Kirjoitan tunnelmiani vaalitaistosta nyt, kun vaalitulos ei ole tiedossa, eikä minua voida syyttää jälkiviisaudesta.
Minulla vaalitaiston seuraaminen oli yhtä tuskaa. Olen todella kiinnostunut politiikan sisällöstä. Vaalitaistelun seuraaminen ei kuitenkaan kartuttanut sanottavasti tietoani asiakysymyksistä. Ne sivuutettiin vaalitaiston aikana iskulauseilla ja puolitotuuksilla. Iskulauseita ja asian ohi puhumista on ollut ennenkin, mutta ei mitään tähän verrattavaa. Yhdenkään puolueen todellisista tavoitteista ei tullut selkoa.
Joskus kun olin ministerinä vastaamassa kyselytunnilla, ymmärsin, kuinka vahvassa asemassa on vastaaja, koska kysyjä ei saa toista kysymystä. Se sai jotkut vastaamaan aivan mitä vain. Tämä ei ole mahdollista enää, koska väärä vastaus pannaan palasiksi somessa.
Vaalikeskusteluissa taas voidaan sanoa ihan mitä tahansa, koska puolitotuuksista tai täydellisistä epätotuuksista ei jää kiinni. Näin myös tehdään. Rauhallisemmassa keskustelussa näin ei voisi tehdä, koska toiset voisivat osoittaa valheet valheiksi.
Minun oli vaikea katsoa vaalikeskusteluja, koska vilppi raivotutti minua suunnattomasti. Pahin oli Annika Saarikko. Keskustan puoluekoulussa varmaankin opetetaan, että jos vastattavaksesi tulee kiusallinen kysymys, kannattaa vastata johonkin aivan toiseen kysymykseen. Keskustalaiset ovat tehneet tätä niin kauan kuin muistan.
On demokratian kannalta vaarallista, jos lopetetaan puhuminen asioista ja aletaan huutaa tyhjiä iskulauseita. Demokratiaa pilkkaavat autoritääriset maat saavat tästä hyvää todistusaineistoa väitteilleen. Näinkö demokraattisia maita hallitaan?
Sen lisäksi se karkottaa politiikasta asiaosaajia, joita siellä tarvittaisiin.
Varmaankin puolueiden käytössä olevat tutkimukset osoittavat, ettei asia-argumenteilla ole merkitystä, vaan sillä, miltä puhe kuulostaa. Tämä on pelottavaa
Sanna Marin on ensimmäinen pääministeri liki 50 vuoteen, jota en ole koskaan tavannut. Joudun siis muodostamaan käsitykseni hänestä julkisuuden kautta. Ensin olin jopa innostunut tästä valovoimaisesta supertähdestä. Sitten aloin kuunnella tarkemmin mitä hän sanoi, ja ihailuni himmeni. Näissä vaalikeskusteluissa hän ei todellakaan vaikuttanut valtiomiesmäiseltä, pikemminkin kiihkeältä agitaattorilta. Asiasisältöä ei juuri ollut.
Kaksi keskustelijaa oli ylitse muiden argumenteissaan, vaikka kummankaan ajatuksista en pitänyt: Sari Essayah ja Li Andersson. He esittivät omaa ohjelmaansa ilman suurempia epätotuuksia. Olisi ollut herkullista, jos heidän puheenvuoroihinsa olisi pystytty vastaamaan analyyttisesti, sillä toisenlaisessa keskustelukulttuurissa molemmat olisi ollut helppo nujertaa. Mutta vilppiin he eivät yleensä sortuneet.
Yhteen epätotuuteen Li Anderssonkin sortui. Sekin kävi rutiinilla, eikä korvien heiluminen näkynyt kotikatsomoihin asti. Väite, että työperäisen maahanmuuton tarveharkinnalla suojellaan Suomeen muuttamaan pyrkivää taloudelliselta hyväksikäytöltä, on argumenttina täysin falski. Oikea syy on tietysti, että Vasemmistoliitto ja SDP vastustavat sitä, koska SAK vastustaa ja SAK vastustaa omien edunvalvontatavoitteidensa vuoksi eikä suojellakseen ulkomaista työvoimaa.
Tämä aika näyttää vaativan aivan toisenlaista poliitikkotyyppiä kuin ennen. Onneksi ymmärsin jättää politiikan ajoissa. On huolestuttavaa, että poliitikon tärkein ominaisuus on sujuva esiintyminen – sanomalla ei ole merkitystä vaan sillä, miten se sanotaan. Minulla ei olisi enää mitään käyttöä.
Joulukuussa ennustin, että kokoomus säilyttää vaaleissa kolmannen sijansa huolimatta suuresta gallup-johdostaan. Ennuste perustui siihen, ettei Petteri Orpo pärjää vaaliväittelyissä, eikä kokoomus voi laittaa varapuheenjohtajiaan puheenjohtajien keskusteluihin.
Nyt pari tuntia ennen ennakkoääniä en ole enää varma. Orpo on parantanut huomattavasti. Hän on hyötynyt siitä, että muut huutavat toistensa päälle. On ollut viisasta jättäytyä syrjään.
Orpon sanomasta sen sijaan en saa mitään selvää. Se on papukaijamaista, vain auttavasti totuudellista velka tappaa meidät ‑jargoniaa. Jos keskustelut olisivat olleet analyyttisempiä, kokoomuksen ohjelma, verot alas ja sosiaalituet (muun muassa asumistuki) pois pienipalkkaisilta, olisi pantu palasiksi. Sanna Marin yritti vähän aukaista sitä, että kokoomuksen tavoite säästää sotemenoista miljardi johtaisi pahoihin vaikeuksiin, mutta hänenkin piti pukea se ay-edunvalvonnan muotoon ja puhua 20 000 työttömäksi jäävästä hoitajasta, mikä taas ei ollut lainkaan totta.
Se argumentti, että valtion velan nimelliskorot eivät ole kansantaloudellinen ongelma aikana, jolloin inflaatio on painanut reaalikorot vahvasti miinukselle, oli ilmeisesti liian vaikea sanottavaksi televisiossa ja se taas, ettei näin voida kuitenkaan jatkaa pitkään taas liian abstrakti.
Ilmastoa ei käsitelty oikeastaan lainkaan. Junnattiin abstraktissa tavoitteessa vuoden 2035 hiilineutraalisuudesta, mikä häivytti varsinaisen uhan: että olemme matkalla kolmen asteen lämpenemiseen, jonka tuottamista ongelmista hiihtämisen loppuminen on pienimpiä. Sadealueiden siirtymisen ja sadat miljoonat ilmastopakolaiset ovat iso ongelma koko maailmalle ja mahdollinen Golf-virran pysähtyminen tietysti iso ongelma Suomelle.
Olisi pitänyt kysyä perussuomalaisilta, miten ajattelitte vastata 50 vuoden kuluttua lastenlastenne ikäviin kysymyksiin tekemisistänne.
Maria Ohisaloa minun kävi sääliksi. Hän on juuri sellainen asiapoliitikko, joita tämä maa tarvitsisi, mutta mikään kaatajapappi hän ei ole. Näillä säännöillä hän ei menesty julkisuuspelissä. Rauhallisemmassa keskustelussa menestyisi hyvin.
Hänelle oli myös syötetty aika huonoja sloganeita. Hän teki hyvin pesäeroa keskustaan ja perussuomalaisiin, mutta olisi pitänyt tehdä pesäeroa myös Vasemmistoliittoon ja demareihin, silloin kun siihen oli aihetta, ja monta kertaa olisi ollut. Silloin ei olisi ollut pelkoa taktisesta äänestämisestä. Nyt erityisesti demarit saattoivat ajaa kaksilla rattailla vihreille tärkeissä asioissa. Eiväthän demarit mikään ympäristöpuolue ole, eivät alkuunkaan.
Asiallista politiikkaa ajavien puolueiden kieli on muuttunut vaarallisen abstraktiksi. Tämä antoi kohtuuttoman etulyöntiasema Riikka Purralle, joka ainoana keskustelijana käytti selkeää konkreettista kieltä. Myös Li Andersonkin puhui ajoittain ymmärrettävää kieltä.
Twitter-pituisten puheenvuorojen keskustelu oli hyvin edullinen Purralle. Politiikka muuttuu yksinkertaisten totuuksien alueeksi ja yksinkertaiset totuudet palvelevat populismia — ei vain oikeistopopulismia vaan myös vasemmistopopulismia.
Niin toimivat myös suositut vaalikoneet.
= = = =
Tämä kirjoitus huokuu pessimismiä demokratian tulevaisuuteen. Paremmalla ajalla palaan aiheeseen laajemmin, sillä pessimismiini on muitakin syitä kuin tässä esitetyt.
Onko puolueilta loppuneet ihmiset vai eivätkö toimituksia kiinnosta muut kuin puheenjohtajat? Kysymykset, vastaukset ja muu oli niin ennalta arvattavaa ja todella hyvin harjoiteltua. Vaalikoneissa ja vaalitenteissä ei edes yritetty kysyä mitään.
Vaikeisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja, vaikka niin ne asiat koetaan.
Presidentinvaaleissa sama jengi taas kiertää illasta toiseen. Sama formaatti ja samat kysymykset, jotka eivät tule liittymään edes presidentin valtaoikeuksiin.
Lehdintönvapaus muutti jo influenssereille. Vaalikeskustelut muuttuivat merkityksettömiksi.
Hjalliksen etu on, että hän omistsaa puolueensa ja hänen ei tarvise piitata kenestäkään muusta missään. Muut taas puhuivat mitä sattuu.
Bonus vallan vertikaalille ovat nämä yhden hengen puolueet, jotka ovavat kunnanhallituksessa, kunnanvaltuustossa, aluevaltuustossa ja nyt pyrkimässä Eduskuntaan.
Synkeät neljä vuottaedessä, mutta sitä saa mitä tilaa.
Vihreät voisivat 30 vuoden jälkeen ottaa opiksi ja tehdä vaalikampanjan, jossa jo vaalien välillä ollaan äänestäjien kanssa vuorovaikutuksessa.
“Hjalliksen etu on, että hän omistsaa puolueensa ja hänen ei tarvise piitata kenestäkään muusta missään. Muut taas puhuivat mitä sattuu.”
No, Hjallis puhuu aivan mitä sattuu täysin hallitsemassaan puolueessa, eikä se tuonut sen enempää tulosta. Hänen toimintansa venäläisten oligarkkien kanssa ja avoimuus Jokerien omistamisessa on ollut semmoista, että itse en luottaisi häneen edes viherkasvien kastelijana.
Lisäisin vielä sen, että omasta mielestäni politiikan toimittajat ovat joko todella huonoja hallitsemaan asioita tai sitten täysin puolueellisia. Ei olisi kannattanut Soininvaarankaan julistaa aikanaan vihreiden ja kokoomuksen tappelevan keskenään tulevaisuuden suurina, koska viime vuosina kokoomusjohtoiset politiikan toimitukset, jotka ovat sananmukaisesti naimisissa kokoomuksen kanssa, veti vihreät aika rumasti kölin alta ja nyt koko laiva on jo uppoamassa. Kun omaa julkisuuskuvaa ei osaa hallita, niin lööppijournalismi ja sosiaalisen median trollaus ratkaisee politiikassa menestymisen. Kun kumpikin iltapäivälehti on kokoomuksella ja ajaa persuja heidän apupuolueeksi, niin jotain tarttis tehdä, jos aikoo tulevaisuudessa olla edes jotenkin merkityksellinen. Kyllähän se kertoo mitä politiikassa vaaditaan, kun joku Nigel Farage nousee taas ratkaisemaan briteissä ja Boriskaan ei ole mitenkään tervattuna höyhenien alla, koska iltapäivälehdet toimii heidän puolestaan. Pitää osata esiintyä ja kansa rakastaa, vielä jos rakastettu olisi rehellinen ja osaava, niin jotain positiivistakin voisi tapahtua. Ehkä Harjanne olisi parempi, mutta kun muistaa Touko Aaltoon kasatut odotukset ja totaalisen mahalaskun, niin taitaa vihreät olla matkalla nuorsuomalaisten latua.
“Kun kumpikin iltapäivälehti on kokoomuksella”, kas siinäpä yksi iso selitys vaalitulokselle. Media ja erityisesti iltapäivälehdet ovat räikeän puolueellisia ja häpeämättömästi manipuloivat kansaa oikeistopuolueille (ja äärioikeistolle) suopeiksi. Tätä on tapahtunut jo muutaman vuosikymmenen ajan ja kansa on saatu käännytettyä yhä enemmän oikealle. Oikeistomanipuloinnista johtuu vihreidenkin ja heidän äänestäjiensä vasemmistohysteria. Pelätään mielikuvatasolla vasemmistolaista politiikkaa, vaikka peloilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Jos tähän median manipulaatioon ei vihreissä ja vasemmistossa herätä nyt kunnolla, luisu kohti helvettiä jatkuu vaali vaalilta. Sen tien päässä on sitten puhdas natsihallitus.
Onko tämä se sama “etelän metia”, joka takavuosina oli aina kepun ja Väyrysen vaalitappioiden takana?
No, tässäkin tapauksessa kapitalistinen kaupallinen media näyttää olevan ylivoimaisen tehokas — parin iltapäivälehden voimin kansa on saatu huumattua vasemmistovastaiseksi, mutta aiempi vuosikymmenien mittainen aivopesu “Repo-radion”, kukoistavan vasemmistolehdistön ja myllykivillä kuuliaiseksi jyrätyn MSM:n taholta ei saanut kansaa vaatimaan valtiojärjestyksen muuttamista kansandemokratiaksi ja/tai liittymistä neuvostokansojen iloiseen ja hyvinvoivaan yhteisöön.
Kokoomuksen menestys perustuu kahdesta tekijästä; Kokoomus haastoi hallitusta (kollektiivina) yli velkaantumisesta korkeiden korkojen ja korkean inflaation aikana ja samalla Kokoomus haastoi persuja siitä että puolue kyseenalaistaa työperäisen maahanmuuton välttämyyden vaikka Suomessa on työvoimapula. Ei tässä ole kyse oikeistomanipuloinnista vaan akuuttisesta ongelmista joita muun muassa yrittäjät joutuvat joka päivä kohtaamaan. Haastamalla molempiin suuntiin oikeilla teemoilla saa uskottavan vaihtoehdon. Vasemmisto pitää haastaa vasemmiston teemoilla eli tuoda niihin vaihtoehto ja äärioikeiston pitää haasta äärioikeiston ehdoilla tuoda sille vaihtoehto. Kokoomus löysi paikkansa keskeltä. Kepu hukkasi paikkansa kokonaan tässä halllituksessa 4 vuoden aikana
Tärkeä näkökohta, iltapäivälehtien kampanjointi. Media on yksi vaalien merkittävimpiä osapuolia, mediakritiikkiä Soininvaaran malliin pitäisi olla paljon enemmän.
Äänestin vihreitä noin 20 vuoden ajan. Valitettavasti puolue on Ohisalon johdolla, olipa hän kuinka älykäs ja osaavakin, osin ajautunut jonkinlaiseksi köyhien asialla — puolueeksi. Vaikka mielikuva olisi liioiteltu, se vaikuttaa. Kehotit äänestämään Atte Harjannetta aikaisemmassa kirjoituksessa — tässä epäilyttää se, miksi vihreät eivät kuitenkaan hänen ja hänenlaistensa ajatuksia kokonaisuutena jaa ja edistä.
