Vihreiden rökäletappio osui pahimmin puolueemme vahvoille alueille eli suuriin kaupunkeihin. Helsingissä vihreät menettivät 35 prosenttia vuoden 2019 äänistä. Karkuun pääsi vieläkin isompi kala, sillä jo ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja vihreiden kannatus oli laskenut merkittävästi.
Viime metreillä vihreät menettivät liki kaksi prosenttiyksikköä taktiselle äänestämiselle. Tässä ei ole muuta uutta kuin suuruus. Loppumetrien kisa pääministerin paikasta on maksanut meille aina ennenkin ja paljon.
Ääniä ei mennyt vain demareille eikä vain vihreiltä ja vasemmistoliitolta. RKP:ltä siirtyi loppumetreillä ääniä kokoomukselle ja meni niitä paljon kokoomukselle vihreiltäkin.
Keskityn tässä kirjoituksessa Helsinkiin, koska en ole ehtinyt analysoida muita alueita.
Helsingissä vihreät olivat suurin puolue liki joka toisella äänestysalueelle. Korkean koulutuksen alueilla suurimman puolueen paikka siirtyi vihreiltä kokoomukselle, lähiöissä demareille ja Kalliossa Vasemmistoliitolle. Kalliossakin siirtyi ääniä vasemmistoliitolle vain vähän, mutta siirtyi kuitenkin. Pääasiassa vuoto Kalliossakin oli demareihin. Kun vihreitä meni enemmän kuin Vasemmistoliitolta, Vasemmistoliitto nousi suurimmaksi.
Menetämme koulutettua väkeä
Vihreiden tappiot olivat suurimpia korkean koulutustason alueilla. Niilläkin vuotoa näyttää olleen enemmän demareihin kuin kokoomukseen, mutta kokoomukseenkin on siirtynyt merkittävästi. Eivät ne kokoomuksen lisä-äänet ole demareiltakaan tulleet.
Nämä viimeisten viikkojen menetykset ovat kuitenkin pientä verrattuna siihen, mitä oli menetetty viimeisen kuuden vuoden aikana, kun puolue pieneni 15 prosentin puolueesta 10 prosentin puolueeksi.
Lehdet ovat toitottaneet, kuinka vihreät ovat siirtyneet arvokartalla vasemmalle. Näitä arvokarttoja ei laadita politiikkakysymysten perusteella vaan erillisten arvoja mittaavien kysymysten perusteella, jotka kuvaavat lähinnä hyvesignalointia. Niissä moni vihreä todellakin tunnustautuu lähelle Vasemmistoliittoa. Onhan Vihreät sosiaalista tasa-arvoa tavoitteleva puolue. Tulos olisi toinen, jos tutkittaisiin todellisia politiikkakysymyksiä ja esimerkiksi suhtautumista työmarkkinajärjestöjen valtaan.
Jonkin verran naiiveja ovat monet ehdokkaat kuitenkin vastauksissaan olleet.
Talouspoliittisissa kysymyksissä vihreät eivät ole sen enempää oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia. Pahinta on, että Vihreät ovat kadonneet talouspoliittisesta keskustelusta kokonaan.
Ne, joiden mielestä maailma paranee sillä siirtämällä vihreiden politiikkaa vasemmalle, eivät tunnu ymmärtävän, että he siirtävät suomalaista politiikkaa oikealle karkottaessaan äänestäjiä vihreiltä kokoomukselle.
Strategimme varmaankin ajattelevat, etteivät äänestäjät valitse vihreitä talouspoliittisten näkemysten takia. Eivät varmaankin. Ympäristö ja ilmasto on tärkein, mutta talous on välttämätön. Puolueen kapeutunut osaaminen on ollut siksi tuhoisaa.
Euroopassa on paljon vihreitä puolueita. Pelkkään ympäristöpolitiikkaan keskittyneet ovat jääneet pieniksi sirpalepuolueiksi, vaan yleispuolueeksi kehittyneet ovat menestyneet.
Vähän tässä on ollut myös huonoa tuuria. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa äänestäjille oli tarjolla hyvin monipuolinen valikoima ehdokkaita. Eivät äänestäjät huonoja valinneet, mutta valitsivat keskenään kovin samanlaisia.
Valittaessa osakeyhtiöihin hallituksia painotetaan jäsenten erilaisia vahvuuksia, jotta yhdessä oltaisiin osaavampia kuin kukaan yksinään. Tätä mahdollisuutta ei ole vaalijärjestelmässämme. Ruotsissa on. Pitkiin listoihin kuitenkin liittyy paljon muita ongelmia.
Oras Tynkkynen ja Fatim Diarra tuovat vihreään eduskuntaryhmään merkittävän vahvistuksen.
Tiesin kauan odottaa vihreiden huonoa menestystä, koska minun kuplassani kannatus oli liki kadonnut.
Urbaanille ja liberaalilla puolueelle on tilaa
Vihreät olivat aikanaan nuorten, koulutettujen kaupunkilaisten puolue. Muut puolueet kadehtivat tätä kannattajakuntaa — ovathan nämä ihmiset niitä, jotka muuttavat maailmaa – ovat esimerkiksi tehneet kaikki historian vallankumoukset.
Jostakin syystä vihreät tuntuvat häpeävän näitä kadehdittuja vahvuuksiaan – jopa pyrkineet niistä eroon.
Siinä poliittisessa lokerossa, josta vihreät ovat vetäytyneet, olisi kasvavasti tilaa. Tarkoitan markkinataloutta kannattavia sosiaaliliberaaleja. Kokoomuksen markkinataloususko on vähän niin ja näin. Enemmän puolue on pro business kuin pro market muutamaa poikkeusyksilöä lukuun ottamatta. Puolueen liberaalisiipi taas on kulkenut tappiosta toiseen. Kilpailu perussuomalaisten kanssa vie konservatiiviseen suuntaan.
Jos vihreät eivät täytä urbaanin, liberaalin ja poliittiseen keskustaan kuuluvan puolueen paikkaa, joku toinen tekee sen.
Tiedotusväeltä vääriä neuvoja
En ymmärrä neuvoa hokea keskusteluissa ydinviestejä. Näin voidaan markkinoida hampurilaisia ja ehkä perussuomalaisia, mutta ei vihreitä. Papukaijamaisuus ei vakuuta tiedostavia äänestäjiä. Pahiten tästä tiedottajien ohjauksesta kärsi puheenjohtajaamme sijaistanut Iiris Suomela.
Markkinointitutkimukset mittaavat sitä, miten markkinointi vaikuttaa suoraan kuluttajaan. Politiikassa vaikuttaminen menee vaikuttajayksilöiden kautta. Nämä taas janoavat perusteluja.
Yhdysvaltain presidentinvaaleissa John Kerry pyrki aikanaan salaamaan ranskan kielen taitonsa, koska Yhdysvalloissa vierastettiin liian fiksuja. Suomessa ei olla vielä tässä, eivät vihreät toivottavasti ainakaan ole. Ei kannattaisi näytettä julkisuudessa tyhmempää kuin on.
Kannatajakuntaa tulee laajentaa, ei supistaa
Olen pitkään ihmetellyt puoluetoimiston strategisia valintoja. On ollut selvä virhe keskittyä puolueen asennetutkimuksissa löydettyyn ydinkannattajakuntaan, siis joukkoon, jossa vihreiden kannattajia on tiheimmässä. Jos Keskusta tekisi näin, se rajoittuisi tavoittelemaan pelkästään karjatalouden harjoittajien ääniä. Kannattajakuntaa ei pidä rajata vaan laajentaa.
Tehokkaasti on rajattu ulos kannattajakuntaa. Kyse ei ole oikeistolaisuudesta tai vasemmistolaisuudesta vaan osaamisesta. Moni hyvin koulutettu on ollut vihreisiin pettynyt, koska on aistinut asiantuntemuksen ja osaamisen puutetta. Jakkupukukansaa ei pidä karkottaa.
Vielä kymmenen vuotta sitten vihreillä oli merkittävää kannatusta yhteiskunnallisesti valveutuneiden taloustieteilijöiden joukossa. Aiemmin tämä porukka oli kannattanut demareita, mutta demarien siirryttyä talousajattelussaan populismiin, virta siirtyi vihreisiin. Nyt heidät on karkotettu vihreistäkin. Moni äänestää pitkin hampain kokoomusta, vaikka kansantaloustiede on pohjimmiltaan vasemmistolainen tiede.
Olen yhä harmissani Pursiaisesta
Joka vanhoja kaivelee, sitä tikulla silmään. Tästä huolimatta haluan purkaa harmiani tapahtumasta, joka rajasi merkittävästi potentiaalista kannatusta ja osaamista vihreiltä.
Neljä vuotta sitten Maria Ohisalo oli pyytänyt Heikki Pursiaista vihreiden ehdokkaaksi, ja tämä oli ilokseni suostunut. Vihreiden valintakokous kuitenkin epäsi häneltä ehdokkuuden. Tämä oli ikävä viesti monelle kannattajallemme. Sanoma meni tehokkaasti läpi. Emme menettäneet vain Pursiaista vaan paljon muitakin – ennen kaikkea osaamista, jota olisimme tarvinneet.
Eipä Pursiainen menestynyt kokoomuksessakaan. Miksi olisi menestynyt, sillä ovathan hänen ajatuksensa kokoomukselle aika vieraita.
= = = =
Tämä kirjoitus on julkaistu vähän lyhyemmässä muodossa Verde-lehdessä
Minusta analyysisi osuu oikeaan. Pidin ennen vihreitä tieteen puolueena, jossa oli hyviä avauksia ja puhuttiin muustakin kuin ilmastonmuutoksesta ja tasa-arvosta. Mielikuvissani vihreät on muuttunut tiedepuolueesta hyvesignaloivaksi puolueeksi, jossa toistetaan ulkoa opeteltuja mantroja sen sijaan, että käytäisiin aitoa debattia ja tehtäisiin uusia avauksia.
Ehkä debattia käydään puolueen sisällä, mutta se ei näy sitten ulospäin. Tai ehkä se debatin vähäisyys on merkki, että erimieliset eivät koe voivansa avata suuta. Ja siitä onkin sitten jo pieni askel puolueesta ulos.
jaah, no jos kannatuksen hupeneminen johtui “taktisesta äänestämisestä”, miksi sdp sai vain 3 lisäpaikkaa ja vassarit ja Vihurit menetti 12 paikkaa tai jotain?
minne loput meni?
Ääniä vihreiltä meni muuallekin kuin demareille, kuten Ode kirjoittaa. Varmaan kokoomukseeen mutta myös katsomoon.
Entisenä vihreiden äänestäjänä olen tästä samaa mieltä ja menisin jopa hiukan pidemmälle. Nykyiset vihreät eivät ole pelkästään hyvesignaloijia vaan osin peräti tiedevastainen puolue josta kauhea identiteettipolitiikka on yksi esimerkki.
Puolue joka ei kunnioita Martin Luther King Jr. unelmaa ei saa ääntäni, aika yksinkertaista.
Jotain tolkkua puppupuheillekin. Vihreät on varmaan vähiten tiedevastainen puolue. Aika härskiä syyttää vihreitä tiedevastaisuudesta, kun toisaalla on persut, jotka pyyhkivät tieteellä ja tutkimuksella takapuoltaan räkänaurun säestyksellä ja keskusta tekee samaa erityisesti metsä-ja maatalousasioissa. Kuinka moni joka ilmottautuu täällä vihreiden entiseksi äänestäjäksi todella on sitä? Ilmassa on vienoa trollauksen hajua.
Vaalituloksesta käy selkeästi ilmi että entisiä vihreiden äänestäjiä löytyy paljonkin. Ja kyllä, niihin minut voidaan laskea.
Mitä tulee tiedevastaisuuteen niin vihreät istuivat hallituksessa joka ilmaan minkäänlaista tieteellistä perustetta runnoi läpi etäkoulua, Uudenmaan sulkua, rokotepassia kun väittivät rokotteiden estävän tartuntoja j.n.e. Ei tieteeseen vannova puolue olisi ikimaailmassa pitänyt tuonkaltaisia hatusta vedettyjä toimia kannattaa!
Kirsikkana kakun päälle tulee tietysti woke jutut. Empatiaa ei kannata harrastaa niin paljon että yksinkertainen totuus joutuu väistymään.
Vihreiden syyttäminen tiedevastaisuudesta ei tietysti tarkoita ettei tiedevastaisuutta löytyisi muualtakin.
Äänestin pääsääntöisesti Vihreitä 90-luvun lopusta noin 2011–13 asti. Puolue tuntui omimmalta ja se ajoi itselleni tärkeitä asioita. Argumentointi oli hyvää ja kytkökset ulkoparlamentaarisiin tahoihin lievemmät. En varmastikaan kuulunut ydinkannattajakuntaan, mutta yhteistä oli riittävästi.
2013–15 sattui muutama yksittäinen tapaus, joiden myötä huomasin linjan tiukentuneen. Huomasin useaan otteeseen edustavani tahoa, jota puolueen ydinryhmä vastustaa. Ihan kuin olisin muuttunut ystävästä viholliseksi muuttumatta itse juurikaan. Sattumoisin Osmon siirryttyä pois eduskunnasta löysin itselleni 2015 ehdokkaan toisen puolueen listalta. Vaikka uusi ehdokkaani oli sekä ajattelultaan että argumentaatioltaan lähellä Osmoa, hän tuntui olevan erittäin vahvan kritiikin kohteena juuri Vihreiden suunnasta.
Viimeisten vuosien aikana on näyttänyt siltä, että Vihreät ovat jääneet kauas. En varmasti kuulu puolueen tavoittelemiin äänestäjiin ja itsekin sivuutan sen nopeasti äänestyspäätöstä tehdessäni. Kun jouduin tänä keväänä etsimään itselleni uuden ehdokkaan, olin tosiaankin lähellä päätyä Pursiaiseen.
Valinta ei kuitenkaan tällä kertaa osunut häneen
Kertooko jotain millä nämä vaalit voitettiin nuorison parissa?
Näiden vaalien nuori komeetta oli 27-vuotias Perussuomalaisten Miko Bergbom, joka sai Pirkanmaalla 10519 ääntä. Hurja äänisaalis ennen vaaleja valtakunnallisesti tuntemattomalle ehdokkaalle.
Mielenkiintoista on mitä Miko Bergbom lupasi twtterissä:
Leikataan:
‑puoluetuista
‑kehitysavusta
‑Yleltä
— maahanmuutosta
— erityisavustajista ja valtiosihteereistä
— ilmastotoimista
Tässä ollaan aika lailla anti-vihreällä agendalla liikkeellä ja se myi näissä vaaleissa hyvin. Taustalla on minusta tietyssä mielessä vihreän aatteen “taistolaistuminen”, vihreät ja vasemmistoliitto ovat hallituksessa ajaneet läpi niin radikaalia ympäristöpolitiikkaa, että on syntynyt vastareaktio, jossa maltillisemmat Vihreiden kannattajat vaihtavat puoluetta maltillisempaan suuntaan ja toisessa ääripäässä on syntynyt aika voimakkaita anti-vihreitä ehdokkaita.
Näissä vaaleissa tämä anti-vihreä suuntaus ei rajoitu perussuomalaisiin, vaan näissä vaaleissa myös Kokoomuksen ja Keskustan anti-vihreä suuntaus vahvistui, vaikka toki Kokoomuksessa ja Keskustassa ei ehdokas voi olla yhtä anti-vihreä kuin perussuomalaisissa.
Jotain tolkkua puppupuheisiin. Taistolaisuutta ei ole enää missään muualla kuin vanhojen porvarien päiväunissa. Vihreät ja vasemmistoliitto eivät todellakaan ole ajaneet mitään radikaalia ympäristöpolitiikkaa hallituksessa. Ihan järkevää, kohtuullista ja ympäristöpolitiikkaa on ajettu, jota keskusta ja sdp ovat sitten tehokkaasti vesittäneet. Tiede vaatii paljon jyrkempiä toimia, kuin yksikään puolue Suomessa on esittänyt. Peppukipu maltillisestakin ympäristöpolitiikasta taitaa johtua kansan kriisitietoisuuden puuttumisesta, johon on syypää media, joka joka päivä aktiivisesti lakaisee ilmastokriisi-ja luontokatouutiset maton alle.
Naulankantaan, Petteri! Itsekin entisenä vihreitten äänestäjänä olen pannut merkille vihreitten “taitolaistumisen” ja juusi siksi päätynyt poltiikan toiselle laidalla. Vihreistä minua ajoi myös kiilusilmäfeministinen miesviha, maahanmuuttajien liiallinen paapominen, intersektionaalinen feminismi ja avoin tiedevastaisuus (tieteen mukaan sukupuolia on vain kaksi). Ihmisille, jotka eivät tiedä montako sukupuolta on olemassa, ei pidäkään antaa poliittista valtaa.
Voin tietenkin puhua vain omasta puolestani, mutta omalta osaltani Vihreiden äänestäminen suli pois jo joskus 10+ vuotta sitten. Huomasin että ympäristösuojelun aatteen ohella — ja tilalla — vihreät alkoivat muistuttaa moraalinvartijoita. Tavoitteena ei ollut enää vain ympäristön suojelu, vaan kaikkien ihmisten konversio ‘oikeaan’ elämäntapaan, ja soo-soo-sormi ojossa oltiin nuhtelemassa jos joku asui väärin, söi väärin, tai harrasti väärin. Se mikä oli ‘oikein’ oli määritelty jossain norsunluutornissa joka oli varsin kaukana sieltä missä minä asuin, ja tarpeen vaatiessa pykättiin moraalinen paniikki pystyyn jos ihmiset eivät ymmärtäneet omaa parastaan. Se moniarvoisuudesta ja suvaitsevaisuudesta! Ympäristönsuojelun sijaan vihreistä oli tullut lifestyle-liike. Myös Vasemmistoliitossa ja demareissakin on ollut samaa henkeä, muttei niin räikeästi.
Puritaanista kuulin joskus tällaisen määritelmän: “Henkilö, joka ei saa unta yöllä koska tietää että joku jossain saattaa pitää hauskaa.” Tämä tuntuu kuvaavan nykyään aika hyvin monia vihreän laidan ihmisiä.
Kokemukseni tuosta on sama, mutta kuppini menee täysin nurin kun kuulen Vihreiden täysin tiedevastaisesti valehtelevan juuri Suomen ilmastotekojen välttämättömyydestä. Tuo ei ole vain NASAn vaan ihan minkä tahansa päästö- ja saastedataa tuntevan tieteentekijän tuntema itsestäänselvyys: Suomen kansa voisi tehdä joukkoitsemurhan tänään ja ilmastonmuutokselle ei tapahtuisi yhtikäs mitään, EI YHTÄÄN MITÄÄN.
Ja kun NASAn tutkimus tämän näyttää, koko puoluejohto heittäytyy tiedevastaiseen itkupotkuraivariin ja lopulta puolue valehtelee suoraan kannattajalehtensä otsikolla ”NASAn itsensäkin *kumoamat* tulokset” (ei NASA ole tuloksiaan kumonnut, siellä ne ovat). nykyVihreät on tiededenialistinen ideologilauma. Tarinat Vihreissä Vihreille kertovat, että oikeasti Vihreät ovat fiksuja ja filmaattisia, mutta entä jos se, mikä näkyy ja kuuluu (Iiris Suomela) onkin totuus?
Myös omituisen tympeä suomalaisten miesten kimppuun hyökkääminen oli mielenkiintoinen piirre — todellako joku Vihreiden johdossa pakotti tämän narratiivin Iirikselle? Todellako?
Uskokoon ken haluaa.
Aika paljon samaa mieltä. Saattoi olla, että se kuuluisa “kansa” ei halunnut muuttua sellaiseksi mihin Marinin hallitus ja vihreät halusivat sen muuttuvan. Vastaliike tuli, ja rankasti.
Niin 2000 luvulla vihreät oli vaihtoehto. Mutta ei enää. Olen liian tavallinen siihen nykyään keski-ikäisenä. Touko Aalto sisään ja minä ulos. Sallin kaikille kinkongit ja woken, mutta ei se ole tärkeää puolueen valinnassa vaan: talous, lasten hyvinvointi, luonto ja terveydenhoito. Tavallista elämää kohta an on tullut liikaa puukkoa ja yksi tolkun ihminen ei auta kun tiedämme äänien menevän listalle
Tavallista elämää kohtaan alkaa tulla aika paljon puukkoa, kun ruuantuotanto alkaa kunnolla sakkaamaan, vesikriisit pamahtavat kunnolla päälle, alavat miljardikaupungit alkavat hukkua veden alle ja miljoonat ilmastopakolaiset lähtevät liikkeelle. Jos on tärkeää luonto, lasten hyvinvointi ja talous, silloin tietysti kannattaa melko tiukkaa ilmasto-ja ympäristöpolitiikkaa. Vihreä siirtymä on elinehto Suomen taloudenkin selvitymiselle. Jos on tärkeää terveys, silloin tietysti kannattaa kasvissyönnin ja pyöräilyn lisäämistä, jotka ovat ilmastonkin kannalta viisaita asioita. Media on tietoisesti halunnut olla rakentamatta välttämätöntä ympäristökriisitietoisuutta suomalaisille, ja tulokset nähdään, koska itsekäs lyhytnäköinen ajattelu jyllää edelleen.
