötä. Ainakin suojaosan poisto saa ihmiset varmasti jättämään tietyt osa-aikatyöt ja sovitellun päivärahan leikkaaminen vaikuttaa samoin negatiivisesti haluun tehdä osa-aikatyötä. Sen sijaan se ei luo vastaavaa määrää kokoaikaisisia työpaikkoja, ainakaan sellaisia joista saatavalla palkalla tulisi toimeen, joten oikea työllisyys ei kuitenkaan parane. Vaikuttaa siltä ettei hallitus haluakaan lisätä työntekoa vaan pelkästään vaikeuttaa ihmisten toimeentuloa ja lisätä varsinkin pienituloisten työttömien ja osa-aikaisten työntekijöiden mahdollisuuksia tulla toimeen. Onko tullut muuten mietittyä miksi muissa Pohjoismaissa osa-aikatyötä tekevien osuus työllisistä on suurempi kuin Suomessa. Muistaakseni kaksikko Vartiainen//Soininvaara olivat vielä jokunen vuosi sitten ajamassa omilla ”teorioillaan” lisää osa-aikatyötä Suomeen, siis kohti pohjoismaista mallia. Nyt näyttää takki kääntyneen ja osa-aikatyöläiset ovatkin sitten keinottelijoita jotka kerran ansiopäivärahalle päästyään jäävät välttelemään kokoaikatyötä. Väite siitä että osa-aikatyötä tekemällä säilyttäisi saman ansiotason kuin ennen työttömyyttä on kyllä enemmän propagandaa kuin todellisuutta, vaikka pitäisikin joissain erikoistapauksissa paikkansa lyhyen ajan. Totuus on kuitenkin se että tulot tulevat laskemaan kohti peruspäivärahaa melko nopesti mikäli ansiotuloilla ei niitä kykene nostamaan pysyvästi entiselleen tai korkeammaksi. Ja kuka nostaa kätensä pystyyn ja ilmoittaa ettei haluaisi parempaa palkkaa jos siihen tarjotaan mahdollisuus?

  Siksi kysymys: halutaanko että Suomessa osa-aikatyötä kuten muissa pohjoismaissa, vai halutaanko ajaa ne jotka eivät saa toimeentuloon riittävää kokoaikatyötä kokonaan työelämän ulkopuolelle?

  Jotta keskustelu aiheesta pysyisi edes jollain tavalla rakentavana , niin kannattaa tutustua ensinnäkin faktoihin jotka liittyvät soviteltuun päivärahaan. Ei päivärahaa makseta nykyisinkään loputtomiin niin etteikö pienentyneillä palkkatuloilla olisi vaikutusta. Jos halutaan että työtön ottaa vastaan vain kokoaikatyötä, niin silloin osa-aikatyön tekeminen mahdollisimman vähän houkuttelevaksi on loogista. Mutta onko se järkevää, on toinen asia. Ei ole, koska täytyy myöntää sekin että todellista tarvetta osa-aikatyölle on työnantajilla usein silloinkin kun työntekijä haluaisi koko aikatyötä jolla tulee toimeen. Ja työnantajahan on se joka lopulta päättää työajasta, vaikka jotkut haluavatkin syyllistää työntekijöitä ja uskotella että kaikki on vaan työntekijän tahdosta kiinni.

  Tässä opeteltavaksi niille jotka kuvittelevat että työttömyysturvalla ja osa-aikatyöllä voi elellä aivan samoin kuin työllisenä ennen työttömyyttä. Kun vielä huomioi ansiotuloista tehtävät vähennykset ja vaikutukset eläketurvaan, niin ymmärtää kyllä miksi järjestelmä kyllä kannustaa työntekoon eikä suinkaan työnteon välttelyyn. Ja jos perehtyy siihen paljonko ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha eri ansiotasoilla on , huomattavasti alhaisempi Suomessa kuin esimerkiksi muissa pohjoismaissa,niin ymmärtää ettei työttömän osaa kannata ainakaan kadehtia. Moni kuitenkin tuntuu kadehtivan kun seuraa sitä millaisia ehdotuksia työttömien aseman heikentämiseksi ehdotellaan ja millaisia toimia Orpon hallitus kaavailee. Ajatelkaa mitä kadehtimista on vaikka alle 2500€ kuukausituloisten asemassa, joiden joukkoon suurin osa osa-aikatyöläisistä kuuluu. Kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisten ja RKP:läisten mielestä kuitenkin on!
  https://www.palvelualojenkassa.fi/ansiopaivaraha/osa-aikatyo-ja-paivaraha.html
  https://www.tyj.fi/jos-jaat-tyottomaksi/paivarahalaskuri/