Äänestin näissä vaaleissa vihreitä kuten niin usein aiemminkin. Ääneni oli silti “taktinen”. Uumoilin vihreiden menettävän paikkoja Pirkanmaalla, joten äänestin henkilöä joka olisi mielestäni todennäköisin sellainen henkilö joka a) olisi mieluisa läpimenijä ja b) läpi mennessään työntäisi todennäköisesti vähemmän mieluisan ehdokkaan ulos.
Näin kävikin. En ole ylpeä ajattelustani, mutta olen iloinen siitä kuka meni läpi.
Vaalikoneita ja keskusteluja en seurannut. Vanha tuttu johon luotan, on parempi kansanedustaja kuin sellainen jonka käsitykset ovat täysin omieni mukaiset ja jolla ei ole vaikutusta puolueen linjaan.
Täysin samaa mieltä. Ohisalon vihreät ovat Vasemmistoliiton kalpea klooni, joka taistelee pienen maailmanparannuksesta, transoikeuksista ja vähäosaisista lämpenevän hyve-eliitin äänistä. Positiiviset avaukset keskiluokkaa oikeasti kiinnostavista teemoista loistavat poissaolollaan. 15 prosentin kannatus on muisto vaan. Samalla gallupien arvoneliöiden oikeistoliberaalineljännes ammottaa tyhjänä, kun tarjontaa ei ole.
Erinomainen analyysi.
Ainoa mistä olen eri mieltä on Ohisalo. Ihan vain perustuen omiin reaktioihini.
Syyllistävä maailmanlopun julistaminen molemmat jalat tukevasti ilmassa ampui hänet ja vihreät kesken ärsytyksen nouskiidon naiiviueden hetteeseen.
Ohisalo olisikin enemmän paikallaan vaikka jossain sote-ministeriön korkeassa virassa. Mutta hassua, miten joidenkin mielestä köyhien asialla oleminen on pahasta. Että hyi hyi, köyhien asemaa ollaan parantamassa, kyllä pitäisi rikkaiden asialla olla, niiden oikeasti kärsivien asialla! On kai ihmisten ajattelu jotenkin syvästi kieroutunutta. Markkinauskovaisille vihreille ja markkinauskovaisille vihreiden kannattajille tiedoksi, että markkinat eivät globaaleja ympäristökatastrofeja hoida. Tarvitaan sitä “inhottavaa” vasemmistolaista politiikkaa eli vahvaa julkista sektoria, julkisia investointeja ja tiukkaa sääntelyä. Tämä kannattaisi vain kiltisti hyväksyä jo nyt, koska lopulta kaikki joutuvat sen kuitenkin myöntämään.
“Köyhien asialla oleminen” ilmeisesti tarkoittaa vihervasemmistolaisessa retoriikassa köyhien pitämisenä köyhinä ja yhteiskunnan tuen varassa olevina — tietysti tällainen köyhä on helppo saada kiitollisuudenvelantuntoiseksi aina silloin tällöin tiputtamalla budjettipöydältä joku mitätön almu.
Ympäristön suhteen kannattaa joskus käyttää tovi vaikkapa satelliittikuvien silmäilyyn sellaisissa paikoissa, joissa rajanaapureina ovat ihna luontoa ja ihmisiä riistävä markkinatalousmaa ja automaattisesti jo aatteenpohjalta ympäristöystävällinen valtiojohtoinen vasemmistolainen maa. Poikkeamat omasta maailmankuvasta voi aina selittää sillä, että noku USA epäreilusti kauppasotii, rahoittaa ympäristöä tuhoavia dissitenttejä jne.
Pia-Petri
” Mutta hassua, miten joidenkin mielestä köyhien asialla oleminen on pahasta.”
Jos on kovastikin vasemmalla, niin miksei tämmöinen henkilö sitten äänestäisi suoraan Vasemmistoliittoa? Eli ihan sama kysymys, mikä Kokoomukselle esitetään persujen peesatessa. Ei siinä kopioimisesta hyvä heilu, jos on aitoakin tavaraa tarjolla.
Kannattaakohan Vihreiden yrittää olla Vasemmistoliiton kevytversio LGBQT-väelle ja korkeakoulutetuille naisille? SDP:n ja vassareiden yhteenlaskettu kannatus on n. 30%, tuosta porukastako ne voittavat pitäisi kauhoa?
Niin demarit on ahtaajien ja metalliliiton puolue
Merimiesunionin puolue
Raskaana teollisuuden puolue
Vihervasemmisto hankaloittaa siellä elämää kun sak pyörii fossiilisilla polttoaineilla
minulle oli näissä vaaleissa helppo olla vihreiden puolella, oliko valinta tehty jo kiveen kiveen kirjoitettuna kun tuo naapurimaa venäjä lähti harjoittamaan idiotismia ukrainassa. vasemmistoliitto on äänestykelvollinen mutta en tykkää niiden nato-fobiasta, tosin niiden nato kritiikki on sentään asiallista toisin kuin perussuomalaisilla aikaisemmin. nähtäväksi jää kuinka moni vihreä meni liberaalaille, itse hylkäsin kahdesta syystä, alle toteutuvien vaalikynnysten, mutta oleellisempi on että liberaalit on liiaksi rahan vapauden puolella.
nämä oli kuitenkin ällöttävät vaalit, lähinnä siinä että vanhat pamppu puolueet jyrää yli. soinin jytky 1 oli jollakin tavalla erilaista, vaikka en soinista tykännytkään. tosin nykyiset perussuomalaiset on ihan erilaisia kuin soinin perussuomalaiset.
itse seuraan usa:n mediaa, ja politiikka on karmeaa likäviemäri tasoa siellä. yksi syy siihen on media, johon kuuluu myös meta:n omistava facebook ja elon musk:in twitter. eipä se klassinen mediakaan hyväkään ole. repulikaanit ovat äänestykelvottomia, ja puhutaan trump:in jälkeisestä puolueesta. oikeistomediakin levittää tietoisia valheita, jota en hyväksyisi edes mielipide medialle.
onko suomen media muuttunut likäviemäriksi!? merkkejä ainakin on. ei ole tilastoja mutta tekeekö suurinosa äänestäjistä päätöksensä massamedioiden varassa, esim ilta-jorinat. mä tein valinnan jo kauan aikaa sitten että seuraan mielummin puolue julkaisuja koska niissä voi puolue sanoa sanottavansa ilman median agendaa.
tulen antamaan version 2 kommentin tästä kunhan analysoin ja sulattelen tulosta ensin. varoitus, siinä tulee olemaan jotain mitä jotkut ei halua kuulla. vihje, kuulijat ei välttämättä ole perussuomalaisten äänestäjiä.
Vasemmistoliitto ei onnistunut perustelemaan vaali kentillä miksi se tuki Nato jäsenyyttä eikä lähtenyt hallituksesta tai äänestänyt ryhmänä EI Nato jäsenyydelle joka olisi sille sallittu koska oppoisitio tuki Nato jäsenyyttä. Tästä syystä ne kansanedustaja jotka äänestivät Nato jäsenyyttä vastaan putosivat eduskunnasta (tosin kaksi vain uusi paikkansa) ja tilalle ei noussut uusia Vasemmistoliitosta.
Vasemmistoliiton rauhanaktivistit ovat elävät yksinkertaisesti menneisyydessä.
Hyvä analyysi.
> Keskustan puoluekoulussa varmaankin opetetaan, että jos vastattavaksesi tulee kiusallinen kysymys, kannattaa vastata johonkin aivan toiseen kysymykseen.
Saarikko on vain yksi joukossa. Olisi helpompi listata ne eturivin kansanedustajat, jotka tapaavat vastata esitettyyn kysymykseen kysyjän tarkoittamalla tavalla.
> Sari Essayah ja Li Andersson
Aivan, ja Sari ehkä paras asiapitoisuudessaan, ja hyvä myös kysymyksiin vastaamisessa.
> Maria Ohisaloa …
Vihreät jäivät ehkä vähän hallituksen tukipuolueen asemaan. Ilmastoa ei tosiaan käsitelty paljon, eikä se ole ollut hallituksessakaan keskeinen teema. Vuoden 2035 toistaminen ei tuo välttämättä ääniä. Myös eduskuntavaalin leimaaminen pääministerivaaliksi saattoi viedä ääniä. Ainakin yhdessä vaalikeskustelussa Ohisalo antoi mielestäni itsestään turhaan kuvan kansan mielipiteistä poikkeavana viheraktivistina.
Miksi ylipäätään televisiossa puolueiden puheenjohtajat väittelevät niin paljon toistensa kanssa, miksi eivät yksi kerrallaan etukäteen valmistautuneiden asiantuntijoiden ryhmän kanssa, jotka vaatisivat avaamaan sanottavaa ja osoittaisivat argumenttien aukkoja?
pistän yhden väliaikaisen kommentin nyt, pureksin lopullisia kommentteja vielä myöhemmin.
näyttää siltä että vihreiden äänestäjät on karanneet kokoomukseen, mikä tuntuu kummaliselta, tämä on epätarkka arvio.
mitä tulee tulevaan hallitukseen, niin keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n pitäisi mennä oppsitioon ja pakottaisi sdp:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen pakkohallitus. ja yhteen vuoteen ei käytäisi (uusinta) vaaleja.
Luulen että SDP:n kannattajia vuosi persuihin ja kokoomukseen, ja vihreiden ja vasemmistoliiton SDP:hen paikkaamaan vuotoa.
Kilgore: Äänestin kokoomusta ekaa kertaa elämässäni. Tähän mennessä olen aina äänestänyt vihreitä, ja äänestänyt olen parikymmentä vuotta.
Minulle ei oikein ole puoluetta enää:
Persut vihaavat liberaaleja kaupunkilaismiehiä, eikä nörtit ole heidän mielestään miehiä laisinkaan
Demarit on ay-pohjainen puolue, jossa vihataan jokaista korkeakoulutettua, ajattelutyötä tekevää ihmistä, paitsi jos nämä työskentelevät julkisella sektorilla. Se ei muuta mitään demareille, että suuri osa esim. it-alan työntekijöistä on todellisuudessa nykyajan duunareita, vaikka tietotyötä tekevätkin eivätkä fyysisesti sijaitse tehtaassa.
Keskustalla ei ole mitään tekemistä poliittisen keskustan kanssa, kaltaistani liberaalia kaupunkilaisnörttiä vihataan intensiivisesti.
Vihreät oli pitkään puolueeni, koska he ajoivat kahta minulle rakasta asiaa:
— pitivät liberaalien kaupunkilaisten nörttimiesten puolta
— puolustivat luontoa ja ilmastoa
Nykyinen vihreät ei aja kaupunkilaisen nörttimiehen asiaa, vaan pikemminkin nykyvihreät vihaiset äärifeministit vihaavat kaupunkilaista nörttimiestä, ja syyllistävät aivan erityisesti juuri tällaista miestä siitä, mitä jotkut muut miehet tekevät. Kuulostaa yksinkertaistukselta ja sitä onkin, MUTTA miettikääpä millaista yksinkertaistusta ja räyhäsyyttelyä se vihreiden ja vasemmiston feministien mökä itsessään on.
Ja mikä pahinta, nykyvihreät eivät edes puolusta luontoa ja ilmastoa intensiivisesti!
Miksi puolueen nimi on vihreät, jos se keskittyy lähinnä naisten ja vähemmistöjen asiaan? Voisin jopa äänestää täysin etujeni vastaisesti vihreitä, jos puolue sitten edes kunnolla puolustaisi luonnon ja ilmaston asiaa. Mutta turha toivo.
Miksi kokoomukseen vuotaisi enemmän demareiden kuin vihreiden äänestäjiä? Edellisissä vaaleissa vihreät sai merkittävän määrän ääniä kokoomuksen koulutusleikkauspetokseen ja yleiseen perskekoperseilyyn pettyneiltä liberaalivihreiltä äänestäjiltä, jotka nyt valuivat takaisin kokoomukseen. Pitää muistaa mistä asetelmista vuoden 2019 vaaleihin lähdettiin; ei Vihreiden silloinen vaalivoitto demareiden kustannuksella syntynyt.
Persujen kannatusnousua selittää ensisijaisesti keskustan romahdus, jonka näkee hyvin aikaisemmin keskustan vihreän äänestyskartan muuttumisesta persunväriseksi.
“sdp:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen pakkohallitus”
Ei ketään voi pakottaa hallitukseen.
Kokoomus ja persut pitäisi saada hallitusvastuuseen, mutta tarvitsevat ainakin kolmannen mukaan. Keskusta kipuilee tappiota, kuinka pahasti? RKP jätti hallitusoven raolleen sanomalla, että eivät lähde tekemään perussuomalaista politiikkaa; jos Kokoomus on pääministeripuolue ja takaa RKP:lle kaksikielisyyden, onko se enää persuilua RKP:n näkökulmasta?
Kokoomuksen etu, että heillä on sinipuna toisena mahdollisuutena, persuilla ei ole vaihtoehtoa yhteistyölle Kokoomuksen kanssa, jos hallitukseen haluavat.
Agitaattoritotuuksiin perustuva kansan ohjaaminen ei ole mikään uusi asia tai edes pidemmällä aikajaksolla lisääntynyt. Viime aikoina lopulta sadan vuoden jälkeen historiantutkijat ovat pystyneet kiihkottamasti analysoimaan yhtä maailmanhistorian käsittämättömintä tapausta, Venäjän helmikuun vallankumousta. Havainto on ollut, että joukko agitaattoreita pystyi luomaan Pietarissa sekä kansalle, kaupungin laidoilla olleille sotajoukoilla että ilmeisesti myös tsaarin lähipiirille harhaisen kuvan Venäjän tilanteesta. Sekä leninistinen että valkoisten historiankirjoitus on omista syistään pyrkinyt selittämään tapahtumien kulkua muuten.
Agitaattorit vuoden 198 sodan synnyttäjinä ovat tainneet nousta esiin viime aikoina myös omassa historiankirjoituksessamme?
Olipa hienoa lukea kirjoituksesi. Samaa mieltä täysin.
Olen myös erittäin tyytyväinen, että Atte Harjanne (asiapolitiikko ja myös taloutta ymmärtävä) sekä aina sanavalmis Fatim Diarra ovat nyt eduskunnassa mukana. Vihreiden suurin “moka” oli, että se näyttäytyi aivan liian vasemmistolaisena puolueena. Vihreiden olisi pitänyt ehdottomasta erottautua talousteemoilla Vasemmistoliitosta. Nyt monille jäi väärä mielikuva; karrikoiden Vihreät on Vasemmistoliiton ympäristösiipi.
“Vihreiden olisi pitänyt ehdottomasta erottautua talousteemoilla Vasemmistoliitosta. Nyt monille jäi väärä mielikuva; karrikoiden Vihreät on Vasemmistoliiton ympäristösiipi.”
Jos kampanjoinnin pääteemat ovat luontokato ja vähäosaiset, tämä vaikutelma on väistämätön. Nimenomaan taloudesta Ohisalon vihreät eivät ole osanneet viestiä yhtään mitään, kun aika ja tarmo on kulunut Vasemmistoliiton pelikirjasta kopioitujen ylevien mutta isossa kuvassa merkityksettömien teemojen parissa.
