Kirjoitin Verde-lehteen varustautumisesta seuraavaan pandemiaan.
Covid-19 epidemia ei taida tästä muuksi muuttua. Se on saatu rokotuksilla painetuksi kohtalaisen vaarattomaksi — tapauskuiolleisuus rokotettujen keskuudessa on pieni murto-osa siitä mitä se oli kaksi vuotta sitten.
Rokottamattomille tauti on yhä vaarallinen, muttas se on oma valinta.
Kuolemaksi koronavirus voi muodostua yhä niille iäkkäille, joilta lähestyvä kuolema on tuhonnut immuunipuolustusjärjestelmän.Tosin mikä muu infektio hyvänsä voisi olla tappava. Korona on vienyt tilaa keuhkokuumeelta vanhuksen viimeisenä sairautena.
Covid-19 näyttää jäävän pysyväksi vieraaksemme muuntuen aina sen verran, että pystyy läpäisemään rokotteilla tai sairastetulla taudilla hankitun vastustuskyvyn.
Tämä ei varmasti olut viimeinen pandemia. Nyt pitäisi panna lainsädäntö kuntoon, ettei ensi kerralla jouduttaisi vatuloimaan juridisten kysymyksten kanssa vaan voitaisiin.
Kirjoitukseni voi lukea tästä.
Jos ja kun lakeja nyt pannaan vastaisen varalta kuntoon niin maahantulomääräyksiin olisi hyvä laittaa jonkinlainen järkevän jouston vara: tulin tässä pari viikkoa sitten Helsinki-Vantaan kautta Suomeen toisesta EU-maasta ja yllätykseksi koronapassia oltiin vieläkin vailla — tämä on kyllä nykytilanteessa täysin turhaa hommaa varsinkin kun tuon ainoa merkitys olisi kai ollut testiin joutuminen jos ei olisi ollut koronapassia näyttää samaan aikaan kun maassa jo olevia oireellisiakaan ei enää testata.
Turha tarkastus lienee EU:n vapaan liikkuvuuden periaatteen vastainen; tästä kun kuulemma on oikeuskäytäntöä niin, että alempi nopeusrajoitus EU-maarajan ylittävällä tiellä tämmöiseksi tulkittiin, niin eiköhän tuokin kun jonotuksineen viivästytti ajallisesti paljon enemmän. Edelleen, paikalla oli ilmeisenä muskelina myös pari jonkin vartiointiliikkeen vartijaa, ei varmaan laillista tämäkään kun rajavartiostonkin virka-avusta noihin tarkastuksiin on pitänyt erillisellä tartuntatautilain pykälällä säätää (eikä vastaavaa pykälää tietääkseni ole eikä varmaan voisikaan olla vartijoille); joka tapauksessa tietosuojaongelma kun terveystietoja käsiteltäessä oli paikalla henkilöitä joilla ei voi olla oikeutta niitä käsitellä.
Eivät ne Seutulan terveystädit enää ketään viitsi testata. Kuulemma kehottavat varaamaan Funentrystä testin, mitä kukaan ei sitten enää valvo. Suomen olisi jo korkea aika siirtyä pohjoismaiselle linjalle – muista pohjoismaistahan on kaikki rajoitukset jo poistettu. Eikä ole taivas pudonnut niskaan, vaikka maskeja ei kukaan käytä.
Tätä maskitouhua meillä minäkin(taas)ihmettelen, eikös suositusten pitänyt pari viikkoa sitten lieventyä. Silmiini on osunut uutinen että Suomessa ainoastaan Varsinais-Suomen alueella ensimmäisen asteen opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa ei enää vaadita maskeja. Jostakin syystä THL/Mika Salminen et Co ottivat “tenkka poota” , eikös nyt sitten ole jo tarpeeksi mietiskelty vai mikä meillä tässä mättää muihin pohjoismaihin verrattuna?. Hoitajalakkoko/Ukraina nyt vie viranomaisilta ja medialta kaiken hapen.? No käytäntö näyttää kuitenkin jo olevan, että maskit pikkuhiljaa ovat katoamassa ihan itsekseen ilman virallista lupaakin kun katselee ympärilleen kaupoissa, liikennevälineissä ja tuoreita uutispätkiä vaikka politikkojen kansainvälisistä tapaamisista(niissä jopa taas kätellään!), eduskunnan istunnoista, valiokuntien ja puolueiden ryhmäkokouksista etc. Eli vallitseva käytäntö olisi korkea aika todeta myös viranomaispuolella tai sitten kertoa kansalaisille kunnon perustelut sille miksi meidän virallinen maskilinja poikkeaa näinkin jyrkästi muiden pohjoismaiden linjasta.
