Ei enää huutelua rasismista – aika katsoa hallitusohjelmaa

Keskustelu hallituksen rasismista on syytä päättää tähän, koska se ei etene mihinkään suuntaan. Minä ainakaan en jaksa sitä enää seurata. Kaikki tietävät, että sen jälkeen, kun Hommafoorumin ja Suomen Sisun väki kaappasi perussuomalaiset Timo Soinilta, puolueen kannatus kumpuaa ulkomaalaisvihasta. Kaikki myös tietävät, etteivät mitkään pakotetut katumiset tai julkilausumat asiaa muuksi muuta. Ja kaikki tietävät kaikkien tietävän, joten miksi jankata?

Ilmeisesti kaikki perussuomalaisten ministerit ovat sitoutuneet siihen, että pitävät suunsa supussa vuoden 2027 vaalikampanjan alkuun saakka, mutta sen jälkeen on heidän tietysti palattava juurille, koska vaalit. En tiedä, koskeeko lupaus puhemiestä tai perussuomalaisten varapuheenjohtajia tai ryhmän puheenjohtajaa, mutta en usko heidän pystyvän pitämään lupaustaan, jos ovat edes mitään luvanneet.

Rasismi ei ole mitään uutta ja ihmeellistä. Olen elänyt sen verran kauan, että tiedän vääriin faktoihin perustuvan rasismin olleen valtavirtaa vielä 1960-luvulla. Näitä asenteita opetettiin silloin kouluissa. Sen jälkeen on ollut mahdollista tutustua toisen näköisiin ihmisiin ja ennakkoluulot ovat karisseet – paitsi joillakin. Rasistisimpia asenteet ovat paikkakunnilla, joilla on vähiten ulkomaalaisia. Siksi niiden avulla menestyy politiikassa; siellä missä menestyy.

Vähän aikaa jännitettiin, miten RKP suhtautuu perussuomalaisten rasistisuuteen. Nämä ovat nyt päättäneet katsoa sitä läpi sormien, kuten myös Suomen Keskusta, joka saa muuten kannatuksensa alueilta, joissa ulkomaalaisia ei juuri näy ja jossa vanhat ennakkoluulot ovat siksi voimissaan.

Katsokaa hallituksen ohjelmaa!

Meillä on nyt eduskunnan luottamusta nauttiva hallitus. On aika katsoa, mitä tuo hallitus on aikeissa tehdä. Huomio pitää toisin sanoen kohdistaa hallitusohjelmaan ja hallituksen esityksiin.

Rasismikeskustelusta on hallituksella ansiotonta hyötyä, koska sen tarjoaman suojan vuoksi hallituksen aikeita on puitu julkisuudessa todella vähän.

Hallituksen tarkoitus on muuttaa suomalaista yhteiskuntaa todella paljon. Minustakin yhteiskuntaamme pitää uudistaa, sillä olemme eläneet pitkään paikalleen jämähtänyttä aikaa samalla kun muut teollisuusmaat ovat menneet eteenpäin.

Harmi vain, että yhteiskuntapoliittinen osaaminen ei ole kokoomuksen vahvimpia alueita. Näyttää pahasti siltä, että puolue uskoo todella omiin kepeisiin vaalisloganeihinsa.

Monia suunniteltuja uudistuksia saatan ymmärtää yksityiskohdissa, mutta kokonaisuutta veisin aivan eri suuntaan. Minustakin työn tekemisen tulisi olla kannattavaa, mutta sen sijaan, että heikentäisin työttömien asemaa perusturvaa heikentämällä, parantaisin tulonjakoa pienipalkkaisten hyväksi. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan puolella näkisin kyllä tilaa ehtojen kiristämiselle.

Tästä kokonaisuudesta kirjoitan jatkossa eteenpäin.

Nyt tyydyn sanomaan, että ihmettelen miksi hallituksen ruoska kohdistuu niin suurella voimalla pienituloisiin lapsiperheisiin. Syntyykö meillä todella liikaa lapsia? Toivotaanko vain hyvätuloisten tekevän lapsia?

En ymmärrä myöskään sitä, että halutaan panna pienipalkkaiset valitsemaan kokopäivätyön tai täyden työttömyyden väliltä tekemällä osa-aikatyö taloudellisesti hyödyttömäksi. Ruotsin meitä korkeampi työllisyys johtuu kokonaan osa-aikatyötä tekevistä. Tässä taitaa käydä niin, että osa-aikatyöstä siirrytään suurin joukoin työttömyyteen.

Jatkossa analysoin tällä blogilla hallituksen esityksiä tarkemmin, kunhan  hallitusohjelman tulkinnanvaraiset kirjaukset jalostuvat konkreettisiksi hallituksen esityksiksi.

64 vastausta artikkeliin “Ei enää huutelua rasismista – aika katsoa hallitusohjelmaa”

 1. Täysin samaa mieltä. Ihmettelen ylipäänsä, miksi vihervasemmisto+RKP nosti tuon jankutusdebatin julkisuuteen. Lopputulos on ennaltaarvattava kasa paskapaperia.

  1. Kommenttina nimimerkki Realistille että perussuomalaisten eduskuntaryhmä hyväksyi hallituksen tiedonannon yksimielisesti

  2. Toisaalta tämän ”keskustelun” seurauksena suomalaisten ymmärrys rasismin eri muodoista on parantunut, lehdistö on oppinut kysymään rasismista oikeasti kärsivien mielipiteitä ja vieläpä säännöllisesti ja näitä raportteja lukeneille on käynyt selväksi, että mielipiteet ovat moninaisia.

  3. Että ihmiset tietäisivät? Persujen rasismin syvyyshän on tiettävästi yllättänyt presidenttimme, Soininvaaran, Orpon, RKP:n puheenjohtajan joitain mainitakseni.

   1. Kilgore,

    kyllähän voi ihan hyvin olla umpirasisti olematta silti äärioikeistolainen.

    Suomi vaikkapa joskus 70-80-luvuilla oli rasistinen paikka, vaikka sodan jälkeen äärioikeistolaiset oli ihan lailla kielletty ja tavallinenkin oikeisto pidettiin pois hallituksesta.

  4. Salaliittoteoreetikko näkee tässä kakkien puolueiden johdon suuren yhteisen vedätyksen: annetaan kansalle sirkushuveja ja kunkin puolueen kannattajat näkevät oman puolueensa toimivan juuri niin kuin he toivoivatkin sen toimivan. Samaan aikaan viedään vähin äänin eteenpäin joukkoa uudistuksia, jotka kaikki tietävät välttämättömiksi.

   Mutta tuossa vähävaraisten lapsiperheiden puristelussa on jokin moka kokkareilla. ”Koti, perhe, isänmaa” ei nyt ole arvossaan. Tai sitten jopa tämä on jonkinlainen suunniteltu kuvio: poistetaan edellisen hallituksen luoma populistinen typeryys eli työttömyysturvan lapsikorotukset ja parannetaan lapsiperheiden asemaa järkevämmillä uusilla instrumenteilla.