Mikä on merkityksetön vasemmistolainen teema? Oikeudenmukainen vihreä siirtymäkö? Se ei ole mikään merkityksetön teema, vaan ainoa ratkaisu yhteiskuntien selviytymiseen ympäristökriiseistä! Jos vihreää siirtymää ei tehdä vasemmiston esittämällä tavalla, seurauksena on natsiyhteiskunta, jossa rikkaat hallinnoivat vähiä resurssseja ja muut pidetään kurissa poliisivaltiolla, sitäkö haluatte? Vastatkaa, sitäkö haluatte? Monilla ihmisillä näyttää olevan tosi vaikea ja harhainen suhde vasemmistolaisuuteen. Ehkä kannattaisi ihan rauhassa ottaa selvää todellisesta vasemmistolaisesta politiikasta ja lopettaa omituinen hysteerisyys asian ympärillä. Ihme ulinaa aina vuodesta toiseen vihreiden mahdollisesta vasemmistolaisuudesta. No entä sitten? On kai vihreilläkin oikeus järkiintyä ja kehittyä kokoomuksen puutarhaosastosta eteenpäin! Nyt kaikki ulisijat rauhoittuvat ja hyväksyvät sen faktan, että jos tällä pallolla halutaan elää rajallisten resurssien maailmassa sivistyneesti yhdessä, silloin on pakko valita vasemmistolainen, oikeudenmukainen vihreä siirtymä.
Noin on. Vihreät varmaankin mielletään nykyään paljolti joko vasemmistoliiton tai demareiden ympäristösiiveksi. Vihreät tuskin saivat tällä kertaa montaakaan uutta ääntä kokoomuksen ympäristösiiven suunnasta.
Vihreät saatoivat vuotaa demareiden suuntaan siksi, että Sanna korosti vahvasti vaalien pääministerivaaliluonnetta. Demarit menestyivät vaaleissa, mutta ehkä enimmäkseen imien kannatusta vasemmistoliitolta ja vihreiltä, jotka näyttävät tässä mielessä olevan demareiden vasemman laidan varatankki.
Jotta vihreät nousisivat, ehkä jonkinlainen vasemmisto — oikeisto ‑akselista riippumaton vihreiden arvojen korostaminen voisi toimia.
Eikös joku/jotkut tehneet analyysiä Vihreiden ehdokkaiden (läpimenneiden?) vaalikonevastauksista ja tuloksena oli se, että Vihreiden sijoitus oli lähempänä asteikon vasempaa äärilaitaa kuin SDP:n tai Vasemmistoliiton — tai jopa SKP:n. Ainoa samalla suunnalla ollut puolue taisi olla Feministinen puolue.
Onko siis ihme, että nyky-vihreitä pidetään hyvin vasemmistolaisina?
Hesarin mukaan läpi menneiden vihreiden keskiarvo on jokin verran demareista oikealle, mutta paljon liberaalimpaan suuntaan.
Jospa vaan vihreät olisivat enemmän liberaali keskusta. Nyt ei mitään jakoja pärjätä vasemmistopuolueena. Keskellä ja kaupunkilaispuoleena olisi tilaa.
Hei!
Nykyinen keskustelukulttuuri on syy miksi enää moneen vuoteen ole katsonut vaaliohjelmia. Luulen, että kulttuuri on noussut some-hörhöilystä, ja median nykyisestä nopeatempoisuudesta yleisestikin -
ei ainoastaan politiikassa vaan melkeinpä kaikilla aloilla. Asioihin ei keskitytä vaan pelataan tunteilla ja heitellään nopeasti jotain “nasevaa”.
Äänestin jollain lailla vakiintuneen kannan mukaan, mutta en ole mihinkään tiettyyn puolueeseen kiinnittynyt. Niistä kaikista löytyy plussaa ja miinusta, vaikka eri suhteissa.
“Alä vastaa siihen kysymykseen joka kysyttiin, vaan siihen johon haluat vastata” oli ohjeena jo “Kyllä. Herra Ministeri”-sarjassa 1980-luvulla.
Laskepa Osmo tilastotieteilijänä mikä olisi ollut Marinin demareiden kannatusprosentti JOS vihreiden ja vassarien kannattajat eivät olisi panikoineet ja taktikoineet itseään pois pelistä?
15 prosenttia?
Traagista myös se kuinka tärkeää ilmasto- ja lajikatoasiat ovat olleet isolle osalle vihreiden kannattajia: eivät kovin tärkeitä. Persujen pelko suurempi asia.
Vihreillä ei ole enää varaa valita vääränlaista puheenjohtajaa. Seuraavan pitää olla kärkäs, sanavalmis, selkeä puhuja, jolla on myös aito sisäinen palo ympäristöasioihin. Terve perkelöityminen saa ja pitää näkyä, koska eletään keskellä ilmastokriisin eskaloitumista ja 6.sukupuuttoaaltoa! Kun kaikki ympäristömittarit huutavat punaisella ja vaaliväittelyssäkin populistirasistipuolue ja oikeistopuolueet suorastaan jauhavat paskaa ympäristöasioista, nössö asiapirkko/pentti-tyyli enkelimäisellä hymyilyllä kuorrutettuna ei toimi ollenkaan! Puolueen tekemisten lisäksi tässä yhtälössä medialla on valtavan iso rooli. Media on edelleen agendan asettaja ja portinvartija. Median toiminta on taas viimeiset neljä vuotta ollut täysin ala-arvoista ympäristökriisien käsittelyn suhteen. Voi olla, että ilmasto-ja luontokatokeskustelua on tarkoituksella vaimenettu, jotta saataisiin porvarit ja äärioikeisto valtaan. Politiikka ei tapahdu tyhjiössä ja media luo sille raamit valitsemalla aiheet ja näkökulmat. Kaikkien ympäristöasioista kiinnostuneiden pitäisi haukkana vahtia että ympäristöaiheet vihdoin nostetaan julkisen keskustelun keskiöön, niille kuuluvalle paikalle.
Eipä nuo ilmasto yms. muut asiat vihreiden äänestäjäkuntaa riittävästi huolestuttaneet kun piti päästä antamaan “protestiääniä” Marinin puolesta.
Tarvitsette myös paremman äänestäjäkunnan, vihreän. He voisivat vaihteeksi olla kiinnostuneempia luonnon tilasta kuin nämä nykyiset.
Vihreiden pitäisi myös osata nostaa saavutuksiaan ja tekemistään näkyville. Vasemmistoliitto pyörittää Elokapinaa ja kaikenmaailman metsämarsseja ja Vihreät ovat jääneet komiteoihin pohtimaan sähköautojen verotukia ja leimaantuneet vielä sen päälle omakotitalojen energiaremonteista. Pitäisi olla aivan toisin, ulos marssille, suoraan toimintaan, vihaista huutamista Eduskunnassa ja somessa!
Toinen asia on sitten Vihreisiin hiipinyt vasemmistolaisuus. Ylen vaalikoneen “oikea alanurkka” eli keskeltä oikeammalle sijoittuva kaupunkivihreys jäi tyhjäksi, sen sijaan SDP pyyhki Vihreillä lattiaa.
Juu ei kyllä mikään vasemmistoliitto pyöritä Elokapinaa, hohhoijakkaa. Eivätkä vihreätkään. Hui, vasemmistolaisuus on hiipinyt (!) vihreisiinkin. Eli, järkiintymistä sielläkin havaittavissa. Monet hyvät ja järkevät asiat tulevat vasemmiston suunnalta ja ne ovat hyviä ja järkeviä siitä huolimatta. Kansa on vain opetettu hyljeksimään vasemmistolaisuutta täysin mielikuvatasolla, eikä se liity mitenkään todellisiin asiakysymyksiin. Lopettakaa jo tuo typerä hepulin saaminen jo pelkästään vasemmisto-sanasta. Krtek voisi myös pohtia haluaako tälle planeetalle a) natsitulevaisuuden vai b) rauhaisan vasemmistolaisen tulevaisuuden? Jos tahdomme elää rajallisten resurssien pallolla jokseenkin sivistyneesti yhdessä, rajalliset resurssit on jaettava nykyistä reilummin. Se tarkoittaa, sori vaan, vasemmistolaista varallisuuden tasaisempaa jakoa. Jos vasemmistolainen reilumpi jako tuntuu vaikealta, sitten voi valita yhteiskunnan jossa väkivaltakoneisto pitää tiukassa kurissa suurta köyhempää väestöä, jonka raivolta se suojaa rikkaimman prosentin kaappamia varallisuutta ja resursseja. Tämä vaihtoehto voi eskaloitua veriseksi sodaksikin. Kumman valitset, Krtek?
Pia-Perti — niin, ei Elokapinaa mikään Vasemmistoliitto pyöritä vaan ohjeistus tulee Kremlistä, jossa emoliikkeen XR:n perustaja Roger Hallam on ainakin aiemmin ollut säännöllinen vieras. Rahavirratkin ovat yleensä jäljitettävissä monien mutkien kautta veroparatiiseissa sijaitseviin venäläisten oligarkien hallitsemiin kuoriyhtiöihin.
No, sinänsä kyllä olen valmis uskomaan, että käytännössä kaikki suomalaiset elokapinoijat ovat pelkästään hyödyllisiä idiootteja.
Hei, havaintoni tulee siitä, että olen ollut Elokapinassa mukana. Äänestin nyt Kokoomusta, aina aiemmin vihreitä. Ehkä tykkäät iloitella kirjoituksissani, mutta minä olin aivan vakavissani.
Vasemmalla ja oikealla on ihan merkittäviä eroja. Sen sijaan oikeisto ei ole suunnittelemassa mitään väkivaltaista vallankaappausta kuten maalailet. Sen sijaan toivoisin, että budjetissa elettäisiin enemmän tulojen mukaan, eikä jaettaisi rahaa samaan malliin kuin viimeiset 4 vuotta.
(ksee, Roger Hallam on muuten heitetty pois UK:ssa toimivasta Extinction Rebellionista jo kauan sitten oman sekoilunsa vuoksi.)
Ei oikeisto suunnittelekaan mitään vallankaappausta nyt, vaan nykyinen kehitys johtaa vääjäämättä siihen suuntaan, jos rajallisen pallon rajallisia resursseja ei jaeta oikeudenmukaisesti. Oikeudenmukaisuus tarkoittaa (sori vain vasemmistolaisuudesta kummallisen hepulin saavat) vasemmistolaista reilumpaa tulonjakoa. Vasemmistolaisuuden pitää siis “hiipiä” kaiken politiikan teon ytimeen, koska siitä on kiinni sivilisaation säilyminen tällä planeetalla. Koko lapsellinen asenneilmapiiri vasemmistolaisuuden suhteen pitää muuttua koko yhteiskunnassa, ja erityisesti mediassa. Elinkeinoelämän media on sitkeällä propagandalla leimannut vasemmistolaisuuden jotenkin spitaaliseksi, niin että Soininvaarakin ym. yrittävät aina epätoivoisesti pestä vihreitä puhtaaksi mistään vasemmistolaisuuteen viittaavastakaan. Media on siirtänyt politiikan kehikkoa aina vain lisää oikeammalle ja trollannut ihmisten mieliin inhon vasemmistoa kohtaan, jonkun keinotekoisen rajan jota ei saisi ylittää. Siksi esimerkiksi keskustaan pettyneet eivät keksi mitään muuta vaihtoehtoa kuin umpisurkeat persut, koska heihin on ohjelmoitu kielto kääntyä vasemmalle uusia vaihtoehtoja etsimään.
@Krtek , @Pia-Petri Pampula-Kutri
itse uskon vakaasti että jos kapitalismi rehottaa villisti ja vapaasti niin jonkun sortin yksipuoluevalta putkahtaa pihalle.
usa:ssa on jo tapahtunut yksi väkivaltainen vallankaappausyritys, joten ei puhuta teoriasta.
kyllä kun näitä kommentteja lukee niin jää olo että voisi pelotella suomalaisia sosialismilla ja kommunismilla enemmän kuin usa:laisia.
Olet Osmo aikaisemmin useissa yhteyksissä kehitellyt perustulon suuntaisia ajatuksia siitä, miten uudenlaisilla rakenteilla voitaisiin poistaa esteitä ihmisten työllistymiselle matalan osaamistason palvelutyöissä. Tämä olisi voinut olla aihepiiri, jolla vihreät olisi voinut erottua vasemmistosta. Varsinkin SDP on ay-kytköstensä kanssa jumissa “palkalla pitää tulla toimeen” ‑retoriikassa. He eivät suostu edes keskustelemaan siitä, että riittävä tomeentulo voisi alimmissa tuloluokissa koostua esim. palkasta ja perustulosta.
Nykyisin oikeistosta löytyy enemmän kiinnostusta tähän aihepiiriin. Esim. Elina Valtosen kanslaistili edustaa mielenkiintoista ja omintakesta ajattelua, joka olisi ansainnut laajempaa keskustelua. Oikeiston talousajattelijoista jopa vasemmiston belsebuubi Björn Wahlroos on sanonut, että perustulo olis nykyistä järjestelmää parempi tulojen tasaamiseen (kts. esim. https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/1665906 ).
Valitettavasti tämä aihepiiri on loistanut poissaolollaan näissä(kin) vaaleissa. Nämä taitavat olla aivan liian liian monitahoisia ja abstrakteja asioita julkisen yhteiskunnallisen keskustelun nykyisiin formaatteihin 🙁
Olet joskus kirjoittanut, että on paljon ihmisiä jotka valitsee Kokoomuksen ja Vihreiden välillä. Kun Vihreät saatiin tehokkaasti leimatuksi vasemmistolaiseksi, moni on nyt valinnut ilmeisesti Kokoomuksen.
@Keijo Perälä
Tuskinpa nykyvihreistä nyt moni kokoomusta äänesti, pikemminkin SDP:tä.
En myöskään koe, että “Vihreät saatiin tehokkaasti leimatuksi vasemmistolaiseksi”. Ei kysymys ollut leimaamisesta, vaan aidosta siirtymästä vasemmalle. Vaalikoneissa on toki puutteensa, mutta se, että hyvin suuri osa niihin vastanneista Vihreiden ehdokkaista asemoituivat samaan neljännekseen kuin SDP:n ja Vasemmistoliiton ehdokkaat, kertoo asian.
On todella sääli, että liberaalit, mutta (säänneltyä) markkinataloutta kannattavat ihmiset joutuvat paremman puutteessa äänestämään Kokoomusta, vaikka he Kokoomuksen pro-business-näkemystä vieroksuvat. Takavuosina Vihreät tarjosivat hyvän vaihtoehdon, mutta nyt ei edes Atte Harjanne tainnut päästä Eduskuntaan.
Atte pääsi eduskuntaan.
Kyllä ääniä siirtyi nimenomaan Kokoomukselle, vähemmän SDPlle. Hallitusrintamahan hävisi moninkertaisesti sen mitä SDP voitti.
kommentti on tarkoitettu vähän yleisemmin mutta annan tässä.
liberaalipuolue sai surkeasti ääniä. liberaalipuolue olisi voinut viedä ääniä kokoomukselta ja pikkuisen vihreiltä, kumpaakaan ei tapahtunut. vähän viittaisi että liberaalisuus ei oikein kiinnosta.
salaa olin toivonut että liberaalipuolue olisi vienyt ääniä kokoomukselta ja saanut pari paikkaa.
Eivätkö vihreät ja jopa demarit ja vasemmistoliittolaiset kannata säänneltyä markkinataloutta? Missä se mörkö tarkemmin piilee, kun pelätään vasemmistolaisuutta? Vai onko kyse vain hähmäisistä mielikuvista?
Vasemmiston ja AY-liikkeen symbioosi taitaa olla murenemassa. Sanna Marin MTV3 (?) tentissä sanoi että “AY-liikeen ja muiden yleishyödyllisten yhteisöjen verovapauksia on suitsittava” tms. Kokoomus ei voi edistää tuota (koska Yle järjestäisi Rautatientorille kapinan). AY- ja työeläkerälssin privileegioiden alasajo jää SDPn johdettavaksi jollain myöhemmällä vaalikaudella?