  Kun vielä katsoo kuinka suurta joukkoa suomalaisista hallituksen leikkaukset tulevat muutenkin koskemaan oletetuista dynaamisista vaikutuksista huolimatta, osa-aikatyöläiset siellä mukana, niin ymmärtää etteivät näkymänsä ole ollenkaan valoisat siitä huolimatta että on olemassa myös mahdollisuus soviteltuun päivärahaan. Leikkaukset koskevat noin 30-40% pienituloisinta suomalaista , eli n. 1,5 miljoonaa suomalaista. Kannattaako sitten niiden joita nuo leikkaukset eivät koske kadehtia vielä sitäkin mitä leikkausten kohteena oleville jää noiden leikkausten jälkeen? Ei luulisi, jos vähänkään ajattelee työttömien ja muiden pienituloisten asemaa.
  https://twitter.com/ahokasjaj/status/1712206342302081340?s=20

 3. Jospa tämä subventio poistamalla saataisiin ainakin päivittäistavarakauppojen kassojen toiminta lopultakin tavalla tai toisella automatisoitua ja päästäisiin eroon siitä jäänteestä, että toinen ihminen käy yksitellen läpi jokaisen ostoksen ennen kaupasta poistumista.

  Kaikki työ ei ole tärkeää.

  1. Kaikki työ ei ole tärkeää, totta. Kaupan kassa ei kuitenkaan ole sadan turhimman joukossa.

 4. Sitten meillä on vielä määräaikaset opettajat/varhaiskasvatus, jotka uuden työssäoloehdon myötä tippuvat helposti ns. tyhjän päälle. Mitä lapin matkailusta ja kausityöntekijöistä tiedän, niin lomautuslaput jaellaan hyvin helposti esim. touko-elokuu sitten hetki painetaan ruskamummojen kanssa, mutta ennen lumien tuloa ollaan lomautettuna. Lumentulokaan ei aina auta, kun matkatoimistot ovat varanneet tietyt kaudet. Osa tietty jakaa sesonkityöt niin, että tekee pelkän marras-huhtikuun ja hakee sitten duunia etelästä.
  Asfalttimies/aurahommasta taas mainintana, että kaupungilla näkee yhä enemmän talvikunnossapidossa myös naisia, koska heidät työllistetään sitte kesällä helpommin puisto/puutarhuripuolelle.
  Sinällään nuo leikkaukset ovat kiusaamista niin duunaria kuin pienyrittäjääkin kohtaan. Parempi säästö olisi leikata kokonaiskestoa, kun siellä sitä kuitenkin vasta työllistytään. Lyhyisiin pätkiin ansiosidonnainen on ehdottoman tärkeä.. Työssäoloehdon pidentäminen tekee koko systeemistä turhan. Joku saattaisi jopa miettiä tahallista sairaslomaa ja se taas tulisi työnantajalle kalliiksi.

  1. Ansiosidonnainen pitäisi olla henkilökohtaisesti rahoitettu. 10% bruttoliksasta työttömyyssäästötilille josta saa nostaa rahaa vain niiden kuukuasien aikana kun on työttömänä. Jos tilillä on saldoa kun jää eläkkeelle, sen saa nostaa eläkkeenä / annuiteettina.

   Heti ekasta työttömyyspäivästä aikaen kaikille vaan samaa peruspäivärahaa – jos sillä ei meinaa pärjätä, niin senkun nostaa työttömyyssäästötililtä lisää sen verran kuin tarvitsee.

   Ehkä voitaisiin sallia myös työttömyyssäästötililtä rahan nostaminen ensiasunnon oston käsirahaan?

  2. Lapin matkailussa harva saa pysyvää työsuhdetta. Määräaikaisia soppareita, kesät ollaan sitten työttöminä, tai muissa töissä esim siivoojana. Näin eritoten maahanmuuttajat joilla ei välttämättä ole edes oikeutta sosiaaliturvaan (jonka kuluja he kuitenkin maksavat palkasta perittävillä sivukuluilla), näin jos heillä on B-oleskelulupa A-tasoisen sijasta.

   Mielenkiinnolla jään odottamaan miten pahasti hallituksen ”30 päivää työttömänä -> ulos maasta) politiikka romuttaa myös lapin matkailun kun merkittävä (suurin osa?) työvoimasta on juurikin maahanmuuttajia, joille suurimmalle osalle ei kuitenkaan ala tarjoa kesäksi töitä.