Vihreiden ympäristökriisiajattelu on harhaista. Ilmastoon ei Suomi vaikuta yhtikäs mitään, saaristomereen ja Suomenlahteen vaikuttaa ja suoraan — kummassa fokus?
Tiededenialistista, faktojen vastaista, harhaista
Olisi ihan mielenkiintoista nähdä perustelut miksi Pursiainen ei Vihreisiin mahtunut. Tämä siis henkilöltä joka nyt ei erityisemmin ole Pursiaisen ajatuksista innostunut, hänen ulostulonsa ovat olleet niin provosoivia ja kärkeviä, että en tiedä mitä hän lopulta ajaa tai ajattelee.
Yritin lukea yhden hänen kirjansa “Paska Suomi” josko siinä avautuisi tarkemmin hänen ajatteluaan, mutta kirja oli siihen tarkoitukseen huono sillä se ei perustellut mitään pintaa syvemmältä, vaan julisti että kaikki ovat väärässä kun eivät tyyliin ymmärrä minimaalisen valtion ihanuutta ja verotuksen ja holhouksen turmiollisuutta.
Tiedän kyllä että odotukseni kirjalta oli vääriä. Ehkä Pursiainen on jossain (MustRead?) kirjoitellut järkevämpään tyyliin ja perustelevammin, mutta kirjan kokemus ei kyllä houkutellut hakeutumaan lisämateriaalin pariin.
Eli en sitten tiedä haluaisiko hän oikeasti yövartijavaltiota vai mitä, välissä Twitterissä pilkahtelee että ei ehkä kuitenkaan, mutta en tiedä hänen yhteiskunnallista todellista näkemystään. Että jos joku on lukenut tuon “Paska Suomi” kirjan, en ihmettele jos hänen listoille ottaminen ei houkuttele.
Toisaalta tässä kirjoituksessaan “Mitä oikeistolainen voi luvata köyhälle – paitsi leikkauksia?” hän kertoo kannattavansa pohjoismaista hyvinvointivaltiota:
https://www.heikkipursiainen.fi/mita-oikeistolainen-voi-luvata-koyhalle-paitsi-leikkauksia/
Kuulostaa eri ihmiseltä kuin joka kirjoitti edellämainitun kirjan. Anekdoottina hänen vastauksensa tuohonkin blogikirjoituksen kysymykseen “Mitä oikeistolainen voi luvata köyhälle – paitsi leikkauksia?” ei kyllä kuulostanut ainakaan oman köyhyystaustani jälkeen kovin houkuttelevalta, eli hän lupaa leikkauksia ja lisää markkinataloutta. Rivien välistä jää kysymys, oliko perustulo mitä voisi luvata — Lisää vapautta, lisää kannustimia? En tiedä, ehkä Kokoomuksen ryhmäkuri estää moisten kerettiläisten ajatusten esittämisen.
Mutta siis kuitenkin, kyllä vaikkapa tämän kirjoituksen perusteella hän Vihreisiin mielestäni voisi mahtua: https://www.heikkipursiainen.fi/viisi-iloisen-suomen-ratkaisua-naita-asioita-edistaisin-kansanedustajana/
Että ihan mielenkiintoista olisi nähdä perustelut miksi hänet kuitenkin haluttiin jättää ulkopuolelle. Pelättiin tosiaan “Vasemman siiven” karkoittamista sitten hänen julkisuuskuvansa perusteella?
Twitterissä oli mainintaa että syynä oli nähtävästi Pursiaisen kannattamat lukukausimaksut. En tiedä miten tälläiset punnitukset tehdään, olisiko ehdokkuus ollut ok jos Pursiainen olisi taipunut Vihreiden kannan mukaisesti vastustamaan lukukausimaksuja?
juttu ei ota kantaa siihen mitä vihreiden pitäisi tehdä hallitusneuvottelussa, itse olen kahdesti sanonut oman kantani joten toistetaan täällä.
pikkupuolueiden pitäisi pakottaa ison kolmosen, eli sdp:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen pakkohallitus. ja tätä olisi pakotettava vähintään vuosi.
“democracy now” haastatteli atte harjannetta. https://freespeech.org/show/642c30642772ba0001437131/category/?category=democracy-now . ei suoranaisesti katsomisen arvoinen. sellainen kommentti atelle ja muille, democracy now on enemmän vasemmalla ja usa:n vasemmistossa on jonkun verran ns. idealistisia vasemmistolaisia ja pasifisteja. jotka ajattelee että nato ei saa laajentua ja militarismi on pahasta. en ole aina tykännyt näiden kommenteista.
itse joudun sietää militarismia tuon itä-hullun takia, ja jos kolmas maailman sota on ainoa konsti pistää tuo itänaapuri kuriin, kai sitten niin.
ohjelmassa on myös david cay johnston, joka on kertonut karut faktat donald trump henkilöstä jo ajat sitten, se voi olla katsomisen arvoinen.
Kiinnostavaa pohdintaa, mutta lopulta analyysi löytää tappion syyn löytyy sieltä, mistä hävinneen osapuolen edustajat sen aina löytävät eli viestinnästä. On viestitty väärin tai viesti ei syystä tai toisesta ole tavoittanut äänestäjiä.
Eikö ole mahdollista, että tappion syy, ainakin osittain, olisi ollut väärä viesti? Mielipidemittausten perusteella NATO‑, maanpuolustus- ja ydinvoimavastaisuus eivät ole olleet viime aikoina muodissa.
Jos kritisoi Vihreitä asioista, kannattaisi niillä sentään olla katetta. Vihreät kannattivat Natoa, kannattavat maanpuolustusta ja Ukrainan auttamista, eikä suhtaudu ydinvoimaan kategorisesti suuntaan tai toiseen. Toki puolue saisi minunkin mielestäni olla ydinvoimamyönteisempi, sikäli olen samaa mieltä.
Vihreät vastustivat Natoa, ydinvoimaa ja maanpuolustusta kymmeniä vuosia. Kanta muuttui kun näiden kannattamisesta tuli suosittua, Naton ja maanpuolustuksen tapauksessa vuosi sitten. Uskoisin, että Vihreän äänestäjän poliittinen muisti kantaa pidemmälle kuin viime vuoteen. Turvallisuus‑, energia- ja puolustuspolitiikka on pitkäjänteistä hommaa, eikä sitä voi tehdä (ainakaan hyvin) sen mukaan mitä suuri yleisö kulloinkin on asioista mieltä. Kannatusmielessä kantojen sorvaaminen uuteen uskoon yleisen mielipiteen vaihtuessa voi toimia demareilla, mutta tuskin vihreillä.
Tuntemani Vihreät kannattivat Suomen puolustusvoimien alasajoa ja muuttamista pieneksi palkka-armeijaksi vuosikausia Krimin valtauksen jälkeen.
Joko tämä on päätetty unohtaa?
Hyvä analyysi.
Käsittämätöntä että vihreät tukki sen puolen suut, jotka sen suosioon nosti. Ohisalon ja Suomelan ideologialla ja hapituksella ei kansaan vedota. Nostakaa pikaisesti Atte Harjanne puheenjohtajaksi ja avarampaa katsetta ajatteluun. Nyt vihreät sanana on muuttunut kirosanaksi.
Miksi tölvit ilmaisulla jakkupukukansa? Tuntuu että vihreiden viesti menee kerta toisensa jälkeen pieleen. Tässä kaikki, lopetan kommentoinnin ja blogin seuraamisen tähän.
Se ei nyt kyllä ollu6 tölvimistä. Minähän kehotin lähestymään tuota joukkoa.
Voisiko JH pointti olla se, että tuollaista jakkupukukansaa ei ole. Jollei Vihreät juuri niin ajattele ja myös viesti, varsinkin itse itselleen. Tässä ollaan ihmisiä kaikki. Muuten, erittäin hyvä kirjoitus, Osmo Soininvaara. Tällaista pohdintaa soisi olevan lisää.
Ode.…yhteiskuntatiede ei ole pohjimmltaan vasemmistolainen..vaan..koko luonto on äärimmäisen darwinistinen, eli siis tavallaan äärioikeistolainen..jollon viime kädessä koko yhteiskunta ja sen olemus..on darwinistinen, eli siis “äärioikeistolainen”.. pal
Sosiaalidarwinismi on yhteiskuntajärjestyksenä lähes täysin kadonnut, eli siis hävinnyt luonnonvalinnan…
“Ne, joiden mielestä maailma paranee siirtämällä vihreiden politiikkaa vasemmalle, eivät tunnu ymmärtävän, että siirtävät suomalaista politiikkaa oikealle karkottaessaan äänestäjiä vihreiltä kokoomukselle.” Eli vihreiden pitäisi siis tehdä politiikkaa vain miellyttääkseen vasemmistolaisuuteen hysteerisen pelokkaasti suhtautuvia kokoomusmielisiä äänestäjiä? Romukoppaan tiedeperusteisuus ja asialähtöisyys, linjausten pitäisi olla vain mahdollisimman kokkareystävällisiä? Muistutetaan vielä mistä monien äänestäjien ja vihreiden puolueväen hysteerinen pelko vasemmistolaisuutta johtuu. Se juontuu elinkeinoelämän median pitkäaikaisesta propagandasta, jossa vasemmistolaisuudesta on leivottu vastenmielistä ideologiaa ja ay-liikettäkin on haukuttu tauotta. Vasemmistossakin pitäisi ottaa tämä julkisen keskustelun iso vinouma vihdoin vakavasti ja alkaa kampanjoimaan tilanteen korjaamiseksi, koska muuten vasemmiston tila kapenee entisestään ja tuo kummallinen vihreiden sättiminen ja syyllistäminen vasemmistolaisuudesta jatkuu aina vain. Median syytä on myös ympäristökriisien vähättely. Jos ne olisivat median agendalla niille kuuluvalla paikalla, kansan kriisitietoisuus voisi myös olla tarpeeksi korkea ja silloin arvostettaisiin myös ympäristökriiseihin vakavasti suhtautuvia puolueita. Ilmastokatastrofin jo jyllätessä ja 6. sukupuuttoaallon keskellä on oikeastaan todella kummallista että juuri ympäristöpuolueet kutistuvat niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Näissä oloissa luulisi olevan normaalia, että nimenomaan ympäristöpuolue olisi yksi 20%:n puolueista, ilman että sen tarvitsisi ollenkaan muuntautua varttikokoomukseksi.
Heikki Pursiainen on varmasti pätevä neuvomaan talouskysymyksissä monia puolueita Kokooomusta, Vihreitä ja ehkä myös SDP:tä mutta hänen ehdokkuutensa Helsingin vaalipiiristä oli häneltä itseltään riski koska hän jäi Elina Valtosen varjoon.
Fatim Diarra täydentää Vihreiden tappiota Helsingissä mutta hän jakaa mielipiteitä myös monen potentiaalisen Vihreiden liikkuvan äänestäjän päätöstä äänestää Vihreitä. Juuri ehkä tämän takia Vihreät menetti ääniä Kokoomukselle koska Kokoomus on monessa asiassa asia linja, ei radikaalinen vallankumouksellinen kansanliike.
OS: “Ympäristö ja ilmasto on tärkein, mutta talous on välttämätön. Puolueen kapeutunut osaaminen on ollut siksi tuhoisaa.”
Vihreät on nykyään pitäis, täytyis, on pakko ‑puolue. Keinot puuttuvat tai ainakin kyky myydä ne äänestäjille.
Kun twitterissä seuraa ilmastokeskustelua, niin järkevimmät argumentit politiikkakeinoista eivät tule vihreiltä, vaan liberaal(e)ilta.
Kyllä siinä sitten ympäristöä ja ihmisoikeuksia tärkeänä pitävälle ei-sosialistille alkaa olla vähän liian työlästä keksiä syitä äänestää vihreää.
O.S:“Jakkupukukansaa ei pidä karkottaa.”
Soininvaara vahvistaa siis sen , että vihreät jatkaa edelleen naisten puolueena. Riittävätkö koulutetut naiset puoluekannatuksen nostoon ?
Anteeksi jo etukäteen, mutta luulen monen jakavan mielipiteeni siitä, että kympin tytöt ovat politiikassakin äärimmäisen puristisia ja ehdottomia.
Fundamentalistinen kiihkosuojelu , kielto- ja haittaveropolitiikka karkoittaa kannattajia. Kukaan ei halua elämää kurjistavia rajoituksia eikä jaksa odottaa 2035 luvattua palkintoa kieltäytymisestä. Toisekseen korrektit jakkupuvut ovat vaihtuneet legginseihin, pooloon ja Versacen nahkatakkiin. Saman pinnallistumisen on kokenut poliittinen kulttuuri.
Maailmalla tapahtuva kehityskulku osoittaa vaaranpaikan, jos vihreä puolue irtautuu todellisuudesta lopullisesti :“Maanviljelijöiden etuja ajava uusi puolue sai murskavoiton Alankomaiden maakuntavaaleissa. Vaalitulos tulee vaikeuttamaan hallituksen suunnitelmia maatalouden alas ajamiseksi.”
Eemil, miksi Suomessa maatalouden etuja ajava Suomen Keskusta kärsi historia huonoimman vaalituloksen? Tuo Alankomaiden maakuntavaaleissa voiton saanut uusi puolue on myös saanut taloudellista tukea Venäjältä. Onko Eemil sinusta parempi liittoutua Euroopan unionissa puolueiden kanssa jotka saavat taloudellista tukea Venäjältä?
R.S:“miksi Suomessa maatalouden etuja ajava Suomen Keskusta kärsi historia huonoimman vaalituloksen?”
Osallistumalla viime kaudella hallitukseen.
Venäjän vaikutukselle tekee alttiiksi kaikenlainen ääriliikehdintä Suomessa. Putinhan ehti jo mainita, että Suomessa on kapina (elokapina). Sateenkaari-vouhotus, sukupuolen vaihtaminen ilmoitusmenettelyllä, intersektionaalinen feminismi, huumeiden vapauttaminen, tarhaiskut …Kaikki nämä hajottavat suomalaista yhteiskuntaa, johon Venäjä tarttuu propagandassaan
Onneksi suomalaiset ovat vielä hyvin koulutettua, mutta viitteitä lukutaidon rapautumisesta on jo pilvin pimein. Uskoihan meillä suhteellisen suuri osa , että korona on salaliitto.
Saatamme saada jatkoa lasten sieppaustapaukseen. Takavuosina venäläiset kaappasivat suomalaisen lapsen painikilpailujen tiimoilla.
Ainakin Eemeli on näköjään niellyt Putinin höpinät sellaisenaan.
Eemil voitko kertoa miten omasta mielestäsi Sateenkaarivähemmistöt esimerikiksi hajottavat suomalaista yhteiskuntaa? Olet usein kritisoinut Suomen liiallista energia riippuvaisuutta Venäjästä jonka olet pistänyt Vihreiden ja Vasemmistoliiton piikiin .
Venäjän hallinto on vuodesta 2014 hyökännyt seksuaalivähemmistöjä vastaan kun itävaltainen Conchita Wurst voitti vuoden 2014 Euroviisut. Kaksi vuotta aiemmin punk yhtey Pussy Riot oli esiintynyt Kristus Vapahtajan katedraalissa Moskovassa jonka seurauksena heidät tuomittiin 2 vuodeksi linnaan.
Miksi nyt yhtäkkiä Eemil puolustat Venäjän linjaa jossa seksuaalivähemmistöihin kohdistuu todella ankara propaganda lainsäädäntö joka on yksi maailman tiukemmista? Haluatko sellaisen ihmisoikeuslait myös Suomeen jossa seksuaalivähemmistöistä tehdään rikollisia? Muistuttaisin vain että Venäjä perustelee Ukrainan sodan myös vastusmalla guyEurooppaa. Oletko Eemil nyt Kremlin kanssa jostain asiasta siis samaa mieltä?
Keskusta lankesi energiakriisissä Perussuomalaisten ansaan. Perussuomalaiset vetivät omaa propagandaa energiakriisin aikana koko syksyn 2022 syyttämällä sitä muuksi kuin Ukrainan sodan sivuvaikutukseksi mutta ei Kepu onnistunut tässäkään selittämään energiatuotannon rakennetta toisin kuin Kokoomus joka teetti vaihtoehtoisen energiamalleja Heikki Vestmannin johdalla joka oli aikaisemmassa työssään työskentellyt Energiaviraston juristina.
Nyt Eemil voisit kysyä itseltään missä oli maakuntien elinkeinolobbarien ja etujärjestöjen pr-osasto kun perussuomalaiset onnistuivat omalla propagandalla luomaan että taustalla onkin joku idealoginen epätieteellinen viherposeeraus.
Kun todellinn syy oli se että EU oli asettanut kovia taloudellisia sanktioita maailman 2 suurimalle raaka-öljyn ja maakaasun tuottajalle nimeltään Venäjän federaatio. Tässäkin kohtaa persut tukivat mutta onnistuivat kääntämään koko ongelma päälaelle omassa propangadassaan kun vaalit piti voitta jollain tavalla.
Kepulla olisi nyt 1000 taalan paikka jäädä oppositioon tekemällä itsenäistä oppositiopolitiikkaa niin ettei se liittoudu ollenkaan vihervasemmiston kanssa edes välikysymyksissä. Kun persut on hallituksessa kepulla on paikka todistaa oppositiosta että persuilla ei ole ohjelmaa eikä linjaa eikä suunnitelmia
Analyysi on siinä oikea, että nykyvihreät ovat onnistuneet karkottamaan puolueen riveistä sosiaaliberaalit -> sos.dem ja oikeistoliberaalit -> kok. joukoistaan, ainoastaan puolueen “kaaderi” on jäljellä.
Lisään 4 irrallista puheeseen ja kieleen liittyvää seikkaa.
On totuttu kuplautuneeseen ja abstraktiin kieleen. Kun kansalainen ei kunnolla ymmärrä, hän ärsyyntyy ja vieroittuu.
Persut eivät juurikaan käytä abstraktia kieltä. Konkreettisen kielen ei tarvitse tarkoittaa yksinkertaistavaa populismia. Pitäsi vain nähdä enemmän vaivaa siitä miten puhuu.
Viesitintäkonsultit eivät ole osanneet auttaa, koska ovat itse samassa kuplassa.
1. Hiilinieli. Se on käsite josta 80 % kansasta ei oikein tiedä mikä se on.
2. Intersektionaalinen feminismi. 96 % kansasta ei tiedä mitä se on.
3. Kunnianhimoinen tavoite. Tämä ei lämmitä ketään paitsi lausujaansa, abstrakti ja turha fraasi.
4. Paha ja tyhmältä vaikuttanut taktiikkavirhe oli aikanaan myös siilipuolustus kun Pekka Haavistoa syytettiin al hol ‑asioissa. “Ei ole tehnyt mitään väärää.”
Verden vihkiytyneet lukijat ymmärtävät kuplansa abstrakateja käsitteitä, mutta he ovat pieni vähemmistö. Pitäisi päästä pois kielikuplasta julkisessa puheessa ja opetella puhumaan konkreettisemmin ja havainnollisemmin.
Ylläolevat %-luvut ovat tietysti vain perstuntumaaani.
Miksi ihmeessä kansa ei noita ymmärtäisi?
Järkyttävän ylimielistä ja omahyväistä ajattelua. Intersektionaalisuudessa ei esim. ole ajatuksena yhtään mitään vikaa, päinvastoin, mutta ongelmana on vaatimus hyväksyä itse itsensä ylentänyt woke-papisto pisteyttämään hyvät ja pahat ihmiset, kertomaan työttömälle yksinäiselle ja syrjäytyneelle miehelle hänen etuoikeuksistaan.
Vihreät ylittävät parodiahorisonttinsa ihan itse.
Rauno Juntumaa analysoi osuvasti poliittisen slangin ilmaisujen ymmärtämistä kansan keskuudessa.
Puuttuisin vain tuohon hiilinieluun ja sen ymmärtämiseen. Matematiikka sanoo, että se menee väkisin nollaksi. Miten sen voi pelastaa?
Erityisesti vihreät ja keskusta noista hiilinieluista pitävät melua. Vaalitappiosta katsoen kansa ymmärtäisi nämä nieluasiat. Vai eikö sittenkään?
Vihreiden pitäisi keskittyä ympäristöasioihin ja jättää joutavat woke-sekoilut pois.