   Tässä olisi itse asiassa oikeistohallitukselle paikka uudelle valtiontalouden rahoitusinstrumentille: ”Iloista veronmaksajaa Jumalakin rakastaa”-rahasto (ja Allahin, Ukon, Isä Aurinkoisen sekä Jari Sarasvuon kannattajille omansa). En uskoakseni ole ainoa suomalainen, joka kokee itse asiassa maksavansa liian vähän veroja, mutta ei toisaalta halua rahoittaa kampaviinerin syöntiä. Rahasto olisi valtion valvoma, siihen voisi maksaa anonyymisti lisää veroja ja valtio takaisi, että rahat menevät lyhentymättöminä lisätukeen vähävaraisille lapsiperheille. Hallinnointikustannukset siis muusta valtion budjetista.

   1. ”“Koti, per­he, isän­maa” ei nyt ole arvos­saan.”

    Pääministeri Orpo on kovasti toistellut olevansa pelastamassa isänmaata. Itselleni ei ole ollut ihan selvää, onko isänmaan kansalaisten tarkoitus selvitä tästä pelastusoperaatiosta, mutta eipäilemättä leikkaus onnistuu.

 2. Rasismi keskusteluun ja perussuomalaisten osuuteen siihen ei kuitenkaan pidä syyttää vain Hommafoorumia ja Suomen Sisua. Todellisuudessa Timo Soini itse päästi Suonen Sisun jäsenet ja Soini palkkasi Hommafoorumin perustajana Suomen Uutisten päätoimittajaksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa vaalivoiton jälkeen . Timo Soini on jälkikäteen yrittänyt luoda teoriaa että puolue kaupattiin Jyväskylän puoluekokouksessa Suomen Sisun toimesta.

  1. Rahul
   ” Soini palkkasi Hommafoorumin perustajana Suomen Uutisten päätoimittajaksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa

   Tuo taisi olla Soinilta paha virhe. Turkkila on kyllä melkoinen propagandamaakari.

   Suomen uutisissa kirjoitetaan kyllä, jos jossakin päin maailmaa joku vääränvärinen on astunut valkoihoisen varpaille, puhumattakaan mustien mellakoinnista. Mutta kun oman puolueen aktiivia vasaroidaan päähän, kirjoittelu loppui siihen, kun epäillyt paljastuivat oman skenen porukaksi. Sitä ennen Suomen uutisissa oli tasaisin väliajoin artikkeleita, joissa mm. Halla-aho kommentoivat murhayritystä.

   Kävin tarkistamassa heidän omilta sivuiltaan :
   Suomen uutisissa oli yhteensä kahdeksan juttua julkaistuna viikon pari välein, ja juttu tuusulalaismiehen vangitsemisesta oli viimeinen. Aviisia lukemalla ei voi päätellä vangittujen poliittisista näkemyksistä taikka mahdollisesta motiivista yhtään mitään, miesten taustoista ei kerrota.

   Kirjoittelu loppui kuin seinään , kun motiivit selvisivät. Oikeudenkäynneistä ei mainita halaistua sanaa, ei vaikka tästä jaettiin kuuden vuoden vankeustuomio hovioikeudessa.

   Aika härski kaveri tuo Turkkila.

   1. Nimenomaan juuri noin mitä Syltty nosti esille Suomen Uutisten agendasta Turkkilan päätoimittaja kaudella joka itse asiassa luotiin jo Timo Soinin puheenjohtaja kaudella. Tätä Soini ei itse muistele kovinkaan avoimesti ja toimittajat eivät kysele häneltä oikeita kysymyksiä vaan kiertävä kysymyksen ja Soini kietää vastauksen.

   2. Tuo päähän vasarointi oli aikalailla odotettavissa. Samoin se, että kun omat puukottaa selkään niin myös pahoinpidelty meni ensin sanomaan, että mamut hakkasi. Vasta hetkeä myöhemmin hakatun kivekset laskeutuivat ja järki alkoi palaamaan päähän.

    Nyt ei enää tarvitse hakata omia, kun on eduskunnan nuija omissa käsissä. Maailma on muuttunut

 3. Pisteet hallitukselle siitä, että pitkäaikaistyöttömille tulee edes hieman painetta siirtyä pääkaupungista muualle. Pienituloisille jää tällöin enemmän tarjontaa asunnoista.

  1. Painetta muuttaa tulee eniten osa-aikatyötä tekeville joilta leikataan eniten.

  2. Tosin hallitus samalla suunnittelee leikkaavansa asumistukea, jolloin onnistuvat kannustamaan sekä pitkäaikaistyöttömiä että pienituloisia ja osa-aikaisia muuttamaan kauemmas, muualla, tai jopa lopettamaan työn tekemisen. Omaan maaliin siis lauotaan ja komeasti.

   Mutta hallituksen toiminta on kuitenkin ihan loogista jos arvioidaan millä ennakko-oletuksilla ohjelmaa ja päätöksiä on tehty: Jos oletetaan hallituksen olettavan, että kaikki osa-aikaiset ovat laiskoja työnvälttelijöitä niin tällöin tulonsiirtojen leikkaukset heiltä tietenkin loogisesti kannustavat heitä hankkimaan täydet tunnit. Jos taas joku on osa-aikainen itsestään riippumattomista syistä niin tällainen henkilö tuskin noin vain vaihtaa täysiin tunteihin. Esimerkiksi ravintola-alalla taitavat ravintolat tarjota hyvin tarkkaan laskettuja pätkävuoroja, jolloin alan työntekijöillä on hankala työllistyä 40h viikossa, ja ylitöitä ei tietenkään haluta maksaa samoista syistä.

   Osmon ja muiden liberaalien ratkaisu tosin tähänkin on tietenkin kaikkien vuorolisien (sunnuntai-, ilta- ja yölisien) poistot niin pääsevät työntekijät kunnolla nauttimaan markkinamekanismista eli yrittäjien mielivallasta samalla kun heidän elämänsä pirstoutuu. Olisi oikeastaan mielenkiintoista nähdä kuinka paljon epäsäännöllinen silppu- ja pätkätyö laskee syntyvyyttä, oman arvion mukaan vaikutus voi olla hyvinkin suuri. Säännöllisessä 8-16 työssä, viikonloput vapaana, nyt vaan on helpompaa ylläpitää ihmissuhteita ja varsinkin parisuhdetta.

   1. Jos ravintola-alalla alennetaan sunnuntaikorvauksia vaikka yötyökorvausten tasolle, ravintola-alan palkat eivät laske, koska ne ”kelluvat” jo nyt paljon yli taulukkopalkkojen. Jotta ravintolat saisivat työvoimaa, niiden on pidettävä palkat kokonaisuutena vähintään ennallaan. Niinpä arkiajan palkat nousevat. Itseasiassa palkkataso nousee, koska lisääntyvä sunnuntaiaukiolo lisää työn kysyntää ja se nostaa palkkoja.