“Kiitos rokotusten, Covid-19 ei ole enää vaaraksi kuin rokottamattomille ja valitettavasti myös niille rokotetuille, joiden vastustuskyky on heikentynyt muun sairauden tai vanhuuden vuoksi.”
Miksi kiität vaan rokotuksia etkä lievempää varianttia, onko tutkimusta tehty kumpi on auttanut enemmän? Ja tähän voi myös todeta ettei kannata liioitella Covid-19 vaarallisuuttakaan, ei se koskaan ollut terveelle nuoreelle vaarallinen tauti.
“Suomessa tutkitaan nyt Venäjän kybervaikuttamista suomalaisten mielipiteisiin. Kannattaisi myös tutkia, mikä osuus sillä on ollut rokotusvastaisessa viestinnässä.”
Tärkeämpi olisi tutkia mikä osuus Venäjän kybervaikuttamisella oli sulkutoimenpiteiden viestinnässä!
PS: Otsikossa on ylimääräinen q ‑kirjain.
Rokottamattomilla alle 60-vuotiailla Covid-19:n vuoksi sairaalaan joutuneissa rokottamttomilla on valtava yliedustus. Näyttäisi siis rokotteilla olevan ratkaiseva vaikutus. Ilman rokotuksia olisimme kaaoksessa — niin kuin Hongkong onkin, koska siellä rokotuskattavuus on matala ja nekin harvat on rokotettu sillä kiinalaisella rokotteella, jonka teho on heikko.
Hongkongin rokotuskattavuus on Suomea parempi ! Pfizer-Biontechin rokotetta on annettu reilusti yli puolet rokotteista 18 — 59-vuotiailla. Alle 40-vuotiaiden rokotteista 4/5 on ollut Pfizerin rokotetta! Nyt voisi kyllä palstanpitäjän lähdekriittisyyttä ihan vähän moittiakin ?
Ero Suomeen ja moneen muuhun länsimaahan on vanhusten alhainen rokotuskattavuus. Voidaan jopa jälkiviisaasti sanoa, että jos yhteiskunta käyttää kaiken ponnistelunsa terveiden nuorien tai jopa viisivuotiaiden rokottamiseen ja simputtamiseen melko vähäisellä havaittavalla vaikutuksella ja jättää riskiryhmät ilman rokotetta, tulos on tällainen.
Tällä hetkellä aikaa näyttää miten tilanne kehittyy.
UK Health Security Agencyn julkaiseman tuoreimman COVID-19 vaccine surveillance report [1] perusteella suoja tippuu ripeästi. Sama tieto osoittaa myös että rokotetuissa virus on liikkeellä suhteessa enemmän kuin rokottamattomissa.
Jo tästä voi päätellä että rokote on tehokas myös nuorille. Mutta voi myös spekuloida sillä että jos rokotetut eivät levittäisi sitä virusta niin tehokkaasti niin ehkä kokonaisuudessaan olisi vähemmän sairaalahoitoa tarvitsevia?
Varmalta näyttää olevan että luonnollinen immuniteetti on pitkässä juoksussa parasta ja jos onnistuu sen hankkimaan kun rokotteista on vielä jotain tehoja jäljellä niin se on parasta.
[1] https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1066759/Vaccine-surveillance-report-week-13.pdf
Se, että myös eräs toinen potilaaseen liittyvä parametri on koronan vaatiman teho-osasto- ja sairaalahoidon kanssa vahvasti linkittyvä, varsinkin koronan vakavan muodon sairastavilla harvemmilla nuoremmilla henkilöillä, ei ole merkityksetön. Mutta sitä ei voida käyttää samalla tavalla syyllistävästi kuin rokottamattomuutta. Voidaan jopa havaita, että rokotusten teho olisi lähes 100%, jollei tätä rokotustehoon negatiivisesti vaikuttavaa ilmiötä olisi niin vahvasti olemassa.
Kyseessä on varmaankin mikrobiperäinen tekijä jälleen. Esihistoriallisina aikoina isäntänsä turvottavat suolistobakteerit (tai virukset?) eivät olisi päässeet kauaksi. Nykyisen liikkuvuuden aikaan tilanne on toinen. Lisäksi tahatonta ja kenties tahallista valintaa tähän suuntaan tapahtuu jatkuvasti lihantuotantoeläinten jalostuksessa.
Katso kuvia 80-luvulta, tai edes 90-luvulta. Onko ihmisistä tai ruuasta tullut niin paljon viheliäisempiä? Ei minun muistaakseni.
Olimme varautuneet tähänkin, mutta suunnitelmia ei noudatettu. Aivan alussa pääministeri ilmoitti, että tauti otetaan vastaan koko väestöllä ja riskiryhmät suojataan. Sanat oli selvästi laitettu pääministerin suuhun THL:stä. Sen verranhan tiedetään jo, että eri maiden viranomaiset olivat tehneet samansuuntaiset suunnitelmat, joista pidettiin kiinni lähinnä vain Ruotsissa.
