Covid-19 tapaukset ovat olleet ympäri Eurooppaa selvässä kasvussa viime viikkoina. Ohessa on kuva virallisesti rekisteröityneistä tartunnoista viikon aikana maanantaista maanantaihin suhteutettuna maan asukaslukuun.
Pieni varoitus tilastojen luotettavuudesta. Määrät ovat kaikissa maissa vahvasti alakanttiin, koska kotitestien tuloksia ei kirjata mihinkään – tosin tässäkin saattaa olla vaihtelua maiden välillä. Suomen luvut ainakin ovat merkittävästi alakanttiin juuri tästä syystä.
Voidaan kuitenkin olettaa, että kunkin maan luvut ovat vertailukelpoisia muutama kuukausi aiempiin lukuihin nähden eli että harha on jokseenkin vakio. Sen sijaan maiden väliset vertailut ovat ongelmallisia. Ensin ajattelinkin julkista luvut indekseinä, mutta siinä olisi tullut ongelmaksi indeksi perusajankohdan valinta, sillä tartunnoissa käänne ylöspäin ajoittui eri maissa eri ajankohtiin.
Suurissa EU-maissa viime viikot ovat olleet voimakasta kasvun aikaa. Pohjoismaissa kasvu on ollut maltillisempaa, mutta ylöspäin on tultu. Ruotsin matalat tartuntaluvut kiinnittävät huomiota – totta vai tarua?
Meillä Suomessa käänne ylöspäin tartunnoissa ei ole ollut yhtä raju kuin vaikkapa Italiassa, mutta olennaista on, että tartunnat ovat kasvaneet sydänkesällä, jolloin niiden pitäisi olla liki nollassa.
Niinpä laskin ilmaantuvuuden kasvun suhteessa vuoden takaisiin lukuihin. Kasvu Italiassa ja Saksassa on ollut vuodessa noin satakertaista, Suomessakin noin kahdeksan kertaista, mutta muissa Pohjoismaissa maltillisempaa – toisin sanoen niissä tartuntamäärät eivät laskeneet viime kesänä niin alas kun Suomessa.

Mitä tästä voidaan päätellä?
Cov-19 on juurtunut väestöömme ja myös eurooppalaiseen väestöön syvälle. Siitä on jo tullut pysyvä seuralaisemme. Onneksi tauti on rokotteiden ansiosta kesyyntynyt, mutta ei se mitenkään harmiton ole. Tiedot taudin pitkäaikaisista seurauksista ovat vähän hämäriä. Asiaa vaikeuttaa se, että suurinta huomiota saavat dramaattisimmat tutkimustulokset ja tiedeyhteisö on perso huomiolle ja apurahoille. Mutta monelle näyttää taudista jäävän kiusallisia pitkäaikaisia harmeja.
Minun silmiini ei ole osunut kunnollista tutkimusta siitä, missä märin rokotteet suojaavat taudin pitkäaikaisilta seurauksilta. On tullut tietoja, joiden mukaan long-covid ‑oireet ei ole rokotetulle mahdottomia, mutta kyse onkin todennäköisyyksistä. Luulisi, että lievänä sairastettu tauti vaurioittaa elimistöä vähemmän kuin pitkälle elimistöön tukeutunut tauti. Mutta odotetaan kunnollisia tutkimustuloksia
On täysin turhaa edes yrittää häätää virusta keskuudestamme millään sulkutoimilla. Elämää ei pelasteta lopettamalla eläminen. Toivottavasti rokoteteollisuus kehittää uudistettuja rokotteita viruksen uusimmille muunnoksille.
Sulkeutumalla perunakellariin välttyy kyllä tartunnalta, mutta sinne perunakellarin pitää sitten jäädä loppuiäksi.
Tiedot koronakuolleisuudesta vertailukelvottomia
Suomessa koronakuolleisuus on ollut tänä vuonna varsin korkealla tasolla kun taas Ruotsissa ne ovat loppuneet melkein kokonaan. Maiden väliset tilastovertailut ovat kuolleisuuden osalta vain suuntaa antavia, sillä käytännöt vaihtelevat paljon.
Ruotsin matalat kuolleisuus luvut saattavat olla tottakin. Maassa kuoli koronaan 2020 niin paljon vanhuksia, että koronakuolemalle alttiit ovat jo kuolleet.