  3. Jatkona edelliseen viestiini, korostaisin kyllä että lauantai pitäisi saada johonkin +25% ja sunnuntai +50% luokkaan, mutta yötyö taas pitäisi saada vähintään +75% luokkaan. Näin jo ihan sen vuoksi että yötyö on hyvin pitävästi todistettu terveydelle haitalliseksi, sunnuntaityö ei. Samoin iltatyöstä pitäisi maksaa korkeampia lisiä, myöhäisiltaan venyvillä vuoroilla on tietääkseni niilläkin haitallisia terveysvaikutuksia.

   Mutta niin vaan ketään ei oikeastaan kiinnosta työntekijöiden terveydensuojelu, tärkeämpää on suojella muiden kuin työntekijöiden terveyttä että saadaan halvalla hoitohenkilökuntaa yövuoroihin. Tässä näkyy yleinen liberaalien välinpitämättömyys ihmisten terveydestä, korkeintaan heiltä saa nyhdettyä, että se on jokaisen oma vika jos suostuu yövuoroihin ja samalla korostavat vastuuta pitää huolta itsestään, menköön muihin töihin jos eivät ilta- ja yövuorot kiinnosta. Liberaalia ei yksinkertaisesti kiinnosta muut ihmiset, eli ovat jossain mielessä jopa kylmempiä kuin rasistit, mutta tämä kieltämättä riippuu miten asiaa haluaa tulkita.

 4. https://www.soininvaara.fi/2010/01/12/riittaako-perusturva/

  ”Siitä, miksi demarit tai SAK eivät hyväksy perusturvan nostamista, olen kirjoittanut aiemmin. Kokoomuksen vastustus saattaa lähteä – jos siinä on mitään rationaalisuutta – tästä hyväosaisten menestyjien joukosta. Hyväosaiset olisivat myös hyvää työvoimaa. Heidän mukava mutta niukka elämänsä tuottaisi kansantaloudelle oikeita menetyksiä. Syrjäytyvätkin olisi hyvä saada töihin, mutta heidän työpanoksensa ei olisi kansantaloudelle yhtä arvokas. Tämä on siis arvaus, yksikään kokoomuslainen ei ole minulle selittänyt ymmärrettävästi, miksi voidaan panna satoja miljoonia metsänmyyntitulojen verovapauteen, mutta ei muutamaa kymmentä miljoonaa työmarkkinatuen korotukseen.”

 5. Tuota Osmon väittämää osa-aikatyön hyvyydestä en niele.
  Ylellä oli joku ohjelma kaupan osa-aika työntekijöistä. Minä sain sen kuvan, että kauppa käyttää osa-aikaisia surutta järjettömien aukiolojen ylläpitoon. Ja valtio maksaa tukiaisia osa-aikatyöntekijöille. Samaan aikaan meillä on vanhusten hoidossa pulaa kokoaikaisista työntekijöistä.
  Eihän tällaisessa touhussa ole mitään järkeä. Parempi olisi poistaa kaupoista osa-aikaiset ja samalla lyhentää aukioloaikoja. Kyllä näille vapautuville osa-aikaisille löytyy töitä vanhusten hoidossa. Vaikka olisivat sielläkin osa-aikaisina. Yhteiskunnan tuki kohdistuisi ainakin paremmin.

  1. Totta toinen puoli. Hoitoalalla ja marketeissa on yllättävän paljon vapaaehtoisesti osa-aikatyötä tekeviä (opiskelijoille se tietysti suotakoon), loput laskut hoidetaan tulonsiirroilla. Mikäs siinä, aion itsekin lyhentää viikkoa jo lähivuosina, mutta vapaaehtoinen downshiftaus pitäisi kyllä kustantaa ihan itse.

 6. Jotenkin olen pettynyt mediaan ja myös oppositioon, kun pääministeri Petteri Orpoa ei panna lujille veronalennuksista. Hän tosin lupasi palkkaveroihin alennukset jo ennen vaaleja epäjohdonmukaisesti vaatien samalla säästöjä valtionvelan alentamiseksi toimenpiteiden ollessa keskenään ristiriitaisia. Kokoomus sanoo, että on ”pakko” säästää mutta miten voi olla ”pakko” alentaa palkkaveroja. Palkansaajat kaikkinensa ovat kuitenkin yhteiskunnan hyvinvoiva porukka. – Nyt kun laskelmat osoittavat, että työttömyysmaksua voidaan alentaa, ei veronalennuksiin ole enää tarvetta, ”pakosta” puhumattakaan. Jos Petteri Orpolla olisi selkäranka (hän on lainannut omansa Jyri Häkämieheltä), hän lyhyesti toteaisi veronalennustarpeen poistuneen ja ottaisi ansiokseen valtionvelan kasvun hillitsemisen palkkaveroja keräämällä.

  Pääministerillä on ollut tapana hokea mantraa, että työtä tekemällä tulisi pärjätä tuilla elämistä paremmin, mutta ainoa keino näkyy olevan tukien alentaminen. Loogisesti samaan lopputulokseen päästään alimpia palkkoja korottamalla. Riittävä palkka synnyttää työn imua. Hallituksen perussuomalainen siipi voisi iskeä tähän työmarkkinarakoon ehdottamalla työehtosopimuksia parempaa yleistä minimipalkkaa. Riittävä palkka on ”living wage” jolla tulee toimeen. Muutenhan työllä ei voi pärjätä ilman tukia. Tämän voisi Orpollekin vihjata vaikka tiedänkin, ettei minimipalkka ole tällä palstalla suosittu aihe ja olen asiasta turhaan argumentoinut. Huomattakoon, ettei pienten palkkojen korotus juuri liikauta koko kansantalouden palkkasummaa ja jos kunnolla korotetaan voidaan kerätä promillekolehti muiden palkoista.

  Demaripolitiikan ongelmana on ollut ansiosidonnaisten etujen ylikorostaminen. Tämä käy meille todella kalliiksi mutta Marinin hallituskaan ei näihin puuttunut vaikka uudisti vanhempainvapaajärjestelmän ja leskeneläkkeet. Viimeksi mainitut olisi kokonaan pitänyt poistaa työeläkejärjestelmästä ansaitsemattomina etuina ja ainakin alhaisimpia vanhempainrahoja olisi pitänyt korottaa, jotta nuori nainen uskaltaisi ottaa lapsen vastaan. Nykyinen taso vastaa alinta työttömyyskorvausta, vaikka vauvan hoito on täyttä työtä ja olisi monelle elämän paras vaihe.