Lähtökohtana oli, että rokotteita ei tulla saamaan ajoissa eikä hengitystieinfektion leviämistä voida tehokkaasti rajoittaa. Raflaavat otsikot maailmalta herättivät sitten poliitikot huomaamaan tilaisuutensa koittaneen ja suunnitelmia alettiin muuttaa lennossa. Vain Ruotsissa poliitikot pysyivät aika pitkään erossa pandemian hoidosta.
Kaikki varmaan muistavat, miten uutta, luonnollisesti täysin epävarmaa dataa puski silmille kaikkialta. Maski hyvä, maski huono, kuolleisuus mahdollisesti jopa noin ja noin paljon ja niin edelleen. Etäkouluakin kehuttiin ja muistaakseni sitä pidettiin oikeastaan parempanakin koulunkäynnin muotona kuin sitä perinteistä.
Opetuksena voisi kai pitää ainakin sitä, että suunnitelmista ei ole hyötyä, jos niitä ei noudateta. Itse olen sitä mieltä, että hätäpäissä tehdyt ratkaisut eivät yleensä ole niin hyviä kuin näyttää. Ne voivat tehota itse ongelmaan, mutta vaikutukset ovat vaikeita hahmottaa. Ainakin on suuri houkutus arvioida negatiiviset vaikutukset vähäisiksi.
Oman järkeni mukaan on todennäköistä, että jokin monituhatvuotinen tapa ei voi olla kovin huono, tai siitä olisi jo luovuttu. Voimme toki olla kättelemättä, mutta menetämmekö siinä jotain, jota ei voi mitata. Voimme käyttää maskeja ollessamme tekemisissä muiden ihmisten kanssa, mutta onko sekään oikein inhimillistä? Italiassa voidaan luopua tavasta asua kaikki sukupolvet yhdessä.
Lisäksi tulee tietysti kysymys luonnollisen immuniteetin tärkeydestä.
Ruotsissa nimenomaisesti ei pidetty kiinni tästä periaatteesta. He eivät suojanneet riskiryhmiä mitenkään vaan vanhainkoderissa sai vierailla ihan vapaasti ja lopputuloksena oli keskiauroppalainen koronakuolleisuus.
Nythän kaikki maat, Suomi mukaan luettuna ja jopa Uusi Seelanti, lähtevät siitä, että tauti menee läpi koko ävestön, eikä sitä yritetä estää mitenkään.
Kiina on kyllä jatkanut nolla COVID linjaa vaikka tapauksia on siellä murto osa suhteessa Kiinan väkilukuun mitä on esimerkiksi Suomessa tällä hetkellä. Kiinan on vaikea muuttaa linjaa koska se olisi signaali kansalaisille että Kiinan hallitus on epäonnistunut vaikka Kiina sai ensimmäisen aallon kontrolliin se ei saanut myöhemmin rokotteilla toista, kolmatta ja neljättä aaltoa kontrolliin. Kiinalla on kyllä hyvä rokote saatavuus mutta kiinalaisten rokotteiden teho ei ole niinkään hyvä kuin esimerkiksi ne mitä käytetään Euroopassa ja Pohois-Amerikassa. Uusi Seelanti ja Australia luottivat liikaa maantieteelliseen sijaintiin ja eivät näin ollen tilanneet tarpeeksi rokotteita.
> Ruotsissa nimenomaisesti ei pidetty kiinni tästä periaatteesta. He eivät suojanneet riskiryhmiä mitenkään vaan vanhainkoderissa sai vierailla ihan vapaasti ja lopputuloksena oli keskiauroppalainen koronakuolleisuus.
Hiukan pitää tuota väitettä minusta korjata. Ruotsissa oli strategia joka pohjautui suunnitelmaan, ongelmia niillä oli toimeenpanossa johtuen muun muassa varusteiden puutteista ja yksiköitä jotka toimivat itsenäisesti.
Sitä paitsi Statistikmyndigheten SCB uusimpien laskelmien mukaan (jossa jätettiin selkeät poikkeavuudet pois) niitten pandemiaaikainen ylikuolleisuus on pienempi kuin Tanskassa ja Suomessa. Laskelma on Suomessa vahvistettu.
Eli jos nyt ollaan aikuisia ja rehellisesti myönnetään kuolema on yhtä peruuntumaton kuolinsyystä riippumatta ja jätetään kognitiivinen dissonanssi pois, niin kyllä ne nyt vaan toimivat fiksummin Ruotsissa kuin esim. Suomessa.