Petteri M. on aivan oikeassa: “Vihreiden pitäisi keskittyä ympäristöasioihin ja jättää joutavat woke-sekoilut pois.”. Alussa Vihreät keskittyivät ympäristöasioihin mutta sitten jostakin-USA:sta tuli woke-porukka, joka kaappasi puolueen ja alettiin hörhöilä kaikella woke-jutuilla, translaeilla ym. vähemmistöjen asioilla, joihin keskityttiin ja unohdettiin alkuperäinen idea: ympäristöasiat. Ei ole mikään ihme, että tuollaiset sekoilut ärsyttävät ihmisiä ja jonka seurauksena persut ovat saaneet “luonnollisen” vihollisen. Vihreiden pitäisi kirkastaa sanomaansa ja keskittyä pääasiassa ympäristöasioihin ja jättää woket vasemmistoliitolle, painottaa vihreän siirtymän merkittävyyttä Suomen taloudelle, joka tuo uutta bisnestä ja sijoituksia 0‑tuloksessa laahaavalle Suomen taloudelle.
Eläkeikä lähestyy vähitellen, olen äänestänyt muistaakseni kaikissa vaaleissa, ja vihreitä niin eduskunta- kuin kunnallisvaaleissakin. Nämä olivat ensimmäiset vaalit joissa äänestin toista puoluetta.
Minulle ympäristö, ilmasto mukaanluettuna, oli alun perin syy äänestää vihreitä. Kun opin ymmärtämään muusta politiikasta vähän, vihreät oli edelleen ok vaihtoehto. Arvokartalla olen ehkä keskivaiheilla; kulttuurisesti olen liberaali monessa asiassa.
Mikä minut karkoitti vihreistä ainakin näissä vaaleissa:
- Atte Harjanne olisi kelvannut, mutta vaalipiiri väärä.
- Jos teille tarjoaa rahaa lehden perustamiseen, olisi kiva että joku edes vastaisi sähköpostiin.
- Kun Mannerheimintiellä istujat vaativat ilmastoneutraaliutta vuodelle 2025, voisiko joku “tiedepuolueesta” sanoa että tämä on mahdotonta, eikä vain ymmärtää hyviä päämääriä? Mikäli olen ymmärtänyt oikein, ko. protestoijat pääsääntöisesti eivät edes äänestä vihreitä vaan vasemmistoliittoa, joten symppaus menee taktisessakin mielessä hukkaan.
- Edelleen, biologisia sukupuolia on korkeintaan vähän yli kaksi, riippumatta siitä kuinka paljon puolustetaan trans- ja nonbinäärioikeuksia. Ns. woketukseen, kuten jotkut sanovat, liittyy populismia, tiedevastaisuutta ja epäliberaaleja piirteitä, joille ei voi antaa liikaa yleispuolueessa valtaa. Ja lisäksi ette erotu vasemmistoliitosta mitenkään jos näin teette.
- Joidenkin vihreiden Twitter-kirjoittelu on pitkälti typerää populismia. Jos en kykene seuraamaan henkilöä Twitterissä, en silloin häntä voi äänestääkään. Ja mitä ilmaston lämpenemiseen tulee, tiedän sen tapahtuvan ilman että asiaa kerrotaan minulle joka päivä uudelleen.
Ehkä olen vanhemmiten alkanut ymmärtää asioita liian monesta näkökulmasta ollakseni enää tarpeeksi radikaali. Tai sitten vihreät on puolueena umpioitunut ideologisesti, tai ainakin antaa itsestään sellaisen vaikutelman.
Huomionarvoista on myös, että entisestä nuorten ykköspuolueesta on tullut keski-ikäisten “tylsien” ihmisten puolue. Tämä näkyy erityisesti somesuosiossa. Ainoastaan Sofia Virta osaa Vihreistä somen.
Olen Oden kautta samaa mieltä, että ei tarvitse esittää tyhmempää kuin on. Mutta samaan aikaan olisi tärkeää osata kuluttajalähtöinen someviestintä. Nää Odenkin jutut aukeaisi aivan eri tavalla, jos ne toteutettaisiin modernilla audiovisuaalisella tavalla. Enkä siis tarkoita, että Oden niitä tarvitsisi tuotteistaa. Mutta jonkun se pitäisi tehdä.
Esimerkkinä ara-järjestelmän heikkoudet segregaation hoidossa tulisi tuoda esille kävelemällä videolla gangsta-rap musiikin tahtiin Itä-Helsingissä ja tutustua viereisten asuinalueiden rappuihin. Tuoda konkreettisesti esiin se hullunkurisuus, miten toisella puolella katua ara-taloissa näkee lähinnä maahanmuuttajia, ja puiston toisella puolella omistustaloissa taulussa lukee vain suomalaisia nimiä. Tämä pitää oppia persuilta. Mutta toisin kuin persut tekee, asia ei saa jäädä vain kauhistelun asteelle, vaan tulee tuoda esiin sosiaaliliberaaleja ratkaisuja kohdeyleisön ymmärryskyvyn huomioiden. Ei tämä ole populismia, vaan asioiden käsittelyä asiakaslähtöisesti. Nuoret on saatava takaisin persuilta, ja nämä arjen asiat ovat niitä, jotka heitä eniten kiinnostavat.
Pahinta on se, kun tällaiselle pienpuolueelle pääsee syntymään asema, jossa sitä tarvitaan hallituksessa.
Mitään se ei saa siellä aikaiseksi ja mitään ajatuksia ei tuoda tullessaan. Ainut mitä seuraa on se, että vaa’ankieli asemassa myydään omaa aatetta kalliilla jonkin hömpän kautta. Saadaan jotain paskaa aikaiseksi sillä, että nyökytellään isommille.
Vihreitä syytetään ja leimataan niin monesta vastakkaisestakin asiasta, että se kertoo ensinnäkin heikosta johtamisesta kun mitään identiteettiä ei ole. Falskeinkin syyte jää kiinni ja muuttuu todeksi, kun kukaan ei tiedä mikä vihreä puolue on. Miksi esimerkiksi kokoomusta pidetään markkinatalouteen nojaavana, kun esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa se ei kuuntele tutkimusta ollenkaan? Kyseessä kuitenkin miljardien ala. Joku Valtonenkin muistuttaa nykyään jotain Fox Newsin tanttaa joka huutaa vain sosialismista ja velasta, mutta oikeasti vähät välittää tutkimuksista. Kaikki on vain median luomaa kuvaa. Paljon mieluummin näkisi näitä uusia liberaaleja kuin kokkareita eduskunnassa. Ainakin jotkut heistä näyttävät välittävän tutkimuksesta, eivätkä vain syytä sormi suorana kaikkia sosialisteiksi kuten feikki-Valtonen. Lizz Truss teki Valtosen ajamaa politiikkaa ja markkinat heittivät hänet pellolle parissa viikossa, miksi pienempi Suomi olisi eri asia? Politiikka menee rikki, kun media menee jonkun puolelle ja vähät välittää siitä mikä on totta. Brittikonservatiivit varoittavana esimerkkinä. Vihreät saavat syyttää itseään, kun ovat luopuneet edes yrittämästä keskustella ulospäin. Kun tässä blogissa loppui säännöllinen vääntäminen päivän asioista ja Vihreä Lankakin sammui, niin vihreiden keskustelu, jos sitä on, katosi useimmilta. Ja kun nuokaan eivät olleet ihan Sanoman levikillä, niin aika laiskaa ja omalle seurakunnalle saarnaamista se tekeminen on ollut aiemminkin. Verdekin pitää eroa puolueeseen, joten mikään siinä seisova asia ei muutu ääniksi vaaleissa, sama ongelma oli toki vähän jo Langallakin. Toinen asia on sitten se, että vihreät ovat olleet väärässä ydinvoimasta ja puolustuksen leikkauksista. Moni puolue on ollut historiassaan väärässä pahemminkin ja nyt hallitusneuvotteluissa kolmen suuren joukossakin on sellaisia, joten ei mikään ole sinänsä lopullista. Oli silti kummallista kun vihreät näkivät miksi Venäjä on muuttunut, ainakin Hautalan silmin, mutta sitten kuitenkin luottivat siihen ettei siitä ole sotilaallista uhkaa, vaikka se jo soti Ukrainassa samalla kun vihreät puolittivat Suomen panssareita vaalimainoksissaan. Tässä kohtaa vihreät näyttäytyivät toiveikkaina opiskelijapoliitikkoina eivätkä sellaisina jotka oikeasti voisivat kantaa vastuuta. Jos vielä vihreissä asioista päättävät näkivät jonkun Pursiaisen niin vääräuskoisena, että kampittavat oman puheenjohtajan, niin aika pieni on se vihreä sateenvarjo jonka alle väkeä huolitaan. Varmaan joku liberaaleistakin olisi mahtunut vihreisiin. Itse sain ainakin vaalikoneesta enemmistöhallituksen liberaaleista ja vihreistä, opposiotiossa oli yksi kokkari, varmaan juuri Pursiainen. Ehdottaisin aika nopeaa aikuistumista ja sen opiskelijapolitikoinnin unohtamista. Politiikan isot asiat ratkaisevat ja kiinnostavat. Paljonko, miten ja kenelle, eli raha. Helppona ohjeena voisi antaa, että jos elintasoa rokottaa inflaatio, epidemiat ja sota, niin vaaleissa ei kannata luvata vain kalliimmaksi tulevaa elämää. Moni asia menee jo parempaa suuntaan, eikä kannata vääntää turhan kireälle jos siitä tulee vain ikävä vastareaktio. Yhtälailla ei kannata antaa muiden kaataa jokaista hinnannousua vihreiden syyksi. Eiköhän se kannattaisi huolia ihmisiä monesta suunnasta jos yhdistävänä tekijänä on kuitenkin se, että tätä maapallona ei pidettäisi jonain kaatopaikkana tai muita ihmisiä alempiarvoisina jonkun tyhmän syyn takia. Kuten tästäkin hallituksesta nähtiin, niin vaikka toimittajat väittävät ympäristönsuojelun olevan jo kaikkien alaa, niin sitten kun aioista piti päättää, niin kaikki vesitettiin ja viherpestiin. Oli vihreiltä moka yrittää sitten väittää näitä viherpestyjä lakeja joiksikin hienoiksi saavutuksiksi. Kaivosten rikkaudetkin lähtee maailmalle yhä kuin köyhästä Afrikasta. Tästä syystä on traagista, että vihreät kampittavat itseään rajaamalla sateenvarjonsa alle tilaa vain tiettyä polkua kulkeville, vaikka määränpää olisi monella muullakin lopulta sama, mutta polku vähän eri suunnasta. Aivan kuin luonnonsuojelu olisi vihreiden vankina kun muut vain viherpesevät, mutta vihreät sitten tekevät kaikkensa etteivät saisi kannatusta itselleen, kun pitää olla juuri sillä samalla polulla menossa samaan suuntaan ja paikkaan kuin joku vihreiden päättävä elin.
Helsingissä Vihreiden imago on muuttunut betoniseksi — rakentavat jokaisen vihreän pläntin täyteen, kaatavat katupuut, räjäyttävät kalliot päiväkodin tieltä, nakertavat Keskuspuistoa, ankeuttavat ja hiljentävät keskustan, perustavat “Uutta Helsinkiä”-ryhmiä, joiden visiot ja niiden toteutus tekevät kaupungista kylmän betonihelvetin.
Vihreistä on tullut syntipukki kaikelle ikävälle, mitä kaupungissa tapahtuu. Viimeisimpänä Kalakaupan loppuminen Kauppatorilla laitettiin Vihreiden autovihamielisyyden syyksi.
Olisi mielenkiintoista nähdä analyysiä taktisen äänestämisen vaikutuksesta koko maassa vaalipiirittäin. Analyysiä voisi tehdä esim. siirtämällä joka vaalipiiristä 5%, 10% tai 15% SDP:n saamista äänistä Vasemmistoliitolle ja Vihreille ja katsoa vaalipiireittäin miten paikat olisi muuttunut.
Mututuntumalla arvelisin, että Vihreät menetti 1–2 paikkaa taktiselle äänestämiselle ja loput häviöstä johtui omasta syystä puolueena. SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät todennäköisesti yhdessä menetti paikkoja myös taktiselle äänestämiselle vaalitavan vuoksi. Pienten puolueiden pudotessa äänikynnyksen alle lisäpaikan saattoikin saada Kokoomus tai Persut, vaikka ääniä oli siirretty SDP:lle. Yhteenlaskettu paikkamäärä ainakin laski enemmän suhteessa kuin äänimäärä.
Tätä kirjoitusta odotin!
Ylimielisyyttä ja oppimestarimaisuusuutta et maininnut, mikä lienee ymmärrettävää.
MTV3:n ohjelmajohtaja Jorma Sairanen valittelee muistelmissaan, ettei mainostajia kiinnosta kuin nuoret kaupunkilaiset. Napakympillä oli paljon katsojia, mutta he olivat vääränlaisia. Siksi hän lopetti suositun Napakympin.
Kun luen vaalitappion analyysia, niin mietin, keitä Vihreät oikein tavoittelee? Eikö jonkun ääni kelpaakaan?
YLE kertoi hiljan helsinkiläisestä kalastajasta, joka oli huomannut kalojen kadonneen Helsingin edustalta. Hän epäili syyksi Helsingin valtavia rakennushankkeita, jotka ovat tuhonneet meriluontoa. Mikäs puolue näitä hankkeita onkaan ajanut? Mikä puolue kannattaa kaupungin tiivistämistä ja lähiluonnon tuhoamista?
“En ymmärrä neuvoa hokea keskusteluissa ydinviestejä.”
Tässäkin on vähän se ongelma, että edes Vihreiden ydinviesti ei ole kovin selkeä. “Torjutaan ilmastonmuutosta” ei ole poliittinen toimenpideohjelma, vaan julistus jota voidaan lähestyä hyvin eri tavoin. Vihreistä ei oikein tiedä tarkoittaako ilmastonmuutoksen torjuminen ydinkaukolämmöllä lämpiäviä tiiviitä puukerrostalokaupunkeja, luomukotitarveviljelyä puulla lämpiävissä pientaloissa, vai sittenkin radikaalia anarkokommunismia jossa saastuttavat tuotantovälineet otetaan yhteisomistukseen koska “markkinat eivät koskaan tule toimimaan ympäristön puolesta”. Perussuomalaisillakin on selkeämpi ilmastolinja kun heidän ratkaisu on että pistetään Kiina ja kehitysmaat ratkaisemaan ongelma.
Vähän samalla tavalla kaikki puolueet väittävät poistavansa köyhyyttä, mutta vasemmalla se on tukien lisäämistä ja markkinahintaa halvempia tuotteita, ja oikealla verotuksen keventämistä ja työnteon kannusteiden parantamista tukia leikkaamalla. Vihreillä tämäkin on vähän sekä että.
Itse en äänestänyt taktisesti, vaan päädyin tällä kertaa (arvo)liberaalin pikkupuolueen ehdokkaaseen.
Mutta en ihmettele, jos lähiönaapurini tosiaan siirtyivät Helsingissä vihreistä SDP:n suuntaan, enkä välttämättä pidä sitä pelkästään pääministeripuoluetaktikointinakaan — epäilen että valtuuston kolmanneksi suurin hyötyi osittain protestiäänistä, kun kahden suurimman yhteispeli on Helsingissä johtanut nimenomaan lähiöissä aivan liian markkinavetoiseen, lähipalveluttomaan rakentamiseen, samalla kun se varoventtiili, joustava liikkuvuus, tukitaan parhaan mukaan. En siis väitä että SDP olisi tässä suhteessa viaton, mutta kokoomus ja vihreät ovat olleet suurimpia jo jonkin aikaa.
Käytännössä siis tarkoitan, ettei se tiivis rakentaminen toimi, jos kaupat ja palvelut ovat liian kaukana ja ilman suoria joukkoliikenneyhteyksiä, ja hyödyt eivät korvaa ainakaan ensimmäisen asukassukupolven aikana haittoja — ne lähikävelyalueetkin ovat turvattomia lapsille kun Wolt-kuskit kaahaavat eestaas aivan liian kapeita teitä. Teiden välikavennukset yksikaistaisiksi tai kaarevan tien aiheuttama huono näkyvyys kauemmaksi eivät käytännössä hiljennä vauhtia vaan lisäävät vain riskinottoa. Joku ehkä osaa arvatakin mistä uudehkosta asuinalueesta sauhuan…
Ero edelliseen suureen rakentamisbuumiin, 70-luvun aluerakentamishankkeisiin, on ainakin periaatteellisella tasolla suuri. Silloinhan aluerakennuttajat kai velvoitettiin rakentamaan myös palveluja, kouluja sun muita uusille alueille ja kustannukset leivottiin asuntojen hintoihin. Rötösherrojen nousu ja puolueiden korruptio siitä tietysti oli seurauksena, mutta tuntuu kuin tässä oltaisiin menty vastareaktiona aivan toiseen suohon. Ennen siis oli infrarakentamisen kynnysraha suoraan uusien asuntojen hinnassa ja ne saatiin kohtuullisessa ajassa tehtyä, nyt kustannus tai jopa kaupungin kaavoitusvoitto yritetään kattaa rakennusneliöiden hinnoittelulla ja vuokratonteilla, ja palvelut (tai liikennejärjestelyt, kuten megalomaaninen Kruunusillat) menee jälkijättöisesti niin, että asukkaat ovat puun ja kuoren välissä vuosikymmenenkin.
Tiedä kuka nyt jaksaa lukea ihan liian pitkää raapustustani, mutta ehkä oman kuplan kuvaus on sallittu vaalien jälkipyykeissä. Olkoon vain valtakunnalliset vaalit, mutta paikalliset ongelmat heijastuu niihinkin.
Äänestääkö arvo- vai asiakysymysten pohjalta, siinä on se dilemma. “markkinataloutta kannattavia sosiaaliliberaaleja” — tunnistin tuosta itseni. Arvopohjalta voin äänestää RKP:tä, vaikka asiapuolella vastustan turkistarhausta. Jaan mielestäni vihreiden arvot, mutta asiapuolella vihreiden äänestämisen ehdoton kynnyskysymys on ollut avohakkuiden vastustus. Keskustan kohdalla puolestaan arvokysymys eli konservatiivisuus. Että näin se vaihtelee puolueesta ja asiasta toiseen.
Ympäristöpuolueiden vähittäisen kuihtumisen yhtenä syynä pidetään sitä, että ympäristöasiat ovat nykyään valtavirtaa. Toisin sanoen sillä vihreät ei pysty enää erottautumaan muista. Meillähän on suurin osa puolueista kuitenkin sitoutunut — ehkä perussuomalaisia lukuun ottamatta — siihen että ilmastonmuutosta ja luontokatoa torjutaan. Myös keskusta on mielestäni sitoutunut, mutta äänestäjiensä maaseutuvaltaiseen rakenteen vuoksi pystyy hieman hitaampaan vauhtiin kuin muut.
Jos keskustan, RKP:n ja vihreiden parhaat palat yhdistäisi, tuloksena olisi hyvä poliittiseen keskustaan sijoittuva liike.
A.J:” Myös keskusta on mielestäni sitoutunut, mutta äänestäjiensä maaseutuvaltaiseen rakenteen vuoksi pystyy hieman hitaampaan vauhtiin kuin muut. ”
A. unohtaa sen, että Keskusta puolustaa omistusoikeutta. Ei toisen metsiin voi mennä pakkosuojelemaan. Lisäksi Suomi elää metsien tuomasta rahasta. Metsien tuottokyky pitää turvata maailman tappiin. Yltiösuojelu tuhosi metsät Saksassa ja Kanadassa.
Kerro esimerkkejä miten Saksassa ja Kanadassa metsät olisivat tuhoutuneet.
Suomeen pitää saada paremmin tuottavaa teollisuutta kuin mitä metsäteollisuus on joka elää luonnonvarojen liikakäytöllä.
Parempi kumminkin se että suomalaiset metsäkonsernit toimivat myös muissa maissa niin ettei kaikkia vahinkoja tehdä vain täällä.
Odotan analyysiä vihreiden EU:ssa innolla kannattaman säätelyn vaikutuksia vaalitulokseen. Ennallistamisasetus, biodiversiteettistrategia, taksonomia, energiatehokkuusdirektiivi — kaikissa näissä on vihreät hyvin joustamattomalla tavalla yrittivät ajaa läpi tiukimpia muotoiluja, joita luultavasti kansan enemmistö pitää suomalaiselle hyvin haitallisina. Esim. EVA:n kyselyssä suomalaiset kyllä pääosin kannattivat EU:ta, mutta eivät luottaneet komission asiantuntemuksen ainakaan metsäasioissa.
Kuten yleensä, kommentoijat ovat lopulta varsin yksimielisiä mikä meni vikaan — syynä on tietysti se, että MINUN kannattamiani asioita tai tulokulmaa ei edistetty tarpeeksi voimakkaasti. Ja koska meitä on moneksi, siihen yksimielisyys jääkin. Ja ihan hyvä niin.