 5. Sama asia on kyseessä siinä, kun suuret ikäluokat ovat antaneet nuorena näyttönsä ja siirtyneet palkintovirkaan.

  Nyt näyttää siltä, että nuoremmat ajetaan loppuun ja annetaan kenkää. Aiemmin sai työskennellä, vaikka ei pystynyt antamaan enää sataa prosenttia siitä, mitä nuorempana.

 6. Työttömyysturvan voisi muuttaa varmaan osittain lainaan ja/tai pakkosäästämiseen perustuvaksi (esim vaikka sen taannoisen perustili-ehdotuksen tapaisesti). Se vähentäisi tuota kausityön tukemista ja muutenkin vähentäisi työttömyysturvan kannustimia vääristävää vaikutusta.

 7. Voisiko tähän kirjoittaa, että pikkaisen harmittaa tuo hallituksen tekemä rajojen sulkeminen.

  Nyt on näyttävästi uutisoitu, että Jemeniläisiä, Somaleita, Syyrialaisia ja Irakilaisia tulee rajalle ja raja pistetään kiinni. Tästä en tiedä sen enempää, mutta sen tiedän, että tämä raja on ollut paikka, josta Ukrainalaisia on paennut taisteluita. Heistä media ei mainitse mtään. Venäjällä toimii myös edelleen aktiivisesti humanitarinen järjestö, joka auttaa Ukrainalaisia venäjän kautta suomeen. Tästäkään ei mainita mitään. Meillä on suomessa myös suomalaisia, joiden matkustaminen nykyisessäkin tilanteessa on tärkeää. Tästäkään ei mainita mitään.

  Aiemmn jo kiellettiin rajan ylittäminen fillarilla. Jokainen, jokta tietää mitään tiesi, että tällä ei ole mitään merkitystä. Kielto ei muuta mitenkään turvapaikanhakijoiden liikkumista, mutta asiallinen liikenne polkupyörällä estyi. Tosin tämä nyt vaikutti varmaan ainoastaan Imata-Sveto kaksoiskaupungin liikenteeseen.

  Nyt kun laitetaan raja kokonaan kiinni, niin mitä se tarkoittaa? No ainakin sitä, että osa Ukrainalaisten tulosta lakkaa. Heillä kun on useimmiten saattaja ja nyt ei pääse liikkumaan laillisesti.

  Miten tämä vaikuttaa sitten näihin polkupyöräpakolaisiin? Vastaus on taas: ei juuri mitenkään. Ainakin ne tulijat jotka itse tiedän ovat kertaviisumilla Venäjällä. Kun passissa on exit leima, niin ei ne enää venäjän suuntaankaan pääse. Tuohon kanavatielle mahtuu kyllä ensimmäiset viisi miljoonaa pakolaista odottamaan maahanpääsyä.

  Meillä on muuten puhuttu raja-aidasta ja siihen on laitettu miljoonia. Silti tuossa rajanylitys paikalla ei ole mitään fyysistä estettä kävellä Suomen puolelle. Ja pelkällä rvl:n porukalla tuotakaan aukkoa ei kyllä tukita. Kilpi kilpeä vasten loppuu meiltä ukot, venäjän maalle ei varmaan uskalleta ampua eikä varmaan oikein pamputtaa tai kaasuttaakaan. Ja kun ne on suomessa, niin ne on turvapaikanhakijoita. Eli odotettavissa on, että sieltä tulee nyt yli vain ne, joiden tulemista yritettiin näillä toimilla estää

  1. Muutama kommentti pe 17.11 klo 21:00

   Fillareita 50-100 kovaa rajaa vasten nuijamaalla.

   Enemmän liikennettä päivällä suomesta venäjälle kuin venäjältä suomeen

   1. Tuo kaasuttaminen varmaan vituttaa jokaista järkevää suomalaista. Rajalle kun tulee joukko perheitä ja siellä kaastutetaan väkijoukossa, niin eihän se hyvää kuvaa anna ja se on varmasti kohta kaikissa venäjän medioissa.

