Vauraissa maissa ihmiset vaihtavat tulotasoa mielellään vapaa-aikaan siirtymällä osa-aikatyöhön tai nelipäiväiseen työviikkoon. Suomalaisiin nähden hollantilaiset tekevät keskimäärin 20 % lyhyempää työvuotta, mikä vastaa osapuilleen sitä, että he ovat keskimäärin nelipäiväisessä työviikossa. Suomessa ei henkilökohtaista valinnanvapautta arvosteta yhtä paljon, vaan työajasta on päätetty kollektiivisesti. Meillä kokoaikainen työaika on lyhyempi, mutta sitä tekee vastaavasti useampi. Viime aikoina kuitenkin vapaaehtoisen osa-aikatyön suosio on kasvanut.
Lähtökohtaisesti vapaa-aika on maapallon kannalta harmittomampaa hyvinvointia kuin suuri tavarapaljous.
Parikymmentä vuotta sitten STTK kysyi jäseniltään, kumpaa nämä arvostavat enemmän, viikkoa lisää vuosilomaan vai kahden prosentin palkankorotusta. Enemmistö arvosti viikkoa lisää vuosilomaan, mutta eivät kaikki. Toisilla on oikeasti taloudellisesti tiukkaa. Kyselyä on arvosteltu siitä, että vaihtosuhde ei ollut oikea. Todellakin, 2,2 prosenttia olisi lähempänä oikeata.
Valintaan työn ja vapaa-ajan välillä vaikuttaa tietysti myös toisaalta se, kuinka paljon pitää työstään ja toisaalta se, kuinka antoisaa aikaa vapaa-aika kullekin tarjoaa.
Jos maalliseen mammonaan tottuu niin, ettei se enää tuota mielihyvää, menettääkö vastaavasti vapaa-aikakin viehkoutensa? Kenties, mutta juuri nyt työuupumus on kyllä todellinen ongelma.
Sinänsä vapaa-aikaan kyllästymistä voi tutkia niillä, joilla sitä on paljon. En tarkoita työttömiä, koska työttömyyteen liittyy omanarvon tuntoa heikentäviä piirteitä ja koska työttömän on etujen menettämisen uhalla sanottava haluavansa töihin, vaan koroilla eläviä tai itselleen 50-vuotiaana eläkkeelle siirtymiseen oikeuttavan eläkkeen ostaneita.