Hieman lastuja, heittolaukauksia tai murusia. MINULTA 😉 :
- Yksityiskohtaisesta talouspoliittisesta keskustelusta katoaminen mielletään nykyisessä hyvisvasemmistolaisessa yleiseetoksessa lähinnä hyveeksi.
- Vihreiden yksi dilemma on kahtalaisuus. Helsingissä ollaan suuria ja kaupunkisuunnittelussa vaikuttavia, jolloin erityisesti NIMBY-ilmiön myötä mutta muutenkin, mikä tahansa tekeminen tai tekemättä jättäminen tuottaa pettyneitä. Odotukset ovat voimakkaita ja minkä tahansa yksittäisen kohteen osalta myös vastakkaisia ja kytkeytyvät identiteetteihin. Ja siksi näihin vääntöihin käytetään aikaa ja vaivaa, tietenkin. Mutta kun Helsingin ulkopuolella ollaan puolueena pieniä ja aiheet satojen hehtaarien luokkaa tai jopa globaaleja, tiukat väännöt Helsinkiläisistä aareista vievät ilmatilan. Tämä väistämättä jossain väärin vieraannuttaa muualla.
- Taktiselle äänestämiselle altistuu se, joka on osa jotain blokkia
- Suuri joukko potentiaalisia äänestäjiä suhtautuu sukupuolivähemmistöihin positiivisesti, mutta ymmärtää ainakin alitajuisesti, että erilaisiin suuriin pride-viikkojen liputuskattavuustaisteiluihin, tai yleiseen twitteröintiin jostain juuri sillä hetkellä aiheesta pinnalla olevasta kysymyksestä tai kohusta käytetty aika ja poliittinen pääoma on pois jostain muualta. Vähän kuten joku Kimmo Kiljunen — monella varmasti voisi olla samanmielisyyttä miehen kanssa politiikan useilla sektoreilla, mutta miehen koko julkinen toiminta näyttäytyy keskittyvän yksinomaan eläkkeiden hallinnolliseen nostamiseen heti ja nyt, miksi kukaan vaivautuisi ottamaan selvää mitä miltä Kimmo on muista kysymyksistä? Kuinka kiinnostava olisi puolue, jonka johto koostuu useammasta Kiljusesta — edes sellaiselle joka suhtautuu eläkkeiden korottamiseen periaatteessa suopeasti?
- Vihreät ovat olleet vuosia vahvoja alle äänestysikäisissä, mutta nyt taitaa olla käynyt niin että tämä ryhmä on otettu liian annettuna. Vahvasta omassa eetoksesta on lipsuttu hybrikseen. Vasemmiston piireissä on oltu paikoin aktiivisempia, ja varsinkin korostuu että konservatiivien osuus teineissä on noussut. Pirkanmaalla kaksi uutta Persua sai yli 10 000 ääntä (!) kumpikin (!), siinä missä vaikka Iiris Suomela, jonka moni varmasti Vihreissä mieltää “nuorten suosikiksi” sai 2500. Toisen näistä persuista haastattelu vaali-iltana oli ikävän osuva — hän totesi äänestäjiensä kuulleen jatkuvasti julkisuudesta ilmoitettavan juhlavalla äänellä jonkun toimesta kuinka “nuoret haluavat ilmastotekoja” tai että “nuoret vaativat kasvisruokaa”, ja todenneensa että kerron kuulkaas ihan itse mitä minä haluan. Asetelmassa jossa asettaudutaan kaikkien nuorten äänitorveksi, on ikävästi samaa kuin oli aikanaan siinä kun moni konservatiivi julisti kuinka “naiset haluavat perheelle ja lapsille hyvää ja siksi haluavat itse jäädä kotihengettäriksi”, johon moni nuori nainen totesi yhtä lailla, että pitäkää tunkkinne, ei minun nimissäni, ei ole mitään mielipideryhmää nimeltä “naiset”. Teini-ikäisten kannatusta ei pidä ottaa annettuna, vaan sen eteen pitää tehdä töitä — eikä toimiva tapa näyttäisi olevan, että aikuiset (tai edes Greta Thunberg) niputtavat kaikki nuoret oikeamieliseen monoliittiseen mielipidelokeroon ja yrittävät puhua kaikkien äänellä, vaan konkreettiset asiakysymykset.
- Pirkanmaa-esimerkistä pääsemmekin kipeään sukupuolikysymykseen. Osmon moneen kertaan toteama samalta näyttävä ja kuulostava, samoja taisteluita käyvä monokulttuurikärki on tässä keskeisin. Mutta muutakin olisi. Vihreiden periaatteissa ja vanhaa korporaatio- ja konservatiivi-Suomea uudistavasta eetoksesta olisi ammennettavissa nuoria miehiä jopa siellä Persustanissa puhuttelevia asioita, kuten sukupuolineutraalia ase- ja kansalaispalvelusta fiksusti toteutettuna, sekä toimenpiteitä huono-osaisuuden kovan miehisen ytimen aseman parantamiseen — tavoilla joihin konservatiivioikeiston miehen malli ei taivu, eikä vasemmiston vanhakorporaatio- tai nykyinen uhrihierarkia-eetos ulotu. Mutta ajankäyttö näiden teemojen edes ravisteluun tai oikeasti edistämiseen ei ole kiinnostanut Vihreissä yhtään ketään.
- Epäilemättä jostain pöytälaatikosta löytyy ohjelmapapereita, missä Vihreiden fiksusti miettinyt työryhmä on näitä luettelemiani kysymyksiä pohtinut ja saanut aikaan muita puolueita parempia kirjauksia. Vaan ei näitä kukaan puolueen näkyvästä koplasta tosiasiassa pidä esillä tai edistä. Heilläkin on kaikilla vain 16 valveillaolotuntia vuorokaudesta, ja itse kukin käyttää ajan niihin vääntöihin jotka ovat kiinnostavampia.
Olin alusta asti sitä mieltä että Vihreistä ei olisi pitänyt tehdä puoluetta. Ympäristönsuojelua ajavien poliitikkojen olisi pitänyt soluttautua suuriin puolueisiin ja kaikkiin vallan ytimiin, eikä marginalisoida itseään. Arvioin että se johtaa ennenpitkää puolueen kuihtumiseen. Kirjoitin aiheesta yo-aineeni. Onko profetiani toteutumassa? Kaikki puolueet ovat ainakin periaatteessa ymmärtäneet ympäristönsuojelun välttämättömyyden, vain keinoista ja aikatauluista keskustellaan. Samalla aika on ajanut ohi Vihreiden perusviestistä.
Jäi taas äänestämättä. Suurin syy siihen oli todellisen ympäristöpuolueen eli markkinatalousvastaisen puolueen puute. Vihreätkin ovat persuuntuneet ja hylänneet tieteen, joka kertoo, että nykyjärjestelmällä ei ole tulevaisuutta. Ympäristöhaittoja ei ole tähän mennessä pystytty hinnoittelemaan järjestelmään edes vähää alusta, mutta sen sijaan kulutusta, kasvua ja hyvinvointia tukevalle politiikalle on vahva tuki. Globaalilla tasolla kestävä ympäristö pystytään perustamaan kuitenkin vain äärimmäiseen niukkuuteen. Jos ympäristöpuolue ei julista köyhyyden tärkeyttä, sillä ei ole mitään arvoa, koska silloin se on hylännyt tiedon ja tieteen.
En matkusta, minulla ei ole lemmikkiä, en omista tai käytä autoa, en käytä julkisia vaan pyörää, syön hyvin vähän lihaa ja asun kohtuuneliöissä. Silti Sitran testistä sain tulokseksi 2900 kiloa, joka on 400 kiloa yli kestävän tason. Eikä testi edes taida huomioida haitallisen työni aiheuttamaa kuormitusta, joka kasvattaisi lukua jättimäisen harppauksen. Huomioineeko se myöskään runsasta netin käyttöäni, joka lienee omalla kohdallani suuri päästölähde.
Ihmiset, jotka kuvittelevat, että ympäristöongelmat voidaan ratkaista markkinataloudella, elävät syvällä harhoissaan. He eivät kunnioita tiedettä ja tietoa vaan haaveilevat ratkaisuista, jotka eivät vaadi luopumista.
Markkinataloususkoiset ja rokotekriittiset jakavat saman ajattelutavan. Rokotekriittiset yleistävät pienet henkilökohtaiset haitat suuriksi yleisiksi haitoiksi näkemättä rokotusten yleistä hyötyä, kun taas markkinatalouden ratkaisuvoimaan luottavat yleistävät markkinatalouden luomat pienet myönteiset kehityskulut yleisiksi ratkaisuiksi näkemättä kokonaisuutta, jossa markkinatalous luo ympäristöongelmia monta kertaa enemmän kuin pystyy ratkaisemaan niitä.
On iljettävää, että sähköauto nykypolitiikassa esitetään ympäristöystävällisenä vaihtoehtona ja että sen hankkimista tuetaan, vaikka se on ympäristövihaa. Sen valmistus vaatii luonnon raiskaamista ja tieverkoston yllä pitoa.
Ilmastopäästöt ovat vain yksi ongelma ympäristöongelmien joukossa. Niihin pystyy vaikuttamaan tekniikalla, mutta sen sijaan muun ympäristötuhon torjumiseen ei auta kuin kulutuksen alas ajo. Suomi on puupeltoa eikä muuksi muutu, ennen kuin luovumme metsätaloudesta.
En ole äänestänyt pitkiin aikoihin mitään puoluetta, koska ympäristöystävällistä vaihtoehtoa ei ole. Jos mahdollisuus olisi, äänestäisin yhteiskuntamallia, jota ei pyöritä kulutus. Vihreät kuitenkin on markkinatalouden eli ympäristötuhon asialla.
Esimerkiksi tätä toivoisin.
Mainoskielto. Kestävässä maailmassa ihmiset ostavat vähemmän eivätkä enemmän. Kaiken ympäristönsuojelun perustana on liikkumisen ja ostamisen vähentäminen. Ostamalla ei voi suojella vaan ainoastaan tehdä valinnoistaan vähemmän haitallisia, mutta nykymaailmassa vähemmän haitallisetkin vaihtoehdot ovat kaukana kestävästä tasosta.
Mainosten salliminen on samanlaista välinpitämättömyyttä kuin sallisi isäntämiehen ajaa lantaansa lähijärveen. Jokainen ostettu tuote on järveen heitetty kuormituspaakku. Se on tuotettu ympäristöä tuhoamalla. Ei ole sellaista asiaa kuin kestävä kaivos, kestävä kuljetus tai kestävä tuotanto. Kaikki ne tuhoavat ympäristöä.
Yritysten perustamisen luvanvaraisuus. Jos yritys kasvattaisi ympäristökuormitusta, mutta yrityksellä ei näyttäisi olevan muuta päämäärää kuin työllistää ja tehdä omistajilleen rahaa, sen perustamiseen ei tulisi antaa lupaa. Myymisen mahdollisuus ei ole oikeutus myydä, jos myymistä ei pystytä tekemään ympäristönsuojelullisesti kestävästi.
Velvoite tuotteiden korjaamiseen. Tuotteista pitäisi tehdä helposti korjattavia ja niin kalliita, ettei ihmisille tulisi edes mieleen kuin viedä vanha tuote huoltoon ennen uuden ostamista. Nykyisessä mallissa, jossa t‑paidat eivät välttämättä näe edes ensimmäistä pesuaan, ei ole järjen hiventä. Meiltä ei puutu tekniikkaa kestävien tuotteiden valmistukseen. Vain poliittinen tahto puuttuu.
Nykyisissä vihreissä ei ole muuta vihreää kuin mielikuvat. He eivät epäröi polttaa ilmakehään kolmea litraa polttoainetta sadalla kilometrillä lentäessään lomalle. Vaatetuskin huolellisesti meikatuilla kaupunkilaisvihreillä on kaikkea muuta kuin kestävän elämäntavan mukainen. Edustajissa ei näy ihmisiä, joilla olisi yllään aina vain samoja paksukankaisia kestäviä ja paikattuja vaatteita. Sen sijaan on jos jonkinlaista uutta kolttua ja mekkoa vähän jokaiseen uuteen kuvaukseen tai edustustilaisuuteen.
Minullakin sentään on käytössä yli 20 vuotta vanhoja paikkuuvaatteita, vaikka en koskaan ole ympäristöystävällisyyttäni kenellekään kasvokkain julistanut. Myös pyöräni on vanha teräsrunkoinen yksivaihteinen, johon on vaihdettu niin kevyet välitykset, että yhdellä välityksellä selviää sekä mäet että tasaiset. Tasaisella se on hidas, mäissä kevyt polkea.
Puolueiden joukossa ei ole tieteeseen luottavalle ja niukkuutta kaipaavalle äänestäjälle vaihtoehtoa. Ympäristönsuojelu on puolueilla puheissa, mutta ne eivät halua konkretisoida tasoa, joka kestävään maailmaan globaalisti tarvitaan, koska tieteelliseen tietoon perustuva konkretisointi osoittaisi, että meidän on hylättävä markkinatalous.
Olemme onnistuneet paskomaan maailman, vaikka miljardit vaatimattomasti elävät ovat vasta astumassa kulutusmyllyyn ja vaikka järjestelmän perustavoite on tuottaa koko ajan tehokkaammin ja enemmän.
Tätä markkinatalouden perusideaa parhaimmillaan kyseenalaistetaan puheissa, mutta silloinkaan ei poliittisissa puheissa, koska politiikka vaatii uskonnollista sitoutumista markkinatalouteen. Politiikassa tiede saa väistyä uskonnollisuuden tieltä. Tiede ja politiikka ovat toisilleen usein suoranaiset vastavoimat. Tämä koskee muutakin kuin ympäristönsuojelua.
Saksa on korkean elintason tieteeseen nojaava länsimaa, mutta niin vain sielläkin taas käynnistellään hiilitaloutta yhden sodan vuoksi. Järjestelmä ei kestä edes pienen pientä kuoppaa, vaan myllyyn on poljettava heti vauhtia, kun se vähänkin nikottelee. Toisin sanoen ympäristötuhon jatkuminen on turvattava, koska tuho on yhteydessä talouden elinvoimaan.
Näin tapahtuu aina, kun kehitys kulkee ympäristöystävälliseen suuntaan esimerkiksi lamoissa. Lamojen aikaan päästöt pienenevät, mutta sen sijaan että pienempien päästöjen tila yritettäisiin vakiinnuttaa, poliitikoilla on kova kiire yllyttää tuho mahdollisimman nopeasti entiseen mittaansa ja sitäkin edemmäs. Ympäristönsuojelun perusta on kulutuksen alas ajamisessa, mutta kun kulutus talouden luontaisten syklien vuoksi pienenee, tilannetta ei hyödynnetä, vaan siitä tahdotaan pois.
Oikein tekee pahaa katsoa nykyvihreiden markkinatalousbroilereita, joista ei juureva suopursun tuoksu leviä. Kunpa voisinkin uskoa, että he pistävät ympäristönsuojelun ihmisarvon, tasa-arvon ja naisten ja vähemmistön oikeuksien edelle, mutta en voi.
Paradoksaalisesti heidän näennäisvihreytensä kuitenkin pitkällä aikavälillä kääntyy juuri niitä arvoja vastaan, joita he todellisesti ajavat. Kun maailma ajautuu tilaan, jossa taistellaan perustarpeista, vahvin voittaa. Siinä maailmassa ei tarvita tasa-arvoa ja inhimillistä ymmärrystä vaan häikäilemätöntä oman edun ajamista.
Ihminen on eläin. Siksi hän ei kykene suojelemaan ympäristöään eikä jakamaan resursseja tasan, kun niistä tulee puutetta. Emme toimi järjen vaan tunteen varassa. Yksi perustunteistamme ohjaa riistämään sekä ympäristöä että muita ihmisiä. Jo kivikautiset yhteisöt pystyivät luomaan paikallisia sukupuuttoja. Tieteen kehitys ja ymmärryksen lisääntyminen ei ole tilannetta muuttanut. Järki ei pysty estämään tuhoa, jonka markkinatalouden suojelema ja kiihdyttämä tunne aiheuttaa.
Markkinatalous on järjestelmä, johon meidän tulee uskoa niin monta vuosikymmentä tai vuosisataa, kunnes se kaatuu omaan mahdottomuuteensa ja ihminen näkee järjestelmän rajat käytännössä. Koko läntisen ajattelutapamme perusta on usko markkinatalouteen.
Kouluissa lapsille opetetaan kriittisyyttä, mutta ei markkinatalouskriittisyyttä, koska usko on uskon asia ja tieto on tieteen asia, eikä markkinatalous kuulu järjestelmässämme tieteen piiriin. Tutkijat voivat esittää lukuja ja ennusteita, jotka kertovat maailman olevan kestämättömällä tiellä, mutta he eivät voi suorasanaisesti ottaa kantaa järjestelmän mädännäisyyteen, koska uskonnollisissa järjestelmissä totuuden puhujalle ei ole sijaa. Niissä mielipiteiden kirjo on rajattu.
Lapsia ei kannusteta työttömiksi ja hyökkäämään kulutuskulttuuria vastaan, vaan päinvastoin heidät yritetään kouluttaa tuottavaksi osaksi tuhokoneistoa. Piilo-opetussuunnitelman viesti on pakottava. Henkisesti olemme Pohjois-Korea tai syrjäseutujen Venäjä. Meillä on oma todellisuutemme, jossa sallimme näennäiskriittisyyden, kunhan kriittisyys ei horjuta järjestelmän perustaa. Ei venäläistenkään kriittisessä ajattelussa aina ole puutteita. Se kuitenkin toteutuu ainoastaan tietyin ehdoin ihan niin kuin oma kriittisyytemmekin.
Yksilöä voidaan suojella kuvittamalla tupakka-askit julmilla kuvilla, mutta ympäristöä ei voida suojella liittämällä mainosten yhteyteen varoitusta, että että tämän tuotteen ostaminen tuhoaa ympäristöä.
Vaan huoli pois! Todennäköisesti jo parin kolmen tuhannen vuoden päästä ikävien vaiheiden jälkeen olemme oppineet, että on muitakin tapoja pyörittää yhteiskuntia kuin markkinatalous. Harmi vain, että ihminen löytää mahdollisuutensa ainoastaan surkeiden kehityskulkujen jälkeen, kun on pakko. Järjellä ja tiedolla emme osaa etukäteen asioita hallita.
Olemme varsinaisia epeleitä sopeutumaan ja löytämään ratkaisuja, kun on pakko, mutta järjestelmän luomaa harhaa emme osaa purkaa emmekä sen vuoksi loihtia ratkaisuja etukäteen. Tiedevastaisuus on luonnossamme, myös vihreiden luonnossa.
Oikeistovihreä on satuolento. Kun markkinatalous on jo tähän mennessä luonut valtavasti materiaalista hyvinvointia, nostanut ihmisiä köyhyydestä kulutuskulttuurin piiriin, mahdollistanut maapallon väkiluvun holtittoman kasvun ja samalla aiheuttanut mittavat määrät ympäristötuhoa, miten sen kiihdyttäminen ja levittäminen aina vain laajemmalle voisi olla ratkaisu ympäristöongelmiin?
Eihän meillä ole jäljellä enää alkuperäistä luontoa kuin pieniä paloja edes Suomessa, joka on yksi maailman harvimmin asutuista maista. Eikö tämä kerro markkinatalouden kestämättömyydestä? Kun edes harvalukuista Suomea ei saada suojeltua markkinatalouden tuholta, miten se tehdään tiheästi asutuilla alueilla?
Näyttäkää minulle oikeistovihreä, joka ihan toden teolla yrittää hinnoitella ympäristöhaitat sisään järjestelmään. Ei sellaista ole. Oikeistovihreys on taas vain yksi keino esittää vastuullisuutta, vaikka todellisuudessa oikeistovihreys nojaa ympäristötuhoon. Kaipa jokin osa oikeistovihreistä uskoo ihan oikeasti omaan sanomaansa, mutta yleisimmin kysymys lienee populismista, jolla vedotaan äänestäjiin.
Oikeistovihreillä on käytössään persujen menetelmä. He väittävät kantavansa ympäristövastuuta, mutta koskaan ei ole aika todellisiin ja koviin toimiin, jotka on ympäristönsuojelun vuoksi tehtävä, vaikka talous kärsii niistä merkittävästi, mikä taas aiheuttaa tarpeen erittäin voimakkaaseen tulonjakoon eli jättimäisen korkeaan verotukseen.
Kyllähän persutkin tahtovat suojella luontoa, mutta ei vielä eikä liian nopeasti. Ihan niin kuin oikeistovihreät. Ei vielä eikä liian nopeasti.
Hyvä kirjoitus paljolti Keskustan ideologiaa. Olen kuitenkin eri mieltä seuraavasta: “Suomi on puupeltoa eikä muuksi muutu, ennen kuin luovumme metsätaloudesta.”