    Toinen ilmainen vinkki meidän pv:lle. Kun kirjoitatte varusmiesten moodleen, niin se ei ole mitään maailman suurinta valtion salaisuutta ja joku saattaa lukea niitä. Toivottavasti se paska leviä

 8. Myös vajaan palkan subventio: eli tulonsiirrot.

  Miksi maahan halutaan laajasti myös kouluttamattomia maahanmuuttajia?
  Koska on turvattava suuri työvoimareservi joka kyetään laittamaan töihin 10 euron tuntipalkalla.
  He tekevät näitä raskaita vajaapalkkatöitä valtion subventoimana, tulonsiirroilla, sen ajan minkä jaksavat. Kun eivät jaksa enää alipalkattuna olemisen oravanpyörää, vetäytyvät työelämästä, minkä ymmärrän.
  Mikä on vasemmiston, liberaalioikeiston, ammattiyhdistysliikkeen ja elinkeinoelämän ratkaisu tähän: uusia ihmisiä samaan putkeen tänne muista maista. Kunnes heidät vaihdetaan taas seuraavaan erään.
  Perustelu aina sama: työvoimapula, työvoimapula. Niin maailman tappiin.

  Se että konsensus on tämän palkkaköyhälistön synnyttäminen, ja sitä ruokitaan em. kyynisellä ”maahanmuuttomyönteisyydellä” on suomalainen kollektiivinen moraalivalhe.

  10 euroa tunnissa ei riitä elämiseen. Ei myöskään subventoituna.
  Kokeilkaapa sitä 30 vuotta.

  Joillekin tuollainen voi olla ohimenevä ja jälkikäteen muisteltava värikäs vaihe opiskelujen ohessa, monille se on koko elämän kestävä taloudellinen selviytymistaistelu. Joka yleensä hävitään.
  Mutta mitäpä tästä tajuaisi nykyvasemmisto, kokkareista ja vihreistä puhumattakaan.

  Subventiot pois, tilalle työstä kuuluva luonnollinen palkkataso, eli taso jolla tekijä elää ja pyörittää arkeaan ilman valtion tukiviidakoita.

  1. ”Subventiot pois, tilalle työstä kuuluva luonnollinen palkkataso, eli taso jolla tekijä elää ja pyörittää arkeaan ilman valtion tukiviidakoita.”

   miten tämä kuulostaa perussuomalaisten piiloargumentiltä. jossa mollataan vasemmistoa, ja ihme kylläkin myös kokoomusta. kyllä niitä hyvin maksamia työpaikkoja on jossain, eikä ulkomaalaisia tarvita.

   soininvaara on moneen otteeseen puhunut tasapainotyöttömyydestä ja palkkatasosta. jos palkka ylittää työntekijän tuottavuuden niin työntekijää ei palkata. oikeastaan ainoa ratkaisu on tukipolitiikka, mutta maksetaanko tuki työnantajalle, työntekijälle vaiko jääkö kortistoon. joissakin tapauksissa yritys voi korottaa hintoja.

   toisaalta, tulee varmaan yksi huono vaihtoehto, suhde työpaikat. eli yritykset sallii tappioita jotta saa palkattua kavereitaan ja sukulaisiaan. tämä tuskin tulee parantamaan suomen taloutta.

   1. Koska ja jos markkinatalouden ehdoilla ei kyetä takaamaan kaikkien toimeentuloa omalla työllä, niin tarvitaan toimia millä toimeentuloa tuetaan. Yleensä nähdään ainoina vaihtoehtoina tukea joko tuen tarvitsijaa suoraan tai kierrättää tuki yksityisen sektorin työpaikkojen kautta hakaten päätä seinään markkinataloutta leikkien.
    Muissa Pohjoismaissa on tajuttu että asiaa voidaan hoitaa muutenkin eli työllistämällä enemmän julkiselle sektorille. https://www.ku.fi/artikkeli/4160259-ilmeisin-syy-ruotsin-korkeampaan-tyollisyysasteeseen-julkisella-sektorilla-enemman-vakea-toissa

    Suomessa on valittu linja jossa julkisia menot kohdistuvat suuremmalta osin hankintoihin yksityiseltä sektorilta ja siten niistä maksetaan myös yksityisen sektorin voittoja enemmän, kun taas muissa Pohjoismaissa panostetaan julkisilla varoilla enemmän työllistämiseen. Ja kun työllistetään toimeentuloon riittävällä palkalla niin ei tarvitse tukea vervaroilla siltä osin sen enempää työntekijöitä kuin yksityisten työnantajien voittojakaan.

    Jos yksityinen sektori työllistää ilman tukia niin hyvä, mutta mitä järkeä on jättää ihmisten toimeentulo ja työllistyminen sen varaan jos maksajana on aina kuitenkin yhteiskunta joka rahoittaa lopulta lähes kaiken veroilla nyt kun tuottavaa omaisuutta menojen rahoittamiseksi on aina vaan vähemmän. Ja sama hulluus vaan jatkuu kun yhä edelleenkin halutaan luopua tuotavasta omaisuudesta. Kapitalistille kyllä tuottava omaisuus kelpaa, mutta eipä kelpaa perskeko-hallitukselle kun sen tuotoilla pitäisi rahoittaa sosiaaliturvaa ja terveyspalveluita tai mitä tahansa julkisia menoja.