Suomessa korkea koronakuolleisuus johtuu paitsi sääntöuskollisuudestamme myös siitä, että emme enää estä omaisia tapaamasta kuolemaa lähestyvää vanhusta niin kuin teimme toissa vuonna. Kieltämällä tapaamiset saisimme tilastot kauniimmiksi, kun vanhukset kuolisivat tavanomaiseen keuhkokuumeeseen koronan sijasta, mutta onneksi niin ei enää tehdä.
Monissa maissa fuskataan koronakuolemien kirjaamisen säännöistä. On maita, joissa ei käytetä terveydenhuollon resursseja se selvittämiseen, mihin vanhainkodeissa kuolleet lopulta kuolivat. Kuolinsyyksi kirjataan vanhuus. Näin valtaosa koronakuolemista jää kirjaamatta. Jos näiden maiden tilastot olivat totta, korona suojaisia kuolemalta, koska kuolleiden keskuudessa koronaa on vähemmän kuin koko väestön keskuudessa.
Kun covid-19 jää pysyväksi seuralaiseksemme, se tulee näkymään pienoisena hidastumisena elinajan odotteen kasvussa tai jopa sen laskuna, kuten on jo käynyt Yhdysvalloissa.
“Elämää ei pelasteta lopettamalla eläminen” Juuri näin, jollain tavalla tuntuu että järki on vihdoin palaamassa. Voi tietysti surkutella lyhennettyä odotettua elinaikaa mutta mitä sille nyt voi. Valitkoon jokainen itse jos elää 80 vuotta tapahtumarikasta elämää vai 81 vuotta perunakellarissa.
Nyt kun tiedetään rajoitustoimien tuhlaavan miljardeja täysin turhaan olisi ehkä jälkipyykin pesun paikka. Jotain tarttisi tehdä ettei ihmiskunta sekoile uudestaan samaan tapaan. Kahdessa vuodessa rajoitustoimet nostivat äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä 80 miljoonasta 274 miljoonaan (arvio kuukausi pari takaapäin). Näin ei soisi koskaan tapahtuvan toiste!
On rationaalista ajatella, että kaikkien kansalaisten rokottaminen 2 kertaa vuodessa on taloudellisesti edullisempaa kuin rokotteen säätely vain riskiryhmiin. Nimittäin jokaisen covid-potilaan sairaanhoito on kovin kallista lystiä. Lisäksi rokote estää long covidin, joka tuo lisää lääkäri‑, hoito- ja kuntoutuskäyntejä.
Onkin hämmentävää, että asiantuntijaorganisaatio pihistää rokotteissa, joka lisää hoitokustannuksia. THL on ihan oma laskentatapansa, joka on niin monimutkainen, ettei se tuota relevanttia tietoa.
Kaikkien rokottaminen on siksikin tärkeää, että omikronin uudet alavariantit tekevät mahdolliseksi reinfektiot.
Niinpä asiantuntijaorganisaatio rokottaisi yli 60-vuotiaat syksyllä, koska neljännen rokotuksen poistaminen kokonaan olisi tehnyt 8–14 kk aukon rokotuksiin. FDA on päättänyt rokotteesta, joka vanhan ja omikronien alavariantien yhdistelmä. Se valmistunee lokakuussa. Suomessa ehkä 2023 alussa.
Onkin sitten mielenkiintoista jälleenkö rokotetaan vain yli 80-vuotiaat uudella rokotteella ja lisätään kustannuskuormaa.
THL ei päätä rokottamisesta vaan siitä päättä STM. Tilanne olisi parempi jos yksi elin joka olisi riipumaton ilman poliittisista ohjausta tekisi päätökset ja sillä olisi mandaatti arvioida kokonaisuutta ja tehdä päätökset sen perusteella.Toki THL:n suositus painaa tätäkin päätöstä mutta THL on STM ohjauksessa eikä ole itsenäinen organisaatio. Se on poliittinen kysymys kuinka tämä tulisi uudelleen organisoida. Siitä päättää Valtioneuvosto ja lopulta valtiokunnat ja eduskunta.