Ei todellakaan pidä paikkaansa. Jokaisen olisi hyvä tutustua ihan aikuisten oikeasti suomalaiseen metsänhoitoon ja teollisuuteen. Siellä tehdään kestävästi hyviä asioita.
Pitää vain ottaa päästään pois vihreät lasit ja jättää taakseen kepuviha.
“Oikeistovihreä on satuolento”
Juuri näin. Keskustan edustama ympäristön ja ilman suojelu on käytännön tekoja. Oikeisto luulee kaiken hoituvan vapaan kilpailun avulla. Yksi pieni esimerkki, joka skaalautuessaan läpi yhteiskunnan ympäristöpolitiikan saa aikaan hunon kehityskulun.
Jätekuljetukseen on lanseerattu vapaa kilpailu. Nyt asuntoalueen jokainen talous kilpailuttaa jonkun yrityksen hakemaan bio- ja sekajätteet. Usein vieläpä eri kerroilla. Nyt pienelläkin kylällä saattaa käydä kolmen eri virman jätekuljetus eri kerroilla . Ei kuulosta suurelta ympäristökatastrofilta, mutta kun tämä ajetaan läpi kaikessa vuosisadan, niin kyllä haittoja syntyy. Mitä on tässä se laatu , jota vapaa kilpailu parantaa ?
Tässä kiteytettynä oikeiston vastaus ympäristön ja ilmaston muutokseen.
Myös Aasia on muuttunut viimeisten 30 vuoden aikana markkinataloukseksi ‚paitsi Pohjois-Korea
Kiitos tästä kirjoituksesta. Melkein tunsin Linkolan kalasaappaiden tuoksun sieraimissani. Mainiota “Olipa kerran pusu.”
Vihreät puolueena katoaa, jos se päätyy oppositioon kahdestaan Vasemmiston kanssa.
Näissä vaaleissa lähes kaikki viimeiset ja perinteiset telaketjustallarit hävisivät paikkansa vaaleissa eivätkä enää kiusaa Vas puheenjohtajia.
Vihreiden ja Vasemmiston Left/GUE ero kaikkialla muualla Euroopassa on selkeä. Täällä eron annettiin hämärtyä ihan muuten vain kokemattomuuden ja naiviuden vuoksi. Vieläkin Vas sympatisoi Putinin Venäjää hyvin kummallisella tavalla.
Vasemmiston Left/GUE:ssa on hyvin paljon ns rauhanaktivistejä joiden mielestä Ukrainan antautuminen tai alue luovutukset ovat parempi vaihtoehto kuin Venäjän tappio. Greens ryhmässä Ukrainan sota on tuomittu laajasti. Yksi heikko lenkki Vihreillä on se että puolueen ulkopoliittinen keskustelija on Pekka Haavisto. Kun Haavisto ei ole jonain päivänä enään ehdolla jonkun on täytettävä hänen paikkansa. Atte Harjanne on ottanut eräänlaisen roolin mutta hän on liian kokematon vielä tällä hetkellä. Pekka Toverin valinta Kokoomuksen listoilta tulee lisäämään ulko-turvallisuuspoliittista keskustelua
Ei tarvi olla mikään nobelisti että ymmärtää miksi ne urbaanit valkokaulusköyhät jotka ennen äänestivät vihreitä vaihtoivat demareihin. Syyt olivat estää porvarihallituksen muodostuminen ja omien oikeuksien puolustaminen. Nyt kun sellaisia jälkisuomettajia kuin Tuomioja ja Halonen ei ole enää vallassa ja demareiden ympäristöajattelu on lähellä vihreitä niin ei tarvinnut miettiä. Hyvää jatkoa kumminkin, kai se tästä iloksi vielä muuttuu.
Äänestämiseen vaikuttaa niin järkisyyt kuin tunne. Ilmastonmuutoksen torjunnalla on kiire, se on järkisyy äänestää vihreitä ja ratkaisi minun osaltani asian.
Tunnesyyt on mutkikkaampia. Luulen, että vaalitulosta tulkitaan myös merkkinä siitä, että tykätäänkö minun kaltaisistani ihmisistä. Jos vihreät voittavat, koen olevani ihmisjoukossa josta pidetään. Jos tulee rökäletappio, koen olevani inhottu. Tunne pysyy, vaikka järjelläni tiedän, että koko ajan on ollut ihmisiä, joista osa pitää minusta osa ei.
Sama pätee ehkä toisinkin päin. Somessa öyhöttävät persusedät kokevat naisvaltaisen punavihreän hallituksen viestiksi siitä, että heistä ei tykätä. Jos jatkan ajatusta — maaseudulla ei pidetä vihreistä, mutta taustalla eivät ole ainakaan pelkästään järkisyyt metsäasetuksista tai turkistarhauksesta yms. Vihreiden menestys koetaan merkkinä siitä, että maalaisista ei pidetä, vihreiden tappio merkkinä taas siitä, että maalaisia arvostetaan. Tätä kokemusta on vaikea järkisyillä muuttaa. Vaikka vihreät tehtailisivat maaseutua elävöittäviä lakialoitteita, se ei välttämättä muuta kokemusta, että “nuo eivät pidä meikäläisistä.”
Suuret ja menestyneet puolueet valuttavat äänestäjiensä niskaan tykkäämistä — olemme sinun asiallasi, haluamme sinun parastasi, sinun autosi ja elinkeinosi ovat meistä sympaattisia, sinä pidät Suomen pystyssä. Persut käyttävät tätä erityisen paljon, viestien rivien välit tiukuvat tällaista: “ongelmat eivät johdusta sinusta, vaan maahanmuutosta ja EU:sta ja vihervasemmistosta, sinä ole oikein hyvä, olethan suomalainen.” Vihreiden on vaikea kopioida tätä (jotakuinkin falskia tarinaa), koska järkisyiden pohjalta lähtee viesti: “sinunkin pitää muuttaa toimintaasi, sorry.” Ehkä tästä syystä vihreät keskittyvät vähemmistöjen oikeuksiin. Siellä, ja vain siellä järkisyyt ja tunneviesti on helppo yhdistää,. vihreiden rivien välit sanovat: “Älä välitä mitä konservatiivit sinusta sanovat, olet hyvä noin.” Mutta tuo viesti menee vain vähemmistölle.
MIkä olisi vihreiden keino kasvaa yleispuolueeksi. Monipuoliset politiikan sisällöt, tottakai. Mutta tunnepuolellakin tarvitaan jotakin. Kykyä viestiä tavallisille ihmisille, että vihreät pitävät heistä. Pekka Haavisto osaa tämän, koska hän taitaa ihan oikeasti pitää myös tavallisista ihmisistä.
PS. Minä itse olisin surkea tässä, koska en jaksa kuunnella jääkiekosta ja autoista paasavia kollegoja ilman kärsimyksen ilmettä naamallani.
Kuuntelin tuossa YLEn Ulkolinja podcastia. Siinä kuvailtiin ympäristöväen protestia ruskohiilikaivoksen laajentamista vastaan. Saksa on sulkenut/sulkemassa kakki ydinvoimalansa. Ajatteli ensiksi tuottavansa energiansa venäläisellä maakaasulla, mutta sitten tuli Ukrainan sota. Nyt siellä aletaan lisätä ruskohiilen tuotantoa. Mielenosoittajat olivat hyvin pettyneitä Saksan vihreisiin, jotka olivat hyväksyneet kaivoksen laajentamisen sekä valtakunnallisella että paikallistasolla. Sekä maakaassu että ruskohiili ovat huonoja vaihtoehtoja, sillä niiden polttaminen aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä ja maakaasu lisäksi metaanipäästöjä.
En tiedä vaikuttivatko energia-asiat Suomen vihreiden huonoon vaalitulokseen, mutta sellainen vaara on olemassa.
Vihreillä on perinteisesti ollut lähes uskonnonomaimainen vastenmielisyys ydinvoimaa vastaan. Nyt on olemassa ainakin yksilöitä, jotka suhtautuvat asiaan joko myönteisesti tai ainakin realistisesti. Hyvänä esimerkkinä on Atte Harjanne, joka uusi eduskuntapaikkansa myös tässä vaikeassa tilanteessa.
On sanottu, että tuulivoima on edullisinta energiaa tällä hetkellä. Varmaan niin, mutta sillä on se suuri heikkous, että tuotanto on , kuten tiedämme, hyvin vaihtelevaa. Jos suuri osa energiasta tuotetaan tuulivoimalla, niin sähkön hinta nousee voimakkaasti tuulettomina aikoina. Nykyteknologia ei ymmärtääkseni tarjoa vielä kustannustehokkaita tapoja säilöä energiaa.
Näin perussuomalaisena ei juuri mikään analyysin kohta tökännyt silmään selvästi virheelliseltä vaikuttavana, mutta yhden puutteen olin havaitsevinani: muiden puolueiden vihertymistä ei mainittu. Perussuomalaisia lukuunottamattahan kaikki puolueet ovat mm. kunnianhimokkaasti vakioimassa ilmastoa. Tämä sitten helpottaa äänestäjien loikkaa vihreistä muulle, koska sielläkin on vihreää.
Ovatko muut puolueet vihertyneet muuten kuin sanoissaan. Kokoomus esimerkiksi sanoo kyllä kannattavansa, ettåä Suomi muuttuu hiilineutraaliksi vuonna 2035 kuin taikaiskusta, mutta pitää kuitenkin välittömänä tavoitteenaan liikenteen päästöjen lisäämistä.
Voihan se noin olla, että ydinvihreät näkevät muiden puolueiden vihertyneen “vain sanoissaan”. Mutta jos se vihreitä 2019 äänestänyt joukko sisälsi vaikkapa 50% muita kuin ydinvihreitä, niin heille vaikuttaa enemmän se, miltä asiat näyttivät. Esimeriksi Orpon “ilmastotavoitteista ei tingitä” vaikuttaa hyvinkin vihreältä. Siihen saattaa sisältyä toive saada Suomeen vihreän siirtymän eturintamassa uusia yrityksiä yms. Siis motiivi voi olla muu kuin luonnon parhaan ajatteleminen, mutta…
Onko suomalainen keskiluokka ”vihertynyt” yhtään eri lailla kuin Kokoomus?
Ehdotus Vihreiden seuraavalle vaalikierrokselle: Ottakaa jokaiseen vaalipiiriin yksi, mutta vain vain yksi sellainen pätevä ehdokas, joka ajaa vihreää siirtymää ja sosiaaliturvan uudistusta ensisijaisesti liberaalin markkinatalouden keinoin. Paluuvirta Kokoomuksesta saattaisi olla merkittävä. — Ja jos hyvin kävisi, Vihreiden eduskuntaryhmän painopiste siirtyisi arvokarttojen oikean alaneljänneksen suuntaan, mikä edelleen aiheuttaisi seuraavissa vaaleissa vuotoa Kokoomusesta.
Mutta onko Suomen kansakaan vihertynyt muuten kuin sanoissaan? Ilmeisesti ei.
Mun lista, mikä on nyky vihreissä pielessä ja vaihdoin kokoomukseen jo jokin aika sitten:
— viestintä liian suppeaa ja keskittynyt muutamiin, monelle vieraisiin ja abstrakteihin teemoihin (itsellekkään ne eivät ole niitä prioriteetteja, vaikka kannatan teemoja kylläkin)
— viestintä kuulijoiden tasolle ja samanvertaiseksi. Ei tarvitse opettaa, arvostella tai nousta kuulijan yläpuolelle. Näytetään mitä on itse tehty ja oivallettu.
— vihreiden näkyvä nykyporukka on liian homogeenista (ikä, sukupuoli, koulutus, ammatit, habitus, jne.). Se vaan on nykyisin tärkeää, miltä se näyttää.
— viestintä on liian vakavaa, synkistelyä ja uhkien näkemistä.
Ehdotus, miten korjataan:
— Vaihdetaan ydinteemat ja se ehdottomuus. Hyväksytään kompromissit ja maailman epätäydellisyys.
— Myönnetään virheet ja, että aina ei ole oikeassa.
— Puhutaan ratkaisukeskeisesti ja maanläheisesti. Korostetaan konkreettisia keinoja ja ideoita. Perustellaan faktoilla ja tutkitulla tiedolla. Ollaan kriittisiä myös omiin päätelmiin.
— Lopetetaan viestiminen nykyteemoista. Kategorisesti kieltäydytään vähäksi aikaa vastaamasta toimittajien uteluihin ja kantoihin huumeista, transasioista, woke-hömpästä, jne. Tämä on tällä hetkellä noidankehä, eikä se vihreiden nykyimago muuten muutu. Tämän pitäisi nyt puoluejohdon ymmärtää!
— Puolueen ovet laveasti auki. Puolueeseen enemmän erilaista porukkaa. Pursiaisia. Setiä ja tätejä. Pintakäsittelijöitä ja syväsukeltajia.
— Huumoria, itseironiaa ja iloa viestintään. Käykää vaikka katsomassa sitä Ympäristöministeriön aulaa Aleksanterinkadulla.
Niin. Olen koittanut toitottaa aika monelle. Ei uskota. Mut haukutaan. Myös minut on suoraan ajettu ulos Vihreistä. Ihan Vihreiden toimijoiden toimesta. Jopa suoraan puoluetoimiston toimesta. Olin aivan vääränlainen vihreä. Jeps. Nyt on ”pakko” sitten kannattaa Demareita. Nyt, kun esitin pettymykseni Vihreiden tuloksesta (believe me, tahtoisin Vihreiden menestystä satoja kertoja mieluummin kuin Persujen!), oli ”nuoren somevihreän” vastaus sanasta sanaan: ”Ei mua ole pakko seurata, jos noin paljon tekeminen vituttaa.” Että näin. Ei Vihreitä ole pakko kannattaa, kun tekeminen näin paljon vituttaa… ei ole, ei. Ei ole mahdollisuutta edes harkita kannattavansa. Voi luoja!
Vihreät ovat itse ja hyvällä koulutuspohjalla omaksuneet strategioita ja konsepteja, jotka hajoavat sisältä käsin eivätkä ole sitä, mitä Vihreät itseymmärryksessään olettavat niiden olevan:
1) Some – ”Meidän on oltava siellä, missä äänestäjätkin ovat, eli somessa” (joku vihreä vaikuttaja muistinvaraisesti). Näin on toimittu, eikä ole Vihreiden puheenjohtajistosta puuttunut media-alan ammattilaisia. Katsokaa nyt, mikä on tulos nuorten ehdokkaiden äänimäärissä eräissä vaalipiireissä, kuten Pirkanmaa tai Oulu. Väärien ilmaisujen vahtiminen johtaa osaltaan siihen, että jotkut eivät äänestä kun mikään ei ole täydellistä ja ”toi on vähän ongelmallista” mutta laajan ilmaisuvapauden edustajat menestyvät.
2) Intersektionaalinen feminismi ja ns. woke – ”Kaikki kansanryhmät ja vähemmistöt tavoittelevat tärkeimpänä tai ainoana tavoitteenaan oikeudellista ja sosiaalista tunnistusta/tunnustusta, valtaväestön hyväksyntää sekä medianäkyvyyttä”. Tämähän ei pidä faktisesti paikkaansa, ja kanta on antialternatiivinen ja jossakin, kuten queer tai neurokirjon, katsannossa konservatiivinen. Vasemmistoliitolle kyse on enemmänkin tietoisesta poliittisen mobilisaation strategiasta: Kun täällä kukaan ei enää identifioidu työväenluokkaan, rakennetaan sitten itse tahallaan edistyksen ja taantumuksen välinen identiteettipoliittinen jakolinja jostakin muusta ja vaikka marginaalisesta, kuten translaki. Vihreillä on lyhyempi kriittisen ja itsekriittisen ajattelun perinne.
3) Tutkimusperustaisuus – ”Me perustamme politiikan tutkittuun tietoon kun nuo toiset vaan levittää median tuottamia stereotyyppisiä ja vääriä käsityksiä”. Esimerkiksi lääketieteen kovan ytimen alueella on syytäkin perustua pätevimpään tutkittuun tietoon, mutta sama malli ei toimi yhteiskunnallisella alalla, jossa esimerkiksi erilaisten vähemmistöjen suhteen on koko ajan samanaikaisesti keskenään erilaisia ja toisilleen vastakkaisia malleja ja viitekehyksiä.
(Kommentti julkaistu Uudessa Suomessa Eva Tawasolin blogissa 7.4.2023 ja lähetetty tänne kunnianarvoisan Laajasalon perussuomalaisen vinkistä.)
täällä on muutamia kommentteja jotka kritisoi vihreä liiallisesta wokeismista. haluaisin esimerkkejä.
woke aluneperin tarkoitti että on vain tietoinen asioista. mutta nykyään siitä on tullut (usa:n) oikeiston haukkama sana, jolla vaan peruutetaan jotain mutta piilotetusta puolustetaan jotain ällöttävää, esim rasismia, ulkomaalaisvastaisuutta, syrjintää seksuaalivähemmistöjä vastaan, syrjintää uskontovähemmistöä vastaan, jne.
esim. https://www.mediamatters.org/fox-news/fox-news-and-fox-business-outraged-disney-including-consent-little-mermaid . tässä disney (yritys) on muuttunut suosimaan esimerkiksi vapaaehtoisuutta parisuhde asioissa, eikä minusta ole erityisen vasemmistolainen teema. mutta oikeistolaiset haluaa peruuttaa tämän. käytännössä oikeistoa ei taida vapaaehtoisuus kiinnostaa, ja käytetään woke termiä piilotetusti tähän vapaaehtoisuuden vastustamiseen.
translaki ja aborttilaki oli jotain, mitä oli helppo puolustaa edelliseltä vasemmistokeskusta hallitukselta.
Kaksi keskeistä ongelmaa, jotka karkottavat vihreiden äänestäjiä ovat:
1) Vihreät ovat liukuneet hitaasti liian vasemmalle ja ovat pelanneet markkinaliberalismia kannattavat joko paitsioon tai kokonaan ulos puolueesta.
2) Intersektionaalisen feminismin nostaminen keskiöön on virhe, sillä tämä dogmi hyväksyy (enemmistöpositiossa olevien) ihmisryhmien syrjinnän. Tällainen ajattelu rinnastuu äärikansallismielisten perinteiseen rasismiin, sillä ei oikeasti ole olemassa “parempaa” syrjintää tai rasismia.
Tässä mielestäni konkretisoituu tahattomasti se mikä vihreissä on pielessä. Lainaus Hesarista liittyen erääseen rakennushankkeeseen, jossa itse asia on tärkeä ja kannatettavakin, mutta tässä ei ole kyse siitä vaan rennon vihreästä ajattelusta että kaupungin kassa on ikään kuin omassa kukkarossa ja että hei, se on vaan rahaa:
“Otso Kivekäs (vihr) totesi, ettei 10,5 miljoonan euron rakennuskustannukset ole kaupungin mittakaavassa kovin kallis investointi.” (HS)
Kymmenen milliä. Jokainen voi laskea kuinka monin esim. Alepan myyjä tekee koko vuoden töitä jotta heidän maksamillaan veroäyreillä tulee
10 000 000 euroa täyteen. Yhden täysaikaisenmyyjän vuosipalkka keskimäärin noin 30 tuhatta.
Ajattelitko säilyttää vainajat urheilukentällä taivasalla?
Ei tietenkään niin, kuten kirjoitin, hanke on kannatettava ja tärkeä, kyse oli Kivekkään suhtautuminen kaupungin rahoihin, verorahoihin, kymmenen miljoonaa ei ole kallis hanke, “rahaa on.”
Mistähän se vihreiden maine ylimielisenä puolueena mahtaa johtua?
R.Silf..: “Kerro esimerkkejä miten Saksassa ja Kanadassa metsät olisivat tuhoutuneet.”
Arvostetun ruotsalaisprofessorin mukaan kuusikoiden päätehakkaaminen nykyistä nuorempina torjuisi kirjanpainajatuhoja. Kirjanpainajat tuhosivat viime vuonna Saksassa kuusia noin 70 miljoonaa kuutiometriä.29.11.2021
Lue tämä, vaikka vaatii hieman aikaa (n. 1 min)
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/c0d29f7f-897d-5f07-b420-12e97a3cb53b
R.Silf..:“metsäteollisuus on joka elää luonnonvarojen liikakäytöllä. ”
Ympäristöjärjestöt ovat töötänneet tuota valetietoa niin useasti, että se on joidenkin mielessä muuttunut totuudeksi. Fakta on kuitenkin se, että Suomen metsät kasvoivat viimekin vuonna enemmän , kuin niitä hakattiin. Metsäkasvun hidastuminen ei merkitse liikahakkuita.