  2. Sinänsä olen samaa mieltä klyhälistöstä ja heidän ongelmistaan (vaikka se ongelma ei ole ”muut köyhät” kuten esität) mutta et listannut mukaan ymmårtämättömiin persuja. Mitkä hallituksen toimet parantavat matalapalkkatyöläisen neuvotteluasemaa?

   Hallitus heikentää työntekijöiden neuvotteluasemaa heikentämällä heidän oikeuksiaan esim. lakkoihin. Samalla he heikentävät merkittävästi palkkaköyhälistön tuloja leikkaamalla eniten juuri heidän heidän toimeentulostaan poistamalla suojaosia ja tukia.

   Tämä heikentää heidän asemaansa, ei paranna. Heistä tulee köyhempiä, ja on entistä suurempi pakko ottaa vastaan mitä tahansa työtä ja olla riipuvaisia työnantajastaan.

   Tämä on äärettömän työnantajamyönteinen hallitus, joka entisestään parantaa työnantajien asemaa sanella työnteon ehdot.

   Köyhälistö jolle vaihtoehtoina on tyyliin nähdä nälkää tai suostua heidän ehtoihinsa on toki EK:n märkä uni, mutta kenenkään ei kannata olla niin harhainen että kuvittelisi että tällä eriarvoisuutta vähennetään tai köyhälistön asemaa parannetaan.

   Sellaiset kuvitelmat ovat täyttä 1984 ”sota on rauhaa” tason valheisiin uskomista. ”Parannamme köyhälistön tuloja leikkamalla heidän tulojaan kymmeniä prosentteja” ja ”Parannamme työntekijöiden neuvotteluasemaa heikentämällä heidän oikeuksiaan”.

   Hullu on maailma että tuollaisinkiin uskotaan. 1984 oli sentään aktiivinen propagandaministeriö, mutta joillekin näemmä riittää pelkkä some jossa muutama kansankiihottaja tuuttaa oppoturnistisia valheitaan päivästä toiseen vallanhimoissaan.

   1. Minä kirjoitin tuon 1o euron kommentin.
    Totta: persut ovat tässä yhtä syvällä kuin muut. Juurikin perustein jotka esitit. Persut pettivät alipalkkaiset. Muut niin ovat pettäneet muutkin.
    Omat argumenttini eivät siis olleet mitään ”piilopersuilua” vaan sen toteaminen, mikä tämä esittämäni moraalivalhe on.
    Noin 10 euron palkkataso on lähes ihmisoikeusrikkomus. Ja maahanmuuttajia siihen myllyyn työnnetään eniten. Eivät kaikki jaksa sitä kauan. En jaksaisi itsekään.

    Oletko Osmo miettinyt että matalapalkkatason subventointi on samalla myös suoraa hintatason subventointia. Sielläkin missä se ei ole elintärkeää, esim. ruoan hinta.
    Esimerkki: porvarisperhe Kruununhaassa teetättää viikkosiivousta kotonaan siivousfirman kautta. Todella edullisesti koska hintataso matala, luonnottoman matala. Se on luonnottoman matala, esim. tuo 10 euroa tunti, koska firma saa työntekijöitä matalalla palkkatasolla, koska työntekijät saavat palkanlisänsä tulosiirroilla.
    Ajattelen että tämä malli on epämoraalinen. Ja työvoimapula, ikuinen, on tämän systeemin taikakalu. Se ei lopu koskaan, koska työelämämme tarvitsee loputtomasti alipalkattua väkeä. Jos ei saada kotimaasta, niin sitten mistä vaan.
    Mitään ”liberaalia” tässä systeemissä ei todellakaan ole. Aivan päinvastoin.

    Luonnollinen palkkataso olisi sitä, että omalla palkalla voi elättää itsensä ja perheensä edes välttävästi.
    Nyt ovat tässä sen sijaan sekaisin vasemmiston ideaalit, oikeiston talousopit ja hyväntahtoinen hölmöys.
    Tulonsiirroilla varmistetaan se, että vähintään 25 prosenttia palkkatyöläisistä on pysyvästi alipalkattuja.
    Ja kuten sanoin, 30 vuoden pestinä sellainen on varmasti sietämätöntä.
    Tilastot työelämän pudokeista kertovat samaa.