Kehittyviss maissa ei ollut mitään vaihtoehtoa kuin rajoitustoimet tai luonnllinen immuuniteetti ja juuri tämän takia äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä nousi ja covid määrien kuolleisuus oli korkea esim Brasiliassa, Intiassa, Etelä-Afrikassa ja Venäjällä. Onhan se Suomesta helppoa sanoa ettei näin ei soisi koskaan tapahtuvan toiste mutta kun Suomi on varakasteollisuusmaa joka onnistui rokottamaan ison osan väestöstä suhteessa mihin mini kehitysmaa ei onnistunut koska niillä ei olle yksinkertaisesti kapasiteettiä rokottaa tai pääomaa ostaa rokotteita varastoon. Tässäkin tulee rikkaiden teollisuusmaiden ja köyhin kehitysmaiden erot räikeällä tavalla esiin ja Suomi on rikkaiden teollisuusmaiden joukossa joka on myös hamstrannut rokotteita.
Ei Covid-19 koskaan minnekään mennytkään. Ensimmäisen omikronaallon jälkeen alettiin vaan puhua, että se olisi ohi.
Globaalisti tartuntamäärät nousivat omikronin seurauksena niin korkeiksi, että uusia variantteja syntyy nyt jopa aiempaa nopeammin. Valintapaine suosii sellaisia variantteja, jotka pystyvät kiertämään aiempien varianttien tuomaa immuniteettia.
Koronaan ei kuole Suomessa vain elämänsä viimeisiä hetkiä muutenkin eläviä. 70-vuotiaista suurin osa on vielä aktiivisia kansalaisia, joilla olisi tilastollisesti vielä paljon elämää jäljellä. On kovin outoa, että THL puolustaa niin kovasti neljänsien rokotteiden panttaamista, vaikka moni muu rikas maa on päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun ja tilastollista näyttöä nelosrokotteiden tehosta olisi saatavilla.
Nyt tapahtuvat kuolemat eivät kuitenkaan ole suurin huolenaihe. Huolestuttavampaa on hiljalleen kertyvä data, että uusintainfektioissa riski vakaviin oireisiin kasvaakin. Jos niin on, on tulevaisuudennäkymä synkkä.
Olen jokseenkin pettynyt rokotteiden kehitystahtiin. Omikronin ensimmäiseen varianttiin ei ole vieläkään rokotetta ja virus mutatoituu tällä hetkellä jo toisessa sukupolvessa. Vaatii vielä lääketieteeltä yhden kehitysloikan, että rokotteita saataisiin räätälöityä nopeasti uusiin variantteihin.
Kukaan muu kuin Kiina ei enää varmaan usko eristäytymiseen ratkaisuna. Vaikka koko ihmiskunta eristäytyisi, niin Covid-19 on levinnyt eläinkuntaankin niin laajasti, että sieltä se pomppaisi viimeistään takaisin.
Sen sijaan kokonaan pohtimatta on kysymys, kannattaisiko tartuntoja kuitenkin vähentää teknisin keinoin, esim. HEPA-suodattimilla varustetulla ilmanvaihdolla ja jo tutuksi tulleilla maskeilla. Maksaisiko se itsensä takaisin mm. vähentyneiden sairauspoissaolojen muodossa? Sairauspoissaolojen määrässä on iso ero, podetaanko koronaa kerran kahdessa vuodessa vai 6 kuukauden välein. Ja riskiryhmäläisten luulisi nyt jo oman itsensä suojaamiseksi käyttävän hengityssuojaimia, mutta eipä niitä paljoa näy.
Lomailen parhaillaan Italiassa ja täällä näkee maskeja jonkin verran. Lähinnä asiakaspalvelijoilla, mutta museoissa on suositus, ja noin joka toinen käyttää. Julkisissa taisi olla oikein pakko, mitä emme tienneet, mutta ei sielläkään ollut kuin joka toisella.
Maskien ulkoasuun on kyllä panostettu enemmän kuin Suomessa.
Kommentoin jo aikaisemmin KRAR:in kummallisesta rokotteiden pihtailusta. Kun rokotteen kustannus on vain viisikymppiä niin aika omituinen matematiikka saa olla jos niiden antamisessa aiotaan säästää. Lieneekö taas niin että THL:n laskentapa on “salainen” kuten joskus koronaan liittyvien mallinnuksien parametrit.