Tässä esim. tuhlattiin rahaa Uudenmaan eristämiseen, sekalaisiin maskikauppoihin ja käskettiin koulut turhaan etäopetukseen j.n.e. Ei se ylimääräinen raha jota Suomessa käytettiin pandemianhoitaan verrattuna Ruotsiin auttanut. Ruotsin talous on selkeästi paremmassa kunnossa kuin Suomen.
*The first step in fixing a problem is admitting you have one*
Ruotsissa oli selävästi suurempaa ylikuolleisuutta vuoden 2020 kevä’ällä ja vuoden 2021 alussa kun Suomessa, jossa ei ollut yliukuolleisuutta juuri lainkaan. Koska ihminen voi kuolla vain kerran, noiden vanhuistenkuolema-aaltojen jälkeen Ruotsissa oli selvää alikuolleisuutta, mikä kertoo siitä, että hyvin suuri osa koronakuolemista aikaistaa kjuolemaa vain muutamalla kuukaudella. Tästä pääsemmekin mielenkiintoisiin keskusteluihin siitä, onko parempi puolla hitaasti ja pitkään vain kerralla ja nopeasti.
Ruotsissa oli selvästi enemmän alikuolleisuutta ennen pandemia jolloin oli enemmän lähellä kuolemaa kuin pandemia alkoi.
Kannatan keskustelun siitä onko parempi kuolla hitaasti vai nopeasti. Keskusteluun olisi syytä huomioida miten paljon resursseja valtion pitäisi käyttää pidentääkseen elämää.
Onko esim. oikein että 1950 luvulla ja sitä ennen syntyneille velkaannuttiin enemmän kuin 40 miljardia nuorempien rahaa antaakseen mahdollisesti pari kuukautta lisä elinaikaa. Kun sitä nuoremmille ei tulla koskaan käyttämään samanlaisia summia rahaa terveyspalveluihin? Täysin järjettömästi on toimittu.
Tuossa maski tutkimuksessa keväältä 2020 oli kaksi tutkimusta joka yksi oli STM:n tilaama tutkimus ja toinen oli Helsingin yliopiston oma tutkimus joka oli tarkempi kuin STM:n tutkimus. Tieteellisen tutkimuksen idea on siinä että se sallii enemmän useita tutkimuksia joista toinen voi kumota toisen tai täydentää toista.
Länsimaisen yhteiskunnan monituhatvuotisesta historiasta vain erittäin pieni osa tosin on ollut aikaa, jolloin ihmiset ylipäätään elävät koronan riski-ikään yli 60-vuotiaiksi, taikka aikaa jolloin on ollut nopea ja tiheästi kulkeva lentoliikenne, globaalit yritysrakenteet ja tuotantoketjut jne.
Tosin, ovatko nämäkään ihmisyydelle suotuisia asioita, ei sekään ole ihan yksiselitteistä. Koronan kaltaisen sairauden leviämistä ja vaarallisuutta ne kyllä nostavat ihan toiselle tasolle kuin joskus muinoin.
Kyllä ihmiset ennen kuolivat vanhuuteen suunnilleen samassa iässä kuin nyt, mutta ennen vanuutta moni oli kuollut
tapaturmiin ja kaikkiiin niihin tartuntatauteihin, joihin ei enää kuolla koska on rokotteet ja antibiootit.
Mikähän se kättelyn hyöty mahtaisi olla? Kokeillaanpa olla ilman ja katsotaan putoaako taivas niskaan.
Typeristä perinnäistavoista on kyllä esimerkkejä joka puolelta maailmaa. Huulikiekot ja kaularenkaat ovat kulttuurista monimuotoisuutta vähän niin kuin jalkamadot ja kiiliäiskärpäset ovat biodiversiteettiä. Ei tulisi ikävä.
Kiinassa jalkojen sidonta oli vielä 1950-luvulle saakka perinnäistapa mutta tuskin sitä enään voi perustella edes kulttuurillisen monimuotoisuuden nimiin.
Jollain tapaa pitää saada järkeä Koronavilkun tapaisiin sovelluksiin. Nyt jos se piippaa, tietää altistuneensa, mutta ei missä ja milloin, pitää vain arvailla. Jos tietäisi altistumisajankohdan, voisi itse heti varoittaa niitä, joiden kanssa on ollut tekemisissä.
Onnettomuustutkintakeskuksen selvitys pandemian alkuvaiheesta oli hyvää työtä. Selvitystä olisi syytä jatkaa ainakin toiseen rokotukseen asti, jotta ymmärretään mitä tapahtui.
OTKES lienee siinä neutraalein osaava toimija.
Matkan varrella selvisi, että peruste 3 kk:n rokotusväliin oli hallinnollinen. Oliko syy hyvä — ehkä — selvinnee joskus. Kun rokotteita oli enemmän 6 viikkoa toimi oikein hyvin. Osin ilmassa on jo, että kaikki oikeastaan halutaan vain unohtaa.