   2. Luonnollinen tai siis oikeastaan oikeudenmukainen palkkataso varmaankin olisi sellainen, että sillä tulee toimeen, mutta jos sellaista työtä ei ole tarjolla vaihtoehtona on joko täysi työttömyys tai subventioitu työ. On paljon potentiaalisia töitä palvelualoilla, muutta kitsaat asiakkaat eivät suostu niistä maksamaan oikeudenmukaista hintaa. Se, että muissa maissa suostuvat, johtuu siitä, että mussa maissa osa kuluttajista on varakkaampia, koska tuloerot ovat suurempia.
    Vaatimus, että vain sellaista työtä saa teettää, joka tuottaa noin 3000 €/kk ja mahdollistaa siis yli 10 €/tunti palkan, tarkoittaa, että suuri osa työvoimasta hinnoitellaan työmarkkinoiden ulkopuolelle.

   3. Olipa kommentaattorilta Pekko melkoinen vuodatus.
    Vai oliko tämä pelkkää ironiaa. Kuten kommentin viimeisen kappaleen ” rivien välistä ” voisi aavistella.

  3. Minusta kokoaikaisen työn palkan subventio on paikallaan.
   Lähinnä ajattelisin työtulovähennystä ja asumistukea.
   Asumistukeen en ole perehtynyt, mutta tuntuma on, että siinä järjestemässä olisi paljon parantamista. Ja mitä olen seurannut niin hallituksella on hyviäkin ajatuksia. Varsinkin tuo, että tuen saajan on etsittävä tarvittaessa halvempi asunto. Ja ettei omistusasuntoon makseta asumistukea.
   Työtulovähennys on minusta jonkinlainen avustus peruselintason kulujen alv n maksusta.

   1. Asumistuessa ei edellytetä halvemman asunnon hankkimista. Asuistuella on vain katto. Tuo velvollisuus hankeutua halvempaa asuntoon koskee toimeentulotukea. Tosin sekin on vapaaehtoista, mutta erotuksen joutuu maksamaan itse.

 9. Niin, suurin osa rajojen kiinni laittamista vaativa ei tunnu tajuavan että samalla suljetaan kaikkien pääsy ja lähtö Suomesta suljettujen rajanylityspaikkojen kautta. Niin Venäjältä pakoon yrittävien ukrainalaisten kuin kaikkien suomalaisvenäläistenkin. Asia ei todellakaan ole yksinkertainen, vaikka yksinkertainen niin voisi kuvitellakin.

  Uskomatonta saamattomuutta nykyiseltä ulkoministeriltä osoitaa se ettei hän ole keskustellut ongelman ratkaisusta lainkaan Venäjän ulkoministerin kanssa. Miksi? Koko järjestely itärajallahan on valtioiden välinen ja siksi ulkoministerin rooli on avainasemassa. Eikö Valtonen uskalla lähestyä Lavrovia, vai mistä mättää? Asiat pitää ainakin yrittää ratkaista sillä tasolla millä niistä on sovittukin. Jos se ei onnistu, niin sitten ryhdytään muihin toimiin. Nyt on unohdettu se mikä kuuluu vastuuministerien tehtäviin! Ja voisihan se presidenttikin kysellä kollegalta Venäjällä mistä nyt on kyse, eikä oletella jotain 😎. Sellaista se diplomatia on, pitää pystyä toimimaan kasvokkain tiukoissakin tilanteissa silloinkin kun vastaus voi olla tylykin.

  Ps Haavisto taisi pärjätä ainakin Lavrovin kanssa jäämättä alakynteen. Mutta Valtonen tuntuu vaan pakoilevan kohtaamista. Valtonen nyt hommiin ja rimpauttamaan ainakin Lavroville . Ja voisihan se Saulikin lähestyä lätkäkavereitaan tai kokoomus veljespuolueensa edustajia ja vaatia sopimusten noudattamista 😎.

  1. @AKK

   itsekin uskoin diplomatiaan (oikeastaan vieläkin), mutta realistina, venäjä kuuntelee vain toteutusta, joten joku toteutus suunnitelma suomen puolelta pitää olla. siis rajat kiinni, ja katsotaan joko sitten saataisiin joku neuvottelu tulos. venäjä ei toimi normaaleilla säännöillä …. valitettavasti.