THL:n suuri edustus KRAR:ssa on muutenkin outoa koska THL tekee lähinnä hallinnollista työtä eikä merkittävää tutkimusta. Erityisesti Nohynekin rokotteiden vastainen linja on hämmentävää kun se ei tunnu perustuvan tutkimustuloksiin vaan paremminkin niiden puutteeseen. Varovaisuusperiaatteen pitäisi mennä toisin päin kun kerran rokotteen haittoja ei pelätä.
Israelin tutkimuksen yllättävä tulos siis oli että 60–69v ryhmässä neljäs rokote laski kuolleisuutta enemmän kuin vanhemmissa ikäluokissa.
K.k
“Kun rokotteen kustannus on vain viisikymppiä niin aika omituinen matematiikka saa olla jos niiden antamisessa aiotaan säästää”
Niinpä. Ei kai tälle mitään muuta ole, kuin että THL on katsonut kalenteria ja päättänyt, että syksyllä tulee aalto, iha sama mitä nyt tapahtuu.
Mutta tosiaan kyllä tulee kalliiksi tämä COVID.
Meilläkin työpaikalla semmoiset henkilöt, jotka eivät ole “ikinä” sairaana, olivat sen viikon tai kaksi pois töistä (etätyö helpotti). Vuorollaan on työntekijät, asiakkaat ja alihankkijat sairaana. Kun työntekijöiden lapset sairastaa, ollaan ensin tietenkin pois töistä niitä hoitamassa. Sitten perään saadaan tauti lapsilta. Lapsen parhaan kaverin perhe sairasti kahteen kertaan kolmen kuukauden sisään, ensin deltan, sitten omikronin.
Ihanan kallista!
Jos tämä jää jokavuotiseksi vitsaukseksi, niin kyllä tulee hintaa.
Tietääkseni Saksassa joukkoliikenteessä on yhä maskipakko,
FFP2 maskit ovatkin tehokkaita. Suomessa maskeja
näkee nyt kesällä joukkoliikenteessä ihan vaan muutamilla..
»»>
https://yle.fi/uutiset/3–12412069
Suomessa fuskataan kun ei käytännössä enää sairaaloiden ulkopuolella testata koronaa. Monilla on tartunnoissa jo toinen kierros. Siitä huolimatta puuttuvat valistuskampanjat maskien käytöstä ja kotitesteistä ennen massatapahtumia. Ajetaan taas täysillä seinään vaikka voisi pienin jarrutuksin helpottaa tilannetta.
“On täysin turhaa edes yrittää häätää virusta keskuudestamme millään sulkutoimilla. Elämää ei pelasteta lopettamalla eläminen. Toivottavasti rokoteteollisuus kehittää uudistettuja rokotteita viruksen uusimmille muunnoksille.”
Katoppas vaan. Osmo vaihtanut mielipidettänsä mikä toki fiksun ihmisen toimintaan kuuluukin. Kiitos siitä. Vielä 23.12.2021 olit sulkemassa nuoret terveet normaalipainoiset rokottamattomat pulloon tai vähintäänkin autoritäärisesti kontrolloimassa heidän elämäänsä koronapassilla.
Saisivat muuttaa sopimusta siten, että tuplavuoroja pystyisi suunnittelemaan. Itsellä töihin kulkemiseen menee 12 litraa bensaa suuntaansa. Tähän lounas ja autopaikka. Kun olen kotona niin tienaan enemmän. Töissä olisi varaa käydä, jos saisi tehdä kaksi vuoroa aina putkeen
Jäi vähän hämäräksi ainakin minulle, mistä sopimuksesta tässä on kyse. Joka tapauksessa huolenaihe oli ilmeisesti kohonnut bensan hinta ja pitkä työmatka. Tähän joudun viisastelunkin uhalla huomauttamaan, että Suomessa on oikeus valita vapaasti sekä asuin- että työpaikkansa. Näin ollen ei ole järkevää, että koko muu yhteiskunta järjestäytyy tukemaan yhden yksilön valintoja, joiden seurauksena työmatkasta tulee hyvin pitkä. Järkevämpää on kannustaa valintoihin, jotka johtavat lyhyempiin työmatkoihin, se on selkeästi yleisen edun mukaista. Ylipitkien työvuorojen tekeminen esimerkiksi ei ole järkevää, koska yleensä työkyky heikkenee ihmisen väsyessä. Alasta riippuen tämä voi olla jopa turvallisuusriski. Äkillisesti kohonnut bensan hinta on tietenkin yhteiskunnallinen ongelma, johon poliitikkojen pitää hakea ratkaisuja. Bensan hinnannousu on kuitenkin myös riski, jonka pitkää työmatkaa tekevä itse ottaa, tietoisesti tai tiedostamattaan.