Jos menneestä ei ole tietoa ja siitä voi ottaa opiksi, niin seuraavalla kerralla tehdään samoja asioita. Jokainen kriisi yllättää ja on omanlaisensa.
Kenelle toiveen OTKES:n käytöstä voisi esittää?
Kyllä se kolmen kuukauden rokotusväli antoi paremman suojan kuin kuuden viikomn puhumattakaan monessa maassa sovelletusta komen viikon välistä.
Kommentoin Osmo Soininvaaran kysymystä onko hidas kuoleminen, pidempi kuoleminen vai vain kerralla ja nopeasti kuoleminen parempi vaihtoehto.
Jos asiaa tarkastelee pidemmän aikavälillä ylisukupolvien kohdalla niin parempi vaihtoehto on hidas kuoleminen.
Suomessa ei ole kokemusta edes sotien aikana siitä että Suomessa olisi kuollut nopeasti ja lyhyellä aikavälillä siviilejä tai sotilaita esimerkiksi joukkomurhissa kuten on kuollut Puolassa ja Ukrainassa. Juuri tämän Puolan ja Ukrainan ylisukupolvinen kokemus on jäänyt Suomesta kokonaan pois.
Ruotsissa ei ole taas kokemusta siitä että ruotsalaisia siviilejä olisi kuollut sodassa lainkaan. Juuri tämän takia Ruotsin COVID kuolemat 2020 oli erittäin suuri luku lyhyessä ajassa siis 15 000 hyvin iso lukumäärä .
Suomessa ei kuollut edes koko talvisodan tai edes jatkosodan aikana siviilejä näin paljon mitä Ruotsissa kuoli covidiin yhden vuoden aikana.
Näin isojen uhrilukujen hahmottaminen on Suomessa vaikeaa koska siviili uhri luvut molemmissa sodissa oli paljon suurempi kuin muissa Euroopan ja Aasian maissa joissa oli fyysisesti sotatoimet toisen maailmansodan aikana.
Juuri tämän takia Suomessa kansalaisten kokemus sodasta oli toisenlainen kuin esimerkiksi Puolassa ja Ukrainassa ja kansalaisten kokemus covidista oli Suomessa oli toisenlainen kuin Ruotsissa. Jos Suomessa olisi kuollut sodan aikana kerrallaan saman verran siviilejä kuin Katynin joukkomurhassa Puolassa 1944 olisi Suomessa hyvin toisenlainen kokemus sodasta.
Ruotsin COVID kuolemat ovat isot kun vertaa sitä että Ruotsissa ei ole kuollut vastaavalla tavalla niin niin nopealla aikavälillä siviilejä koska Ruotsi oli puolueeton valtio toisen maailmansodan aikana.
En nyt tarkoittanut väkivaltgaista äkkikuolemaa noperasti kuolemisella vaan sitä, onko hyvä virua sähgyssä pari vuotta tiedottomana sen sijaan että keuhkokuume tai muu sellainen armahtaisi.
Vertasin Ruotsin COVID kuolemia sen takia talvi ja jatkosodan siviili uhrilukuun sen takia koska Ruotsin COVID kuolemat olivat lukumäärältä suuremmat kuin Suomessa talvi ja jatkosodan siviilikuolemat. Ruotsin kohdalla kun ei voi verrata sodan ajan siviilikuolemia koska ne olivat pyöreät 0.
Juuri tämän takia 15000 kuolemaa Ruotsissa näin lyhyellä aikavälillä on poikkeuksellisen lukumäärä kun Ruotsin terveydenhuolto oli jo kriisissä 2020 toisin kuin Suomen terveydenhuolto.