Vasemmisto on ajanut Ay-liikkeen verottamista varmaan jo vuosikymmenen ajan. Asiaa yritettiin myös ajaa Marinin hallituskaudella. Asia ei vain etene koska talousoikeistopuolueet, eläkejärjestöt ja elinkeinoelämän lobbarit vastustavat.
https://yle.fi/a/3–12082808
“SDP olisi ollut valmis ulottamaan lähdeveron myös ay-liikkeen saamiin osinkoihin. Hallituksessa RKP kuitenkin vastusti säätiöiden verottamista, jolloin koko yleishyödyllisten tahojen kenttä rajattiin pois.”
Eli Marinin hallituksessa RKP vaati ay-liikkeiden sulkemista ulkopuolelle.
En tiedä miten kenellekään politiikkaa seuraavalla tämä voi tulla mitenkään yllätyksenä, en tiedä oliko MTV vaalitentissä “Hakaniemi kohahti” juontajalta teatteria vai mitä.
https://twitter.com/mikkolaakso/status/1641135533714702337
Jos maahan saisi kasaan aidon vasemmistohallituksen, ay-liikkeet varmasti menisivät verolle. Kertoo jotain poliittisen keskustelun tilasta että edelleen ajatellaan yleisesti että Vasemmistoliitto ja SDP vastustaisivat asiaa kun asia on juuri päinvastoin.
Erittäin hyvä kirjoitus.
Olisipa Suomessa edes yksi valtakunnallinen sanomalehti, joka käsittelisi suomalaisen yhteiskunnan ja politiikan asiakysymyksiä, ja jättäisi sikseen somemaailman seurailun, poliittisen pelin arvuuttelun ja muun sellaisen joutavan. Nyt Hesarista ovat loistaneet poissaolollaan poliittisten ohjelmien syvälliset arvioinnit ja vertailut. Vaaleja on seurattu ja selostettu kuin jotain urheilukilpailua tai laulukisaa.
Kannattiko pakottaa huumeita. Kannattiko. Absoluuttinen kynnyskysymys, josta ei tingitä.
Kiitos kirjoituksestasi!
Vaalikeskustelujen onttoutta illasta toiseen seuratessa alkoi tuntua että lopulta eniten sanottavaa olikin pienpuolueiden ehdokkailla. Vaikka heidän joukossa oli jos jonkinlaista tallaajaa, olisi ollut kiinnostavaa nähdä esim. Liberaalipuolueen edustaja keskustelemassa näiden suurten puolueiden puheenjohtajien kanssa. Heillä oli kiinnostavasti selvitelty mahdollisia säästökohteita ja ajatus valtion keskittymisestä vain ydintehtäviin tuntui järkeenkäyvältä. Pienpuolueissa oli toki iso kirjo mutta kyllä siellä pointteja oli. Liberaalien ohjelmaa lukiessa aloin itsekin miettiä että miksi ihmeessä valtion budjetista maksetaan esim. kunniamerkit, joita jaetaan kiintiömäärät valtion viroissa oleville ts. sellaisten organisaatioiden jäsenille, joiden toiminta jo muutenkin kustannetaan verovaroin. Ei mulla kunniamerkkejä vastaan mitään sinällään ole, mutta ei niitä monikaan hoksaa anoa ihmisille, jotka työskentelevät esim. yksityisyrittäjinä. Eikä niitä anomatta tule. Monta muutakin säästöideaa oli heidän listalla, joista olisi ollut kiinnostavaa kuulla.
Vihreiden kannatuksen heikkeneminen johtuu siitä että ympäröivä yhteiskunta on muuttunut, ja nopeasti.
Pandemia, Ukrainan sota, energiakriisi, inflaatio ja valtiontalouden velkaantuminen kaikkine lieveilmiöineen ovat pelanneet perussuomalaisten, kokoomuksen ja demareiden pussiin.
Vihreistä ministereistä vain Pekka Haavisto on toiminut esimerkillisesti ajaessaan Nato-jäsenyyttä. Muille annan arvosanaksi 6-.
https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/esko-valtaoja/esko-valtaoja-politiikan-taso-nousuun-puheroboteilla-ja-ammattinayttelijoilla/
Esko Valtaoja tekee mielenkiintoisen ehdotuksen. Politiikan teko ja politiikan esiintymiset/julkisuuskuva voitaisiin erottaa toisikseen. Poliitikoilla voisi olla omat komeat/kauniit näyttelijät esim. somea ja ylen keskusteluohjelmia varten. Poliiitkoille jäisi vain poliittisten strategioiden teko ja näyttelijä hoitaisi esiintymisen.
Esim. Halla-ahoa kehuttiin analyyttisyydestä, mutta kritisoitiin esiintymisestä. Tuossa Valtaojan esimerkissä Halla-Aholle olisi jäänyt strategian teko, mutta hän olisi voinut valita esim. “kansallismielisestä mallikatalogista” oman esiintyjänsä. Olisi voitu valita esim. Jussin esiintyjäksi itsevarmasti esiintyvä “komeapiirteinen koskenlaskija-jätkä”, jonka Jussi olisi kouluttanut stragian esittäjäksi.
On selvää, että politiikassa ulkonäkö on korostetumpaa kuin ennen. Kun poliitikot saisivat omat näyttelijänsä, politiikasta tulisi asiapitoisempaa ja edullisen ulkonäön tuoma etu vähenisi suhteessa asiapitoisuuteen.
No mitä muuta Purra on?
Minusta rehellisin vaalikampanja oli Liberaalipuolueella, heillä oli selkeä ja hyvin perusteltu 9 miljardin leikkauslista. Kokoomus on rummuttanut velkaantumisen pysäyttämistä mutta konkretia on ollut aika heikkoa.
Sää saattoi ratkaista vaalit. Jos mennyt talvi olisi ollut hyvin kylmä ja ihmiset ajautuneet laajamittaisesti vaikeuksiin lämmityslaskujensa kanssa, PS olisi ollut todennäköisesti suurin puolue.
Mitä tehdä
Valtiokeskeinen ajattelu, valtioriippuvuus, julkisen talouden tasapainottaminen
Valtion kassan tyhjentäminen, tulevilta sukupolvilta
Maailmalla on 8 miljardia ihmistä. Vientiin on panostettava. Ja siksi vientiyritysten yhteisöveron tulisi olla 15 %. Valtio saa yhteisöveroa n. 5–6 mrd €/v. Osingot ovat n. 11,5 mrd €/v. Suomesta maksettujen osinkojen määrä v. 2020 oli 21,6 mrd €
Suomen velkakierre, valtion velka, v. 2022 oli 70,8 % BKT:stä. Valtion velka (3.4.23) 139,9 mrd €
Suomen luottoluokitus AA+ (toiseksi paras mahdollinen)
Verotuet ja muut tuet, v. 2007 jälkeen 16 x 9 mrd = 144 mrd
YLE (1.3.2018) yritystuet 9 mrd €/v (16,2 % budjetista, joka oli 55,7 mrd €, josta 10 % uudistavia ja 90 % säilyttäviä)
Tärkeä pohjaehto; Hyödyn yhteiskunnalle on ylitettävä veron tuottomenetys.
Olisi hyvä saada tukien saajilta selvitys 15 vuoden ajalta, mitä valtio on hyötynyt 9 mrd € vuosittaisista tuista, velkarahalla. Muiden on ollut vaikea tehdä selvitystä järjestelmän epämääräisyyden vuoksi.
Jos esim. energia olisi ollut kalliimpaa, olisiko 15 vuodessa vihreässä siirtymässä edistytty.
On aika yksinkertaistaa verojärjestelmä ymmärrettäväksi.
Suomen julkisen talouden kestävyysvaje on n. 4 % BKT:stä eli n. 13 mrd €
Euroopassa elvytyksen tarkoitus oli vaikuttaa reaalipolitiikkaan, edullisia lainoja kotitalouksille, vaikkapa energiaremontteihin. Käytännössä rahapolitiikka hyödynsi edulliset lainat, sijoitustoiminta vahvistui velkarahalla, osakkeiden arvot nousivat ja pitkään hallittu inflaatio nosti päätään.
Suomessa, ei kasvua, ei investointeja, vaan velkaantumista viimeisen 15 vuoden aikana.
Aikoinaan luultiin, että tekniikka ja robotit hoitaa työn tehostamisen, mutta nykyään lasketaankin äitien minuuttien työajan lisäyksiä.
Digivihreä siirtymä ja datatalous, kiertotalous, teknologinen kehitys, korkeampaa lisäarvoa, nyt on saatava kasvua ja työllisyyden vahvistumista, siis korkea työllisyysaste ja hyvä tuottavuuskehitys
Työn tekemisen ja yrittämisen kannustimia vahvistetaan, (ostovoima).
Taloudellinen epävarmuus, inflaatio (EKP:n korkotavoite 2 %), korot (EKP:N ohjauskorko 3 %),
Koronnostot paisuttavat liikepankkien riskittömiä korkotuloja, eli miljardien eurojen pankkituki.
Lähes puolella (46 %) kotitalouksista varaa menojen kasvuun on enää enintään vain 100 € / kk.
Suomalaisten ostovoimalla ostetaan yritysten tuotteita ja palveluita.
Suomalaisten pankkitileillä on yli 100 mrd €. (iät; 25–49 n. 3.000 € ja 50–59 n. 5.000 € ja yli 60 n. 8.000 €)
Verotus / rakenne / verojärjestelmän yksinkertaistaminen (selkeys, oikeudenmukaisuus) (193 verotukea), kaikki verotuet poistetaan, siis nollataan, sisältyvät verottomaan osaan. Kotitalousvähennys säästetään palvelemaan kotitalouksia, esim. perheet voivat osallistua ikäihmisten hoivaan.
Yksi valtionvero, progressiivinen, yhdenvertainen, valtio osaa jakaa osuudet (kunnat ja hyvinvointialueet) eteenpäin. Päähyvinvointialueet (5+HKI).
Hyvinvointialueiden sote peruspalvelujen maksuttomuus, kuten työnantajankin tarjoamat työterveyspalvelut. Hyvinvointialueilla, hyvä johtajuus, on oltava hyvä tehtävien organisointikyky ja asianmukainen, kohtuullisesti palkattu henkilöstö.
Ansiotuloverotus ja pääomatuloverotus yhdistetään (kuten oli 90-luvulla) 150.000 € asti
ja työeläkeläisten (1,6 milj.) tulot, kaikki nämä tulot ovat veronalaisia, mutta verotus alkaa 1.900 €:sta ylöspäin (siis 1.900 € verotonta kuukaudessa, 22.800 € vuodessa). Poistetaan pakkotyövelvoite, vedotaan ahneuteen. Siirretään kaikki palkkaan liittyvät sos.kulut työnantajan maksettavaksi (kilpailukykysopimus).
ALV kaikki nostetaan 26 % (Ruotsi ja Tanska 25 % jo 90-luvulta alkaen). Näin kestävän kulutuksen voi itse valita. Työn verotuksesta kulutuksen verotukseen. AVL:n tuotto v. 2023 n. 22 mrd € (8 % BKT:stä). AVL:n pohja v. 2023 n. 108 mrd €.
Institutionaalisten sijoittajien kotimaisiin osinkoihin 5 % lähdevero.
Sosiaaliturva, Kela v. 2022 etuudet 15.7 mrd €
Kaikki, jo päätetyt sosiaaliturvaetuudet yhdistetään yhdeksi 1.200 €/kk (14.400 €/v)
1.200 € = sis. 800 € + 400 € (as.tuki) ja ja lisätyönoikeus 700 €/kk (8.400 €/v) tukea menettämättä
10 €/h = 70 h eli n. 8 pv ja 20 €/h olisi n. 4 pv
kaikki muut etuudet poistetaan, myös asumistuki (asumistuki v. 2022 oli 2,215 mrd € (yleinen 1,565 mrd € ja eläkel. 650,2 milj. €)
Erityisetuudet tarkistetaan, esim. vammaisille ja toimeentulotuki säilytetään viimeisenä hätävarana.
Kaikilla on oikeus kykyjensä mukaan osallistua yhteiskunnan rakentamiseen, vaikka vähemmälläkin työkyvyllä, myös työeläkeläisillä. Järjestetään esim. lyhytkestoisempiä täsmäkoulutuksia. Työvoimatoimistoille maksuttomia lakimiespalveluja työnhakijoille.
Laaja työttömyys 360.000 henkilöä. työvoiman ulkopuolella 140.000 henkilöä, työkyvyttömyyseläkkeellä 130.000 henkilöä, yhteensä 630.000 henkilöä
Näihin kuluihin kannattaa vertailla maahanmuuton kuluja. Eräs edunvalvoja ehdotti, että vuosittain otettaisiin 50.000 tulijaa töihin (palkka?) + perhe, ehkä 200.000 vuosittain. Turvataan, ettei työntekijöiden palkkataso nouse kohtuuttomaksi.
v. 2021 köyhyys- ja syrjäytymisriskissä oli 894.000 henkilöä eli 16,3 %
Lopetetaan segregaation ja hyvinvointierojen tarveperusteista rahoitusta. Tyydytään yhdenvertaiseen kohteluun kaikkien muiden kanssa. (pöyristyttävät vastakohdat; miljoona-asunnossa elinikäinen asumisoikeus (ehkä peräti 10 % vuokralla viereisen kovan rahan talon vuokrasta) ja toinen ylpeilee, kun poliisi ei ajanut pois, kun nukuttiin puiston laidassa olevan yleisen käymälän tiloissa). Esim. Helsingissä, muutetaan n. 50.000 asuntoa normaaliin vuokratasoon ja saaduilla vuokrarahoilla rakennetaan lisää asuntoja. Helsingin ulkopuolelta matkustaa päivittäin 156.000 töihin Helsinkiin. Helsinki palvelee vastaisuudessa yhdenvertaisesti kaikkia asukkaitaan.
Yritystuet; kaikki yritystuet haetaan vastaisuudessa EU:sta
Lapset/tuet
Yksi lapsilisä, summa kaikille 80 € / kk
Maksuton varhaiskasvatus (kyse on lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen)
Suomessa on n. 110.000 lasta, jotka tarvitsevat ”harkinnanvaraista” erityislapsilisää eli 380 €/kk
(summa toimeentulotuen lapsiosuuden suuruinen). Sosiaalipuolella oikeus rahankäytön seurantaan.
Kaikki erilaiset lapsikorotukset (muihin asioihin liittyvät) poistetaan
Lapsien tuet ovat täysin erillisiä, verottomia ja eivät vaikuta muihin tukiin.
Suomi on maa, joka myy korkean jalostusasteen uusia, innovatiivisia tuotteita ja niihin palveluja, ja voimavaroja siirtyy nykyistä korkeamman tuottavuuden yrityksiin.
Yritystukijärjestelmän uudistaminen
Talouden tuottavuutta edistävä resurssien uudelleen kohdistuminen (ns. luova tuho)
Yritysten T&K‑toiminta ja T&K‑investoinnit (tutkimus- ja kehittämistoiminta (perustutkimus, soveltavatutkimus, kehittämistyö)), nyt 2,4 mrd € eli n. 3 % valtionmenoista, jatkossa 4 %.
Tutkimukseen ja kehitykseen tehtävissä panostuksissa julkisen rahoituksen ei pitäisi olla pääasiallinen keino. Julkiset panostukset olisivat 4 % BKT:stä, vaan suurin osa pitäisi tulla yksityisistä panostuksista 2/3 T&K‑rahoituksesta olisi hyvä tulla yksityiseltä puolelta. (Julkisen talouden kestävyysvaje) Positiiviset ulkoisvaikutukset, eli hyödyttää koko yhteiskuntaa yhteisön (yksilön) saamaa hyötyä laajemmin.