Hidastuminen johtuu monesta tekijästä. Esim. vanhojen metsien määrän lisääntyminen johtaa metsänkasvun hidastumiseen. Maaseudun metsien omistajien heikentynyt talous vähentää metsien lannoittamista . Samasta syystä hoitorästit kasvavat. Kaupunkilaismetsänomistajat eivät tarvitse metsien myyntiä, koska palkkatulot riittävät elämiseen. Lisäksi palkan päälle tuleva tulo ei houkuttele myymään riistoverotuksen takia.
Fidel:“Ainakin Eemeli on näköjään niellyt Putinin höpinät sellaisenaan.”
Ei pidä paikkaansa. Meidän ei pidä antaa rosvovaltioille aseita, joilla se pystyy propagoimaan. Meillä on tuo takavuosien lapsisieppaus vaiettu, elettiin suomettumisen jälkiaikaa.
Nyt ei moinen tulisi kuuloonkaan. Nato-valtion alueelle ei tule vieraan valtion agentit operoimaan.
Eemil, kukaan ei ole tosissaan ehdottanut että NATOn ulkopuolella jääminen olisi vaihtoehto. On eri asia kuitenkin samaistua Venäjän ns homopropagandaan kuin tukea Ukrainaa aseellisesti. Kun Eemil näköjään korostit että sateenkaarikulttuuri hajottaa suomalaisten yhteiskuntaa niin laajemmalla näkökulmalla olet Venäjän propagandan samaa mieltä että sateenkaarikulttuuri hajottaa eurooppalaisia yhteiskuntia . Tiedoksi vain Eemil että Putin oman propagandan mukaan sotii gayEurooppaa vastaan.
Ruptlyn rekrytointiviestissä luetellaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lisäksi mielenosoitukseen osallistuneet Soldiers of Odin ‑ryhmä sekä nationalistinen Suomen Sisu ‑järjestö, jonka Ruptly kuvailee ”vaikuttaneen Sipilän hallitukseen”.
Vuonna 2018 Ruptly pyysi Jokelalta videomateriaalia Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksesta Turussa sekä Trumpin kannattajien kokoontumisesta Narinkkatorilla. Vuonna 2019 se oli kiinnostunut NHL-jääkiekkoilija Jori Lehterän huumeoikeudenkäynnistä. Lehterä tuomittiin huumausaineen käyttörikoksesta Turun hovioikeudessa syksyllä 2020.
Esimerkkeinä kaivatunlaisesta materiaalista viesteissä esitellään Ruptlyn sivustolla julkaistuja uutisvideoita Suomesta.
Yksi uutisista käsittelee Rovaniemellä järjestettyä Nato-vastaista mielenosoitusta keväällä 2017. Toinen uutinen on video EU-vastaisesta Fixit-mielenilmauksesta Eduskuntatalon edustalla syksyllä 2020. Uutistekstissä ”sadat suomalaiset kokoontuvat vaatimaan Suomen eroa EU:sta”.
Russki Mir käsitteen mukaan venäläiset missä maassa tahansa ovat oikeutettuja Venäjän armeijan suojeluun. Venäläisiä meillä on n. 85 tuhatta ja he ovat kaikki armeijan suojeluksessa. Samoin tämän sateenvarjon alle kuuluvat kaikki Venäjälle joskus kuuluneet alueet ja niiden asukkaat. Suomessa on ukrainalaisia n. 50 tuhatta, joten koko tämä ryhmä on Venäjän siipien alla.
Siksi Suomesta kerätään nyt epävakauden merkkejä, joilla voidaan oikeuttaa venäläisten suojelu. Sitä paitsi koko Suomi on aikoinaan kuulunut Venäjälle, jotta silleen.
Eemil onnistut vetämään kaupunkien keskittämisen jopa ulko-turvallisuuspoliittiseksi teemaksi vaikka se sitä ei ole. Jos Venäjän asevoimat olisivat olleet johdettu kuten NATO maiden asevoimat niin Kiova olisi kaatunut jo ajat sitten. Tällä hetkellä Venäjä ja Ukraina sotivat rajakaupungeista joilla ei ole mitään merkitystä kokonaisuutena sodan lopputulokseen joka on tuomittu Venäjän tappioksi. Satutko Eemil tietämään että pääkaupunkiseudulla on maanalaisia pommisuojia ympäri pääkaupunkiseutua joihin mahtuu noin 1 miljoona ihmistä. Oletko Eemil unohtanut että Suomen asevoimat ovat Pohjois-Euroopan suurimmat ja Suomessa on yleinen asevelvollisuus. Syy miksi nämä vaalit eivät olleet turvallisuusvaalit koska kaikilla isoilla ja keskisuurilla puolueilla on konsensus siitä että Suomen NATO jäsenyys oli kokonaisuudessaan oikea päätös. Jos ollaan tarkoja niin Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne oli ensimmäinen Marinin hallituksessa olevan hallituspuolueen kansanedustaja joka avasi NATO keskustelun jo joulukuussa kun Venäjä oli lähettänyt Suomelle nootin ettei Suomen pidä liittyä Natoon. Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen jopa haastoi Keskustan puheenjohtajan Annikka Saarikon Kepun puoluekokouksessa Lappeenrannassa jotta Suomen NATO jäsenyys olisi Paavon suunnitelmien mukaan vetää pois . Kepun K‑linja onneksi ei ole onneksi saanut Kepussa mitään johtotehtäviä sen jälkeen kun Paula Lehtomäki tippui eduskunnasta
R.S:“Eemil onnistut vetämään kaupunkien keskittämisen jopa ulko-turvallisuuspoliittiseksi teemaksi vaikka se sitä ei ole.”
Johan pomppas, oletko sattunut uutiskuvista näkemään maan tasalle pommitettuja Ukrainan kaupunkeja ? Ihmiset, jotka ovat jääneet henkiin pakenevat maaseudulle. Suomen armeija on vusikymmenien ajan varustautunut Venäjän uhkaan hajasijottamalla. Onneksi keskittäjäpuolueet eivät ole päässeet käsiksi tähän. Onhan sellainen strategia kalliimpaa, kuin tunkea kaikki yhteen paikkaan.
Tosin fataali virhe on tehty , kun Kataisen hallitus lakkautti Kauhavan lentosotakoulun. Päätöksen yhteydessä leikkurilta säästyivät Kataisen kotikunnan Siilinjärven ja puolustusministeri Wallinin Dragsvikin tukikohdat.
Nyt Jyväskylään ja Tikkakoskelle on muodostunut keskittymä, johon venäläisten iskut tulevat kohdistumaan. Ilmatila on siellä niin ahdas, että se tuo ylimääräisiä kustannuksia armeijan harjoitustoimintaan. Tämä hot spot ‑alue on ollut myös Hesarin kiinnostuksen kohteena. Se jakoi salaista tiedusteluun liittyvää tietoa julkaisussaan.
Nyt valtaan noussut keskittäjäpuolue on tilaisuudessa korjata tekemänsä emämunauksen. Pelkäänpä pahoin, ettei mitään ole opittu. Kokoomuksen kenraalit kyllä antavat toivoa paremmasta, mutta jäävätkö keskittäjien jalkoihin ?
Eemil vetoamalla marginaaliryhmien mielenosoituksiin fixitistä ei kerro mitään kokonaisuutena. Kehottaisin Eemil lukemaan Keskustan kunniapuheenjohtajan Paavo Väyrysen Uuden Suomen blogia jossa viime vuoden helmikuusta alkaen on kirjoittanut Ukainan sodasta ja Suomen Nato jäsenyydestä tyyliin joka toistaa Venäjän valtiollisen median uutisointia. Lue Eemil mitä Paavo Väyrynen Keskustan kunniapuheenjohtaja kirjoittaa US puheenvuorossa Ukrainan sodasta ja Suomen Nato jäsenyydestä ja voitko kertoa oliko Keskustalta fiku veto hyväksyä Paavo eduskuntavaali ehdokkaaksi ?Eemil annant ymmärtää että Keskusta on muka aina kannattanut EU:ta ja Nato jäsenyyttä. En viitsi muistella historiaa mutta sanon vaan että Ylen elävässä arkistossa on materiaalia Nato jäsenyyden ja EU jäsenyyden keskusteluista ja voit tutustua mitä ja ketkä siellä sanovat mitäkin ja mitä puoluetta he edustavat
Eemil voitko olla tasapuolinen ja älä sotke kaupungistumista maanpuolustukseen. Suomea ei puolusteta varuskunnista ja tämän tunnustaa kaikki puolueet ja myös puolustusvoimat. Lähes kaikki puolueet ovat sitoutuneet lisäämään yleisen puolustusvoimien määrärahoja. Vihreät ja todennäköisesti myös Vasemmistoliitto ovat ainoat puolueet jotka ovat ottaneet yleisen asevelvollisuuden lakkauttamisen agendalle joskus 2010-luvun alussa. Tilanne muuttui jo itse asiassa 2014 kun Venäjä oli miehittänyt Krimin niemimaan. Sipilän hallitus lisäsi merkittävästi vaikeassa taloudellisessa tilanteessa puolustusvoimille resursseja. Kokoomus on vuodesta 2006 kannattanut NATO jäsenyyttä ja Krimin valtauksen jälkeen kokooomus avasi NATO keskustelun mutta Keskustan ja SDP:n ja jopa perussuomalaisten puheenjohtajat eivät olleet kiinnostuneita keskustelemaan NATO jäsenyydestä. Taustalla oli kahden entisen puheenjohtajan Esko Aho ja Paavo Lipposen taloudellisesti yhteydet Venäjälle.
Eemilille tiedoksi että Kepu on ollut useissa hallituksissa jossa on korostettu aluepolitiikan eri ulottuvuuksia ei ole yhtään konkreettista esimerkkejä saatu kuinka hajauttaminen on onnistunut tai ei ole edistynyt mihinkään suuntaan. Keskustan esitys erityistalousalueiden perustamisista on esimerkki siitä että hajasijoittaminen on toimimaton ja tehoton tapa luoda kestävää Taloudellista menestystä
Erityisesti pääkaupunkiseudulla vallitsee omituinen epäpyhä allianssi kokoomuksen ja vihreiden välillä. Tämän allianssin ydin on loputon rakentaminen. Kokoomuksen intressihän on siinä ilmeinen eli lisää businesta gryndereille. Vihreiden motiivia on vaikeampi ymmärtää, mutta se liittynee idealistiseen ajatukseen tiheän asumisen tuomasta ekologisuudesta. Kaiken huippu tässä on Malmin lentokentän tuhoaminen rakentamisen alttarille. Helsingillä on rakennusmaata yllin kyllin, mutta siitä hulimatta halutaan rakentaa väen väkisin kalleimmalle mahdolliselle alueelle. Tässä tuhotaan osittain ainutlaatuista luontoa, mutta myös tuhotaan mahdollisuus tulevaisuuden ekologiseen liikennemuotoon, nimittäin kohta kovadti kasvavaan sähköiseen lentämiseen. Sähköinen lentäminen vaatii pienen joustavan kentän, Vantaa ei ole sellainen. Nousujen ja laskujen määrä tulee olemaan suuri. Selvyyden vuoksi sanottakoon myös, että sähkölentokoneet ovat hiljaisia, hiljaisempia kun autoliikenne. Niin ja saasteettomampia kuin junat kun infran rakentaminen huomioidaan.
Jos tiedossasi on rakennusmaata Helsingissä yllin kyllin, niin kerro missä. Ota yleiskaava ja esiutä rakentamista johonkin sellaiseen paikkaan, jossa yleiskaavassa ei ole rakentamista — tai tiivistä rakentamista sinne, missä yleiskaavassa on mielestäsi liian väljää rakentamista. Tarvittaisiin miljoona kerrosneliötä, jos kerran Malmin 25 asukkaan korvaaminen on helppoa.
“Vaikka vihreät tehtailisivat maaseutua elävöittäviä lakialoitteita, se ei välttämättä muuta kokemusta, että “nuo eivät pidä meikäläisistä.”
En ole kokenut tässä olevan kyse tykkäämisestä. Valitettavasti vihreiden aloitteet merkitsevät ylimääräisiä kustannuksia maaseudulle. Avohakkuukiellot, monimuotoisuusvaje, turkistarhaus, turve, metsien pakkosuojelu. Totta, näistä ei tykätä, mutta kyse on euroista. Suojelu on helppoa kun se tehdään toisen rahoilla.
Keskustalla on tähän ollut vastaus jo vuosia. Ote keskustan asuntopoliittisesta linjauksesta:
“Alueellista hintakehitystä selittää vahvasti ihmisten tulojen kehitys. Tämän vuoksi
hyvä työllisyyspolitiikka, joka luo työtä mahdollisimman monelle koko maassa,
on samalla myös hyvää asuntopolitiikkaa. Lisäksi hajautettu korkeakoulujärjestelmä
ja muu koulutuksen saavutettavuus tukee elinvoimaa koko maassa ja siten vaikuttaa
myös asuntomarkkinoiden tilanteeseen.”
Suurten kaupunkien ongelmat tiedetään, ja ne korostuvat Helsingissä, joka rajoittuu mereen. Putinin aloittama sota Ukrainassa on antanut kaupunkipolitiikalle uuden vaatimuksen. Parasta ennakkovarautumista Venäjän hyökkäykseen on välttää suuria keskittymiä.
Hajasijoitus kustannustehokkaasti täytyy olla modernin yhteiskuntasuunnittelun yksi kulmakivi. Se koskee ruuantuotantoa, asumista, liikennettä , tietoliikennettä, koulutusta , puolustusvoimia enrgialaitoksia , teollisuutta siis kaikkea yhteiskunnallista toimintaa .
Valitettavasti nyt kansan valitsema oikeistohallitus tunnetaan keskittämislupauksista. Sikäli irvokasta, että nythän olivat kyseessä turvallisuusvaalit.
Vihreät pitävät kuitenkin kiinni suuruuden ekonomiasta. Ei ympäristön vaan äänestäjäkunnan vuoksi. O:n lanseeraama korkeasti koulutettu jakkupukukansa asustaa ja laiduntaa (heh, vaalikarja) kaupungeissa .
Eemilin ei tarvitse olla huolissaan jos Perussuomalaiset pääsevät hallitukseen. He tulevat hoitamaan aluepolitiikan vielä tehokkaammin kuin Keskusta. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009499206.html
Moni Keskustan rivijäsen tulee varmaan loikkaamaan Perussuomalaisiin.
“Suurten kaupunkien ongelmat tiedetään, ja ne korostuvat Helsingissä, joka rajoittuu mereen.”
Meri ei ole este vaan hidaste. Täyttömaakartat eri vuosikymmeniltä paljastavat edessä olevan melkoinen urakka kun EUn ennallistamisen hengessä luontoa palautetaan 1950-luvulle. Ellei sitten tämäkin NIMBY-hengessä hoideta ennallistamalla jostain muualta hieman enemmän niin luonnollinen luonto ei häiritse Helsinkiä.
8.4. HS
“HELSINGISSÄ on käynnissä useita kehityshankkeita, jotka muovaavat kaupungin rantojen ilmettä uusiksi. Merenrannoille kohoaa uusia elämyskeskuksia, viihdekeitaita ja rauhoittumispaikkoja.”
HS jutussa puhutaan “joutomaan” käyttöönotosta. Tarkkaavaisempi paikallinen luontoyhdistys saattaisi pitää luonnontilaista merenrantaa arvokohteena. Kyllä saarijärveläisiä tultaisiin joukolla neuvomaan, jos joku rohkenisi järven rantaan saunaa saatikka ympävuotista asuntoa suunnitella. Ympäristökeskus löytäisi “joutomaalta” aarniometsää tahi harvinaisen sammalen jos ei saunanrakentaja muuten usko järkipuhetta.
“Nykyinen rantaa mukaileva autotie viedään osittain meren päällä. Betonikannen päällä olevan rantabulevardin varrella tuulessa heiluvat rannikon kukkivat kasvit ja ruohikko.”
Toivottavasti kattoterassibaarin asiakkaan iloksi saadaan vielä poikkeuslupa turpeen nostamiseen, jotta viherkaton kasvualustaan saadaan luotua aito villi luonto. Eikä merenpinnan nousukaan pilaa luontoelämystä kattoterassilla.
Nyt se tuli, nimittäin vastaus O.S:lle.
Atte Harjanne Verdessä: “Suomella ei kuitenkaan ole varaa alueiden väliseen kulttuurisotaan. Siksi tarvitaan uudenlaista aluepolitiikkaa ja näkökulmien avartamista jokaiselta, kirjoittaa Atte Harjanne. ”
O. on varmasti lukenut kyseisen avauksen, jossa on ajatus Suomen alueiden välisestä tasa-arvosta. Harvaan asuttujen alueiden ja maakuntakeskusten kehittäminen on etu myöskin ruuhkasuomen kaupungeille.
Vihreän eliitin hellimä citysuomi saisi rinnalleen Harjanteen sysisuomen. On mielenkiintoista nähdä julistetaanko Harjanne puolue-eliitissä ulkosityläiseksi agentiksi vai otetaanko avaus keskustelun kohteeksi.
Onko vihreillä halua kasvaa vai marginalisoitua nykykannatuksen kaupunkipuolueeksi ?
Keskustalle Harjanteen malli on sekä hyväksi, että pahaksi. Vastakkainasettelu kaupunkien ja maaseudun välillä tulisi vähentymään. Äänestäjiä tulisi liikkumaan puolueiden välillä molempiin suuntiin. Enemmän kuitenkin keskustasta vihreisiin.
Tämän tietää kyllä houkuttelevan vihreiden eliittiä, jolle keskusta näyttäytyy helvetin esikartanona. Vaarana on kuitenkin oman ideologisen ytimen , kaupungistumisen, sulaminen. ” suo siellä– vetelä täällä”
Ainakin Tuomarinkylän pellot, Östersundom ja pienempiä plänttejä siellä ja täällä. Kuka muuten sanoo, että pääkaupunkiseudun rakentaminen pitää tapahtua Helsingin rajojen sisällä? Vantaalla, Espoossa, Kirkkonummella jne. on paljon tilaa. Etätyö ja sähköautot tekevät asumisen mielekkääksi myös muualla kuin katukahviloiden lähellä.
Asukkaat näyttävät arvostavan sijaintia lähellä keskustaa. Miksi he maksaisivat siitä enemmän, jos eivät arvostaisi?
Sähkölentokone johon mahtuu 19 matkustajaa ei ole vaihtoehto junalle joka ottaa 500.
Sähkölentokoneita tarvitaan korkeintaan Lapin ja Kainuun haja-asutusreiteillä tai Turun ja Maarianhaminan välillä jossa ei ole maayhteyttä, mahdollisesti myös Vaasan ja Uumajan välillä.
Minne sähkölentokone lentäisi Malmilta jonne ei lennä suoria lentoja Vantaalta? Pyhtäälle? Uttiin? Forssaan? Tarvitaanko reittikoneita sellaisiin paikkoihin?
Malmin kentokenttä on kaupungin omistamaa maata ja Finavian vuokrasopimus loppui monta vuotta sitten. Se olisi joka tapauksessa päättynyt viimeistään 2034.
Julkisuudessa on ehdotettu nopean junayhteyden rakentamista Torniosta Tukholmaan. Rautatie liikenteen painopiste on siirtymässä länteen. Olen ymmärtänyt että Ruotsi on myös lakkauttamassa Bromman . Nopea Junayhteydet ovat tulevaisuus. Jopa Yhdysvalloissa suunnitellaan nopeita junayhteyksiä ja Intiassa on kaksi hanketta meneillään.
Espoossa tuota Koko+Vihr allianssia ei ole enään koska vihreät saivat jo kuntavaaleissa 2021 niin paljon takkiin että Kokoomuksella on Espoossa jo lähes enemmistö. Vantaalla vihreiden asema on jopa pienempi kuin demareiden. Helsingissä tämä allianssi on hajonnut koska myös vihreät ovat saaneet Helsingissä niin paljon takkiin.
Vihreät on liiaksi pääkaupunkiseudulle painottunut puolue, jossa suurin osa suomalaisista ei edelleenkään asu. Heidän näkökulmissaan painottuu kyvyttömyys ymmärtää koko Suomen olosuhteita. Eduskuntavaaleissa ihmiset haluavat kuitenkin äänestää yleispuoluetta, joka ottaisi myös heidän asiansa huomioon.