Olen eutanasian kannattaja mutta kuten Osmo Soininvaara tiedät eutanasiaan ei kuulu se että on sairastunut esimerkiksi vakavan viruksen tai on dementoitunut . Kivut ja oireet joita ei voi hoitaa lääkkeillä on eri asia kuin vakava influenssa
Ne valtiot jotka ottivat käyttöön 6 viikon rokotus välin joutuivat rokottamaan neljännen kerran peräkkäin samat ihmiset jotka olivat rokotettu kolmannen kerran koska aika väli oli lyhyempi hyvä esimerkki oli Israel jonka rokotus kattavuus oli yhdessä vaiheessa koko maailmassa ylivoimaisesti suurin. Suomessa ei tarvitse rokottaa kaikkia 3 rokotusta saaneita neljättä kertaa vaan 4 rokotus on tarkoitettu 80 vuotiaille ja siitä ylöspäin
Miten olisi tähän nykyiseen? Kuten että esim. annettaisiin Suomessa sairaanhoitajaksi koulutetuille ja Suomeen laillistetuille ammattilaisille työluvat eikä passitettaisi niitä Saksaan. Tai annettaisiin ukrainalaisten lääkäreiden ottaa vastaa ukrainalaisia potilaita Suomessa
Aina unohdetaan se seikka, että covid tapauksia on ollut Suomessakin jo keväästä 2020 lähtien ‑todellisuudessa paljon enemmän, kuin mitä on tilastoitu. Sadattuhannet rokottamattomat ovat jo sairastaneet covidin, eikä suurin osa heistä joutunut teholle tai sairaalaan. Eikä onneksi myöskään kärsi long covidista. Itse kuulun niihin, jotka sairastivat taudin, ennen kuin rokotteita oli saatavillakaan. Selvisin kuitenkin ilman terveydenhuollon apua, vaikka sairaus kesti noin pari viikkoa ja oli kyllä tavallista flunssaa vakavampi sairaus. Tämä siis ennen omikronia, eli oli vieläpä vakavampi variantti kyseessä. Mutta en kuulu mihinkään riskiryhmiin ja ikääkin oli alle 40:ntä sairastuessa, joten tapaukseni oli tilastollisesti tyypillinen ikäryhmäni tapaus.
Kirjoituksessasi puhuit vapaamatkustajista, mutta nämä nykyiset rokotteet eivät suojaa tartunnoilta, joten minusta siihen ei voi oikein vedota. Nuoremmille ikäluokille, jotka ovat perusterveitä, virus ei missään vaiheessa ole yleensä ollut sairaalaan tai teholle vievä sairaus. On olemassa jopa niitä rokottamattomia, joihin virus ei jostain syystä tartu luontaisen vastustukyvyn takia. Tästä on olemassa brittitutkimus:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/20-geenia-altistaa-vakavalle-koronalle-mutta-miksei-virus-tartu-kaikkiin-luontaisen-vastustuskyvyn-salaisuus-kiinnostaa-nyt-rokotetutkijoita/8353950
Kun virus on niin erilainen eri väestöryhmissä, eikä mrna ‑rokote suojaa tartunnoilta, ihmisillä täytyy olla mahdollisuus valita. Joillain voi olla painavia syitä rokotteiden välttelyyn, kuten niiden takia aiemmin oireilleet autoimmuunisairaudet, tms. Jopa geenit voivat ratkaista sekä rokotteiden ja lääkkeiden tehon, että sen, mikä kenellekin sopii.
Joka tapauksessa rokottamattomien syyttäminen loppuvaiheessa pandemiaa oli syrjivää ja aiheutti paljon negatiivisista ilmapiiriä ja yhteiskunnan jakautumista, jota presidenttikin kritisoi.
Rajoitukset olivat olleet voimassa jo liki pari vuotta siinä vaiheessa, kun kaikilla olisi ollut edes mahdollisuus saada kaksi rokotetta, vaikka olisivat ottaneet ne vuorollaan. Lähisukulaiseni joka on reilusti yli kolmekymppinen, sai toisen rokotteensa vasta syyskuun loppupuolella 2021, vaikka otti sen silloin kun se oli hänelle vuorollansa tarjolla. Joten jos koronapassia olisi käytetty kesällä 2021, niin juuri ne nuoremmat ikäluokat 18–40 vuotiaat, olisivat olleet vailla rokotteita. Tuon ikäiset ne enimmäkseen festareilla ja konserteissa ja muissa kesätapahtumissa käyvät. Mika Salminen kommentoi talvella 2022, että koronapassissa ei ole mitään ideaa, kun rokotteet eivät estä tartuntoja:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/20-geenia-altistaa-vakavalle-koronalle-mutta-miksei-virus-tartu-kaikkiin-luontaisen-vastustuskyvyn-salaisuus-kiinnostaa-nyt-rokotetutkijoita/8353950
Sinusta altistuneiden laittaminen karanteeniin pitäisi tehdä yhdellä päätöksellä. Tämän pandemian aikana suurin ongelma oli löytää ne altistuneet, kun Suomessa ei ollut riittävästi testejä. Tilanne jatkui tällaisena pitkään kevään 2o2o jälkeenkin, edes oireilevat eivät aina päässeet testeihin.
Sille ei voi mitään, että rokottamattomilla on noin 20-kertainen ikävakioitu yliedustus sairaanhoitoa vaativissa taudeissa.
Hyvä esimerkki siitä, miksi pitäiksi voida tehdä yhdellä päätöksellä useita henkilöitä koskeva karanteenipäätös oli Turkuun tullut lentokone, jossa oli toistakymmentä sairastunutta, mutta jossa ei voitu päättää, että kaikki koneessa olleet joutuvat karanteeniin.