T&K‑rahoitus; yhteiskunnallinen hyöty mahdollisimman suuri. T/K‑rahoituksen vaikuttavuuden arvioinnin pitää perustua moderneihin, taloustieteellisiin menetelmiin ja asetelmiin.
Yritysjärjestelmä, jossa valtio antaa toimintarahan + voittorahat + asiakkaat ja siirtää päätös- ja valvontavastuun, ei ole suositeltavaa.
Maksukyvyttömät, maksuhäiriöiset
Ruotsissa on 800.000 luku- ja kirjoitustaidotonta. Meillä lähes 400.000 ”laskutaidotonta” (maksuhäiriömerkintä) ja yli 500.000 eri henkilöä on vuosittain ulosoton piirissä.
Nyt heti on saatava henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuus ja saatava nämä ihmiset mukaan yhteiskuntaan. Myös lainanantajalla tulee olla vastuu. Positiivinen luottorekisteri tulossa.
Talon energialuokan nostaminen. Nyt valmistuvien uusien asuinrakennusten energiatehokkuusluokka pitäisi olla D. Hiilineutraalisuustavoite v. 2035.
Luulen että vihreiden äänestäjät hajaantui kokoomukselle (koulutettu Keskiluokka) ja demareille, taktikoivat kyllä mutta toisin kuin Marin toivoi.
Ei me kaikki olla vasemmistolaisuuden kannattajia. Suurta tyhmyyttä vihreiltä alkaa vasemmistolaiseksi ja tavallista harmaata keskiluokkaa syyllistäväksi wokepuolueeksi. Ja luontoarvot on hukassa vihreiltäkin
Vasemmiston aanet sitten karkasi demareille ja vihreille
Joo voi pyytää taktikoimaan, demokratiassa nyt vaan se taktiikka on jokaisen äänestäjän päätös.
Kun Marin sanoi että taktikoikaa, meidän perheessä se tarkoitti että keskittäkää äänet kokoomukselle
Persaukisessa vippisuomessa kun meillä kaikilla on kurjaa
woke sana on sellainen että kun kuulen sen tulee tuulettimesta läjä sontaa. usa:n oikeisto ottanut sen piilosanaksi peruttaa jotain asioita, mutta todellisuudessa tällä woke-sana peruutuksella ollaan piilo-vihaajia, vihataanko sillä seksuaalivähemmistöjä, uskonnollisia vähemmistöjä, rotu vähemmistojä, ulkomaalaisia jne.
esimerkiksi piilotetusti puolustetaan poliisiväkivaltaa.
Tarkempaa erittelyä: mikä siinä vasemmistolaisuudessa (tai sen mielikuvassa) aiheuttaa hepulin? Olisi tosi kiinnostavaa tietää. Konkretiaa pöytään jos semmoista edes löytyy, ei löysiä ylimalkaisia heittoja. Ainakin Marinin hallituksessa luontoarvot olivat eniten hukassa kepulla ja demareilla, kun taas vihreät ja vasemmistoliitto tekivät oikeasti töitä ympäristöasioiden eteen.
Kokoomuksesta: Kokoomuksen vaalivoittoon riitti, etteivät sanoneet mitään. Rahan suljaamiseen kyllästyneet ja siitä panikoituneet kansalaiset äänestivät kokoomusta, koska eivät muuta voineet. Orpon esiintymiset ovat olleet kerrassaan kiusallista seurattavaa.
Persuista: Puhuivat ympäripyöreitä, mutta vaikuttivat huomioivan tavallisten ihmisten huolia. Maakunnissa Persut vastustavat tuulivoiman holtitonta rakentamista (Googlatkaa mikä tahansa maalaiskunnan nimi ja sana tuulivoima, niin tiedätte miksi Kepu kaatui). Kaupungeissa Persut vastustavat holtitonta maahanmuuttoa, jonka seuraukset tekevät tavallisen ihmisen arjesta kohtalaisen raskasta. Ei niillä ratkaisuja ole, mutta eipä ilmeisesti äänestyskopissa ole tarjolla muitakaan vaihtoehtoja.
Vihreistä: Vihreät ovat tehneet pitkän päivätyön karkoittaakseen luontoihmiset kannattajakunnastaan, mutta nyt viimein onnistui. Helsingissä Vihreät ovat kunnostautuneet brutaaleina puistojen ja bulevardien tuhoajina. Maakunnissa taas Vihreät eivät ole kunnostautuneet kansallispuistojen ja luonnon puolustajina. Vihreät mielletään tuulivoimaloita erämaihin haikaaviksi kaupunkilaisiksi, joiden vuoksi viime talvena kelkkahaalareita käytettiin myös sisätiloissa.
Vihreät eivät ymmärrä, että tavallisen ihmisen solidaarisuus maailman hätää kärsiviä kohtaan vähenee, kun kaurahiutalepussin pohja pilkottaa.
Kepulaiset: Kepulaisille ei ilmeisesti ole tullut mieleen, että jossain vaiheessa Keskustalaisten sutki kikkaileminen ja lehmänkaupat kuntapolitiikassa (ja myös hallituksessa), alkaa näkymään kannatuksessa. Se näkyy tasan siinä vaiheessa, kun tulee korvaava tuote markkinoille (eli Persut). Lisäksi maakunnissa Kepulaiset ovat ensimmäisinä hinkumassa paikkakunnalle kaivosta, tuulimyllyjä ja avohakkuita. Käytännössä Keskustasta on tullut alueiden kehittämisen jarru ja muiden elinkeinojen harjoittamisen este.
Kd: Essayah on kyllä erinomainen puolueen puheenjohtaja. Mutta niin on myös seuraava.
Vas. Lin haastatteluja on ilo seurata, luonteva esiintyminen ja terävä ihminen. Vasemmistolla on vakio kannattajakuntansa, joka on myös rasite, joka estää puolueen kasvun.
Demarit: Hämmentävä tulos vaaleissa ja ilmeisesti perustui valtaosin Marinin suosioon ja taktikoiviin äänestäjiin. Marinin soolohaastatteluja kun kuuntelee, esiintyminen on varman oloista, mutta vastaus on aina kyllä&ei. Eli hän ei sano ikinä mitään, mitä ei voisi myöhemmin kiistää sanoneensa. Toisekseen Marinin irtiotot ovat olleet sitä luokkaa, että jokainen järkevä ministeri olisi esittänyt eroanomuksen. Näen Marinin käytöksen ensisijaisesti turvallisuusuhkana. Odotin Marinilta parempaa suoritusta, olisi se toki huonompikin voinut olla.
Niistä abstrakteista. Näissä(kin) vaaleissa olisin toivonut enemmän asiallista ja asiantuntevaa keskustelua/väittelyä. Se ettei sitä juuri ollut, on kyllä pitkälti mediasta johtuvaa.
Tällä hetkellä Suomesta puuttuu kokonaan isänmaallinen ympäristö‑, luonto‑, sivistys- ja talouspuolue, joka pyrkisi estämään Suomen muuttumisen pelkästään raaka-aineen tuottajaksi.
Vihreiden vaalikampanjan ongelmat näkyivät jo vuodenvaihteen jälkeen kaikille muille.
Muuten vinkki: hömötiaisesta voi mainita, mutta se ei vaikuta äänestyspäätöksiin.
pidempiaikainen ongelma oli reaktiivisuus mitä pölvästiimpiinn asioihin, joihin vastattiin sitten asiallisesti selittämällä ilman, että kukaan olisi ymmärtänyt mitään. Jos joku hauaa SDP:n politiikkaa, varmaan sitten äänestää demareita.
Jatkanpa vielä. Tuo Soininvaaran uusin kirja tarjoaisi oikeastaan mille tahansa puolueelle hyvän rungon tulevaisuudelle ja se houkuttelisi erityisesti koulutettuja.
Koulutetut ovat nykyajan proletariaattia tekoälyn esiinmarssissa. Suorittavan työn työt ovat joa automatisoituneet pois. Siksi nimenomaan koulutetut tarvitsisivat talousvasemmistolaisuuttaa 2000-luvun metodein, ei 1900-luvun ay-toimintaa.
Talousoikeistolaisuus ei tarjoa enää koulutetuille mitään. Se tuo vain mehut vievän työelämän. Se tuo epävarmuuden, koska kaikki tietävät, että on vain ajan kysymys, kun tekoäly korvaa työn. Yhteiskunnat ovat myös niin rikkaita, että lisävauraus nostaa elintasoa vähemmän kuin ennen.
Koulutetuille tulisi tarjota niitä asioita, joista Soininvaara on puhunut pitkään. Mahdollisuutta valita vapaa-aikaa, talodeullista turvaa perustulolla jne.
O.S:“Pahin oli Annika Saarikko. Keskustan puoluekoulussa varmaankin opetetaan, että jos vastattavaksesi tulee kiusallinen kysymys, kannattaa vastata johonkin aivan toiseen kysymykseen. Keskustalaiset ovat tehneet tätä niin kauan kuin muistan.”
Kyllä nyt O.S. syyllistyy itse muunnetun totuuden puhumiseen. Ettäkö ainoastaan keskustan poliitikot syyllistyvät tähän ? Älä nyt viitsi, jokin trauma on jäänyt O:n mieleen keskustasta.
Saarikko oli vaalitenttien ainoa rehellinen, koska hän ilmoitti kaikkien hallinnonalojen joutuvan leikkausten kohteeksi. Kokoomus, persut eikä myöskään sosialistit ilmoittaneet ainoastakaan leikkauskohteesta. Tämäkö on O:n mielestä rehellistä politikointia ?
O. on oikeassa siinä, että asiakysymykset ja syvät analyysit jäivät sivuun. Mutta väärässä siinä, että populus kaipaisi niitä. Nykyihminen ei ehdi/jaksa keskittyä/omaa ymmärrystä perehtyä syvällisesti mihinkään asiakysymykseen. Temppareiden juonenkäänteet sensijaan ovat syvällisessä tirkistelyssä.
Persujen tiktokkarit saivat äänivyöryn. Tähän suuntaan poliittisen kehityksen viisari on nyt kääntynyt. Joten O. nyt tiktokkaamaan, jos meinaa esiintyä vaikkapa kaupunkipolitiikan asiantuntijatehtävissä.
Ja vielä keskustasta, mikä oli ainoa julkkisehdokasvapaa puolue. Kokkareilla niitä oli kymmenkunta
Jos ei Vihreällä Liitolla mennyt hyvin niin ei mennyt Keskustallakaan. Keskustahan on itse asiassa vasemmistopuolue mutta heidän mielestään ne pienet ihmiset joita pitää tukea asuvat mahdollisimman kaukana kehäkolmosesta.
Keskusta sortui liikaa avohakkuiden ja korkeiden elintarvikehintojen puolustamiseeen. Siinä missä Vihreät hiilivoimaloiden alasajon ja korkeiden energiahintojen.…
Jos jotain myönteistä pitää Keskustasta sanoa on se että he eivät purnanneet Nato-jäsenyyttä vastaan. Vielä viime kesän puoluekokoukseen asti oli pelko että Väyrynen tai Esko Aho pääsee uudestaan Keskustan johtoon ja vie Suomen itään.
jonkun kumman syystä olen enemmän peloissaan hjallis harkimo:sta kuin väyrysestä. ja hänen liike nyt sai sen yhden paikan.
tämä ei ole väyrysen puolustuspuhe, mutta voi olla huonompiakin.
Harkimo oli jo edellisessä eduskunnassa oman puolueensa ainoana edustajana. Kokoomukseen hän ei palaa enää koskaan, mutta Väyrynenpä palasi Keskustaan ja ihan puoluehallitukseen.
Talouspolitiikassa etenkin velka, inflaatio ja korko keskusteluissa Kokoomus haastoi SDP:tä ja päinvastin. Kepu jäi sivuun koko keskustelusta koska sillä on tässä kohtaa VM salkku eikä se milloinkaan kyseenalaistanut velkaantumisen riskeja korkeiden korkojen aikana.
Persut kompuroi viime metreillä Kikyssä ja kysymyksellä EU erosta johon Purra ei osannut vastata juuta tai jaata tämä esti Persuja nousemasta 1:seksi.
Se miksi Kepu ei esimeriksi muuttanut talous linjaa VM:n ennusteiden kohdalla jopa uhkaamalla hallituksesta erolla ellei linja on kyllä Kepun omaa syytä.
Hyvä analyysi. Maria Ohisalo ei ole mikään karismaattinen esiintyjä, mutta Vihreiden ahdinkoa ei voi missään tapauksessa laittaa hänen syykseen.
Itse olen aiemmin äänestänyt Vihreitä uskollisesti, tällä kerralla en. Minulle tärkeitä asioita ovat luonnonsuojelu ja eläinten oikeudet, ja näitä asioita uskoin aikanaan Vihreiden edistävän. Toki ymmärrän, että politiikassa on muita isoja asioita ja että kompromisseja on aina tehtävä, mutta tuntuu, että luonnonsuojelu on jäänyt Vihreiden ideologiassa sivuun ja eläinten oikeuksista ei piitata yhtään. Tilalle on tullut amerikkalainen identiteettipolitiikka ja intersektionaalinen feminismi; ideologioita, joilla on Suomessa vain hyvin marginaalinen kannatus ja nekin kannattajat äänestävät jo Vasemmistoliittoa tai Feminististä puoluetta. Eläinten oikeuksilla ei ilmeisesti voi hyvesignaloida twitterissä yhtä hyvin kuin vaikkapa translailla, mutta olisin toivonut Vihreiden eduskuntaryhmältä edes jonkinlaista eläinsuojelutyötä tai kannanottoja eläinten puolesta.
Toivon, että Vihreät osaavat nyt rehellisesti pohtia, onko nykyinen linja sittenkään se oikea linja tälle puolueelle.
Osmo hyvä, olisin halunnut äänestää Vihreitä, koska ympäristö ja luonto ovat itselleni tärkeitä ja olen historiassa Vihreitä useamman kerran myös äänestänyt.
Tällä kertaa en kuitenkaan äänestänyt, koska Vihreille on muodostunut tärkeimmiksi asioiksi sukupuolineutraalit liikennemerkit, sukupuolineutraalit henkilötunnukset, kaikenlaiset sukupuolihöpöhöpöt muutenkin, intersektionaalinen feminismi, huumeiden vapauttaminen, pakkoruotsin kannatus, katteeton rahan jakaminen ympäriinsä ilman suunnitelmaa mistä sitä saadaan ja yleinen vasemmiston peesaus joka kohdassa. Lisäksi Vihreät ajaa näitä täysin turhia uusia ratahankkeita, joista suurella todennäköisyydellä tulee enemmän ympäristöhaittoja kuin hyötyä.
Päästät Vihreät aivan liian helpolla väittäessäsi, että päätös olisi tehty jollain muulla kuin asiasisällöllä tai että kyseessä olisi taktinen äänestys. Ongelma on Vihreät ja Vihreiden prioriteetit. Jos ympäristö olisi ollut ykkönen, niin olisin äänestänyt teitä, mutta kun se ei ole — eikä ole pitkään aikaan ollut.
“Tällä kertaa en kuitenkaan äänestänyt, koska Vihreille on muodostunut tärkeimmiksi asioiksi sukupuolineutraalit liikennemerkit…”
Sukupuolineutraalit liikennemerkit ei kyllä liity mitenkään vihreisiin, tai mihinkään muuhunkaan poliittiseen puolueeseen.
Mutta näin asiat koetaan. Hyväosaiset ihmiset, joilla ei ole elämässään mitään oikeita ongelmia, haluavat kokea olevansa vääryyden uhreja, ja roskamediat tarjoavat clickbait-juttuja, joista saa päivittäisen annoksen adrenaliinia.