  1. Orpo häveliäästi jättää lopun sanomatta, koko mantra kuuluu ”pakkohan se on kun Jyri käski”.

 7. Toimenpiteet myös mielestäni vääriä ja osa-aikatyön kohdalla usein unohtuu että moni haluaa tehdä sitä. Se sopii heidän elämäntilanteeseensa ja se heille suotakoon. Eläkeikää lähestyvien työllisyydessä meillä parannettavaa Ruotsiin verrattuna.

  On väärin leikata pienituloisilta lapsiperheiltä, mutta alhaista syntyvyyttä ei raha selitä. Tänään on historian paras hetki saada lapsi ja huomenna se on vielä parempi. Syyt syntyvyyden romahdukseen on monimutkaisia ja niitä on paljon. Vauraassa Hongkongissa syntyvyys on 0,87. Sveitsissä taas 1,46 ja hyvinvointia piisaa. Saksassa 1,53 ja Italiassa 1,24. Isossa-Britanniassa 1,56. Sikarikkaassa Norjassa 1,48. Luvut vuodelta 2020. Koko vauraassa lännessä syntyvyys romahtanut ilman että heillä on yhtään persua. Vink vink.

  Rahuel Somanille sanoisin niin että Ruotsissa, Saksassa, Italissa, Tanskassa kuin vaikkapa Ranskassa on persuja vastaava puolue, paitsi muualla ne ovat usein vielä jyrkempiä linjassaan kuten Saksassa AfD on. Timo Soini on vain Suomessa.

  Jos Soinista olisi tullut katolinen pappi josta nuorena haaveili, vain henkilöt olisi vaihtunut mutta tapahtumat ei.

 8. Osmon kanssa samaa mieltä hallitusohjelmasta. Sillä ei ole juuri mitään tekemistä talouden järkevän tasapainottamiseen tai työpaikkojen luonnin ja työllisyyden kasvattamisen kanssa, vaan ohjelmalla pyritään vain kyykyttämään niitä jotka ovat jo nyt vaikeassa asemassa ja samalla keventämään kaikkein suurituloisimpien verotusta. Härskiä touhua ja niin ideologista että oikein pahaa tekee vaikken itse kuulukaan niiden kyykytettävien joukkoon. Sellaista se kokoomuksen, nyt myös persujen,KD:n ja RKP:n politiikka nyt vaan on!

  Rasismikeskustelusta vaan sen verran että selvisipä sentään se kuinka tekopyhiä kokoomus, KD ja RKP ovat rasismin suhteen. Lässyttävät kyllä rasisminvastaisesta ohjelmasta mutta antavat persujen jatkaa kuten ennenkin. Orpo vastaa jopa persujen puolesta kun kysytään ministereiden ja hallitustapuolueiden irtautumisesta rasismista. On siinä lapanen, antaisi nyt edes jokaisen persun itse kertoa hyväksyykö rasismin vai vastustaako sitä. Mutta ei, ei Orpo uskalla koska kaikki persuedustajat eivät siihen suostuisi. Aloittaa voisi vaikka eduskunnan puhemiehestä ja valtionvarain ministeristä ja käydä läpi koko persuryhmä. Ennen jokaisen henkilökohtaista irtisanoutumista rasismista Orpon hallituksen julkilausumilla ei todellakaan ole mitään arvoa. Ei sen jälkeenkään jos touhu jatkuu sellaisena kuin tapaus Keskisarja jo osoitti. Mihinkäs se rasismi persuista lähtisi varsinkaan silloin kun sillä pääsee hillotolpalle ja saa sille vieläpä tukea kokoomuksesta, KD:stä ja RKP:stä . Voiko Orpo olla tosiaan niin naivi että uskoo rasismin häipyneen hallituksesta hallituksen tiedonannolla. Ei häipynyt mihinkään, vaan on nyt jopa kokoomuksen, KD:n ja RKP:n suojeluksessa.

 9. ”Nyt tyydyn sanomaan, että ihmettelen miksi hallituksen ruoska kohdistuu niin suurella voimalla pienituloisiin lapsiperheisiin. Syntyykö meillä todella liikaa lapsia? Toivotaanko vain hyvätuloisten tekevän lapsia?”

  Pienituloisuutta on monenlaista. Tulisiko lähihoitajalla olla mahdollisuus perustaa perhe bussikuskin kanssa? Ehdottomasti. Onko kuitenkaan niin kamala ajatus, että tukien varassa elävää työtöntä kannustettaisiin lykkäämään lastentekoa siihen asti, että on päässyt tukiloukusta pois? Jos kyvyt eivät riitä työllistymään, riittävätkö ne vanhemmuuteenkaan?

  Vaikka meillä olisi kuinka hieno ja kattava neuvola, varhaiskasvatus, koulu, terveydenhuolto, sosiaalitoimi ja sosiaaliturva, lapsen kasvattaa silti pääasiassa vanhemmat eikä yhteiskunta. Kun tässä epäonnistuu, jälki on usein aika rumaa. Siksi ei ole aivan yhdentekevää, kenelle lapset syntyy.

  1. Sieltähän tuli aika elegantisti vanha kunnon ”heikomman aineksen ei pitäisi lisääntyä”.

   Saattaa muuten Saul Schubakia harmittaa, että meni kirjoittamaan aiheesta Facebookin vähän ennen aikojaan (vaikka Elina Valtonen oli kyllä jo tuolloin kirjoitellut Scriptaan vastaavia). Nyky-kokoomuksessa Schubak voisi olla arvomaailmallaan nouseva tähti, ehkä jo ministeri.

 10. No missä on ne Suomen huonoimmat tulot ?
  Siellä se kannatus rehottaa.
  Onko siellä koulutustakaan tarjolla muuta kuin peruskoulu ja amis. Onko siellä mahdollista tavata edes muita suomalaisia kuin samalla pussinperällä kasvaneita?

  Ja kuka jätti nämä alueet retuperälle ja köyhdytti? Kaupunkibihreätkö halveksunnallaan?

 11. Suomessa on jo liki maailman tasaisin tulonjako. Voiko pienten palkkojen nosto olla se joka nostaa SUomen kukoistukseen? Jos se olisi noin helppoa, muut varmaankin seuraavat perässä…

 12. Rasismikeskustelun tarkoitus oli opposition suunnalta kaataa hallitus, yritämällä saada RKP mukaan, mutta siinä ei sitten onnistuttu.

  Muutenhan hallitusohjelma on täysin mätä. Työttömyys on lähtenyt nousuun mutta silti hallitus haluaa rangaista työttömiä niinkuin he olisivat jotain rikollisia. Rasismia on myös se että maalitetaan jotain kansanryhmää joka ei etnisesti eroa muista, mutta jota ovat onnettomuudet kohdanneet, tässä tapauksessa menettäneet työnsä, ja pitäisi kieltää laissa! a Työttömiä on kymmenkertainen määrä avoimiin työpaikkoihin nähden ja he eivät ole itse valinneet osansa!