Rokottamattomilla riskiryhmäläisillä on ollut yliedustus, mutta tehohoitoraporteista on käynyt ilmi, että sairalaaan teholle joutuneiden keski-ikä on ollut lähempänä kuuttakymmentä. Teholla on ollut pitkin syksyä ja kevättä keskimäärin 30–60 potilasta, kun tartunnan saaneita on ollut satojatuhansia, nyt jo lähemmäs miljoona. Ja tässä vain tilastoidut tapaukset. Luvuista puuttuu valtavan paljon, kun testeihin pääsee vain riskiryhmiin kuuluvat ja terveydenhuollon henkilöstö. https://www.koronatilastot.fi/fi/ Jos satojentuhansien ihmisten joukosta valikoituu joitakin kymmeniä ihmisiä — ja näin oli muuten jo ennen kuin väestöä oli kattavasti rokotettu, on ilmeistä, että heillä täytyy olla riskitekijöitä covidille.
Tehohoitopotilaille tyypillistä on ollut tiettyjen riskisairauksien lisäksi huomattava ylipaino, joka korostuu etenkin nuoremmissa ikäluokissa. Miehillä on myös sukupuolensa vuoksi suurempi riski kuin naisilla sairastua vakavasti.
Nyt monilla suomalaisilla on jo sairastamisen antama vasta-ainesuoja, heissä on sekä rokotettuja että rokottamattomia. Eikä immuniteetti perustu pelkästään vasta-aineisiin, vaan myös solumuistiin.
Karanteenipäätökset eivät olleet se ongelman ydin, vaan se, ettei meillä ollut riittävästi testejä. Kaiken maailman koronavilkkuja kokeiltiin, kun olisi ollut helpompi ja luotettavampi, keino, nimittäin pikatestit, jotka kertovat, onko henkilöllä covid tartunta. Tanskassa voitiin pitää monia paikkoja auki testaamisen avulla ennen rokotteita. Suomeen niitä ei vain oltu tilattu riittävästi, eikä niistä otettu yleistä käytäntöä. Sitten myöhemmässä epidemian vaiheessa Mika Salminen sanoi niiden olevakin odotettua luotettavampia.
Vakavaan tautimuotoon on lukuisia riskitekijäitä, mutta se ei muuta sitä, että roktotamattomuus on niistä merkittävin.
Looginen johtopäätös blogista ja kommenteista: seuraavaan pandemiaan ei kannata varautua yhtään mitenkään. Rajoitukset ja maskisuositukset olivat täysin turhia, ne aiheuttivat vain enemmän haittaa kuin hyötyä ja myös rokotteet olivat täysin turhia, sillä:
“Koska ihminen voi kuolla vain kerran, noiden vanhuistenkuolema-aaltojen jälkeen Ruotsissa oli selvää alikuolleisuutta, mikä kertoo siitä, että hyvin suuri osa koronakuolemista aikaistaa kjuolemaa vain muutamalla kuukaudella.”
Nimittäin suurin ero Ruotsin ja Suomen torjuntastrategioiden välillä oli siinä, että Ruotsissa suurempi osa väestöstä ja varsinkin vanhuksista kohtasi taudin rokottamattomana, joten myöskään rokotukset eivät ole jatkaneet elinikää kuin sen pari kuukautta. Nekin siis vain turha menoerä.
Ehkä seuraavaan pandemiaan pitäisi siis varautua ostamalla venäläisiltä (tai ukrainalaisilta venäläisiä) liikkuvia krematorioita, ja minikaivureitakin voisi varata seurakuntiin. Nehän tietenkin seisovat sitten varastossa kun ne kaikki pari kuukautta aikaisemmin kuolevat ovat kuolleet siinä seuraavasssakin pandemiassa. Ehkä niitä pandemioiden välissä voi käyttää johonkin muuhun, etteivät tule veronmaksajille niin kalliiksi, laskennallisesti.
Tietenkin ihan aikuisten oikeassa todellisuudessa tiedämme säästyneiden elinvuosien määrän vasta sitten kun kuolleisuuserot maiden välillä tasoittuvat. (Tietenkin tarkkaan ottaen tiedämme sen ihan tarkalleen jo nyt vertaamalla tilastoja, mutta jos yritämme blogistin tavoin päätellä sitä kokonaisuuskuolleisuuksien kunkin hetkisestä erosta, saamme asiasta jonkinlaisen käsityksen vasta, kun eroa ei enää ole, tai se on palautunut pandemiaa edeltäneelle tasolle, tai pandemiaa edeltäneen trendin mukaisella tasolle) Ja sittenkin on hyvä muistaa, että rajoitukset vähensivät selvästi myös monia muita kuolemia kuin koronakuolemia, esim sydän- ja verisuonitauteihin kuoltiin rajoitusten aikana normaalia vähemmän, onnettomuuksista puhumattakaan. Sydänkohtaukseen kuolleet menehtyivät siihen silti aivan yhtä nopeasti rajoitusten jälkeenkin, ja näin olettaisin olleen myös onnettomuuksissa kuolleiden osalta, joten tuskin heidän elinaikansa pidentyminen lisäsi heidän kärsimystään elämässä kovinkaan paljon. Tai mistä minä sen tiedän, miten kurjaa heidän elämänsä on ollut maailman onnellisimmassa maassa.