Soininvaara on kirjoituksessaan ehkä perimmiltään oikeassa. Mielestäni tekstissä näkyy kuitenkin Vihreiden toiminnan siloittelu. Ilmastopolitiikassa esimerkiksi ongelmana on se, että asioita ajetaan kuin käärmettä pyssyyn. Kyllä toki, asioille on tehtävä jotain. Mutta ei se auta, jos me täällä lopetamme turvetuotannon kuin seinään, kun samalla vaikkapa norjalaiset pumppaavat öljyä kuin viimeistä päivää. Muutosten on tapahduttava hallitusti ja pitkän ajan kuluessa.
Toinen ongelmakohta Vihreissä ja ehkä koko “vihervasemmistossa” on jatkuva ihmisoikeuskysymyksillä ratsastaminen. Kaikista asioista tehdään ihmisoikeuskysymyksiä ja eri mieltä olevia leimataan armotta. Samalla omat mokat yritetään lakaista maton alle. Nyt eduskuntaan valittu Fatim Diarra ilmoitti pari vuotta sitten Kuusamon olevan niin tylsä paikka, ettei siellä voi tehdä muuta kuin hakata naisia. Jos joku väittää tällaisen kommentin olevan jotenkin tieteelliseen näyttöön tai asiaperusteisiin nojaava, niin ihmettelenpä vain.
Jos puolueen puheenjohtajaa sijaistanut romahtaa kuten Pirkanmaalla kävi, on kysyttävä onnistuiko tämä pudottamaan muitakin eduskunnasta kuin vain itsensä. Ja mahdollisesti muistakin vaalipiireistä kuin omastaan.
Toki se voi olla epämieluisa kysymys kysyttäväksi, ehkä jopa epäkorrekti, mutta pelkillä kauniilla unilla ei suuremmin ole maailmaa parannettu ennenkään.
annanpa tämän lyhyen kommentin nyt.
he jotka kritisoi vihreitä olevan liian oikealla tai vasemmalla, antaisivat joitain esimerkkejä missä vihreät ovat liian oikealla tai vasemmalla.
minulla on paha tunne että he jotka kritisoi vihreitä liian vasemmistolaiseksi, todellisuudessa ovat piilo-kokoomulaisia ja haluavat veroalen itselleen.
Minä kritisoin Vihreitä liian oikeistolaisiksi. Osa heistä haluaa ainakin heikentää duunareiden ja alemman keskiluokan asemaa, romuttaa työehtosopimusten yleissitovuuden, huonontaa työttömyysturvaa, koulutuksesta haluavat suosia yliopistoja, rakentamis- ja kaavoitusasioissa suosia kallista kantakaupunkiasumista, tämä toki koskee ensisijaisesti Helsingin osastoa.
Toivottavasti tulos ei tullut yllätyksenä. Itse olisin voinut kaksi vuotta sitten jo kertoa että vihreät tulee seuraavissa vaaleissa romahtamaan. Vihreät on systemaattisesti profiloitunut puolueeksi jonka politiikan keskeisin sisältö on ihmisten arkielämän vaikeuttaminen, kallistaminen, kurjistaminen ja ihmisten syyllistäminen siitä että haluavat elää normaalia elämää johon ovat tottuneet. Ketään ei pitäisi ihmetyttää ettei sille viestille ole kysyntää.
Mikä on se positiivinen asia mitä te tarjoatte? Tässä ja nyt eikä jossain teoreettisessa tulevaisuudessa sadan vuoden päässä? Tähän kysymykseen pitää löytyä vastaus eikä siksi kelpaa ylimielinen yninä paremmista arvoista. Kukaan ei pidä vihreitä moraalisesti muita pätkääkään parempina paitsi vihreät itse. Kokoomus lupaa vaurautta, PS lupaa turvallisuutta, SDP lupaa tasaista tulonjakoa. Mitä vihreät lupaa muuta kuin syvenevää kurjuutta?
Puhutaan että ympäristöasiat eivät olleet tarpeeksi pinnalla. Ne olivat aivan liikaa pinnalla. Ympäristökysymykset kuuluvat nykyään kaikkien puolueiden ohjelmaan ja ne eivät ole enää ideologiakysymyksiä vaan konkreettisia kysymyksiä siitä mitä on varaa tehdä niin että kansa ja talous sen vielä murtumatta kestävät. Muut puolueet käsittelevät ympäristöasioita nykyään paljon terveemmin kuin vihreät, joka edelleen vain uskonhurmoksessa vaatii että kaikki pitää tehdä, maksoi mitä maksoi ja seurauksista viis. Mitään yritystä sovittaa ilmastotavoitteet yhteen kansalaisten maksukyvyn tai elämän kanssa ei ole, vaan kansaan suhtaudutaan karjaakin alempana entiteettinä jonka hyvinvointi on irrelevantti CO2-käyrän rinnalla.
Nykyisellä reseptillä vihreille on luvassa ikuinen pienpuolueen asema tai poistuminen puoluerekisteristä. Massiivinen uudistus tarvitaan mutta uudistumiskyky ja ‑tahto puuttuu. Tässäkin ketjussa kaikki ehdotukset ovat olleet luokkaa “viestitään paremmin mutta ei missään nimessä arvioida uudelleen olemmeko edes tekemässä oikeaa asiaa oikealla tavalla”. Kuplautuminen on fakta ja kaikkiin puolueen ulkopuolisiin ideoihin suhtaudutaan lähtökohtaisen vihamielisesti. Puolue on maalannut itsensä ideologisesti nurkkaan, ja demografisesti myös — ehdokkaat ja jäsenet ovat lähes pelkästään nuoria naisia jotka äänestävät toisia nuoria naisia, ja tämä tekee itsessään jo puolueesta epähoukuttelevan miehille. Itse en lähtisi enää mukaan edes suuresta rahasummasta (olen entinen vihreä, uskokaa tai olkaa uskomatta).
PS. Se että eduskuntaan pääsee ehdokas joka on julkisuudessa lausunut, että ainoat syyt asua maalla ovat perheväkivalta ja insesti, ei ole mikään liputuksen aihe vihreille vaan häpeätahra ja vakava ongelma. Ylimielinen räksytys ja ihmisten loukkaaminen ilman mitään syytä on tasan päinvastaista mitä tarvitaan.
Varmaan meitä entisiä vihreiden äänestäjiä on moneen junaan. Arvelen, että kun puhut “normaalista elämästä”, jota vihreät ovat vaikeuttamassa, kallistamassa ja kurjistamassa, viittaat autoiluun nojaavaan pientaloasumiseen. Minulle taas “normaalia” on asua tiiviisti kerrostaloasunnossa ja matkustaa julkisilla. Kukin eläkööt miten lystää, mutta omista valinnoista syntyvät kustannukset, ml. tuhotun ympäristön kompensaatio, pitää olla valmis maksamaan itse.
Ympäristöpolitiikan realistisuutta mittaisin suhteessa tavoitteisiin enkä kannatukseen. Varojahan ympäristöpolitiikka ei tarvitse, vaan pidättäytymistä ympäristön tuhoamisesta, ohjattiin siihen milä keinolla vaan. Epärealistista on olettaa, että ympäristöpoliittisiin tavoitteisiin päästäisiin ilman mitään sivuvaikutuksia pelkillä kivoilla keinoilla. Mielestäni nimenomaan vihreät ovat kannattaneet kustannustehokkaita keinoja. Muille puolueille on ollut tärkeämpää, että keinot ovat suosittuja, maksoi mitä maksoi.
Omat syyni olla äänestämättä vihreitä on enimmäkseen politiikassa, jota vihreät olivat tässä hallituksessa edistämässä. Niistä joita vihreät ovat itse sivuilleen pistäneet saavutuksikseen mainittakoot esim. oppivelvollisuuden jatkaminen ja tasa-arvoraha, suostumusperustainen raiskauslainsäädäntö, veikkausrahojen kompensaatio ja koronapaniikissa rahan kaataminen täysin aiheettomiin yritystukiin ja energiakriisissä vielä holtittomammin luotu energiatukipaketti.
Toki myös mielikuvilla on merkitystä. Vihreistä on tullut minulle liian naisvaltainen puolue, jossa feminismi on aivan liian korkealla prioriteetilla. Siedän joten kuten feminismiä, mutta en halua, että poliittista neuvotteluvaraa tuhlataan siihen. Sama sosiaalipolitiikassa. En minä köyhiä kyykyttää halua, mutta tällainen vasemmistolainen kurjuuden ja epätasa-arvon kauhistelu maailman onnellisemmassa ja lähes tasa-arvoisimmassa maassa tuntuu teennäiseltä, eikä tästä tarvitsisi vasemmistoliiton kanssa kilpailla.
R.Silf..:“Keskusta sortui liikaa avohakkuiden ja korkeiden elintarvikehintojen puolustamiseeen”
Oops, jokin meni vikaan. Keskusta puolustaa yksityisten metsänomistajien vapautta päättää omista metsistään. Metsiä hoidetaan niin, että ne kasvavat mahdollisimman hyvin. Keskusta haluaa ruuantuottajille asiallisen korvauksen työstään. Sekö on korkeiden elintarvikehintojen puolustamista? Kauppa kyykyttää tuottajia, koska se laskee ruuan tuottajien saavan toimeentulonsa EU-tukien kautta.
Ruuan tuotantoa tuntemattomat vetoavat halpoihin ulkomaisiin elintarvikkeisiin. Vapaa kilpailu korottaa näiden mielestä ruuan laatua. Ei kyllä tasan nosta laatua. Laatukäsitteen ymmärrys pitää ulottaa koko ruuan tuotannon ketjuun. Tämä taasen on niin laaja kokonaisuus, että taviksilla ei ole tähän kompetenssia.
Olisi kyllä, jos viitsisi syventyä otsikkotasoa pitemmälle. Mutta kun lukeminen on niin tylsää, otsikkojen klikkailu on niin siistii, dopamiiniryöpyt seuraavat toisiaan.
Laajennan vielä lisää O.S:n brändiä (ei tosikoille)
Kuten sanottua nykyajassa , ollakseen uskottava, pitää olla tiktok ‑videohahmo. O. voisi asentaa pyöräilykypäräänsä kameran ja pyöräillä ympäri kaupunkia kohteissa, jotka ovat kaupungin päättäjien pöydillä. Liikkuvaa kuvaa ja kommentointia . Sanomaan toisi lisäuskottavuutta, kun O. ohittelisi solkenaan geelipeffaisia korvalappusteropyöräilijöitä. Videolla olisi hyvä vilahtaa tuotesijoittelua vaikkapa kevlarpinnoitteisista pyöränlaakereista ja shimanon uusimmista 32 ‑pykäläisistä . Kommentit riittävän lyhyinä ja yksinkertaisina iskulauseina, esim:
“autoton city rules”, “ruuhkamaksut vuorineuvoksille”, “sähköpotkulaudat sucks”
Näin sitä nykypolitiikkaa tehdään.
Eemil, Kepu teki yhden virheen (kuten teki myös Vihreät ja Vasemmistoliitto) vaalitenteissä joka kostautui sille. Kepun olisi pitänyt kyseenalaistaa Perussuomalaisten kielteiset näkökulmat Vihreään siirtymään ja kysyä persuilta mikä on heidän vaihtoehto vihreälle siirtymälle. Kepu syytti kuitenkin hallituskumppaneita Vihreitä ja Vasemmistoliittoa siitä että ne ovat edistäneet taksonomian ja ennallistamisen läpi menoa EU:ssa.
Vihreät hyökkäsivät taas virheellisesti persuja vastaan Vihreässä siirtymässä vaikka oikea osoite olisi pitänyt olla SDP joka on puheenjohtajansa suulla ja pääministerin mandaatilla tukenut Kepua siitä ettei taksonomia tai ennallistaminen kuulu EU:n toimipiirin.
Vasemmistoliitto hyökkäsivät taas virheellisesti peruja vastaan Vihreässä siirtymässä vaikka oikea osoite olisi pitänyt olla myös SDP joka on puheenjohtajansa suulla ja pääministerin mandaatilla tukenut Kepua siitä ettei taksonomia tai ennallistaminen kuulu EU:n toimipiirin.
Voin kertoa Eemille miksi Kokoomus voittovaalit puolustamalla myös Vihreätä siirtymää; Kokoomus arvosteli persuja Vihreässä siirtymässä ettei puolueen johto ymmärrä että se on uusi business mahdollisuus Suomelle ja arvosteli samalla hallitusta ettei taksonomia ja ennallistaminen kuulu EU:lle (huom) johon olisi pitänyt vaikuttaa jo useita kuukausia ennen kuin komission kirje tulu Valtioneuvostoon.
Kokoomus haastoi niin peruja kuin hallitusta ja korosti kansallista ratkaisua ja samalla business mahdollisuutta Vihreässä siirtymässä, taksonomiassa ja ennallistamisessa.
Virheät jauhautuu Kokoomuksen ja SDPn välissä Ruotsin mallin mukaan pikkupuolueeksi, joka saa jatkossa edustajia vain suurimmissa vaalipiireissä. Puolueella ei ole oikeastaan mitään, mitä noilla kahdella suurella ei olisi.
huom. kommentoin yksityishenkilönä, ja enkä ole vielä liittynyt vihreisiin, vaikka vihreitä on äänestetty noin 20 vuotta.
ehkä mä annan arvion nyt vaikka veikkaan että muutoksia silti tulee.
selkeää on että isot puolueet sdp, kokoomus ja perussuomalaiset voitti. pikkupuolueet hävisi, ehkä pikku poikkeuksena kd. tällä voi olla kamalia ongelmia pidemmässä juoksussa. pikkupuolueilla on vaikeampaa saada paikkoja, erityisesti jollakin uudellan puolueella kuten piraatit, liberaalipuolue, feministit jne.
en aio perääntyä sdp:n, kokoomuksen ja perussuomalaisten pakkohallituksesta. ja sitä pitäisi opposition pakottaa vähintään vuosi. ehkä vuoden jälkeen voidaan käydään uusintavaalit. minulla on tässä intressi, mutta siihen liittyy myös demarit. ehkä oikeammin näiden kolmikon äänestäjät ja erityisesti taktikoija äänestäjät. sitä saa mitä tilaa, ja sitä annetaan.
näyttää siltä että suurin osa vihreiden kadosta meni kokoomukseen. mutta kokoomuksessakin on jotain liikehdintää pois, enkä tiedä minne meni, mutta ei liberaalipuolueelle. tämä tuskin on kiva tilanne kokoomukselle, äänestäjät voivat karata yllättävän nopeasti. jos kolmikko hallitus tulee, niin demareilla voi olla kiinteimmät äänestäjät. keskustan äänestäjät näyttää menneen perussuomalaisille.
miten vihreiden tulevaisuus. monet kommentoijat tuntuu ajattelevan jossain osittain vanhentuneessa suunnitelmatalous-vasemmisto vs markkinatalous-oikeisto ajattelussa. tässä akselissa ajattelin sanoa että kannatan kumpaakin tai sitten en kumpaakaan. mutta itse ajattelen enemmän kenen puolesta, kaikkien puolesta vs valikoitujen ryhmien. tällä akselilla olen vasemmalla kaikkien puolesta. ja muuten ay-liikkeet taitaa olla enemmän oikealla tällä akselilla.
itse olen puoliksi liberaali, meneekö vihreät liberaalimpaan suuntaan. koska vasemmistoliitto hävisi niin vihreät voi saada paljon vasemmistolaisia ääniä jatkossa. joten tulee hankalaa taiteilua tässä asiassa ollako vasemmalla vai liberaalimpi. rahavalta ei saa määritellä tahtia, joten siinä on raja. vihreiden yksi yhdistävä tekijä on demari vastaisuus ja se näytti pitävän.
muuten, eurovaalit on tulossa, valinta tulee olemaan helppo. ei pamppukolmikkoa. hmm, paljonko heittää fyffeä sillä kertaa.