   (ukrainassakin on vain sotilaallinen suora toteutus ratkaisu, en usko että venäjä jotenkin vapaaehtoisesti lähtee, mutta siitä enemmän joskus toiste.)

   kyllä tässä haisee pikkuisen rajat kiinni mentaliteetti mutta ainakin oikeistopuolueet ovat nyt hallituksessa tekemässä sitä ja eikä oppositiossa vaatimassa, joten joutuu puolustaa sitä ja varmaan kannatus laskee kun on hallituksessa. veikkaan että venäjän hybridi-operaatio voi räjähtää niiden omiin käsiin.

   1. Se ettei uskalleta kysyä ensiksi suoraan venäläisiltä päättäjiltä mitä he oikein aikovat on vaan typerää riippumatta siitä mitä sieltä vastattaisiin. Nyt jätettiin yksi tärkeä vaihe väliin ja ryhdyttiin arvailemaan Venäjän päättäjien motiiveja. Vaikka arvaus on aivan oikeakin, niin se että ei edes kysytä suoraan pelaa vaan Venäjän pussiin ja antaaa heille yhden aseen ainakin käytettäväksi sisäisessä propagandassa.Tulkitsen sen Suomen ulkopoliittisen johdon, Niinistö/Valtonen ja koko Orpon hallituksen osalta, vastuun pakoiluksi.

    On vastaus mikä tahansa, niin sitä on uskallettava kysyä! Ei riitä että heitellään viestejä julkisuuteen puolin ja toisin joita sitten tulkitaan kun voitaisiin kysyä myös suoraan. Mitä siitä tulee jos ulkopoliittinen johto valitsee mieluummin keräilyn kuin suoran keskustelun asiasta joka on ensisijassa pelkästään Suomen ja Venäjän välinen ja perustuu keskinäiseen sopimukseen, vaikkakin Venäjä sopimusta nyt räikeästikin rikkonut.

    Jos kyky ja uskallus lähestyä vastapuolta suoraan puuttuu, niin ei ihme jos tilanteet eskaloituvat ja ratkaisut mutkistuvat.

  2. Kun provoisoidaan, ei kannata provosoitua. Vanha viisaus, joka nähtävästi ei kuulu hallituksemme toimintatapoihin. Nyt on provosoiduttu muutamista pyöräilijöistä ihan kunnolla.

   Näitä on nyt luvassa varmasti lisää avoimeksi jätetyille raja-asemille kerta hallitus nieli syötin koukkuineen.

   Tätä tanssia Venäjä osaa pelata, hölmöä on ollut lähteä siihen mukaan. Se tulee katsomaan kuinka ylimitoitettuja toimia se onnistuu Suomelta heruttelemaan.

  3. Venäjän kanssa on jo sovittu, miten rajamuodollisuudet hoidetaan. Toinen osapuoli on unohtanut yht’äkkiä noudattaa sitä. Ilmeisesti ulkoministeriöllä ei ole harhakuvitelmia Venäjän aikomuksista ja halusta noudattaa sovittuja pelisääntöjä. Vaatii aikamoista lapsenuskoa kuvitella, että mikään sopimus Venäjän kanssa pitäisi. Näin on ollut voimassa 2014 alkaen, jolloin Venäjä paljasti korttinsa. Ahneet liikemiehet eivät sitä tajunneet, eikä Niinistö. Presidentillä oli kova tarve saada keskusteluyhteys Venäjään, aivan kuin kyseessä olisi väärinkäsitys. Jotenkin Niinistö sai raahattua Putinin Suomeen vierailulle, jossa sovittiin jotain transpondereista. Asia on sen jälkeen visusti unohdettu. Niinistön seuraava sekoilu oli Putinin ja Trumpin tapaamisesen järjestäminen. Kysyykää itseltänne, mistä ihmeestä niiden piti oikein sopia keskenään, josta olisi voinut olla pienintäkään hyötyä Suomelle. Ei tule mieleen. Lopputuloshan oli odotettu. Trump loisti tyytyväisenä kameroiden edessä ja nöyryytti USA:sta, tämä kaikki Niinistön järkeilyn tuloksena.

   1. Kummasti vaan Niinistöä on hehkutettu NIIIiiin hyvänä presidenttinä. Todennäköisesti aika mustaa tämänkin kilven. Aivan saamaton henkilö, tyypillinen kokoomuslainen, jotka osaavat olla vain pääoman ja suuryritysten hanslankareita.

 10. Onko puun laatu heikompi kesällä hakattuna ja miksi? Suurin osa tukkipuusta on joka tapauksessa kuivaa sisäosaa, jossa vesi ei kierrä kesälläkään. ”Vanhan kansan” mielestä kyllä kuun vaihekin vaikuttaa asiaan!