Missä tahansa kehäkolmosen ulkopuolella on yleisesti vaikea tulla toimeen ilman henkilöautoliikennettä. Monien on ihan välttämätöntä käyttää joskus henkilöautoa liikkumiseen, jopa niiden, jotka eivät itse omista autoa. Ja työpaikkoihin on usein pääsyvaatimuksena mahdollisuus oman auton käyttöön. Puhun nyt ihan kaupungeista muissa maakunnissa, ei tosiaan tarvi asua missään korvessa tarvitakseen autoa. Muissa kaupungeissa ei ole metroa, ei raitiovaunuja Tamperetta lukuunottamatta, eikä muissa maakunnissa ole lähijunaverkostoa. Näin ollen päästäkseen suuremmasta kaupungista ympäristökuntiin, niihin ei käytännössä pääse kuin henkilöautolla. Tämä on vain yksi lukemattomista esimerkeistä, joissa nykyisten vihreiden hyvesignalointi on epäonnistunut, kun nämä eivät vain käsitä, että ihmisten eivät kiusallaan käytä jotain perushyödykkeitä, kuten autoa, vaan siksi että heidän on pakko. Ja kuitenkaan vihreät eivät tyypillisesti itse elä vaatimattomasti, vaan ovat niitä kantakaupunkien paljon erilaisia palveluja kuluttavia asukkaita. Joilla (Helsingin keskustassa asuvilla) on Aalto-yliopiston mukaan suurin hiilijalanjälki.
Me vihreät, esimerkiksi minä, olemme sanoneet, e4ttä autoilu on aliverotettua kaupungeissa ja yliverotettua maalla. Kaupungilla tarkoitetaan siis aluetta, jossa liikutaan raitiovaunulla, esi esimerkiksi Saarijärveä.
Mutta täältä kaupungistakin pitää päästä kulkemaan ratikoiden ulottumattomiin.
Vihreistä on tullut Helsingissä Kokoomuksen likasanko. Osittain aiheesta. Vielä vähän lisää keppiä helsinkiläisille niin murskatappio tulevissa kuntavaaleissa on varma.
Onko Osmo Espoo kaupunki kun täällä päin ei ole raitiovaunua ? Espoossa on edelleen hyvä sisäinen bussiliikenne ja nyt kun Länsimetro avattiin Kivenlahteen asti niin matkustaminen on paljon nopeampaa ja helpompaa kuin bussi koska asemien välillä on toimivia palveluita eikä muovista tehtyjä tönöjä toisin kuin Helsingin puolella. Muistuttaisin vielä ettei raitiovaunu verkkoa ole koko Helsingin alueella päinvastoin
EU:n määritelmän mukaan Espoo ei ole kaupunki. Niin kuin ei Hollantikaan ole kaupunki.
Helsingin Sanomien artikkelissa vuodelta 2004 Eu:n tilastovirasto Eurostat asetti kaupungille kaksi kriteeriä: asukasluvu yli 50 000 ja asukastiheyden vähintään 500 neliökilometriä eli tuon perusteella EU:n määritelmän mukaan seuraavat kaupungit ovat Eurostatin mukaan kaupunkeja (tämän hetkinen väkiluku suluissa)
Helsinki 664 921
Espoo 305 179
Tampere 249 060
Vantaa 242 917
Oulu 211 858
Turku 197 917
Jyväskylä 145 943
Kuopio 122 590
Lahti 120 200
Pori 83 242
Kouvola 79 434
Joensuu 77 521
Lappeenranta 72 675
Hämeenlinna 68 049
Vaasa 68 017
Seinäjoki 65 306
Rovaniemi 64 535
Mikkeli 52 001
Porvoo 51 247
Salo 50 969
Kotka 50 640
Vihreät ovat korostaneet liian paljon yksilön vastuuta ilmastotoimissa, joka vastuu kuuluisi oikeasti teollisuudelle, yrityksille ja maiden hallituksille. NASA:n satelliittidatan mukaan Suomi on kuitenkin hoitanut luontonsa varsin hyvin. Onhan maamme pinta-alasta edelleen lähes 75 prosenttia metsiä ja satelliittidatassa Suomi oli päästöjen suhteen vihreä, kun koko muu Länsi-Eurooppa (paitsi Ruotsi) oli “oranssina” päästöistä. Ilmastopäästöjen suhteen tärkeimmät päätökset tullaan tekemään Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Intiassa, sekä Brasiliassa. Yhdysvalloilla ja Kiinalla on suurimmat fossiilisen energian päästöt, samoin Intialla ja vielä kasvava väkiluku, Brasilialla puolestaan arvokkaimmat luonnovarat sademetsineen.
Hiilijalanjäljen laskemisessa tulisi siirtyä per capita laskennasta maakohtaiseen laskentatapaan. Maakohtainen laskenta kertoisi sen, mitä kyseinen valtio on käytännössä tehnyt ilmasto- ja ympäristöpolitiikassaan. Ja maakohtainen laskentatapa kertoisi maan luonnontilaisen ympäristön todellisen pinta-alan. Harvaan asutuissa maissa luonto on tietysti säilynyt paremmin, kun sille on enemmän tilaa. Silti per capita eli per henkilö laskentatavassa voi näennäisesti näyttää siltä, että kun väkeä on vähän, vähäisellä populaatiolla olisi hirveät päästöt. Tällainen tilasto ei kuitenkaan kerro siitä oikeasta ympäristön tilasta mitään, eikä kokonaispäästöistä. Keskivertokiinalaisella voi hyvin olla suomalaista pienempi hiilijalanjälki, mutta sillä ei ole merkitystä, jos maassa pieni eliitti tekee poliittiset päätökset tai omistaa kaikki tuotantolaitokset.
O.S:“Moni hyvin koulutettu on ollut vihreisiin pettynyt, koska on aistinut asiantuntemuksen ja osaamisen puutetta. ”
Epäilen , ettei tämän kansanosan saaminen takaisin vihreiden äänestäjiin korjaa tätä sukellusta. Ensinnäkin heitä on lukumääräisesti vähän ja toisekseen mielipidejohtajiksi heistä ei ole. Vaalikarja ei ole kiinnostunut syväanalyyseista, niiden lukeminen on boring.
Nykyisin tehoaa vain ydinviestien toistaminen ja yksinkertaistaminen. Tämähän nähtiin persujen vaalivoitossa. “Kehitysapu pois ja sillä Suomen talous kuntoon.” Kolmanneksi kympin tytöt mielipidejohtajina on täysin absurdi ajatus. He vetävät niin puhdasoppista linjaa, ettei kukaan pysty täyttämään niitä standardeja.
Sitten tasa-arvo, sukupuoli ja muu identiteettipolitiikka karkoittaa loputkin miehet, siis näiden ylikorostaminen. Vihreät feministit:“Sukupuoli on moniulotteinen, kulttuurin ja ajan myötä muuttuva ja muuntautumiskelpoinen käsite. ”
Linjapaperissa on paljon hyviäkin asioita, mutta ilmaus :“feministinen perhepolitiikka“jne. on itsessään toksinen, joka karkoittaa. Se yhdistetään mielikuvissa miessukupuolen jyräämiseen. Kuvitelkaapa ilmaus “maskuliininen perhepolitiikka” ei pelitä.
Vihreät pitävät laidat ja katon korkealla, mutta äärilaidat karkoittavat keskustan.
Antipatiassa vihreitä kohtaan on samoja piirteitä kuin keskustaa kohtaan. Keskustalainen maalaisimago on monille liian lannahajuinen. Ollaan mieluummin kokomuslaisia, se on paljon fiinimpää siemailla lattea cafe-niinistössä. Kuulostaa totaalisen tyhmältä, mutta ilmiö on olemassa.
Vihreiden anarkistiulottuvuus on monille liikaa. Nyt tietenkin panelistit huutavat, ettei tarha- ja muut aktivistit kuulu vihreisiin. Imagoleima on kuitenkin olemassa.
IlkkaPohjalaisen päätoimittaja hykertelee pääkirjoituksessan keskustan häviämistä puoluekartalta. Pelkäänpä hänen pettyvän raskaasti. Persujen hallitustaivat tulee olemaan tuskainen, ja se saa kannattajat pettymään. Kannattajia tulee siirtymään takaisin keskustaan, aitosuomalaisiin. Päätoimittaja on monasti nolannut keskustaa ja persuja. Miten hän ajattelee tilaajien määrän kehittyvän parempaan suuntaan. Kokkareiden tilauksilla ei pohjanmaalla mediakonsernia rakenneta.
Ihmettelen Luukkaisen analyysia, että persut ovat duunaripuolue. Eivätkö aidot duunarit ole SAK-puolueiden jäseniä. Tarkoittaako hän duunareilla pienipalkkaisia työntekijöitä ? Tuskin he tulevat innostumaan sosiaalisia tukia leikkaavasta persujen oikeistohallituksesta.
Opperataide on luksusta ja taidetta ilman eritteitä ovat hauskoja sloganeita, mutta ei niillä Suomen taloutta nostetaa .
Oletko Eemil tyytymätön jolloin tavalla Sauli Niinistö koska arvostelet nyt häntä kovasti? Muistelisin että se oli Esko Aho joka hävisi Tarja Haloselle vuoden 2000 presidentinvaalit eikä Sauli Niinistö joka ei ollut ehdolla niissä vaaleissa. Sanon Eemil suoraan ettei Suomen tasavallan presidenttiä enään valita kansan äänillä Keskustasta enään ollenkaan. Oletko Eemil unohtanut että Paavo Väyrynen on ollut 4 kertaa ehdolla presidentiksi ja vihreiden Pekka Haavisto kaksi kertaa ja hänkin tuli sijalle 2 joka kertoo Haaviston suosiosta ylipuolue rajojen. Vuoden 1956 oli poikkeus jonka jälkeen presidentti valittiin Maalaisliiton/Keskustan K‑linjan ja Tehtaankadun yhteisellä rahoituksella epädemokraattisesti kuten tällä hetkellä Unkarissa tehdään jossa yksi puolue on yksinvallassa. Eemil Kepun K‑linja murtui jo 1982.
R.S:“Oletko Eemil tyytymätön jolloin tavalla Sauli Niinistö koska arvostelet nyt häntä kovasti?”
Onkohan tässä nyt jokin kielellinen muuri, joka aiheuttaa väärinymmärryksiä ? Niinistö on hoitanut presidentin tehtävät 10 + arvoisesti. Samaa ei voi sanoa Sanna Marinista, joka tyrkyttää itseään Euroopan suuremmille näyttämöille astuen Niinistön tontille.
Cafe-niinistö viittaa kokoomuksen pyrkyyn olla hienompaa väkeä ja termiä käytettiin juuri käydyissä vaaleissa. Tosin ilman Niinistön nimeä, mutta yhteys kävi selväksi.
Kysyn Eemil miksi sitten Kepu arvosteli Sauli Niinistön perustuslain tulkintaa ulko-turvallisuuspoliikan johtamisesta vuoden 2018 presidentinvaalien aikana? Oliko Eemil sinusta virhe Kepulta valita presidenttiehdokkaaksi esimerkiksi Paavo Väyrynen vuonna 2012 jonka johdolla Kepu kärsi tappion Vihreille kun Pekka Haavisto yllätti koko Suomen ja pääsi sijalle 2 presidentinvaaleissa, kaksi kertaa Kepun ohi jonka riveistä ei ole valittu presidenttiä Suomeen sitten vuoden 1956 jälkeen? Sanna Marin on minusta toiminut hyvin NATO jäsenyyden puolesta puhujana ja erityisesti Antti Kaikkosta joka on ollut loistava puolustusministeri.
R.Silfv..:He tulevat hoitamaan aluepolitiikan vielä tehokkaammin kuin Keskusta.”
Tulipahan monta asiaa , johon puolueet eivät vaikuta. “Hän kaipaisi rohkeutta tukijärjestelmän remonttiin. Tukia pitäisi hänestä keskittää niille, jotka aktiivisesti ruokaa tuottavat. Nyt tukia voi saada peltoalan perusteella, vaikka ei myisi ainuttakaan maataloustuotetta.”
Tämä ei ole suomalaisten käsissä, asia kuuluu EU:n yhteisen maatalouspolitiikan alle (CAP). Kyllä moni persuja äänestänyt tulee pettymään kun puolue ei saa asioita muuttumaan. Tässä näkee yleissivistyksen puutteen, kun asioista ei viitsitä ottaa selvää.
Noh, pettymys tulee olemaan sitäkin suurempi, kun ajatellaan , että persut eivät halua muuttaa Unionin maatalouspolitiikan suuntaa pahuuttaan. Nyrkkiä pöytään rysselissä, niin sitten suunta korjaantuu. “Päästökauppa on lopetettava” ja jos ei ala loppumaan , niin ladataan sitten tuhat tiktokkii niin kyllä loppuu.
Älähän R.Silfv. vielä revi pelihousujasi Luukkaisen armonlaukauksen innoittamana. Älä ainakaan lyö vetoa kuukausipalkan verran keskustan katoamisesta puoluekartalta.
Ei tartte lyödä vetoa mutta ei ole kuukausipalkkaakaan.
Keskusta ei häviä kokonaan. Siitä tulee pikkuhiljaa Ruotsin keskustan kokoinen. Suurin osa suomalaisista ei asu maalla eikä halua antaa enää maaseudun asioita ajavalle puolueelle määräysvaltaa lähes kaikista Suomen asioista kuten Maalaisliitolla, ja sittemmin Keskustalla oli Kekkosen aikana.
Perussuomalaiset veivät keskustalaisten äänet, mutta juuri koska he ovat amatöörejä niin eivät he saa paljoa aikaiseksi. Dieselvero ehkä poistuu ja kulttuurin rahoitusta leikataan.
“Suurin osa suomalaisista ei asu maalla eikä halua antaa enää maaseudun asioita ajavalle puolueelle”
Tarttis laajempaa näkökulmaa, tälläkin saitilla tunnustetaan kaupungistumisen ongelmat.Keskustan yksi tavoite on pitää maakunnat elinvoimaisina. Sehän sataa ruuhkaisten kaupunkien laariin. Aattelepa nyt ite. Tiedän hesalaistenkin lapsiperheiden olevan ruuhkavuosina todella ahtaalla. Näiden etuja ajaa keskusta esim. ylimääräisen lapsinlisän avulla. Keskustan perhepolitiikka on puolueista kaikkein moniarvoisin ja sitä kautta edistyksellisin. Vasemmistoa ajaa laitoshoitoa , joka lisää julkisen sektorin menoja. Oikeisto vapaan kilpailun yksityisiä päiväkoteja, jotka saavat myös verorahoja . Keskusta korostaa, että perheillä pitää olla valinnanvapaus. Maaseudulla asuvilla lapsiperheillä on tukiverkosto lähellä.
Eri asia on tietenkin ahneus, joka ajaa haalimaan kaikki kaupunkeihin.
@Eemil:
“Tarttis laajempaa näkökulmaa, tälläkin saitilla tunnustetaan kaupungistumisen ongelmat.Keskustan yksi tavoite on pitää maakunnat elinvoimaisina. Sehän sataa ruuhkaisten kaupunkien laariin. Aattelepa nyt ite. Tiedän hesalaistenkin lapsiperheiden olevan ruuhkavuosina todella ahtaalla. Näiden etuja ajaa keskusta esim. ylimääräisen lapsinlisän avulla.”
Mitä tekemistä aluepolitiikalla on lapsilisien kanssa? Yhtä paljon kuin kala tarvitsee polkupyörää.
Aluepolitiikka haluaa heikentää palveluja kasvukeskuksissa ja lisätä haja-asutusalueille. Kaupungeista palvelut pois, ja lisää sinne missä asuu harvakseltaan ihmisiä.
Samanlaiset ongelmat arjen pyörittämisessä on kasvukeskuksissa kuin maaseudulla. Jos on varakas voi perheen äiti sekä maalla että kaupungissa jäädä hoitovapaalle, jos ei ole varakas on molempien vanhempien tehtävä töitä. Paitsi että maaseudulla matkat päiväkoteihin ja kouluihin ovat pitkät. Isovanhemmat eivät välttämättä asu naapurissa kummassakaan tapauksessa, ja naapurit eivät auta kuin äärimmäisessä hädässä. Tunnen maalla asuvia vanhuksia joita minä olen kaupungista joutunut lähteämään auttamaan kun eivät kehtaa naapureiltaan kysyä, vaikka naapurit olisivat nuoria ja reippaita malliperheitä.
Jos ihmiset jotka ovat koko ikänsä asuneet kaupungeissa haluavat asua niissä, niin antakaa heidän asua.
Eemilille kysymys. Keskusta on ollut hallituksissa 30 vuoden aikana eikä maakuntien elinvoimaisuudesta ole loppujen lopuksi konkreettista tulosta paitsi ehkä Uudellamaalla jossa ei äänestetä Keskustaa vaan Kokoomusta, SDP:tä, RKP:tä ja Persuja. Puheenjohtaja Saarikko ehdotti viime vuonna erityistalousalueita joka ei edennyt hallituksessa mihinkään suuntaan. Olisiko Keskustan aika tehdä johtpäätökset ja ottaa mallia Ruotsista ja todeta että Norrbottenin tyhjentäminen ihmisistä ei ollutkaan huono idea vaan päinvastoin Ruotsin taloudelle siunaus kun työvoima siirtyi Etelä-Ruotsiin. Keskustahan aina haluaa matkia Ruotsia. Suomen EU kansanäänestys piti sitoa Ruotsin kansanäänestykseen ja Suomen Nato jäsenyys piti sitoa Ruotsin Nato jäsenyyteen, Suomen liittyminen euroon piti olla seurata Ruotsin päätöstä. Onneksi SDP ymmärsi puheenjohtaja Marinin toimesta että Suomen Nato jäsenyys on tärkeämpi asia kuin Ruotsin koska Suomella on 1300 km rajaa Venäjän kanssa ja Ruotsin on Naton ulkopuolella herrankukkarossa siis Nato maiden ympäröimä (Tanska, Norja ja Suomi)
Koska tämä Norrbottenin tyhjentäminen ihmisistä on tapahtunut? Väestötietojen perusteella Norrbottenin läänin asukasluku on supistunut suhteessa vähemmän kuin Lapin läänin.
Ruotsi on kohtalaisen tyhjä Tukholman pohjoispuolelta, jos sitä vertaa Suomeen samoilla leveyspiireillä.
Itse olin viime viimeiseen asti aikeissa äänestää Vihreitä ja Atte Harjannetta siitäkin huolimatta olin kerännyt turhautumista Vihreiden hallituspolitiikkaan .
Näen kyllä maapallon monimuotoisuuden ja tasapainon säilyttämisen ensisijaisena arvona, mutta kuten todettu , tähän junaan on jo pyrkijöitä ainakin sanojen tasolla.
Jonkinasteisen sosiaalisen — ja mahdollisuuksien tasa-arvon olen ymmärtänyt myös Vihreiden arvoksi. Ja sitten vielä tämä tieteen kunnioittaminen…?
Korona-toimissa Vihreät hallituksessa ajoivat asioita , jotka eivät perustuneet hyvään tieteelliseen arvioon ja sotivat ym. arvoja vastaan. He alistuivat Kiurun vetämään Eroon Koronasta — sävytteiseen linjaan, jossa estettiin lasten ja nuorten normaalia kehitystä etäkouluineen ja harrastuskielloin, ajaen heitä yhä syvemmälle ruutuaikaan. Tästä kärsivät eniten ne joiden lähtökohdat muutenkin olivat huonot. Terveydenhuollossa panokset laitetiin testaamiseen ja jäljittämiseen vielä siinäkin vaiheessa , kun se oli täysin älytöntä. Lasten — ja perheiden sairauksia ja hyvinvointia ei seulottu neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. Uusimaalaiset (siis Vihreiden ydinalue ) suljettiin tautiseen gettoonsa tartuttamaan toisiaan. Tai niin — olisihan sitä sittenkin siis päässyt mökilleen kiertämällä vaikka Ruotsin kautta, kuten ilmeni , kun kansalaisen lakiin perustuvia oikeuksia tarkemmin luettiin. Tällä kaikella viivästytettiin joidenkin elämän loppupuolen vaippaikäisten vääjäämätöntä kuolemaa, siis sen porukan, joiden hoitamiseen ei normaalioloissakaan ole oikein resurssia ja joiden elämänlaatu keskimäärin on jo niin huono (ja tätä edelleen eristystoimin heikennettiin) , että eettisestikään tuo kuolema ei ole vaihtoehdoista huonoin . Eipä tuo saavutettu kyseenalainen hyöty ole ekologistakaan tai vähennä talouden kestävyysvajetta. Koronan torjumisen nimissä tapahtunut lasten ja nuorten kaltoinkohtelu tulee vetämään kuitenkin pitkää häntää .
Nyt taittaa olla niin , että monen demonisoimassa Ruotsissa , korona-aikaan liittyvä ylikuolleisuus on Suomea vähäisempää. Häntäkin varmaan lyhyempi ja valtion velkaongelmat olemattomat.
Vaikutelmaksi jäi, että ainoa , joka pisti Kiurulle hallituksessa kapulaa rattaisiin oli Sanna Marin . Odotin tiedepuolueeksi itsensä kohottaneilta Vihreiltä jotain tomeruutta tässä. Esimerksi vain sitä, että olisi pyritty pysymään THL: n linjoilla, puolustamaan sitä STM:ää vastaan- että loivennetaan kurvia , rokotetaan harkitusti ja pidetään katse muussakin.