Tiedän monia kokoomuslaisia jotka äänestivät näissä vaaleissa Perussuomalaisia. Osa syy on taktinen äänestäminen, siis kammeta SDP pois hallituksesta. Kokoomus sai ääniä myös ruotsinkielisiltä äänestäjiltä jotka eivät enään äänestä RKP:tä. KD taas saa uusia äänestäjiä koska puheenjohtaja Sari Essayah ei ole uskonnollinen fanaatikko vaan asiallinen sovittelija
Ei mennyt vikaan. Jos luit loppuun niin en arvostellut pelkästään Keskustaa vaan myös vaalien toista suurhäviäjää.
Keskusta ei käytännössä koko vaalikautena tehnyt muuta kuin puolustanut avohakkuita, vaikka tietävät että suurin osa suomalaisista (89%) ei edes omista metsää, mutta joutuu katsomaan noita avohakkuita, ja mahdollisesti maksamaan EU:lle kompensaatiota puun liikakäytöstä. Metsänomistajien esi-isät ovat saaneet metsänsä lahjaksi valtiolta 1500–1700-luvulla ja metsien omistus siirtyy pääosin perimällä, samojen sukujen sisällä, muut eivät metsien tuotoista pääse nauttimaan. Lahjan antajan toiveita kannattaisi kai joskus kuunnella?
Lisää ongelmia aiheuttaa sitten EU-komissio joka ei tyydy edes siihen että hakkuita pidettäisiin tasapainossa hiilinieluihin nähden, vaan pitäisi vielä ennallistaa luonnontilaan maapinta-ala 1950-lukua edeltävälle tasolle, tämä on ilmeisesti ihan selvää kuin pläkkiä Vihreille, maksoi mitä maksoi? Jos ennallistaminen tehtäisiin tiukimpien kriteetien mukaan niin Helsinki joutuisi ilmeisesti purkamaan 1950-luvun jälkeen rakennetut lähiöt?
Ruuan kohdalla on fakta että ulkomainen ruoka on edullisempaa ainakin sellaisina vuodenaikoina kun tuotantokustannukset ovat korkeat. Kyllä kauppojen sisäänostajat tietävät millainen hintaero on ulkomaisella ja suomalaisella ruualla, ja paljonko suomalainen kuluttaja on valmis maksamaan kun kaikki vain kallistuu. Suomalainen kuluttaja ei myöskään halua että kotimaista ruokaa joka ei mene kaupaksi Suomessa dumpataan alihintaan keski-Eurooppaan. Maanviljelijöiden kuuluisi miettimään vakavasti mitä kannatttaa tuottaa sellaisina aikoina kun tuottaminen on kallista.
Energian sekä lannoitteiden saatavuusongelmat ja siitä johtuva korkea hinta on yksi merkittävä syy kalliiseen ruokaan ja sen on aiheuttanut tämä kuuluisa sota joka on pysäyttänyt öljyn ja kaasun ja lannoitteiden ym raaka-aineiden tuonnin Venäjältä. Asia ei muutu helpommaksi että isoja voimaloita suljetaan vihreän siirtymän takia ennenaikaisesti niin että energia pysyy kalliina. Se vihreä siirtymä voisi ottaa aikalisän kunnes sota on ohi.
“Keskusta ei käytännössä koko vaalikautena tehnyt muuta kuin puolustanut avohakkuita”
Ei pidä paikkaansa, yksityinen omistusoikeus on Keskustan ohjenuora. R.Si. on mennyt vipuun, että Suomi muka joutuu maksamaan hiilikadosta kompensaatioita, vihreiden pelottelutaktiikkaa. Sen tarkoituksena on saada lisää ääniä vihreille. Puuttuu enää Orpon mainitsemat heinäsirkat.
“Maanviljelijöiden kuuluisi miettimään vakavasti” Maanviljelijät eivät ole kasvihuonetuottajia. Ulkomainen elintarvike on bulkkia, täynnä myrkkyjä sekä laittoman työvoiman riistoa.
“Metsänomistajien esi-isät ovat saaneet metsänsä lahjaksi valtiolta 1500–1700-luvulla ja metsien omistus siirtyy pääosin perimällä, samojen sukujen sisällä, muut eivät metsien tuotoista pääse nauttimaan. Lahjan antajan toiveita kannattaisi kai joskus kuunnella? ”
Muistuttaa epäilyttävästi erään itäpuolellamme olevan valtiojohdon retoriikkaa. Kyllä metsät on maksettu moneen kertaan perintöverojen ja kaksinkertaisen verotuksen kautta.
Aikanaan yksityismetsälaki puuttui voimakkaasti omistusoikeuteen kiletämällä metsien lyhtnäköisen hyödyntämisen. Mikä on keskustan suhde tuohon lakiin nytkyisin?
Eemil mihin perustuu väitteesi että Ulkomainen elintarvikkeet ovat bulkkia, täynnä myrkkyjä sekä laittoman työvoiman riistoa? Onko sinulla Eemil mitään konkreettista näyttöä siitä että Suomessa myyty ulkomaalainen elintarvike olisi syömä kelvotonta tai se olisi pääasiassa tuotettu riisto työvoimalla? Juotko Eemil esimerkiksi kahvia? Oletko koskaan ajatellut että kahvi on ulkomaalaista tuonti tavaraa ja oletko ajatellut millaisessa työympäristössä kahvin poimijat elävät ja työskentelevät?
Voitko Eemil kertoa miksi Keskustan puheenjohtaja epäonnistui puolustamaan yksityisiä metsänomistajia EU:n ennallistamispäätöksessä ja taksonomiassa? Muistelisin että se oli kokooomus joka teki näistäkin teemoista ensimmäisenä välikysymyksen. Mitä Keskusta vastasi hallituksissa yhdessä vihreiden kanssa? Eemil, Keskusta saa mut näiden vaalien jälkeen syyttää vain itseään. Se olisi voinut kaataa hallituksen jo viimeistään 2021. Vaikka Venäjä olisi hyökännyt Ukrainaan olisi Suomessa ollut toiminta kykyinen hallitus viemässä Suomen NATOon.
Osmolle kommenttina että näin Kokoomuksen jäsenenä voin sanoa etten pitänyt Petteriä kovinkaan valovoimaisena puheenjohtajana vaalikauden aikana mutta kun olen seurannut kokoomuksen jäsenenä puolue johdon työskentelyä se on tiimi toisin kuin yhden ihmisen show (kuten on PS (Purra) ja SDP (Marin).).Kokoomus on moni kärki ohjus joka lähettää vaalipaneeleihin, TV-studioon ja radioon ajankohdast riippuen milloin varapuheenjohtajat ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan ja myös puolueen puheenjohtajan sekä tarvittaessa puoluesihteerin. Vihreiden kannattaisi ottaa monikärki ohjus käyttöön. Lähettäkää vaalipaneeleihin, TV-studioon ja radioon varapuheenjohtajat ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan ja myös puolueen puheenjohtajan.Heidän osaaminen pitää olla kohdalla mistä aiheesta puhutaan. Kokoomus korosti tässä velka+korko teema myös VM:n ja Suomen Pankin ennusteita joita SDP ja Vasemmistoliitto pyrki kyseenalaistamaan ja juuri sen takia Kokoomus lähettää A‑Studioon esim vpj Valtosen tai eduskuntaryhmän pj Mykkäsen jos kyseessä on talous keskustelu kun taas Ulkopolitiikan asioissa Kokoomus valitsee vpj Häkkäsen keskustelemaan Natosta. Kokoomuksen tiimi toimii ja se takaa kokoomukselle vaalivoiton (eurovaalit 2019, kuntavaalit 2021 ja aluevaalit 2022 ja nyt eduskuntavaalit 2023)
Entä jos, koko vihreän puolueen perustaminen oli alun alkaen virhe. Muistan hyvin miten seurasin 80-luvun alussa raikasta orastavaa vihreää liikettä, joka tuntui todella raikkaalta tuulelta, kun 70-luvulla tunkkainen taistolaisuus oli kaapannut kulttuuripiirit haltuunsa. Muistaakseni vihreän poliittisen liikkeen perustamista vastustettiin myös vihreiden sisällä? Olivatko vastustajat oikeassa? Onko käynyt nyt niin, että poliittinen valta on “korruptoinut” varsinkin nuoremman väen. Minusta ainakin nykyinen vihreä eliitti on omaksunut nuo vanhat taistolaiset menettelytavat. Viheissä valitsee mielestäni voimakkaana “woke-ajattelu, jossa taistolaisten tapaan “tarkoitus pyhittää keinot” (esim rydman-tapaus).
Tuolla turve-keskustelussa käsiteltiin ilmastonmuutosta , ja osallistuin siihen pamfletin “tulevaisuuden lyhyt historia” pohjalta. Pamfletin kirjoittajien näkemykset kestivät hyvin tuossa keskustelussa, joten kirjoittajilla lienee vahvaa tietoa ja ymmärrystä maailmanmenosta. Tästä vihreän liikkeen politisoitumisesta he lausuvat sivulla 26 seuraavaa (tilannekatsausta vuoden 2042 näkökulmasta) :
“Todellisen muutoksen aikaansaamiseksi olisi tarvittu vihreitä
kansalaisjärjestöjä kertomaan faktoja ilman poliittisia tavoitteita. Mutta kun tuon tehtävän olivat omineet vihreät poliitikot, sotkeutui luonnonsuojelu poliittisen pelin syövereihin. Moraalikato ja itsekkyys kasvoivat poliittisessa elämässä puoluekentän laidasta toiseen. Kun tuo sama vitsaus rapautti journalistienkin maailmaa niin, että vallan vahtikoirista tuli puudeleita, ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittavat toimenpiteet vesittyivät. Uskottiin, että lämpötila saataisiin jäämään alle kahden asteen, jos vain kaikki ihmiset ryhtyisivät kasvissyöjiksi ja alkaisivat kierrättää tavaroitaan. Sinänsä hyviä asioita, mutta näin itse ongelma karnevalisoitiin.”
En tarkoita, että vihreä puolue tulisi nyt lakkauttaa, mutta näen, että nykyisen vihreän liikkeen ongelmat ovat samat kuin Keskustapuolueen. Molemmat ovat unohtaneet juurensa. Kepu alkiolaisuuden, ja vihreät luonnonsuojelun.
Minusta tuntui, että Ohisalo olisi aivan viime metreillä oivaltanut asian, sillä hän nosti useasti esiin biodiversiteetin isona ongelmana. Se on sitä luonnonsuojelua, mutta itse puolue touhuaa hiilinielujen parissa, joilla ilmasto-ongelmaa ei ratkaista. Tuon jo ennen koronaa kirjoitettun pamfletin mukaan
ilmasto-ongelman ratkaisu on vetytaloudessa. Se on ainoa tiedossa oleva tapa luopua fosiilin poltosta. Rahaahan se vaatii ja paljon.
Jos Keskusta olisi keskittynyt pelkästään alkiolaisuuteen niin Keskusta olisi ajat sitten kadonnut poliittiselta kartalta ja tilalle olisi tullut SMP. Jos 1980-luvun lopulla ei oltaisiin perustettu Vihreää liittoa olisi jäljelle jäänyt vain Kirjavapuolue (Ekovihreät). Molemmat vaihtoehdot hajosivat ja poistuivat poliittiselta kartalta
Tänään oli Savon Sanomissa vihreiden ehdokkaan mielipidekirjoitus. Aika hyvää analyysiä: “Luonnonsuojelua tai kestävää yhteiskuntaa ei edistä se, että vaatii mahdottomia, aiheuttaa ihmisille huolta ja pelkoa”
R.So:“Onko sinulla Eemil mitään konkreettista näyttöä siitä että Suomessa myyty ulkomaalainen elintarvike olisi syömä kelvotonta tai se olisi pääasiassa tuotettu riisto työvoimalla? ”
On. Esim. ulkomailla vilja pakkotuleennutetaan glyfosaatilla. Tuotantoeläimille syötetään ruokaa, johon on varmuuden vuoksi lisätty antubiootteja. Kasvis- ja tuholaismyrkkyjen käyttö on moninkertaista Suomeen verrattuna kuuman ilmaston ja kuivuuden vuoksi.
Tiedät, että näistä on vaikea saada tilastoja,koska vaadit todisteita:
https://ulkopolitiikka.fi/lehti/4–2015/moderni-orjuus-kukoistaa-euroopassa/
Eemil, voitko olla rehellinen itsellesi ja muillle ja esitä edes joku data jossa Suomessa myyty ulkomaalainen elintarvike olisi syömä kelvotonta jossa olisi käytetty glyfosaatia antubiootteja tai muita kasvis- ja tuholaismyrkkyjä! Miksi et vaivautunut etsimään mitään tutkimustietoa tämän väitteesi pohjalta että Suomessa myydyn ulkomaalaisen ruuassa olisi noita lisäaineita? Tuo Etelä-Euroopan paperittomien siirtolaisten kohtelu ei siis sinun mielestäsi Eemil poikkea Suomessa asuvien paperittomien siirtolaisten kohtelusta? Onko sinulla Eemil joku pakkomiele syyttää kaikista asioista ulkomaita? Et edelleenkään halua myäntää että jotkut asiat tehdään ulkomailla itse asiassa elintarvikealalla paremmin kuin Suomen elintarvike sektori tekee tällä hetkellä. Otat esimerkin Etelä-Euroopan pimeästä työvoimasta mutta et näe että Suomessa on myös pimeää työvoimaa tosin eri aloilla kuin maatalous mutta kuitenkin pimeää työvoimaa Suomessa on yhtä lailla kuin muualla Euroopassa
R.S:” yhtä lailla kuin muualla Euroopassa”
Ei kyllä todellakaan ole samassa määrin. Suomi on yksi maailman vähiten korruptoituneista maista. Pimeän työvoiman käyttäminen mahdollistuu virkamiesten ja valvovien viranomaisten lahjonnalla. Samoin suomalaiset viranomaistietokannat ovat kattavampia kuin eteläisen Euroopan vastaavat.
“tutkimustietoa tämän väitteesi ” Ei tämä ole mikään mutuväite vaan yleisesti tiedetty fakata. Miksi Somani ei esitä tilastoja kyseisen faktan kumoamiseksi.
Tsekkaa tämä
https://www.farmit.net/kasvinviljely/2020/10/22/kasvinsuojeluaineiden-maatalouskaytto-suomessa-laskussa
Mielenkiitoista on havaita Tanskan, Norjan ja Italian luvut. Ne eivät käytä kasvinsuojeluaineita lainkaan. hmmm, herää epäilys tilaston luotettavuudesta .
“Arviolta kolmasosa maailman antibiooteista käytetään ihmisille. Lopuilla eli kahdella kolmasosalla lääkitään tuotantoeläimiä.
Suomessa tilanne on täysin toinen. Meillä antibiootteja kuluu vuosittain eläimillä noin 10 tonnia ja ihmisillä noin 40 tonnia.
Näin kertoo Apteekkari-lehti joulukuun numerossaan.
Lehden haastattelema eläinlääkäri Katariina Kivilahti-Mäntylä Fimeasta kertoo olevansa kyllästynyt lukemaan uutisia, joiden mukaan antibioottiresistenssin pääsyy on antibioottien käyttö eläimillä.”