  Jos kaikki suunnitelmat toteutuvat niin se johtaa siihen että monet, jopa perheet menettävät kotinsa. Kovimmin ansiosidonnaisen leikkaukset, kuten lapsikorotuksen poisto ja peräti 25% leikkaukset tuen keston mukan iskevät omistusasunnoissa asuviin joilla ei ole mahdollisuutta saada asumis- eikä toimeentulotukea. Mitä Kokoomus oikein ajattelee?
  Perussuomalaisista tiedän että he eivät ajattele ollenkaan. Ei myöskään KD, se on täysin sydämetön puolue muita kuin äärivanhollisten herätysliikkeiden jäseniä kohtaan, ja RKP:llä hallituskiima vei voiton.

  Kirjoitan tämän osittain siksi että on oma lehmä ojassa. Olen ollut vuoden työttömänä ja ikää on kuukauden verran alle 63. Oma talous kestäisi nippa nappa sen että leikattaisiin ansiosidonnaisesta puoleksi vuodeksi ennen aikaisinta eläkkeelle pääsyä keväällä 2025, jos ei sähkön hinta nouse samanlaisiin lukemiin kuin viime talvena. Suunnitelmien mukaan ansiosidonnaisia aletaan leikata keston mukaan 1.9.2024, samoin ”ikäsidonnaisista poikkeuksista” luovuttaisiin, mutta siitä ei ole tullut mitään tietoa mitä se pitää sisällään, mutta pitää varautua siihen että ansiosidonnaisen lisäpäivät poistetaan kokonaan niiltä eläkeputkeeen nykysäännöillä oikeutetuilta joilla lisäpäivien maksu ei ole ehtinyt alkaa 1.9. 2024 mennessä. Mulla lisäpäivät alkaisi 6.9 …. Ja muistutan että en ollut suunnitellut työttömäksi aikomista, mulla on olut vain huono tuuri. Uuden työpaikan löytämisen osalta olen jo heittänyt kirveen kaivoon sen osalta että saisin samanlaista asiantuntijatyötä mitä ennen tein, mutta riman alentaminenkaan duunarihommien suuntaan ei ole auttanut. Ja puhelinmyyjäksi tai ruokalähetiksi en ala!

  Joka tapauksessa, eniten hallituksen leikkauksista kärsivät lapsiperheet jotka asuvat omistusasunnossa ja lainaa jäljellä jos toinen puolisoista, tai jos on yksinhuoltaja, jää työttömäksi. Kun inflaatio muutenkin laukkaa ja korot nousevat, niin työttömyysturva on sen jälkeen vitsi.

  Vuokralla asuva pystyy tinkimään vuokrasta jos asumistukea leikataan koska jos kaikilta leikataan niin vuokranantajat ovat se osapuoli joka joutuu joustamaan, muuten jäävät kokonaan ilman vuokratuloja ja heillä on vain tyhjät kämpät joista on vain kuluja! Ellei sitten tule paljon omistusasuntonsa menettäneitä taistelemaan samoista vuokra-asunnoista, mutta epäilen että lapsiperheitä kiinnostaa sijoitusyksiöissä asuminen.

 13. Soininvaara kirjoitti:

  ”Nyt tyydyn sanomaan, että ihmettelen miksi hallituksen ruoska kohdistuu niin suurella voimalla pienituloisiin lapsiperheisiin. Syntyykö meillä todella liikaa lapsia? Toivotaanko vain hyvätuloisten tekevän lapsia?”

  Aiheeellinen kysymys. Lapsilisien ostovoimaa on tainnut kutistaa tähän mennessä joka ainoa hallitus koko 2000-luvulla. Eli niiden taso on kohonnut hitaammin kuin yleinen hintataso on noussut.

  Mitä hallitusohjelmaan tulee, niin yleisen asumistuen osalta näköjään tänään lausunnoille tullut esitys muuttui lapsiperheiltä hieman vähemmän leikkaavaksi. Vaikutus on keskimäärin joitain satasia per vuosi eli joitain kymppejä per kuukausi, mutta jotain kuitenkin.

  Taustalla saattaa olla se, että esitys työttömyysturvan lapsiin perustuvan osan kokonaan poistamisesta johtaisi herkästi toimeentulotuen saamisen kasvamiseen, jos samaan aikaan tehtäisiin reilu leikkaus lapsiperheiden tukiin myös asumistuen puolella. Vastaavasti yksin asuvien asumistuki hieman kutistuisi. Muutos veisi tukia enemmän mm. Ruotsin asumisen tukemismallin suuntaan, joka on ollut lapsiperhekeskeisempi ja johon verrattuna Suomen asumistuki on ollut viime vuosina huomattavasti yksin asuvien tukemiseen painottuvampi.

  Korkojen pompattua, korkojen verovähennyksen poiston jälkeen ja hallituksen poistaessa kokonaan omistusasumisesta asumistuen on mahdollista, että työttömyyden tullessa moni omistusasunnossa asuva lapsiperhe ajautuu taloudellisiin vaikeuksiin. Moni on mitoittanut menonsa ja tulonsa sen mukaan, että korot ovat marginaaleineen noin 1-2 %, ja että työt jatkuvat. Asumistuen kautta tehtävä lapsiperheiden tukitilanteen parannus ei auta niitä lapsiperheitä, jotka asuvat esimerkiksi omakotitalossa (joissa hyvin harva asuu vuokralla). Toimeentulotuki muodostuu tällöin näiden perheiden ensisijaiseksi asumisen tukimuodoksi.

 14. Soininvaaran kirjoituksesta:

  ”Syntyykö meillä todella liikaa lapsia??”

  Asumistuki on viime aikoina ollut erityisesti yksinasumiseen kannustava. Elokuussa 2023 yleistä asumistukea sai 370 598, joista peräti 261 079 oli yhden hengen ruokakuntia. Kelan on tosin miltei mahdotonta tietää, ovatko yhdessä asuvat oikeasti pariskunta vai erillisiä yhden hengen ruokakuntia, jotka asuvat vain samassa osoitteessa, mistä on seurannut sitten myös ongelmallisia tulkintatilanteita.

  Tänään tiedotetun asumistukilain muutoksen luonnoksen pohjalta heräsi esiin ajatus, että tuo muutos saattaa jopa hieman vähentää esteitä pariutumiselle. Jossain tapauksessa muuttaen tilannetta vain paperilla, jossain tapauksessa ihan oikeastikin. Mielenkiintoista on nähdä, onko sillä jotain vaikutusta syntyvyyteen, jos yksinasuvien aikuisten asumistuki laskee suhteessa enemmän kuin lapsiperheiden.