Kaksi syytä, joiden takia Korona ei ole kovin kummoinen vaiva pitkällä tähtäimellä: täsmärokotukset ja Paxlovidin kaltaiset lääkkeet. Suhtaudun tulevaisuuteen jopa toiveekkaammin kuin ennen Koronaa.
Outo ero THL:n Nohynekin ja Lapin sairaalan Markku Broaksen luvuissa. Lapin sairaalassa puolet koronapotilaista on sairaalassa juuri koronan takia. Nohynekin mukaan (koko maassa) vain joka viides. Ovatko Uudenmaan ja muun etelän luvut todella noin erilaisia vai tekeekö THL jälleen kerran vain valistuneita arvauksia?
Koronatilanne Lapissa ja Uudellamaalla on todella aivan erilainen, siksi luvuissa ei ole mitään ihmeellistä..
Syy miksi THL:n ja sairaanhoitopiirien luvut ovat eri koska myös tietojärjestelmät ovat eri. Mika Salminen on todennut julkaisuudessa että THL saa luvut sairaanhoitopiirien antamista tiedoista mutta siinä on aika viive kun THL päivittää luvut omiin tietokantoihin. Kun ei ole valtkakunnallisia keskustietokantaa joka päivittää automaattisesti luvut koko Suomessa on sairaanhoitopiirien ja THL:n luvut eri. Juuri tämän takia luvut ovat eri. THL katsoo koko Suomea ja kun taas sairaanhoitopiirit omia yhden sairaanhoitopiirin lukuja. Vertailussa näm luvut tämän takia eri.
THL:n rokotusoppi paljastui viime viikolla. Se on NNV = number needed to vaccinate, jonka perusteella THL löysi Suomesta alle 55 000 rokotettavaa. Opin pitäisi number needed to vaccinate against severe covid, reinfection, long covid and seculae.
Meillä on eri arvioiden mukaan myös 55 000 long covidista ja muista covidin jälkisairauksista kärsivää. Tarvittaisiin myös Number needed to vaccine against absence from work, koska covid on vaikuttanut merkittävästi jo yli viidennekseen työvoimasta.
Kannataa myös tiedostaa, että tehosterokotteiden teho heikkenee, jos niitä annetaan yhtenään. kansainväliset vertailut eivät oikein päde Suomeen, koska monissa maissa kiirehdittiin antamaan ensimmäinen ja toinen rokotus kolmen viikon välein, kun meillä väli oli kaksi kuukautta, jolloin heidän neljä rokotustaan on oikeastaan meidän kolme.
THL ei ole mitenkään perustellut näkemystään siitä, että koronatehosterokotteiden teho heikkenisi jos niitä annetaan usein. Kokemustahan asiasta ei ole, joten kyseessä on puhdas mutu. Kummasti juuri mikään muu kehittynyt maa maailmassa ei perusta rokotuksiaan samanlaiseen ajatukseen, vaan Suomen tehosterokotteiden niukka antaminen poikkeaa yleisestä linjasta. On nähty, että tällä linjalla on päästy maailmanluokan kärkisijoille ylikuolleisuudessa.
Viime kesänä ykkös- ja kakkosrokotteiden väliä pidennettiin, jotta mahdollisimman monelle ehdittiin antaa ykkösrokote, koska ennen deltaa pelkkä ykkösrokotekin antoi jo hyvän suojan. Sinänsä ihan rationaalinen ratkaisu, vaikka sattuma sitten puuttuikin peliin ja delta levisi Suomeen kesän aikana, jolloin vain yhden rokotuksen saaneet eivät olleetkaan enää suojassa. Silloin myös arveltiin, että pidempi rokotusväli parantaisi rokotuksen antamaa suojaa, mutta jälkikäteen tehty tutkimus on paljastanut ettei niin ole ollut. Tuokin näkemys taisi perustua muista rokotteista saatuihin kokemuksiin ja THL oli jälleen vanhan ajattelun vanki.