Puhtaasti terveystaloustieteen kannalta Venäjän hyökkäyksen pysäyttäminen Ukrainassa tulee paljon kalliimmaksi kuin koronan torjuminen tuli. Sitä on vain vaikeampi hahmottaa siksi, että koronan kustannukset yhteiskunta pitkälti korvasi ja ne näkyvät nyt aika suoraan julkisen velan lisääntyneessä määrässä. Venäläisten torjumisen kustannuksia taas ei pääsääntöisesti korvata ja erittäin suuri osa, ehkä suurin osa sen kustannuksista muodostuu hintojen noususta (koronatoimien aikana hinnat laskivat, joten todellinen kustannus ihmisille oli pienempi kuin laskelmissa esitetty).
Vielä suurempi ero on jos se suhteutetaan säästyneisiin elinvuosiin. Mikäli Ukrainalle ei toimitettaisi aseita, kuolisi miehityksenkin seurauksena lähinnä vanhempaa väestöä. Mitä enemmän ja kalliimpia aseita toimitetaan, sitä enemmän nuoria ihmisiä ja heidän tulevia elinvuosiaan menetetään. Sitä en tiedä, miten miehityksen alla tai sitä ilman eläminen sitten laatupainotetaan.
Tämä ei ollut mitenkään kannanotto siihen, mitä missäkin tilanteessa pitäisi tehdä, koska kummassakin tapauksessa taloudelliset perusteet ovat päästään terveelle ja loogisesti ajattelevalle ja sen mukaan toimivalle ihmiselle täysin yhdentekeviä.
Ymmärränkö nimimerkki Kansalaisen logiikan siten että nimimerkki Kansalainen ei kannata rokotteita koska siinä vanhusten elinikä pidentyy vain muutamalla kuukaudella joka on siis nimerkki Kansalaiselle yhden tekevää? Ymmärsin Soininvaaran kommentin rokotteista siten että ne pidentävät kyllä elinikää huomattavasti koko ikäryhmässä ei vain yli 70 vuotiaiden kohdalla. Itse asiassa Soininvaaran kymyksen oleellinen osa oli ” Tästä pääsemmekin mielenkiintoisiin keskusteluihin siitä, onko parempi puolla hitaasti ja pitkään vain kerralla ja nopeasti”. Onko nimimerkki Kansalaisen linja se että annetaan kaikki yli 70 vuotiaat riskiryhmässä olevat vanhukset kuolla pois vain koska kuolevat kuitenkin joku päivä lähi vuosina? Eikös tätä ongelma olisi helppo ratkaista lopettamalla kokonaan vanhustenhoidot ja sanoa että kuolema kotona ilman hoitoa on taloudellisesti kaikista järkevin vaihtoehto. Mitä tulee rajoituksiin ja maskisuosituksiin niin ne ovat asia erikseen. Niistä voisi keskustella lisää mutta en usko että isoja rajoituksia tulee Suomessa tai Euroopassa enää ja maskisuositukset poistuu pikkuhiljaa. Vain Kiina jatkaa lockdown linjaa ja se on poliittinen päätös koska Kiina voisi rokottaa koko väestön koska sen poliittinen järjestelmä salli sen. Sydän- ja verisuonitaudit ovat myös osa elintapoja ja suomalaisten viinankäytöllä on o iso osa siinä että sydän- ja verisuonitautien riskit lisääntyivät pandemian aikana koska viinanjuonti tai viinankultus nousi hiukan 2020 rajoitusten aikana.
Ukrainan sotaa on turha sotkea pandemiaan koska Ukrainan sodan aloitti Venäjä 24.2.2022 hyökkäyksellä Ukrainaan . Vain yksi henkilö oli Presidentti Putin voi muttaa Venäjän sotavoimien suunnan tässä sodassa.Ukraina taistelee itsenäisyyden puolesta julman vastapuolen kanssa. Virukset ovat näkymättömiä. Viruksen kanssa ei voi tehdä tulitaukoa tai Aselepoa tai rauhansopimusta. Toki diplomaattinen ratkaisu on sodassa aina vaihtoehto mutta kun osapuolia on perinteisesti kaksi on molempien suostuttava neuvottelupöytään.