 15. Mutta, ihmisrodut ovat tosiasia, senhän näkee jo omilla silmillään

  sitten tästä johtuu reviirinpuolustaminen ja oman geneettisen perinnön jatkumisen haluaminen, eli on pakko puolustaa omaa revirriä, tämähän on nyh kaikilla eläin ja jopa kasvilajeilla ominaista tai pakollista, tai muuten häviää sukupuuttooon

 16. Aikuiskoulutustuen poisto on kyllä hyvä juttu.

  Aikuiskoulutustuki kohdentuu pääosin sote- alan työntekijöihin, jotka opiskelevat omaa alaa omalla kustannuksella omaa työtään kehittääkseen. Tämä kulu kuuluu yhteiskunnalle samalla tavalla, mitä muillakin aloilla.

  On ihan oiksin, että tämä omalla ajalla tehftävä koulutus torpataan, jolloin työn vaatima lisäkoulutus on pakko laittaa työnantajan järjestämäksi ja kustantamaksi.

  Tosin tässä asiassa hallituksen säästö liää kustannuksia eikä vähennä niitä. Tässä asiassa on kuitenkin positiivista, että hallitus ei ymmärrä mitä se tekee

 17. ”Rasistisimpia asenteet ovat paikkakunnilla, joilla on vähiten ulkomaalaisia. Siksi niiden avulla menestyy politiikassa; siellä missä menestyy. ”

  Helsingissä perussuomalaiset näyttäisivät menestyvän parhaiten siellä, missä ulkomaalaistaustaisia asuu eniten. Kohtaamisteoria toimii?

  SDP valitsi juuri puoluesihteerikseen henkilön, joka nuorena kidutti kissan kuoliaaksi ja häiriköi vanhempaa yksinasuvaa henkilöä kaveriensa kanssa. Tämä ei tunnu häiritsevän ketään, mutta valtiovarainmisterin vanhoja kirjoituksia luetaan suurennuslasilla.

  Media osaa valita, mistä kiinnostuu.

  1. Perussuomalaisten kannatukselle Helsingissä on kaksi kilpailevaa selitystä. Lähiönb tulo- ja koulutustaso ja ulkomaalaiset. Luulen, että to edellinen dominoi.

   1. Eiväthän nämä sulje toisiaan pois vaan pikemminkin tukevat toisiaan. Matalan tulo- ja koulutustason kantasuomalaiset asuvat juuri niissä lähiöissä, joissa ulkomaalaisia on paljon.

   2. Perussuomalaisten kannatuksesta Helsingissä on tehty tutkimus jossa nimenomaan
    koulutus- ja tulotaso ,asuntojen hintataso, alueen työttömyys olivat oleellisempia tekijöitä kuin esimerkiksi se kuin paljon alueella asuu ulkomaalaisia. Perussuomalaisten kannatus on esimerkiksi Kalliossa pienintä koska Kalliossa asuu vähän maahanmuuttajia. Perussuomalaisten kannatus on itse asiassa korkeampi yhden maahanmuuttaja yhteisön kohdella nimittäin virolaisten joiden kohdalla luku on jopa 40%. Virolaiset samaistuvat Perussuomalaisiin nykyään paremmin kuin aiemmin .Syy virolaisten kohdalla johtuu todennäköisesti Suomessa asuvista venäläisistä joiden suhteet virolaisiin ei ole niinkään positiiviset .

   3. ”Persujen rasismi ei ole kyllä yllättänyt minua. Olen tiennyt sen aina.”

    Ovatko kaikki persut rasisteja ja kaikki rasistit persuja?

    Hallitus keskittyy rasismin poistamiseen opposition vaatimuksesta 3 kuukautta ja julkaisee sen jälkeen budjetin vuodelle 2024.

  2. no kyllä minä törmäsin mediassa mikkel näkkäläjärven kissanpentu kidutus operaatioon. tosin media oli jo käsitellyt asiaa muutama vuosi sitten. ja rupesin jopa miettimään että teenkö vitsejä kissanpentujen kidutus puolueesta. päätin kuitenkin antaa kissanpentujen kiduttajalla anteeksi, lähinnä koska on yksittäistapaus ja eikä ollut toistuvaa. tekihän mikkel muutakin hölmöä esim. rattijuopumuksia, mutta tietojeni mukaan eduskunta on täynnä jo nyt rattijuoppoja ja muita ns. pikkurikollisia.

   kuitenkin, en ole perimmiltään eläinten suojelija, eli ihmiset ensin ja eläimet sitten, esim. terveydenhuolto. tästä päästäänkin rasismiin tai vastaavaan, siinä vastutetaan ihmisiä, joten on ihan eri tasolla.

   (en ole äänestänyt demareita pitkään aikaan, ja tuskin tulenkaan äänestämään).

 18. Kyllähän tämä kuvio on aikalailla selvä. Enemmistöhallitus hakkaa kiireellä pöytään tulonsiirrot rikkaille ja tämän jälkeen sivistysporvareiden uudelleen kasattu selkäranka löytyy ja saadaan riidellä seuraaviin vaaleihin.

  Hyvä esimerkki on tämä asumistuki- kuvio. Lausuntopyynnöt viikonloppua vasten ja alle 2 viikkoa aikaa. Kohta se on nuijittu pöytään ja homma on tältä osin selvä. Sama muissa kokoomukselle tärkeissä asioissa ja sitten ollaankin jo ajassa, jossa voidaan itse alkaa riitelemään seuraavia vaaleja odotellessa.

  Sinänsä jännää, että oppositio ei ole päässyt tekemään oppositiopolitiikkaa, kun oppositiopolitiikka on tehty hallituspuolueiden sisältä. Mihin me tarvitaan edes oppositiota?

 19. Ja kokonaisuudessaan tätä hommaa ei viedä eteenpäin pelkästään hallituksessa. Muutaman ministerin nimittämät tyypit pudotettiin supon toimesta pois. Arvatkaapa, että ketkä ottavat seuraavaksi supon? Luuleeko ne suojelupoliisissa, että pääsevät pälkähästä, kun torppasivat sekä Purran että Lulun nimittämät tyypit? Ei pääse. Sopo kääntyy äärioikeaan nopeammin, mitä Näkkäläjärvi ehtii kissaa sanomaan.

  Punainen valpo on historiaa. Perssupo on tulevaa historiaa

 20. Pitää muistaa, että hallitus ei pysty määräämään paljostakaan, kun puhutaan ammattiliittojen valtapiiristä. Hallituksen pitää keskittyä siihen, mikä saattaa onnistua ilman yleislakkoa ja muuta sellaista, kuten vihervasemmiston propagandahyökkäyksiä. Tosin en jaksa uskoa Suomen tulevaisuuteen, sen verran synkältä näyttää, joten ihan sama, mitä yritetään. Keskityn jännäämään, ylittääkö Suomen BKT vielä joskus pysyvästi vuoden 2008 BKT:n. Sen verran huonosti mitään saadaan aikaiseksi, että luultavasti ei.