Soininvaara:
“Minun silmiini ei ole osunut kunnollista tutkimusta siitä, missä märin rokotteet suojaavat taudin pitkäaikaisilta seurauksilta. On tullut tietoja, joiden mukaan long-covid ‑oireet ei ole rokotetulle mahdottomia, mutta kyse onkin todennäköisyyksistä. Luulisi, että lievänä sairastettu tauti vaurioittaa elimistöä vähemmän kuin pitkälle elimistöön tukeutunut tauti. Mutta odotetaan kunnollisia tutkimustuloksia”
Esimerkiksi Nature Medicine ‑lehdessä on julkaistu suurella aineistolla tehty ja useamman kontrolliryhmän sisältänyt seurantatutkimus [1]. Tutkimuksessa todettiin rokotteen läpi koronan saaneilla henkilöillä olevan kohonnut riski kuolla tai saada vakavia terveysongelmia (mm. verenkiertoelinten ja neurologiset sairaudet) verrattuna kontrolliryhmään, joka ei ollut saanut koronavirusinfektiota. Tutkimuksessa tarkasteltiin vaikutuksia, jotka toteutuivat koronan akuutin vaiheen jälkeen (myöhemmin kuin 30 pv ja 6 kk kuluessa tartunnan saamisesta). Täyttääkö tämä tutkimus kriteerisi, vai tarkoititko enemmänkin sitä, ettei asiaa tarkastelevia toisistaan riippumattomia tutkimuksia ole riittävän monta?
Toinen kysymys on sitten se, onko eettisesti kestävä vaihtoehto jäädä odottelemaan useammista laajoista tai väestötason tutkimuksista saatua ja tieteellisesti aukotonta näyttöä. Kyseessä on kuitenkin tilanne, jossa merkittävä määrä ihmisiä kuolee tai kärsii vakavista terveyshaitoista, jotka voivat olla peruuttamattomia. Vastaavaa keskustelua on aiemmin käyty mm. tupakan ja asbestin yhteydessä.
Soininvaara:
“On täysin turhaa edes yrittää häätää virusta keskuudestamme millään sulkutoimilla. Elämää ei pelasteta lopettamalla eläminen. Toivottavasti rokoteteollisuus kehittää uudistettuja rokotteita viruksen uusimmille muunnoksille.
Sulkeutumalla perunakellariin välttyy kyllä tartunnalta, mutta sinne perunakellarin pitää sitten jäädä loppuiäksi.”
Pelkkien rokotteiden varaan jättäytyminen tai laajat yhteiskunnan sulkutoimet eivät ole ainoat tarjolla olevat toimintavaihtoehdot. Sulkutoimien lisäksi on myös muita tapoja ehkäistä koronaviruksen leviämistä. Esimerkiksi ilmanvaihdon muutoksilla, ilmanpuhdistimilla, maskien käytöllä ja kohtaamisten vähentämisellä voidaan vähentää tartunnan saamisen todennäköisyyttä ja samalla myös taudin esiintyvyyttä.
Kiinassa on määrätietoisella tukahduttamisella onnistuttu suurimmalta osalta estämään koronan leviäminen ja sitä kautta myös koronasta aiheutuvat kuolemat ja vahingot kansalaisten terveydelle. Toteutettuja sulkutoimia ei voi sanoa turhiksi, koska niillä on kuitenkin saavutettu tavoitteena olleita tuloksia. Oikeampi johtopäätös on enemmänkin se, että koronan leviäminen on ollut estettävissä oleva onnettomuus ja poliittisten valintojen tulos.
Soininvaara:
“Kun covid-19 jää pysyväksi seuralaiseksemme, se tulee näkymään pienoisena hidastumisena elinajan odotteen kasvussa tai jopa sen laskuna, kuten on jo käynyt Yhdysvalloissa.”