Ymmärrän, että tilanne oli moniulotteinen ja vaikea, elettiinhän poikkeuksellista aikaa, jossa monet meritoituneet tieteilijät luopuivat paineen alla tieteen periaatteista, ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Oli kova ilmaistu tarve ja vaade marssia tahtiin joukoissa, vaikka väärin perustein, kuten on myös Putinin sotilailla. Niinpä olin valmistautunut silti äänestämään Vihreitä, varsinkin kun eihän mikään muukaan varteenotettava puolue tuossa asettunut poikkiteloin.
Kiitän kuitenkin tämän blogin pitäjää siitä , että hän ansiokkaasti pohti tätä ja keskustelutti tasapainoisemmin ja ehkä tämä piti minut viherjunassa mukana . Hän on silmissäni vanha ja viisas Vihreä eminenssi .
Ääneni Vihreiltä vei lopullisesti tämä: HS 23.3. mukaan Vihreiden kanta on : ” Viini on ruokajuoma, ja on perusteltua, että sitä voi myös ostaa ruokakaupoista. On tärkeää kehittää suomalaista alkoholikulttuuria terveellisempään suuntaan… ” Kyllä on diipadaapaa. Niin , että Soave Salessa kehittää tuohon suuntaan?
Viinit ruokakaupoissa kohdistaisivat riskejä kaikkein haavoittuvimpiin , eli niihin, joista riippuvuus on ottamassa tai jo ottanut tukevan otteen. Se aiheuttaisi lisää alkoholisairauksia, tapaturmia , perheväkivaltaa , tappoja , itsemurhia , raiskauksia ‚syöpiä työkyvyttömyyttä ( näissä kaikissa alkoholi on kiistatta altiste, jos uskomme tieteeseen.)
Sekin on ihan todennäköinen skenaario, että ruoka jää ostamatta, kun ei toimeentulo-/ asumistuki kovin suuri ole , mukaan tulee vain viini ja limuviina. Ruoan voi sitten hakea ruokajonosta — joten jää sekin synergiaetu käyttämättä , että se on niin kätevää saada kaikki samasta puodista.
On ilmeisestä ‚että alkoholi on pääainesosana ylisukupolvisen pärjäämättömyyden siirtymisessä, pitkäaikaistyöttömyydessä ym. Tämän epidemian R- lukua tässä ollaan nostamassa.
Samalla tarjolla oleva viinivalikoima yksipuolistuisi . Viiniä juotaisiin entistä enemmän, aiempaa huonompaa, bulkkia. Viinihyllyt syrjäyttäisivät jotain muuta tuotetta valikoimasta- tuskinpa kuitenkaan chipsejä, sokeria, transrasvahappoja , valkoista vehnää tai lihaa.
Minusta ruokakaupassa tulisi voida käydä ilman ‚että altistuu uhkapeleille ja alkoholille. ( Ne miedotkin voisi viedä omaan puotiinsa. Uhkapelien suhteen saatiinkin jotain parannusta.)
Ammatillisen urani alkutaipaleella n. 40v sitten eräs osastohoitaja sairaalassa pohti: “Jos meillä ei olisi täällä näitä juoppoja ja urheilijoita, niin ketä me sitten hoitaisimme.” Olen ammattini myötä ja epidemiologiaan perehtyen todennut , että tuossa tokaisussa oli totuuden taimi. Etanolilla läträämisen seuraukset täyttävät osastot, jonne ei meinaa mahtua muuten niin millään.
Kyllä tässäkin kannattaisi pysyä THL:n linjoilla, sinne kuitenkin valitaan tieteessä meritoitunutta valistunutta väkeä .
Pohdin : mitenköhän ekologisesti kestävää (jätämme siis nämä terveys- sosiaaliset ulottuvuudet) tämä juotavan etanolin bisnes on ? Ainakin jo itse käymisprosessi tuottaa CO2:ta- tuskin kuitenkaan kovin suuria määriä kokonaistaakkaan nähden . Eikö se etanoli kaikkinensa kannattaisi käyttää bioetanolina liikkumiseen? Tuskin sekään on oleellista, koska se on niin vahva myrkky, että se mikä päihdyttää ja pilaa ihmisen , ei paljonkaan autoa liikuta. Olisiko sillä ohralla parempaa käyttöä , esimerkiksi nälkäisten ruoaksi? Varmasti. Viinaohrapellot voisi myös metsittää , hiilinieluksi , viljellä härkäpapua, ehkä hamppua- joka on monikäyttöinen kasvi . Eipä taida viiniviljelmät olla kovin biodiversellejä paikkoja , torjunta-aineineen kaikkineen. Tuskinpa kovin hiiltä nieleviä . Mikä mahtaa olla vedenkulutus ? Olisi noille varmasti paljon ekologisempaa käyttöä. Voisihan tuota ehdottaa tuonne etelä- Europpaan, jos vaikka laitettaisiin metsäksi…
Annoin sitten protestiäänen RKP:lle. Kutsun sitä tällä määreellä ensisijaisesti siksi , että se on mielestä huvittavaa- onhan kyse puolueesta , joka enimmäkseen ajaa hyviä asioita ja on aina määräänsä enemmän vallassa- siis siinä mielessä loistava valinta — eikä muistaakseni edes ensimmäinen kerta äänestysurallani . Arvioin kuitenkin. että ehdokkaani tuskin menee läpi , eikä mennytkään , vaikka on mainio maamme asioihin hauskalla, mutta syvällisellä tavalla perehtynyt ja palkittu kirjailija ja käsitykseni mukaan kunnon mies. RKP:stä Soave Salessa ei ole tavoiteltavaa. Tuo turkistarhaus vähän hiertää, sitä ajanevat, mutta ei kai nämä City- RKP- väki. Varmaan tuo saadaan loppumaan silti.. Olisi työvoimapulaisessa Suomessa parempaakin tekemistä.
Harmillisesti edellinen kommenttini on poistettu, pohdiskelin siinä kansalaisten äänestyskäyttäytymistä. Pohdiskelen Vihreyttä hiukan lisää, ehkä Osmo päästää läpi tämän kommentin.
Betonivihreät, se ilmeisesti osuu ja uppoaa. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. Aivan kuten Keskustalla, korvaavan tuotteen löytyminen söi kannatuksen vankimmalla tukialueella, sama koski myös Vihreitä.
Vihreillä on kaikki ainekset olla, aivan todella iso puolue, maakunnissa suurin. Mutta puolueessa tehdään todella hyvää työtä sen eteen, ettei sitä pääse tapahtumaan.
Ei edes vahingossa.
Jenni Pitkolle terveisiä, äänestin sinua.
En ole poistanut Jeppe Niilonpojalta yhtää postausta eikä sellaista löytynyt spammistäkään.
“korvaavan tuotteen löytyminen söi kannatuksen vankimmalla tukialueella, ”
On kyllä paha herjaus, Keskusta ja persut eroavat toisistaan kuin yö ja päivä, musta ja valkoinen ‚vastuunkanto ja vastuuttomuus.
Lukekaa nyt ihmeessä persujen ohjelmaa ja someöyhötystä. Ei minkään valtakunnan laatua, syväanalyysia ja vähiten yhtään ratkaisua ongelmiin.
Jään odottamaan milloin pensan hinta laskee, turve muuttuu uusiutuvaksi, sähkön hinta alenee, päästökauppa loppuu, ilmastonmuutos (onkin jo lakannut olemasta), haittamaahanmuutto loppuu, kehitysavun lakkauttamisella nostetaan Suomi lamasta, fixit toteutuu , media muuttuu tasapuoliseksi..
Joka aamu , kun herään , niin tsekkaan nämä asiat jännityksellä, joko nyt on se muutoksen aika toteutunut.
Eemille vinkki että Keskustan kannattaisi jäädä nyt oikeasti oppositioon ja antaa Kokoomuksen ja Perssuomalaisten muodostaa hallitus (RKP +KD mukana) ja tehdä itsenäistä oppoisitiopolitiikkaa joka kohdistuisi nimenomaan Perussuomalaisia kohden mitä lupauksia he pystyvät toteuttamaan jne. Kokoomuksesta ei tule ääniä Keskustalle mutta perussuomalaisista voi tulla ääniä Keskustalle jos se ymmärtää pelata oppoisitiossa korttinsa oikein; haastamalla persut eikä virhervasemmiston jota Keskusta teki nyt näiden vaalien aikana josta ei tule ääniä.
Tähän lopuksi Eemil kerron miksi Kokoomus jonka jäsen olen voitti vaalit. Kokoomus haastoi niin vihervasemmiston mutta myös Persut. Keskustan kanssa Kokoomus tulisi hyvin yhteistyöhön mutta Keskusta teki 4 vuotta vihervasemmistolaista talouspolitiikkaa ja lopputulos on tässä
Voisikohan vihreiden vaalitappiolle olla loppujen lopuksi niinkin yksinkertainen selitys kuin maailmantilanne. Ei tavallisen ihmisen mieleen mahdu kuin yksi hätätila kerrallaan. Ensin oli koronahätätila, sitten tuli Ukraina-hätätila ja se jatkuu yhä vielä. Vihreät tarjoavat ilmastohätätilaa tai luontohätätilaa tai jotain muita hätätiloja, mutta ne eivät nyt vaan ilmeisesti kiinnosta.
Maanpuolustusta ei koeta vihreiden erityisosaamsalueeksi. Jokainen ehdolla ollut sotilas valittiin eduskuntaan.
Koronakasvot jäivät rannalle – toisin olisi ollut, jos vaalit olisi pidetty kaksi vuotta sitten.
Jos Vihreät olisivat onnistuneet hyödyntämään korona ajan lääkäreiden osaamista näissä vaaleissa olisi lopputulos ollut toisenlainen. Kokoomus onnistui hyödyntämään kenraaleja näissä vaaleissa ja lopputulos on tämä.
Krista Kiuru olisi ollut helppo maali, demarit olivat varmasti mielissään kun korona-aikojen tekemisiä ei muisteltu. Taikka, eipä siitäkään tainnut olla hyötyä että sisäministeri sulki Uudenmaan.
R.S:“miksi Kokoomus jonka jäsen olen voitti vaalit.”
Somani “unohtaa” häveliäästi, että voitto tuli julkkisehdokkaiden imussa. Kenraalit ja muut mediatähdet saivat esiintymisillään päämedioissa mittaamattoman määrän julkisuutta, jonka rahallinen arvo nousee miljooniin.
Muilla ehdokkailla ei ole rahoja tällaisiin mainoksiin. Läpi maan tarkasteltuna kokoomuksen ehdokaslistoilta puuttuvat tavikset, joita keskustalla ovat käytännössä kaikki.
Vaaleja voidaankin luonnehtia hyvinvointivaltion vaaleiksi. Kokoomuksen pääviesti, leikkaukset ja veronalennukset, kertoo hyvinvoivan eliitin kansannoususta.
Eemil kerropa minulle miksi kenraalit (Toveri ja Lindberg) ja toimittajat (Päivärinta ja Aalto-Setelä) valitsevat Kokoomuksen eivätkä esim Keskustaa ? Olisiko niin että nämä ehdokkaat asuvat Eteläisessä Suomessa isojen kaupunkien vierässä ja saavat paljon ääniä myös kaupungeistä. Toveri ja Lindberg tekivät loistavan tuloksen.
Unohtaako Eemil että Keskustan puheenjohtaja Saarikko ei ollut valmis sulkemaan mitään leikkeuskohdetta pois vaaleissa vaikka Saarikko on juuri valtiovarainministerinä ajanut Suomen tähän velkahumppaan jossa SDP osti vapaasti ja Keskusta maksoi SDP:n laskut+korot.
Kokoomuksen pääviesti oli yksinkertaisesti ; It is the Economy, stupid.
R.S:” puheenjohtaja Saarikko ei ollut valmis sulkemaan mitään leikkeuskohdetta pois”
Juuri noin , ainoa rehellinen poliitikko.
“nämä ehdokkaat asuvat Eteläisessä Suomessa”
Ja olisiko vielä niin, että he ovat hyvätuloisia, eliitin kansannousu. Olipahan mainio kolumni IL:n Oskari Onnisella. Siinä Onninen hersyttelee juuri tällä rikkaiden vastaisku teemalla. Ei tuollaiseen talouspolitiikkaan tarvita ruudin keksijöitä.
Kamreeritalouden toteuttaminen ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä.
R.S:“maatalous on aina ollut Suomesssa osa markkinataloutta”
Toisin sanoen kokoomus on valmis lakkauttamaan EU:n maataloustuet Suomessa? Tämä lienee uusi tieto kokoomuksen maanviljelijöille.
Eemil, en tiedä kuinka paljon
ovat kenraalien Toverin ja Lindbergin henkilökohtaiset tulot mutta syy heidän hyvään tulokseen oli kyllä ulko-turvallisuuspoliittinen ilmapiiri. Eemil voitko kertoa minulle missä kokoomus on sanonut että maatalous on ajettava alas Suomesta? Kokoomus on puolustanut suomalaista maataloutta EU parlamentissa viimeiset 10 vuoden aikana. Mepit Virkkunen ja Sarvamaa ovat olleet tässä kohtaa Suomen puolella. Vahvistusta on tullut RKP:n Nils Torvaldsilta. Mitä Keskusta on tehnyt maatalouden hyväksi EU:ssa? Epäonnistunut puolustamaan maataloutta vaikka Maatalousministerin salkku on ollut Kepulla aina kun Kepu on ollut hallituksessa ja lopputulos on ollut Kepun tappio vaaleissa ja kokooomuksen voitto
On kyllä julkisuuskuvan perusteella vaikea uskoa että Fatim Diarra olisi vahvistus yhtään mihinkään. Eettiset hoksottimet eivät kovin terävät ja lisäksi laukoo julkisuudessa lausuntoja joista tulisi saada tuomio (vaikka Vihreiden sisäisessä viestinnässä ovatkin varmasti hykerryttävän hauskoja). Jos siis oikeutta jaettaisiin tasapuolisesti.
Siis Iiris Suomelan twitter on jonkun viestinnän ammattilaisen hallussa, eikä hän itse hyväksy niitä?
R.S:“Kokoomuksesta ei tule ääniä Keskustalle ”
Pääsääntöisesti näin, kokoomus on suurviljelijöiden puolue, joka haluaa markkinatalouden myös maatalouteen. Mitähän mieltä ei niin suurtilalliset viljelijät ovat mieltä EU-tuettomasta ja vapaasti kilpaillusta viljelystä ?
Vapaa tuonti ilman rajoituksia . Tuotantokäytännöt saavat olla halvimmat mahdolliset, kuluttajat päättävät mitä he ostavat.
Eemilille tiedoksi että maatalous on aina ollut Suomesssa osa markkinataloutta. En tienyt että Eemil on jonku kolletivisen maatalouden kannalla. Kokoomuksen suurviljelijät pärjäsivät näissä vaaleissa oikein hyvin koska he tietävät että EU:ssa on yhteismarkkinat joissa tavara, pääoma ja ihmiset liikkuvat vapaasti. Maataloustuotteet ovat yksi tuote muiden joukossa kuten elekroniikka jota myös Eemil käyttää omassa arjessa. EU:n ulkopuolelta ei ole vapaa tuonti ilman rajoituksia .Päinvastoin. EU:n ulkopuolinen maataloustuonti on hyvin säädetty ja kontrolloitu. Tämän vuoksi EU ei ole tehnut esim Yhdyvaltain kanssa vapaakauppasopimusta koska siinä GMO oli heti jenkkien eduna. NAFTA ei palvellut Meksikoa tässäkään kohtaan koska jenkit lobbaavat GMO:a heti kättelyssä. EU pitäisi sallia GMO:n EU:n sisällä ja tukea sen tutkimusta EU:n sisällä. EU suojelee omia markkinoita, älä ole Eemil huolissa koska Ranska on aina maatalouden puolella kun kyseessä on ulkoiset paineet.
Vihreät ovat naisten puolue. Miehet äänestävät jotain muuta. Mistähän tämä voisi johtua?
Katsotaanpas.
Feministinen puolue, check. Eli 50% kansasta ilmoitetaan jo heti kelpaamattomaksi mukaan. Vaikka kuinka feministit väittää ajavansa tasa-arvoa, niin jo pelkkä nimi feministinen kertoo, että paskat aja, naisten asialla ollaan.
Konservatiivit ei kelpaa, check. Ollaan niin liberaaleja, eli siis ollaan niin suvaitsevaisia, että ei suvaita konservatiiveja. Koska suomalaisita varmaan 50% on konservatiivisia, vaikka eivät sinällään halua puuttu siihen jos joku mies haluaa olla miehen kanssa tai nainen naisen kanssa, tosin niitäkin löytyy kymmeniä prosentteja, koti, uskonto, isänmaa.
Ei puhuta millä se kaikki maksetaan, check. Kovat on vaatimukset ja keskiluokka kusessa kun kaikki revitään heidän selkänahasta, sen sijaan huudetaan vaan lisää rahaa köyhille ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.
Woke, check. Tärkeintä on huutaa identiteettipolitiikkaa ja miehiä naisten pukuhuoneisiin ja samoja vessoja kaikille, vaikka maailmalta löytyy vaikka ja kuinka esimerkkejä, että joku käyttää aina järjestelmää väärin.
Lisää vaan terroristeja Suomeen, check. Ei kun Al-Holiin kantamaan lisää veronmaksajielle tuettavaa ja terroristeja koulutettavia, koska mikä ilmastopuolue olla, vaan vasemmistopuolue. Se ei ole liberaalia nähnytkään, vaan se, että kannat vastuusi siitä mitä teet elämässäsi.
Katujengejä ei ole, check. Kansalaiset on kusessa kaduilla, kouluissa väkivalta raaistuu ja on aivan sairaalla tasolla, mutta tärkeintä ei ole omien kansalaisten turvallisuus ja tulevaisuus vaan se, että voidaan hyvesignaloida ja saada lisää ihanaa monikulttuurisuutta Suomeen. Siellä on sitten niin ihania uusia etnisiä ravintoloita ja kaikkee.
Ydinvoima on paha, check. Vuosia oli aikaa tehdä asioille jotain ja hypätä puhtaan ydinvoiman kelkkaan, mutta ei, meitä ei ne faktat kiinnosta. Nytkin oli 4v aikaa alkaa tekemään jotain pienydivoimaloille yms. ja mitä tehtiin? Leikattiin nekin rahat mitä sinne toivottiin kehitykseen.
Tuulivoima on hyvä lisää sitä, check. Kyllä ihan varmana kannatetaan luontokadon lisääntymistä, lintujen tappajavoimaloita joiden alta jyrätään metsät ja joiden tekijöiden ei tarvitse edes itse kustantaa säätövoimaa, vaan yhteiskunnan tehtävä on maksaa se.
Siitä voi alkaa miettiä, että moniko Suomalainen on vähän toista mieltä noista asioista, autojen vastustuksesta, veganismin pakottamisesta, vaikka sekään ei perustu tieteeseen jne. Ei kannata ihmetellä, että Suomesta ei ihan hirveän montaa ihmistä löydy enää ääenstäjiksi, kun noita alkaa listailemaan ja ihmettelemään, että hemmetti minullehan osuu aika moni sellainen missä itse olen maksajana ja hyöty noiden ajamisesta on 0 sille itse Suomen luonnolle ja maan asukkaille. Voisin toki jatkaa listaa vaikka ja kuinka.
Naulan kantaan!
Olen itsekin entinen vihreän äänestäjä. Olen ollut niin ylpeä siitä, että Suomessa vihreät on ollut sekä viisas, että intellektuelli. Olen Ruotsissa asuessani selittänyt moneen kertaan, myös hyvin ylpeänä, että Suomessa vihreys ei ole vasemmisto-oikeisto kysymys. Että tämmöinen kapitalisti voi oikein hyvin äänestää vihreitä.
Ruotsissa äänestäessäni minua harmittaa blokkipolitiikka ihan vietävästi, ja tietenkin siinä että vihreät ja vasemmisto ajavat Ruotsissa täsmälleen samoja asioita. Näissä vaaleissa vaikutti siltä, että ruotsalaiset viestintätoimistot ovat olleet monen puolueen viestin takana Suomen vaaleissa. Niin huonja, polarisoivia ja yksinkertaistavia oli nuo viestit.
Toivottavasti vielä saadaan takaisin se yhteistyökykyinen, viisas ja kauaskatseinen puolue.
Minulla meni aikoinaan vihreät vaihtoon Iiris Suomelan ja toksisen mieskuvan kanssa. Mihin tälläkin pyrittiin? Missä on se tiedettä uskova luononnsuojelupuolue? Nyt tämä porukka on täynnä loukkaantujia ja hyveistänsä twitterissä numeroa tekeviä entisiä nuoria, jotka luulevat vieläkin olevansa väittelukerhossa. Vähän ryhtiä kaivattaisiin luontoasioihin ja identiteettipolitikointi pois.