“On turhauttavaa, että Suomen poikkeuksellisen hyvää tilannetta ei huomioida, vaan toistetaan globaalia tilannetta. Mikrobilääkkeiden käyttö tuotantoeläimillä on Suomessa erittäin maltillista ja hallittua”, hän sanoo.”
On yllättävää, että tällainen terveyttä uhkaava kehitys on panelisteille tuiki tuntematon. Antibioottien ennalta ehkäisevä käyttö pitää tuotantoeläimet terveinä. Ei tule painoa laskevia sairauksia ja eläinlääkärikulut pysyvät aisoissa. Tilan tuotto paranee. Ja ennen kaikkea ruoka on länsimaisille halpaa.
Rahaa ei kannata haaskata ruokaan kun on niin paljon muuta viihtyisää kulutettavaa.
Eemilillä on kyllä aika ruusuinen kuva Suomen maatalouden “puhtaudesta”. Kun muualla EU:ssa pölyttäjiä tappavat kasvinsuojeluaineet on kielletty pölyttäjien suiojalemiseksi, Suomessa niitä yhä surutta käytetään “poikkeuslupien” turvin.
Ihmettelen Eemil kovasti sinun asennettasi että siihen että muissa Euroopan maissa tehtäisiin jatkuvasti tilastojen manipulointia. Vetoat Eemil aina johonkin muuhun tekosyyhyn Suomen kohdalla: Suomi on maailman vähiten korruptioitunein maa jne ja tämän takia Suomessa ei ole pimeää työvoimaa jne. Eemilille vain konkreettinen huomautus että Suomessa on rakennusalalla paljon pimeää työvoimaa. Samoin ravintola aloilla. Myös Tanska ja Norja ovat vähiten korruptioituneita maita maailmassa ja jostain syystä Eemil uskot että heidän vilpittömyydellä ei ole pohjaa ja senkin on keinotekoista koska epäilit että ne ovat jostain syystä manipuloineet tilastoja? Italian kohdalla uskon että tälläistä manipulointia on koska Italia on hyvin korruptioitunut maa ei epäilystäkään. Mutta Norja ja Tanska? Miksi ne muka manipuloisi tilastoja?
Pimeätä työvoimaa on myös maataloudessa.
R.S:“Mutta Norja ja Tanska? Miksi ne muka manipuloisi tilastoja?”
Tanskan haluttomuus ilmoittaa kasvinsuojeluaineiden käytöstään juontaa juurensa Tanskan vahvaan ruokavientiin. Ei haluta imagohaittoja , jos käyttötilastot ovat suurehkoja. Norja ei kuulu EU:iin.
“Suomessa on rakennusalalla paljon pimeää työvoimaa. ” Voisi kysyä miksi Somani ei esitä tilastoja. Suomen vähäinen korruptio vaikuttaa ilman muuta siihen, että laitonta työvoimaa on meillä vähän . Maataloudessa äärimmäisen vähän, sillä harvaan asutulla maaseudulla laiton työvoima pistäisi virkamiesten silmään helpommin kuin ruuhkaisessa Helsingissä.
Ihmettelen miten rakennusvirmoilla Helsingissä on varaa teettää töitä sunnuntaisin ? Aamukasilta työt ovat jo täydessä käynnissä. Miten SAK:n ylityökorvaukset ja sunnuntailisät tulevat maksuun ? Täytyy olla järjettömän kalliita rakennusneliöitä.
O.S. mainitsi Suomessakin esiintyvää pölyttäjäkatoa. Ja tietenkin se on vain ja yksin maatalouden syy. USA:ssa ongelma on paljon pidemmällä. Siellä on lanseerattu uusi palvelu. Farmari voi vuokrata rekkakuormallisen pölyttäjämehiläisiä ranchilleen. Sopii Amerikkaan, ympäristöongelmaan vastataan kehittämällä uusi bisnes.
Kyseinen ongelma juontaa juurensa uuden maailman vahvasta keskittymisestä kaupunkeihin ja businesvetoisesta maanviljelystä. Ruokaa ei tuoteta ympäristön kanssa sopusoinnussa vaan sitä äärimmäisesti kuormittaen. Voiton tavoittelu ja kasvu on määräävin tekijä.
Samaa virttä veistaan Suomessakin. Ruoka on liian kallista ja sitä tuetaan . Pitäisi tuottaa markkinatalouden ehdoilla. Ruuan tuotantoa pitää verrata hoivapalveluihin . Mitä enemmän hoivakonsernit tahkoavat voittoja, sitä huonompaa on hoidon laatu.
Sama on ruuan tuotannossa. Peltoa , karjaa, ympristöä pitää hyödyntää kestävän kehityksen keinoin. Suuret eläinyksiköt, tilakoot, koneet ja kiire eivät ole ruuan tuotannon laatua. Ne ovat voiton maksimointia.
Kaupungeissakin pitäisi ympäristöä suunnitella pölyttäjien ehdoilla. Niittymäiset ruohikkoalueet, ylitiheiden metsälöiden harvennus , kehäteiden ja luiskien millin sänget pidemmiksi ‚monokulttuurikasvustoon useita kasvilajeja jne.
En epäile ollenkaan etteikö torjunta aineiden käyttö lisäisi terveydellisiä haittoja. Päinvastoin. Voitko kertoa mitä tarkoitat muuta viihtyisää kulutettavaa lauseella? Onko sinulla jotain konkreettista esimerkkejä muuta kuin elintarvikkeet? Joiden hinta on tällä hetkellä hyvin kallista koska Suomessa ja länsimaissa on vain yksinkertaisesti korkea Inflaatio
Eemil et missään vaiheessa esittänyt todisteita että Tanska ja Norja manipuloivat tilastoja totesit että kyseessä on imago kampanja koska Tanska on merkittävä ruuanvienti maa. Tämä ei tarkoita että tanskalainen ruoka olisi syöma kelvotonta. Vaikka Norja ei kuulu EU:hun se kuuluu Euroopan talousalueeseen ja Norjan on noudatettava kaikkia EU:n maatalous direktiivejä jotta sen elintarvike sektorilla on mahdollisuus viedä elintarvikkeita EU maihin.Poikkeuksena on Sveitsi joka ei kuulu edes Euroopan talousalueeseen. Eemil sinulla on yksinkeraisesti kateus muiden Euroopan maiden hyvään ruokavienti strategiaan joka taas Suomelta puuttuu kokonaan. Syyllistäminen muita maita jopa Tanskaa ja Norjaa on näin ollen hyvä esimerkki siitä että ongelmat ovatkin ulkomailla ei kotimaassa koska Suomen ruokavienti on minimaallisen pientä verrattuna Norjaan ja Tanskaan.
Eemil jos ruokaa ei tuoteta markkinatalouden ehdoilla ja sitä pitäisi tuottaa kuten hoivapalveluija olisi suomalainen maatalous ajat sitten sosialisoitu kolhoosi maataloudeksi vasemmiston toimesta . Onneksi näin ei tehty Suomessa. Kuubassa näin on tehnyt en usko Eemil että kuubalainen talonpoika olisi vapaa päättämään mitä hän viljelee ja millä hinnalla.
Uskotko Eemil tosiaan että Suomessa maaseudun työvoima olisi pelkästään kotimaisen työvoiman käsissä? Muistan hyvin vuoden 2020 kun COVIDin takia maatalous kärsi työvoimapulasta koska rajat oli kiinni. Kepulainen Maatalousministeri Antti Kurvinen jopa ajoi poikkeus lupia jotta ulkomaalainen kausityövoima saisi poikkeusluvan tulla Suomeen.
Ravintoloiden pimeä työvoima on pääasiassa etnisten ravintoloiden kohdalla koska omistus on ulkomaalaisten käsissä. Työvoiman hankinta ulkomailta tällä alalla yleistä. eteläinen Suomi (Uusimaan+ Varsinais-Suomi) ei pärjää yhtä tuntia ilman ulkomaalaista työvoimaa. Pääkaupunkiseudun ja Tampereen seudun julkinen liikenne olisi jumissa ilman ulkomaalaista työvoimaa. Olen tullut siihen näkökulmaan ettei HSL pyöritä joukkoliikennettä vaan todellisuudessa AKT.
O.S:“Aikanaan yksityismetsälaki puuttui voimakkaasti omistusoikeuteen kiletämällä metsien lyhtnäköisen hyödyntämisen. Mikä on keskustan suhde tuohon lakiin nytkyisin?”
Metsälaki 12.12. 1996
Lain tarkoitus
Tämän lain tarkoituksena on edistää metsien taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää hoitoa ja käyttöä siten, että metsät antavat kestävästi hyvän tuoton samalla, kun niiden biologinen monimuotoisuus säilytetään.
Tämä metsälain tarkoitus tiivistää oleellisen. Suomen metsiä käytetään kestävästi, mikä on keskustan yksiselitteinen kannanotto.
Minä tarkoitin yksityismetsälakia noin sata vuotta sitten, jolloin lakiin kirjoitettiin vaatimus hakkuiden jälkeen istuttaa metsää.
Juuri näin, metsänistutusvelvoite on edelleen voimassa. Cityläisille metsänhoito tuntuu olevan aivan tekemätön paikka. Jokaisella metsäpläntillä on omistajan metsäalan ammattilaisen tekemä metsänhoitosuunnitelma.
Koko Suomi on jaettu Metsänhoitoyhdistyksiin, jotka myyvät asiantuntijapalveluita. Lisäksi metsänomistajat maksavat paikallisen yhdistyksen jäsenmaksua. Metsänomistajat ‑järjestön jäsenmaksu koostuu kahdesta osuudesta: paikallisen Metsänhoitoyhdistyksen osuudesta ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK:n) edunvalvontamaksusta.
Metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu on hehtaarien mukaan porrastettu tasamaksu, jonka suuruuden päättää vuosittain yhdistyksen valtuusto. MTK:n edunvalvontamaksu on 20 euroa (v. 2022).
Alla MHY:n tarjous metsäsuunnitelmasta, josta erilaisten painotusten mahdollisuuden:
“Kiinnostaako sinua hoitaa metsääsi monitavoitteisesti taloudellinen hyöty ja luontoarvot huomioiden? Vai haluatko hoitaa osan kuvioista riistaa ajatellen tai eri-ikäisrakenteisen metsänkasvatuksen periaattein? Voit tilata metsäsuunnitelman erilaisin painotuksin juuri omien tavoitteidesi mukaan.”
Suomessa on käytössä kaksi metsäsertifiointijärjestelmää: PEFC ja FSC®, siis laatujärjestelmiä. Metsäsertifiointi osoittaa puupohjaisten tuotteiden käyttäjille, että tuotteissa käytetty raaka-aine on tuotettu vastuullisesti ja kestävästi. Suomalaisista puusta valmistetuista tuotteista valtaosa viedään maihin, joissa kuluttajat eivät tunne suomalaisia metsiä ja metsänhoitoa. Sertifioinnin avulla heille kerrotaan, että metsätaloudessamme on otettu huomioon taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys. Koko maailman metsistä noin 10 prosenttia on sertifioitu. Sertifiointi parantaa puutuotteiden kysyntää maailmalla ja sitä kautta lisää puun kysyntää kotimaassa. PEFC-sertifioitujen metsien osuus on 92,6 %. Siis suurin osa metsistämme on sertifioitu jommalla kummalla järjestelmällä.
Metsäkeskus valvoo metsälakien noudattamista. Metsälain valvonta perustuu ennen hakkuuta Metsäkeskukselle toimitettaviin metsänkäyttöilmoituksiin sekä hakkuun jälkeen tehtäviin tarkastuksiin. Hakkuiden valvonnan päähuomio kohdistuu erityisen tärkeiden elinympäristöjen sekä uhanalaisten lajien ja elinympäristöjen huomioon ottamiseen hakkuissa. Lisäksi seurataan uudistushakkuiden jälkeistä uuden puuston aikaansaamista.
Kestävän metsätalouden rahoituslain (kemera) hankkeista Metsäkeskus tekee päätökset tuen myöntämisestä sekä valvoo rahoitusehtojen mukaista töiden toteutusta ja hoito- ja kunnossapitovelvoitteen täyttämistä.
Summa summarum, yksittäinen metsänomistaja ei voi ryöstöhakata metsiään ja avohakkuun jälkeen seuraa istutus.
Kaupunkeihin esim. Helsinkiin antaisin vinkin. Peratkaa luonnontilaisista puistoista räsikköinen alikasvusto, harventakaa ylitiheät kohdat, varmistakaa latvustojen tasamittaisuus. Tästä seuraa tehostunut hiilen sidonta , parempi virkistyskäyttö, metsämarjojen runsastuminen, runsastunut lintulajien kirjo. Sitten vielä lisämetsitykselle olisi oivia kohteita. On useita sellaisia käyttämättömiä maapohjia risteysalueiden välimaastoissa, sähkölinjojen lievealueilla (kunhan puusto ei uhkaa linjoja) , teollisuusalueiden tuottavaan toimintaan kelpaamattomia tontikulmia jne.
Kaupungin puutarhuri teettämään maastotyö alan opiskelijoilla kesätyöpaikassa (ei maksa paljon) ja toteutus kansalaistalkoilla. Onhan se nyt paljon hyödyllisempää hyötyliikkua kuin crossfitata kuntosaleilla.
Nythän on kysymys siitä että viime vuosien luvut puiden kaadosta ovat huomattavasti korkeammat kuin n 5 vuotta sitten. Tämä on se liikakorjuu ja jos se jää väliaikaiseksi ilmiöksi niin ei se haittaa niin paljon koska uutta puutahan on istutettu, mutta jos se liikakorjuu kasvaa vielä tästä niin jotain pelisääntöjä aletaan tarvita että saadaan metsän käyttö kestävälle tasolle. Jos Suomi joutuu maksamaan EU:lle sakkoja niin kuka maksaa?
Olen lukenut että puun kysyntä on nyt niin suurta että tukkipuuta menee lämmityskattiloihin, niin jos pitää priorisoida niin ensin käytettävä metsää kotimaisiin tarpeisiin, sitten kiinalaisten vessapapereihin.
Eemilin sinun esittämsi Metsälaki vuodelta 1996 on eri laki kuin Soininvaaran tarkoittama laki. Finlexistä löytyi Yksityismetsälaki vuodelta 1967 joka kumosi vuonna 1886 säädetyn metsälain . Osmo tarkoitti varmaan vuonna 1967 säädettyä lakia joka kumosi vuoden 1886 lain?
Tässä olisi linkit kyseisiin lakii https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1967/19670412 (Yksityismetsälaki 1967)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19961093 (Metsälaki 1996)
O.S:“Suomessa niitä yhä surutta käytetään “poikkeuslupien” turvin.”
Neonikotinoidien yhteyttä pölyttäjäkatoon ei ole todistettu tutkimuksin. Kylväessäni neonikotinoidella päällystettyjä rypsinsiemeniä, niin ne peittyvät maan alle. Yhdenkään pölyttäjän en ole nähnyt kaivautuvan maan alle niitä siemeniä imeskelemään.
Puinnin jälkeen pelto kynnetään, jolloin pintakerros kääntyy pinnan alle 20 sentin syvyyteen. Missään vaiheessa siemen ei ole ilman kanssa tekemisissä.
Eri asia on, jos neonikotinoideilla ruiskutetaan kasvustoa. Väittääkö O.S, että muissa maissa ei käytetä kyseistä ainetta. Käyttömäärät ovat Suomessa ratkaisevasti pienempiä verrattuna kuuman ilmaston maihin.
Ne ovat vesiliukoisia. Niistä sinun siemenistäsi valuu vesistöiin kyseisiä myrkkyjä, ja päätyvät sitä kautta pölyttäjien elimistöön.