Tämän toteutumisessa ei ole kyse luonnonvoimasta tai ‑onnettomuudesta, vaan enemmänkin tehtyjen ja tulevaisuudessa tehtävien valintojen seurauksesta. Hyvinvointivaltiossa on tähän asti lähdetty ajatuksesta, että jokaisen elämä ja terveys ovat arvokkaita, ja niihin kohdistuvia vaaroja on pyrittävä ehkäisemään ja poistamaan. Näin on myös toimittu monien muiden vaaratekijöiden osalta (alkoholi, tupakka, liikenne, työturvallisuus, asbesti jne.) ja kohtuullisessa määrin myös onnistuttu. Seurauksiltaan vakavien riskien ottamista ilman huolellisen riskianalyysin tekemistä ei myöskään pidetä hyväksyttävänä. Koronavirukseen on kuitenkin suhtauduttu toisin. Tähän mennessä en ole nähnyt mitään systemaattista analyysia tai muuta vakuuttavaa perustelua sen osalta, miksi koronan leviämisen salliva linja olisi tarjolla olevista toimintavaihtoehdoista paras.
[1] Al-Aly, Z., Bowe, B. and Xie, Y.: ‘Long COVID after breakthrough SARS-CoV‑2 infection’, Nature Medicine, 2022, https://doi.org/10.1038/s41591-022–01840‑0
On se kumma juttu että kaiken tämän jälkeen joku vielä jaksaa sauhuta koronaviruksen tukahduttamisesta. Kiinalaiset ovat tosiaan lähteneet tuolle tielle eivätkä ole siltä kääntymässä pois. Kiinan luvuista en silti tekisi mitään kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, koska Kiinalla on tapana kertoa ulkomaille (varmaan myös omille kansalaisille) korkeintaan osa totuudesta, oli kyse sitten virustartuntojen määrästä, kuolintapauksista tai sikäläisen kiinteistömarkkinan ongelmista. Kuinka paljon milloinkin paljastetaan, on vaikea sanoa. Tukahduttamisella on vaikea nähdä saavutettavan mitään varsinaista ratkaisua. Sen sijaan näyttää siltä, että tukahduttamisesta on tulossa uusi elämäntapa Kiinassa.
Joo, tuostahan ei taida olla mitään ulospääsyä. Kiinassa on parhaillaan taas uutisten mukaan kymmeniä miljoonia ihmisiä erilaisten sulku- ja rajoitustoimien piirissä.
Tiukoilla koronakaranteeneilla on myös näppärä hallita ihmisten hinkua kysellä rahojensa perään ja estää talletuspakoja.
Väkivaltaisia yhteenottoja ja jopa epäily panssareista kaduilla – Kiinan maakunta on räjähdyspisteessä talletuskriisin takia
Kyllä meidän Euroopassakin olisi syytä ottaa mallia Kiinan tehokkaista ja toimivista keinoista koronapandemian hallintaan — viimeistään syksyllä olisi hyvä olla käytössä vastaava koronasovellus ja automaattiset karanteenit — näin voitaisiin tehokkaasti “välttää altistumiset” uhkaavissa ruoka- ja polttoainemellakoissa, kun “mahdolliset altistujat” voitaisiin etukäteen määrätä karenteeniin varmuuden vuoksi. Eihän kellään voi olla mitään kansanterveyden turvaamista vastaan — ajatelkaapa vaikka kaikkia koronaan kuolleita vanhuksia.
Kiinan/Etelä-Korean jne. tasoisilla toimilla, ehkä jo paljon väheisemmilläkin, virus olisi ollut jopa hävitettävissä. Alkuperäinen virus oli lopulta aika heikosti tarttuva ja sikäli kun tartunnat saataisiin pidettyä alhaalla myös mutaatiot ovat epätodennäköisiä. Maailmanlaajuisesti tämä ei tosin ole realistista, ongelmallisia alueita on paljon, Eurooppa etunenässä, ja peli oli menetetty silloin kun virus pääsi livahtamaan Aasian ulkopuolelle.
Sen todella pahan viruksen, olkoon koronan tappavampi variantti tai joku muu, täytyisi silti miettiä mitä opittavaa Kiinan ja muun Aasian valmiudessa toimia on.
Uutta tietoa näyttää olevan että useasta koronasairaudesta ensimmäisistä selviää helpommalla ja myöhemmistä vakavammat seuraukset. Samoin kuolleisuus muihin syihin on koronan sairastaneilla suurempi. Aika paljon lisää nauloja THL:n taannoiseen (Nohynekin?) rokotteiden vastaiseen linjaan kesällä. Vaikka linjaa reivattiin äskettäin niin THL näyttää jälleen kerran olleen arvioissaan väärässä.