 21. Perussuomalaisia äänestettiin rasismin perusteella. Ne jotka eivät sitä kehdanneet sanoa ääneen kertoivat syyksi talouden. Ennen vaaleja persujen talousohjelmassa ja varjobudjetissa oltiin sopeuttamassa vähiten ja ottamassa toiseksi eniten velkaa kutakuinkin. SDP/Vas. olisi ottanut enemmän. Verotukseen ei oltu tekemässä merkittäviä muutoksia edes sen bensan osalta. Sitten hallitusneuvotteluissa tehtiin veroalet jotka rahoitetaan lainalla ihan vaan siksi, että saadaan kurjistuksia mamuille. Perinteinen ajatusmalli siitä missä oman edun sijaan riittää se, että joillakin muilla menee vielä huonommin.

  1. Nimimerkki Gabriellille kommenttina että perussuomalaiset kyllä nostivat elinkustannukset ykkösteemaksi jo viime vuoden syksyllä ja vaalien aikana mutta perussuomalaiset eivät julkaisseet eduskuntavaaliohjelmaa. Itse olen tullut siihen lopputulokseen että perussuomalaiset uskottelivat äänestäjille että seuraava hallituspohja on Sinipuna sillä periaatteella Kokoomus ja SDP olisi tehnyt ennen vaaleja kassakaapppisopimuksen jossa olisi määritelty hallituspohja ja hallitusohjelma. Näin ei kuitenkaan tapahtunut mitään kassakaapppisopimusta ei ollut ja perussuomalaisille tulikin yllätyksenä että Kokoomus oli tosissaan siitä että neuvottelut Säätalolla olivat aitoa tahtoa eikä vain teatteria.Nyt ollaan budjettiriihen alussa ja tilanne on se mikä se on.

   1. Rahul Somanille: Viittasin joulun alla julkistettuun talousohjelmaan sekä vaihtoehtobudjettiin. Melko onneton lirpake verrattuna vaikka Kokoomuksen vastaavaan. Persuilla on vaikeuksia laittaa asioita paperille.

 22. @Daniel Federleylle kommenttina että asuinalueen huonot sosiaaliset olosuhteet ylläpitävät vastakkainasettelua kantaväestön ja maahanmuuttajien välillä koska molemmat kilpailevat samoista resursseista. Jos asuinalueella asuu hyvätuloisia maahanmuuttajien ja hyvätuloisia kantaväestöä ongelmat ovat pienemmät koska kilpailu resursseista on pienempi. Espoossa tämä näkyy jo siinä korkeastikoulutetut maahanmuuttajat sijoittuvat asuinalueelle jossa maahanmuuttajia tulotaso on korkea.

 23. Olen elänyt sen verran kauan, että suorastaan huvittuneen epäuskoisena olen seurannut vihreiden ja vasemmiston rasisminpoistohöpinöitä. Se on kuin vaatisi väkivallan poistamista yhteiskunnasta kokonaan. Äänestäjien suoranaista sumuttamista toi on. Vähemmän valveutuneet äänestäjät voivat tohon lankaan mennäkin.

 24. Miksi ihmeessä vihreät ja vasemmisto halusi rasismihässäkällä kaataa hallituksen? En ymmärrä yhtään tällaista poliittista logiikkaa. Vasemmisto ei halua tiukempaa talouspolitiikkaa. Sitten olisi menty uudella hallituksella löperömmällä talouspolitiikalla ja sen jälkeen vuorossa olisi ollut kuitenkin oikeistohallitus ja Perussuomalaiset olisivat olleet siinä hallituksessa.

  Olisikohan logiikka siinä tämän rasismihässäkän osalta, että vihreiden ja vasemmiston piti valita joku takuuvarmempi aihe jolla syksy aloitetaan ja johon hallitus ei kaadu? Vai olisivatko olleet niin hölmöjä että olivat aidosti hallitusta kaatamassa? Huonoa poliittista osaamista sellainen olisi.

  Halusiko oikeasti vihreät ja vasemmisto siis pelastaa Perussuomalaiset epäinnistumiselta hallituksen kaatotempulla? Rasismi tällaisen tempun välineenä ja siis mitähän järkeä tässä oli?

  1. Kyllä tässä oli ihan aito hallituksen kaatamisiritys takana. Ja se olisi onnistunut jos RKP:ssä useampi kansanedustaja olisi livennyt riveistä.

   1. Minustakin RKP llä oli alkujaan tositarkoitus kaataa hallitus.
    Jotenkin alkoi jossain vaiheessa tuntumaan, että alkoivat harjoittaan ynnälaskua. Jos RKP olisi häipynyt hallituksesta niin olisi vapautunut 2,5 ministerin paikkaa.
    Sanoisin, että keskustasta olisi hyvinkin löytynyt kolme loikkaria, kun palkintona olisi ollut ministerin pesti. Eikö tuo edustus olisi silloin ollut 102 vs 98 hallitukselle.

   2. Kyllä. Jopa vähemmistöhallitus Kepun tuella olisi ollut sitten mahdollinen. RKPlle olisi syötetty potut pottuina esim. lopettamalla Vaasan keskussairaala ja muilla vastaavilla jutuilla. Siksi ei löytynyt enempää kuin 1 bidee.

 25. ”Rasistisimpia asenteet ovat paikkakunnilla, joilla on vähiten ulkomaalaisia. Siksi niiden avulla menestyy politiikassa; siellä missä menestyy. ”

  Tuo pitää tilastollisesti todellakin paikkansa.
  Mutta johtopäätös tästä ei ole täysin yksiselitteinen, tuntemattoman pelko, koska Osmo, on olemassa myös vahva tilastollinen poikkeus.
  Perusuomalaisia äänestetään selvästi eniten niissä Helsingin ja Vantaan kaupunginosissa joissa vieraskielisiä ja maahanmuuttajia on eniten.
  Tämä on jatkunut jo ainakin puolitoistavuosikymmentä.

  Mistä tämä poikkeus johtuu?

  1. Äläs nyt tule sekoittamaan hyvää populistista pöhinää ja mutkien vetoa suoraksi sinun järjellä ja logiikallasi.

   Mutta asiahan on ihan selvä, hyvätuloiset mielellään katselevat sitä monikulttuurisuutta kaukaa, esimerkiksi ikkunasta kun Wolt-kuski tuo annoksen. Samat NIMBY-rikkaat muuten pistävät hirveät älämölöt ja kaikki lailliset prosessit käyntiin jos heidän omalle ’takapihalleen’ uhkaa tulla mitään erittäin tiukoista normeista poikkeavaa. Tätä on nähty vammaisten kotien ja päihdeyksiköiden kanssa, mutta tämä on jotain parempaa länsimaista vapautta, rikkaat pääsevät ja osaavat vaikuttaa järjestelmässä tehokkaasti, pienituloiset eivät tai ovat luovuttaneet ja sitten pienituloisille sanellaan ylhäältä asiat. Sitten pienituloisia syyllistetään kun kehtaavat vielä äänestää ’väärin’, haukutaan rasisteiksi jne.