  Entä ovatko markkinahakkuut kausittaisia? Kyllä ovat, mutta niin päin että talvella hakataan edelleen enemmän kuin kesällä. Tehtaat tarvitsevat puut tuoreina, joten jonkin verran puuta hakataan jokaisena kuukautena. Kesällä hakataan kantavia kivennäismaan kohteita ja talvella enemmän pehmeitä maita, eli turvemaita jotka hoituvat helpommin kun maa on roudassa. Keväällä hakataan jonkin verran varastoon, koska kelirikkoaikana kaikille teille ei pääse puukuormia hakemaan.

  Linkin kuvasta näkyvät hakkuumäärät viimeisen kolmen vuoden ajalta.

  http://www.luke.fi/fi/tilastot/puun-markkinahakkuut/puun-markkinahakkuut-elokuu-2023

 11. Metsätyöt ja etenkin puiden korjuu talvisin on ainakin eteläisessä Suomessa nykyään hankalaa, kun maa ei jäädy entisellä lailla. Maapohja on syksyisin ja talvisin vetistä ja korjuukoneista jää pahat painumat maastoon, syntyy korjuuvaurioita.

 12. ”Metsän korjuussa kaudet ovat jopa vaihtaneet paikkaa. Ennen työt keskittyivät talvikuukausiksi, nyt sulan maan aikaan. Puun laatu kärsii, sillä talvella kaadettu puu on kuivempaa.”

  Mistähän kahvihuoneesta noin perätöntä tietoa on saatu jaettavaksi muillekin metsätaloutta ymmärtämättömille?

  1. Tieto on peräisin lehtiartikkelista, joka käsitteli kausityöttömyyttä. Se koski monitoimikoneiden käyttöä, jota lumi haittaa. Ilmeisesti kaikki metsien kaato ei todellakaan keskity sulan maan aikaan.

   1. Siinä lehtijutussa lienee puhuttu Lapin alueen metsätöistä. Siellä on talvella usein yli metri lunta, eikä metsätyökoneet pärjää upottavissa paksuissa hangissa. Etelä-Suomessa, jossa lumipeite on paljon matalampaa, tilanne on päinvastoin, eli etelässä painavien metsätyökoneiden osalta on jopa etua siitä, että maa on talvella roudassa ja kantaa paremmin kesäaikaan upottavissakin maastoissa. Kesäajasta lintujen pesimäkausi on nykyään sellaista aikaa, jolloin monin paikoin ei metsiä juuri kaataa saa.

 13. Lehdistössä on näköjään nyt ollut otsikoita siitä, että turkulaisesta ravintolasta irtisanoutui kerralla peräti ainakin 13 työntekijää sen jälkeen, kun työnantaja oli alkanut edellyttää, että noin 20-30 työtunnin sijaan työviikkoon kuuluisi keskimäärin 30-37,5 tuntia kolmen viikon työvuorokierron keskiarvolukuina. Linkki uutiseen:

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ca4a834d-136e-4500-90a1-d9742c20b66d

  Jutussa nostettiin esiin, että 20-30 työtunnin viikkoa ovat halunneet tehdä etenkin opiskelijat.

  Työnantajan näkökulmasta kovin lyhytaikaiset osa-aikaisuudet ovat harvoin erityisen kannattavia. Vaikka tuntikustannus osa-aikatöissä voi olla edullinen, hallinto on sitä työllistävämpää, mitä enemmän henkilöitä henkilöstöpalapelissä mukana on, ja työnantajalle monet työsuhdekulut juoksevat niin palkanlaskennan kuluista, työvaatekuluista kuin vaikkapa työterveyshuollostakin kuitenkin aika lailla yhtä isoina osa-aikaisista työntekijöistä kuin täysiaikaisistakin, mitä aina ei muisteta.

  1. ”Lehdistössä on näköjään nyt ollut otsikoita siitä, että turkulaisesta ravintolasta irtisanoutui kerralla peräti ainakin 13 työntekijää sen jälkeen, kun työnantaja oli alkanut edellyttää, että noin 20–30 työtunnin sijaan työviikkoon kuuluisi keskimäärin 30–37,5 tuntia kolmen viikon työvuorokierron keskiarvolukuina.”

   Onneksi kohta Kokoomuksen ja Orpon ideaalin mukaisessa Suomessa tälläiset joukkoirtisanoutumiset luetaan laittomaksi työtaistelutoimeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.