   Suomessa elää kyllä niin vahvana eräänlainen keskiluokan ja rikkaiden tyrannia, ainakin eetos on sellainen kun pienituloisille moralisoivasti kerrotaan kuinka heidän pitää elää ja ajatella.

  2. Voi hyvin olla että liian pieni ja liian suuri maahanmuuttajien edustus aiheuttaa saman lopputuloksen. Kohtuullinen määr voi vaikuttaa positiivisesti.

   Myös toki yleisesti ottaen sosioekonominen homogeenisyys eli segregaatio voi selittää myös.

  3. Ei jatku enää. Perussuomalaisten kannatus Helsingissä ja PK-seudulla on romahtanut siitä mitä se oli ennen. Helsingin vaalipiiristä heitä on enää kolme ja Uudeltamaalta seitsemän joista kaksi Espoosta eikä yhtään Vantaalta ja yksi uusmaalaisista on ilmoittanut kotipaikakseen ”Helsinki”. Helsinkiläisistä yksi on Kokoomuksesta loikannut. Aika monella on ammattina yrittäjä.
   En ihmettele sinänsä koska PS halusi profiloitua ”maakuntien” puolueeksi eli nousi suureksi teemoilla joilla halutaan torpata Helsingin kehitystä, olemalla ärjympi kuin Keskusta vieden heiltä ääniä.
   PK-seudun lähiöiden ihmiset ovat siirtyneeet äänestämään muita puolueita kuin perussuomalaisia tai ovat jättäneet äänestämättä.

 26. Orpon hallitus on viemässä talouskuripolitiikan ja austeritykiiman paljon pidemmälle kuin Sipilän kabinetti, joka sekin oli kauhea.
  Nyt todella kiihdytetään laskevaa taloussykliä. Kepitetään ja syyllistetään työttömiä tilanteessa, jossa työllisyys heikkenee. Tehdään osa-aikainen matalapalkkatyö kannattamattomaksi. Kokonaiskysyntä supistuu ja verotulot vähenevät kun valtio antaa vielä helpotuksia hyvätuloisille.
  Tuloksena on näivettyminen, tuottavuuden lasku ja innovaatioiden sekä investointien heikkeneminen.
  Persuille tässä ei käy hyvin, ellei jostain ilmesty lisää pakolaisia ja paljon. Sitten voitaisiin syyttää heitä koko sotkusta ja kuopasta, jota tuli itse syvennettyä.

  1. Suomen taantuminen Euroopan periferiaksi kiihtyy. Talous on kriisissä, mukaan lukien metsäteollisuus on murroksen edessä puunsaannin tyrehdyttyä Venäjältä. Kaikki rahat pumpataan eläkeläisille.

   Toinen huomio onkin sitten se, että Suomessa ovat taas päättäjät ryssineet ja aiheuttaneet suuren iskun kotimaallemme, ihan toisinto 1990-luvun lamasta: Suomen asuntolainat ovat pääosin vaihtuvakorkoisia, kun taas muun Euroopan asuntolainat ovat yleensä kiinteäkorkoisia. Silti kuitenkin EKP puuhailee koronnostojaan jonkinlaisen EUn keskiarvon eikä Suomen tilanteen perusteella – eikä se muuta voi tehdä.
   Suomella pitäisi siis nyt olla joko kiinteäkorkoiset asuntolainat TAI oma valuutta ja omat korot.
   Kyllä toimii Suomessa meritokratian erinomaisesti, toivottavasti taas FIVAn meritokratian malliyksilöille on maksettu kunnon palkkiot erinomaisesta suoriutumisesta työssään. Sama tietysti puu- ja sellualan kanssa.

   Kylmä kyyti pohjaa kohti vielä jatkuu kunnes kansakuntana lyömme panokset lapsiin ja nuoriin eikä auringonlaskua kiikkustuoleissa tuijottaviin vanhuksiin, jotka eivät tuota mitään. Kyllä jokainen tietää, että markkinataloudessa arvosi on sinun tuottosi ja tuottopotentiaalisi nyt, sillä mitä teit 10 vuotta sitten ei ole mitään merkitystä. Lapset pitäköön itse huolta vanhemmistaan, Thatcherin ja Merkelin sanoin: Ei ole muuta vaihtoehtoa, ’There is no alternative.’

  2. Austerity tutkitusti lisää äärioikeiston suosiota. Tosin nyt on jännä asetelma kun äärioikeisto ajaa austerityä, mutta tuskinpa se menoa hidastaa kun kansan muisti on tasoa kultakala.

   Seuraavien jälkeisissä vaaleissa taas valehdellaan ummet ja lammet kuten näissäkin ja kansa uskoo.

   Pienituloisilta leikkaukset ei meille käy 😀 Emme leikkaa köyhimmiltä 😀 Emme leikkaa peruspalveluista kuten sotesta 😀 Asumistuki nostaa vuokria 😀 Leikataan kosteikkoviljelyksien tuista ja poliittisista avustajista niin pienistä puroista tulee suuri virta 😀

   Vaaleissa pärjää nykyään he jotka valehtelevat härskeimmin.

 27. Perussuomalaisten kannatus pääkaupunkiseudulla asuinalueilla joissa on paljon ulkomaalaisia johtuu kilpailu tekijöistä jotka liittyvät toimeentuloon, asuntojen hintatasoon sekä työllisyyteen. Maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset kilpailevat samoista palveluista lähiöissä

 28. Hih, luinpa kirjastosta joku aika sitten sinun kirjaasi, jonka teit Linkola kanssa. Tuossa kirjassa kirjoitit suunnilleen niin, että maailmassa, jossa on ilmastonmuutos ja luonnonvarat käyvät niukaksi, uhka ei välttämättä tulee enää siitä perinteisestä suunnasta.

  Ilmastopakolaisuus vasta alkua ja luonnonvarat taidettiin juuri sosialisoida Suomelta…

 29. Moi ja ehdottomasti näin. Rasismi keskustelu oli ja on tärkeää, kuitenkin sen varjoon jää nyt nykyhallituksen ”talousuudistukset”. Jotain on tehtävä, mutta tarjolla on vain samaa vanhaa kansantalous jargonia. Jargonia joka kurjistaa ja kuristaa ilman kasvua. Suomea pyritään johtamaan yritystalousopein. Sen mukaan yritys kasva vain leikkaamalla. Ja yhteiskunta ei ole yritys vaan sosiaalinen systeemi, jossa kaikki ovat vaikutussuhteessa. Kiitos tästä palstasta ja keskustelun ohjaamisesta nykyhallituksen sekoiluun ja konservatiiviseen old spice ideologiaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.